Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Μαργαρίνη ή βούτυρο; Να τι πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις

βούτυρο
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν είναι όλες οι μαργαρίνες το ίδιο ποιοτικές και ωφέλιμες όπως δεν είναι και όλα τα βούτυρα.
Πριν ξεκινήσεις λοιπόν να διαβάζεις αυτό το άρθρο καλό θα είναι να έχεις στο μυαλό σου πάντα ότι θα πρέπει να επιλέγεις επώνυμες μαλακές μαργαρίνες που παρασκευάζονται από φυτικά έλαια με σύγχρονες μεθόδους, προτιμώντας όσες είναι πλουσιότερες σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες, φτωχές σε κορεσμένα και χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά.

Μαργαρίνες

Πώς παρασκευάζονται
Η μαργαρίνη παρασκευάζεται από πολυακόρεστα φυτικά λάδια. Τα φυτικά λάδια δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένα λίπη και έτσι η μαργαρίνη μπορεί να αποτελεί μια τέλεια λύση αντικατάστασης του βουτύρου. Αργότερα όμως διαπιστώθηκε ότι κατά τη διαδικασία παρασκευής της μαργαρίνης, όταν τα πολυακόρεστα φυτικά έλαια υφίστανται μερική υδρογόνωση για να μετατραπούν σε μαργαρίνη, δημιουργούνται τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού η παρασκευή της μαργαρίνης γίνεται με σύγχρονες μεθόδους και η υδρογόνωση χρησιμοποιείται σε μικρή κλίμακα, ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία τρανς λιπαρών οξέων. Γι’ αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική και να επιλέγεις μόνο μαργαρίνες νέας τεχνολογίας και από επώνυμες εταιρίες.
Τι περιέχουν
Μαργαρίνες παράγονται από διάφορα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, φοινικέλαιο, βαμβακέλαιο κλπ) με αποτέλεσμα η ποιότητά της να εξαρτάται από τις πρώτες ύλες. Συνήθως χρησιμοποιούνται φυτικά έλαια που περιέχουν ω3 και ω6 λιπαρά, βιταμίνες, στερόλες και άλλα μικροσυστατικά που δρουν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πού ωφελούν
Η μαργαρίνη είναι καλή πηγή απαραίτητων λιπαρών, όπως το α-λινολενικό οξύ (ALA) και το λινολεϊκό οξύ (LA), τα οποία είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον η μαργαρίνη έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με το βούτυρο και αναλογικά μεγαλύτερη σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ωφέλιμα για τα αγγεία και την καρδιά.
© Παρέχεται από: Shape.gr

Βούτυρα

Πώς παρασκευάζονται
Το γάλα που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, μπορεί να είναι αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, αιγοπρόβειο ή σπανιότερα βουβαλίσιο ή και από γάλα καμήλας. Το βούτυρο είναι προϊόν που παίρνουμε μετά από μηχανική κατεργασία από το λίπος του γάλακτος. θα πρέπει να τονιστεί ότι το γάλα δεν περιέχει βούτυρο, αλλά λίπος. Έτσι το βούτυρο είναι στην ουσία βιομηχανικό προϊόν που παράγεται μετά την κατεργασία του λίπους. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί νέος τρόπος παραγωγής βουτύρου, ο λεγόμενος "χωρίς διακοπή". Με τον τρόπο αυτό η όλη διαδικασία της παραγωγής είναι πλήρως μηχανοποιημένη και αυτοματοποιημένη, με αποτέλεσμα να παράγεται καλύτερη ποιότητα βουτύρου και πιο οικονομικά.
Τι περιέχουν
Το βούτυρο είναι προϊόν ζωικής προέλευσης και παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα και ελάχιστο από πρόβειο. Το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο από παστεριωμένη κρέμα γάλακτος αποτελείται κατά μέσο όρο από 82% λιπαρά, 16% υγρασία και 2% μη λιπαρές ξηρές ύλες (πρωτεΐνες, σάκχαρα κ.ά.) που υπάρχουν φυσικά στο λίπος του γάλακτος ή μπορεί να έχουν προστεθεί.
Πού ωφελούν
Το βούτυρο αποτελεί καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε, σε ποσότητες που κυμαίνονται ανάλογα με το προϊόν. Οι βιταμίνες Α και Ε, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πρέπει να προσλαμβάνονται καθημερινά μέσω των τροφίμων. Εκτός από τις παραπάνω βιταμίνες περιέχει ασβέστιο αλλά περιέχει και πάνω από 5% βλαβερά κορεσμένα και τρανς λιπαρά ενώ περιέχει και χοληστερόλη. Μάλιστα όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες οξειδώνεται και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου