Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΧΩΡΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΡΕΑΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!

ARNIA TSIGKELIA
• Πολλές οι «πληγές» που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, η οποία φέτος έπληξε το σύνολο σχεδόν της χώρας και μάλιστα παρατεταμένα.
Οι καταστροφές τεράστιες, ενώ αναμένεται να καταμετρηθούν κι άλλες το επόμενο διάστημα. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας δέχθηκε τεράστιο χτύπημα, λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων και των πολικών θερμοκρασιών, με τα ορεινά της Ηπείρου να μην έχουν ακόμη συνέλθει από το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας που τις τελευταίες μέρες σάρωσε τα πάντα.
Το χιόνι σε πολλά ορεινά χωριά έφτανε το ένα μέτρο (!), με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αφού όπως είχαν δηλώσει στον «Π.Λ.», πριν ακόμη κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες μέρες η δεύτερη και σφοδρότερη χιονόπτωση, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος τον Δεκέμβριο παρουσίαζε στο Νομό Ιωαννίνων μείωση περίπου 30%! Μάλλον το ποσοστό αυτό θ’ ανέβει κι άλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κτηνοτροφία στην περιοχή μας.
Κρούουν καμπανάκι!
Ανάλογη είναι η εικόνα σε όλη τη χώρα, με τους Έλληνες κτηνοτρόφους να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για τον κλάδο, που περνάει πολύ δύσκολες μέρες.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το φετινό Πάσχα οι καταναλωτές θα έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων, ενώ και η μείωση της παραγωγής γάλακτος θα είναι σε ποσοστό πάνω από 50%, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων!
«Ή θα φάνε ντουβάρια ή αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα κρέατα την περίοδο των εορτών του Πάσχα οι Έλληνες καταναλωτές» τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας ότι η παραγωγή αμνοεριφίων καταγραφόταν το 2016 μειωμένη σε ποσοστό 30% έναντι του 2015 και φέτος «αναμένουμε ότι θα υπάρξει επιπλέον συρρίκνωση κατά 15% τουλάχιστον».
Όπως εξήγησε, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες κτηνοτρόφοι «μπαίνουν μέσα διαρκώς, αφού οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω των 5 ευρώ/κιλό, όταν ο παραγωγός για να έρθει «ίσα βάρκα ίσα νερά», χωρίς να βγάλει κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο». Διευκρίνισε δε, ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον Έλληνα κτηνοτρόφο που το μεγαλώνει, το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 53 ευρώ.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ελπίδα Σιδηροπούλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων στην εγχώρια αγορά θα είναι «πιο αυξημένες από ποτέ φέτος» και πρόσθεσε: «δεν μας έφταναν οι χαμηλές τιμές τα προηγούμενα χρόνια, τώρα και με τις ζημιές που έχουμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το μόνο που κάνουμε είναι να ταΐζουμε λύκους με τα νεκρά μας ζώα».
Ζητούν ενισχύσεις!
Με δεδομένη λοιπόν την ομολογουμένως πολύ δύσκολη κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι, κρίνεται επιτακτική πλέον η ανάγκη για άμεση ενίσχυσή τους.
Οι κτηνοτρόφοι που μίλησαν στο ΑΠΕ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγγ. Αποστόλου, περί αποζημίωσης των Ελλήνων κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ (όπου υπάρχει απώλεια ζωικού πληθυσμού) και από το εθνικό πρόγραμμα “Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών» -ΠΣΕΑ (όπου υπάρχει καταστροφή υποδομών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «προφανώς δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι εμείς μιλάμε για την επιβίωσή μας τώρα».
Και πρόσθεσαν ότι «μετά από τρία και πέντε χρόνια η αποζημίωση μέσω των προαναφερομένων οργάνων θα είναι άχρηστη, καθώς δεν θα υπάρχει κτηνοτρόφος να τις πάρει».
Οι αποζημιώσεις
Ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς Δημ. Μόσχος, με ανακοίνωσή του, έθεσε τα εξής αιτήματα, σε ό,τι αφορά την αποζημίωση των κτηνοτρόφων από τον χιονιά και τον παγετό:
- κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τις ζημιές στην παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο και άμεσες και 100% αποζημιώσεις στο σύνολο των καταστροφών (εγκαταστάσεις, υποδομές, παραγωγή, κεφάλαιο).
- άμεση κρατική παρέμβαση για εφοδιασμό με δωρεάν-μεταξύ άλλων- ζωοτροφές και φάρμακα, στα αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, να καλυφθούν οι απώλειες από τις περικοπές στις εξισωτικές αποζημιώσεις και κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα.
- μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση των ζώων και νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου