Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Άνοια: Πώς συνδέεται με την καούρα – Σοκάρει η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων

Ο αριθμός των πιθανών παρενεργειών από τη χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο της καούρας (αναστολείς αντλίας πρωτονίων – proton-pump inhibiting drugs – PPI) συνεχίζει να αυξάνεται, με μια νέα έρευνα στη Γερμανία να τη συνδέει με την ανάπτυξη της άνοιας.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον κίνδυνο για άνοια, η νέα μελέτη συνδέει τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα της κατηγορίας PPI (Nexium, Prevacid, Prilosec κ.α.) με αύξηση του κινδύνου για γνωστική εξασθένηση, αν και οι ερευνητές υπογραμμίζουν, ότι η μελέτη τους αυτή έχει περιορισμούς και δεν κατάφερε να δείξει μια σαφή σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα PPI και την άνοια.
Τα PPI έχουν πρόσφατα συνδεθεί με τη νεφρική και την καρδιακή νόσο, καθώς και με ανεπάρκειες αρκετών βιταμινών, όπως η υπερπολύτιμη Β12. Παρά το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς έχουν αναφέρει τέτοιες παρενέργειες των συγκεκριμένων φαρμάκων, είναι επίσης γεγονός ότι η μη λήψη τους έχει συχνά ως αποτέλεσμα πόνους στο στομάχι και επιδείνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (καούρα).
Ο δρ Keith Fargo, επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει ότι αυτή η νέα μελέτη “(...)δεν μας λέει κάτι που πρέπει να αλλάξει την γνωστή ιατρική πρακτική αυτήν τη στιγμή (...) Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος αναστάτωσης μεταξύ των γιατρών, ώστε να διακόψουν κάποια αγωγή με φάρμακα PPI στους ασθενείς τους. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δικαιολογούν μια τόσο ριζοσπαστική προειδοποίηση προς τους θεράποντες ιατρούς”.
Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα 73.679 ασθενών από τον ασφαλιστικό φορέα υγείας Allgemeine Ortskrankenkassen, κατά την περίοδο 2004-2011.
Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν 75 ετών και πάνω, αλλά δεν είχαν κανένα σύμπτωμα άνοιας αρχικά, παρουσίασαν 44% αυξημένο κίνδυνο άνοιας, όταν χρησιμοποιούσαν τα φάρμακα τύπου PPI για την καούρα, συγκριτικά με εκείνους που δεν τα χρησιμοποιούσαν. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ιδέα αυτής της μελέτης βασίζεται σε πρόσφατες έρευνες σε ποντίκια, που έδειξαν ότι εκείνα που έπαιρναν φάρμακα τύπου PPI είχαν αυξημένα επίπεδα αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλό τους, η συγκέντρωση των οποίων είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη άνοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου