Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Επιτέλους συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ την Πέμπτη 3-3-2016

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ  Β. Παληγιάννη
Την Πέμπτη 3-3-2016 θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ με θέματα ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω:
1.    «Εξέταση ένστασης εκπαιδευτικού, Διευθυντή Π.Ε., σχετικά με απόφαση του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. για απόρριψη της αίτησης αναγνώρισης συνάφειας του μεταπτυχιακού του τίτλου σπουδών και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»  
2.    «Εξέταση αίτησης εκπαιδευτικού, Διευθύντριας Π.Ε., για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
3.    «Εξέταση αίτησης εκπαιδευτικού, Διευθύντριας Π.Ε., για έγκριση συνάφειας του μεταπτυχιακού της τίτλου σπουδών και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
4.    «Συζήτηση επί αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
5.    «Εξέταση αιτήσεων ανάκλησης παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
6.    «Εξέταση αίτησης ανάκλησης μετάταξης διοικητικού υπαλλήλου & επαναφορά του σε θέση εκπαιδευτικού Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
7.    «Επανεξέταση τροποποίησης απόφασης μετάταξης εκπαιδευτικού Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
8.    «Συζήτηση επί αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε διοικητικές θέσεις και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
9.    «Εξέταση θεμάτων επί των αποσπάσεων εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ (ανακλήσεις, τροποποιήσεις, νέες εκπρόθεσμες κατά προτεραιότητα αιτήσεις κλπ) και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
10.    «Εξέταση ανακλήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Π.Ε., κλάδου ΠΕ 06, έτους 2014-2015 και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
Θυμίζω πως η τελευταία συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου είχε πραγματοποιηθεί στις 2-12-2015.

Χορήγηση άδειας δίκης σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Για τη χορήγηση αδειών δίκης σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σας ενημερώνουμε ότι αυτές παρέχονται σύμφωνα με τα άρθρα 657 και 658 του Αστικού Κώδικα κατά τα οποία η άδεια δίνεται στον εργαζόμενο για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά του και αφαιρείται από τις δεκαπέντε ημέρες αναρρωτικής άδειας που αυτός δικαιούται.
Αυτό αναφέρει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο εκδόθηκε ύστερα από σχετικό ερώτημα της Διεύθυνσης ΠΕ Κορίνθου.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Από την Κυριακή των Απόκρεω, 6 Μαρτίου 2016 ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές από συλλόγους του δήμου μας ανταμώνουν στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία (Πλατεία Πύρρου) για να πλέξουν χορεύοντας το γαϊτανάκι παρέα με τη γκαμήλα, τους κουδουνάτους και...
άλλα γιαννιώτικα έθιμα της Αποκριάς. Συμμετέχουν οι:
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κιάφας,
Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λογγάδων,
Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρμάρων,
Πολιτιστικός Σύλλογος Αμφιθέας «Οι Άγιοι Ανάργυροι»,
Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικής,
Πολιτιστικός Σύλλογος Δροσοχωρίου,
Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Λούτσα»,
Πολιτιστικός Σύλλογος Λακκωμάτων,
Πολιτιστικός Σύλλογος Κρύας
Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Πλάτανος»,
Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Κάστρο»,
Πολιτιστικός Σύλλογος Περάματος «Το Σπήλαιο»,
Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών,
Φιλοπρόοδος Κίνηση Κοσμηράς,
Χορευτικός Όμιλος Χουλιαράδων.
Την Κυριακή της Τυρινής, 13 Μαρτίου στις γειτονιές των Ιωαννίνων οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι με την στήριξη του Πνευματικού Κέντρου ανάβουν τις παραδοσιακές τζαμάλες. Χορός γύρω από τη φωτιά, δωρεάν κρασί, παραδοσιακά εδέσματα και αργά το βράδυ φασολάδα. 62 τζαμάλες ανάβουν φέτος σε όλον το Δήμο Ιωαννιτών. Την Καθαρά Δευτέρα 14 Μαρτίου, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών καλεί τους Γιαννιώτες και τους επισκέπτες της πόλης μας να γιορτάσουν τα Κούλουμα στο Πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλης, από τις 12 το μεσημέρι με νηστήσιμα εδέσματα, μουσική και χορό.

Τι δείχνει νέα έρευνα για τα σπίτια που έχουν σκύλο; Διαβάστε περισσότερα: Τι δείχνει νέα έρευνα για τα σπίτια που έχουν σκύλο;

Ακτίνες UVA και UVB: Τι κάνει ο κάθε τύπος στο δέρμα σας - Τι ισχύει με τον δείκτη SPF στα αντηλιακά

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως είναι επιβλαβής και μπορεί να βλάψει το δέρμα σας. Μέρος αυτής της βλάβης είναι μικρής διάρκειας (προσωρινή), όπως το ηλιακό έγκαυμα.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι επιβλαβούς υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας: UVA και UVB. Οι ακτίνες UVA εισχωρούν βαθύτερα στο δέρμα, καταστρέφοντας το μεσαίο στρώμα (χόριο). Το χόριο περιέχει τους ελαστικούς ιστούς που διατηρούν το δέρμα ελαστικό.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Η ημερομηνία λήξης μαθημάτων στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας

Βήχας: Πώς να ανακουφιστείτε στο σπίτι - Infographic

Το βραχιολάκι του Μαρτίου – Η ιστορία και το έθιμο του «Μάρτη»!

Κόκκινη κλωστή δεμένη… στο χέρι βάζουμε την πρώτη ημέρα του Μαρτίου – Τι δείχνει το έθιμο.
Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.
Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.
Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.
Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.
Η Χριστιανική Εκκλησία δια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου θεωρεί το έθιμο ειδωλολατρικό ήδη από το 5ο αιώνα.
Ο «Μάρτης» στα Βαλκάνια
Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία Μάρτινκα και στην Αλβανία ως Βερόρε. Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι, δένουν τον Μάρτη σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.
Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται Μαρτενίτσα. Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η Μαρτενίτσα λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.
Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός – Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.
Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.
Πηγή: sansimera

Miro 6.0 - Κορυφαίος Video Player και όχι μόνο

Το μυστήριο με τη μούμια που βρέθηκε μετά από 8 χρόνια μέσα σε εξαφανισμένο ιστιοπλοϊκό στον Ειρηνικό. Στη θέση του ασυρματιστή βρέθηκε μουμιοποιημένο το πτώμα ενός γερμανού που προσπαθούσε να στείλει SOS

Τι σημαίνει όταν κρυσταλλώνει το μέλι;

Μαζική φυγή 223 χιλιάδων νέων από το 2008 έως το 2013

Από το Τσοτύλι Κοζάνης ο πρώτος τυποποιημένος ελληνικός πατσάς

Ο Γ. Καλαγασίδης φέρνει στο τραπέζι μας τον πρώτο μαγειρεμένο και τυποποιημένο Ελληνικό Σπιτικό Πατσά. Τα επόμενα βήματα για νέα οικογένεια προϊόντων.
Επιχειρηματικό μυαλό θα πει να βλέπεις την ευκαιρία για δουλειές, για ανάπτυξη, για business, εκεί που δεν τη σκέπτονται άλλοι. Αυτό ακριβώς έκανε ο κ. Γιώργος Καλαγασίδης, προτείνοντας στους Έλληνες αλλά και στους απανταχού της γης φίλους του πατσά, την πρώτη μαγειρεμένη και τυποποιημένη σούπα πατσά.
"Ο πατέρας μου είχε πατσατζίδικο στο Τσοτύλι από το 1953, στην οικογένεια έχουμε τις συνταγές και ξέρουμε ότι ο πατσάς μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά έχει πολλούς και φανατικούς φίλους. Όταν με την οικονομική κρίση οι νυχτερινές έξοδοι και οι δαπάνες των Ελλήνων περιορίστηκαν, σκέφτηκα ότι θα ήταν πολύ βολικό, να μπορούν εύκολα να απολαύσουν την αγαπημένη τους σούπα στο σπίτι, χωρίς να αναγκαστούν να τη μαγειρέψουν οι ίδιοι ή να βγούνε έξω το βράδυ για να πάνε σε κάποιο πατσατζίδικο", εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Καλαγασίδης.
Ο "Ελληνικός Σπιτικός Πατσάς" είναι το πιο πρόσφατο επιχειρηματικό εγχείρημα του Γιώργου Καλαγασίδη. Μετά από πολλά χρόνια ζωής και δουλειάς στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο της ένδυσης, το 1999 επέστρεψε στο Τσοτύλι του νομού Κοζάνης, την εποχή που δημιουργήθηκε η πρώτη Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας και δημιούργησε τον ξενώνα "Καρούτα", ενώ στην ίδια γειτονιά, στη περιοχή της πλατείας, ανοίγει και εστιατόριο.
Το επόμενο και πιο πρόσφατο βήμα του κ. Καλαγασίδη ήταν η δημιουργία της ατομικής επιχείρησης, που διασώζει την παράδοση παρασκευής πατσά. Η εταιρεία ανοίγει το 2014, το 2015 μπαίνει σε παραγωγική λειτουργία και από φέτος κάνει σταδιακά την είσοδό της στην αγορά. Σε μία μικρή βιοτεχνική εγκατάσταση, παράγονται χειροποίητα περί τις 4.000-5.000 μερίδες το μήνα, που φτάνουν σε μπολάκια, κατεψυγμένες, στα επιλεγμένα σημεία διάθεσης.
Με όλες τις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων και με πρώτη ύλη ελληνική, ο Ελληνικός Σπιτικός Πατσάς, διατίθεται σε κρεοπωλεία και delicatessen, σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Καστοριά ενώ ήδη έχουν σταλεί δείγματα σε Γερμανία και Ολλανδία.
Ο τυποποιημένος πατσάς, κατεψυγμένος όπως διατίθεται σε μερίδες, είναι η εύκολη λύση για κατανάλωση στο σπίτι.
Αλλά για τον κ. Καλαγασίδη, οι πέντε κωδικοί που κυκλοφορούν είναι μόνο η αρχή, τόσο για την εσωτερική αγορά, όσο και για το εξωτερικό, άλλωστε υπάρχουν καταναλωτές, όπως οι Ασιάτες που λατρεύουν τον πατσά/tripe.
Tην επόμενη εβδομάδα η ομάδα των "πέντε", εμπλουτίζεται και με μία ακόμη σούπα, από γίδα βραστή, φαγητό επίσης αγαπημένο για πολλούς βορειοελλαδίτες, αλλά και Θεσσαλούς όπως και Πελοποννήσιους. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι πέντε επιλογές των καταναλωτών είναι παραδοσιακός ανάμικτος πατσάς, σούπα από σκέτη κοιλιά ή από σκέτα ποδαράκια, μοσχαροκεφαλή και χωριάτικος πατσάς που είναι μία μίξη των τεσσάρων πρώτων.
Αλλά το μεγάλο άνοιγμα που ετοιμάζει κυρίως έχοντας στο νού αγορές του εξωτερικού, είναι μία νέα οικογένεια από ελληνικές παραδοσιακές σούπες.
"Μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η προεργασία ώστε από το φθινόπωρο να τοποθετηθούν στην αγορά και άλλες σούπες, παραδοσιακές ελληνικές, όπως ο τραχανάς, η μαγειρίτσα, η κοτόσουπα, το βραστό από μοσχάρι. Θα διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο κατάλογο που θα καλύπτει το κενό που υπάρχει στα μαγειρεμένα και τυποποιημένα γεύματα, δηλαδή στις σπιτικές παραδοσιακές σούπες", τονίζει ο ίδιος.
Η εταιρεία Καλαγασίδη, παράλληλα, προσπαθεί να ενημερώσει τον καταναλωτή που δεν ξέρει ότι μπορεί να βρει αυτά τα προϊόντα, τον πατσά έτοιμο, σε κρεοπωλεία ή delecatessen. Θα ακολουθήσουν φυσικά και συμμετοχές σε εκθέσεις τροφίμων. Εκτιμώ, ότι με τους ρυθμούς που αναπτυσσόμαστε, το 2017 θα εμφανίσουμε κέρδη".
Πηγή: voria.gr

Σχέδιο για φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία

Τα πρόστιμα για ΚΤΕΟ σε όσους παίρνουν τις πινακίδες πίσω απο την εφορία

Ποιοι «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες ΙΧ κινδυνεύουν με διπλά τέλη κυκλοφορίας

Τελευταία πληρωμή για τον ΕΝΦΙΑ - Οι κυρώσεις για όσους τον ξεχάσουν

Οι πρωτοτυπίες και το χρονοδιάγραμμα για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

Συμβουλές της ΕΛΑΣ για να μην την «πατήσετε» σε αγοραπωλησίες Ι.Χ

Πανελλήνιες 2016: Η πρώτη ημέρα εξετάσεων και οι σχολές με σκληρό ανταγωνισμό

Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Σε συνεδρίαση του K.Υ.Σ.Π.Ε. που θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016, θα εξεταστούν τα παρακάτω :
1.  «Εξέταση ένστασης εκπαιδευτικού, Διευθυντή Π.Ε., σχετικά με απόφαση του Κ.Υ.Σ.Π.Ε. για απόρριψη της αίτησης αναγνώρισης συνάφειας του μεταπτυχιακού του τίτλου σπουδών και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.» 
2.  «Εξέταση αίτησης εκπαιδευτικού, Διευθύντριας Π.Ε., για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
3.  «Εξέταση αίτησης εκπαιδευτικού, Διευθύντριας Π.Ε., για έγκριση συνάφειας του μεταπτυχιακού της τίτλου σπουδών και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
4.  «Συζήτηση επί αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
5.  «Εξέταση αιτήσεων ανάκλησης παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
6.  «Εξέταση αίτησης ανάκλησης μετάταξης διοικητικού υπαλλήλου & επαναφορά του σε θέση εκπαιδευτικού Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
7.  «Επανεξέταση τροποποίησης απόφασης μετάταξης εκπαιδευτικού Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
8.  «Συζήτηση επί αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε διοικητικές θέσεις και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης
9.  «Εξέταση θεμάτων επί των αποσπάσεων εκπαιδευτικών από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ(ανακλήσεις, τροποποιήσεις, νέες εκπρόθεσμες κατά προτεραιότητα αιτήσεις κλπ) και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
10.  «Εξέταση ανακλήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Π.Ε., κλάδου ΠΕ 06, έτους 2014-2015 και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης.»
Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης

Τελευταία πληρωμή για τον ΕΝΦΙΑ - Οι κυρώσεις για όσους τον ξεχάσουν

Το υπουργείο για τον αριθμό των υποψηφίων που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ

Μόλις, η αρμόδια υπηρεσία ολοκληρώσει την αποδελτίωση των δηλώσεων – αιτήσεων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ, και διαπιστώσει τα ποσοστά των δηλώσεων που αφορούν το νέο και το παλαιό σύστημα εξετάσεων, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει το ποσοστό των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι οποίες θα αντιστοιχούν στους υποψηφίους καθενός από τα δυο συστήματα.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.
Επίσης το υπουργείο Παιδείας με την ίδια ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 16 Μαίου.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, 29 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και η κατάθεση των αιτήσεων και απαιτούμενων δικαιολογητικών των μαθητών και αποφοίτων (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά  περίπτωση.

Financial Times: «Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη της στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες»

Στον κίνδυνο που υπάρχει να προκληθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικής φύσης στην Ελλάδα εξαιτίας της ενέργειας της Αυστρίας και των συμμάχων της στα Βαλκάνια να σφραγίσουν τα νότια σύνορά τους αναφέρεται άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους Financial Times με τίτλο: «Η Ευρώπη γυρνάει την πλάτη της στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες».

Το άρθρο ξεκινάει με την προειδοποίηση στην αρχή της χρονιάς του προέδρου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Μαρτίου πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μια λύση για την προσφυγική κρίση που θα αφορά όλη την ΕΕ, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» με την έναρξη του καλοκαιριού και την αύξηση των προσφυγικών ροών. Ωστόσο, σημειώνει, «η προειδοποίησή του αγνοήθηκε σκοπίμως από κυβερνήσεις της ΕΕ» που προτίμησαν να αναλάβουν μονομερώς δράση παρά να κάνουν τη συλλογική προσπάθεια που επείγει.
Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερα κράτη μέλη παραμέρισαν τη ζώνη Σένγκεν και ενήργησαν μονομερώς, υπογραμμίζεται στο άρθρο της FT. Το πιο εντυπωσιακό ήταν όμως, όπως επισημαίνει, ότι η Αυστρία, η οποία υποστήριζε κάποτε σθεναρά τη συλλογική στάση της ΕΕ, ένωσε τις δυνάμεις της με 9 γειτονικές χώρες για να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους που θα σταματούν τους πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη από την Ελλάδα και ακολουθούν τη «διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων».
«Αυτό που είναι πολύ πιο ανησυχητικό», προσθέτει η εφημερίδα, «είναι ότι η ενέργεια της Αυστρίας και των συμμάχων της στα Βαλκάνια δημιουργεί τον κίνδυνο πρόκλησης κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικής φύσης στην Ελλάδα», και υπογραμμίζει: «η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την παροχή καταλύματος σε 70.000 πρόσφυγες, αλλά περισσότεροι από 2.000 φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα».
«Η δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη καθώς, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, η χώρα παλεύει τώρα με την τιμωρητική δημοσιονομική λιτότητα που της επιβλήθηκε με την περσινή συμφωνία διάσωσης», αναφέρεται στο άρθρο της εφημερίδας FT.
Ακόμη και καθυστερημένα, οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρέπει να συνειδητοποιήσουν που οδηγεί αυτή η κατακερματισμένη απάντησή τους, προσθέτουν οι FT, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί από την υπόλοιπη ΕΕ να γίνει ένα αμπάρι για μετανάστες ή, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, 'μια αποθήκη ψυχών'". Αντ'αυτού το μπλοκ θα πρέπει να υιοθετήσει την συλλογική προσέγγιση που εισηγήθηκε ο Τουσκ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ».
Οι κινήσεις αυτές είναι απίθανο να αποτρέψουν τη φυγή κι άλλων απελπισμένων προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες προς την Ευρώπη, υπογραμμίζει εξάλλου και αναφέρει και πάλι στοιχεία: περισσότεροι από 100.000 έφτασαν στην Ελλάδα τους πρώτους δύο μήνες φέτος σε σύγκριση με τους 5.000 την ίδια περίοδο πέρυσι, όπως και την πρόβλεψη του ΟΗΕ ότι άλλο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες θα ταξιδέψει το 2016 στην Ευρώπη.
«Στις 17 Μαρτίου, πρέπει να εφαρμοστεί το σχέδιο κατανομής των 160.000 προσφύγων, που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα και την Ιταλία, στις χώρες μέλη», επισημαίνει η εφημερίδα. «Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χρειάζεται να ενισχύσουν τους μηχανισμούς καταγραφής των νέων αφίξεων. Η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να ρίξουν το βάρος τους στην αποστολή του ΝΑΤΟ να αποκλείσει τις διαδρομές που ακολουθούν οι διακινητές στο Αιγαίο. Μακροπρόθεσμα το μπλοκ χρειάζεται να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των οικονομικών μεταναστών που δεν πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγηση ασύλου. Επίσης χρειάζεται να προσφερθεί μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, που φέρουν το φορτίο της προσφυγικής κρίσης», σημειώνει.
«Σε μια εποχή που ανθεί το αίσθημα λαϊκισμού στην ήπειρο ο εύκολος πειρασμός για πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν μακριά από το έδαφός τους τους πρόσφυγες και να αφήσουν το πρόβλημα στους γείτονές τους. Όμως το να επιτρέψει η Ευρώπη μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, θα ήταν εξωφρενικό. Θα ήταν μια προσβολή για τις αξίες και τα ιδεώδη του μπλοκ και θα προκαλούσε αμετάκλητη ζημιά στη φήμη της ΕΕ», καταλήγει το άρθρο αυτό γνώμης των FT.

Γιατί λέμε τη φράση «Χτύπα ξύλο»;

«Χτύπα ξύλο» προτρέπουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, αλλά και το συνομιλιτή μας, όταν ακούμε κάτι δυσάρεστο. Πού, όμως, έχει τις ρίζες της αυτή η φράση;
«Απτεσθαι ξύλου», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες. Λόγω της πεποίθησης τους ότι στα δένδρα κατοικούσαν νύμφες (Δρυάδες/Αμαδρυάδες) χτύπαγαν το ξύλο του κορμού των δένδρων για να επικαλεστούν την προστασία τους, καθώς οι νύμφες μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τις ευχές των ανθρώπων.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι άνθρωποι πολλές φορές συναντιούνταν στα δάση για να συζητήσουν τα θέματα τους, καλά ή κακά, νόμιμα ή παράνομα. Με το να χτυπάνε ξύλο, κορμούς δέντρων δηλαδή, διώχνανε τα οποιαδήποτε πνεύματα κατοικούσαν μέσα στο ξύλο για να μην τους ακούσουν…
χτύπα ξύλο
Βέβαια δε χτυπάνε όλοι το ξύλο. Οι Βρετανοί έχουν την έκφραση touch wood – άγγιξε το ξύλο!! Μια εξήγηση αυτής της «παραλλαγής» βρίσκεται σε μια παλιά Ιρλανδέζικη δεισιδαιμονία, σύμφωνα με την οποία αυτό το κάνανε για να ευχαριστήσουν τα μικρά ανθρωπάκια, τα οποία τους χαρίζανε καλή τύχη!!
Επίσης, θεωρούσαν πως τα δέντρα λατρεύονταν ως τόποι κατοικίας καλών και ευγενικών πνευμάτων. Έτσι, αγγίζοντας το ξύλο, την κατοικία δηλαδή του πνεύματος, προστατευόσουν και ο ίδιος από τα κακά πνεύματα!! Το άγγιγμα του ξύλου βλέπετε, πίστευαν πως προστατεύει και από την πραγματοποίηση κάποιων αρνητικών οιωνών!
Αργότερα η εν λόγω πρακτική συνδέθηκε με τον σταυρό του μαρτυρίου σαν μια πιθανή ρίζα του εθίμου.

Όσκαρ 2016: Όλη η λίστα των νικητών - Χαμένοι και κερδισμένοι!

Ευφυία: Τα 8 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι πιο έξυπνοι! (γράφημα)

Υλικό για την «Ημέρα για τον σχολικό εκφοβισμό»…

Ιστο-σελίδες ιστορίας για τη διδασκαλία της Ιστορίας

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ-Στο Σπήλαιο της Κηπίνας

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Δύο ημέρες νωρίτερα σε σχέση με πέρσι, στις 16 Μαΐου θα ξεκινήσουν φέτος  οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Την απόφαση αυτή έλαβε η Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, μετά από προβληματισμό που υπήρξε για το εάν θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις στις 16 Μαίου ή μία εβδομάδα μετά.
Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.
Στελέχη του υπουργείου Παιδείας διατύπωναν την  άποψη ότι οι εξετάσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν μία εβδομάδα μετά τις 16 Μαίου, με το σκεπτικό ότι  μετά τις διακοπές του Πάσχα θα πρέπει να δοθούν κάποιες ημέρες στα σχολεία για τις καθιερωμένες επαναλήψεις στην τάξη.
Το Πάσχα φέτος “πέφτει” την 1η Μαΐου  και τα σχολεία θα κλείσουν για τις διακοπές, λόγω εορτών, την Παρασκευή 22 Απριλίου και θα ανοίξουν τη Δευτέρα 9 Μαΐου.
Πέρσι, τα  Γυμνάσια και Λύκεια έκλεισαν στις 13 Μαίου, προκειμένου να διεξαχθούν οι ενδοσχολικές και Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Ετσι μετά από την οριστικοποίηση της ημερομηνίας έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Γυμνάσια και Λύκεια αναμένεται  τα μαθήματα να σταματήσουν   όπως και πέρσι στις 13 Μαίου .
Σημειώνεται ότι το τελευταίο τριήμερο πριν τη λήξη των μαθημάτων οι καθηγητές κάνουν   επαναλήψεις και ανακοινώνεται στους μαθητές το πρόγραμμα των εξετάσεων.
Βέβαια για πολλούς  μαθητές της Γ Λυκείου η παρουσία στο σχολείο αναμένεται να σταματήσει πολύ πριν το Πάσχα, καθώς όπως συμβαίνει κάθε χρόνο  αυτή την εποχή,   αρχίζει μια φάμπρικα απουσιών και δικαιολόγησης απουσιών ώστε αρκετοί μαθητές (όχι όλοι) να "κάνουν" τις 114 ή τις 164 απουσίες, τις οποίες "δικαιούνται".

Έως και σήμερα 29/2 οι αιτήσεις των υποψηφίων ΓΕΛ / ΕΠΑΛ για τις Πανελλαδικές

Έχετε το σωστό βάρος για το ύψος σας; Δείτε το στον πίνακα!

Μοριοδότηση πιστοποίησης ξένης γλώσσας για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης

Θεαματική ξενάγηση στην Κωνσταντινούπολη από ψηλά!

Όταν οι Έλληνες έφταναν πρόσφυγες στη Συρία! Συγκλονιστικό ντοκουμέντο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι ‘Ελληνες

Βρέθηκε το Ελληνικό μέλι με την περισσότερο ευεργετική δράση. Μάθετε τώρα το μυστικό...

Ο χάρτης των μεταναστών στην Ελλάδα – Που βρίσκονται και πόσοι

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρίσκονται 25.706 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Στην πρώτη γραμμή εισόδου, στα νησιά του Αιγαίου δηλαδή, τη Λέσβο, την Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο την Κω τη Ρόδο και το Καστελόριζο βρίσκονται 5.397 μετανάστες και πρόσφυγες.
Στην Καβάλα έχουν προωθηθεί 1.529 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ στην Αττική στα τρία στρατόπεδα και τον Πειραιά βρίσκονται 8.431.
Στο... δρόμο προς τα σύνορα για να περάσουν στην Ευρώπη σε Λαμία, Καλαμπάκα, Τέμπη, Γρεβενά, Κοζάνη Πιερία έχουν συγκεντρωθεί 3.349 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ κοντά στα σύνορα στην Ημαθία, τα Διαβατά, το Κιλκίς και την Ειδομένη βρίσκονται 7.000 άτομα που περιμένουν να περάσουν στα Σκόπια.

Την ίδια ώρα οι Σκοπιανοί άνοιξαν τη νύχτα χθες τα σύνορα για τη διέλευση μόλις 400 ατόμων από Συρία και Ιράκ, ενώ υπολογίζεται ότι καθημερινά στον τεράστιο χώρο με σκηνές που έχει στηθεί στην Ειδομένη προστίθενται περί τα 1.000 άτομα.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Προειδοποίηση για πολύωρη διακοπή νερού σε περιοχές των Ιωαννίνων

Η ΔΕΥΑΙ πληροφορεί τους κατοίκους των Ιωαννίνων πως λόγω αναγκαίων εργασιών για την επιδιόρθωση βλάβης σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό (απαιτείται αντικατάσταση μεγάλου μέρους του αγωγού), θα υπάρξει πολύωρη διακοπή νερού σε περιοχές των Ιωαννίνων.Συγκεκριμένα σήμερα Κυριακή 28/02/2016 από τις 12:00 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης θα σημειωθεί διακοπή νερού στις...
περιοχές: Νέα Ζωή, Αμπελόκηποι, στα ψηλά σημεία Δροσιάς, στις οδούς: τμήμα Μεγ. Αλεξάνδρου, τμήμα Δωδώνης, Νικοπόλεως, Κενάν Μεσσαρέ, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Δουρούτης.Ζητούμε συγνώμη από τους καταναλωτές για την ταλαιπωρία και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μειωθεί στο ελάχιστο η διακοπή ύδρευσης.

Αυτός είναι ο απώτερος λόγος που το facebook έβαλε τα καινούρια «κουμπιά αντιδράσεων»

6 Μαρτίου ημέρα ενδοσχολικής βίας!Δραστηριότητες!

Τι ισχύει για τις άδειες μόνιμων κι αναπληρωτών εκπαιδευτικών μετά και τις τελευταίες τροποποιήσεις

Σε κυρίαρχο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας αναδεικνύεται το κινητό

10 τροφές που μπορούμε να φάμε και μετά την ημερομηνία λήξης τους

SMILE Calendar 2.2 - Ελληνικό δωρεάν ημερολόγιο με πολλές χρήσιμες λειτουργίες

Βαρηκοΐα στο σχολείο και αντιμετώπιση

Το ΦΕΚ του νόμου 4369/16 με τις επτά διατάξεις για την παιδεία

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι και το 40% του εισοδήματος σε αποδείξεις θα ζητά η εφορία! Πως να αποφύγετε τις "παγίδες"

Καιρός: Κυριακή με σκόνη, συννεφιά κι ανέμους! Αναλυτική πρόγνωση

Τα capital controls έφεραν και την επανάσταση! Έρχεται το ψηφιακό πορτοφόλι στην Ελλάδα – Πληρωμές με την παλάμη ή το μάτι

Νέες επιβαρύνσεις «εμπλοκή» στο άνοιγμα του TAXISnet για τις δηλώσεις

Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» απο την νέα φορολογία

Πότε θα ξεκινήσει το voucher 29-64 για 26.000 ανέργους του ΟΑΕΔ

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την προσφυγική κρίση - «Βοήθεια »στους πρόσφυγες από 5 εκατ. Έλληνες

Το σχέδιο για τις αποδείξεις - Πόσες θα πρέπει να δηλώσετε για την έκπτωση φόρου

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Το ταξίδι του Ουμπέρτο Έκο στο Άγιο Όρος. Οι δημιουργικές συζητήσεις με τους μοναχούς για το αλάθητο του Πάπα και τις αιρέσεις. Μετά εκδόθηκε το αριστούργημά του το «Εκκρεμές του Φουκώ» (φωτο)

Ερωτήσεις – Απαντήσεις επί θεμάτων Ενιαίου Μισθολογίου (Ν.4354/2015)

ΑΝΟΙΚΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - OPEN COURSES

Παλιά επώνυμα που σημαίνουν επαγγέλματα

Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τους μισθούς και τα επιδόματα

Λιάκος “θα πρέπει να γίνονται μαθήματα και στους γονείς, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν στο σπίτι το έργο του σχολείου”

1 στους 3 αναπληρωτές δεν παρουσιάστηκε για να αναλάβει υπηρεσία

Ταξίδι στη Χιλή και στην Αργεντινή

Πανελλαδικές 2016: Η προκήρυξη για εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές

Πως οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν με καπέλο 30% τα προιόντα

Μόνο για τους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ οι μειώσεις στις διαγνωστικές εξετάσεις

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ αλλά με «καμουφλάζ»

Σκοτσέζικο ντουζ... Ο καιρός τον Μάρτιο

Νέες επιβαρύνσεις «εμπλοκή» στο άνοιγμα του TAXISnet για τις δηλώσεις

ΚΕΕΛΠΝΟ: Μέτρα για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης

Τα 55 δικαιολογητικά-«αποδείξεις» για τις φορολογικές δηλώσεις

Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ 3 του Μάρτη 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ 3 του Μάρτη 2016
Συνάδελφοι,
 Σας ενημερώνω ότι το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 3 του Μάρτη 2016 ώρα 11.30 για θέματα παραιτήσεων, αποσπάσεων ειδικών κατηγοριών, ανακλήσεων αποσπάσεων κλπ.
Δημήτρης Μπράτης
Αιρετός ΚΥΣΠΕ

Μετέωρα Travel and Discover ελληνικοί υπότιτλοι

Φορολογικές δηλώσεις: Το taxis καθυστερεί κρύβοντας νέα χαράτσια! Η "γκάφα" που θα φέρει την "λυπητερή"

- Το "φρένο" που έχει μπει στο Taxis φαίνεται να συνοδεύεται από νέους φόρους
- Γιατί η τρόικα καθυστερεί την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων
- Στο τραπέζι η αναδρομική αύξηση των φόρων για τα ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2015
- Οι δανειστές αρνούνται την απαλλαγή περιστασιακά απασχολουμένων από τη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης
- Διαφωνία και για τον αριθμό δόσεων πληρωμής του φόρου εισοδήματος
- Στο στόχαστρο η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης και η προστασία ανέργων, φοιτητών από τα τεκμήρια

Μια κυβερνητική «γκάφα», που άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο να ισχύσουν αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2015 οι αυξήσεις των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων τις οποίες προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, είναι η μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες καθυστερεί η έναρξη της περιόδου ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Επίσης οι δανειστές έχουν διατυπώσει ενστάσεις στις προτεινόμενες ρυθμίσεις για την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των φόρων και για την απαλλαγή των περιστασιακά απασχολουμένων από την υπέρμετρη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης.
Πρόβλεψη - φωτιά
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έκανε το λάθος να συμπεριλάβει στο φετινό Προϋπολογισμό πρόβλεψη για είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 142,2 εκατ. ευρώ από την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων και των λοιπών εισοδημάτων από ακίνητα.
Αυτή η «γκάφα» είναι και η αιτία για την οποία η τρόικα ζητά να ισχύσει για τα ενοίκια και τα λοιπά εισοδήματα από ακίνητα που εισπράχθηκαν εντός του 2015 η δέσμευση που έχει αναληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των μισθωμάτων από το 11% στο 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα ποσά.
Από το υπουργείο Οικονομικών έχει προταθεί η αύξηση εσόδων από την φορολογία των ενοικίων να προκύψει κυρίως από την επιβολή νέου συντελεστή αυξημένου από το 33% στο 40% - 45% σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ.
Δόσεις και τεκμήρια
Την ίδια ώρα οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει καταρτήσει το ΥΠΟΙΚ για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των φόρων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και για την απαλλαγή των περιστασιακά απασχολούμενων από την υπερφορολόγηση βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης έχουν σκοντάψει στις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις των εκπροσώπων των δανειστών.
Πιο συγκεκριμένα:
1) Ενώ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι φόροι που προκύπτουν από τη φετινή εκκαθάριση πρέπει να εξοφληθούν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το μήνα που έπεται της εκκαθάρισης των φόρων, το ΥΠΟΙΚ έχει σχεδιάσει νέες διατάξεις για αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους.
Βάσει του σχεδίου οι μηνιαίες δόσεις μπορούν να ανέλθουν στις 8, εφόσον η εκκαθάριση των φόρων γίνει εντός του μηνός Απριλίου, ή στις 9 εάν η εκκαθάριση γίνει εντός του Μαρτίου. Όμως οι ελεγκτές των δανειστών έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο δεν διαταράσσεται η εισπραξιμότητα των φόρων, με δεδομένο ότι η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα.
2) Η άλλη διάταξη που έχει κοινοποιηθεί στους ελεγκτές των δανειστών αφορά στην προστασία των φορολογουμένων με πολύ χαμηλά εισοδήματα, κυρίως των περιστασιακά απασχολουμένων, από την υπερφορολόγηση με βάση τα τεκμήρια.
Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2015 εισοδήματα έως 6.000 ευρώ τα οποία δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις ή από ακίνητα ή από τόκους, θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το συνολικό τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος και δεν τηρούν βιβλία ούτε εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.
Με βάση τη διάταξη αυτή, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι πολύ μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές κλπ), ακόμη κι αν υποχρεωθούν να εμφανίσουν τεκμαρτά εισοδήματα υψηλότερα των δηλωθέντων, δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου -δηλωθέντος ή τεκμαρτού- φορολογητέου εισοδήματός τους ούτε προκαταβολή φόρου 75% επί του κύριου εισοδήματος, όπως προβλέπει κανονικά γι' αυτούς ο ισχύων αυτή τη στιγμή Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ιό Ζίκα

Οδηγίες για όσους ταξιδεύουν σε ενδημικές περιοχές εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για τον ιό Ζίκα.
Συγκεκριμένα:
Το 2014 αναφέρθηκαν κρούσματα από τον ιό Zika στην Αφρική , στη Νοτιανατολική Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού. Από τον Μάιο του 2015 είναι σε εξέλιξη επιδημία από τον ιό Ζίκα στη Βραζιλία και πρόσφατα ανακοινώθηκαν κρούσματα στην Κεντρική και Νότια Αμερική, Αφρική, ενώ αναμένεται περεταίρω εξάπλωση του ιού και σε άλλες περιοχές.
Επιπλέον, έως τις 18 Φεβρουαρίου 2016 έχουν επιβεβαιωθεί και εισαγόμενα κρούσματα του ιού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στον Καναδά.
Πληροφορίες:
 - Ο ιός Zika μοιάζει με τον ιό που προκαλεί τον Δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα (τσίμπημα) μολυσμένου κουνουπιού.
-Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν: πυρετό, πονοκέφαλο, επιπεφυκίτιδα, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.
-Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες
-Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.
-Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.
Οδηγίες:
 Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.
Ο ταξιδιώτης συνιστάται:
  1. Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
  2. Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά σκευάσματα που περιέχουν δραστικές ουσίες εγκεκριμένες στην Ευρώπη όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) κ.α.
  3. Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες χρήσης       τους.
  4. Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου.
Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές.
Συγκεκριμένα, στις εγκύους και στις περιπτώσεις επικείμενης εγκυμοσύνης συστήνεται αναβολή του ταξιδιού ή λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας κατά των δηγμάτων από κουνούπια σε περίπτωση που το ταξίδι δεν αναβάλλεται
Πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε ότι ο ιός Zika μπορεί να μεταδοθεί με το σπέρμα γι αυτό συνιστάται στους ταξιδιώτες σε ενδημικές περιοχές να χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.
Μετά την επιστροφή από περιοχές με κρούσματα από τον ιό Zika, παρακολουθείτε την υγεία σας για 21 ημέρες.
Αν κατά την διάρκεια αυτών των ημερών εμφανιστεί πυρετός, εξάνθημα, πονοκέφαλος, επιπεφυκίτιδα, μυαλγίες και αρθραλγίες, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια και ενημερώστε τον ιατρό για το πρόσφατο ταξίδι σας.
Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210 5212000 ή επισκεφτείτε το www.keelpno.gr

Δημόσιο: Αυτές είναι οι νέες κρατήσεις για το ΜΤΠΥ – Παραδείγματα υπολογισμού (έγγραφο & πίνακας)

Tον νέο επεξηγηµατικό πίνακα, µε παράδειγµα εφαρµογής, για τον υπολογισμό των κρατήσεων επί της µισθοδοσίας των πολιτικών υπαλλήλων – µετόχων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), µετά την ισχύ του 4354/16-12-2015 (ΦΕΚ 176 Α΄), µε ηµεροµηνία εφαρµογής 1/1/2016, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.
Δείτε αναλυτικά το έγγραφο και τα παραδείγματα υπολογισμού ΕΔΩ.

Τι αλλάζει τις επόμενες ημέρες στα ληξιαρχεία των Δήμων – Οδηγίες του ΥΠΕΣΔΑ (έγγραφο)

Η Ανάδοχος Εταιρεία ΒΥΤΕ, πρόκειται να ξεκινήσει εντός των εποµένων ηµερών την αποστολή εξοπλισµού που αφορά τη δράση  «Μηχανογράφηση Ληξιαρχείων» του έργου «Εθνικό Ληξιαρχείο». Ο εν λόγω εξοπλισµός θα παραδοθεί και εγκατασταθεί εντός του Μαρτίου 2016. Η σχετική λίστα των Ληξιαρχείων που θα λάβουν εξοπλισµό στην τρέχουσα Φάση (Φάση 1) είναι αναρτηµένη στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου ενώ στο παρακάτω έγγραφο παρέχονται σχετικές οδηγίες.

Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – Μάχη για τις «καλές σχολές» στις Πανελλαδικές

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει ο ανταγωνισμός στις 30 πιο περιζήτητες σχολές των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Πάνω από 8 στους 10 υποψηφίους μένουν εκτός τμημάτων πρώτης προτίμησης, με αποτέλεσμα αρκετοί αριστούχοι να αναγκάζονται να εισαχθούν σε υποδεέστερα τμήματα ή να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές της επόμενης χρονιάς, σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα.
Ενδεικτικό του ανταγωνισμού είναι το γεγονός ότι στις 30 πιο δημοφιλείς σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ οι πρώτες προτιμήσεις ανήλθαν σε 21.476, οι προσφερόμενες θέσεις δεν ξεπέρασαν τις 3.735, ενώ το ποσοστό επιτυχίας- κατά μέσον όρο – διαμορφώθηκε μόλις στο 17,39%.
Τα 15 πιο δημοφιλή τμήματα των Πανεπιστημίων
  • Νομική Αθήνας
  • Νομική Θεσσαλονίκης
  • Ιατρική Αθήνας
  • Ιατρική Θεσσαλονίκης
  • Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης
  • Ψυχολογίας Αθήνας
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ
  • Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης
  • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Μακεδονίας
  • Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΟΠΑ
  • Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας
  • Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας
  • Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Θεσσαλονίκης
  • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας
Τα 15 τμήματα-μαγνήτες των ΤΕΙ
  • Φυσικοθεραπείας Αθήνας
  • Φυσικοθεραπείας Θεσσαλονίκης
  • Μαιευτικής Αθήνας
  • Αισθητικής και Κοσμητολογίας Αθήνας
  • Εργοθεραπείας Αθήνας
  • Μηχανολόγων Μηχανικών Πειραιά
  • Λογοθεραπείας Δυτικής Ελλάδας
  • Λογοθεραπείας Ηπείρου
  • Αισθητικής και Κοσμητολογίας Θεσσαλονίκης
  • Μηχανολόγων Οχημάτων Θεσσαλονίκης
  • Μηχανικών Πληροφορικής Αθήνας
  • Φωτογραφίας Τροφίμων Αθήνας
  • Τεχνολογίας Τροφίμων Αθήνας
  • Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης
  • Προσχολικής Αγωγής Θεσσαλονίκης

Κατάθλιψη στο παιδί: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη επηρεάζει μόνο τους ενήλικες. Αλλά τόσο οι έφηβοι, όσο και τα μικρά παιδιά είναι εξίσου πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Και αν στους έφηβους και τους ενήλικες τα συμπτώματα από την κατάθλιψη είναι αρκετά αναγνωρίσιμα, πολλοί γονείς αδυνατούν να τα αντιληφθούν εγκαίρως στα μικρά τους παιδιά.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Με ποιο ημισφαίριο του εγκεφάλου σας σκέφτεστε; Κάντε το τεστ ΕΔΩ!

Είναι τελικά η αριστερή, ή η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου σας πιο κυρίαρχη; Τώρα, ένα απλό τεστ έρχεται να σας υποδείξει με μεγάλη ακρίβεια το αν το αριστερό ή το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σας ορίζει περισσότερο τις επιλογές, τις κλίσεις και την συμπεριφορά σας. Και χρειάζεστε μόλις 30” για να το ολοκληρώσετε!

Αν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου σας είναι πιο κυρίαρχο, τότε λέγεται ότι βασίζεστε περισσότερο στην λογική και είστε πιο ορθολογικό άτομο, ενώ αν το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου σας είναι πιο κυρίαρχο, τότε λέγεται ότι βασίζεστε περισσότερο στην φαντασία και είστε πιο δημιουργικό άτομο.
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr.

Στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης η Ήπειρος… Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Eurostat

Στις φτωχές περιοχές της χώρας και στις φτωχότερες της Ευρώπης κατατάσσεται η Ήπειρος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής.
Η Ήπειρος στα χρόνια της κρίσης έχει χάσει σχεδόν δεκαπέντε μονάδες από το κατά κεφαλήν εισόδημα και υπολείπεται σχεδόν κατά είκοσι πέντε μονάδων του κοινοτικού μέσου όρου.
Σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί την δεύτερη φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας, καθώς η πρώτη θέση ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Συνολικά, έντεκα ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται κάτω από το 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα ενώ από αυτές δύο περιλαμβάνονται στις φτωχότερες της Ε.Ε.
Στα κράτη-μέλη της ΕΕ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2013 κυμάνθηκε από 30% σε περιφέρεια της Βουλγαρίας ως 539% στο κέντρο του Λονδίνου.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το 2014, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εκπεφρασμένο σε όρους αγοραστικής δύναμης) διαμορφώθηκε στο 72% του μέσου κοινοτικού. Μόνο η Αττική (99% του κοινοτικού ΑΕΠ) και το Νότιο Αιγαίο (80%) κατέγραψαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το κατά κεφαλήν εισόδημα στις έντεκα περιφέρειες της Ελλάδας σε συνδυασμό με το μέσο κοινοτικό όρο, καταγράφεται ως εξής:
Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 σημειώθηκε στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (50%).
Ακολουθούν η Ήπειρος (51%), η Δυτική Ελλάδα (53%), η Θεσσαλία (55%), η Κεντρική Μακεδονία (56%) και το Βόρειο Αιγαίο (57%) και η Πελοπόννησος (58%). Η Στερεά Ελλάδα (61%), η Κρήτη (63%), η Δυτική Μακεδονία (66%) και τα Ιόνια Νησιά (67%).
Εξάλλου, οι είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκονται στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία (από πέντε περιφέρειες η κάθε χώρα), στην Ουγγαρία (δύο περιφέρειες), στην Ελλάδα και σε μία υπερπόντια περιφέρεια της Γαλλίας.
Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στο Σεβεροτσαπάτεν της Βουλγαρίας (30% του κοινοτικού).
Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (539% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (266%), οι Βρυξέλλες (207%) και το Αμβούργο (206%).

Ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το ΓΛΚ για τη δυνατότητα αναγνώρισης συναφών μεταπτυχιακών

Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών για τα μουσικά σχολεία

Έκρηξη μεταπτυχιακών στην ΕΑΕ το 2015

Τί είναι Δάσκαλος για τον Παπανούτσο

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε επεξεργασία προτάσεις για τον διορισμό εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. επεξεργάζεται προτάσεις για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου των διορισμών και των προσλήψεων εκπαιδευτικών της δημόσιας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αυτό τονίζει ο υπουργός Παιδείας  Νίκος Φίλης, σε έγγραφο το οποίο διαβίβασε στη Βουλή, ενώ σημειώνει τα εξής:
Α. Κατά την παρούσα χρονική περίοδο ο εν ισχύ νόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ΑΣΕΠ και για την κατάρτιση των πινάκων επιλογής προσωπικού τόσο για τους διορισμούς μονίμων όσο και για τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι ο Ν.3848/2010 (ΦΕΚ71/Α΄/19-5-2010).
Β. Στο άρθρο 3 ορίζεται ότι οι ανωτέρω πίνακες καταρτίζονται σύμφωνα με τις μονάδες από τον γραπτό διαγωνισμό, ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια.
Γ. Στο άρθρο 9, παρ.7 ορίζεται ότι η προϋπηρεσία των εκπ/κων των ιδιωτικών σχολείων προσμετράται στους πίνακες του ΑΣΕΠ υπό τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των 60 μηνών (άρθρο 3) που ισχύει για όλους τους υποψηφίους εκπαιδευτικούς. Στο άρθρο 3 , παρ. 1 ορίζεται ότι στους ανωτέρω πίνακες εντάσσονται όσοι συγκέντρωσαν τη βαθμολογική βάση σε αυτόν ή σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς.
Δ. Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. με βάση τη συνταγματική (άρθρο 95 παρ. 5 του Συντάγματος) υποχρέωση συμμόρφωσης προς τις Δικαστικές Αποφάσεις, οφείλει να απέχει από κάθε ενέργεια που αντίκειται προς τα όσα κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Σ.τ.Ε., (αρ. 527/2015 απόφαση του Σ.τ.Ε., με την οποία κρίθηκε η συνταγματικότητα των διατάξεων των παρ. 1, 8 και 9 του άρθρου 9 του ν.3848/2010) ήτοι να διορίσει, ως μονίμους, εκπαιδευτικούς από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία και τους πίνακες των ρυθμίσεων του 24μήνου και 30μήνου.
Ε. Ήδη, με την αρ. 130262/E1/18-2-2015 (ΦΕΚ 1765 Β΄, ΑΔΑ: Ω892465ΦΘ3-1ΘΓ) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατάθηκε η μεταβατική περίοδος της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α΄) έως και το σχολικό έτος 2015-2016, κατά το μέρος που αφορά στους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του Α.Σ.Ε.Π. 2008, και μόνο.
Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης σημειώνει ότι η καταμέτρηση των λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων δεν δύναται να πραγματοποιηθεί εκ των προτέρων, καθώς τα λειτουργικά κενά προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για διάφορους λόγους (π.χ. άδεια άνευ αποδοχών, ανατροφής τέκνου, αποσπάσεις, παραιτήσεις, θάνατοι) βάσει των οποίων πραγματοποιούνται αντίστοιχα και οι προσλήψεις.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Θα επανακαθοριστούν οι περιοχές για το επίδομα “απομακρυσμένων - παραμεθορίων περιοχών”

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών η οποία θα εκδοθεί μέχρι την 31.03.2016 θα καθορισθούν εκ νέου οι περιοχές που δικαιολογούν τη χορήγηση του  επιδόματος  απομακρυσμένων - παραμεθορίων περιοχών  των 100 ευρώ με κριτήριο τη δυσκολία πρόσβασης σε αυτές, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της νησιωτικότητας και της ορεινότητας των περιοχών.

Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ενώ γίνεται γνωστό ότι:
Α. Το επίδομα των απομακρυσμένων - παραμεθορίων περιοχών της παρ.2 του άρθρου 15 του ν.4024/2011 εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ίδιο ύψος (100 € μηνιαίως) και με τις ίδιες προϋποθέσεις στους δικαιούχους που προέβλεπε η διάταξη της παρ.2 του άρθρου 30 του ίδιου ως άνω νόμου.
Β. Αυτό άλλωστε ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν.4354/2015 (Φ.Ε.Κ.176/τ.Α΄/16-12-2015) και στην αριθμ.2/1015/ΔΕΠ/05-01-2016 σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ζητήθηκαν διευκρινίσεις από το ΓΛΚ για τη δυνατότητα αναγνώρισης συναφών Μεταπτυχιακών

Το ΥΠΠΕΘ, με έγγραφο-ερώτημά του προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα αναγνώρισης συναφών μεταπτυχιακών τίτλων ανεξαρτήτως του εάν αποτελούν προσόν πρόσληψης.

Το ερώτημα αφορά τόσο τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς οι οποίοι προσελήφθησαν πριν την εφαρμογή του Ν.4354/2015, όσο και εκείνους οι οποίοι προσελήφθησαν μετά τη 1-1-2016 και εκκρεμεί η απάντησή του.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε  γραπτώς ο  υπουργός Παιδείας  Νίκος Φίλης, ενώ κάνει γνωστό   ότι:
Α. Η με αρ.πρωτ.2/2015/ΔΑΠ/5-1-2016 εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους απεστάλη ηλεκτρονικά στις Περιφερειακές, στις Δ/νσεις Π.Ε. και Δ/νσεις Δ.Ε. όλης της χώρας στις 11-2-2016, και παρείχε οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Β΄ του Ν.4354/2015 (ΦΕΚ 176 τ.Α΄).
Β. Σαφώς, στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων αυτών, σύμφωνα με το άρθρο 7 του εν λόγω νόμου, συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Γ. Στο άρθρο 9 του εν λόγω νόμου, το οποίο αφορά στα μισθολογικά κλιμάκια και την κατάταξη των υπαλλήλων, περιγράφεται ότι η κατάταξη κάθε υπαλλήλου γίνεται στην κατηγορία που αντιστοιχούν τα τυπικά του προσόντα και συγκεκριμένα, στην παρ.3 ορίζεται ότι οι κάτοχοι των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης προωθούνται κατά δύο (2) Μ.Κ. (δηλ.4 χρόνια) στην κατηγορία που ανήκουν, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος κατά έξι(6) Μ.Κ. (δηλ.12 χρόνια), μόνο εφόσον το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών είναι συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου, όπως προκύπτει από την προκήρυξη της θέσεως κατά την πλήρωση ή την περιγραφή της θέσης εργασίας από τον οργανισμό της υπηρεσίας.
Δ. Για τη συνδρομή ή όχι της προϋπόθεσης αυτής αποφαίνεται το υπηρεσιακό συμβούλιο ή το αρμόδιο προς διορισμό όργανο στην περίπτωση απουσίας υπηρεσιακού συμβουλίου, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής ισχύουν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες Διοικητικού/Προσωπικού.

Αξέχαστα παραδοσιακά παιχνίδια στην οθόνη σας!

Δημιουργικά κείμενα: Πώς ένα παιδί "κατεβάζει" ιδέες;

Τι συνέβη με τον μετεωρίτη πάνω από τη Βραζιλία - Γιατί δεν σήμανε συναγερμός

Τι θα συμβουλέψουμε το παιδί μας για τις ατυχίες που το αφορούν

Η ακαταστασία βλάπτει σοβαρά τα παιδιά! Γιατί πρέπει να έχεις ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι

Το σχέδιο νόμου "Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, Βαθμολογική Διάρθρωση Θέσεων, Συστήματα Αξιολόγησης, Προαγωγών και Επιλογής Προϊσταμένων (Διαφάνεια - Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)", όπως ψηφίστηκε στη Βουλή.

Δεχτείτε τα παιδιά σας όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι…

Η ιστορία ενός μικρού παιδιού που παλεύει με τα κύματα μια νύχτα στο Αιγαίο Πηγή: www.lifo.gr

Η μπουγάτσα της Μαρίας! (νηστίσιμη εκδοχή)

Χάρτης ανεκδότων: Ποιοι γείτονες μας γελάνε με τους Έλληνες. Τι λένε οι Γάλλοι για τους Βέλγους και οι Ισπανοί για τους Πορτογάλους

"Διάβασες τα μαθήματά σου;": Δείτε πώς πρέπει να αντιμετωπίζετε το καθημερινό διάβασμα των παιδιών

10 πράγματα που οι γονείς των παιδιών με διάσπαση προσοχής εύχονται να καταλάβετε

Έκτακτη εισφορά μόνο για συνταξιούχους – Ποιες συντάξεις μπαίνουν στο στόχαστρο


- Θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όσους ήδη παίρνουν σύνταξη από ένα ποσό και πάνω
- Ποια θα είναι η μείωση στις επικουρικές, το πλαφόν που μπαίνει στις πολλαπλές συντάξεις
- Δείτε ποιοι συνταξιούχοι χάνουν χρήματα με βάση το νέο σενάριο

Βέβαιες είναι πλέον οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ενώ μειώνεται δραματικά και το πλαφόν στο ανώτατο ποσό που λαμβάνουν όσοι δικαιούνται περισσότερες από μία συντάξεις.
Την ίδια ώρα όμως ένα νέο σχέδιο έρχεται να πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι ήδη παίρνουν σύνταξη.
Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ το μήνα.
Με βάση το νέο αυτό σχέδιο θα επιβληθεί μια νέου είδους έκτακτη εισφορά η οποία θα είναι κλιμακωτή.
Την ίδια ώρα όλα δείχνουν ότι το ασφαλιστικό σβήνεται και ξαναγράφεται βάσει των απαιτήσεων των δανειστών και έτσι όλα δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα περικοπών και στις κύριες από τα 1.000 ευρώ και πάνω.
Το ανώτατο πλαφόν για κύρια σύνταξη με βάση το ίδιο σενάριο μειώνεται από τα 2.772 ευρώ στα 2.200, ενώ τελικά οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να κυμανθούν κοντά στο 7% και θα αφορούν στις συντάξεις άνω των 170 ευρώ το μήνα.
 Μεγάλη θα είναι η απώλεια για τους ασφαλισμένους του δημοσίου, εδώ το σενάριο λέει ότι οι 280.000 δικαιούχοι του μερίσματος θα δουν απώλεια από 30% ως και άνω του 40% ανάλογα με το ποσό που λαμβάνουν.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Σε ισχύ είναι ακόμα η ποινή του διετούς αποκλεισμού για τις προσλήψεις των αναπληρωτών

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε σήμερα ότι:
Α. Σε ισχύ είναι ακόμα η ποινή του διετούς αποκλεισμού για τις προσλήψεις των αναπληρωτών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ποινή παύει να ισχύει για τις προσλήψεις που θα γίνουν από την 1η Μαρτίου και έπειτα.
Β. Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι οι σημερινοί 46 προσληφθέντες αναπληρωτές σε περίπτωση που δεν παρουσιαστούν θα διαγραφούν από τους πίνακες του τρέχοντος και του επόμενου σχολικού έτους. Σημειώνουμε ότι η ποινή του διετούς αποκλεισμού καταργείται από το επόμενο σχολικό έτος για τους αναπληρωτές που το 2016-2017 θα προσληφθούν και δεν θα παρουσιαστούν να αναλάβουν υπηρεσία ή θα παραιτηθούν.

Δημιουργούνται Κέντρα Υποστήριξης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας» σε κάθε Νομό της χώρας

Τη δημιουργία «Κέντρου Υποστήριξης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας» σε κάθε Νομό της χώρας , είναι ένα από τις επόμενες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Ηδη ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γ. Παντής συγκρότησε Ομάδα  Εργασίας Ανοιχτού Λογισμικού Περιεχομένου και Εξοπλισμού, έργο της οποίας είναι
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  η συζήτηση θεμάτων που θα ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό του υπουργείου και συγκεκριμένα:
Α. η δημιουργία «Κέντρου Υποστήριξης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας» σε κάθε νομό

Β.  η προώθηση ελεύθερου λογισμικού
Γ. η προώθηση Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων-Ανοιχτό Ψηφιακό Υλικό
Δ. η υποβολή προτάσεων για τον επικείμενο εξοπλισμό εργαστηρίων Πληροφορικής
Ε. η υλοποίηση Δράσεων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στις ΤΠΕ σε επίπεδο Δ/νσης Εκπ/σης καθώς και η ενδοσχολική επιμόρφωση με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών-πολλαπλασιαστών
Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται  από τους:
1.Καρούνο Θεόδωρο, Ειδικό Άμισθο Σύμβουλο του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ειδικό Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό του Ε.Μ.Π.
2.Τζιμόπουλο Νικόλαο, Εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ19, Υπεύθυνο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων  
3.Παπαδάκη Σπυρίδωνα, Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Αιτωλοακαρνανίας
4. Γώγουλο Γεώργιο, Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Χανίων,
5.Eφόπουλο Βασίλειο, Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Σερρών, Κιλκίς και στους καλλικρατικούς Δήμους Βόλβης και Λαγκαδά  
6. Κοτίνη Ισαβέλλα, Σχολική Σύμβουλο Πληροφορικής Κεντρικής Μακεδονίας  
7. Δαγδιλέλη Βασίλειο, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής  
8. Δεληγιάννη Αθανάσιο, Συντονιστή της Ομάδας Εργασίας του Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα   ,  
9. Κασκαμανίδη Ιωάννη, Σχολικό Σύμβουλο 3Ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης με έδρα την Φλώρινα,
10. Τζελέπη Σοφία, Σχολική Σύμβουλο Πληροφορικής Δυτικής Θεσσαλονίκης  
11. Μανουσαρίδη Ζαχαρία, Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής  
12.Φραγκονικολάκη Εμμανουήλ, Εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ19, Υπεύθυνο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χανίων  
13.Αγγελόπουλο Παναγιώτη, Εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ19, Προϊστάμενο του Τμήματος Α ́ Σπουδών και Εφαρμογής Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ.  
14. Σιάχο Ιωάννη, Εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ19,Υπεύθυνο ΚΕΠΛΗΝΕΤ Αιτωλοακαρνανίας siaxos@sch.gr
15.Κατσούλη Φίλιππο, Εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ70, Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας  
16.Αστέρη Θεοδώρα, Εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ70, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ.  
17. Σωτηρίου Σοφία, Εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ04.01 στο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης  
18. Νικοπούλου Μαρία, Εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ11 αποσπασμένη στην Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ορίζεται ο Αγγελόπουλος Παναγιώτης με αναπληρωτή τον Τζιμόπουλο Νικόλαο.
Η Ομάδα εργασίας θα συνεδριάζει από απόσταση , με τη χρήση εργαλείων τηλεεκπαίδευσης και χωρίς κόστος για το Δημόσιο.
Το έργο της Ομάδας θα πρέπει να ολοκληρωθεί τέλος Απριλίου.

Πολύωρη διακοπή νερού από την Κυριακή στα Γιάννενα

Λόγω αναγκαίων εργασιών για την επιδιόρθωση βλάβης σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό θα υπάρξει πολύωρη διακοπή νερού σε περιοχές των Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα την Κυριακή από τις 12:00 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης θα σημειωθεί διακοπή νερού στις περιοχές: Νέα Ζωή, Αμπελόκηποι, στα ψηλά σημεία Δροσιάς, στις οδούς: τμήμα Μεγ. Αλεξάνδρου, τμήμα Δωδώνης, Νικοπόλεως, Κενάν Μεσσαρέ, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Δουρούτης.
Η ΔΕΥΑΙ ζητά συγγνώμη από τους καταναλωτές για την ταλαιπωρία και τους διαβεβαιώνει ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μειωθεί στο ελάχιστο η διακοπή ύδρευσης.