Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Απόφοιτοι Ιατρικών, Νομικών και ΤΕΙ θα υπηρετούν τη θητεία στο στρατό στις ειδικότητές τους

Οι γιατροί οπλίτες θα μπορούν να καλύπτουν τα κενά των αγροτικών ιατρείων στη διάρκεια της θητείας του και θα μπορούν αν επιθυμούν να παραμείνουν για να εκτελέσουν το υπόλοιπο της υποχρεωτικής υπηρεσίας τους ως αγροτικοί γιατροί στο ίδιο μέρος, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Αμυνας που συζητείται στη Βουλή.

Μια παρόμοια ρύθμιση θα ισχύσει για τους αποφοίτους Νομικών Σχολών που θα μπορούν να προσμετρούν το χρόνο της υπηρεσίας ως Νομικοί Σύμβουλοι στα νομικά γραφεία των Ενόπλων Δυνάμεων στο χρόνο που είναι αναγκαίος για να αποκτήσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματός τους.
Στο ίδιο πνεύμα προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, όπου αναγνωρίζεται η εργασιακή εμπειρία και για μια σειρά άλλων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων, έτσι ώστε ο χρόνος της θητείας τους όχι μόνο να μην είναι κενός, αλλά να δημιουργεί προσόντα για την μετέπειτα εργασιακή τους ζωή.
Ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ . Βίτσας, μιλώντας στη Βουλή διευκρίνισε τα εξής:
ΓΙΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ: Για τους γιατρούς η διαδικασία είναι η εξής. Προκηρύσσεται η θέση από το υπουργείο Υγείας. Εάν  δεν καλύπτεται η θέση   το υπουργείο Υγείας μέσα από τη διαδικασία της προκήρυξης θα ζητάει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να καλυφθεί η θέση.
Μόνο τότε ξεκινάει αυτή η διαδικασία .
Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η αντίστοιχη υγειονομική στρατιωτική  υπηρεσία θα λειτουργεί, θα υπάρχει και συγχρόνως ο ιατρός ο οποίος κάνει τη θητεία του είναι κάτω από μια διοικητική υπαγωγή που τον έχει πάει σε μια συγκεκριμένη περιοχή.
Νομίζω ότι γίνεται κατανοητό τι λέω, ότι δεν υπάρχει μια αντιστροφή η οποία έχει καθοριστεί από την αρχή με βάση τα μόρια.
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ: Οσον αφορά τους δικηγόρους αλλά και άλλους βρισκόμαστε σε μία επικοινωνία με το ΤΕΕ και με άλλες ενώσεις που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε και μία επικοινωνία με τα ΤΕΙ γιατί και ορισμένες σχολές των ΤΕΙ έχουν άσκηση επαγγέλματος ώστε να έχουν άμεση επαφή με αυτό που έχουν μάθει και να είναι διπλά ωφέλιμοι.
Η μία ωφέλεια είναι στις ένοπλες δυνάμεις και η δεύτερη ωφέλεια είναι  ότι στο χρονικό διάστημα των 9 ή 12 μηνών, παραμένουν σε πλήρη επαφή με αυτό που θα θέλουν ή πρόκειται να κάνουν στην υπόλοιπη ζωή τους.
Μακάρι να μπορέσουμε μέσα από διάφορες διαδικασίες να υπάρξει και μια επιπλέον εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της θητείας τους και να αποκτούν και άλλοι πολίτες κατά τη διάρκεια της θητείας τους επιπλέον εξειδικευμένες γνώσεις τις οποίες θα τις  χρησιμοποιούν. Θα κάνουμε κάποια αν θέλετε καλά πειράματα, ας πούμε σε  σειρά η οποία μπήκε στο Ναυτικό είχαμε μια διαδικασία εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, αρχικών  ή προχωρημένων και κάποιοι από αυτούς καταφέρανε και 32 αν θυμάμαι καλά να πάρουνε SCDL, δηλαδή να κάνουμε αν θέλετε μια τέτοια διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου