Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

Απίστευτο: Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ένας ιός στον χώρο εργασίας…

Όταν πάτε στο γραφείο στην δουλειά σας και μαθαίνετε για κάποιον/α συνάδελφο που έχει κρυολόγημα, ή για κάποιον που λείπει επειδή την προηγούμενη μέρα τον “χτύπησε” γαστρεντερίτιδα, καλά θα κάνετε να λάβετε άμεσα τα μέτρα σας.

Σύμφωνα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα στις ΗΠΑ, ένας τυπικός εργασιακός χώρος με πολλά γραφεία και εργαζομένους που μοιράζονται επίσης διάφορους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, γραφεία, κουζίνα κλπ) και αντικείμενα (τηλέφωνα, στιλό, πληκτρολόγια κλπ) η ταχύτητα με την οποία μπορεί να εξαπλωθεί ένας ιός είναι απρόσμενα μεγάλη.

Αφορολόγητο όριο χωρίς αποδείξεις το 2016

Στον κάλαθο των αχρήστων μπορούν να πετάξουν τις αποδείξεις που συγκέντρωναν το 2016 οι φορολογούμενοι, καθώς δεν απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο. Συγκεκριμένα, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα έχουν την έκπτωση φόρου η οποία κυμαίνεται από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και χωρίς τις αποδείξεις. Στη δήλωση που θα κατατεθεί το 2017 και θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, δεν θα υπάρχει σχετικός κωδικός για τις αποδείξεις. Αντίθετα, για το 2017 και με βάση όσα αναφέρονται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με τη θεσμοθέτησή του (άγνωστο πότε), οι φορολογούμενοι προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις χρεωστικές τους κάρτες ή να διενεργούν συναλλαγές μέσω e-banking.
Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από τους πιστωτές της χώρας:
• Από το 2017 θα γίνει διασύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ  (αφορολόγητο) με γενικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, ως ποσοστό του δηλωθέντος εισοδήματος.
• Οσοι επιτυγχάνουν ποσοστά συναλλαγών μεγαλύτερα του 80% του εισοδήματός τους, θα επιβραβεύονται με πρόσθετο αφορολόγητο ποσό.
• Οσοι ξεπερνούν τα όρια δαπανών που θα τεθούν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος μέσω τραπεζικών μέσων πληρωμής θα λαμβάνουν επιπλέον λαχνούς συμμετοχής. (Ενδεικτικά, για κάθε 1.000 επιπλέον ευρώ δαπανών, έναν επιπλέον λαχνό συμμετοχής στην κλήρωση).

Προσλήψεις 254 εκπαιδευτικών κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, ΠΕ04.50, ΠΕ04, ΠΕ06.50 ΠΕ08, ΠΕ10.50, ΠΕ11.01, ΠΕ15, ΠΕ18.50, ΠΕ18, ΠΕ19-20.50 και ΤΕ16.50 Β/θμιας Εκπαίδευσης στην ΕΑΕ, ως προσωρινών αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου

Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2016-2017, προσλαμβάνονται 254 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, ΠΕ04.50, ΠΕ04, ΠΕ06.50 ΠΕ08, ΠΕ10.50, ΠΕ11.01, ΠΕ15, ΠΕ18.50, ΠΕ18, ΠΕ19-20.50 και ΤΕ16.50 Β/θμιας Εκπαίδευσης στην ΕΑΕ, ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους και μειωμένου ωραρίου με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΡΩΝ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ Ή/ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ,ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017» με Κωδικό ΟΠΣ 5001975 του Ε. Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» .
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση των Προϊσταμένων των οικείων Δ/νσεων σε κενές θέσεις των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της περιοχής που προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Προσλήψεις 33 εκπαιδευτικών κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, ΠΕ04.50, ΠΕ08, ΠΕ11.01, ΠΕ14.04, ΠΕ15, ΠΕ18, ΠΕ19-20.50 και ΤΕ16.50   Β/θμιας Εκπαίδευσης στην ΕΑΕ, ως προσωρινών αναπληρωτών πλήρους ωραρίου με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, για το σχολικό έτος 2016-2017.
Από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνεται ότι, για το σχολικό έτος 2016-2017, προσλαμβάνονται 33 εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων ΠΕ02.50, ΠΕ03.50, ΠΕ04.01.50, ΠΕ04.02.50, ΠΕ08, ΠΕ11.01, ΠΕ14.04, ΠΕ15, ΠΕ18, ΠΕ19-20.50 και ΤΕ16.50 Β/θμιας Εκπαίδευσης στην ΕΑΕ, ως προσωρινοί αναπληρωτές πλήρους ωραρίου με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, με χρηματοδότηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας, από την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση των Προϊσταμένων των οικείων Δ/νσεων σε κενές θέσεις των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της περιοχής που προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Εκθεση "καταπέλτης" για αξιολόγηση εκπαιδευτικών, επιλογή Διευθυντών Σχολείων, νόμο για την ιδωτική εκπαίδευση κ.α

Συμφωνία Κ. Γαβρόγλου- Θεσμών για αυτοαξιολόγηση σχολικών μονάδων

Πριν τα Χριστούγεννα οι συντάξεις Ιανουαρίου απο ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και Δημόσιο www.dikaiologitika.gr

Σύνταξη με λίγα ένσημα - Οι προϋποθέσεις

«Φρουτάκια» και στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ

Μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας έρχεται νέο «κύμα»... κατάθεσης πινακίδων

Φόρος υπεραξίας ακινήτων: Αναστέλλεται για ένα χρόνο!

Στην αναστολή για ένα ακόμα χρόνο του φόρου υπεραξίας ακινήτων, που προβλεπόταν να τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2017, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα έχει συζητηθεί και με τους δανειστές οι οποίοι συμφωνούν στην αναστολή της εφαρμογής του μέτρου. Υπενθυμίζεται, ότι ο φόρος είχε θεσπιστεί το 2013, αλλά τεχνικά προβλήματα είχαν καταστήσει ανέφικτη την εφαρμογή του.

Κρυολόγημα – αντιμετώπιση: Τι να τρώτε – Οι τροφές που το καταπολεμούν

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεστε για να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Προέρχονται από τροφές που σας είναι απαραίτητες για να δώσετε στο σώμα σας τη δύναμη που χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει μια ασθένεια, όπως το κρυολόγημα.

Ζαλάδα όταν ξυπνάτε: Μην το αγνοείτε – Όλες οι πιθανές αιτίες

Μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να νιώθουν πλήρως αναζωογονημένοι μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, ενώ άλλοι μόλις και μετά βίας σηκώνονται από το κρεβάτι.

Ακόμα και η δεύτερη κατάσταση μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα φυσιολογική, εκτός εάν συνοδεύεται από ζαλάδα, διανοητική ανεπάρκεια και ευερεθιστότητα, ή κατάθλιψη. Πιθανώς το πιο ανησυχητικό είναι όταν ένα άτομο αισθάνεται έντονη ζαλάδα το πρωί μετά το ξύπνημα, δεδομένου ότι αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα διαφόρων πιο σοβαρών ασθενειών.

Μη λέτε στα παιδιά ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης - Αποκαλυπτική έρευνα!

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και παιχνίδια κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στα καταστήματα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές. Μαζί με αυτές, ο 'Αγιος Βασίλης ξεσκονίζει ήδη το θρυλικό έλκυθρό του για να αρχίσει τα πήγαινε-έλα στα σπίτια των ανθρώπων για άλλη μια χρονιά. Μήπως, όμως, φέτος θα έπρεπε να βρει κλειστές πόρτες ή μάλλον κλειστές καμινάδες;

Βρετανοί επιστήμονες, που βάλθηκαν να χαλάσουν τη μαγεία των παιδιών (και όχι μόνο), προειδοποιούν τους γονείς ότι, αναπαράγοντας το ψέμα με τον 'Αγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα, αυτό που πετυχαίνουν τελικά, είναι να χαλάνε σε βάθος χρόνου τη σχέση τους με τα παιδιά τους, καθώς το εν λόγω αθώο ψεματάκι μπορεί να κάνει τη ζημιά του, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη των μικρών στους μεγάλους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Κρίστοφερ Μπόιλ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό ψυχιατρικής "The Lancet Psychiatry", επισημαίνουν ότι συχνά το ψέμα περί ύπαρξης 'Αγιου Βασίλη δεν είναι παρά μια ενδόμυχη επιθυμία των ίδιων των γονιών να ξαναγίνουν παιδιά, γυρνώντας σε μια προ πολλού χαμένη εποχή αθωότητας

Όμως, όπως θέτουν το ερώτημα οι ψυχολόγοι, «αν οι γονείς είναι ικανοί να ψεύδονται για κάτι τόσο ξεχωριστό και μαγικό, μπορούν μετά να τους εμπιστεύονται τα παιδιά τους ότι αποτελούν θεματοφύλακες της σοφίας και της αλήθειας;».

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι, αν το καλοσκεφτεί κανείς ως ενήλικος πλέον, η ιδέα ότι κάπου στον Βόρειο Πόλο υπάρχει μια παντογνώστρια «μυστική υπηρεσία» στην υπηρεσία του Αγίου Βασίλη, που παρακολουθεί κάθε παιδί και ξέρει αν είναι φρόνιμο ή άτακτο (ώστε να του φέρει ή όχι δώρο), είναι τελικά μάλλον τρομακτική. Ιδίως όταν ορισμένοι γονείς σκοπίμως εμπλέκουν τον 'Αγιο Βασίλη για να πειθαρχήσουν ή να τιμωρήσουν το παιδί τους («δεν είσαι καλό παιδί, γι'αυτό μην περιμένεις παιχνίδι από τον 'Αη Βασίλη»).

«Η ηθικότητα του να κάνουμε τα παιδιά να πιστεύουν σε τέτοιους μύθους, πρέπει να τεθεί εν αμφιβόλω» σύμφωνα με τον δρα Μπόιλ. «Όλα τα παιδιά τελικά θα μάθουν ότι συστηματικά και επί χρόνια εξαπατήθηκαν και αυτό μπορεί να τα κάνει να αναρωτιούνται ποια άλλα ψέματα τους έχουν πει» τόνισε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι μερικά ψεματάκια είναι χρήσιμα για τα παιδάκια, όπως π.χ. ότι το αγαπημένο ζωάκι τους που μόλις πέθανε, θα πάει σε κάποιο παράδεισο

Γιατί όμως αυτή η ιστορία με τον 'Αγιο Βασίλη έχει επικρατήσει για τα καλά, σε τόσο μεγάλο μέρος της Γης και για τόσα χρόνια; Κατ' αρχήν, επειδή οι άνθρωποι έχουν την έμφυτη τάση να συμμορφώνονται με τις παραδόσεις, ακόμη και όταν αυτές είναι εξόφθαλμα παράλογες, απαντούν οι επιστήμονες. Δεύτερον, επειδή όλοι οι άνθρωποι, μικροί και (κυρίως) μεγάλοι, θέλουν να ξεφύγουν από την πραγματικότητα. Τι καλύτερο από μια γλυκιά αυταπάτη;

Πηγή: ΑΠΕ

Τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά: Τι να κάνετε – Αντιμετώπιση [vid]

Στους άνδρες, οι τρίχες που μεγαλώνουν προς τα μέσα συχνά ξεπροβάλλουν σαν ένα σωρό μικρά εξογκώματα στο πηγούνι, τα μάγουλα, ή τον λαιμό μετά το ξύρισμα. Στις γυναίκες, οι τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα εμφανίζονται πιο συχνά στα πόδια, καθώς και στην ηβική περιοχή και τις μασχάλες. Πιο σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν και στους γλουτούς.

Οι τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά προκαλούν επίσης φαγούρα και πόνο, ειδικά αν είναι πολλές μαζεμένες σε ένα σημείο. Μερικές από αυτές δημιουργούν και πύον στα σπυράκια που προκαλούν.

Μεγάλη ανατροπή στην Αμφίπολη - Οι επιστήμονες εικάζουν πως υπάρχει και δεύτερο μνημείο

- Την ένδειξη για δεύτερο μνημείο δείχνει η γεωφυσική διασκόπηση που έγινε στον Λόφο Καστά
- Σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται στο δυτικό τμήμα πως κάτι υπάρχει σε βάθος δύο μέτρων
- Έχει επίσης εντοπιστεί μία θαμμένη κοιλάδα, ένα δηλαδή φαράγγι το οποίο είχε σκεπαστεί από ανθρώπους
- Ο αρμόδιος διευθυντής του ΑΠΘ που διεξάγει την έρευνα αποκάλυψε πως αναζητούν πόρους για να συνεχίσουν το επιστημονικό τους έργο
Ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο απ’ αυτό που ήδη έχει βρεθεί στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη, εικάζεται ότι υπάρχει δυτικά, σε βάθος περίπου δύο μέτρων όπως προέκυψε από τη γεωφυσική διασκόπηση που διενεργεί το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ.
Όπως αποκάλυψε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Γρηγόρης Τσόκας, στο περιθώριο ομιλίας του με θέμα «Πώς εντοπίζονται θαμμένες αρχαιότητες: τα μυστικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη», έχουν εντοπιστεί «στόχοι» δυτικά του μνημείου που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης.
«Έχουμε, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, την κατανομή της αντίστασης και βλέπουμε ότι κάτι υπάρχει εκεί. Εικάζουμε ότι είναι ένα δεύτερο μνημείο, κατά πολύ μικρότερο (απ’ αυτό που έχει βρεθεί), σε βάθος περίπου δυο μέτρων, το οποίο πρέπει να ερευνηθεί» εξήγησε ο Γρηγόρης Τσόκας.
Συμπλήρωσε δε, ότι στον λόφο Καστά που έχει εξερευνηθεί πλήρως με την γεωφυσική διασκόπηση, βρέθηκε ότι υπάρχει μια θαμμένη κοιλάδα, «ένα φαράγγι δηλαδή στη ΒΑ του πλευρά, το οποίο έχει σκεπαστεί από την ανθρώπινη επίχωση και χρήζει περαιτέρω ανασκαφικής διερεύνησης».
«Η γεωφυσική μελέτη του λόφου Καστά ανατέθηκε στο δικό μας εργαστήρι το 2014 και το πανεπιστήμιο χρηματοδότησε εξολοκλήρου την έρευνα. Έχουμε ήδη εξερευνήσει τον λόφο και επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα, κάτι που είναι δύσκολο λόγω του όγκου του, ενώ έχουν βρεθεί και κάποια δεδομένα που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης και γι’ αυτό προσπαθούμε να βρούμε πόρους για να το συνεχίσουμε» ανέφερε ο καθηγητής. «Επιπλέον», συνέχισε, «έγινε και χρονολόγηση σε ένα κομμάτι λιθάνθρακα που βρέθηκε στα θεμέλια και προέκυψε ότι το μνημείο δημιουργήθηκε το 300, συν-πλην 30, π.Χ.»
Ο Γρηγόρης Τσόκας, αναφέρθηκε γενικότερα στην σύγχρονη ερευνητική προσπάθεια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η οποία έχει αποδώσει καινοτόμες προσεγγίσεις σε σημαντικά αρχαιολογικά ζητήματα, όπως είναι ο εντοπισμός ταφικών μνημείων στο εσωτερικό τύμβων. Μάλιστα, το εργαστήριο, έχει διενεργήσει έρευνες, τα τελευταία 30 χρόνια, στην Βεργίνα, το Δίον, την Ακρόπολη, τον Μαραθώνα και σε 50 θέσεις στο εξωτερικό, όπως στο Κουβέιτ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ρωσία.

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016

Μνημονιάκες δεσμεύσεις: Οδηγούν σε νέες περικοπές στα εφάπαξ

Υπ. Οικονομικών: Δεν χρειάζεται συγκέντρωση αποδείξεων για το 2016

Έρχονται χιόνια & τσουχτερό κρύο - Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου

Έρχεται «κόφτης» σε φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις

Κρούσματα ηπατίτιδας σε σχολείο προσφυγόπουλων -Διακόπτονται τα μαθήματα

Οι δανειστές θα ελέγχουν μισθούς και προσλήψεις στο δημόσιο μέχρι το 2020

Aποσπάσεις εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) για το σχολικό έτος 2016-2017

23-11-16 Προσλήψεις 55 αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΑΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα ΚΕΔΔΥ

23-11-16 Πρόσληψη 45 εκπαιδευτικών Β/θμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02.50 και ΠΕ03.50, ως προσωρινών αναπληρωτών

Συνδικαλιστική άδεια στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Εκθεση "καταπέλτης" για αξιολόγηση εκπαιδευτικών, επιλογή Διευθυντών Σχολείων, νόμο για την ιδωτική εκπαίδευση κ.α

Ψηφιακή υπογραφή - Πως το δημόσιο έχει πετάξει 18 δισ ευρώ στα σκουπίδια!

Αποδείξεις: Πετάξτε τις για το 2016 - Τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας

Μέρη του πλανήτη που χάνονται

NASA: Κάτω από τον Άρη υπάρχει προσιτό νερό σε μορφή πάγου

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Οι λόγοι που ο Ερντογάν υπονομεύει τη Συνθήκη της Λωζάνης

22-11-16 Προσλήψεις 383 αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή, αύριο τα ονόματα

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η αίτηση στο TaxisNet; www.dikaiologitika.gr

gsis.gr - Τέλη κυκλοφορίας 2017: Πως θα τα εκτυπώσετε στο Taxisnet www.dikaiologitika.gr

Κάνει κρύο; Τρεις τροφές που αυξάνουν φυσικά τη θερμοκρασία του σώματος

Οδηγίες για το νέο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης και των Βιωματικών Δράσεων στο Δημοτικό Σχολείο

Πώς θα τυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας του 2017

Προσοχή: Νέος ιός κυκλοφορεί στο Facebook

Δεν θα καταβάλλονται από 1η Δεκεμβρίου παροχές του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. μέσω των υποκαταστημάτων

Κινητικότητα: Δέκα ερωτήσεις & απαντήσεις για όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Υπ. Εργασίας: Πότε πληρώνονται ΚΕΑ, κάρτα σίτισης και επίδομα ενοικίου

ΑΔΕΔΥ: 370 χιλ. λιγότεροι οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2011

Δείτε τους πέντε διατροφικούς μύθους που αποδομούνται από την επιστήμη

Ο Άρειος Πάγος καταργεί τη μονιμότητα –Πού προσκρούει η εισήγηση

Στον καταψύκτη οι 20.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών

Τα παιδιά που έχουν πέσει θύμα bullying είναι επιρρεπή στην παιδική παχυσαρκία

Θεσπίζεται άδεια 4 ημερών για ασθένεια τέκνων

Πιο κλασικά δε γίνεται… Στην Ήπειρο οι πιο αγαπημένοι χειμερινοί προορισμοί…

Οι Καταβασίες των Χριστουγέννων από τον Γεώργιο Δεμελή

Καιρός: Έρχεται πολικό ψύχος από τη Ρωσία

Πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ

Ιονία Οδός: Ολοκληρώνεται και αλλάζει τα δεδομένα από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα [vid]

Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στον ΔΟΑΤΑΠ

Αρχίζει η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων της χώρας

Η απόφαση για τις αθλητικές δραστηριότητες σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Με καθυστέρηση η υποβολή αιτήσεων μετάθεσης

22-11-16 Προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Εκπαίδευση

Οι σημαντικές κοινωνικές παροχές άλλων χωρών

Φτάρνισμα: Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσετε τους γύρω σας

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Καιρός: Κύμα ψύχους στην Ευρώπη από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο

Αυτεπάγγελτος έλεγχος σε όλα τα δικαιολογητικά διορισμών του δημοσίου

Στα μέσα Δεκεμβρίου σε πλήρη λειτουργία ο αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα

Η φοροαφαίμαξη του 2017 - Οι νέοι φόροι και οι αυξήσεις στα προϊόντα

Πληρώνεται η προτελευταία δόση για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης

«Τέλος χρόνου» για τις δωρεάν διακοπές από τον ΟΑΕΔ

Times: Οι 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο

Δείτε 35 προτάσεις που βοηθούν τον εκπαιδευτικό στο έργο του

WirelessConnectionInfo - Δες την πραγματική ισχύ του WiFi σου

Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας στην οργάνωση

Ρατσισμός και διαφορετικότητα – Υλικό για δράσεις και προγράμματα ευαισθητοποίησης

Πληρωμή για κάρτα σίτισης και επίδομα ενοικίου

Τέλος τα διόδια για τους μόνιμους κατοίκους μέσα στο 2017

Έχει το παιδί δυσλεξία; 4 ερωτηματολόγια

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων του Μύλου των Ξωτικών 2016 – 2017

10 Σούπερ χαριτωμένες δημιουργίες για τα Χριστούγεννα από μανταλάκια

Νέος ιός «προσβάλει» τα προφίλ του Facebook

Η εγκύκλιος για τη συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των εκπαιδευτικών

Στο ΣτΕ προσέφυγε η ΔΟΕ για το ωρολόγιο πρόγραμμα ενιαίου τύπου ολοήμερου νηπιαγωγείου

Ο υπουργός κρατά τις αρμοδιότητες Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Τέμπη: Ξεχάστε το δρόμο που ξέρατε! Απίστευτο βίντεο

H ιστορική ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου προς τον Μπιλ Κλίντον

Ποιοι μπορούν να πάρουν σύνταξη από τα 55 έως τα 60

Black Friday και στην Ελλάδα - Τι είναι ο θεσμός

Φόροι παντού! Σε καφέ, τηλεφωνία, ίντερνετ, βενζίνη, ηλεκτρονικό τσιγάρο

Φωτογραφίες-σταθμοί της ιστορίας της ανθρωπότητας

Οι 10 τροφές που αυξάνουν το μεταβολισμό μας

Το National Geographic παρατηρεί τον πλανήτη Άρη από την Αθήνα

Νέο «ψαλίδι» στις διπλές συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ

Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Εισόδια της Θεοτόκου

Ἔνδον τρέφει σε Γαβριὴλ ναοῦ, Κόρη,
Ἥξει δὲ μικρὸν καὶ τὸ Χαῖρέ σοι λέξων.
Βῆ ἱερὸν Μαρίη τέμενος παρὰ εἰκάδι πρώτῃ.
Βιογραφία
Η ευσεβής Άννα σύζυγος του Ιωακείμ, πέρασε τη ζωή της χωρίς να μπορέσει να τεκνοποιήσει, καθώς ήταν στείρα. Μαζί με τον Ιωακείμ προσευχόταν θερμά στον Θεό να την αξιώσει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί, με την υπόσχεση ότι θα αφιέρωνε το τέκνο της σε Αυτόν. Πράγματι, ο Πανάγαθος Θεός όχι μόνο της χάρισε ένα παιδί, αλλά την αξίωσε να φέρει στον κόσμο τη γυναίκα που θα γεννούσε το Μεσσία, το Σωτήρα μας Ιησού Χριστό. Όταν η Παναγία έγινε τριών χρόνων, σύμφωνα με την παράδοση, η Άννα και ο Ιωακείμ, κρατώντας την υπόσχεσή τους, την οδήγησαν στο Ναό και την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία. Ο αρχιερέας παρέλαβε την Παρθένο Μαρία και την οδήγησε στα Άγια των Αγίων, όπου δεν έμπαινε κανείς εκτός από τον ίδιο, επειδή γνώριζε έπειτα από αποκάλυψη του Θεού το μελλοντικό ρόλο της Αγίας κόρης στην ενανθρώπιση του Κυρίου. Στα ενδότερα του Ναού η Παρθένος Μαρία έμεινε δώδεκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία με τροφή ουράνια. Εξήλθε από τα Άγια των Αγίων, όταν έφθασε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’.
Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τὸ προοίμιον, καὶ τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καὶ τὸν Χριστὸν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καὶ ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεὶς.
Ὁ καθαρώτατος ναὸς τοῦ Σωτῆρος, ἡ πολυτίμητος παστὰς καὶ Παρθένος, τὸ Ἱερὸν θησαύρισμα τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ, σήμερον εἰσάγεται, ἐν τῷ οἴκῳ Κυρίου, τὴν χάριν συνεισάγουσα, τὴν ἐν Πνεύματι θείῳ· ἣν ἀνυμνοῦσιν Ἄγγελοι Θεοῦ· Αὕτη ὑπάρχει σκηνὴ ἐπουράνιος.

Ὁ Οἶκος
Τῶν ἀπορρήτων τοῦ Θεοῦ καὶ θείων μυστηρίων, ὁρῶν ἐν τῇ Παρθένῳ, τὴν χάριν δηλουμένην, καὶ πληρουμένην ἐμφανῶς, χαίρω, καὶ τὸν τρόπον ἐννοεῖν ἀμηχανῶ τόν ξένον καὶ ἀπόρρητον, πῶς ἐκλελεγμένη ἡ ἄχραντος, μόνη ἀνεδείχθη ὑπὲρ ἅπασαν τὴν κτίσιν, τὴν ὁρατὴν καὶ τὴν νοουμένην. Διό, ἀνευφημεῖν βουλόμενος ταύτην, καταπλήττομαι σφοδρῶς νοῦν τε καὶ λόγον, ὅμως δὲ τολμῶν, κηρύττω καὶ μεγαλύνω· Αὕτη ὑπάρχει σκηνὴ ἐπουράνιος.
       

Οπτικοακουστικό Υλικό

media
Ακούστε το απολυτίκιο!
media
Tα Εισόδια της Θεοτόκου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων 2012
       
             
Διάφορα Αρχεία
Ερμηνεία της εικόνας των Εισοδίων της θεοτόκου


       

Αγιογραφίες / Φωτογραφίες

Εισόδια της Θεοτόκου
Εισόδια της Θεοτόκου

Εισόδια της Θεοτόκου
Εισόδια της Θεοτόκου

Εισόδια της Θεοτόκου
Εισόδια της Θεοτόκου

Εισόδια της Θεοτόκου
Εισόδια της Θεοτόκου

Εισόδια της Θεοτόκου - Λυδία Γουριώτη© (lydiagourioti-iconography.blogspot.com)
Εισόδια της Θεοτόκου - Λυδία Γουριώτη© (lydiagourioti-iconography.blogspot.com)

Εισόδια της Θεοτόκου - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (www.panagialarisis.gr)
Εισόδια της Θεοτόκου - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (www.panagialarisis.gr)

Εισόδια της Θεοτόκου - αρχές 14ου αι. μ.Χ. - Mονή Xιλανδαρίου, Άγιον Όρος
Εισόδια της Θεοτόκου - αρχές 14ου αι. μ.Χ. - Mονή Xιλανδαρίου, Άγιον Όρος

Εισόδια της Θεοτόκου - 1575 μ.Χ. - Mονή Xιλανδαρίου, Άγιον Όρος
Εισόδια της Θεοτόκου - 1575 μ.Χ. - Mονή Xιλανδαρίου, Άγιον Όρος

Τα Eισόδια της Θεοτόκου και η Παράδοση της Θεοτόκου στον Iωσήφ - β' μισό 12ου αι. μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον Όρος
Τα Eισόδια της Θεοτόκου και η Παράδοση της Θεοτόκου στον Iωσήφ - β' μισό 12ου αι. μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον Όρος

Εισόδια της Θεοτόκου - Φώτης Κόντογλου
Εισόδια της Θεοτόκου - Φώτης Κόντογλου

Ποδέα με τα Eισόδια της Θεοτόκου - περίπου 1500 μ.Χ. - Mονή Γρηγορίου, Άγιον Όρος - Mολδαβικό εργαστήριο
Ποδέα με τα Eισόδια της Θεοτόκου - περίπου 1500 μ.Χ. - Mονή Γρηγορίου, Άγιον Όρος - Mολδαβικό εργαστήριο

Εισόδια της Θεοτόκου - Τοιχογραφία στην πύλη της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου
Εισόδια της Θεοτόκου - Τοιχογραφία στην πύλη της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου

Εισόδια της Θεοτόκου - Τοιχογραφία στην πύλη της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου
Εισόδια της Θεοτόκου - Τοιχογραφία στην πύλη της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου

Τοιχογραφία από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου (Φωτογραφία του 1918 μ.Χ. - Le Baron)
Τοιχογραφία από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου (Φωτογραφία του 1918 μ.Χ. - Le Baron)

Τοιχογραφία από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου
Τοιχογραφία από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου

«Άσε μου μονάχα τη θύμησή σου, μόνο τη θύμησή σου στην καρδιά». Αφιέρωμα στο Λόρκα.

Αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατό του.

Με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (1898-1936), η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με  το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο μεγάλο ποιητή με τίτλο:
«Άσε μου μονάχα τη θύμησή σου, μόνο τη θύμησή σου στην καρδιά» ,
το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, και ώρα 8 μ.μ., στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης», στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Μελοποιημένα ποιήματα του Ισπανού δημιουργού από Έλληνες συνθέτες ερμηνεύουν η σοπράνο Ειρήνη Δόβα και ο βαρύτονος Αχιλλέας Φρέστας. Στο πιάνο συνοδεύει η Γεωργία Αναστάση. Την ενορχήστρωση των τραγουδιών επιμελήθηκε ο Ελευθέριος Καραγιάννης, ο οποίος, παράλληλα, παίζει κλαρινέτο, σοπράνο- άλτο-τενόρο σαξόφωνο.
Διαβάζει η Μαρία Στρατσάνη, Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.
 
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
 
Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Βόγδανος 231331 8593
 
Λίγα λόγια για τον ποιητή:
 
Ο ποιητής αναφέρει στην αυτοβιογραφία του: «Πατέρας μου, ο Φεδερίκο Γαρθία Ροντρίγκεθ. Μητέρα, η Βιθέντα Λόρκα Ρομέρο. Γεννήθηκα στο Φουέντε Βακέρος, ένα χωριουδάκι που βρίσκεται στο κέντρο του κάμπου της Γρανάδας. Στα εφτά μου χρόνια πήγα στην Αλμερία, όπου βρέθηκα σε ένα εκκλησιαστικό κολέγιο και άρχισα να σπουδάζω μουσική. Εκεί έδωσα και τις πρώτες μου εισαγωγικές εξετάσεις και εκεί έπαθα μια αρρώστια στο στόμα και στο λάρυγγα που μ’ εμπόδιζε να μιλήσω και με έφερε στα πρόθυρα του θανάτου. Ωστόσο, ζήτησα έναν καθρέφτη και είδα το πρησμένου μου πρόσωπο, και, καθώς δεν μπορούσα να μιλήσω, έγραψα το πρώτο μου χιουμοριστικό ποίημα, στο οποίο με παρομοίαζα με τον χοντρό σουλτάνο του Μαρόκου, τον Μουλά Χαφήδ. Μετά μετακόμισα στη Γρανάδα, όπου συνέχισα τις σπουδές της μουσικής με έναν γέρο συνθέτη, μαθητή του Βέρντι, τον δον Αντόνιο Σεγούρα, στον οποίο αφιέρωσα το πρώτο μου βιβλίο, το Εντυπώσεις και τοπία. Αυτός με μύησε στον λαϊκό πολιτισμό».


Ο Λόρκα γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1898. Εγκατέλειψε τις σπουδές του στην νομική για να ασχοληθεί με την λογοτεχνία, την μουσική και την ζωγραφική. Το 1919, εγκαταστάθηκε στη Φοιτητική Κατοικία του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που τότε λειτουργούσε ως ανοιχτό πανεπιστήμιο και πολιτιστικό κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας. Εκεί συνάντησε τον Σαλβαδόρ Νταλί, τον σκηνοθέτη Λουίς Μπουνιουέλ, τον ποιητή Ραφαέλ Αλμπέρτι και τον Χιμένεθ. Την ίδια περίοδο συνέθεσε τα πρώτα του ποιήματα που κυκλοφόρησαν το 1921, με τίτλο Βιβλίο Ποιημάτων. Λίγο νωρίτερα, το 1918, είχε δημοσιεύσει το έργο Εντυπώσεις και Τοπία περιδιαβαίνοντας την Καστίλη. Το 1922, συνεργάστηκε με τον συνθέτη Μανουέλ ντε Φάγια στο Φεστιβάλ Λαϊκής Μουσικής, στην Γρανάδα. Στις παραδόσεις της λαϊκής και τσιγγάνικης μουσικής, πίστευε πως βρίσκει την βάση των ποιητικών και πνευματικών του ενορμήσεων. Δημιούργημα του, εκείνη την εποχή, ήταν το Ποίημα του Κάντε Χόντο, λαϊκό τραγούδι της Ανδαλουσίας, που τραγουδιέται από τσιγγάνους με συνοδεία κιθάρας και λίγο αργότερα, το 1924, ξεκίνησε να γράφει το Ρομανθέρο Χιτάνο, έργο που ολοκλήρωσε τελικά το 1927.


Την ίδια περίοδο συνέθεσε και την Ωδή στον Σαλβαντόρ Νταλί ενώ παράλληλα έγραψε το θεατρικό έργο Μαριάνα Πινέδα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Βαρκελώνη, την ίδια χρονιά, σε σκηνογραφία Νταλί, σημειώνοντας επιτυχία. Τα έτη 1929-1930, αναζήτησε νέες πηγές έμπνευσης και ταξίδεψε στις ΗΠΑ και στην Κούβα. Οι εμπειρίες του στις Ηνωμένες Πολιτείες αξιοποιήθηκαν στο ποίημα Ένας Ποιητής στην Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στην Ισπανία το 1931 και συνέθεσε το Ντιβάνι της Ταμαρίτ, ενώ παράλληλα δούλεψε και πάνω σε έργα για το κουκλοθέατρο. Εκεί έδειξε ξεκάθαρα πως επέλεγε ως κύρια ενασχόλησή του την συγγραφή θεατρικών έργων και τα τρία τελευταία χρόνια της ζωής του ολοκλήρωσε τις κορυφαίες του δημιουργίες: Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, Ματωμένος Γάμος, Γέρμα, Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας, τραγωδίες με θέμα τη κοινωνική καταπίεση κι έκδηλο το ανθρώπινο στοιχείο. Με την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, οργάνωσε μία θεατρική ομάδα υπό την ονομασία La Barroca, η οποία με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας, έδωσε παραστάσεις κλασικών έργων σε χώρους εργατών κι αγροτικές περιοχές.


Το 1936 υποδέχθηκε τον Αλμπέρτι, καθώς επέστρεψε από την Μόσχα. Συνέταξε μια διακήρυξη συγγραφέων κατά του φασισμού και ξεκίνησε να γράφει μια σειρά θεατρικών σκηνών με μορφή επιθεώρησης, ωστόσο τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος. Πριν 80 χρόνια, τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου του 1936 ήρθε το τέλος για τον κορυφαίο ποιητή, ζωγράφο, δραματουργό και θεατρικό σκηνοθέτη, Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα. Εκτελέστηκε στο Βίθναρ της Ισπανίας από παραστρατιωτικούς οπαδούς του Φράνκο που έθαψαν την σορό του μαζί με άλλα τρία άτομα που εκτέλεσαν εκείνη την αυγή σε ομαδικό τάφο
.

Τρέξε το πρωί για Μεγιστοποίηση Απώλειας Λίπους

Αίθουσα ''Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος'' στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Επιστημονική Ημερίδα σε συνδιοργάνωση με την ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων και την Ψυχιατρική Κλινική Π.Π.Γ.Ν.Ι. , υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η σημασία του επαίνου και της επιβράβευσης για τα παιδιά

Βάλια Κάλντα

​20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Δωρεάν Βιβλίο: Η Αρχαία Ελλάδα και οι Ανατολικοί Λαοί (3000-323 π.Χ.)

Χρονοδιάγραμμα προσλήψεων αναπληρωτών Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη

Capital controls ήταν και... (σ)πάνε! Νέα μέτρα χαλάρωσης!

Οι 50 καλύτερες χώρες για να ζεις

Οι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ, τέλη Ι.Χ., αντικειμενικές αξίες, πλειστηριασμούς

Η υπερφορολόγηση «ψαλιδίζει» τα δημόσια έσοδα από τα τσιγάρα

Το πρόχειρο φαγητό «επιτίθεται» στον παιδικό εγκέφαλο

Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι όλων των εποχών

«Σπάνε» τα capital controls -Ποιες αλλαγές έρχονται σε αναλήψεις, καταθέσεις, εμβάσματα

Το μεγάλο φιάσκο με τα τέλη κυκλοφορίας- τι έρχεται για το 2018

Νέα φορο-λαίλαπα 2,5 δισ. ευρώ φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017

Δημόσιο: Σαρωτικές αλλαγές για τους εργαζόμενους - Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο