Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Παρατηρήσεις πάνω στις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους 2016-17 του Λιόντου Βασιλείου. Δασκάλου Αγγλικών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου


Α. Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας
Έως ότου τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού για την πλήρη ανάπτυξη του ΕΩΠΔ, το Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Διδασκαλίας αναμορφώνεται προσωρινά ως προς τα διδακτικά αντικείμενα, κατόπιν εισήγησης του/της Δ/ντή-Δ/ντριας και απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων σε συνεργασία με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο, αξιοποιώντας το σύνολο των προσφερόμενων διδακτικών ωρών με βάση το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο και τις διδακτικές ώρες των εκπαιδευτικών για τις οποίες έχουν τοποθετηθεί στη σχολική μονάδα.
Κατά τη σύνταξη των ωρολογίων προγραμμάτων σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται το εργασιακό και διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών το οποίο ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις.
ΣΥΝΕΠΩΣ:
1. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΩΠΔ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ), ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ-Δ/ΝΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ.
2. ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.
3. ΩΣΤΟΣΟ ΗΔΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ Η ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΟΕ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ''Καλούμε όλους τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην προχωρήσουν στην κατανομή με βάση τις ώρες αν προηγούμενα δεν στελεχωθούν τα σχολεία από όλους τους συναδέλφους (δασκάλους και ειδικότητες)''. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΗΔΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ, ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΟ ''Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ''. ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΗΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΤΟΥΝ ΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΩΡΑΡΙΟ ΣΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΑ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΤΙΚΑ.

Β. Λειτουργία Ολοήμερου Προγράμματος
Στα 6/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η, 3η ώρα) είναι 14 φοιτώντες μαθητές.
Στις σχολικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν ως 4/θέσιες και 5/θέσιες ο ελάχιστος αριθμός μαθητών για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η, 3η ώρα) ορίζεται στους 10 φοιτώντες μαθητές.
Όταν ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα είναι χαμηλότερος των 14 φοιτώντων μαθητών σε 6/θέσια και άνω δημοτικά σχολεία ή είναι χαμηλότερος των 10 φοιτώντων μαθητών σε 4/θέσια και 5/θέσια δημοτικά σχολεία, τότε με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος. Εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, με ευθύνη του/της Δ/ντή-Δ/ντριας της σχολικής μονάδας, συντάσσεται και αποστέλλεται στην οικεία Διεύθυνση αναλυτική κατάσταση φοιτώντων μαθητών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, η οποία κοινοποιείται και στον οικείο Σχολικό Σύμβουλο.
ΣΥΝΕΠΩΣ:
ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΟΙΤΩΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
6/ΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΩ: 14
4/ΘΕΣΙΑ Η 5/ΘΕΣΙΑ: 10
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΕΚΑΣΤΟΥ ΜΗΝΟΣ Η ΟΙΚΕΙΑ Δ/ΝΣΗ Π.Ε ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΩΝΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ.
ΟΤΑΝ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΤΟΤΕ Ο ΟΙΚΕΙΟΣ Δ/ΝΤΗΣ Π.Ε. ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ) ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΩΡΑΡΙΟ.

Γ. Ορισμός Υπευθύνων Ολοημέρου
Στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου δεν προβλέπεται ορισμός ενός εκπαιδευτικού ως υπεύθυνου ολοήμερου, αλλά ορίζεται ανά ημέρα ο εκπαιδευτικός που θα φέρει την ευθύνη λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος. Η ημερήσια ευθύνη λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος δύναται να ανατίθεται στο σύνολο των εκπαιδευτικών, καθώς και στον/στην Δ/ντή-Δ/ντρια του σχολείου.
Με απόφαση και σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, ύστερα από εισήγηση του/της Δ/ντή-Δ/ντριας του σχολείου, ορίζονται:
α) οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διδάσκουν και συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο στο Ολοήμερο Πρόγραμμα και β) ανά ημέρα, ο εκπαιδευτικός που θα φέρει την ευθύνη λειτουργίας του Ολοήμερου Προγράμματος.
Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα καθημερινά και για 1 διδακτική ώρα εντάσσεται το γνωστικό αντικείμενο της Μελέτης–Προετοιμασίας το οποίο ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70. Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα καθημερινά και για 1 διδακτική ώρα εντάσσεται επιλεγόμενο διδακτικό αντικείμενο από τα αναφερόμενα: Τ.Π.Ε., Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή και Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων. Το διδακτικό αντικείμενο των Πολιτιστικών Ομίλων Δραστηριοτήτων δύναται να ανατίθεται στο σύνολο των εκπαιδευτικών για συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου.
ΣΥΝΕΠΩΣ:
ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ.
ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ (ΔΑΣΚΑΛΟΣ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Η ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ) ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. ΤΑΥΤΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ Ο ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ ΟΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ) ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ.
ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΖΗΤΗΜΑΤΑ:
1. ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΟΛΟΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ; ΗΔΗ ΩΣΤΟΣΟ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ''ΦΟΡΤΩΣΑΝ'' ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 4 ΗΜΕΡΕΣ. ΑΝ ΤΟΥΤΟ ΔΕ ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ.......
2. Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΘΑ ΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ;
3. ΘΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ;
4. ΑΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ Η ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΝΑΙ ΑΦΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ με Αριθμ. Φ12/657/70691/Δ1/26-4-2016 Υ.Α (ΦΕΚ 1324/11-05-2016, τ.Β ́
Η ώρα του φαγητού − χαλάρωσης εντάσσεται στην παιδαγωγική διαδικασία και θεωρείται ως διδακτική ώρα για τον εκπαιδευτικό ο οποίος ορίζεται με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ως υπεύθυνος λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος τη συγκεκριμένη ημέρα και ο οποίος έχει την ευθύνη για τη σίτιση των μαθητών. Το εκπαιδευτικό προσωπικό που διδάσκει τη δεύτερη ώρα του ολοήμερου προγράμματος, παρευρίσκεται κι επιβλέπει τη σίτιση των μαθητών.

Δ. Απουσία εκπαιδευτικού
Σε περίπτωση έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού το ωράριο αποχώρησης των μαθητών από το σχολείο δε διαφοροποιείται από το προβλεπόμενο, όπως αυτό ορίζεται στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα διδασκαλίας.
Ο τρόπος κάλυψης έκτακτης απουσίας εκπαιδευτικού αποφασίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και καταγράφεται στο Βιβλίο Πράξεων του συλλόγου διδασκόντων στην πρώτη συνεδρίαση του σχολικού έτους και δύναται να τροποποιείται κατά περίπτωση όταν κρίνεται αναγκαίο. Την ευθύνη υλοποίησης της απόφασης έχει ο Διευθυντής/ντρια της σχολικής μονάδας.
ΣΥΝΕΠΩΣ:
ΟΤΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Ο ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΤΑΝ ΤΟΥΤΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ. Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.

Ε. Συνεδριάσεις Συλλόγου Διδασκόντων
Ισχύουν όσα αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 11 και στην παρ. 1 του άρθρου 13 του Π. . 201/98 (ΦΕΚ 161, τ. Α΄), καθώς και στα άρθρα 37,38 και 39 της Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 (ΦΕΚ 1340, τ. Β΄) Υ.Α.
ΣΥΝΕΠΩΣ:
Ο σύλλογος των διδασκόντων συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, τακτικά τουλάχιστον μία φορά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μία φορά στο τέλος κάθε τριμήνου και έκτακτα, όταν το κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος ή το ζητήσει εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας και σε καμιά περίπτωση σε ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων. (1566/1985 ΑΡΘΡΟ 11, ΣΤ' ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2)
ΑΡΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

ΣΤ. Κατανομή τμημάτων
Στα δημοτικά σχολεία κάθε διδακτικό αντικείμενο διδάσκεται αποκλειστικά από έναν/μία εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ70 ή από έναν/μία εκπαιδευτικό της αντίστοιχης ειδικότητας όταν πρόκειται για τα μαθήματα των ειδικοτήτων που προβλέπονται στο ισχύον ωρολόγιο πρόγραμμα. Εξαίρεση αποτελούν τα διδακτικά αντικείμενα της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά - Μουσική-Θεατρική Αγωγή) και η Ευέλικτη Ζώνη-Βιωματικές Δράσεις τα οποία μπορούν να ανατίθενται σε περισσότερους από έναν/μία εκπαιδευτικούς.
Μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, υπεύθυνος/-η τμήματος ορίζεται ο/η εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ70 του τμήματος. Προτείνεται ως παιδαγωγικά ορθό ο χρόνος ανάληψης τμήματος από εκπαιδευτικό να μην υπερβαίνει τη συνεχόμενη διετία. Η ανάληψη του ίδιου τμήματος από εκπαιδευτικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων παιδαγωγικά τεκμηριωμένη και με τη σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η ανάληψη τμήματος από τον ίδιο εκπαιδευτικό πέραν της τριετίας, συνεχόμενης ή μη.
Συνιστάται να αποφεύγεται η κατ’ εξακολούθηση ανάληψη των ίδιων τάξεων ή κύκλου τάξεων (π.χ. Α’ – Β’ Δημοτικού) από τον ίδιο εκπαιδευτικό.
Συνιστάται, επίσης, στους εκπαιδευτικούς για παιδαγωγικούς και λόγους δεοντολογίας να μην αναλαμβάνουν τμήματα στα οποία φοιτούν τα τέκνα τους.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων, με σχετική απόφασή του, καθορίζει τα κριτήρια για την κατανομή τμημάτων και τάξεων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας. Η υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών (π.χ. χρόνια υπηρεσίας, οργανικά τοποθετημένος/-η, αναπληρωτής/-τρια, αποσπασμένος/-η,) δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την κατανομή των τμημάτων και των τάξεων ανάμεσα στα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού.
ΣΥΝΕΠΩΣ:
1. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΘΕ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ (ΔΑΣΚΑΛΟ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ).
2. ΤΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, Η ΜΟΥΣΙΚΗ, Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Η ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.
3. ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΟΡΘΟ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΤΙΑ. ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΤΟ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΩΣΤΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ. ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗΣ Η ΜΗ, Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ.
4. ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΚΑΤ'ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ.
5. ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΜΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΟΙΤΟΥΝ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥΣ.
ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΑΣ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΕΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΑΤΥΠΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ, ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΝΑ ΑΤΥΠΟ-ΑΓΡΑΦΟ ΔΙΚΑΙΟ (ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ.......).
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΩΣΤΟΣΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ: Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ, ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ) ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Ζ. Έναρξη ημερήσιου προγράμματος-προσέλευση μαθητών
Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει στις 8.00 με την προσέλευση των μαθητών στο χώρο του σχολείου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στις εισόδους του σχολείου και οι γονείς–συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών (8.00-8.10) δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου ουδείς άλλος εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα. Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων ο Διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσές τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα.
Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.

ΣΥΝΕΠΩΣ:
ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ. ΑΜΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ (ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ), ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΕΡΥΣΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.
ΒΕΒΑΙΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ. ''Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.''
ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ
Πρωινή προσευχή - σημαιοστολισμός.
i. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπ/κών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε. τάξης. Oι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή κοινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα τους. Η συμμετοχή και των μη ορθόδοξων εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την επιτήρηση των μαθητών τους. Η συμμετοχή των ετερόδοξων μαθητών στην πρωινή προσευχή γίνεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο εδάφιο δ της παραγράφου 10 αυτού του άρθρου.
ii. Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες κατά τις εργάσιμες ημέρες. Υποστολή της σημαίας γίνεται όταν αυτό κριθεί σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων ή οριστεί από τις αρμόδιες αρχές. Επίσημη έπαρση της σημαίας γίνεται:
1. την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα (από το σχολείο της πρωινής βάρδιας)
2. τις εθνικές επετείους και τις τοπικές εθνικές εορτές
3. όταν κρίνεται σκόπιμο από το σύλλογο διδασκόντων ή ορίζεται από τις αρμόδιες αρχές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου