Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016

Παραγωγή γραπτού λόγου

Τι σημαίνει ο υψηλός και ο χαμηλός αιματοκρίτης

Η αναλογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με όλα τα κύτταρα του αίματος, δηλαδή ο αιματοκρίτης, μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να κάνει διάγνωση μιας ασθένειας ή να παρακολουθήσει την πορεία ανταπόκρισης ενός ασθενούς σε μια θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα στο iatropedia.gr

Έρχεται το «καταθεσιολόγιο»: Αναδρομικοί έλεγχοι 15ετίας για όλους τους Έλληνες

Του Κωστή Πλάντζου
Από κόσκινο καταθέσεις, εμβάσματα και όλα τα τραπεζικά προϊόντα που είχαν οι φορολογούμενοι από το 2002 μέχρι σήμερα – Η αρχή θα γίνει με τους 1,3 φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στα 65CD που κρατούν οι οικονομικοί εισαγγελέις – Συνολικά, πάνω από 1,5 εκατ. στο «δόκανο» της Εφορίας
Αναδρομικούς έλεγχους στις καταθέσεις, στα εμβάσματα και σε όλα τα τραπεζικά προϊόντα που είχαν από το 2002 μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι, με σκοπό να συγκρίνει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών τους με τα εισοδήματα που δήλωναν τότε στην Εφορία, ξεκινάει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Και όχι μόνο για όσους έχουν στοχοποιηθεί για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό από τις διωκτικές αρχές, αλλά για όλους τους φορολογουμένους στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζήτησε από τις ελληνικές τράπεζες να έχουν έτοιμα όλα τα στοιχεία μέχρι τέλος Ιουλίου για τις κινήσεις και τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών κατά την τελευταία 15ετία (από το 2002 και μετά) προκειμένου να μπορούν να διασταυρωθούν με τις αντίστοιχες δηλώσεις εισοδήματος Ε1.
Ηδη όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις δοκιμαστικές διασταυρώσεις σε δείγμα φορολογουμένων με πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας (απόκλιση 1%-3%). Στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλα δοκιμαστικά τεστ που θα συμπεριλάβουν πιο σύνθετα τραπεζικά και επενδυτικά προϊόντα, των οποίων ο έλεγχος απαιτεί αυξημένη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα και λάθη στη φάση της παραγωγικής διαδικασίας, όπως σφάλματα στους υπολογισμούς απόδοσης των κεφαλαίων, κατανομή εισοδημάτων σε συνδικαιούχους κ.λπ.
Πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα
Οι έλεγχοι για τη λεγόμενη «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας» ξεκίνησαν το 2010 με κυριότερο μέσο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Το μέτρο αυτό επιχείρησε να το επεκτείνει σε όλους ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η ιδέα άρεσε πολύ στους δανειστές. Ετσι, το σχέδιο αυτό ετοιμάζονται να το εφαρμόσουν άμεσα ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Η αρχή θα γίνει άμεσα με διασταυρώσεις για τους 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους που περιλαμβάνονται στα 65 CD που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι με τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια δεν ισχύει πια το τραπεζικό απόρρητο απέναντι στις φορολογικές αρχές και έτσι μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε στοιχεία των καταθετών για να τα συγκρίνουν με τα δηλωθέντα εισοδήματα προς διαπίστωση κρουσμάτων «αδικαιολόγητου πλουτισμού». Το πώς ορίζεται και πώς αποδεικνύεται όμως ο «αδικαιολόγητος πλουτισμός» είναι ένα μόνο από τα μεγάλα θέματα που ανακύπτουν στην πρακτική εφαρμογή του μέτρου.
Συγκεκριμένα:
1. Το νέο σύστημα ελέγχων θα στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα εφαρμόζει η Διεύθυνση Ελέγχων της ΓΓΔΕ με βάση τα στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και τις δηλώσεις εισοδήματος Ε1 των περασμένων ετών.
2. Συνολικά, υπολογίζεται ότι στο δόκανο της Εφορίας θα πιαστούν άμεσα πάνω από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι. Για όσους ο αλγόριθμος δείξει ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, θα καλούνται στην Εφορία για να δώσουν εξηγήσεις επί των ευρημάτων των ελέγχων. Για να μην υπάρξει συνωστισμός στα γκισέ των ΔΟΥ, θα γίνεται ιεράρχηση των υποθέσεων, ξεκινώντας από τους ελεγχόμενους με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις. Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση, μέσα στο καλοκαίρι, θα περάσουν το κατώφλι της Εφορίας τουλάχιστον 600 ή και παραπάνω ελεγχόμενοι.
3. Ο φορολογούμενος θα δίνει τις δικές του εξηγήσεις και θα προσκομίζει δικαιολογητικά για να αποδείξει, αν μπορέσει, ότι τα επιπλέον κεφάλαια που εντοπίζει η Εφορία είναι από νόμιμη προέλευση και ήδη φορολογημένα. Με τον νόμο Παπακωνσταντίνου από το 2010, το βάρος της απόδειξης ότι είναι αθώος έχει μεταφερθεί πλέον στον φορολογούμενο, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει την ενοχή του η Εφορία, η οποία αρκείται στα αποτελέσματα της διασταύρωσης και καλείται μόνο να αποφασίζει αν θα δεχτεί ή όχι τα επιχειρήματα και τα στοιχεία του ελεγχομένου.
4. Οι έλεγχοι αυτοί θα ισχύουν εφεξής για όλα τα επόμενα χρόνια, αλλά και αναδρομικά. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να επεκτείνουν τους ελέγχους στα έτη από το 2002 μέχρι και σήμερα, παρότι ανακύπτουν πολλά σοβαρά νομικά θέματα - και παραγραφής ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και για συντομία χρόνου, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν από το έτος 2010 και μετά, δηλαδή μέσα στην εποχή της κρίσης, όπου ο κόσμος έκανε μαζικά αναλήψεις των καταθέσεών του υπό τον φόβο της χρεοκοπίας ή για να πληρώνει φόρους και άλλες τρέχουσες υποχρεώσεις λόγω μείωσης των εισοδημάτων του.
Το σχέδιο
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται στην άθροιση των χρηματικών ποσών που διακινούνται μέσω των τραπεζών. Ωστόσο, στην πράξη η μεθοδολογία αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί για όσους ελέγχονται με βάση τις διάφορες λίστες της φοροδιαφυγής και έχουν ανακύψει σοβαρά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, εμφανίζονταν ως καταθέσεις χρηματικών ποσών οι λήξεις προθεσμιακών καταθέσεων, η επιστροφή φορολογημένων χρημάτων που είχαν σταλεί με εμβάσματα στο εξωτερικό και η επανακατάθεση χρηματικών ποσών τα οποία είχαν προηγουμένως αναληφθεί από τους ίδιους τους καταθέτες. Το αποτέλεσμα ήταν οι έλεγχοι να είναι ευάλωτοι σε αμφισβητήσεις και να ακυρώνονται εν μέρει. Επίσης, οι αμφισβητήσεις αυτές προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη των φόρων που έχουν βεβαιωθεί από τους φορολογικούς ελέγχους.
Προκειμένου να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα, το νέο ειδικό λογισμικό ​έχει στόχο να μετρά με μεγαλύτερη​ ακρίβεια το πραγματικό ποσό αύξησης των τραπεζικών καταθέσεων ενός καταθέτη μέσα σε ένα έτος. Με βάση αυτό το λογισμικό θα διενεργηθούν και οι έλεγχοι για το λεγόμενο «Καταθεσιολόγιο». Θα υπολογιστεί δηλαδή για κάθε φορολογούμενο η καθαρή αύξηση ανά έτος των τραπεζικών του υπολοίπων για τα έτη από το 2002 έως και το 2015 και στη συνέχεια το ποσό αυτό θα συγκριθεί με το εισόδημα που δήλωσε ο φορολογούμενος με τη φορολογική του δήλωση το αντίστοιχο έτος. Εφόσον προκύψουν διαφορές, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Το μέτρο σχεδιάζεται να συνδυαστεί με τα κίνητρα εθελοντικής αποκάλυψης εισοδημάτων.
Ετσι, για να αποφύγουν τα χειρότερα, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ως εισόδημα λεφτά που η Εφορία αμφισβητεί ότι είχαν φορολογηθεί στο παρελθόν, πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο της χρονιάς που αποκτήθηκαν, συν μια προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής (που μπορεί και να μειώνεται αν ο φόρος που προκύπτει πληρωθεί εφάπαξ ή σε λίγες δόσεις), ​δηλαδή με επιβάρυνση ​45%-50% χωρίς άλλα χρηματικά και διοικητικά πρόστιμα.

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο: Οι πρώτες στιγμές μετά τον όλεθρο σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Το είχαν οι Ρώσοι και το έδωσαν στους Ιάπωνες μετά από 71 χρόνια

Πόρισμα καταπέλτης του ΣΕΕΔΔ για τα 2000+ παράνομα πτυχία. ΣΕΕΔΔ “να ανακληθούν οι τίτλοι, να ακυρωθούν οι διορισμοί”

Χιροσίμα: 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας

"Καρφώστε" ελεύθερα! Ασυλία και κίνητρα σε όσους "σφυρίξουν" σκάνδαλα φοροδιαφυγής! Τι κερδίζετε αν φορέσετε την... κουκούλα

- Η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει κίνητρα και ασυλία στους... φοροκαταδότες!
- Με οδηγό το βρετανικό μοντέλο, σχεδιάζεται μηχανισμός... "καρφώματος" και στην Ελλάδα
- Όσοι καταγγέλλουν ιστορίες φοροδιαφυγής θα εξασφαλίζουν ευνοϊκή ποινική μεταχείριση και πλήρη προστασία της εργασίας τους
- Σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών και ειδικό γραφείο αξιολόγησης των μαρτυριών!
- Το οικονομικό κίνητρο για τα "σφυρίγματα" δεν βρίσκεται στο τραπέζι, τουλάχιστον προς το παρόν

Νομικό πλαίσιο, με βάση τα βρετανικά πρότυπα, που θα παρέχει νομική κάλυψη σε όσους αποκαλύψουν υποθέσεις φοροδιαφυγής ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ποια είναι τα κενά που υπάρχουν στο υφιστάμενο καθεστώς και η απουσία «κινήτρου», με το σχετικό νομοθέτημα να έρχετα εντός του έτους. Το σχέδιο αποκαλύπτουν Τα Νέα Σαββατοκύριακο.
Η... παγκόσμια προϊστορία
Για τα Luxleaks, το σκάνδαλο που συγκλόνισε το Λουξεμβούργο με τις συμφωνίες αποφυγής φόρων δισεκατομμυρίων ανάμεσα στις φορολογικές Αρχές της χώρας και σε πολυεθνικές, το πρόσωπο - κλειδί ήταν ο Αντουάν Ντελτούρ.
Για τα Panama Papers, με τη διαρροή 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων αναφορικά με τη δραστηριότητα 214.488 οφσόρ, γνωρίζουμε μόνο το ψευδώνυμο: Τζον Ντόου.
Για τη λίστα Λαγκάρντ, με τους 130.000 πιθανούς φοροφυγάδες διαφόρων εθνικοτήτων με λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες, το πρόσωπο που έριξε φως στην υπόθεση είναι ο Ερβέ Φαλσιανί.
Πίσω από τις αποκαλύψεις μεγάλων οικονομικών σκανδάλων τα τελευταία χρόνια κρύβεται ένα βαθύ λαρύγγι. Πίσω από τους επίδοξους έλληνες πληροφοριοδότες βρίσκεται το - σχεδόν - απόλυτο νομικό κενό.
Αν σήμερα κάποιος εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα θελήσει να αποκαλύψει στις αρμόδιες Αρχές μια οργανωμένη επιχείρηση φοροδιαφυγής, προφανώς μπορεί να το κάνει, αλλά δεν έχει κανένα εχέγγυο προστασίας. Το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με αγωγές και μηνύσεις, ενώ με μαθηματική ακρίβεια θα χάσει τη δουλειά του.
Η μεταχείριση του πληροφοριοδότη
Ανάλογα με τη χώρα στην οποία γίνεται η αποκάλυψη των στοιχείων, η μεταχείριση του whistleblower, του πληροφοριοδότη, είναι διαφορετική. Στη χειρότερη περίπτωση δεν υπάρχει επαρκές νομικό υπόβαθρο. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται η Ελλάδα. Προ ετών, υπάλληλος σε μια από τις μεγαλύτερες ΔΕΚΟ αποκάλυψε πληροφορίες σε σχέση με κακοδιαχείριση. Τελικά έχασε τη δουλειά του. Το νομικό πλαίσιο δεν ήταν επαρκές για να τον προστατέψει.
Προ ετών, υπάλληλος σε μια από τις μεγαλύτερες ΔΕΚΟ αποκάλυψε πληροφορίες σε σχέση με κακοδιαχείριση. Τελικά έχασε τη δουλειά του
Απέναντι από το χειρότερο υπάρχει πάντα το καλύτερο: πλήρης νομική κάλυψη και προστασία της εργασίας όσων δίνουν πληροφορίες ικανές να αποτρέψουν ζημιά του δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτή την κατηγορία τα πανευρωπαϊκά πρωτεία κρατά η Βρετανία. Το δικό της μοντέλο σχεδιάζει τώρα να αντιγράψει η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
Στην πλέον προσοδοφόρα κατηγορία χωρών αναφορικά με τη μεταχείριση των whistleblowers μάλλον τοποθετούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Το 2006 πέρασε ομοσπονδιακός νόμος σύμφωνα με τον οποίο ο πληροφοριοδότης δικαιούται ποσοστό 30% επί των κρατικών εσόδων που θα προκύψουν στη βάση των δικών του καταθέσεων.
Κάπως έτσι ο Μπράντλεϊ Μπίργκενφελντ, ο τραπεζίτης σε υποκατάστημα της UBS στη Γενεύη ο οποίος κάρφωσε τις πρακτικές του ελβετικού κολοσσού που είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένη απώλεια εσόδων για τις ΗΠΑ λόγω φοροδιαφυγής, δεν απέφυγε τη φυλακή (40 μήνες με την κατηγορία της συνέργειας), πλην όμως έλαβε χρηματικό έπαθλο 104 εκατ. δολαρίων.
Σήμερα ζει στη βίλα του στο Μαϊάμι και καταγράφηκε στη μέχρι τώρα ιστορία του whisteblowing ως ο πλέον κερδισμένος πληροφοριοδότης.
Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος
Στην ιστορία των «μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», όπως είναι ο δόκιμος ελληνικός όρος, η Ελλάδα - δεν συνιστά πρωτοτυπία - υστερεί δραματικά. Και τώρα η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να ψηφιστεί ένα πλήρες νομικό πλαίσιο το οποίο θα παρέχει τόσο ευνοϊκή ποινική μεταχείριση όσο και πλήρη προστασία της θέσης εργασίας του πληροφοριοδότη.
Όποιος «σφυρίζει» υποθέσεις βλαπτικές για το δημόσιο συμφέρον θα προστατεύεται πλήρως
Πέραν των λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγορεύουν τη δημιουργία πλήρους νομοθετικού πλαισίου, οι δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν μνημονιακή δέσμευση, ενώ ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει βγάλει κόκκινες κάρτες διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων ότι:
1) Ο νόμος μέχρι σήμερα παρέχει περιορισμένη προστασία μόνο σε κατηγορίες για ψευδή καταμήνυση ή συκοφαντική δυσφήμηση
2) Για να υπάρξει η όποια προστασία υπάρχει η προϋπόθεση μη εμπλοκής του πληροφοριοδότη στο αδίκημα
3) Η προστασία του προσώπου βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του εισαγγελέα και μόνο εάν εκκρεμεί ποινική διαδικασία

Ολα αυτά έως το τέλος του έτους σχεδιάζεται να αλλάξουν. Προ δεκαημέρου, ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου είχε επαφές με το ειδικό γραφείο της βρετανικής αστυνομίας το οποίο χειρίζεται το θέμα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών της βρετανικής υπηρεσίας στην Αθήνα για παροχή τεχνογνωσίας, ενώ ήδη στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει διαδικασίες κατάρτισης νομοσχεδίου με στόχο να έχει γίνει νόμος του κράτους έως το τέλος του έτους.
Σε πρώτη φάση, το ενδεχόμενο παροχής οικονομικών κινήτρων στους πληροφοριοδότες δεν φαίνεται να προκρίνεται. Θα δημιουργηθεί όμως, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, ένα πλαίσιο πλήρους προστασίας στη βάση του βρετανικού μοντέλου, με στόχο την αποκάλυψη όχι μόνο φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και φορολογικών αδικημάτων.
Τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα
Με βάση το άρθρο 263Β του Ποινικού Κώδικα, όσοι συνεργάζονται με τις Αρχές, υπαίτιοι για πράξεις διαφθοράς ή δράστες εγκλημάτων διαφθοράς μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιείκεια, με μείωση ή αναστολή της προβλεπόμενης ποινής ή ακόμα και αποχή από την ποινική δίωξη εφόσον μιλήσουν. Οι μάρτυρες αυτοί εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία πληροφοριοδοτών, για τους οποίους υπάρχει μια κάποια προστασία.
Για παράδειγμα, στην παράγραφο 3 του συγκεκριμένου άρθρου περιγράφεται ευνοϊκή μεταχείριση για όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και δώσουν αποδεικτικά στοιχεία για τη συμμετοχή στις πράξεις αυτές ατόμων που διατελούν ή διατέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί.
Στην Ελλάδα πάντως, όλες οι προβλέψεις του νόμου αφορούν στον δημόσιο τομέα και όχι τον ιδιωτικό
Στην περίπτωση αυτή, το Δικαστικό Συμβούλιο με βούλευμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του εισαγγελέα διατάσσει την αναστολή της ασκηθείσας εις βάρος του ποινικής δίωξης και την αμελλητί παραπομπή της δικογραφίας στη Βουλή. Την παραπάνω αναστολή μπορεί να διατάξει και το δικαστήριο, εφόσον τα στοιχεία προσφέρονται, μέχρι την έκδοση απόφασης σε δεύτερο βαθμό. Με το ίδιο βούλευμα ή απόφαση μπορεί να διαταχθεί και η άρση ή η αντικατάσταση των μέτρων δικονομικού καταναγκασμού που έχουν ταχθεί.
Εάν όμως η Βουλή κρίνει ότι τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος υπουργού ή υφυπουργού, το βούλευμα ή η απόφαση ανακαλείται και η ανασταλείσα ποινική δίωξη συνεχίζεται. Εάν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος υπουργού ή υφυπουργού σε περίπτωση καταδίκης από το Ειδικό Δικαστήριο, ο συμμέτοχος που προσέφερε τα αποδεικτικά στοιχεία τιμωρείται με ποινή μειωμένη και το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής αυτής.
Υπάρχουν και άλλες διάσπαρτες διατάξεις στον Αστικό ή τον Ποινικό Κώδικα, ενώ με τον Νόμο 4254/2014 προστέθηκε άρθρο 45Β στον Ποινικό με το οποίο προβλέπεται ένας μανδύας προστασίας στα πρόσωπα που συμβάλλουν στην αποκάλυψη μιας παράνομης πράξης, με την προϋπόθεση όμως τα ίδια να μην εμπλέκονται σε αυτή.
Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει παροχή προστασίας σε όσους συμβάλλουν ουσιωδώς στην αποκάλυψη παράνομων πράξεων, καθώς με πράξη εισαγγελέα μπορούν να χαρακτηριστούν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
Επέκταση σε φορολογικά αδικήματα
Η όποια προστασία παρέχεται σήμερα αφορά επί της ουσίας μόνο υποθέσεις διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος. Με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο η προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε φορολογικά αδικήματα ή ακόμα σε υποθέσεις που σχετίζονται με ληγμένα φάρμακα ή επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα.
Ενας άτυπος στόχος θα μπορούσε να θεωρηθεί το «τρύπωμα» στα λογιστήρια των επιχειρήσεων. Άνθρωποι που ξέρουν τι γίνεται και εφόσον έχουν στηθεί μηχανές φοροδιαφυγής θα έχουν τη δυνατότητα να καρφώσουν - για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος - και να μη θιγούν από την πράξη τους, ιδίως αν δεν εμπλέκονται στον μηχανισμό κλοπής φόρων.
Το κάρφωμα δεν θα αφορά μόνο οικονομικά εγκλήματα ή πράξεις φοροδιαφυγής, αλλά οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές για το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα με το νομικό υπόβαθρο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μηχανισμός υποδοχής καταγγελιών και ειδικό γραφείο αξιολόγησης των μαρτυριών. Το οικονομικό κίνητρο για τα σφυρίγματα επί του παρόντος, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν βρίσκεται στο τραπέζι.
Πηγή: Τα Νέα Σαββατοκύριακο

Η Οδύσσεια μέσα από μια εκπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση

Τη Δευτέρα οι πίνακες αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα http://e-aitisi.sch.gr/ οι προσωρινοί πίνακες των αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια οι αναπληρωτές μπορούν να καταθέσουν ενστάσεις εντός  5 ημερών στο ΑΣΕΠ.

Αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ- Υπογράφηκε η απόφαση

Υπογράφηκαν τελικά  από τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλης οι γενικές αποσπάσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΤΉΣΤΕ
ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Εμπλοκή φαίνεται ότι υπήρχε νωρίτερα το απόγευμα με τις  γενικές αποσπάσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ, καθώς ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δεν αποδέχεται τον αριθμό  αποσπάσεων που φαίνεται ότι προκκύπτει από τον υπολογισμό του συστήματος.
Το σύστημα “έτρεξε” δυο φορές και με τη δεύτερη  εκδόθηκαν περίπου 2.700 αποσπάσεις (55% ικανοποίηση αιτήσεων).
Ο υπουργός Παιδείας  Ν. Φίλης θεωρεί μεγάλο τον αριθμό.
Ο Αιρετός στο ΚΥΣΔΕ Δ. Πεππές δήλωσε στο esos :  "Θεωρώ με τις υπάρχουσες ανάγκες ότι  μπορεί να ικανοποιηθεί  πολύ μεγαλύτερος αριθμός αποσπάσεων  από τις 2.700, που  θα ικανοποιούν   τις εκπαιδευτικές ανάγκες  και που  θα απαντά στις οικογενειακές ανάγκες των εκπαιδευτικών".
Ο κ. Πεππές τόνισε πως   δεν αποδέχεται μείωση αποσπάσεων.

«Μάστιγα» η υπερχρέωση που προκάλεσαν τα μνημονιακά φορο-χαράτσια - Έρχεται «έκρηξη» κατασχέσεων

Ανακοινώθηκαν οι σωστοί προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

«Στάση πληρωμών» από τους Έλληνες τον Ιούνιο

Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης: Δυνατότητα ακύρωσης και επεξεργασίας εγκεκριμένης αίτησης

ΑΣΕΠ: Παράταση για τις ενστάσεις αναπληρωτών μέχρι τις 10/8

Ο καιρός σήμερα Σάββατο 6/8

Ολες οι αλλαγές στα capital controls! Απαντήσεις σε 29 κρίσιμα ερωτήματα

- Επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών σε ξένο νόμισμα από τράπεζα αλλά μέχρι το ισόποσο ημερήσιο όριο
- Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη χρεωστική τους κάρτα για αναλήψεις μετρητών στο εξωτερικό, αλλά και πάλι με περιορισμούς
- Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα για ανάληψη μετρητών
- Απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, εφόσον με το ως άνω άνοιγμα λογαριασμού δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη

Επικαιροποιημένες απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με τα capital controls, μετά και την πρόσφατη νέα χαλάρωση τους, ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ).
Ειδικότερα έχουν επέλθει αλλαγές στις απαντήσεις των ερωτήσεων υπ' αριθμ.: 1, 2, 7, 8, 10, 18, 19, 22 και 28.
Ακολουθούν οι απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις:
1. Τι ισχύει με τις αναλήψεις μετρητών;
Η ανάληψη μετρητών από τους συναλλασσόμενους από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τράπεζα. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή). Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των οκτακοσίων σαράντα (840) ευρώ κατ' ανώτατο όριο.
Επίσης, εξαιρούνται των απαγορεύσεων και περιοριστικών μέτρων οι αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά, τηρουμένων των διατάξεων της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Περισσότερα:
http://www.newsit.gr/oikonomia/Oles-oi-allages-sta-capital-controls-Apantiseis-se-29-krisima-erotimata/640414

ΕΝΦΙΑ 2016: Πόσο θα πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι

Στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι θα κινηθεί ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για το 2016, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών ενώ τονίζει πως τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι στον ΕΝΦΙΑ 2016 υπάρχει ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, προκύπτει ότι:

- Το 34 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατ.) θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι.

- Το 35 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο.

- Το 21 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ.) θα πληρώσουν ελάχιστα παραπάνω (από 1 λεπτό έως 10 ευρώ).

- Περίπου το 5,8% των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000) θα πληρώσει επιπλέον από 10 έως 50 ευρώ.

-Περίπου το 3,8% των πολιτών (πάνω από 270.000) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, περίπου το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ.) θα πληρώσει, είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ, είτε τον ίδιο ή σχεδόν τον ίδιο, σε σχέση με πέρυσι.

Αρπάζουν καταθέσεις και ακίνητα – Βροχή κατασχέσεων από την εφορία για τα χρέη – Χρωστάει ο ένας στους δύο φορολογούμενους

- Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ραβασάκια κατάσχεσης από την εφορία σε φορολογούμενους με χρέη
- Δέσμευση και κατασχέσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς κάνει η εφορία
- Βγαίνουν στο σφυρί σπίτια, καταστήματα και οικόπεδα για χρέη
- Χρέη που φτάνουν ως 90 δισ. Έχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι

Βροχή πέφτουν από την εφορία τα ραβασάκια για κατάσχεση λόγω χρεών. Είναι σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο οι φορολογούμενοι που βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου και από την αρχή του χρόνου ήδη έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο οι κατασχέσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω χρεών.
Η εφορία πλέον προχωράει σε κατασχέσεις ή δέσμευση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, κάνει αυτόματη παρακράτηση πιθανής επιστροφής φόρου ή ακόμη και των πληρωμών από υπηρεσίες του δημοσίου ή των ΟΤΑ ενώ μπαίνουν σε πλειστηριασμό και χιλιάδες ακίνητα.

Πως θα αποφύγετε την κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού:
Η αναγκαστική είσπραξη από την εφορία μπορεί να αποφευχθεί και ο πολίτης μπορεί να προστατεύσει τα χρήματά του με κάποιες απλές κινήσεις.
Η πρώτη είναι η δήλωση μέσω της ειδικής εφαρμογής του taxisnet του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Ο πολίτης θα πρέπει απλά να δηλώσει τον IBAN και αυτόματα η εφορία ενημερώνει την τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες έχουν ακατάσχετο όριο ως 1.250 ευρώ σε αυτόν τον λογαριασμό.
Μια δεύτερη επιλογή είναι εάν ο πολίτης έχει πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς σε μία ή περισσότερες τράπεζες να μοιράσει στους λογαριασμούς αυτούς ποσά ως 50 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει ότι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση υπολοίπου έως 50 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.
Η τρίτη κίνηση που μπορούν να κάνουν οι πολίτες είναι η ρύθμιση των οφειλών πάνω από 500 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή μέσω taxisnet γίνεται η σχετική αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 12 δόσεων.
Τέταρτη επιλογή που δίδεται από το νόμο είναι η ρύθμιση οφειλών ακόμη και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Για να γίνει αυτό ο πολίτης πρέπει να πάει στην εφορία και να καταθέσει σχετική αίτηση.
Στοιχεία σοκ για τα χρέη των πολιτών
Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι στο τέλος Ιουνίου 4.003.372 φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Από αυτούς οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.492.088.
Στα τέλη Ιουνίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς την εφορία που δημιουργήθηκαν εντός του 2016 έφτασαν τα 6,87 δισ. ευρώ εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Μόνο τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 1,28 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη εκ των οποίων οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 903 εκατ. ευρώ.
Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το δημόσιο (που είχαν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2015) ανέρχονταν τον Ιούνιο σε 83,025 δισ. ευρώ έναντι 83,305 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Έτσι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) διαμορφώθηκε στον Ιούνιο σε 89,832 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός όσων έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 4.003.372 ενώ σε 1.492.088 από αυτούς δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 755.086 και αντιστοιχούν στο 50,65% εκείνων για τους οποίους είναι δυνατόν να επιβληθούν τα αναγκαστικά μέτρα.

Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

Οι νέες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων

ΓΓΔΕ: «Ζητάτε αποδείξεις από εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και club»

ΥΠΟΙΚ: Το 90% των φορολογούμενων θα πληρώσει λιγότερο ή τον ίδιο ΕΝΦΙΑ

Μετά το ΕΚΑΣ κόφτης και στο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον βοήθεια»

Οι διατάξεις για την εκπαίδευση των προσφύγων, όπως ψηφίστηκαν στην ΕΜΥ της Βουλής

Το άρθρο 38 έλαβαν οι ρυθμίσεις για  για την εκπαίδευση των προσφύγων , που ψηφίστηκαν, κατά πλειοψηφία, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Οι διατάξεις  θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν  στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28, 29 και 30 Αυγούστου.
Ειδικότερα οι διατάξεις , όπως ψηφίστηκαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, έχουν ως εξής:
Άρθρο 38
Ρυθμίσεις για την εκπαίδευση των προσφύγων
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ιδρύονται δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων, καθορίζεται η οργάνωση, η λειτουργία, ο συντονισμός και το πρόγραμμα της εκπαίδευσης στις ως άνω δομές, καθώς και τα κριτήρια και η διαδικασία στελέχωσης αυτών.
Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποσπώνται ή διατίθενται εκπαιδευτικοί στις ως άνω δομές και προσλαμβάνονται αναπληρωτές, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή μέσω ΕΣΠΑ.

Ανακοινοποιήθηκαν οι πίνακες υποψηφίων εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό

Με το αιτιολογικό ότι υπήρξε “τεχνικό σφάλμα κατά την εξαγωγή των αναφορών”, το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε νέα απόφαση για την  «Κύρωση τελικού αξιολογικού πίνακα επιλογής υποψηφίων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στις σχολικές μονάδες των χωρών περιοχής ευθύνης των Συντονιστικών Γραφείων Λονδίνου, Καΐρου, Γιοχάνεσμπουργκ, Κορυτσάς, Νέας Υόρκης (και Μπουένος Άϊρες), Μελβούρνης, Βρυξελλών, Μαριούπολης, Βερολίνου-Ντίσελντορφ, Μονάχου-Στουτγάρδης, Κωνσταντινούπολης και Τορόντο για το σχολικό έτος 2016-2017 και 2017 για το Νότιο Ημισφαίριο».

Περισσότεροι από 12.000 αναπληρωτές θα χρειαστούν σε πρώτη φάση για τη λειτουργία των σχολείων Π.Ε.

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Με βάση την καταγραφή των λειτουργικών κενών από τους Περιφερειακούς Δ/ντές, με τα οποία έγιναν οι αποσπάσεις, προκύπτει πως τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 10.000.
Συγκεκριμένα 7.708 είναι τα κενά στη Γενική Αγωγή και 1.955 σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και Κ.Ε.Δ.Δ.Υ..
Είναι σχεδόν βέβαιο, πως στα παραπάνω ''κουτσουρεμένα'' κενά θα προστεθούν κι αυτά που προέκυψαν από τη διαδικασία των αποσπάσεων, καθώς επίσης και τα λειτουργικά κενά που θα προκύψουν μετά την έναρξη του σχολικού έτους (άδειες ανατροφής, αναρρωτικές, άνευ αποδοχών κ.τ.λ.).
Επομένως για την λειτουργία των σχολείων της Π.Ε. θα χρειαστούν πάνω από 12.000 αναπληρωτές σε πρώτη φάση.
Η ύπαρξη 7.000 οργανικών κενών, όπως αυτά καταγράφηκαν στις μεταθέσεις (5.337 στη Γενική Αγωγή και 1.671 στην Ειδική Αγωγή), σε συνδυασμό με τα περίπου 12.000 λειτουργικά κενά καθιστούν αναγκαία την άμεση έναρξη της διαδικασίας διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών ώστε επιτέλους να λήξει η ομηρία των χιλιάδων αναπληρωτών.

Οι 4 αλλαγές για τους αναπληρωτές που ισχύουν από φέτος

ΠΡΩΤΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η πρώτη βασική αλλαγή που εφαρμόζεται από φέτος για τους αναπληρωτές αφορά τις ενστάσεις κατά των πινάκων προς το ΑΣΕΠ (κατατίθενται είτε μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax) (210-6400241, 210-6400686, 2131319438) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) (prosl.enstasi@asep.gr , grapt.enstasi@asep.gr).
Οι δάκαλοι και νηπιαγωγοί  μπορούν να ασκήσουν ένσταση στο Α.Σ.Ε.Π.από σήμερα Παρασκευή 5/8/2016 έως και Τρίτη 9/8/2016
 
ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΛΛΑΓΗ Προσμετρούνται τα μόρια των ετών 2010-2012
Φέτος προσμετρούνται και τα μόρια προϋπηρεσίας των ετών 2010-2012.  H προσμέτρηση των ετών 2010-2012 θεράπευσε μια αδικία καθώς κατά παράβαση των αρχών της ισότητας δεν προσμετρούνταν η προϋπηρεσία αυτών των σχολικών ετών.
ΤΡΙΤΗ ΑΛΛΑΓΗ: Καταργείται η ποινή του διετούς αποκλεισμού
Απο το σχολικό έτος 2016-2017 καταργείται η ποινή του διετούς αποκλεισμού για όσους αναπληρωτές δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία, κατά το σχολικό έτος αυτό ή παραιτούνται. Ο διετής αποκλεισμός στερούσε κάθε χρόνο σε 600-700 αναπληρωτές το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση.
ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΛΛΑΓΗ: Εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους και οι αναπληρωτές με ένα ανάπηρο τέκνο
Στις ειδικές κατηγορίες εντάσσονται από φέτος και οι γονείς ενός (1) τέκνου με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω , οι οποίοι εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί προτάσσονται στους πίνακες αφού εντάσσονται στις ειδικές κατηγορίες.
Προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών
 Στους προσωρινούς πίνακες αναπληρωτών εντάσσονται:
Δάσκαλοι: 5.924 εκπαιδευτικοί με μόρια και 7.499 χωρίς μόρια από προϋπηρεσία ή ΑΣΕΠ. Στους πίνακες προτάσσονται εκπαιδευτικοί που εντάσσονται σε ειδικές κατηγορίες. Συνολικά οι αιτήσεις των δασκάλων φθάνουν τις 13.423.
Νηπιαγωγοί: 4.226 εκπαιδευτικοί διαθέτουν μόρια ( ΑΣΕΠ, προϋπηρεσία) και 6.887 δεν έχουν μόρια. Συνολικά οι αιτήσεις των νηπιαγωγών φθάνουν τις 11.113.

Σήμερα οι αποσπάσεις Δ.Ε

Σήμερα  Παρασκευή 5/8/2016 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποσπάσεων εκπαιδευτικών Δ.Ε. για το 2016 στην Ειδική Αγωγή, τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία και τις Γενικές Αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ.
Η ανακοίνωσή τους θα γίνει εντός της ημέρας.
Νεκτάριος Κορδής
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το esos θα δημοσιεύσει άμεσα τα ονόματα

Αυτά είναι τα ζευγάρια των πλέι οφ του Europa League

Πραγματοποιήθηκε στη Νιόν της Ελβετίας η κλήρωση για τα πλέι οφ του Europa League. Δείτε τα 22 "ζευγάρια" που προέκυψαν...

Οι πρώτες αναμετρήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 18 Αυγούστου, ενώ οι αγώνες ρεβάνς θα διεξαχθούν στις 25 Αυγούστου.
Η κλήρωσης έβγαλε αρκετές ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις, με το Σασουόλο – Ερυθρός Αστέρας και το Σλάβια Πράγας – Άντερελεχτ να είναι από αυτά που ξεχωρίζουν. Την Σλόβαν Λίμπερετς θα αντιμετωπίσει η ΑΕΚ Λάρνακας. 
Τα... ελληνικά ζευγάρια 
Αρούκα - Ολυμπιακός  Ντιναμό Τιφλίδας - ΠΑΟΚ  Μπρόντμπι - Παναθηναϊκός 
Τα υπόλοιπα ζευγάρια 
Αστάνα - Μπάτε Μπορίσοφ
ΑΕΚ Λάρνακας - Σλόβαν Λίμπερετς
Μίντιλαντ - Οσμανλίσπορτ
Αούστρια Βιέννης - Ρόζενμποργκ
Τρέντσιν - Ραπίντ Βιέννης
Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ - Σεντ Ετιέν
Λοκομοτίβα - Γκενκ
Βοϊβοντίνα - Άλκμαρ
Μάριμπορ - Καμπάλα
Γκενκ - Σκέντια
Σλάβια Πράγας - Άντερλεχτ
Μπακσασεχίρ - Σαχτάρ
Άστρα Τζιούρτζου - Γουέστ Χαμ
Σοντερίσκε - Σπάρτα Πράγας
Φενέρμπαχτσε - Γκρασχόπερ
Σασουόλο - Ερυθρός Αστέρας
Γκέντεμπορκ - Καραμπάκ
Κράσνονταρ - Παρτιζάνι
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Χάιντουκ

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές για τις αποδείξεις

Τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο την εσωτερική λειτουργία των επιχειρήσεων και δεν αποτελούν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών ενώ τα αποδεικτικά πληρωμής των ειδικών μηχανημάτων (POS) δεν αντικαθιστούν τις αποδείξεις οι οποίες πρέπει να εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές.

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σε οδηγίες της προς τους φορολογούμενους με αφορμή συγκεκριμένα κρούσματα, που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες της αλλά και από καταγγελίες φορολογουμένων.
Ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εφιστά την προσοχή των φορολογουμένων στα εξής:
- Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.
- Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).
- Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.
- Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα - βάσει νόμου - να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, συνεχίζει τους ελέγχους για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την προστασία των συμφερόντων των συνεπών φορολογουμένων και του υγιούς ανταγωνισμού.
«Σε κάθε περίπτωση, η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερο λογαριασμό για τους συνεπείς φορολογούμενους» τονίζει χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Μουδιάζουν τα πόδια σας; Δείτε τι φταίει!

Το μούδιασμα μπορεί να επηρεάσει ένα μόνο νεύρο ή πολλά νεύρα ταυτόχρονα. Μπορεί να συμβεί σε μία πλευρά του σώματος ή και στις δύο πλευρές. Συχνά, συμβαίνει στα χέρια και τα πόδια, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν κάτι τέτοιο στα πόδια σας. Σε ιατρικούς όρους, είναι γνωστό ως “παραισθησία”.
Διαβάστε περισσότερα στο iatropedia.gr

ΕΣΔΔΑ: Στους 160 ο αριθμός των εισακτέων στο νέο διαγωνισμό

Βάσεις 2016: Πτώση για παιδαγωγικές, οικονομικές και φυσικομαθηματικές σχολές - Στα ύψη οι ιατρικές

Ο καιρός σήμερα Παρασκευή 5/8

Περισσότερες αφίξεις αλλά το ταμείο είναι μείον στην τουριστική βιομηχανία

Νέα αύξηση στο ρεύμα – Πότε θα αυξηθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Μπορεί η ΔΕΗ να κάνει εκπτώσεις στους λογαριασμούς όσων καταναλωτών είναι συνεπείς, οι αυξήσεις όμως στο ρεύμα συνεχίζονται. Αυτή τη φορά μέσω του Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων.

Οι αυξήσεις αναμένονται, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” αναμένονται μετά τις 30 Σεπτεμβρίου και ύστερα από σχετική απόφαση για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Μάλιστα οι καταναλωτές μπορεί να κληθούν να πληρώσουν την αύξηση αναδρομικά από τον Ιούλιο.
Η αύξηση προκύπτει από το άρθρο 23 του νομοσχεδίου για τη στήριξη των ΑΠΕ που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή όπου ρητά αναφέρεται: «Η απόφαση της ΡΑΕ για τον επαναπροσδιορισμό του τέλους ΕΤΜΕΑΡ... εκδίδεται μέχρι τις 30/9/2016 λαμβάνοντας υποψη τα έσοδα του λογαριασμού με βάση τις διατάξεις της παρούσας περίπτωσης. Για την περιοδο 2016-2017 το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων καθορίζεται κατά τρόπο ώστε στο τέλος της διετίας να μην προκύπτει έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου Συστήματος και Δικτύου».

Κόκκινα δάνεια: 10 αλλαγές που μπορούν να δώσουν ανάσα – Τι πρέπει να προσέξετε

- Κινδυνεύουν με πλειστηριασμό όσοι δεν συνεργάζονται με την τράπεζα
- Στις 60 ημέρες καθυστέρησης το χρονικό περιθώριο για ένταξη σε διακανονισμό
- Ο δανειολήπτης μπορεί να κάνει τις δικές του προτάσεις στην τράπεζα

Δέκα βελτιώσεις που μπορούν να δώσουν ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες που βρίσκονται στο κόκκινο περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών.
1. Διπλασιάστηκε το χρονικό περιθώριο για την ένταξη του δανειολήπτη στη Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων. Η διαδικασία ξεκινούσε για τον δανειολήπτη ύστερα από 30 ημέρες καθυστέρησης αποπληρωμής των δόσεων του δανείου του και πλέον φτάνει στις 60 ημέρες. Ο δανειολήπτης πλέον δεν μπαίνει στα Στάδια του Κώδικα αν απλώς έχει οποιαδήποτε δυσκολία να πληρώσει μία δόση και αν έχει αμελήσει να πληρώσει έχει αρκετό διάστημα να επανορθώσει.
2. Οι προτάσεις του Πιστωτικού Ιδρύματος στον δανειολήπτη λαμβάνουν υποχρεωτικά υπόψη το ελάχιστο επίπεδο δαπανών διαβίωσης του δανειολήπτη, όπως και την οικονομική του κατάσταση. Προωθούνται ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για δανειολήπτες σε οικονομική δυσχέρεια στις όποιες λαμβάνονται υπόψη τυχόν προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την ικανότητα αποπληρωμής. Αν παρόλα αυτά συναινέσει ο δανειολήπτης στην παραχώρηση περιουσιακού στοιχείου δικού του, ή συζύγου ή τέκνου εφόσον βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια, διαγράφεται το υπόλοιπο της οφειλής με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη στεγαστική πίστη.
3. Η διαδικασία του Κώδικα καταλήγει στην υποβολή πρότασης αναδιάρθρωσης από την τράπεζα στον δανειολήπτη. Οι κατάλληλες λύσεις διακρίνονται σε: ήπιες ή απλώς ρυθμιστικές (βραχυπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες προτάσεις ρύθμισης όπως: Παράταση Διάρκειας πάνω από δύο χρόνια, Περίοδος Χάριτος, Μερική Διαγραφή Οφειλής, Αποπληρωμή μόνο Τόκων) και ραγδαίες ή οριστικές, που ενδεχομένως μεταβάλλουν την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη (προτάσεις οριστικής διευθέτησης: όπως η Εθελοντική Μεταβίβαση Ενυπόθηκου Ακινήτου, η Εθελοντική Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου κοκ). "Οι λύσεις ρύθμισης είναι σαφώς ευνοϊκότερες για τον δανειολήπτη από τις λύσεις οριστικής διευθέτησης" αναφέρει το υπουργείο.
4. Με τον αρχικό Κώδικα το Πιστωτικό Ίδρυμα, εφόσον ανέλυε τα οικονομικά στοιχεία του δανειολήπτη, είχε τη δυνατότητα να του υποβάλει εξ αρχής ραγδαία πρόταση οριστικής διευθέτησης. Στον αναθεωρημένο Κώδικα, το Πιστωτικό Ιδρυμα υποχρεώνεται να υποβάλλει πρώτα την ήπια πρόταση ρύθμισης και μετά, εφόσον κατόπιν καθορισμένης διαδικασίας δεν υπάρξει συμφωνία, πρόταση οριστικής διευθέτησης.
5. Η διαδικασία της υποβολής προτάσεων από την τράπεζα, αναφέρει το υπουργείο, κατ’ ουσία διπλασιάζεται υπέρ του δανειολήπτη, υποβάλλονται δύο προτάσεις, η πρώτη ηπιότερη από τη δεύτερη, και η απάντηση του δανειολήπτη αποκτά βαρύτητα καθότι το Πιστωτικό Ιδρυμα καλείται να τη συμπεριλάβει και να την προσαρμόσει στην τελική πρόταση.
6. Από το Παράρτημα των ενδεικτικών λύσεων του νέου Κώδικα αφαιρέθηκαν οι μη συναινετικές λύσεις του παλαιότερου Κώδικα (πρόταση ρευστοποίησης εξασφαλίσεων, πρόταση εκκίνησης νομικών/δικαστικών ενεργειών).
7. Ο δανειολήπτης έχει δικαίωμα να κάνει αντιπρόταση στις προτάσεις του ιδρύματος. Στον παλαιό Κώδικα το Πιστωτικό Ίδρυμα δεν είχε καν την υποχρέωση απάντησης στην αντιπρόταση αναδιάρθρωσης δανείου που έκανε ο δανειολήπτης. Στον νέο Κώδικα όχι μόνο το ΠΙ απαντά εγγράφως τεκμηριώνοντας υποχρεωτικά την απάντησή του σε περίπτωση που είναι αρνητική, αλλά επιπλέον, ως απάντηση, το ΠΙ δύναται να κάνει νέα βελτιωμένη πρόταση. "Με αυτόν τον τρόπο, το νέο πλαίσιο διευρύνει το πεδίο συνεννόησης δανειολήπτη-δανειστή δίνοντας στα δύο μέρη περισσότερες δυνατότητες να συμφωνήσουν. Η διαδικασία πλέον είναι πολύ δύσκολο να μην οδηγήσει σε συναινετικό αποτέλεσμα αν υπάρχει καλή προαίρεση και διάθεση ενεργητικής συμβολής στις εξατομικευμένες ανάγκες του δανειολήπτη. Επιπλέον, αν το ΠΙ απαντήσει αρνητικά με εσφαλμένη τεκμηρίωση, ο δανειολήπτης έχει ένα περαιτέρω τεκμήριο για την υπεράσπιση της θέσης του σε τυχόν αντιδικία με την τράπεζα" επισημαίνεται.
8. Στον νέο Κώδικα. το Τυποποιημένο Έγγραφο Οικονομικής Κατάστασης στο οποίο ο δανειολήπτης συμπληρώνει τα οικονομικά του στοιχεία, η τεκμηριωμένη απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων στην οποία ο δανειολήπτης μπορεί να υποβάλλει ένσταση επί της διαδικασίας όπως και η ειδοποίηση ότι ο δανειολήπτης αποχαρακτηρίζεται από συνεργάσιμος, θα στέλνεται εγγράφως με διαδικασία που να διασφαλίζει την παραλαβή του από τον δανειολήπτη. Ο παλαιός Κώδικα δεν είχε τέτοιες πρόνοιες υπέρ του δανειολήπτη.
9. Επίσης ενισχύθηκαν οι αρμοδιότητες και η διαφάνεια λειτουργίας των Επιτροπών Ενστάσεων, που θα λειτουργεί εντός των Πιστωτικού Ιδρύματος, στις οποίες ο δανειολήπτης προσφεύγει για να διευθετήσει τυχόν παραλείψεις και παραβιάσεις της διαδικασίας του Κώδικα πριν αποταθεί σε τρίτους εξωδικαστικούς φορείς (πχ. Συνήγορος του Καταναλωτή) ή στα δικαστική διαδικασία.
10. Τέλος, στον νέο Κώδικα–σε αντίθεση με τον προηγούμενο- προβλέπεται η δυνατότητα του δανειολήπτη να ζητήσει ενημέρωση και υποστήριξη από τα 30 Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που θα δημιουργηθούν ως τα τέλη του φθινοπώρου.

Αρπάζουν καταθέσεις και ακίνητα – Βροχή κατασχέσεων από την εφορία για τα χρέη – Χρωστάει ο ένας στους δύο φορολογούμενους

- Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ραβασάκια κατάσχεσης από την εφορία σε φορολογούμενους με χρέη
- Δέσμευση και κατασχέσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς κάνει η εφορία
- Βγαίνουν στο σφυρί σπίτια, καταστήματα και οικόπεδα για χρέη
- Χρέη που φτάνουν ως 90 δισ. Έχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι

Βροχή πέφτουν από την εφορία τα ραβασάκια για κατάσχεση λόγω χρεών. Είναι σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο οι φορολογούμενοι που βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου και από την αρχή του χρόνου ήδη έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο οι κατασχέσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω χρεών.
Η εφορία πλέον προχωράει σε κατασχέσεις ή δέσμευση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, κάνει αυτόματη παρακράτηση πιθανής επιστροφής φόρου ή ακόμη και των πληρωμών από υπηρεσίες του δημοσίου ή των ΟΤΑ ενώ μπαίνουν σε πλειστηριασμό και χιλιάδες ακίνητα.

Πως θα αποφύγετε την κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού:
Η αναγκαστική είσπραξη από την εφορία μπορεί να αποφευχθεί και ο πολίτης μπορεί να προστατεύσει τα χρήματά του με κάποιες απλές κινήσεις.
Η πρώτη είναι η δήλωση μέσω της ειδικής εφαρμογής του taxisnet του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Ο πολίτης θα πρέπει απλά να δηλώσει τον IBAN και αυτόματα η εφορία ενημερώνει την τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες έχουν ακατάσχετο όριο ως 1.250 ευρώ σε αυτόν τον λογαριασμό.
Μια δεύτερη επιλογή είναι εάν ο πολίτης έχει πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς σε μία ή περισσότερες τράπεζες να μοιράσει στους λογαριασμούς αυτούς ποσά ως 50 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει ότι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση υπολοίπου έως 50 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.
Η τρίτη κίνηση που μπορούν να κάνουν οι πολίτες είναι η ρύθμιση των οφειλών πάνω από 500 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή μέσω taxisnet γίνεται η σχετική αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 12 δόσεων.
Τέταρτη επιλογή που δίδεται από το νόμο είναι η ρύθμιση οφειλών ακόμη και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Για να γίνει αυτό ο πολίτης πρέπει να πάει στην εφορία και να καταθέσει σχετική αίτηση.
Στοιχεία σοκ για τα χρέη των πολιτών
Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι στο τέλος Ιουνίου 4.003.372 φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Από αυτούς οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.492.088.
Στα τέλη Ιουνίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς την εφορία που δημιουργήθηκαν εντός του 2016 έφτασαν τα 6,87 δισ. ευρώ εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Μόνο τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 1,28 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη εκ των οποίων οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 903 εκατ. ευρώ.
Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το δημόσιο (που είχαν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2015) ανέρχονταν τον Ιούνιο σε 83,025 δισ. ευρώ έναντι 83,305 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Έτσι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) διαμορφώθηκε στον Ιούνιο σε 89,832 δισ. ευρώ.
Από τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός όσων έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 4.003.372 ενώ σε 1.492.088 από αυτούς δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 755.086 και αντιστοιχούν στο 50,65% εκείνων για τους οποίους είναι δυνατόν να επιβληθούν τα αναγκαστικά μέτρα.

Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016

ΑΣΠΑΙΤΕ: Τα προγράμματα Π.Ε.ΣΥ.Π. και Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.

Η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ανακοίνωσε την έναρξη του Προγράμματος  Ειδίκευσης στη Συμβουλευτική και τον Προσανατολισμό (Π.Ε.ΣΥ.Π.)  και  του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.)  για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από ΔΕΥΤΕΡΑ 22.08.2016 ώρα 12:00 έως ΤΕΤΑΡΤΗ 14.9.2016 ώρα 23:59

04-08-16 Οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Ανακοινώνονται οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης ανά κλάδο, όπως καταρτίστηκαν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για το σχολικό έτος 2016-2017, και αναρτώνται ως κατωτέρω:
α] προσωρινοί ενιαίοι πίνακες αναπληρωτών στους οποίους περιλαμβάνονται εκπ/κοί που έχουν μόρια προϋπηρεσίας ή/και μόρια επιτυχίας σε έναν από τους δύο τελευταίους διαγωνισμούς εκπ/κών του Α.Σ.Ε.Π.
β] προσωρινοί ενιαίοι πίνακες αναπληρωτών με μηδενική προϋπηρεσία, στους οποίους περιλαμβάνονται εκπ/κοί με μηδενική προϋπηρεσία και άνευ μορίων επιτυχίας σε έναν από τους τελευταίους διαγωνισμούς εκπ/κών του Α.Σ.Ε.Π.
Κατά των πινάκων αυτών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ένσταση στο Α.Σ.Ε.Π. μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax) (210-6400241, 210-6400686, 2131319438) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) (prosl.enstasi@asep.gr , grapt.enstasi@asep.gr).
Η προθεσμία ορίζεται από Παρασκευή 5/8/2016 έως και Τρίτη 9/8/2016.

Οι πίνακες αναρτήθηκαν στο http://e-aitisi.sch.gr/.
Εναλλακτικά παρουσιάζονται και ακολούθως:

Πότε οι βάσεις Πανελλαδικών 2016. Τρελή η πορεία τους. Δείτε ανά επιστημονικό πεδίο

Σχόλια για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών Π.Ε. – Αναξιόπιστος ο τρόπος υπολογισμού των κενών

Ολοκληρώθηκε χθες 3-8-2016 η διαδικασία της α’ φάσης των αποσπάσεων εκπαιδευτικών από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε. και σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε.-Κ.Ε.Δ.Δ.Υ..
Οι αποσπάσεις πραγματοποιήθηκαν με βάση τα ΄΄κουτσουρεμένα΄΄ κενά που προσδιόρισαν οι Περιφερειακοί Διευθυντές. Το σίγουρο είναι πως ο υπολογισμός των κενών δεν έγινε με τα ίδια κριτήρια ούτε από τους Δ/ντές Εκπαίδευσης ούτε κι από τους Περιφερειακούς Δ/ντές.
Ως αιρετός εκπρόσωπος στο Κ.Υ.Σ.Π.Ε. διαφώνησα με τον αριθμό των κενών που σαφώς ήταν λιγότερα από τα πραγματικά και δημιούργησαν εύλογα ερωτηματικά ως προς τον υπολογισμό τους.
Ενδεικτικά αναφέρω:
Ο Δ/ντής Εκπαίδευσης της Αχαΐας έδωσε 79 κενά Π.Ε.70, ενώ ο Περιφερειακός Δ/ντής 0.
Δεν χρειάζεται να αναφέρω κι άλλα παραδείγματα. Η αξιοπιστία και η εγκυρότητα ως προς τον υπολογισμό των κενών πήγαν »περίπατο».
Από τις 3.984 αιτήσεις για τη Γενική Εκπαίδευση, ικανοποιήθηκαν 2.162, ποσοστό 54%. Οι 772 από τις παραπάνω αποσπάσεις ήταν κατά προτεραιότητα.
Από τις 102 αιτήσεις για Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., ικανοποιήθηκαν 56 ποσοστό 55% κι από τις 107 αιτήσεις για Σ.Μ.Ε.Α.Ε., ικανοποιήθηκαν 94 ποσοστό 88%.
Οι αποσπάσεις έγιναν με μοριοδότηση. Όσοι πιστεύουν πως »αδικήθηκαν», μπορούν να κάνουν ένσταση.
Πολλοί συνάδελφοί μας με σοβαρότατα προβλήματα υγείας (70% αναπηρία) ή σοβαρά οικογενειακά προβλήματα δεν αποσπάστηκαν.
Επειδή πιστεύω πως υπάρχει η δυνατότητα ικανοποίησης κι άλλων αιτήσεων, θεωρώ ως δεδομένη τη β’ φάση αποσπάσεων που πρέπει να γίνει έως το τέλος Αυγούστου.
Οι αποσπάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανθρωπιά. Οι αποσπάσεις δεν εξυπηρετούν μόνο τους εκπαιδευτικούς αλλά κυρίως την εκπαίδευση.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους που εργάστηκαν σκληρά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αποσπάσεων.
Παληγιάννης Βασίλειος

Εκπληκτικό βίντεο! Πως διαλύονται τα χάπια μέσα στο νερό!

“Πράσινο φως” για τη δήλωση των χρημάτων που βρίσκονται σε...στρώματα και τις θυρίδες!

Η Αρχή ασχολήθηκε με το ζήτημα με αφορμή ερώτηση της της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για το εάν είναι συνταγματικά ανεκτή διάταξη νόμου (4389/2016) που έφερε τροποποιήσεις στις δηλώσεις πόθεν έσχες των υπόχρεων.

Υπενθυμίζεται πως με τις πρόσφατες αλλαγές στο νόμο περί πόθεν έσχεςοι  πόχρεοι καλούνται να δηλώσουν τα μετρητά εφόσον ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, αλλά και κινητές αξίες, με την προυπόθεση ότι η αξία τους υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Στην υπ΄αριθμόν 6/2016 γνωμοδότηση της η Αρχή επισημαίνει πως τα οικονομικά στοιχεία εκτός τραπεζών, είναι συνταγματικά ανεκτό να συλλέγονται καθώς η επίμαχη διάταξη “εξυπηρετεί την διαφάνεια του πολιτικού και του δημόσιου βίου”. Ωστόσο, όσον αφορά την δημοσιοποίησή τους στο διαδίκτυο, τα μέλη της Αρχής έκριναν ότι συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία προσωπικών δεδομένων που δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος και επιπλέον εκθέτει σε κίνδυνο την περιουσία και τη ζωή των υπόχρεων.
Οσον αφορά το σκέλος των κινητών αξιών (για παράδειγμα πίνακες ή τιμαφλή) η Αρχή επισημαίνει στη γνωμοδότηση πωςυπάρχει ζήτημα “αδυναμίας πρόβλεψης και εκτίμησης της πραγματικής τους αξίας, οπότε η συλλογή καθίσταται απρόσφορη και μή κατάλληλη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της πλήρους καταγραφής και αποτύπωσης της περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προς δήλωση προσώπων”. Σημειώνει μάλιστα, ότι η συλλογή τους είναι νόμιμη, μόνο όταν υπάρχει αποδεικτικό της αξίας τους, όπως λόγου χάρη ένα παραστατικό αγοράς (απόδειξη, τιμολόγιο) ή πράξη της φορολογικής αρχής για την επιβολή φόρου, πχ από γονική παροχή, δωρεά, και εφόσον δεν πρόκειται για οικογενειακά κειμήλια.
Οσο για την ανάρτηση αυτών των δεδομένων στο διαδίκτυο, η αρχή έκρινε ότι συνιστά περιορισμό και δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Μαζί με την ανακοίνωση των πινάκων αναπληρωτών ανακοίνωση και από το ΑΣΕΠ

Γ.Γ.Δ.Β.Μ.Ν.Γ. – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για πλήρωση θέσεων με επιλογή σε Σ.Δ.Ε. και Δ.Ι.Ε.Κ.

Ποιά επιτραπέζια παιχνίδια βοηθούν στην αντιμετώπιση της Διάσπασης Προσοχής

Μετρητά σε στρώματα και θυρίδες θα καταγράφονται στο «πόθεν έσχες»

Την έγκρισή της για την καταγραφή των μετρητών που βρίσκονται σε στρώματα και θυρίδες, αλλά όχι των κινητών αξιών άνω των 30.000 ευρώ, στο «πόθεν έσχες», έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η συνολική υπερβάλλουσα ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων που παραμένει εκτός τραπεζικού συστήματος, δηλαδή κάτω από τα στρώματα και μέσα στις θυρίδες, υπολογίζεται σε περίπου 15-20 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων, περίπου 3-4 δισ. ευρώ, μπορεί να επιστρέψει στις τραπεζικές καταθέσεις μετά τα τελευταία μέτρα χαλάρωσης των capital controls. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα μέτρα, μεταξύ άλλων, προβλέπουν πως το νέο χρήμα δεν εμπίπτει στους περιορισμούς κεφαλαίων, ενώ αυξάνεται το ποσοστό ανάληψης από κεφάλαια που έρχονται από το εξωτερικό (από 10% σε 30%).
Οπως αποφάνθηκε η Αρχή, η καταγραφή κινητών αξιών «συνιστά περιορισμό του ατομικού δικαιώματος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Πολύ περισσότερο, όταν για τις δύο αυτές κατηγορίες κινητών υπάρχει ζήτημα αδυναμίας πρόβλεψης και εκτίμησης της πραγματικής τους αξίας».
Προσθέτει μάλιστα ως προς το θέμα αυτό ότι η υποχρέωση καταγραφής των κινητών που βρίσκονται σε θυρίδες κ.λπ. είναι εφικτή μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει αποδεικτικό της αξίας τους (παραστατικό αγοράς) και εφόσον δεν πρόκειται για οικογενειακό κειμήλιο.
Σύμφωνα με την Αρχή, η ανάρτηση (όπως προβλέπει ο νόμος 4389/2016) στο Διαδίκτυο των αντικειμένων μεγάλης αξίας (άνω των 30.000 ευρώ) και των μετρητών που βρίσκονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον είναι πάνω από το ποσό των 15.000 ευρώ, των υπόχρεων υποβολής δήλωσης «πόθεν έσχες», δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενώ περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα και θέτει σε κίνδυνο την περιουσία και τη ζωή όσων υποβάλλουν δηλώσεις.
Τέλος, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην υπ’ αριθμ. 6/2016 γνωμοδότησή της υπογραμμίζει ότι τα πρόσθετα οικονομικά στοιχεία που ζητούνται στις δηλώσεις του «πόθεν έσχες» και είναι η υποχρέωση καταγραφής του συνόλου των μετρητών που βρίσκονται σε τραπεζικές θυρίδες και η καταγραφή του συνόλου των μετρητών που δεν είναι σε τράπεζες και ταμιευτήρια, αλλά φυλάσσονται στις κατοικίες κ.λπ. εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων, είναι συνταγματικά ανεκτά και είναι εντός των ορίων του δημοσίου συμφέροντος.

Μέχρι πότε δίνεται παράταση για διορθώσεις στo Ε9 – Εκπτώσεις στα πρόστιμα

Προθεσμία έως τα τέλη Νοεμβρίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους για να διορθώσουν τα λάθη που έχουν στις δηλώσεις για τα στοιχεία των ακινήτων τους (Ε9), καταβάλλοντας το μισό πρόστιμο απ’ ό,τι κανονικά ισχύει.
Το οικονομικό επιτελείο διαπίστωσε σωρεία λαθών, η μη διόρθωση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατέθεσαν χθες τροπολογία, με την οποία παρατείνεται από τη λήξη της (29 Ιουλίου 2016) και για τέσσερις ακόμα μήνες (έως 30 Νοεμβρίου 2016) η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2010 και τα επόμενα έτη.
Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και τη νέα καταληκτική ημερομηνία το προβλεπόμενο πρόστιμο θα μειώνεται στο μισό και πρακτικά θα ανέρχεται στα 50 ευρώ, καθώς το προβλεπόμενο πρόστιμο για την τροποποιητική δήλωση ανέρχεται στα 100 ευρώ ανά έτος.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται η προθεσμία που είχε παρασχεθεί στους φορολογουμένους να καταθέσουν δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, με μειωμένους στο μισό τους σχετικούς πρόσθετους φόρους ή τα πρόστιμα για τα οποία θα απαιτηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία των φορολογουμένων στις εφορίες, προκειμένου να απεικονίσουν ορθά την περιουσιακή τους κατάσταση, δεδομένου ότι, όπως προκύπτει από τα μηχανογραφικά στοιχεία, υπάρχουν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο ορθός υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποδίδουν στα λάθη αυτά και το γεγονός ότι κατά τις πρώτες δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις που έκανε το υπουργείο Οικονομικών προέκυπταν εκκαθαριστικά με φόρο ιδιαιτέρως υψηλό. Τα λάθη είχαν να κάνουν κυρίως με την ορθή αποτύπωση των αγροτεμαχίων στις δηλώσεις Ε9 και δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην εξαίρεσή τους από τον συμπληρωματικό φόρο φέτος. Το έκανε ώστε να αποφευχθεί πιθανή πολιτική κρίση όταν θα λάμβαναν τα εκκαθαριστικά τους οι κάτοχοι των αγροτεμαχίων και διαπίστωναν ότι καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά. Και προχώρησε στην κίνηση αυτή, αφού πρώτα είχε διασφαλίσει ότι από την εξαίρεση των αγροτεμαχίων δεν θα τεθεί σε κίνδυνο ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ (2,65 δισ. ευρώ). Πάντως, να σημειωθεί ότι η εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον ΕΝΦΙΑ –προς το παρόν τουλάχιστον– ισχύει μόνο για φέτος.

Προσοχή στα ΑΤΜ: Τι πρέπει να γνωρίζετε για μην πέσετε θύματα κλοπής

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας software FICO και τις European ATM Security Team παρατηρείται αύξηση των υποθέσεων κλοπών PIN από παγιδευμένα ΑΤΜ. Συγκεκριμένα ο αριθμός παγιδευμένων ATM σημείωσε ρεκόρ το 2015 στις ΗΠΑ, αυξανόμενος κατά 546% σε σχέση με το 2014. Η European ATM Security Team ανακάλυψe ότι στην Ευρώπη η αντίστοιχη άνοδος παγιδευμένων μηχανημάτων ανάληψης χρημάτων ήταν για το 2015 της τάξης του 19%.
Η FICO, όπως αναφέρει το newmoney, έχοντας παρακολουθήσει εκατοντάδες ΑΤΜ σε όλες τις ΗΠΑ, συμπέρανε ότι τα ΑΤΜ που βρίσκονται σε τράπεζες είναι πιο ασφαλή, σε σχέση με όσα είναι μεμονωμένα.
Ο Brian Krebs, υπεύθυνος ασφαλείας και συγγραφέας ανακάλυψε συσκευή κοντά μπακάλικο η οποία σκάναρε τις κάρτες των καταθετών και έκλεβε τα PIN τους.
«Προειδοποιώ τους αναγνώστες να αποφεύγουν τα μοναχικά ΑΤΜ και να προτιμούν όσα βρίσκονται σε τοίχους τραπεζών», σημειώνει ο Krebs ενώ τονίζει ότι οι κακοποιοί προτιμούν τα μοναχικά ΑΤΜ (εκτός τραπεζών) αφού είναι χαμηλότερα τα επίπεδα ασφάλειας σε αυτά.
«Αν κάποιος βλέπει κάτι περίεργο στο ΑΤΜ πριν κάνει ανάληψη, καλό είναι να μην την κάνει», αναφέρει ο Krebs.
Για να αποφύγει κάποιος χρήστης κρυφές κάμερες που τοποθετούν οι κακοποιοί για να αποσπάσουν τα PIN πελατών, καλό είναι να κρύβει με το χέρι του το καντράν όταν πληκτρολογεί τον κωδικό του, αφού στο κόλπο των κρυφών καμερών καταφεύγουν οι περισσότεροι κακοποιοί, ενώ έχει μελετηθεί ότι οι καταθέτες σπάνια κρύβουν τον κωδικό τους.
Το βέλος δείχνει που τοποθετείται συνήθως κρυφή κάμερα για να καταγράφει τις συναλλαγές.
Σε άλλες περιπτώσεις η κάμερα τοποθετείται σε διαφημιστικό υλικό κοντά στο ATM με θέα όμως στο πληκτρολόγιο.