Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Τα κενά εκπαιδευτικών Π.Ε. και οι διαθέσιμες πιστώσεις Σήμερα οι πρώτες 5.000 περίπου προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων, νηπιαγωγών, εικαστικών και θεατρολόγων

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Ολοκληρώθηκε χθες η καταγραφή των κενών των εκπαιδευτικών Π.Ε.. Με βάση την ενημέρωσή μου αυτά έχουν ως εξής:
2.500 περίπου τα κενά δασκάλων, 1.400 των νηπιαγωγών, 3.000 των ειδικοτήτων και 2.200 της ειδικής αγωγής. Στα παραπάνω κενά πρέπει να προσθέσουμε τα 5.000 αιτήματα για παράλληλη στήριξη και περίπου 2.000 που θα προκύψουν μετά την έναρξη του διδακτικού έτους από άδειες ανατροφής, άνευ αποδοχών κ.τ.λ..
Για την κάλυψη των παραπάνω κενών στη διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών υπάρχουν οι πιστώσεις Ε.Σ.Π.Α, του Κρατικού Προϋπολογισμού και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα για την Π.Ε. θα διατεθούν από τις πιστώσεις Ε.Σ.Π.Α. 4.075 για προσλήψεις εκπαιδευτικών στον Ενιαίο τύπο Δημοτικού Σχολείου και 1.225 για την Προσχολική Αγωγή.
Ταυτόχρονα θα διατεθεί για την κάλυψη κενών των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων μέρος των 2.000 πιστώσεων του Κ.Π. καθώς επίσης και μέρος των 2.800 πιστώσεων του Π.Δ.Ε. (εκκρεμεί η κατανομή σε Π.Ε. και Δ.Ε).
Για την Ειδική Αγωγή θα διατεθούν 9.000 περίπου πιστώσεις. Από αυτές θα διατεθούν 2.200 πιστώσεις για την κάλυψη κενών σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και τμήματα ένταξης καθώς επίσης και 2.500 έως 3.000 για την παράλληλη στήριξη.
Η κατανομή των πιστώσεων Ε.Σ.Π.Α. ανά περιφέρεια και ο αποκλεισμός από αυτήν των ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων, θα δημιουργήσει αδικίες και προβλήματα σε πολλούς αναπληρωτές.
Το πιθανότερο είναι σήμερα, να έχουμε τις πρώτες περίπου 5.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Π.Ε.. Αναμένεται να προσληφθούν περίπου 2.100 δάσκαλοι, 1.100 νηπιαγωγοί, 600 εικαστικοί και 600 θεατρολόγοι. Οι προσλήψεις αναπληρωτών για Ειδική Αγωγή και Παράλληλη Στήριξη πιθανόν να γίνουν εφόσον αναρτηθούν οι αντίστοιχοι πίνακες από το Α.Σ.Ε.Π. στο τέλος της εβδομάδας.
Επισημαίνω πως, όσο το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα στηρίζει τη λειτουργία του στους αναπληρωτές, θα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Προβλήματα που πιστοποιούν για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, για να δοθεί τέλος στην πολύχρονη ομηρία χιλιάδων νέων εκπαιδευτικών και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου