Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Καταργεί ο Δήμος την νυκτερινή κυκλοφορία απορριμματοφόρων - Ετοιμαστείτε για μποτιλιαρίσματα στους δρόμους την ημέρα...

Ο Δήμος σχεδιάζει απο την Δευτέρα να "μπλοκάρει" κυκλοφοριακά την πόλη, για να.. γλυτώσει τα νυκτερινά επιδόματα των εργαζομένων στα απορριμματοφόρα, που δουλεύουν τη νύχτα για να καθαρίσουν την πόλη?
 Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει μετά την απόφαση, τα απορριμματοφόρα απο μεθαύριο στις 6 το πρωί, μέχρι μετά το μεσημέρι, να περιφέρονται στους δρόμους των Ιωαννίνων, σε μικρούς και μεγάλους δρόμους για να αδειάζουν τους κάδους και πίσω τους να συνωστίζονται ουρές αυτοκινήτων.
 Δεν ξέρουμε τίνος "έμπνευση" ήταν αυτή, αλλά σε όλο τον κόσμο, σε μικρές ή μεγάλες πόλεις, τα συνεργεία καθαρισμού δουλεύουν κατά την διάρκεια της νύχτας, όταν η κυκλοφορία στους δρόμους είναι μειωμένη και δεν δημιουργούν προβλήματα, αλλά και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν αποτελεσματικά και χωρίς το άγχος του "μποτιλιαρίσματος" που προκαλούν.
Σύμφωνα λοιπόν με τις καταγγελίες που έγιναν στο All News Epirus, o Δήμος ενημέρωσε τους εργαζόμενους οτι απο το πρωϊ της Δευτέρας, τα 20 απορριμματοφόρα καθαριότητας, θα διασκορπίζονται στην πόλη απο τις 6 το πρωϊ.
 Αν λοιπόν βρεθείτε σε μποτιλιάρισμα να ξέρετε οτι κάποιο βυτιοφόρο κάνει την δουλειά του και θα το ακολουθήσετε αν ο δρόμος είναι στενός, μέχρι να αδειάσει όλους τους κάδους....

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2016 των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Η προθεσμία ορίζεται από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου ως και την Δευτέρα 29  Φεβρουαρίου για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) είτε με το παλιό-καταργούμενο σύστημα είτε με το νέο σύστημα. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία (11-29 Φεβρουαρίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.
Τις επόμενες μέρες θα σταλούν στα Λύκεια οι σχετικές εγκύκλιοι με τα αντίστοιχα υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης. Ο υποψήφιος θα μπορεί να προμηθεύεται την Αίτηση – Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή του είτε από το διαδίκτυο, είτε από το Λύκειό του. Στη συνέχεια  θα συμπληρώνει την Αίτηση - Δήλωση σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της.

The Himalayas from 20,000 ft.

Θα γίνουν τελικά μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και πότε;

Το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας

Συγκίνηση και δέος για το 4χρονο αγόρι από την Πομπηία που «πάγωσε» σε στάση τρόμου. Βρέθηκε μαζί με τους γονείς του κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους. Συγκλονιστικά ευρήματα από τις σαρώσεις στις σορούς (φωτο)

Η καταδίκη του Κολοκοτρώνη σε θάνατο από τους Βαυαρούς και η ευγνωμοσύνη του λαού στο τελευταίο αντίο. Σε ένδειξη τιμής, τον έθαψαν με τη τουρκική σημαία κάτω από τα τσαρούχια

Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις – Ποιες αλλαγές έρχονται με το νέο νομοσχέδιο

Κριτήρια, διαδικασίες, ο τρόπος που θα διενεργηθεί η δομημένη συνέντευξη για την επιλογής Προϊσταμένων και Γενικών Διευθυντών, περιγράφονται με τη μορφή ερωτο-απαντήσεων από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων συμπεριλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου που κατατέθηκε στη Βουλή. Στην ιστοσελίδα του, το υπουργείο έχει αναρτήσει τις παρακάτω 10 ερωτήσεις και απαντήσεις, που περιγράφουν την ουσία όλων των πτυχών και των αρχών που διέπουν το νέο σύστημα.
Αναλυτικότερα:
Ποια είναι τα οφέλη από το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων
Αποκομματικοποίηση
Η μετάβαση από την πελατειακή συγκρότηση της ιεραρχίας της δημόσιας διοίκησης όπως κατοχυρώθηκε ως μεταμφιεσμένη μεταρρύθμιση επί υπουργίας Μητσοτάκη σε ένα πραγματικά λειτουργικό, διαφανές, αντικειμενικό και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής με ολιστική θεώρηση το οποίο λαμβάνει υπόψη του το σύνολο της προσωπικότητας των υπαλλήλων νοηματοδοτεί την ρήξη του ομφάλιου λώρου στις σχέσεις Κόμματος και Δημοσίων Υπαλλήλων.
Οικονομικό – διοικητικό όφελος
Η αξιοποίηση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και η ανάδειξή τους με κριτήρια την επιστημονική και διοικητική τους γνώση και εμπειρία, με τρόπο αξιοκρατικό, διαφανή και αδιάβλητο, δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων που δεν είχαν ταυτιστεί με κομματική και πελατειακή εξάρτιση να αναδείξουν τις ικανότητές και να λάβουν ενεργά μέρος στη συγκρότηση μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης. Η αξιοποίηση του συνόλου ανθρώπινου κεφαλαίου της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση της παραγωγικότητας και η σύνδεση της προσωπικής και επαγγελματικής αξίας με τη σταδιοδρομία στοιχειοθετούν πραγματική μεταρρύθμιση.
Κοινωνικό όφελος
Η διαφάνεια και η αξιοκρατία στην επιλογή των προϊσταμένων και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών και των στελεχών της δημόσιας διοίκησης συνιστούν το πρότυπο αντίληψης της Κυβέρνησης για τις σχέσεις μεταξύ Κράτους – Πολιτών. Η ανατροπή των πελατειακών σχέσεων και η ενίσχυση της κοινωνικής και οικονομικής λογοδοσίας της διοίκησης αποτελεί εχέγγυο απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της κοινωνίας, δίνοντας νέα αξία στη δημόσια σφαίρα παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών.
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων
Για την επιλογή προϊσταμένων λαμβάνονται υπόψη τέσσερις ομάδες κριτηρίων:
α) Μοριοδότηση βάσει τυπικών, εκπαιδευτικών προσόντων και προσόντων επαγγελματικής κατάρτισης,
β) Μοριοδότηση βάσει εμπειρίας και άσκησης καθηκόντων ευθύνης,
γ) Μοριοδότηση βάσει αξιολόγησης και,
δ) Μοριοδότηση βάσει συνέντευξης.
Από ποιους γίνεται η επιλογή προϊσταμένων
Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π), Σμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (Σ.Ε.Π.) και Υπηρεσιακά Συμβούλια
Ποιοι μπορούν να μετέχουν στην επιλογή Γενικών Διευθυντών
– Κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ
– Προϊστάμενοι γενικής διεύθυνσης για ένα έτος τουλάχιστον ή
– Προϊστάμενοι Διεύθυνσης για 3 τουλάχιστον έτη ή
– Κάτοχοι διδακτορικού τίτλου ή
– Κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου ή
– Απόφοιτοι Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με 8 έτη στον Βαθμό Α ή
– Υπάλληλοι ΠΕ με 10 έτη στο Βαθμό Α
Ποιοι μπορούν να μετέχουν στην επιλογή Προϊσταμένων Διεύθυνσης
– Κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ
– Προϊστάμενοι Διεύθυνσης για 1 τουλάχιστον έτος ή
– Κάτοχοι διδακτορικού τίτλου ή απόφοιτοι Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ή κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με έξι τουλάχιστον πλεονάζοντα έτη στο βαθμό Α’ ή
– Προϊστάμενοι Τμήματος για 3 έτη ή
– Κάτοχοι του βαθμού Α’ με δέκα χρόνια τουλάχιστον πλεονάζοντα έτη σε αυτόν.
Ποιοι μπορούν να μετέχουν στην επιλογή Προϊσταμένων Τμήματος
– Κάτοχοι του βαθμού Α’.
Κριτήρια
Μοριοδότηση βάσει τυπικών/εκπαιδευτικών και άλλων προσόντων:
– Κάτοχοι διδακτορικού τίτλου ή μεταπτυχιακού τίτλου
– Απόφοιτοι Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
– Βάσει εμπειρίας και άσκηση καθηκόντων ευθύνης
– Βάσει αξιολόγησης
– Βάσει δομημένης συνέντευξης από ειδικά συμβούλια με τη συμμετοχή του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)
Αξιολόγηση
– Με βάση των μέσο όρο των εκθέσεων αξιολόγησης της τελευταίας τριετίας
– Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου δεν λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση
Δομημένη Συνέντευξη
– Διενεργείται από το ΕΙ.Σ.Ε.Π. για τις θέσεις προϊσταμένων Γενικών Διεύθυνσεων και το Σ.Ε.Π. για τις θέσεις Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων.
– Σκοπός της είναι το Συμβούλιο να διαμορφώσει γνώμη για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου σε σχέση με τη θέση ευθύνης για την οποία κρίνεται. Λαμβάνεται υπόψη το προσωπικό μητρώο.
– Δύο θεματικές ενότητες:
• Ερωτήσεις σχετικές με το αντικείμενο του φορέα, της οργάνωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, τις δεξιότητες και τα προσόντα του υποψηφίου
• Ανάπτυξη υποθετικού σεναρίου (situational interview). Ο υποψήφιος θα επιλέγει με κλήρωση ερωτήσεις για ένα υποθετικό σενάριο από τράπεζα ερωτήσεων που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Προκήρυξη θέσεων
• Εκδίδεται 5 μήνες πριν τη λήξη της θητείας των υπηρετούντων Γενικών Διευθυντών.
• Αν κενωθεί θέση πριν την λήξη της θητείας ή συσταθεί νέα θέση η προκήρυξη εκδίδεται εντός μηνός και επιλέγεται προϊστάμενος για το ΥΠΟΛΟΙΠΟ της θητείας.

Πλασματικά έτη στο Δημόσιο – Τα «κόλπα» για αναγνώριση

Μέχρι και 12 πλασματικά έτη μπορούν να αναγνωρίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσλήφθηκαν ή ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992, για να συμπληρώσουν είτε την 25ετία έως το 2010, είτε περισσότερα χρόνια ασφάλισης πέραν της 25ετίας από το 2011 και μετά. Συνολικά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στο Δημόσιο αναγνωρίζονται:
Έως 5 έτη λόγω τέκνων, η στρατιωτική θητεία, άλλα 5 έτη λόγω εκπαιδευτικής άδειας + διάστημα γονικής άδειας για να συμπληρωθεί η 25ετία έως το 2010.
4 έτη + έως 5 επιπλέον λόγω τέκνων, άρα έως και 9 έτη για σύνταξη με προϋποθέσεις του 2011
5 έτη + έως 5 επιπλέον λόγω τέκνων, άρα έως και 10 έτη για σύνταξη με προϋποθέσεις του 2012
6 έτη + έως 5 επιπλέον λόγω τέκνων, άρα έως και 11 έτη για σύνταξη με προϋποθέσεις του 2013
7 έτη + έως 5 έτη επιπλέον λόγω τέκνων, άρα έως 12 έτη για σύνταξη με προϋποθέσεις του 2014 και εφεξής.
Για παράδειγμα: Ασφαλισμένος του Δημοσίου που ήταν 58 ετών τον Αύγουστο του 2015 και είχε 25 έτη το 2011, άρα 29 έως το 2015, έχει δυο επιλογές:
-Να περιμένει μέχρι να συμπληρώσει 36 έτη για να συνταξιοδοτηθεί στα 65
-Να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο για το 2011 και να έχει 36 έτη έως τον Αύγουστο που έκλεισε τα 58, οπότε αποχωρεί με σύνταξη

Και οι απόστρατοι αξιωματικοί υποψήφιοι για επιτελικά στελέχη στο δημόσιο

Μύρισε «χακί» στο μητρώο προσοντούχων για επιτελικές θέσεις στο Δημόσιο. Εκτός από τους πανεπιστημιακούς και τους δημοσίους υπαλλήλους κατέχοντες διδακτορικούς τίτλους, θέση στη «δεξαμενή» αυτή παίρνουν και απόστρατοι που έχουν αποφοιτήσει από τις Σχολές Πολέμου.
Προβλέπεται ότι ως τις 31.7.2016 τίθεται σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο εντάσσονται υποψήφιοι για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης. Από το Μητρώο θα επιλέγονται οι γενικοί γραμματείς, αναπληρωτές γενικοί γραμματείς και ειδικοί γενικοί γραμματείς των υπουργείων, όπως και πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη διοικήσεων Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και εποπτευόμενων φορέων τους, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το in.gr.
Η κυβέρνηση προβάλλει αυτή την παράμετρο ως τομή για τη δημόσια διοίκηση, στην κατεύθυνση της «αποκομματικοποίησής της».
Στο Μητρώο εγγράφονται κατόπιν αίτησής τους:
Α. Τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, με βαθμό Α’, του Δημοσίου, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού, Ανεξάρτητων Αρχών και κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι, έχουν λάβει στην αξιολόγηση για δύο συνεχείς περιόδους τελική βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση του βαθμού 75 ανά αξιολογική περίοδο και πληρούν τουλάχιστον μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου διδακτορικού διπλώματος.
Είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).
Είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών τουλάχιστον ετήσιας φοίτησης.
Έχουν διατελέσει προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επί τουλάχιστον τρία έτη ή προϊστάμενοι Διεύθυνσης επί τουλάχιστον δέκα έτη.
Β. Καθηγητές όλων των βαθμίδων και λέκτορες πανεπιστημίων και εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΠ) ΤΕΙ της ημεδαπής ή μέλη ΔΕΠ και ΕΠ ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, εφόσον κατέχουν άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και οι ερευνητές της παραγράφου 2 του άρθρου 18 του ν.4310/2014 (Α’ 258) των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων, καθώς και των Ερευνητικών Κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών.
Γ. Το επιστημονικό προσωπικό των συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών, με πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία σε αυτές.
Δ. Οι απόστρατοι αξιωματικοί που είναι απόφοιτοι της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), της Ανώτατης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ), της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (ΝΣΠ) και της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας / Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α).
Όμως, το κριτήριο της βαθμολογίας (έκθεση αξιολόγησης) για την ένταξη στο Μητρώο δεν θα εφαρμοστεί άμεσα αλλά μετά την παρέλευση δύο αξιολογικών περιόδων. Παράλληλα, υπάρχει η πρόβλεψη ότι η αδυναμία εφαρμογής του δεν αποτελεί λόγο μη λειτουργίας του Μητρώου…
Τα Ειδικά Συμβούλια Επιλογής Διοικήσεων
Ορίζεται ότι ως τις 30.6.2016 εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις συγκρότησης των Ειδικών Συμβουλίων Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ). Είναι το όργανο που αξιολογεί τα προσόντα των υποψηφίων για γενικούς γραμματείς, αναπληρωτές γενικούς γραμματείς, ειδικούς γραμματείς υπουργείων και υποβάλλει στον αρμόδιο υπουργό εισήγηση με τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους.
Ο διορισμός ολοκληρώνεται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος επιλέγει υποχρεωτικά έναν από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επισημαίνεται ότι το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων συνιστάται στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και λειτουργεί σε τρία τμήματα. Καθένα από αυτά είναι εννεαμελές και αποτελείται από τρία μέλη του ΑΣΕΠ ενώ μεταξύ άλλων μετέχει ένας εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και ένας εμπειρογνώμονας, που ορίζεται από τις κεντρικές εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Μπλόκα αγροτών: “Μπλακ άουτ” σε εθνικές οδούς και τελωνεία – Ο “χάρτης” των αποκλεισμών σε όλη τη χώρα

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Υποκατάστατα ζάχαρης: Γιατί η στέβια είναι καλύτερη από τη φρουκτόζη

Υπάρχουν τόσες πολλές εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες διαθέσιμες πλέον στα ράφια των καταστημάτων, ώστε είναι ολοένα και πιο εύκολο να περιορίσετε στο ελάχιστον την επιπλέον ζάχαρη στη διατροφή σας.

Αλλά τι υποκατάστατα ζάχαρης υπάρχουν; Και, βασικά, τι είναι τόσο λάθος με τη ζάχαρη;
Διαβάστε περισσότερα στο Iatropedia.gr

Μειώνεται η ταλαιπωρία των πολιτών για πιστοποιητικά και δικαιολογητικά μέσω ΚΕΠ

Σύνταξη στα 67 με «άρνηση» της υποχρεωτικής σύνταξης στο δημόσιο

Πτυχίο από το ΕΑΠ σε δημοσίους υπαλλήλους με επιδότηση τα μισά δίδακτρα

Ετσι θα επιστραφούν φόροι σε χιλιάδες φορολογούμενους απο την μείωση των αντικειμενικών

ΚΕΕΛΠΝΟ: Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες για την γρίπη

Επτά Έλληνες στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

Στον ΕΟΠΠΕΠ για άδεια διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών - Τέλος η επάρκεια με proficiency

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 80.000 ωφελούμενους

Πρόσκληση για παρακολούθηση επιμορφωτικής ημερίδας εκπαιδευτικών ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ιωαννίνων

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας γνωρίζω ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 και ώρες 8.30 - 13.30, θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτική ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων (κατόπιν σχετ. έγκρισης με αρ.πρ. Φ.34.2/656/3-2-2016) η οποία απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας Α/θμιας Εκπ/σηςμε θέμα:
                   
                      «Αξιοποίηση της τέχνης στη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας».
 Η ημερίδα διοργανώνεται από τη Σχολική Σύμβουλο Αγγλικής κ. Κεραμίδα Αρετή σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο Μουσικής Αγωγής κ. Ανδρέου Ελένη και τη Σχολική Σύμβουλο Εικαστικών κ. Σταματοπούλου Μαρία.
 Παρακαλούνται οι Δ/ντές των σχολείων να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην ημερίδα αυτή, τροποποιώντας  το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών όπου χρειάζεται, με σκοπό να μην παρακωλύονται τα μαθήματα  του σχολείου και  όλοι οι συνάδελφοι να προσέλθουν στην ημερίδα.
                                               
 Σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα της ημερίδας.
8.30-9.00
Προσέλευση-Εγγραφές
9.00-9.30
Aξιοποίηση της Λογοτεχνίας στη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας
Α.Κεραμίδα, Σχολ.Σύμβουλος ΠΕ06
9.30-10.00
Η προσέγγιση του έργου τέχνης
Μ. Σταματοπούλου, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ08
10.00-10.30
Λόγος, μέλος, κίνηση: η αξιοποίησή τους στη διδακτική της Αγγλικής γλώσσας στην Α/θμια Εκπ/ση.
Ε. Ανδρέου, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ16
10.30-11.00
Ερωτήσεις-Συζήτηση
11.00-11.30
Διάλειμμα
11.30-13.00
Βιωματικά Εργαστήρια
13.00-13.30
Συζήτηση-Ανακεφαλαίωση-Συμπεράσματα
                                                                                                                

Δ/νση Π.Ε. Ιωαννίνων ''Οριστικοί πίνακες με ονόματα εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση για μετάθεση''

Μετά τη λήξη της περιόδου των ενστάσεων, η Δ/νση Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνει τους οριστικούς πίνακες με τα ονόματα των εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση γαι μετάθεση.

Διοργάνωση ημερίδας για την "Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες"

Ενημέρωση εκπαιδευτικών ΠΕ08 Καλλιτεχνικών για την υλοποίηση επιμορφωτικής συνάντησης

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί ΠΕ08 Καλλιτεχνικών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων να παρακολουθήσουν την επιμορφωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30 στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Βελισσαρίου, με θέμα:
                                               
                              « Τα εικαστικά ως εργαλείο μάθησης και εκπαίδευσης ».

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους η Διευθύντρια του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου κ. Αφροδίτη Χατζίδου και η εκπαιδευτικός του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ιωαννίνων κ. Αναστασία Καρατζαφέρη.   
           
                                                                                                                      Με εκτίμηση
                                                                                                 Η Σχολική Σύμβουλος Καλλιτεχνικών
                                                                                                          
                                                                                                            Σταματοπούλου Μαρία             

6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Έγιναν 13. 484 προσλήψεις από 12.061 πέρσι στην ΠΕ- Τα κενά είναι 3.500 στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Πριν γίνεις δάσκαλος, πρέπει άνθρωπος να ‘σαι…


Γράφει η Ελένη Σ. Αράπη ( Ανεμόεσσα Σκέψη)
Νομίζεις ότι είναι εύκολο να είσαι δάσκαλος, ότι αρκεί και μόνο ένας παραγεμισμένος εγκέφαλος για να σε κάνει ψυχής  αγωγό.
Όσο περνάνε τα χρόνια, όσο πιο πολύ μαθητεύω στη μαθητεία, τόσο πιο πολύ νιώθω ότι ο χαρισματικός δάσκαλος εντέλει γεννιέται. Πρέπει να’ χεις όχι μόνο πληθώρα γνώσεων – ειλικρινά είναι το ελάχιστο εφόδιο- μα πληθώρα Αγάπης.
Πριν γίνεις δάσκαλος πρέπει Άνθρωπος να’ σαι.
Πώς να πλάσεις ψυχές αν δεν τρέμεις, αν δε λυγάς στο άγγιγμά τους.
Πώς να φουντώσεις την φλόγα που και ο πιο αδικημένος άνθρωπος κρύβει μέσα του, αν με την ψυχή σου δεν την ανάψεις.
Ναι ξέρω, χρησιμοποιώ συνέχεια τη λέξη ψυχή. Μα για μένα χωρίς ψυχή απλά δεν υπάρχεις.
Και ψυχή είναι η φλόγα, το πάθος, η λαχτάρα για δόσιμο, για ζωή, ακόμα και όταν όλα σου λένε ότι είσαι μόνος σου, εσύ μέχρι το τέλος στο παιδί να πιστεύεις. Να προφητεύεις το αδιανόητο, το θολό φως να βλέπεις.
Με το φως σου να το αγκαλιάζεις, νέους Ήλιους να πλάθεις.
Όχι δικούς σου, αυτόφωτους, ανεξάρτητους, ελεύθερους.
Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να μην τους συνθλίψεις, όσο πιο μεγάλος ο δάσκαλος τόσο πιο εύκολα πιστά αντιγραφά του πλάθει. Εκεί είναι που θα φανεί η Αντρεία σου -γιατί για μένα η Αντρεία δεν έχει φύλο, μόνο ψυχή- πόσο το ξένο, το διαφορετικό απο εσένα μα μονάδικο θα δεις, θα οσμιστείς, θα αγγίξεις, θα εξυψώσεις.
Μην συνθλίβετε τα παιδιά, ελεύθερα αφήστε τα.
Σπείρτε την φλόγα, το πάθος σας, το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τις γνώσεις σας. Η γνώση εξαλλου είναι αυτό που μένει όταν έχουμε ξεχάσει την πηγή της. Η γνώση είναι ήθος, στάση ζωής.
Και η μαθητεία δεν έχει οριο ηλικίας, το παιδί μέσα μας, δεν πεθαίνει ποτέ αρκεί να το αφήνουμε να εκφραστεί, με ενθουσιασμό, με γέλιο, με ορμή για τη ζωή. Τότε μόνο δεν θα γεράσουμε ποτέ, και ας ασπρίζουν τα μαλλιά μας, αρκεί να μην ασπρίσει και η ψυχή μας.
Κράτα ζωντανό το παιδί μέσα σου, αν θες δάσκαλος να ‘σαι.
Μην φοβηθείς να εκτεθείς, οι αδυναμίες σου είναι η δύναμή σου.
Σταμάτα να ταξιδεύεις μόνος μέσα σου, στα βιβλία σου, ταξίδεψε στις ψυχές των άλλων.
Ναι ξέρω, είναι επικίνδυνα αυτά τα ταξίδια, μα αν δεν τολμήσεις να αγγίξεις, να πληγωθείς, να πονέσεις, δάσκαλος δεν είσαι, γιατί ο πραγματικός δάσκαλος ακόμα και αν φοβάται, τολμά.
Γονάτισε, μην προσκυνήσεις ποτέ, μα γονάτισε, στο ύψος του παιδιού φτάσε. Κι ας είναι πιο ψηλό απο εσένα τώρα πια, σε θέλει γονατιστό δίπλα του να το αγκαλιάσεις.
Αν δεν το αγαπήσεις, αν δεν πιστέψεις σε αυτό, αν δεν δεις το αύριο στα μάτια του, κόψε τα χέρια, τη γλώσσα σου, αφανίσου.
Θέλει φλέγουσα ψυχή να χεις, για να αγγίξεις τον Άνθρωπο.
Να καίγεσαι, αν τον κόσμο δεν αλλάξεις.
Μόνο έτσι, δάσκαλο θα σε ονομάσω.
Πηγή: αναπνοές

«Η Mαλάκ και η βάρκα: To ταξίδι από τη Συρία», ένα animation της Unicef

Ο ύμνος της αγάπης -Προς Κορινθίους Α’ Επιστολής του Αποστόλου Παύλου

Εκπληκτικές εικόνες: Δείτε την δύναμη της φύσης σε μία τρομακτική καταιγίδα

Ξέρετε τι μπορεί να κάνει ο αριστερόχειρας που δεν μπορούν οι άλλοι;

Σύνδρομο burnout: Απαντήστε σε 9 ερωτήσεις και δείτε αν σας συμβαίνει

Το σύνδρομο burnout περιγράφει επί της ουσίας την εργασιακή εξουθένωση, έναν ειδικό τύπο εργασιακού άγχους και στρες, μια κατάσταση που εκδηλώνεται με σωματική, συναισθηματική και ψυχική εξάντληση σε συνδυασμό με αμφιβολίες για την ικανότητά σας και την αξία της εργασίας σας.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε σύνδρομο burnout, ρίξτε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς θα κατανοήσετε καλύτερα αυτό το φαινόμενο.
Υπάρχουν 9 βασικές ερωτήσεις στις οποίες, αν απαντήσετε με ειλικρίνεια, αποτυπώνεται το αν και κατά πόσον κινδυνεύετε με σύνδρομο burnout. Είναι ένας είδος τεστ που μπορείτε να κάνετε τόσο στον εαυτό σας, όσο και σε άλλους ανθρώπους γύρω σας.
Απευθύνετε λοιπόν στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
 1. Εκδηλώνετε κυνική ή επικριτική συμπεριφορά στην εργασία σας;
 2. Μήπως “σέρνεστε” κάθε μέρα για να πάτε στη δουλειά και έχετε πρόβλημα να ξεκινήσετε να εργάζεστε τη στιγμή που θα φτάσετε;
 3. Έχετε γίνετε οξύθυμοι ή ανυπόμονοι με συναδέλφους και πελάτες;
 4. Μήπως δεν έχετε την ενέργεια να είστε σταθερά παραγωγικοί;
 5. Νιώθετε έλλειψη ικανοποίησης από τα επιτεύγματά σας;
 6. Νιώθετε “απογοητευμένοι” για τη δουλειά σας;
 7. Χρησιμοποιείτε το φαγητό, φάρμακα ή αλκοόλ για να αισθανθείτε καλύτερα, ή απλά για να “μην αισθάνεστε τίποτα απολύτως”;
 8. Μήπως έχουν αλλάξει οι συνήθειές σας στον ύπνο και στην όρεξή σας;
 9. Έχετε ανεξήγητους πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη ή άλλες σωματικές ενοχλήσεις;
Αν απαντήσατε “ναι” σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, ίσως να αντιμετωπίζετε ένα μικρό πρόβλημα επαγγελματικής εξουθένωσης. Φυσικά, όσα περισσότερα ήταν τα “ναι”, τόσο πιο κοντά είστε στο σύνδρομο burnout.

Συντάξεις: Κολλημένοι στις μειώσεις οι δανειστές – Θέλουν συντάξεις πείνας και περικοπές ακόμη και για όσους παίρνουν κάτω από 500 ευρώ!

- Ζητά περικοπές, αλλά δεν δέχεται έσοδα από αύξηση των εισφορών το Κουαρτέτο
- Απαίτησαν από τον Κατρούγκαλο μέτρα σε βάθος άνω των τριών ετών αντί αύξησης εισφορών
- Μειώσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης στους φτωχούς συνταξιούχους
- Έθεσαν θέμα προσωπικής διαφοράς

Γύρω από τα ίδια ζητήματα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μειώσεις συντάξεων γυρίζουν οι δανειστές. Το ασφαλιστικό είναι το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης και το κουαρτέτο δείχνει να μην θέλει να... βγει το αγκάθι αυτό. Οι προθέσεις τους φάνηκαν από τη στιγμή που ενώ ζητούν περικοπές 1,8 δισ. Δεν συζητούν έσοδα τουλάχιστον 300 εκατομμυρίων, όπως υπολογίζει η ελληνική πλευρά μέσω της αύξησης κατά 1,5% των ασφαλιστικών εισφορών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση με τον Γ. Κατρούγκαλο αμφισβήτησαν ότι αρκεί η αύξηση της εισφοράς για τρία έτη, όπως υπολογίζει το υπουργείο, θεώρησαν το μέτρο προσωρινό, αλλά και... αντιαναπτυξιακό!.
Ταυτόχρονα η πλευρά των δανειστών επιμένει στη μείωση των συντελεστών για τους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις ως 560 ευρώ/μήνα. Ζητούν να μειωθούν οι συντελεστές, δηλαδή να μειωθούν οι συντάξεις όσων έχουν ασφάλιση από 15 ως 20 έτη, ενώ παράλληλα συνεχίσουν να κρατούν στο τραπέζι την αύξηση των ετών από 15 σε 20 έτη για την κατώτατη σύνταξη επιμένοντας μάλιστα ότι η σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται και με εισοδηματικά κριτήρια.
Την ίδια ώρα θέτουν και θέμα προσωπικής διαφοράς για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ουσιαστικά θέτοντας θέμα περικοπών σε όλες τις συντάξεις.
Ο Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση με όλα τα ζητήματα ανοιχτά, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν τέθηκε θέμα περικοπών στις συντάξεις:
Ήταν μια ιδιαίτερα αναλυτική, σκληρή διαπραγμάτευση, που, όμως, έγινε σε ένα επίπεδο που προώθησε τα ζητήματα που η δική μας η πλευρά ήθελε να θέσει. Θα έχετε πληροφορηθεί ότι είχα ζητήσει να μας θέσουν γραπτά όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε σε μια ατζέντα συγκεκριμένη. Αυτό έγινε. Νωρίς σήμερα το πρωί σε αυτήν την ατζέντα συζητήσαμε.
Ουσιαστικά, μια αναλυτική κατ' άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου. Η συνεννόηση που έχουμε μαζί τους είναι να συνεχιστεί η συζήτηση και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προωθήσουμε όλα τα πιθανά θέματα, για να έχουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου, όσο το δυνατόν συντομότερα. Τους ενημερώσαμε, επίσης ότι έχουμε ένα παράλληλο διάλογο με την κοινωνία και ότι στο αρχικό σχέδιο που τους έχουμε θέσει, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές. Για όλα αυτά τα ζητήματα επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν την οριστική τους γνώμη. Επομένως, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Συνεχίσαμε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, όμως, με έναν τρόπο που φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον”.

Τα 50 Συμπτώματα της Δυσλεξίας

Η δυσλεξία παρουσιάζεται τα πρώτα χρόνια φοίτησης στο Δημοτικό
ως μια «διαφορετικότητα» στις διαδικασίες επεξεργασίας -Γλώσσας και Μαθηματικών- που συχνά χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην κατάκτηση της γραφής κι ανάγνωσης, σε παιδιά με κανονική ή ανώτερη ευφυΐα. Έχει σοβαρές ψυχολογικές, εκπαιδευτικές και κοινωνικές συνέπειεςστη ζωή ενός παιδιού.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται 50 συμπτώματα της Δυσλεξίας:
Γενικά
 1. Αδυνατεί να διαβάσει, να γράψει ή να συλλαβίσει, δυσανάλογα με τη νοητική του κατάσταση.
 2. Φαίνεται ανώριμος, τεμπέλης κι ότι δεν προσπαθεί αρκετά για την ολοκλήρωση μιας εργασίας.
 3. Παρουσιάζει προβλήματα συμπεριφοράς.
 4. Αδυνατεί να ανταποκριθεί στα διαγωνίσματα του σχολείου, αν και έχει προετοιμαστεί κατάλληλα.
 5. Χάνει την αίσθηση του χρόνου αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 6. Δεν έχει πολύ καλό προσανατολισμό.
 7. Λόγω των συνεχόμενων σχολικών αποτυχιών, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.
 8. Δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί για την ολοκλήρωση μίας εργασίας ή αποσπάται εύκολα.
 9. Μαθαίνει πιο εύκολα μέσω οπτικών βοηθημάτων, σχεδιαγραμμάτων, πειραμάτων και της παρατήρησης.
 10. Αποφεύγει τη συμμετοχή του σε σχολικές εργασίες.
Όραση, Ανάγνωση κι Ορθογραφία
 1. Παραπονιέται ότι βλέπει ανύπαρκτη κίνηση καθώς διαβάζει, γράφει, ή αντιγράφει.
 2. Φαίνεται να έχει δυσκολία με την όραση, όμως οι οφθαλμολογικές εξετάσεις δεν αποκαλύπτουν κανένα πρόβλημα.
 3. Δεν κατανοεί πλήρως αυτά που διαβάζει.
 4. Διαβάζει με αργό ρυθμό και συλλαβιστά.
 5. Χάνει τη σειρά του κειμένου κατά την ανάγνωση.
 6. Διαβάζοντας ή γράφοντας παρουσιάζει επαναλήψεις, προσθήκες, μεταθέσεις, παραλείψεις, αντικαταστάσεις κι αντιστροφές στα γράμματα, αριθμούς ή / και λέξεις.
 7. Μπερδεύει γράμματα ή αριθμούς.
 8. Δυσκολεύεται να κατανοήσει και να ανακαλέσει τους κανόνες της ορθογραφίας.
Ακοή κι Ομιλία
 1. Ακούει πράγματα που δεν ειπώθηκαν.
 2. Δείχνει ότι κατά τη διατύπωση των οδηγιών για τη λύση μιας εργασίας φαίνεται ότι δεν ακούει όλες τις λεπτομέρειες.
 3. Αποσπάται εύκολα από ήχους.
 4. Δυσκολεύεται να εκφράσει τις σκέψεις του με λόγια.
 5. Δεν ολοκληρώνει αυτό που θέλει να πει.
 6. Τραυλίζει κάτω από πίεση.
 7. Δεν προφέρει σωστά μεγάλες λέξεις ή μεταθέτει τις φράσεις, τις λέξεις και τις συλλαβές κατά την ομιλία.
Γραφή και Κινητικές Δεξιότητες
 1. Παρουσιάζει τετραποδική λαβή γραφής ή πιάσιμο του μολυβιού με ασυνήθιστο τρόπο.
 2. Γράφει δυσανάγνωστα.
 3. Αλλάζει πολύ συχνά γραφικό χαρακτήρα.
 4. Γράφει με πολλά ορθογραφικά λάθη, χωρίς κενά ανάμεσα στις λέξεις, χωρίς σημεία στίξης, χωρίς τόνους ή χωρίς κεφαλαία γράμματα.
 5. Ξεκινάει να γραφεί από το μέσο της σελίδας ή παραλείπει γραμμές.
 6. Δεν μπορεί να αντιγράψει πλήρως και χωρίς λάθη ή παραλήψεις ένα κείμενο.
 7. Μοιάζει αδέξιος ή με φτωχές κινητικές δεξιότητες.
 8. Μπερδεύει το δεξί με το αριστερό.
 9. Παρουσιάζει ελλιπής λεπτή κινητικότητα.
Μαθηματικά και Διαχείριση Χρόνου
 1. Δυσκολεύεται να μάθει να λέει την ώρα, τις ημέρες, τους μήνες, τις εποχές.
 2. Δεν μπορεί να διαχειριστεί το χρόνο του.
 3. Δυσκολεύεται να μάθει διαδοχικές πληροφορίες ή καθήκοντα.
 4. Μπερδεύει τους αριθμούς, όπως το 4 με το 7.
 5. Δυσκολεύεται να μάθει την αξία των χρημάτων και τη σωστή διαχείρισή τους.
 6. Χρησιμοποιεί πάντα τα δάχτυλα για να μετρήσει.
 7. Δυσκολεύεται να μάθει τις μαθηματικές πράξεις.
 8. Δυσκολεύεται να αναπτύξει μαθηματικές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Μνήμη
 1. Έχει εξαιρετική μακροπρόθεσμη μνήμη για πρόσωπα, εμπειρίες και τοποθεσίες, αλλά αδυνατεί να απομνημονεύσει ακολουθίες ή γεγονότα που δεν έχει βιώσει.
 2. Σκέφτεται κυρίως με εικόνες και συναισθήματα κι όχι με λέξεις ή ήχους.
 3. Έχει φτωχό εσωτερικό διάλογο.
Συμπεριφορά κι Ανάπτυξη
 1. Είναι τρομερά ανοργάνωτος/η ή καταναγκαστικά τακτικός/ή.
 2. Μπορεί να είναι στην τάξη ανήσυχος/η ή απόμακρος/η.
 3. Ακολουθεί πολύ νωρίς ή με καθυστέρηση τα αναπτυξιακά στάδια (ομιλία, μπουσούλημα, περπάτημα, κτλ).
 4. Παρουσιάζει ενούρηση που δε συμβαδίζει με την ηλικία του.
 5. Κάνει περισσότερα λάθη όταν βρίσκεται υπό συναισθηματική πίεση.
Φώτης Παπαναστασίου Ειδικός Παιδαγωγός MSc Σχολική Ψυχολογία www.eidikospaidagogos.gr

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

Το έργο για τους πρόσφυγες που έφτιαξαν 30 μαθητές στη Λεμεσό πάει στη Saatchi Gallery στο Λονδίνο

«Το Δελφίνι» Ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για αυτιστικούς μαθητές

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
»Το Δελφίνι» Ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό για αυτιστικούς μαθητές.Οι μαθητές με αυτισμό ή Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) παρουσιάζουν ιδιαίτερα μαθησιακά χαρακτηριστικά και δυσκολίες στον τομέα του λόγου και της επικοινωνίας. Οι δυσκολίες αυτές αφορούν τον προφορικό όσο και το γραπτό λόγο. Είναι πολύ δύσκολο να ενσωματώσουν στη γλώσσα το συναισθηματικό περιεχόμενο που κρύβεται μέσα στα νοήματα και να καταλάβουν τον κοινωνικό κόσμο και να κατανοήσουν ένα αφηγηματικό κείμενο. Με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών και την προσαρμογή της διδακτικής πράξης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθητών με ΔΑΦ, υλοποιήθηκε το παρόν υλικό:
Δημοσιεύτηκε στο www.seepeaa.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ::Πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουν οι διορισμοί από την επόμενη χρονιά

«Προσπαθούμε από φέτος να σπάσουμε το κύκλο της αδιοριστίας.  Αυτός είναι ο στόχος μας, τον οποίο συζητάμε με τους θεσμούς και πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουν οι διορισμοί  από την επόμενη χρονιά, ούτως ώστε σε βάθος μίας τριετίας να μπορέσουμε να στελεχώσουμε τα σχολεία όλων των βαθμίδων με  20.000 νέους εκπαιδευτικούς».
Την παραπάνω δήλωση έκανε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς  του 13ου Δημοτικού σχολείου  (Στίλπωνος 38 – Παγκράτι), κατά την επίσκεψή του στη σχολική μονάδα,  στο πλαίσιο του  Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.
Ο κ. υπουργός ανακοίνωσε   ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για τη Παιδεία  θα πραγματοποιηθούν το Μάρτιο σε σχολεία συζητήσεις με προσκαλεσμένους γονείς και παιδιά.    
Ο Νίκος Φίλης ζήτησε από τους δασκάλους και τις δασκάλες   να του παραθέσουν προτάσεις, προβληματισμούς και υποδείξεις που θα συμβάλουν  στην ανανέωσης της σχολικής διαδικασίας.
Ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε τις αίθουσες διδασκαλίας του Δημοτικού Σχολείου συνοδευόμενος από τον ειδικό συνεργάτη του Γιώργο Πολίτη, την Υποδιευθύντρια του Δημοτικού, Γεωργία Ταβαντζή  και το νέο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, Τάσο Παπαγεωργίου.
Ρώτησε τους μαθητές  της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης τί θέλουν να αλλάξει στο σχολείο τους αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία, λαμβάνοντας πολλές και ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Το Σχέδιο Νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Στη  Βουλή, προς ψήφιση, κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Το Σχέδιο Νόμου δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς , αλλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,   το νέο πλαίσιο  αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων το οποίο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις προς τους θεσμούς που ψηφίστηκαν στη Βουλή, θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης.

Το ίδιο σύστημα αξιολόγησης θα αφορά και τα ιδιωτικά σχολεία.
Το Σχέδιο Νόμου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα είναι έτοιμο το Μάιο

Πρόταση νόμου για τους εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατέθεσε, προς ψήφιση στη Βουλή την ακόλουθη διάταξη για τους εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα:

Καταργείται η χορήγηση επάρκειας διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών- ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Κατατέθηκαν 500 ενστάσεις-Λήγει η προθεσμία

Δεν προβλέπεται δημιουργία περιοχών απόσπασης για εκπαιδευτικούς

Οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δ/θμιας Εκπ/σης πραγματοποιούνται από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και δεν προβλέπεται δημιουργία περιοχών απόσπασης.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός  Παιδείας  Παιδείας  Νίκος Φίλης  με  γραπτή του απάντηση, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή,ύστερα από  ερώτηση της Βουλευτού Κατερίνας  Παπανάτσιου για  τον προσδιορισμό της νησιωτικής Μαγνησίας ως ανεξάρτητη περιοχή αποσπάσεων εκπαιδευτικών
Ο υπουργός γνωστοποιεί ότι οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ πραγματοποιούνται ώστε να καλυφθούν τυχόν λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων της Δ/θμιας Εκπ/σης για το εκάστοτε διδακτικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις, τη διαδικασία και τα κριτήρια που ορίζονται σε εγκύκλιο που εκδίδεται κάθε έτος από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (για το διδακτικό έτος 2015-2016 η υπ’ αριθμ. πρωτ. 102024/Ε2/26.06.2015 εγκύκλιος αποσπάσεων με ΑΔΑ: 7Υ56465ΦΘ3-Ν95, Κεφάλαια Α΄, Β΄ και Γ΄, αντίστοιχα).
Σημειώνεται ότι ως ΠΥΣΔΕ ορίζεται η περιοχή αρμοδιότητας μιας Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης, η οποία περιλαμβάνει μία ή περισσότερες περιοχές μετάθεσης.
Στην περίπτωση της Μαγνησίας, το ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας αποτελείται από δύο περιοχές μετάθεσης, την Α΄ Μαγνησίας, η οποία περιλαμβάνει τις σχολικές μονάδες των δήμων Βόλου, Αλμυρού, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου και τη Β΄ Μαγνησίας, η οποία περιλαμβάνει τις σχολικές μονάδες των δήμων Αλοννήσου, Σκιάθου και Σκοπέλου.

Αναγνωρίζεται η μέρα απεργίας των αναπληρωτών ως χρόνος υπηρεσίας

Με την ευκαιρία της σημερινής  Γενικής Απεργίας η ΟΛΜΕ κάνει γνωστά τα

Α.  Οι αναπληρωτές είναι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου και όχι ωρομίσθιοι. Ως εκ τούτου, αναγνωρίζεται η μέρα απεργίας ως χρόνος υπηρεσίας.
Β.  Ο απεργός αναπληρωτής πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές και του εργαζόμενου αλλά και του εργοδότη και οι μέρες απεργίας υπολογίζονται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.
Γ.  Επειδή κάποιες Διευθύνσεις αυθαίρετα δεν παρακρατούν τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου από τους απεργούς αναπληρωτές, αυτό έχει σα συνέπεια να μην τους αναγνωρίζουν τις μέρες απεργίας ως πραγματικό χρόνο εργασίας.
Η ΟΛΜΕ καλεί τους αναπληρωτές να επικοινωνήσουν  με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δ/νσεων Εκπ/σης, για την πιστή εφαρμογή του νόμου ώστε οι ημέρες απεργίας να αναγνωρίζονται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι ισχύει για τη μεταβολή περιοχής πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Μεταβολή της περιοχής πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων  (δηλαδή για την τρέχουσα σχολική χρονιά  11-9-15) δεν προβλέπεται και δεν επιτρέπεται από τις κείμενες διατάξεις, οι οποίες ρυθμίζουν τα θέματα πρόσληψης των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Τη δήλωση αυτή έκανε εγγράφως στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε σχετική αναφορά Βουλευτή.

Στη Βουλή η σύσταση οργανικών θέσεων για υποχρεωτικώς μεταταχθέντες εκπαιδευτικούς

1. Πού οφείλεται η καθυστέρηση σύστασης των σχετικών οργανικών θέσεων των υποχρεωτικώς μεταταχθέντων εκπαιδευτικών ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20 και ΠΕ32 από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ;

2. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την επίλυση του ζητήματος που ταλαιπωρεί τους ανωτέρω μεταταχθέντες εκπαιδευτικούς ; Σκοπεύετε να προβείτε στη σύσταση των σχετικών οργανικών θέσεων και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Στα παραπάνω ερωτήματα καλείται να απαντήσει στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές  
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Γιώργος Αρβανιτίδης, στην οποια τονίζουν τα εξής:
Α. Με την παράγραφο 11 του άρθρου 82 του Ν. 4172/2013, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 73 του Ν. 4174/2013, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα και διεύθυνση εκπαίδευσης, που υποχρεωτικά μετατάσσονται στις οριζόμενες στην ίδια απόφαση κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης, θέσεις εκπαιδευτικού ή διοικητικού προσωπικού, συναφούς ή μη κλάδου της ίδιας κατηγορίας, με το βαθμό και το Μ.Κ. που κατέχουν σε υπηρεσίες ή φορείς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων κενών ή κενουμένων, εφόσον δεν υπάρχουν, οργανικών θέσεων της αυτής, ανώτερης ή και κατώτερης κατηγορίας.
Β. Με βάση τις διατάξεις αυτές και δυνάμει αλλεπάλληλων υπουργικών αποφάσεων, μετατάχθηκαν υποχρεωτικά εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20 και ΠΕ32 από τη Β/θμια στην Α/θμια Εκπαίδευση σε σχολεία διαφόρων περιοχών, τις ανάγκες των οποίων αδιαλείπτως καλύπτουν μέχρι σήμερα.
Γ. Ωστόσο, παρ' ότι, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, ήταν προφανής η υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας για την άμεση σύσταση οργανικών θέσεων, ισάριθμων με τους υποχρεωτικώς μεταταχθέντες εκπαιδευτικούς των παραπάνω κλάδων από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση,  η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας δεν τηρήθηκε κατά το σχολικό έτος 2013 -2014, από τις οριστικές τοποθετήσεις του οποίου τούτοι εξαιρέθηκαν. Το γεγονός μάλιστα ότι με τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου, Νοεμβρίου 2014 και Φεβρουαρίου 2015 κλήθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί που είχαν μεταταγεί όπως παραπάνω αναφέρεται, να υποβάλλουν δήλωση οριστικής τοποθέτησης, όπως και έπραξαν, εντείνει τις ευθύνες του Υπουργείου, δεδομένου ότι τούτο αδράνησε να ορίσει τις οργανικές θέσεις με την έκδοση σχετικής απόφασης.
Δ. Έτσι οι εκπαιδευτικοί αυτοί βρίσκονται μέχρι σήμερα σε κατάσταση προσωρινότητας με προφανείς τις λειτουργικές, παιδαγωγικές, ατομικές ή οικογενειακές συνέπειες εξαιτίας της άρνησης, άλλως ανεξήγητης καθυστέρησης του Υπουργείου να ενεργήσει τα νόμιμα.
Ε. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκδόθηκε η 137644/Ε1/03-09-2015 εγκύκλιος – απόφαση με την οποία δίδονται οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προς τη διαδικασία τοποθετήσεων σε οργανικές και λειτουργικές θέσεις  εκπαιδευτικών που εκκρεμεί η τοποθέτησή τους, αντιθέτως δε οι υποχρεωτικώς μεταταχθέντες εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20 και ΠΕ32 τοποθετούνται σε προσωρινές θέσεις, με την επίκληση ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύσταση των οργανικών θέσεών τους.
Ζ. Έτσι, το Υπουργείο Παιδείας κρατά για τρίτο συνεχές έτος σε ομηρία τους εκπαιδευτικούς αυτούς και δεν ολοκληρώνει τη διαδικασία ορισμού όλων των οργανικών θέσεων, παρ’ ότι οι παραπάνω εκπαιδευτικοί από την υποχρεωτική μετάταξή τους από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (50200/Δ1/4-5-2012 Κ.Υ.Α., Ν. 4172/2013 άρθρο 87 παρ. 11), καλύπτουν τις ανάγκες που αντιστοιχούν στις θέσεις για τις οποίες το Υπουργείο ολιγωρεί να τις ορίσει ως οργανικές.
Η. Είναι προφανής η υποχρέωση του  Υπουργείου να συστήσει άμεσα τις αναγκαίες και προβλεπόμενες ουσιαστικώς κατά νόμο οργανικές θέσεις και να διαθέσει αυτές στους υποχρεωτικώς μεταταχθέντες εκπαιδευτικούς των παραπάνω κλάδων ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20 και ΠΕ32 ειδικοτήτων, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί η εύρυθμη και σταθερή λειτουργία των οικείων σχολικών τμημάτων, αντί της προσωρινότητας που μέχρι σήμερα υπάρχει, αλλά και να εκλείψει η εύλογη ανασφάλεια των εκπαιδευτικών αυτών.
Θ. Να σημειωθεί δε ότι από τον κατά νόμο ορισμό οριστικών οργανικών θέσεων για τους εκπαιδευτικούς της παραπάνω κατηγορίας δεν προκύπτει δημοσιονομικό κόστος, δεδομένου ότι αυτοί μέχρι και σήμερα που υπηρετούν σε προσωρινές θέσεις λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές που θα ελάμβαναν αν είχαν ενταχθεί σε οργανικές θέσεις.

Επικαιροποίηση στοιχείων προς επιτηρητές, ενταγμένους στο μητρώο των επιτηρητών του πρώην ΟΕΕΚ

Ο ΕΟΠΠΕΠ, ανακοίνωσε ότι  βρίσκεται σε διαδικασία επικαιροποίησης των στοιχείων του Μητρώου Αξιολογητών του και συγκεκριμένα του Υπομητρώου Επιτηρητών του πρώην ΟΕEΚ για τις εξετάσεις που διενεργούν οι φορείς πιστοποίησης γνώσεων Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ (Υπομητρώο ΗΥ2).
Εφόσον εξακολουθεί να σας ενδιαφέρει η συμμετοχή στο ανωτέρω υπομητρώο και δεν έχετε αποστείλει σχετικό πίνακα επικαιροποίησης των στοιχείων σας, όπως αποστείλετε συμπληρωμένο τον συνημμένο Πίνακα Επικαιροποίησης Στοιχείων στο e-mail: epitirites@eoppep.gr ή στο fax: 2102709142 με την ένδειξη «Επιτηρητές -Υπομητρώο ΗΥ2».
Σε περίπτωση που δεν αποστείλετε τα ζητούμενα επικαιροποιημένα στοιχεία μέχρι τις 15/2/2016 θα διαγραφείτε από το ως άνω Υπομητρώο.
Τον Πίνακα Επικαιροποίησης Στοιχείων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διάταξη για τους επιτυχόντες γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ

Επιτυχόντες γραπτού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από το ΑΣΕΠ με την υπ’ αρ. 8/1997 προκήρυξη οι οποίοι εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3320/2005 κατόπιν προκήρυξης θέσεων του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατατάσσονται με αίτησή τους σε νέο πίνακα διοριστέων που καταρτίζεται από το ΑΣΕΠ κατά φθίνουσα σειρά βαθμολογίας ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ).

 Με απόφαση κατανομής του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διορίζονται σταδιακά.

100 μονάδες επιπλέον στους ανατραφέντες σε ορφανοτροφεία για την προσληψη στους ΟΤΑ

Για τα άτομα τα οποία ανατράφηκαν σε δημόσιο, εκκλησιαστικό, δημοτικό ή κοινοτικό βρεφοκομείο ή ορφανοτροφείο ιδρύματος ή σωματείου, επί επταετία τουλάχιστον, ανεξαρτήτως της ηλικίας εισαγωγής τους σε αυτά, προσαυξάνεται κατά 100 μονάδες, η συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ΟΤΑ α και β βαθμού καθώς και ιδρυμάτων τους ή επιχειρήσεων τους ή άλλων νομικών τους προσώπων, βάσει προκηρύξεων σύμφωνα με τη διαδικασία και τα κριτήρια του άρθρου 18 του ν.2190/1994, όπως ισχύει…

Ο συμμαθητής μου έχει αυτισμό

Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους για το ασφαλιστικό


917235109.jpgΗ μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων 15 ετών πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στα Γιάννενα με χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν με αφορμή το ασφαλιστικό, σε δύο πορείες χωρίς απουσίες.
1098999833.jpgΑγρότες, εργάτες, γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συνταξιούχοι, έμποροι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι άφησαν τις εργασίες τους και έδωσαν μαζικά το παρών στο κέντρο της πόλης στέλνοντας ταυτοχρόνως κι ένα ηχηρότατο μήνυμα προς την Κυβέρνηση πως οι πολιτικές λιτότητας οφείλουν να σταματήσουν.
Μεγαλύτερη πορεία ήταν εκείνη του Εργατικού Κέντρου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, πλαισιωμένη από δεκάδες άλλα σωματεία, με δύο τρακτέρ να προπορεύονται και αρκετά ακόμη να βρίσκονται στα μετόπισθεν.
Δυναμικότατη όμως ήταν και η πορεία του ΠΑΜΕ και των σωματείων του, όπου σημαίες και συνθήματα συνηγορούσαν στο ότι όσοι προωθούνται μνημονιακές πολιτικές, οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ- Κατά 23,9% ακριβότερα τα ξενοδοχεία,σε σχέση με πέρυσι

ΗΠΕΙΡΟΣ:Έκτακτο δελτίο Ε.Μ.Υ. για επιδείνωση του καιρού

ΠΡΟΣΟΧΗ:Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση κακόβουλου λογισμικού, τύπου «Δούρειος Ίππος» (Trojan)

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-«Πανστρατιά» στην σημερινή απεργία

Απεργία: Ήταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ! - ΦΩΤΟ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Πώς γίνεται η αυτοεξέταση στον μαστό

Για κάθε γυναίκα είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αμελεί να επιθεωρεί το στήθος της τακτικά, προκειμένου να εντοπίσει έγκαιρα οποιαδήποτε ανωμαλία ή μικρούς όγκους σε αυτό, και να κάνει άμεσα τις απαραίτητες εξετάσεις.

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, είναι σημαντικό να ξαναδεί κάθε γυναίκα το πώς μπορεί (και επιβάλλεται!) να κάνει αυτοεξέταση για τυχόν όγκους στους μαστούς, που μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.
Δείτε τα 5 βασικά βήματα με τα οποία γίνεται η σωστή αυτοεξέταση του μαστού:
Βήμα 1: Ξεκινήστε κοιτάζοντας το στήθος σας στον καθρέφτη με τους ώμους σας ίσια και τα χέρια σας στους γοφούς σας.
αυτοεξέταση
Τι να προσέχετε:
 • Τα στήθη να έχουν το συνηθισμένο μέγεθος, σχήμα και χρώμα
 • Τα στήθη σας να μην έχουν καμία παραμόρφωση ή οίδημα
Αν δείτε κάτι από τα ακόλουθα επικοινωνήστε με το γιατρό σας:
 • Πτυχώσεις, ή διόγκωση του δέρματος
 • Μια θηλή που έχει αλλάξει θέση ή μοιάζει πιεσμένη προς τα μέσα αντί να προεξέχει
 • Ερυθρότητα, ερεθισμός, εξάνθημα, ή πρήξιμο
Βήμα 2: Τώρα, σηκώστε τα χέρια σας και αναζητήστε τις ίδιες τυχόν αλλαγές/παραμρφώσεις.
αυτοεξέταση
Βήμα 3: Ενώ είστε μπροστά στον καθρέφτη, κοιτάξτε για τυχόν σημάδια υγρού που βγαίνει από την μία ή και τις δύο θηλές (αυτό θα μπορούσε να είναι υδαρές, γαλακτώδες ή κιτρινωπό υγρό ή αίμα).
Βήμα 4: Στη συνέχεια, ψηλαφίστε το στήθος σας, καθώς είστε ανάσκελα, χρησιμοποιώντας το δεξί σας χέρι για να αισθανθείτε το αριστερό σας στήθος και μετά το αριστερό σας χέρι για να νιώσετε το δεξί σας στήθος.
Η ψηλάφηση γίνεται με απαλό, αλλά σίγουρο και ομαλό τρόπο με τα ακροδάχτυλα, τα οποία πρέπει να είναι οριζόντια και ενωμένα. Ακολουθήστε μια κυκλική κίνηση, περίπου όσο το μέγεθος ενός νομίσματος.
αυτοεξέταση
Ψηλαφίστε ολόκληρο το στήθος από πάνω προς τα κάτω, από την μία πλευρά στην άλλη και από τη μασχάλη προς το στέρνο σας.
Ακολουθήστε ένα σχέδιο για να είστε σίγουρες ότι θα καλύψετε το σύνολο του μαστού. Μπορείτε να ξεκινήσουμε από την θηλή και να κινήστε σε όλο και μεγαλύτερους κύκλους μέχρι να φτάσετε στην εξωτερική άκρη του στήθους. Μπορείτε επίσης να μετακινήσετε τα δάχτυλά σας πάνω-κάτω κάθετα, σε σειρές. Αυτή η προσέγγιση πάνω-κάτω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα για τις περισσότερες γυναίκες.
Βήμα 5: Τέλος, ψηλαφίστε τα στήθη σας ενώ στέκεστε ή κάθεστε.
αυτοεξέταση
Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι ο ευκολότερος τρόπος για να αισθάνονται τα στήθη τους είναι όταν το δέρμα τους είναι υγρό και ολισθηρό, έτσι είναι σώφρον να κάνετε την αυτοεξέταση κατά τη διάρκεια του ντους. Καλύψτε ολόκληρο το στήθος σας, χρησιμοποιώντας τις ίδιες κινήσεις χεριών που περιγράφονται στο βήμα 4.

Ουρικό οξύ: Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι

Οι πουρίνες (συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα), όταν διασπώνται, δημιουργούν το ουρικό οξύ. Μια διατροφή πλούσια σε πουρίνες μπορεί να αυξήσει το ουρικό οξύ στον οργανισμό, κάτι που πολλές φορές οδηγεί σε ουρική αρθρίτιδα.

Σε γενικές γραμμές, το κρέας και τα θαλασσινά μπορεί να αυξήσουν το ουρικό οξύ και τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.
Τι πρέπει να προσέχετε για το ουρικό οξύ
Τροφές που πρέπει να ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΤΕ επειδή έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και μπορούν να αυξήσουν το ουρικό οξύ:
 • Κρέας από τα όργανα των ζώων (συκώτι, νεφρά κλπ)
 • Κρέατα και αλλαντικά, όπως μπέικον, μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κρέας από κυνήγι
 • Οποιαδήποτε άλλα κρέατα σε μεγάλες ποσότητες
 • Γαύρος, σαρδέλες, ρέγκα, σκουμπρί
 • Σάλτσες
 • Μπύρα
Τροφές που μπορείτε να τρώτε ΠΕΡΙΣΤΑΣΙΑΚΑ επειδή έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες, αλλά δεν αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και το ουρικό οξύ:
 • Ψάρια και θαλασσινά (πλην εκείνων που αναφέρονται παραπάνω)
 • Πλιγούρι βρώμης, πίτουρο σιταριού και φύτρο σιταριού
Τροφές που είναι ασφαλείς για ΑΦΘΟΝΗ κατανάλωση, επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες και δεν αυξάνουν το ουρικό οξύ:
 • Πράσινα λαχανικά και ντομάτες
 • Φρούτα
 • Ψωμιά και δημητριακά που δεν είναι ολικής αλέσεως
 • Βούτυρο, τυρί και αυγά
 • Σοκολάτα και κακάο
 • Καφές, τσάι και ανθρακούχα αναψυκτικά
 • Φυστικοβούτυρο και ξηροί καρποί
Γαλακτοκομικά προϊόντα που μπορεί να ΜΕΙΩΣΟΥΝ τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας:
 • Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή άπαχο γάλα
 • Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Γενικά
Αλλάζοντας τη διατροφή σας μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο μελλοντικών εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Οι γιατροί συστήνουν στα υπέρβαρα άτομα που έχουν τάσεις ουρικής αρθρίτιδας να φτάσουν και να παραμείνουν σε ένα υγιές σωματικό βάρος με μέτρια άσκηση καθημερινά και αυστηρότερο έλεγχο της πρόσληψης λιπαρών και θερμίδων.