Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

"Θησαυρός" 2.500 ετών! Η χαμένη πόλη της Θεσσαλίας

- Σουηδοί και Βρετανοί αρχαιολόγοι φέρνουν στο φως μια χαμένη αρχαία ελληνική πόλη στην Καρδίτσα
- Βρίσκεται στο λόφο του Βλοχού
- «Είναι μυστήριο πως κανείς δεν την είχε ανακαλύψει έως σήμερα» δηλώνουν
- Δείτε εικόνες και χάρτες από το σημείο
Μια άγνωστη και χαμένη πόλη 2.500 ετών βρήκαν αρχαιολόγοι κοντά στο χωριό Βλοχός της Καρδίτσας. Πρόκειται για μια περιοχή γνωστή για τα αρχαιολογικά της ευρήματα αλλά η συγκεκριμένη πόλη παρέμενε μυστήριο μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο!
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και από το πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ στη Βρετανία ξεκίνησαν να εξετάζουν τα ερείπια στο χωριό Βλοχός. Αν και κάποια από αυτά τους ήταν ήδη γνωστά, είχαν απορριφθεί ως μέρος ενός άσχετου οικισμού πάνω στο λόφο δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών Ρόμπιν Ρόνλουντ.
Βρήκαν πύργους, τείχη και πύλες της πόλης στην κορυφή και στις πλαγιές του λόφου. Κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων εβδομάδων της ανασκαφής τον Σεπτέμβριο, ανακάλυψαν πήλινα αγγεία και νομίσματα του 500 π.Χ.
«Ένας συνάδελφός κι εγώ "πέσαμε πάνω" στο σημείο ενώ ασχολούμασταν με ένα άλλο πρότζεκτ και καταλάβαμε αμέσως τη μεγάλη ευκαιρία. Το γεγονός πως ποτέ πριν, κανένας δεν είχε εξερευνήσει το λόφο, είναι ένα μυστήριο» τόνισε.
Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν πως θα καταφέρουν να αποφύγουν την εκσκαφή και θα χρησιμοποιήσουν αντ’ αυτού ειδικά ραντάρ, ώστε να αφήσουν την περιοχή όπως την ανακάλυψαν. Ένας δεύτερος γύρος αρχαιολογικών ερευνών είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2017.
Σύμφωνα με τον Ρόνλουντ, η πόλη είχε γνωρίσει περίοδο ακμής από τον τέταρτο έως τον τρίτο π.Χ. αιώνα, πριν εγκαταλειφθεί, πιθανώς λόγω της ρωμαϊκής εισβολής στην περιοχή.
«Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις στην περιοχή και πολλοί ερευνητές πίστευαν ότι η δυτική Θεσσαλία ήταν υποβαθμισμένη περιοχή την περίοδο της αρχαιότητας. Γι’ αυτό η έρευνά μας γεμίζει ένα σημαντικό κενό στη γνώση για την περιοχή και δείχνει πως πολλά ερείπια μένει να ανακαλυφθούν στο ελληνικό έδαφος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου