Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Πώς θα κάνετε τα παιδιά να τρώνε τα λαχανικά

Το να κάνετε τα παιδιά να τρώνε τα λαχανικά τους δεν είναι ένα νέο πρόβλημα. Παραδοσιακά τα παιδιά κάθε ηλικίας και προέλευσης δεν συμπαθούν τα λαχανικά και κάθε γονιός στον κόσμο προσπαθεί να πείσει το παιδί του να φάει έστω και λίγα σε κάθε γεύμα του.

Μάλιστα, όσον αφορά τα λαχανικά, μια πρόσφατη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ έδειξε ότι 9 στα 10 παιδιά δεν παίρνουν τις συνιστώμενες ημερήσιες μερίδες.
Τώρα, όμως, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Texas A & M υποστηρίζουν ότι βρήκαν το μυστικό για να τρώνε όλα τα παιδιά τις τροφές που δεν συμπαθούν πολύ τους και μάλιστα με ευχαρίστηση! Οι ερευνητές μελέτησαν τα υπολείμματα από το πιάτο στα γεύματα 8.500 μαθητών και διαπίστωσαν ότι αυτό που κάνει τη διαφορά για το αν τα παιδιά τα καταναλώνουν τα λαχανικά τους ή όχι είναι το τι είδους τροφή συνδυάζεται με αυτά σε κάθε περίπτωση.
Αν τα λαχανικά συνοδεύουν ένα μπέργκερ ή ένα κομμάτι πίτσα, τα παιδιά σίγουρα θα επιλέξουν το τελευταίο. Αλλά αν επιλέξετε μια τροφή που δεν είναι τόσο “θελκτική” στα παιδιά ως συνοδευτικό των λαχανικών, τότε “ξαφνικά” τα παιδιά δεν θεωρούν αυτήν την "άγευστη" τροφή και τόσο κακή επιλογή.
Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ισχύει και το αντίθετο: τα πιο “δημοφιλή” λαχανικά των παιδιών, δηλαδή εκείνα που είναι πιο αμυλούχα, όπως οι πατάτες, είναι εκείνα που επιλέγονται πρωτίστως από τα παιδιά, έναντι άλλων λαχανικών που βρίσκονται δίπλα τους και είναι “λιγότερο ενδιαφέροντα”.

Ρινίτιδα: Γιατί τρέχει συνέχεια η μύτη σας - Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση

Για πρώτη φορά χωρίς νέες ειδικότητες τα Δημόσια ΙΕΚ

Έρχεται το τέλος των PIN στους τραπεζικούς λογαριασμούς - Με την φωνή η αναγνώριση

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Μαρτίου για όλα τα Ταμεία

Με κλίμακα οι αποδείξεις - Μείωση αφορολόγητου κάτω από τα 9.550 ευρώ

Χαμένοι και κερδισμένοι με τη νέα ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Καιρός: "Αγριεύει" με χιόνια, βροχές και καταιγίδες! Αναλυτική πρόβλεψη

Φτωχότερος ο παγκόσμιος πολιτισμός - Πέθανε ο Ουμπέρτο Έκο σε ηλικία 84 ετών

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

«Τα πήραμε τα Γιάννενα..» Σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα από την Απελευθέρωση

«Επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών ΠΕ19-20 της Δ.Π.Ε και Δ.Δ.Ε. Ιωαννίνων»

«Έγκριση επιμορφωτικής Ημερίδας των εκπαιδευτικών ΠΕ16»

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 Πράξεις: «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία» Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 & 3 ως υποψήφιες για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη

Πρωινός καφές: Τι ώρα πρέπει να τον πίνετε, σύμφωνα με την επιστήμη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη "μέγγενη" αφορολόγητο, μισθωτοί - συνταξιούχοι, ενοίκια - Έξι φορο-σοκ προ των πυλών

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον έξι "χτυπήματα" έρχονται για τους φορολογούμενους με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις στις οποίες θα στηριχτεί η προσπάθεια για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος ως το 2018.

Βεβαίως αν υπάρχουν αποκλίσεις θα κληθεί η κυβέρνηση να τις κλείσει με άλλες ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα το τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές.
Τα χτυπήματα είναι:
1. Περισσότερες αποδείξεις για το αφορολόγητο. Θα υπάρξει κλίμακα ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος που ξεκινάει από 15% και φτάνει στο 40%, ενώ υπάρχουν σκέψεις να φτάσει ακόμα και στο 60%.
2. Σταδιακή κατάργηση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ.
3. Αύξηση του φόρου αλληλεγγύης για τα εισοδήματα πάνω από 35% με την καθιέρωση κλιμακωτού υπολογισμού με νέα κλίμακα και νέους συντελεστές.
4. Αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης όσων έχουν εισοδήματα από ενοίκια αφού θα φορολογούνται με συντελεστή 15% αντί 11% μέχρι τις 12.000 ευρώ, 35% από 12.000 ως 40.000 και 40% για τα υψηλότερα εισοδήματα.
5. Περισσότερους φόρους από τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα μεγαλύτερο από 25.000 ευρώ. Γιατί θα φορολογούνται πλέον με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, χωρίς, όμως να δικαιολογούνται αφορολόγητο με αποδείξεις χάρτινες ή πλαστικό χρήμα.
6. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με εισόδημα μεγαλύτερο από 30.000 ή 35.000 ευρώ θα δεχτούν πρόσθετο φορολογικό "χτύπημα", με τον περιορισμό του δεύτερου συντελεστή 32% στις 30.000 ή 35.000 ευρώ αντί 42.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Πάντως το πιθανότερο σενάριο είναι η φορολογική κλίμακα, εφόσον συμφωνήσει και το κουαρτέτο, να διαμορφωθεί στο 22% για τα εισοδήματα ως 25.000 ευρώ, στο 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 ως 30.000 ή 35.000 ευρώ, στο 42% για το επόμενο τμήμα ως τις 60.000 ευρώ και στο 50% για πάνω από τις 60.001.
Με αυτή την κλίμακα θα φορολογούνται τόσο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά οι δεύτεροι δεν θα δικαιούνται αφορολόγητο ποσό με αποδείξεις.

Πόσοι εργάζονται στα κανάλια

Τί είναι το Τριώδιο, πότε ξεκινά και πότε ολοκληρώνεται;

τριώδιο 

Τριώδιο ονομάζεται, σύμφωνα με τους κανόνες της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας, η κινητή περίοδος των είκοσι ημερών, που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.

Το Τριώδιο έχει λάβει την ονομασία αυτή από το ομώνυμο εκκλησιαστικό βιβλίο, το Τριώδιο, το οποίο περιλαμβάνει τους ύμνους που ψάλλονται στις εκκλησίες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.
Οι ύμνοι αυτοί έχουν τρεις ωδές σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ύμνους τις εκκλησίας, οι οποίοι έχουν εννέα ωδές. Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο αυτό, και κατ’ επέκταση και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, ονομάστηκαν Τριώδιο.
Οι ύμνοι του Τριωδίου γράφτηκαν από τον 5ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. Χειρόγραφα των ύμνων του Τριωδίου σώζονται από τον 10ο αιώνα μ.Χ. ενώ για πρώτη φορά τυπώθηκε, το εν λόγω βιβλίο, στα Ελληνικά το 1522 μ.Χ. στην Βενετία.
Το Τριώδιο, ως χρονική περίοδο, αναφέρεται στις τρεις πρώτες εβδομάδες που οι χριστιανοί ετοιμάζονται για την μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Κάθε Κυριακή αυτών των τριών εβδομάδων έχει τη δική της σημειολογία.
Η πρώτη, η Κυριακή του Τελώνη και Φαρισαίου προτρέπει τους Χριστιανούς να είναι ταπεινοί, όπως ο Τελώνης και όχι υπερήφανοι όπως ο Φαρισαίος.
Η δεύτερη, η Κυριακή του Ασώτου, διδάσκει την αξία της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχωρέσεως.
Το Σάββατο πριν από την τρίτη Κυριακή ονομάζεται Ψυχοσάββατο ή Σάββατο των Ψυχών. Καθιερώθηκε από την εκκλησία ως ημέρα που προσευχόμαστε και προσφέρουμε κόλλυβα για όλους αυτούς που για διάφορους λόγους δεν μνημονεύονται σε μνημόσυνα. Όπως είναι άνθρωποι που δεν τους απέμειναν συγγενείς, ώστε να τους κάνουν μνημόσυνο. Παρόλο που κάθε Σάββατο του έτους είναι αφιερωμένο από την εκκλησία μας στους θανώντες, το συγκεκριμένο Σάββατο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ακολουθεί η Κυριακή της Απόκρεω, η οποία αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία του Χριστού και έτσι παρακαλούμε το Θεό από την προηγουμένη να τους αναπαύσει.
Η τρίτη Κυριακή, η Κυριακή της Απόκρεω, αναφέρεται στην Δευτέρα Παρουσία, στην κρίση που θα λάβει χώρα, καθώς επίσης και στη χριστιανική αγάπη. Ονομάζεται δε έτσι, επειδή είναι η τελευταία ημέρα που οι Χριστιανοί επιτρέπεται να φάνε κρέας.
Η εβδομάδα που ξεκινά ονομάζεται και εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου. Εβδομάδα που επιτρέπεται η βρώση τυροκομικών, αυγών και ψαριών.
Η τέταρτη, η Κυριακή της Τυροφάγου, αναφέρεται στην εξορία των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο.  Έτσι, το Ευαγγέλιο της ημέρας παροτρύνει τους πιστούς να νηστεύουν χωρίς να το επιδεικνύουν, να συγχωρούν όσους τους έχουν βλάψει και να διάγουν βίο ενάρετο και ελεήμονα.
Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, με την οποία ξεκινά η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Περίοδος νηστείας, προσευχής, περισυλλογής, κατά την οποία οι πιστοί προετοιμάζονται για την μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου. Ονομάζεται Τεσσαρακοστή γιατί μιμείται την σαρανταήμερη νηστεία που έκανε ο Χριστός, ενώ λέγεται και Μεγάλη για να υπάρχει σαφής διαχωρισμός από τη νηστεία των Χριστουγέννων.

 

 

Με ποια σειρά χάνονται οι 5 αισθήσεις όσο μεγαλώνουμε

Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα -η πρώτη που κατέγραψε τη ζημιά των γηρατιών και στις πέντε αισθήσεις- δείχνει ότι μόνο το 6% των ηλικιωμένων μένει αλώβητο από άποψη όρασης, ακοής, γεύσης, όσφρησης ή αφής.

Από τις 5 αισθήσεις, το 94% έχει απώλειες τουλάχιστον σε μία, το 38% σε δύο και το 28% σε τρεις έως πέντε. Μερικά προβλήματα είναι ήπια, όμως άλλα είναι σοβαρά. Δύο στους τρεις ηλικιωμένοι (64%) εμφανίζουν σημαντική απώλεια σε τουλάχιστον μία αίσθηση, ενώ το 22% σε δύο ή περισσότερες.
Όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κανείς, τόσο πιθανότερο είναι οι αισθήσεις του να υπολειτουργούν. Υπάρχουν όμως διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα στην τρίτη ηλικία. Από τις 5 αισθήσεις οι άνδρες υστερούν στην ακοή, στην όσφρηση και στη γεύση, αλλά υπερτερούν στην όραση (για την αφή δεν φαίνεται ιδιαίτερη διαφορά).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής Τζαγιάντ Πίντο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Γηριατρικής (Journal of the American Geriatrics Society), μελέτησαν με τα κατάλληλα τεστ ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.000 ατόμων ηλικίας 57 έως 85 ετών.
Από τις 5 αισθήσεις η συχνότερη ζημιά λόγω ηλικίας γίνεται σε εκείνη της γεύσης, κάτι που αφορά τρεις στους τέσσερις ηλικιωμένους (74%). Οι μισοί (48%) έχουν σημαντικά περιορισμένη γεύση και το ένα τέταρτο (26%) μέτρια γεύση.
Αρκετά συχνή είναι και η μείωση της αίσθησης της αφής, καθώς μόνο το 38% των ηλικιωμένων δηλώνουν ότι διατηρούν φυσιολογική αφή (το 32% έχουν κακή αφή και το 38% μέτρια).
«Η αισθητηριακή βλάβη είναι κοινή και συχνά αποτελεί προάγγελο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, πτώσεων, εγκαυμάτων λόγω ελλιπούς αφής, τροφικής δηλητηρίασης λόγω ελλιπούς γεύσης και όσφρησης κ.α.», δήλωσε ο Πίντο.
Προηγούμενες μελέτες από τον Πίντο και άλλους επιστήμονες έχουν συσχετίσει τη βλάβη σε συγκεκριμένες αισθήσεις όπως η όσφρηση, με αυξημένο κίνδυνο πρόωρο θανάτου. Μάλιστα έχουν προτείνει ότι ένα οσφρητικό τεστ είναι καλύτερος προγνωστικός δείκτης για πρόωρο θάνατο από ό,τι η διάγνωση καρδιοπάθειας ή καρκίνου. Κάτι ανάλογο έχει υποστηριχθεί και για την ακοή.
Το ζήτημα της δυσλειτουργίας των αισθήσεων σε προχωρημένη ηλικία δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σε βιολογικό και ιατρικό επίπεδο, παρόλο που σε αυτά τα προβλήματα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό η μειωμένη ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι 26 που… ετοιμάζονται για Μητροπολίτες

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν προβλέπεται μονιμοποίηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Το υποβληθέν αίτημα για μονιμοποίηση των υπηρετούντων στη Δημόσια Εκπαίδευση με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (αναπληρωτών) δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί, διότι δεν προβλέπεται και δεν επιτρέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Αυτό τονίζει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης  σε γραπτή απάντηση, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση .
Στη γραπτή απάντηση ο υπουργός Παιδείας παραθέτει   το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των διορισμών ενώ σημειώνει ότι υπό το πρίσμα της αρ.527/2015 απόφασης της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε., το ΥΠ.ΠΕ.Θ. δε δύνανται να διορίσει, ως μονίμους, εκπαιδευτικούς από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών με πραγματική προϋπηρεσία (ποσοστό 40%), αλλά ούτε και από τους πίνακες αναπληρωτών με 24μηνη ή με 30μηνη προϋπηρεσία των παρ.8 & 9 του άρθρου 9 του Ν.3848/2010. Για το λόγο αυτό, με την αρ.130262/Ε1/18-2-2015 (ΦΕΚ 1765 Β΄,ΑΔΑ:Ω892465ΦΘ3-1ΘΓ) Υ.Α. παρατάθηκε η ως άνω μεταβατική περίοδος του άρθρου 9 παρ.1 του ν.3848/2010, έως και το σχολικό έτος 2015-2016, κατά το μέρος που αφορά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, από τους ισχύοντες πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008, και μόνο.

Αποτελέσματα μετεγγραφών από την επιτροπή ενστάσεων - 2η φάση

Οι φοιτητές που  έχουν καταθέσει ένσταση-αίτηση θεραπείας επί του πίνακα δικαιουμένων μετεγγραφής, έτσι όπως είχε προκύψει από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων μετεγγραφής, ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων και μπορούν να ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της αίτησής τους, στην   ειδική  εφαρμογή  μετεγγραφών https://transfer.it.minedu.gov.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην ειδική εφαρμογή με το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μπουν όροι και φραγμοί στα Μεταπτυχιακά και προπτυχιακά που μπήκαν στην ελληνκή αγορά

Την έντονη ανησυχία για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια από άλλες χώρες που έχουν μπει στην ελληνική αγορά με συνεργασίες κλπ και θα χορηγούν πτυχία και  Μεταπτυχιακά , διατυπώνει με δηλώσεις της στο esos η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.
Η Αν. υπουργός στο ερώτημά μας τι προτίθεται να κάνει η πολιτική ηγεσία με αυτό το ζήτημα μας είπε πως “Είναι αυτό που μελετάμε τώρα. Κάτι πρέπει να κάνουμε”
ESOS: Θα βάλετε κάποιους όρους;
ΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:Βέβαια, κάποιους όρους, κάποιους φραγμούς. Ηδη ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει κάνει πολλές φορές ενστάσεις για προπτυχιακά ξένων Πανεπιστημίων , του μη ελληνικού χώρου δηλαδή, που δίνουν πτυχία Νομικής . Υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Πέντε διατάξεις και τρεις τροπολογίες του υπ. Παιδείας συζητούνται σήμερα στη Βουλή

Η μεγαλύτερη εικονική πινακοθήκη του κόσμου με έργα μεγάλων ζωγράφων

Σοκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Ως και 36% η αύξηση του φόρου!

Φοροοσόκ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν είναι ένας και δύο, αλλά τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα που έχουν εισόδημα από τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους μέσω ενοικίου. Από αυτούς 1,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο.
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισόδημα από τα ακίνητά τους ως 12.000 ευρώ η αύξηση του φόρου θα είναι 36%, δηλαδή ένας φορολογούμενος με εισόδημα από ενοίκια ως και 12.000 ευρώ θα δει τον συντελεστή του φόρου να αυξάνεται από το 11% στο 15%. Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ από ενοίκιο θα πληρώσει επιπλέον φόρο 400 ευρώ.
Παράλληλα αυξάνεται από το 33% στο 25% ο συντελεστής για όσους έχουν εισόδημα από ενοίκια που ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ/το χρόνο και είναι ως 40.000 ευρώ, ενώ θεσπίζεται και ένας νέος συντελεστής 40% για ακόμη υψηλότερα έσοδα.

Για τη συνάντηση των Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. Με τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη στις 17/2/2016 κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας


 
Αθήνα 17/2/2016
Προς
1. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
2. Μ.Μ.Ε.
Δελτίο τύπου
Για τη συνάντηση των Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε.
Με τον Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη
στις 17/2/2016 κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας
   Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 17-2-2016, τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών, για τα κενά στην εκπαίδευση, την επιτακτική ανάγκη για μόνιμους διορισμούς, τη διαστρέβλωση της αλήθειας με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού περί πλασματικών κενών καθώς και τις ρυθμίσεις που αφορούν την Ειδική Αγωγή και συγκεκριμένα τα Τμήματα Ένταξης.
   Στα πλαίσια της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Δ.Σ. των δύο Ομοσπονδιών με τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη και τους συνεργάτες του.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. :
ü  Έθεσε στον κ. Υπουργό το κορυφαίας σημασίας ζήτημα της άμεσης πραγματοποίησης όλων των μόνιμων διορισμών (με τη θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, την αύξηση των οργανικών θέσεων στην Ειδική Αγωγή, την κάλυψη όλων των οργανικών κενών) που χρειάζεται το δημόσιο σχολείο για να λειτουργήσει.
ü  Τόνισε, ότι ζήτημα πλασματικών κενών και ολιγομελών τμημάτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δεν υφίσταται αλλά αντιθέτως υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι για να μην μένουν οι τάξεις δίχως εκπαιδευτικούς προσφέρουν εργασία πέρα από το ωράριο τους για την οποία δεν πρόκειται ποτέ να αμειφθούν.
ü  Ανέδειξε την ύπαρξη πολλών κενών δασκάλων σε τάξεις, ακόμη και σήμερα, με το σύνολο των κενών να είναι περίπου 2.000 και ζήτησε την άμεση κάλυψή τους με τις αναγκαίες προσλήψεις.
ü  Απαίτησε τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από τα προγράμματα των σχολείων καμία ώρα ενισχυτικής διδασκαλίας, την οποία έχουν ανάγκη πολλοί μαθητές.
ü  Διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις που αφορούν την Ειδική Αγωγή με τις οποίες διαφαίνεται κίνδυνος κατάργησης Τμημάτων Ένταξης και μετατροπής των εκπαιδευτικών σε ένα ιδιότυπο εκπαιδευτικό δυναμικό «παράλληλης στήριξης» με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων στην εκπαίδευση των μαθητών και ζήτησε την απόσυρσή τους και το άνοιγμα μιας ουσιαστικής συζήτησης για την Ειδική Αγωγή.
   Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός:
 • Αναφέρθηκε στην πρόθεση από την πλευρά του Υπουργείου για την πραγματοποίηση 20.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση την επόμενη 3ετία με έναρξη από την επόμενη σχολική χρονιά. Το σχέδιο, ανέφερε, έχει ήδη πάρει την έγκριση της κυβέρνησης και αναμένεται η έγκριση (ή μη) των θεσμών... Σε σχέση με τον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν την επόμενη σχολική χρονιά είπε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είναι λιγότεροι από αυτούς που προσλήφθηκαν φέτος, προσθέτοντας ότι η πολιτική ηγεσία θα κριθεί από τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου στην έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς. (Το θέμα των διορισμών και των προσλήψεων αναπληρωτών εξετάζεται με δεδομένες τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ)
 • Για το θέμα των πλασματικών κενών η τοποθέτηση του κ Υπουργού αλλά και τα παραδείγματα που ανέφερε έκαναν σαφές ότι οι αναφορές του δεν αγγίζουν, τουλάχιστον, τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Δήλωσε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας η κατάργηση των ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας κι ότι δεν πρόκειται να δοθεί εντολή από το Υπουργείο για κάτι τέτοιο αλλά δήλωσε, επίσης, ότι προτεραιότητα έχει το βασικό πρόγραμμα κι έπειτα η ενισχυτική διδασκαλία. Απαντώντας μάλιστα σε σχετικό επίμονο ερώτημά μας δεν απέκλεισε τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών στα όρια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Τόνισε, επίσης, ότι στις δηλώσεις του περί κενών δεν είχε την πρόθεση να καταγγείλει ή να συκοφαντήσει τους εκπαιδευτικούς και ότι ισχύει η δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αυξηθεί το ωράριο των εκπαιδευτικών όπως και αυτή της κατάργησης του Π.Δ. 152 για την αξιολόγηση.
 • Σε σχέση με τα θέματα της Ειδικής Αγωγής ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στην ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν (παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει), λέγοντας ότι δεν ευσταθούν οι φόβοι για κατάργηση των Τ.Ε. (δεσμεύτηκε μάλιστα ότι ο αριθμός των Τ.Ε. θα παραμείνει ο ίδιος) και κατάργηση της παράλληλης στήριξης. Δήλωσε ότι οι αλλαγές που επιφέρει η τροπολογία στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης και της ένταξης που διαπνέουν τη φιλοσοφία του Υπουργείου για την Ειδική αγωγή είναι σε κατεύθυνση αναβάθμισης του ρόλου των εκπαιδευτικών των Τ.Ε. ενώ αναφέρθηκε και σε σχέδιο προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή («αν είναι να γίνει ένας διορισμός, αυτός θα γίνει στην ειδική Αγωγή», είπε χαρακτηριστικά). Ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα ξεκινήσει διάλογος για την Ειδική Αγωγή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα που θα καταλήξει σε σχέδιο νόμου για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, το οποίο όμως μπορεί και να μην είναι έτοιμο για την επόμενη σχολική χρονιά.
   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , με βάση την πορεία της εκπαίδευσης και αυτή τη χρονιά με το δημόσιο σχολείο να λειτουργεί κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες της υποχρηματοδότησης, της προσαρμογής στους νόμους της αγοράς, της ελαστικής εργασίας  και των μηδενικών διορισμών που ήταν για μια ακόμη φορά η πολιτική της κυβέρνησης, της Ε.Ε. του Δ.Ν.Τ., του ΟΟΣΑ αλλά και την εμπειρία του από κυβερνητικές «δεσμεύσεις» δεν μπορεί να καθησυχάσει τους εκπαιδευτικούς παρά μόνο να τους καλέσει να βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιδράσουμε σε «λογιστικού χαρακτήρα» μετακινήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
   Δεν θεωρούμε, επίσης, θετική την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στην ψήφιση των τροπολογιών για την Ειδική Αγωγή, τις οποίες την καλούμε να αποσύρει.
   Τέλος θεωρούμε ότι το ζήτημα των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών έχει μακρύ δρόμο ακόμη τόσο ως προς το αν γίνουν τελικά όσο και ως προς τον τρόπο που θα γίνουν, κάτι που αφορά, πλέον, και τις προσλήψεις αναπληρωτών.
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε ακόμη πιο δυναμικά για μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων όσων έχουν εργαστεί έστω και μια ημέρα στην εκπαίδευση. Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου.
Από τη Δ.Ο.Ε.

Αναγνώριση Προϋπηρεσίας Μαζικού Αθλητισμού

Γιατί οι γονείς που βοηθούν πάρα πολύ στα μαθήματα, κάνουν κακό - παρά καλό - στα παιδιά τους;

Δωρεάν φρέσκο γάλα σε μαθητές από τη Δωδώνη

Από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, η εταιρία θα διαθέσει συνολικά 13.500 λίτρα φρέσκο γάλα σε τρία δημοτικά σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, καλύπτοντας σε καθημερινή βάση την ανάγκη 350 παιδιών.
Η Δωδώνη προσφέρει καθημερινά δωρεάν φρέσκο γάλα σε 350 μαθητές
Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, στο πλαίσιο της διαρκούς υλοποίησης δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης με επίκεντρο την κοινωνία, αναλαμβάνει την καθημερινή δωρεάν διάθεση φρέσκου γάλακτος, ενός προϊόντος που ξεχωρίζει για την υψηλή διατροφική του αξία, σε τρία δημοτικά σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών.
Με στόχο την ουσιαστική συμβολή στην υγιή σωματική ανάπτυξη των παιδιών και την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η Δωδώνη από τις 19 Φεβρουαρίου μέχρι τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους, θα μεταφέρει και θα διαθέσει συνολικά 13.500 λίτρα φρέσκο γάλα σε τρία δημοτικά σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών, καλύπτοντας σε καθημερινή βάση την ανάγκη 350 παιδιών.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υλοποιείται σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διανομή του παρεχόμενου γάλακτος στα παιδιά, κι έρχεται να προστεθεί σε ένα ευρύ σύνολο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αναλαμβάνει η Δωδώνη σε τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την ενεργή υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Δωδώνη, κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης δήλωσε: «Εν μέσω των προκλήσεων που καλούμαστε να ξεπεράσουμε ως χώρα, στη Δωδώνη έχουμε αποφασίσει να θέτουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, πάντα με σεβασμό, φροντίδα και αγάπη. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι να είμαστε κοντά στα παιδιά και στις οικογένειές τους, προσφέροντας καθημερινά φρέσκο γάλα σε μαθητές και μαθήτριες της περιοχής μας που το έχουν ανάγκη, στηρίζοντας ουσιαστικά την υγιή σωματική ανάπτυξή τους. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να υλοποιούμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με τους φορείς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έτσι ώστε να μην υπάρξει παιδί που στερείται το γάλα του.»

Δείτε 37 χρήσιμες εκπαιδευτικές ιστοσελίδες

Αποδείξεις: Μαζέψτε τα πάντα – Θα χρειαστούν παραστατικά από 15% ως και 40% του εισοδήματος

- Το εισόδημα θα καθορίζει το ύψος των αποδείξεων που θα χρειαστεί κάθε φορολογούμενος
- Έρχονται κλίμακες που θα είναι συνδεδεμένες με τα έσοδα κάθε πολίτη
- Οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα θα “χτίζουν” το αφορολόγητο
- Απαραίτητες και οι χάρτινες αποδείξεις μέχρι να υπάρξει η σχετική ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα

Τέλος το 10% του εισοδήματος για τις αποδείξεις. Η νέα διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών θα συνδέει το αφορολόγητο με τη συλλογή αποδείξεων με πλαστικό χρήμα και ύστερα με το εισόδημα.
Πλέον το εισόδημα θα είναι αυτό που θα καθορίζει το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος για να έχει το αφορολόγητο ως και 2.100 ευρώ.

Ανάλογα λοιπόν με το εισόδημα θα καθοριστούν και οι συντελεστές, θα καθοριστεί μια κλίμακα, με ποσοστά επί του εισοδήματος που θα ξεκινούν από το 15% για τα χαμηλά εισοδήματα και θα φτάνουν ως και στο 40% για τα υψηλά.
Ταυτόχρονα καταργείται και ο “κόφτης” το πλαφόν των 10.500 ευρώ στην αξία των αποδείξεων, καθως το ποσοστό του 40% επί του εισοδήματος θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ακόμη βέβαια οι κλίμακες αυτές δεν έχουν γίνει απόλυτα γνωστές και το μήνυμα από το υπουργείο Οικονομικών είναι πως θα πρέπει όλοι να συγκεντρώνουμε προς το παρόν και τις χάρτινες αποδείξεις.
Η νέα διάταξη για τις αποδείξεις αναμένεται να έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού λάβει το πράσινο φως από το κουαρτέτο των δανειστών.

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Ποιους εκπαιδευτικούς αφορά η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων ν. 1256/1982 για επιπλέον εισοδήματα

Υπόχρεοι προς υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων  του ν. 1256/1982, είναι οι εκπαιδευτικοί:                                    

- που τυχόν κατέχουν παράλληλα και άλλη θέση στο Δημόσιο τομέα.                                                                                                                                          
-που λαμβάνουν  πρόσθετες αμοιβές, από  οποιοδήποτε  φορέα  του  δημόσιου  τομέα.
Στη δήλωση θα συμπεριλαμβάνονται τα εισοδήματα που  εισπράχθηκαν και αφορούν  το Β εξάμηνο του 2015. Σε περίπτωση που εισπράχθηκαν αμοιβές το Β εξάμηνο του 2015 , οι οποίες αφορούν  προγενέστερο χρονικό διάστημα, θα γίνεται ξεχωριστή δήλωση που θα αφορά το εξάμηνο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε  το έργο.

Ποιοι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα συμμετάσχουν με το παλιό σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2016, οι υποψήφιοι για την εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και  Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Τομέων Υγείας και Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών μπορούν να συμμετάσχουν αποκλειστικά με το παλαιό σύστημα εισαγωγής.

Αυτό αορίζει η  Υπουργική Απόφαση Πρόσβασης κατόχων απολυτηρίου ΕΠΑΛ στα ΤΕΙ, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις ΑΣΤΕ, στις ΑΕΝ, στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και Σχολές Αστυφυλάκων.

Οι εν λόγω υποψήφιοι θα εξεταστούν με το παλιό σύστημα γιατί δεν υπάρχουν ακόμα τελειόφοιτοι οι οποίοι θα διαγωνιστούν με το νέο σύστημα εξετάσεων καθώς φέτος έγινε η επανασύσταση των καταργηθέντων τομέων και οι φετινοί μαθητές φοιτούν στη Β Λυκείου των ΕΠΑΛ.

Τι είπε ο υπ. Παιδείας στη ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, στη σημερινή συνάντηση

Η άποψη του νέου προέδρου του ΚΥΣΠΕ για την επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης

Επιμόρφωση για 35.000 εκπαιδευτικούς με προυπολογισμό 13.180.138,00 ευρώ

Την επιμόρφωση 35.000 εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β ́επιπέδου Τ.Π.Ε.), προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020»

 Πρόκειται για τη συνέχιση και η μετεξέλιξη της ολοκληρωμένης επιμόρφωσης για την αξιοποίηση και εφαρμογή  των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως «Επιμόρφωση Β' επιπέδου Τ.Π.Ε.» και υλοποιήθηκε για ένα μέρος των Ελλήνων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμματικών περιόδων (Γ' ΚΠΣ 2000-2006 και ΕΣΠΑ 2007-2013) .
Ειδικότερα,  στο συγκεκριμένο έργο, προυπολογσιμού 13.180.138,00 ευρώ, περιλαμβάνονται:
i) Η μετεξέλιξη της επιμόρφωσης Β' επιπέδου Τ.Π.Ε., η οποία αφορά:
α) στην επικαιροποίηση και στον εμπλουτισμό του περιεχομένου της επιμόρφωσης, σύμφωνα με τις τρέχουσες παιδαγωγικές και τεχνολογικές εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι σήμερα εμπειρία και τα αποτελέσματα της αντίστοιχης προηγούμενης δράσης,
β) στην επέκταση της επιμόρφωσης σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που σημαίνει την ανάπτυξη μιας σειράς υποδομών κι ανθρώπινων πόρων για την υποστήριξή της (περιεχόμενο και υλικό επιμόρφωσης, επιμορφωτές, συστήματα υποστήριξης κ.α.) και συνεπάγεται τη ριζική αύξηση του πλήθους των εν δυνάμει επιμορφούμενων εκπαιδευτικών,
γ) στην ανάπτυξη και υλοποίησή της επιμόρφωσης σε δυο επίπεδα γνώσεων και δεξιοτήτων: Εισαγωγική Επιμόρφωση για την εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε. (Β1 επίπεδο Τ.Π.Ε.) και Προχωρημένη επιμόρφωση για την αξιοποίηση και εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη (Β2 επίπεδο Τ.Π.Ε.), ο συνδυασμός των οποίων θα οδηγεί στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που αντιστοιχούν στην ολοκληρωμένη επιμόρφωση για την αξιοποίηση κι εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη διδακτική πράξη (επιμόρφωση Β' επιπέδου Τ.Π.Ε.).
ii) Η εκπαίδευση 300 νέων επιμορφωτών Β' επιπέδου Τ.Π.Ε., οι οποίοι θα συμπληρώσουν και θα εμπλουτίσουν (πληρέστερη γεωγραφική κάλυψη, νέοι κλάδοι) το υπάρχον Μητρώο επιμορφωτών Β' επιπέδου Τ.Π.Ε. και οι οποίοι, μετά από κατάλληλες δοκιμασίες πιστοποίησης, μαζί με τους υπάρχοντες επιμορφωτές Β' επιπέδου Τ.Π.Ε., θα αναλάβουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
iii) Η επιμόρφωση 30.000 εκπαιδευτικών σε γνώσεις και δεξιότητες Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. στ) Η επιμόρφωση 5.000 εκπαιδευτικών σε γνώσεις και δεξιότητες Β2 επιπέδου Τ.Π.Ε.
iv) Η πιστοποίηση των παραπάνω εκπαιδευτικών στις αντίστοιχες γνώσεις και δεξιότητες Τ.Π.Ε. και επιπρόσθετα διαδικασίες πιστοποίησης σε βασικές γνώσεις και δεξιότητες Τ.Π.Ε. (Α' επιπέδου Τ.Π.Ε.), καθώς η πιστοποίηση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε..
v) Η ανάπτυξη – προσαρμογή - λειτουργία υποδομών, επιστημονικών και τεχνολογικών εργαλείων, συστημάτων και μηχανισμών για την υλοποίηση και υποστήριξη των επιμέρους δράσεων της Πράξης.
vi) Η διεξαγωγή συμπληρωματικών οριζόντιων ενεργειών υποστήριξης της Πράξης όπως, ενέργειες δημοσιότητας, προμήθεια εξοπλισμού, αναπαραγωγή αντιτύπων επιμορφωτικού υλικού κ.α.
Για την υλοποίηση της Πράξης, θα αξιοποιηθούν υποδομές, συστήματα, καθώς και επιστημονικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο σχετικό έργο (πχ. Πληροφοριακό Σύστημα Επιμόρφωσης – MIS, Σύστημα Πιστοποίησης Β' επιπέδου Τ.Π.Ε., Βιβλιοθήκη Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σεναρίων Τ.Π.Ε. – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, περιεχόμενο σπουδών και επιμορφωτικό υλικό) τα οποία θα αναβαθμιστούν, εμπλουτιστούν - επεκταθούν και θα προσαρμοστούν ώστε να καλύψουν τις νέες απαιτήσεις.
Επίσης, αξιοποιούνται πλήρως και επικαιροποιούνται, τα Μητρώα της προηγούμενης σχετικής Πράξης και ειδικότερα τα:
α) Μητρώο Επιμορφωτών Β' επιπέδου Τ.Π.Ε.,
β) Μητρώο Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.),
γ) Μητρώο Κέντρων Πιστοποίησης (ΚΕ.ΠΙΣ.).
Τέλος, αξιοποιείται το Επιστημονικό Συμβούλιο που είχε συγκροτηθεί από το Ι.Τ.Υ.Ε. – «Διόφαντος».

Φόροι: Σενάριο για έκτακτη εισφορά 10% στα εισοδήματα! - Νέα έμμεση μείωση σε μισθούς και συντάξεις

- Αλλαγές – σοκ στη φορολογία εισοδήματος
- Ακόμη και αναδρομική ισχύ μπορεί να έχει η νέα έκτακτη εισφορά
- Στόχος η είσπραξη 550 εκατομμυρίων

Η τρύπα στο δημοσιονομικό κενό φέρνει τα πάνω , κάτω στο φορολογικό και έτσι έρχονται σενάρια που προκαλούν τρόμο. Το νέο σενάριο για τη φορολογία του εισοδήματος κάνει λόγο για αύξηση στους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρόταση που έχει στόχο να αυξήσει από τα 290 εκατομμύρια στα 550 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα.
Η πρόταση, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" περιλαμβάνει ανώτατο συντελεστή αντί 8% που είναι σήμερα στο 10% και αυτό θα σημάνει και ανάλογη αύξηση στους ήδη υπάρχοντες συντελεστές της έκτακτης εισφοράς για όλους.
Μάλιστα υπάρχει μια σκέψη η αύξηση να ισχύσει όχι μόνο για τα εισοδήματα από εδώ και πέρα, αλλά να έχει αναδρομική ισχύ και για τα εισοδήματα του 2015.
Αυτό θα σημάνει άμεση μείωση μισθών και συντάξεων καθώς θα αυξηθεί ο συντελεστής και έτσι οι μηνιαίες κρατήσεις.
Οι σημερινοί συντελεστές της έκτακτης εισφοράς:
12.000-20.000 – 0,7%
20.000-30.000-1,4%
30.000-50.000-2%
50.000-100.000-4%
100.000-500.000-6%
5000.000 και άνω -8%

Συντάξεις: Τσεκούρι πάνω από τα 1.000 ευρώ – Τριπλή μείωση για όλους

- Το δίχτυ προστασίας μπαίνει στα 1.000 ευρώ, από εκεί και πάνω έρχονται περικοπές
- Στα 2.000 ευρώ η υψηλότεροι σύνταξη, 2.300 το όριο για πολυσυνταξιούχους
- Ως και 20% οι μειώσεις στις επικουρικές, χάνουν ως και 47% οι Δημόσιοι Υπάλληλοι από το μέρισμα

Τρεις κόφτες φαίνεται ότι μπαίνουν από το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν τα ποσά που απαιτούν οι δανειστές από τις συντάξεις. Έτσι σε ό,τι αφορά στην πλειοψηφία των συνταξιούχων μπαίνει πλαφόν στα 1.000 ευρώ στις συντάξεις (το ποσό αφορά μαζί την κύρια και την επικουρική). Το πλαφόν αυτό μπαίνει ως το όριο κάτω από το οποίο δεν θα υπάρξουν περικοπές. Αυτό σημαίνει ότι για συνταξιούχους που παίρνουν έστω και ένα ευρώ πάνω από τα 1.000 (κύρια και επικουρική μαζί) θα έρθουν μειώσεις.
Το δεύτερο πλαφόν που μπαίνει και φέρνει μειώσεις είναι στα 2.000 ευρώ και αφορά στις υψηλές συντάξεις. Σήμερα το αντίστοιχο πλαφόν είναι στα 2.300 ευρώ και κάπως έτσι μιλάμε για σημαντική μείωση. Οι υψηλές συντάξεις ωστόσο είναι λίγες και έτσι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μικρό.
Έτσι μπαίνει ένα τρίτο πλαφόν και αυτό αφορά σε όσους παίρνουν περισσότερες από μία συντάξεις και εδώ η μείωση μπορεί να είναι δραστική και να φτάσει στα 2.300 ευρώ.
Την ίδια ώρα ωστόσο τα σενάρια για την εθνική σύνταξη, το κατώτατο όριο ασφάλισης αλλά και τις περικοπές στις επικουρικές και το μέρισμα του Δημοσίου δίνουν και παίρνουν.
Το νέο σενάριο στη διαπραγμάτευση λέει ότι εξετάζεται ακόμη και κατώτατη εθνική σύνταξη στα 250 ευρώ η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το όριο ηλικίας με το οποίο αποχωρεί ο κάθε ασφαλισμένος, αλλά και σύνδεση του ποσού με εισοδηματικά κριτήρια. Παράλληλα και για να μην υπάρξει αύξηση του ορίου από τα 15 στα 20 έτη ασφάλισης εξετάζεται η μείωση της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν από 15 ως 20 έτη ασφάλισης.
Σε ότι αφορά τις επικουρικές οι μειώσεις από τα 170 ευρώ το μήνα και πάνω θα είναι κλιμακωτές και θα ξεκινούν από 8% για να φτάσουν ως και το 20%, ενώ στο μέρισμα των Δημοσίων Υπαλλήλων οι μειώσεις μπορεί να φτάσουν ως και το 47%.

Πως πέθανε ο Ηρώδης; Τι αναφέρει η ιστορία

Αν και στις περισσότερες περιτπώσεις αρχαίων προσωπικοτήτων δεν έχουμε ιδέα για το πώς πέθαναν, στην περίπτωση του Ηρώδη ο Ιώσιππος μας …βγάζει από τη δύσκολη θέση. Αναφερόμενος σε παλαιότερους ιστορικούς, καθώς ο ίδιος έζησε μερικές δεκαετίες μετά τον Ηρώδη, ο Ιώσιππος  περιγράφει τα συμπτώματα και το πώς πέθανε ο Ηρώδης.
Είχε πυρετό, όχι πολύ ψηλό, ανυπόφορη φαγούρα σ’ολόκληρο το σώμα του, συνεχείς πόνους στα έντερα, όγκους στα πόδια, ερεθισμό στην κοιλιακή χώρα και γάγγρενα στους όρχεις. Είχε επίσης σπασμούς, άσθμα και άσχημη αναπνοή’.
Οι γιατροί της εποχής δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τα συμπτώματά του. Χρησιμοποιούσαν, ωστόσο, τα μέσα της εποχής για να τον ανακουφίσουν, περιλαμβανομένου του μπάνιου σε καυτό λάδι. Αυτό, όμως, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα εκτός από το να του κατακαύσει τα μάτια.
Γράφει, λοιπόν, ο Ευσέβιος Καισαρείας στην Εκκλησιαστική Ιστορία (εκδόσεις ΕΠΕ, τόμος 1):
Και στο δεύτερο δε βιβλίο των Ιστοριών, το οποίο  παραδίδει ο Ιώσιππος περί αυτού παραπλήσια, γράφοντας ως εξής:
«Έπειτα η νόσος αφού κατέλαβε όλο το σώμα του, διαμοίραζε σ’ αυτό ποικίλα πάθη. Πράγματι υπήρχε αρκετός πυρετός, αφόρητος κνησμός σε όλη την επιφάνεια, συνεχείς πόνοι του κόλου, πρήξιμο στα πόδια υδρωπικού χαρακτήρα, φλεγμονή του υπογαστρίου, σήψη στο αιδοίο που δημιουργούσε σκουλήκια, ορθόπνοια και δύσπνοια, σπασμοί όλων των μελών, ώστε οι μάντεις να λέγουν ότι τα νοσήματα ήταν ποινή.
Αυτός όμως, αν και πάλευε με τόσα πάθη, παρέμενε στη ζωή, ήλπιζε σε σωτηρία και εφεύρισκε θεραπείες. Παιρνώντας λοιπόν από τον Ιορδάνη χρησιμοποίησε τα θερμόλουτρα της Καλλιρόης, τα οποία εκβάλλουν στην Ασφαλτίτη λίμνη, λόγω δε της γλυκύτητας είναι και πόσιμα. Εδώ αυτός, καθώς οι γιατροί αποφάσισαν να περιθάλψουν όλο το σώμα με θερμό έλαιο και το ξάπλωσαν σε λεκάνη γεμάτη έλαιο, λιποθύμησε και ανέστρεψε τους οφθαλμούς σαν νεκρός.
Επειδή  οι υπηρέτες θορύβησαν, αναστέναξε για τη συμφορά, και απογοητευμένος στο εξής για τη σωτηρία, διέταξε να διανείμουν στους στρατιώτες από πενήντα δραχμές και πολλά χρήματα στους διοικητές και τους φίλους. Αυτός επέστρεψε και έφθασε στην Ιεριχώ, με μελαγχολία και σχεδόν απειλώντας τον εαυτό του με θάνατο.
Προέβη μάλιστα στο σχεδιασμό μιας αθέμιτης πράξης. Αφού συγκέντρωσε τους επίσημους άνδρες από κάθε κώμη όλης της Ιουδαίας, διέταξε να τους κλείσουν στον καλούμενο ιππόδρομο, και αφού προσκάλεσε την αδελφή του Σαλώμη και τον άνδρα της Αλεξά, είπε «γνωρίζω ότι οι Ιουδαίοι θα γιορτάσουν το θάνατό μου· μπορώ όμως να πενθηθώ με άλλα μέσα και να λάβω λαμπρό επιτάφιο, αν θελήσετε να εκτελέσετε τις εντολές μου. Μόλις εκπνεύσω, φονεύστε τάχιστα αυτούς τους φρουρούμενους άνδρες, αφού τους περικυκλώσετε με τους στρατιώτες, έτσι ώστε όλη η Ιουδαία και κάθε οίκος να δακρύσει για μένα, έστω και ακούσια».
Και με λίγα λόγια  λέει. «Κατόπιν δε [επειδή βασανιζόταν από έλλειψη τροφής και σπασμωδικό βήχα] νικημένος από τους πόνους, επιχείρησε να προφθάσει την ειμαρμένη. Αφού πήρε ένα μήλο, ζήτησε και μαχαίρι γιατί συνήθιζε να τρώει κόβωντας σε τεμάχια. Έπειτα, αφού κοίταξε τριγύρω, μήπως υπάρχει κάποιος ο οποίος θα τον εμπόδιζε, σήκωσε το δεξί του χέρι για να αυτοτραυματιστεί».Πέραν δε τούτων ο ίδιος συγγραφέας ιστορεί ότι αυτός πριν το θάνατό του φόνευσε με εντολή του και άλλον γνήσιο γιό, τρίτο μετά τους δύο φονευθέντες προηγουμένως, και αμέσως έπειτα παρέδωσε τη ζωή του με φοβερούς πόνους».
Τι αποφαίνεται σήμερα η Επιστήμη για το θάνατο του Ηρώδη
Εκείνοι που έχουν περιέργεια για τα κλινικά συμπτώματα του Ηρώδη, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στην Ιστορική Κλινικοπαθολογική Διάσκεψη του Πανεπιστημίου του Μεριλαντ. Εδώ συγκεντρώνονται οι ειδικοί και αποφαίνονται για τα αίτια θανάτου επιφανών ανδρών, μεταξύ των οποίων έχουν ασχοληθεί και με τον Ηρώδη.
Ο συνδυασμός των συμπτωμάτων του αποτελούσε ιδιαίτερη πρόκληση, ειδικά η γάγγρενα των όρχεων, μιας και δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ωστόσο αποφάνθηκαν ότι ο Ηρώδης έπασχε από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αγνώστου αιτίας. Η ανεπάρκεια περιπλεκόταν από την σπάνια, ευτυχώς, γάγγρενα των όρχεων- Φουρνιέρ. Υπάρχουν φυσικά και άλλες πιθανές ασθένειες όπως η σύφιλη και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, η νεφρική ανεπάρκεια φαίνεται να ταιριάζει καλύτερα στην κλινική εικόνα των συμπτωμάτων του.

Έλλειψη νερού: Κίνδυνος για τον πλανήτη

Τεστ σάλιου ανιχνεύει την λευχαιμία

Από τι εξαρτώνται οι σχολικές επιδόσεις - Δεν πάει το μυαλό σας…

Η επίδοση των μαθητών στα διαγωνίσματα εξαρτάται και από την ώρα που αυτά γίνονται. Όσο πιο αργά γίνονται μέσα στη μέρα, τόσο χειρότεροι είναι κατά μέσο όρο οι βαθμοί των παιδιών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Φραντσέσκα Τζίνο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν αποτελέσματα περίπου δύο εκατομμυρίων διαγωνισμάτων, που είχαν συνολικά δώσει μαθητές ηλικίας 8 έως 15 ετών σε δανικά δημόσια σχολεία κατά την περίοδο 2010-13.
Όπως διαπιστώθηκε, για κάθε μία ώρα αργότερα που δινόταν το διαγώνισμα, οι βαθμοί μειώνονταν σχεδόν 1% κατά μέσο όρο. Η μείωση ήταν αναλογικά μεγαλύτερη μεταξύ των μέτριων μαθητών με τις χειρότερες επιδόσεις. Αν όμως πριν το διαγώνισμα υπήρχε ένα διάλειμμα 20 έως 30 λεπτών, τότε -ακόμη κι αν το διαγώνισμα δεν γινόταν νωρίς το πρωί- η μέση βαθμολογία των μαθητών ήταν αυξημένη κατά 1,7%.
Οι ερευνητές απέδωσαν το πρόβλημα σε «γνωστική κόπωση» που έχουν οι μαθητές, όταν είναι προχωρημένη η ώρα του τεστ. Γι' αυτό, όπως είπαν, όταν προηγείται διάλειμμα, τότε ο νους των παιδιών προλαβαίνει να «καθαρίσει» και έτσι να αποδώσει καλύτερα. Συνεπώς, οι επιστήμονες δεν εισηγούνται τα διαγωνίσματα να γίνονται κατ' ανάγκη μόνο το πρωί, αρκεί να προηγείται μεγάλο διάλειμμα, αν η ώρα είναι προχωρημένη.
Λιγότερος ύπνος, μικρότεροι βαθμοί
Μια άλλη νορβηγο-αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ερευνών πάνω στον ύπνο "Journal of Sleep Research", κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν οι μαθητές μέσης εκπαίδευσης πέφτουν στο κρεβάτι για να κοιμηθούν σχετικά νωρίς, μεταξύ 10 και 11 το βράδυ, τότε παίρνουν καλύτερους βαθμούς το πρωί στο σχολείο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, που ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 7.800 εφήβους 16 έως 19 ετών, όσο λιγότερο κοιμάται ένας μαθητής μέσα στην εβδομάδα, τόσο χειρότερους βαθμούς παίρνει κατά μέσο όρο στα μαθήματά του και στα διαγωνίσματά του.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ DOORS

Τεχνικές για την εκτόνωση του θυμού και της επιθετικότητας του παιδιού

Στο 70% τα έργα στην Ιόνια Οδό-Διανοίχτηκαν 1650 μέτρα της σήραγγας Κλόκοβας!

“Μπλοκάρονται” τα Μεταπτυχιακά ( και εξ Αποστάσεως) εάν η πρακτική άσκηση δεν γίνει στη χώρα απόκτησης του τίτλου

Οι κάτοχοι Μεταπτυχιακών (σ.σ. αφορά και τα εξ Αποστάσεως), εάν δεν προσκομίσουν στον ΔΟΑΤΑΠ βεβαίωση ότι η πρακτική άσκηση έγινε στη χώρα στην οποία απονέμεται ο τίτλος:

Α.  Δεν θα διορίζονται επειδή δεν θα παίρνουν συνάφεια.
Β. Δεν θα παίρνουν αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ.
Γ. Για να πάρουν και τα δύο πρέπει να κάνουν πρακτική στη χώρα που εδρεύει το Πανεπιστήμιο.
Αυτό σημαίνει ότι κυρίως για τους φοιτούντες στα Μεταπτυχιακά εξ Απιστάσεως, θα πρέπει να έχουν πολύμηνη παρουσία σε ξένη χώρα.
Ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Σύμβουλος  A, ΥΠ.Π.Ε.Θ. Βασίλης Κουρμπέτης, που εξέδωσε της απόφαση για τη συνάφεια των Μεταπτυχιακών στην Ειδική Αγωγή είχε υποστηρίξει σε πρόσφατη συνέντευξη στο esos:
“Πολλά πανεπιστήμια έχουν Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών εξ αποστάσεως. Η πρακτική άσκηση δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως λόγω της φύσης της. Απαιτεί ενεργή συμμετοχή και άμεση εποπτεία. Ούτε είναι ασφαλές να γίνεται στην Ελλάδα ενώ το πανεπιστήμιο εδρεύει για παράδειγμα στην Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Κύπρο, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.ο.κ. Εδώ θέλει προσοχή όσο αφορά  στην αναγνώριση των πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ.  Η ισχύουσα νομοθεσία   για την αναγνώριση πτυχίων από την αλλοδαπή προβλέπει και απαιτεί το σύνολο των σπουδών να έχει διανυθεί σε ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής. Για να προστατεύσουμε τους νέους εκπαιδευτικούς από δυσάρεστες εκπλήξεις καλό θα είναι οι υποψήφιοι να συμβουλευτούν τον ΔΟΑΤΑΠ, ως το πλέον αρμόδιο φορέα, για θέματα αναγνώρισης τίτλων σπουδών, μιας και η πρακτική άσκηση είναι μέρος του προγράμματος σπουδών "
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΟΑΤΑΠ
Πρακτική άσκηση η οποία ενσωματώνεται σε πρόγραμμα σπουδών ομοταγών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής και στην οποία αποδίδονται πιστωτικές μονάδες (ECTS) οι οποίες περιλαμβάνονται στις πιστωτικές μονάδες που απαιτούνται για τη χορήγηση του τίτλου σπουδών, πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα στην οποία απονέμεται ο τίτλος.

10 τεχνικές για εμπέδωση και απομνημόνευση στη μελέτη!

Γιάννενα: Νέες αφίξεις...Δείτε ΠΡΩΤΟΙ όλα τα καινούρια στέκια στα Ιωάννινα!

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

ΙΚΑ: Δείτε αν το Βιβλιάριο Υγείας σας είναι θεωρημένο για το 2016

Υπουργείο Υγείας: Νέα διαδικασία απόκτησης ειδικότητας ιατρών

Καιρός: Επιστρέφουν οι βροχές αύριο Πέμπτη 18/02

Οι αλλαγές που φέρνει στην Παιδεία η απόσυρση της έκθεσης ΟΟΣΑ του 2011

Κατάργηση 500ευρων: Τι θα γίνει με τα κρυμμένα κάτω από το στρώμα;

ΙKA: Αλλαγές στην εξαγορά της στρατιωτικής θητείας - Πότε συμφέρει η εξαγορά

Έρχονται απαλλαγές και εκπτώσεις από τα τεκμήρια

Πανελλαδικές: Μεγάλες ανατροπές στις εξετάσεις και τις βάσεις

Taxis: Από τον Μάιο o φόρος εισοδήματος

Επιστρέφουν οι «σκέψεις» επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές

Ασφαλιστικό: «Τελειωμένες» οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

ΟΓΑ: Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για την εγγραφή στα μητρώα ασφαλισμένων

Guardian: Δύο ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες του κόσμου -Εκπληξη η επιλογή [εικόνες]

Φορολογικές δηλώσεις: Τα sos για 6 εκατ φορολογούμενους και την υποβολή στο TAXISnet

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Από Μάρτιο οι φορολογικές δηλώσεις - Σε μηνιαίες δόσεις η καταβολή φόρου - "Φουσκωμένη" έκτακτη εισφορά

Ταξίδι στη γνώση με κινούμενα σχέδια από το Κέντρο «Νόησης»

Ο ''τοίχος της καλοσύνης'' ήρθε και στα Ιωάννινα!

Δείτε πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις (ημερομηνίες)

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δημοσιοποίησε τις ημερομηνίες που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι συντάξεις του Μαρτίου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι συντάξεις μηνός Μαρτίου θα καταβληθούν στις 25 Φεβρουαρίου ημέρα Πέμπτη στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του Δημοσίου, ενώ ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλουν τις συντάξεις του ίδιου μηνός την 1η Μαρτίου ημέρα Τρίτη.
Ειδικότερα, με την σύνταξη μηνός Μαρτίου 2016 θα πληρωθούν:
Πολιτικοί συνταξιούχοι:
1) Υπουργεία Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, πρώην ΥΕΝ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πολιτισμού υπάλληλοι Βουλής, ΕΥΠ, κύριο προσωπικό ΝΣΚ, ΓΓΤΠ, ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΑΠΠΔ, ΕΡΤ (οι συνταξιοδοτούμενοι από το Δημόσιο)
πρωτόκολλα μέχρι 31/08/2015
2) Υπουργείο Παιδείας (Καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – καθηγητές ΑΕΙ)
πρωτόκολλα μέχρι 12/01/2015
3) Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας & Κοιν. Ασφάλισης, Εθνικής Άμυνας, υπάλληλοι ΕΛ ΣΤΑΤ, ΜΤΠΥ, ΡΑΕ, πολιτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό ΑΣΕΙ
πρωτόκολλα μέχρι 01/09/2015
4) Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ΥΠΕΚΑ, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, υπάλληλοι Εθνικού Τυπογραφείου, Ταχ. Ταμιευτηρίου, ΥΠΑ,ΟΚΧΕ, Α.Α Συν. του Πολίτη ΑΣΕΠ, ΕΣΔΥ, ΟΠΑΔ (που υπάγονται στο Δημόσιο)
πρωτόκολλα μέχρι 30/09/2015
(*) για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του Ταχ. Ταμιευτηρίου περ. δ της παρ.18α του αρθρου 4 του Ν.4151/2013 ισχύει άλλη σειρά.
5) Υπουργείο Παιδείας (Υπάλληλοι ΥΠΕΠΘ – εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης – καθηγητές ΤΕΙ)
πρωτόκολλα μέχρι 29/06/2015 (ΟΧΙ ΟΛΑ)
Υπάλληλοι των Ν.Π.Δ.Δ. και Ειδικών Κατηγοριών
1) Υπάλληλοι νοσοκομείων, πρωτόκολλα μέχρι 07/07/2015 (ΟΧΙ ΟΛΑ)
2) Υπάλληλοι ΟΤΑ, πρωτόκολλα μέχρι 30/06/2015 (ΟΧΙ ΟΛΑ)
3) Υπάλληλοι παιδικών σταθμών, πρωτόκολλα μέχρι 30/08/2015
Ιερείς, πρωτόκολλα μέχρι 30/08/2015
Επισημαίνεται ότι ορισμένες υποθέσεις που φέρουν πρωτόκολλα των παραπάνω ημερομηνιών και “χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης” είναι προς επεξεργασία και οι συντάξεις που σχετίζονται με αυτέςδεν θα πληρωθούν με τη σύνταξη του μηνός Μαρτίου 2016.
Στο εξής οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Αυτός είναι o χάρτης των hotspots – Πώς θα μετακινούνται οι πρόσφυγες

Τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά και το ένα κέντρο επαναπροώθησης είναι έτοιμα. Το κέντρο καταγραφής στην Κω θα είναι έτοιμο σε 5 ημέρες. Στη Σάμο, που λειτουργεί το κέντρο καταγραφής θα είναι έτοιμο στις 23 του μηνός, λόγω επέκτασης των εγκαταστάσεων, ενώ το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα υπάρξει προσθήκη σε αποθήκη του ΟΛΘ.
Αυτά ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα των σχετικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της ΕΕ.
Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκαν και δυο χάρτες που δείχνουν τις προσφυγικές ροές από την Τουρκία, τα σημεία στα ελληνικά νησιά που θα κατασκευαστούν hot spots, αλλά και κέντρα μετεγκατάστασης τα οποία βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Αναλυτικότερα:
Hot spots 
 • Λέσβος
 • Σάμος
 • Λέρος
 • Κως
Κέντρα μετεγκατάστασης
 • Διαβατά
 • Σχιστό
Όπως φαίνεται από τους χάρτες, από τη Μυτιλήνη οι πρόσφυγες θα μεταφέρονται στα Διαβατά, ενώ από όλα τα υπόλοιπα hot spots στο Σχιστό.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν, ακόμη οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης. Όλοι οι υπουργοί εξήραν τις ένοπλες δυνάμεις για την πολύ μεγάλη βοήθειά τους στην ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, γεγονός, όπως τόνισαν, που είναι προς το συμφέρον της.
«Το προσφυγικό θα επιλυθεί εάν δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας στις περιοχές από τις οποίες ξεκινούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν σπίτια τους  και να αναπτυχθούν οικονομικά», αναφέρει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε ανακοίνωσή του.
Στη προσπάθεια στήριξης των παιδιών θα συμμετέχουν επίσης πιστοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανέφερε ο επικεφαλής του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Μετανάστευσης, υποστρατήγος Κωνσταντίνος Φλώρος.
Ο κ. Καμμένος επισκέπτεται το Κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων στο Σχιστό και στη συνέχεια θα μεταβεί σε Λέρο, Χίο και Λέσβο, όπου οι εργασίες στα κέντρα καταγραφής έχουν ολοκληρωθεί.

Στο ΦΕΚ ο νόμος που κυρώνει την χριστουγεννιάτικη ΠΝΠ – Τι περιλαμβάνει

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη «Ρύθμιση κατεπειγόντων θεμάτων» υπουργείων της κυβέρνησης. Η ΠΝΠ αφορά ένα σύνολο θεμάτων για δαπάνες μετακινήσεων υπαλλήλων, την παράταση λειτουργίας Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρων Ρομά, αλλά και συταξιοδοτικά θέματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Δείτε παρακάτω τα βασικότερα άρθρα (ολόκληρη η ΠΝΠ ΕΔΩ)
Άρθρο 4
Δαπάνες μετακινήσεων υπαλλήλων και μισθωμάτων Ελληνικού Δημοσίου Δαπάνες μετακινήσεων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες διενεργήθηκαν κατά το έτος 2015 και αφορούν υπαλλήλους οι οποίοι κατ’ εντολή της Υπηρεσίας μετακινήθηκαν έκτακτα στο εξωτερικό ή παρατάθηκε η παραμονή τους στο εξωτερικό εντός του έτους 2015, δύνανται να πληρωθούν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού τρέχοντος ή/και του επόμενου οικονομικού έτους του Υπουργείου Οικονομικών κατά παρέκκλιση των περί αναλήψεων υποχρεώσεων διατάξεων, τηρουμένων των λοιπών προϋποθέσεων νομιμότητας και κανονικότητας αυτών.
Άρθρο 5
Παράταση λειτουργίας ΚΗΦΗ και Κέντρων Ρομά 1. Η διάρκεια παροχής των υπηρεσιών των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) και των «Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων» των φορέων των ΟΤΑ, καθώς και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου προσωπικού, όπως ορίζεται στις περιπτώσεις α΄ και β΄ της παρ. 3 του άρθρου 14 του ν. 4312/ 2014, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 35 του ν. 4325/2015, παρατείνεται από τη λήξη της έως την ένταξη των σχετικών Πράξεων ή την υπογραφή των Συμβάσεων για τις Πράξεις αυτές ή για τη μετεξέλιξη αυτών στο πλαίαιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014−2020 του ΕΣΠΑ και πάντως όχι πέραν της 30ής Ιουνίου 2016. Κατά τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 οι συμβάσεις του προσωπικού σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Η χρηματοδότηση για την καταβολή της μισθοδοσίας του απασχολούμενου προσωπικού της παρ. 1 μπορεί να καλυφθεί από πόρους: 1) του άρθρου 259 του ν. 3852/2010, οι οποίοι, με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θα αποδίδονται απευθείας στους Δήμους όπου εφαρμόζονται τα σχετικά προγράμματα ή μέσω των οικείων ΟΤΑ σε φορείς αρμοδιότητας τους βάσει απολογιστικών στοι− χείων και παραστατικών, 2) από εθνικούς πόρους ή από κάθε άλλη πηγή. Το συνολικό διατιθέμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια εξακόσιες εβδομήντα χιλιάδες (3.670.000) ευρώ έως την 30ή Ιουνίου 2016. Ο τρόπος καταβολής της χρηματοδότησης θα οριστεί, εφόσον προκύπτει η ανάγκη, με Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Άρθρο 14
Σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, χορηγείται για το έτος 2015 δωρεάν ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος για την κύρια κατοικία τους έως 1200 kwh ανά τετραμηνία και για περίοδο δύο τετραμηνιών, που αντιστοιχούν σε δύο εκκαθαριστικούς τετραμηνιαίους λογαριασμούς. Σε περιπτώσεις δικαιούχων, των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2015, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται. Η παροχή δωρεάν ρεύματος δύναται να επεκτείνεται και σε κατανάλωση του επόμενου έτους, προκειμένου να συμπληρωθεί η περίοδος χορήγησης δύο τετραμηνιών.
Άρθρο 16
Η παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4320/2015 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1. Χορηγείται για το έτος 2015 και για χρονικό διάστημα εννέα μηνών επιδότηση σίτισης σε άτομα και οικογένειες, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.»
Άρθρο 17
Στο άρθρο 3 του ν. 4320/2015 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής: «4. Η παροχή του επιδόματος σίτισης δύναται να επεκτείνεται και εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να καλυφθεί η περίοδος χορήγησης των εννέα μηνών.»
Άρθρο 11
1. Η παρ. 1 του άρθρου 49 «Απόλυση λόγω ορίου ηλικίας» του π.δ. 410/1988 (Α΄ 191), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Το προσωπικό του κεφαλαίου αυτού, εκτός αν διαφορετικά ο νόμος ορίζει, απολύεται αυτοδικαίως από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του. Για την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου, ως ημέρα γέννησης λαμβάνεται πάντοτε η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης. Αν το προσωπικό αυτό κατά τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του δεν έχει συμπληρώσει σαράντα (40) έτη συνολική υπηρεσία στο Δημόσιο, παρατείνεται η παραμονή του στην Υπηρεσία, έως τη συμπλήρωση της υπηρεσίας αυτής και όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας.» 2. Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 155 του Υπαλληλικού Κώδικα, όπως ισχύει, (ν. 3528/2007, Α΄ 26) προστίθενται εδάφια ως εξής: «Μόνιμοι υπάλληλοι, που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, αλλά δεν υπάγονται στο ασφαλιστικό − συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου ή δεν συνταξιοδοτούνται με βάση τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις, απολύονται αυτοδικαίως από την υπηρεσία, μόλις συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Αν το προσωπικό αυτό κατά τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του δεν έχει συμπληρώσει σαράντα (40) έτη συνολική υπηρεσία στο Δημόσιο, παρατείνεται η παραμονή του στην Υπηρεσία, έως τη συμπλήρωση της υπηρεσίας αυτής και όχι πέραν του 67ου έτους της ηλικίας. Το προηγούμενο εδάφιο έχει εφαρμογή και για τους μόνιμους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι πέραν του ασφαλιστικού − συνταξιοδοτικού κα− θεστώτος του δημοσίου, υπάγονται και σε καθεστώς κύριας ασφάλισης άλλου ασφαλιστικού− συνταξιοδοτικού φορέα για τη λήψη δεύτερης κύριας σύνταξης, εφόσον κατά την αυτοδίκαιη απόλυση τους κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 −3 δεν θεμελιώνουν αποδεδειγμένα βάσει βεβαίωσης του οικείου ασφαλιστικού − συνταξιοδοτικού φορέα, δικαίωμα λήψης πλήρους της δεύτερης κύριας σύνταξης από το φορέα αυτόν. Τα ανωτέρω ισχύουν και για όσους υπαλλήλους υπάγονται στις διατάξεις του Κώδικα Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α΄ 143).»
Άρθρο 12
Το άρθρο 167 του ν. 4099/2012 (Α΄ 250), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής: «1. Για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, και των ΟΤΑ, και τις κάθε είδους υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2016 οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις, και όσες πρόκειται να υπογραφούν έως τις 31.12.2015, καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει μέχρι και τριάντα (30) ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης. 2. Εγκρίσεις για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ειδικοτήτων καθαριότητας που έχουν χορηγηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 14 του ν. 4071/2012 (Α΄ 85), όπως ίσχυε και με τις όμοιες του άρθρου 48 του ν. 4325/2015 (Α΄47), για τις οποίες οι φορείς έχουν προβεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στις προβλεπόμενες στην παρ. 9 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28), όπως ισχύει, ενέργειες ανάρτησης ή δημοσίευσης των σχετικών ανακοινώσεων, δύναται να μην υλοποιηθούν μερικώς ή ολικώς, μετά από απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του φορέα. Σε περίπτωση που οι φορείς έχουν προβεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην έκδοση πινάκων κατάταξης των υποψηφίων και εφόσον οι παραταθείσες έως 31 Δεκεμβρίου 2016 συμβάσεις δεν καλύπτουν τις οργανικές θέσεις ή ανάγκες τους, δύνανται να προσλάβουν το προσωπικό που αντιστοιχεί σε αυτές εντός των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού τους. Η πρόσληψη των λοιπών περιλαμβανομένων στους πίνακες κατάταξης πραγματοποιείται μετά την 31η Δεκεμβρίου 2016. Στις περιπτώσεις εκείνες που οι φορείς δεν έχουν προβεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στις προβλεπόμενες στην παρ. 9 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει, ενέργειες ανάρτησης ή δημοσίευσης των σχετικών ανακοινώσεων, αυτές αναστέλλονται εφόσον οι παραταθείσες συμβάσεις καλύπτουν τις οργανικές θέσεις ή ανάγκες τους.»

Συντάξεις: Ποιοι προλαβαίνουν να «κλειδώσουν» έξοδο πριν τα 67

Σύνταξη πριν από τα 67 προλαβαίνουν να κλειδώσουν χιλιάδες ασφαλισμένοι και κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ, μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ, καθώς και υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και Δημόσιο.
Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» του Ελεύθερου Τύπου δημοσιεύει σήμερα έναν αποκαλυπτικό οδηγό για τους ασφαλισμένους που προλαβαίνουν την έξοδο πριν από το νέο ασφαλιστικό και για τους τρόπους που μπορούν να αξιοποιήσουν ώστε να κλειδώσουν κυρίως την πλήρη σύνταξη, χωρίς να παγιδευτούν στο 67ο έτος.
Υπάρχουν 4+1 κατηγορίες που μπορούν να αποφύγουν τα 67:
 1. Οι ασφαλισμένοι που έχουν την ηλικία συνταξιοδότησης πριν από τις 19/8/2015 αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης για να κάνουν αίτηση.
 2. Οι ασφαλισμένοι που έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να αποχωρήσουν αλλά πιάνουν την ηλικία εξόδου μετά τις 19/8/2015 και αναγκαστικά θα επιβαρυνθούν από τα αυξημένα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.
 3. Οι ασφαλισμένοι με θεμελιωμένα δικαιώματα, δηλαδή με συμπληρωμένη την ηλικία αποχώρησης και του χρόνου ασφάλισης πριν από τις 19/8/2015.
 4. Οι ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν την ηλικία για να πάρουν μειωμένη σύνταξη πριν από τις 19/8/2015 και επιλέγουν να αποχωρήσουν αργότερα.
 5. Οι ασφαλισμένοι που βάσει νόμου εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας και συνταξιοδοτούνται με τις παλιές διατάξεις.