Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

Ποιά τρόφιμα να αποφεύγετε», από τον κ. Πρόεδρο του ΕΦΕΤ Dr. Νίκο Κατσαρό

Η κλήση σας... φορολογείται! Χαράτσι και στα σταθερά τηλέφωνα! Φωτιά και λάβρα η έμμεση φορολόγηση - Νέοι φόροι παντού!

Τα μυστικά και οι παγίδες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις - Δείτε τα SOS στον αναλυτικό οδηγό

27 εικόνες και gif με ανθισμένες κερασιές στην Ιαπωνία

Ηλεκτρονικά τον Ιούνιο οι αιτήσεις αναπληρωτών Π.Ε. και Δ.Ε. - Ιούλιο οι αποσπάσεις

20 "κόλπα" για να μάθει καλύτερα το παιδί με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες

Τραγικές εικόνες στην λίμνη των Ιωαννίνων

alimniv1
ΦΩΤΟ
Τραγικές είναι οι εικόνες που αντικρίζουν καθημερινά, το τελευταίο διάστημα, όσοι βρίσκονται στην παραλίμνια περιοχή.
Εικόνες πλήρους υποβάθμισης της λίμνης..
Εικόνες που αποτυπώνουν την αδιαφορία για το στολίδι της περιοχής μας!
alimni2
Αφροί που καλύπτουν την επιφάνεια της λίμνης, κατά διαστήματα μάλιστα σε μεγάλη έκταση...
Ρύπανση, ορατή δια γυμνού οφθαλμού...
Βρωμιά και σκουπίδια!
Αυτές είναι οι εικόνες που αντικρίζουν και καταγράφουν και πολλοί τουρίστες που φτάνουν στην περιοχή μας. Έλληνες και ξένοι!
Κάτοικοι της περιοχής, που κάνουν την βόλτα τους στην παραλίμνιο και έρχονται αντιμέτωποι με τις συγκεκριμένες εικόνες, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που καθημερινά επιδεινώνεται...
Και την έκπληξή τους από το μέγεθος της αδιαφορίας των τοπικών φορέων!
alimniv3

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Συντάξεις: Όσες αιτήσεις υποβληθούν από σήμερα θα υπάγονται στο νέο σύστημα

Στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου θα υπάγονται όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβληθούν από σήμερα, Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικά, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 6 παρ. 4 του νόμου, θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η Ιουλίου 2016.
Σημειώνεται, ότι αργά χθες το βράδυ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις», με αριθμό φύλλου 85/12-05-2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Ελεύθερη η είσοδος σε όλα τα μουσεία την προσεχή Τετάρτη

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος σε όλα τα Μουσεία την Τετάρτη, 18 Μαΐου, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Τον συγκεκριμένο εορτασμό καθιέρωσε το 1977, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (INTERNATIONAL COUNCIL OF MUSEUMS - ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για το έτος 2016, το ICOM επέλεξε για τον εορτασμό το θέμα: «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».

Τσεκούρι σε επικουρικές και ΕΚΑΣ, παρακράτηση φόρου και τέλη κυκλοφορίας – Έρχονται τα πρώτα μέτρα ασφαλιστικού και φορολογικού

Ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση νηπιαγωγών με το Δ.Σ. του Συλλόγου

Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται κακότυχη;

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουνίου (ημερομηνίες)

Μητροπολίτης Μεσογαίας π. Νικόλαος Χατζηνικολάου: “Πρέπει να γίνει Επανάσταση Πίστεως”

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Βιβλία και «Λόγοι»

Νέα πληρωμή για κάρτα σίτισης και επίδομα ενοικίου

Το ΦΕΚ με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου.

Το ΦΕΚ του πολυνομοσχεδίου 4386/16 για την παιδεία

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης  ο νόμος 4386/16 “Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις”, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Ξεκίνησε σήμερα η διανομή διδακτικών βιβλίων Δημοτικού για το σχολικό έτος 2016-2017

Η συσκευασία και διανομή των διδακτικών βιβλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2016-2017 ξεκίνησε σήμερα 12 Μαΐου 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ ενημερώνει τα σχολεία ότι πριν από τη διανομή θα προηγείται ενημέρωση από το ΙΤΥΕ-Διόφαντος με ηλεκτρονικό μήνυμα και επικοινωνία από τον ανάδοχο μεταφορέα (τηλεφωνική ή με email).
Επίσης ο ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ καλεί τις  σχολικές μονάδες και τα Κέντρα Διανομής να επιβεβαιώνουν άμεσα την παραλαβή των βιβλίων τους στη σελίδα τους στον ιστότοπο http://publications.cti.gr και συγκεκριμένα στην καρτέλα με τίτλο «Επιβεβαίωση Παραλαβής» στο menu «Παραλαβές».

Τα βιβλία του Δημοτικού Σχολείου για το επόμενο σχολικό έτος 2016-17

Ανακοινώθηκαν απο τον ΔΙΟΦΑΝΤΟ τα βιβλία που θα χορηγηθούν στους μαθητές Δημοτικού το επόμενο σχολικό έτος 2016-17.

Καιρός: Βελτίωση και... σκόνη από την Αφρική την Παρασκευή - Αναλυτική πρόγνωση

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

12-05-16 Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών για το διδακτικό έτος 2016-17

Σε συνέχεια των υπ’ αριθμ. 67505/Ε1/20-04-2016 και 67520/Ε1/20-04-2016 εγκυκλίων απόσπασης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σας γνωρίζουμε ότι, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων απόσπασης έως και τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 και ώρα 23:59.

ΔΟΕ ΄΄Παράταση υποβολής αιτήσεων αποσπάσεων΄΄


Αρ. Πρωτ. 613
Αθήνα 12/5/2016
Προς
Τον Υπουργό Παιδείας           
κ. Νίκο Φίλη
 Θέμα: Παράταση υποβολής αιτήσεων αποσπάσεων

Κύριε Υπουργέ,
            Μόλις τώρα ενημερωθήκαμε, ότι σήμερα τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για απόσπαση, το σύστημα έχει πέσει και δεν ανταποκρίνεται με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να μην μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους.
            Παρακαλούμε να δώσετε παράταση ολίγων ημερών ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να υποβάλουν κανονικά την αίτησή τους χωρίς να υπάρξει πρόβλημα. 

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΛΗΨΗ ΜΕ DRONE ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ!

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Σε διαστημική κατασκήνωση της NASA θα βρεθεί μαθητής της Α' τάξης του 10ου Γυμνασίου

Ο μαθητής της Α' τάξης του 10ου Γυμνασίου Ιωαννίνων Άγγελος-Γιώργος Παππάς, επιλέχθηκε ανάμεσα σε πληθώρα υποψηφίων από όλη την Ελλάδα και κέρδισε την υποτροφία "LIGHT HOUSE VISIONS" και μαζί με άλλους δύο μαθητές θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα: "ADVANCED SPACE ACADEMY" που διοργανώνεται από την Αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA) στην πόλη Χάντσβιλ της πολιτείας Αλαμπάμα των Η.Π.Α. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά...
ομιλιών και διαλέξεων από κορυφαίους επιστήμονες και Αστροναύτες, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των Διαστημικών Βάσεων, εκπαίδευση με προσομοιωτές διαστημικών σκαφών και εμπειρία εικονικών διαστημικών σταθμών. Το Ίδρυμα Ευγενίδου θα στηρίξει τους κατόχους των υποτροφιών καλύπτοντας τα έξοδα των συνοδών εκπαιδευτικών τους.

Στα 1.000 ευρώ η «ταρίφα» των χρεωστικών εκκαθαριστικών για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί

Capital controls: Ποιο χρήμα θα εξαιρείται με νέα αλλαγή

Νέες προσλήψεις με 8μηνα σε πέντε δήμους της χώρας

Έτσι θα λειτουργήσει το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο - Στις 16:00 με προυποθέσεις το σχόλασμα

Για ποιους αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος στα ενοίκια για το 2016

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουνίου απο ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο και ΟΓΑ

Πόσα χρήματα θα χάνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι με ή χωρίς παιδιά

Οι δήμοι για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2016 - 2017

Πανελλήνιες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2016

Κατάλογος εκπαιδευτικού υλικού - ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Γιατί χαμηλώνουμε τον ήχο στο ράδιο, όταν ψάχνουμε κάτι στον δρόμο

Έχετε προσέξει ποτέ ότι όταν οδηγείτε και ψάχνετε κάτι στον δρόμο σας, σχεδόν ασυναίσθητα κλείνετε τον ήχο του ραδιοφώνου, ή και τα παράθυρα για να έχετε απόλυτη ησυχία στην καμπίνα του αυτοκινήτου;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί όλοι οι άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως προέλευσης, φύλου, ηλικίας και πνευματικής κατάστασης κάνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα;
Σε μια έρευνα σχετικά με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, ο Steven Yantis, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικών και Εγκεφαλικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, είχε να πει τα εξής:
“Το να κατευθύνετε την προσοχή σας για να ακούτε αυτό που σας λένε στο τηλέφωνο, ουσιαστικά 'κλείνει' την είσοδο άλλων ερεθισμάτων στο οπτικοακουστικό τμήμα του εγκεφάλου. Τα στοιχεία που έχουμε τώρα δείχνουν σαφώς ότι η προσοχή περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό. Όταν η προσοχή του ατόμου επικεντρώνεται σε ένα ερέθισμα -ας πούμε, σε αυτή την περίπτωση, στην συνομιλία στο κινητό τηλέφωνο- αυτόματα επιφέρει ένα “κόστος” στην ικανότητα του εγκεφάλου να εστιάσει και σε ένα δεύτερο ερέθισμα -στην προκειμένη περίπτωση, στο οπτικό ερέθισμα της οδήγησης του οχήματος”.
Ο δρ Yantis αναφέρεται στη γνωστική ικανότητα της διάσπασης της προσοχής, ή στη ικανότητα ενός ατόμου να μπορεί να εκτελεί πολλαπλές εργασίες και να διασπάει επιτυχώς την προσοχή του σε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Είναι γενικά πολύ πιο δύσκολο από ό,τι η επιλεκτική, ή εστιασμένη προσοχή σε ένα και μόνο ερέθισμα.
Οι παράγοντες που “μπαίνουν στο παιχνίδι” είναι η ικανότητα προσοχής σας και οι απαιτήσεις επεξεργασίας δεδομένων, δηλαδή το κατά πόσον μπορούν δύο περιοχές του εγκεφάλου σας να επεξεργαστούν διαφορετικά ερεθίσματα.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που βιώνει ο εγκέφαλος και όταν ακούτε κάτι στο ραδιόφωνο, οδηγείτε και ταυτόχρονα πρέπει να αφιερώσετε μέρος της προσοχής σας και σε ένα τρίτο ερέθισμα/δραστηριότητα, όπως το να εντοπίσετε κάτι στον περιβάλλοντα χώρο.
Έτσι, ασυναίσθητα, ο εγκέφαλος ζητάει από το σώμα να αποκλείσει το ένα από τα άλλα ερεθίσματα για να έχει επαρκή επεξεργαστική δύναμη να εκτελέσει τη νέα δραστηριότητα. Και το πιο εύκολο ερέθισμα για να αποκλείσει εκείνη τη στιγμή, είναι το ραδιόφωνο!

Έρχονται τα διόδια με το... χιλιόμετρο!

Άνοιξε ο δρόμος για την καθιέρωση των διοδίων ανάλογα με την χιλιομετρική χρήση των εθνικών οδών καθώς και της «εκτροπής» των βαρέων οχημάτων από το παράπλευρο οδικό δίκτυο. Η σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από τη Βουλή.

Με την τροπολογία αυτή θα δημιουργηθεί μια νέα αυτοτελής υπηρεσία Οδικών Τελών για την ανάπτυξη και λειτουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος. Εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός για την έκδοση απόφασης με την οποία θα καθοριστούν οι κατηγορίες των οχημάτων, την τιμολόγηση των νέων τελών και την κατασκευή των νέων «τηλε» σταθμών διοδίων.
Με βάση διάταξη της τροπολογίας ορίζεται ότι η αναλογική χρέωση των τελών ανά κατηγορία οχήματος θα μπορεί να γίνει είτε ανά χιλιόμετρο χρήσης του δικτύου, είτε αναλογικά ανά χρονική περίοδο χρήσης του δικτύου, ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια κ.λ.π και σε σχέση με τις υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης.
Επίσης στο εξής απαγορεύεται η διέλευση στο παράπλευρο οδικό δίκτυο όλων των φορτηγών, οχημάτων αγροτικής χρήσης, επαγγελματικής χρήσης και λοιπών βαρών οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων μηχανημάτων έργου, εάν και έχει παραχωρηθεί στον υπουργό η εξουσιοδότηση να καθορίσει εξαιρέσεις από αυτή την απαγόρευση.
Από τις διατάξεις της τροπολογίας, την εξαίρεση την έχουν «κατοχυρώσει» για ειδικούς λόγους οι ιδιόκτητες τέτοιων οχημάτων που διαμένουν σε όμορες περιοχές, οι αγρότες για να έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειές τους και στις μονάδες τους, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, καθώς και οχήματα για την εκτέλεση δημόσιων ή ιδιωτικών έργων.
Η τροπολογία αυτή βάζει τέλος και στην χρήση του παράπλευρου οδικού δικτύου και των φορτηγών με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον προκειμένου να αποφεύγουν την πληρωμή διοδίων.
Ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπρίτζης ανέφερε πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ ως δημόσιο για τη συντήρηση του παράπλευρου οδικού δικτύου, από το οποίο διέρχονται ξένες νταλίκες… Το παράπλευρο δίκτυο είναι μόνον για τους πολίτες».
Την τροπολογία ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων ενώ «παρών» δήλωσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής απείχαν.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν κυρίως όχι ως προς το περιεχόμενο της τροπολογίας αλλά για το ότι για μια ακόμα φορά κλήθηκε να συζητήσει και να ψηφίσει ένα σοβαρό θέμα με την διαδικασία της τροπολογίας και η οποία μάλιστα κατατέθηκε εκπρόθεσμα από τον υπουργό Μεταφορών.
Κάτι στο οποίο συνηγόρησε, μιλώντας στην Ολομέλεια και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας ζητώντας από τους υπουργούς μεγαλύτερο σεβασμό στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Καιρός: Αλλού ζέστη, αλλού βροχές και καταιγίδες! Παντού... σκόνη

Λίγο του... γιατρού ο καιρός σήμερα! Στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αλλά στα ανατολικά και νότια θα έχει... ζέστη!

Οι καιρικές συνθήκες σήμερα ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από τη βόρεια Αφρική και σε αυτό "βοηθούν" οι νοτιάδες που θα φτάσουν τα 4 με 6 μποφόρ και σταδιακά στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμη τα 7 μποφόρ.
Ο καιρός στην Ελλάδα σήμερα - Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Μακεδονία, Θράκη - Καιρός: νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος - Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στα βόρεια πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος - Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές και πιθανόν στη Θεσσαλία σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη - Καιρός: αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και σταδιακά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 18 έως 28 και στην Κρήτη κατά τόπους 30 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα - Καιρός: αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές. Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και σταδιακά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Αττική - Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα δυτικά και βόρεια. Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά στα ανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη - Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός αύριο Παρασκευή 13-05-2016: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές με ασθενείς τοπικές βροχές στα νοτιοανατολικά και πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων η μεμονωμένων καταιγίδων μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης κυρίως στα ανατολικά και νότια. Άνεμοι: στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

"Κόφτης" σε μισθούς και συντάξεις – Ποιοι και από πότε θα χάσουν τα περισσότερα

- Ψυχρολουσία τον... Ιούνιο φέρουν οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και στην εισφορά αλληλεγγύης
- Τα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια οι μεγαλύτεροι χαμένοι
- Πόσα θα χάνουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι που έχουν παιδιά αλλά και όσοι δεν έχουν
- Δείτε παραδείγματα

Μέχρι και 23 ευρώ μείωση σε μισθούς και συντάξεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια φορολογούμενων χωρίς παιδιά φέρνουν οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και στην εισφορά αλληλεγγύης. Στον... "κόφτη" μισθών και συντάξεων, τον δικό του ξεχωριστό ρόλο, θα παίξει και η μείωση του αφορολογήτου στις 8.363€.
Οι αλλαγές που φέρνουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αφορούν στα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2016. Και δεν αποκλείεται οι μειώσεις μισθών και συντάξεων να γίνουν... αισθητές εν μέσω θέρους, τον Ιούνιο. Αλλά αυτό θα αποσαφηνιστεί όταν βγάλει τη σχετική εγκύκλιο τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και θα μάθουμε αν θα υπάρξει αναδρομική παρακράτηση των φόρων από την 1η Ιανουαρίου.
Υπάρχουν όμως και οι... λίγοι τυχεροί, που θα δουν μισθούς και συντάξεις να αυξάνονται: πρόκειται για φορολογούμενους με εισόδημα 30.000-40.000€, χωρίς παιδιά. Αλλά είπαμε, είναι λίγοι. Γιατί η πλειοψηφία θα δει τα εισοδήματά της να ψαλιδίζονται.
Για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς παιδιά και με εισόδημα 10.000€ το μήνα έχει σήμερα παρακράτηση φόρου 8,2€, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα. Μετά τα όσα ψηφίστηκαν την περασμένη Κυριακή, η μηνιαία παρακράτηση φόρου θα αυξηθεί στα 24,6€ και άρα ο μισθός του θα μειωθεί κατά 16,4€ ευρώ το μήνα.
Οι μειώσεις που έρχονται – Παραδείγματα
Εισόδημα 9.000€ - 25.000€, χωρίς παιδιά: Μειώσεις από 6,6€ έως και 22,7€ το μήνα. Οι φορολογούμενοι με εισόδημα 9.000€, δηλαδή 750 ευρώ το μήνα μισθό, σήμερα δεν έχουν παρακράτηση φόρου αλλά μετά τη μείωση του αφορολογήτου, θα του παρακρατούνται 15,6€ το μήνα.
Εισόδημα 9.000€ - 25.000€, με ένα παιδί: Μειώσεις από 2,5€ έως και 18,6€ το μήνα για φορολογούμενους με ένα παιδί. Οι μεγαλύτερη επιβάρυνση έρχεται για τους φορολογούμενους με εισόδημα 25.000€, όπου λόγο της παρακράτησης φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης θα φέρει μείωση αποδοχών ύψους 18,6 ευρώ το μήνα.
Εισόδημα 9.000€ - 25.000€, με δυο παιδιά: Μειώσεις από 5€ έως 14,4€ το μήνα. Η μικρότερη επιβάρυνση αφορά όσους έχουν εισόδημα 15.000€ το χρόνο. Το "περίεργο" είναι πως η εφορία, με βάσει τα νέα δεδομένα, θα κρατά 7,4€ περισσότερα κάθε μήνα στους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, π.χ. 9.500€.
Εισόδημα 9.000€ - 25.000€, με τρία παιδιά: Από 3€ έως 6,2€ το μήνα.

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 13:00΄ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου

"Η κόμισσα της φάμπρικας" από την "εξ έδρας" την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 στις 9:15΄ στο "Καμπέρειο" θέατρο

Οι αποφάσεις πάρθηκαν! Πώς θα υπολογίζονται φόροι και τέλη κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. από 1η Ιουνίου - Αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ

Τσιμπήματα κουνουπιών: Πώς μειώνεται γρήγορα το πρήξιμο και η φαγούρα

Ποιες τροφές περιέχουν “κρυφή” ζάχαρη και θέλουν προσοχή

Ταξίδι στη Νότια και Βόρεια Αλάσκα

ΦΠΑ 23% στα ζώντα ζώα και 13% στα σφαγμένα

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μη ασφαλές τρόφιμο με σαλμονέλα

Η εγκύκλιος για την αξιολόγηση στο δημόσιο

Εκδόθηκε από το υπουργείο Διοικητικής  Μεταρρύθμισης η εγκύκλιος για την  αξιολόγηση των φορέων και των υπαλλήλων του Δημοσίου για το 2017.
Η εγκύκλιος καθορίζει   το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης  , ενώ   περιλαμβάνονται πίνακες με τα σχετικά χρονοδιαγράμματα αλλά και έντυπα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν.

Νύχτα στη Λίμνη Ιωαννίνων

Όταν έρχεσαι στο σχολείο να ρωτήσεις για το παιδί σου, να έρχεσαι μόνο με αγάπη

Κ.Π.Ε. Πραμάντων ''διήμερο σεμινάριο – εργαστήριο εκπαιδευτικών Π.Ε. & Δ.Ε. των τεσσάρων νομών της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας στις 10 και 11 Ιουνίου 2016 στα Πράμαντα με θέμα : «Αειφορική διαχείριση και προστασία του Τοπίου – Ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»''

 
Το Κ.Π.Ε. Πραμάντων διοργανώνει διήμερο σεμινάριο – εργαστήριο εκπαιδευτικών Π.Ε. & Δ.Ε. των τεσσάρων νομών της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας στις 10 και 11 Ιουνίου 2016 στα Πράμαντα με θέμα : «Αειφορική διαχείριση και προστασία του Τοπίου – Ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και μελέτη στο πεδίο. Αιτήσεις ως τη Δευτέρα 16/5 μέσω των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων (κατεβάστε την αίτηση από το menu της ιστοσελίδας μας). Εντός των ημερών θα αποσταλεί σχετικό e-mail στις σχολικές μονάδες.

Πόσο αυξάνονται τα τσιγάρα, αλλάζει η εμφάνιση υποχρεωτικά όλων των πακέτων

Καιρός: Έρχεται ο πρώτος «μίνι» καύσωνας

Το νομοσχέδιο για τους νέους κανόνες και απαγορεύσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Πανελλήνιες 2016: Με έκθεση ξεκινούν την Δευτέρα - Πότε σταματούν τα μαθήματα

Πανελλήνιες 2016: Και ξαφνικά απειλή απεργίας μέσα στις Πανελλαδικές

Πότε θα πληρωθούν τα υπόλοιπα και η Β' δόση για τα Οικογενειακά Επιδόματα ΟΓΑ

Εως τις 20/5 τα δικαιολογητικά για τις στρατιωτικές σχόλες με τις Πανελλήνιες 2016

Πανελλήνιες 2016: Αναλυτικά η προκήρυξη για τις Στρατιωτικές Σχολές

http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/paideia/105801/panellinies-2016-oli-i-prokiryksi-gia-tis-stratiotikes-sxoles
Το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε την προκήρυξη Διαγωνισμού Επιλογής Σπουδαστών -τριών Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών (ΑΣΕΙ), Ευελπίδων (ΣΣΕ), Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), Ικάρων (ΣΙ), Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) και των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ), Πολεμικού Ναυτικού (ΣΜΥΝ) και Τεχνικών Υπαξιωματικών (ΣΤΥΑ), Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας, Ακαδημαϊκού Έτους 2016 - 17 με τις Πανελλήνιες 2016. Η απόφαση επίσης καθορίζει τον αριθμό των υποψηφίων που θα εισαχθούν στις Στρατιωτικές Σχόλες των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ), κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2016 -17, σε ποσοστό 10% των θέσεων και σε ποσοστό 90% αυτών Επισημαίνεται ότι στα ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ από το ακαδημαϊκό έτος 2016 - 17, βάσει του Ν. 3648/2008, ΦΕΚ 38/A', όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 4361/2016, ΦΕΚ 10/A' (Αρθρο 23), είναι πλέον δυνατή η εισαγωγή υποψηφίων ως επιλαχόντες για πλήρωση τυχόν κενών θέσεων, οι οποίες δημιουργούνται λόγω μη παρουσίασης, παραίτησης, απομάκρυνσης ή αποχώρησης των υποψηφίων που έχουν κριθεί εισακτέοι στις Σχολές αυτές, βάσει των αποτελεσμάτων που κυρώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ). Όλοι οι υποψήφιοι -ες για τα ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ, που μετέχουν στις εξετάσεις του ΥΠΠΕΘ για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα πρέπει επιπλέον να έχουν κριθεί ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ σε ιδιαίτερες εξετάσεις [«Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ)» (Ψυχομετρικές, Υγειονομικές, Αθλητικές) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Η τελική επιλογή και η σειρά επιτυχίας των υποψηφίων για κάθε Στρατιωτική Σχολή γίνεται από το ΥΠΠΕΘ Τα προσόντα, τα οποία πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι των ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ είναι τα εξής: α. Να έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι -ες ομογενείς που δεν έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν χωρίς άλλη διατύπωση, με την εισαγωγή τους (την ημέρα κατάταξης) στα ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ, όπως ορίζει ο Κώδικας της Ελληνικής Ιθαγένειας β. Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση γ. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που θα τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας. δ. Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον ΚΟΣΜΙΑ. ε. Οι υποψήφιοι -ες της Σχολής Ικάρων (όλων των τμημάτων της) πρέπει να γνωρίζουν την Αγγλική Γλώσσα σε επίπεδο Β2 (Καλή Γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Σε περίπτωση που έχουν συμμετάσχει επιτυχώς στις εξετάσεις Αγγλικής Γλώσσας και δεν τους έχει αποσταλεί το πτυχίο, γίνεται δεκτή βεβαίωση του αρμόδιου φορέα διεξαγωγής των εξετάσεων που να πιστοποιεί την επιτυχή συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Ο εν λόγω τίτλος σπουδών κατατίθεται υποχρεωτικά κατά την ημερομηνία κατάταξής τους. Θα γίνονται δεκτά πρωτότυπα πτυχία Αγγλικής Γλώσσας ή επικυρωμένα αντίγραφα αυτών από τα ινστιτούτα ή τους φορείς διεξαγωγής των εξετάσεων-χορηγήσεως τίτλων ή από δικηγόρο, μη μεταφρασμένα (αφορά στην κατάθεσή τους κατά τη φάση της υποβολής δικαιολογητικών, των υποψηφίων της ΣΙ) ή φωτοαντίγραφα των ανωτέρω στα οποία να είναι ευδιάκριτη η επικύρωση αυτών. Οι επιτυχόντες/ούσες κατά την κατάταξή τους θα πρέπει να καταθέσουν μεταφρασμένα τα πτυχία Αγγλικής Γλώσσας. Οι μη εισαγόμενοι/ες υποψήφιοι δύναται να παραλάβουν τα παραπάνω πτυχία, μετά από αίτησή τους στη Σχολή που τα υπέβαλαν, όπως αναγράφεται στην παράγραφο 33 της παρούσας. Ως προς τα έγγραφα που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές ισχύουν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 1 του Ν.4250/2014 (ΦΕΚ Α'74). στ. Ηλικία (1) Οι υποψήφιοι-ες των ΑΣΕΙ πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: (α) Για τις ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ και ΣΑΝ να έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1995 και μεταγενέστερα. Κατ' εξαίρεση μπορούν να συμμετάσχουν: 1/ Στη ΣΣΕ και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις Εθελοντές, Μόνιμοι, Οπλίτες που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1993 και μεταγενέστερα. 2/ Στη ΣΙ και οι υπηρετούντες στις ΕΔ Εθελοντές, Οπλίτες, Οπλίτες πρότακτοι, Οπλίτες παρατεταμένης θητείας και Μαθητές -Απόφοιτοι ΑΣΣΥ που γεννήθηκαν από την 1 η Ιανουαρίου 1994 και μεταγενέστερα. (β) Στη ΣΣΑΣ όσοι γεννήθηκαν από την 31 Δεκεμβρίου 1995 και μεταγενέστερα. (2) Οι υποψήφιοι -ες των ΑΣΣΥ πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 21ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου του έτους συμμετοχής τους στις εξετάσεις. Διόρθωση ηλικίας με δικαστική απόφαση λαμβάνεται υπόψη, εφόσον προκύπτει ότι η απόφαση αυτή έχει καταστεί αμετάκλητη. Οι υποψήφιοι-ες θα πρέπει να έχουν γεννηθεί την 31 Δεκεμβρίου 1995 και μεταγενέστερα. ζ. Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι -ες θα πρέπει: (1) Να μην έχουν καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης για οποιοδήποτε έγκλημα ή σε φυλάκιση για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδορκία, ανυποταξία, λιποταξία, για παράβαση των Νόμων περί προστασίας της Χώρας, του Πολιτεύματος και της ελευθερίας των Πολιτών, προσβολή της Σημαίας ή του Στρατού, νομοθεσίας σχετικής με τα ναρκωτικά, αρχαιότητες και της νομοθεσίας περί τρομοκρατίας, καθώς και να μην έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ή να διώκονται για κάποιο από τα εγκλήματα αυτά. (2) Να μη διώκονται για εγκλήματα ή αδικήματα που συνεπάγονται τις παρεπόμενες ποινές των άρθρων 59-65 του Ποινικού Κώδικα. (3) Να μην έχουν εκπέσει του βαθμού τους και να μην έχουν αποβληθεί ή απολυθεί στο παρελθόν από καμιά Στρατιωτική Σχολή (ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ) για λόγους υγείας και πάντως, όπως ειδικά ορίζεται για τις περιπτώσεις αυτές, από τον Οργανισμό κάθε Σχολής και από την ισχύουσα νομοθεσία. (4) Να μην έχουν καταδικαστεί σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. η. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση στην οποία υποψήφιος -α, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του σε ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ, αρνείται την εκτέλεση των στρατιωτικών του καθηκόντων λόγω θρησκευτικών ή άλλων δοξασιών και πεποιθήσεων, εφαρμογής τυγχάνουν για αυτόν -ην οι σχετικές διατάξεις των Κανονισμών Οργάνωσης και Λειτουργίας των Στρατιωτικών Σχολών και ενδεχομένως του ΠΚ και του ΣΠΚ. όλη η προκήρυξη εδώ

www.dikaiologitika.gr

Σε πόσες κατηγορίες χωρίζει η Εκκλησία τους Αγίους και γιατί;

Οι κατηγορίες, λοιπόν, στις οποίες η Εκκλησία χωρίζει τους Αγίους είναι οι ακόλουθες:
Προφήτες: Λέγονται όλοι εκείνοι όλους τους αγίους εκείνους άνδρες και γυναίκες που κατά την προ Χριστού περίοδο μέχρι και τον Ιωάννη τον βαπτιστή κήρυξαν στον Ιουδαϊκό λαό τον λόγο του Θεού και προφήτευσαν την έλευση του Μεσσία όπως ο Μωυσής, ο Ηλίας, ο Ησαίας και άλλοι.
Προπάτορες: Λέγονται κυρίως οι πρόγονοι του Χριστού από του Αδάμ μέχρι και των αμέσων κατά σάρκα προγόνων Του και ευρύτερα και όλοι οι άνδρες της Παλαιάς Διαθήκης που έζησαν πριν από το Χριστό οι «Δίκαιοι» όπως ο Ενώχ, ο Νωε, ο Έσδρας κλπ.
Απόστολοι: Λέγονται οι άμεσοι μαθητές του Χριστού οι δώδεκα και οι εβδομήκοντα όπως ο Πέτρος και Παύλος, ο Ανδρέας, ο Κλεώπας αλλά και οι πρώτοι μαθητές των Αποστόλων που εκήρυξαν και αυτοί το Ευαγγέλιο όπως ο Τίτος, ο Τιμόθεος ο Σίλας κ.α. Στην ίδια κατηγορία έχουμε τους τέσσερεις Ευαγγελιστές που έγραψαν τα ισάριθμα κανονικά ευαγγέλια, και οι Ισαπόστολοι οι Άγιοι δηλαδή που δεν ήταν μεν Απόστολοι αλλά πρόσφεραν τόσες μεγάλες υπηρεσίες στον Χριστιανισμό, που από ευγνωμοσύνη τους αναγνωρίστηκε από την Εκκλησία ίση αξία με τους Αποστόλους όπως ο Κων/νος και η μητέρα του Ελένη, η Φωτεινή η Σαμαρείτιδα, η Όλγα των Ρώσων κλπ.
Μάρτυρες είναι οι πιστοί εκείνοι χριστιανοί που από τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο μέχρι και τους σύγχρονους μας νεομάρτυρες προτίμησαν τον Θάνατο και τον πιο φρικτό ακόμη αρκεί να μην αρνηθούν τον Χριστό και προδώσουν την πίστη Εκείνου, που πρώτος εμαρτύρησε για την Σωτηρία όλων μας. Σ’αυτούς υπάγονται και οι Ιερομάρτυρες οι κληρικοί δηλαδή μάρτυρες όπως ο Χαραλάμπης, ο Βλάσσιος, ο Ερμόλαος κ.α., οι Οσιομάρτυρες , οι μοναχοί δηλαδή μάρτυρες, όπως ο Νίκων και η Ευγενία, οι Μεγαλομάρτυρες που υπέφεραν πριν πεθάνουν τα πιο φρικτα βασανιστήρια για να ξαναγυρίσουν στην ειδωλολατρία όπως είναι ο Γεώργιος, ο Δημήτριος, οι Θεόδωροι κ.α., οι Παρθενομάρτυρες, οι γυναίκες Παρθένοι που μαρτύρησαν για τον Χριστό, όπως η Βαρβάρα, η Αικατερίνη κ.α., οι Οσιοπαρθενομάρτυρες οι μοναχές δηλαδή μάρτυρες όπως η Παρασκευή και τέλος οι Νεομάρτυρες οι σύγχρονοι μας δηλαδή μάρτυρες, που βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν από τους Τούρκους γιατί αρνήθηκαν να αλλάξουν την πίστη τους (κάπου αναφέρει ο Φώτης Κόντογλου ότι οι Νεομάρτυρες εκτιμώνται περί τους 35.000!) όπως ο Γεώργιος εξ Ιωαννίνων, Θεόδωρος ο Βυζάντιος, Γεώργιος ο Χιοπολίτης κ.α.
Ομολογητές: Λέγονται οι χριστιανοί που στην εποχή των διωγμών σύρθηκαν στα ειδωλολατρικά δικαστήρια, ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό, τους υπέβαλλαν σε μαρτύρια για να Τον αρνηθούν, αλλά για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν θανατώθηκαν όπως οι μάρτυρες πχ ο Μάξιμος, ο Χαρίτων κ.α.
Όσιοι: Λέγονται οι μοναχοί και Οσίες μοναχές που έζησαν υποδειγματική μοναχική ζωή και δεν πρόσφεραν μεν το αίμα τους αλλά θυσίασαν την ζωή τους και με καθημερινό «μαρτύριο της συνειδήσεως» κέρδισαν τον ουρανό. Πχ Αντώνιος, Ευθύμιος, Αθανάσιος ο εν τω Άθω, Ευφροσύνη κ.α.
Ιεράρχες και Διδάσκαλοι: Λέγονται οι μεγάλοι εκείνοι επίσκοποι που με αγιότητα και φρόνηση ποίμαιναν τον λαό του Θεού και δίδαξαν γραπτά ή προφορικά τον Λόγο της αληθείας όπως οι τρεις Ιεράρχες Βασίλειος, Γρηγόριος και Ιωάννης, ο Αθανάσιος κ.α.
Πατέρες: Λέγονται –κυριολεκτικά- οι κληρικοί εκείνοι που διακρίθηκαν για την αγιότητα του βίου τους και την ορθή τους διδασκαλία που διατύπωσαν στα σοφά τους συγγράμματα, αλλά και γενικά όλοι οι άγιοι κληρικοί και μοναχοί.
Πηγή: «Απαντήσεις εις Λειτουργικάς Απορίας», του μακαριστού Ι.Μ.Φουντούλη

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Γιατί είναι σφραγισμένη εδώ και 195 χρόνια η κεντρική πύλη;

Όποιος θέλει να εισέλθει, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο χώρο όπου τους τελευταίους αιώνες εδρεύει η πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, γίνεται μάρτυρας ενός συνεχούς βουβού θρήνου, αλλά και τιμής σε έναν άνθρωπο που προτίμησε τη θυσία.
Κάθε χρόνο, στις  10 Απριλίου,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανάβει ένα κερί και προσεύχεται. Γιατί άραγε;
Ήταν 10 Απριλίου 1821. Σ’ αυτήν την κλειστή σήμερα μαύρη πύλη οθωμανοί στρατιώτες κρέμασαν ένα χοντρό σχοινί με μια θηλιά. Στόχος τους δεν ήταν άλλος από τον Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄ που παρά τις πιέσεις να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη και να φυγαδευτεί, προτίμησε να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο την μοίρα του.
Τον κρέμασαν στην κεντρική πύλη για να τον ατιμώσουν και να παραδειγματίσουν. Άφησαν το άψυχο κορμί του να κρέμεται εκεί για τρία μερόνυχτα. Με κόπους η σωρός του έφτασε στην Οδησσό για να αναπαυτεί, ενώ σήμερα τα λείψανα του, φυλάσσονται σε μαρμάρινη λειψανοθήκη, στον καθεδρικό ναό των Αθηνών.
Κάποιοι θέλουν να πείσουν τον Ελληνισμό πως ο Γρηγόριος ήταν ένας «προδότης» που για να διασωθεί είχε αφορίσει την Επανάσταση του Υψηλάντη. Μια μικρή αναζήτηση στις πηγές ωστόσο αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.
Παρά την διαφωνία του –όπως υποστηρίζουν κάποιοι ιστορικοί- για το χρόνο που θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η Επανάσταση, ο Γρηγόριος Ε΄ είχε στηρίξει με κάθε μέσον τον Ελληνισμό.

φωτο αρχείου: Ν. Μαγγίνας
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Γρηγόριος θα μπορούσε να είχε σωθεί. Αρκετοί ήταν αυτοί που τον πίεζαν να φυγαδευτεί. Ο Υψηλάντης είχε στείλει πλοίο για να τον μεταφέρει μακριά από τον Σουλτάνο. Για τον Γρηγόριο όμως αυτό δεν υπήρχε σαν επιλογή!
Όπως αναφέρει η Wikipedia, σύμφωνα με τον πανηγυρικό που εκφώνησε για τον Πατριάρχη το 1853 ο Γεώργιος Τερτσέτης, όπως αυτός μεταφέρεται από τον ανιψιό του Πατριάρχη, ο Γρηγόριος Ε’ απέρριψε προτάσεις υπαλλήλων ξένων πρεσβειών να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη λέγοντας: «Μη με προτρέπετε εις φυγήν, μάχαιρα θα διέλθη τας ρύμας της Κωνσταντινουπόλεως και των λοιπών πόλεων των χριστιανικών επαρχιών. Υμείς επιθυμείται, εγώ μετημφιεσμένος να καταφύγω…ουχί! Εγώ δια τούτω είμαι πατριάρχης, όπως σώσω το έθνος μου…ο θάνατός μου ίσως επιφέρει μεγαλυτέραν οφέλειαν από την ζωή μου…Ναι, ας μη γίνω χλεύασμα των ζώντων. Δε θα ανεχτώ ώστε εις τα οδούς της Οδησσού, της Κέρκυρας και της Αγκώνος, διερχόμενον εν μέσω των αγύιων, να με δακτυλοδεικτούσι λέγοντες, Ιδού έρχεται ο φονεύς πατριάρχης».
Η αγιοκατάταξη του έγινε στις 10 Απριλίου 1921

Η Λάρνακα με τα λείψανα του Εθνομάρτυρα στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών

Εισφορές: Αυτός είναι ο τελικός λογαριασμός - Τι θα πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι


- Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις που η επιβάρυνση φτάνει το 300%!
- Οι επιβαρύνσεις για όλους θα ισχύσουν από την 01/01/2017
- Διαβάστε παραδείγματα - Ποιοί είναι οι χαμένοι και ποιοί οι ευνοημένοι
Οι επιβαρύνσεις για όλους θα ισχύσουν από την 01/01/2017. Αφορούν δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ, έμποροι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ με εισόδημα άνω των 19.000 ευρώ και δημόσιοι υπάλληλοι.
Οι απώλειες αυξάνονται από 01/01/2021 όταν ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος των εκπτώσεων που δίνει ο νόμος.
Για τους αγρότες η επιβάρυνση είναι αναδρομική αφού το καπέλο στις εισφορές τους μπαίνει από 01/07/2015. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εκτιμά ότι η επιβάρυνση από φορους και εισφορές αθροιστικά φτάνει στο 56% του ακαθάριστου εισοδήματος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι όσο αυξάνεται το καθαρό φορολογητέο εισόδημα τόσο αυξάνονται τα βάρη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μάλιστα, στοιχείο σοκ δείχνει ότι η αύξηση σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς μπορεί να φτάσει σε ακραίες περιπτώσεις, όπως σημειώνει το Έθνος στο 300%!
Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:
Έμπορος στην 9η ασφαλιστική κλάση πληρώνει 5.788 ευρώ. Με καθαρό εισόδημα 70.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 18.865 ευρώ (+225%). Ο ίδιος μετά τους φόρους θα πάρει στο χέρι 46,16% του εισοδήματός του. Μικρότερες θα είναι οι επιβαρύνσεις όσο πέφτει το εισόδημα.
Γιατρός με ασφάλιση 7-9 έτη πληρώνει 3.837 ευρώ. Με 30.000 εισόδημα θα πληρώσει 6.220 ευρώ (+62%) με τις εκπτώσεις της περιόδου 2017-2020 και 9.285 ευρώ (+142%) από το 2021 και μετά.
Δικηγόρος παλαιός ασφαλισμένος (δηλαδή πριν το 1993) που πληρώνει σήμερα 3.800 ευρώ με εισόδημα 50.000 ευρώ θα πληρώνει 16.508 (+334%) το 2017-2020 και 18.975 ευρώ (+400%) από το 2021.
Στα μέσα και στα υψηλά εισοδήματα δηλαδή αυτό τετραπλασιάζεται που σημαίνει ότι πολλοί θα αποφύγουν να δηλώσουν τα εισοδήματα.
Οι ευνοημένοι
Είναι όσοι αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν έως 24.000 ευρώ την περίοδο 2017-2020 και μέχρι 13.000 ευρώ από το 2021 και μετά. Το ίδιο ισχύει και για εμπόρους του ΟΑΕΕ που δηλώνουν κάτω από 19.000 ευρώ. Το κέρδος από τις μειώσεις των εισφορών θα φτάσει έως και το 50-55%.
Παραδείγματα:
Έμπορος στην 9η κατηγορία πληρώνει 5.788 ευρώ και με εισόδημα 12.000 ευρώ θα πληρώσει 3.234 ευρώ (-44%).
Γιατρός με 3-5 έτη ασφάλισης πληρώνει 2011 ευρώ και με εισόδημα 5.000 ευρώ θα πληρώνει 1.324 ευρώ (-34%) μέχρι το 2020 και 1.345 ευρώ από το 2021.
Δικηγόρος από το 1993 με πάνω από 5 χρόνια ασφάλισης πληρώνει 4.096 ευρώ και με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώνει 1.897 ευρώ μέχρι το 2020 (-53%) και 3.795 ευρώ από το 2021.
Από την 01/01/2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν το 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους για κύρια σύνταξη, 6,95% για περίθαλψη κια όπου προβλέπεται 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.
Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα επιβαρύνονται άμεσα εφόσον έχουν επικουρική ασφάλιση. Από 01/06/2016 έως 31/05/2019 οι εισφορές για επικούρηση αυξάνονται για τον εργαζόμενο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,50%), ενώ από την 01/06/2019 μέχρι 31/05/2022 η αύξηση πέφτει στο 0,25%.
πηγη: ΕΘΝΟΣ

Αποσπάσεις προς το Πανεπιστήμio Ιωαννίνων

Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Άμεσα η αύξηση εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους

Νέες αλλαγές για τα ΕΠΑΛ: Τι αλλάζει σε Πανελλήνιες, δομή και εκπαιδευτικούς

Πανελλαδικές 2016: Η προκήρυξη για τις Στρατιωτικές Σχολές

Η παιδεία υποβαθμίζεται,ο διάλογος ευτελίζεται κι αυτοί θριαμβολογούν

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Τα νέα μέτρα (φορολογικό, ασφαλιστικό, εκπαιδευτικό) οδηγούν στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Σήμερα τα πάντα γύρω μας καταρρέουν, αφού επικρατεί μια εξισωτική, ισοπεδωτική λογική, κατ' εφαρμογή μιας άκρατης ιδεοληψίας.
Η γενικευμένη ανησυχία όλων μας για το μέλλον είναι απόλυτα δικαιολογημένη, αφού το Γ' μνημόνιο έφερε ''αριστερή'' δυστυχία και η δυστυχία κι άλλο κοινωνικό χάος.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις ιδιαίτερα στην Παιδεία, όπου επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ευτελίζοντας κάθε έννοια διαλόγου, αφού ο κλάδος των εκπαιδευτικών δεν μετείχε ποτέ ουσιαστικά σ'αυτόν, προχώρησε σε μια σειρά πρόχειρων, ατεκμηρίωτων, αποσπασματικών ρυθμίσεων που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο.
Όλες δε οι προωθούμενες ρυθμίσεις πιστοποιούν την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να περιορίσει τον αριθμό των εκπαιδευτικών, αδιαφορώντας για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα:
•    Η ρύθμιση για την Ειδική Αγωγή στην ουσία ''καταργεί'' τα τμήματα ένταξης, αφού αλλάζει το χαρακτήρα τους και τα μετατρέπει κάτι ανάμεσα σε Τ.Ε. και παράλληλη στήριξη, με στόχο την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, αφού το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την παράλληλη στήριξη τελειώνει.
•    Η ρύθμιση για το νέο τύπο Ολοήμερου Σχολείου, καταργεί τα ΕΑΕΠ, μειώνει τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας, καταργεί την πρωινή ζώνη και θέτει ως βασική προϋπόθεση συμμετοχής των μαθητών στο Ολοήμερο Σχολείο να εργάζονται και οι δύο γονείς. Μέτρα που έχουν ως κεντρικό στόχο τη με κάθε τρόπο εξοικονόμηση εκπαιδευτικών, αδιαφορώντας για τις μορφωτικές ανάγκες χιλιάδων μαθητών.
•    Η ρύθμιση για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων προβλέπει αύξηση του ελάχιστου αριθμού των νηπίων από 7 στα 14 ανά τμήμα. Μια ρύθμιση, που αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε κύμα κατάργησης εκατοντάδων τμημάτων νηπιαγωγείων ιδιαίτερα στην επαρχία.
Η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα εφιαλτικό τοπίο διαλύει την εκπαίδευση κι καταδικάζει στην ανεργία χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς.
Είναι σίγουρο, πως αν εφαρμοστούν οι παραπάνω ρυθμίσεις, θα «εξοικονομηθούν» πάνω από 5.000 εκπαιδευτικοί.
Η ίδια βεβαίως υποτιμώντας τη νοημοσύνη των εκπαιδευτικών, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας, προσπαθεί να πείσει, πως οι παραπάνω ρυθμίσεις αποσκοπούν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Επιμένει στο ψέμα και στον άκρατο λαϊκισμό διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Υπόσχεται πως θα αυξήσει τα τμήματα ένταξης, δεν θα καταργήσει νηπιαγωγεία, θα αναβαθμίσει τα ολοήμερα κ.τ.λ.. Θριαμβολογεί, την ίδια στιγμή που συνειδητά διαλύει το ολοήμερο, κλείνει νηπιαγωγεία, διαλύει τα τμήματα ένταξης και οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς.
Αυτή η κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί.
Η Παιδεία μας δεν αντέχει άλλα  πλήγματα.
Αν πιστεύουμε πως ''Δει δη Παιδείας και άνευ ταύτης ουδέν'' επιβάλλεται να αλλάξουμε την Παιδεία, να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Νέες οδηγίες για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Δημόσιο: Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί για όλους – Ποιοι θα παίρνουν αύξηση, ποιοι θα χάνουν μέρος του μισθού τους και πως

Αυτόματος κόφτης για μισθούς και συντάξεις – Πότε και πως θα γίνονται οι μειώσεις

- Με προεδρικό διάταγμα και χωρίς έγκριση από τη Βουλή οι μειώσεις
- Δείτε πως έρχεται το νέο τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις
- Τι σημαίνει η συμφωνία και ποιοι γλιτώνουν τις περικοπές

Το αγκάθι του αυτόματου κόφτη φαίνεται ότι μπαίνει για ακόμη μια φορά στα συνήθη θύματα μιας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δηλαδή.
Έτσι σε ό,τι αφορά στον αυτόματο κόφτη των δαπανών, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί δεν θα περιλαμβάνονται μονάχα ευαίσθητοι τομείς όπως η Άμυνα και η Υγεία.
Κάπως έτσι οι περικοπές δαπανών θα αφορούν σχεδόν αποκλειστικά περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την πρόταση που είναι και αυτή που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία του eurogroup της 24ης Απριλίου, την 30 Απριλίου κάθε χρόνου με βάση τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συντάσει μια έκθεση η οποία θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στη Βουλή με την οποία θα γίνεται λόγος για την απόκλιση ή μη από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Εάν υπάρχει απόκλιση τότε ως την 31η Μαϊου θα πρέπει να έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα μέτρα με τα οποία θα “κλείνει” η τρύπα.
Εάν δεν εκδίδεται από τον υπουργό το σχετικό διάταγμα τότε αυτομάτως θα ενεργοποιούνται μέτρα που έχουν προσυμφωνηθεί.
Πότε ενεργοποιούνται τα μέτρα;
Εάν η απόκλιση είναι ως 0,25% του ΑΕΠ δεν λαμβάνονται μέτρα. Εάν η απόκλιση είναι από 0,26% ως 0,75% τότε ενεργοποιούνται μέτρα της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν η απόκλιση είναι από 0,76% ως 1,25% του ΑΕΠ τότε ενεργοποιούνται μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Όταν η απόκλιση είναι από 1,26% ως 1,75% του ΑΕΠ τα μέτρα τα είναι 2,7 δισ. ευρώ, ενώ όταν η απόκλιση είναι από 1,76% του ΑΕΠ ως 2,25% τότε τα μέτρα θα φτάσουν τα 3,6 δισ. ευρώ.
Για να γίνει αντιληπτό το πόσο επώδυνα μπορεί να είναι τα μέτρα των περικοπών αρκεί να δει κανείς τα ποσά. Οι περικοπές που έρχονται στα ειδικά μισθολόγια το καλοκαίρι δεν είναι παρά μόνο το ένα τρίτο των μέτρων που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί η απόκλιση της τάξης του 0,5%. Στην περίπτωση μάλιστα που η απόκλιση είναι στο 1% τότε τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυτών των περικοπών που έφεραν στις συντάξεις τα μέτρα που πέρασαν με το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε την Κυριακή.

Καιρός: Συννεφιές και μεμονωμένες καταιγίδες


Μάλλον... αναποφάσιστος ο καιρός σήμερα, με λίγες νεφώσεις στα βόρεια, που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Ανεβαίνει όμως η θερμοκρασία.
Στα κεντρικά, τη Στερεά, την Εύβοια και κατά τόπους στην Πελοπόννησο ο υδράργυρος θα φτάσει και τους 27 βαθμούς Κελσίου, στην Αττική τους 26 και στη Θεσσαλονίκη τους 25.
Ο καιρός σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ
Μακεδονία, Θράκη - Καιρός: λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στα ανατολικά τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 09 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος - Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Ηπείρου. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος - Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα ορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ιδία ένταση. Θερμοκρασία: από 10 έως 26 και κατά τόπους 27 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη - Καιρός: γενικά αίθριος. Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα - Καιρός: γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι στα βόρεια. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Αττική - Καιρός: γενικά αίθριος και μονό τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς. Θερμοκρασία: από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη - Καιρός: λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα γύρω ορεινά. Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι νοτιοανατολικοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός αύριο Τετάρτη 11-05-2016: στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, με σποραδικές βροχές από το απόγευμα και πιθανόν πρόσκαιρους όμβρους στα βόρεια ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά. Άνεμοι: στο ανατολικό Αιγαίο, βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια 5 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές, από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 βαθμιαία και στο Ιόνιο 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

«Εγγραφές στην Ημερίδα Σχολικός Εκφοβισμός-Σχολική Διαμεσολάβηση»

Ημερίδα “Σχολικός Εκφοβισμός – Σχολική Διαμεσολάβηση” Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Διάταξη για το ωράριο των εκπαιδευτικών

Διάταξη, σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στη Βουλή, η οποία ορίζει τα εξής:
Οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο μπορούν να απασχολούνται μέχρι και της συμπληρώσεως του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου:
αα) σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας ή πρόσθετης διδακτικής στήριξης, στο σχολείο που υπηρετούν ή σε όμορο αυτού,
ββ) σε γραμματειακή υποστήριξη στο σχολείο όπου υπηρετούν ή σε όμορο αυτού και
γγ) σε υπηρεσίες διοίκησης της εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπηρετούν.
Προϋπόθεση της σχετικής ανάθεσης για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου αποτελεί η έγγραφη βεβαίωση από τον οικείο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που κοινοποιείται στον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οποία βεβαιώνεται ότι έχουν καλυφθεί πλήρως οι ανάγκες σε διδακτικό ωράριο, για τις αντίστοιχες ειδικότητες, στα σχολεία που υπηρετούν οι εκπαιδευτικοί ή σε σχολεία της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Η απασχόληση για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών καθορίζεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του οι- κείου ΠΥΣΠΕ/ ΠΥΣΔΕ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κείμενες διατάξεις περί τοποθετήσεων εκπαιδευτικών μετά την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε διδακτικό ωράριο στο σχολείο που υπηρετούν ή σε άλλο σχολείο της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Η απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περί συμπλήρωσης του υποχρεωτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών εγκρίνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με ευθύνη των οικείων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η ανωτέρω διαδικασία ανάθεσης και έγκρισης για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών ολοκληρώνεται υποχρεωτικά εντός του Σεπτεμβρίου εκάστου διδακτικού έτους.
Ειδικότερα, για το σύνολο των κοινών ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ11, ΠΕ16, ΠΕ19/20, ΠΕ32) βεβαιώνεται επιπλέον εγγράφως από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης προς τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι έ- χουν καλυφθεί πλήρως οι ανάγκες σε διδακτικό ωράριο για κάθε μία από τις αντίστοιχες ειδικότητες στις σχολικές μονάδες της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Η συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου του συνόλου των κοινών ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γίνεται σε σχολικές μονάδες και των δύο (2) βαθμίδων εκπαίδευσης, με προτεραιότητα στη βαθμίδα στην οποία ανήκει ο εκπαιδευτικός.
Η κατανομή και η ανωτέρω συμπλήρωση του διδακτικού ωραρίου του συνόλου των κοινών ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίζονται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη των ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ που συνέρχονται για το θέμα αυτό σε κοινή συνεδρίαση.
Η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιείται με ευθύνη του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης υποχρεωτικά εντός του πρώτου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου εκάστου διδακτικού έτους, ο οποίος ορίζει τον Πρόεδρο της κοινής συνεδρίασης.
Η κατά τα προηγούμενα εδάφια απασχόληση θεωρείται ως χρόνος άσκησης διδακτικού έργου, με όλες τις απορρέουσες από αυτό συνέπειες.
Από 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος του διδακτικού έτους οι πλεονάζουσες διδακτικές ώρες ανατίθενται αποκλειστικά για κάλυψη των διδακτικών κενών.
Η ανάθεση συμπλήρωσης διδακτικού ωραρίου για κάλυψη διδακτικών αναγκών γίνεται με ευθύνη των οικείων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Ειδικά για το σύνολο των κοινών ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η ανωτέρω ανάθεση γίνεται σε σχολικές μονάδες και των δύο (2) βαθμίδων εκπαίδευσης, με προτεραιότητα στη βαθμίδα στην οποία ανήκει ο εκπαιδευτικός, με ευθύνη των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.»
 Η ισχύς της παρούσας παραγράφου άρχεται από το σχολικό έτος 2016-2017.

Τι αλλάζει στη λειτουργία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου (έγγραφο)

Κύμα 100.000 αποχωρήσεων φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Αυτή είναι η διαδικασία εισαγωγής στα Μουσικά Σχολεία (εγκύκλιος)

Ποιες ελληνικές πόλεις βρίσκονται ανάμεσα στις 20 αρχαιότερες του κόσμου (φωτο)

Νέα εγκύκλιος για την αποσύνδεση μισθού – βαθμού στο Δημόσιο

Τι θα φέρουν τα 153 NAI για μισθούς και συντάξεις (πίνακες)

Στο 24% ο ΦΠΑ, έμμεσοι φόροι παντού - Αυξήσεις σε τσιγάρα, καύσιμα, καφέ, αλκοόλ

Μηνιγγίτιδα στα παιδιά: Αναλυτικά όλα όσα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να ξέρουν οι γονείς!

Χαράτσι σε όλα τα αυτοκίνητα από 1η Ιουνίου


Αρχικά έπεσε ως ιδέα για την αλλαγή των τελών κυκλοφορίας.
Πλέον το δεδομένο είναι ένα, είτε μειωθούν, είτε όχι τα τέλη κυκλοφορίας το νέο χαράτσι θα μπει καιν θα πονέσει την τσέπη όλων όσοι διαθέτουν αυτοκίνητο.
Με το νέο χαράτσι η κυβέρνηση περιμένει έσοδα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Το νέο χαράτσι δεν είναι άλλο από την αύξηση του φόρου στα καύσιμα.
Έτσι από την πρώτη Ιουνίου αυξάνονται τρεις φόροι:
1. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που θα σημάνει αύξηση της τάξης του 0,10-0,12 ευρώ δηλαδή οι τιμές θα διαμορφωθούν στο 1,10 με 1,15 ευρώ το λίτρο.
2. Ο Ειδικός φόρος στην τιμή της βενζίνης από 0,03 ως 0,05 ευρώ το λίτρο, κάτι που θα σημάνει αυτόματη αύξηση κοντά στο 1,43 με 1,45 ευρώ το λίτρο.
3. Ο ειδικός φόρος στο υγραέριο κίνησης που θα έχει σαν αποτέλεσμα μια αύξηση της τιμής 0,07-0,08 ευρώ.