Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Πανσέληνος 2016: Μην χάσετε απόψε το strawberry moon!

Αν κοιτάξετε αργά απόψε στον ουρανό θα δείτε ένα σπάνιο φαινόμενο. Εκτός από το θερινό ηλιοστάσιο που συμπίπτει φέτος με την πανσέληνο, θα δείτε και το strawberry moon!

Η συγκεκριμένη πανσέληνος πήρε το όνομα της από αρχαίες φυλές Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής οι οποίοι θεωρούσαν ότι με την εμφάνιση της πανσελήνου ήταν καιρός να μαζέψουν τα φρούτα του καλοκαιριού.
Το strawberry moon θεωρείται σημαντικό και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Επειδή οι φράουλες ήταν άγνωστες στην Ευρώπη το αποκαλούσαν «το τριανταφυλλένιο φεγγάρι» . Επίσης αλλού το αποκαλούσαν το «καυτό φεγγάρι» ή το «μελένιο φεγγάρι».
Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 02:02 ώρα Ελλάδος και λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα έχουμε μπει και στο θερινό ηλιοστάσιο. Το γεγονός αυτό έχει να συμβεί εδώ και 70 χρόνια και θα σημάνει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο και του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.
Στο "δικό μας" βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου