Τρίτη 31 Μαΐου 2016

"Θέματα Ελληνικής Ιστορίας"

Tο χωριό όπου φυτρώνουν τα σπάνια μαύρα τριαντάφυλλα!

Ταξίδι στη Ρουμανία, στη Μολδαβία και στην Υπερδνειστερία

Εγκύκλιος για τις αλλαγές του ΦΠΑ από αύριο – Τι θα συμβεί με τα τιμολόγια και τα προϊόντα καπνού – Αλλαγές και στις φορολογικές δηλώσεις


- Από αύριο, 1η Ιουνίου, θα ισχύει ο νέος συντελεστής ΦΠΑ που αυξάνεται από 23% σε 24%
- Εγκύκλιο με οδηγίες στέλνει η ΕΣΕΕ στους εμπόρους για να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές
- Παρελθόν αποτελεί η μείωση του ΦΠΑ σε Σύρο, Θάσο, 'Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο
- Ποια είναι τα νησιά που... γλιτώνουν τις αυξήσεις και θεωρούνται "ευνοημένα"
- Ποιες είναι οι αλλαγές που έρχονται για τις φολορογικές δηλώσεις

Εγκύκλιο έστειλε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στα μέλη της για τις μεταβολές, οι οποίες έρχονται στο φορολογικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς από αύριο. Η εγκύκλιος εστάλη προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές του μηχανογραφικού ή άλλου υλικού των εμπορικών επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εγκύκλιος, από αύριο, 1η Ιουνίου 2016:
- Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%.
- Καταργείται η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, 'Ανδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (έχει ήδη καταργηθεί από 1-10-2015 για τα νησιά Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).
Επιπροσθέτως, βάσει των νέων διατάξεων:
- Ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 16% σε 17% για όσα νησιά εξακολουθεί να ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς μέχρι 31-12-2016. Τα νησιά αυτά είναι τα πλέον απομακρυσμένα, καθώς και αυτά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που διατηρούν το ευνοϊκό καθεστώς, λόγω της πίεσης που δέχονται τα τρία μεγαλύτερα νησιά της Περιφέρειας (Λέσβος, Χίος, Σάμος, όπου και οι έδρες των Δ.O.Y) από το προσφυγικό πρόβλημα.
- Ο διαμορφούμενος συντελεστής ΦΠΑ για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα αναπροσαρμόζεται από 18,70% σε 19,35% στην τιμή λιανικής πώλησης.
Που δεν υπάρχουν αλλαγές
Με τις διατάξεις του νέου νόμου δεν επέρχεται αλλαγή στους δύο μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% και 6%, οι οποίοι εξακολουθούν να εφαρμόζονται για τα αγαθά που προβλέπονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών και εφ' εξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξαρτήτως αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές.
Εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής (π.χ. λογιστικού σημειώματος κλπ) πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.
Συνακόλουθα, όλοι οι έμποροι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες προσαρμογές του εξοπλισμού τους, καθώς τα πρόστιμα είναι σημαντικά και σε αυτές τις δύσκολες εποχές δεν επιτρέπονται λάθη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 58α ν. 4174/2013, σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.
Τι ισχύει με μισθούς και συντάξεις
Παράλληλα με τα παραπάνω, κατά τις νέες διατάξεις, η αυξημένη παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις θα ισχύσει από τις μισθοδοσίες του Ιουνίου και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα, διευκρινίστηκε ότι οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27-5-2016, ημερομηνία που έχει δεσμευτεί για την δημοσίευση του νέου νόμου και όχι αναδρομικά.
Τα παρακρατηθέντα ποσά φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα δηλωθούν στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 και θα συμψηφιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών. Αυτό σημαίνει πως τα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα πληρωθούν με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, δηλαδή το 2017.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

H απόφαση της Αττικής Οδού για τα διόδια μετά την αύξηση του ΦΠΑ

Η Αττική Οδός, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απορροφήσει, προς το παρόν, την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% για την πλειονότητα των χρηστών. Η βασική τιμή των διοδίων της Αττικής Οδού που καταβάλλεται σε μετρητά για τα επιβατηγά οχήματα και δίκυκλα θα παραμείνει η ίδια σε 2,80 ευρώ και 1,40 ευρώ, αντίστοιχα.

Από την 1η Ιουλίου 2016, όμως θα υπάρξει αύξηση για τα βαρέα οχήματα και συγκεκριμένα για την κατηγορία 5 από 7,00 ευρώ σε 7,10 ευρώ και για τη κατηγορία 6 από 11,20 ευρώ σε 11,30 ευρώ.
Επίσης, τον προσεχή Ιούλιο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί εγκαίρως, θα τεθούν σε εφαρμογή μικρές αναπροσαρμογές στα εκπτωτικά προγράμματα που ισχύουν. Σύμφωνα με την εταιρία πάντως παρά τις αναπροσαρμογές, όλες οι κατηγορίες των συνδρομητών, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις σε σχέση με το βασικό διόδιο.
Η Εταιρία επισημαίνει ότι η τελευταία αύξηση των διοδίων έγινε τον Φεβρουάριο του 2006, με μια πρόσθετη αναπροσαρμογή κατά 0,10 ευρώ το 2010, μετά τις τρεις διαδοχικές αυξήσεις ΦΠΑ από 18% σε 23%. Σήμερα οι τιμές των διοδίων της Αττικής Οδού παραμένουν περίπου 30% χαμηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο που προσδιορίζεται στη Σύμβαση Παραχώρησης.

Άνοιξαν στο TAXISnet οι τροποποιητικές δηλώσεις 2016

Νωρίτερα ο καθολικός κόφτης στο ΕΚΑΣ ώστε να μην επιστραφούν τα αναδρομικά

Νηπιαγωγοί: Το Υπ. Παιδείας διαλύει το ολοήμερο νηπιαγωγείο και αφήνει νήπια εκτός

Το καλεντάρι των νέων φόρων - Πότε και πόσο αυξάνονται 13 έμμεσοι φόροι

Οι λεπτομέρειες για το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, επίσημα παράταση στην καρτα σίτισης

Χωρίς δωρεάν επισκέψεις στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Ξεκινούν επίσχεση εργασίας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ – Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις

Χωρίς δωρεάν ιατρική παρακολούθηση θα μείνουν από αύριο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αφού γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό ξεκινούν από την 1η Ιουνίου νέα επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι μεταξύ άλλων για τα τεράστια χρέη που έχουν συσσωρευτεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή.
Ετσι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ παρότι καταβάλλουν τις εισφορές περίθαλψης και μάλιστα αυξημένες για τους συνταξιούχους στα ασφαλιστικά ταμεία, θα βρουν «κλειστές» τις πόρτες των ιδιωτικών ιατρείων.
Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα συμβεβλημένα ιατρεία έχουν πλέον αγγίξει τα 134 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα εκκρεμούν, σύμφωνα με τους ιδιώτες γιατρούς, άλλα 500 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη που λιμνάζουν πριν από την ίδρυση του Οργανισμού και παράλληλα υπολείπεται η καταβολή του 10% από το 2012 έως και το 2015.
Αν στα χρέη της χρονιάς προστεθεί και ο Μάιος, τότε θα εκκρεμούν επιπλέον 6,5 εκατ. για τις επισκέψεις, 2,2 εκατ. για τις πράξεις και 25 εκατ. για τα εργαστήρια.
Από την πλευρά του ο Οργανισμός έχει καλέσει τους γιατρούς να αναστείλουν την επίσχεση, με το επιχείρημα πως οι πληρωμές καθυστερούν επειδή δεν έχει εκδοθεί ακόμη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών με την οποία θα προβλέπεται ο τρόπος ελέγχου και εκκαθάρισης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο είναι δεδομένο πως ο Οργανισμός έχει ξεμείνει από ρευστό, ενώ εκτιμάται πως πριν την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή, αφού ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να κληθεί να παραδώσει ξανά τα ταμειακά του διαθέσιμα, όπως είχε γίνει και στα τέλη του Απριλίου, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την Α’ Δημοτικού η διδασκαλία των Αγγλικών (εγκύκλιος)

Από την Α’ Δημοτικού θα ξεκινά η διδασκαλία των Αγγλικών και η δεύτερη ξένη γλώσσα θα εισάγεται στην Ε’ τάξη, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας. Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, από τη Γ’ Δημοτικού η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας θα γίνεται με συστηματικότερο τρόπο. Η δεύτερη ξένη γλώσσα εισάγεται από την Ε΄ Δημοτικού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά διευρύνεται πλέον στα τετραθέσια δημοτικά σχολεία. Η δεύτερη ξένη γλώσσα στην Ε΄ και την Στ΄ τάξη μπορεί να είναι είτε η γαλλική είτε η γερμανική και εξαρτάται τόσο από τον αριθμό των μαθητών που θα επιλέξουν τη μια ή την άλλη γλώσσα όσο και από τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών γαλλικής και γερμανικής.

Η «ακτινογραφία» του Δημοσίου: Πώς κατανέμονται οι υπάλληλοι ανά υπουργείο

Ποιοι είναι οι 30 Δήμοι που θα δώσουν το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης»

Τους 30 δήμους στους οποίους θα εφαρμοσθεί το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (πρώην «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα») αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινή πρόκειται για τους εξής δήμους:
1. Νέας Ιωνίας,
2. Ασπροπύργου,
3. Ελευσίνας,
4. Φυλής,
5. Αγίων Αναργύρων (Καματερό),
6. Αιγάλεω,
7. Κερατσινίου-Δραπετσώνα,
8. Νίκαιας – Ρέντη,
9. Περάματος,
10. Λαμίας,
11. Βέροιας,
12. Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη),
13. Κιλκίς,
14. Κατερίνης,
15. Ρεθύμνου,
16. Γόρτυνος,
17. Ορεστιάδας,
18. Καβάλας,
19. Άρτας,
20. Ζακύνθου,
21. Λέσβου,
22. Καλαμάτας,
23. Σκιώνης,
24. Καλύμνου,
25. Λέρου,
26. Τρικκαίων,
27. Ελασσόνας,
28. Πύργου,
29. Αιγιαλείας και
30. Καστοριάς.
Να σημειωθεί ότι η επιλογή των δήμων έγινε με πληθυσμιακά κριτήρια αλλά και ανάλογα με την ανεργία που πλήττει την κάθε περιοχή, με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου στους Δήμους όλης της Ελλάδας από τον Ιανουάριο του 2017.
Η συνολική δαπάνη για την δεύτερη πιλοτική φάση στην οποία αναμένεται να ωφεληθούν περί τους 87.000 πολίτες, θα φτάσει τα 68 εκατ.ευρώ, ενώ κατά την καθολική εφαρμογή του προγράμματος από 1.1.2017 θα ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.
Η οικονομική ενίσχυση για τετραμελή οικογένεια αναμένεται να φτάσει τα 400 ευρώ (200 ευρώ για κάθε ενήλικα και από 50 ευρώ για κάθε παιδί), ενώ παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα στους ωφελούμενους σε πρόσβαση και διασύνδεση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες, αλλά και θα ενεργοποιεί δράσεις που εστιάζουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή σε κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ωφελούμενες μονάδες σύμφωνα με το πρόγραμμα, είναι:
Το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, δηλαδή κάθε ενήλικο άτομο που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές, σε σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,
-Το πολυπρόσωπο νοικοκυρία, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη και απαρτίζεται από ένα άτομο και ένα ή περισσότερα τέκνα, ή από έγγαμο ζευγάρι, ή ζευγάρι, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα, καθώς και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια.
-Ωφελούμενοι μπορεί να είναι επίσης, άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της πρώτης φάσης, ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων, τα οποία λειτουργούν στους δήμους της πρώτης φάσης.

107.000 εκπαιδευτικοί έχουν τα τυπικά προσόντα διορισμού!Διορισμοί με βάση εκπαιδευτικές ανάγκες

Εκπλήξεις με τις βάσεις. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τα βαθμολογικά κέντρα

Παράταση θητείας Διευθυντών και Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Τα νέα νούμερα του τηλεφωνικού κέντρου της ΔΕΥΑΙ

Σε δύο τηλεφωνικά νούμερα μπορούν να καλούν οι πολίτες το τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΥΑΙ.Από σήμερα επαναλειτουργεί το παλιό νούμερο του τηλεφωνικού κέντρου, το 2651 0 54500, ενώ παραμένει μόνιμα σε ισχύ και το πρόσφατο τηλεφωνικό νούμερο 2651 0 73500.Σε αυτά τα τηλέφωνα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (και το Σαββατοκύριακο) από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Τα βιβλία των σχολικών μας χρόνων είναι εδώ...

Euro 2016: Συνολικά 51 αγώνες - Ολο το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός του Euro 2016 έχει ήδη αρχίσει. Απομένουν δέκα ημέρες για την έναρξη της διοργάνωσης, η οποία θα ανοίξει παραδοσιακά με το πρώτο παιχνίδι της οικοδέσποινας Γαλλίας, στις 10 Ιουνίου.  

Οι "μπλε" μπαίνουν πρώτοι στο χορό των αγώνων και θα αντιμετωπίσουν στο πρώτο τους παιχνίδι τη Ρουμανία. Οι διοργανωτές μετέχουν στον πρώτο όμιλο και εκεί εκτός από τους Ρουμάνους είναι οι Αλβανοί και οι Ελβετοί.
Οι λάτρεις της "στρογγυλής θεάς" θα... χορτάσουν ποδόσφαιρο, καθώς το Euro 2016 θα διαρκέσει ένα μήνα και μέχρι και πριν από την τελευταία αγωνιστική των ομίλων θα διεξάγονται τρία παιχνίδια την ημέρα. Στην τελευταία αγωνιστική τα ματς του κάθε ομίλου θα γίνουν την ίδια ώρα και έτσι ένα διήμερο θα έχουμε από δύο ματς κι άλλο ένα από τέσσερα!  Συνολικά θα διεξαχθούν 51 αγώνες.
Οι Ομιλοι:
  • ΓΚΡΟΥΠ Α: ΑΛΒΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
  • ΓΚΡΟΥΠ Β: ΑΓΓΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΟΥΑΛΙΑ
  • ΓΚΡΟΥΠ Γ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • ΓΚΡΟΥΠ Δ: ΚΡΟΑΤΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΓΚΡΟΥΠ Ε: ΒΕΛΓΙΟ - ΙΤΑΛΙΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
  • ΓΚΡΟΥΠ ΣΤ: ΑΥΣΤΡΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
01. 22:00 ΓΑΛΛΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
02. 16:00 ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
03. 19:00 ΟΥΑΛΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
04. 22:00 ΑΓΓΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
05. 16:00 ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
06. 19:00 ΠΟΛΩΝΙΑ - Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ
07. 22:00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
08. 16:00 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΤΣΕΧΙΑ
09. 19:00 ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
10. 22:00 ΒΕΛΓΙΟ - ΙΤΑΛΙΑ
ΤΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
11. 19:00 ΑΥΣΤΡΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
12. 22:00 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΛΑΝΔΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
13. 16:00 ΡΩΣΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
14. 19:00 ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ
15. 22:00 ΓΑΛΛΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
16. 16:00 ΑΓΓΛΙΑ - ΟΥΑΛΙΑ
17. 19:00 ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ
18. 22:00 ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
19. 16:00 ΙΤΑΛΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
20. 19:00 ΤΣΕΧΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
21. 22:00 ΙΣΠΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
22. 16:00 ΒΕΛΓΙΟ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ
23. 19:00 ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
24. 22:00 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
25. 22:00 ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
26. 22:00 ΕΛΒΕΤΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
27. 22:00 ΡΩΣΙΑ - ΟΥΑΛΙΑ
28. 22:00 ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ
ΤΡΙΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
29. 19:00 ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
30. 19:00 Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
31. 22:00 ΤΣΕΧΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
32. 22:00 ΚΡΟΑΤΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016:
33. 19:00 ΙΣΛΑΝΔΙΑ - ΑΥΣΤΡΙΑ
34. 19:00 ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
35. 22:00 ΙΤΑΛΙΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ
36. 22:00 ΣΟΥΗΔΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 - ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16:
37. 16:00 2Α - 2Γ
38. 19:00 1Β - 3Α/Γ/Δ
39. 22:00 1Δ - 3Β/Ε/ΣΤ
ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 - ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16:
40. 16:00 1Α - 3Γ/Δ/Ε
41. 19:00 1Γ - 3Α/Β/ΣΤ
42. 22:00 1ΣΤ - 2Ε
ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 - ΦΑΣΗ ΤΩΝ 16:
43. 19:00 1Ε - 2Δ
44. 22:00 2Β - 2ΣΤ
ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 - ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ:
45. 22:00 Ν37 - Ν39
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 - ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ:
46. 22:00 Ν38 - Ν42
ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 - ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ:
47. 22:00 Ν41 - Ν43
ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 - ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ:
48. 22:00 Ν40 - Ν44
ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 - ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ:
49. 22:00 Ν45 - Ν46
ΠΕΜΠΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 - ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ:
50. 22:00 Ν47 - Ν48
ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 - ΤΕΛΙΚΟΣ:
51. 22:00 Ν49 - Ν50

Capital controls: Στα 550 ευρώ το όριο ανάληψης ή 1.680 χωρίς εβδομαδιαίο όριο;


Είναι η πρόταση των τραπεζών προς την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες που περιορίζονται μέχρι στιγμής στα 420 ευρώ την εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν πρόταση προς την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία περιλαμβάνει δύο σενάρια χαλάρωσης των capital controls που έχουν επιβληθεί από το περασμένο καλοκαίρι.
Σε ό,τι αφορά στους λογαριασμούς των πολιτών η μια πρόταση αφορά σε αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου από τα 420 ευρώ στα 500 ή ακόμη και στα 550 την εβδομάδα, ενώ εάν αυτό δεν γίνει αποδεκτό υπάρχει και η δεύτερη εναλλακτική πρόταση.
Η εναλλακτική πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν σωρευτική ανάληψη του μηνιαίου ορίου των 1.680 (420 ευρώ Χ 4 εβδομάδες). Να μπορεί κάποιος δηλαδή να κάνει παίρνει από τον λογαριασμό του με μια ανάληψη το σύνολο των χρημάτων που αυτή τη στιγμή προβλέπεται σε τέσσερις δόσεις ανά εβδομάδα...
Ταυτόχρονα οι τράπεζες αναμένεται να προτείνουν μεγαλύτερη χαλάρωση των capital controls και σε ό,τι αφορά στα εμβάσματα προς το εξωτερικό που σήμερα έχουν περιορισμό στα 1.000 ευρώ, αλλά και δυνατότητα για μεγαλύτερη του 10% ανάληψη από τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό.
Πηγή Capital.gr

ΔΕΗ: 15% η έκπτωση στους συνεπείς πελάτες

Μείωση 15% στα οικιακά και επιχειρηματικά τιμολόγια στους συνεπείς πελάτες της ετοιμάζει η ΔΕΗ από 1 Ιουλίου. Την προαναγγελία αυτή έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης εξειδικεύοντας τον όρο «συνεπής» πελάτης που θα απολαμβάνει τη μείωση του 15% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ είπε πως είναι εκείνοι που πληρώνουν κανονικά τους τρέχοντες λογαριασμούς τους και τηρούν κανονικά τους διακανονισμούς τους.
Ο πρόεδρος και διευθύνον σύμβουλος της ΔΕΗ έθεσε τη μείωση του 15% ως κίνητρο για να σπεύσουν οι οφειλέτες να διακανονίσουν παλαιές οφειλές και να είναι συνεπείς και στους τρέχοντες λογαριασμούς τους.
Όπως είπε, την πρότασή του αυτή, θα την θέσει στο ΔΣ της ΔΕΗ την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να ισχύσει από 1η Ιουλίου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, πάντως, μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό είχε αναφέρει μικρότερο ποσοστό έκπτωση της τάξεως του 10%. Στην κοινοβουλευτική πάντως επιτροπή το έθεσε σε 15% μείωση.

« Έγκριση συνάντησης εργασίας εκπαιδευτικών Γαλλικής Γλώσσας»

Ανακοίνωση ενόψει της Γενικής Συνέλευσης

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ιωάννινα, 29-05 - 2016
Αρ. Πρωτ.: 113
Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A -  45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. - FAX: 26510 78747
Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr
ΠΡΟΣ
Μέλη
Ανακοίνωση
Συναδέλφισσες –οι
  1. Τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος στη Γενική Συνέλευση της 1ης Ιουνίου 2016 - Τετάρτη 1η Ιουνίου 2016 στην αίθουσα «ΔΩΔΩΝΗ» (δίπλα από τη reception) του ξενοδοχείου DuLac, θα εκπροσωπήσει ο Αντιπρόεδρός της συνάδελφος Πετράκης Σταύρος.
  2. Την ημέρα διεξαγωγής της συνέλευσης θα διατίθεται δωρεάν το 18ο τεύχος του περιοδικού του Συλλόγου «Δείκτες Εκπαίδευσης». Οι συνάδελφοι Διευθυντές-Διευθύντριες και Προϊστάμενοι Προϊσταμένες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων να παραλάβουν ένα τεύχος για τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΙΝΤΟΣ-ΛΙΟΝΤΟΣ

Εγκύκλιος: Οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την εγγραφή σε ολοήμερο σχολείο

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου και οι διαδικασίες για την εγγραφή των μαθητών για την ερχόμενη σχολική χρονιά, οριστικοποιήθηκαν με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο ολοήμερο πρόγραμμα των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι, καθώς επίσης και οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους).

Επίσης, προβλέπεται η ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών, πριν τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος μετά το τέλος της 2ης ώρας του (δηλαδή στις 15:00), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών για τα δημοτικά, και Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης για τα νηπιαγωγεία (από τις 7 έως τις 8 το πρωί), όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη. Στο τμήμα αυτό, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια, και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω. Για τα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης, είναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.

Σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι φέτος στα ολοήμερα, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η ή 3η ώρα) καθορίζεται στους 14 φοιτώντες μαθητές, σε αντίθεση με το όριο των 15 που είναι αυτή τη στιγμή.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εγγραφές για το ολοήμερο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν από τους γονείς/κηδεμόνες έως τις 21 Ιουνίου. Τα σχετικά έντυπα είναι ανηρτημένα και στην ιστοσελίδα του υπουργείου, www.minedu.gov.gr .

Δημόσιο: Μετατάξεις και κίνητρα για μεταθέσεις – Τι αλλάζει - Ποιοι παίρνουν μπόνους για να αλλάξουν θέση

Η διαμόρφωση του σχολικού κλίματος και η συμβολή του διευθυντή

Τί αλλάζει στις 14 Ιουνίου στην κινητή τηλεφωνία

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Νεότερα για τον νέο τρόπο υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών

Δημόσιο: Μπαίνει τέλος στη “χαρτούρα” – Ηλεκτρονικά τα έγγραφα αλλιώς είναι άκυρα

Ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο θα καθίσταται υποχρεωτική και μάλιστα επι ποινή ακυρότητας, η ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων προανήγγειλε μιλώντας στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης: «Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε μια κίνηση που θα είναι ενταγμένη στο νόμο για την κινητικότητα και αφορά την ηλεκτρονική διαχείριση των εγγράφων υποχρεωτικά, σε βαθμό εξουσιοδότησης ώστε, αν δεν γίνεται, να μην έχουν διοικητική ισχύ», είπε μιλώντας σε ημερίδα για την ανοιχτή διακυβέρνηση και τη συνδιαμόρφωση του αντίστοιχου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, η οποία διεξήχθη στο κτίριο του ΚΕΔΕΑ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, ο κ. Βερνραδάκης επικαλούμενος σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, τόνισε ότι «μόνο το χαρτί και το τόνερ που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο κοστολογείται σε πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ».

Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλετε φορολογικές δηλώσεις (ημερομηνία)

Η Πέμπτη 30 Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών για το 2015, υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, παράταση θα δοθεί μόνο αν υπάρξουν έκτακτα προβλήματα (π.χ. καθυστερήσεις στο TAXIS), και για συγκεκριμένες ημέρες.
Επισημαίνει πως δόθηκε ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα, για την υποβολή των δηλώσεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των λογιστών – φοροτεχνών και δεν επιθυμεί να επαναληφθούν τα προβλήματα του 2015 με τις συνεχείς παρατάσεις, για πολλούς μήνες.
Για τους λόγους αυτούς, το υπουργείο καλεί τους πολίτες, τους λογιστές – φοροτέχνες, το ΟΕΕ και όλους τους σχετικούς φορείς να συμβάλλουν, ώστε να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία έγκαιρα και χωρίς την λογική της «τελευταίας στιγμής», που μπορεί να οδηγήσει σε ταλαιπωρίες και υπερφόρτωση του συστήματος.
Σημειώνει ακόμη ότι ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου (αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) είναι η 29η Ιουλίου 2016.
Το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ακόμη ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:
Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

ΔΟΕ : Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόγραμμα ΕΥ ΖΗΝ – Σοβαρές επιφυλάξεις για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών

Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου: Νέες τιμές στα διόδια από την Τετάρτη 1η Ιουνίου - ΔΕΙΤΕ ΠΙΝΑΚΕΣ

Λεξικό όρων εκπαιδευτικής αξιολόγησης

Δείτε πώς κατανέμονται οι προσφυγικές ροές

Ενενήντα επτά νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μέτρησε το τελευταίο 24ωρο το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Στις 8 το πρωί οι καταμετρημένοι πρόσφυγες και μετανάστες ανά την επικράτεια ήταν 52.871.
Η πλειοψηφία τους είναι στη Βόρεια Ελλάδα (27.408). Στην Αττική βρίσκονται 14.527 άτομα, εκ των οποίων τα 1.471 στο λιμάνι του Πειραιά.

Πως να κατεβάσεις σε MP3 το βίντεο που βλέπεις στο Youtube σε 5 δευτερόλεπτα!

Τσίμπημα από σφήκα ή μέλισσα: Τα σωστά βήματα άμεσης ανακούφισης

Το καλοκαίρι εκτός από τον ήλιο, την παραλία και την θάλασσα, φέρνει μαζί του και τα έντομα που… μας χαλάνε τη διάθεση όταν είμαστε έξω.

Το πιο επώδυνο τσίμπημα, είναι, ίσως, εκείνο της σφήκας, ή της μέλισσας. Από κουνούπια και μύγες μέχρι σφήκες και μέλισσες, λοιπόν, όλα τα ιπτάμενα έντομα μπορεί εκτός από ενοχλητικά, να μας προκαλέσουν και πιο σημαντικά προβλήματα, αν μας τσιμπήσουν.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Η καταληκτική ημερομηνία και τα πρόστιμα

Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει στους φορολογούμενους, ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2015, είναι η Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016. Επισημαίνει δε, ότι ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου (αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) είναι η 29η Ιουλίου 2016.

Από το υπουργείο Οικονομικών, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, δόθηκε ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα, για την υποβολή των δηλώσεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των λογιστών - φοροτεχνών. «Δεν επιθυμούμε όμως να επαναληφθούν τα προβλήματα του 2015 με τις συνεχείς παρατάσεις, για πολλούς μήνες. Για το 2016 ο προγραμματισμός είναι, παράταση να δοθεί μόνο αν υπάρξουν έκτακτα προβλήματα (π.χ. καθυστερήσεις στο TAXIS) και για συγκεκριμένες ημέρες» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη ανακοίνωση.
Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους πολίτες, τους λογιστές - φοροτέχνες, το ΟΕΕ και όλους τους σχετικούς φορείς, να συμβάλουν ώστε να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία έγκαιρα και χωρίς την λογική της «τελευταίας στιγμής», που μπορεί να οδηγήσει σε ταλαιπωρίες και υπερφόρτωση του συστήματος.
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:
1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Βόμβα για μισθούς και συντάξεις! Παρακράτηση φόρου από τον Μάιο

Μία δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ενδεχομένως του δημόσιου τομέα και τους συνταξιούχους, η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χρ. Πιτσιλή για την παρακράτηση του φόρου.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ισχύσει για τους μισθούς και τις συντάξεις του Μαίου και όχι του Ιουνίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα. Για τον ιδιωτικό τομέα η ερμηνεία είναι πως θα ισχύσει οπωσδήποτε και για τους μισθούς του Μαίου.
Ας πιάσουμε τον μίτο από την αρχή. Στην ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα αναφέρεται επί λέξει “οι παρακρατήσεις φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις με τις νέες διατάξεις διενεργούνται για μισθοδοσίες και συντάξεις που εκκαθαρίζονται από τις 27.5.2016, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4389/2016, και εξής και όχι αναδρομικά”.
Η λέξη κλειδί είναι η λέξη εκκαθαρίζονται. Στον ιδιωτικό τομέα η εκκαθάριση και η καταβολή γίνεται την τελευταία ημέρα του μήνα και επομένως ο φόρος που θα παρακρατηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης που αναλογούν στους μισθούς του Μαίου, θα πρέπει σύμφωνα με την ανακοίνωση να υπολογιστούν με το νέο σύστημα, αφού η εκκαθάριση θα γίνει μετά την 27η Μαίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί θα δουν να μειώνεται ο μισθός τους από αύριο και όχι από το τέλος του Ιουνίου, εκτός και αν υπάρξει νέα παρέμβαση από του Μαξίμου, όπως έγινε με τα αναδρομικά των συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ.
Οσον αφορά στους μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ερμηνεία που θα γίνει. Για παράδειγμα αν η καταβολή της σύνταξης του Μαίου που έγινε τον Απρίλιο, θεωρείται πως καταβλήθηκε ύστερα από εκκαθάριση, τότε δεν ισχύει το νέο σύστημα, αν, όμως, η εκκαθάριση θεωρείται ότι γίνεται μετά την 27η Μαίου, τότε το μαχαίρι θα πέσει και για τις συντάξεις του Μαίου.
 

Προγραμματισμός λειτουργίας των Ολοήμερων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τη Β' Ξένη Γλώσσα (2016-2017)

Δείτε
εδώ την εγκύκλιο
εδώ τo έντυπο της δήλωσης γονέα
εδώ το έγγραφο του Ι.Ε.Π.

Εως 21 Ιουνίου οι αιτήσεις για τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία

Σε πτώση η αγορά των ηλεκτρονικών - «Άνθηση» σε τηλεπικοινωνίες και οικιακές συσκευές

Κύμα φυγής στην σύνταξη με 40.000 αιτήσεις σε 4 μήνες

Ταξίδι στη Γεωργία, στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Ο αγαπητός Παπαθανάσης, στην αντίπερα όχθη της Παμβώτιδας

"Ο καλόγερος του λαού" στο θρυλικό μοναστήρι της Ντουραχάνης!

«Στο δίλημμα, αν θα είμαι κοντά στον κόσμο ή να φύγω σε ησυχαστήριο -είχα στον νου μου, εκείνο του Αγίου Σάββα στους Αγίους Τόπους- υπερίσχυσε η κοινωνική αποστολή. Ήθελα, να έχω τη χαρά της δημιουργίας, να είμαι κοντά στον άνθρωπο, να προσφέρω».Με απλά λόγια, ο υπερήλικας καλόγερος, πατέρας Αθανάσιος, αποτυπώνει το στίγμα για τη μεγάλη απόφαση ζωής, που πήρε ως νέος μοναχός το 1974.Τότε, το εγκαταλειμμένο Μοναστήρι της Παναγίας της Ντουραχάνης που παραχωρήθηκε στον καλόγερο, είχε μόνο βράχια και πέτρες. Ο πατέρας Αθανάσιος το ανέστησε με τα χέρια του.Η θέλησή του, τον έκανε πολυτεχνίτη και έδωσε πνοή στα χαλάσματα, όπου, πριν από 32 χρόνια, φύτρωσε το....
«‘Ανθος», ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.Πρόκειται για ένα οικοτροφείο- καταφύγιο, ένα Δημοτικό Σχολείο και ένα Γυμνάσιο, που λειτουργούν με πολύ κόπο αλλά ισχυρή θέληση, σε χώρο δίπλα από τη Μονή και προσφέρουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα σε παιδιά, ηλικίας 6 έως 18 ετών.Στις εγκαταστάσεις λειτουργούν, επίσης, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, αίθουσες ψυχαγωγίας. Εκεί βρίσκουν φαγητό, ύπνο, εκπαίδευση, στοργή και αγάπη, εκατοντάδες άνθρωποι που το έχουν ανάγκη.Το εργαστήρι της αγιογραφίας, ο ραδιοφωνικός σταθμός και το λαογραφικό μουσείο, μεγιστοποιούν το έργο των ανθρώπων του Μοναστηριού, που δεν είναι άλλοι από τους εθελοντές συνεργάτες του Γέροντα, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους, στην προσφορά και την αγάπη για τον συνάνθρωπο.Ο Γέροντας της Ντουραχάνης, στην αντίπερα όχθη της Παμβώτιδας, αντικριστά με τα τζαμιά του κάστρου των Ιωαννίνων, λιθαράκι λιθαράκι έχτισε τη μικρή, αλλά μεγάλη σε συμβολισμό, κοινωνία προσφοράς, εθελοντισμού και αγάπης.Δάσκαλοι, καθηγητές, εργάτες, μάγειροι, απλοί πολίτες, προσφέρουν καθημερινά, ακούραστα τις υπηρεσίες τους.Το κοινωνικό τους έργο φτάνει ακόμη και στα κρατητήρια της Αστυνομικής Δ/νσης Ιωαννίνων, καθώς καθημερινά εξασφαλίζουν φαγητό για τους κρατούμενους.Ο πατέρας Αθανάσιος, κατά κόσμον Σωτήρης Χατζής, γεννήθηκε στην ορεινή Βοβούσα, στο Ανατολικό Ζαγόρι.Ο ίδιος λέει ότι είναι αγράμματος, όμως με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, κατάφερε να διαβάσει αρχικά την Αγία Γραφή και στη συνέχεια όλα τα εκκλησιαστικά βιβλία.Δεν πήγε Δημοτικό, ούτε Γυμνάσιο, γιατί την περίοδο του Μεσοπολέμου στο χωριό του λειτούργησαν σχολεία με Ρουμάνους δασκάλους καιαρνήθηκε να παρακολουθήσει το μάθημα.Μάλιστα, είχε ξεσηκώσει και άλλα παιδάκια από το χωριό να μην πηγαίνουν στο ρουμανικό σχολείο και όλοι μαζί κάθε μέρα πήγαιναν στο δάσος, όπως αφηγείται.«Στη Βοβούσα μάς δίχασαν, είμαστε βλαχόφωνοι και είπαν να πάμε για σπουδές στο ρουμανικό σχολείο που άρχισε να λειτουργεί στο χωριό μας. Αντέδρασα σαν θηρίο. Όταν τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ήμουν 12 στα 13 χρόνια. Τότε λειτούργησε ελληνικό σχολείο, μόνο για 25 μέρες, γιατί ξεκίνησε ο εμφύλιος και σταμάτησε. Με αγαπούσαν τα παιδιά πολύ, φεύγαμε από το χωριό στο δάσος, μέχρι το τέλος του εμφυλίου».Ο Γέροντας θυμάται σκοτεινές μέρες. Έγινε μάρτυρας στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου, ενός περιστατικού που παραμένει ζωντανό στη μνήμη του: «Είδα έναν στρατιώτη, που τον παρακολουθούσε ένας αντάρτης. Όταν ο αντάρτης σκότωσε τον στρατιώτη και πήγε να τον δει, αντίκρισε νεκρό τον αδελφό του και αυτοκτόνησε».Μέσα στο δάσος, κοντά σε άλλους συγχωριανούς έμαθε την τέχνη του ξυλοκόπου και άρχισε να δουλεύει σε μία οικογενειακή επιχείρηση. Ένα όραμα, όμως, άλλαξε για πάντα την ζωή του.«Μέχρι τα 18 μου χρόνια, περνούσα έξω από τις εκκλησίες, έκανα τον σταυρό μου, δεν είχα ακούσει τον Θεό. Έμεινα με οξείς ρευματισμούς για 3 μήνες στο κρεβάτι. Αρρώστησα πολύ και ήρθα στα Γιάννενα. Κάποια μέρα, που ήμουν ξαπλωμένος στην αποθήκη του μπάρμπα μου, ακούω μια φωνή. Θα σε επισκεφτεί το Πνεύμα το 'Αγιο. Είδα ένα καντήλι αναμμένο να τρεμοπαίζει και από τότε, πήρα τέτοια δύναμη, τέτοιο θάρρος, δεν φαντάζεσαι. Ανακοίνωσα στην οικογένεια, στα αδέλφια μου, ότι τους παραχωρώ το μερίδιό μου στην επιχείρηση και έφυγα. Νοίκιασα δύο σπίτια, για να φιλοξενήσω παιδιά που είχαν ανάγκη. Προσπάθησα να βοηθήσω φτωχούς μαθητές που γνώριζα, για να διαβάσουν και να βρουν καταφύγιο για τη νύχτα».Όπως αναφέρει ο καλόγερος, εργαζόταν σε δύο και τρεις δουλειές καθημερινά, για να εξασφαλίσει το φαγητό και τη στέγη στα παιδιά. «'Αρχισα να μαζεύω παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα ακόμη και να παίξουν, νοίκιασα μια αίθουσα για να παίζουν και να διαβάζουν. Σ' ένα σπίτι με 2 δωμάτια και κουζίνα, έβαλα 6 παιδιά. Ένα βράδυ, που πήγα να δω τι κάνουν, τα σεντόνια τους, ήταν γεμάτα κοριούς. Τότε φύγαμε αμέσως από εκεί και την επόμενη πήγαμε σε άλλο χώρο». Τα παιδιά αυτά, έγιναν σπουδαίοι επιστήμονες και επιχειρηματίες, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ τον άνθρωπο που τα φρόντισε. Σήμερα, δίνουν χέρι βοήθειας και υποστήριξης στο κοινωνικό έργο του πατέρα Αθανάσιου, που αγαπούν και σέβονται.Το 1972, ένας βοηθός Επισκόπου στα Ιωάννινα, προέτρεψε τον Σωτήρη Χατζή -αναγνωρίζοντας την επιθυμία του- να γίνει μοναχός.Στη συνέχεια, χειροτονήθηκε διάκος και την επόμενη χρονιά ιερέας.

Ο θρύλος του Μοναστηριού
Αρχικά, του παραχωρήθηκε το Μοναστήρι του Αϊ- Γιάννη του Προδρόμου, ενώ στη συνέχεια η Παναγία Ντουραχάνη.«Δεν υπήρχε ούτε δένδρο γύρω από το Μοναστήρι. Ξεκίνησα μόνος μου. Ότι έγινε, έγινε με τα χέρια» αναφέρει.Ο θρύλος λέει πως το Μοναστήρι είναι κτισμένο από έναν Τούρκο. Στις ρίζες του βουνού Μιτσικέλι, απέναντι από την πόλη των Ιωαννίνων, πριν από πολλούς αιώνες, υπήρχε ένα εικονοστάσι ταμμένο στην χάρη της Παναγίας, στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το Μοναστήρι.Τον χειμώνα του 1434, ο Μπεϊλέρ-μπέης της Ρούμελης, οΝτουραχάν Πάσας, πηγαίνοντας με τον στρατό του για πολεμική επιχείρηση, πέρασε από εκεί και άναψε ένα κερί, γιατί ήταν από γονείς χριστιανούς.Στη συνέχεια, μέσα στην ομίχλη και το χιόνι, έχασε τον προσανατολισμό του και πέρασε πάνω από την παγωμένη λίμνη, όμως χωρίς απώλειες.Το τι είχε συμβεί, το αντελήφθη όταν πάτησε στη στεριά. Συνέχισε την αποστολή μέχρι το Αργυρόκαστρο, όπου κέρδισε τη μάχη και κατά την επιστροφή, πήγε στο εικονοστάσι και έκτισε το Μοναστήρι.Για τους περισσότερους, ο θρύλος είναι μια καθαρή ιστορία. Είναι άγνωστο, πάντως, πότε πήρε τη σημερινή της μορφή η Ιερά Μονή, καθώς το 1611 έγιναν από τους Τούρκους καταστροφές στα θρησκευτικά μνημεία της Ηπείρου.Η συνομιλία με τον ρασοφόρο, που έχει κόκκινο κεντημένο σταυρό στον σκούφο του, αποκαλύπτει ένα άνθρωπο, σεμνό, απλοϊκό, αυθόρμητο που μηδενίζει τις αποστάσεις. Στην Ήπειρο, τον αποκαλούν «καλόγερο του λαού».Ζητήσαμε από τον Γέροντα, να κάνει, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα σχόλιο για τη σημερινή δύσκολη συγκυρία που διανύει η χώρα μας και εκείνος έστειλε το δικό του μήνυμα: «Είμαστε πάρα πολλοί που υποφέρουμε. Εκείνο που έχει σημασία για μένα, γιατί όπως σου είπα, είμαι αγράμματος, στήκετε και κρατείτε την Ορθοδοξία μας, στήκετε και κρατείτε την πατρίδα μας Ελλάδα, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες αυτές καταστάσεις, που δημιουργούν και θέλουν να μας κτυπήσουν. Να περιφρουρήσουμε την πίστη μας, την Ορθοδοξία μην την εγκαταλείψουμε».

Η διαφορά ανάμεσα σε υβρίδια και σε παραδοσιακές ποικιλίες, από τον καθηγητή του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Κώστα Δελή

Οι τροφές που ξυπνούν τον μεταβολισμό!

Θες να αδυνατίσεις ενόψει του καλοκαιριού; Αν ναι, τότε μάθε ότι η ενεργοποίηση του μεταβολισμού είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στο χάσιμο κιλών γρήγορα κι εύκολα! Οι παρακάτω τροφές θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου. Ρίξε μια ματιά...
-Χυμός λεμονιού: Μπορείς είτε να προσθέτεις λίγες σταγόνες λεμονιού στο νερό σου πριν από κάθε γεύμα, είτε να προσθέτεις λεμόνι στη σαλάτα ή το ψάρι σου, ή ακόμα μπορείς και να πίνεις ένα ποτήρι νερό με χυμό λεμονιού με το που ξυπνάς κάθε πρωί. Το λεμόνι βοηθάει στην πέψη, ενώ επίσης ρίχνει τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα σου.
-Κανέλα: Η κανέλα επαναφέρει ισορροπία στα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα σου ενώ επίσης βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επίσης προστατεύει τα δόντια σου από τη ζάχαρη και φυσικά βελτιώνει αισθητά το μεταβολισμό σου! Νέες έρευνες έχουν δείξει πως η κανέλα σε συνδυασμό με το μέλι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου.
-Κεφίρ: Η ξινή γεύση κάποιων τροφίμων καταστρέφει τα δόντια σου δημιουργώντας νέες εισόδους βακτηρίων στο ένετερό σου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πρόσλιψη περισσότερων θερμίδων από τις τροφές που τρως. Το κεφίρ βοηθάει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, προστατεύοντας τον οργανισμό και βελτιώνοντας το μεταβολισμό.
-Πιπέρι καγιέν: Το πιπέρι καγιέν βοηθάει στο κάψιμο θερμίδων, αλλά και στην καταπολέμιση της πείνας. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σκέτο στα φαγητά ή να φτιάξεις κάποιες σως ή ακόμα και ροφήματα. Μία καλή συνταγή δυναμωτικού ροφήματος είναι να ανακατέψεις αβοκάντο, γάλα καρύδας, και λίγο πιπέρι καγιέν!
-Λάδι ή γάλα καρύδας: Το λάδι και το γάλα καρύδας βελτιώνουν πολύ το μεταβολισμό και βοηθούν στην προστασία του εντέρου από διάφορα βακτήρια. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε ροφήματα ή ακόμα και στη μαγειρική σου

«Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, 29 Μαΐου 1453», e-book

«Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, 29 Μαΐου 1453», e-book
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.
Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο, το οποίο έγινε το 1373 φόρου υποτελής στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.
Απόρροια της Άλωσης ήταν η συνέχιση της εδαφικής προώθησης των Τούρκων. Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της, απειλώντας την Βιέννη. Πολλές φορές η Άλωση της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς ως γεγονός που σηματοδοτεί το τέλους του Μεσαίωνα και την έναρξη της Αναγέννησης. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών συμφωνούν στο ότι η μαζική μετακίνηση πολλών Ελλήνων από την Κωνσταντινούπουλη στην Ιταλία λόγω της Άλωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου και της φιλοσοφίας που ακολούθησαν τα πρόσωπα της Αναγέννησης…
Κατεβάστε το βιβλίο
*Το e-book δημιουργήθηκε με υλικό από τη wikipedia και διανέμεται δωρεάν με άδεια creative commons (οι πηγές και η άδεια διανομής περιγράφονται στο βιβλίο).

Τα Ιωάννινα και το Ζαγόρι από ψηλά -Απίστευτη ομορφιά

Τον Ιούλιο θα ανοίξει το myschool για τις εγγραφές των μαθητών

Η ομάδα του myschool ενημερώνει να μην προβαίνετε σε Νέες Εγγραφές Μαθητών, για το Σχολικό Έτος 2016-2017, στο ΠΣ myschool.
To Σχολικό έτος 2016-2017 ΔΕΝ έχει ανοίξει ακόμα στο myschool.
 Αυτό αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα υπάρξει νέο ενημερωτικό email και σχετική ανακοίνωση.

Άγνωστο εάν συζητηθεί την Παρασκευή στο ΣτΕ η προσφυγή για το σύστημα επιλογής Διευθυντών σχολείων

Την Παρασκευή η οριστικοποίηση των προτάσεων του Εθνικού Διαλόγου και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Μαλακοπή, η υπόγεια πόλη στην Καππαδοκία που ανακαλύφθηκε τυχαία – ΦΩΤΟ

Το 1963 ένας κάτοικος του χωριού Μαλακοπή (Derinkuyu στα Τουρκικά, που σημαίνει Βαθύ Πηγάδι) στην περιοχή της Καππαδοκίας, γκρεμίζοντας ένα τοίχο στο σπίτι του που ήταν -όπως όλα της περιοχής- σκαμμένο στο βράχο, ανακάλυψε έκπληκτος, ότι πίσω από τον βράχο υπήρχε ένα μυστηριώδες δωμάτιο το οποίο δεν είχε ξαναδεί. Αυτό το δωμάτιο τον οδήγησε σ’ ένα άλλο και μετά σε άλλο και ούτω καθ’ εξής.

Αυτοκίνητο: Τα πάνω κάτω στις τιμές από τα τέλη ταξινόμησης

Τα μικρά αυτοκίνητα με χαμηλούς ρύπους θα είναι και τα πιο ελκυστικά μετά την αλλαγή στα τέλη ταξινόμησης που πλέον υπολογίζονται όχι μόνο με βάση την προ φόρων τιμή λιανικής, αλλά και με βάση τους ρύπους.

Επιβαρύνονται σημαντικά αυτοκίνητα αξίας άνω των 15.000 ευρώ, αλλά και εκείνα των οποίων οι εκπομπές ρύπων είναι μεγάλες.
Οι συντελεστές τελών ταξινόμησης στην τιμή λιανικής: 4% για αυτοκίνητο ως 14.000 ευρώ
8% για αυτοκίνητο από 14.001 ως 17.000 ευρώ
16% για αυτοκίνητο από 17.001 ως 20.000 ευρώ
24% για αυτοκίνητο από 20.001 ως 25.000 ευρώ
32% για αυτοκίνητα από 25.001 και άνω
Οι συντελεστές τελών ταξινόμησης βάσει ρύπων: Μείωση 5% για εκπομπές CO2 ως 100 γρ.
Καμία αλλαγή για εκπομπές από 101 ως 120 γρ CO2
Αύξηση 10% για εκπομπές CO2 από 121 ως 140 γρ.
Αύξηση 20% για εκπομπές CO2 απο 141 ως 160 γρ.
Αύξηση 30% για εκπομπές CO2 από 161 ως 180 γρ.
Αύξηση 40% για εκπομπές CO2 από 181 ως 200 γρ.
Αύξηση 60% για εκπομπές CO2 από 201 ως 250 γρ.
Κάπως έτσι για ένα ΙΧ αξίας ως 14.000 ευρώ και με ρύπους ως 100 γρ CO2 η επιβάρυνση είναι 3.8%
Η επιβάρυνση για το ίδιο αυτοκίνητο ανεβαίνει στο 4% για εκπομπές ρύπων από 101 ως 120 γρ CO2 και στο 4,4% για ρύπους από 121 ως 140 γρ CO2.
Αντίστοιχα για ένα αυτοκίνητο 1.200 κυβικών και με εκπομπές ρύπων ως 120 γρ. CO2 η τιμή θα μειωθεί κατά 400 ευρώ.
Για ένα αυτοκίνητο 1.300 κυβικών και με ρύπους ως 98 ευρώ θα υπάρξει επιβάρυνση στην τιμή κατά 475 ευρώ.
Για ένα ΙΧ 1.600 κυβικών με τιμή στα 30.000 ευρώ και 140 γρ CO2 ρύπους τα τέλη ταξινόμησης θα διπλασιαστούν και θα πάνε από τα 3.500 ευρώ στα 7.000 ευρώ.

Τα δικαιολογητικά για τις εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Ξεκινάει «τσουνάμι» κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακόμη και πρώτης κατοικίας με την εμπορική αξία

Πώς θα κυμανθούν οι βάσεις 2016 - Τα πρώτα στοιχεία για τους βαθμούς

Το νέο σύστημα υπολογισμού για τα τέλη κυκλοφορίας 2017

Τι ισχύει για τις αμοιβαίες μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων σχετικά με τη διαδικασία των αμοιβαίων μεταθέσεων 2016, και παρ’ ότι πιστεύω ότι η εγκύκλιος είναι σαφής, επισημαίνω τα εξής. Σύμφωνα με τα ΠΔ50/1996 και ΠΔ100/1997:
•    Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για αμοιβαία μετάθεση υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.
•    Δικαίωμα αίτησης αμοιβαίας μετάθεσης έχουν οι εκπαιδευτικοί που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Να ανήκουν στον ίδιο κλάδο και να έχουν την ίδια ειδικότητα.
β) Να μην έχουν συμπληρώσει 25ετή πραγματική υπηρεσία.
γ) Η διαφορά της συνολικής εκπαιδευτικής υπηρεσίας τους να μην υπερβαίνει τα 10 έτη.
δ) Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο χρόνια υπηρεσίας από τον διορισμό τους.
ε) Να έχουν υπηρετήσει ένα χρόνο στην οργανική τους θέση.
Δικαίωμα αίτησης αμοιβαίας μετάθεσης θα έχουν και οι εκπαιδευτικοί που έχουν υποβάλλει αίτηση κανονικής μετάθεσης και δεν θα ικανοποιηθεί.
•    Δεν δικαιούνται αμοιβαίας μετάθεσης:
α) οι χαρακτηριζόμενοι ως υπεράριθμοι και
β) όσοι δεν υπηρετούν οργανικά σε σχολική μονάδα, αφού οι αμοιβαίες μεταθέσεις πραγματοποιούνται από σχολείο σε σχολείο.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας των κανονικών μεταθέσεων  ελπίζουμε να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.

Α. ΛΙΑΚΟΣ: Τέρμα ο Διάλογος-Πάμε θάλασσα

Τέρμα ο Διάλογος και οι διαλογισμοί. Το πόρισμα το παραδώσαμε, εκατό + φίλες και φίλοι έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, αν εφαρμοστούν θα έρθει το πάνω κάτω.
Τα παραπάνω γράφει στον ιστότοπό του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία Καθηγητής Αντ. Λιάκος. και συνεχίζει:
-Σήμερα πάμε θάλασσα!
-Θα μουλιάσουμε στο νερό, θα γίνουμε ένα με αυτό, θα αφήσουμε τις κακές σκέψεις σαν φυσαλίδες να εξαφανιστούν στην επιφάνεια!
  1. Το νέο σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ 
  2. Η πρόταση για το Νέο Λύκειο (μαθήματα, Διετές Λύκειο, τετραετές Γυμνάσιο, Εθνικό Απολυτήριο)
  3.  Άλλαξε το κείμενο για τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ
  4. Ψηλά τα “μανίκια” για εκπαιδευτικούς και μαθητές- Πρόταση της Επιτροπής Διαλόγου
  5.  Συμβόλαιο τιμής θα υπογράφουν οι γονείς στα σχολεία
  6. Η πρόταση για την ξενόγλωσση εκπαίδευση- Το χρονοδιάγραμμα
  7. Η πρόταση για την Ειδική Αγωγή
  8. Η πρόταση για τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
  9. Πέντε άξονες για τη κρίση και τις δομικές ψυχολογικές διαστάσεις του σχολικού χώρου
  10.  Η πρόταση για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
  11. Η πρόταση για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
  12. Η πρόταση για την οπτικοακουστική εκπαίδευση

Ο υπουργός για τη μοριοδότηση μεταθέσεων εκπαιδευτικών

Time-Lapse βίντεο με τα στάδια ανάπτυξης της μέλισσας !

Αλλάζουν όλα από 1η Ιουνίου: Αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις