Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Ξεχάστε το Δημόσιο όπως το ξέρατε! Οι 7 σαρωτικές αλλαγές σε αμοιβές, ειδικά μισθολόγια, αξιολόγηση, μετακινήσεις

Αφυδάτωση: Πότε η αδυναμία μέσα στη ζέστη είναι σημάδι κινδύνου – Όλα τα συμπτώματα

Μπορεί το καλοκαίρι, η ζέστη και το παιχνίδι στην θάλασσα να αρέσουν σε όλους, όμως η αυξημένη θερμοκρασία κρύβει πολλούς κινδύνους.

Η μη τακτική και επαρκής ενυδάτωση είναι δυνατόν να προκαλέσει αφυδάτωση.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Παιδί και εθισμός στο κινητό τηλέφωνο: Τι μπορεί να κάνει ο γονέας

Καθώς ως κοινωνία βιώνουμε δραστικές αλλαγές στο πώς η τεχνολογία, τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν ένα είδος εθισμού στις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που τους κρατούν “συνδεδεμένους” με τον κυβερνοκόσμο. Και η νέα δημοσκόπηση από την Common Sense Media έρχεται να το επιβεβαιώσει αυτό.

Πέρα από τους αριθμούς, η έκθεση περιλαμβάνει επίσης συμβουλές για την αντιμετώπιση αυτής της αυξανόμενης τάσης που εμφανίζει ο εθισμός στο κινητό για τα παιδιά και τους εφήβους. Δείτε τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με αυτό το φαινόμενο...
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Δείτε τον πρώτο Εσπερινό στη Μητρόπολη Αθηνών μετά από 8 χρόνια επισκευών (LIVE)

Ακατάλληλα παιδικά αντηλιακά προϊόντα αποσύρονται από την κοινοτική αγορά

23 ιστοσελίδες με free εικόνες και clipart για εκπαιδευτικούς

Μπλόκο στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων

"Τα αδέρφια μας με αυτισμό"...Οδηγός 24 σελίδων

Δημόσιο: Άκυρα τα έγγραφα που δεν διακινούνται ηλεκτρονικά

Ρύθμιση με την οποία οι υπηρεσίες του δημοσίου θα υποχρεώνονται αφενός να διακινούν ηλεκτρονικά τα έγγραφα τους και αφετέρου να χρησιμοποιούν ψηφιακή υπογραφή, θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα που πρόκειται να δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.
Καθώς τέτοιου είδους προσπάθειες έχουν γίνει από πολλούς υπουργούς στο παρελθόν, η καινοτομία της ρύθμισης θα είναι ότι θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία, τότε τα έγγραφα θα είναι άκυρα.
Τη ρύθμιση είχε προαναγγείλει σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στο τέλος Μαΐου ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο στόχος εκτός από τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, είναι και μεγάλη μείωση του κόστους καθώς, όπως είχε πει ο κ. Βερναρδάκης, «σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ  μόνο το χαρτί και το τόνερ που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο κοστολογείται σε πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ».
Για την απλούστευση και τον ανασχηματισμό των διοικητικών διαδικασιών σε ολόκληρο το Δημόσιο, δειτε και την πρόσφατη εγκύκλιο που υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Η Οδύσσεια μέσα από μια εκπληκτική τρισδιάστατη απεικόνιση.

Από την τσέπη τους πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τις επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Το τρίτο μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων - 427.000 έφυγαν στο εξωτερικό

Έβαλαν ξανά στον "πάγο" τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής!

Οδηγίες για τη μονιμοποίηση και βαθμολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε

Έρχεται... ψυχρολουσία! Νέες περικοπές με... δόσεις σε μισθούς και συντάξεις - Όλες οι λεπτομέρειες


- Συνταξιούχοι και μισθωτοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πετσοκομμένες συντάξεις και μισθούς
- Νέο “ψαλίδι” μέσα στο επόμενο δίμηνο
- Ποιοι μισθοί και συντάξεις μειώνονται και πόσο

Η ταυτόχρονη αύξηση στις εισφορές και στην παρακράτηση φόρου, οι μειώσεις στο ΕΚΑΣ και το "ψαλίδι" στις επικουρικές είχαν ως αποτέλεσμα τις πετσοκομμένες συντάξεις και μισθούς που έλαβαν συνταξιούχοι και μισθωτοί τις τελευταίες ημέρες.
Όμως, η... ψυχρολουσία δεν τελειώνει εδώ, καθώς θα ακολουθήσουν νέες περικοπές με... δόσεις, μέσα στο επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με το "Έθνος".   
Ήδη τις πρώτες μειώσεις ένιωσαν στην τσέπη τους περίπου 160.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και 280.000 μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.
Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, είτε κάποιοι το έχασαν τελείως, είτε έπεσαν κατηγορία και το είδαν να μειώνεται δραματικά. Μάλιστα, η περικοπή θα μετρήσει και στη σύνταξη του Ιουνίου και για το λόγο αυτό τους επόμενους μήνες, το ποσό που αντιστοιχεί στον Ιούνιο, θα παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους από τις επόμενες συντάξεις τους, σε δόσεις που θα απλωθούν μέχρι το Δεκέμβριο. Ουσιαστικά, το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίες μεικτές συντάξιμες αποδοχές για τη χορήγησή του το διάστημα Ιούνιος - Δεκέμβριος 2016. Δηλαδή, όσοι ξεπερνούν αυτό το όριο δεν θα λαμβάνουν πλέον το ΕΚΑΣ. Η περικοπή αφορά περίπου 160.000 συνταξιούχους, με κάποιους από αυτούς να χάνουν 230 ευρώ τον μήνα!
Μέρισμα χηρείας: Επίσης, πάνω από 25.000 συνταξιούχοι έχασαν επίσης εντελώς το μέρισμα χηρείας από 1ης Ιουνίου.
Μερισμα Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων: 284.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, έλαβαν μειωμένο από 11% έως και 63%, κάτι που μεταφράζεται σε 66 έως 88 ευρώ τον μήνα.
Και οι μειώσεις δεν σταματούν εδώ...
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με τις συντάξεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου έρχεται νέο ψαλίδι για 201.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, 6.000 υψηλοσυνταξιούχους και 10.000 τραπεζικούς υπαλλήλους, που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς!
Επικουρικές συντάξεις: Οι μειώσεις επηρεάζουν περίπου 260.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Θα κυμαίνονται από 5% έως 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Η περικοπή θα εφαρμοστεί από την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Αυγούστου.
Εφάπαξ: Η «διαδικασία καταβολής των κουρεμένων εφάπαξ θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Τονίζεται ότι τα εφάπαξ που θα χορηγηθούν, θα έχουν ενσωματώσει περικοπές που θα κυμανθούν από 15% έως 18%, σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος.
Ψαλίδι και στους μισθούς

Το σοκ των μισθωτών του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Σοκ μπροστά στα ΑΤΜ περίμενε και τους μισθωτούς, Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα, που είδαν τους μισθούς τους μειωμένους λόγω της αυξημένης παρακράτησης φόρου και της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης.
Οι αλλαγές έφεραν ψαλίδι σε μισθούς από 679 ευρώ και πάνω. Μειώσεις από 1 έως 88 ευρώ θα δουν όσοι έχουν μικρές και μεσαίες αποδοχές, ενώ αντίθετα όσοι έχουν εισοδήματα από 27.000 έως 41.000 ευρώ τον χρόνο θα δουν και κάποιες μικρές... αυξήσεις! Για μισθούς άνω των 41.000 ευρώ αυξάνεται σημαντικά η φορολογική επιβάρυνση.
Οι αυξήσεις (τα επιπλέον ποσά που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα) ξεκινούν από τα 2,11 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 643 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) και φθάνουν τα 88 ευρώ μηνιαίως για εισοδήματα των 5.000 ευρώ. Στον δημόσιο τομέα οι αυξήσεις ξεκινούν από 1,15 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 725 ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Χοληστερίνη: Μέχρι πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε κάθε εβδομάδα

Τα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη. Ωστόσο, έχουν μια κακή φήμη, επειδή οι κρόκοι είναι πλούσιοι σε χοληστερόλη. Πολλοί πιστεύουν ότι αν καταναλώνουν τροφές με χοληστερόλη, τότε αυτόματα αυξάνουν και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο.

Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Όσο περισσότερο χοληστερόλη καταναλώνουμε, τόσο λιγότερη χρειάζεται να παράγει το σώμα σας.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Από τον Φεβρουάριο ξεκινάει το σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο

Η ΑΔΕΔΥ ζητά να εφαρμοστεί η σύνταξη στα 50 με ανήλικο και για τους άνδρες

Πώς θα παρακρατηθεί αναδρομικά από το ΙΚΑ το ΕΚΑΣ από 140.000 συνταξιούχους

Ποιοι δικαιούνται επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης απο τον ΟΓΑ

Βάσεις 2016 - Τι δείχνουν νέες εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πώς υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης

Νέες οδηγίες για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από το ΙΚΑ

Πηγαίνετε τα παιδιά σας για ιππασία και γεμίστε τα χαρά!

Επιληψία: Αίτια, συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και σωστή αντιμετώπιση

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Ιδού ο εκλογικός νόμος! Ολόκληρη η πρόταση νόμου για την απλή αναλογική - Τι ισχύει με μπόνους, 3% και ψήφο στα 17

Πας Γιάννενα σε 100 λεπτά!

Γιατί τα παιδιά μας βαριόνται τόσο στο σχολείο, δε μπορούν να περιμένουν, απογοητεύονται εύκολα και δεν έχουν πραγματικούς φίλους;

ΣΗΜΕΡΑ:Τι θα συζητηθεί στο ΚΥΣΠΕ

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 1 Ιουλίου με θέματα Η.Δ. τα παρακάτω:
1.    «Συζήτηση επί αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
2.    «Συζήτηση επί αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε προσωρινές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων για σοβαρούς λόγους υγείας και λήψη απόφασης»
3.    «Εξέταση αιτήσεων τροποποίησης προτιμήσεων αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων και λήψη απόφασης»
4.    «Εξέταση αίτησης τροποποίησης αίτησης μετάταξης εκπαιδευτικού Π.Ε. σε προσωρινή θέση διοικητικού υπαλλήλου για σοβαρούς λόγους υγείας και λήψη απόφασης»
5.    «Εξέταση θεμάτων επί των αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε δομές Ειδικής Αγωγής και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
6.    «Εξέταση θεμάτων επί των αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Π.Ε. (ανακλήσεις, τροποποιήσεις) και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
7.    «Επικύρωση πινάκων των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Π.Ε. σε Δημοτικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-2017»
Αν δεν προκύψουν προβλήματα Δευτέρα το αργότερο Τρίτη θα ανακοινωθούν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε.

Οι τροπολογίες όπως στάλθηκαν για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο

Στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στάλθηκε το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τις τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκαν, κατά πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της  Βουλής και αφορούν και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Οι τροπολογίες για την παιδεία περιλαμβάνονται σε πέντε άρθρα, από το 39 έως το 43 και αφορούν:
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑΣ Γ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΝΑ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΙΕΚ
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ 73 ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΑ ΘΡΑΚΗΣ
ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΥ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΔΕΗ: Από σήμερα οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος!

Η έκπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι 15% και υπολογίζεται από σήμερα.

Την έκπτωση δικαιούνται όσοι πληρώνουν εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς τους αλλά και όσοι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση και είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Βασική προϋπόθεση για το 15% της έκπτωσης είναι η έγκαιρη πληρωμή όλων των λογαριασμών είτε αυτοί είναι κανονικοί, είτε είναι έναντι.
Η έκπτωση δεν αφορά ωστόσο στο σύνολο του λογαριασμού, αλλά στο ανταγωνιστικό σκέλος του, δηλαδή σε ό,τι αφορά στο καθαρό ποσό του ρεύματος.
Για έναν οικιακό καταναλωτή με λογαριασμό ρεύματος 169 ευρώ η μείωση δεν θα είναι 25,35 ευρώ, αλλά μικρότερη.
Αυτό καθώς στον λογαριασμό των 169 ευρώ εκτός από το κόστος του ρεύματος στα 108,78 ευρώ υπάρχει και χρέωση για τον Δήμο την ΕΡΤ κλπ η οποία είναι αξίας 60,22 ευρώ. Έτσι η μείωση σε ό,τι αφορά στο ρεύμα θα είναι θα είναι της τάξης των 16,31 ευρώ και συνολικά ο λογαριασμός θα πέσει κατά 9,6% δηλαδή θα μειωθεί από τα 169 ευρώ στα 152,69 ευρώ.
Την ίδια ώρα η ΔΕΗ “τρέχει” άλλη μια έκπτωση για τα νοικοκυριά.
Όσοι πλήρωναν εμπρόθεσμα μέσα στο 2015 θα κερδίσουν φέτος τη διπλάσια αξία του παγίου τους η οποία θα αφαιρεθεί από το ποσό.
Έτσι για έναν καταναλωτή όπως ο παραπάνω θα υπάρξει μια επιπλέον μείωση στο τετράμηνο της τάξης των 13,94 ευρώ.
Συνολικά ο παραπάνω καταναλωτής μέσα σε έναν χρόνο με τις εκπτώσεις που θα του προσφερθούν θα έχει ένα όφελος της τάξης των 91 ευρώ

100 δόσεις: Τι αλλάζει από σήμερα

Άμεσος είναι από σήμερα ο κίνδυνος απώλειας του δικαιώματος εξόφλησης των χρεών σε 100 δόσεις για χιλιάδες οφειλές.

Ουσιαστικά από σήμερα όσοι έχουν νέες ανεξόφλητες οφειλές θα πρέπει για να μην χάσουν τη ρύθμιση να εξοφλούν εφάπαξ και μέσα σε διάστημα 15 ημερών τις νέες οφειλές τους από την ημερομηνία που καθίστανται ληξιπρόθεσμες είτε να τις ρυθμίσουν σε 12, ή σε ορισμένες περιπτώσεις και 24, μηνιαίες δόσεις.
Ουσιαστικά πλέον για έναν φορολογούμενο που λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει εξοφλήσει την δόση ως τις 15 Αυγούστου, σε διαφορετική περίπτωση στις 16 του μήνα χάνει τις 100 δόσεις.
Από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η ρύθμιση χάνεται και σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης νέων οφειλών, εάν δεν έχει παρέλθει εξάμηνο από την προηγούμενη καθυστέρηση εξόφλησης, δηλαδή αν κάποιος πληρώσει με καθυστέρηση για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα έξι μηνών, τότε θα οδηγείται προς την έξοδο από τη ρύθμιση.
Για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης στην πάγια ρύθμιση θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:
Να αποδεικνύεται τη δεδομένη χρονική στιγμή η αδυναμία εξόφλησης της οφειλής, καθώς και η βιωσιμότητα του διακανονισμού.
Να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής.
Να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Ο οφειλέτης πρέπει:
α) Να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του.
β) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 50.000 ευρώ, να προσκομίσει υποχρεωτικά βεβαίωση, από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητή, περί της ορθότητας των οικονομικών στοιχείων, καθώς και των λοιπών δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής αλλά και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.
γ) Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 150.000 ευρώ, εκτός από όλα τα ανωτέρω στοιχεία, απαιτείται να παρέχει εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες για τη διασφάλιση της οφειλής.

Μισθοί: Σοκ με τις μειώσεις λόγω αυξημένων κρατήσεων

Δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι που είδαν μειωμένες τις συντάξεις και οι μισθωτοί είδαν ψαλιδισμένο τον μισθό τους.

Οι μειώσεις αφορούν σχεδόν όλους καθώς υπήρξαν μειώσεις από 2 ευρώ για όσους έχουν μισθό μόλις 640 ευρώ το μήνα ως και 88 ευρώ για τους διευθυντές που παίρνουν 5.000 το μήνα. Για τον μέσο μισθωτό με 20 χρόνια υπηρεσίας οι μειώσεις είναι περίπου 30 με 35 ευρώ το μήνα. Όλα αυτά καθώς αυξήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο φόρος λόγω της αλλαγής στο αφορολόγητο.
Αναλυτικά:
Μισθός ως 614 ευρώ – Καμία μεταβολή
Μισθός από 621 ως 1.200 ευρώ – Αύξηση φόρου από 0,99 ως 14,07 ευρώ
Μισθός από 1.300 ως 2.000 ευρώ – Αύξηση φόρου από 1,69 ως 19,42 ευρώ
Μισθός από 2.071 ως 3.000 ευρώ – Μείωση φόρου από 4,22 ως 22,44 ευρώ
Για όσους έχουν ένα παιδί και μισθό από 621 ως 1.928 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι από 2,11 ως 15,90 ευρώ.
Για μισθωτούς με δύο παιδιά και εισόδημα από 642 ως 1.928 ευρώ θα υπάρξει αύξηση του φόρου από 0,14 ως και 12,38 ευρώ.
Για μισθωτούς με τρία παιδιά η μηνιαία επιβάρυνση αφορά όσους έχουν μισθό από 1.285 ως 1.785 ευρώ το μήνα, για μισθό από 928 ως 1.214 και από 1.857 ως 3.124 ευρώ το μήνα θα υπάρξει ελάφρυνση του φόρου.
Για έναν συνταξιούχο με σύνταξη 750 το μήνα, η απώλεια θα είναι 6,57 ευρώ το μήνα λόγω της αυξημένης παρακράτησης.

Μηνιαίο εισόδημα Επιπλέον κρατήσεις χωρίς παιδιά Επιπλέον κρατήσεις με ένα παιδί Επιπλέον κρατήσεις με δύο παιδιά Επιπλέον κρατήσεις με τρία παιδιά
621 0,99 0 0 0
642 5,63 2,11 0 0
650 7,18 3,66 0,14 0
657 8,72 5,21 1.69 0
664 10,27 6,75 3,24 0
678 13,37 9,85 6,33 0
714 14,07 10,55 7,04 0
1.071 11,29 7,77 4,25 -2,79
1.428 16,64 13.13 9,61 2,57
1.785 19,50 15,98 12,46 5,43
2.142 -9,86 -1338 -16,89 -23,93
3.571 48,71 45,20 41,68 34,64
4.825 30,43 26,91 23,39 16,36

Πνιγμός από αντικείμενο: Οι κινήσεις που σώζουν το παιδί (ΒΙΝΤΕΟ)

Πώς είναι να ζει κανείς με διάφορα προβλήματα όρασης (Εικόνες – παραδείγματα)

Δημόσιο: Νέα εγκεφαλικά στα ΑΤΜ των τραπεζών – Ποιοι είδαν μειώσεις από 37% ως και 54%

- Βράδυ μπήκαν τα χρήματα και ήταν τα μισά!
- Εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί και εργαζόμενοι στο ευρύτερο Δημόσιο έχασαν το μισό μέρισμα
- Χάνουν οριστικά το μέρισμα περισσότεροι από 26.000
- Πέφτει κάτω από τα 23 ευρώ το βοήθημα για χιλιάδες άλλους
- Δείτε τα παραδείγματα

Τριπλή ήταν η ψυχρολουσία που περίμενε στην τράπεζα 284.122 συνταξιούχους του Δημοσίου που όταν είδαν τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους εκτός του ΕΚΑΣ και του επικουρικού, έλειπε και ένα πολύ μεγάλο μέρος του μερίσματος. Δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί κλπ είδαν μειώσεις από 37% ως και 54% στα χρήματα που μπήκαν στην τράπεζα καθώς τα ποσά μειώθηκαν από αυτόν τον μήνα.
Την ίδια ώρα 26.637 άνθρωποι δεν είδαν καθόλου μέρισμα καθώς πλέον δεν το δικαιούνται, ενώ για 19.432 δικαιούχους το μέρισμα που μπήκε δεν ήταν παρά 22,90 ευρώ!
Δεν είναι όμως μόνο το κατώτατο μέρισμα που μειώθηκε, πλέον το μέσο μέρισμα γήρατος είναι στα 88,85 ευρώ, ενώ το μέσο μέρισμα χηρείας είναι στα 33,28 ευρώ, με τα τέκνα να δικαιούνται μετά το θάνατο των γονέων μέρισμα μόλις 17,12 ευρώ.
Που έπεσαν τα μεγάλα τσεκούρια:
Εκπαιδευτικός με 35 έτη από 201 έπεσε 116 ευρώ με μείωση 43%
Υπάλληλος ΔΕ με 39 χρόνια από τα 214 έπεσε στα 108 ευρώ με μείωση 49%
Αστυνομικός με 35 έτη έπεσε από τα 226 ευρώ στα 144 ευρώ με μείωση 37%

Κατηγορία Ποσό ως Μάρτιο 2016 Νέο ποσό μετά τη μείωση Μέρισμα β τριμήνου μετά τη μείωση Μέρισμα β τριμήνου μετά την αναδρομική περικοπή
ΠΕ 207 136 408 193
ΤΕ 177 126 379 228
ΔΕ 174 115 346 168
ΥΕ 155 98 296 125

Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Οι 18 ειδικότητες με μηδενικές μεταθέσεις

Καμία αίτηση για μετάθεση δεν ικανοποιήθηκε από το ΚΥΣΔΕ για 18 ειδικότητες καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ χαρακτηριστικές είναι δύο περιπτώσεις όπου απο τις 751 αιτήσεις Φυσικής Αγωγής ικανοποιήθηκε μόνο μία  και από τις 691 αιτήσεις εκπαιδευτικών Πληροφορικής δεν εγκρίθηκε ούτε μία.

Ειδικότερα οι ειδικότητες με μηδενικές  μεταθέσεις είναι οι εξής:
Ομάδα Ειδικότητας          Σύνολο Αιτήσεων  

 ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ                    29     
ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ                     4   
 ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ                            7    
 ΜΗΧΑΝ. ΕΜΠΟΡ. ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΠΕ18)   3   
 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ- ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ- ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝ. ΠΟΤΩΝ    4  
 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΕΙ-ΤΕΙ                 691  
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΣ                                             2  
ΜΗΧΑΝ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ                      1   
ΨΥΚΤΙΚΟΙ                                               5   
ΔΟΜΙΚΟΙ                                                 1    
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ (ΤΕ01)                        1    
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ                        1    
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ                  1   
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΔΕ01                           1    
ΚΟΠΤΙΚΗΣ-ΡΑΠΤΙΚΗΣ                           1    
ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ              4    
ΟΔΟΝΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ                      3    
ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ            4    

Τα ονόματα των εκπαιδευτικών που παίρνουν μετάθεση

Υπογράφηκαν από τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη οι αποφάσεις μεταθέσεων των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι “ Ο μικρός αριθμός συνταξιοδοτήσεων φέτος οδήγησε σε μικρό αριθμό μεταθέσεων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης”.
Οι έγκυρες αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή ανήλθαν σε 6.997. Από αυτές ικανοποιήθηκαν 404 (ποσοστό 5,77%).
Οι μετατιθέμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν στη Διεύθυνση Δ.Ε. στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους μέχρι και 4-7-2016. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31-8-2016, συνεχιζόμενης όμως της απόσπασης μέχρι την εν λόγω ημερομηνία. Από τα ανωτέρω εξαιρούνται όσοι από τους μετατιθέμενους εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία των εξετάσεων, οι οποίοι οφείλουν να παρουσιαστούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και οπωσδήποτε εντός του μηνός Ιουλίου 2016. Τα στελέχη της εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.
Οι μετατιθέμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει η περιοχή μετάθεσής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές.
Η ανάληψη της υπηρεσίας γίνεται δεκτή και με αποστολή υπεύθυνης δήλωσης μέσω τηλεομοιοτυπίας, η οποία στη συνέχεια πρέπει να αποσταλεί και ταχυδρομικά.
Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης.

Πότε και πώς θα επιβληθούν ο φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία και το τέλος σταθερής τηλεφωνίας

Ποιοι έχασαν το ΕΚΑΣ - Τα κριτήρια που έκοψαν το επίδομα

Από 6 Ιουλίου οι βεβαιώσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές 2016

Οι 6 εγκύκλιοι για συντάξεις και εφάπαξ - Ποιοι υπάγονται σε παλαιό και νέο καθεστώς

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Χρήσιμες απαντήσεις πριν «ανοίξουν» οι αιτήσεις

Το “κόλπο” με τις επικουρικές και την αλλαγή ημερομηνίας

Χάρη σε ένα λογιστικό τρικ του οικονομικού επιτελείου όλοι οι συνταξιούχοι θα χάσουν μια σύνταξη από το επικουρικό μέσα στο 2016. Όπως γράφει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, με την αλλαγή στην πληρωμή της επικουρικής κανένας συνταξιούχος δεν πήρε επικουρική σύνταξη χθες, ούτε και θα λάβει σήμερα ή αύριο, ανάλογα με το Ταμείο απ’ όπου πληρώνεται, μαζί με την κύρια σύνταξή του.
Η επικουρική σύνταξη θα πληρωθεί όπως πλέον ορίζεται τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, θα πληρωθεί δηλαδή τη Δευτέρα 4 Ιουλίου και κάπως έτσι μέσα στους πρώτους έξι μήνες οι συνταξιούχοι θα έχουν λάβει αντί έξι επικουρικών, πέντε. Ως το τέλος του χρόνου θα έχουν λάβει μετά την αλλαγή αυτή 11 και όχι 12 συντάξεις.
Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν χάνονται, όμως το λογιστικό τρικ είναι από τα αξιοσημείωτα.
Πέρα από το τρικ που δεν αφαιρεί επί της ουσίας χρήματα από συνταξιούχους και εργαζόμενους υπάρχουν παρεμβάσεις που μειώνουν πραγματικά το εισόδημα:
Μείωση 30% στις νέες συντάξεις
Μείωση ως 40% στις αναπηρικές
Μείωση ως 15% στο εφάπαξ
Μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου
Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από από 1/1/2020
Ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας
Αύξηση εισφορών ΕΤΕΑΠ
Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων
Εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Εισφορά 14% στους αγρότες
Αύξηση εισφορών επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Αύξηση εισφορών μισθωτών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ
Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης
10% επιπλέον κούρεμα για πρόωρη σύνταξη
Αύξηση φορολογικών κρατήσεων

Ποια είναι τα δικαιώματά μας στις παραλίες

Παρόλο που η επίσκεψη σε μια παραλία για ένα μπάνιο αποτελεί  κάτι παραπάνω από μία απλή συνήθεια  την περίοδο του καλοκαιριού δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, υπάρχουν μια σειρά από βασικά πράγματα τα οποία πρέπει να γνωρίζει ο λουόμενος. Συγκεκριμένα:
– Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών. Στις οργανωμένες παραλίες, θ πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.
– Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.
– Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.
– Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30 – 17:30
– Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
– Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.
– Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.
– Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 – 17:00.
– Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.
Εκτός από τα παραπάνω, το κόστος επίσκεψης (συμπεριλαμβανομένου ενός καφέ ή αναψυκτικού) για μια τετραμελή οικογένεια σε κάποια από τις οργανωμένες παραλίες της Αττικής είναι ιδιαίτερα υψηλό, από 30-60 ευρώ.

Επίδομα 360 ευρώ για ανασφάλιστους υπερήλικες από τον ΟΓΑ – Προϋποθέσεις (εγκύκλιος)

Την χορήγηση Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης ύψοςυ 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα δώσει ο ΟΓΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος.
Το συγκεκριμένο ειδικό επίδομα, σύμφωνα με το υπουργείο, αποτελεί προνοιακή παροχή και η καταβολή του βαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Ανάμεσα στις προϋποθέσεις καταβολής της παροχής είναι:
Α. Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας
Β. Να μη λαμβάνουν ή να μη δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από
το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος που καθορίζεται με τον παρόντα νόμο
στο ποσό των 360,00 ευρώ.
Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

Οσοι χάσουν το ΕΚΑΣ διατηρούν τη μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζεται ότι παρέχεται και στους συνταξιούχους «που παύουν
να είναι δικαιούχοι ΕΚΑΣ μέχρι την οριστική κατάργησή του, το δικαίωμα να συνεχίσουν να
καταβάλλουν μειωμένο ποσοστό συμμετοχής 10% στις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης», εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.
Την εγκύκλιο υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Αναστάστιος Πετρόπουλος.
Δείτε τη σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ

Δείτε τα τρόφιμα που αυξάνουν το άγχος

Υπάρχουν τροφές, ροφήματα και ποτά που μπορούν να επηρεάσουν κατακόρυφα τα συναισθήματα και να πυροδοτήσουν το άγχος.
Επιστήμονες σημειώνουν ότι κάποια τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα εκδήλωσης αλλά και τη σοβαρότητά του άγχους.
Το άγχος μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη μείωση των ορμονών του στρες, και υπερβολική διέγερση ορμονών που προκαλούν άγχος.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία βάζουν το σώμα σε ένα φαύλο κύκλο άγχους και επιθυμίας για υπερκατανάλωση τροφής. Άλλες τέτοιες τροφές είναι:
Καφές
Η καφεΐνη έχει διεγερτική επίδραση στο νευρικό σύστημα, καθώς απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνει το άγχος και τα προβλήματα ύπνου, ιδιαίτερα σε άτομα με διαταραχές πανικού
. Παρότι αρχικά αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης, προκαλώντας ευφορία, η χρόνια απελευθέρωση σεροτονίνης λόγω της υπέρμετρης κατανάλωσης καφέ, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει εξάντληση αυτού του νευροδιαβιβαστή. Για να μειώσετε την επιρροή της καφεΐνης, περιορίστε την κατανάλωση καφέ σε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα.
Light αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά διαίτης και τα ενεργειακά ποτά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη που μειώνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Northwestern στο Οχάιο που εξέτασε την επίδραση της ασπαρτάμης σε άτομα με ιστορικό κατάθλιψης, διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα επιδεινώθηκαν. Αν θέλετε τα ροφήματά σας να έχουν γλυκιά γεύση, αποφύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε στέβια.
Υποκατάστατα γάλακτος
Πολλά υποκατάστατα γάλακτος περιέχουν υδρογονωμένα έλαια, γνωστά και ως τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν επίσης σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα μπισκότα, τα ντόνατς κλπ. Η συγκεκριμένα κατηγορία λιπαρών προκαλεί μειωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, που έχει συνδεθεί με κατάθλιψη, άγχος και άλλα θέματα ψυχικής υγείας. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι άνθρωποι που τρέφονται κυρίως με τηγανητά, επεξεργασμένα κρέατα, λιπαρά γαλακτοκομικά και ζαχαρούχα επιδόρπια, έχουν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ακατέργαστα τρόφιμα.
Ζυμαρικά
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο άσπρο ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά, τα ντόνατς και τα γλυκά μπορούν να καταστρέψουν την καλή σας διάθεση, προκαλώντας απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια διαπίστωσαν ότι όσο πιο ψηλά είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των γυναικών μετά την κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων δημητριακών, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος κατάθλιψης. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι και η κινόα, μπορούν πραγματικά να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες.
Καπνιστό βοδινό
Η προσθήκη συντηρητικών, όπως το όξινο γλουταμινικό νάτριο, κατά την επεξεργασία του κρέατος αυξάνει τις διεγερτικές ορμόνες του εγκεφάλου, επιτείνοντας το άγχος και το στρες. Το εν λόγω συντηρητικό όμως βρίσκεται και σε πολλές άλλες τροφές, όπως τα συσκευασμένα πατατάκια, τα αλλαντικά, οι σάλτσες και πολλά κατεψυγμένα γεύματα, τα οποία πρέπει να αποφεύγετε.
Κέτσαπ
Οι έτοιμες σάλτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως η κέτσαπ, είναι πλούσιες σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (High Fructose Corn Syrup HFCS), που προκαλούν σοβαρές αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου. Επιπλέον, το αμυλοσιρόπιο προκαλεί μεγαλύτερη επιθυμία για κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων συμβάλλοντας στην παχυσαρκία.
Αλκοόλ
Πολλοί άνθρωποι με προβλήματα στρες και άγχους, στρέφονται για παρηγοριά στο αλκοόλ. Υπολογίζεται ότι το 20% των ατόμων που πάσχουν από διαταραχές άγχους, είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, το αλκοόλ επιδεινώνει το άγχος , ενώ ακόμη και όσοι δεν έχουν προβλήματα άγχους, είναι πιθανό να αποκτήσουν ως αποτέλεσμα της κατάχρησης αλκοόλ. Το αλκοόλ επηρεάζει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ως προς τον τρόπο επεξεργασίας των συναισθημάτων. Επίσης προκαλεί πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα , ενώ λειτουργεί και ως διουρητικό, προκαλώντας αφυδάτωση και κατά συνέπεια εξασθενημένη γνωστική λειτουργία.

Τι κίνδυνο κρύβει ο πολύς ή ο λίγος ύπνος για τους άνδρες

Οι άνδρες – αλλά όχι οι γυναίκες – που κοιμούνται πολύ λίγες ή πάρα πολλές ώρες, σε σχέση με τον μέσο όρο, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ο ύπνος ασκεί διαφορετική επίδραση στα δύο φύλα, όσον αφορά τον μεταβολισμό του σακχάρου και τον κίνδυνο διαβήτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φέμκε Ρούτερς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου VU του ‘Αμστερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής ενδοκρινολογίας “Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”, μελέτησαν σχεδόν 800 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 30 έως 60 ετών σε 14 ευρωπαϊκές χώρες.
Η μελέτη συσχέτισε τις συνήθειες του ύπνου καθενός συμμετέχοντος, με τον μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα του και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
Διαπιστώθηκε ότι τόσο οι άνδρες που κοιμούνται λιγότερο, όσο και εκείνοι που αντίθετα κοιμούνται περισσότερο, έχουν μειωμένη ικανότητα μεταβολισμού στον οργανισμό τους, σε σχέση με όσους κοιμούνται κανονικές ώρες (περίπου επτά), με συνέπεια να έχουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου.
Αντίθετα, στις γυναίκες που κοιμούνταν πολύ λίγο ή πάρα πολύ, δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο, καθώς ο οργανισμός τους ανταποκρινόταν καλά στην ορμόνη ινσουλίνη, ενώ είχαν και ομαλή λειτουργία των βήτα κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι ο ύπνος δεν πρέπει να συσχετισθεί με τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες, παρά μόνο στους άνδρες.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι κατά τα τελευταία 50 χρόνια η μέση διάρκεια ύπνου έχει μειωθεί κατά μιάμιση έως δύο ώρες, ενώ την ίδια περίοδο τα περιστατικά διαβήτη έχουν σχεδόν διπλασιασθεί.

Τέλη Αυγούστου η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ – Επιβαρύνσεις για 600.000 ιδιοκτήτες

Στα τέλη Αυγούστου θα κληθούν να πληρώσουν φέτος την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, εκατομμύρια ιδιοκτήτες, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών.
Το υπουργείο επιδιώκει να πληρωθεί φέτος «όλος» ο ΕΝΦΙΑ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο αριθμός των πέντε μηνιαίων δόσεων.
Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο, ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2016 θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες θα λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016, και δεν θα επεκταθεί και τον επόμενο χρόνο, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Ουσιαστικά μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποάι μετά τη νέα παράταση θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που πρέπει να καταβάλλουν για το 2016 οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Φέτος θα κληθούν να καταβάλλουν, λόγω των αλλαγών που επήλθαν, σημαντικά αυξημένα ποσά ΕΝΦΙΑ, περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η-1-2016 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς επίσης και όλες οι εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα (εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) που κατέχουν ακίνητα.
Αμετάβλητος θα παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ για τη συντριπτική πλειονότητα των φυσικών προσώπων με ιδιοκτησίες συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, ενώ θα είναι μειωμένος έως και 25% για το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες.
Ποιες είναι οι αλλαγές στο ΕΝΦΙΑ

Με το νόμο 4389/2016 (άρθρο 50), καθορίζεται:
– Αυξάνονται κατά 23% – 25% οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. επί των οικοπέδων.
– Δεν διατηρείται για το 2016 η ευνοϊκή διάταξη που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 και προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και λοιπά κτίσματα.
– Μειώνεται από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του φορολογούμενου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστές 0,1%-0,15%.
– Αυξάνονται κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, οι συντελεστές του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.
– Ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
– Αυξάνεται από 0,5% σε 0,55% ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα Ν.Π.Δ.Δ και Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.
– Επιβάλλεται για πρώτη φορά συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Αντίρριο – Γιάννενα σε 1 ώρα και 40 λεπτά την Άνοιξη του 2017

ΕΕΤΑΑ: Την Δευτέρα η αίτηση για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2016-17

Επιβεβαιώνει ο Αλεξιάδης την πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης

Τα «πάνω κάτω» στις βάσεις 2016 - Εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Ποιοι θα πληρώσουν περισσσότερο και ποιοι λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Πώς υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης

Καλοκαιρινές εκπτώσεις 2016: Πότε ξεκινούν - Ποια Κυριακή είναι ανοικτά τα καταστήματα

Πώς θα ρυθμίσετε τα χρέη προς το Δημόσιο - Πότε και πώς γλιτώνετε τις κατασχέσεις

Συντάξεις: Κόβουν μια επικουρική από όλους μέσα στο 2016 – Τα 18 ψαλίδια για τους συνταξιούχους

- Με λογιστικό τρικ οι συνταξιούχοι χάνουν μια από τις 12 επικουρικές
- Σοκ και δέος για τους συνταξιούχους στα γκισέ των τραπεζών
- Φόροι, εισφορές και μειώσεις τρώνε ως και το 40% της σύνταξης
- Δείτε ποιοι και πόσα χάνουν

Ο ... καύσωνας στην τσέπη των συνταξιούχων ξεκίνησε από χθες με το πετσοκομμένο εφάπαξ να τρώει μεγάλο μέρος του εισοδήματος.
Την ίδια ώρα όμως και χάρη σε ένα λογιστικό τρικ του οικονομικού επιτελείου όλοι οι συνταξιούχοι θα χάσουν μια σύνταξη από το επικουρικό μέσα στο 2016.
Με την αλλαγή στην πληρωμή της επικουρικής κανένας συνταξιούχος δεν πήρε επικουρική σύνταξη χθες, ούτε και θα λάβει σήμερα ή αύριο, ανάλογα με το Ταμείο απ' όπου πληρώνεται, μαζί με την κύρια σύνταξή του.
Η επικουρική σύνταξη θα πληρωθεί όπως πλέον ορίζεται τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα, θα πληρωθεί δηλαδή τη Δευτέρα 4 Ιουλίου και κάπως έτσι μέσα στους πρώτους έξι μήνες οι συνταξιούχοι θα έχουν λάβει αντί έξι επικουρικών πέντε συντάξεις. Ως το τέλος του χρόνου θα έχουν λάβει μετά την αλλαγή αυτή 11 και όχι 12 συντάξεις.
Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν χάνονται, όμως το λογιστικό τρικ είναι από τα αξιοσημείωτα.
Πέρα από το τρικ που δεν αφαιρεί επί της ουσίας χρήματα από συνταξιούχους και εργαζόμενους υπάρχουν 18 ακόμη παρεμβάσεις που μειώνουν πραγματικά το εισόδημα:
Μείωση 30% στις νέες συντάξεις
Μείωση ως 40% στις αναπηρικές
Μείωση ως 15% στο εφάπαξ
Μείωση ως 32% στο μέρισμα του Δημοσίου
Μείωση δικαιούχων ΕΚΑΣ και πλήρης κατάργηση από από 1/1/2020
Ηλικιακό όριο και μείωση δικαιούχων συντάξεων χηρείας
Αύξηση εισφορών ΕΤΕΑΠ
Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων
Εισφορά 20% για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Εισφορά 14% στους αγρότες
Αύξηση εισφορών επαγγελματιών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Αύξηση εισφορών μισθωτών υπέρ ΕΟΠΥΥ
Μείωση κατώτατης σύνταξης από 486 στα 392 ευρώ
Αύξηση εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης
10% επιπλέον κούρεμα για πρόωρη σύνταξη
Αύξηση φορολογικών κρατήσεων

Βάσεις – Πανελλήνιες 2016: Ασανσέρ οι σχολές – Που αυξάνονται τα μόρια και που πέφτουν

Οι ιατρικές σχολές παραμένουν στα ύψη, αντίθετα με τα παιδαγωγικά που θα προσγειωθούν χαμηλά, ενώ πέφτουν και οι βάσεις των πολυτεχνικών σχολών. Σύμφωνα με την πρόβλεψη για τις βάσεις των πανελλαδικών και την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δείχνουν κάμψη και στις Οικονομικές σχολές.

Ως τις 8 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι των πανελλαδικών 2016 να έχουν συμπληρώσει το μηχανογραφικό οι βεβαιώσεις συμμετοχής στις πανελλαδικές με το νέο σύστημα θα χορηγηθούν από τις αρχές Ιουλίου.
Αναλυτικά:
1ο επιστημονικό πεδίο:
Άνοδος σε ψυχολογικές και φιλοσοφικές σχολές, μικρή πτώση σε κάποιες από τις Νομικές σχολές.
2ο επιστημονικό πεδίο:
Στις Πολυτεχνικές σχολές.
3ο επιστημονικό πεδίο:
Αύξηση των βάσεων στις Ιατρικές, αλλά και τα τμήματα των παραϊατρικών επαγγελμάτων
4ο επιστημονικό πεδίο:
Βουτιά στις Παιδαγωγικές σχολές λόγω κακής επίδοσης στα μαθηματικά.
5ο επιστημονικό πεδίο:
Σχολές Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής θα παρουσιάσουν μεγάλη μείωση

Αντίρριο – Γιάννενα σε 1 ώρα και 40 λεπτά!

Καιρός: Κι άλλο πάνω η θερμοκρασία!

Λίγα 24ωρα πριν είχαμε βροχές, καταιγίδες και χαλαζόπτωση, από σήμερα και τις επόμενες μέρες ο καιρός θα έχει μόνο ένα χαρακτηριστικό: τη ζέστη! Η θερμοκρασία σήμερα Πέμπτη (30.06.2016) θα φτάσει (η μέγιστη τιμή της) στους 35 βαθμούς. Και αύριο, πρώτη μέρα του Ιουλίου, θα ανέβει κι άλλο.

Ο καιρός σήμερα θα είναι γενικά αίθριος και μόνο το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά θα φτάσουν και τα έξι.
Ο καιρός σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Μακεδονία, Θράκη - Καιρός: λίγες νεφώσεις. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς. Θερμοκρασία: από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος - Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικά αυξημένες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά. Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος - Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί. Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη - Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα - Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 24 έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Αττική - Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη - Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. 
Ο καιρός αύριο Παρασκευή 01-07-2016: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο.