Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ημερολόγιο Σεπτεμβρίου 2016 και καταγραφή του καιρού στο ημερολόγιο του μήνα

Ανακαλύφθηκε πλανήτης που μοιάζει με τη Γη και μπορεί να είναι κατοικήσιμος! Όλες οι ανακοινώσεις και τι εξετάζουν οι επιστήμονες

Άριστα για την Ιατρική Ιωαννίνων, με δέκα στο Παιδαγωγικό και με… τέσσερα σε τμήμα του ΤΕΙ Ηπείρου!

Χρειάστηκε να αποδώσουν άριστα για να καταφέρουν να εισαχθούν στα δύο τμήματα της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων! Η Ιατρική και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών συγκαταλέγονται σε αυτά των μεγάλων απαιτήσεων, αποτέλεσμα προφανώς της φήμης που έχει δημιουργηθεί αλλά και των επαγγελματικών προοπτικών που υπόσχονται, κυρίως στο εξωτερικό!
Εντυπωσιακή είναι η πτώση των βάσεων στις δύο παιδαγωγικές σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως και σε αντίστοιχες της υπόλοιπης χώρας. Πριν μερικά χρόνια, απαιτούνταν βαθμολογίες ανάλογες αυτών της Ιατρικής για να πετύχει κάποιος στα εν λόγω τμήματα, γεγονός που οφείλονταν κυρίως στην άμεση επαγγελματική αποκατάσταση που υπόσχονταν.
Φέτος ο τελευταίος εισάγεται στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης με μέση βαθμολογία 11,5 και στο Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών με λιγότερο από δέκα. Δηλαδή με μέσο όρο κάτω από την βάση.
Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις παραμένουν οι βάσεις στις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ωστόσο αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη ψαλίδα μεταξύ πρώτου και τελευταίου στην Αρχιτεκτονική –την σχολή που λειτουργεί για δεύτερη χρονιά.
Ο πρώτος εισάγεται με 19.571 μόρια και ο τελευταίος με 13.802. Συνολικά εισάγονται 43 νέοι φοιτητές!
Στα ΤΕΙ Ηπείρου, την πρωτιά έχει το Τμήμα Λογοθεραπείας με ιδιαίτερη υψηλή βάση, καθώς ο τελευταίος χρειάστηκε να γράψει πάνω από 17 μέσο όρο. Στο ΤΕΙ και στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας, σημειώνεται η χαμηλότερη βάση καθώς ο τελευταίος κατάφερε να εισαχθεί με μέσο όρο βαθμολογίας 4,3!!!
Αναλυτικά οι βάσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: Ο πρώτος με 17.462 και ο τελευταίος με 14.059.
ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ: 18.655 μόρια για τον πρώτο και 14.895 για τον τελευταίο.
ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ : 17.024 ο πρώτος και ο τελευταίος με 13.851
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Ο πρώτος εισάγεται με 18.120 μόρια και ο τελευταίος με 11.425.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: Με 14.980 μόρια εισάγεται ο πρώτος και με 9.331 ο τελευταίος!
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ: Ο πρώτος χρειάστηκε να γράψει άριστα και να συγκεντρώσει 19.085 μόρια ενώ ο τελευταίος εισάγεται με 13.633.
ΦΥΣΙΚΗΣ: Με 17.900 πέτυχε ο πρώτος και με 14.158 μόρια ο τελευταίος.
ΧΗΜΕΙΑΣ: Ο πρώτος εισάγεται με 16.998 και ο τελευταίος με 15.241.
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ: Ο πρώτος χρειάστηκε μέσο όρο βαθμολογίας το 15, δηλαδή 15.142 μόρια, ενώ ο τελευταίος μόλις που έπιασε την βάση και εισάγεται με 10.492.
ΙΑΤΡΙΚΗΣ: Για την εισαγωγή στην Ιατρική Ιωαννίνων χρειάστηκε άριστα ο πρώτος και σχεδόν άριστα και ο τελευταίος. Ο πρώτος εισάγεται με 19.534 και ο τελευταίος με 18.760!
ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ: Και το τμήμα αυτό απαίτησε υψηλές βαθμολογίες. Ο πρώτος συγκέντρωσε 18.327 μόρια και ο τελευταίος 17.788.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ: Ο πρώτος εισάγεται με 19.571 μόρια και ο τελευταίος με 13.802.
ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Ο πρώτος πέτυχε να εισαχθεί με 16.783 ενώ ο τελευταίος με μέσο όρο κάτω από την βάση, καθώς εισάγεται με 8.617 μόρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ: Ο πρώτος εισάγεται με 16.844 και ο τελευταίος με 12.759.
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: Ο πρώτος εισάγεται με 17.958 και ο τελευταίος με 13.827 μόρια.
ΣΤΟ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Με βαθμολογίες που ο μέσος όρος υπολείπεται αρκετά την βάση (10) πέτυχαν την εισαγωγής τους σε τμήματα του ΤΕΙ Ηπείρου αρκετοί υποψήφιοι. Αναλυτικά:
ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) Ο πρώτος εισάγεται με 11.326 μόρια και ο τελευταίος με 8.404.
ΛΑΪΚΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (ΑΡΤΑ) Ο πρώτος πέτυχε με 13.794 μόρια και ο τελευταίος με 10.735.
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) 11.345 μόρια χρειάστηκε ο πρώτος και ο τελευταίος πέτυχε με 7.125.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΑΡΤΑ) Ο πρώτος συγκέντρωσε 14.820 μόρια και η βάση είναι τα 10.908.
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) Είναι το τμήμα που χρειάστηκαν υψηλές βαθμολογίες για την εισαγωγή. Ο πρώτος συγκέντρωσε 18.092 μόρια και ο τελευταίος 15.598.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) Ο πρώτος εισάγεται με 17.043 και ο τελευταίος με 12.690.
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε. (ΑΡΤΑ) Ο πρώτος συγκέντρωσε 12.666 μόρια και ο τελευταίος 7.966.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ (ΠΡΕΒΕΖΑ) 11.963 μόρια χρειάστηκε ο πρώτος και ο τελευταίος 7.726.
ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ Ο πρώτος εισάγεται με 13.130 και ο τελευταίος με πολύ χαμηλή βαθμολογία καθώς χρειάστηκε μόλις 4.327. Πρόκειται για την χαμηλότερη βάση στην Ήπειρο.

Χριστιανικοί Ναοί & Μονές - Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας Ιωαννίνων

Το νέο έντυπο ΕΝΦΙΑ που θα αναρτηθεί στο gsis

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

ΓΓΔΕ: Ηλεκτρονική παρακολούθηση στις καταθέσεις των φορολογουμένων

Ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε ΑΦΜ, προκειμένου στη συνέχεια να τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα, προωθεί άμεσα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».
Το νέο ισχυρό «όπλο» κατά της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα δίνει τη δυνατότητα μαζικών ελέγχων και ταχύτητα αποτελεσμάτων, αφού η εν λόγω εφαρμογή θα μπορεί να ανατρέξει πολλά χρόνια πίσω, ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να αποκαλύπτει μεγάλες αποκλίσεις για κάθε έτος χωριστά.
Με το νέο σύστημα οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση όχι μόνο στα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και στις κινήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους, συνδυαστικά πάντοτε με τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι από πέρυσι υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος προς τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία εντός 24 ωρών αποστέλλουν επίσης ηλεκτρονικά απάντηση για συγκεκριμένο ΑΦΜ, που περιλαμβάνει τα στοιχεία των καταθετικών λογαριασμών στους οποίους συμμετέχει ή συμμετείχε κατά την τελευταία 10ετία μαζί με τα τρέχοντα υπόλοιπά τους.

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή και ποιοι έκπτωση

Σε λίγες μέρες αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016. Η πληρωμή του φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ το συνολικό ποσό θα καταβληθεί σε πέντε δόσεις.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που μπορούν να προσδοκούν έκπτωση έως και 50% ή πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία. Ειδικές προϋποθέσεις ισχύουν για εταιρείες.
Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη. Συγκεκριμένα:
Πλήρης απαλλαγή
Στην περίπτωση ατόμων με αναπηρία άνω του 80%, τρίτεκνους και πολύτεκνους η έκπτωση φτάνει στο 100% επομένως παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα,
3. Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και
4. Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.
Εκπτωση κατά 50% στον ΕΝΦΙΑ έχει κάθε φορολογούμενος που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Αναστολή πληρωμής του φόρου σε επιχειρήσεις – Οι προϋποθέσεις:
α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,
β) ο συνολικός κύκλος εργασιών έχει παρουσιάσει μείωση άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος, και
γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Έρχονται τρεις νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό

Με τέσσερις μήνες καθυστέρηση αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή, εντός του Σεπτεμβρίου, άλλες τρεις ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κθημερινη» παρά τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο υπουργείο Εργασίας ήδη γράφουν τις σχετικές διατάξεις με τις οποίες θα αλλάξει επί τα χείρω ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο, επηρεάζοντας μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων όπως οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, οι αγρότες, οι νέοι επιστήμονες, καθώς και όσοι σκόπευαν να εξαγοράσουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.
Πρόκειται, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», για τρεις «ουρές του ασφαλιστικού που θα πρέπει να θεσμοθετηθούν σύμφωνα και με το συμπληρωματικό μνημόνιο, πριν από την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ».
Αν και αρχικά οι δανειστές ζητούσαν να καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις σε σχέση με την ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων, που δηλώνουν εισόδημα έως και 10.000 ευρώ τον χρόνο, τελικά σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, η αλλαγή θα αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
Αναλυτικά, ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος διατηρεί το καθεστώς ασφάλισης όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων με χαμηλό εισόδημα (κάτω των 10.000 ευρώ) στον ΟΓΑ, παρά τις πιέσεις των δανειστών να ασφαλίζονται όλοι με το καθεστώς που ισχύει στον ΟΑΕΕ.
Στην πράξη, περίπου 50.000 ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ιδιοκτήτες καφενείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και μικρών καταστημάτων διατηρούσαν το δικαίωμα να ακολουθήσουν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, ώστε να πληρώνουν εισφορά στο 26,95% του εισοδήματός τους (για σύνταξη και υγεία) το 2022. Η αύξηση θα ήταν τμηματική, θα ξεκινούσε το 2017 και θα ολοκληρωνόταν το 2021. Πλέον, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων (2.029 ξενοδόχοι και 1.541 με ενοικιαζόμενα δωμάτια) θα ακολουθήσουν το καθεστώς που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους.
Με δεύτερη διάταξη αναμένεται να αυξηθούν οι εισφορές υγείας για όλους τους αγρότες αλλά και τους νέους επιστήμονες για τους οποίους ο νόμος Κατρούγκαλου είχε προβλέψει εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας.
Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84% για να φτάσουν το 2019 στο 6,95% όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους. Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.
Μεγάλες ανατροπές στη συνταξιοδότηση αναμένεται να προκαλέσει η τρίτη διάταξη που αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς έπειτα από την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών, θα μειωθεί η έκπτωση 15% που προβλέφθηκε στον πρόσφατο νόμο για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να κλείσει η πόρτα συνταξιοδότησης κυρίως σε όσους μπορούσαν να αποχωρήσουν στα 62 με 40 έτη ασφάλισης, εξαγοράζοντας 5 με 7 πλασματικά έτη ασφάλισης. Τώρα η έκπτωση θα είναι μικρότερη και πιθανότατα απαγορευτική, εξηγούν.

Νέα εισπρακτικά μέτρα φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017

Με την αγωνία του οικονομικού επιτελείου να κορυφώνεται όσον αφορά mv εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ειδικά στο σκέλος των εσόδων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν στην τελική ευθεία για την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2017.
Δεδομένου ότι το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ήδη φτάσει οι προβλέψεις των υπηρεσιακών παραγόντων όσον αφορά την απόδοση των φόρων κατά την επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», ο προϋπολογισμός του 2017 χαρακτηρίζεται από αυξημένο ρίσκο, καθώς στηρίζεται σε ‘‘αλληλοσυγκρουόμενες’’ παραδοχές. Προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη- και μάλιστα με ρυθμό 2,7%, όταν ακόμη δεν έχουν φανεί δείγματα επιστροφής της οικονομίας σε θετικό πρόσημα παρά την επιβολή νέων μέτρων τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό. Οι αριθμοί πάνω στους οποίους θα συνταχθεί το προσχέδιο είναι αποκαλυπτικοί:
1. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου 6 δισ. ευρώ υψηλότερα- σε τρέχουσες τιμές- συγκριτικά με το 2016, φτάνοντας στα 181 δισ. ευρώ έναντι 175 δισ. ευρώ (σ.σ.: το ΑΕΠ θα κλείσει φέτος στα 175 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι στο β’ εξάμηνο θα υπάρξει έστω και μικρή ανάπτυξη).
2. Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να προβλεφθούν στα 47- 48 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2016 και αυτό υπό την προϋπόθεση όπ θα εκπληρωθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι. Για ολόκληρο το 2016 έχει προβλεφθεί ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στα 44,766 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί μέχρι στιγμής κάτι περισσότερο από το 50%.
3. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει στο 1,75% του ΑΕΠ ή στα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 0,5% ή 900 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για φέτος.
4. Τα έσοδα της επόμενης χρονιάς θα ‘‘στηριχτούν’’ σε νέα εισπρακτικά μέτρα συνολικού ύψους περίπου 4,3 δισ. ευρώ. Το 1,4 δισ. ευρώ είναι προγραμματισμένο να προέλθει από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το 1,4 δισ. ευρώ από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων και το 1,5 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν στους έμμεσους φόρους, κατά κύριο λόγο στον ΦΠΑ αλλά και στη φορολογία των καυσίμων».

Βάσεις: Με 19.714 ο πρώτος με 1.560 μόρια ο τελευταίος

Με 19.714 μόρια, η Ελένη Μάνθου, πέρασε την Ιατρική Θεσσαλονίκης με τις ιατρικές σχολές να μένουν το υψηλότερο σκαλί στον χάρτη των 450 Σχολών και Τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά μετά την ανακοίνωση των βάσεων υποψήφιος ΓΕΛ, και όχι επιμέρους ειδικής κατηγορίας, εισήχθη με τόσο χαμηλό βαθμό: 1.560 μόρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.
Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπους ευχήθηκε συγχαρητήρια και καλή τύχη σε όλους τους υποψηφίους που έδωσαν τη μάχη για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προαναγγέλλοντας ένα νέο σύστημα εισαγωγής, μετά από διάλογο και «χωρίς βιασύνη αλλά και χωρίς μεγάλες αναβολές», το οποίο θα δίνει βάρος στο Λύκειο, αντιμετωπίζοντας τις στρεβλώσεις του ισχύοντος συστήματος το οποίο έχει εξουθενωθεί όπως είπε.
Είναι η πρώτη φορά που υποψήφιοι έδωσαν 4+1 μαθήματα αντί των 6 έως και πέρυσι και η κατανομή των σχολών ανα επιστημονικό πεδίο οδήγησε σε ανακατατάξεις βαθμολογικές, όπως η εκτίναξη των βάσεων στα Τμήματα του Γεωτεχνολογικού Τομέα και της Φυσικής Αγωγής, ενώ στον αντίποδα την πτώση Παιδαγωγικών Τμημάτων.
Φέτος, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, έγινε χωρίς καθυστερήσεις, με δεδομένο ότι υπήρχαν πολλές κατηγορίες υποψηφίων ( του νέου και παλιού συστήματος) και για το λόγο αυτό τα εύσημα αποδίδονται στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Γ. Παντή και τον διοικητικό μηχανισμό του υπουργείου.
Ως προς την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς ο κ Φίλης ανέφερε ότι θα γίνουν 21.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών όσα και τα κενά.

Καθυστερούν τα τελικά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς

Τα ξημερώματα της Πέμπτης και όχι σήμερα θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, από την ΕΕΤΑΑ.
Αιτία της καθυστέρησης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, είναι ο όγκος των ενστάσεων και οι απαραίτητες διασταυρώσεις που πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι της ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να ανακοινώσουν τους οριστικούς πίνακες.
Θυμίζουμε ότι αίτηση έχουν κάνει περίπου 120.000 γονείς και ήδη έχουν ανακοινωθεί οι προσωρινοί πίνακες.
Μετά την ανάρτηση των τελικών αποτελεσμάτων, αναμένεται να λάβουν το πολυπόθυτο voucher περίπου 85.000 ωφελούμενοι.
Μετά την οριστικοποίηση του πίνακα κατόχων/ωφελουμένων, οι γονείς θα λάβουν το voucher και θα πρέπει να προχωρήσουν οι εγγραφές, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την 1η Σεπτεμβρίου 2016.

Πόσα «ένσημα» αντιστοιχούν στη μερική απασχόληση

Ένας πραγματικός «εφιάλτης» καταντάει πολλές φορές για τους λογιστές, ο υπολογισμός των ασφαλιστικών ημερών στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης. Το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο το τελευταίο διάστημα, που παρατηρείται ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και δραματική μείωση των ημερήσιων ωρών εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα βρίσκεται σε ισχύ η Εγκύκλιος του ΙΚΑ 95/1992, με την οποία κοινοποιήθηκαν τα άρθρα 38 & 39 του Ν. 1892/1990, με τον οποίο ρυθμίστηκε σε νέα βάση το θέμα της ασφάλισης των μερικώς απασχολούμενων.
Ο παραπάνω Νόμος προβλέπει ότι ,όσον αφορά την ασφάλιση των μερικώς απασχολουμένων (Πόρισμα Συνήγορου του Πολίτη ΑΠ 129997/4598/2016), ανεξάρτητα αν αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, αναγνωρίζονται όλες οι ημέρες εργασίας, που πραγματοποιεί και εφαρμόζονται αναλογικά και οι διατάξεις για την αναγνώριση περισσοτέρων ημερών εργασίας επί πενθήμερης εργασίας.
Στον υπολογισμό των ασφαλιστικών ημερών λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες και οι ώρες εργασίας και ο τρόπος αμοιβής.
1) Έτσι, αν κάποιος εργάζεται με μειωμένο ωράριο, αλλά όλες τις εργάσιμες ημέρες του αναγνωρίζονται:
α) Αν οι ημερήσιες αποδοχές του είναι ίσες ή μεγαλύτερες από το ημερομίσθιο της 1ης Ασφαλιστικής Κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά, τότε αναγνωρίζονται στην ασφάλιση τόσες μέρες, όσες είναι οι πραγματικές μέρες απασχόλησης του μήνα, δηλαδή έως 22 μέρες.
β) Αν οι ημερήσιες αποδοχές του είναι μικρότερες από το ημερομίσθιο της 1ης Ασφαλιστικής Κλάσης, όπως ισχύει κάθε φορά, διαιρούνται οι καταβαλλόμενες μηνιαίες αποδοχές με το Τ.Η. της 1ης Α.Κ. και το πηλίκο που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα. Με αυτόν τον τρόπο προσδιορίζονται οι μέρες ασφάλισης μηνιαίως.
Στην περίπτωση αυτή στους ημερομίσθιους δεν αναγνωρίζεται η προσαύξηση του πενθήμερου.
2) Αν κάποιος εργάζεται με πλήρες ωράριο, αλλά λιγότερες ημέρες (σύστημα εκ περιτροπής εργασίας) στην περίπτωση που εργάζεται έως 2 ημέρες του αναγνωρίζονται όσες πραγματικά ημέρες εργάστηκε. Αν, όμως, εργάζεται από τρεις ημέρες και παραπάνω τότε του αναγνωρίζεται μια ημέρα επιπλέον
Το πρόβλημα εντάθηκε μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Χαλκίδας 223/2012, που αποφάσισε ότι ο απασχολούμενος με 4 ώρες εργασίας ημερησίως υπάγεται στην πλήρη ασφάλιση του Ι.Κ.Α. για 25 ημέρες εργασίας μηνιαίως, με την προϋπόθεση ότι η απασχόληση δεν θα είναι μικρότερη των 4 ωρών ημερησίως και θα αφορά σχέση εργασίας αορίστου διάρκειας.
Η απόφαση στηρίχθηκε στο άρθρο 39 του ν. 1892/1990 που ορίζονται και τα εξής:
-Κατ’ εξαίρεση, στην ασφάλιση του μερικώς απασχολούμενου, ανεξαρτήτως του αν αμείβεται με μισθό ή ημερομίσθιο, αναγνωρίζονται όλες οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιεί σε κάθε μισθολογική περίοδο, εφαρμοζομένων αναλόγως και των διατάξεων για την αναγνώριση περισσότερων ημερών εργασίας επί πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας….
Το ΙΚΑ δεν έχει αποδεχθεί τον απόφαση αυτή και συνεχίζει να ισχύει η Εγκύκλιος 95/1992.

H ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώνουν

Σε ποια ΑΕΙ και ΤΕΙ έπεσαν ή ανέβηκαν τα μόρια εισαγωγής για το 2016

ΟΓΑ: Περιθώριο έως τις 31 Αυγούστου για παραλαβή δελτίων Αγροτικής Εστίας

Υψηλές επιδόσεις από τους μαθητές των Ιωαννίνων! Εισάγονται 1.190... Θρίαμβος για τα εσπερινά ΕΠΑΛ!

Υψηλές επιδόσεις για μία ακόμη χρονιά κατέγραψαν οι απόφοιτοι των Λυκείων του Νομού Ιωαννίνων. Η συντριπτική πλειοψηφία πέτυχε την εισαγωγή της στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που άγγιξαν το άριστα!
Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχάλης Ράπτης συνεχάρη όλους τους μαθητές για την προσπάθεια που έκαναν και τους ευχήθηκε καλή σταδιοδρομία.
Από την πρώτη ανάλυση των στοιχείων, προκύπτει ότι είναι υψηλός και ο αριθμός αυτών που κατάφεραν να περάσουν στην σχολή πρώτης προτίμησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Ράπτης, από τους 1360 υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ οι 1.190. Πρόκειται για ένα ποσοστό υψηλό, που ξεπερνά το μέσο όρο της χώρας.
Οι 280 απ' αυτούς θα σπουδάσουν σε διάφορες Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!!
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παραμένει βασική επιλογή όχι μόνο για μαθητές της περιοχής αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, αφού θεωρείται ένα από τα κορυφαία στην Ελλάδα, με ορισμένες από τις Σχολές του μάλιστα, να παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλές βάσεις εισαγωγής!
Φέτος αξιοσημείωτη είναι η επιτυχία που καταγράφεται στα εσπερινά ΕΠΑΛ! Από τους 150 υποψηφίους πέρασαν οι 64 και μάλιστα σε καλές σχολές, ενώ ξεχωρίζει η περίπτωση του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ, όπου από τους 13 υποψηφίους κατάφεραν να πετύχουν οι 11!!
Η υψηλότερη βαθμολογία στο Νομό Ιωαννίνων -19.534- είναι της Ηρώς Σιόντη, που αποφοίτησε από το 7ο Λύκειο και εισάγεται πρώτη στην Ιατρική.

Δ/νση Π.Ε. Ιωαννίνων ''Ανακοινώσεις''

Μισθοδοσία του μηνός Σεπτεμβρίου 2016

Στις 26 Αυγούστου θα καταβληθεί  το πρώτο δεκαπενθήμερο της Μισθοδοσίας του μηνός Σεπτεμβρίου  2016.

Στις 13 Σεπτεμβρίου  θα  καταβληθεί   το δεύτερο δεκαπενθήμερο  της Μισθοδοσίας του μηνός  Σεπτεμβρίου  2016.

Βάσεις 2016 - results.it.minedu : Τα μόρια εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ [λιστα]

Ταινίες για παιδιά

Κουνούπια: Φυσικά υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι για να τα κρατήσετε μακριά

Τα κουνούπια είναι ένας από τους πιο κουραστικούς “μπελάδες” του καλοκαιριού, αφού μας τσιμπάνε και δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε άνετα.

Βέβαια, είναι σώφρον να μην ξεχνάμε ποτέ ότι τα κουνούπια μπορεί να είναι και φορείς επικίνδυνων ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός.
Ενώ οι περισσότεροι από εμάς στρεφόμαστε σε χημικά εντομοκτόνα για να σκοτώσουμε τα κουνούπια, οι εν λόγω χημικοί παράγοντες είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε πολλούς ανθρώπους και είναι απλά επιβλαβείς για τους άλλους.
Αν θέλετε να “θωρακίσετε” το σπίτι σας, δοκιμάστε τις ακόλουθες, πιο φυσικές, λύσεις:
  • Συνδυασμός: Έλαιο από ευκάλυπτο και έλαιο λεμονιού: Το συνιστά το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ως ένα πολύ καλό εντομοαπωθητικό. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό απέναντι στα κουνούπια. Ο λόγος είναι το ενεργό συστατικό κινεόλη, το οποίο έχει αντισηπτικές και εντομοαπωθητικές ιδιότητες όταν εφαρμόζονται στο δέρμα. Το καλύτερο είναι ότι αυτό το μείγμα δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια όπως τα χημικά εντομοαπωθητικά. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το μείγμα, ανακατέψτε έλαιο λεμονιού και έλαιο ευκαλύπτου σε ίσες αναλογίες και απλώστε το στο σώμα σας.
  • Σκόρδο: Η ισχυρή και έντονη οσμή του σκόρδου είναι γνωστή για την πρόληψη από τσιμπήματα κουνουπιών, ενώ τα αποτρέπει ακόμη και από το να εισέλθουν στο σπίτι σας. Για να χρησιμοποιήσετε αυτό το “φάρμακο”, απλά λιώστε μερικές σκελίδες, βράστε τις σε νερό και χρησιμοποιήστε το διάλυμα για να ψεκάσετε γύρω από το δωμάτιο που θέλετε να κρατήσετε τα κουνούπια μακριά. Αν είστε πολύ... τολμηροί, μπορείτε να το ψεκάσετε ακόμα απευθείας επάνω στο σώμα σας.
  • Έλαιο μέντας: Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Bioresource Technology, το έλαιο και το εκχύλισμα μέντας είναι αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά. Εκτός από την απευθείας εφαρμογή στο δέρμα σας, μπορείτε να αναμίξετε το έλαιο μέντας με στοματικό διάλυμα και να το ψεκάσετε στον χώρο που θέλετε να προστατεύσετε από τα κουνούπια.
http://www.thehealthsite.com

ΕΝΦΙΑ 2016: Έκπτωση 50% ή και πλήρης απαλλαγή; Κι όμως ισχύει! Ποιοι τις δικαιούνται - Ποιες οι προϋποθέσεις

- Ένα από τα μεγαλύτερα φορολογικά "αγκάθια", ο ΕΝΦΙΑ 2016, μπορεί να γίνει για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων πιο... υποφερτό
- Η χορήγηση έκπτωσης είναι αυτοματοποιημένη και δεν απαιτεί προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών
- Ιδιοκτήτες ακινήτων, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία μπορούν να έχουν 50%... σκόντο, ακόμη και πλήρη απαλλαγή
- Αναλυτικά οι προϋποθέσεις και για τις δύο κατηγορίες... ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ
- Τρύφων Αλεξιάδης: Εντός Αυγούστου τα εκκαθαριστικά - Σε 5 δόσεις η πληρωμή

Όσο τελειώνει η κλεψύδρα για τα... μπάνια του λαού, τόσο περισσότερο έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους εκατομμύρια φορολογούμενοι το δύσκολο -από πλευράς φόρων και υποχρεώσεων- φθινόπωρο που τους περιμένει...
Μία από τις υποχρέωσεις που αποτελούν ίσως τον μεγαλύτερο "πονοκέφαλο", είναι φυσικά ο ΕΝΦΙΑ του 2016. Μήπως, όμως, όχι όλους;
Σε ποιους αφορά
Έκπτωση 50% ή ακόμη και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μπορούν να προσδοκούν ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Όπως για παράδειγμα:
- Ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα
- Πολύτεκνοι
- Άτομα με αναπηρία

Αυτό βεβαίως υπό την προϋπόθεση πως έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις του Ε9.
Όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, εκτός εάν διαπιστωθούν λάθη.
Αυτές είναι οι προϋποθέσες για το 50%... σκόντο
Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
Β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Ποιοι παίρνουν πλήρη απαλλαγή
Επιπρόσθετα, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Πηγή: Ημερησία

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Κρίση πανικού: ΟΛΑ τα συμπτώματα και τα σωστά βήματα αντιμετώπισης

Τουλάχιστον ένα άτομο στα δέκα θα βιώσει σε κάποια στιγμή μία κρίση πανικού, που συνήθως προκαλείται από κάποιο αγχωτικό γεγονός. Περίπου ένα άτομο στα 100 έχει γενικότερη διαταραχή πανικού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν για πρώτη φορά τη διαταραχή όταν είναι περίπου στην ηλικία των 20-25 ετών. Η κατάσταση είναι περίπου δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Home › ΕΛΟΝΟΣΙΑ: ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Βάσεις 2016: Αύριο τα αποτελέσματα!

Είναι οριστικό! Το πρωί της Τετάρτης (24/08/2016) θα ανακοινωθούν οι Βάσεις 2016 για την εισαγωγή των υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τελειώνει η αγωνία των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2016. Οι Βάσεις 2016 για τις Πανελλήνιες στο results.it.minedu.

Αύριο το πρωί στις 10:00 ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φϊλης σε συνέντευξη τύπου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Από τις 11 η ώρα το πρωί της Τετάρτης οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας:
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ίδιας ημέρας.
Επίσης, 11 η ώρα αύριο το πρωί θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε., μη ελληνικής καταγωγής. Τα ανωτέρω αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ίδια ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Σήμερα 23/08/2016 εορτάζουν:


ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Θα ισχύσει ότι και πέρσι χωρίς καμία τροποποίηση

Σχ. Ετος 2016-17: Τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία που καταγούνται και συγχωνεύονται

Οι οδηγίες του υπ. Παιδείας προς τα σχολεία για τους μαθητές «χωρισμένων» γονιών

Ρητή εντολή στους Διευθυντές των σχολείων να μην απαγορεύουν τους «χωρισμένους» γονείς ,που δεν έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους, να επισκέπτονται τα σχολεία για να ρωτούν τους καθηγητές και δασκάλους για την πρόοδο τους δίνει εγκύκλιος το υπουργείο Παιδείας, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε το 2010 και ισχύει και σήμερα , ύστερα από τα τραγελαφικά επεισόδια που συμβαίνουν συχνά στους χώρους των σχολικών μονάδων .
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, "για την περίπτωση που δικαστική απόφαση θέτει όρους για την υλοποίηση της επικοινωνίας (όπως σε περίπτωση που επιβάλλεται η παρουσία του άλλου γονέαή κοινωνικού λειτουργού) η υποχρέωση συμμόρφωσης προς αυτήν επιβάλλει , προκειμένου Να επιτραπεί η επικοινωνία στο χώρο του σχολείου , να εξεταστεί από τους εκπαιδευτικούς εάν πληρούνται οι παραπάνω όροι".

ΑΣΠΑΙΤΕ: Από σήμερα οι αιτήσεις για τα προγράμματα Π.Ε.ΣΥ.Π. και Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.

Η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ανακοίνωσε την έναρξη του Προγράμματος  Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (Π.Ε.ΣΥ.Π.)  και  του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.)  για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από ΔΕΥΤΕΡΑ 22.08.2016 ώρα 12:00 έως ΤΕΤΑΡΤΗ 14.9.2016 ώρα 23:59

Πόσα κόλπα που πληκτρολογίου σας ξέρετε; Δείτε τα όλα

Μειώστε την ώρα που κάνετε δουλειές στον υπολογιστή με τα παρακάτω κολπάκια.
Κάποια ίσως να τα ξέρετε ήδη, κάποια ίσως να τα δείτε για πρώτη φορά, είναι όμως όλα πέρα για πέρα χρήσιμα!
Alt+Tab: Πηγαίνει από το ένα ανοικτό πρόγραμμα στο άλλο
Ctrl+T: Ανοίγετε μια νέα καρτέλα
Ctr+S: Αποθήκευση
Ctr+W: Κλείνει το ενεργό παράθυρο ή την ενεργή καρτέλα του browser που χρησιμοποιείτε. Το ίδιο κάνει και το Alt+F4 Ctr+C και Ctr+V:
Ctrl+: Μεγεθύνετε τη σελίδα που βλέπετε στο Ίντερνετ και με το Ctr– γίνεται το αντίθετο
F5: Γίνεται ανανέωση του ενεργού φακέλου ή της τρέχουσας ιστοσελίδας
Alt+D: Επιλέγει την μπάρα διευθύνσεων στον browser σας. Δεν θα χρειάζεται να κάνετε κλικ κάθε φορά που θέλετε να επισκεφτείτε κάποια ιστοσελίδα, απλά πατάτε αυτόν το συνδυασμό και αμέσως πληκτρολογείτε τη διεύθυνση
Ctrl+X: Αποκοπή του επιλεγμένου κειμένου
Ctrl+B: Κάνει bold τις επιλεγμένες λέξεις ενός κειμένου
Ctrl+U και Ctrl+I: Ο πρώτος συνδυασμός υπογραμμίζει τις λέξεις της επιλογής σας, ο δεύτερος μετατρέπει τη γραφή σε πλάγια
F1: Βοήθεια (Help)
Ctrl+Esc: Άνοιγμα του μενού Έναρξη (Start)
Alt+F4: Τερματισμός προγράμματος

Πηγή: Athensmagazine.gr

Ποιοι έχουν έκπτωση ή απαλλαγή απο τον ΕΝΦΙΑ 2016

Πανελλήνιες 2016: Συμπληρωματική προκήρυξη για τις αστυνομικές σχολές

Στην τελική ευθεία οι θερινές εκπτώσεις

Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης: Δυνατότητα για νέα τροποποιητική αίτηση από υπάρχουσα εγκεκριμένη

Βάσεις 2016: Που θα ανέβουν, που θα πέσουν - Οι τελευταίες εκτιμήσεις

- Θέμα λίγων ημερών η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ
- Τελειώνει η αγωνία για τους μαθητές που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις
- Πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης η Πέμπτη 25 Αυγούστου
- Διευρύνεται το βαθμολογικό χάσμα ανάμεσα στις υψηλόβαθμες και τις χαμηλόβαθμες σχολές σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία
- Μεγάλη άνοδος αναμένεται στις Ιατρικές σχολές
- Σε ποια πεδία μπορούν να μπουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ακόμη και μαθητές που έδωσαν "λευκή" κόλλα

Ο χρόνος μετράει πια αντίστροφα για να τελειώσει η αγωνία χιλιάδων μαθητών που πήραν φέτος μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις με στόχο την εισαγωγή σε ένα από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Και μαζί τους θα τελειώσει και η αγωνία των γονιών τους. Η πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωση των βάσεων είναι η Πέμπτη 25 Αυγούστου, αφού αυτές τις μέρες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας διασταυρώνουν τα τελευταία στοιχεία.
Οι αρχικές εκτιμήσεις, εικόνα που φαίνεται να επιβεβαιώνεται, είναι πως η βάσεις θα κινηθούν σε πολλές ταχύτητες. Αλλού θα ανέβουν, αλλού θα πέσουν και έτσι να διευρυνθεί το βαθμολογικό χάσμα ανάμεσα σε υψηλόβαθμες και χαμηλόβαθμες σχολές.
Για παράδειγμα, στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας, πολλοί υποψήφιοι ίσως να μην καταφέρουν να μπουν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής ακόμη κι αν αρίστευσαν. Θα υπάρξουν επίσης και πολλές περιπτώσεις υποψηφίων που θα καταφέρουν να μπουν σε ένα ΑΕΙ ή σε ένα ΤΕΙ ακόμη και με μέσο όρο βαθμολογίας 2 ή 3 ! Η μικρότερη βάση εισαγωγής αναμένεται να καταγραφεί σε τμήματα ΤΕΙ Τεχνολογικών Επιστημών στο 2ο πεδίο: οι θέσεις εισαγωγής είναι περισσότερες από τους υποψήφιους με αποτέλεσμα όποιοι έχουν δηλώσει όλα τα τμήματα του πεδίου θα περάσουν σίγουρα κάπου ακόμη κι αν έχουν δώσει «λευκή κόλλα».
Αναλυτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του επικεφαλής της εκπαιδευτικής ομάδας edu4u Απόστολου Κουτρουμπέλη, η πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο προδιαγράφεται ως εξής:
1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή, αλλά σαφής πτώση των βάσεων η οποία θα κινείται από 150 μόρια στις δημοφιλείς σχολές έως 500 μόρια στις χαμηλόβαθμες. Ενδεικτικά, στη Νομική Αθήνας η βάση αναμένεται να διαμορφωθεί στα 18.073 μόρια έναντι 18.223 μορίων πέρυσι, στη Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.868 μόρια (18.058 πέρυσι) και στη Νομική Κομοτηνής στα 17.306 μόρια (17.546 πέρυσι). Επίσης, το Ιστορικό Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης θα απαιτήσει 15.459 μόρια, το τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων 14.273 μόρια, ενώ το τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο 13.476 μόρια. Τα πλέον χαμηλόβαθμα τμήματα του 1ου πεδίου θα έχουν ως βάση περί τα 10.000 μόρια. Για παράδειγμα, στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών εκτιμάται ότι η βάση θα είναι 10.948 μόρια, ενώ στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πελοποννήσου 10.878 μόρια.
2ο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Αναμένεται μικρή άνοδος στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου και, αντίθετα, πτώση στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές. Ενδεικτικά, η βάση στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 18.589 μόρια (έναντι 18.309 μορίων πέρυσι), ενώ στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ στα 17.769 μόρια (17.529 πέρυσι). Εξάλλου, οριακή αύξηση θα παρουσιάσουν οι βάσεις σε ορισμένες μεσαίες σχολές, όπως στο Φυσικό Αθήνας (αναμενόμενη βάση φέτος 16.193 μόρια) και στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης (15.624 μόρια). Αντίθετα, πτωτική προδιαγράφεται η πορεία των βάσεων στις σχολές που βρίσκονται στη βαθμολογική κλίμακα μεταξύ 13.000-14.000 μορίων. Στο τμήμα Μαθηματικών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για παράδειγμα, η βάση αναμένεται να «πέσει» στα 13.084 μόρια (13.484 πέρυσι) και στους Μηχανικούς Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ στα 12.500 μόρια (12.954 πέρυσι). Καθώς στο 2ο πεδίο οι θέσεις που προσφέρονται είναι περισσότερες από τους υποψήφιους, όποιος δηλώσει όλα τα τμήματα θα περάσει σίγουρα κάπου ακόμη κι αν έχει μέσο όρο βαθμολογίας 2 ή 3.
3ο επιστημονικό πεδίο Υγείας
Οι βάσεις κινούνται ανοδικά τόσο στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές όσο στις χαμηλόβαθμες παραϊατρικές. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι πολλοί υποψήφιοι θα μείνουν εκτός της πρώτης τους επιλογής επειδή δεν αρίστευσαν στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας παρόλο που στα άλλα τρία μαθήματα είχαν επίδοση από 19-20!. Ενδεικτικά, η βάση στην κορυφαία Ιατρική Αθήνας αναμένεται να διαμορφωθεί στα 19.240 μόρια από 18.924 μόρια πέρυσι, ενώ στην τελευταία Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη στα 18.680 μόρια (από 18.174 πέρυσι). Επίσης, στη Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης η βάση εκτιμάται ότι θα είναι 18.383 μόρια (17.922 μόρια πέρυσι), ενώ στο τμήμα Φυσικοθεραπείας Αθήνας στα 16.750 μόρια. Άνοδο αναμένεται να παρουσιάσουν και τα γεωπονικά τμήματα. Για παράδειγμα, η βάση στο τμήμα Γεωπονίας Θεσσαλονίκης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 14.712 μόρια. Σε ό, τι αφορά τα ΤΕΙ, η βάση τους θα κινηθεί περί τα 11.000 μόρια. Ενδεικτικά το ΤΕΙ Νοσηλευτικής Κρήτης εκτιμάται ότι θα απαιτήσει περί τα 11.600 μόρια.
5ο επιστημονικό πεδίο Εκπαίδευσης
Εντυπωσιακή, έως και 2.500 μόρια, αναμένεται η πτώση των βάσεων στα Παιδαγωγικά τμήματα για τα οποία το ενδιαφέρον έχει περιορισθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των μηδενικών προσλήψεων στη δημόσια εκπαίδευση. Στην πτώση των βάσεων συντελούν τόσο η αναλογία υποψηφίων / θέσεων (φέτος 9.726 υποψήφιοι διεκδικούν περίπου 5.000 διαθέσιμες θέσεις) όσο και οι πολύ κακές επιδόσεις των υποψηφίων: οι περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους συγκέντρωσαν λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ στο μάθημα «κλειδί» της Ιστορίας γενικής παιδείας το 53,99% έγραψε από 0-5. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η βάση στο Παιδαγωγικό της Αθήνας θα διαμορφωθεί στα 15.040 μόρια (-1.000 μόρια σε σύγκριση με πέρυσι), στο Παιδαγωγικό του Ρεθύμνου στα 12.500 μόρια (-1.500 μόρια), ενώ στο Παιδαγωγικό της Ρόδου η πτώση θα είναι περί τα 2.500 μόρια.
6ο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας - Πληροφορικής
Η πορεία των βάσεων προδιαγράφεται πτωτική, από 400 έως 700 μόρια, σε όλες τις σχολές, από τις πλέον υψηλόβαθμες έως τις χαμηλόβαθμες. Μάλιστα, η πτώση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη καθώς στο βασικό μάθημα, τα Μαθηματικά της ομάδας προσανατολισμού, σημειώθηκε παταγώδης αποτυχία αφού το 78% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση. Ενδεικτικά, οι βάσεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 16.690 μόρια στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακεδονίας, στα 15.600 μόρια στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πειραιά και στα 13.962 μόρια στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Βάσεις 2016 - Πανελλήνιες: Στο results.it.minedu τα αποτελέσματα

ΕΝΦΙΑ 2016: Στα τέλη Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση - Έρχεται και ο νέος φόρος

Στο τέλος του μήνα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα gsis.gr. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο φόρος σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις και του Τρύφωνα Αλεξιάδη θα καταβληθεί κανονικά σε πέντε δόσεις, με την τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.
Μία κατηγορία φορολογουμένων θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά μεγαλύτερο φόρο θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. 
Πιο αναλυτικά:
• Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ. υπόχρεοι) θα πληρώσει από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ.
• Το 5,8% των φυσικών προσώπων (περισσότεροι από 420.000 υπόχρεοι) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο.
• Το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000 υπόχρεοι) θα κληθεί να καταβάλει ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα είναι υψηλότερος κατά 50 ευρώ και άνω.
• Περίπου 4,9 εκατ. ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φέτος το ίδιο ποσό ή και ελαφρώς μειωμένο.
Γιατί θα είναι για κάποιους φουσκωμένα τα εκκαθαριστικά:
• Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων.
• Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων.
• Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Πως θα είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ
Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ θα έχει αφορολόγητο όριο και θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Θα είναι ετήσιος και θα επιβάλλεται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου.
Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι και η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου. Από τον Φεβρουάριο 8.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο στοιχεία από το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

100 δόσεις: "Όχι" σε νέα ρύθμιση για χρέη σε Ταμεία και εφορία!

Χιλιάδες φορολογούμενοι βρέθηκαν (σε πολλές περιπτώσεις για "ψύλλου πήδημα") εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων. Οι πληροφορίες πως η κυβέρνηση θα φέρει νέα ρύθμιση για 100 δόσεις ώστε να τακτοποιηθούν οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο φαίνεται πως θα μείνουν ακριβώς αυτό: πληροφορίες!

Και αυτό γιατί οι προθέσεις της κυβέρνησης να επεκταθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων προς το Δημόσιο και τα Ταμεία βρήκε... τοίχο στην τρόικα. Οι εκπρόσωποι των θεσμών, που τις επόμενες μέρες επιστρέφουν στην Αθήνα ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, δεν δίνουν το "πράσινο" φως για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς όπως υποστηρίζουν θεωρούν πως έτσι διογκώνεται το πρόβλημα με τα ληξιπρόθεσμα χρέη!
Άλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως δεν θα υπάρξει νέα ρύθμιση για 100 δόσεις και ζήτησε από τους πολίτες που έχουν χρέη σε ταμεία και εφορίες να τα τακτοποιήσουν με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Δηλαδή σε 12 ή 24 δόσεις!
Έτσι χάνεται η ρύθμιση
Από την 1η Ιουλίου 2016 η νομοθεσία έγινε ακόμα σκληρότερη για τους οφειλέτες, καθώς όσοι είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα δημιουργήσουν νέες οφειλές για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017, πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους το αργότερο 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας. Μετά το πέρας των 15 ημερών χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, εφόσον δεν έχουν πληρώσει.
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία. Όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μία μέρα, τότε η ρύθμιση χάνεται. Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση διατηρείται μόνο αν ο φορολογούμενος ρυθμίσει τις νέες οφειλές του σε 12 δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία «τρέχουν» με ρυθμό που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τον μήνα. Συνολικά, στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν δημιουργηθεί νέες οφειλές ύψους 6,8 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των οφειλών ή να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους δανειστές, έχει προχωρήσει στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών του Δημοσίου. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που προβλέπει κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για το 55% των οφειλετών.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ έχουν ξεκινήσει:
- Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές.
- Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.
- Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.
- Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων - βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.
- Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο.
Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της μη καταβολής εισφορών στα ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το β’ τρίμηνο του έτους να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ.
Οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249.
Οι 88.217 έχουν ήδη «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί. Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 –σχεδόν το 50%– βρέθηκαν εκτός.
Πηγή: Καθημερινή

Καιρός: Φθινόπωρο από το πρωί με βροχές, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους

Χαλάει ο καιρός από σήμερα Τρίτη (23/08/2016) από τα βόρεια με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλάζι, ισχυρους ανέμους 6 με 7 μποφόρ και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Συννεφιά που θα αυξηθεί, με τοπικές βροχές, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη Μακεδονία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τη νύχτα. Οι άνεμοι βορειάδες από 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 30 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αρχικά στην Ήπειρο και στη συνέχεια στα νησιά του Ιονίου θα έχει αυξημένη συννεφιά με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές θα έχει συννεφιά που θα αυξηθεί από το μεσημερι κα θα έχει βροχές και καταιγίδες. Βορειοδυτικοί άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ και θερμοκρασία από 16 έως 32 βαθμούς.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Λίγη συννεφιά που όμως θα αυξηθεί και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες που στην Θεσσαλία και στην Στερεά θα είναι τοπικά ισχυρές. Βορειάδες 4 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία από 18 έως 33 βαθμούς.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Ο καιρός θα είναι αίθριος με τοπική συννεφιά το απόγευμα στην Κρήτη. Οι άνεμοι βόρειοι 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία από 22 έως 30 βαθμούς.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Λίγη τοπική συννεφιά κυρίως στα βόρεια με πιθανότητα βροχών. Βόρειοι άνεμοι 4 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία από 23 έως 32 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 22 έως 32 βαθμούς και στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συννεφιά που θα αυξηθεί και θα έχουμε καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.Βορείοι βορειοδυτικοί άνεμοι 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί 6 μποφόρ. θερμοκρασία από 20 έως 28 βαθμούς.

Για την Τετάρτη 24/08/2016
Στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα είναι άστατος και κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, την Στερεά, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στην Ηπειρο και την Θεσσαλία. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά θα είναι αίθριος με λίγη συννεφιά το απόγευμα στην Κρήτη με σποραδικές βροχές στα ορεινά. Βορειάδες στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Δ/νση ΠΕ Ιωαννίνων ΄΄Κρίση Λειτουργικής Υπεραριθμίας Εκπαιδευτικών ΠΕ 06''

Πατήστε ΕΔΩ..........
Υπεύθυνη Δήλωση ΕΔΩ...........

Ημερολόγιο Εφορίας: Θα πληρώσουμε 30 δισ. φόρους σε 150 ημέρες

Μπόνους και παγίδες στις συντάξεις του Δημοσίου – Έξοδος 4 ταχυτήτων

Επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα

ΑΣΕΠ: Τελευταία μέρα για τις ενστάσεις αναπληρωτών ειδικής αγωγής

Ο βαρύς λογαριασμός από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος και τέλη κυκλοφορίας 2017

Βάσεις 2016: Φτάνει η ημέρα της ανακοίνωσης

Αναζητούνται 27.000 δικαιούχοι κάρτας αλληλεγγύης

ΕΕΤΑΑ: Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ

Ολυμπιακοί αγώνες: Η 5η πιο πετυχημένη παρουσία της Ελλάδας!

Πήγε με τη μικρότερη αποστολή της τελευταίας 20ετίας στο Ρίο, καθώς από το 1996 και μετά, ήταν για πρώτη φορά λιγότεροι από 100 οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, όμως η Ελλάδα ξεπέρασε σε μετάλλια και την παρουσία του 2008 και του 2012.

Η πέμπτη πιο πετυχημένη παρουσία στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν για την Ελλάδα αυτή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Μπορεί να πήγε με τη μικρότερη αποστολή της τελευταίας 20ετίας, καθώς από το 1996 και μετά, ήταν για πρώτη φορά λιγότεροι από 100 οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, όμως ξεπέρασε σε μετάλλια και την παρουσία του 2008 και του 2012. Κατέκτησε έξι συνολικά (τρία χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα), όσα δηλαδή είχε πάρει μαζί σε Πεκίνο (2 ασημένια, 2 χάλκινα) και Λονδίνο (2 χάλκινα), και χωρίς στις δύο τελευταίες διοργανώσεις να υπάρχει κάποιο χρυσό.
Οι τέσσερις ελληνικές παρουσίες που ήταν πιο πετυχημένες από αυτή του 2016, ήταν φυσικά στην Αθήνα το 1896 και από εκεί και πέρα, στην Αθήνα το 2004 με τα 16 μετάλλια εκ των οποίων τα 6 χρυσά (και 6 ασημένια, 4 χάλκινα), στο Σίδνεϊ το 2000 με τα 13 μετάλλια εκ των οποίων τα 4 χρυσά (και 6 ασημένια, 3 χάλκινα) και στην Ατλάντα το 1996 με τα 8 μετάλλια εκ των οποίων τα 4 χρυσά (και 4 ασημένια).
Η Κατερίνα Στεφανίδη έφερε το πρώτο χρυσό στον ελληνικό στίβο μετά το 2004, όπως και ο Λευτέρης Πετρούνιας έφερε στην ελληνική γυμναστική το πρώτο χρυσό, αλλά και το πρώτο μετάλλιο γενικά μετά το 2004, ενώ η Άννα Κορακάκη έφερε στη σκοποβολή το πρώτο μετάλλιο μετά το 1920, αλλά με το χρυσό και το χάλκινο που κατέκτησε, έγινε και η πρώτη που κατακτά δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα το 1908 και το 1912. Ο Σπύρος Γιαννιώτης με το ασημένιο μετάλλιο στην ανοιχτή θάλασσα, έφερε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο γενικά στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης, με εξαίρεση αυτά που κατακτήθηκαν το 1896. Και τέλος, οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής με το χάλκινο, επανέφεραν την ελληνική ιστιοπλοΐα στο βάθρο των μεταλλίων, μετά την «διακοπή» του 2012.
Τέλος, η Ελλάδα είχε 14 συμμετοχές σε τελικούς (εκτός Μαραθωνίου και βάδην), ενώ μέσα στην πρώτη οκτάδα είχε 12 παρουσίες και την Εθνική ομάδα ανδρών της υδατοσφαίρισης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
http://www.newsit.gr

Βάσεις 2016 Πανελλήνιες: Πότε θα ανακοινωθούν - Τα μόρια για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τελειώνει η αγωνία των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2016. Οι Βάσεις 2016 θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη 25 Αυγούστου. Δείτε που θα κυμανθούν οι Βάσεις 2016 σε Πολυτεχνικές, Φυσικομαθηματικές και Οικονομικές σχολές.

Η αγωνία των υποψηφίων όπως όλα δείχνουν θα τελειώσει στο τέλος αυτλής της εβδομάδας με την ανακοίνωση των βάσεων. Πιο δυνατές από κάθε σύστημα εξετάσεων αναδεικνύονται οι «παραδοσιακές» σχολές, με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016 να δείχνουν ότι τίποτα, ούτε η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος, ούτε οι μέτριες επιδόσεις των υποψηφίων, δεν τις αγγίζουν. Οι Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές θα σημειώσουν άνοδο μέχρι και 200 μόρια, ενώ οι Νομικές θα παραμείνουν σταθερές ή με μικρές απώλειες. Αντίθετα, τεράστια βουτιά μορίων θα έχουν τα πάλαι ποτέ δημοφιλή παιδαγωγικά και οι οικονομικές σχολές. Τα περιφερειακά τμήματα στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια ως ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας στην επιβίωσή τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χάρτης των ΤΕΙ, τα οποία συνεχίζουν να είναι ή του ύψους ή του βάθους. Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016 δείχνουν ότι κάποια τμήματα θα χτυπήσουν μέχρι και 16.400 μόρια, όταν άλλα θα βαλτώσουν στα 4.000 μόρια. Οι σπουδές στα παραϊατρικά επαγγέλματα αναδεικνύονται το πιο δυνατό χαρτί των τεχνολογικών ιδρυμάτων, στα τμήματα των οποίων αναμένεται τεράστια άνοδος ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια μέχρι και στα περιφερειακά Ιδρύματα.
Μικρή άνοδος αναμένεται στις Βάσεις 2016 και στα τμήματα του 2ου επιστημονικού πεδίου που αφορούν τις θετικές και τεχνολογικές σπουδές, όμως σε αυτή την περίπτωση οι διαφορές ανάμεσα σε κεντρικά και περιφερειακά τμήματα είναι εμφανείς, καθώς τα πρώτα παρουσιάζουν άνοδο σε αντίθεση με τα δεύτερα που παρουσιάζουν πτώση. Τα τμήματα που τα τελευταία χρόνια λιμνάζουν σε πολύ χαμηλές βάσεις εισαγωγής θα παραμείνουν και φέτος στα ίδια επίπεδα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για εισαγωγή ακόμα και με μόλις 4.000 μόρια.
1ο Επιστημονικό Πεδίο - Ανθρωπιστικές Σπουδές: Πτώση μέχρι και 400 μορίων κατά μέσο όρο αναμένεται στις περισσότερες σχολές του πρώτου επιστημονικού πεδίου. Αγγλική Φιλολογία, τμήματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών αλλά και Κοινωνιολογίας εκτιμάται ότι θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα στα μόρια εισαγωγής τους, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατεύθυνση λόγω της φύσης των εξεταζόμενων μαθημάτων δεν παρουσιάζει τα σκαμπανεβάσματα των άλλων πεδίων.
Μικρότερη απώλεια, έως και 200 μορίων, θα δεχτούν οι Νομικές Σχολές, με αυτή της Αθήνας να εκτιμάται ότι θα πέσει στα 18.100 από 18.223 πέρσι. Κάτω από το κατώφλι των 18.000 μορίων υπολογίζεται η σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ πτωτική θα είναι και η πορεία της Νομικής στην Κομοτηνή. Μικρές απώλειες θα έχουν και οι σχολές Ψυχολογίας που δεν πλήττονται σε μεγάλο βαθμό φέτος. Ενδεικτικά, η Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ αναμένεται να φτάσει τα 17.550 μόρια από 17.751 πέρσι.
Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος 
Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος
2ο Επιστημονικό Πεδίο - Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών: Τα 20.000 μόρια αναμένεται να φτάσουν οι Βάσεις για την Αρχιτεκτονική Αθηνών, ενώ και η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών θα εκτοξευτεί στα 18.800. Ανοδος αναμένεται σε όλες τις σχολές του ΕΜΠ αλλά και του ΑΠΘ, πλην των Πολιτικών Μηχανικών που, αν και πέρσι κατακρημνίστηκαν με απώλεια 1.000 μορίων, εκτιμάται να πέσουν επιπλέον φέτος. Γενικά οι εκτιμήσεις για τις πολυτεχνικές σχολές καταγράφουν άνοδο ακόμα και 800 μορίων στα περιφερειακά τμήματα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι οι εν λόγω σχολές υπέστησαν τεράστιες απώλειες μορίων, λόγω της σφαγής των υποψηφίων σε μαθήματα βαρύτητας. Ανοδος αναμένεται και στις Φυσικομαθηματικές σχολές από 150 έως και 700 μόρια, ενώ και οι Γεωπονικές θα ανέβουν.
Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος 
Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος
3ο Επιστημονικό Πεδίο - Επιστημών Υγείας: Η άνοδος σχεδόν στις Βάσεις 2016 σε όλες τις σχολές του συγκεκριμένου πεδίου είναι σχεδόν βέβαιη. Οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα περάσουν το κατώφλι των 19.000 μορίων ενώ σε άλλες σχολές όπως η Βιολογία αναμένεται να ανέβει ακόμα και 500 μόρια. Κατακόρυφη άνοδος αναμένεται και στις υπόλοιπες σχολές, όπως η Κτηνιατρική, Νοσηλευτική, Φαρμακευτική, όπου οι βάσεις θα ανέβουν από 300 έως και 700 μόρια.
Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος 
Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος
Αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές: Άνοδος στις Βάσεις 2016 αναμένεται στις στρατιωτικές σχολές με τη σχολή Ικάρων Μηχανικών να φτάνει τα 19.100 μόρια και την Ευελπίδων στα Σώματα τα 17.600 μόρια. Πάνω από 19.000 μόρια θα φτάσουν και οι σχολές Ιαττρικής και Κτηνιατρικής ΣΣΑΣ αλλά και Ψυχολογίας από το 1ο επιστημονικό πεδίο. Μικρή πτώση θα σημειωθεί στην Αστυφυλάκων, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 15.800 μόρια.
4ο Επιστημονικό Πεδίο - Παιδαγωγικά: Όπως σημειώνει ο αναλυτής Στρατής Στρατηγάκης στις φετινές του εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016, μέχρι πέρσι με το παλιό σύστημα θεωρητικά 80.000 υποψήφιοι μπορούσαν να δηλώσουν τις παιδαγωγικές σχολές. Φέτος, μόνο 8.044 δήλωσαν, καθώς αρκετοί δεν θέλησαν να πάρουν το ρίσκο ενός επιπλέον μαθήματος, όπως ήταν υποχρεωτικό.
Η περιθωριοποίηση των παιδαγωγικών σε ξεχωριστό τμήμα αποτελεί και τη μεγαλύτερη "σφαγή" σε απώλεια μορίων φέτος. Πάνω από 1.500 μόρια αναμένεται να πέσουν κάποια τμήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγλης στην προσχολική Ηλικία στο ΕΚΠΑ. Η εκτίμηση κάνει λόγο για 14.000 μόρια, όταν πέρσι η βάση ήταν 15.430. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος της βάσης του εν λόγω τμήματος ήταν 16.306 μόρια με υψηλότερη βάση τα 17.323 μόρια. Το μοναδικό τμήμα που δείχνει να έχει τη μικρότερη απώλεια μορίων είναι αυτό της Ειδικής Αγωγής στον Βόλο που αναμένεται να πέσει στα 15.700 μόρια.
Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος 
Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος
5ο Επιστημονικό Πεδίο - Οικονομίας και Πληροφορικής: Κατά μέσο όρο 500 μόρια θα χάσουν οι Βάσεις 2016 σε σχολές που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πεδίο. Στα 15.600 θα πέσει η σχολή Οικονομικών Σπουδών στο ΟΠΑ, όπως και η Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στα 16.500. Κάτω από τα 15.000 μόρια και οι σχολές Πληροφορικής, εκτός από αυτή της Θεσσαλονίκης, αν και θα έχει απώλεια μέχρι και 600 μόρια. Σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα κινηθούν ορισμένα τμήματα ΤΕΙ όπως τα περιφερειακά Διοίκησης Επιχειρήσεων που θα κυμανθούν στα 4.000 μόρια.
Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος 
Πηγή πίνακα: Ελεύθερος Τύπος
http://www.newsit.gr