Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Επίδομα θέρμανσης: Τρέξτε να... προλάβετε για να μην το πάρετε τον Ιούνιο!

Το Taxisnet δεν έχει "ανοίξει" ακόμα για να γίνουν οι αιτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι με το... ποντίκι στο χέρι! Και αυτό γιατό αν οι αιτήσεις γίνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, τότε θα προλάβουν να εισπράξουν το επίδομα (ολόκληρο ή εν μέρει) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2017. Αλλιώς... καλό καλοκαίρι!
Όσοι υποβάλουν τις αιτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Μαΐου, τότε θα εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται στο τέλος Ιουνίου! Όταν δηλαδή θα έχει τελειώσει, προ πολλού, ο χειμώνας, θα έχει περάσει η άνοιξη και θα μπει και το καλοκαίρι! Η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης του 2017 δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Παρασκευή (16.12.2016).
Το επίδομα θέρμανσης φέτος δικαιούνται 500.000 νοικοκυριά, τα οποία πληρούν τα απαραίτητα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία. Τα ποσά που θα πάρουν, για την περίοδο από τις 15 Οκτώβρίου (όταν ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης) έως τις 30 Απριλίου κυμαίνονται από 35,50€  έως 650€.
Επίδομα θέρμανσης ίσο με 0,25 ευρώ το λίτρο χορηγείται σε πολίτες που πληρούν ορισμένα οικονομικά κριτήρια. Οι άγαμοι δικαιούνται το επίδομα αν έχουν εισόδημα ως 12.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία ως 100.000 ευρώ (όπως προσδιορίζεται με τους υπολογισμούς για τον ΕΝΦΙΑ). Για τους έγγαμους, τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης το όριο είναι 20.000 ευρώ εισόδημα το οποίο αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο και ακίνητα αξίας ως 200.000 ευρώ.
Το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Για την κατανομή του επιδόματος η χώρα έχει χωριστεί σε τέσσερις ζώνες οι οποίες είναι:
ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.
ΖΩΝΗ Β: Νομοί Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.
ΖΩΝΗ Γ: Νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.
ΖΩΝΗ Δ: Νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων
.
Για τους δήμους που χαρακτηρίζονται ως ορεινοί υπάρχει πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση αφού εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο Νομός στον οποίο ανήκουν. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:
Α΄ ΖΩΝΗ: 25 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο με ανώτατη κατανάλωση 2000 για τον άγαμο και 2500 για τις οικογένειες.
Β΄ ΖΩΝΗ: 15 λίτρα το τετραγωνικό 1200 ανώτερη κατανάλωση για τον άγαμο και 1500 για τις οικογένειες
Γ΄ ΖΩΝΗ: 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο 640 λίτρα ανώτερη κατανάλωση για τον άγαμο 800 για τις οικογένειες.
Δ΄ ΖΩΝΗ: 5 λίτρα ανά τετραγωνικό 400 λίτρα ανώτερη κατανάλωση για τον άγαμο και 500 για τις οικογένειες.
 
Δικαιούχοι
1. Χορηγείται επίδομα θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 2 της παρούσας.
Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το άρθρο 67 του ν. 4172/2013.
2. Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
3. Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:
 
α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Ν. 4172/2013.
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι σε ακινησία.
δ) Η επαγγελματική στέγη.
ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
Ειδικά, για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων της ανωτέρω (β) περίπτωσης, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2016, ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2015 και άλλες πηγές.
Κριτήρια
α. Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο τέκνο.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2015. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των έγγαμων που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013.
β. Ακίνητης Περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2016, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2015, να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ποτε κλείνουν τα σχολεία για Χριστούγεννα 2016

Λίγες ημέρες ακόμη για το επίδομα μειονεκτικών περιοχών των 600 ευρώ

Επίδομα θέρμανσης 2017: Πόσο θα πάρουν οι δικαιούχοι ανάλογα ακίνητο και εισόδημα

Οι πληρωμές των ΔΕΚΟ με κάρτα μπλοκάρουν το αφορολόγητο

Τροπολογία για την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων υιοθεσίας

Τα είδη του σχολικού εκφοβισμού και οι ενέργειες της οικογένειας

Κύμα ψύχους σαρώνει ολόκληρη τη χώρα-Πού χρειάζονται αλυσίδες

'Παγωμένο' το σκηνικό σε όλη τη χώρα σήμερα με χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ανατολικά και νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια 8, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια.
Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ παγετός θα κάνει την 'εμφάνισή' του κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ισχυρός στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Συγκεκριμένα για την Αττική περιμένουμε χιονοπτώσεις σε Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνα και πρόσκαιρα στον Υμηττό, αλλά και σε περιοχές των βορείων προαστίων με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 350 με 400 μέτρα και πάνω.
Γενικά στο λεκανοπέδιο θα πέφτει κατά διαστήματα χιονόνερο ενώ ο ισχυρός βοριάς θα κάνει το κρύο ακόμα πιο έντονο.
Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στη βόρεια και ιδιαίτερα στη βορειοδυτική Ελλάδα με τον υδράργυρο σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας να κατρακυλάει ακόμη και κάτω από τους -7 βαθμούς Κελσίου.
Από την Κυριακή περιμένουμε βελτίωση του καιρού όμως το κρύο θα παραμείνει.

Φωτογραφικό ταξίδι στη χειμερινή, ηπειρωτική Ελλάδα και τις ομορφιές της

Συνέντευξη στο Δημόσιο σε δύο θεματικές ενότητες

Δύο θεματικές ενότητες με ερωτήσεις γνωστές αλλά και άγνωστες, που συνολικά θα βαθμολογούνται με χίλια μόρια, περιλαμβάνει η διαδικασία της δομημένης συνέντευξης στην οποία θα υποβάλλονται οι υποψήφιοι γενικοί διευθυντές, διευθυντές, αλλά και προϊστάμενοι τμημάτων στο Δημόσιο. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Πάνος Σκουρλέτης και Ολγα Γεροβασίλη, καταγράφονται αναλυτικά τα «βήματα» που θα ακολουθηθούν για τη διενέργεια των συνεντεύξεων. Την επιστημονική υποστήριξη της διαδικασίας θα αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ενώ οι υποψήφιοι θα έχουν ειδοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερις εργάσιμες ημέρες νωρίτερα.
Πέραν των στοιχείων του φακέλου του κάθε υποψηφίου, τις οργανικές διατάξεις του φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις των προϊσταμένων, αλλά και το περίγραμμα της προκηρυσσόμενης θέσης ευθύνης, οι υποψήφιοι καλούνται να τοποθετηθούν σε δύο ενότητες. Η πρώτη αφορά θέματα σχετικά με το αντικείμενο του φορέα και τις αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε συνδυασμό με τις δεξιότητες και τα προσόντα του υποψηφίου, όπως προκύπτουν από το βιογραφικό και τα στοιχεία του μητρώου. Η δεύτερη αφορά την ανάπτυξη ενός υποθετικού σεναρίου γενικού διοικητικού ενδιαφέροντος που έχει στόχο να αξιολογήσει τις ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις, καθώς και να διαχειρίζεται κρίσεις.
Κάθε μία ενότητα βαθμολογείται με ανώτατο όριο πεντακοσίων μορίων, ενώ για τη μοριοδότηση λαμβάνονται υπόψη οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, τα χαρακτηριστικά ηγεσίας υπό συνθήκες πίεσης καθώς και η δημιουργικότητα του υποψηφίου.
Η διάρκεια της συνέντευξης θα είναι από μισή έως μία ώρα για θέσεις γενικών διευθυντών, από μισή ώρα έως τρία τέταρτα για θέσεις διευθυντών και μισή ώρα για θέσεις προϊσταμένων τμήματος, ενώ οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε γνωστές αλλά και άγνωστες ερωτήσεις.
Η τελική μοριοδότηση της συνέντευξης κάθε υποψηφίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών των μελών του αρμόδιου συμβουλίου.

20 Διάσημοι πίνακες των Χριστουγέννων

Επίδομα θέρμανσης 2017: Οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτήσεις

Καιρός: Κύμα ψύχους σε όλη τη χώρα! Πού θα χιονίζει το Σάββατο

39 πανέμορφοι χειμερινοί προορισμοί που θα σας κάνουν να φτιάξετε βαλίτσες

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Εκτός αφορολόγητου οι αποδείξεις ενοικίων, δανείων, ΔΕΚΟ το 2017

ΟΑΕΔ: Σήμερα η πληρωμή για το δώρο Χριστουγέννων και τα επιδόματα

Ποιοι θα λάβουν επιστροφή απο ανταποδοτικό τέλος στους λογαριασμούς ρεύματος

Χριστουγεννιάτικες ταινίες για παιδιά: Κλασικά και animation που θα λατρέψετε!

Μαγευτικό βίντεο από τα Μετέωρα

Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι

Ούτε μειώσεις μισθών, ούτε αύξηση ωραρίου, ούτε κλείσιμο σχολικών μονάδων

Ολοκλήρωση πληρωμής μισθοδοσίας αναπληρωτών ΕΣΠΑ και ΠΔΕ Δεκεμβρίου

Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ ανακοίνωσε σήμερα  ότι έχουν αποδοθεί οι δαπάνες για την εκκαθάριση και το έναντι μηνός Δεκεμβρίου για τα παρακάτω έργα ΕΣΠΑ 2014-2020 και ΠΔΕ:
    «Ενιαίου Τύπου Δημοτικό Σχολείο»,
    «Ενίσχυση Προσχολικής Εκπαίδευσης»,
    «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για Ένταξη Μαθητών σε Αναπηρία ή / και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες»,
    «Ένταξη Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) στα δημοτικά σχολεία-Τάξεις Υποδοχής»,
    «Πρόγραμμα μέτρων Εξατομικευμένης Υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»,
    «Ανάπτυξη υποστηρικτών δομών για την ένταξη και συμπερίληψη στην εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»
    «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη (Παράλληλη στήριξη) για την Ένταξη Μαθητών με Αναπηρία ή / και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες», στα Επιχειρησιακά Προγράμματα των 12 Περιφερειών της χώρας, καθώς και
    «Πληρωμή Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ , με ανακοίνωσή της, ευχαριστεί θερμά τους καταχωριστές των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας για την άμεση ανταπόκριση και την πολύτιμη συμβολή τους στην έγκαιρη ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας.

Οι 70 πρώτοι Επιμορφωτές στα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά

Οριστικοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής    η ομάδα των 70 πρώτων Επιμορφωτών των Εκπαιδευτικών σύμφωνα με τη βαθμολογία τους και να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι προετοιμασίες του υπό έγκριση Έργου της Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στα νέα Προγράμματα Σπουδών στα Θρησκευτικά.
Η απόφαση με τα ονόματα και τη βαθμολογία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΙΕΠ
Διευκρινίζεται ότι στο τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο των Ε_Ε στην Αθήνα θα κληθούν οι 70 πρώτοι Επιμορφωτές του Οριστικού Πίνακα των Ε_Ε.
Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης και συμμετοχής στις διαδικασίες του εν λόγω Έργου κάποιου από τους 70 πρώτους Επιμορφωτές, θα καλείται ο αμέσως επόμενος σύμφωνα με τον Οριστικό Πίνακα Επιμορφωτών στα Θρησκευτικά.  

«Ψαλίδι» και στο ΕΚΑΣ του 2017

Ερχεται εντός των επόμενων ημερών η υπουργική απόφαση για το νέο 'ψαλίδι' στο ΕΚΑΣ, που για το 2017 θα φτάσει στα 421 εκατομμύρια ευρώ (έναντι 165 εκατ. που κόπηκαν φέτος).
Την ίδια στιγμή, οι δανειστές βάζουν πρόσθετα προσκόμματα στη διαπραγμάτευση, ζητώντας -κατά ορισμένες πληροφορίες- οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθεροεπαγγελματιών και αυταπασχολούμενων να υπολογίζονται από το 2017 επί του εισοδήματος, αλλά πριν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους...
Ειδικότερα, το δεύτερο κύμα περικοπών στο ΕΚΑΣ που θα ισχύσει για όλο το 2017 μπορεί να φτάνει έως και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης.
Κι αυτό επειδή η λογική της μείωσης είναι να μην αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια -όπως έγινε φέτος- ώστε να μη μειωθούν οι δικαιούχοι, αλλά να περιοριστούν τα ποσά του επιδόματος. Δηλαδή να συνεχίσουν να παίρνουν το επίδομα όλοι οι σημερινοί 250.000 δικαιούχοι, αλλά 'κουρεμένο'. Υπενθυμίζεται πως η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ σε τέσσερα κύματα, από το 2016 έως το 2020, έχει ψηφιστεί από το καλοκαίρι του 2015 με το τρίτο μνημόνιο. Δηλαδή το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να δίνεται σε όλους στα τέλη του 2019.
Η επικείμενη υπουργική απόφαση έρχεται προς εφαρμογή του δεύτερου κύματος περικοπών. Και για να μην υπάρχουν αναδρομικές κρατήσεις (μετά και το ζήτημα που ανέκυψε φέτος), οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από τις συντάξεις Ιανουαρίου, που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τις 20 έως τις 22 Δεκεμβρίου.
Οπως αναφέρουν πληροφορίες, τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος το 2017 θα παραμείνουν ίδια με φέτος, αλλά αντίθετα θα μειωθούν οι κλίμακες των καταβαλλόμενων ποσών, που σήμερα ξεκινούν από τα 57,5 ευρώ και φτάνουν στα 230 ευρώ. Για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις και κάθε άλλη πηγή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 8.884 ευρώ τον χρόνο, ενώ το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από σύνταξη και άλλες πηγές δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ. Ο έλεγχος των εισοδημάτων αφορά στο 2015.
Τις επόμενες ημέρες, όπως συμφωνήθηκε χθες και στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, με τους επικεφαλής των θεσμών, θα εκδοθούν όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΚΑ από 1/1/2017. Ωστόσο για ένα κορυφαίο ζήτημα που σχετίζεται και με το μεγάλο στοίχημα της εισπραξιμότητας του νέου Υπερταμείου φαίνεται πως προκύπτει διαφωνία με τους θεσμούς. Οπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν ο υπολογισμός των εισφορών που θα γίνεται επί του πραγματικού και όχι του τεκμαρτού εισοδήματος από το 2017 να λαμβάνει υπόψη του το εισόδημα πριν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους.
Διεύρυνση
Η λογική των δανειστών είναι να διευρυνθεί η βάση υπολογισμού, ώστε να αντιμετωπιστεί η υστέρηση εσόδων. Στην άλλη πλευρά της διελκυστίνδας, η ελληνική πλευρά θέλει τα ποσοστά των εισφορών (20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για υγεία) να υπολογίζονται στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα -όπως άλλωστε ξεκάθαρα αναφέρει και ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387)- αφού αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους, που θεωρούνται ούτως ή άλλως έξοδα. Η υπουργική απόφαση (ή εγκύκλιος) πρέπει να εκδοθεί άμεσα, ώστε το νέο σύστημα να μπει σε πλήρη λειτουργία από το νέο έτος. Οπως λέγεται, είναι σχεδόν έτοιμη και προβλέπει πως το 2017 θα είναι μεταβατικό έτος: οι εισφορές θα υπολογιστούν αρχικά με το εισόδημα του 2015 κι ακολούθως, όταν εκκαθαριστούν οι φετινές δηλώσεις, με το εισόδημα του 2016, ώστε να προκύψει συμψηφισμός.
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Τα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ είναι:
• 7.972 καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα.
• 8.884 ετήσιο ατομικό φορολογητέο.
• 11.000 ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο.
• 664 ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης.
• Για εισόδημα από συντάξεις - μισθούς μέχρι 7.216 το επίδομα είναι 230 ευρώ.
• Από 7.216 και μέχρι 7.518 - ΕΚΑΣ 172,50 ευρώ.
• Από 7.518 και μέχρι 7.720 - ΕΚΑΣ 115 ευρώ.
• Από 7.720 και μέχρι 7.972 - ΕΚΑΣ 57,50 ευρώ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Ποιοι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα

Τη σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που κατατέθηκε στη Βουλή.
 Πλέον κατά τον υπολογισμό του φόρου οι δαπάνες απαιτείται να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σύμφωνα με την παρακάτω κλίμακα:
Εισόδημα (σε ευρώ)Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή)
1-10.00010%
10.000,01-30.00015%
30.000,01 και άνω20% και μέχρι 30.000 ευρώ
Έτσι ανάλογα με το εισόδημα ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να έχει και τις ανάλογες ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό της παραπάνω κλίμακας, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.
Ωστόσο υπάρχει ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων που σε πρώτη φάση εξαιρούνται από το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα, ενώ επιπλέον κατηγορίες θα προστεθούν μελλοντικά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Από την αρχή λοιπόν εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών:
- Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών
- Οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή
- Οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας
- Όσοι μένουν σε ψυχιατρικό κατάστημα
- Οι φυλακισμένοι.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι εξαιρούμενες δαπάνες, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, καθώς και τα επιπλέον κίνητρα για φορολογούμενους οι οποίοι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης.
Σημειώνεται ότι στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών ήταν αρχικά η εξαίρεση και άλλων κατηγοριών πολιτών, ωστόσο αυτό ενδεχομένως να γίνει με απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νόμου. Από τα μέτρα αυτά αναμένεται να εξαιρεθούν ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών, αλλά και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και σε χωριά κάτω των 3.000 κατοίκων όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ίντερνετ.

ΕΚΑΣ: Περικοπές έως και 50% για 250.000 δικαιούχους

Έως και 50% μειωμένο θα είναι το ΕΚΑΣ που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων χαμηλοσυνταξιούχων, από τις 20 με 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου. Οι μεγαλύτερες περικοπές αφορούν όσους βρίσκονται στην πρώτη κλίμακα και λαμβάνουν επίδομα 230 ευρώ.
Εντός των επόμενων ημερών θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση για το ΕΚΑΣ και οι περικοπές θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, έτσι ώστε να αποφευχθεί μελλοντική αναδρομική παρακράτηση των περικοπών.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργεί Οικονομικών, η δαπάνη για το ΕΚΑΣ στον προϋπολογισμό του 2017, είναι μειωμένη κατά 439,2 εκατ. ευρώ, ενώ σταδιακά το ΕΚΑΣ θα κοπεί σε όλους μέχρι το τέλος του 2019. 

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Χριστόψωμο: Ένα έθιμο που διατηρείται και στις μέρες μας

Το Χριστόψωμο ή αλλιώς «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά από ξερό βασιλικό.

Στο Χριστόψωμο είναι απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω – γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.
Διαβάστε περισσότερα στο www.dogma.gr.

Ποιες υπερτροφές γίνονται επικίνδυνες αν φάτε παραπάνω ποσότητα!

Μερικές τροφές μπορεί να είναι πολύ καλές για σας, εφόσον τις καταναλώνετε τακτικά και με μέτρο, αλλά μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα επιβλαβείς σε μεγάλες ποσότητες.

Δείτε 6 απίστευτα υγιεινές τροφές που μπορεί να σας βλάψουν, αν τις καταναλώνετε συχνά σε μεγάλες ποσότητες...
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr
 

Αξιολόγηση, όχι με ποινές αλλά με κίνητρα επιβράβευσης

ΔΟΕ Θέμα: Σχετικά με την εγκύκλιο του Ι.Ε.Π. για την περιγραφική αξιολόγηση

Με αφορμή την εγκύκλιο που απέστειλε το Ι.Ε.Π. στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα «Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και την πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση» το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επισημαίνει τα εξής:
Οι σύλλογοι διδασκόντων καλούνται να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου στην πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος που είναι ασαφές, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο και το θεσμικό πλαίσιο που το διέπει.
Το υποστηρικτικό – επιμορφωτικό υλικό πρόκειται να διαμορφωθεί, οι σχολικοί σύμβουλοι θα επιμορφωθούν τον Ιανουάριο, ενώ σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που δίνονται από το Ι.Ε.Π., στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της αίτησης, οι σύλλογοι διδασκόντων που πρόκειται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να προσαρμόσουν τη διδασκαλία τους με βάση το υλικό και τις οδηγίες που θα τους δοθούν (τις οποίες όμως δε γνωρίζουν αυτή τη στιγμή)!
Το Υπουργείο Παιδείας ζητά, επί της ουσίας, την, εκ των προτέρων, συναίνεση των εκπαιδευτικών για ένα σύστημα διδασκαλίας και αξιολόγησης των μαθητών το οποίο δεν τους έχει γίνει γνωστό.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε το Ι.Ε.Π. και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να καταστήσουν σαφές το συνολικό πλαίσιο που θα ισχύσει (θυμίζουμε ότι ο νέος Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε για θεματικές αναλυτικές συναντήσεις με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.). Μέχρι να συμβεί αυτό οι σύλλογοι διδασκόντων δεν υπάρχει κανένας λόγος να συναινέσουν στην «θολή» αυτή κίνηση του Υπουργείου Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή τους είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική.

Είναι απλό κρυολόγημα ή γρίπη; Συμπτώματα και διαφορές για να ξέρετε τι να κάνετε

Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων. Είναι μια κοινή αιτία της οξείας αναπνευστικής νόσου και μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών.

Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο αρχής γενομένης από το φθινόπωρο, με την περίοδο αιχμής για τη γρίπη στο βόρειο ημισφαίριο να εκτείνεται από το Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Μέλι που έχει “ζαχαρώσει”: Το κόλπο για να το ξανακάνετε λείο [vid]

Όταν το μέλι μέσα στο βαζάκι δημιουργεί αυτούς τους χαρακτηριστικούς “κρυστάλλους” και αλλάζει η απαλή υφή του, η οποία γίνεται πιο σκληρή, λέμε συνήθως ότι το μέλι έχει “ζαχαρώσει”.

Όπως και να το κάνουμε, το μέλι είναι πιο ωραίο όταν έχει την φυσική του, λεία, απαλή και παχύρρευστη υφή του. Το μπορεί να έχει ζαχαρώσει σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει χαλάσει! Το μέλι, άλλωστε, είναι από τις λίγες τροφές που μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια, αρκεί να συντηρείται σωστά.

Πώς θα γλιτώσετε φόρο έως 2.100 ευρώ - Οι αποδείξεις που «χτίζουν» το αφορολόγητο

Της Μαρίας Βουργάνα
Βασικά έξοδα των νοικοκυριών - όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση), ενοίκια, δόσεις δανείων, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα ακόμη και τα διόδια - δεν θα μετρούν στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα 'χτίζουν' το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.
Οι δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ και όσες εξαιρούνται αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Ωστόσο , σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα που συντάσσεται στο υπουργείο Οικονομικών απουσιάζουν οι παραπάνω δαπάνες. Αντίθετα θα μετρούν οι αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
Το πλαστικό χρήμα μπαίνει πλέον για τα καλά στην καθημερινότητα των πολιτών οι οποίοι ήδη μετά την επιβολή των capital controls έχουν εξοικειωθεί με τις κάρτες και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Από τις αρχές του νέου έτους καμία συναλλαγή άνω των 500 ευρώ δεν θα γίνεται με μετρητά, ενώ μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες έχουν έναν επιπλέον λόγο να χρησιμοποιούν σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές τους το ηλεκτρονικό χρήμα. Μόνο έτσι θα μπορούν να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο, αλλά και την έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες. Παράλληλα, θα μπορούν να συμμετέχουν σε κληρώσεις με έπαθλα μετρητά ακόμη και ακίνητα του Δημοσίου, ενώ όσοι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά δαπανών εξετάζεται να έχουν έξτρα αφορολόγητο όριο. Οι φορολογούμενοι αυτοί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, θα πρέπει να συγκεντρώνουν και συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, e-banking. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο περισσότερες είναι οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα που πρέπει να συγκεντρωθούν για να εξασφαλιστεί η έκπτωση φόρου.
Παγίδα έξτρα φόρου
Οι διατάξεις για το πλαστικό χρήμα κρύβουν μια παγίδα για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και τους αγρότες. Οσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με κάρτες ή μέσω e-banking θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22%. Ο φόρος αυτός θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα τουλάχιστον το ποσό των 4.500 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος έχει αποδείξεις με κάρτες το ποσό των 2.500 ευρώ, τότε οι 2.000 ευρώ που του λείπουν θα θεωρηθούν εισόδημα και θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% . Ετσι ο μισθωτός πέρα από τον φόρο 5.600 ευρώ που αναλογεί στο εισόδημά του θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 440 ευρώ (2.000 Χ 22%) και συνολικά θα πληρώσει στην εφορία 6.040 ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
[1] Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:
10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ. 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ. 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 30.000 ευρώ.
[2] Ιατρικά έξοδα: Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνεται με πλαστικό χρήμα εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και φάρμακα θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εάν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η έκπτωση φόρου 10% χορηγείται όταν οι ιατρικές δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.
[3] Κληρώσεις: Θεσπίζεται πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση με πλαστικό χρήμα για την αγοροά αγαθών. Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται θα φθάνει στα 12 εκατ. ετησίως.
[4] Εξαιρέσεις: Η προσκόμιση αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ισχύει και για τους φορολογούμενους που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με τη χρήση μέσω πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Από την υποχρέωση συναλλαγών με πλαστικό χρήμα εξετάζεται να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορεί να γλιτώσουν από το πλαστικό χρήμα αλλά όχι και από τη συλλογή αποδείξεων, τις οποίες θα πρέπει να εμφανίσουν στην εφορία για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.
[5] POS σε όλες τις επιχειρήσεις: Σταδιακά όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μέχρι τον Ιούνιο το 80% των επιχειρήσεων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή πρέπει να έχουν εγκαταστήσει POS.

Εγκύκλιος επικαιροποίησης στοιχείων φακέλου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για μετάθεση

Ανακοινώσεις Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου σχετικά με τα αποτελέσματα και τους τελικούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων αιρετών εκπροσώπων ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Έρχεται «επέλαση» χιονιά

Καταργούνται οι Πανελλαδικές αλλά θεσπίζονται κοινές εξετάσεις

Εκτός αφορολόγητου οι αποδείξεις ενοικίων, δανείων, ΔΕΚΟ το 2017

Τέλη κυκλοφορίας 2017: Στενεύει η προθεσμία - Η «παραδοσιακή» παράταση και τα πρόστιμα

28 μαγευτικές εικόνες της Σκωτίας

Αιθαλομίχλη στα «πάνω της»

Από χτες το πρωί, το υπουργείο Περιβάλλοντος συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουντη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, καθώς η άπνοια ευνοεί τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Γιατί; Μα φυσικά γιατί όσο το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβό όπως φέτος ή δενυπάρχει επίδομα (που και η επιδοματική πολιτική είναι λάθος και ομολογίααποτυχίας της καταπολέμησης εμπορίας των λαθραίων καυσίμων), θα καίμε ο,τι βρούμε.
Τα όρια στα Γιάννενα έχουν ξεπεραστεί. Ο καθηγητής του Φυσικού Ιωαννίνων Παύλος Κασσωμένος λέει στον «Τύπο» χαρακτηριστικά: «Έχουμε διπλάσιες συγκεντρώσεις απότο όριο, το οποίο είναι στα 50 μικρογραμμάρια ενώ οι καταγραφές δείχνουν 96.Είμαστε αρκετά ψηλά». 
Κοινώς, είναι ώρα για μέτρα, τα οποία πάντα όμως δεν πετυχαίνουν το σκοπό τους,αφενός γιατί παραμένουν στο επίπεδο συστάσεων, αφετέρου γιατί τη διαχρονική σχεδόν πολιτική αποτυχία των τελευταίων κυβερνήσεων που κατέστησαν τη θέρμανση αγαθό πολυτελείας, δεν τη διορθώνει μια συμβουλή.
 «Με βάση τις προβλέψεις της ΕθνικήςΜετεωρολογικής Υπηρεσίας, για σήμερα 11.12.16 θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα. Συνιστάται στους πολίτες η αποφυγήτης χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας καιπαρακαλούμε θερμά για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή» επισημαίνειτο υπουργείο Περιβάλλοντος στην ανακοίνωσή του, που αναμένεται να αναπαραχθείκαι κατά τόπους...
Ένα ακόμα σημείο των καιρών είναι οι πυρκαγιές σε καμινάδες. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η πυροσβεστική στην πόλη δέχεται κλήσεις για τέτοια περιστατικά, όπως για παράδειγμα το περασμένο Σάββατο στον Πλάτανο. Το πρόβλημα των Ιωαννίνων, όπως και κάθε αστικής περιοχής, είναι ότι όσο η θέρμανση υποκαθίσταται με καύση σε τζάκια και σόμπες, η αιθαλομίχλη κατακάθεται πιο χαμηλάστην ατμόσφαιρα και φυσικά, είναι και διαφορετική η σύστασή της. 

Δείτε όλο τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη μέσα σε 7 λεπτά. Η εισβολή στην Ελλάδα και η υποχώρηση των Γερμανών στο Ανατολικό μέτωπο...

Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε και σήμερα

Η αφήγηση των παραμυθιών και η επίδρασή της στα οχτώ είδη νοημοσύνης του παιδιού

Απο σήμερα σε πλήρη λειτουργία τα online δωρεάν ραντεβού με το ΠΕΔΥ

Η "Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο" από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Υπουργός: Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών

Έρευνα: Η ικανοποίηση για τη ζωή χαρίζει μακροζωία

Γιατί οι ιοί «προτιμούν» τους άνδρες

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Ι.Μητρόπολη Ιωαννίνων:Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου!

Τὴν Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016, τὸ ἀπόγευμα, ὥρα 6.00΄, στὴν Αἴθουσα Ἀρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος τῆς Ζωσιμαίας Παιδαγωγικῆς Ἀκαδημίας, θὰ πραγματοποιηθεῖ ἡ Χριστουγεννιάτικη ἐκδήλωση τῆς Κατσαρείου Σχολῆς Βυζαντινῆς καὶ Παραδοσιακῆς Μουσικῆς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἰωαννίνων, ποὺ θὰ περιλαμβάνει ὕμνους καὶ κάλαντα τοῦ Δωδεκαημέρου ἀπὸ τὴ χορωδία τῆς Σχολῆς, ὑπὸ τὴν Διεύθυνση τοῦ κ. Ἰωάννου Λιάκου.
Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἰωαννίνων κ. Μάξιμος, μετὰ καὶ τὴν ἐπίδοση τῶν Βεβαιώσεων Πιστοποίησης στοὺς ἱερεῖς ποὺ ὁλοκλήρωσαν ἐπιτυχῶς τὰ μαθήματα τῶν Ἐπιμορφωτικῶν Σεμιναρίων τοῦ παρελθόντος ἔτους, θὰ κλείσει τὴν ἐκδήλωση, ὁμιλῶν καὶ εὐχόμενος ἐπικαίρως.
Θέτουμε ὑπόψη στὴν ἀγάπη σας, ὅτι λόγῳ τῆς ἀνωτέρω ἐκδηλώσεως, δὲν θὰ γίνει Ὁμιλία στὸν ἱερὸ ναὸ Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Ἀρχιμανδρείου.

Από αύριο internet εως και 50Mbps σε 3.700 περιοχές της χώρας

Απόφαση: Την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη ξεκινούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Υπουργός: Δεν μπορώ να πω ότι θα υπάρχουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών

Υπουργός: Οι «μάχιμοι» εκπαιδευτικοί δεν θα αξιολογηθούν θα αξιολογούν

Υπουργός: Εντός διμήνου οι αποφάσεις για τους Σχολικούς Συμβούλους

Για το θέμα των Σχολικών Συμβούλων (των νέων κρίσεων και του νέου θεσμικού ρόλου) πρέπει να πάρουμε αποφάσεις  εντός διμήνου .
Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε  σχετική ερώτηση του esos.
esos: Τι θα κάνετε με τους Σχολικούς Συμβούλους, με δεδομένο το γεγονός ότι έχουμε πολλές παρατάσεις. Θα θα κάνετε τις κρίσεις; Θα είναι   ίδιος ο θεσμικός ρόλος τους.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το θέμα των σχολικών συμβούλωνΠρέπει να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να παρθούν εντός διμήνου τι γίνεται με τους σχολικούς συμβούλους.
Είναι ένα πράγμα που καθυστερήσαμε κι εμείς από όταν αναλάβαμε και σήμερα είναι πέντε εβδομάδες από τότε που αναλάβαμε.
Είναι ένα θέμα εξαιρετικά σύνθετο, αλλά πάρα πολύ σημαντικό για να προωθηθούν και οι μεταρρυθμίσεις αλλά και το θέμα της ποιότητας των σπουδών.
Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ακούω τον εαυτό μου να λέει προφανότητες, οπότε να σταματήσω και να πω ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες να δούμε πως θα διοριστούν η επόμενη φουρνιά που θα διοριστεί.

Ολυμπία Οδός: Η νέα Αθηνών Πατρών μέσα από εκπληκτικά βίντεο - Διόδια φωτιά [vids]

Άγιο Όρος από ψηλά - Mount Athos aerial shots

Σελίδες Α4 με αστεράκια

Τι έψαξαν οι Έλληνες στο Google το 2016

Συν ένα χρόνο στο νηπιαγωγείο, υποχρεωτικό Λύκειο και τέλος οι Πανελλήνιες

«Αθωνιάς Σχολή»

Ψηφιακό θέατρο σκιών: Ενα χρήσιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς

Μηνιαίοι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ αλλά μόνο ηλεκτρονικά

Συμπληρωματική απόφαση για την πρόσληψη αναπληρωτών για την εκπαίδευση των προσφύγων

Συμπληρωματική απόφαση , δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης , με την οποία καλούνται οι εγγεγραμμένοι εκπαιδευτικοί στους υφιστάμενους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών γενικής εκπαίδευσης, σχολικού έτους 2016-2017,   των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ18.41, ΠΕ19-ΠΕ20, ΠΕ32, ΠΕ60 και ΠΕ70, οι οποίοι επιθυμούν να προσληφθούν ως αναπληρωτές πλήρους ωραρίου (για τον κλάδο ΠΕ60) ή αναπληρωτές πλήρους ή/και μειωμένου ωραρίου (για τους λοιπούς κλάδους) σε Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ), να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτησή τους στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαί- δευσης (ΟΠΣΥΔ, στην ιστοσελίδα https://opsyd.sch.gr/).
Οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εντός δύο (2) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΕΑΠ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τα Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο,   προσφέρει 6 Προπτυχιακά και 24 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών.
Η υποβολή των αιτήσεων που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου γίνεται    αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου   έως την 20η Δεκεμβρίου 2016.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του ιδίου διαστήματος , 14 Νοεμβρίου  έως και 20 Δεκεμβρίου  , θα πρέπει να γίνει η ταχυδρομική αποστολή του φακέλου των δικαιολογητικών.

Κερδίστε 2.000 έκπτωση στον φόρο – Ποιες αποδείξεις σώζουν

- Βασικά έξοδα που πρέπει να γίνουν μόνο με κάρτα για να “μετράνε” στην εφορία
- Ξεχάστε τις αποδείξεις για ΔΕΚΟ, δάνεια, κοινόχρηστα και λογαριασμούς
- Τι πρέπει να πληρώνετε με “πλαστικό χρήμα” για να μην πληρώσετε επιπλέον φόρο 22%
- Αναλυτικά οι οδηγίες του υπουργείου για τις πληρωμές από 1/1/2017
Το αφορολόγητο όπως το ξέραμε έχει ουσιαστικά καταργηθεί για όλους τους φορολογούμενους. Για να έχει κάποιος έκπτωση στον φόρο θα πρέπει να συγκεντρώσει πληρώνοντας με πιστωτική η χρεωστική κάρτα ένα μεγάλο μέρος των εξόδων του που καθορίζεται με βάση το εισόδημα.
Ποιο αναλυτικά για να επωφεληθεί κάποιος από το αφορολόγητο θα πρέπει για εισόδημα ως 10.000 ευρώ να δαπανήσει το 10% με κάρτες, από 10.000 ως 30.000 το ποσοστό είναι 15% και για μεγαλύτερα εισοδήματα φτάνει στο 20%.
Για να μην χάσει λοιπόν κάποιος την έκπτωση του φόρου, από 1.900 ευρώ και ύστερα ανάλογα με την οικογένεια επιπλέον 50 ευρώ ανά παιδί ως το ποσό των 2.100 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσει συγκεκριμένες αποδείξεις.
Οι αποδείξεις που “μετράνε στην εφορία:
Τρόφιμα
Ρούχα
Παπούτσια
Ηλεκτρικά είδη
Ηλεκτρονικά είδη
Έπιπλα
Εστιατόρια
Καφετέριες
Κέντρα διασκέδασης
Λογιστές
Γιατροί
Δικηγόροι
Υδραυλικοί
Δεν “μετράνε” στο χτίσιμο του αφορολόγητου αποδείξεις από:
ΔΕΚΟ
Δόσεις δανείων
Ασφάλιστρα
Διόδια
Κοινόχρηστα
Ενοίκια
Τηλέφωνα
Όσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το ποσό που τους αναλογεί θα έχουν επιβάρυνση 22% για το ποσό που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν.
Για παράδειγμα εάν κάποιος πρέπει να συγκεντρώσει 5.000 ευρώ σε αποδείξεις με πλαστικό χρήμα και τελικά μέσα στη διάρκεια του έτους κάνει πληρωμές με κάρτα μόνο 4.000 ευρώ τότε θα έχει επιβάρυνση 220 ευρώ καθώς αυτό είναι το πέναλτι που αναλογεί στα 1.000 ευρώ που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει.
Κάπως έτσι οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις αγορές τους. Θα πρέπει ακόμη και στην πιο μικρή συναλλαγή, από το super market, ως την καφετέρια να πληρώνουν με κάρτα. Μάλιστα όλα τα καταστήματα που δεν διαθέτουν το μηχάνημα POS για τις πληρωμές με κάρτα θα είναι υποχρεωμένα να το αναγράφουν έτσι ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει από πριν ότι η αγορά που θα κάνει από εκεί δεν θα “φαίνεται” στην εφορία.

Καιρός: Κρύο, παγετός και βοριάδες

Φορέστε ό,τι πιο ζεστό έχετε γιατί παντού σήμερα θα κάνει κρύο! Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός στα ηπειρωτικά, κυρίως το πρωί και ιδιαίτερα στα βόρεια όπου θα είναι κατά τόπους ισχυρός, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα (14.12.2016).
Γενικά ο καιρός σήμερα θα είναι αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά. Στο νότιο Αιγαίο, οι βοριάδες θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν από τα βόρεια.
Ο καιρός σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Μακεδονία, Θράκη - Καιρός: γενικά αίθριος. Από το απόγευμα λίγες νεφώσεις οι οποίες το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αυξηθούν. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες βόρειοι βορειοανατολικοί τοπικά στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από -06 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος - Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις από το βράδυ. Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος - Καιρός: λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια. Θερμοκρασία: από -02 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη - Καιρός: νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα - Καιρός: πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις και βαθμιαία γενικά αίθριος. Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τα βόρεια. Θερμοκρασία: από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική - Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι στα βόρεια και ανατολικά. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και το πρωί στα ανατολικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη - Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από -04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός αύριο Πέμπτη 15-12-2016: στα δυτικά και νότια λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι: αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ που από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές αλλά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά κυρίως τις βραδινές ώρες.

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ancient Acropolis 3D presentation

13-12-16 Για πρώτη φορά από φέτος ηλεκτρονικά οι αιτήσεις μετάθεσης των εκπαιδευτικών

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προχωρεί φέτος για πρώτη φορά στην καθιέρωση της υποβολής των αιτήσεων μετάθεσης των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής. Κατ’ αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η απλούστευση και η ταχύτητα της διαδικασίας καθώς και το αδιάβλητο και διαφανές των αποτελεσμάτων των αιτήσεων.
Από αύριο η επικαιροποίηση των φακέλων
Λόγω του νέου συστήματος παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί, που προτίθενται να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης, να προβούν σε επικαιροποίηση του προσωπικού τους φακέλου από 14-12-2016 έως 20-1-2017, μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων (https://teachers.minedu.gov.gr). Η σύνδεση στο σύστημα γίνεται με το όνομα χρήστη (user name) και τον κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί για την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ). Αναλυτικές οδηγίες αναφέρονται στην αρχική σελίδα της ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Στην παρούσα φάση δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στους μόνιμους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα στοιχεία του ηλεκτρονικού Μητρώου τους. Συγκεκριμένα μπορούν να βλέπουν τα βασικά τους στοιχεία καθώς και τις υπηρετήσεις τους με την προκύπτουσα μοριοδότηση. Εάν διαπιστώνουν εσφαλμένες ή μη επικαιροποιημένες εγγραφές, δύνανται να αιτούνται αλλαγές, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα μέσω του συστήματος (αναφέρονται σχετικές
οδηγίες στο εγχειρίδιο της εφαρμογής), προς τη Διεύθυνση της οργανικής τους θέσης, η οποία τηρεί τον προσωπικό τους φάκελο, αποστέλλοντας με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τα σχετικά δικαιολογητικά.
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης επεξεργάζονται το αίτημα ή τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, προβαίνουν στις αναγκαίες αλλαγές στον ηλεκτρονικό τους φάκελο στο e-datacenter και καταχωρίζουν κάθε πληροφορία στο πεδίο «Παρατηρήσεις», ώστε να λάβει γνώση ο εκπαιδευτικός. Στην περίπτωση που οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αδυνατούν να ανταποκριθούν σε κάποιο αίτημα εκπαιδευτικού, τότε και μόνο τότε, δύνανται, αφού καταχωρίσουν στο πεδίο «Παρατηρήσεις» τις δικές τους απόψεις, να το προωθήσουν στην Κεντρική Υπηρεσία.
Με νέα εγκύκλιο θα καθοριστεί το χρονικό διάστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων μετάθεσης.
Το έγγραφο σε μορφή pdf

Η Ελλάδα της κρίσης με αριθμούς – Έρευνα "γροθιά"

Στοιχεία που σοκάρουν για την Ελλάδα της κρίσης και πόσο έχει επηρεαστεί η ζωή των Ελλήνων από το 2008 όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση έρχονται στο φως από τη νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD).
Αιματηρές οικονομίες, πίεση και η ψυχολογία των Ελλήνων στο ναδίρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η κρίση στην Ελλάδα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή των Ελλήνων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και η αισιοδοξία μοιάζει υπό εξαφάνιση!
Στην Ελλάδα μόνο το 16% ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάστασή του θα βελτιωθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με το 48% στις μετακομμουνιστικές χώρες και το 35 και 23% στη Γερμανία και στην Ιταλία, αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης περιλαμβάνονται στην τελευταία ευρείας κλίμακας έρευνα Life in Transition Survey (LiTS) η οποία παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οικονομικές αναταραχές στην περιοχή διαμόρφωσαν τη ζωή των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών
Σήμερα, μόνο ένας στους 10 Έλληνες είναι ικανοποιημένος από την οικονομική του κατάσταση και μόνο το 24% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή του γενικά, σε αντίθεση με το 72% στη Γερμανία και το 42% στην Ιταλία.
Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση και με τις 34 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα LiTS III, το 92% των Ελλήνων ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η κρίση τούς επηρέασε «σε αρκετό βαθμό» ή «σε μεγάλο βαθμό».
Το 76% των ερωτηθέντων υπέστη εισοδηματικό πλήγμα το διάστημα μεταξύ 2010 και 2016, όπως μείωση μισθών ή συντάξεων, απώλεια εργασίας, καθυστέρηση ή αναστολή καταβολής μισθών και μείωση ωραρίου εργασίας, σε σύγκριση με το ένα στα δύο νοικοκυριά στην υπό μετάβαση περιοχή και με περίπου το ένα στα τρία νοικοκυριά στη Δυτική Ευρώπη που υπέστησαν αντίστοιχο πλήγμα την περίοδο 2008-10.
Σχεδόν το 44% ελληνικών νοικοκυριών είδε τους μισθούς του ή τις συντάξεις του να μειώνονται κατά τη διάρκεια των ετών 2010-16. Σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 24% των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα, ένα τουλάχιστον μέλος του νοικοκυριού έχασε τη δουλειά του.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά έρευνα, μετά από εκείνες του 2006 και του 2010 και είναι η μεγαλύτερη αφού συμμετείχαν 51.000 νοικοκυριά σε 34 χώρες, κυρίως από χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, καθώς και την Τουρκία. Κάλυψε επίσης για πρώτη φορά την Κύπρο και την Ελλάδα. Η έρευνα έγινε επίσης στη Γερμανία και στην Ιταλία
Περισσότερα από το 51% των πληγέντων ελληνικών νοικοκυριών μείωσε την κατανάλωση βασικών αγαθών, όπως βασικών τροφίμων και φαρμάκων, ως αποτέλεσμα της κρίσης.
Όπως αναφέρει η έρευνα, «σε σύγκριση με τα νοικοκυριά της Ανατολικής Ευρώπης που συμμετείχαν στην έρευνα LiTS II το 2010 (στην οποία επίσης γινόταν λόγος για βαθύ αντίκτυπο της πρόσφατης κρίσης), οι Έλληνες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στη μείωση της κατανάλωσης βασικών και μη βασικών ειδών και υπηρεσιών σε μεγαλύτερο βαθμό».
Η έκθεση υπογραμμίζει διάφορους τρόπους με τους οποίους οι Έλληνες αντιμετώπισαν την κρίση. Με βάση τα δεδομένα της έρευνας LiTS III, πάνω από το 94% και πάνω από το 51% επηρεαζόμενων νοικοκυριών έπρεπε να μειώσει την κατανάλωση μη βασικών και βασικών ειδών, αντίστοιχα.
Τα νοικοκυριά όπου αρχηγός οικογένειας είναι η γυναίκα ήταν πιο πιθανόν να έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών σε σχέση με τις οικογένειες με αρχηγό οικογένειας τον άνδρα, ενώ υψηλότερο ποσοστό των νοικοκυριών με αρχηγό οικογένειας τον άνδρα αντιστάθμισαν την κρίση αυξάνοντας τις ώρες εργασίας ή έχοντας δεύτερη δουλειά.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είχε βαθιές και ευρύτατες επιπτώσεις, επιφέροντας δεινά μεγαλύτερα από εκείνα που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση της διετίας 2008-09 στους πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης
Η έρευνα αποκάλυψε μια γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στους εθνικούς πολιτικούς θεσμούς της Ελλάδας, καθώς περίπου το 70% ερωτηθέντων θεωρούν τα πολιτικά κόμματα υπεύθυνα για την οικονομική κρίση.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι, παρά τις πρόσφατες πολιτικές αλλαγές και τις προσπάθειες οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα, οι Έλληνες δεν βλέπουν την κατάστασή τους να βελτιώνεται στο προσεχές μέλλον».
Εκτός από αυτή την ενότητα σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στην Ελλάδα, η έκθεση εστιάζει επίσης στα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή και στα επίπεδα διαφθοράς στην υπό μετάβαση περιοχή, καθώς και στο συνεχιζόμενο χάσμα των φύλων, ιδίως στην αγορά εργασίας.
Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

"Θησαυρός" 2.500 ετών! Η χαμένη πόλη της Θεσσαλίας

- Σουηδοί και Βρετανοί αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως μια χαμένη αρχαία ελληνική πόλη στην Καρδίτσα
- Βρίσκεται στο λόφο του Βλοχού
- «Είναι μυστήριο πως κανείς δεν την είχε ανακαλύψει έως σήμερα» δηλώνουν
- Δείτε εικόνες και χάρτες από το σημείο
Μια άγνωστη και χαμένη πόλη 2.500 ετών βρήκαν αρχαιολόγοι κοντά στο χωριό Βλοχός της Καρδίτσας. Πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τα αρχαιολογικά της ευρήματα αλλά η συγκεκριμένη πόλη παρέμενε μυστήριο μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο!
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και από το πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ στη Βρετανία ξεκίνησαν να εξετάζουν τα ερείπια στο χωριό Βλοχός. Αν και κάποια από αυτά τους ήταν ήδη γνωστά, είχαν απορριφθεί ως μέρος ενός άσχετου οικισμού πάνω στο λόφο δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Ρόμπιν Ρόνλουντ.
Βρήκαν πύργους, τείχη και πύλες της πόλης στην κορυφή και στις πλαγιές του λόφου. Κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων εβδομάδων της ανασκαφής τον Σεπτέμβριο, ανακάλυψαν πήλινα αγγεία και νομίσματα του 500 π.Χ.
«Ένας συνάδελφός κι εγώ "πέσαμε πάνω" στο σημείο ενώ ασχολούμασταν με ένα άλλο πρότζεκτ και καταλάβαμε αμέσως τη μεγάλη ευκαιρία. Το γεγονός πως ποτέ πριν, κανένας δεν είχε εξερευνήσει το λόφο, είναι ένα μυστήριο» τόνισε.
Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν πως θα καταφέρουν να αποφύγουν την εκσκαφή και θα χρησιμοποιήσουν αντ’ αυτού ειδικά ραντάρ, ώστε να αφήσουν την περιοχή όπως την ανακάλυψαν. Ένας δεύτερος γύρος αρχαιολογικών ερευνών είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2017.
Σύμφωνα με τον Ρόνλουντ, η πόλη είχε γνωρίσει περίοδο ακμής από τον τέταρτο έως τον τρίτο π.Χ. αιώνα, πριν εγκαταλειφθεί, πιθανώς λόγω της ρωμαϊκής εισβολής στην περιοχή.
«Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις στην περιοχή και πολλοί ερευνητές πίστευαν ότι η δυτική Θεσσαλία ήταν υποβαθμισμένη περιοχή την περίοδο της αρχαιότητας. Γι’ αυτό η έρευνά μας γεμίζει ένα σημαντικό κενό στη γνώση για την περιοχή και δείχνει πως πολλά ερείπια μένει να ανακαλυφθούν στο ελληνικό έδαφος».

Ανασφάλειες: Οι τρεις πιο συχνές μορφές και η αντιμετώπισή τους

Πιάνετε συχνά τον εαυτό σας να είναι γεμάτος με σκέψεις αμφιβολίας για τις πράξεις σας και ελάχιστης εμπιστοσύνης στις ικανότητές σας; Μήπως, παρά τα επιτεύγματά σας, νιώθετε ότι στο βάθος δεν είστε άξιοι αυτών και πως είναι θέμα χρόνου να εκτεθείτε στους άλλους; Αισθάνεστε ότι δεν σας αξίζει η μόνιμη αγάπη και ότι ο/η σύντροφός σας θα απομακρυνθεί αναπόφευκτα; Μένετε στο σπίτι, φοβούμενοι να βγείτε έξω και να συναντήσετε νέους ανθρώπους, επειδή αισθάνεστε ότι δεν είστε αρκετά ενδιαφέροντα άτομα; Αισθάνεστε υπέρβαροι, βαρετοί, χαζοί, ένοχοι, ή άσχημοι;

Όλα αυτά είναι παραδείγματα από τις ανασφάλειες που σε κάποιο βαθμό κουβαλάμε όλοι μέσα μας. Το τι συνέβη στην παιδική σας ηλικία, τυχόν ψυχικά τραύματα του παρελθόντος, μια πρόσφατη εμπειρία αποτυχίας ή απόρριψης, η μοναξιά, το κοινωνικό άγχος, οι αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σας, η τελειοθηρία/τελειομανία, ή ένας γονέας, ή σύντροφος που είναι συνεχώς επικριτικός προς εσάς μπορούν να συμβάλουν στις ανασφάλειες που νιώθετε.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr
 

Βόμβα στους μισθούς από 1/1/2017 – Ποιοι χάνουν

- Απίστευτο χαράτσι για όσους δηλώνουν πάνω από 23.000 ευρώ μικτά το χρόνο
- Ενιαία φορολόγηση για όλα τα εισοδήματα αθροιστικά με αυξημένους συντελεστές
- Μικρότερο το αφορολόγητο, μεγαλύτερη η εισφορά αλληλεγγύης
- Δείτε από πότε ισχύει και για ποια εισοδήματα
Αίμα θέλει η εφορία και από 1/1/2017 οι μισθωτοί που έχουν και εισόδημα με μπλοκάκι θα δουν τους φόρους τους να πολλαπλασιάζονται και ουσιαστικά θα έχουν μείωση του μισθού τους καθώς θα αυξηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν.
Όποιοι έχουν την... ατυχία να στέκονται ακόμη όρθιοι στην κρίση και να έχουν εισόδημα για το 2016 από 23.000 ευρώ μικτά και άνω θα δουν το εισόδημά τους να φορολογείται με ενιαία κλίμακα που έχει αυξημένους συντελεστές φόρου και εκτός από μεγαλύτερη εισφορά θα έχουν και μικρότερο αφορολόγητο όριο.
Αναλυτικά:
Η έκπτωση του φόρου πέφτει από τα 2.100 στα 1.900 ευρώ για όσους δεν έχουν παιδιά, ενώ αυξάνεται κατά 50 ευρώ για γονείς ενός παιδιού και κατά 100 ευρώ για γονείς δύο παιδιών.
Δεν υπάρχει καμία έκπτωση φόρου για εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες που υπάγονται στα “μπλοκάκια” εάν υπάρχει παράλληλη μισθωτή απασχόληση.

Τα εισοδήματα με “μπλοκάκι” θα προστίθενται σε αυτά από τη μισθωτή εργασία και θα φορολογούνται με ενιαία κλίμακα:
22% για εισόδημα ως 20.000
29% για εισόδημα από 20.001 ως 30.000
37% για εισόδημα από 30.0001 ως 40.000
45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ
Εάν υπάρχει εισόδημα με “μπλοκάκι” που χαρακτηρίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα η μείωση του φόρου θα αφορά μόνο το μέρος του εισοδήματος από τη μισθωτή εργασία.
Θα εφαρμοστεί νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 12.000 και έτσι οι συντελεστές θα είναι:
2,2% για εισόδημα από 12.001 ως 20.000
5% για το τμήμα εισοδήματος από 20.001 ως 30.000
6,5% για το τμήμα εισοδήματος από 30.001 ως 40.000
7,5% για το τμήμα εισοδήματος από 40.001 ως 65.000
9% για το τμήμα εισοδήματος από 65.001 ως 220.000
10% για εισόδημα από 220.001 και άνω.

Τέλος οι Πανελλήνιες έρχεται το εθνικό απολυτήριο www.dikaiologitika.gr

ΟΟΣΑ: Ουραγός η Ελλάδα σε έρευνα και καινοτομία www.dikaiologitika.gr

«SOS» από τους επιστήμονες για την αύξηση των εκπομπών μεθανίου στην ατμόσφαιρα www.dikaiologitika.gr

Προσοχή σε απάτες στο όνομα του «Χαμόγελου του Παιδιού» www.dikaiologitika.gr

Πότε και πώς τελικά θα δοθεί η «13η σύνταξη» - Κατατέθηκε η τροπολογία www.dikaiologitika.gr

ΟΑΕΔ: Τα οριστικά αποτελέσματα της β’ φάσης για την κοινωφελή εργασία www.dikaiologitika.gr

Πανελλήνιες 2017: Τα εξεταζόμενα μαθήματα www.dikaiologitika.gr

Τελικά…λιγότερα χρήματα για μόνιμους και αναπληρωτές Α/θμιας για το 2017

Ασκήσεις για βελτίωση στη γραφή των γραμμάτων

Καιρός: Χιόνια, βροχές και κρύο

Ο χιονιάς εισβάλει ξανά και αλλάζει το σκηνικό του καιρού και πάλι. Το επόμενο 48ωρο το κρύο θα είναι αισθητό, ενώ χιόνια θα πέσουν εκτός από τα ορεινά και σε χαμηλότερο υψόμετρο.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία με πρόσκαιρες βροχές η χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Βαθμιαία βελτίωση.Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά σταδιακά 7 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 01 έως 10 βαθμούς κελσίου, στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Βαθμιαία πτώση από το απόγευμα.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια.Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 05 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Βαθμιαία πτώση από το απόγευμα.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις που θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα χιονοπτώσεις στα ορεινά.Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα ανατολικά και νότια 7 και σταδιακά 8 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 04 έως 13 βαθμούς κελσίου και στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Βαθμιαία πτώση από το απόγευμα.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις τη νύχτα στα ορεινά.Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και σταδιακά 7 με 8 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου. Βαθμιαία πτώση από το απόγευμα.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και πιθανόν από το βράδυ στα ημιορεινά.Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και σταδιακά 8 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Βαθμιαία πτώση από το απόγευμα.

Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το βράδυ χιόνια στην Πάρνηθα.Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 και σταδιακά 8 μποφόρ.Θερμοκρασια: από 07 έως 11 βαθμούς κελσίου. Βαθμιαία πτώση από το απόγευμα.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και γρήγορα αίθριος.Ανεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση.Θερμοκρασια: από 05 έως 10 βαθμούς κελσίου. Βαθμιαία πτώση από το απόγευμα.

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 14-12-2016
Καιρός: στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς βροχές η χιονόνερο στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές αλλά και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης. Βαθμιαία βελτίωση από τα βόρεια. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.Ανεμοι: στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιοΑιγαίο 7 με 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση από τα βόρεια. Στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.Θερμοκρασια: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως το πρωί, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.