Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Κατασχέσεις: Τέσσερις κινήσεις για να γλιτώσετε τα χρήματα που έχετε στην τράπεζα

Οι κατασχέσεις από την εφορία πέφτουν βροχή, καταθέσεις, εισοδήματα από ενοίκια ή απαιτήσεις από πελάτες των επαγγελματιών μπαίνουν στο στόχαστρο. Υπάρχουν όμως κάποιες κινήσεις που μπορούν να κάνουν οι πολίτες για να γλιτώσουν την κατάσχεση.

Η αναγκαστική είσπραξη από την εφορία μπορεί να αποφευχθεί και ο πολίτης μπορεί να προστατεύσει τα χρήματά του με κάποιες απλές κινήσεις.
Η πρώτη είναι η δήλωση μέσω της ειδικής εφαρμογής του taxisnet του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Ο πολίτης θα πρέπει απλά να δηλώσει τον IBAN και αυτόματα η εφορία ενημερώνει την τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες έχουν ακατάσχετο όριο ως 1.250 ευρώ σε αυτόν τον λογαριασμό.
Μια δεύτερη επιλογή είναι εάν ο πολίτης έχει πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς σε μία ή περισσότερες τράπεζες να μοιράσει στους λογαριασμούς αυτούς ποσά ως 50 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει ότι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση υπολοίπου έως 50 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.
Η τρίτη κίνηση που μπορούν να κάνουν οι πολίτες είναι η ρύθμιση των οφειλών πάνω από 500 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή μέσω taxisnet γίνεται η σχετική αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 12 δόσεων.
Τέταρτη επιλογή που δίδεται από το νόμο είναι η ρύθμιση οφειλών ακόμη και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Για να γίνει αυτό ο πολίτης πρέπει να πάει στην εφορία και να καταθέσει σχετική αίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου