Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

Οι Πανελλήνιες «σταματούν» τα μαθήματα στα σχολεία νωρίτερα απο ποτέ

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Προσλήφθηκαν χθες δάσκαλοι απόφοιτοι του 2012

19 σπιτάκια χτισμένα στα πιο περίεργα μέρη - Από λιβάδια & βουνά μέχρι ωκεανούς

Οι προτάσεις της επιτροπής εθνικού διαλόγου για την παιδεία

Τις προτάσεις της  “Ομάδα REN – Reform Education Now!»  πολλά σημεία της οποίας θα προκαλέσουν, θα φέρει η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία στον Δημόσιο Εθνικό Διάλογο της ερχόμενης Τρίτης, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (συμβολή Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας), με ακροατές οι οποίοι θα εισέλθουν μόνο αφού έχουν λάβει πρόσκληση. 

Πηγή: esos.gr

Γενική απεργία στις 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε η ΓΣΕΕ

Στην κήρυξη πανεργατικής - πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε η ΓΣΕΕ αντιδρώντας στις κυβερνητικές επιλογές, με επίκεντρο το Ασφαλιστικό.
Η ΓΣΕΕ αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών αγώνων και άλλων μορφών κινητοποιήσεων πέραν της 4ης Φεβρουαρίου, με εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής τους.
Επίσης, αποφάσισε τον συντονισμό του απεργιακού αγώνα με άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς), αυτοαπασχολούμενους, «που ισοπεδώνονται από τις προωθούμενες ασφαλιστικές απορρυθμίσεις».
Η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει και μετατρέπει το κοινωνικό ζήτημα του ασφαλιστικού σε δημοσιονομικό θέμα, καταργώντας κάθε μέτρο και αίσθημα δικαίου παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας, ενώ παράλληλα ενισχύει τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας τη μία κοινωνική ομάδα εργαζομένων απέναντι στην άλλη και τους συνταξιούχους τον έναν απέναντι στον άλλον.
  "Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό καταστρέφει τους συνταξιούχους, τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς" αναφέρει.
Newsroom ΔΟΛ

Καιρός: Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα! Αναλυτική πρόγνωση της κακοκαιρίας από την ΕΜΥ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αφιέρωμα του Eirinika.gr στον Δημήτρη Χορν: Ο μεγαλύτερος Έλληνας ηθοποιός γέμισε φως το Σινεμά & το Θέατρο (Φωτο-Βίντεο)

Τα Γιάννινα της βροχής… στη γοητεία του γκρίζου

National Geographic’s Greece in Color from the 1920s

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ:Ανακοίνωση για την επιδείνωση του καιρού

Από την “Εγνατία Οδός Α.Ε.” ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με Δελτίο Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων της Ε.Μ.Υ.,  αναμένεται επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους, σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού και των Καθέτων Αξόνων.Επίσης θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις, αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, που στη συνέχεια θα επεκταθούν στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Την Κυριακή 17.01.2016 και τη Δευτέρα 18.01.2016 αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και πεδινές περιοχές, σε όλη τη χώρα.Οι οδηγοί παρακαλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλούς οδήγησης:
• Να συμβουλεύονται την πρόγνωση του καιρού και τυχόν περιορισμούς στην κυκλοφορία από την ΕΛ.ΑΣ. και, αν είναι εφικτό, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων.
• Να κάνουν τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους στο όχημά τους (καύσιμο, φρένα, ελαστικά, καθαριστήρες, αντιψυκτικό, μπαταρία κτλ.) πριν τη μετακίνηση.
• Να διαθέτουν αντανακλαστικά γιλέκα για όλους τους επιβάτες.
• Να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τη χρήση τους.
• Σε συνθήκες έντονων καιρικών φαινομένων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν αυξημένες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα και να προσαρμόζουν την ταχύτητα του οχήματός τους στις επικρατούσες συνθήκες.
• Να έχουν αναμμένα τα «μεσαία» φώτα (φώτα διασταύρωσης) του οχήματός τους.
• Να μη σταματούν επί των λωρίδων κυκλοφορίας ή εντός σηράγγων για την τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων.
• Αν απαιτηθεί η στάση του οχήματος για λόγους έκτακτης ανάγκης, να γίνεται μόνο επί της δεξιάς Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).
• Να παρακολουθούν και τηρούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήμανσης.
• Να τηρούν τις υποδείξεις της Τροχαίας και του Προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης της οδού.
• Κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην παρεμποδίζουν ή προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα.
Ειδικά οι οδηγοί των φορτηγών οχημάτων παρακαλούνται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σήμανση και στις υποδείξεις των αρμόδιων οργάνων της Τροχαίας για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας φορτηγών κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων.Για πληροφορίες, εφόσον κινείστε επί της Εγνατίας Οδού, επικοινωνήστε με τον τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, στο τηλ. 1077.

Εκπαιδευτικό υλικό για το ρατσισμό και τη διαφορετικότητα

Ο υπουργός Παιδείας για τη διαδικασία υποχρεωτικών μετατάξεων

Ενεργειακή “ταυτότητα” στα ακίνητα – Αλλάζουν όλα για πωλήσεις και ενοικιάσεις

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις πωλήσεις και τις εκμισθώσεις ακινήτων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών για όλα τα κτίσματα (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια κ.λπ.), προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τα πουλήσουν ή να τα νοικιάσουν.
Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) θα πρέπει μάλιστα να αναγράφεται στις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο και στο Διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου, ενώ θα πρέπει να επισυνάπτεται και στις συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», τα νέα αυτά δεδομένα αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα μπορούν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν την περιουσία τους αν δεν έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε ενεργειακή επιθεώρηση, από ειδικό επιθεωρητή του ΥΠΕΚΑ, ο οποίος αποτυπώνει ενεργειακή απόδοση του κτιρίου και το κατατάσσει σε ενεργειακή κατηγορία (απο΄Α+ έως Η), προτείνοντας επενδύσεις βελτίωσής του. Το κόστος έκδοσης του ΠΕΑ ξεκινά από το 150 ευρώ για διαμερίσματα και φτάνει στα 200 ευρώ ότνα πρόκειται για μονοκατοικίες. Ωστόσο τα πρόστιμα που επισείει η μη συμμόρφωση των ιδιοκτητών είναι τσουχτερά, αφού ξεκινούν από 1.000 ευρώ και φτάνουν ακόμη και στα 10.000 ευρώ.
Τι αλλάζει από το 2016
Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων τους μεγαλώνουν από το 2016 καθώς:
Σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στον Τύπο και το Διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου που διαθέτει ΠΕΑ απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία) του κτιρίου.
Σκοπός είναι να γνωρίζει ο αγοραστής ή ο ενοικιαστής ότι το ακίνητο που τον ενδιαφέρει έχει καταταχθεί σε ενεργειακή βαθμίδα. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα με το πόση ενέργεια καταναλώνει το ακίνητο για να ζεσταθεί ή να κρυώσει επηρεάζεται και η τελική τιμή του.
Από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ)και κτίσματα μικρότερα των 50 τμ όταν αυτά νοικιάζονται ή πωλούνται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι και οι μικρές γκαρσονιέρες πλέον θα πρέπει να ελέγχονται για την ενεργειακή τους απόδοση.
Τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε έτη για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος από 20 kW έωςκαι 100 kW και τουλάχιστον κάθε δύο έτη για συστήματα με λέβητες άνω των 100 kW .
Ωστόσο η σημαντικότερη αλλαγή, για την οποία δεν είναι ενήμερη η πλειονότητα ιδιοκτήτων, έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού σε κάθε αγορά ή μίσθωση ακινήτου.  Συγκεκριμένα, στο νέο νόμο 4342/2015 στο άρθρο 58 παράγραφος 3, καθίσταται υποχρεωτική από 1-1-2016 η αναγραφή του ΠΕΑ στην ηλεκτρονική εφαρμογή των στοιχείων των νέων μισθώσεων ακινήτων, ενώ μέχρι τα τέλη του 2015 ήταν προαιρετική. Σύμφωνα με τον διπλ. μηχανολόγο -ηλεκτρολόγο μηχανικό και ενεργειακό επιθεωρητή Απόστολο Ευθυμιάδη σε κάθε μίσθωση ακινήτου ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας” της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων διαφορετικά το συμβόλαιο δεν θα γίνεται δεκτό. Επίσης, κάθε συμβολαιογράφοςγια την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο του πιστοποιητικού.
Το κόστος
Σε ό,τι αφορά το κόστος για την επιθεώρηση, αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εξειδικευμένους ενεργειακούς επιθεωρητές, ξεκινά από 1 ευρώ/τμ και κυμαίνεται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου .
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ , το κόστος έκδοσης της “πράσινης ταυτότητας” με δεκαετή ισχύ διαμορφώνεται ως εξής:
-Για ολόκληρη πολυκατοικία: 1 ευρώ/τμ (ελάχιστο κόστος 200 ευρώ)
-Για τμήματα κτιρίου κατοικίας (διαμέρισμα): 2 ευρώ./τμ (ελάχιστο κόστος 150 ευρώ)
– Για μονοκατοικία: 1,5 ευρώ/τμ (ελάχιστο κόστος 200 ευρώ)
-Για γραφεία έως 1000 τμ: 2,5 ευρώ/τμ (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ)
-Για κτιριακούς χώρους πάνω από 1000 τμ:2,5 ευρώ/τμ για τα πρώτα 1000 τμ και 1,5 ευρώ/τμ για τα υπόλοιπα τμ.
-Για ολόκληρα κτίρια κατοικιών: 1,23 ευρώ/τμ με ελάχιστο τα 246 ευρώ.

Πηγή: «Έθνος»

Ποιοι είναι οι νέοι μισθοί των αιρετών της Αυτοδιοίκησης (πίνακας)

Τους νέους μισθούς των αιρετών της αυτοδιοίκησης καθορίζει με την εγκύκλιο του ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης. Οι νέοι μισθοί οι οποίοι αποσυνδέονται από αυτούς των γενικών γραμματέων των υπουργείων, βασίζονται στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΟΔΟΧΕΣ μέχρι τον καθορισμό με νέα κ.υ.α.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ 4.275,00
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ 3.206,25
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΝΩ 100.000 ΚΑΤΟΊΚΩΝ 4.275,00
ΔΗΜΑΡΧΟΙ 20.000 – 100.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 3.420,00
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 2.565,00
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΝΩ 100.000 ΚΑΤΟΊΚΩΝ 2.137,50
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ 20.000 – 100.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 1.710,00
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 1.282,50

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΝΤΙΜΙΣΘΙΑ μέχρι τον καθορισμό με νέα κ.υ.α.
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 1.125,00
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΑΝΩ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 900,00
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ 20.000 – 100.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 720,00
ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ 540,00
misthoi_airetoi_aftodioikisi
Να σημειωθεί ότι μέχρι 31.12.15, η αντιμισθία των περιφερειαρχών και των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων ήταν ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου (4.750 ευρώ), των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους ήταν ισόποση με το 80% των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων ήταν ισόποση με το 60%. Παράλληλα οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λάμβαναν το 40% αυτής.

Καιρός: Χιόνια και ραγδαία επιδείνωση! Που θα χτυπήσει ο χιονιάς και οι θυελλώδεις άνεμοι

Δυσλεξία: Πρακτικός Oδηγός για εκπαιδευτικούς και γονείς

Γρίπη: Τι πρέπει να κάνετε για να είστε προστατευμένοι – Διαφορές με το κοινό κρυολόγημα (πίνακας)

Το επιδημικό κύμα γρίπης στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και βάσει των δεδομένων των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης, σημειώνεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και κορυφώνεται μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου.
Από τα τέλη Δεκεμβρίου 2015 μέχρι και την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί, στην Ελλάδα, 35 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί και πέντε θάνατοι λόγω επιβεβαιωμένης γρίπης.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Τι να κάνω για να αποφύγω τη γρίπη
– Αποφεύγουμε την άμεση επαφή με ασθενείς.
– Πλένουμε τα χέρια μας συχνά.
– Χρειάζεται πλύσιμο των χεριών με σαπούνι τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, δεν παραλείπουμε τις πτυχές των δακτύλων, τις περιοχές κάτω από τα νύχια.
– Αποφεύγουμε να αγγίζουμε μάτια, μύτη και στόμα.
– Όταν φτερνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με χαρτομάντιλο. Αν δεν έχουμε, προτιμούμε να βήξουμε ή να φτερνιστούμε στο εσωτερικό του αγκώνα μας.
– Αερίζουμε τους κλειστούς χώρους.
Τι να κάνω αν έχω γρίπη
Εάν είμαστε άρρωστοι παραμένουμε στο σπίτι, μακριά από το χώρο εργασίας ή το σχολείο για να μη διασπείρουμε τον ιό. Περιορίζουμε τις επαφές μας.
Πότε πρέπει να πάω στον γιατρό;
Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
– Υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός
– Δύσπνοια
– Πόνος ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
– Λιποθυμικά επεισόδια
– Σύγχυση
– Πολλοί ή παρατεινόμενοι εμετοί
Έχω γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;
Τα συμπτώματα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές στη βαρύτητα των συμπτωμάτων που μπορούν να μας υποψιάσουν.
gripi
Πηγή: onmed.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου

Με τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις θα γιορτάσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων τη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, Πολιούχου της πρωτεύουσας της Ηπείρου.Πιο αναλυτικά, οι εορτασμοί ξεκινούν το Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, ώρα 4 μ.μ. με δέηση στον Οίκο του Αγίου και μεταφορά της Εικόνας του στο εικονοστάσι της Κεντρικής Πύλης του Κάστρου. Θα γίνει κι εκεί δέηση και στη συνέχεια η Εικόνα θα μεταφερθεί στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πλατεία Πάργης, όπου στις 6 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας. Εσπερινός θα τελεστεί ώρα 5 μ.μ. στο Παρεκκλήσι του Τάφου του Νεομάρτυρα στη Μητρόπολη. Στις 9 μ.μ. θα ξεκινήσει Αγρυπνία.Την Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, ανήμερα της γιορτής και ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστούν στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στον Οίκο του και στη Μητρόπολη Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Στις 10:30 π.μ. θα γίνει λιτάνευση των Λειψάνων του και εναπόθεσή τους στον Μητροπολιτικό Ναό. Στις 5 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Παράκληση στον Οίκο του Αγίου και στις 6 μ.μ. θα ακολουθήσουν Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείο κήρυγμα στην Μητρόπολη.Τέλος, την Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, εορτή του Αγίου Αθανασίου, ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστούν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 5 μ.μ. θα τελεστούν Εσπερινός και Ιερά Παράκληση του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου. Έπειτα θα γίνει η επιστροφή των Λειψάνων στο Ναό του Πολιούχου στην Πλατεία Πάργης.

Διακοπές ρεύματος και νερού την Κυριακή στο λεκανοπέδιο

Διακοπές ρεύματος αλλά και νερού θα σημειωθούν την Κυριακή σε μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.
Η διακοπή ρεύματος θα γίνει από τις οκτώ το πρωί μέχρι στις δώδεκα το μεσημέρι, στις ακόλουθες περιοχές: τμήμα Κατσικάς προς ασβεστοποιϊα Τσίωτα, ΒΙΟΜΕΤΑΛ, ΛΑΜΔΑ ΕΠΕ, πτηνοτροφεία των Βαρτζιώτη – Μάντζιου – Μπλάντζιου – Λισγάρα, βουστάσιο Σμπόνια, τμήμα Μπάφρας, σφαγεία Δέλλα – Τσακανίκα, Κουτσελιό, Σερβιανά, Ελληνικό, Αετοράχη, Φορτόσι, οικ. Κωστήτσι, Πάτερο, Καλέντζι, Πλαίσια, Πηγάδια, Πετροβούνι, οικ. Κέδρος, Μουζακαίοι, Χαροκόπι, οικ. Καραδήμας, οικ. Κοντινοί, Χουλιαράδες, Βαπτιστή, Μιχαλίτσι, Ποτιστικά Πετροβουνίου, Παλαιοχώρι Συρράκου, Προσήλιο, Συρράκο, Καλαρρύτες.Για το ίδιο διάστημα θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στο αντλιοστάσιο του ΣΥΔΛΙ στο Κουτσελιό.
Για τον λόγο αυτό θα ακολουθήσει διακοπή τροφοδοσίας δεξαμενών: Τ.Κ. Κουτσελιό, Γορίτσα και Κολωνιάτι Δήμου Ιωαννιτών και Τ.Κ. Σερβιανών, Μολυβαδιάς και Αβγό Δήμου Δωδώνης και μεμονωμένες συνδέσεις ιδιωτών από τους κεντρικούς αγωγούς του ΣΥΔΛΙ. Η αποκατάσταση της υδροδότησης θα πραγματοποιηθεί σταδιακά μετά το πέρας των εργασιών.

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Μουσική για μωρά: Ποια είναι η καλύτερη...

Η αλήθεια: Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα 140 δασκάλων και 60 νηπιαγωγών αναπληρωτών που προσλαμβάνονται!

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2015-2016 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 140 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 60 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόσληψης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 18 έως και την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Κατεβάστε χιλιάδες πίνακες σε υψηλή ανάλυση, εντελώς δωρεάν, από την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον

Οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ: Κλείνει το Α21 για αιτήσεις

Έρχονται νέες αλλαγές στα capital controls - Ποια είναι τα 2 σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για τις αναλήψεις μετρητών

Τυρί: Πώς να το συντηρήσουμε

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τυριά συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου και έως την ημερομηνία λήξεως εφ’ όσον δεν ανοιχτεί η συσκευασία. Αν τα ανοίξουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε:

*Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινα (αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικό τάπερ θα πρέπει να βάλουμε στον πάτο χαρτί κουζίνας που είναι καλό να αλλάζουμε κάθε 1 ή 2 μέρες), και είναι σκόπιμο να βρίσκονται στα ψηλά ράφια του ψυγείου, κυρίως τα λευκά που είναι και πιο ευπαθή και χρειάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

*Τα τυριά δεν πρέπει να ανακατεύονται στα τάπερ, αν για παράδειγμα βάλουμε το ροκφόρ μαζί με την γκούντα είναι πιθανό να αποκτήσει σύντομα και η γκούντα τη μούχλα του ροκφόρ. Ούτε όμως πρέπει να φυλάμε μαζί τα μαλακά τυριά (π.χ. φέτα) που έχουν υψηλή οξύτητα με τα σκληρά τυριά (π.χ. κεφαλογραβιέρα) αφού το πιθανότερο είναι πως θα χαλάσουν ή θα αλλοιωθεί η γεύση όλων νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε.

*Τα τυριά που έχουν εξωτερικό περίβλημα ή κόρα (π.χ. γκούντα, γραβιέρα κλπ.) δεν πρέπει να τα καθαρίζουμε όσο τα φυλάμε στο ψυγείο μας παρά μόνο όταν πρόκειται να τα φάμε, αν η κόρα δεν τρώγεται βέβαια μαζί με το εσωτερικό (π.χ. παρμεζάνα). Επίσης δεν είναι σκόπιμο να βγάζουμε τα τυριά που πωλούνται σε ειδικές συσκευασίες (π.χ. μοτσαρέλα, σεβρ κλπ.) από αυτές παρά μόνο όταν έχουμε σκοπό να τα καταναλώσουμε.

*Όταν αγοράζουμε τυριά μας τα τυλίγουν μέσα σε ένα ειδικό χαρτί. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να τα βγάζουμε από αυτό όταν μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί αλλιώς η ψύξη δεν διαπερνά εύκολα το χαρτί και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν γρηγορότερα αλλά και να αποκτήσουν πολύ δυνατή γεύση και μυρωδιά. Αν θέλουμε να τα τυλίξουμε με κάτι για όσο διάστημα είναι στο ψυγείο μπορούμε να επιλέξουμε αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη για τρόφιμα.

*Τα λευκά τυριά, που είναι και αλμυρά, μπορούμε να τα ξαλμυρίζουμε σε νερό ή γάλα πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Μπορούμε όμως και να τα διατηρούμε μέσα σε γάλα ώστε να παρατείνουμε τη διάρκεια «ζωής» τους. Επίσης, τη φέτα μπορούμε να τη διατηρήσουμε μέσα σε άλμη που φτιάχνουμε μόνοι μας ως εξής: Βράζουμε 80 γραμμάρια αλάτι μαζί με 1 λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το τοποθετούμε στο ψυγείο σε καθαρό δοχείο και όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου τοποθετούμε μέσα τη φέτα.

Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνουμε αυτά τα τυριά αν έχουν «μυρίσει» ή κιτρινίσει.

*Το τυρί που έχουμε σκοπό να τρίψουμε, π.χ. για να το προσθέσουμε στα μακαρόνια, καλό είναι το διατηρούμε ολόκληρο γιατί έτσι συντηρείται για περισσότερο διάστημα και σε καλύτερη κατάσταση και να το τρίβουμε όταν έχουμε σκοπό να το καταναλώσουμε.

*Το τριμμένο τυρί μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να βγάζουμε κάθε φορά όσο θέλουμε να καταναλώσουμε.

Τα 20 καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά

Πώς θα αμείβονται οι υπάλληλοι μερικής απασχόλησης ή ωρομίσθιοι με το νέο μισθολόγιο (παραδείγματα)

Ανάλογη των αποδοχών που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους πλήρους απαχόλησης, αντίστοιχης κατηγορίας, θα είναι η αμοιβή υπαλλήλων μερικής απασχόλησης ή εργαζομένων ως ωρομίσθιων στο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, ο τρόπος υπολογισμού των αποδοχών του προσωπικού μερικής απασχόλησης, καθώς και του προσωπικού που απασχολείται ως ωρομίσθιο, είναι ο εξής: σύνολο μηνιαίων αποδοχών επί τις ώρες της ημερήσιας ή εβδομαδιαίας απασχόλη σηςδια του αντίστοιχου υποχρεωτικού ωραρίου.
Παραδείγματα:
– Υπάλληλος ΠΕ κατηγορίας μερικής απασχόλησης με ημερήσια απασχόληση τεσσάρων ωρών. Λαμβάνει το βασικό μισθό του εισαγωγικού μισθού ΠΕ 1.092 ευρώ επί 4 ημερήσιες ώρες απασχόλησης διά 8 που είναι το υποχρεωτικό ωράριο. Συνεπώς οι αποδοχές του εν λόγω υπαλλήλου ανέρχονται στο ποσό των 546 ευρώ.
– Ωρομίσθιος εκπαιδευτικός με απασχόληση οκτώ ωρών εβδομαδιαίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Λαμβάνει το βασικό μισθό του εισαγωγικού μισθού 1092 ευρώ επί 8 ώρες δια 23 (υποχρεωτικό ωράριο). Συνεπώς οι μηνιαίες του αποδοχές καθορίζονται στο ποσό των 379,83 ευρώ.

Διοργάνωση δειγματικών διδασκαλιών σε σχολεία της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων

Σας γνωρίζουμε ότι κατά το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενδεικτικές διδασκαλίες σε σχολεία της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων ως εξής:
 • Την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016, ώρα 8.10΄ - 9.40΄ στο 11ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων, ενδεικτική διδασκαλία με θέμα: «Ηλεκτρισμός- Οργάνωση ενότητας» με μαθητές της Ε1 τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.
 • Την Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016, ώρα 11.45΄- 13.15΄ στο 11ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων, ενδεικτική διδασκαλία με θέμα: «Ηλεκτρισμός- Οργάνωση ενότητας» με μαθητές της Ε2 τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων.
 • Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 8.10΄- 9.40΄ στο 2ο Π.Σ. Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων, ενδεικτική διδασκαλία με θέμα: «Μαθήματα ζωής σε ένα σχολείο για όλους» με μαθητές της Στ΄ τάξης.
 • Την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 10.00΄ - 11.30΄ στο 2ο Π.Σ. Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων, ενδεικτική διδασκαλία με θέμα: «Μαθήματα ζωής σε ένα σχολείο για όλους» με μαθητές της Ε΄ τάξης.
 • Την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 10.00΄ - 11.30΄ στο 2ο Π.Σ. Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων, ενδεικτική διδασκαλία με θέμα: «Μαθήματα ζωής σε ένα σχολείο για όλους» με μαθητές της Ε΄ τάξης.
Στις ενδεικτικές διδασκαλίες θα διδάξει η Σχολική Σύμβουλος.
                                                                                  
Η Σχολική Σύμβουλος
3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων,  1ου & 2ου Π.Σ
 
Παρασκευή Νταλαούτη

Πώς να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη - Όρια για άντρες και γυναίκες

Αρχίζει το «φακέλωμα» στην εφορία: Όλες οι αποδοχές μισθωτών στο Taxis

Από σήμερα ή μέσα στο σαββατοκύριακο το αργότερο ανοίγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή στο Taxisnet για να υποβληθούν οι βεβαιώσεις αποδοχών όλων των μισθωτών της χώρας.
Μέσα σε ένα μήνα, έως τις 15 Φεβρουαρίου, θα έχουν συγκεντρωθεί όλες οι αμοιβές των εργαζομένων, ώστε να γίνει εφικτό, όπως το έχει βάλει στόχο για φέτος το υπουργείο Οικονομικών, να ξεκινήσουν νωρίτερα από ποτέ οι υποβολές δηλώσεων Ε1 των φυσικών προσώπων, από τα τέλη Φεβρουαρίου κιόλας.
Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ουσιαστικά η αυλαία των φετινών φορολογικών δηλώσεων, που θα έχουν προσυμπληρωμένα τα εισοδήματα των πολιτών.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, η υποβολή των δηλώσεων θα διαρκέσει έως τέλος Απριλίου ή τον Μάιο, ώστε αμέσως μετά και έως το τέλος της χρονιάς, να αρχίσουν να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τις δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με το protothema.gr, στόχος είναι να πληρώνουν έναν φόρο κάθε μήνα και να μην συμπέσουν όλες μαζί στο β΄ εξάμηνο του έτους οι πληρωμές για ΕΝΦΙΑ, εισόδημα, δόσεις ρυθμίσεων, έκτακτες εισφορές, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ –κάτι που έχει αποδειχθεί πως τελικά οδηγεί πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αδυναμία πληρωμών με αποτέλεσμα να χάνει έσοδα τα κράτος και να αυξάνοντα τα ληξιπρόθεσμα απλήρωτα χρέη προς το δημόσιο.

Storybird: γράψτε και εκδώστε τα δικά σας βιβλία!

Αναγνωρίζετε ποια είναι η λίμνη που έχει παγώσει στους -17 βαθμούς Κελσίου; Τα παιδιά έπαιζαν με τα ποδήλατά τους στην παγωμένη επιφάνεια και οι ποιητές εξυμνούσαν τη φυσική ομορφιά της

Τριετές σχέδιο 20.000 προσλήψεων μονίμων εκπαιδευτικών , ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας

«  Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι στην τριετία -αρχής γενομένης το 2016- να έχουμε προσλήψεις είκοσι χιλιάδων εκπαιδευτικών. Βρισκόμαστε στις αναγκαίες συνεννοήσεις, για να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας.  ».
Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι  από το 2016, με διαδικασίες που θα καθοριστούν μπορεί να υπάρχουν προσλήψεις για πρώτη φορά χιλιάδων εκπαιδευτικών.
Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι στο υπουργείο Παιδείας έχει συσταθεί   ομάδα εργασίας   που εξετάζει όλες τις νομικές δυνατότητες προκειμένου να καταρτιστεί    ένα δίκαιο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών.  
Η επιτροπή αποτελείται από τους εξής:
1. Κατσαρός Παναγιώτης, Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού
2. Πολίτης Γεώργιος, Σύμβουλος του Υπουργού
3. Μπερνιδάκης Ιωάννης, Διευθυντής του 6ου ΕΠΑΛ Πειραιά
4. Κασσιανός Παναγιώτης, Σύμβουλος του Υπουργού
5. Ψαρράκη Γεωργία, ΠΕ 05 αποσπασμένη εκπαιδευτικός στη Γενική Γραμματεία του ΥΠΠΕΘ, Γραμματέας Επιτροπής
6. Γκάρτζιος Γεώργιος, Δ/ντης Δ/νσης  Α/θμιας Εκπ/σης  Βοιωτίας, Πρόεδρος ΚΥΣΠΕ
7. Αργυρίου Αργύριος Δ/ντης Δ/νσης  Β/θμιας Εκπ/σης  Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος του ΚΥΣΔΕ
8. Καρδαμίτση Ευδοκία, Γενική Διευθύντρια Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
9. Μεϊμάρης Τριαντάφυλλος, Προϊστάμενος Γ ́ τμήματος της Δ/σης προσωπικού Δ.Ε.
10. Αστέρη Θεοδώρα, Προϊσταμένη της Δ/νσης Ειδικής Αγωγής
11. Κικινής Αθανάσιος, Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε
12. Φασφαλής Νικόλαος, Γενικός Γραμματέας της Δ.Ο.Ε
13.Τσούχλος Θεόδωρος, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ02, Μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
14.Μπουντουλούλης Ευάγγελος, εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ12.05, Μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ
15. Παπαευθυμίου Δημήτρης, Αιρετό μέλος του ΚΥΣΕΕΠ
16. Νίκος Παναγιώτης, Προϊστάμενος Γ ́ τμήματος της Δ/νσης προσωπικού Π.Ε.,

Παΐσιος: Η κατάρα πιάνει όταν...

Αυτός που δέχεται την κατάρα, βασανίζεται σε αυτήν την ζωή, θα βασανίζεται και στην άλλη, γιατί ως εγκληματίας θα τιμωρηθή εκεί από τον Θεό, αν δεν μετανοήση και δεν εξομολογηθή. Για να καταρασθή κανείς, σημαίνει ότι έχει κακία.
Γέροντα, πότε πιάνει η κατάρα;
– Η κατάρα πιάνει, όταν υπάρχη στη μέση αδικία. Αν λ.χ. κάποια κοροϊδέψη μια πονεμένη ή της κάνει ένα κακό και η πονεμένη την καταρασθή, πάει, χάνεται το σόι της.
Όταν δηλαδή κάνω κακό σε κάποιον και εκείνος με καταριέται, πιάνουν οι κατάρες του. Επιτρέπει ο Θεός και πιάνουν, όπως επιτρέπει λ.χ. να σκοτώση ένας κάποιον άλλον. Όταν όμως δεν υπάρχη αδικία, τότε η κατάρα γυρνά πίσω σε αυτόν που ...την έδωσε.
– Και πως απαλλάσσεται κάποιος από την κατάρα;
– Με την μετάνοια και την εξομολόγηση. Έχω υπόψιν μου πολλές περιπτώσεις . Άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν από κατάρα, όταν το κατάλαβαν ότι τους καταράσθηκαν γιατί είχαν φταίξει, μετάνοιωσαν, εξομολογήθηκαν και τακτοποιήθηκαν. Αν αυτός που έφταιξε πη: « Θεέ μου, έκανα αυτό και αυτό, συγχωρεσέ με ... » και εξομολογηθή με πόνο και ειλικρίνεια, τότε ο Θεός θα τον συγχωρήση. Θεός είναι.
– Και τιμωρείται μόνον αυτός που δέχεται την κατάρα ή και αυτός που την δίνει;
– Αυτός που δέχεται την κατάρα, βασανίζεται σε αυτήν την ζωή, θα βασανίζεται και στην άλλη, γιατί ως εγκληματίας θα τιμωρηθή εκεί από τον Θεό, αν δεν μετανοήση και δεν εξομολογηθή. Γιατί, εντάξει, μπορεί κάποιος να σε πείραξε. Εσύ όμως με την κατάρα που δίνεις, είναι σαν να παίρνης το πιστόλι και να τον σκοτώνης. Με ποιο δικαίωμα το κάνεις αυτό; Ό,τι κι να σου έκανε ο άλλος ,δεν έχεις δικαίωμα να τον σκοτώσης . Για να καταρασθή κανείς, σημαίνει ότι έχει κακία. Κατάρα δίνει κανείς, όταν το λέει με πάθος, με αγανάκτηση.
Η κατάρα, όταν προέρχεται από άνθρωπο που έχει δίκαιο, έχει μεγάλη ισχύ. Ιδίως η κατάρα της χήρας. Θυμάμαι, μια γριά είχε ένα αλογάκι και το έβαζε στην άκρη του δάσους να βοσκήση. Επειδή ήταν λίγο ζόρικο, είχε βρει ένα γερό σκοινί και το έδενε. Μια φορά πήγαν στο δάσος τρεις γυναίκες να κόψουν ξύλα. Η μία ήταν πλούσια, η άλλη χήρα ήταν ορφανή και πολύ φτωχιά . Είδαν το άλογο που ήταν δεμένο με το σχοινί και βοσκούσε και είπαν:
« Δεν παίρνουμε το σχοινί να δέσουμε τα ξύλα; » Το έκοψαν στα τρία και πήρε η καθεμιά από ένα κομμάτι να δέσουν τα δεμάτια τους. Επόμενο ήταν να φύγη το άλογο. Όταν ήρθε η γριά και δεν βρήκε το ζώο, αγανάκτησε. Άρχισε να το ψάχνη παντού. Παιδεύτηκε πολύ να το βρη. Τελικά, όταν το βρήκε, είπε αγανακτισμένη: « Με το ίδιο το σχοινί να την κουβαλήσουν αυτήν που το πήρε » .
Μια μέρα, ο αδελφός της πλούσιας έκανε αστεία με ένα όπλο από αυτά που είχαν αφήσει οι Ιταλοί – και χτύπησε την αδελφή του στο λαιμό. Έπρεπε να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο και χρειάσθηκε σχοινί, για να την δέσουν επάνω σε μια ξύλινη σκάλα. Εκείνη την ώρα βρέθηκε το ένα κομμάτι σχοινί, το κλεμμένο, αλλά δεν έφθανε. Έφεραν και οι δύο άλλες γειτόνισσες τα δικά τους κλεμμένα κομμάτια και την έδεσαν στην σκάλα και την μετέφεραν στο νοσοκομείο. Έτσι πραγματοποιήθηκε η κατάρα της γριάς. « Με το ίδιο σχοινί να την κουβαλήσουν ».
Και τελικά πέθανε η καημένη. Ο Θεός να την αναπαύση. Βλέπετε, έπιασε η κατάρα στην πλούσια, που δεν είχε οικονομική ανάγκη. Οι άλλες είχαν την φτώχεια τους, είχαν κάποια ελαφρυντικά.
πηγη ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Απόφοιτοι Ιατρικών, Νομικών και ΤΕΙ θα υπηρετούν τη θητεία στο στρατό στις ειδικότητές τους

Οι γιατροί οπλίτες θα μπορούν να καλύπτουν τα κενά των αγροτικών ιατρείων στη διάρκεια της θητείας του και θα μπορούν αν επιθυμούν να παραμείνουν για να εκτελέσουν το υπόλοιπο της υποχρεωτικής υπηρεσίας τους ως αγροτικοί γιατροί στο ίδιο μέρος, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Αμυνας που συζητείται στη Βουλή.

Μια παρόμοια ρύθμιση θα ισχύσει για τους αποφοίτους Νομικών Σχολών που θα μπορούν να προσμετρούν το χρόνο της υπηρεσίας ως Νομικοί Σύμβουλοι στα νομικά γραφεία των Ενόπλων Δυνάμεων στο χρόνο που είναι αναγκαίος για να αποκτήσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματός τους.
Στο ίδιο πνεύμα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, όπου αναγνωρίζεται η εργασιακή εμπειρία και για μια σειρά άλλων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων, έτσι ώστε ο χρόνος της θητείας τους όχι μόνο να μην είναι κενός, αλλά να δημιουργεί προσόντα για την μετέπειτα εργασιακή τους ζωή.
Ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ . Βίτσας, μιλώντας στη Βουλή διευκρίνισε τα εξής:
ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ: Για τους γιατρούς η διαδικασία είναι η εξής. Προκηρύσσεται η θέση από το υπουργείο Υγείας. Εάν  δεν καλύπτεται η θέση   το υπουργείο Υγείας μέσα από τη διαδικασία της προκήρυξης θα ζητάει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να καλυφθεί η θέση.
Μόνο τότε ξεκινάει αυτή η διαδικασία .
Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η αντίστοιχη υγειονομική στρατιωτική  υπηρεσία θα λειτουργεί, θα υπάρχει και συγχρόνως ο ιατρός ο οποίος κάνει τη θητεία του είναι κάτω από μια διοικητική υπαγωγή που τον έχει πάει σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Νομίζω ότι γίνεται κατανοητό τι λέω, ότι δεν υπάρχει μια αντιστροφή η οποία έχει καθοριστεί από την αρχή με βάση τα μόρια.
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ: Οσον αφορά τους δικηγόρους αλλά και άλλους βρισκόμαστε σε μία επικοινωνία με το ΤΕΕ και με άλλες ενώσεις που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε και μία επικοινωνία με τα ΤΕΙ γιατί και ορισμένες σχολές των ΤΕΙ έχουν άσκηση επαγγέλματος ώστε να έχουν άμεση επαφή με αυτό που έχουν μάθει και να είναι διπλά ωφέλιμοι.
Η μία ωφέλεια είναι στις ένοπλες δυνάμεις και η δεύτερη ωφέλεια είναι  ότι στο χρονικό διάστημα των 9 ή 12 μηνών, παραμένουν σε πλήρη επαφή με αυτό που θα θέλουν ή πρόκειται να κάνουν στην υπόλοιπη ζωή τους.
Μακάρι να μπορέσουμε μέσα από διάφορες διαδικασίες να υπάρξει και μια επιπλέον εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της θητείας τους και να αποκτούν και άλλοι πολίτες κατά τη διάρκεια της θητείας τους επιπλέον εξειδικευμένες γνώσεις τις οποίες θα τις  χρησιμοποιούν. Θα κάνουμε κάποια αν θέλετε καλά πειράματα, ας πούμε σε  σειρά η οποία μπήκε στο Ναυτικό είχαμε μια διαδικασία εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, αρχικών  ή προχωρημένων και κάποιοι από αυτούς καταφέρανε και 32 αν θυμάμαι καλά να πάρουνε SCDL, δηλαδή να κάνουμε αν θέλετε μια τέτοια διαδικασία.

Η εγκύκλιος για την εορτασμό των Τριών Ιεραρχών στα σχολεία 2016

Εγκύκλιο για για τον εορτασμό  προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών  στα σχολεία εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας η οποία προβλέπει τα εξής :
Α. Σας γνωρίζουμε ότι, επειδή κατά το τρέχον σχολικό έτος, η εορτή των Τριών Ιεραρχών συμπίπτει με ημέρα που δε λειτουργούν τα σχολεία (Σάββατο 30-01-16),ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών θα γίνει στα Δημοτικά Σχολεία, τις δύο πρώτες ώρες της παραμονής της εορτής (Παρασκευή 29-01-16), σύμφωνα με το άρθρο 4. παρ. 1ε , εδάφιο ε, του Π.Δ. 201/98.
Β. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, όπου αυτές προβλέπονται,  σε όλες τις σχολικές μονάδες ΠΕ της χώρας, θα συνεχιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ολοήμερου προγράμματος.

Τα πολλαπλά οφέλη του διαβάσματος για το παιδί

"Ο ύμνος του βιβλίου" του Ευγένιου Τριβιζά

Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;
Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;
Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγοριά την καρδιά;
Έλα, πες μου, τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά;
Έλα, πες μου, τι ’ναι κείνο που με κάνει και δακρύζω,
που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;
Έλα, πες μου, τι ‘ναι κείνο που με κάνει να γιορτάζω,
που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;
                Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!
Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει
και στο ταξίδι της ζωής πιστά μας συντροφεύει!
Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των παιδιών. Το ξεφύλλισμα της κάθε σελίδας είναι μια ευκαιρία χαράς, γνώσης και επικοινωνίας. Τα παιδιά γίνονται κοινωνοί ενός μικρόκοσμου που γιγαντώνεται μέσα από το παιχνίδι, την επαφή με το χαρτί και το μολύβι, τη γοητεία της ανάγνωσης. Η δύναμη που έχουν οι εικόνες και οι λέξεις επιτρέπουν στο παιδί να ταξιδέψει στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί και να σκεφτεί!!!!
            Τα οφέλη που αποκομίζει ένα παιδί διαβάζοντας ένα βιβλίο είναι πολλαπλά όπως όλοι φαντάζεστε. Μέσα από το διάβασμα τα παιδιά μαθαίνουν να συγκεντρώνονται και να κατανοούν τα γεγονότα. Βελτιώνεται το λεξιλόγιο τους, καλλιεργείται η φαντασία και η δημιουργικότητα τους. Επιπλέον αναπτύσσονται οι επικοινωνιακές δεξιότητες τους και ο εγκέφαλος τους εξασκείται στο να λαμβάνει και να επεξεργάζεται νέες πληροφορίες.
            Όμως το διάβασμα ενός βιβλίου συντελεί όσο τίποτα άλλο στη δημιουργία μιας μοναδικής επαφής ανάμεσα σε παιδί και γονέα. Εκείνη τη στιγμή που τους διαβάζετε ένα βιβλίο γίνονται συνταξιδιώτες στον υπέροχο κόσμο της φαντασίας και της γνώσης. Μοιράζονται τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και την αγωνία για την έκβαση της εκάστοτε ιστορίας. Μέσα από το διάβασμα ενός βιβλίου παρέχεται η δυνατότητα στο γονέα να περάσει μηνύματα στο παιδί του με τον πιο ιδανικό τρόπο και να εκμαιεύσει τις βαθύτερες σκέψεις του παιδιού του.
            Κάντε το διάβασμα καθημερινή σας συνήθεια και θα διαπιστώσετε το πόσο ευεργετικά λειτουργεί στο παιδί αλλά και στη μεταξύ σας σχέση. Αφήστε το να χαλαρώσει στην αγκαλιά σας και επικοινωνήστε ουσιαστικά μαζί του. Διαβάστε του αργά και καθαρά, παρατηρήστε τις εικόνες, ακολουθείστε τις λέξεις με το δάχτυλο σας, παροτρύνετε το παιδί να βάλει σε χρονική σειρά τα γεγονότα της ιστορίας που διαβάσατε. Τέλος συζητήστε μαζί του, τι του άρεσε και τι όχι.
Μην χάνετε την ευκαιρία για αυτή τη μοναδική επαφή με το παιδί σας, χαρίστε του απλόχερα τα ανεκτίμητα δώρα του διαβάσματος και μην ξεχνάτε:
            «Δεν πρέπει να διδάσκουμε τα μεγάλα βιβλία, πρέπει να διδάσκουμε την ΑΓΑΠΗ για το διάβασμα». B.F Skinner

Δείτε δωρεάν 725 ταινίες στον υπολογιστή σας

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε περισσότερες από 700 ταινίες δωρεάν και να τις παρακολουθήσετε από την οθόνη του υπολογιστή σας. Στις ταινίες συμπεριλαμβάνονται ορισμένες από τις πλέον κλασσικές του παγκόσμιου κινηματογράφου, film noir, ντοκιμαντέρ καθώς και δημιουργίες από τους σημαντικότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι των ταινιών, καθώς η πρωτοβουλία ανήκει σε ξένη ιστοσελίδα.

Η ΔΕΗ επιστρέφει λεφτά στους συνεπείς καταναλωτές – Ποιους αφορά

Καιρός: Έκτακτο δελτίο! - Που θα χιονίσει τις επόμενες ημέρες - Θα το στρώσει στην Αττική - Χάρτες!

Μέχρι σήμερα η αίτηση Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα αλλιώς ζητούνται πίσω

Η προθεσμία υποβολής του εντύπου Α21 -Αίτηση για χορήγηση Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων ή/και Ειδικού Επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες- έτους 2015 λήγει στις 15/01/2016, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΓΑ. Όσοι δικαιούχοι 2014 εισέπραξαν προκαταβολή 2015 στις 8/4/2015 υποχρεούνται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, να υποβάλλουν το έντυπο Α21 μέχρι την προβλεπόμενη προθεσμία. Εφόσον δεν υποβληθεί το Α21 έτους 2015, η προκαταβολή θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα αναζητηθεί.

Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας – Πού θα υπάρξουν περικοπές (παραδείγματα)

Μετά τις μειώσεις των επιδομάτων τέκνων των συνταξιούχων, νέες περικοπές υποκρύπτει το σχέδιο νόμου του νέου ασφαλιστικού και για τις καταβαλλόμενες συντάξεις χηρείας.
Σύμφωνα με το protothema.gr, οι περικοπές αφορούν στην παρακράτηση ποσοστού 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις, το οποίο στο εξής θα υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως κατηγορίας.
Μέχρι σήμερα η/ο χήρα(ος) μπορούσε να επιλέξει σε ποια από τις δύο συντάξεις θα υπολογιζόταν η παρακράτηση. Προφανώς το σύνολο των δικαιούχων επέλεγε τη χαμηλότερη σύνταξη, κάτι που είχε επισημανθεί  στις συσκέψεις του υπουργείου εργασίας τους προηγούμενους μήνες.
Διαπιστώνοντας ότι χάνεται ένα μέρος ( έστω και μικρό) των εσόδων από τις πολλαπλές παρακρατήσεις, το υπουργείο εργασίας αποφάσισε να «χαρατσώσει» επιπλέον μια αδύναμη κατηγορία δικαιούχων, τις χήρες, επιβάλλοντάς τους υποχρεωτικά υψηλότερη παρακράτηση.
Έτσι, από την εφαρμογή του νόμου (στα επιπλέον χαράτσια αποκλείεται να φέρει αντιρρήσεις το κουαρτέτο) 590.526 χήρες/οι θα δουν μεγαλύτερη απώλεια στο καθαρό τους εισόδημα.
Όπως προβλέπει το άρθρο 58 του νομοσχεδίου  σε περίπτωση συρροής περισσότερων της μίας κύριων συντάξεων στο ίδιο πρόσωπο, το ως άνω ποσοστό ύψους 6% υπολογίζεται στο άθροισμα των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανεξαρτήτως κατηγορίας, και αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχεί στην Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Κύριας Ασφάλισης υπέρ ΑΚΑΓΕ, κατά το άρθρο 149 του ν. 3655/2008
Στις περισσότερες περιπτώσεις η παρακράτηση σχεδόν θα τριπλασιαστεί ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ( άνω των 1400 ευρώ) που επιβαρύνονται με την ειδική εισφορά συνταξιούχων κύριας ασφάλισης υπέρ ΑΚΑΓΕ ( 3%-5%) , η παρακράτηση θα υπολογιστεί μετά την αφαίρεση των ποσών , με αποτέλεσμα το κούρεμα να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Για παράδειγμα χήρα εισπράττει σύνταξη ΔΕΚΟ από ίδιο δικαίωμα ύψους 700 ευρώ και σύνταξη θανάτου 1300 ευρώ. Μέχρι σήμερα , η εισφορά 6% υπολογιζόταν στη δική της σύνταξη και η παρακράτηση ανερχόταν στα 42 ευρώ το μήνα . Με την πρόταση της κυβέρνησης , η παρακράτηση θα υπολογιστεί στο άθροισμα , στα 2000 ευρώ και η παρακράτηση θα ανέλθει στα 120 ευρώ , δηλαδή σχεδόν θα τριπλασιαστεί.
Ακόμη , για υψηλότερα εισοδήματα , χήρα εισπράττει  από ίδιο δικαίωμα σύνταξη 580 ευρώ και σύνταξη χηρείας 1450 ευρώ η οποία επιβαρύνεται με την ειδική εισφορά 3%.  Σήμερα η παρακράτηση 6% στη χαμηλότερη σύνταξη ανέρχεται στα 35 ευρώ . Στο άθροισμα των δύο συντάξεων θα ανέλθει στα 92,2 ευρώ ενώ αν αφαιρεθεί προηγουμένως το ποσοστό της ειδικής εισφοράς , η παρακράτηση θα ανέλθει στα 119.9 ευρώ.
Υποθέτουμε ότι το Υπουργείο θα δικαιολογήσει την επιλογή του να χαρατσώσει τις χήρες με τον ίδιο τρόπο που δικαιολόγησε χωρίς να διαψεύσει, τις μειώσεις στα επιδόματα τέκνων των συνταξιούχων . Υποστήριξε ότι η μείωση  εντάσσεται στο πλαίσιο της θέσπισης για πρώτη φορά ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους χωρίς κανένα διαχωρισμό.

12 μαθήματα για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος (TED-Ed Human Body)

 12 μαθήματα που περιγράφουν με παραστατικό τρόπο τη λειτουργία διάφορων οργάνων του ανθρώπινου σώματος( πνεύμονες, νεφρά, πάγκρεας, ήπαρ, καρδιά και άλλα)   μπορείτε να τα δείτε από το TED-Ed πατώντας εδώ.
 Πραγματικά είναι πολύ υποστηρικτικά για τη διδασκαλία σχετικών κεφαλαίων στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Πολλά είναι και με ελληνικούς υπότιτλους

Πρόγραμμα δράσης του κλάδου ενάντια στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος


Αρ. Πρωτ. 350
Αθήνα 13/1/2016
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
           Θέμα: Πρόγραμμα δράσης του κλάδου ενάντια στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος
   Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση εκτίμησε όλη την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει για τους εργαζόμενους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το μισθολόγιο που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή από 1-1-2016 και με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που σχεδιάζει να ψηφίσει άμεσα, αφού πρώτα πάρει την έγκριση των δανειστών.
   Με το μισθολόγιο – φτωχολόγιο υπηρετεί τις μνημονιακές επιταγές για σκληρή και παρατεταμένη λιτότητα και βάζει για πολλά χρόνια στο «ψυγείο» τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, θυσιάζοντάς τους στο όνομα της εφαρμογής του 3ου μνημονίου. Σε συνδυασμό δε με τη γενικότερη οικονομική μνημονιακή πολιτική, με τη φοροεπιδρομή, την ακρίβεια (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κλπ) και την αύξηση των κρατήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, συνεχίζει να βαθαίνει τη σκληρή λιτότητα.

   Αυτό όμως που αποτελεί αληθινό εφιάλτη για τους εργαζόμενους είναι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που εισάγει καταιγισμό σαρωτικών αλλαγών στις συντάξεις, στις εισφορές και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Κατεδαφίζει όλα όσα ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.
   Το νέο Ασφαλιστικό, μια αντεργατική – αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση, μετατρέπει το σύστημα σε ανταποδοτικό και πλήττει καίρια τους σημερινούς ασφαλισμένους, τους προς συνταξιοδότηση, αλλά και όλους τους σημερινούς συνταξιούχους, αφού με αυτό θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες, προσαρμοσμένοι στους δημοσιονομικούς στόχους Κυβέρνησης και δανειστών, με τον επανυπολογισμό των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται και με την ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα (Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» θα οδηγήσει σε ένα σχέδιο νόμου με ακόμα χειρότερους όρους αλλά και ότι στο μέλλον θα υπάρχουν ειδικές ρήτρες που θα μεταβάλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα και δικτατορικά στο πλαίσιο της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
Γίνεται, επομένως, ξεκάθαρο ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε με μεγαλόστομες κορώνες περί σκληρής διαπραγμάτευσης είναι μια κακόγουστη παράσταση της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επιδιώκει να αποκρύψει το έγκλημα που συντελείται σε βάρος του μόχθου των εργαζομένων και του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης.
   Με τις κυβερνητικές προτάσεις που ανακοινώθηκαν:
 • Οι συντάξεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές κατά 15% με 30%, αλλά και σε σχέση με εκείνες που θα δίνονταν με το Ν3863/2010.
 • Θα γίνει επανυπολογισμός των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων με βάση τα νέα δεδομένα και αν προκύψει μείωση κάτω ακόμα και από τα σημερινά άθλια επίπεδα, η σύνταξη θα συνεχίσει (εάν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα και ισχύσουν οι δεσμεύσεις) να αποδίδεται στο σημερινό της ύψος ( το οποίο είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με το 2009) με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς», η οποία όμως παύει σταδιακά να υπάρχει μετά τον Ιούλιο του 2018, οπότε οι μειώσεις που προκύπτουν θα ενσωματωθούν κανονικά στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις.
 • Πραγματοποιείται «σφαγή» των «νέων» συνταξιούχων και των συντάξεων αναπηρίας.
 • Αυξάνονται οι εισφορές για την επικουρική σύνταξη. Από 1/1/2016 και μέχρι την 31/12/2018, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, διαμορφώνεται σε ποσοστό 3,5% από 3% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 4% από 3% για τον εργοδότη (ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποδίδει μειωμένες εισφορές κατά 3,9 μονάδες.
 • Καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος για τις εφάπαξ παροχές, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%, ενώ για τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων αυτές θα φτάσουν στο 30%.
 • Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ. Μετά το 2019 δεν θα καταβάλλεται σε κανέναν συνταξιούχο και συνολικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν περίπου 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
 • Εφαρμόζεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (κανόνας βιωσιμότητας). Οι ήδη καταβαλλόμενες (σύμφωνα με την κυβέρνηση) θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι 31/12/2018 (έχουν ήδη μειωθεί κατά 6%), οπότε θα ισχύσουν και γι’ αυτές οι μειώσεις.
 • Πραγματοποιείται από 1/1/2016 ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης και εφάπαξ (πρόνοιας) σε ένα υπέρ-ταμείο.Αποτέλεσμα θα είναι η λεηλασία όσων αποθεματικών έχουν απομείνει σε κάποια επιμέρους Ταμεία και η σταδιακή μετατροπή του νέου φορέα σε μια υποτυπώδη, υποβαθμισμένη δομή με δραματικές συνέπειες για όλες τις συντάξεις.
     Είναι αυτονόητο ότι, η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης με την ταυτόχρονη υφαρπαγή των ασφαλιστικών εισφορών που αποτελούν τον πυρήνα της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης μας θα βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απέναντι σ’ αυτήν την «κήρυξη πολέμου» καλεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια πανστρατιά για την αποτροπή της ψήφισης των μέτρων που επιβάλλουν κυβέρνηση και δανειστές.
 • Συμμετέχουμε δυναμικά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου και ώρα 12 στην Πλατεία Ομονοίας για την Αθήνα καθώς και σε όλα τα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται εκείνη την ημέρα σε όλη την Ελλάδα. Για την ενίσχυση της μαζικότητας της συμμετοχής των εκπαιδευτικών καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου σε συνεργασία με τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ να φροντίσουν για τη συμμετοχή, όσο δυνατό, περισσότερων εκπαιδευτικών με λεωφορεία που για το σκοπό αυτό θα μισθώσει η ΑΔΕΔΥ.
 • Αποφασίζουμε από σήμερα τη δυναμική συμμετοχή του κλάδου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ κατά την κατάθεση – ψήφιση του σφαγιαστικού νομοσχεδίου.
 • Βρισκόμαστε σε συντονισμό με τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ( ΟΛΜΕ – ΟΙΕΛΕ) για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα και την πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων του χώρου της εκπαίδευσης.
 • Καλούμε όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να καταψηφίσουν το απαράδεκτο νομοσχέδιο.
 • Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου 2016 μέσα από τις οποίες θα γίνει πλήρης ενημέρωση των εκπαιδευτικών, θα ενισχυθεί η αγωνιστική συσπείρωση του κλάδου μπροστά στην αναμενόμενη απεργιακή κινητοποίηση και θα παρθούν αποφάσεις για τη συνέχεια και ένταση των αγώνων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε.
 • Στο πλαίσιο αυτό, μετά την ολοκλήρωση των Γ.Σ. καλούμε τους προέδρους όλων των Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. σε ολομέλεια προέδρων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016
Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για:
 • Αποκλειστικά Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.
 • Καθολικό δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
 • Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού.
 • Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.
 • Να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος, την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος.
 • Να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα, όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι.
 • Άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων (ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους. Ανακεφαλαίωση των Ασφαλιστικών Ταμείων για αποκατάσταση των απωλειών λόγω του PSI. Ειδικά για το ΤΠΔΥ απαιτείται να συμπεριληφθούν οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους (800.000.000 ευρώ) στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.
Απαιτούμε:
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.
 • Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ο νέος νόμος της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. για την ασφάλιση.
 • Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010 και τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Προσλήψεις 500 αναπληρωτών την Παρασκευή


Αύριο Παρασκευή θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων περίπου 500 προσλήψεις αναπληρωτών για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι προσλήψεις θα αφορούν δασκάλους, νηπιαγωγούς καθώς και ειδικότητες.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει πραγματοποιήσει έως τώρα 12.802 προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αριθμός αυξημένος κατά 741 προσλήψεις συγκριτικά με το 2014-15 όπου ο τελικός αριθμός των προσλήψεων διαμορφώθηκε στις 12.061. Με τις νέες προσλήψεις θα διευρυνθεί περαιτέρω η διαφορά των προσλήψεων ανάμεσα στα σχολικά έτη 2015-16 και 2014-15.

Ελληνικά εκπαιδευτικά site για παιδιά

6 πειράματα φυσικής για μικρούς επιστήμονες

Ashampoo WinOptimizer - Το εισιτήριό σου για ένα τέλειο PC!

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Gcompris: εκπαιδευτικό λογισμικό για τις μικρές τάξεις του Δημοτικού

15 φωτογραφίες με φυσικά φαινόμενα που κόβουν την ανάσα

Πού έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών στην Ελλάδα! Πίνακες ανά Νομό και Ειδικότητα…

Δύο νομοσχέδια αλλάζουν τη Δημόσια Διοίκηση – Ποιο ακολουθεί μετά την αξιολόγηση

Μετά το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση που κατά την κυβέρνηση εισάγει μια “διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα προωθώντας την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση”, έρχεται και το νομοσχέδιο για την πλήρη αναμόρφωση του καθεστώτος των δημοσίων συμβάσεων, το οποίο, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες εριορίζει δραστικά τις αναθέτουσες αρχές, τις χρονοβόρες διαδικασίες και ενισχύει τη διαφάνεια.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμμέτα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη το σύστημα κρατικών προμηθειών για τη διασφάλιση όρων διαφάνειας αλλά και με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος προς όφελος της ελληνικής οικονομίας αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων ακόμα και των ΜμΕ, θα έχει αλλάξει πλήρως μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει αλλάξει πλήρως. Η αρχή του νεου συστήματος αναμένεται να γίνει την 1η Μάρτη τρέχοντος έτους μετά την ψήφιση σχετικών ρυθμίσεων στη ΒΟΥΛΗ για τις αναγκαίες προσαρμογές στο υφιστάμενο πλαίσιο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκης  στόχος δεν είναι μόνο οι φθηνότερες προμήθειες αλλά και οι καλύτερες υπηρεσίες και αγαθά στο δημόσιο αλλά και η δημιουργία μιας ενιαίας “ομπρέλας” για την διενέργεια των κρατικών προμηθειών εκτός των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό θα βοηθήσει και την καλύτερη καταγραφή αναγκών αλλά την διαμόρφωση όρων πλήρους διαφάνειας σε κάθε πτυχή δημόσιας δαπάνης. Σηνειώνεται οτι σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπ. Οικονομίας το ύψος όλων των δημοσίων συμβάσεων ανέρχεται στα 18 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2014 συμπεριλαμβανομένων  των δημοσίων έργων που θα ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα το τέλος του Απρίλη του 2017.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχεδιο για την αξιολόγηση
Αναφορικά με το νομοσχεδιο για την αξιολόγηση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση, βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:
Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης  μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.
Στο ίδιος μήκος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία μίλησε για «μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους», αφήνοντας αιχμές για τις κυβερνήσεις Σημίτη, Καραμανλή.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση που αρχικά ήταν να κατατεθεί την περασμένη Δευτέρα, πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.
Αναλυτικά το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση του προσωπικού στο δημόσιο, το οποίο δεν θα έχει σοβαρές  αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο, ωστόσο αναμένεται να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, περιλαμβάνει:
Στο πρώτο κεφάλαιο  καθορίζεται η σύσταση Εθνικού ηλεκτρονικού Μητρώου (θα τηρείται στο ΑΣΕΠ) για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης στο Δημόσιο.
Το δεύτερο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου εισάγει διατάξεις για τον νέο τρόπο επιλογής Γενικών Γραμματέων, αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Γραμματέων στα Υπουργεία.
Στο τρίτο κεφάλαιο καθορίζεται το νέο σύστημα  αξιολόγησης του προσωπικού στο δημόσιο στη βάση σημαντικών παραμέτρων όπως τα τυπικά και ουσιαστικά  προσόντα του κάθε υπαλλήλου, οι εκθέσεις αξιολόγησης των προϊσταμένων του, ενώ στην τελική του αξιολόγηση  θα προσμετράται, για πρώτη φορά, η βαθμολόγησή του από υφισταμένους του αλλά και τυχόν παρατηρήσεις πολιτών για το έργο που επιτελείται στην υπηρεσία όπου υπηρετεί.
Με διατάξεις στο τέταρτο  κεφάλαιο του σχεδίου νόμου εισάγονται διαδικασίες που καθιερώνουν νέο τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές).

Τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη μούχλα και την υγρασία στο σπίτι σας – Ποια προβλήματα υγείας μπορούν να δημιουργήσουν

Η υγρασία και η μούχλα & που δημιουργούν προβλήματα σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αν δεν γνωρίζουν πως να τις αντιμετωπίσουν. Η υγρασία αποτελεί έναν από τους κύριους εχθρούς των κτιρίων όπου κι αν εμφανιστεί και τις περισσότερες φορές διαπιστώνουμε την ύπαρξη της με τη μορφή μούχλας η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία.
Υπάρχουν πολλές χιλιάδες διαφορετικά είδη μούχλας, πολύ λίγα όμως είναι αυτά που προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως κρίσεις άσθματος, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:
-Όσοι πάσχουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού
-Όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Ενδείξεις
Οι πιθανές ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα με μούχλα στο σπίτι συμπεριλαμβάνουν βήχα, κόπωση, ερεθισμένα μάτια και λαιμός, πονοκέφαλος, δερματικοί ερεθισμοί.
Με ποιον τρόπο θα αποτρέψουμε την εμφάνιση μούχλας
-Ο καλύτερος τρόπος για να αερίζετε είναι να ανοίγετε για λίγα λεπτά τα κουφώματα σε αντικριστά μέρη του σπιτιού και να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας.
-Αφυγραντήρες: Στο εμπόριο πωλούνται αφυγραντήρες που απορροφούν την υγρασία, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί.
-Αποφύγετε τα φυτά εσωτερικού χώρου. Αν θέλετε πάντως να έχετε φυτά μέσα στο σπίτι μην τα ποτίζετε υπερβολικά. Το πολύ νερό σαπίζει τα φυτά και ευνοεί την ανάπτυξη της μούχλας.
-Αερίστε καλά το μπάνιο μετά το ντους. Κρατήστε κλειστή την πόρτα του μπάνιου ώστε να μη διαχέονται οι υδρατμοί στο υπόλοιπο σπίτι.
-Το ίδιο ισχύει και στην κουζίνα όταν μαγειρεύουμε.
-Μη στεγνώνετε ρούχα μέσα στο σπίτι και ειδικά στις κρεβατοκάμαρες.
-Πολύ επιβαρυντικά είναι τα θερμαντικά σώματα που λειτουργούν με κηροζίνη ή υγραέριο.
Πού οφείλεται η ανάπτυξη της μούχλας
Η ανάπτυξη της μούχλας οφείλεται κυρίως στις διαφορές θερμοκρασίας. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο που εκδηλώνεται κυρίως στο εσωτερικό μέρος των αμόνωτων δομικών στοιχείων π.χ. δοκάρια, κολώνες, τοιχία. Τα σπόρια της μούχλας περιφέρονται με τον αέρα, κολλούν σε υγρές εσωτερικές επιφάνειες κι αναπτύσσουν αποικίες οι οποίες τρέφονται με οργανική ύλη που αποσπούν από χρώματα, ξύλο, μοκέτες, ταπετσαρίες και τοίχους. Την καταλαβαίνουμε από το πράσινο ή μαύρο χρώμα με το οποίο παρουσιάζεται. Για να αντιμετωπίσετε άμεσα κι απλά τη μούχλα, πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, καλό είναι να βουτήξετε ένα σφουγγαράκι μέσα στην χλωρίνη και να το τρίψετε καλά στο σημείο που έχει παρουσιαστεί η μούχλα. Το αποτέλεσμα θα είναι να εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό καθώς η μούχλα δεν είναι τίποτα άλλο από ζωντανούς οργανισμούς που απλά επιχειρούμε να απομακρύνουμε. Αν το σπίτι σας είναι παραθαλάσσιο κι έχετε έντονο πρόβλημα με την υγρασία, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε απορροφητές υγρασίας. Οι απορροφητές υγρασίας είναι μικρές συσκευές που μπορούν να απορροφήσουν την υγρασία από τον χώρο σας και να την αποθηκεύσουν μέσα στο δοχείο τους. Εάν περιορίσετε την υγρασία, θα ελέγξετε και τη μούχλα.

Για να καταπολεμήσουμε την υγρασία πρέπει να ελέγχουμε κατά το μέγιστο δυνατό την παραγωγή υδρατμών. Σε υγρούς χώρους όπως το μπάνιο και η κουζίνα καλό θα είναι να υπάρχει απευθείας εξαερισμός προς τα έξω. Για παράδειγμα, ένα μισάνοιχτο παράθυρο αρκεί. Τυχόν διαρροές από σωλήνα νερού πρέπει να επισκευάζονται άμεσα. Υπάρχουν επίσης, αντιμουχλικά πλαστικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επιφάνειες οποιουδήποτε υλικού μετά από κατάλληλη προετοιμασία. Είναι ιδανικά για χώρους με αυξημένη παρουσίαση υδρατμών. Οι υαλοπίνακες πρέπει να είναι μονωτικοί και να μην αφήνουν θερμογέφυρες στο περίβλημα του κτιρίου.
Η υγρασία είναι το φυσικό μέγεθος το οποίο δείχνει την ποσότητα υδρατμών που υπάρχει στην ατμόσφαιρα ή στον συγκεκριμένο χώρο. Το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση της είναι να αναγνωρίσουμε τι την προκαλεί. Υπάρχουν διάφορες μορφές υγρασίας με επιπτώσεις στα κτίρια όπως η ανιούσα υγρασία, οι συμπυκνωμένοι υδρατμοί ή εισχωρούσα υγρασία κ.α., οι οποίες αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς τρόπους η καθεμία. Με τον όρο ανιούσα υγρασία, που είναι και η πιο διαδεδομένη, ονομάζουμε την υγρασία που προέρχεται από το έδαφος κι ανέρχεται σταδιακά στους τοίχους ενός κτιρίου. Οι τοίχοι που συνορεύουν με το έδαφος απορροφούν υγρασία και τη μεταφέρουν τριχοειδώς προς τα επάνω, προκαλώντας αποσαθρώσεις επιχρισμάτων, αποκολλήσεις κτλ. Επίσης, η ανιούσα υγρασία μπορεί να φθάσει από το έδαφος μέχρι και 1,5 μέτρο ύψος. Το φαινόμενο αυτό προκύπτει επειδή τα περισσότερα δομικά υλικά περιέχουν μικροσκοπικούς πόρους, που «απορροφούν» το νερό από το έδαφος και αναγκάζουν την υγρασία να ανέλθει. Οι πιο συνηθισμένες πηγές υγρασίας σε ένα σπίτι είναι η είσοδος νερού και υδρατμών από το υπόγειο ή τους τοίχους με διάχυση ή αέρια ρεύματα, η μαζική είσοδος νερού από ρωγμές ή ατέλειες, οι διαρροές σωληνώσεων, η υγρασία υλικών (νέα κτίρια) και οι υδρατμοί από μαγείρεμα, προσωπική υγιεινή, στεγνωτήρες, υγραντήρες κλπ.

Τα Βιβλιάρια Υγείας των δημοσίων υπαλλήλων για το 2016

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά την κατάργηση των οργανισμών ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ υπάγονται πλέον στο ΙΚΑ / Διεύθυνση Ασφάλισης Παροχών ΟΠΑΔ (βλ. ΟΠΑΔ – ΤΥΔΚΥ. Βιβλιάρια ασθενείας)

Με την ένταξή τους στο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΙΚΑ τους αποδόθηκε αυτόματα Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τον οποίο και πρέπει να γνωρίζουν
Η ενημέρωση γίνεται, χωρίς να χρειάζεται να απευθύνονται στα Υποκαταστήματα ΙΚΑ, με την παρακάτω ηλεκτρονική υπηρεσία:
Αναζήτηση Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους ασφαλισμένους του τ. ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ

Θεώρηση των Βιβλιαρίων
Μετά την κατάργηση της χειρόγραφης θεώρησης για τους άμεσα ασφαλισμένους εν ενεργεία και συνταξιούχους, καθώς και για τα έμμεσα μέλη αυτών, δεν απαιτείται ετήσια θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας τους από το 2015 και εφεξής
Με τον παραπάνω ΑΜΑ μπορούν να ελέγξουν ηλεκτρονικά αν ισχύει το βιβλιάριο υγείας ως εξής:
ΙΚΑ. Δείτε αν ισχύει το Βιβλιάριο Υγείας
Α) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ
Απαιτείται να έχει προηγηθεί η Πιστοποίηση Ασφαλισμένου, δηλαδή ο ασφαλισμένος να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης (κωδικό χρήστη και συνθηματικό) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Η εφαρμογή για τους ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Β) ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ
Απαιτείται η καταχώρηση:
του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ)
του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)
Η εφαρμογή για τους ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
http://www.odigostoupoliti.eu/ta-vivliaria-igias-ton-dimosion-ipallilon-gia-to-2015/

Σεμινάριο – Εργαστήριο Εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δικτύου και των Νομών της Ηπείρου «Παραδοσιακοί οικισμοί & Πέτρινα Γεφύρια» Κόνιτσα 15, 16 & 17 Ιανουαρίου 2016

Το τυπικό της Αποστολικής Διακονίας

Διπλή εξεταστική για τους φοιτητές που είναι στο πτυχίο προβλέπει ΠΝΠ

Τη δυνατότητα διπλής εξεταστικής στους προπτυχιακούς φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει την κανονική τους φοίτηση, δίνει το υπουργείο Παιδείας.

Έτσι, οι φοιτητές επί πτυχίω, θα εξεταστούν στις εξεταστικές περιόδου του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, σε όλα τα μαθήματα που όφειλαν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονταν στο χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο. Τα παραπάνω προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στις 30-12-2015 (ΦΕΚ Α' 184/30-12-2015).
Ο δικαιολογητικός λόγος της διάταξης αυτής, που περιλήφθηκε στην παραπάνω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν, «δεδομένης της υφιστάμενης οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, να διευκολυνθούν οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις, στην περάτωση των σπουδών τους και κατά συνέπεια στην απόκτηση του πτυχίου τους», όπως αναφέρει το υπουργείο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λιγότερες από τις μισές αιτήσεις φοιτητών για μετεγγραφή έγιναν δεκτές

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για μετεγγραφή στα πανεπιστήμια της χώρας, βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία 9.930 φοιτητών που είχαν κάνει αίτηση. Συνολικά, καλύφθηκαν 4.534 θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι λιγότερες από τις μισές αιτήσεις έγιναν τελικά δεκτές.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, από το σύνολο των αιτήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων επικαλέσθηκε μοριοδοτούμενα κριτήρια (9.710), ενώ 220 αιτήσεις επικαλούνταν ασθένειες ή αναπηρίες.
Επίσης, 6.600 φοιτητές, δηλαδή το 66,46%, δήλωσαν μόνο ένα τμήμα για να μετεγγραφούν.
Από τον συνολικό αριθμό προτιμήσεων (13.260), οι 7.860 αφορούσαν σε πανεπιστήμια, οι 5.351 σε ΤΕΙ και οι 49 σε Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, με το πανεπιστήμιο Αθηνών να συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις (2.166). Τέλος, τα ιδρύματα της Αττικής συγκέντρωσαν 6.639 προτιμήσεις και τα τριτοβάθμια ιδρύματα της Θεσσαλονίκης 3.686, ενώ 2.935 προτιμήσεις αφορούσαν σε ιδρύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ