Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Οργή Ιαβέρη για το δίπλωμα στα 17: Μας θεωρούν ηλίθιους

Δείτε τα 27 Απολυτήρια , Αποδεικτικά Απόλυσης και Πιστοποιητικά Σπουδών

Νόμος 4403/16: Το ΦΕΚ με τις νέες διατάξεις για την παιδεία που ψηφίστηκαν στη Βουλή

ΑΠΟΦΑΣΗ: Η νέα διαδικασία εξέτασης συνάφειας των μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ) και στη Σχολική Ψυχολογία

Το χρονοδιάγραμμα αποσπάσεων σε φορείς, από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε.

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
 Είμαστε στο τέλος του Α' δεκαήμερου Ιουλίου και χιλιάδες εκπαιδευτικοί ζουν με την αγωνία της ολοκλήρωσης των υπηρεσιακών μεταβολών, ώστε να προγραμματίσουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.
Η εκτίμηση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου παιδείας, για το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων υπηρεσιακών μεταβολών προσδιορίζεται ως εξής:
•    Τη Δευτέρα 11-7-16 πιθανότατα θα δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. η εγκύκλιος που υπέγραψε χθες ο υπουργός για την πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μετά τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ., θα ξεκινήσει άμεσα η υποβολή των αιτήσεων. Η κατάθεση των αιτήσεων, θα διαρκέσει  περίπου 7 ημέρες.
•    Έως το τέλος Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στην Κ.Υ.  του υπουργείου, σε φορείς και Διευθύνσεις. Το Κ.Υ.Σ.Π.Ε. δεν έχει καμία αρμοδιότητα γι' αυτές τις αποσπάσεις.
•    Έως τις 25 Αυγούστου (αν και ο νέος σχεδιασμός των υπηρεσιών είναι για το Α' δεκαήμερο Αυγούστου) θα πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις από Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε.. Μέχρι τέλος Ιουλίου θα ζητηθούν από τις Δ/νσεις τα λειτουργικά κενά με βάση τα οποία θα γίνουν οι αποσπάσεις.
•    Οι αμοιβαίες μεταθέσεις, οι μετατάξεις από την Π.Ε. στη Δ.Ε. και αντίστροφα, καθώς επίσης και η εξέταση τυχόν ενστάσεων μεταθέσεων θα εξετασθούν λίγο πριν από τις αποσπάσεις από  Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε Π.Υ.Σ.Π.Ε..

Πίνακας με τον αριθμό των μετατιθέμενων ανά περιοχή μετάθεσης και ειδικότητα

Υπογράφτηκε η απόφαση για την κατανομή των 1.686 οργανικών θέσεων ειδικοτήτων στην Π.Ε.

Δευτέρα σε ΦΕΚ η εγκύκλιος αναπληρωτών και μετά οι αιτήσεις πρόσληψης

Πόσοι αναπληρωτές της ΠΕ αποκλείονται από τους νέους πίνακες αναπληρωτών

ebook: Ο εκπαιδευτικός στην τάξη ( του David Fontana)

Ένα σχετικά παλιό βιβλίο από τον David Fontana. που όμως διατηρεί τη χρησιμότητα και την αξία του λόγω των θεμάτων που πραγματεύεται.
Τα αίτια που προκαλούν προβλήματα ελέγχου στην τάξη,  στρατηγικές  καθοδήγησης και έλεγχος μαθητών με ανεπιθύμητες συμπεριφορές, τεχνικές διοίκησης της τάξης, διδακτική υποστήριξη στο νέο εκπαιδευτικό,  είναι μέρος των διδακτικών και παιδαγωγικών θεμάτων  του βιβλίου.

Οι ψυχολόγοι προειδοποιούν: «Το καλοκαίρι, αφήστε τα παιδιά να βαριούνται!»

Αιματοκρίτης: Οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία – Τι να κάνετε για ν’ ανέβει

Η εξέταση για τον αιματοκρίτη καθορίζει το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Το αίμα αποτελείται κυρίως από ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια που “αιωρούνται” σε ένα σχεδόν διαυγές υγρό που ονομάζεται ορός.

Ο αιματοκρίτης είναι μια βασική εξέταση που μπορεί να δείξει πολλά για την κατάσταση της υγείας σας. Η εξέταση αιματοκρίτη υποδεικνύει το ποσοστό του αίματος κατ' όγκο που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια.
Οι φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη
Οι φυσιολογικές τιμές για του αιματοκρίτη ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την πιθανή εγκυμοσύνη και το υψόμετρο στο οποίο ζει κανείς. Τα παρακάτω είναι τα φυσιολογικά περιθώρια αιματοκρίτη για βρέφη, παιδιά και ενήλικες:
 • Νεογνά: 55% -68%
 • Μίας (1) εβδομάδας βρέφος: 47% -65%
 • Ενός (1) μήνα βρέφος: 37% -49%
 • Τριών (3) μηνών βρέφος: 30% -36%
 • Ενός (1) έτους παιδί: 29% -41%
 • Δέκα (10) ετών παιδί: 36% -40%
 • Ενήλικας άντρας: 42% -54%
 • Ενήλικη γυναίκα: 38% -46%
 • Ενήλικες έγκυες γυναίκες: Από 30% - 34% (χαμηλό όριο) έως 46% (άνω όριο)
 • Κάτοικοι σε μεγάλο υψόμετρο: περίπου 45% - 61% στους άνδρες και 41% - 56% στις γυναίκες (Αυτά τα επίπεδα είναι υψηλότερα επειδή οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλο υψόμετρο χρειάζονται περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, επειδή είναι εκείνα που μεταφέρουν οξυγόνο και υπάρχει μειωμένη συγκέντρωση οξυγόνου στην ατμόσφαιρα)
http://www.emedicinehealth.com/
Αιματοκρίτης: Τι πρέπει να τρώτε για να τον αυξήσετε
Ο πιο απλός τρόπος, για να αυξήσετε τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σας είναι να καταναλώνετε τροφές όπως είναι τα δημητριακά, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και το συκώτι.
Μάλιστα για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, οι ειδικοί συστήνουν να τρώτε εσπεριδοειδή όπως είναι τα πορτοκάλια και τα λεμόνια που περιέχουν βιταμίνη C.
Επίσης οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε ντομάτες, πιπεριές,πατάτες, λάχανο και μπρόκολο.
Αιματοκρίτης: Τι πρέπει να αποφεύγετε
Για να μην χάνετε το σίδηρο αποφεύγετε να πίνετε πολλούς καφέδες, αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι κ.α.), προϊόντα από σόγια, κρόκο αυγού και κόκκινο κρασί.

Μετατρέπουν τις πρόωρες συντάξεις σε... φιλοδώρημα 192 ευρώ! Αναλυτικά παραδείγματα

- Μειώσεις 30% στις προσωρινές συντάξεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό
- Η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την εθνική σύνταξη (384€) ούτε να είναι διπλάσια
- Τι θα ισχύσει για τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας και τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου

Σημαντικές και κυρίως επώδυνες αλλαγές και στο καθεστώς των πρόωρων συντάξεων φέρει το νέο φορολογικό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΝΥΠΕΚΚ. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης, που αφορά αιτήσεις συνταξιοδότησης που κρίνονται με τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, αποτελείται πλέον από το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, επί των οποίων υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφορών για κύρια σύνταξη κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Έτσι προκύπτει μείωση του ποσού της προσωρινής σύνταξης κατά 30%.
Η προσωρινή σύνταξη που θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, ούτε και να υπερβαίνει το διπλάσιο αυτής, όπως διαμορφώνεται κάθε φορά.
Η εθνική σύνταξη διαμορφώνεται στο ποσό των 384 € για 20 έτη ασφάλισης και άρα η προσωρινή σύνταξη θα κυμαίνεται από 384 έως 768 €! Με το προηγούμενο καθεστώς, η προσωρινή σύνταξη σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε ακόμα και τα 1.200 ευρώ! Το ανώτατο και κατώτατο όριο προσωρινής σύνταξης αφορά περιπτώσεις λήψης μόνο πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος ή αναπηρίας.
Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνεται ανάλογα, βάσει των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ποσοστών μείωσης. Συνεπώς, σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος τα ποσά των €384 και €768 μειώνονται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
Σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99% (δεδομένου ότι πρόκειται να λάβουν το 75% της εθνικής σύνταξης), θα χορηγείται το 75% της προσωρινής σύνταξης. Σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 69,99% (δεδομένου ότι πρόκειται να λάβουν το 50% της εθνικής σύνταξης), αντίστοιχα θα χορηγείται το 50% της προσωρινής σύνταξης που προκύπτει.
Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη που διαμορφώνεται χορηγείται σε ποσοστό 50% και το ποσό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων.
Παραδείγματα
Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος στα 62 με συντάξιμες αποδοχές 800€ και 20 έτη ασφάλισης, το ποσό της σύνταξης θα ανέρχεται σε 511-30% = 357,70 € και συνεπώς η προσωρινή θα κυμαίνεται όχι πάνω από 268,80 €!

Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 70%, το κατώτατο και ανώτατο όριο προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε €288 και €576 αντίστοιχα.

Σε περίπτωση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, όπου η προσωρινή σύνταξη καθορίζεται στο ποσοστό 50% της προσωρινής σύνταξης, το κατώτατο και ανώτατο όριο της προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε €192 και €384 αντίστοιχα.

Έγκαυμα από ήλιο: Τα σωστά βήματα για θεραπεία και ανακούφιση (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα σακουλάκια με γέλη (τζελ) πυριτίου τα συναντάμε συχνά μέσα σε κουτιά παπουτσιών, ή σε άλλες συσκευασίες και συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, μόνο και μόνο επειδή πιστεύουμε ότι είναι εντελώς άχρηστα, ή ακόμα πως είναι τοξικά και επικίνδυνα για την υγεία μας.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως δηλητήριο μέσα σε αυτά τα σακουλάκια. Είναι γεμάτα με μια ουσία που ονομάζεται διοξείδιο του πυριτίου, η οποία σαφώς και δεν πρέπει να καταναλωθεί από άνθρωπο, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για πολλές εφαρμογές μέσα και έξω από το σπίτι. Πρόκειται για μη τοξικό αδρανές αποξηραντικό, που θα απορροφήσει την υγρασία και θα “στεγνώσει” τα πάντα γύρω του.
Δείτε με πόσους τρόπους μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε:
 1. Βάλτε τα στην τσάντα του γυμναστηρίου σας. Ο κύριος σκοπός αυτών των σάκων είναι να απορροφούν την επιπλέον υγρασία και να προστατεύουν τα παπούτσια σας. Τα βακτήρια συνήθως ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα, οπότε αυτά τα σακουλάκια μπορούν να σας βοηθήσουν να εξαλείψετε την υγρασία και τα μικρόβια από την τσάντα σας. Μπορούν επίσης να εξαλείψουν και τη δυσάρεστη οσμή.
 2. Βάλτε τα ανάμεσα στις πετσέτες σας. Αποτρέψτε τις πετσέτες σας από να γεμίσουν με υγρασία και να μυρίζουν άσχημα από ιδρώτα και βακτήρια, βάζοντας μερικά από αυτά τα σακουλάκια στο ντουλάπι ή στο ράφι που έχετε τις πετσέτες σας.
 3. Κάντε τα ξυραφάκια σας να διαρκούν περισσότερο. Αντί να αφήνετε το ξυραφάκι σας κάπου στο μπάνιο, όπου είναι πάντα υγρό το περιβάλλον, βάλτε το σε ένα πλαστικό δοχείο με λίγα σακουλάκια πυριτίου μέσα. Θα απορροφήσει την υγρασία και θα το κάνει να διαρκέσει περισσότερο.
 4. Σώστε το κινητό σας τηλέφωνο που βράχηκε. Όταν στο τηλέφωνό σας πέσουν υγρά, αντί να το βάλετε μέσα σε... ρύζι, όπως κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, δοκιμάστε το ίδιο με τα σακουλάκια πυριτίου. Γεμίστε ένα βάζο με αυτά και βάλτε το κινητό σας μέσα. Θα δείτε ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος.
 5. Ξεθαμπώστε τα παράθυρα στο αυτοκίνητο. Ειδικά τώρα τον χειμώνα, το πρωί που μπαίνετε στο αυτοκίνητο είναι πολύ πιθανό να δείτε τα παράθυρα να είναι θαμπά. Αντί να περιμένουν τον κλιματισμό να κάνει τη δουλειά του (η οποία σε παλαιότερα μοντέλα αυτοκινήτων μπορεί να πάρει πολλή ώρα), βάλτε μια δέσμη από αυτά τα σακουλάκια στο εσωτερικό του παρμπρίζ από το προηγούμενο βράδυ. Θα δείτε ότι το επόμενο πρωί τα παράθυρά σας δεν θα είναι θαμπά.
 6. Σώστε τις παλιές σας εκτυπωμένες φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες συνήθως χαλάνε με το χρόνο, εξαιτίας της υγρασίας που πολλές φορές αναπτύσσεται στο κουτί ή στο συρτάρι που τις κρατάτε. Βάλτε μερικά σακουλάκια από πυρίτιο στο κουτί, ή το συρτάρι, για να τους σώσετε τις φωτογραφίες από την υγρασία που μπορεί να τις καταστρέψει.
 7. Σώστε τα υλικά του μακιγιάζ σας. Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει 1-2 σακουλάκια πυριτίου εκεί που βάζει τα υλικά του μακιγιάζ της για να εμποδίσει την υγρασία να χαλάσει την πούδρα.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αγοράσετε κάτι σε συσκευασία με σακουλάκια πυριτίου μέσα, μην τα πετάξετε!

Τα κατασχετήρια πέφτουν... βροχή! Στέλνουν μέχρι και 10.000 την ημέρα! Πως μπορείτε να προστατεύσετε έναν μόνο λογαριασμό

- Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία στέλνουν... κατά χιλιάδες τα κατασχετήρια με στόχο την... ανάσα στα κρατικά ταμεία
- Οι κατασχέσεις που τελικά εκτελούνται δεν ξεπερνούν το 13%!
- Πόσα χρήματα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εξοικονομήσει το Δημόσιο και η σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια
- Μετά τον... καταιγισμό παραπόνων, το ΥΠΟΙΚ καλεί τους φορολογούμενους να δηλώσουν στο TAXIS τον τραπεζικό λογαριασμό που μπορούν να προστατεύσουν από την κατάσχεση
- Πρόκειται για έναν και μοναδικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την καταβολή του μισθού ή της σύνταξης του δικαιούχου
- Ποια είναι τα κριτήρια και ποια τα βήματα για να συμπληρώσετε την αίτηση

Μαζικά... φεύγουν πλέον τα κατασχετήρια από τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, βάζοντας στο στόχαστρο τα πενιχρά υπόλοιπα που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών. Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει η Καθημερινή, το μέσο ποσό που εισέπραξε το Δημόσιο από τις κατασχέσεις των λογαριασμών το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι 530 ευρώ, καθώς από 151.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το ποσό που μπήκε στα ταμεία της Εφορίας είναι μόλις 80 εκατ. ευρώ, ενώ το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω των 3.000 ευρώ.
10.000 κατασχετήρια ημερησίως!
Η αποστολή κατασχετηρίων γίνεται πλέον με καταγαιστικούς ρυθμούς, φθάνοντας ακόμη και τις 10.000 την ημέρα, αλλά αυτοί που εκτελούνται, είναι τελικά πολύ λιγότεροι και δεν ξεπερνούν το 13% περίπου. Σε κάθε περίπτωση η εκτέλεση κατασχέσεων το 2016 έφτασε στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας και είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο εκτελέστηκαν 32.500 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με εντολές των εφοριών.
Συνολικά το πρώτο εξάμηνο εκτελέστηκαν 151.000 κατασχέσεις και τα ποσά που αντλήθηκαν ανήλθαν σε 80 εκατ. ευρώ, ενώ όλο το 2015 οι κατασχέσεις ήταν 136.000 και τα ποσά που αντλήθηκαν δεν ξεπέρασαν τα 70 εκατ. ευρώ. Ανάλογη με αυτή του 2015 είναι και η εικόνα για το 2014, όταν ο αριθμός των κατασχέσεων είχε φτάσει τις 130.000 και τα ποσά που αντλήθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων για οφειλές κυρίως προς τις εφορίες ήταν της τάξης των 84 εκατ. ευρώ.
Εδώ να σημειώσουμε πως τις μαζικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ευνοεί πλέον η δυνατότητα της ηλεκτρονικής αποστολής τους, μέσα από το Μητρώο των Καταθέσεων που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.
Η μαζική... επίθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς αναμένεται να ενταθεί τους επόμενους μήνες και έως τα τέλη του χρόνου, καθώς όπως προκύπτει από το τεχνικό κείμενο του μνημονίου, το Δημόσιο έχει βάλει στόχο την είσπραξη 5 δισ. ευρώ από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Οι εισπράξεις του ΚΕΑΟ
Εκτός από τα έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, στο επίκεντρο της προσπάθειας κατά τους επόμενους μήνες έχει μπει και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), που διαχειρίζεται ρυθμίσεις άνω των 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ΚΕΑΟ εισέπραξε το πρώτο εξάμηνο του έτους 170 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν εισπράξεις κυρίως από ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία από τα 170 εκατ. ευρώ, μόνο το 10% προήλθε από κατασχέσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η απόδοση του μέτρου των κατασχέσεων είναι περιορισμένη, στο βαθμό που και τα υπόλοιπα που υπάρχουν πλέον στους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι πλέον μικρά.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι στόχοι του Δημοσίου ανεβάζουν την εισπραξιμότητα του ΚΕΑΟ στα 563 εκατ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και στα 750 εκατ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο, κάτι που σημαίνει πως η εισπραξιμότητα πρέπει περίπου να... πενταπλασιαστεί!
Η προστασία
Αντιμέτωπο με τη γενικευμένη δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες πολιτών για κατασχέσεις ακόμη και μικρών ποσών της τάξης των 100 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση, καλώντας τους φορολογουμένους να δηλώσουν στο TAXIS τον τραπεζικό λογαριασμό που μπορούν να προστατεύσουν από την κατάσχεση.
Πρόκειται για ένα και μοναδικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την καταβολή του μισθού ή της σύνταξης του δικαιούχου και για τον οποίο ισχύουν τα εξής:
- Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ.
- Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών.
- Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
- Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα ανέρχεται σε 1.250 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή μπορούν να γίνονται κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ.
- Σε κοινούς λογαριασμούς, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει κατάσχεση περιορίζεται στο ποσοστό του οφειλέτη (π.χ. σε λογαριασμό οφειλέτη του Δημοσίου με συνδικαιούχο μη οφειλέτη, η κατάσχεση επιβάλλεται στο 1/2 του λογαριασμού).
Ποια είναι η διαδικασία για την αίτηση
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να δηλώσει έναν λογαριασμό ως ακατάσχετο. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:
1) Να εισέλθει στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.gsis.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».
2) Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση - υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Από τη στιγμή που θα δηλωθεί το ΙΒΑΝ, πρέπει να εκτυπωθεί η αίτηση και να προσκομιστεί στην τράπεζα. H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα.
Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.000 ευρώ:
- Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
- Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.
- Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.
Πηγή: Καθημερινή

Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Δελτίο επικίνδυνων... φορολογικών φαινομένων: Φορο – καταιγίδα στα “κουρεμένα” εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι το τέλος του έτους


- Το πρόγραμμα των πληρωμών μέχρι το τέλος του 2016

- “Μπιλιετάκια” για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τέλη κυκλοφορίας και δόση ληξιπρόθεσμων οφειλών
- Βαρύς ο λογαριασμός για τα φρεσκοκουρεμένα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων
- 27 δις εντός 6 μηνών αναζητά η κυβέρνηση για ενα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος

Αν το καλοκαίρι του 2015 έμεινε στην ιστορία ως εκείνο του δημοψηφίσματος, της επιβολής των capital controls και της υπογραφής του τρίτου Μνημονίου, αυτό του 2016 μοιάζει δυσκολότερο, καθώς ο “λογαριασμός” είναι βαρύς και άμεσα πληρωτέος.
Ήδη συνταξιούχοι και μισθωτοί ένιωσαν την πρώτη “ψυχρολουσία” βλέποντας “κουρεμένες” τις αποδοχές τους λόγω των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και της αυξημένης παρακράτησης φόρου με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι συνταξιούχοι έλαβαν μικρότερες μηνιαίες αποδοχές λόγω της κατάργησης του ΕΚΑΣ και της μη καταβολής των επικουρικών που θα δίνει τη Δευτέρα. Οι δυσάρεστες εκπλήξεις συνεχίστηκαν με περισσότερους από 259 χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου να εισπράττουν μικρότερα από 10% ως 60% μερίσματα ενώ χωρίς μέρισμα έμειναν άλλοι 26 χιλιάδες συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (χήρες, άγαμες θυγατέρες)
Χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα με χαμηλές μηνιαίες αποδοχές, βρήκαν ή θα βρουν μέχρι το τέλος του μήνα λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου.
Η ώρα του ΕΝΦΙΑ
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ασχοληθεί με την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η εκκαθάριση θα γίνει μέχρι τα μέσα Αυγούστου και αμέσως μετά θα αναρτηθούν στο Taxisnet εκκαθαριστικά. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις ως τον Δεκέμβριο.
Οι λογαριασμοί μέχρι το τέλος του έτους
Ιούλιος
1η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
1η και 2η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Αύγουστος
3η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σεπτέμβριος
2η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
1η δόση ΕΝΦΙΑ 2016
4η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Οκτώβριος
2η δόση ΕΝΦΙΑ 2016
5η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Νοέμβριος
3η δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων
3η δόση ΕΝΦΙΑ 2016
6η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Δεκέμβριος
4η δόση ΕΝΦΙΑ 2016
Τέλη κυκλοφορίας 2017
7η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων
Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

Πηγή: Ημερησία