Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Τα... δώρα του ΥΠΟΙΚ για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα

Κληρώσεις με διάφορα δώρα, ενδεχομένως και ακίνητα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα.
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ σύμφωνα με την Καθημερινή προβλέπει:
Τη σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις που συγκεντρώνονται με τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
Βάσει του φορολογικού συστήματος, φορολογούμενος με εισόδημα έως 21.000 ευρώ έχει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για εισόδημα πάνω από 21.000 ευρώ, το ποσό μείωσης του φόρου των 2.100 ευρώ περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 2.100 ευρώ.
Όσοι συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις θα μπαίνουν στις κληρώσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις αποδείξεις στο σπίτι τους. Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το σύνολο των δαπανών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που είναι στο όνομά τους.
Από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.
Όπως φαίνεται, οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ θα λαμβάνονται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου.
Σε δεύτερη φάση το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα και στους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, και δη τη νησιωτική Ελλάδα, τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συγκεκριμένα, κάθε φορά που ο τουρίστας-πελάτης θα παίρνει μια απόδειξη, θα στέλνει ένα SMS με το ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και την ημερομηνία.  Τα μηνύματα αυτά μαζί με τον αριθμό του κινητού θα συγκεντρώνονται σε έναν κεντρικό υπολογιστή, όπου αυτόματα θα γίνονται κληρώσεις με δώρα.

Τσάι: Τι μας λέει το κάθε χρώμα του;

Νομίζετε ότι το τσάι εξαντλείται σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό; Λάθος! Το τσάι είναι πολύ περισσότερα από αυτό και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να τα ανακαλύψουμε. Διαφορετικά χρώματα, διαφορετικές περιεκτικότητες σε καφεΐνη, διαφορετικά επίπεδα βιταμινών και αντιοξειδωτικών: Από το λευκό μέχρι το μαύρο, το τσάι κρύβει μέσα του μοναδικές ιδιότητες, από τις οποίες μπορούμε να επωφεληθούμε όχι μόνο πίνοντάς το, αλλά και χρησιμοποιώντας το στη μαγειρική.

Τα διάφορα είδη 
τσαγιού προέρχονται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis (Καμέλια η σινική) και το διαφορετικό χρώμα τους, καθώς και οι διαφορετικές ιδιότητές τους, οφείλονται στην επεξεργασία που υφίστανται. Μόνο το κόκκινο τσάι προέρχεται από το νοτιοαφρικανικό φυτό Rooibos (επιστημονική ονομασία Aspalathus linearis), που στη γλώσσα Αφρικάανς σημαίνει «κόκκινος θάμνος».

Τα φύλλα και ο αυτοκράτορας 
Το τσάι ανακαλύφτηκε μάλλον τυχαία. Ο θρύλος λέει ότι την ώρα που ο κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ έβραζε νερό, ένα αεράκι παρέσυρε φύλλα από έναν κοντινό θάμνο και αυτά κατέληξαν μέσα στο μαγειρικό σκεύος. Πριν το πάρει είδηση κανείς, τα φύλλα άρχισαν να χρωματίζουν το νερό, αναδίδοντας ένα γλυκό άρωμα. Κάπως έτσι, ο κινέζος αυτοκράτορας δοκίμασε το 2737 π.Χ. το πρώτο φλιτζάνι τσάι, το οποίο έμελλε να γίνει αγαπημένη συνήθεια απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη μέσα στους επόμενους αιώνες.

Λευκό 
Πρόκειται για το είδος τσαγιού που έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία, γι’ αυτό και έχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών. Συλλέγεται μόνο λίγες ημέρες κάθε χρόνο, στην αρχή της άνοιξης, και στη συνέχεια αποξηραίνεται χωρίς να οξειδωθεί, γι’ αυτό και είναι πιο ακριβό. Χαρακτηρίζεται από την ντελικάτη γεύση του. Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, επιβραδύνοντας τη διαδικασία του οξειδωτικού στρες και κατ’ επέκταση της γήρανσης. Παράλληλα, τα συστατικά του εκδηλώνουν αντικαρκινική δράση (κυρίως λόγω των φλαβονοειδών), συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύουν την υγεία της καρδιάς, ενώ έχουν και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε
για 1-3΄ σε καυτό νερό
(70-80 βαθμούς).
Στο πιάτο: Η ντελικάτη του γεύση δεν το καθιστά εύκολο υλικό στη μαγειρική. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αρωματίσουμε μια ανάλαφρη μους.

Πράσινο 
Ελαφρώς πιο επεξεργασμένο από το λευκό τσάι, το πράσινο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (περισσότερα από το μαύρο και το Oolong, αλλά λιγότερα από το λευκό), κυρίως κατεχίνες, με κυρίαρχη την επιγαλλοκατεχίνη. Γενικά, το συγκεκριμένο είδος τσαγιού έχει μελετηθεί εκτενώς και οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς φαίνεται ότι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, προστατεύει από την αθηροσκλήρωση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Επιπλέον, έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και τεΐνη.
Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 2-3΄ σε καυτό νερό (70-80 βαθμούς).
Στο πιάτο: Συνδυάζουμε τα φύλλα του με εστραγκόν και μαραθόσπορο και αρωματίζουμε το ψάρι πριν το ψήσουμε. Δοκιμάζουμε να φτιάξουμε cookies με πράσινο τσάι.

Μαύρο 
Τα φύλλα του οξειδώνονται πλήρως κατά την επεξεργασία, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα τσάι με δυνατό άρωμα και υψηλά επίπεδα καφεΐνης. Αυτός ο τύπος τσαγιού περιέχει τη μικρότερη ποσότητα κατεχινών (είδος φωτοχημικού που σχετίζεται με αρκετά οφέλη για την υγεία μας) εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας επεξεργασίας. Το μαύρο τσάι περιέχει μεταξύ άλλων θειαρουμπιγίνες, αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών, τα οποία, βάσει μελετών, εκδηλώνουν αντιφλεγμονώδη δράση και μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας.
Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 3-5΄ σε νερό που βράζει (100 βαθμούς).
Στο πιάτο: Συνδυάζουμε φύλλα μαύρου τσαγιού μαζί με αρωματικά και μπαχαρικά της επιλογής μας (π.χ. κόλιαντρο, τζίντζερ), καθώς και λίγη καστανή ζάχαρη, για να φτιάξουμε ένα μείγμα που θα δώσει ιδιαίτερη γεύση στο ψητό κοτόπουλο, το ψάρι και τα λαχανικά μας.

Oolong (συνδυασμός πράσινου και μαύρου τσαγιού)
Τα φύλλα του είναι μερικώς οξειδωμένα κατά την επεξεργασία. Ο χρόνος επεξεργασίας του είναι ανάμεσα στους χρόνους του μαύρου και του πράσινου τσαγιού, ενώ η γεύση του προσομοιάζει σε αυτήν του πράσινου τσαγιού. Ανάλογες είναι και οι ιδιότητές του για την υγεία μας.
Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 3-5΄ σε νερό που μόλις έχει ξεκινήσει να βράζει (80-90 βαθμούς).
Στο πιάτο: Βάζουμε φύλλα τσαγιού Οolong σε τηγανητό ρύζι και προσθέτουμε λαχανικά της επιλογής μας.

Κόκκινο 
Το κόκκινο τσάι προέρχεται από το φυτό Rooibos. Μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τον καφέ, αφού τονώνει το νευρικό σύστημα χωρίς να περιέχει καφεΐνη. Φαίνεται πως μπορεί να έχει ευεργετική δράση σε περιπτώσεις αλλεργιών και πεπτικών προβλημάτων. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η γλυκιά του γεύση.
Στο φλιτζάνι: Το αφήνουμε για 3-5΄ σε νερό που βράζει (100 βαθμούς).
Στο πιάτο: Ταιριάζει σε σούπες και σάλτσες.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΚΩΣΤΑΛΕΝΙΑ ΚΑΛΛΙΑΝΙΩΤΗ, MSc, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Οι πιο τρυφερές φωτογραφίες ever: Όταν χαριτωμένα μικρά και μεγάλα ζωάκια μυρίζουν λουλούδια

Βίντεο: Δείτε πώς είναι το Τσερνομπίλ 30 χρόνια μετά την μεγάλη καταστροφή

Ο «Λόρενς της Αραβίας» ήταν νόθο παιδί μιας γκουβερνάντας και φίλος με τον Κ. Καβάφη. Πολέμησε με τους Άραβες αντάρτες εναντίον των Τούρκων που τον συνέλαβαν και τον βίασαν

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ε.ο Πατρών -Κορίνθου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διάρκειας θα ισχύσουν στη Ν.Ε.Ο., Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου-Πατρών από Χ.Θ. 199,5 έως Χ.Θ. 202,1 στην περιοχή Αραχωβίτικα, από τις 11/1/2016 έως τις 31/5/2016 κατά τη διάρκεια της οποίας, η κυκλοφορία των οχημάτων επί της ΝΕΟ Κορίνθου – Πατρών θα διεξάγεται σε μια λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,80 μ. ανά κατεύθυνση και ενδιάμεσο κενό πλάτους 0,60μ. επί του οποίου τοποθετούνται εύκαμπτοι οριοδείκτες.
H ανωτέρω ρύθμιση είναι απαραίτητη προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες κατασκευής του νέου αυτοκινητοδρόμου από τον αρμόδιο Κατασκευαστή (J&P, μέλος της Κ/Ξ ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ).
Η Ολυμπία Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται προς τη σχετική εργοταξιακή σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας, καθώς και να επιδείξουν αυξημένη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

Ερχεται η ρύθμιση για το αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα

Εντός Ιανουαρίου έρχεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία το αφορολόγητο θα χτίζεται μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος, όπως είπε ο διευθυντής του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, Παναγιώτης Μελαχρινός.
Μιλώντας στο Mega, ο κ. Μελαχρινός εξήγησε πως η επεξεργασία της ρύθμισης βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και τόνισε πως θα έχει αναδρομική ισχύ. «Θα υπάρξουν κατηγορίες συμπολιτών μας που θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση της χρήσης πλαστικού χρήματος» είπε ο Π. Μελαχρινός αναφερόμενος σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι.
Ερωτηθείς για το ποσοστό του εισοδήματος που θα καλύπτεται από το αφορολόγητο είπε: «Νομίζω ότι θα είναι πιο γενναίο το ποσοστό αυτό από εκείνο που είχαμε συνηθίσει, δηλαδή το 10%».
Πάντως, όπως φαίνεται η χρήση των μηχανημάτων POS από τις επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν δεν θα είναι υποχρεωτική, ωστόσο εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο όσες νέες επιχειρήσεις ξεκινούν τη λειτουργία τους να έχουν υποχρεωτικά και αυτό το σύστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Μελαχρινό, θα υπάρχει για τους επιχειρηματίες και ένας ακατάσχετος λογαριασμός, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τα POS ώστε να γίνονται κανονικά οι πληρωμές προμηθευτών και ΦΠΑ.
Ως προς τις αντικειμενικές αξίες ο ίδιος δήλωσε πως θα έχουν αναδρομική ισχύ από 22/5/2015 και τόνισε πως σε ορισμένες περιοχές θα μειωθούν, ενώ σε κάποιες άλλες θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Υπολογίστε ακριβώς τη δική σας σύνταξη με το νέο σύστημα - Ηλεκτρονικός οδηγός

Ενα δισ. πλανήτες σαν τη Γη στον Γαλαξία

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν εκατοντάδες νέους εξωπλανήτες αλλά προχώρησαν και σε μια εκτίμηση για τον αριθμό των πλανητών στον γαλαξία μας οι οποίοι έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μέγεθος της Γης είναι ιδανικό στην ανάπτυξη συνθηκών ευνοϊκών για την παρουσία της ζωής.

Η αποστολή

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler εκτοξεύτηκε το 2009 με αποστολή να εξερευνά τον γαλαξία μας και να εντοπίζει εξωπλανήτες. Μέχρι το 2012 όταν άρχισε να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας το τηλεσκόπιο είχε καταφέρει να υποδείξει περισσότερα από 4.600 κοσμικά σώματα που πιθανώς είναι πλανήτες. Μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη περίπου δύο χιλιάδων εξωπλανητών και η έρευνα συνεχίζεται για την επιβεβαίωση (ή διάψευση) για τα υπόλοιπα.

Αρχικά οι επιτελείς της NASA αποφάσισαν ότι θα τερματίσουν την αποστολή όμως λίγο καιρό αργότερα επιστήμονες παρουσίασαν μια μέθοδο παρατήρησης του γαλαξία μας την οποία μπορούσαν να υποστηρίξουν τα όργανα του τηλεσκοπίου που βρίσκονταν ακόμη σε λειτουργία. Η NASA αποδέχτηκε την πρόκληση και η αποστολή ξεκίνησε το 2014 τη δεύτερη φάση της η οποία έλαβε την κωδική ονομασία Kepler K2.

Η ανακάλυψη

Ερευνητές του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ ανακοίνωσαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστροφυσικής Εταιρείας που διεξάγεται στη Φλόριδα ότι από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το τηλεσκόπιο σε αυτή τη δεύτερη φάση υποδεικνύονται 234 νέοι εξωπλανήτες η ύπαρξη των οποίων πρέπει τώρα να πιστοποιηθεί με νεότερες έρευνες.

Με βάση τα νέα ευρήματα οι ερευνητές προχώρησαν σε μια επιπλέον εκτίμηση. Αναφέρουν ότι στον γαλαξία μας ο αριθμός των πλανητών με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης αγγίζει το ένα δισ.

Πηγή: tovima.gr

Το δενδρολίβανο τονώνει τη μνήμη

Η μυρωδιά του δενδρολίβανου βελτιώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να ανακαλεί τα περασμένα γεγονότα και να θυμάται τι να κάνει στο κοντινό μέλλον υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria.
Κατά τη διεξαγωγή των σχετικών πειραμάτων οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν τεστ μνήμης σε ένα χώρο αρωματισμένο με άρωμα δενδρολίβανου. Άλλοι συμμετέχοντες έκαναν τα ίδια τεστ σε ένα δωμάτιο με άρωμα λεβάντας, ενώ μια ακόμη ομάδα έκαναν τα τεστ σε ένα χώρο με καθαρό αέρα χωρίς αρώματα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο με το άρωμα δενδρολίβανου παρουσίασαν μια βελτίωση στη μακροπρόθεσμη μνήμη τους και στην ικανότητά τους να κάνουν απλούς υπολογισμούς, ενώ η ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών βελτιώθηκε κατά 15%.
Χωρίς αυτά τα αποτελέσματα να σημαίνουν ότι το άρωμα του δενδρολίβανου μπορεί να καταστεί ικανοποιητικό μέσο αντιμετώπισης της άνοιας, από την άλλη μεριά σύμφωνα με τον Dr Mark Moss επικεφαλής του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Northumbria ο οποίος μελετά τη δράση του δενδρολίβανου τα τελευταία χρόνια, το εν λόγω άρωμα μπορούμε να το δούμε ως ένα τονωτικό του υγιούς εγκεφάλου.
Η δράση του αυτή αποδίδεται στο αιθέριο έλαιο κινεόλη που περιέχεται στο δενδρολίβανο.

Επανέρχεται η μοριοδότηση προγραμμάτων επιμόρφωσης στο Δημόσιο – Τι προβλέπει το ν/σ για την Αξιολόγηση

Επανέρχεται, με το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο («Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης») η μοριοδότηση υπαλλήλων για συμμετοχή σε προγράμματα επιμόρφωσης.
Συγκεκριμένα, στην ενότητα του νομοσχεδίου για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων (Μέρος Δ’) , το άρθρο που αναφέρεται στα κριτήρια της διαδικασίας επιλογής, προβλέπει ότι η πιστοποιημένη από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) επιμόρφωση του υπαλλήλου μοριοδοτείται με 10 μόρια ανά σεμινάριο επιμόρφωσης με ανώτατο όριο τα 60 μόρια. «Για τη βαθμολογία του κριτηρίου της πιστοποιημένης επιμόρφωσης που προβλέπεται, λαμβάνεται υπόψη η επιμόρφωση κατά την τελευταία δεκαετία», συμπληρώνεται στο ίδιο άρθρο.
Μάλιστα το νομοσχέδιο δείχνει ότι η ηγεσία του υπουργείου επέλεξε να δώσει ιδιαίτερο βάρος στα προγράμματα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ. Και αυτό καθώς στη συνέχεια του νομοσχεδίου, στην ίδια ενότητα, προβλέπεται ότι όσοι προϊστάμενοι τμημάτων δεν έχουν ασκήσει κατά το παρελθόν καθήκοντα προϊσταμένου μετά από την τοποθέτησή τους, θα πρέπει να παρακολουθούν υποχρεωτικά σχετικό πρόγραμμα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ.
Δεύτερον, στην πρώτη ενότητα του νομοσχεδίου, για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, προβλέπεται ότι τα μέλη του Μητρώου, τα οποία επιλέγονται να καταλάβουν τις προβλεπόμενες από τον παρόντα νόμο θέσεις, θα παρακολουθούν μετά το διορισμό τους υποχρεωτικά ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης – επιμόρφωσης που σχεδιάζονται και διεξάγονται από το ΕΚΔΔΑ, με στόχο την επικαιροποίηση των γνώσεων, τη διαρκή επιμόρφωσή τους σε θέματα διοίκησης δημόσιων οργανισμών και τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους σε θέματα διοικητικού συντονισμού και διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού.
Το νομοσχέδιο, όπως έχει γράφει η aftodioikisi.gr, αναμένεται να κατατεθεί τη Δεύτερα στη Βουλή και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 2ο Ιανουαρίου.
Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ

Αμεση ανάκληση τυριού από τον ΕΦΕΤ


Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο
πλαίσιο υποδοχής καταγγελιών πολιτών, ζήτησε και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί
έλεγχοι για την άµεση ανάκληση / απόσυρση παρτίδων του προϊόντος ΤΥΡΙ ΚΑΣΕΡΙ
ΠΟΠ, µε την εµπορική ονοµασία «ΤΡΕΙΣ ΒΟΣΚΟΙ», µε αριθµούς παρτίδας 150613,
150614, 150709 µε ηµεροµηνία ανάλωσης 20/06/2016 και αριθµό παρτίδας 150710
µε ηµεροµηνία ανάλωσης 30/05/2016. Το προϊόν είναι συσκευασµένο σε διάφανο
εύκαµπτο φιλµ καθ. βάρους 350 γραµµαρίων παράγεται στην Λέσβο από την
επιχείρηση ΑΦΟΙ ∆. ΡΟ∆ΟΥ «ΛΕΣΒΙΓΑΛ», 81103 ΒΑΤΟΥΣΑ ΛΕΣΒΟΥ και
διατίθεται στην Ελλάδα από την επιχείρηση ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ & ΣΙΑ ΟΕ ΒΙΠΕ
ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ. Στις ανωτέρω παρτίδες διαπιστώθηκε αλλοίωση οργανοληπτικών
χαρακτηριστικών – ανάπτυξη έντονης δυσάρεστης οσµής - και επιφανειακές
αλλοιώσεις από µικροβιακή δράση.
 Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προµηθευτεί το ανωτέρω προϊόν,
 να µην το καταναλώσουν.

ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ι. ''Χειμώνας με Θέατρο, μουσική, χορό''

Ταξίδι στη Ρωσία και στη Μάλτα

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Ευρεία εκλογική νίκη του Γρηγόρη Τζίμα στις εκλογές για την επιλογή του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ευρεία εκλογική νίκη που είναι σχεδόν βέβαιο ότι ισοδυναμεί και με την εκλογή του στη θέση του νέου διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, πέτυχε ο Γρηγόρης Τζίμας, που κατέλαβε 37 ψήφους σε σύνολο 88 ψηφισάντων! Σε συνδυασμό και με την πρωτιά που έχει στα μετρήσιμα επιστημονικά μόρια (19,44), ουσιαστικά λίγο πριν τη συνέντευξη, μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται μια ανάσα από τη θέση του...
νέου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Γιάννενα. Από το σύνολο των 88 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 85 διευθυντές και υποδιευθυντές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και μετά τον Γρ. Τζίμα και τους 37 ψήφους που εξασφάλισε, ακολούθησαν οι: Κολιός Νικόλαος με 18, Λεοντίου Κωνσταντίνος με 13, Τζαχρήστας Δημήτριος με 11, ενώ από 0 ψήφους έλαβαν οι: Σιώτος Δημήτριος και Βέργος Κωνσταντίνος. Στην κάλπη βρέθηκαν 4 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι είχε αποσύρει πριν τις εκλογές την υποψηφιότητά του ο Παναγιώτης Κωστούλας.

Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

Αλτσχάιμερ: Τι ρόλο παίζει ο ΔΜΣ – Δείτε αν ανήκετε στην ομάδα κινδύνου

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αν κανείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος κατά τη μέση ηλικία μπορεί να έχει αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer, αλλά και να εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα νωρίτερα στην ζωή του.

Η μελέτη για το Αλτσχάιμερ δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry και διεξήχθη από επιστημονική ομάδα από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (National Institute of Aging – NIA).
Οι ερευνητές του ΝΙΑ μελέτησαν στατιστικά στοιχεία χιλιάδων εθελοντών, που συμμετείχαν στην μεγάλη έρευνα Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA).
Το δείγμα αποτελείτο από 1.394 εθελοντές, οι οποίοι είχαν κανονικό επίπεδο γνωστικής λειτουργίας για τα 14 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα. Οι 142 από τους εθελοντές ανέπτυξαν νόσο του Alzheimer, και όσοι ήταν υπέρβαροι σε ηλικία 50 έτεινε την ανέπτυξαν νωρίτερα. Τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30 κατά τη μέση ηλικία, εκδήλωσαν άνοια ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με εκείνους που είχαν ΔΜΣ 28 κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτείται αρκετή μελέτη ακόμα για τον καθορισμó και την πλήρη κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στην αρχή της νόσου του Alzheimer και του υψηλού ΔΜΣ στην μέση ηλικία, αλλά τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι η σύνδεση αυτή είναι πολύ ισχυρή.

«Κατάθεση ψυχής» της Άννας Συνοδινού στο ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

8 βότανα που ρίχνουν τη χοληστερίνη

Νέες ανακοινώσεις για τις αποδείξεις των φορολογούμενων - Ποιές πρέπει να φυλάξετε και μέχρι πότε

- Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση καλεί τους πολίτες να μην ακούν τις διαρροές που το ίδιο κάνει πολλές φορές
- Επισημαίνει πως οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν αποδείξεις και δικαιολογητικά των ετών 2010-2015
- Για παράδειγμα οι αποδείξεις του 2010 θα πρέπει να κρατηθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016
- Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα τι θα γίνει με τις αποδείξεις του 2015

Κανείς πολίτης μέχρι τώρα δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα πρέπει να κάνει με τις αποδείξεις των παλαιότερων ετών και έτσι το υπουργείο Οικονονικών, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο λίγο και να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι.
Το υπουργείο Οικονομικών αφού πάλι τα βάζει με τους δημοσιογράφους κατηγορώντας τους πως προκαλούν σύγχυση επισημαίνει τι τελικά ισχύει για τις παλιότερες αποδείξεις. Για τις νέες προς το παρόν ούτε κουβέντα.
Επισημαίνεται λοιπόν πως:
1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.
2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.
3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.
4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζει επίσης πως οποιαδήποτε άλλη αναφορά ή διαρροή - που πολλές φορές οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του υπουργείου της κάνουν - "επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης.
Οι αλλαγές στις αποδείξεις
Δεν θα υπάρχει ο κωδικός 049 στον οποίο μέχρι πέρυσι δηλώνονταν οι δαπάνες αγορών και παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις που εξασφάλιζαν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Ο κωδικός αυτός μπορεί μεν να καταργείται αλλά οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ αλλά χωρίς αποδείξεις.
Το θέμα με τις αποδείξεις του 2015 θα ξεκαθαρίσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Ανοίγει η «αυλαία» για τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 – Μέχρι 15/2 οι βεβαιώσεις αποδοχών!

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να ανοίξει φέτος η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων για περισσότερους από 6 εκατομμύρια φορολογούμενους. Το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στην «καλοκαιρινή» υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επισπεύδοντας τις διαδικασίες με στόχο η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet που θα δεχθεί τις δηλώσεις του 2016 να ανοίξει τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο μέχρι αρχές Μαρτίου, όταν δηλαδή οι φορολογούμενοι θα έχουν πληρώσει και την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με την Ημερησία, το πρώτο βήμα που ενεργοποιεί τη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έγινε με την απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με την οποία δίνεται προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στις επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Εξαιρετικά για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίστηκε η 31 Δεκεμβρίου 2016. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2015 η σχετική απόφαση για τις βεβαιώσεις αποδοχών και συντάξεων εκδόθηκε στις 18 Μαρτίου, όταν η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των βεβαιώσεων είχε ορισθεί στις 30 Μαρτίου.
Οι φορολογούμενοι θα δουν και φέτος στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης προσυμπληρωμένα τα στοιχεία που αφορούν τις αποδοχές τους, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2015 καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους.
Στο νέο φορο – έντυπο Ε1:
• Δεν θα υπάρχει ο κωδικός 049 στον οποίο μέχρι πέρυσι δηλώνονταν οι δαπάνες αγορών και παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις που εξασφάλιζαν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Ο κωδικός αυτός μπορεί μεν να καταργείται αλλά οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ αλλά χωρίς αποδείξεις. Το θέμα με τις αποδείξεις του 2015 θα ξεκαθαρίσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως και σήμερα. Πάντως όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν τις παλαιές αποδείξεις για πέντε χρόνια για τυχόν έλεγχο από την εφορία.
• Θα υπάρχει ειδικός κωδικός στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια καθώς η δυνατότητα που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια καταργήθηκε. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2015 θα πρέπει να ασκήσουν αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο περίπου δυο μηνών για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση αφού σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 30 Απριλίου ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.
Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα
Όσον αφορά τις αποδείξεις του 2016 σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί διάταξη στη Βουλή για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει ότι κάθε ποσό-δαπάνη που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση πρέπει να δικαιολογείται μέσα από τραπεζική συναλλαγή. Με βάση το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών όσοι επιθυμούν να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει οι δαπάνες που πραγματοποιούν να γίνονται μέσω καρτών ή μέσω τραπεζικού συστήματος. Οι αγορές καταναλωτικών ή μη αγαθών, οι πληρωμές για φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Από το νέο σύστημα θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.

Δελτίο ελεύθερης εισόδου τριετούς διάρκειας σε εκπαιδευτικούς για μουσεία και αρχαιλογικούς χώρους

Νέοι ηλικίας έως 18 ετών, φοιτητές και σπουδαστές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Στρατιωτικών Σχολών ή ισότιμων Σχολών των κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των Σχολών Ξεναγών εντάσσονται στις περιπτώσεις όσων απαλλάσσονται από την καταβολή αντιτίμου εισόδου στα μεμονωμένα μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο.
Η απαλλαγή από την καταβολή του αντιτίμου εξασφαλίζεται για τους μεν νέους  έως 18 ετών με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους και για τους δε φοιτητές και σπουδαστές με την επίδειξη της φοιτητικής-σπουδαστικής ταυτότητας.
Επίσης, σε όσους  απαλλάσσονται συμπεριλαμβάνονται και  οι συνοδοί εκπαιδευτικοί στις εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων και ιδρυμάτων της Α΄ βάθμιας, Β΄ βάθμιας, Γ΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών.
Εκπαιδευτικοί
Όσον αφορά του εκπαιδευτικούς και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, δικαιούνται να αποκτήσουν Δελτίο ελεύθερης εισόδου τριετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανανέωσης.

Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι
Στην περίπτωση των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων καθηγητών, η έκδοση Δελτίου ελεύθερης εισόδου είναι δυνατή για το διάστημα που ασκούν το εκπαιδευτικό λειτούργημα.
Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μειωμένη τιμή (κατά 50%) στα μεμονωμένα καθώς και στα ενιαία εισιτήρια του άρθρου 1 της παρούσας δικαιούνται οι κάτωθι:
α) οι φοιτητές και οι σπουδαστές των Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ή ισότιμων Σχολών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη της φοιτητικής τους ταυτότητας,
β) οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες των λοιπών κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης.
γ) οι συνοδοί γονείς στις εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων της Α΄ βάθμιας εκπαίδευσης.
Σημειώνουμε ότι η έναρξη ισχύος  της νέας απόφασης είναι η 1η Απριλίου.

Νέες οδηγίες για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ΟΤΑ – Αποσύνδεση μισθού από το βαθμό – Δείτε όλη την εγκύκλιο 48 σελίδων

Υποβολή ενστάσεων κατά της τροποποίησης των πινάκων αναπληρωτών εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης σχολ. έτους 2015-2016, βάσει της με αριθ. 210226/Ε1/22.12.2015 (Φ.Ε.Κ. 2846/Β’/24.12.2015 – ΑΔΑ: ΩΡ8Τ4653ΠΣ-Κ1Γ) Υ.Α..

Η εγκύκλιος για το νέο μισθολόγιο των εκπαιδευτικών και όλων των δημοσίων υπαλλήλων

Εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος με την οποία παρέχονται οδηγίες   για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Β ́ του ν. 4354/2015 (176 /Α ́) «Μισθολογικές ρυθμίσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), καθώς και των Δ.Ε.Κ.Ο. του κεφ. Α ́ του ν. 3429/2005 (Α ́ 314) και άλλες μισθολογικές διατάξεις.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα κριτήρια για τη χορήγηση συνάφειας των μεταπτυχιακών τίτλων με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (ΕΑΕ)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στις προθέσεις μας η αναμοριοδότηση/ επαναχαρακτηρισμός των σχολικών μονάδων

Το υπουργείο Παιδείας λόγω της υποβολής πολλών αιτημάτων για αναμοριοδότηση/επαναχαρακτηρισμό των σχολικών  μονάδων προτίθεται να προχωρήσει τη διαδικασία επανεκτίμησης και αναμόρφωσης των κριτηρίων   κατάταξης των σχολικών μονάδων.

Τη δήλωση αυτή έκανε, εγγράφως, στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτών σχετικά με τον χαρακτηρισμό όλων των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Λήμνου ως δυσπρόσιτων, όπως ισχύει και με το χαρακτηρισμό των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκτύπωση αίτησης μετεγγραφών

Δεν πρέπει να ανησυχούν όσοι υποψήφιοι για μετεγγραφή δεν έχουν εκτυπώσει την αίτησή τους καθώς εάν  έχουν προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα στην οριστικοποίησή της θα μπορούν να εισέλθουν τις επόμενες μέρες στο σύστημα ώστε να προχωρήσουν στην εκτύπωσή της.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας.
Αυτή τη στιγμή λόγω τεχνικού προβλήματος στις υποδομές δεν είναι διαθέσιμη η εφαρμογή.
Με την επίλυση του προβλήματος, τις προσεχείς μέρες, η εφαρμογή θα είναι και πάλι διαθέσιμη.
Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει γνωστοποιήσει πως μέχρι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα έχει ανακοινωθεί ο πίνακας των μετεγγραφών από την κανονική διαδικασία (όχι των κατ’ εξαίρεση).

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Σαρωτικές αλλαγές – Υποβολή στο Taxis από τον Φεβρουάριο!

- Ξεχάστε την υποβολή φορολογικών δηλώσεων το καλοκαίρι
- Το Taxisnet θα υποδέχεται τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 από τα τέλη Φεβρουαρίου, αμέσως δηλαδή μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ
- Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποδείξεις, διαβάστε τι θα γίνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια

Νωρίτερα από ποτέ θα υποβάλουν από εφέτος τις φορολογικές τους δηλώσεις περισσότεροι από 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Όπως αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών επισπεύδονται όλες οι διαδικασίες και συνεπώς το Taxisnet θα δέχεται τις δηλώσεις του 2016 στα τέλη Φεβρουαρίου, το αργότερο στις αρχές Μαρτίου. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως χωρίς ανάσα οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν την τελευτία δόση του ΕΝΦΙΑ και αμέσως μετά θα ξεκινούν να πληρώνουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος.
Ήδη μάλιστα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δίνεται προθεσμία έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 στις επιχειρήσεις και στα Ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο Τaxisnet τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, καθώς και τις βεβαιώσεις αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την Ημερησία μόνο για τις βεβαιώσεις εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής ορίστηκε η 31 Δεκεμβρίου 2016.
Τι αλλάζει στις φορολογικές δηλώσεις το 2016 - Αλαλούμ με τις αποδείξεις
Στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης του 2016 θα είναι προσυμπληρωμένα, όπως και το 2015, τα στοιχεία για τις αποδοχές, τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν, τους τόκους καταθέσεων, τις δόσεις των δανείων που κατέβαλαν το 2015 καθώς και τα στοιχεία για τα αυτοκίνητα και τις κατοικίες τους. Όμως στο νέο Ε1:
- Δεν θα υπάρχει ο κωδικός 049 στον οποίο μέχρι πέρυσι δηλώνονταν οι δαπάνες αγορών και παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις που εξασφάλιζαν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Ο κωδικός αυτός μπορεί μεν να καταργείται αλλά οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ αλλά χωρίς αποδείξεις. Το θέμα με τις αποδείξεις του 2015 θα ξεκαθαρίσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως και σήμερα. Πάντως όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν τις παλαιές αποδείξεις για πέντε χρόνια για τυχόν έλεγχο από την εφορία
- Θα υπάρχει ειδικός κωδικός στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια καθώς η δυνατότητα που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια καταργήθηκε. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2015 θα πρέπει να ασκήσουν αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Οι φορολογούμενοι θα έχουν περιθώριο περίπου δυο μηνών για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση αφού σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 30 Απριλίου ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις.
Πηγή Ημερησία

Αλεξιάδης: Έρχεται νέος φόρος στην θέση του ΕΝΦΙΑ το 2016 - Κατάργηση του ΦΠΑ σε νησιά

- Ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα πληρωθεί κανονικά - Υπό εξέταση ο ΕΝΦΙΑ για το 2016
- Μέσα στο 2016, θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ
- Για τον ΦΠΑ: «Δεν είναι δυνατόν στα ακριτικά μας νησιά, που ήδη αντιμετωπίζουν τρομερό οικονομικό αλλά κυρίως κοινωνικό πρόβλημα, εμείς να πάμε και να τους επιβαρύνουμε φορολογικά»

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο κατάργησης του ΦΠΑ σε νησιά που αντιμετωπίζουν κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα από τις αθρόες εισροές προσφύγων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Παράλληλα, αναγνώρισε ότι υπάρχει δυσανάλογο φορολογικό σύστημα όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει να επιβληθεί και σε ακίνητα που ανήκουν σε Έλληνες φορολογούμενους που ζουν στο εξωτερικό ώστε, όπως είπε να αντιμετωπιστούν οι αδικίες που υπάρχουν και να γίνει πιο δίκαιος και πιο κοινωνικός ο φόρος.
Απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη, ο κ. Αλεξιάδης παραδέχτηκε τις επισημάνσεις περί χαώδους διαφοράς όσον αφορά την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά αλλά και το φόρο ακίνητης περιουσίας.
«Πρέπει να κάνουμε νέες συμφωνίες, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε έγκαιρα. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις. Έχουμε την ευαισθησία. Δεν είναι δυνατόν στα ακριτικά μας νησιά, που ήδη αντιμετωπίζουν τρομερό οικονομικό αλλά κυρίως κοινωνικό πρόβλημα, εμείς να πάμε και να τους επιβαρύνουμε φορολογικά. Τα εξετάζουμε όλα αυτά θα τα θέσουμε στα αρμόδια όργανα και έγκαιρα θα δώσουμε λύση. Τα ακριτικά νησιά έχουν δεχθεί δυσανάλογη πίεση από τους πρόσφυγες και αυτό δεν ενσωματώνεται στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι ρυθμίσεις για να αποφορτιστούν», επεσήμανε ο κ. Αλεξιάδης.
Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός, διευκρίνισε ότι για το 2015 πρέπει να πληρωθεί κανονικά, όμως το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί όσον αφορά το 2016.
«Αναγκαστήκαμε να δεχθούμε τη λογική της συμφωνίας. Αυτά όμως είναι όλα για το 2015, ο φόρος του ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθεί, δεν μπορεί να γίνει τώρα η όποια αλλαγή. Στο νέο φόρο για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ που μελετούμε, η κατανομή του βάρους θα είναι και σωστή και δίκαιη και πιο αναλογική. Δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να κάνουμε κάποια παρέμβαση, όμως μέσα στο 2016, θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Αλεξιάδης.

Δημόσιο: Όλες οι λεπτομέρειες για τους μισθούς

«Ελληνικοί Ουρανοί»: το συναρπαστικό timelapse βίντεο που βραβεύτηκε στο Λ. Άντζελες και η συγκινητική ιστορία του


The striking images of Mount Athos in Greece where women and children are banned (and even female animals are forbidden)

Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

Ιστοσελίδες Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 
 
Διδυμότειχου      
 
 
 
  Λιβαδειάς Βοιωτίας    
 
 Ρεθύμνου
  
Θήβας«Ο ΠΙΝΔΑΡΟΣ»
 

Δικαίωμα εισόδου σε μεμονωμένα μνημεία, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο

Απόλυση των εκπαιδευτικών λόγω ορίου ηλικίας

Capital Controls: Νέες ευνοϊκές αλλαγές στις τράπεζες - Πότε κάποιος θα μπορεί να βγάλει περισσότερα λεφτά

- Οι πολίτες θα μπορούν να εκταμιεύουν περισσότερα από 420 εάν θέλουν να πληρώσουν εισφορές
- Οι δανειολήπτες θα μπορούν να αποπληρώνουν μερικώς ή όλο το δάνειο υπό προϋποθέσεις
- Για να εξοφλήσεις ένα δάνειο θα μπορεί κάποιος μόνο με έμβασμα από το εξωτερικό ή με νέο δάνειο
- Τι προβλέπουν οι αλλαγές στα capital controls για τα στεγαστικά δάνεια

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στα capital controls, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου και η οποία δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Σύμφωνα με τις αλλαγές αυτές, ένας δανειολήπτης μπορεί πλέον να αποπληρώσει το δάνειο του ή μέρος αυτού με χρήματα που θα φέρει από το εξωτερικό ή με νέο δάνειο. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στεγαστικό δάνειο, να το αποπληρώσουν πλήρως εάν ο σκοπός τους είναι να πουληθεί και αρκεί εντός ενός μήνα να προσκομίσει το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας.
Οι εξαιρέσεις:
Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα με εξαίρεση:
α) την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,
β) την αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου
γ) την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο προς εξασφάλιση του δανείου βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου.
Δίνεται επίσης η δυνατότητα στους πολίτες να παίρνουν περισσότερα χρήματα από τις τράπεζες μόνο εάν θέλουν να αποπληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές ή άλλες, παράβολα και γραμμάτια που έχουν σχέση με τα δικαστήρια.
Η αναγκαιότητα της ανάληψης του συγκεκριμένου ποσού μετρητών αποδεικνύεται με βεβαίωση του πληρεξουσίου δικηγόρου αναφορικά με την ενέργεια στην οποία θα προβεί, απόσπασμα απόφασης, διάταξη, καθώς και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η αιτία καταβολής».
Επίσης με τις αλλαγές στα capital controls προβλέπεται:
-  Η χωρίς περιορισμό ποσού ανάληψη μετρητών, καθώς και η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως από έναν, ανά δικαιούχο, τραπεζικό λογαριασμό από τα μέλη των διπλωματικών αποστολών και των έμμισθων προξενικών αρχών, καθώς και τους υπαλλήλους διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι εξομοιώνονται με τα μέλη των διπλωματικών αποστολών, κατόπιν επίδειξης της ειδικής ταυτότητας που τους εκδίδει το Υπουργείο Εξωτερικών.
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Ο “κόφτης” στις νέες συντάξεις ανάλογα με το πότε γίνεται η αίτηση (παραδείγματα)

Ακόμη και πάνω από 20% λέει το άρθρο 48 του σχεδίου νόμου ότι θα είναι οι νέες συντάξεις για τους ασφαλισμένους με το νέο Ασφαλιστικό. Μάλιστα όπως γράφει το newsit.gr, για τις αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά το 2016 το 20% είναι μόνο η… αρχή, οι μειώσεις φτάνουν το 30% και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις μπαίνει ένα είδος “κόφτη” και έτσι το ποσοστό άνω του 20% μικραίνει κατά 50% και το υπόλοιπο καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά.
Για τις αιτήσεις που θα γίνουν το 2017 η προσωπική διαφορά από το 50% πέφτει στο 1/4 και για τις αιτήσεις που θα γίνουν μέσα στο 2018 η προσωπική διαφορά πέφτει στο 1/4.
Με το νέο σύστημα ευνοούνται μόνο όσοι με το παλιό θα έπαιρναν πολύ χαμηλές συντάξεις από το ΙΚΑ ευνοούνται καθώς θα πάρουν υψηλότερη σύνταξη.
Τα παραδείγματα για το πως υπολογίζονται οι νέες συντάξεις είναι χαρακτηριστικά:
Ασφαλισμένος που υποβάλλει αίτηση από 1/1/2016 ενώ με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε 1.000 ευρώ, πλέον θα πάρει 800 ευρώ/μήνα και θα επωμιστεί ολόκληρη τη μείωση του 20%.
Ασφαλισμένος που υποβάλει φέτος αίτηση και με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε 1.000 ευρώ αλλά με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης η σύνταξή του είναι 700 ευρώ/μήνα, λόγω του… κόφτη στη μείωση το ποσό άνω του 20% σε σχέση με την παλιά σύνταξη θα χάσει λόγω του 20% τα 200 ευρώ, αλλά για τα υπόλοιπα 100 ευρώ η μείωση πέφτει κατά 50% και έτσι η τελική σύνταξη θα είναι 750 ευρώ.
Ασφαλισμένος σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζα που θα κάνει αίτηση το 2017 και που με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε 1.200 ευρώ θα πάρει μειωμένη σύνταξη κατά 23,33% και έτσι θα λάβει ποσό 920 ευρώ/μήνα.
Ασφαλισμένος που θα κάνει αίτηση για σύνταξη το 2018 ενώ με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε 1.500 ευρώ θα πάρει ποσό 1.050 ευρώ/μήνα. Θα έχει δηλαδή τη μείωση του 20% και για το υπόλοιπο 10% ως το 30% η μείωση υπολογίζεται στα 3/4 και έτσι τελικά η μείωση της σύνταξής του θα είναι 27,5%.
Σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ, ένας ασφαλισμένος με μισθό 1.200 ευρώ που θα έπαιρνε με το παλιό σύστημα 589 ευρώ/μήνα σύνταξη, με το νέο θα πάρει σύνταξη 645 ευρώ εάν έχει 27 έτη ασφάλισης, ενώ με 33 έτη ασφάλισης θα πάρει σύνταξη θα χάσει ένα μικρό ποσό καθώς με το παλιό σύστημα θα έπαιρνε 756 ευρώ ενώ με το νέο σύστημα υπολογισμού η σύνταξη πέφτει στα 746 ευρώ.
Αντίστοιχα ασφαλισμένος με 27 έτη και μισθό 1.800 ευρώ από όποιο ταμείο και αν αποχωρίσει θα πάρει σύνταξη 787 ευρώ αντί για 830 που προέβλεπε το παλιό σύστημα, ενώ με 33 έτη ασφάλισης θα πάρει με το νέο σύστημα σύνταξη 938 ευρώ αντί των 1.79 που προέβλεπε το παλιό σύστημα.

Τι αλλάζει για τα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων (εγκύκλιος)

Σημαντική αλλαγή αναφορικά με την εξέλιξη των υποθέσεων στα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπαλλήλων επέρχεται με την υπ’ αριθμόν 88/5.1.2016 εγκύκλιο του επικεφαλής του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔ) Δημοσθένη Κασσαβέτη, σύμφωνα με την οποία «το ΣΕΕΔΔ πρέπει να ενημερώνεται άμεσα κατά τακτά χρονικά διαστήματα αναφορικά με την πρόοδο εκδίκασης των υποθέσεων ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων (Α/Βαθμίων και Β/Βαθμίων)». Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται ακόμη μία πίεση στα πειθαρχικά συμβούλια τα οποία καθυστερούν να βγάλουν αποφάσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «έχει δημιουργηθεί, από το Γραφείο Πληροφορικής του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., ειδικό πληροφοριακό σύστημα με τίτλο «Πρόοδος Υποθέσεων Πειθαρχικών Συμβουλίων» στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://rns.seedd.gr/pesy, προκειμένου τα Πειθαρχικά Συμβούλια, δια των πιστοποιημένων σε αυτό χρηστών τους, να προβαίνουν στην καταχώριση των δεδομένων προόδου εκδίκασης των υποθέσεων ενώπιον τους»
Στο πληροφοριακό σύστημα θα πρέπει να καταχωρούνται τα εξής στοιχεία για κάθε Πειθαρχικό Συμβούλιο:
  1. Ημερομηνία: Η ημερομηνία κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η καταχώριση.
  2. Εκκρεμείς Υποθέσεις: Ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο κατά την ανωτέρω ημερομηνία.
  3. Αριθμός αποφάσεων: Ο αριθμός των εκδοθεισών αποφάσεων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο κατά την ανωτέρω ημερομηνία.
  4. Αριθμός Παύσεων: Ο αριθμός οριστικών παύσεων υπαλλήλων που επιβλήθηκαν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο κατά την ανωτέρω ημερομηνία.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή των ως άνω δεδομένων στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Πρόοδος Υποθέσεων Πειθαρχικών Συμβουλίων» αποτελεί η πιστοποίηση των χρηστών (απόκτηση συνθηματικού και κωδικού). Για το λόγο αυτό, ο εκάστοτε γραμματέας του κάθε Πειθαρχικού Συμβουλίου θα πρέπει να αποστείλει σχετικό αίτημα πιστοποίησης χρήστη στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) pesy@seedd.gr στο οποίο θα αναφέρει τα πιο κάτω στοιχεία:
1) Εποπτεύον Υπουργείο
2) Τίτλος Πειθαρχικού Συμβουλίου
3) Ονοματεπώνυμο Γραμματέα – Χρήστη
4) Τηλέφωνο επικοινωνίας χρήστη
5) Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρήστη.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα του ΣΕΕΔ που είχε προβλεφθεί από το Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ Α’ 107/9-5-2013) αλλά (επαν) ενεργοποιείται τώρα αφορά:
– Το Δημόσιο, –
– Τους ΟΤΑ καθώς και των επιχειρήσεων τους,
– Τα ΝΠΔΔ και
– Τα κρατικά ΝΠΙΔ  ή δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές θα συμπληρώσει το παζλ στο Ασφαλιστικό

Αυτές είναι οι νέες προθεσμίες για τις 100 δόσεις - Πότε χάνεται η ρύθμιση

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Ξεκίνησε η αποστολή βεβαιώσεων αποδοχών και συντάξεων

Στη μέγγενη των περικοπών και το Τουρισμός για Όλους του ΕΟΤ

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Μέχρι την άλλη Πέμπτη τα ονόματα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Στήνονται κάλπες για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης

ΠΕΘΑΝΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΑΓΩΔΟΣ ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

1η Ανακοινοποίηση των κενών οργανικών θέσεων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) για μεταθέσεις σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και ΚΕ.Δ.Δ.Υ. για το σχολικό έτος 2016-2017

Σας γνωστοποιούμε τον Ανακοινοποιημένο πίνακα οργανικών κενών για τη διενέργεια των μεταθέσεων Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στις Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ. για το σχολικό έτος 2016-2017, λαμβάνοντας υπόψη σχετικές επισημάνσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.