Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Τρεις χρήσιμες πληροφορίες για όσους βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης πλασματικών ετών

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Όραμα των εμπνευστών της, είναι ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Το τελικό μέρισμα για κάθε συνταξιούχο

Την 'ακτινογραφία' του έκτακτου βοηθήματος για 1.600.000 συνταξιούχους έβγαλε το 'Εθνος', με αναλυτικά παραδείγματα για τα ποσά ανά κατηγορία δικαιούχων. Πάντως οι δανειστές διατυπώνουν ενστάσεις για τις εξαγγελίες Τσίπρα, παραπέμποντας το θέμα σε έλεγχο από τους εκπροσώπους τους, που φθάνουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.
Μεταβατική περίοδο 'χάριτος' για τους συνταξιούχους αγρότες που εργάζονται ώστε να μη χάσουν το 60% της σύνταξής τους επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Η ρύθμιση θα αφορά μόνο συνταξιούχους ΟΓΑ που καλλιεργούν και όχι άλλους συνταξιούχους (π.χ. Δημοσίου) που ασκούν αγροτική δραστηριότητα μετά την αποχώρηση από το επάγγελμά τους. Εντός της μεταβατικής περιόδου, που θα ισχύσει από το 2017, δεν θα περικόπτεται η αγροτική σύνταξη όσων συνεχίζουν να καλλιεργούν.
Αυτό σημαίνει πως οι αγρότες θα εξαιρεθούν προσωρινά από το μέτρο που προβλέφθηκε στον νόμο του Μαΐου. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να είναι ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα, αλλά θα 'κουμπώσει' με τις υπόλοιπες μεταβατικές περιόδους που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος, ειδικά για τους αγρότες. Η λογική της ρύθμισης, που βρίσκεται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Εργασίας, κινείται στο 'πάγωμα' της περικοπής από το 2017 και το 'ξεπάγωμά' της μερικά χρόνια αργότερα. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται τρία κυρίαρχα σενάρια:
1. Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να 'παγώσει' μέχρι το 2022, όταν ολοκληρώνεται η 6ετής μεταβατική περίοδος που έχει προβλεφθεί από τον νόμο για τις εισφορές της κύριας σύνταξης (τότε φτάνουν οι αγρότες στο 20% που προβλέπεται για όλους τους υπόλοιπους από 1/1/2017).
2. Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να 'παγώσει' μέχρι το 2025, μεσούσης δηλαδή της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται για τις νέες αγροτικές συντάξεις (λήγει στις 31/12/2030). Υπενθυμίζεται πως με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο θεσπίστηκε μια μακρά μεταβατική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέες συντάξεις ΟΓΑ θα είναι μείγμα του παλιού και του νέου τρόπου υπολογισμού. Το 2025 είναι η χρονιά κατά την οποία το τμήμα που αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού ξεπερνά για πρώτη φορά σε μερίδιο τον παλιό τρόπο. Δηλαδή όσοι βγουν το 2025 στη σύνταξη θα πάρουν κατά 59,80% το άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής και κατά 40,2% την παλιά σύνταξη όπως θα έβγαινε (βασική κ.λπ.).
3. Η περικοπή της σύνταξης κατά 60% για όσους δουλεύουν να 'παγώσει' για 1-2 χρόνια.

Τα πρωτοσέλιδα της ημέρας (10/12/2016)

Taxisnet: Πώς μπορείτε να δηλώσετε ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό

Καιρός: Που θα πέσει κάτω από το μηδέν ο υδράργυρος

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, Σάββατο, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα δυτικά και τα νότια. Βορειοδυτικούς ανέμους έντασης 3 με 5 μποφόρ προβλέπει η ΕΜΥ.
Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρωινές ώρες, κυρίως στα ηπειρωτικά. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού, για ολόκληρη τη χώρα
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες, κυρίως στα ανατολικά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές ώρες στα δυτικά.  
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στο Ιόνιο. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες, κυρίως στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 πρόσκαιρα στα βόρεια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, κυρίως στην Κρήτη τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί, όπου κατά τόπους η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.
Άνεμοι: Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 πρόσκαιρα 5 μποφόρ. Στα βόρεια μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 2 με 3 μποφόρ και βαθμιαία ασθενείς μεταβλητοί.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στον Θερμαϊκό πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Σεισμός LIVE - Τι καταγράφουν ΤΩΡΑ οι σεισμογράφοι [pics]

Έγκριση Επιμορφωτικής Ημερίδας με τους/τις σχολικούς νοσηλευτές/ριες των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων

Ο κ. Ευσταθίου Μηνάς, Σχολικός Σύμβουλος της  6ης Περιφέρειας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας συνδιοργανώνει  Επιμορφωτική Ημερίδα σε συνεργασία με τον κ. Τίγκα Στυλιανό, Διευθυντή του Τμήματος Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων,
με θέμα: «Ο ρόλος του νοσηλευτή για τη στήριξη των μαθητών με σακχαρώδη διαβήτη. Διατροφικές και νοσηλευτικές παρεμβάσεις από τους νοσηλευτές που υλοποιούν Πρόγραμμα Παράλληλης Στήριξης».

Τα «χαρτιά» του και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης άνοιξε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας

Οι βαθμοί των μαθητών θα αντικατασταθούν με το “προφίλ του μαθητή” σε όλα τα Δημοτικά και Γυμνάσια

Σε ολόκληρη την υποχρεωτική εκπαίδευση (Δημοτικά και Γυμνάσια)  ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα περιγραφικής αξιολόγησης που σταδιακά θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία το 2018-9, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον κρατικό προυπλογισμό..
 Πρόκειται για την αντικατάσταση των βαθμολογιών  με το “προφίλ του μαθητή” που θα φτιάχνουν οι εκπαιδευτικοί,αφού πρώτα εκπαιδευτούν σε επιμορφωτικά προγράμματα που θα διοργανώσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής ΠΟλιτικής.

Οπως ήδη έχει εξηγήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου Αντώνης Λιάκος  που έχει κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση:
-Αντί να βάζουν οι εκπαιδευτικοί από 1-20, θα συντάσσουν μια έκθεση, μ  το “προφίλ” του κάθε μαθητή
- Οι εξετάσεις θα περιοριστούν
-Δε θέλουμε να κόβεται ένα παιδί επειδή δε μπορεί να περάσει δυο μαθήματα.
- Αν ένας μαθητής μείνει στην τάξη μια φορά, δεν θα περνάει εύκολα τις τάξεις τις επόμενες φορές.  

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών για το ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ

Επικυρώθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας  Γιάννη Παντή τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στο ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ
Σύμφωνα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε ο κάθε συνδυασμός, (επί συνόλου εγκύρων ψηφοδελτίων 61955 )   για το ΚΥΣΠΕ, οι έδρες κατανέμονται ως εξής:
Από μία (1) έδρα παίρνουν οι συνδυασμοί Δ.Α.Κ.Ε. / Π.Ε. και ΔΗ.ΣΥ./Α.Κ.Ε
Εκλέγονται οι εξής:
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Παληγιάννης Βασίλειος του Ιωάννη, του συνδυασμού Δ.Α.Κ.Ε. / Π.Ε. Φασφαλής Νικόλαος του Γεωργίου, του συνδυασμού ΔΗ.ΣΥ../Α.Κ.Ε.
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Αδαμίδου Βασιλική του Παύλου, του συνδυασμού Δ.Α.Κ.Ε. / Π.Ε.
Σίντος Στέφανος του Φιλίππου, του συνδυασμού ΔΗ.ΣΥ. /Α.Κ.Ε
Σύμφωνα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε ο κάθε συνδυασμός, (επί συνόλου εγκύρων ψηφοδελτίων 51775 ) , για το ΚΥΣΔΕ, οι έδρες κατανέμονται ως εξής:
Από μία (1) έδρα παίρνουν οι συνδυασμοί Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. και Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις ( ΣΥΝΕΚ )
Εκλέγονται οι εξής:
ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Πεππές Δημήτριος του Αθανασίου, του συνδυασμού Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. Κορδής Νεκτάριος του Ιωάννη, του συνδυασμού Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις ( ΣΥΝΕΚ )
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Καταγής Παναγιώτης του Ευσταθίου, του συνδυασμού Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.
Λουκάς Ευάγγελος του Μιχαήλ, του συνδυασμού Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις ( ΣΥΝΕΚ )

Νέα εγκύκλιος για την αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα

Νέα εγκύκλιο  για την αναγνώριση προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου τομέα, εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το ΙΕΠ καλεί Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια να συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή της Περιγραφικής Αξιολόγησης μαθητών

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) καλεί τις δημόσιες σχολικές μονάδες της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια) να εκδηλώσουν ενδιαφέρον προκειμένου να συμμετάσχουν στην πιλοτική εφαρμογή της Περιγραφικής Αξιολόγησης μαθητών καθώς και στο σχετικό επιμορφωτικό πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί κατά τα σχολικά έτη 2016-17 και 2017-18.
Σκοπός της δράσης είναι η εισαγωγή/υιοθέτηση μιας παιδαγωγικά προσανατολισμένης μορφής αξιολόγησης που επιτρέπει τη διαμόρφωση παιδαγωγικών πρακτικών με έμφαση στη συνεχή ενθάρρυνση και ενίσχυση του μαθητή/τριας, την ολόπλευρη ανάπτυξη, την εξατομικευμένη και αναλυτική ανατροφοδότηση, τη συνεργατική και κοινωνική μάθηση, τη διαφοροποίηση και εξατομίκευση της διδασκαλίας και την ουσιαστική ισότητα ευκαιριών.
Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων είναι η Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016.

Ανώτατο χρονικό όριο άδειας άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως έξι (6) ετών.

α) Για τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου ηλικίας έως έξι ετών στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εφαρμόζεται η ειδική διάταξη του άρθρου 16 περ. ε' του Ν. 1566/1985, συμπληρωματικά δε η διάταξη του άρθρου 53 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) και μόνο ως προς το διαδικαστικό θέμα της υποχρεωτικής χορήγησής της και χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου (πλειοψ.).
β) Η διάταξη του άρθρου 50 του Ν. 4075/2012 δεν ευρίσκει πεδίο εφαρμογής, δεδομένης της ευνοϊκότερης ρύθμισης του επίμαχου ζητήματος με την ειδική διάταξη του άρθρου 16 περ. ε' του Ν. 1566/1985 (ομόφωνα).
Τη Γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Το ερώτημα του υπουργείου Παιδείας, έχει ως εξής:


Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ
Η απάντηση- Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει ως εξής:

Ο υπ. Παιδείας για τις άδειες μητρότητας αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας εξετάζει τρόπους, ώστε να εξευρεθεί δίκαιη λύση για τις άδειες μητρότητας αναπληρωτών εκπαιδευτικών .
Αυτό τονίζει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε γραπτή απάντηση, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή  Σταύρου Καλαφάτη.

Έμμεσο “κούρεμα” στα στεγαστικά για να μείνουν... ζωντανά ετοιμάζουν οι τράπεζες

- Πάγωμα τμήματος των στεγαστικών δανείων και χρέωσή τους με αρνητικό επιτόκιο εξετάζουν οι τράπεζες
- Χαμηλότερη δόση και έμμεση διαγραφή οφειλών το κέρδος των δανειοληπτών
- Αδυνατούν να προχωρήσουν σε μείωση “κόκκινων” στεγαστικών γι αυτό και εξετάζουν άλλα εργαλεία
- Πλήρως εξατομικευμένες οι λύσεις που θα προσαρμόζονται στη δόση που μπορεί να πληρώνει μηνιαίως ο κάθε πελάτης
Έμμεση διαγραφή οφειλών δανειοληπτών ώστε να εξασφαλίσουν ότι κάποια από τα πολλά μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, θα “επιστρέψουν στη ζωή” σχεδιάζουν οι τράπεζες.
Το σχέδιο περιλαμβάνει πάγωμα τμήματος του στεγαστικού δανείου και χρέωσή του με αρνητικό επιτόκιο euribor. Έτσι για πρώτη φορά η χαμηλότερη δόση για τον δανειολήπτη θα μειώνει το κεφάλαιο του δανείου και όχι τους τόκους όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Το νέο αυτό σχέδιο εκπονείται λόγω της αδυναμίας εφαρμογής του μέτρου των διαγραφών για τη μείωση των “κόκκινων” στεγαστικών. Οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαγραφές στεγαστικών οφειλών λόγω του ότι το ποσοστό κάλυψης των στεγαστικών δανείων κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Capital.gr, στα επίπεδα μόλις του 30% - 35%. Πρόκειται για επίπεδα πολύ χαμηλά ώστε να επιτρέπουν διαγραφές οφειλών δεδομένου ότι τα "κουρέματα" χτυπάνε τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, ειδικά αν αυτές δεν έχουν λάβει αρκετές προβλέψεις.
Με το σκεπτικό λοιπόν να “επαναφέρουν στη ζωή” όσο το δυνατόν περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα εφαρμόσουν πλήρως εξατομικευμένες λύσεις ρυθμίσεων που θα προσαρμόζονται στη δόση που μπορεί να πληρώνει μηνιαίως ο κάθε πελάτης. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα ρυθμισμένα δάνεια δεν θα ξαναγίνουν "κόκκινα", οι νέες ρυθμίσεις θα στοχεύουν σε μείωση του κεφαλαίου.
Ειδικότερα, το νέο προϊόν που σχεδιάζεται θα λειτουργήσει ως εξής: Έστω ότι η μηνιαία δόση του πελάτη είναι 100 ευρώ, αλλά με τη μείωση των εισοδημάτων του αυτός μπορεί να πληρώνει 40 ευρώ. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες, για να μειώσουν τη μηνιαία δόση είτε επιμήκυναν τη διάρκεια του δανείου είτε μείωναν το επιτόκιο. Πλέον, το αρχικό σκεπτικό τους θα είναι πώς θα προκύψει η δόση των 40 ευρώ μηνιαίως και όχι απλά η μείωση της μηνιαίας δόσης.
Για να το πετύχουν αυτό, οι τράπεζες θα βλέπουν σε τι κεφάλαιο αντιστοιχεί η δόση των 40 ευρώ και αυτό το τμήμα του δανείου θα καλείται να εξυπηρετεί ο πελάτης με το ίδιο επιτόκιο. Το υπόλοιπο τμήμα του δανείου θα "παρκάρεται" με επιτόκιο ίσο με το κόστος χρήματος, δηλαδή πρακτικά με μηδενικό επιτόκιο, αφού το επιτόκιο euribor είναι αρνητικό – 0,30%. Ως αποτέλεσμα, ο δανειολήπτης θα έχει όφελος σε πραγματική μείωση του κεφαλαίου του δανείου του και όχι σε μείωση των τόκων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η νέα αυτή ρύθμιση, που εξετάζεται από τις τράπεζες θα έχεις για τις ίδιες χρηματοοικονομικό κόστος, όμως τα προσδοκώμενα “αντισταθμιστικά οφέλη” βασίζονται στην εκτιμώμενη ανάκαμψη της Οικονομίας και είναι τα εξής: α) η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη μέσω της οποίας θα ενισχυθεί η δυνατότητα αποπληρωμής κεφαλαίου με καταβολή υψηλότερης μηνιαίας δόσης,και κυρίως β) η αύξηση της αξίας του ακινήτου, η οποία θα βελτιώσει και τον λόγο δανείου/αξία.
ΠΗΓΗ: capital.gr

Έχετε βουλωμένη μύτη; Τι να κάνετε για να κοιμηθείτε καλύτερα

Αν κρυολογήσετε, τότε ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα είναι το “μπούκωμα” στην μύτη, το οποίο σας ταλαιπωρεί, επειδή δεν σας αφήνει να αναπνέετε κανονικά.

Και το πιο ενοχλητικό σε αυτό, είναι η ώρα που πέφτετε για ύπνο, καθώς η βουλωμένη μύτη δεν σας επιτρέπει να χαλαρώσετε και να αναπνεύσετε καλά για να έχετε καλή ποιότητα ύπνου.

Σακχαρίνη: Τα πάντα για το γλυκαντικό στις δίαιτες – Μέχρι πόσο επιτρέπεται

Η σακχαρίνη χρησιμοποιείται συνήθως ως υποκατάστατο της ζάχαρης, διότι δεν περιέχει θερμίδες, ή υδατάνθρακες. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διασπάσουν σακχαρίνη, κάτι που σημαίνει ότι διέρχεται από το σώμα και αποβάλλεται αμετάβλητα.

Είναι περίπου 300-400 φορές πιο γλυκιά από την κλασική ζάχαρη, οπότε θα πρέπει να παίρνετε κάθε φορά μια πολύ μικρή ποσότητα για να απολαύσετε την γλυκιά της γεύση. Ωστόσο, μπορεί να σας αφήσει μια δυσάρεστη, πικρή επίγευση. Αυτός είναι ο λόγος που η σακχαρίνη συχνά αναμιγνύεται με άλλες χαμηλής, ή μηδενικής θερμιδικής αξίας γλυκαντικές ουσίες.

Αντεπίθεση των «μικρών» στον κλάδο των αναψυκτικών

Βιταμίνη D: Πότε εξουδετερώνονται τα οφέλη της

Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ μπορεί να ληφθεί και μέσω εμπλουτισμένων τροφίμων ή διατροφικών συμπληρωμάτων.
Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) των ομοσπονδιακών Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, τα φυσιολογικά επίπεδά της στο αίμα κυμαίνονται από 30 έως 74 νανογραμμάρια ανά χιλιοστό του λίτρου (ng/ml).
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει εξασθένηση των οστών και όταν είναι χρόνια μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα τα παιδιά και οστεομαλάκυνση τους ενήλικες.
Νεώτερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδά της με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, νοητικών διαταραχών (στους ηλικιωμένους), σοβαρού άσθματος (στα παιδιά) και καρκίνου.
Επιπλέον, φαίνεται ότι η βιταμίνη παίζει ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία πολλών άλλων νοσημάτων, όπως ο τύπου 1 και ο τύπου 2 διαβήτης, η υπέρταση, η αντοχή στη γλυκόζη και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πότε εξουδετερώνονται τα οφέλη
Τα περιττά κιλά μπορεί να ελαττώνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό. Όπως έδειξε σχετική έρευνα, κάθε αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος κατά 10%, οδηγεί σε μείωση της βιταμίνης κατά 4%.
Το εύρημα προέρχεται από ανάλυση γενετικών στοιχείων από 21 ερευνητικές εργασίες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 42.000 άνθρωποι.
Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι επειδή η βιταμίνη D αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό, η μεγάλη ικανότητα αποθήκευσης των παχύσαρκων ανθρώπων την εμποδίζει να κυκλοφορήσει στο αίμα.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Όσοι διαθέτουν ΔΜΣ από 30 και πάνω, θεωρούνται παχύσαρκοι, ενώ οι τιμές από 25 έως 30 σημαίνουν ότι είμαστε υπέρβαροι.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και της θεραπείας της ανεπάρκειας βιταμίνης D σε όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Γιατί το χειμώνα θέλουμε να κοιμόμαστε περισσότερο και να τρώμε πιο πολλά γλυκά;

Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Ημερίδα με τίτλο «Πρόσφυγες στην Ήπειρο: Αναζητώντας δρόμους για την ένταξη και την εκπαίδευσή τους»

Afisa ημερίδα για προσφυγες στην ΉπειροΤο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Πρόσφυγες στην Ήπειρο: Αναζητώντας δρόμους για την ένταξη και την εκπαίδευσή τους», στα Ιωάννινα (Καμπέρειο Θέατρο-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ).
Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο πλαίσιο του προγράμματος: Πρωτοβουλία παροχής εκπαίδευσης και υποστήριξης στους πρόσφυγες-Provision of RefugeeEducation and SupportScheme [http://www.press-eap.net/],το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία του ΕΑΠ προκειμένου να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές και ενταξιακές ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση έχει ως στόχο να συμβάλλει αφενός στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την παρουσία των προσφύγων στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Ήπειρο, και αφετέρου να ενημερώσει σχετικά με τις συνθήκες διαμονής τους και ιδίως τα ζητήματα που εγείρονται αναφορικά με την εκπαιδευτική και κοινωνική τους ένταξη.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν οι συντονιστές των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά και τη Φιλιππιάδα κ.κ. Φίλιππος Φίλιος και Μιλτιάδης Κλάπας αντίστοιχα, ο κ. MohamedOthman εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες-Γραφείο Ηπείρου και η κυρία JelenaVujanovic, Γενική συντονίστρια των δράσεων της Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ στην Ήπειρο. Από την πανεπιστημιακή κοινότητα θα παρέμβουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στάθης Παπασταθόπουλος (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Φιλοσοφική Σχολή) και Λήδα Στεργίου (Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών). Για το έργο PRESS και τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις που υλοποιούνται θα μιλήσει ο καθηγητής κ. Γιώργος Ανδρουλάκης, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και επιστημονικά υπεύθυνος του έργου PRESS. Εκπρόσωποι των προσφύγων θα καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία. Την εκδήλωση θα κλείσει το μουσικό σύνολοNARDAμε πρόγραμμα ανατολικής μουσικής υπό την ευθύνη του καθηγητή (ΤΛΠΜ-ΤΕΙ Ηπείρου) κ. Μάρκου Σκούλιου.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Παράρτημα Ιωαννίνων, Δευτέρα ως Παρασκευή, 8:30 – 16:30, στο τηλ. 26510-09129 ή στο emailipeiros@eap.gr.

Δ.Ο.Ε : Συνεργασία με σύμβουλο για τα ασφαλιστικά ζητήματα.

Ilove PDF - Μετατρέψτε αρχεία PDF σε WORD

To IlovePDF είναι μια online υπηρεσία/εφαρμογή με την οποία έχουμε την δυνατότητα να μετατρέψουμε αρχεία PDF σε έγγραφα Word και όχι μόνο. Μέσα από το καλαίσθητο περιβάλλον της σελίδας θα δείτε ότι μπορείτε να κάνετε πολλά παραπάνω όπως να μετατρέψετε τα PDF και σε άλλες μορφές (excel, powepoint, JPG), να κάνετε Split και Merge, δηλάδή να χωρίσετε τα PDF σε παραπάνω από ένα ή να τα συγχωνεύσετε και άλλα πολλά. Εμείς, θα επικεντρωθούμε στην μετατροπή των PDF σε WORD.

Καλό είναι να κάνουμε μια δωρεάν εγγραφή στο site για να επωφεληθούμε των 15 MB ανά αρχείο που μπορούμε να μετατρέψουμε. Αν δεν κάνουμε εγγραφή, τα αρχεία που που μπορούμε να μετατρέψουμε πρέπει να είναι εως 10 mb.


Αφού επιλέξουμε το κουτάκι που γράφει PDF to WORD, μας εμφανίζει την επιλογή «Select PDF File» ώστε να ανεβάσουμε το PDF από τον υπολογιστη μας. Αφού το ανεβάσουμε, στη συνέχεια πρέπει να πατήσουμε το κουμπι Convert to WORD για να αρχίσει η μετατροπή. Μετά από λίγο είναι έτοιμο το αρχείο WORD να κατέβει στον υπολογιστή μας. Στις δοκιμές που κάναμε, έγινε τέλεια μετατροπή στα PDF που επιλέξαμε.

►► Η σελίδα του IlovePDF

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Παραδίδεται το τμήμα Γαβρολίμνη Αμφιλοχία!

ionia ioan1
Με την είδηση της παράδοσης στην κυκλοφορία του τμήματος της Ιόνιας Οδού από την Γαβρολίμνη μέχρι την Αμφιλοχία, αναμένεται να συνοδευτεί η επίσκεψη που πραγματοποιεί την Πέμπτη σε όλο το μήκος του οδικού άξονα, ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.
Η παράδοση, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Υπουργείο Υποδομών θα γίνει πιθανότατα εντός του μήνα. Έτσι το τμήμα αυτό μαζί με την παράκαμψη του Αγρινίου που βρίσκεται σε λειτουργία, θα αποτελέσει ένα ενιαίο κομμάτι, μήκους εκατό χιλιομέτρων περίπου.
Η Ιόνια Οδός θα δοθεί στην κυκλοφορία τον Μάρτιο του 2017 με ελάχιστες εκκρεμότητες.
Έτσι, μετά την Εγνατία η οποία άλλαξε ριζικά το τοπίο στην Ήπειρο, ολοκληρώνεται ο κάθετος οδικός άξονας, που φέρνει την περιοχή πιο κοντά στην Πελοπόννησο και την Αθήνα.

Τέσσερα βιβλία για τα Χριστούγεννα

Περίπου 20 μέρες έχουν μείνει για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων. Τα σχολεία θα κλείσουν για δύο εβδομάδες και είναι ευκαιρία, εκτός από παιχνίδια, να απολαύσουμε και κάποια καλά βιβλία. Έτσι, οι εκδόσεις «Άθως – Παιδικά» και οι εκδόσεις «Θύρα», έχουν κάποιες καλές προτάσεις, που απευθύνονται κυρίως στα παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας.
Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για να δείτε και κάποιες σελίδες των βιβλίων
2568Σε ποιον θα πέσει φέτος;
Ο Νικόλας ήταν ένα χαρούμενο, γελαστό παιδί με φακίδες και φουντωτό κόκκινο μαλλί. Πολλοί τον κορόιδευαν γι’ αυτό και θα ήταν ο μοναδικός καημός του, αν δεν υπήρχε και κάτι άλλο που τον απασχολούσε πολύ. Τόσο μάλιστα… που να ξεχνάει το κόκκινο μαλλί του! Σε ποιον θα πέσει φέτος; Να το ζητήσει στην προσευχή του; Ακούει ο Θεός τα μικρά παιδιά; Υπάρχουν για το Θεό ασήμαντες προσευχές;  Σε ποιον θα πέσει φέτος;
Μια πρωτοχρονιάτικη ιστορία της Ευγενίας Χατζηθανάση Ρέππα με εικόνες της Παρασκευής Χατζηθανάση -Αντωνάτου

Γιορτινά αφηγήματα
Το βιβλίο της Άννας Ιακώβου με εικόνες της Αγγελικής Δελεχά, περιλαμβάνει δύο ιστορίες που διαδραματίζονται μέσα στην ατμόσφαιρα των ελληνικών νησιωτικών Χριστουγέννων με πρωταγωνιστές ήρωες της καθημερινής ζωής που συνδυάζουν την αταξία και την ανεμελιά με το φιλότιμο και τη ζεστή παιδική καρδιά.


2619


Χριστουγεννιάτικες Αλκυονίδες
Mέσα στην καρδιά του χειμώνα, υπάρχουν κάποιες μέρες ζεστές και ηλιόλουστες που θυμίζουν μικρό καλοκαιράκι. Αυτές είναι οι «αλκυονίδες μέρες». Σαν πέσουν μάλιστα τις μέρες των Χριστουγέννων είναι δυνατόν ν’ αλλάξουν τα πάντα στη ζωή των ανθρώπων. Το βιβλίο Άννας Ιακώβου περιλαμβάνει δύο πρωτότυπα γιορτινά διηγήματα εικονογραφημένα από την Αγγελική Δελεχά. Τα παιδιά ζουν πιο έντονα απ΄ όλους την περίοδο του Δωδεκαήμερου. Στιγμές γεμάτες συγκίνηση διαδέχονται άλλες, γεμάτες από παιδικές «σκανδαλιές», που ανήκουν εντούτοις σε μια μυστική πορεία ωρίμανσης των μικρών ηρώων, αλλά και συχνά και των μεγαλύτερων που τους περιβάλλουν.
Το μπλε παλτό
Η Αναστασία επιθυμεί να αποκτήσει ένα υπέροχο, μπλε παλτό, ένα παλτό, που συναντάει κάθε μέρα σε μια βιτρίνα, καθώς πηγαίνει στη δουλειά της. Είναι όμως τόσο ακριβό, που δεν τολμά ούτε να το ονειρευτεί. Κι όμως μια μέρα το όνειρό μας φαίνεται πως θα γίνει πραγματικότητα. Και τότε όλα ανατρέπονται…
Ένα βιβλίο της Ηρώς Παπαδοπούλου για τις γιορτές με εικονογραφική σύνθεση της Βασιλικής Παπαδοπούλου

Roadkil's Unstoppable Copier 5.2 - Σώστε τα δεδομένα σας από τον "πεθαμένο" σκληρό δίσκο


Ένα αρκετά χρήσιμο προγραμματάκι για εσάς που έχετε πρόβλημα με τον σκληρό δίσκο και ο οποίος φαίνεται να  βρίσκεται στα "τελευταία" του και δεν μπορεί να ''διαβάσει'' τα αρχεία.

Το πρόγραμμα θα προσπαθήσει να ανακτήσει τα αρχεία από τον δίσκο ώστε να τα μεταφέρετε σε άλλον δίσκο ασφαλή. Αν λοιπόν έχετε bad sectors στον δίσκο, έχει πέσει και δημιουργήθηκαν προβλήματα και δυσκολεύει την ανάγνωση των αρχείων, τότε κάντε μια δοκιμή με το δωρεάν Unstoppable Copier και πείτε μας τα αποτελέσματα.  Η εφαρμογή, εκτός από δωρεάν διατίθεται και στην ελληνική γλώσσα.
 
Έκδοση: 5.2
Μέγεθος: 417 KB
Λειτουργικό σύστημα: Windows All
Κατασκευαστής: roadkil.net
Πηγή: roadkil.net
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

  Download   

Ο Άγιος γέροντας Πορφύριος σε οίκο ανοχής

ΠορφύριοςΤην ημέρα των Θεοφανείων οι ιερείς πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και ραντίζουν με αγιασμό. Ο Άγιος Πορφύριος διηγούνταν σε πιστούς μία μοναδική εμπειρία, καθώς επισκέφθηκε έναν οίκο ανοχής.

Παλαιά συνηθίζαμε, κατά την εορτή των Θεοφανείων, ν’ αγιάζομε τα σπίτια. Κάποια χρονιά επήγα κ’ εγώ κι αγίαζα. Χτυπούσα τις πόρτες των διαμερισμάτων , μου ανοίγανε κι έμπαινα μέσα ψάλλοντας «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…»
Όπως πήγαινα στην οδό Μαιζώνος, βλέπω μία σιδερένια πόρτα. Ανοίγω, μπαίνω μέσα στην αυλή, που ήταν γεμάτη από μανταρινιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, και προχωρώ στη σκάλα.
Ήταν μία σκάλα εξωτερική, που ανέβαινε πάνω και κάτω είχε υπόγειο. Ανέβηκα τη σκάλα, χτυπάω την πόρτα και παρουσιάζεται μια κυρία. Αφού μου άνοιξε εγώ άρχιζα κατά τη συνήθεια μου το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…». Με σταματάει απότομα. Εν τω μεταξύ με ακούσανε και δεξιά κι αριστερά στο διάδρομο βγαίνανε κοπέλες απ’ τα δωμάτια. «Κατάλαβα, έπεσα σε οίκο ανοχής», είπα μέσα μου.
Η γυναίκα μπήκε μπροστά μου να μ’ εμποδίσει.
– Να φύγεις , μου λέει. Δεν κάνει αυτές να φιλήσουν το Σταυρό. Να φιλήσω εγώ το Σταυρό και να φύγεις , σε παρακαλώ.
Εγώ τώρα πήρα σοβαρό και επιτιμητικό ύφος και της λέω:
– Εγώ δεν μπορώ να φύγω! Εγώ είμαι παπάς, δεν μπορώ να φύγω! Ηλθα εδώ ν’ αγιάσω.
– Ναι, αλλά δεν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές…
– Μα δεν ξέρουμε αν κάνει να φιλήσουν το Σταυρό αυτές η εσύ. Διότι αν με ρωτήσει ο Θεός και ζητήσει να Του πω ποιος κάνει να φιλήσει το Σταυρό, οι κοπέλες η εσύ, μπορεί να έλεγα : «Οι κοπέλες κάνει να τον φιλήσουν και όχι εσύ. Οι ψυχές τους είναι πιο καλές από τη δική σου»
Εκείνη την στιγμή εκοκκίνησε λίγο. Της λέω λοιπόν:
– Ασε τα κορίτσια να φιλήσουν το Σταυρό.
Τους έκανα νόημα να πλησιάσουν. Εγώ πιο μελωδικά από πρώτα έψαλλα το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε…», διότι είχα μια χαρά μέσα μου, που ο Θεός οικονόμησε τα πράγματα να πάω και σ’ αυτές τις ψυχές.
Φιλήσανε όλες το Σταυρό. Ήταν όλες περιποιημένες, με τις πολύχρωμες φούστες κ.λπ. Και τους είπα:
– Παιδιά μου, χρόνια πολλά. Ο Θεός μας αγαπάει όλους. Είναι πολύ καλός και «βρέχει επί δικαίους και αδίκους». (Ματθ. 5,45) Όλοι τον έχομε Πατέρα και για όλους μας ενδιαφέρεται ο Θεός. Μόνο να φροντίσουμε να Τον γνωρίσομε και να Τον αγαπήσομε κι εμείς και να γίνομε καλοί. Να Τον αγαπήσετε και θα δείτε πόσο ευτυχισμένες θα είστε.
Κοιτάζανε απορημένες. Κάτι πήρε η ψυχούλα τους η ταλαιπωρημένη.
– Χάρηκα, τους λέω τέλος, που μ’ αξίωσε ο Θεός να έλθω σήμερα και να σας αγιάσω. Χρόνια πολλά!
– Χρόνια πολλά, είπαν κ’ εκείνες κι έφυγα…

Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: Δείτε τις φωτογραφίες του πιο σύγχρονου Αγίου της Εκκλησίας

Από τον Άγιο Νικόλαο στον Άϊ-Βασίλη

Η ιστορία του Αγίου Νικολάου ταξίδεψε και ρίζωσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Αγ. Νικόλαος έγινε προστάτης της Μόσχας και της γεωργίας στη Ρωσία και του Ναυτικού στο Αμστερνταμ, όπου, επέζησε με το όνομα Σίντερ Κλάας

Ζει στον Βόρειο Πόλο και σε χρόνο μηδέν πάνω στο έλκηθρο του που σέρνουν ζωηρά ελάφια ο Αϊ- Βασίλης διανύει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Με την ίδια πάλι ευκολία και ταχύτητα ανεβοκατεβαίνει από καμινάδες για να μοιράσει δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου.
Στη δυτική παράδοση είναι ντυμένος στα κόκκινα, έχει πυκνή λευκή γενειάδα, είναι στρουμπουλός και γελάει δυνατά με την καρδιά του. Αυτός είναι ο Σάντα Κλάους των Άγγλων και των Αμερικανών, ο Περ Νοέλ των Γάλλων, ο Βάιναχτσμαν των Γερμανών και ούτω καθεξής…
Ωστόσο ο θρύλος του γεννήθηκε κάπου κοντά στο Ντεμρέ της σημερινής Νότιας Τουρκίας και η ιστορία του ξεκινά τον 4ο αιώνα, όταν η περιοχή ήταν γνωστή ως Μύρα της Λυκίας.
Αρχαία ερείπια μαρτυρούν τη σημασία της πόλης: ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο και λαξευτοί τάφοι στο βουνό, τόποι ταφής των πλούσιων κατοίκων.
Σε εκείνη την πόλη, λοιπόν, έζησε ο Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων, γνωστός και αγαπητός για τις καλές του πράξεις.
Έγινε άγιος αμέσως μετά τον θάνατό του και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου δεσπόζει σήμερα στο κέντρο του Ντεμρέ. Πιστοί έρχονται από όλον τον κόσμο για να προσκυνήσουν στον εορτασμό της μνήμης του, στις 6 Δεκεμβρίου. Οι ιστορίες για την καλοσύνη του Νικολάου εξαπλώθηκαν ταχύτατα αμέσως μετά τον θάνατό του. Τόσο αγαπητός ήταν που τα οστά του εκλάπησαν από τα Μύρα το 1087 και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων εισβολέων.
Στην ορθόδοξη παράδοση έγινε ο προστάτης άγιος των παιδιών και των ναυτικών. Αλλά χρειάστηκαν αιώνες για να μεταμορφωθεί η εικόνα του καλού επισκόπου στον Αϊ-Βασίλη με τα κόκκινα.
Η ιστορία του Αγίου Νικολάου ταξίδεψε και ρίζωσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Αγιος Νικόλαος έγινε προστάτης της Μόσχας και της Γεωργίας στη Ρωσία και του Ναυτικού στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας, όπου, παρά την απαγόρευση αναγνώρισης αγίων που επέβαλλε ο προτεσταντισμός, επέζησε με το όνομα Σίντερ Κλάας, ο οποίος την ημέρα της εορτής του, στις 6 Δεκεμβρίου, παριστάνεται με ιερατική στολή και επισκοπική ράβδο να μοιράζει δώρα στα παιδιά.
Αυτή είναι μάλλον η πιο καθαρή μορφή του Αγίου Νικολάου που απέμεινε σήμερα, αν και στην Ολλανδία παρουσιάζεται να έχει ως βοηθό του και ένα αγόρι από την Αιθιοπία, τον Μαύρο Πιτ, που η παράδοση θέλει να τον είχε απελευθερώσει ο Σίντερ Κλάας στα Μύρα και ο οποίος από ευγνωμοσύνη έμεινε για πάντα μαζί του ως βοηθός.
Ευρωπαίοι άποικοι, κυρίως Ολλανδοί, μετέφεραν μαζί τους τον μύθο στον Νέο Κόσμο.
Η συνέχεια γράφτηκε στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να ψάχνουν τρόπους για να δημιουργήσουν νοσταλγικές παραδόσεις και στράφηκαν προς τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος γιορτάζεται λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.
Το 1810, τη βραδιά της γιορτής του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε από τον Ιστορικό Σύλλογο της Νέας Υόρκης η πρώτη αμερικανική εικόνα του Αγίου Νικολάου με έντονες τις αρχικές ορθόδοξες ρίζες της, αλλά και με ένα τζάκι πλάι του με δώρα που υπονοεί την επίσκεψή του στα σπίτια. Αναγράφεται ρητά η εορτή του στις 6 Δεκεμβρίου και το πραγματικό ελληνικό όνομα του Αγίου Νικολάου.
Μερικά από τα πιο γνωστά δυτικά έθιμα των Χριστουγέννων, το έλατο και οι κάλτσες που κρεμιούνται στο τζάκι για να τις γεμίσει με δώρα ο Αϊ-Βασίλης, μεταφέρθηκαν από Γερμανούς στις ΗΠΑ, όπου εδραιώθηκαν σε συνδυασμό με τον Ολλανδό Sint-Nicolaas ή Sinter Klaas από όπου προέκυψε το Claus (Klaas και Claus από το Nicholas ή Nicholaus).
Η Coca-Cola άρχισε να χρησιμοποιεί την εικόνα του πρόσχαρου Σάντα Κλάους στις διαφημίσεις της από τη δεκαετία του 1930 εδραιώνοντας την εμφάνισή του στη λαϊκή κουλτούρα.
Η σημερινή μορφή του Αϊ-Βασίλη δεν είναι τίποτε άλλο από ένα συνονθύλευμα διαφορετικών μύθων από διαφορετικές εποχές και διαφορετικές περιοχές του κόσμου που εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε εποχής.

Μύθοι και αλήθειες για τον Άγιο Νικόλαο

Άγιος Νικόλαος

Στη Δύση η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που λέγεται Santa Claus, συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων που γίνεται τότε. Στην Ελλάδα ταυτίζεται η μορφή του Άγιου Βασίλη (Santa Claus) που φοράει κόκκινα ρούχα και έχει λευκή γενειάδα με τον Μέγα Βασίλειο, στην ουσία όμως ο συμβολισμός αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο και περιέχει στοιχεία από παγανιστικές, προχριστιανικές δοξασίες για τον «πατέρα του χιονιού»

Ο Άγιος Νικόλαος έζησε στα Μύρα της Λυκίας. Σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς χειροτονήθηκε ιερέας, ύστερα ηγούμενος της Μονής Σιών και στη συνέχεια επίσκοπος. Από την θέση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας. Αναφέρονται πλείστα θαύματα του Αγίου όπως η απελευθέρωση τριών στρατηλατών, θεραπείες νοσούντων και αποκαταστάσεις φτωχών. Ο Άγιος Νικόλαος απεδήμησε ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο.
Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα της Λυκίας έως και τον 11ο αι. Το 1087 κάποιοι ναύτες τα αφαίρεσαν και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο ναό του Αγ. Στεφάνου. Λέγεται ότι κατά την τέλεση της θ.λειτουργίας άρχισε να αναβλύζει τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ πολλοί λιποθύμησαν από την έντονη ευωδία του.
Ο καθηγητής της Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Μπάρι Luigi Martino συνέθεσε τη μορφή του Αγίου Νικολάου με βάση τα οστά της κάρας του και το αποτέλεσμα έμοιαζε με τη μορφή του Αγίου όπως εικονίζεται στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ισιδώρου της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου Βενετίας. Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο κατ’ εξοχήν προστάτης των Ναυτικών καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος, γιατί στον βίο του αναφέρονται πολλά θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και όλα τα εμπορικά, φέρουν την εικόνα του.
Ο σημαντικότερος ναός του Αγίου στην Ελλάδα βρίσκεται στα Ψαρά. «Η Μητρόπολη του Αιγαίου» όπως έχει χαρακτηριστεί, άρχισε να κτίζεται το 1785 με μάρμαρα που μετέφεραν οι Ψαριανοί από τα Θυμιανά της Χίου, από νησιά του Αιγαίου, αλλά και από τη Μάλτα και τη Μασσαλία, ενώ οι Ψαριανές έδιναν κεράσματα στους εργάτες μέσα στα πιο όμορφα πιάτα που είχαν στο νοικοκυριό τους.
Όταν τελείωσε το χτίσιμο τα πήραν οι εργάτες και τα εντοίχισαν στο εξωτερικό του ναού και μέχρι σήμερα υπάρχουν ως μαρτυρία της ευλάβειας και της προσφοράς. Ο ναός φτάνει τα 24 μέτρα ύψος και λέγεται ότι εκεί προσκύνησε ο Κανάρης πριν να ξεκινήσει για το μεγάλο του κατόρθωμα. Στη Δύση η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που λέγεται Santa Claus, συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων που γίνεται τότε.
Στην Ελλάδα ταυτίζεται η μορφή του Άγιου Βασίλη (Santa Claus) που φοράει κόκκινα ρούχα και έχει λευκή γενειάδα με τον Μέγα Βασίλειο, στην ουσία όμως ο συμβολισμός αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο και περιέχει στοιχεία από παγανιστικές, προχριστιανικές δοξασίες για τον «πατέρα του χιονιού» κτλ.

Η Παναγία Τριχερούσα

Παναγία Τριχερούσα

Η Παναγία Τριχερούσα είναι μία απ’ τις πιο ξακουστές εικόνες της Θεοτόκου που τιμοϋνται απ’ τον ορθόδοξο κόσμο. Το όνομα σημαίνει «Παναγία με τα τρία χέρια», λόγω της παρουσίας κάτω ενός τάματος σε σχήμα χεριού που, σε άλλα αντίγραφα, παίρνει και τη μορφή ενός χεριού αληθινού.Η ασυνήθιστη λεπτομέρεια θυμίζει ένα θρυλικό επεισόδιο της ζωής του αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, που ασχολήθηκε με τα πρώτα γεγονότα τής Είκονομαχικής έριδας.
Η εικόνα, μιά απ’ τις αποδιδόμενες στον άγιο Λουκά, ανήκει στον εικονογραφικό τύπο τής Οδηγήτριας. Η Παναγία κρατάει όμως το Βρέφος στο δεξί της χέρι: είναι έπομένως μιά δεξιοκρατούσα, της οποίας το πρωτότυπο —το ‘χουμε ήδη πει— βρισκόταν στον προσκυνηματικό ναό των Αβραμιτών στην Κωνσταντινούπολη, με το όνομα Αχειροποίητη.
Ζωγραφισμένη πάνω σ’ ένα μεγάλο ξύλινο πίνακα (110 X 90 cm ), α νήκει στην κατηγορία των εικόνων λιτανείας. Πίσω της είναι ζωγραφισμένος ο άγιος Νικόλαος. Το κάδρο είναι καλυμμένο από μιά επιφάνεια πολύτιμου μετάλλου, πλημμυρισμένο από μεγάλους πολύτιμους λίθους, που αφήνει ακάλυπτα μόνο τα πρόσωπα και τα χέρια της Μητέρας και του Βρέφους. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ή είκόνα ήταν καλυμμένη από νομίσματα και σιγίλλια χρυσά και ασημένια και από μικρούς σταυρούς περισσότερο ή λιγότερο πολύτιμους, χαρισμένους από γνωστές προσωπικότητες και από απλούς πιστούς ώς τάμα για χάρη που τους έγινε. Μιά πρόσφατη συντήρηση επανέφερε την εικόνα στην παλιά της λάμψη.
Η πολύτιμη είκόνα βρίσκεται στο Άγιο Όρος, στη μονή Χιλανδαρίου που είναι ένα από τα εκεί 20 μοναστήρια, αφιερωμένο στα Είσόδια της Θεοτόκου στο ναό. Τοποθετημένο κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, στη βορειο-ανατολική ακτή της χερσονήσου, το μοναστήρι αυτό είχε δωρηθεί στους Σέρβους και έγινε απ’ το 12ο αι. το σπουδαιότερο πνευματικό και πολιτιστικό τους κέντρο. Σήμερα ζουν στο μοναστήρι και έξω απ’ τα τείχη του περίπου 100 Σέρβοι μοναχοί.
Η εικόνα βρίσκεται στο καθολικό, την κύρια δηλ. εκκλησία, κρεμασμένη στον τοίχο όπου ακουμπάει ο θρόνος του ηγούμενου: πράγματι, οί μοναχοί τη θεωρούν ως την αληθινή Ηγουμένη του μοναστηριού τους.
Η Παναγία Τριχερούσα είναι απ’ τις πιο φημισμένες θαυματουργές εικόνες που τιμούνται στο ’γιο Όρος. Τα αντίγραφα αυτής της εικόνας είναι αμέτρητα, κυρίως στη Σερβία, στα Βαλκάνια και στη Ρωσία, όπου σημειώνουμε κυρίως εκείνη που παρήγγειλε ο πατριάρχης Νίκων το 1663 και που τοποθετήθηκε στο μοναστήρι τής Ανάστασης, το λεγόμενο «της Νέας Ιερουσαλήμ» κοντά στη Μόσχα.
Οί Ρώσοι τη γιορτάζουν τουλάχιστον δυό φορές στο ημερολόγιό τους: στις 28 Ιουνίου και στις 18 Ιουλίου. Οι Σέρβοι την τιμούν από αμνημόνευτο καιρό και πολλές απ’ τις εκκλησίες τους πήραν την επωνυμία της Παναγίας Τριχερούσας.
Για τους ειδήμονες της τέχνης, η εικόνα είναι έργο έλληνα αγιογράφου του 14ου αι., για τους μοναχούς όμως του Αγίου Όρους πρόκειται για εικόνα του αγίου Λουκά, που βρέθηκε στη Δαμασκό την εποχή του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού (8ος αι.) και στον οποίο έκανε το θαύμα να του αποκαταστήσει το κομμένο του χέρι. Ο άγιος τη μετέφερε κατόπιν μαζί του στη λαύρα του Αγίου Σάββα, κοντά στα Ιεροσόλυμα, όπου πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Όταν πέθανε, το 749, η εικόνα παρέμεινε στο μοναστήρι ως το 13ο αι., οπότε ο ηγούμενος τη δώρισε στο Σέρβο μητροπολίτη, που λεγόταν επίσης Σάββας (+ 1237) και που βρισκόταν για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Όταν αυτός επέστρεψε στην πατρίδα το δώρισε στον αδελφό του Στέφανο Νεμάνια, βασιλιά της Σερβίας, συστήνοντάς του να τη φυλάξει προσεκτικά και να την τιμήσει ως ξεχωριστό θησαυρό της οικογένειας. Αργότερα, μετά την εξάλειψη της δυναστείας και την τουρκική κατάληψη της Σερβίας, ή εικόνα μεταφέρθηκε στο ’γιο Όρος ενώ εν τω μεταξύ είχε γίνει ακόμη πιό ξακουστή λόγω των πολλών νέων θαυμάτων και τοποθετήθηκε στη μονή Χιλανδαρίου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Η αφήγηση που ακολουθεΐ, και που αναφέρεται στον Ιωάννη το Δαμασκηνό, εξηγεί την παρουσία του τρίτου χεριού, το οποίο φαίνεται πάνω στην εικόνα μας. Είναι τμήμα του Βίου του αγίου που γράφτηκε, όπως φαίνεται, από κάποιο Ιωάννη και ανήκει στο 10ο αιώνα. Βασίζεται σ’ ένα αληθινό γεγονός και ακριβέστερα στο δραστήριο αγώνα τοϋ αγίου για την υπεράσπιση τών Ιερών εικόνων μετά το εικονομαχικό διάταγμα που εκδόθηκε μεταξύ του 726 και του 730 απ’ τον αυτοκράτορα Λέοντα τον Ίσαυρο . Ο Λέων, πολύ ερεθισμένος απ’ αυτή τη συμπεριφορά, είχε προσπαθήσει να τιμωρήσει το Δαμασκηνό, ο οποίος όμως βρισκόταν σε αραβικό έδαφος, έξω δηλ. απ’ τη δική του δικαιοδοσία. Βρήκε έτσι ένα τέχνασμα: έστειλε στη Δαμασκό πλαστές επιστολές που κατηγορούσαν τον Ιωάννη ότι συνωμοτούσε κατά του ηγεμόνα της δυναστείας των Ομμεύαδών, που ήταν φίλος και προστάτης του. Ο Χαλίφης, αν και εκτιμούσε πολύ την οικογένεια του κατηγορούμενου, πήρε στα σοβαρά την πληροφορία: έβαλε να κόψουν το δεξί χέρι του Ιωάννη κι έδωσε διαταγή να το κρεμάσουν στη δημόσια πλατεία ως παράδειγμα προς αποφυγή.
Όταν νύχτωσε —συνεχίζει η αφήγηση— ο Ιωάννης πήγε στην εκκλησία. Γονάτισε μπροστά στην εικόνα της Θεοτόκου. Α π ήγγειλε με δάκρυα την προσευχή που ήδη αναφέραμε και μετά αποκοιμήθηκε. Η Θεοτόκος του εμφανίστηκε σε όνειρο λέγοντας: «Το χέρι σου θεραπεύτηκε, πραγματοποίησε λοιπόν χωρίς αναβολή το τάμα που έκανες στην προσευχή σου». Ξυπνώντας, ο Ιωάννης αντιλήφθηκε ότι είχε θεραπευτεί. Σηκώθηκε λοιπόν και με τα χέρια σηκωμένα ψηλά έψαλε τον ύμνο «Η δεξιά σου…» που τοποθετήσαμε απέναντι απ’ την εικόνα.
Αναγνωρίζοντας τη θεϊκή επέμβαση, ο ηγεμόνας της Δαμασκού αποκατέστησε τον Ιωάννη στην εργασία καί στο άξίωμά του. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Ευεργέτριά του, ο Δαμασκηνός έβαλε να κάνουν ένα αφιερωματικό χέρι από ασήμι και το κρέμασε στην εικόνα δίπλα στο χέρι της Θεοτόκου. Μερικοί υποστηρίζουν ότι είχε βάλει να ζωγραφίσουν ένα χέρι πάνω στην ίδια εικόνα, απ’ όπου και της δόθηκε η επωνυμία Τριχερούσα . Στη συνέχεια, η εικόνα ακολούθησε τον άγιο στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα, για να πάρει αργότερα το δρόμο προς τη Σερβία και το ’γιο Όρος, όπως ήδη είπαμε.
Georges Gharib, Οι εικόνες της Παναγίας, Ιστορία και λατρεία, εκδ. Τέρτιος, Κατερίνη 1997, σελ. 183-185

ΟΑΕΔ: Πότε θα πληρωθεί το Δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα ανεργίας

Από την Παρασκευή 16/12/2016 θα καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2016 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Επίσης, από την Παρασκευή 16/12/2016 θα προπληρώνονται τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που κανονικά καταβάλλονται από 17/12/2016 μέχρι και 08/01/2017.
Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτούμενων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και των μακροχρονίως ανέργων στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί, εξακολουθεί να ισχύει.

Μεταθέσεις Εκπαιδευτικών. Πότε και πως θα γίνουν. Τι θα βλέπουν στον φάκελο. Τι δυνατότητες θα έχουν.

Επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών κλ. ΠΕ16 (Μουσικής Αγωγής) της Α/θμιας Εκπ/σης των περιφερειακών ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας_14-12-2016

Η Σχολική Σύμβουλος ΠΕ16 Μουσικής Ανδρέου Ελένη 
Καλεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 9.00 - 13.00 στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτική ημερίδα των εκπ/κών ΠΕ16 Μουσικής Αγωγής  της Α/θμιας Εκπ/σης των περιφερειακών ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας  για επιστημονική και παιδαγωγική καθοδήγηση, με θέμα:
«Οι Βιωματικές Τεχνικές Διδασκαλίας και η αξιοποίησή τους στο μάθημα της Μουσικής Αγωγής στην Α/θμια Εκπαίδευση».
Παρακαλούμε τους Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων να διευκολύνουν το πρόγραμμα των συναδέλφων προκειμένου να παραστούν στην επιμορφωτική συνάντηση.

Εντός της εβδομάδας προσλήψεις εκπαιδευτικών για παράλληλη στήριξη

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωσή μου καταβάλλεται προσπάθεια ώστε έως την Παρασκευή να πραγματοποιηθούν προσλήψεις αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη. Θυμίζω πως οι εναπομείνασες πιστώσεις ΕΣΠΑ για την παράλληλη στήριξη στην Π.Ε. είναι 81.
Απόφαση την πολιτικής ηγεσίας είναι να προστεθούν σ΄ αυτές τις πιστώσεις κι άλλες από το ΠΔΕ χωρίς να έχει προσδιοριστεί ο αριθμός ώστε να καλυφθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός κενών.
Αναμφισβήτητα και με αυτές τις προσλήψεις δεν πρόκειται να καλυφθούν τα εκατοντάδες κενά στην παράλληλη στήριξη.
Θυμίζω πως και τα κενά σε ΣΜΕΑΕ και τμήματα ένταξης δεν καλύφθηκαν όλα.
Επομένως οι υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι η ειδική αγωγή θα ήταν στις προτεραιότητές της, αποδείχτηκαν στην πράξη αερολογίες.
Η ειδική αγωγή και η παράλληλη στήριξη θα συνεχίσουν να λειτουργούν με κενά, που ίσως να μη καλυφτούν ως το τέλος του διδακτικού έτους.
 Παληγιάννης Βασίλειος

12.233 οι προσλήψεις αναπληρωτών στην ΠΕ έως σήμερα

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου τμήματος του υπουργείου Παιδείας οι προσλήψεις αναπληρωτών στην ΠΕ έως σήμερα ανέρχονται σε 12.233.
Αναλυτικά έως σήμερα έχουν προσληφθεί:
Σύνολο προσλήψεων στην γενική εκπαίδευση: 8.304
Σύνολό προσλήψεων στην ειδική αγωγή: 3.929
Γενικό σύνολο: 12.233

Ερχεται νέος «κόφτης» για 2 εκατ. παλαιές συντάξεις

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου και την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, θα «βγάλει» διαφορές μεταξύ «παλαιού» και «νέου» ποσού της σύνταξης για το 80% των συνταξιούχων.
Η προσωπική διαφορά αλλά και ο δημοσιονομικός κόφτης απειλούν από το 2018 και μετά περίπου 2 εκατομμύρια «παλαιές» κύριες συντάξεις – πλην του ΟΓΑ- που είναι υψηλότερες από 10%-35%, ανάλογα με το Ταμείο και την κατηγορία των συνταξιούχων, σε σύγκριση με τις συντάξεις που δίνει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει νέος γύρος περικοπών οι προσωπικές διαφορές θα παραμείνουν στο στόχαστρο των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, για να βρεθούν τα 4,2 δισ. μέτρα το 2019 που ζητά το Ταμείο.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:
  • Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από το Δημόσιο, τα ειδικά Ταμεία και τις ΔΕΚΟ όπου τα ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη ήταν 80%.
  • Όσοι έχουν πάρει σύνταξη με το κατώτατο όριο των 15 ετών ή ως μητέρες ανηλίκων
  • Οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που παίρνουν το μπόνους των 220 ευρώ
  • Όσοι είχαν υψηλές αποδοχές και τουλάχιστον 25 έτη ασφάλισης

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Το Hotel Du Lac,στολίζει το δέντρο του για καλό σκοπό!

Άρρηκτα συνδεδεμένο με το πλούσιο παρελθόν της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και την αρχοντιά των αιώνων, το ξενοδοχείο Du Lac αποτελεί τοπόσημο της περιοχής, παρέχοντας υπηρεσίες φιλοξενίας υψηλού επιπέδου.Φέτος οι εορτασμοί των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αφιερωμένοι στα παιδιά όλου του κόσμου, αλλά και στα παιδιά που είναι κοντά μας!Η οικογένεια Νιτσιάκου και του ξενοδοχείου μεγαλώνει, γεμίζοντας την αγκαλιά της με 55 νέα μέλη, τα παιδιά που φιλοξενεί το Ορφανοτροφείο Ντουραχάνη στα...
Ιωάννινα. Τα παιδιά πρόκειται να φωτίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του ξενοδοχείου την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 14:00 το μεσημέρι, σε μια παιδική γιορτή όπου είναι καλεσμένα και όσα παιδιά το επιθυμούν! Ο Άγιος Βασίλης θα είναι εκεί, μοιράζοντας λιχουδιές και γλυκά!Το Hotel Du Lac καλεί τους επισκέπτες του, όσους μένουν στο ξενοδοχείο, ή επισκέπτονται την πόλη, αλλά και τους φίλους Γιαννιώτες να έρθουν και να δουν από κοντά το λαμπερό Χριστουγεννιάτικο δέντρο και να στείλουν την δική τους ευχή για τα παιδιά όλου του κόσμου!Βγάζοντας μια φωτογραφία μπροστά στο δέντρο, χρησιμοποιώντας το hashtag #dulacnoel, γράφοντας μια ευχή και ποστάροντας στο Instagram, το Hotel Du Lac θα δημιουργήσει με την τεχνική κολάζ, τη μεγαλύτερη Κάρτα με ευχές για παιδιά στην Ελλάδα!Στον ίδιο χώρο του Lobby θα υπάρχουν δωροεπιταγές, όπου θα μπορούν να αγοράσουν οι επισκέπτες και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, θα διπλασιασθούν από την πλευρά του ξενοδοχείου και θα αγοραστούν παιχνίδια και βιβλία από τοπικά καταστήματα για τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Ντουραχάνη. Επιπλέον, το ξενοδοχείο θα προσφέρει τα εορταστικά γεύματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα παιδιά. Τέλος, η οικογένεια Νιτσιάκου θα δωρίσει το σύνολο της ποσότητας κοτόπουλου που έχει ανάγκη το Ορφανοτροφείο για ολόκληρο το 2017 (1.500 κιλά).Το Ορφανοτροφείο Ντουραχάνη λειτουργεί από τη Μονή της Παναγίας Δουραχάνης ή Ντουραχάνης που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι, απέναντι από την πόλη των Ιωαννίνων. Είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Το μοναστήρι από το 1974 είναι ξανά ενεργό και λειτουργεί σε αυτό οικοτροφείο-σχολείο. Η φήμη του μάλιστα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, λόγω της μεγάλης φιλανθρωπικής και κοινωνικής του δράσης, τόσο στην περιοχή των Ιωαννίνων, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Το Ορφανοτροφείο φιλοξενεί σήμερα 55 παιδιά από 5 έως 21 ετών.

Πότε θα γίνουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μεταθέσεων

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ: Ποια να επιλέξεις αν θέλεις να αδυνατίσεις και να μειώσεις την όρεξή σου

Attention please! Μπορούμε κι επίσημα πλέον να πούμε ότι τα μπαχαρικά μας αδυνατίζουν. Κι αυτό σαφώς επιβεβαιώθηκε από τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και συνεργάτη του TLIFE, Θαλή Παναγιώτου, ο οποίος όχι απλά μας παροτρύνει να προσθέσουμε στα φαγητά μας περισσότερα μπαχαρικά, αλλά μας εξηγεί ακριβώς πως αυτά ενισχύουν το μεταβολισμό.

Τα μπαχαρικά, που λες, είναι ένα τρόπος για να κάνεις πιο γευστικές τις σούπες σου, να μαρινάρεις τα κρέατά σου, ακόμα και να τα χρησιμοποιήσεις σε κάποιο ρόφημα. Όλοι αυτοί οι λόγοι, plus του ότι ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό, πιστεύω ότι είναι αρκετοί για να τα αγαπήσεις και να τα υιοθετήσεις στη διατροφή σου.

Ένα τελευταίο info για σένα:
Αν θες πραγματικά να έχεις μια αδύνατη σιλουέτα, χωρίς κατακράτηση υγρών και πρηξίματα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να εμπιστευτείς τα μπαχαρικά. Γιατί; Γιατί θα σε βοηθήσουν να αποχωριστείς τη μεγάλη ποσότητα αλατιού που συνήθιζες να προσθέτεις στα φαγητά σου, λόγω του ότι μπορούν να παρέχουν στα πιάτα σου ιδιαίτερη νοστιμιά.

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ... ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ!
Εκτός από τη πλούσια γεύση, τα μπαχαρικά στο φαγητό ή τα ροφήματα έχουν και ευεργετικές ιδιότητες. Κάποια από αυτά “ξυπνούν” το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη γενικότερη καλή υγεία. Για παράδειγμα, το τζίντζερ, το οποίο ουσιαστικά είναι ρίζα φυτού αλλά χρησιμοποιείται και σαν μπαχαρικό, αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις φλεγμονές του πεπτικού συστήματος και βοηθάει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού.


ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΑΔΥΝΑΤΙΖΟΥΝ!

1. Κανέλα
Η κανέλα μπορεί να προσθέσει πολλά στο φαγητό ή το ρόφημά μας… Άρωμα, γεύση και η λίστα δε σταματάει εδώ. Σύμφωνα με έρευνες η κανέλα βοηθάει σημαντικά στη μεταφορά της γλυκόζης, περιορίζοντας έτσι την αύξηση της ινσουλίνης (η οποία αποθηκεύει το λίπος) μετά το γεύμα. Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων κατά 30% και μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί με διάφορους γαστρονομικούς τρόπους! Στο αλμυρό για λίγη γεύση, στο γλυκό για άρωμα και στο ρόφημα για τις ευεργετικές, κατασταλτικές και χαλαρωτικές ιδιότητές του.
Δοκίμασε για πρωινό γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, βρώμη και κανέλα, σαν σνακ ένα μήλο πασπαλισμένο με κανέλα και λίγο μέλι ή πρόσθεσε λίγη στον καφέ και το τσάι σου.


2. Σκόνη Τσίλι
Το τσίλι ενθαρρύνει τον οργανισμό μας να κάψει θερμίδες και λίπος! Χάρη στην καψαϊκίνη (το βασικό συστατικό που δίνει έντονη γεύση), μπορεί και κινητοποιεί το μεταβολισμό. Αρκεί μία μόνο μικρή μερίδα, αφού δε γίνεται άλλωστε να προσθέσουμε πολύ στο φαγητό μας, για να αυξήσει την οξείδωση των λιπών σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Ακόμη, η σκόνη τσίλι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη. Μήπως λοιπόν να το ξανασκεφτείς για τα καυτερά;


3. Κουρκουμάς
Αποτελεί ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που μειώνει τις φλεγμονές. Αυτή η μείωσηπροετοιμάζει τον οργανισμό να δεχθεί τη λεπτίνη, ορμόνη η οποία στέλνει στο μεταβολισμό το μήνυμα “κάνε πιο γρήγορα, κάψε λίπος”!
Χρησιμοποίησέ το σαν ντιπ για το φαγητό σου ή συνδύασέ το με ταχίνι, λάδι και μέλι για τη σαλάτα σου. Ο συνδυασμός του κουρκουμά με το λάδι οδηγούν στην καλύτερη δυνατή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του.


4. Μαύρο πιπέρι
Σύμφωνα με έρευνες, το συγκεκριμένο μπαχαρικό εμποδίζει το σχηματισμό νέων λιπωδών κυττάρων. Δεν υπάρχουν όμως έγκυρες επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν τη συγκεκριμένη άποψη. Ακόμη οτιδήποτε καυτερό, όπως είναι οι πιπεριές και κάθε τύπος πιπεριού, προκαλούν κορεσμό και ανακόπτουν την όρεξη για φαγητό.
Λέμε ναι στο μαύρο και κίτρινο πιπέρι, το οποίο επίσης επιταχύνει τον μεταβολισμό, αλλά προσέχουμε για μία κατανάλωση με μέτρο ειδικά εάν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το στομάχι μας. Προτίμησε το πιπέρι για μαρινάρισμα, βάζοντας φαντασία και χρώμα στο πιάτο σου!

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Νευρικός κλονισμός: Τι είναι ακριβώς – Ποια είναι τα σημάδια [vid]

Ο όρος “νευρικός κλονισμός” χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει μια αγχωτική κατάσταση, η οποία οδηγεί το άτομο, προσωρινά, να μην είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

Ο νευρικός κλονισμός συμβαίνει, όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητας γίνονται σωματικά και συναισθηματικά “αβάσταχτες” για το άτομο. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε συχνά στο παρελθόν για να περιγράψει/καλύψει μια σειρά ψυχικών διαταραχών, αλλά χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο συχνά σήμερα στις μέρες μας.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Σαλμονέλα: Τα συμπτώματα που πρέπει να αναγνωρίσετε εγκαίρως

Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών, αυγών ή άλλων προϊόντων με αυγό. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από αρκετές ώρες έως και δύο ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα.

Πολλά άτομα με μόλυνση από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 8-72 ώρες. Οι περισσότεροι υγιείς γενικότερα άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Ιδανικό βάρος: Πόσα κιλά πρέπει να είστε ανάλογα με το ύψος σας

Το ιδανικό βάρος ενός ατόμου μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο ενός άλλου ατόμου και ας έχουν το ίδιο ύψος. Εάν εσείς οι ίδιοι συγκρίνετε τον εαυτό σας με την οικογένεια και τους φίλους σας, τότε το πιο πιθανό είναι είτε να νομίζετε ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα, αν περιβάλλεστε από παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα, είτε ότι έχετε πολύ σοβαρό πρόβλημα, αν όλοι γύρω σας έχουν σώμα... μοντέλου.

Για να προσδιορίσετε πόσο θα πρέπει να είναι το ιδανικό βάρος για εσάς θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η αναλογία μυών-λίπους, το ύψος, το φύλο και η πυκνότητα των οστών σας.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Η αυξημένη κοινωνικότητα είναι «ασπίδα» για την άνοια

Οι άνθρωποι που γίνονται μέλη σε πολιτικά κόμματα, σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές, φιλανθρωπικές και εθελοντικές οργανώσεις και εν γένει σε ομάδες συλλογικές δράσης, τείνουν να έχουν καλύτερες νοητικές επιδόσεις στην ηλικία των 50 ετών.

Φαίνεται έτσι να προστατεύουν καλύτερα τον εγκέφαλό τους από την μελλοντική εμφάνιση άνοιας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Συντάξεις: Μείωση ως 217 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά [Πίνακας]

Η... μετάφραση όσων απαιτεί το ΔΝΤ είναι κάτι παραπάνω από επώδυνη ειδικά σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους. Η απαίτηση για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σημαίνει μεγάλες μειώσεις.
Οι μειώσεις ανάλογα με το ποσό της σύνταξης είναι από μερικά ευρώ ως και περισσότερα από 200 ευρώ το μήνα.
Αναλυτικά παραδείγματα:
Έτη ασφάλισης
Συντάξιμος μισθός
Σημερινή σύνταξη
Νέα σύνταξη
Μείωση
40
1.365
1.037
968
69
37
1.466
1.000
922
78
37
1.102
808
794
14
36
1.195
843
807
36
35
2.198
1.344
1.27
217