Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016

Μεσημεριανός ύπνος: Πόσο πρέπει να διαρκεί για να μη βλάψει την καρδιά

Οι αγώνες και οι θυσίες και το άδοξο τέλος των αγωνιστών του 1821

Απολογία Κολοκοτρώνη

Όταν η Αθήνα ήταν οθωμανική επαρχία

Ο Θεσσαλονικιός τυπογράφος που με δικά του έξοδα τύπωσε τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» και το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος». Ο Σολωμός μοίρασε δωρεάν το βιβλίο στους άπορους, ενώ τα κέρδη τα διέθεσε για το χτίσιμο νοσοκομείου

Η επιστολή του Κολοκοτρώνη με την οποία απειλεί με «φωτιά και τσεκούρι», όσους δεν βοηθήσουν στην πολιορκία της Πάτρας. Τελικά τον υπονόμευσε η ίδια η κυβέρνηση και ο Κωλέττης!

Ο αφορισμός της Φιλικής Εταιρείας και του Υψηλάντη από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄

Οι φρικτές συνθήκες που βίωσαν οι υπερασπιστές της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου, από την έλλειψη τροφής. Κυνηγούσαν τα ποντίκια και στο τέλος υπήρξαν και κρούσματα ανθρωποφαγίας για να μην παραδοθούν

Η Μαντώ Μαυρογένους διέθεσε όλη την περιουσία της στον αγώνα. Πέθανε φτωχή και απαξιωμένη από τους πολιτικούς

«Το Μεσολόγγι ή το κεφάλι σου», ήταν η εντολή του σουλτάνου στον Κιουταχή. «Πλήρωσε συνδρομή για να διαβάζεις την εφημερίδα μας έγκαιρα», ήταν η χλευαστική απάντηση των πολιορκημένων

Νικηταράς, ο Τουρκοφάγος. Φυλακίσθηκε από τους Βαυαρούς, βασανίσθηκε, έχασε την όρασή του και κατέληξε ζητιάνος στα σκαλιά της εκκλησίας (βίντεο)

Οδυσσέας Ανδρούτσος. Ο ήρωας που δολοφόνησε η πατρίδα

Γ. Καραϊσκάκης: «Ρώτησα τον μπούτσον μου και μου είπε να μη σε προσκυνήσω»

Γιατί η ελληνική σημαία είναι κυανόλευκη; Γιατί έχει εννιά λωρίδες; Πότε καθιερώθηκε ως επίσημη σημαία του ελληνικού κράτους;

Η αριστοτεχνική παγίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια και η τρομερή καταστροφή του Δράμαλη. H σημασία της μεγαλύτερης νίκης των επαναστατημένων Ελλήνων το 1821

Το εκκλησάκι της Αθήνας όπου τοποθετήθηκαν μυστικά οι ταριχευμένες καρδιές των αδελφών Υψηλάντη. Τις έκρυψε εκεί η Μαρία Υψηλάντη απογοητευμένη από την στάση της πολιτείας απέναντι στην οικογένειά της

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα γεννήθηκε στο βρώμικο πάτωμα των φυλακών της Κωνσταντινούπολης. Απέκτησε εννέα παιδιά και όταν χήρεψε για δεύτερη φορά έγινε καπετάνισσα. Έγινε πλούσια και διέθεσε όλη την περιουσία στον Αγώνα

Ποια ήταν η Ψαροκώσταινα;

Η επική αθυρόστομη απάντηση του Καραϊσκάκη στον Μαχμούτ Πασά

Ανοίγει το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις – Ποιοι δεν πληρώνουν φόρο

Υπουργείο Παιδείας: Πληροφορίες για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη

Πετρέλαιο κίνησης στην τιμή της βενζίνης προωθεί το ΥΠΟΙΚ

Πως θα δεις τα ένσημα σου ηλεκτρονικά στο atlas.gov.gr με κωδικούς taxisnet

25η Μαρτίου 1821: Πώς είδε ο ελληνικός κινηματογράφος την Επανάσταση - ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016

Μονή Αγίας Λαύρας: Το μοναστήρι που υψώθηκε το Λάβαρο της Επαναστάσεως


agia_lavra_01.jpg

Η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων και είναι ευρύτατα γνωστή ως η Μονή όπου στις 18 Μαρτίου του 1821 υψώθηκε το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό και το επαναστατημένο πλήθος, καθώς επί τουρκοκρατίας η περιοχή αποτελούσε κέντρο Εθνικής Δράσης.

Η Μονή Αγίας Λαύαρας ξεκίνησε, σύμφωνα με την παράδοση τη λειτουργία της, την περίοδο της αυτοκρατορίας του Νικηφόρου Φωκά. Χτίστηκε το 961 μ.Χ. από τον ασκητή της Μονής της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, Ευγένιο, στη θέση Παλαιομονάστηρο, δυτικά του σημερινού μοναστηριού.
Κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το μοναστήρι ήταν μετόχι της Μονής αυτής του Αγίου Όρους, όταν όμως ο αριθμός των μοναχών αυξήθηκε σημαντικά, το μοναστήρι ανεξαρτητοποιήθηκε.
Το πρώτο χτύπημα στη Μονή επέφεραν, το 1585, οι Τούρκοι πυρπολώντας τη. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς από το 1600 και έπειτα το μοναστήρι υφίστατο συνεχείς λεηλασίες ή καταστροφές, άλλοτε από τις επιδρομές των Τούρκων ή των Αλβανών και άλλοτε από φυσικές καταστροφές.
Οι Γερμανοί κατακτητές, βέβαια, ήταν εκείνοι που επέφεραν την τελευταία σημαντική καταστροφή, το 1943. Κατακαίοντας ολόκληρη την περιοχή των Καλαβρύτων έφθασαν και στη Μονή, την οποία πυρπόλησαν και σκότωσαν τους μοναχούς.
Αρχιτεκτονική

Όταν τελείωσε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος η Μονή της Αγίας Λαύρας ανοικοδομήθηκε εκ νέου λαμβάνοντας την τελική της μορφή, που έχει ως σήμερα.
Στη μέση του περιβόλου της ορθώνεται ο ναός, ο οποίος είναι μία βασιλική με τρούλο, και γύρω βρίσκονται τα κελιά των μοναχών. Πριν εισέλθει κανείς στο ναό θα συναντήσει, στη δεξιά πλευρά της εισόδου, το μικρό εκκλησάκι όπου ευλογήθηκε η Επανάσταση του Γερμανού το 1821.
Πολύτιμα ιερά κειμήλια

Το πρώτο αντικείμενο που καλείται να θαυμάσει κάποιος επισκέπτης της Μονής είναι το λάβαρο που υψώθηκε από τους επαναστάτες το 1821 και φυλάσσεται εκεί. Ακόμα, θα δει κανείς τον επιτάφιο του 1754, κεντημένο στη Σμύρνη, την κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη εικόνα του Αγίου Γεωργίου, τα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτους σταυρούς και άλλα.
Το αρχαιότερο από τα περίπου 3000 έντυπα που βρίσκει κανείς στη βιβλιοθήκη της Μονής χρονολογείται από το 1502.
Το μοναστήρι κατέχει και πολλά ιερά λείψανα, όχι μόνο τοπικών Αγίων, αλλά και άλλων, όπως την κάρα του Αγίου Αλεξίου, την κάρα του αγίου Φιλαρέτου, λείψανα των Αγίων Παντελεήμονος, Παρασκευής, Αναργύρων και άλλα.

11 δωρεάν βιβλία (e-books) σχετικά με το 1821

Συντάξεις 170 με 220 ευρώ ζητάει το ΔΝΤ

Ελληνική επανάσταση 1821 Εικόνες της εποχής

1821 - εικόνες Πρόσωπα της επανάστασης

Αλλάζει η ώρα την ΚυριακήΜία ώρα ύπνου θα χάσουμε με την εφαρμογή της θερινής ώρας τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου.
Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να πάνε μια ώρα μπροστά, από τις 3:00 θα πρέπει να πάνε στις 4:00.

25η Μαρτίου και Εθνική Επέτειος

Τι συνέβη, άραγε, στις 25 Μαρτίου του 1821 και την έχουμε αναδείξει ως την ημέρα της εθνικής μας εορτής;
Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Εκ των πραγμάτων είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, ως αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας.
Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.
Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων.
Ο στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της Πελοποννήσου (Μόρα Βαλεσί) Χουρσίτ Πασάς βρισκόταν στα Γιάννινα για να εξοντώσει τον Αλή Πασά, ο οποίος είχε αυτονομηθεί από την Υψηλή Πύλη. Πριν από την αναχώρησή του, ο Χουρσίτ είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους προεστούς του Μοριά ότι οι φήμες που κυκλοφορούσαν για τον επικείμενο ξεσηκωμό των ραγιάδων ήταν ανυπόστατες.
Αχαιοί και Μανιάτες ερίζουν για το ποιος έριξε την πρώτη τουφεκιά του εθνικού ξεσηκωμού. Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων από τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους. Είναι η πρώτη πολεμική ενέργεια της Επανάστασης και θα λήξει νικηφόρα μετά από πέντε ημέρες.
Στις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τη συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
1821 compressed copy
Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί στην Πάτρα. Από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος αναχωρεί ο σερραίος έμπορος και φλογερός πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς, προκειμένου να ξεκινήσει την Επανάσταση στη Μακεδονία.
Περισσότερα
http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/681769/25i-martioy-kai-ethniki-epeteios

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ἤγγειλεν Υἱὸν Ἄγγελος τῇ Παρθένῳ,
Πατρὸς μεγίστης Βουλῆς μέγαν.
Γήθεο τῇ Μαρίῃ ἔφατ' Ἄγγελος εἰκάδι πέμπτῃ.
Βιογραφία
Σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης, που με τόσο σαφή τρόπο μας το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιο του (κεφ. Α' στίχ. 26-38). Την ήμερα αυτή, ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό. Και Όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο αρχάγγελος της απάντησε ότι «το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει» Τότε η σεμνή κόρη, η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά. «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει το θέλημα Εκείνου». και καθώς ο Γαβριήλ εξαφανίστηκε από μπροστά της, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά της, τον Υιό και Λόγο του Θεού. Εκείνον πού με την εκούσια θυσία του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και την καταστροφή στην οποία είχε οδηγηθεί μετά την πτώση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο και την εμφάνιση της αμαρτίας στον κόσμο.

Αξίζει, όμως, να δούμε πως οι εμπνευσμένοι υμνωδοί της Εκκλησίας μας έψαλαν το κοσμοσωτήριο άγγελμα: «Σήμερον χαράς Ευαγγέλια παρθενική πανήγυρις τα κάτω τοις άνω συνάπτεται• ο Αδάμ καινουργείται η Εύα της πρώτης λύπης ελευθερούται και η σκηνή της καθ' ημάς ουσίας τη θεώσει του προσληφθέντος φυράματος ναός Θεού κεχρημάτικεν. Ω μυστήριον! ο τρόπος της κενώσεως άγνωστος, ο τρόπος της συλλήψεως άφραστος. Άγγελος λειτουργεί τω θαύματι παρθενική γαστήρ τον Υίόν υποδέχεται, Πνεύμα άγιον καταπέμπεται Πατήρ άνωθεν ευδοκεί, και το συνάλλαγμα κατά κοινήν πραγματεύεται βούλησιν εν ω και δι' ου σωθέντες, συνωδά τω Γαβριήλ, προς την Παρθένον βοήοωμεν χαίρε, κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου, εξ ης ή σωτηρία, Χριστός ο Θεός ημών, την καθ' ημάς προσλαβόμενος φύσιν προς εαυτόν έπανήγαγεν».

Οι αρχές της εορτής του Ευαγγελισμού δεν είναι επακριβώς γνωστές. Το γεγονός ότι η Αγία Ελένη έκτισε στη Ναζαρέτ βασιλική, στην οποία περιλαμβανόταν κατά παράδοση ο οίκος της Θεοτόκου, όπου αυτή δέχθηκε τον Ευαγγελισμό, επέδρασε ίσως στη σύσταση τοπικής εορτής. Οι πρώτες μαρτυρίες περί αυτής ευρίσκονται στον Άγιο Πρόκλο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, το 430 μ.Χ. και στο Πασχάλιον Χρονικόν (624 μ.Χ.), όπου χαρακτηρίζεται ως συσταθείσα στις 25 Μαρτίου από τους θεοφόρους δασκάλους. Η μεγαλοπρεπής πανήγυρη του Ευαγγελισμού ετελείτο από τους Βυζαντινούς στο ναό των Χαλκοπρατείων, όπου παρίσταντο και οι αυτοκράτορες.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος δ’.
Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τό Κεφάλαιον, καί τοῦ ἀπ᾽ αἰῶνος Μυστηρίου ἡ φανέρωσις· ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Υἱός τῆς Παρθένου γίνεται, καί Γαβριήλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται. Διό καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν· Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ τά νικητήρια, ὡς λυτρωθεῖσα τῶν δεινῶν εὐχαριστήρια, ἀναγράφω σοι ἡ Πόλις σου Θεοτόκε. Ἀλλ᾽ ὡς ἔχουσα τό κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον, ἵνα κράζω σοι· Χαῖρε νύμφη ἀνύμφευτε.

Κάθισμα
Ἦχος α'. Τὸν τάφον σου Σωτὴρ.
Ὁ μέγας Στρατηγός, τῶν ἀΰλων ταγμάτων, εἰς πόλιν Ναζαρέτ, ἐπιστὰς Βασιλέα, μηνύει σοι Ἄχραντε, τῶν αἰώνων καὶ Κύριον· Χαῖρε, λέγων σοι, Εὐλογημένη Μαρία, ἀκατάληπτον, καὶ ἀνερμήνευτον θαῦμα, βροτῶν ἡ ἀνάκλησις.

Ἕτερον Κάθισμα
Ἦχος γ'. Τὴν ὡραιότητα.
Σήμερον ἅπασα κτίσις ἀγάλλεται, ὅτι τὸ χαῖρέ σοι φωνεῖ Ἀρχάγγελος, εὐλογημένη σὺ Σεμνή, καὶ Ἄχραντε πανάμωμε. Σήμερον τοῦ ὄφεως, ἀμαυροῦται τὸ φρύαγμα· ἀρᾶς γὰρ διαλέλυται, τοῦ Προπάτορος σύνδεσμος. Διὸ καὶ κατὰ πάντα βοῶμέν σοι· Χαῖρε ἡ Κεχαριτωμένη.

Ἕτερον Κάθισμα
Ἦχος δ'. Κατεπλάγη Ἰωσὴφ.
Γαβριὴλ ἐξ οὐρανοῦ, τὸ Χαῖρε κράζει τῇ σεμνῇ, ὅτι συλλήψῃ ἐν γαστρί, τὸν προαιώνιον Θεόν, τὸν διὰ λόγου τὰ πέρατα συστησάμενον· ὅθεν Μαριὰμ ἀπεφθέγγετο· Ἄνανδρός εἰμι, καὶ πῶς τέξω Υἱόν; ἄσπορον γονὴν τὶς ἑώρακε; καὶ ἑρμηνεύων ἔλεγεν ὁ Ἄγγελος, τῇ Θεοτόκῳ καὶ Παρθένῳ· Ἐλεύσεταί σοι· Ἅγιον Πνεῦμα, καὶ δύναμις Ὑψίστου ἐπισκιάσει σοι.

Ἕτερον Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ'.Αὐλῶν ποιμενικῶν.
Ὁ Λόγος τοῦ Θεοῦ, ἐπὶ γῆς νῦν κατῆλθεν, ὁ Ἄγγελος βοῶν, τῇ Παρθένῳ ἐπέστη· Χαῖρε Εὐλογημένη, ἡ τὴν σφραγῖδα μόνη φυλάξασα, ἐν μήτρᾳ δεξαμένη, τὸν πρὸ αἰώνων Λόγον καὶ Κύριον, ἵνα ἐκ πλάνης σώσῃ ὡς Θεός, τὸ γένος τῶν ἀνθρώπων.

Ὁ Οἶκος
Ἄγγελος πρωτοστάτης, οὐρανόθεν ἐπέμφθη, εἰπεῖν τῇ Θεοτόκῳ τὸ Χαῖρε καὶ σὺν τῇ ἀσωμάτῳ φωνῇ, σωματούμενόν σε θεωρῶν Κύριε, ἐξίστατο καὶ ἵστατο, κραυγάζων πρὸς αὐτὴν τοιαῦτα.
Χαῖρε, δι' ἧς ἡ χαρὰ ἐκλάμψει,
χαῖρε, δι' ἧς ἡ ἀρὰ ἐκλείψει.
Χαῖρε, τοῦ πεσόντος , Ἀδὰμ ἡ ἀνάκλησις,
χαῖρε τῶν δακρύων τῆς Εὔας ἡ λύτρωσις.
Χαῖρε, ὕψος δυσανάβατον ἀνθρωπίνοις λογισμοῖς,
χαῖρε, βάθος δυσθεώρητον καὶ Ἀγγέλων ὀφθαλμοῖς.
Χαῖρε, ὅτι ὑπάρχεις Βασιλέως καθέδρα,
χαῖρε, ὅτι βαστάζεις τὸν βαστάζοντα πάντα.
Χαῖρε, ἀστὴρ ἐμφαίνων τὸν Ἥλιον,
χαῖρε, γαστὴρ ἐνθέου σαρκώσεως.
Χαῖρε, δι' ἧς νεουργεῖται ἡ κτίσις,
χαῖρε, δι' ἧς βρεφουργεῖται ὁ Κτίστης.
Χαῖρε, Νύμφη ἀνύμφευτε.

Μεγαλυνάριον
Νῦν εὐαγγελίζεται Γαβριήλ, τὸ χαῖρε κραυγάζων, μετὰ δέους τῇ Μαριάμ. Ὢ τοῦ ξένου τρόπου! ἐν μήτρᾳ γὰρ ἀχράντῳ, συνείληπται ὁ Πλάστης σῴζων ὃν ἔπλασε.

Οπτικοακουστικό Υλικό

media
Ακούστε το απολυτίκιο!
media
Ακούστε το απολυτίκιο!

Αγιογραφίες / Φωτογραφίες

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Αγγελική Τσέλιου© (diaxeirosaggelikistseliou. blogspot.com)
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Αγγελική Τσέλιου© (diaxeirosaggelikistseliou. blogspot.com)

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου, Αντρέι Ρουμπλιόβ, Ναός του Ευαγγελισμού, 1405
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου, Αντρέι Ρουμπλιόβ, Ναός του Ευαγγελισμού, 1405

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Εικόνα στη Μονή Αγίας Αικατερίνης, Σινά, τέλη 12ου αι. μ.Χ.
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Εικόνα στη Μονή Αγίας Αικατερίνης, Σινά, τέλη 12ου αι. μ.Χ.

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Πιστό αντίγραφο εικόνας που βρίσκεται στην Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (12ος αιώνας μ.χ.) - Γεωργία Δαμικούκα© (http://www.tempera.gr)
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Πιστό αντίγραφο εικόνας που βρίσκεται στην Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά (12ος αιώνας μ.χ.) - Γεωργία Δαμικούκα© (http://www.tempera.gr)

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (http://www.panagialarisis.gr)
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (http://www.panagialarisis.gr)

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Βημόθυρα - Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά, έργο Γεωργίου Μητροφάνοβιτς, 1653/4
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Βημόθυρα - Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά, έργο Γεωργίου Μητροφάνοβιτς, 1653/4

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Bημόθυρα - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Bημόθυρα - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Bημόθυρα - 14ος-15ος αι. μ.Χ. - Mονή Σίμωνος Πέτρας, Άγιον Όρος
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Bημόθυρα - 14ος-15ος αι. μ.Χ. - Mονή Σίμωνος Πέτρας, Άγιον Όρος

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Φανάρι, Κωνσταντινούπολη
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Φανάρι, Κωνσταντινούπολη

Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Δια χειρός Νικολάου Κροντηρά
Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου - Δια χειρός Νικολάου Κροντηρά

Zεύγος επιμανικίων με παράσταση Eυαγγελισμού - 1634/5 μ.Χ. - Mονή Kαρακάλλου, Άγιον Όρος
Zεύγος επιμανικίων με παράσταση Eυαγγελισμού - 1634/5 μ.Χ. - Mονή Kαρακάλλου, Άγιον Όρος

Σφραγίδα Mονής Bατοπαιδίου (H σφραγίδα φέρει στη σφενδόνη την παράσταση του Eυαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο είναι αφιερωμένη η Mονή Bατοπαιδίου) - 1600 μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον Όρος
Σφραγίδα Mονής Bατοπαιδίου (H σφραγίδα φέρει στη σφενδόνη την παράσταση του Eυαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο είναι αφιερωμένη η Mονή Bατοπαιδίου) - 1600 μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον Όρος

Σφραγίδα Mονής Bατοπαιδίου (H σφραγίδα φέρει στη σφενδόνη την παράσταση του Eυαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο είναι αφιερωμένη η Mονή Bατοπαιδίου) - 1620 μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον Όρος
Σφραγίδα Mονής Bατοπαιδίου (H σφραγίδα φέρει στη σφενδόνη την παράσταση του Eυαγγελισμού της Θεοτόκου, στον οποίο είναι αφιερωμένη η Mονή Bατοπαιδίου) - 1620 μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον Όρος

Σχετικές συνδέσεις

Τι κάνετε αν αγοράσατε ελαττωματικό προϊόν

Συνεχίζεται το «μπλόκο» στις εξετάσεις για νέο δίπλωμα οδήγησης

Κινητή και σταθερή τηλεφωνία, τηλεόραση και τέλη κυκλοφορίας νέα πηγή εσόδων

Ασφαλιστικό: Υποχώρηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης στις νέες συντάξεις

Τα SOS για τις φορολογικές δηλώσεις 2016

Ιστορικό πρωτοσέλιδο αμερικάνικης εφημερίδας του 1821. Εκθείαζε την Ελληνική Επανάσταση την ώρα που ο Κολοκοτρώνης πολιορκούσε την Τριπολιτσά. Η κυβέρνησή τους όμως, έμεινε στα λόγια

Έρχεται νέα και "κουρεμένη" απόσυρση των ΙΧ

Επιτέλους άναψε το “πράσινο ¨ φως για την κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για την απόσυρση των αυτοκινήτων. Ομως, οι Θεσμοί για άλλη μία φορά επέβαλαν τις απόψεις τους και το όφελος θα “κουρευτεί¨σημαντικά. Το ποσοστό της περικοπής για τα μεγάλου κυβισμού προσεγγίζει το 50%, ενώ για τα μικρού κυβισμού από τα 300 ευρώ μειώνεται στα 250 ευρώ.

Η νέα απόσυρση θα ισχύσει ως την 31 Μαίου 2016, ενώ θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2016. Αυτό σημαίνει πως εκείνοι που αγόρασαν αυτοκίνητα το 2016 μπορούν τώρα να κάνουν χρήση της απόσυρσης και να πάρουν χρήματα πίσω.
Το νέο όφελος της απόσυρσης αναμένεται να κυμαίνεται από 240 έως 1.470 ευρώ έναντι 300 έως 2.800 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη απόσυρση.
Ειδικότερα το νέο όφελος της απόσυρσης θα κυμανθεί:
Έως 240 ευρώ από 300 ευρώ, αν αγοράσει κανείς καινούριο αυτοκίνητο έως 900 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ. Δηλαδή το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 20%.
Έως 768 ευρώ από 960 ευρώ, αν αποκτήσει κανείς καινούριο αυτοκίνητο από 901 μέχρι 1.400 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 20%.
Έως 1.320 ευρώ από 1.430 ευρώ, αν αγοράσει κανείς αυτοκίνητο από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 5%.
Έως 1.470 ευρώ από 2.100 ευρώ, αν αγοράσει κανείς αυτοκίνητο από 1.601 μέχρι 1.800 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 5%.
Έως 1.400 ευρώ από 2.800 ευρώ, αν αποκτήσει κανείς αυτοκίνητο από 1.801 μέχρι και 2.000 κυβικά εκατοστά και φορολογητέα αξία μέχρι 14.000 ευρώ. Το ποσοστό μείωσης ανέρχεται σε 50%.

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Αλλαγές στην πληρωμή των φόρων! Έρχονται μηνιαίες δόσεις!

Πετρέλαιο κίνησης: Σοκ με εξίσωση του φόρου και τιμές όπως της βενζίνης!


- Ως και 45 λεπτά το λίτρο μπορεί να φτάσει η νέα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης
- Φωτιά θα πάρουν και οι τιμές των προϊόντων από την αύξηση του κόστους των μεταφορών
- Σενάριο για αύξηση και στον φόρο για το υγραέριο κίνησης

Δεν είναι μόνο όσοι έχουν πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, θα πληγούν και οι καταναλωτές καθώς θα εκτιναχθούν τα έξοδα μεταφοράς, ενώ δεν αποκλείεται να επηρεαστεί και η τιμή του υγραερίου για την κίνηση.
Η εξίσωση στη διαπραγμάτευση δεν βγαίνει. Το υπουργείο αναζητά μόνο από το νέο χαράτσι μέσω αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα τουλάχιστον 400 εκατομμύρια. Έτσι στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι πληρώνουν λιγότερα.
Το νέο σενάριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Αγορά, μιλάει για αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης. Για εξίσωση με αυτόν της βενζίνης.
Ο ειδικός φόρος σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης είναι 330 ευρώ/χιλιόλιτρο, ενώ στη βενζίνη 670 ευρώ/χιλιόλιτρο.
Με μια πρώτη ματιά αυτή η αύξηση δεν μεταφράζεται παρά με αύξηση της λιανικής τιμής από το 1 ευρώ που είναι σήμερα στο 1,35 ευρώ που είναι η τιμή της βενζίνης και αν υπολογίσει κανείς και την αύξηση του φόρου γενικά στα καύσιμα τότε μιλάμε για λιανική τιμή στο 1,45 ευρω/λίτρο.
Αύξηση τεράστια που αναμένεται να πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς αυτοκινήτων που επέλεξαν τα τελευταία πέντε χρόνια να αντικαταστήσουν το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο με ένα πετρελαίου. Η αύξηση αυτή όμως θα επηρεάσει και τις μεταφορές με αποτέλεσμα να αυξηθεί μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, τόσο τα προϊόντα στο ράφι, όσο όμως και εισιτήρια κλπ.
Παράλληλα όμως εξετάζεται και επιπλέον φορολόγηση στο υγραέριο κίνησης, νέο χαράτσι και σε όσους επέλεξαν να αντικαταστήσουν τη βενζίνη με άλλο καύσιμο.

Φόροι: Νέα χαράτσια σε ΕΝΦΙΑ, καύσιμα, αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα και εφημερίδες

- Αυξάνονται ειδικοί φόροι και μπαίνουν νέα χαράτσια ως και στην τηλεόραση
- Νέοι φόροι παντού και λείπουν ακόμη 900 εκατομμύρια για τη συμφωνία
- Δείτε πόσο παραπάνω θα πληρώσουμε την... ανάσταση της οικονομίας

Μετά τον Γολγοθά έρχεται η ανάσταση, την υποσχέθηκε για την οικονομία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όμως ως τότε ποιος θα... ζει;
Η συμφωνία είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, η εξίσωση δεν βγαίνει και ήδη ενώ έχουν ακουστεί πολλά σενάρια, ακόμη και αυτά δεν αρκούν γιατί επαρκούν μόνο για την κάλυψη των μισών απαιτήσεων των δανειστών. Ως τώρα δηλαδή έχουν εξευρεθεί με μέτρα που ακόμη όμως δεν έχουν “κλείσει” περί τα 900 εκατομμύρια και λείπουν άλλα τόσο.
Που θα υπάρξουν λοιπόν νέοι φόροι, χαράτσια και που θα αυξηθούν οι ήδη υπάρχοντες φόροι;
Το ένα σενάριο μιλάει για αύξηση στον ΕΝΦΙΑ με στόχο επιπλέον έσοδα 200 εκατομμυρίων ευρώ, να πάνε δηλαδή τα συνολικά έσοδα από τα 2,65 δσ. Στα 2,85, αλλά δεν είναι μόνο αυτή η αύξηση.
Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα αυξηθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα με τον υπολογισμό με βάση τις τιμές αυτή τη στιγμή να λέει ότι η μέση τιμή από το 1,35 στην αμόλυβδη θα πάει στο 1,46, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης κοντά στο 1,12 ευρώ.
Ακόμη ωστόσο και αν εφαρμοστούν τα παραπάνω μέτρα δεν μιλάμε για έσοδα πάνω από 0,5 δισ. από τα 1,8 που απαιτούν οι δανειστές και έτσι έρχονται και άλλα μέτρα.
Οι δανειστές απαίτησαν αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ ωστόσο η κυβέρνηση το απορρίπτει και κλείνει το μάτι σε άλλες αυξήσεις όπως στον ΦΠΑ εφημερίδων και περιοδικών, αλλά και αύξηση των φόρων στα κινητά τηλέφωνα.
Παράλληλα έπεσε στο τραπέζι ένας νέος φόρος που θα επιβληθεί στη συνδρομητική τηλεόραση.
Τα παραπάνω μέτρα ωστόσο δεν αναμένεται να αποδώσουν περισσότερα από 900 εκατομμύρια στα ταμεία του κράτους και έτσι αναμένεται άμεσα, ως τη Μεγάλη Εβδομάδα νέο πακέτο, αξίας και αυτό 900 εκατομμυρίων.

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και κρύο

Οι βροχές και οι καταιγίδες από τα δυτικά ως το απόγευμα θα επεκταθούν και στα ανατολικά και κάπως έτσι στη μισή Ελλάδα σήμερα θα βρέχει.

Παράλληλα πέφτει και το θερμόμετρο καθώς οι άνεμοι στρέφονται σε βόρειους από το βράδυ.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά. Χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα και από τα δυτικά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική στερεά, Δυτική Πελοπόννησος #Καιρός: νεφώσεις με βροχές και γρήγορα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα ηπειρωτικά. Χιόνια στα ορεινά. Βελτίωση από το απόγευμα. #Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Βελτίωση το βραδύ.
Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά από τα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 07 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες, όπου θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα.
Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση και από το βράδυ βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: μεταβλητοί 4 και σταδιακά βόρειοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ. #Θερμοκρασία: από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Πρόγνωση για αύριο Σάββατο 26-03-2016
Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με γρήγορη βελτίωση. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που σταδιακά από το απόγευμα και από τα δυτικά θα αυξηθούν και τη νύχτα στα βορειοδυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Άνεμοι: στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και νωρίς το πρωί τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα.

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Λίστα εικονικών περιηγήσεων σε μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Υλικό για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου. Εικόνες, ποιήματα, κείμενα, θεατρικά, ...

Η ιστορία του οίκου BVLGARI. Ο Έλληνας κοσμηματοπώλης των Βασιλιάδων και των σταρς. Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έκρυβε Έλληνες στη Ρώμη, ανάμεσά τους και τον Ε. Αβέρωφ

Σούλι, ο Σαμουήλ και το Κούγκι

Δημόσιο: Έτοιμο το ΠΔ για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα – Τι προβλέπει, πότε υπογράφεται

Δημόσιο: Οι 3 κατηγορίες που εξασφαλίζουν πρόωρη σύνταξη πριν τα 62

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι η καρδιά σας δεν «δουλεύει» αποδοτικά

Αυτοί είναι οι 10 δήμοι που θα γίνουν τα νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων (λίστα)

Επιπλέον 19 κέντρα φιλοξενίας σε όλη την ελληνική επικράτεια ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτά πρόσφυγες. Συγκεκριμένα τα έργα έχουν ξεκινήσει ήδη σε 10 δήμους, ενώ φαίνεται πως θα ακολουθήσουν και άλλοι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους», οι περιοχές που έχουν επιλεγεί είναι η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Αττική, ενώ σε εξέλιξη είναι συζητήσεις για τη δημιουργία κέντρου για ασυνόδευτα παιδιά στην Κρήτη.
Αναλυτικά, οι περιοχές στις οποίες έχουν ξεκινήσει τα έργα:
 • Στα Τρίκαλα
 • Στην Αττική και συγκεκριμένα στο Λαύριο, ενώ επεκτείνεται ο Ελαιώνας για να φιλοξενήσει επιπλέον 500 άτομα
 • Στην Καρδίτσα, σε εγκαταστάσεις παλαιού στρατοπέδου
 • Στις Θερμοπύλες
 • Στα Οινόφυτα, σε εγκαταστάσεις παλαιού εργοστασίου
 • Στη Μαγνησία
 • Στην Πέτρα Πιερίας, στους χώρους του πρώην ψυχιατρείου
 • Στη Λαγκαδίτσα Χαλκιδικής
 • Στην Αλεξάνδρεια, στο στρατόπεδο 727
 • Στη Βόλβη, σε κατασκήνωση στον Σταυρό

Τι αλλάζει από το Σεπτέμβριο στις εγγραφές των μαθητών στα σχολεία

O Κλήρος στην Επανάσταση του 1821

Θερινή ώρα 2016: Πότε αλλάζει η ώρα και γιατί

Η μέρα ήδη έχει αρχίσει να μεγαλώνει και ετοιμαζόμαστε σιγά - σιγά όλοι να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Πότε θα βάλουμε τους δείκτες του ρολογιού μας μια ώρα μπροστά;

Στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου θα γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά (δηλαδή η ώρα θα δείχνει 04:00). Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω). Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε αυτό επειδή από τις 15 Ιουλίου (π.ημερ.)/28 Ιουλίου (ν.ημερ.) στις 04:00 ώρα, του 1916, τα ρολόγια στην Ελλάδα είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά στην εισδοχή της ώρας ζώνης. Έτσι η διαφορά σε σχέση με το φως του Ήλιου που καθορίζει και τον πραγματικό χρόνο γινόταν πολύ μεγάλη κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας και περισσότερο στη Κέρκυρα. Τούτο είχε ως συνέπεια να εγκαταλειφθεί.
Στα επόμενα χρόνια είχε υιοθετηθεί η μετατόπιση της ώρας έναρξης λειτουργίας πολλών δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων κατά μισή ώρα, στη χειμερινή περίοδο. Στη δεκαετία όμως του 1970, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973 αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της [θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας με έναρξη το 1975.
Η αλλαγή της ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν με νόμο, γίνεται, πλέον, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) και τελειώνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους πάλι στη 1 π.μ. ώρα Γκρίνουϊτς. Επομένως η αλλαγή είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη τα οποία έχουν υιοθετήσει το μέτρο.
Γενικά η θερινή ώρα δεν χρησιμοποιείται σε χώρες κοντά στον Ισημερινό αφού ανατολή και η δύση του Ήλιου δεν έχουν μεγάλη διαφορά στο διάστημα του χρόνου. Στη Βραζιλία η θερινή ώρα χρησιμοποιείται μόνο στο Νότιο τμήμα της. Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.

Αυτές ειναι οι 9 χώρες με πυρηνικά όπλα - ΧΑΡΤΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Μήνυμα εγρήγορσης από τον ΠΟΥ - Τα συμπτώματα της ασθένειας

Η 24η Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης και παρά το γεγονός ότι με τα εμβόλια και τις μεθόδους πρόληψης έχουν γίνει βήματα προόδου, εντούτοις, τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις.

Το 2016, 9.600.000 άτομα αναμένεται να ασθενήσουν με φυματίωση και 1,5 εκατομμύρια εξ αυτών θα χάσουν τη ζωή τους.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Φακοί επαφής: Πότε κινδυνεύετε με βακτήρια στο μάτι - Προσοχή!

Αν φοράτε φακούς επαφής, πιθανώς γνωρίζετε ήδη για τους διάφορους κινδύνους για την υγεία σας, όπως το να τους φοράτε για πολλές ώρες/ημέρες, να μην τους καθαρίζετε σωστά, ή αρκετά συχνά.

Αλλά μια νέα μελέτη από το ιατρικό κέντρο NYU Langone έρχεται να αναδείξει μια πιο ακραία και επικίνδυνη επίπτωση για τα μάτια σας, που μπορεί να έχουν οι φακοί επαφής.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Διατροφή: Οι Top-10 τροφές για να καθαρίσετε τις αρτηρίες σας

Αύξηση – φωτιά σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης

Το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του ειδικού φόρου στα καύσιμα θα φέρει εκτίναξη της τιμής τόσο στη βενζίνη, όσο και στο πετρέλαιο κίνησης.

Η αύξηση στα καύσιμα όμως θα είναι πολλαπλό πλήγμα για την τσέπη του καταναλωτή, αφού εκτός από τα έξοδα για την καθημερινή μετακίνηση θα αυξήσει και μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν θα μείνουν ανεπηρέαστα τα προϊόντα στο ράφι, ούτε τα εισιτήρια των μεταφορών.
Με την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο φόρος στην βενζίνη θα φτάσει τα 77 λεπτά/λίτρο ενώ στο πετρέλαιο κίνησης στα 43 λεπτά/λίτρο.
Κάπως έτσι η τιμή της βενζίνης που είναι σήμερα κοντά στο 1,35 θα πάει στο 1,46 ευρώ/λίτρο, ενώ αντίστοιχα η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα ανέβει από το 1,019 που είναι σήμερα στο 1,138 ευρώ το / λίτρο.

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Αυτά είναι τα ποσά του φόρου – Αναλυτικά παραδείγματα ανά κατηγορία

Οι προθέσεις του ΥΠΟΙΚ για αλλαγές σε τέλη κυκλοφορίας και φόρους ΙΧ

Οι δόσεις που θα πληρωθεί ο φόρος απο την φορολογική δήλωση 2016

Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές σε Εφορία, Δήμους και Tαμεία με το «νόμο Κατσέλη»

Έρευνα: Ο αυτισμός είναι στα γονίδια ΟΛΩΝ μας - Τι σημαίνει αυτό

Ισότιμοι οι τίτλοι των Κολλεγίων με των ΑΕΙ για τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων

Αδεια άσκησης ιδιωτικού έργου σε εκπαιδευτικούς για περισσότερες από 10 ώρες την εβδομάδα

Τι ειπώθηκε στη Βουλή για ψυχολογικές δοκιμασίες (τεστ ψυχομετρίας) των εκπαιδευτικών

Κατεβάστε δωρεάν: Κ. Παπαρρηγοπούλος – Ιστορία του ελληνικού έθνους (PDF)

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

Πόσες προσλήψεις αναπληρωτών θα χρειαστούν το επόμενο σχολικό έτος

Η σκόνη "πνίγει" τη χώρα! Ασφυκτική η κατάσταση από την Κρήτη μέχρι την Πρέβεζα - ΦΩΤΟ

ΒΕΡΛΙΓΚΑ ''ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΑΛΠΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ''

Γιατί Ορθόδοξοι και Καθολικοί δεν γιορτάζουμε μαζί το Πάσχα;

Οι δανειστές πρότειναν να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Ανεμβολίαστα 45.000 παιδιά στη Κεντρική Μακεδονία

Άλλη τιμή στο ράφι κι άλλη στο ταμείο; Τι μπορείτε να κάνετε…

ΕΦΕΤ: Ανάκληση νοθευμένου ελαιολάδου επικίνδυνου για κατανάλωση

Αλλάζει σε θερινή η ώρα για το 2016

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Συντάξεις: Οι ημερομηνίες που θα καταβληθούν οι συντάξεις Απριλίου

Πώς θα αποφύγετε τις υπερβολικές χρεώσεις σε λογαριασμούς κινητών

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών την Δευτέρα 28/3 στις τράπεζες

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για να σωθεί το «άφαντο» επίδομα γάμου

Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ νέο τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση για να κλείσει το κενό

Οι δόσεις που θα πληρωθεί ο φόρος απο την φορολογική δήλωση

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Τέλος στο σήριαλ με το άνοιγμα του TAXISnet

Τα τεράστια ελλείμματα του ΙΚΑ «φωτογραφίζουν» περικοπές στις συντάξεις

Σαφάρι για την είσπραξη παλαιών οφειλών στα Ταμεία – Στόχος τα 750 εκατ. ευρώ

Βροχή αυξήσεων σε βενζίνη, κινητά, ρεύμα, νερό

Δεν έχουν τέλος οι απαιτήσεις των δανειστών που έφυγαν για να γιορτάσουν τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, αλλά άφησαν πίσω έναν Γολγοθά για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Η “μαύρη τρύπα” που έχει εντοπιστεί θα πρέπει με κάποιο τρόπο να κλείσει και έτσι εκτός από την αύξηση στα έσοδα μέσω ΕΝΦΙΑ (διαβάστε εδώ) υπάρχουν και τα εναλλακτικά σενάρια με αυξήσεις σε έμμεσους φόρους σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών:
Επιβολή τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση
Αύξηση στον φόρο καυσίμων
Αύξηση φορολογίας στην κινητή τηλεφωνία
Αύξηση του ΦΠΑ σε:
ΔΕΗ
ΕΥΔΑΠ
Εμφιαλωμένα νερά
Βιβλία
Εφημερίδες
Εισιτήρια κινηματογράφου
Εισιτήρια Θεάτρου.

Σκόνη στην ατμόσφαιρα: Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Ο Αττικός ουρανός (και όχι μόνο) άλλαξε χρώμα σήμερα, λόγω της μεταφοράς σκόνης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Η σκόνη στην ατμόσφαιρα δεν είναι φυσικά κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά.

H πείρα από πολλές προηγούμενες αντίστοιχες καταστάσεις μας διδάσκει ορισμένους απλούς κανόνες πρόληψης για το καλό της υγείας σας.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Οδηγίες για τη βοήθεια προς τους πρόσφυγες

Αναγνώριση προϋπηρεσίας μονίμων εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα τα κενά στα σχολεία είναι 3.763 ‼!

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για το "χειρισμό" όσων υπάγονται στο νόμο Κατσέλη

Ακατάσχετο το επίδομα θέρμανσης

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία

Το κείμενο των 20 προτάσεων για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης που συζητήθηκαν σήμερα στη Βουλή

ΜΤΠΥ: Οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν φόρο, χωρίς να λάβουν μέρισμα

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016

Έρχονται ειδοποιητήρια για το κτηματόσημο

«Τσουνάμι» φόρων στα αυτοκίνητα – Όποιος μετακινείται πληρώνει!

Όσα ισχύουν για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή. Τι συμβαίνει με την προϋπηρεσία

Εισπρακτικές εταιρείες και για τα κοινόχρηστα – Μέχρι και πλειστηριασμοί!

«Ακατάσχετο» το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης – Τι λέει απόφαση του ΥΠΟΙΚ

ΟΑΕΔ: Από την Τρίτη η υποβολή αιτήσεων για τις Παιδικές Κατασκηνώσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πότε λήγει η προθεσμία

Μουσικοθεραπεία: πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί μου;

Τατουάζ: Οι κίνδυνοι που δεν περνούν από το μυαλό σας

Τα 11 καλύτερα μουσεία του κόσμου (PHOTOS)

Τι ισχύει για την αργία της 25ης Μαρτίου: Ποιοι δουλεύουν και πώς αμείβονται

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Ανακοινώθηκε η λίστα με τα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες για τους πρόσφυγες

Πρακτική άσκηση σπουδαστών ΑΣΠΑΙΤΕ σε σχολικές μονάδες

Πρωτότυπα σκίτσα ηρώων για την 25η Μαρτίου, ζωγραφισμένα με το χέρι.

ΟΣΥΑΠΕ: Ο αποχαρακτηρισμός των παραμεθόριων περιοχών λειτουργεί τιμωρητικά για τους δημόσιους υπαλλήλους

ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος στα Ιωάννινα - Έγιναν τα εγκαίνια (βίντεο+φωτό)

Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ! Πότε λήγει η προθεσμία


Δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ χωρίς προκαταβολή σε 36 δόσεις δίνει η ΔΕΗ σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών για το διάστημα μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Στη συνέχεια θα ισχύσει μόνιμος κανονισμός ρύθμισης χρεών με ευνοϊκότερους όρους (μικρότερη προκαταβολή, 5-15% και 18-36 δόσεις) σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα. Το νέο σύστημα διακανονισμών εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ και θα τεθεί σε εφαρμογή με την έγκρισης του από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Τα σημεία - κλειδιά
Σημειώνεται οτι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ κυμαίνονται στο επίπεδο των 2,2-2,3 δισ. ευρώ και αποτελούν τροχοπέδη για την επιχείρηση.
Αναλυτικά το νέο σύστημα διακανονισμών προβλέπει:
1. Από 01.04.2016 μέχρι και 31.07.2016, όλοι οι πελάτες μπορούν να διακανονίσουν τις οφειλές τους σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή.
Στη ρύθμιση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν για το υπόλοιπο της οφειλής τους και εκείνοι οι πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το ισχύον σήμερα σύστημα.
Η καταβολή της 1ης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.
2. Από 01.08.2016 και εξής θα ισχύουν για όλους τους οικιακούς και επαγγελματικούς -πλην των εποχικών και αγροτών- πελάτες τα εξής:
- Μηνιαίες Δόσεις: Ύψος ίσο κατ' αρχάς με το 30% του μέσου, σε ετήσια βάση, μηνιαίου λογαριασμού με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.
- Προκαταβολές: 5% για πελάτες χωρίς αντισυμβατική συμπεριφορά (παραβίαση μετρητή, ρευματοκλοπή κ.ά) και 15% για πελάτες με αντισυμβατική συμπεριφορά.
3. Για τους επαγγελματικούς πελάτες με εποχική δραστηριότητα από 01.08.2016 θα ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις.
4. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί μια δόση λόγω αδυναμίας κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους, ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Αν δεν καταβληθούν περιςςότερες δόςεις, τότε για να εξακολουθήσει να ισχύει ο διακανονισμός θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι οφειλόμενες δόσεις πλην μίας.
Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση ισχύος του διακανονισμού είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.
5. Οι ρυθμίσεις δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις ρευματοκλοπών.
Όπως τονίζεται από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, «η Επιχείρηση, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά τον κοινωνικό της ρόλο, μετά τις γενναίες ρυθμίσεις του Ιουνίου 2015 και τις πρόσφατες μεγάλες διευκολύνσεις προς τους αγρότες προβαίνει σε ακόμη μεγαλύτερες διευκολύνσεις των πελατών της, για την εξόφληση των οφειλών τους. Έτσι, όλοι έχουν την ευκαιρία να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Επιχείρησης, πράγμα καθοριστικής σημασίας για την οικονομική της ευρωστία. Με αυτό τον τρόπο εκτός των άλλων θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση των καταναλωτών, με προοπτική τη μείωση και των τιμολογίων των συνεπών οικιακών πελατών, μετά την πρόσφατη μείωση των τιμολογίων των συνεπών επαγγελματικών».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ