Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

8 κείμενα για τη δημιουργική γραφή

Οι ειδικές ικανότητες των παιδιών με αυτισμό σε μια μικρού μήκους animation ταινία

Cartoon.Pho.to…μετατρέψτε τις φωτογραφίες της τάξης σε Cartoon!

Μαμά … μια ζωή! Ένα διαφορετικό animation!

Στα Κάστρα του Κόμη Δράκουλα

Πανελλαδική απεργία 4 Φεβρουαρίου - Ποιοι απεργούν την Πέμπτη

Τζουμέρκα: Ζωή και ανάπτυξη στις άγνωστες, ελληνικές Άλπεις

Νερό: Πόσο πρέπει να πίνετε – Μεταβολισμός και απώλεια βάρους (σχεδιάγραμμα)

Το σώμα μας αποτελείται κατά περίπου 60% από νερό. Χάνουμε συνεχώς νερό από το σώμα μας, κυρίως μέσω των ούρων και του ιδρώτα.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο νερό θα πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα. Οι ειδικοί συνήθως συνιστούν 8 ποτήρια την ημέρα, κάτι που ισούται με περίπου 2 λίτρα.
Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες απόψεις που λένε ότι είμαστε πάντα στα “πρόθυρα της αφυδάτωσης” και ότι πρέπει να πίνουμε νερό συνεχώς όλη την ημέρα... ακόμα και όταν δεν είμαστε διψασμένοι.
Όπως με τα περισσότερα πράγματα, έτσι και αυτό εξαρτάται από το άτομο και υπάρχουν πολλοί παράγοντες (εσωτερικοί και εξωτερικοί) που επηρεάζουν τελικά την ανάγκη μας για νερό.
Μεταβολισμός: Πώς επηρεάζεται από την κατανάλωση νερού
Υπάρχουν πολλοί επιστημονικοί ισχυρισμοί σχετικά με την κατανάλωση νερού και την επίδραση που αυτή έχει στο σωματικό βάρος. Η κεντρική ιδέα είναι ότι όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο αυξάνουμε τον μεταβολισμό μας και μειώνουμε την όρεξή μας για φαγητό.
Σύμφωνα με δύο επιμέρους μελέτες, αν πιείτε μισό λίτρο νερό (500 ml) μπορείτε να ενισχύσετε προσωρινά μεταβολισμό κατά 24-30%.
Στο παρακάτω διάγραμμα, η πάνω γραμμή δείχνει το πώς τα 500 ml νερού αυξάνουν τον μεταβολισμό (EE - Energy Expenditure). Μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι αυτή η επίδραση μειώνεται και πάλι στα πρώτα επίπεδα μόλις φτάσουμε στο σημάδι των 90 λεπτών της ώρας [κάτω άξονας – time (minutes)].
νερό
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανάλωση 2 λίτρων νερού σε μια μέρα μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 96 θερμίδες ανά ημέρα.
Είναι επίσης καλύτερο να πίνετε το νερό κρύο, αν θέλετε να αδυνατίσετε, επειδή τότε οργανισμός σας θα πρέπει να δαπανήσει περισσότερη ενέργεια (θερμίδες), για να το θερμάνει και να το φέρει στη θερμοκρασία του σώματος.
Το να πίνετε νερό περίπου μισή ώρα πριν από τα (κύρια) γεύματά σας μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα των θερμίδων που εν τέλει θα καταναλώσετε στο γεύμα.
Μια μελέτη, μάλιστα, έδειξε ότι όσοι έκαναν δίαιτα και έπιναν 500 ml νερού πριν από τα κύρια γεύματα έχασαν 44% περισσότερο βάρος σε μια περίοδο 12 εβδομάδων, σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.
Συμπερασματικά, αποδεικνύεται ότι το να πίνετε αρκετό νερό (ειδικά πριν από τα γεύματα), μπορεί να έχει σημαντικό όφελος στην απώλεια βάρους, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια γενικότερα υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική άσκηση.

"Εγώ θα βάλω αυτά τα παπούτσια" - Η καθημερινή "μάχη" γονέων και παιδιών

Ραγίζει καρδιές, ξυπνάει μνήμες το βίντεο “Memento” για την επέτειο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων

Οι 13 πιο παράξενες θρησκείες του κόσμου : Η Σαϊεντολογία, του Σύμπαντος , των Spaghetti , του Μαραντόνα

Κατασχέθηκαν 750 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

Ελληνική γλώσσα: Η τελειότητα ενός άλυτου γρίφου.

Τρελά διλήμματα ενός εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη (του Δημήτρη Τσιριγώτη)

Οι ειδικότητες των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης-ΠΙΝΑΚΑΣ

Οι Φυσικοί κατέχουν την “πρωτιά” σε ειδικότητες των νέων Διευθυντών Εκπαίδευσης, οι οποίοι τη Δευτέρα αναλαμβάνουν καθήκοντα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκνα από το υπουργείο Παιδείας,   οι περισσότεροι νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης είναι Φυσικοί, καθώς οι 11 σε σύνολο 58 ανήκουν στην ειδικότητα ΠΕ04.01. 
Ακολουθούν οι Χημικοί και οι Φιλόλογοι –ΠΕ02  ενώ λίγο πιο πίσω βρίσκονται οι Θεολόγοι – ΠΕ01.
Πέντε από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης είναι Μαθηματικοί και 4 Οικονομολόγοι ενώ μικρότεροι είναι οι αριθμοί για τις άλλες ειδικότητες.
Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι 55 από τους νέους Διευθυντές Εκπαίδευσης είναι Δάσκαλοι, δυο μόλις είναι οι Νηπιαγωγοί ενώ ένας Διευθυντής ανήκει στην Ειδικότητα Δασκάλων Ειδικής Αγωγής -  ΠΕ70.50.

Ιός Ζίκα: Συναγερμός και στην Ελλάδα! Έκτακτα μέτρα στην Ευρώπη!

Δημόσιο: Σαρωτικές ανατροπές – Ποιοί επιστρέφουν – Ποιοί παίρνουν μειωμένες συντάξεις

- Νέα νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα παραμονής στο Δημόσιο σε χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους
- Ταυτόχρονα επιστρέφουν στο Δημόσιο όσοι αποχώρησαν μέσα στο 2015 για να μην πάρουν πάρουν μειωμένες συντάξεις
- Διαβάστε τι προβλέπει ο νέος νόμος για τις συντάξεις

Σύμφωνα με το Έθνος είναι στα σκαριά νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες Δημοσίους Υπαλλήλους να υποβάλλουν κάθε χρόνο αίτηση για παράταση της παραμονής τους (το πολύ μέχρι το 67ο έτος) στο Δημόσιο, ενώ επιτρέπει και την επιστροφή όσων αποχώρησαν μέσα στο 2015 με τον ίδιο τρόπο (με αυτοδίκαιη λύση της υπαλληλικής σχέσης).
Κατά το δημοσίευμα στο Δημόσιο θα μπορούν να παραμείνουν έως και για 5 ακόμα χρόνια οι υπάλληλοι που προβλεπόταν να φύγουν αυτοδικαίως λόγω συμπλήρωσης του 60ού έτους της ηλικίας τους με 35ετή υπηρεσία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει και άλλη νομοθετική ρύθμιση που αυξάνει υποχρεωτικά τη θητεία των δικαστικών υπαλλήλων, από την αυτοδίκαιη λύση της υπηρεσίας στο 60ο έτος με 35ετία στο 65ο έτος με 40ετία. Αν δεν συμπληρώνεται η 40ετής συντάξιμη δημόσια υπηρεσία η αυτοδίκαιη απόλυση θα έρχεται στο 67ο έτος της ηλικίας.
Οι δύο νέες ρυθμίσεις έρχονται να τροποποιήσουν τις αντίστοιχες διατάξεις των δύο κωδίκων του (ν. 3528/07 για τους δημόσιος υπαλλήλους και τους ν. 2812/00 για τους δικαστικούς) σε ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων από ομάδες αποχωρούντων που δεν επιθυμούσαν να βγουν άμεσα στη σύνταξη και να χάσουν σημαντικές αποδοχές λόγω του σοβαρού περιορισμού του ύψους των συντάξεων.
Όπως αναφέρεται το πρόβλημα στο Δημόσιο προέκυψε με κάποιες χιλιάδες υπαλλήλους που «έπεσαν» στα τέλη του 2015 –και θα «πέσουν» το επόμενο διάστημα-στην εφαρμογή της αυτοδίκαιης λύσης της υπηρεσίας τους στο 60ο έτος με 35ετία όπως ορίζει μέχρι τώρα ο υπαλληλικός κώδικας.
Σε πρώτη φάση –σύμφωνα με εκτιμήσεις – αφορά σε περίπου 3.000 υπαλλήλους που θα έπρεπε να φύγουν μέσα στο 2016 και οι οποίοι μολονότι μπορούσαν να φύγουν νωρίτερα είχαν αναστείλει τη «φυγή» τους από το δημόσιο, αφού στην πράξη προτιμούσαν τις μεγαλύτερες εν ενεργεία αποδοχές από τις «κομμένες» συντάξεις.

Παράλληλα, με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα ήταν ακόμα περισσότερο χαμένοι όσοι εισέπρατταν και κάποια επιδόματα σε θέσεις ευθύνης, υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών κλπ
Η νέα ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης παραμονής 6 μήνες πριν από τη συμπλήρωσης της 35ετίας και του ορίου ηλικίας. Για την παραμονή το πολύ έως 5 έτη και έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους, θα αποφασίζει κάθε χρόνο ο αρμόδιος υπουργός ανάλογα και με τις ανάγκες της υπηρεσίας.
Παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα να επανέλθουν στην υπηρεσία όσοι έφυγαν το 2015 αλλά και όσοι φύγουν μέχρι να αρχίσει να ισχύει η νέα ρύθμιση με την ψήφισή της στη βουλή , εφόσον υποβάλλουν σχετική αίτηση μέσα σε 15νθήμερη προθεσμία από τη δημοσίευση του νομού στο ΦΕΚ .
Όμως στους δικαστικούς υπαλλήλους προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο η αυτοδίκαιη απόλυση στα 67 και κατ’ εξαίρεση με τη συμπλήρωση του 65ου έτους και 40ετούς πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας η οποίας εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί, θα οδηγήσει σε παραμονή μέχρι το 67ο έτος.
Η υποχρεωτική πρόβλεψη της παραμονής δημιουργεί – σύμφωνα με νομικούς-συνθήκες ανισότητας και καθιστά ανενεργά ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Είναι μάλιστα άγνωστο αν οι σχετικές ρυθμίσεις περάσουν από προηγούμενη διαδικασία δικαστικής γνωμοδότησης, λόγω του έμμεσου συνταξιοδοτικού χαρακτήρα τους, ώστε να κριθούν συνταγματικά ζητήματα που δημιουργούνται.

Πηγή: Εθνος

Έκκληση από Financial Times: Μην κάνετε την Ελλάδα μαντρί μεταναστών

Το να διώξουν την Ελλάδα από τη Σένγκεν θα κάνει μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες να αισθανθούν καλά, αναφέρουν σε κύριο άρθρο οι Financial Times με τίτλο ''Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει «μαντρί» για μετανάστες''.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει «μαντρί» για μετανάστες
Το ευρωπαϊκό σύστημα της Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση σε 26 χώρες βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Μετά την άφιξη 1,8 εκατ. προσφύγων στην ήπειρο πέρυσι, πολλά κράτη της ΕΕ –ανάμεσά τους η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σουηδία- θέσπισαν προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους για να ελέγξουν τους μετανάστες και να καθησυχάσουν την ανησυχία των ψηφοφόρων για τη μετανάστευση. Ωστόσο, εκτός αν υπάρξει μια δραματική αλλαγή στη Συρία, ένα ακόμη εκατ. αιτούντες ασύλου αναμένεται να φτάσουν στην Ευρώπη το 2016. Αυτό αναγκάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να εξετάσουν πιο δραστικές ενέργειες.
Μια ιδέα που φαίνεται πιθανό να εφαρμοστεί είναι η αναστολή της Σένγκεν για δύο χρόνια από το Μάιο. Η αποκατάσταση των συνοριακών ελέγχων θα υπονόμευε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά επιτεύγματα του μπλοκ, ωστόσο ούτε αυτό δε θα αναχαιτίσει το κύμα των μεταναστών που έρχονται από την ανατολική Μεσόγειο. Περίπου 45.000 άνθρωποι έφτασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα αυτό το μήνα, 30 φορές περισσότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015. Γι' αυτό το λόγο η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση των ελληνικών συνόρων.
Την Τετάρτη, η Κομισιόν απείλησε να απομακρύνει την Αθήνα από τη Σένγκεν, επιχειρηματολογώντας πως δεν καταγράφει τους πρόσφυγες που φτάνουν στα εδάφη της. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες προχωρούν ακόμη παραπέρα, υπαινισσόμενοι ότι το μπλοκ θα έπρεπε να βοηθήσει την ΠΓΔΜ, ένα κράτος που δεν είναι μέλος της ΕΕ, να κλείσει τα σύνορά της με την Ελλάδα, την κύρια οδό προς το Βορρά για πολλούς πρόσφυγες. Οι Έλληνες απάντησαν με οργή, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει τη χώρα σε «νεκροταφείο ψυχών». Η οργή τους είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη.
Η Ελλάδα μπορεί να επικριθεί επειδή απέτυχε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την εισροή προσφύγων. Η ΕΕ έχει δώσει στην Αθήνα κεφάλαια για να εγκαταστήσει πέντε στρατόπεδα μετεγκατάστασης αλλά μόνο ένα λειτουργεί. Αντί να καταγράφουν τους αιτούντες ασύλου, οι Έλληνες έχουν επιτρέψει σε πολλούς να ταξιδέψουν προς την Ευρώπη.
Από όλες τις άλλες απόψεις, ωστόσο, η Αθήνα μετά βίας μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη. Περίπου 850.000 μετανάστες ήρθαν την περασμένη χρονιά στην Ελλάδα, μια χώρα 11 εκατομμυρίων. Καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αφίξεις αυτής της κλίμακας με ειρηνικά μέσα. Η Γερμανία, το πλουσιότερο κράτος της ΕΕ, έχει αγωνιστεί για να διαχειριστεί μια εισροή λίγων εκατοντάδων χιλιάδων παραπάνω.
Η Αθήνα μπορεί επιπλέον να επιχειρηματολογήσει πως η ΕΕ δεν έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει σε μια ώρα ανάγκης. Η Κομισιόν ταυτοποίησε πέρυσι 160.000 που βρίσκονταν στην Ιταλία και την Ελλάδα και χρειαζόταν να μετεγκατασταθούν σε όλο το μπλοκ, αλλά μόνο ελάχιστοι έχουν μετακινηθεί. Η Κομισιόν έκανε έκκληση για ισχυροποίηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ώστε να σωθεί η Σένγκεν, αλλά οι πόροι που έχουν επενδυθεί είναι ελάχιστοι.
Η ΕΕ χρειάζεται να προσφέρει σημαντική οικονομική υποστήριξη στους γείτονες της Συρίας –την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο- καθώς έχουν έρθει αντιμέτωποι με εκατομμύρια ανθρώπους στα στρατόπεδα προσφύγων, αλλά ακόμη και τα τρία δισ. που υποσχέθηκε στην Άγκυρα καθυστερούν λόγω καυγάδων για το ποιος θα πληρώσει.
Αυτό συμβαίνει διότι η Ευρώπη δεν έχει επιδείξει συνοχή και πολιτική βούληση κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και τώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εξετάσει πρόχειρα μέτρα. Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για το πόσο επικίνδυνο πολιτικά θα ήταν το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Η ΕΕ θα βοηθούσε ένα κράτος που δεν είναι μέλος της ΕΕ να οικοδομήσει ένα φυσικό σύνορο αψηφώντας ένα από τα μέλη της. Αυτό θα όξυνε την εντύπωση ότι οι πλούσιοι Ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο ως κάτι παραπάνω από μαντριά για μετανάστες. Ούτε θα κάνει πολλά ένας φράκτης, ώστε να εμποδίσει απελπισμένους ανθρώπους που θα βρουν άλλους τρόπους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Η προσφυγική κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της. Η πρόκληση έχει επιδεινωθεί από την ανικανότητα της Ευρώπης να δράσει συλλογικά και αποφασιστικά. Το να διώξουν την Ελλάδα από τη Σένγκεν θα κάνει μερικούς Ευρωπαίους ηγέτες να αισθανθούν καλά. Αλλά δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο στο να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται η Ευρώπη.
Πηγή: Euro2day

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Φορολογικές ανατροπές στο τραπέζι! - Σενάριο για φόρο από 10% έως 50% στα εισοδήματα!


- Οι φορολογικοί συντελεστές θα ξεκινούν από 10% - 15% και θα φθάνουν ακόμη και το 50% για τα μεγάλα εισοδήματα 
- Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι - Τι θα ισχύσει για τα εισοδήματα από ενοίκια
- Ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να αποφέρει φέτος στα κρατικά ταμεία επιπλέον 150 εκατ. ευρώ
- Αναζητούνται πρόσθετα έσοδα για τη φετινή χρονιά ύψους 142,2 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων και 32 εκατ. ευρώ από τους αγρότες!
- Ένας στους τρεις φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ, ενώ έξι Έλληνες Κροίσοι δηλώνουν ετησίως πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ

Σενάρια πολλών ταχυτήτων για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύσει από φέτος για όλους τους φορολογουμένους άρχισε να επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με τους φορολογικούς συντελεστές να ξεκινούν από χαμηλά 10% - 15% και να φθάνουν ακόμη και το 50% για τα μεγάλα εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σενάρια που εξετάζονται υπάρχει αφορολόγητο όριο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, θα κινείται κοντά στα σημερινά επίπεδα των 9.550 ευρώ και θα «χτίζεται» με δαπάνες που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα.
Τα σχέδια για τις φορολογικές ανατροπές στα εισοδήματα των φορολογουμένων που καταστρώνουν στην Καραγιώργη Σερβίας θα παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των θεσμών τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου.

Όλα τα σενάρια για τις φορολογικές κλίμακες γίνονται με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού που «μετρά» τις δημοσιονομικές επιπτώσεις για κάθε σενάριο. Στο λογισμικό αυτό, το οποίο μάλιστα έχει προσφέρει δωρεάν η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών, «περνούν» τα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του περασμένου έτους και γίνονται δοκιμές σε επίπεδο αριθμού κλιμακίων, ύψους συντελεστών και πιθανού αφορολογήτου ορίου δίνοντας εκ των προτέρων το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα στα φορολογικά έσοδα. Έτσι για κάθε ένα σενάριο φορολογικής κλίμακας το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει και το δημοσιονομικό αποτέλεσμά της.
Αυτή τη στιγμή όλα είναι είναι ανοιχτά και πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο, η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να αποφέρει φέτος 150 εκατ. ευρώ επιπλέον με παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές και τις κλίμακες, η οποία ακόμη δεν έχει γίνει.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Τρ. Αλεξιάδης έχουν μιλήσει για ανακατανομή των φορολογικών βαρών εννοώντας ότι οι έχοντες ή για την ακρίβεια όσοι εμφανίζουν στη φορολογική τους δήλωση τα υψηλότερα εισοδήματα θα πρέπει να σηκώσουν και περισσότερα βάρη. Το «εργαλείο» για την ανακατανομή των βαρών, θα επιχειρηθεί να είναι η νέα ενιαία φορολογική κλίμακα βάσει της οποίας θα φορολογούνται όχι μόνο τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αλλά και τα εισοδήματα από ενοίκια ή και άλλες πηγές.
Οι όποιες αλλαγές θα αφορούν στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν μέσα στο 2016. Ωστόσο, επειδή αναζητούνται πρόσθετα έσοδα για τη φετινή χρονιά και συγκεκριμένα επιπλέον 142,2 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των ακινήτων και 32 εκατ. ευρώ από τους αγρότες, η διέξοδος που διαφαίνεται είναι να εξασφαλιστούν από φέτος πρόσθετοι φόροι μέσα από τη διαδικασία της παρακράτησης ή της προκαταβολής.
Εισοδήματα για τα ακίνητα
Για τα εισοδήματα από ενοίκια που εισπράχθηκαν το 2015 και θα φορολογηθούν φέτος το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές. Δηλαδή το εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογηθεί με συντελεστή 11% από το πρώτο ευρώ, ενώ το τμήμα του εισοδήματος υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 33%.
Επειδή όμως αναζητούνται φέτος πρόσθετα έσοδα 142,2 εκατ. ευρώ δεν αποκλείεται να επανέλθει η προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα αυτά.

Κερδισμένα και χαμένοι
Τα σενάρια που «τρέχουν» στο υπουργείο Οικονομικών για τη νέα φορολογική κλίμακα είναι πολλά. Ένα από αυτά προβλέπει την καθιέρωση μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας, η οποία όμως θα έχει αφορολόγητο μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους, δηλαδή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, αγρότες και εισοδηματίες, ο φόρος θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, αλλά ο συντελεστής του πρώτου φορολογικού κλιμακίου θα είναι χαμηλότερος τον ισχύοντα σήμερα, κατά περίπτωση. Ειδικότερα ο συντελεστής του πρώτου φορολογικού κλιμακίου της νέας ενιαίας κλίμακας εξετάζεται να είναι 10% - 15%.
Στην περίπτωση εφαρμογής μιας ενιαίας κλίμακας στην οποία θα φορολογείται το άθροισμα όλων των εισοδημάτων κάθε φυσικού προσώπου τότε θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα π.χ. έως 5.000 ευρώ καθώς ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 26% για τους αυτοαπασχολούμενους και από το 13% για τους αγρότες στο 10% ή 15%.
Μέσω της υιοθέτησης μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την εφαρμογή της μνημονιακής υποχρέωσης για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το 13% στο 20% το 2016 και στο 26% από το 2017. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου διαμηνύει τις τελευταίες ημέρες ότι αυτή τη στιγμή δεν καταρτίζεται κανένα καινούργιο νομοσχέδιο που να προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες.
Επιβαρύνσεις για μεσαία εισοδήματα
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, η υπαγωγή όλων των εισοδήματος σε μία ενιαία φορολογική κλίμακα θα επιβαρύνει μεγάλο αριθμό άλλων φορολογουμένων που αποκτούν μεσαία και μεγάλα εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές.
Από τη στιγμή που όλα τα εισοδήματα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με μια ενιαία κλίμακα, τότε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Και αυτό γιατί η άθροιση όλων των εισοδημάτων θα ανεβάσει το συνολικό φορολογητέο εισόδημα σε κλιμάκια με πολύ μεγαλύτερους συντελεστές φόρου από αυτούς που προβλέπει το σημερινό σύστημα της αυτοτελούς φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος.

Εισοδήματα έως 5.000 ευρώ δηλώνει 1 στους 3
Τα σενάρια που «τρέχει» το υπουργείο Οικονομικών γίνονται με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2015 στην εφορία 8.516.953 φορολογούμενοι (ξεχωριστά ΑΦΜ). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν έξι Έλληνες Κροίσοι που δηλώνουν ετησίως πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Από την επεξεργασία των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων:
Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Έως 5.000 ευρώ δηλώνουν ετήσια εισοδήματα 1.445.563 φορολογούμενοι. Από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ δηλώνουν ετησίως 1.608.859 φορολογούμενοι, ενώ από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ δηλώνουν 1.023.317 φορολογούμενοι. Ετήσιο εισόδημα από 15.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ δηλώνουν 788.812.
Για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ ο αριθμός των μισθωτών και των συνταξιούχων μειώνεται σημαντικά. Εντυπωσιακό είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις μισθωτοί που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 3.000.000 ευρώ έως 4.000.000 ευρώ.
Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια: 1.363.514 φορολογούμενοι δηλώνουν ετήσια έσοδα από ενοίκια έως 5.000 ευρώ, ενώ από αυτούς 615.396 δηλώνουν ετησίως εισπράξεις από ενοίκια έως 1.000 ευρώ. Εισόδημα από ενοίκια 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ δηλώνουν στην εφορία 205.940 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ ο αριθμός πέφτει στις 63.171 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεών τους προκύπτει ότι σε σύνολο 495.019, οι 288.782 δηλώνουν ετησίως έως 5.000 ευρώ. Ενώ από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ δηλώνουν 78.640.
Ακόμη λιγότεροι (40.151) δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ ενώ υπάρχει ένας και μοναδικός που δηλώνει πάνω από 10.000.000 ευρώ.
Αγρότες: από τους 431.790 αγρότες, έως 1.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα δηλώνουν στην εφορία 236.627, ενώ έως 5.000 ευρώ δηλώνουν περίπου 365.000. Ενας αγρότης στην Ελλάδα δηλώνει ετήσιο εισόδημα από 1 εκατ. έως 2 εκατ. ευρώ.
Υπέρογκοι φόροι για πενιχρά εισοδήματα, αν δεν υπάρξει ρύθμιση
Με υπέρογκους φόρους αλλά και προκαταβολή φόρου εισοδήματος 75% απειλούνται φέτος οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν στην εφορία πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, από ενοίκια ή τόκους καταθέσεων μερικών λεπτών του ευρώ. Πρόκειται κυρίως για φοιτητές, ανέργους και όσους συμμετέχουν σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης και θα υπερφορολογηθούν επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% στο 75%.
Εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν καταθέσει στη Βουλή διορθωτική ρύθμιση όπως έγινε και πέρυσι, τότε οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2015 πενιχρά εισοδήματα θα φορολογηθούν για ποσά ανύπαρκτων εισοδημάτων τα οποία θα προκύψουν από το άθροισμα των ελάχιστων ποσών τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και των λοιπών τεκμηρίων διαβίωσης που θα ληφθούν υπόψη με βάση τα σπίτια στα οποία διαμένουν και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούν.

Η υπερφορολόγηση των πολύ χαμηλών εισοδημάτων θα προκύψει γιατί δεν ισχύει για τα εισοδήματα του 2015 η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 που αφορούσε τα εισοδήματα του 2014 και προβλέπει ότι:
α) Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωση έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα, τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ. Στην ουσία οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

β) Εάν το δηλωθέν εισόδημα της προηγούμενης παραγράφου υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.
γ) Εξαιρούνται του παραπάνω ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πραγματικά εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Η διάταξη αυτή νομοθετήθηκε πέρυσι με σκοπό να χορηγηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις σε περιστασιακά και ευκαιριακά απασχολούμενους (σε ανέργους, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.). Οι πολίτες αυτοί συνήθως δεν αποκτούν εισοδήματα πάνω από 6.000 ευρώ τον χρόνο από τις περιστασιακές τους απασχολήσεις αλλά επειδή τα τεκμήριά τους προσδιόριζαν πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα κινδύνευαν -αν δεν εφαρμοζόταν η διάταξη αυτή- να πληρώσουν υπέρογκους φόρους, υπολογισμένους με συντελεστή 26% τόσο επί του δηλωθέντος εισοδήματος όσο και επί των πολύ μεγάλων ποσών της διαφοράς μεταξύ του χαμηλού δηλωθέντος εισοδήματός τους και του υψηλού τεκμαρτού εισοδήματος. Για να μην υπερφορολογηθούν φέτος οι φορολογούμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να γίνει νέα νομοθετική βελτίωση.

Αυξάνονται τα χρέη
«Φουσκώνει» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μετά την έκρηξη που σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία τον Ιανουάριο πριν ακόμη εκπνεύσει ο μήνας τα «φέσια» που έχουν αφήσει οι φορολογούμενοι έφθασαν στα 800 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο προβλέπεται να είναι αυξημένο καθώς τις δυο τελευταίες ημέρες του μήνα, οπότε και λήγουν προθεσμίες για την πληρωμή φόρων, προστίμων, αλλά και δόσεων από τους φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Η πορεία των ληξιπροθέσμων τον τρέχοντα μήνα έχει ως αποτέλεσμα το σύνολο των χρεών προς τις ΔΟΥ να αγγίζει τα 86 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι μετά τα capital controls το Δημόσιο δεν μπορούσε να λάβει τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, προσωποκρατήσεις. 
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ομιλία για τις συγκρούσεις στην οικογένεια


2163640492.jpgΟμιλία με θέμα «Οι συγκρούσεις στην οικογένεια: αρμονία ή καταστροφή;», πραγματοποιεί ο Σύλλογος Πολυτέκνων Γονέων Ν. Ιωαννίνων, τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα,
στο Καμπέρειο Πνευματικό  Ίδρυμα. Το θέμα θα αναπτύξει η Επίκουρη καθηγήτρια Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων Μαρία Ράπτη. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ίλιγγος: Τι τον προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε

Ο ίλιγγος είναι η αίσθηση της περιστροφής, του έντονου λικνίσματος, ή της αίσθησης ότι “όλα γυρίζουν” γύρω σας, ακόμα και όταν είστε απόλυτα ακίνητοι.

Για να κατανοήσουμε από τι ακριβώς προκαλείται ο ίλιγγος, πρέπει πρώτα να δούμε τον περίπλοκο τρόπο που ο εγκέφαλος ισορροπεί το σώμα. Τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μέσα από το εξωτερικό κανάλι του αυτιού μέχρι να φτάσουν στο τύμπανο του αυτιού. Από εκεί, ο ήχος μετατρέπεται σε δονήσεις, οι οποίες μεταδίδονται στο εσωτερικό αυτί μέσω τριών μικρά οστών (άκμονας, σφύρα και αναβολέας) στον κοχλία και τελικά προς το αιθουσαίο νεύρο, το οποίο μεταφέρει το σήμα στον εγκέφαλο μας .
Ένα άλλο σημαντικό μέρος του εσωτερικού αυτιού είναι η τα ημικυκλικά κανάλια. Αυτά είναι κάθετα μεταξύ τους και είναι επενδεδυμένα με ευαίσθητα κύτταρα να ενεργούν σαν ένα γυροσκόπιο για το σώμα. Αυτή η διάταξη, σε συνδυασμό με την ευαισθησία των τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό των καναλιών, παρέχει άμεσες πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με τη θέση του σώματος στον χώρο.
Ίλλιγος: Τι τον προκαλεί
Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τον ίλιγγο. Ο ίλιγγος μπορεί να οριστεί με βάση το αν η αιτία είναι περιφερική ή κεντρική. Οι κεντρική αιτίες του ιλίγγου προκύπτουν στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, ενώ ο περιφερικός ίλιγγος οφείλεται σε ένα πρόβλημα μέσα στο εσωτερικό αυτί. Στο εσωτερικό αυτί μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή λόγω ασθένειας, ή κάποιοι μικροί κρύσταλλοι ή πέτρες που συνήθως βρίσκονται μέσα στο εσωτερικό αυτί μπορεί να μετατοπιστούν και να προκαλέσουν ερεθισμό στα μικρά τριχωτά κύτταρα μέσα στα ημικυκλικά κανάλια, οδηγώντας σε ίλιγγο. Αυτό είναι γνωστό ως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης.
Η ασθένεια Meniere, που σχετίζονται με την απώλεια ακοής και τις εμβοές (βούισμα των αυτιών), και προκαλείται από συσσώρευση υγρού μέσα στο εσωτερικό αυτί, μπορεί επίσης να προκαλέσει ιλίγγους. Τραύματα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο εσωτερικό αυτί και να γίνει αιτία ιλίγγου. Πιο σπάνια, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή κάποιοι όγκοι μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ιλίγγου.
Ίλιγγος: Τι μπορείτε να κάνετε
Η πιο γνωστή θεραπεία για τον περιφερικό ίλιγγο είναι οι ασκήσεις Epley. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεθόδου, οι ειδικές κινήσεις της κεφαλής μετακινούν τους χαλαρούς κρυστάλλους (canaliths) μέσα στο εσωτερικό αυτί. Με την επανατοποθέτηση αυτών των κρυστάλλων, υπάρχει λιγότερος ερεθισμός στο εσωτερικό αυτί και τα συμπτώματα του ιλίγγου γίνονται πιο ήπια. Επειδή αυτές οι κινήσεις μπορεί αρχικά να οδηγήσει σε επιδείνωση του ιλίγγου, θα πρέπει να γίνουν από έμπειρο γιατρό ή φυσιοθεραπευτή.
Μια δεύτερη μέθοδος είναι οι ασκήσεις Cawthorneεις. Πρόκειται για μια σειρά από κινήσεις των ματιών και του κεφαλιού, οι οποίες οδηγούν σε μειωμένη ευαισθησία των νεύρων μέσα στο εσωτερικό αυτί και έτσι μειώνονται τα συμπτώματα του ιλίγγου. Αυτές οι απλές κινήσεις πρέπει να γίνονται από τον ασθενή σε μια τακτική βάση για καλύτερα αποτελέσματα.

Όσα δεν γνωρίζετε για τις βασικές διαφορές μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Παπισμού

Μέχρι το 1009 οι Πάπες της Ρώμης και οι Πατριάρχες της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ενωμένοι στον κοινό αγώνα εναντίον των Φράγκων Ηγεμόνων και Επισκόπων, αλλά και των κατά καιρούς αιρετικών. Οι Επίσκοποι της Παλαιάς Ρώμης, παρά τις μικρές και μη ουσιαστικές διαφορές, είχαν πάντοτε κοινωνία με τους Επισκόπους της Νέας Ρώμης και τους Επισκόπους της Ανατολής μέχρι το 1009-1014, όταν για πρώτη φορά κατέλαβαν τον θρόνο της Παλαιάς Ρώμης οι Φράγκοι Επίσκοποι. Υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ Ορθοδόξου Εκκλησίας και Παπισμού και παραθέτουμε κάποιες από αυτές.
Η βασική διαφορά μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Παπισμού βρίσκεται στην διδασκαλία περί της ακτίστου ουσίας και ακτίστου ενεργείας του Θεού. Ενώ οι Ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει άκτιστη ουσία και άκτιστη ενέργεια και ότι ο Θεός έρχεται σε κοινωνία με την κτίση και τον άνθρωπο με την άκτιστη ενέργειά Του, εν τούτοις οι Παπικοί πιστεύουν ότι στον Θεό η άκτιστη ουσία ταυτίζεται με την άκτιστη ενέργειά Του (actus purus) και ότι ο Θεός επικοινωνεί με την κτίση και τον άνθρωπο διά των κτιστών ενεργειών Του, δηλαδή ισχυρίζονται ότι στον Θεό υπάρχουν και κτιστές ενέργειες.
Εκτός από την θεμελιώδη διαφορά μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Παπισμού στο θέμα της ουσίας και ενεργείας στον Θεό, υπάρχουν άλλες μεγάλες διαφορές, που έγιναν κατά καιρούς αντικείμενα θεολογικών διαλόγων, όπως:
– το Filioque, ότι το Άγιον Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα και τον Υιό με αποτέλεσμα να μειώνεται η μοναρχία του Πατρός.
– το σημείο του Σταυρού γίνεται με τέσσερα δάκτυλα. Το τέταρτο δάκτυλο συμβολίζει την Παναγία. Κανείς όμως άνθρωπος δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στον λατρευόμενο Τριαδικό Θεό.  Μ’ αυτό τον τρόπο οι Παπικοί ξεφεύγουν στη Μαριολατρεία.
– η χρησιμοποίηση αζύμου άρτου στην θεία Ευχαριστία που παραβαίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Χριστός ετέλεσε το Μυστικό Δείπνο. Οι καθολικοί προσφέρουν άζυμο άρτο, ενώ οι ορθόδοξοι άρτο κανονικό.
– ο καθαγιασμός των «τιμίων δώρων» που γίνεται όχι με την επίκληση, αλλά με την απαγγελία των ιδρυτικών λόγων του Χριστού «λάβετε φάγετε… πίετε εξ αυτού πάντες…».
– η θεωρία ότι η σταυρική θυσία του Χριστού εξιλέωσε την θεία δικαιοσύνη, που παρουσιάζει τον Θεό Πατέρα ως φεουδάρχη και παραθεωρεί την Ανάσταση.
– οι λειτουργικές καινοτομίες σε όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας (Βάπτισμα, Χρίσμα, Ιερωσύνη, Εξομολόγηση, Γάμος, Ευχέλαιον). Η ορθόδοξη Εκκλησία βαφτίζει διά καταδύσεως, ενώ η καθολική ρίχνει νερό στο κεφάλι του βαφτιζομένου.
– η μη μετάληψη των λαικών από το «Αίμα» του Χριστού.
– το πρωτείο του Πάπα, κατά το οποίο ο Πάπας είναι «ο episcopus episcoporum και η πηγή της ιερατικής και εκκλησιαστικής εξουσίας, είναι η αλάθητος κεφαλή και ο Καθηγεμών της Εκκλησίας, κυβερνών αυτήν μοναρχικώς ως τοποτηρητής του Χριστού επί της γης» (Ι. Καρμίρης). Με αυτήν την έννοια ο Πάπας θεωρεί τον εαυτό του διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου, στον οποίον υποτάσσονται οι άλλοι Απόστολοι, ακόμη και ο Απόστολος Παύλος.
– η μη ύπαρξη συλλειτουργίας κατά τις λατρευτικές πράξεις.
– το αλάθητο του Πάπα. Το αλάθητο είναι η άποψη ότι ο Πάπας όταν μιλάει ως Πάπας είναι αλάθητος. Αυτό δεν στηρίζεται βεβαίως πουθενά. Στην Εκκλησία του Χριστού αλάθητοι είναι μόνο οι οικουμενικές σύνοδοι όπου μετέχουν ανεξαιρέτως όλοι οι επίσκοποι της Ενωμένης Εκκλησίας.
– το δόγμα της ασπίλου συλλήψεως της Θεοτόκου και γενικά η μαριολατρεία, κατά την οποία η Παναγία ανυψώνεται στην Τριαδική θεότητα και μάλιστα γίνεται λόγος και για Αγία Τετράδα.
– καταργήθηκε η ιερατική αμφίεση, το ράσο.
Στον Παπισμό έχουμε απόκλιση από την ορθόδοξη Εκκλησιολογία. Ενώ στην Ορθόδοξη Εκκλησία δίνεται μεγάλη σημασία στην θέωση που συνίσταται στην κοινωνία με τον Θεό, διά της οράσεως του ακτίστου Φωτός, οπότε οι θεούμενοι συνέρχονται σε Οικουμενική Σύνοδο και οριοθετούν ασφαλώς την αποκαλυπτική αλήθεια σε περιπτώσεις συγχύσεως, εν τούτοις στον Παπισμό δίνεται μεγάλη σημασία στον θεσμό του Πάπα, ο οποίος Πάπας υπέρκειται ακόμη και από αυτές τις Οικουμενικές Συνόδους. Σύμφωνα με την λατινική θεολογία «η αυθεντία της Εκκλησίας υπάρχει τότε μόνον όταν στηρίζεται και εναρμονίζεται με την θέληση του Πάπα. Σε αντίθετη περίπτωση εκμηδενίζεται». Οι Οικουμενικές Σύνοδοι θεωρούνται ως «συνέδρια του Χριστιανισμού που συγκαλούνται υπό την αυθεντία και την εξουσία και την προεδρία του Πάπα». Αρκεί να βγει ο Πάπας από την αίθουσα της Οικουμενικής Συνόδου, οπότε αυτή παύει να έχει κύρος. Ο Επίσκοπος Μαρέ έγραψε: «θα ήταν πιο ακριβείς οι ρωμαιοκαθολικοί αν εκφωνώντας το «Πιστεύω» έλεγαν: «και εις έναν Πάπαν» παρά να λένε: «και εις μίαν… Εκκλησίαν»».
Επίσης, «η σημασία και ο ρόλος των Επισκόπων μέσα στην ρωμαική Εκκλησία δεν είναι παρά απλή εκπροσώπηση της παπικής εξουσίας, στην οποία και οι ίδιοι οι Επίσκοποι υποτάσσονται, όπως οι απλοί πιστοί». Στην παπική εκκλησιολογία ουσιαστικά υποστηρίζεται ότι «η αποστολική εξουσία εξέλιπε με τους αποστόλους και δεν μετεδόθη στους διαδόχους τους επισκόπους. Μονάχα η παπική εξουσία του Πέτρου, υπό την οποίαν βρίσκονταν όλοι οι άλλοι, μετεδόθη στους διαδόχους του Πέτρου, δηλαδή στους Πάπες». Μέσα σε αυτήν την προοπτική υποστηρίζεται από την παπική «Εκκλησία» ότι όλες οι Εκκλησίες της Ανατολής είναι διιστάμενες και έχουν ελλείψεις και κατά οικονομίαν μας δέχονται σε κοινωνία, και βέβαια κατ’ οικονομίαν μας δέχονται ως αδελφάς Εκκλησίας, επειδή αυτή αυτοθεωρείται ως μητέρα Εκκλησία και εμάς μας θεωρούν θυγατέρες Εκκλησίες.
Το Βατικανό είναι κράτος και ο εκάστοτε Πάπας είναι ο ηγέτης του Κράτους του Βατικανού. Πρόκειται για μια ανθρωποκεντρική οργάνωση, για μια εκκοσμίκευση και μάλιστα θεσμοποιημένη εκκοσμίκευση. Το Κράτος του Βατικανού ιδρύθηκε το 755 και αναγνωρίσθηκε το 1929.
Υπάρχουν μεγάλες θεολογικές διαφορές, οι οποίες καταδικάσθηκαν από την Σύνοδο επί Μεγάλου Φωτίου και στην Σύνοδο επί αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όπως φαίνεται και στο «Συνοδικό της Ορθοδοξίας». Επιπλέον και οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι Τοπικές Σύνοδοι μέχρι τον 19ο αιώνα καταδίκαζαν όλες τις πλάνες του Παπισμού. Το πράγμα δεν θεραπεύεται ούτε βελτιώνεται από κάποια τυπική συγγνώμη που θα δώσει ο Πάπας για ένα ιστορικό λάθος, όταν οι θεολογικές απόψεις του είναι εκτός της Αποκαλύψεως και η Εκκλησιολογία κινείται σε εσφαλμένο δρόμο, αφού μάλιστα ο Πάπας παρουσιάζεται ως ηγέτης του Χριστιανικού κόσμου, ως διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου και βικάριος – αντιπρόσωπος του Χριστού πάνω στην γη, ωσάν ο Χριστός να έδωσε την εξουσία του στον Πάπα και Εκείνος αναπαύεται ευδαίμων στους Ουρανούς.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

14 sites για να μάθετε πράγματα δωρεάν

Θητεία: Με μόρια οι μεταθέσεις - Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις», το οποίο εισηγήθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός ς Δημήτρης Βίτσας. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή, μετά από συζήτηση.

Με το νέο νόμο ρυθμίζονται τα ακόλουθα:
  • Καθιερώνεται νέο σύστημα μεταθέσεων των οπλιτών για όλους τους Κλάδους, με τη θέσπιση ενός διαφανούς συστήματος μοριοδότησης, που μπορεί να ελέγχεται από τους ίδιους τους οπλίτες αλλά και από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
  • Η στρατιωτική θητεία συνδυάζεται και με την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Οι οπλίτες ιατροί θα μπορούν ταυτόχρονα να υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και να εκπληρώνουν την υποχρέωση αγροτικού ιατρού με την προβλεπόμενη από το Υπουργείο Υγείας αμοιβή. Αντίστοιχα θα μπορεί να γίνεται και για άλλες επιστημονικές ειδικότητες.
  • Τακτοποιείται στρατολογικά, ποινικά και διοικητικά μεγάλος αριθμός ανυπότακτων, εφόσον έχουν ήδη ή πρόκειται να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Διαγράφονται τα πρόστιμα των 6.000 ευρώ και κλείνουν οι ποινικές υποθέσεις. Οι διατάξεις αυτές αφορούν και τους αντιρρησίες συνείδησης. Ειδικά για τους ανυπότακτους άνω των τριάντα πέντε ετών, μειώνεται ο χρόνος τον οποίο υποχρεωτικά πρέπει να υπηρετήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα εξαγοράς του υπολοίπου της θητείας.
  • Με σειρά διατάξεων αντιμετωπίζονται θέματα μέριμνας υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αφορούν κυρίως προσωπικό που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας στο οικογενειακό του περιβάλλον, αλλά αποκαθίστανται και αδικίες ή παραβλέψεις.
  • Ρυθμίζεται η καταβολή του επιδόματος εξομάλυνσης και για τους γονείς που τελούν σε διάζευξη ή διάσταση ή είναι άγαμοι και καταβάλλουν διατροφή. Παύουν πλέον να αντιμετωπίζονται σαν να μην είχαν παιδιά. Η γονική ιδιότητα προφανώς συνεχίζει να υπάρχει και μετά από ένα διαζύγιο.
  • Επεκτείνεται το ευεργέτημα της εργασιακής αποκατάστασης των μελών της οικογενείας του πεσόντος από ένα σε δύο άτομα.
  • Αντιμετωπίζονται για πρώτη φορά ενιαία τα στελέχη του Στρατού Ξηράς και εξασφαλίζεται ισότητα στο δικαίωμα πρόσβασης και σίτισης σε όλες τις στρατιωτικές λέσχες.
  • Θεσμοθετείται Γραφείο Στήριξης Οπλιτών, που υπάγεται απευθείας στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Σκοπός του είναι κατ’ αρχήν η παροχή συναισθηματικής και ψυχολογικής στήριξης.
  • Ρυθμίζονται θέματα εκπαίδευσης και λύνονται πρακτικά προβλήματα που υπήρχαν αλλά γίνονται και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Για πρώτη φορά το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζεται ενιαία. Παρέχεται το δικαίωμα απόκτησης γνώσεων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και στους υπαξιωματικούς.
  • Δίνεται η ευκαιρία σε νεαρούς αξιωματικούς να μη σταματήσει η σταδιοδρομία τους στην ηλικία των είκοσι πέντε και των τριάντα ετών, με την επαναφορά των βαθμολογιών στην κλίμακα που ίσχυε από το 1996 για τα υποχρεωτικά στρατιωτικά σχολεία.
  • Με σχετική τροπολογία του ΑΝΥΕΘΑ διευκολύνεται η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όπως επιβάλλουν οι επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Καθορίζεται ότι η φοίτηση στις σχολές Υπαξιωματικών είναι τριετής. Αναβαθμίζεται έτσι η εκπαίδευση στα ΑΣΣΥ.

Μέγας Βασίλειος:Νουθετήριος Παιδαγωγικός Λόγος προς τους νέους

Λόγος για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Σύμφωνα με το λόγο των τριών ιεραρχών:
α. Ο άνθρωπος, λοιπόν, συνδέεται με τον Θεό και κατ’ εξοχήν με το αρχέτυπο Του, τον Θεάνθρωπο Χριστό. Ο άνθρωπος ως πλάσμα Θεού, φέρει μέσα του θεϊκά γνωρίσματα και χαρίσματα, που συμπυκνώνονται στη φράση «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού», αγάπη, ελευθερία, δημιουργικότητα. Καλείται ο άνθρωπος να καλλιεργήσει αυτά τα χαρίσματα και να ενωθεί με τη ζωή της Αγίας Τριάδος. «Τη προς Θεόν νεύσει θεούμενος» λέει ο Αγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Οι Τρεις Ιεράρχες ερμηνεύουν το «κατ’ εικόνα Θεού», ως « κατ’ εικόνα Χριστού» γιατί ο Χριστός είναι το Αρχέτυπο του ανθρώπου, βάσει του οποίου δημιουργήθηκε ο άνθρωπος – ο Χριστός είναι η εικόνα του αόρατου Θεού – (Κολ. α΄ 14).
Για να πραγματοποιήσει, λοιπόν, ο άνθρωπος τον προορισμό του πρέπει να βρίσκεται σε σχέση, αναφορά και κοινωνία με τον Χριστό. Γιατί στο προαιώνιο σχέδιο του Θεού υπήρχε η κατά Σάρκα φανέρωση του Θεού – Λόγου. Ο Θεός – Λόγος , γίνεται άνθρωπος, γνωρίζεται από τον άνθρωπο ως Ιησούς Χριστός, ο οποίος ως εικόνα του αόρατου Θεού, εκπηγάζει όλα τα χαρίσματα που δωρίζονται στον άνθρωπο, κι ο άνθρωπος όταν μπει στην κοινωνία αγάπης που προσφέρει ο Χριστός, και ενωθεί μαζί του, εισέρχεται στη ζωή της Αγίας Τριάδος, που είναι κοινωνία αγάπης και ελευθερίας. Δηλαδή, όπως τα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος δεν υπάρχει το καθένα για τον εαυτό του στο Άλλο, έτσι και ο άνθρωπος, θεώνεται – σώζεται, από τη στιγμή που προσφέρει από αγάπη τον εαυτό του στον Θεό και τους άλλους ανθρώπους.
«Τίποτα δεν είναι πιο κοντά στη φύση μας, λέει ο Μ. Βασίλειος, όπως το να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλον και να αγαπάμε το ομόφυλο (τον συνάνθρωπο). «Γι’ αυτό όταν απουσιάζει η αγάπη, άπαξ δια παντός ο χαρακτήρας της εικόνας του ανθρώπου αλλοιώνεται, – τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος.
«Ας καρποφορήσουμε τους εαυτούς μας, ας γνωρίσουμε το αρχέτυπο, δηλαδή τον Χριστό, ας γνωρίσουμε την δύναμη του μυστηρίου και για ποιόν πέθανε ο Χριστός. Ας γίνουμε όπως ο Χριστός, επειδή κι ο Χριστός έγινε σαν κι εμάς, ας γίνουμε Θεοί γι’ Αυτόν, επειδή κι Εκείνος έγινε άνθρωπος για μας», μας προτρέπει ο Αγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Ο άνθρωπος, λοιπόν, γίνεται αληθινός – όντας άνθρωπος – όταν ανακαλύπτει μέσα από την σχέση του με τον Χριστό, την αγάπη του Θεού. Και μέσω αυτής της Αγάπης αγαπάει ολόκληρη την ανθρωπότητα, αλλά και κάθε συγκεκριμένο άνθρωπο – τον πλησίον. Αυτή η αδιάκοπη προσφορά του εαυτού του στους άλλους, είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην πραγματοποίηση του προορισμού του – στη θέωση.
β. Ο άνθρωπος, όμως, δεν χρησιμοποίησε τον ορθό δρόμο, για να πραγματοποιήσει τον σκοπό του. Αστόχησε στη χρήση της ελευθερίας του, κατακράτησε για αποκλειστική χρήση την αγάπη του Θεού και την μετέτρεψε σε φιλαυτία και εγωισμό. Έτσι στηρίζεται στην αυτονομημένη φύση του, την αποψιλώνει από τις άκτιστες ενέργειες του Θεού, και παραμένει στις φθοροποιές δυνάμεις της βιολογικής λειτουργίας δηλ. στη φθορά και στο θάνατο.
Οι Τρεις Ιεράρχες αποκαλύπτουν τον δεοντολογικό και κοσμολογικό χαρακτήρα της αμαρτίας. Υπογραμμίζουν πως δεν είναι μια ανεύθυνη αστοχία, ή ένα πνευματικό κατρακύλισμα η μια μόνο ηθική παρεκτροπή. Αλλά, είναι η εκούσια, άρνηση της πραγματικής ανθρώπινης φύσεως, που είναι δημιουργημένη, για να βρίσκεται σε αναφορά και κοινωνία με την πηγή τους, που είναι ο Θεός. Είναι η αυτονομημένη από την Χάρι του Θεού προσπάθεια να γίνει Θεός, χωρίς τον Θεό.
Με την αμαρτία ο άνθρωπος αρνείται και διαστρέφει την κοσμική τάξη της δημιουργίας. Αποξενώνεται από την αγάπη του Θεού, παύει να είναι πρόσωπο και ξεπέφτει στο να γίνει άτομο, δηλ. ένα απομονωμένο τμήμα της δημιουργίας. Αυτή η απομόνωση του ανθρώπου είναι αποτέλεσμα της εγωκεντρικότητάς του η οποία διασπά την ενιαία ανθρώπινη φύση σε διάφορα κομμάτια, που το ένα εναντιώνεται στο άλλο.
Η αμαρτία εμποδίζει τον άνθρωπο να δει στον άλλο την εικόνα του Χριστού. Ο άλλος είναι ο ανταγωνιστής και αντίπαλος, που απειλεί να καταστρέψει την ύπαρξή Του. Επειδή όμως ο άνθρωπος αισθάνεται πως έχει δημιουργηθεί, για να μην εξαφανισθεί, αμύνεται με τον εγωισμό του, που όμως στηρίζεται στις δυνάμεις της φύσεώς του. Η βιολογική αυτοσυντήρηση φανερώνει τον εγκλωβισμό του ανθρώπου στο αδιέξοδο της φθοράς και του θανάτου. Επιχειρεί όμως την υπέρβαση του θανάτου με την χρονική παράταση της επιβίωσης του ή και με το να τον διαγράφει από τη σκέψη και τον λογισμό Του.
γ. Την ανάκληση του ανθρώπου από την φθορά και τον θάνατο, αναλαμβάνει ο Θεός – Λόγος με την ενανθρώπησή Του. Ο Χριστός είναι ο πλήρης, σωστός και αληθινός άνθρωπος. Κάνει αυτό που δεν κάνει ο άνθρωπος. Δεν κινείται «αυτοδικαίως», αλλά «αδειάζει» – βγαίνει – , έξω από τη θεότητά του και παίρνει μορφή δούλου. Ενώνει στην Ύπαρξή Του τη Θεία με την ανθρώπινη φύση.
Οι Τρεις Ιεράρχες υπογραμμίζουν αυτή τη θεμελιώδη υπαρξιακή αλήθεια και λένε ότι τώρα ο άνθρωπος, εν Χριστώ, έχει ξανά τη δυνατότητα να ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό. Ο άνθρωπος έχει κληθεί από το Πρόσωπο του Κυρίου να μετάσχει στη Ζωή Του, που είναι το μυστήριο της εκκλησίας. Εκκλησία σημαίνει κοινωνία της αγάπης του Χριστού, μέσα στην οποία ο άνθρωπος δεν αισθάνεται μόνος και αποξενωμένος. Μπορεί πάλι να αγαπηθεί και να αγαπήσει μέσα από τον Χριστό, το Θεό και όλους τους ανθρώπους. Μέσα από την ζωντανή σχέση του με τον Χριστό ο άνθρωπος, δεν καθορίζεται από την φυσική και βιολογική αναγκαιότητα, αλλά ελευθερώνεται από τη φθορά και τον έσχατο εχθρό του, τον θάνατο. Αυτή η κυκλοφορία της αγάπης του Θεού στον κόσμο και τον άνθρωπο, τελετουργείται με την Σταυρική θυσία του Χριστού.
«Εδεήθημεν Θεού σαρκομένου και νεκρομένου, ίνα ζήσωμεν» , τονίζει, ο Αγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος.
Ο Χριστός, ο οποίος είναι το πλήρωμα της θείας ζωής, με τον εκούσιο θάνατό του, θανατώνει τον θάνατο. Μέσα στον Χριστό: ζει ο Θεός μέσα στον άνθρωπο και ο άνθρωπος μέσα στο Θεό. Όλη αυτή η καινούργια πραγματικότητα τη βιώνει ο άνθρωπος μέσα στην εκκλησία. «Γιατί η εκκλησία έχει γίνει – τονίζει ο ιερός Χρυσόστομος – , όχι για να είναι διαιρεμένοι όσοι είναι σ’ αυτή, αλλά ενωμένοι». « Ζώντας τη χαρά της Αναστάσεως, καλούμαστε να αγαπήσουμε τους πάντες, κι όχι μόνο όσους μας αγαπούν,» συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει» προτρέπει ο Αγ. Γρηγόριος ο Θεολόγος. «Εφόσον ο Χριστός έχει γίνει η ζωή μας, καθετί που πράττουμε ή λέμε πρέπει να αποπνέει, να φανερώνει αυτή τη ζωή» – υπενθυμίζει ο Μ. Βασίλειος.
Η υπέρτατη αξία του ανθρώπου, κατά τους Τρείς Ιεράρχες – . συνίσταται στη δυνατότητα μετοχής του στο Σώμα της Εκκλησίας, όπου μέσα από το μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, του προσφέρεται η θεανθρώπινη ζωή του Κυρίου. Τα πάντα μέσα στη ζωή της εκκλησίας είναι, και πρέπει να είναι, μια αδιάκοπη αναφορά και προσφορά στο Θεό. « Τα σα εκ των σων, σοι προσφέρομεν κατά πάντα και δια πάντα».
δ. Οι Τρεις Ιεράρχες τα παραπάνω έκαναν έργο – πράξη. Με το ποιμαντικό τους έργο αγκάλιασαν ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου. Του έδειξαν κατανόηση, συμφιλίωση, συγκατάβαση. Τον βοήθησαν να καταλάβει ότι η ζωή του περιτριγυρίζεται και αναπτύσσεται γύρω από τρεις αλήθειες: την πίστη, την ελπίδα, και την αγάπη.
Η πίστη του ανθρώπου στον Θεό δεν είναι επιγέννημα της νοήσεως και της σκέψεως αποκλειστικά, αλλά είναι και παράδοση της υπάρξεως του ανθρώπου στο Θεό και την πρόνοιά Του. Ο άνθρωπος παραδίδεται και εμπιστεύεται το Θεό, γιατί είναι ο Θεός που στο πρόσωπο του Μονογενούς του Υιού φανερώνεται και «παραδίδεται» στον άνθρωπο – «γίνεται ιλασμός περί των αμαρτιών μας» (εξιλέωση).
Η προσωπική αυτή πίστη του ανθρώπου προς τον Θεό συνδέεται αναπόσπαστα με την αγάπη. Είναι η αγάπη που βοηθά τον άνθρωπο να παραδώσει τον εαυτό του στο Θεό. Η αμαρτία είναι «η κατάψυξη της αγάπης». Γι’ αυτό ο άνθρωπος που δεν καλλιεργεί στην καρδιά του την αγάπη, δεν μπορεί να πιστέψει στο Θεό και στους ανθρώπους. « Από την σκληροκαρδία γεννιέται η απιστία – λέει ο ιερός Χρυσόστομος – , και γι’ αυτό οι ψυχές που έχουν σκληραθεί δεν υπακούουν στο λόγο του Θεού». Ο Μ. Βασίλειος μας λέει: «να μην ατιμάζουμε τον Χριστό που είναι η κεφαλή όλων μας, φερόμενοι με παραφροσύνη και απανθρωπιά στους ανθρώπους».
Έτσι ο άνθρωπος που αποδέχεται την πίστη και την αγάπη τρέφει την ύπαρξή του με το θεϊκό δώρο της ελπίδας. Η ελπίδα ανήκει στην ουσία της ανθρώπινης φύσης. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην ελπίζει. Αυτό οφείλεται στο ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε μια διαρκή πορεία και οδοιπορία. Το παρόν του ανθρώπου ρυθμίζεται από το μέλλον του – από την βασιλεία του Θεού , που είναι η ζωή της Αγίας Τριάδος. Η πορεία του ανθρώπου στηρίζεται στην ελπίδα του στον Θεό, που εκφράζεται στο πρόσωπο του Χριστού.
«Ο Χριστός είναι η ελπίδα μας – λέει ο Απόστολος Παύλος – , κι η ελπίδα αυτή τελικά δεν απογοητεύει. Μάρτυρες γι’ αυτό η αγάπη του Θεού, με την οποία το Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, γέμισε και ξεχείλισε τις καρδιές μας».
Η ζωή και το έργο των Τριών Ιεραρχών μαρτυρούν ακριβώς γι’ αυτή την ελπίδα – του Χριστού. Μακάρι να γίνει η ζωή της ζωής μας.
π. Παναγιώτης Ρόδης

Οι Τρεις Ιεράρχες

τρεις ιεράρχες
Οι τρεις Ιεράρχες, ήτοι ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Νανζιανζηνός,για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Εκκλησία τους ονόμασε Αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά.
Η αιτία για την εισαγωγή της εορτής των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία είναι το εξής γεγονός:
Κατά τους χρόνους της βασιλείας του Αλεξίου του Κομνηνού (1081 – 1118 μ.Χ.), ο οποίος διαδέχθηκε στη βασιλική εξουσία τον Νικηφόρο Γ’ τον Βοτενειάτη (1078 – 1081 μ.Χ.), έγινε στην Κωνσταντινούπολη φιλονικία ανάμεσα σε λόγιους και ενάρετους άνδρες. Άλλοι θεωρούσαν ανώτερο τον Μέγα Βασίλειο (βλέπε 1 Ιανουαρίου), χαρακτηρίζοντάς τον μεγαλοφυΐα και υπέροχη φυσιογνωμία. Άλλοι τοποθετούσαν ψηλά τον ιερό Χρυσόστομο (βλέπε 13 Νοεμβρίου) και τον θεωρούσαν ανώτερο από τον Μέγα Βασίλειο και τον Γρηγόριο και, τέλος, άλλοι, προσκείμενοι στον Γρηγόριο τον Θεολόγο (βλέπε 25 Ιανουαρίου), θεωρούσαν αυτόν ανώτερο από τους δύο άλλους, δηλαδή από τον Βασίλειο και τον Χρυσόστομο. Η φιλονικία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να διαιρεθούν τα πλήθη των Χριστιανών και άλλοι ονομάζονταν «Ιωαννίτες», άλλοι «Βασιλείτες» και άλλοι «Γρηγορίτες».
Στην έριδα αυτή έθεσε τέλος ο Μητροπολίτης Ευχαΐτων, Ιωάννης ο Μαυρόπους. Αυτός, κατά την διήγηση του Συναξαριστή, είδε σε οπτασία τους μέγιστους αυτούς Ιεράρχες, πρώτα καθένα χωριστά και στη συνέχεια και τους τρεις μαζί. Αυτοί του είπαν: «Εμείς, όπως βλέπεις, είμαστε ένα κοντά στον Θεό και τίποτε δεν υπάρχει που να μας χωρίζει ή να μας κάνει να αντιδικούμε. Όμως, κάτω από τις ιδιαίτερες χρονικές συγκυρίες και περιστάσεις που βρέθηκε ο καθένας μας, κινούμενοι και καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, γράψαμε σε συγγράμματα και με τον τρόπο του ο καθένας, διδασκαλίες που βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο της σωτηρίας. Επίσης, τις βαθύτερες θείες αλήθειες, στις οποίες μπορέσαμε να διεισδύσουμε με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, τις συμπεριλάβαμε σε συγγράμματα που εκδώσαμε. Και ανάμεσά μας δεν υπάρχει ούτε πρώτος, ούτε δεύτερος, αλλά, αν πεις τον ένα, συμπορεύονται δίπλα του και οι δύο άλλοι. Σήκω, λοιπόν, και δώσε εντολή στους φιλονικούντες να σταματήσουν τις έριδες και να πάψουν να χωρίζονται για εμάς. Γιατί εμείς, και στην επίγεια ζωή που είμασταν και στην ουράνια που μεταβήκαμε, φροντίζαμε και φροντίζουμε να ειρηνεύουμε και να οδηγούμε σε ομόνοια τον κόσμο. Και όρισε μία ημέρα να εορτάζεται από κοινού η μνήμη μας και καθώς είναι χρέος σου, να ενεργήσεις να εισαχθεί η εορτή στην Εκκλησία και να συνταχθεί η ιερή ακολουθία. Ακόμη ένα χρέος σου, να παραδόσεις στις μελλοντικές γενιές ότι εμείς είμαστε ένα για τον Θεό. Βεβαίως και εμείς θα συμπράξουμε για τη σωτηρία εκείνων που θα εορτάζουν τη μνήμη μας, γιατί έχουμε και εμείς παρρησία ενώπιον του Θεού».
Έτσι ο Επίσκοπος Ευχαΐτων Ιωάννης ανέλαβε τη συμφιλίωση των διαμαχόμενων μερίδων, συνέστησε την εορτή της 30ης Ιανουαρίου και συνέγραψε και κοινή Ακολουθία, αντάξια των τριών Μεγάλων Πατέρων.
Η εορτή αυτής της Συνάξεως του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, αποτελεί το ορατό σύμβολο της ισότητας και της ενότητας των Μεγάλων Διδασκάλων, οι οποίοι δίδαξαν με τον άγιο βίο τους το Ευαγγέλιο του Χριστού. Είναι εκείνοι, οι οποίοι εξ’ αιτίας της ταπεινώσεώς τους μπροστά στην αλήθεια, έχουν λάβει το χάρισμα να εκφράζουν την καθολική συνείδηση της Εκκλησίας και ότι διδάσκουν δεν είναι απλώς δική τους σκέψη ή προσωπική τους πεποίθηση, αλλά είναι επιπλέον η ίδια η μαρτυρία της Εκκλησίας, γιατί μιλούν από το βάθος της καθολικής της πληρότητας.
Περί τις αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ. ανεγέρθη ναός των Τριών Ιεραρχών κοντά στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, δίπλα σχεδόν στη μονή της Παναχράντου.

Γιατί «κόλλησε» το ν/σ για την αξιολόγηση – Πότε θα κατατεθεί

Όπως σας πληροφόρησε η στήλη, το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση προϊσταμένων στο Δημόσιο στάλθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα το βράδυ. Ωστόσο, από τότε έχει «κολλήσει» στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης με αποτέλεσμα ακόμη να μην έχει κατατεθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος του «κολλήματος» είναι η προσπάθεια ενσωμάτωσης σε αυτό διάφορων τροπολογιών  αλλά και κάποιες ενστάσεις που υπάρχουν για επιμέρους ρυθμίσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση του θα γίνει είτε σήμερα είτε τη Δευτέρα ώστε να ξεκινήσει να συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής από την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα «πάντα» για τη χρήση των πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών – 15 ερωτήσεις-απαντήσεις

ΕΥΔΑΠ: Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το δωρεάν νερό σε 58.000 οικογένειες

ΔΗΠΕΘΕ-ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:Τετραήμερο παραστάσεων στο «Καμπέρειο»

Τί μπορούν να κάνουν οι γονείς για την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών

Διοργάνωση δειγματικών διδασκαλιών και ημερίδων Φεβρουαρίου 2016

Ιερά Μονή Παναγίας Δουραχάνης (Ντουραχανιώτισσα) – Αμφιθέα Ιωαννίνων

Στην Αμφιθέα Ιωαννίνων, στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας, στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι, είναι κτισμένο το μοναστήρι της Παναγίας Ντουραχάνη. Είναι αφιερωμένο στο Γενέσιον της Θεοτόκου και έχει σημαντική φιλανθρωπική και κοινωνική δράση. Στη Μονή λειτουργεί οικοτροφείο-σχολείο. Η ανέγερση του μοναστηριού οφείλεται σε θαύμα που έλαβε χώρα το 1434, τέσσερα χρόνια μετά την οριστική υποταγή των Ιωαννίνων στους Τούρκους το 1430.
Εκείνη την εποχή ο Ντουραχάν πασάς, Μπέης της Ρούμελης, ήρθε στην Ήπειρο για να καταστείλει μια τοπική ανταρσία. Ήταν χειμώνας και μάλιστα πολύ βαρύς και το χιόνι είχε σκεπάσει την περιοχή. O Ντουραχάν πασάς ο οποίος κινήθηκε με ισχυρό στράτευμα απο την Θεσσαλία μέσω Κατάρας και Ιωαννίνων προς το Αργυρόκαστρο . Είχε σαν σκοπό να καταπνίξει την ανταρσία του Αλβανού τοπάρχη Αριανίτη Σπάτα Κομνηνού. Αφού πέρασε την περιοχή της Κατάρας, νύχτωσε στη θέση της σημερινής Μονήςκαι μη γνωρίζοντας ότι βρίσκεται μπροστά στην παγωμένη λίμνη…
των Ιωαννίνων, πέρασε η στρατιά επάνω απο τα παγωμένα νεράκαι συνέχισε προς Αργυρόκαστρο. Μετά την νικηφόρα έκβαση της επιχείρησης ο Ντουραχάν που πληροφορηθεί τον κίνδυνο που διέτρεξε ο ίδιος αλλά και το στράτευμά του, απέδωσε τη σωτηρία του σε κάποιο θαύμα  της Παναγίας καθώς στο σημείο απ’ όπου διαπεραιώθηκε – στον Δρίσκο- βρισκόταν ένα εικονοστάσι της Παναγίας.  Ετσι διέταξε να χτιστεί Μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία. Ο Ντουραχάν πασάς αλλαξοπίστησε και για να δείξει την ευγνωμοσύνη του  στην Παναγία ίδρυσε στη θέση εκείνη την ομώνυμη Μονή, την Παναγία Ντουραχάνη.
Ο γέροντας Αθανάσιος της Ντουραχάνης και η αναστήλωση της μονής
«Στο δίλημμα, αν θα είμαι κοντά στον κόσμο ή να φύγω σε ησυχαστήριο, υπερίσχυσε η κοινωνική αποστολή. Ήθελα, να έχω τη χαρά της δημιουργίας, να είμαι κοντά στον άνθρωπο, να προσφέρω». Με απλά λόγια, ο υπερήλικας καλόγερος, πατέρας Αθανάσιος, αποτυπώνει το στίγμα για τη μεγάλη απόφαση ζωής, που πήρε ως νέος μοναχός το 1974. Τότε, το εγκαταλειμμένο μοναστήρι της Παναγίας της Ντουραχάνης που παραχωρήθηκε στον καλόγερο, είχε μόνο βράχια και πέτρες. Ο πατέρας Αθανάσιος το ανέστησε με τα χέρια του.
Η θέλησή του, τον έκανε πολυτεχνίτη και έδωσε πνοή στα χαλάσματα, όπου, πριν από 32 χρόνια, φύτρωσε το «’Ανθος», ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα οικοτροφείο-καταφύγιο, ένα Δημοτικό Σχολείο και ένα Γυμνάσιο, που λειτουργούν με πολύ κόπο αλλά ισχυρή θέληση, σε χώρο δίπλα από τη μονή και προσφέρουν τη ζεστασιά και τη φροντίδα σε παιδιά, ηλικίας 6 έως 18 ετών.
Στις εγκαταστάσεις λειτουργούν, επίσης, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια, αίθουσες ψυχαγωγίας. Εκεί βρίσκουν φαγητό, ύπνο, εκπαίδευση, στοργή και αγάπη, εκατοντάδες άνθρωποι που το έχουν ανάγκη. Το εργαστήρι της αγιογραφίας, ο ραδιοφωνικός σταθμός και το λαογραφικό μουσείο, μεγιστοποιούν το έργο των ανθρώπων του μοναστηριού, που δεν είναι άλλοι από τους εθελοντές συνεργάτες του γέροντα, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους, στην προσφορά και την αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Ο γέροντας της Ντουραχάνης, στην αντίπερα όχθη της Παμβώτιδας, αντικριστά με τα τζαμιά του κάστρου των Ιωαννίνων, λιθαράκι λιθαράκι έχτισε αυτή τη μικρή, αλλά μεγάλη σε συμβολισμό, κοινωνία προσφοράς, εθελοντισμού και αγάπης. Δάσκαλοι, καθηγητές, εργάτες, μάγειροι, απλοί πολίτες, προσφέρουν καθημερινά, ακούραστα τις υπηρεσίες τους. Το κοινωνικό τους έργο φτάνει ακόμη και στα κρατητήρια της Αστυνομικής Δ/νσης Ιωαννίνων, καθώς καθημερινά εξασφαλίζουν φαγητό για τους κρατούμενους.

Ο πατέρας Αθανάσιος, κατά κόσμον Σωτήρης Χατζής, γεννήθηκε στην ορεινή Βοβούσα, στο Ανατολικό Ζαγόρι. Ο ίδιος λέει ότι είναι αγράμματος, όμως με τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, κατάφερε να διαβάσει αρχικά την Αγία Γραφή και στη συνέχεια όλα τα εκκλησιαστικά βιβλία.
Το 1972, ένας βοηθός Επισκόπου στα Ιωάννινα, προέτρεψε τον Σωτήρη Χατζή -αναγνωρίζοντας την επιθυμία του- να γίνει μοναχός.
Στη συνέχεια, χειροτονήθηκε διάκονος και την επόμενη χρονιά ιερέας. Αρχικά, του παραχωρήθηκε το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου, ενώ στη συνέχεια η Παναγία Ντουραχάνη.
 DOYRAXANHS3

ΠΗΓΕΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ
http://fdathanasiou.wordpress.com
http://www.monastiria.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Η Αθήνα και άλλες 17 πόλεις. Πώς ήταν και πως έγιναν

Εποχική γρίπη: Δωρεάν «Τamiflu» και «Relenza» από τα φαρμακεία αποφάσισε το υπουργείο

Τη δωρεάν χορήγηση αντί – ιικών φαρμάκων (tamiflu και relenza) από τα ιδιωτικά φαρμακεία αποφάσισε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί το κύμα της γρίπης στη χώρα μας.
Μέχρι και χθες το βράδυ ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει στους 27, εκ των οποίων μάλιστα τουλάχιστον οι τέσσερις έχουν καταλήξει πριν προλάβουν να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 73 ασθενείς με γρίπη νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι έχοντας εμφανίσει επιπλοκές μετά τη νόσηση τους με τη γρίπη Α(Η1Ν1).
Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας, τα εν λόγω σκευάσματα χορηγούνται με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αναμεταδίδει το protothema.gr.
Λόγω της έξαρσης της επιδημίας, ο υπουργός παρατείνει έως τις 30 Ιουνίου την ισχύ παλαιότερης απόφασης, η οποία αφορούσε τη χορήγηση των παραπάνω σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι μονάδες Υγείας του ΕΣΥ, των ενόπλων δυνάμεων και του ΠΕΔΥ, τα ιατρεία των ασφαλιστικών Ταμείων και τα οργανωμένα ιατρεία των δήμων μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν απευθείας με αιτήματά τους προς το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Ποιοι είναι ασθενείς υψηλού κινδύνου
Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου (παρατίθεται πιο κάτω), στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι εξής:
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
-Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
-Μεταμόσχευση οργάνων
-Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
-Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
-Χρόνια νεφροπάθεια
-Νευρομυϊκά νοσήματα
-Έγκυες
Ανήκουν, επίσης, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες, θηλάζουσες, άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) >40 kg/m2, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
Υψηλού κινδύνου θεωρούνται και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).
Δικαιούχοι αντι – ιικών φαρμάκων είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Φιγούρα της Lego κάθησε για πρώτη φορά σε αναπηρικό καροτσάκι

Ως μια κίνηση που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της περιθωριοποίησης των παιδιών με ειδικές ανάγκες θεωρείται η απόφαση της γνωστής εταιρίας Lego να κυκλοφορήσει τις πρώτες φιγούρες σε αναπηρικό καροτσάκι.
Η φιγούρα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Toy Fair της Νυρεμβέργης στη Γερμανία την Τετάρτη, όπως όμως ανέφερε η εταιρία αναμένεται να είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό τον Ιούνιο.
«Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι θα υπάρχει μια φιγούρα με αναπηρικό καροτσάκι στη νέα Lego City, η οποία θα είναι διαθέσιμη από τον Ιούνιο αυτής της χρονιάς», σημείωσε ο Emma Owen, εκπρόσωπος της εταιρίας.
«Πολλοί γονείς μας λένε πως είναι σημαντικό να έχουν παιχνίδια με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν επειδή βοηθούν την αυτοπεποίθησή τους και το αίσθημα ότι ανήκουν στην κοινωνία», ανέφερε ο Pasca Lane από την φιλανθρωπική οργάνωση Scope.

Ορίστηκαν οι 116 νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης-ΠΟΙΟΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Έρπης ζωστήρ: Συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε

Ο έρπης ζωστήρ είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί επώδυνο εξάνθημα. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα σας, τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως μια ενιαία λωρίδα από φουσκάλες που εκτείνεται είτε στο αριστερό ή στο δεξί πλευρό σας.

Ο έρπης ζωστήρ προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα, δηλαδή τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Αφότου περάσετε τηνε ανεμεβλογιά, ο ιός βρίσκεται ανενεργός στο νευρικό ιστό κοντά στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλό σας. Χρόνια αργότερα, ο ιός μπορεί να επανενεργοποιηθεί ως έρπης ζωστήρ.
Έρπης ζωστήρ: Συμπτώματα
Τα σημάδια του έρπητα ζωστήρα επηρεάζουν συνήθως μόνο ένα μικρό τμήμα της μιας πλευράς του σώματός σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Πόνο, κάψιμο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
  • Ευαισθησία στην αφή
  • Ένα κόκκινο εξάνθημα που αρχίζει λίγες ημέρες μετά τον πόνο
  • Φουσκάλες με υγρό
  • Κνησμός (φαγούρα)
Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης:
  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Ευαισθησία στο φως
  • Κόπωση
Ο πόνος είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα του έρπητα ζωστήρα. Για κάποιους, μπορεί να είναι έντονος. Ανάλογα με τη θέση του πόνου, μπορεί μερικές φορές να εκληφθεί λανθασμένα ως σύμπτωμα προβλήματος στην καρδιά, στους πνεύμονες ή στα νεφρά. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν τον πόνο του έρπητα ζωστήρα, χωρίς ποτέ να αναπτύξουν εξάνθημα.
Συνηθέστερα, το εξάνθημα έρπητα ζωστήρα αναπτύσσεται ως μια λωρίδα από φουσκάλες στην μία από τις δύο πλευρές του σώματός σας. Μερικές φορές το εξάνθημα του έρπητα ζωστήρα παρουσιάζεται γύρω από ένα μάτι ή στη μία πλευρά του λαιμού ή του προσώπου.
Έρπης ζωστήρ: Τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που εκδηλώσετε τα συμπτώματα
Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα, αλλά η έγκαιρη αντιμετώπιση με αντι-ιικά φάρμακα μπορεί να επιταχύνει την επούλωση και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν: Acyclovir (Zovirax), Valacyclovir (Valtrex), Famciclovir (Famvir).
Ο έρπης ζωστήρ μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο και έτσι ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει επίσης τα ακόλουθα:
  • Αλοιφή με καψαϊκίνη
  • Αντιεπιληπτικά φάρμακα, όπως η γκαμπαπεντίνη (Neurontin)
  • Τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η αμιτριπτυλίνη
  • Ουσίες που μουδιάζουν την πληγείσα περιοχή, όπως η λιδοκαΐνη, μέσω κάποιας αλοιφής, γέλης, σπρέι ή δερματικού επιθέματος
  • Φάρμακα που περιέχουν άλλες ουσίες, όπως η κωδεΐνη
  • Μία ένεση που θα περιέχει κορτικοστεροειδή και τοπικό αναισθητικό
Εκτός από τις φαρμακευτικές επιλογές, μπορείτε να κάνετε και εσείς κάτι απλό για να ανακουφιστείτε από τον πόνο:
Κάντε ένα δροσερό μπάνιο ή εφαρμόστε δροσερές, υγρές κομπρέσες στις φουσκάλες για να μειώσετε την φαγούρα και τον πόνο. Και, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να μειώσετε το στρες στη ζωή σας.
Ο έρπης ζωστήρ γενικά διαρκεί μεταξύ δύο και έξι εβδομάδων. Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν τον έρπητα ζωστήρα μόνο μία φορά στην ζωή τους, αλλά είναι δυνατόν να το περάσετε δύο ή περισσότερες φορές.