Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Η Ανάληψη του Κυρίου … για τα παιδιά

analipsi1

1. Η Ανάληψη του Χριστού εορτάζεται την 40η ημέρα μετά το Πάσχα. Αυτή πέφτει πάντα την  Πέμπτη της 6ης εβδομάδας μετά την Ανάσταση του Χριστού.
2. Όταν ο Ιησούς ανελήφθη, είπε στους μαθητές του ότι θα τους στείλει το Άγιο Πνεύμα να τους καθοδηγεί και ότι εμείς οι άνθρωποι δεν θα είμαστε ποτέ μόνοι μας.
3. Ο Χριστός εμφανίζεται στους μαθητές Του και τους φέρνει στο Όρος των Ελαιών. Είναι φοβισμένοι και συγχυσμένοι στην αρχή. Αυτή είναι η τελευταία ημέρα Του στη γη με τους μαθητές Του.
4. Ο Χριστός λέει στους μαθητές Του “πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες  αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ ἁγίου Πνεύματος”. Κατά Ματθαίον 28:19
5. Ο Χριστός ευλογεί τους μαθητές Του και στη συνέχεια ανεβαίνει στον ουρανό, όπου “κάθεται στα δεξιά του Πατρός”.
6. Την ημέρα αυτή, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας: “Χριστός Ανελήφθη! Αληθώς Ανελήφθη!”
*********************
Μετά την Κυριακή του Τυφλού, ημέρα Πέμπτη, συμπληρώνονται 40 μέρες από την ημέρα του Πάσχα. Από την ημέρα αυτή σταματούμε να ψάλλουμε το Χριστός Ανέστη και να λέμε την προσευχή Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι, και αρχίζουμε να λέμε πάλι στην προσευχή μας τοΠάτερ ημών. Αυτήν την ημέρα γιορτάζουμε την Ανάληψη του Κυρίου μας στους ουρανούς.
Για σαράντα ημέρες μετά την Ανάστασή του ο Ιησούς παρουσιαζόταν στους μαθητές του και μιλούσε μαζί τους για τη Βασιλεία του Θεού. Συναναστρεφόταν κι έτρωγε μαζί τους, για να βεβαιωθούν ότι δεν ήταν πνεύμα, αλλά είχε σάρκα. Είχε αναστηθεί ως άνθρωπος. Τους παράγγειλε μάλιστα να μην απομακρυνθούν από την Ιερουσαλήμ, αλλά να περιμένουν εκεί, συγκεντρωμένοι όλοι για να δεχτούν το Άγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο, που θα τους έστελνε όταν αυτός θα άφηνε αυτόν τον κόσμο. Τους έλεγε τα εξής: «Ο Ιωάννης βάφτιζε τους ανθρώπους με νερό. Εσείς όμως θα βαφτιστείτε με Άγιο Πνεύμα μετά από λίγες ημέρες. Θα πάρετε δύναμη από το Άγιο Πνεύμα και θα γίνετε κήρυκες και μάρτυρες της ζωής και της διδασκαλίας μου στην Ιερουσαλήμ και σ’ όλη την Ιουδαία και στη Σαμάρεια και σ’ όλα τα πέρατα της γης».
Άλλη φορά πάλι τους είπε: «Ο Θεός μού έδωσε όλη την εξουσία στον ουρανό και τη γη. Πηγαίνετε λοιπόν και κάντε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σας έδωσα. Εγώ θα είμαι μαζί σας πάντα ως τη συντέλεια αυτού του κόσμου».
Κι αφού τους είπε αυτά τα λόγια, τους οδήγησε έξω από την Ιερουσαλήμ, στη Βηθανία, σήκωσε τα χέρια του και τους ευλόγησε. Καθώς τους ευλογούσε, άρχισε να απομακρύνεται από αυτούς και να σηκώνεται προς τον ουρανό. Οι μαθητές τον προσκύνησαν και επέστρεψαν χαρούμενοι στην Ιερουσαλήμ κι έμεναν συνεχώς στον ναό υμνολογώντας και δοξολογώντας τον Θεό.
27_Analipsis
Εικόνα
Η εικόνα της Αναλήψεως του Χριστού έχει φωτεινό χρώμα. Ο Χριστός εικονίζεται μέσα σε “δόξα” (ένα «αμύγδαλο» ή ένα στρογγυλό σχήμα ). Φαίνεται να ευλογεί με το δεξί Του χέρι και συνήθως κρατάει ένα ειλητάριο στο αριστερό Του χέρι, σύμβολο του διδασκάλου. Η μητέρα  του η Παναγία είναι κάτω από Αυτόν και προσεύχεται. Είναι περιτριγυρισμένη από τους  μαθητές Του. Δύο άγγελοι λένε στους μαθητές ότι ο Χριστός θα έρθει και πάλι στο τέλος του  κόσμου. Ο Απόστολος Παύλος φαίνεται, παρόλο που δεν ήταν εκεί εκείνη την ημέρα. Όλοι μαζί αντιπροσωπεύουν την εκκλησία με το Χριστό στην κεφαλή με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.
 *****************
Για να κατανοήσουν τα παιδιά τη σημασία της  Αναλήψεως του Χριστού
Η Γιορτή της Αναλήψεως μνημονεύει την Ανάληψη του Χριστού στον Ουρανό, όπου κάθεται στα δεξιά του Πατρός. Ο Χριστός μας δείχνει ότι η ζωή μας στη γη είναι μια προετοιμασία για τη ζωή που θα έχουμε στον Ουρανό. Βλέπουμε ότι το σχέδιο του Θεού για εμάς είναι να είμαστε μαζί Του, όταν αφήνουμε τη γη. Είμαστε ευτυχισμένοι και γεμάτοι χαρά αυτή την  ημέρα γιορτής, διότι θυμόμαστε ακόμα την Ανάσταση του Χριστού. Η Ανάληψη του Χριστού  είναι η ημέρα που κατανοούμε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο ο Χριστός πέρασε από τη σταύρωση και την ανάσταση – έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε αιώνια ζωή στον Ουρανό. ΠΗΓΗ
 Η Ανάληψη του Ιησού (η ευαγγελική περικοπή)
Ταῦτα δὲ αὐτῶν λαλούντων αὐτὸς ὁ Ἰησοῦς ἔστη ἐν μέσῳ αὐτῶν καὶ λέγει αὐτοῖς· εἰρήνη
ὑμῖν. Ἐξήγαγε δὲ αὐτοὺς ἔξω ἕως εἰς Βηθανίαν, καὶ ἐπάρας τὰς χεῖρας αὐτοῦ εὐλόγησεν
αὐτούς. Καὶ ἐγένετο ἐν τῷ εὐλογεῖν αὐτὸν αὐτοὺς διέστη ἀπ᾿ αὐτῶν καὶ ἀνεφέρετο εἰς
τὸν οὐρανόν. Καὶ αὐτοὶ προσκυνήσαντες αὐτὸν ὑπέστρεψαν εἰς Ἱερουσαλὴμ μετὰχαρᾶς
μεγάλης,καὶ ἦσαν διὰ παντὸς ἐν τῷ ἱερῷ αἰνοῦντες καὶ εὐλογοῦντες τὸν Θεόν. (Λουκάς 24:36-53)
.
Ζωγραφιά για εκτύπωση και χρωμάτισμα- από: http://katixitis-zografies.blogspot.gr
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου