Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Δύο νομοσχέδια αλλάζουν τη Δημόσια Διοίκηση – Ποιο ακολουθεί μετά την αξιολόγηση

Μετά το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση που κατά την κυβέρνηση εισάγει μια “διαφορετική αντίληψη για τον Δημόσιο Τομέα προωθώντας την αξιοκρατία και την πλήρη αποκομματικοποίηση”, έρχεται και το νομοσχέδιο για την πλήρη αναμόρφωση του καθεστώτος των δημοσίων συμβάσεων, το οποίο, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες εριορίζει δραστικά τις αναθέτουσες αρχές, τις χρονοβόρες διαδικασίες και ενισχύει τη διαφάνεια.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμμέτα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνη Παπαδεράκη το σύστημα κρατικών προμηθειών για τη διασφάλιση όρων διαφάνειας αλλά και με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του δημοσίου χρήματος προς όφελος της ελληνικής οικονομίας αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων ακόμα και των ΜμΕ, θα έχει αλλάξει πλήρως μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει αλλάξει πλήρως. Η αρχή του νεου συστήματος αναμένεται να γίνει την 1η Μάρτη τρέχοντος έτους μετά την ψήφιση σχετικών ρυθμίσεων στη ΒΟΥΛΗ για τις αναγκαίες προσαρμογές στο υφιστάμενο πλαίσιο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδεράκης  στόχος δεν είναι μόνο οι φθηνότερες προμήθειες αλλά και οι καλύτερες υπηρεσίες και αγαθά στο δημόσιο αλλά και η δημιουργία μιας ενιαίας “ομπρέλας” για την διενέργεια των κρατικών προμηθειών εκτός των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό θα βοηθήσει και την καλύτερη καταγραφή αναγκών αλλά την διαμόρφωση όρων πλήρους διαφάνειας σε κάθε πτυχή δημόσιας δαπάνης. Σηνειώνεται οτι σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπ. Οικονομίας το ύψος όλων των δημοσίων συμβάσεων ανέρχεται στα 18 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2014 συμπεριλαμβανομένων  των δημοσίων έργων που θα ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα το τέλος του Απρίλη του 2017.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχεδιο για την αξιολόγηση
Αναφορικά με το νομοσχεδιο για την αξιολόγηση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση, βασικοί άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση είναι:
Α. Ο νέος τρόπος επιλογής ανώτερων στελεχών για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης  μέσα από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
Β. Το νέο σύστημα αξιολόγησης προσωπικού και δομών της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Γ. Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, με βάση αντικειμενικά προσόντα και μόνο.
Στο ίδιος μήκος κινήθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία μίλησε για «μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους», αφήνοντας αιχμές για τις κυβερνήσεις Σημίτη, Καραμανλή.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση που αρχικά ήταν να κατατεθεί την περασμένη Δευτέρα, πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.
Αναλυτικά το σχέδιο νόμου για την αξιολόγηση του προσωπικού στο δημόσιο, το οποίο δεν θα έχει σοβαρές  αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο, ωστόσο αναμένεται να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, περιλαμβάνει:
Στο πρώτο κεφάλαιο  καθορίζεται η σύσταση Εθνικού ηλεκτρονικού Μητρώου (θα τηρείται στο ΑΣΕΠ) για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης στο Δημόσιο.
Το δεύτερο κεφάλαιο του σχεδίου νόμου εισάγει διατάξεις για τον νέο τρόπο επιλογής Γενικών Γραμματέων, αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων και Ειδικών Γραμματέων στα Υπουργεία.
Στο τρίτο κεφάλαιο καθορίζεται το νέο σύστημα  αξιολόγησης του προσωπικού στο δημόσιο στη βάση σημαντικών παραμέτρων όπως τα τυπικά και ουσιαστικά  προσόντα του κάθε υπαλλήλου, οι εκθέσεις αξιολόγησης των προϊσταμένων του, ενώ στην τελική του αξιολόγηση  θα προσμετράται, για πρώτη φορά, η βαθμολόγησή του από υφισταμένους του αλλά και τυχόν παρατηρήσεις πολιτών για το έργο που επιτελείται στην υπηρεσία όπου υπηρετεί.
Με διατάξεις στο τέταρτο  κεφάλαιο του σχεδίου νόμου εισάγονται διαδικασίες που καθιερώνουν νέο τρόπο επιλογής των προϊσταμένων στο δημόσιο (τμηματάρχες, διευθυντές, γενικοί διευθυντές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου