Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2015

Αυτό είναι το πιο ακριβό ρολόι χειρός στον κόσμο - Πόσο πουλήθηκε

Κατεβάστε 16 e-books για τα μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας.

Έρευνα-ΣΟΚ για τον αυτισμό στα παιδιά – Τι να προσέχουν οι γονείς (ΒΙΝΤΕΟ)

Ουσιαστικά και Επίθετα (Κάρτες) υλικό

Πριν τις ενδοσχολικές θα πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πραγματοποιηθούν πριν τις απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις των μαθητών και των μαθητριών.   
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας το οποίο στην ανακοίνωση αναφέρει ότι  “το υπουργείο ενημερώνεται ότι καλλιεργείται κλίμα ανησυχίας στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου αναφορικά με τις εξετάσεις”.

Παρακολουθήστε δωρεάν ταινίες και σειρές με Ελληνικούς υπότιτλους!

Τρόικα: Οι εκπαιδευτικοί να έχουν ένα μήνα άδεια το καλοκαίρι – Τον άλλο να κάνουν άλλες εργασίες στο δημόσιο

Πρόταση σοκ για την αξιοποίηση των περίπου 135.000 εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο, των 2.500 που απασχολούνται σε θέσεις εκτός εκπαίδευσης, αλλά και των περίπου 17.000 αναπληρωτών κατά τους θερινούς μήνες στα ελληνικά δικαστήρια κατέθεσε η τρόικα.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Γιάννη Καμπουράκη στην εφημερίδα "Αγορά" Στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, η ελληνική κυβέρνηση προέβαλε την έλλειψη προσωπικού ως βασικό λόγο της εξαιρετικά αργής απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, πρόβλημα που για τους δανειστές αποτελεί πηγή πολλών δεινών. Το ΔΝΤ βρήκε αυτομάτως τη λύση, με την οποία συμφώνησαν όλοι οι εκπρόσωποι των ελεγκτών. Ζήτησαν από τους έλληνες αξιωματούχους οι εκπαιδευτικοί να έχουν άδεια ένα μήνα συνολικά και το υπόλοιπο διάστημα να απασχολούνται ως γραμματείς στα ελληνικά δικαστήρια. Τεκμηρίωσαν δε την πρότασή τους με δύο βασικά επιχειρήματα.
Πρώτον, ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν το μορφωτικό επίπεδο να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της γραφικής εργασίας που απαιτούν τα δικαστήρια, άρα μπορούν να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις που δεν προχωρούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Δεύτερον, οι εκπαιδευτικοί κάνουν διακοπές το καλοκαίρι δύο με δυόμισι μήνες αντί για έναν, όπως η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων. Άρα έχουν το χρόνο ώστε το υπόλοιπο διάστημα να απασχολούνται στα ελληνικά δικαστήρια χωρίς αντίκτυπο στο εκπαιδευτικό τους έργο.
Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά, με το επιχείρημα ότι μία τέτοια αλλαγή προσκρούει σε συνταγματικούς περιορισμούς. Το προσωπικό που απασχολείται στα δικαστήρια πρέπει να ενταχθεί στον κλάδο των δικαστικών υπαλλήλων, για τον οποίο υπάρχουν συνταγματικά εχέγγυα άσκησης καθηκόντων. Ωστόσο, η κυβέρνησ προβληματίζεται σοβαρά για το ενδεχόμενο η τρόικα να επαναφέρει την πρότασή της, δεδομένου ότι η απονομή δικαιοσύνης είναι θέμα που έρχεται και επανέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αναδημοσίευση από την ΑΓΟΡΑ, 14/11/2015

Αυτός είναι ο ελληνικός παράδεισος... υγείας και ευεξίας

Τόπος υγείας και ευεξίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι η Ικαρία, χάρη στις θερμές πηγές της, τις οποίες τα δύο τελευταία χρόνια επισκέπτεται για ιαματικούς λόγους πληθώρα ξένων πολιτών, ιδίως από τη Γαλλία και την Ιταλία.

"Η Ικαρία είναι τόπος αγωγής υγείας και παράλληλα είναι θεραπευτικός τόπος τόσο λόγω του κλίματος και της θάλασσας όσο και λόγω των θεραπευτικών της πηγών. Στην Ελλάδα υπάρχουν 115 περιοχές με ιαματικές πηγές και από αυτές μόνο οι τρεις έχουν πηγές με ραδόνιο. Η Ικαρία είναι η περιοχή με τις περισσότερες πηγές με ραδόνιο" ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διδάκτωρ υδρογεωλογίας - χημείας και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Επιστημών Θερμαλισμού, Ζήσης Αγγελίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται 60.000-80.000 λούσεις στα υδροθεραπευτήριο Απόλλων, Κράτσα και Σπήλαιο της Ικαρίας, ενώ δεν είναι δυνατόν να γίνει καταγραφεί ο αριθμός των λουομένων στις φυσικές πηγές του νησιού.
Παράλληλα επισήμανε ότι το υπουργείο Τουρισμού τα τελευταία 50 χρόνια έχει ξεχάσει τον ιαματικό τουρισμό, ενώ θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους ξένους ασφαλιστικούς οργανισμούς ώστε να έρχεται από το εξωτερικό κόσμος για θεραπευτικούς λόγους στην Ικαρία, όπου η πρόσβαση είναι εύκολη για τους ξένους χάρη στο υπάρχον αεροδρόμιο.
Να σημειωθεί ότι το ραδόνιο των ιαματικών πηγών ανακουφίζει από τον πόνο που προκαλούν οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς οι περίοδοι αναλγησίας μετά από λουτροθεραπεία διαρκούν μερικούς μήνες.
Η θεραπευτική επίδραση των λουτρών σε ιαματικές πηγές ενδείκνυται για ρευματολογικές και ορθοπαιδικές παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα, περιαρθρίτιδα, τενοντίτιδα, καθώς και μετατραυματικές βλάβες του μυοσκελετικού) την περιφερειακή αγγειακή νόσο, τις δερματολογικές παθήσεις, παθήσεις του αναπνευστικού (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και βρογχικό άσθμα) και γυναικολογικές παθήσεις (χρόνια σαλπιγγίτιδα και πολυκυστικές ωοθήκες). Αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόσφατου εμφράγματος, αιμορραγιών, καλοήθους και κακοήθους νεοπλασίας και εγκυμοσύνης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέλος στις καλοκαιρινές διακοπές των εκπαιδευτικών βάζουν οι δανειστές

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Σύλλογος Πολύτεκνων Γονέων Νομού Ιωαννίνων «Η αρμονία στην Οικογένεια» Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα Ομιλητής θα είναι ο καθηγούμενος της Ιεράς και Σεβασμίας Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου κ.κ. Εφραίμ

 
Ομιλία με θέμα «Η αρμονία στην Οικογένεια» πραγματοποιεί ο Σύλλογος Πολύτεκνων Γονέων Νομού Ιωαννίνων τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα. Ομιλητής θα είναι ο καθηγούμενος της Ιεράς και Σεβασμίας Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου κ.κ. Εφραίμ. Θα ακολουθήσει συζήτηση και βραβεύσεις αριστούχων και επιτυχόντων μαθητών καθώς και πολύτεκνων μητέρων.

13-11-15 Πρόσληψη 26 Νηπιαγωγών ΕΑΕ (ΠΕ60.50), 11 Δασκάλων ΕΑΕ (ΠΕ71 & ΠΕ70.50) και 156 Δασκάλων (κλάδου ΠΕ70) ως προσωρινών αναπληρωτών εκπ/κών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου για το διδακτικό έτος 2015-2016

Δελτίο Τύπου
dt img 7Πρόσληψη 26 Νηπιαγωγών ΕΑΕ (ΠΕ60.50), 11 Δασκάλων ΕΑΕ (ΠΕ71 & ΠΕ70.50) και 156 Δασκάλων (κλάδου ΠΕ70) ως προσωρινών αναπληρωτών εκπ/κών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου για το διδακτικό έτος 2015-2016.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2015-2016 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 26 Νηπιαγωγοί ΕΑΕ (ΠΕ60.50), 11 Δάσκαλοι ΕΑΕ (ΠΕ71 & ΠΕ70.50) και 156 Δάσκαλοι (κλάδου ΠΕ70) για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) ή/και των Τμημάτων Ένταξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόσληψης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 16 έως και την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
 Για τους πίνακες των ονομάτων πατήστε εδώ.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Τα βρίσκουν σε όλα με την τρόικα - Ti θα συμβεί με τις 100 δόσεις

Το θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς φαίνεται ότι είναι το βασικό ζήτημα που μένει προς επίλυση, προκειμένου να επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων.

Ωστόσο, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη έως αύριο το βράδυ, προκειμένου να συνεδριάσει την Κυριακή το Euro Working Group και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Στα υπόλοιπα ζητήματα υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντική προσέγγιση και ειδικότερα:
*Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι εκπρόσωποι των πιστωτών φέρεται να δέχονται τη σταδιακή μείωση του χρονικού διαστήματος (τώρα, ένας μήνας από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή), προκειμένου να βρεθεί ο οφειλέτης εκτός ρύθμισης. Τον Ιούνιο 2016 θα περιορισθεί στις 20 ημέρες και τον Δεκέμβριο 2016 στις 10 ημέρες και στη συνέχεια θα μηδενισθεί.
Για τα γενόσημα φάρμακα, έχει συμφωνηθεί η σταδιακή μείωση των τιμών τους, ενώ συμφωνία φαίνεται να έχει υπάρξει και στις αλλαγές όσον αφορά στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.
Ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, φέρεται να έχει συμφωνηθεί η επιβολή τέλους στον στοιχηματισμό.
Πάντως, η τρόικα θα μείνει και την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου να φτιάξουν το σετ του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ για το αγγελιόσημο, η κυβέρνηση το έχει θέσει για την επόμενη φάση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές το θέτουν εμμέσως.
Όλα αυτά, αναμένεται να "τακτοποιηθούν" με νομοσχέδιο "σκούπα", που θα περιλαμβάνει τα πάντα ακόμα και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Νεότερες εξελίξεις για τα τέλη κυκλοφορίας - Ποιοι θα πληρώσουν ακριβότερα τα τέλη έως και 40 ευρώ

- Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας
- Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, θα δημιουργηθεί μία νέα κατηγορία Ι.Χ. αυτοκινήτων
- Θα υπάρξουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας έως 7% στα οχήματα νέας τεχνολογίας ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων
- ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Το σίριαλ με τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχει τέλος, όπως όλα δείχνουν και ενώ ήταν το υπουργείο Οικονομικών σε ετοιμότητα να ανακοινώσει ακόμα και απόψε τα νέα τέλη κυκλοφορίας, τώρα οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση μετατίθεται για τη Δευτέρα.
Μέχρι τότε βέβαια μπορεί να υπάρξουν και νέες αλλαγές στα σενάρια, αλλά προς το παρόν ας καταγράψουμε το μέχρι τώρα επικρατέστερο σενάριο.
Σύμφωνα λοιπόν με τις νεότερες πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που 'την πάτησαν" είναι εκείνοι που αγόρασαν το αυτοκίνητό τους από το 2006 και μετά.
Αυτοί οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα αποτελέσουν μία νέα κατηγορία. Θα αφορά όλους εκείνους που αγόρασαν αυτοκίνητο και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από το 2006 έως το 2010. Σε αυτή τη κατηγορία θα υπάρξει και η επιβάρυνση με αύξηση των τελών κυκλοφορίας που θα φτάσει από τα 10 έως τα 40 ευρώ.
Συγκεκριμένα οι αλλαγές που θα προωθηθούν και πιθανότατα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα είναι:
- Για τα αυτοκίνητα δεκαετίας η έκπτωση θα είναι της τάξεως του 5%, ενώ για οχήματα που η πρώτη τους κυκλοφορία ξεπερνά τα 15 χρόνια, τότε οι ιδιοκτήτες θα δουν ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση, η οποία όμως προς το παρόν δεν έχει κλείσει.
- Τα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει πριν από την 1η Νοεμβρίου του 2010 θα έχουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας με την έκπτωση σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει και το 10%.
- Τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα "πράσινα" θα πληρώσουν για πρώτη φορά τέλη κυκλοφορίας με την επιβάρυνση να κυμαίνεται στα 90 λεπτά ανά γραμμάριο εκπομπής.
- Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2006 έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 και ξεπερνούν τα 1400 κυβικά η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας θα φτάσει από 10 έως 40 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος.

40 συμβουλές για να αντέχεις στα δύσκολα.

Θα βρέξει αστέρια το βράδυ της Τρίτης 17 Νοεμβρίου

Πρώτα οι υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων εκπαιδευτικών και μετά οι προσλήψεις των αναπληρωτών

Για την επόμενη σχολική χρονιά , για την πραγματοποίηση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών απαιτείται   να έχουν  ολοκληρωθεί    οι μετατάξεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις μονίμων εκπαιδευτικών, μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, προκειμένου να καταστεί ακριβής ο αριθμός των λειτουργικών κενών ανά περιοχή, κλάδο και ειδικότητα και να προχωρήσουμε στη διενέργεια των προσλήψεων στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ορίζεται στο άρθ.7 του Ν.3848/2010.

Την παραπάνω τονίζονται σε γραπτή δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση της Βουλευτού Α. Καραμανλή , σχετικά με τα Δημοτικά με ΕΑΕΠ.

Την πρόταση του Α. Λοβέρδου για 10.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών επανέφερε ο υπ. Παιδείας

Την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για 10.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών επανέφερε  στην Κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εσωτερικών ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.
Ο κ. Λοβέρδος είχε αναθέσει στο επιτελείο του τότε Γενικού Γραμματέα Θανάση Κυριαζή να συντάξει μελέτη, προκειμένου να πεισθεί η τρόικα και αν εγκρίνει την πρόσληψη 10.000 μονίμων εκπαιδευτικών.
Την μελέτη  αυτή ο κ. Λοβερδος δεν πρόλαβε να την καταθέσει στα αρμόδια όργανα , αλλά την παρέδωσε στα χέρια του Τάσου Κουράκη , την ημέρα παραλαβής του χαρτοφυλακίου.
Ο υπουργός Νίκος Φίλης, όπως ο είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης στη συνάντηση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ,  το υπουργείο Παιδείας ζήτησε 10000 μόνιμους διορισμούς για την επόμενη χρονιά.
Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου   για την επιλογή προϊσταμένων  ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι θα δοθεί τη Δευτέρα για διαβούλευση.

Εσωτερικός Κανονισμός σχολείων για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών

Tον Εσωτερικό Κανονισμό Σχολικής Μονάδας καθώς και το Μνημόνιο ενεργειών για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών και ΧΒΡΠ περιστατικών,απέστειλε το υπουργείο Παιδειας στις σχολικές μονάδες.

Στα 300 καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο το Ε.Κ.Π.Α.

Με βάση τη συνεχιζόμενη προσπάθειά μας να αναλύσουμε πρόσφατα δεδομένα που αφορούν τις κατατάξεις των Ελληνικών ΑΕΙ, παρατηρούμε μεγάλο αριθμό μεθοδολογιών, φορέων, αλγορίθμων και κριτηρίων βάσει των οποίων προκύπτουν διεθνείς λίστες κατάταξης Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Ένας από τους φορείς που αξιολογούν τα Ιδρύματα είναι και ο εκδοτικός οίκος «U.S. News & World Report» των Η.Π.Α. ο οποίος, από το σύνολο των, περίπου, 18.000 Πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, αξιολογεί τα καλύτερα 750 Πανεπιστήμια, τόσο από τις Η.Π.Α. όσο και από 57 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Με βάση αυτή τη μεθοδολογία, αρχικά, δημιουργείται μια «δεξαμενή» 1.000 Πανεπιστημίων από δεδομένα που παρέχονται από το Thomson Reuters InCitesTM και τελικά αξιολογούνται και επιλέγονται τα 750 καλύτερα ιδρύματα. Από τα αρχικά ιδρύματα που επιλέγονται τα 200 προέρχονται από την αξιολόγηση της «Thomson Reuters' global reputation survey» και άλλα 200 ιδρύματα προστίθενται με βάση τον αριθμό των δημοσιεύσεων της τελευταίας 5-ετίας.
Το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 750 καλύτερα Ιδρύματα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα 12 διαφορετικών κριτηρίων:
1.       Global research reputation (12.5%)
2.       Regional research reputation (12.5%)
3.       Publications (10%)
4.       Books (2.5%)
5.       Conferences (2.5%)
6.       Normalized citation impact (10%)
7.       Total citations (7.5%)
8.       Number of publications that are among the 10 percent most cited (12.5%)
9.       Percentage of total publications that are among the 10 percent most cited (10%)
10.   International collaboration (10%)
11.   Number of Ph.D.s awarded (5%)
12.   Number of Ph.D.s awarded per academic staff member (5%)
Περισσότερες λεπτομέρειες:
Από τα προσφάτως δημοσιευμένα στοιχεία του «U.S. News & World Report» προκύπτει για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι κατέχει παγκοσμίως τη θέση 292 (http://www.usnews.com/education/best-global-universities/rankings?page=30), ενώ καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των Ελληνικών ΑΕΙ. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΕΚΠΑ κατέχει τη θέση 126 από τα 332 Πανεπιστήμια που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΚΠΑ έχει υπερκεράσει στην κατάταξη Πανεπιστήμια εγνωσμένου κύρους.
Στα επιμέρους κριτήρια που αξιολογήθηκαν, το Πανεπιστήμιό μας κατατάσσεται παγκοσμίως στη:
-          Θέση 164 όσον αφορά τον αριθμό των δημοσιεύσεων,
-          Θέση 184 στις συνολικές αναφορές (citations) στο δημοσιευμένο έργο
-          Θέση 196 στον αριθμό των δημοσιεύσεων που ανήκουν στο 10% των εργασιών με τις περισσότερες αναφορές παγκοσμίως.
Στα επιμέρους επιστημονικά πεδία το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσεται στις θέσεις:
-          181 στο πεδίο της Ιατρικής,
-          85 στο πεδίο της Φαρμακολογίας,
-          176 στο πεδίο της Φυσικής,
-          237 στο πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών
Τέλος, επισημαίνεται ότι με βάση την κατάταξη του Academic Ranking of World Universities (Shanghai), το Φυσικό Τμήμα κατατάσσεται στις θέσεις 101-151 το 2015, μια θέση την οποία διατηρεί σταθερά από το 2012 μέχρι σήμερα (εκ παραδρομής, σε προηγούμενο μήνυμα, δεν είχε αναφερθεί η θέση του Τμήματος Φυσικής στην κατάταξη του ARWU μετά το 2012).

Ανοίγει “παράθυρο” για μεταθέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Με μία απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αν και δεν προβλέπεται από σχετική νομοθεσία, ανοίγει ο δρόμος για μεταθέσεις εκπαιδευτικών από Νομό σε Νομό, κατόπιν αίτησης των  ενδιαφερομένων για σοβαρούς λόγους.
Ο υπουργός Παιδείας (σ.σ. τέτοια απόφαση υπογράφεται για πρώτη φορά από υπουργό), υπέγραψε απόφαση με την οποία μεταθέτει αναπληρωτή εκπαιδευτικό από το Αιγαίο στη Βόρεια Ελλάδα   και μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Η αιτιολογία  της μετάθεσης που αναφέρεται στην υπουργική απόφαση είναι “για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους υγείας και για οικογενειακούς λόγους”.

Από ΕΣΠΑ και ΠΔΕ οι σημερινές προσλήψεις ΠΕ70 και ΠΕ60.50. Πότε ΖΕΠ και Δ Φάση

Συγκλονιστικά επίκαιρο άρθρο του Ζαχαρία Παπαντωνιου στην Εστία το 1921!

Πρό 92 ἐτῶν, τήν 21η Ὀκτωβρίου 1921, ἡ «Ἑστία» εἶχε δημοσιεύσει ἕνα συγκλονιστικό ἄρθρο τοῦ τότε συνεργάτου της, μεγάλου λογοτέχνη, ποιητῆ καί δημοσιογράφου Ζαχαρία Παπαντωνίου. Τό ἄρθρο περιέγραφε τήν νοοτροπία τῶν περισσοτέρων Ἑλλήνων πολιτῶν, οἱ ὁποῖοι περιμένουν τά πάντα ἀπό τό κράτος.

Τῶν νέων πού θέλουν νά γίνουν δημόσιοι ὑπάλληλοι, πού δέν ἀναλαμβάνουν ἀτομικές πρωτοβουλίες, πού ζοῦν εἰς βάρος τῆς οἰκογενείας τους καί τοῦ κοινωνικοῦ συνόλου. Ἐχαρακτηρίζοντο δέ ὅλοι αὐτοί ἀπό τόν Ζαχαρία Παπαντωνίου ὡς «ἑτερόβιοι»!

Καμμία πρωτοβουλία

Ἰδού τά κυριώτερα ἀποσπάσματα τοῦ συγκλονιστικοῦ ἐκείνου ἄρθρου, μέ τίτλο «Ὀλίγα Ἄτομα», τό ὁποῖο ἐξῆρε κάποιους νέους πού εἶχαν ἀποκρούσει προσφορά νά γίνουν δημόσιοι ὑπάλληλοι:
«Ἡ κοινωνία μας, διά λόγους καί συστάσεως καί ἀνατροφῆς, ἀνήκει εἰς ἐκείνας τάς κοινωνίας ὅπου τό ἄτομον ἐσυνήθισε νά περιμένη τήν ζωήν του ἀπό τάς ὁμάδας ἤ τουλάχιστον ἀπό τήν πλουσιωτέραν τῶν ὁμάδων, ἀπό τό Κράτος.
Ἡ ἱστορία τοῦ νεαροῦ μας κράτους εἶναι ἀκριβῶς αὐτή ἡ ἀπραξία τοῦ ἀτόμου, τό ὁποῖον προετοιμάζεται νά ζήση ἀπό τό Δημόσιον, καί ἡ πολιτική μας ἴσως δέν ἦτο τίποτε ἄλλο παρά σύγκρουσις ἀτόμων, ἐμποδισθέντων νά ἐκπληρώσουν τόν προορισμόν τοῦτον, πρός

ἄλλα ἄτομα τά ὁποῖα τόν ἐξεπλήρωσαν. Ἡ δημοσία θέσις εἶχε γίνει τό ὕψιστον τῆς ἐνεργείας καί ἡ ἀπόλυσις ἑνός ὑπαλλήλου ὁ θάνατός του.
Πρέπει λοιπόν νά θεωρηθῆ ἐξαιρετικόν γεγονός ὅτι νέοι Ἕλληνες, πολλοί ταυτοχρόνως, ἠρνήθησαν δημοσίαν θέσιν. Εἰς τήν κοινωνίαν μας μία τέτοια ἐπανάστασις σημαίνει ὄχι μόνον ὅτι ἐδημιουργήθησαν ἰδιωτικαί ἐργασίαι, ἀλλ’ ὅτι ὑπάρχουν ἄνθρωποι πού ἔχουν τό θάρρος νά ἀντικρύσουν αὐτάς τάς ἐργασίας μέ τούς κινδύνους των.
Εἰς κοινωνίας, ὡς ἡ ἰδική μας, πού παράγουν ὑπαλλήλους οἱ ὁποῖοι ζοῦν κατά τρόπον ὁμοιόμορφον ἐντός τοῦ κρατικοῦ στρατῶνος, θά εἶναι θαῦμα νά μορφωθῆ ἄνθρωπος ἐννοῶν τήν δύναμιν τοῦ ἀτόμου καί τῆς ἰδιωτικῆς πρωτοβουλίας. Τόσον πολύ ἡ ὁμάς, ἡ παράδοσίς της καί ἡ ἐκπαίδευσις ἔχουν φονεύσει τήν αὐτενέργειαν. Τό κράτος, ἡ συγκεντρωτική αὐτή δύναμις, συνηθίζει τό ἄτομον νά περιμένη τήν ζωήν του ἀπό τούς ἄλλους».

Ὁ Ζαχαρίας Παπαντωνίου ἀποδίδει τήν νοοτροπία αὐτή στό ἐκπαιδευτικό μας σύστημα, σέ ἀντίθεση πρός τό Ἀγγλοσαξωνικό, τό ὁποῖο διαμορφώνει χαρακτῆρες καί ὑπεύθυνα ἄτομα. Ἰδού τί γράφει:
«Ἕνας θαυμαστής τοῦ Ἀγγλοσαξωνισμοῦ ἐμέτρησε πέντε εἴδη “παρασίτων” εἰς τάς δυτικάς κοινωνίας μέ τήν συγκεντρωτικήν κρατικήν μορφήν.

– Εἶναι ὁ νέος πού ζῆ εἰς βάρος τῆς οἰκογενείας του.

– Ὁ νέος πού ἐλπίζει εἰς μεγάλην προῖκα.

– Ὁ νέος πού θεωρεῖ ὅτι δέν ὑπάρχει κοινωνική ὑπόληψις καί ἀξία ἔξω ἀπό τήν ὑπαλληλίαν.

– Ὁ ἄνθρωπος πού περιμένει νά τόν καλλιτερεύση, νά τόν θρέψη ἤ νά τόν σώση ἡ ὁμάς.

– Καί τέλος ὁ μικροπολιτικός, πού κρατεῖ εἰς μίαν διαρκῆ ἀπάτην τήν ὁμάδα τῆς ἐπαρχίας του γιά νά συντηρηθῆ ἀπό αὐτήν».

Καρπός τοῦ συστήματος

Καί ὁ Παπαντωνίου συνεχίζει:

«Οἱ πέντε αὐτοί “ἑτερόβιοι” εἶναι ὁ καρπός τοῦ ἐκπαιδευτικοῦ μας συστήματος, καί αὐτοί ἀκριβῶς λείπουν μεταξύ τῶν Ἀγγλοσαξώνων. Ὁ σκοπός των εἶναι νά δώσουν τό ἐλάχιστον τῆς ἐργασίας εἰς τήν ὁμάδα καί νά πάρουν ἀπό αὐτήν τό μέγιστον τῆς ἀπολαύσεως. Τό ἀποτέλεσμα εἶναι ὅτι καλλιεργεῖται μεταξύ τῶν ἀνθρώπων τούτων ζωή ράθυμος, μοιρολατρική καί δυστυχισμένη.

Εἰς τήν Ἑλλάδα ἀνατρεφόμεθα διά νά γίνωμεν ὑπάλληλοι. Εἰς τό σχολεῖον μανθάνομεν γλῶσσαν καί χρονολογίας. Τήν ζωήν δέν τήν ξεύρομεν καί τόν χαρακτῆρα, ὁ ὁποῖος πρό παντός μᾶς χρειάζεται, δέν τόν ἔχομεν, οὔτε ὑπάρχει ἐλπίς νά τόν ἀποκτήσωμεν, μέ τήν περιφρόνησίν μας πρός τό εἶδος τῆς ἐκπαιδεύσεως πού ἀναπτύσσει τήν αὐτενέργειαν καί εὐνοεῖ τήν ζωήν. Εἶναι λοιπόν εὐχάριστον θαῦμα ὅτι ὀλίγοι νέοι Ἕλληνες, κληθέντες ἀπό τό Κράτος ὡς ὑπάλληλοι, ἀπέκρουσαν εὐγενῶς τήν προσφοράν, ἀποφασισμένοι νά κινήσουν τούς μύωνάς των καί νά διατηρήσουν τήν κεφαλήν των».

Αὐτά ἔγραφε πρό 92 ἐτῶν ἀπό τίς στῆλες αὐτές ὁ Ζαχαρίας Παπαντωνίου. Ἐμεῖς δέν χρειάζεται νά προσθέσουμε τίποτε. Τά γραφόμενά του ἰσχύουν μέχρι κεραίας καί σήμερα. Οἱ περισσότεροι Ἕλληνες παραμένουν ἑτερόβιοι! Προδήλως γι’ αὐτό φθάσαμε νά ἐξαρτώμεθα ἀπό τήν τρόϊκα...

Eκπληκτικές φωτογραφίες με ηλιοβασιλέματα από όλο τον κόσμο που κόβουν την ανάσα - Θα σας εντυπωσιάσουν

Ροξάκια

Υλικά

 • 2 πακετάκια ξερή μαγιά
 • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
 • 2 φλιτζάνια σπορέλαιο
 • 1/3 του φλιτζανιού κονιάκ
 • 2 συσκευασίες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
 • 3 φακελάκια βανίλια
 • 100 γρ. κακάο
 • Για το σιρόπι
 • 3 ποτήρια νερό
 • 3,5 ποτήρια ζάχαρη

Εκτέλεση

 1. Διαλύετε σε μία λεκάνη τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Στη συνέχεια προσθέτετε το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη μία συσκευασία αλεύρι και τις βανίλιες. Χωρίζετε την αραιή αυτή ζύμη στα δύο. Στο ένα μέρος του μείγματος προσθέτετε τη δεύτερη σακούλα αλεύρι και στο άλλο ρίχνετε τα 100 γρ. κακάο. Ζυμώνετε τις δύο ζύμες χωριστά. 
 2. Ανοίγετε από την άσπρη ζύμη ένα μακρόστενο φύλλο πάχους 1 εκ. και πλάτους 10 εκ. Πλάθετε τη μαύρη ζύμη σε κουλούρα διαμέτρου 4 περίπου εκ. και την τοποθετείτε στο ανοιγμένο άσπρο φύλλο. Τυλίγετε τη μαύρη κουλούρα μέσα στο άσπρο φύλλο και το κολλάτε καλά για να μην ανοίξει. Γίνεται ένα χοντρό μπαστούνι. 
 3. Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε αυτό το μπαστούνι σε φέτες και τις τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνετε τα ροξάκια σε προθερμασμένο φούρνο για 20' περίπου στους 180° -200° C.
 4. Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας για 5' τη ζάχαρη με το νερό και όταν τα ροξάκια κρυώσουν τα περιχύνετε με το σιρόπι. Τα αφήνετε για αρκετές ώρες να τραβήξουν το σιρόπι και σερβίρετε. 

'Εξυπνες λύσεις για την προστασία την κατοικίας απ' τα «κόκκινα» δάνεια

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη & μαγνήσιο

Ανακαλούνται αυτοκίνητα Hyundai i30 - Πιθανό πρόβλημα στο τιμόνι

Σε ανάκληση 1.704 αυτοκινήτων Hyundai μοντέλο i30 προχωρά η Hyundai Hellas Π.& Ρ. ∆άβαρη σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας λόγω πιθανού προβλήματος στην υποβοήθηση του τιμονιού.

Πρόκειται για οχήματα από το εργοστάσιο κατασκευής της Τσεχίας με ημερομηνία παραγωγής από την 1η Νοεμβρίου 2009 έως και τις 30 Απριλίου 2010 και αριθμούς πλαισίου από TMADB51CAAJ081065 έως TMADC81SABJ035611.
Τα οχήματα αυτά ενδέχεται να παρουσιάσουν μειωμένη υποβοήθηση του ηλεκτρικού τιμονιού, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το λαμπάκι EPS MIL (‘ON'). Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.
Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο επισκευαστών HYUNDAI σε όλη την Ελλάδα, για προληπτικό έλεγχο ή αντικατάσταση του ηλεκτρικού τιμονιού εάν χρειάζεται, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις στο τηλέφωνο 210 5507220.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δουλεύουμε για τους Γερμανούς! - Τέταρτοι στον κόσμο οι Έλληνες σε ώρες εργασίας

Από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στον κόσμο είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για το 2014.

Πρωταθλητές στην εργασία είναι οι Μεξικανοί με 2.228 ώρες εργασίας ετησίως, που αντιστοιχούν περίπου σε 42,85 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Κόστα Ρίκα με 2216 ώρες ετησίως και 42,62 εβδομαδιαίως, στην τρίτη θέση οι Κορεάτες με 2124 ώρες ετήσιως, δηλαδή 40,85 ώρες την εβδομάδα και στην τέταρτη οι Έλληνες με 2042 ώρες ετησίως και με 39,27 ώρες την εβδομάδα. Ακολουθούν οι Χιλιανοί, με 1190 ώρες ετησίως και οι Ρώσοι με 1985 ώρες.
Στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται Ολλανδοί, Νορβηγοί, Δανοί ενώ στην τελευταία 36η θέση οι Γερμανοί με 1371 ώρες ετησίως που αντιστοιχούν σε 26.37 ώρες εβδομαδιαίως. Οι Γάλλοι εργάζονται 1473 ώρες ετησίως και 28.33 εβδομαδιαίως, ενώ αρκετά υψηλά στην κατάταξη βρίσκονται οι Αμερικανοί με 34.30 ώρες εβδομαδιαίως.
Πάντως, όπως αναφέρει το περιοδικό Fortune έχει δημιουργηθεί μία νέα τάση παγκοσμίως, τόσο από χώρες όσο και από επιχειρήσεις, για μείωση των ωρών εργασίας, καθώς υπάρχουν έρευνες που συνδέουν την υπερεργασία με τη μείωση της αποδοτικότητας του εργαζόμενου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Σουηδία που προχωρά στη θέσπιση του 30ωρου την εβδομάδα και η Γαλλία, όπου πέρυσι υπεγράφη συμφωνία η οποία προβλέπει ότι οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να διασφαλίζουν ότι εργαζόμενοι στην υψηλή τεχνολογία θα μπορούν να «αποσυνδέονται» από την εργασία μετά τη λήξη του ωραρίου τους. Για τους 250.000 αυτούς εργαζόμενους, η συμφωνία βάζει τέλος στα emails και τα τηλεφωνήματα όταν δεν είναι στη δουλειά.

Der Spiegel: Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά

Ο Τσίπρας μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις από πλευράς των Ευρωπαίων στην υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, που φέρεται να έχει πληροφορίες πως δεν θα καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά εξαιτίας της κρίσης με τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το Spiegel, που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή λόγω του θανάτου του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ, οι σχετικές συζητήσεις αφορούν πρωτίστως το ερώτημα εάν ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα πρέπει να καταργηθεί σε όλα τα ελληνικά νησιά.
«Η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε αυτό. Σε ένα πρώτο βήμα αυξήθηκε ο ΦΠΑ τον Οκτώβριο σε έξι μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως τη Μύκονο και τη Ρόδο, στο έως και 23%. Μέχρι πρότινος προβλέποντας ότι θα ακολουθούσαν και άλλα νησιά».
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, «αυτό δεν φαίνεται να ισχύει πια. Σε συνάντηση που είχε με τον ευρωπαίο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, ο Αλέξης Τσίπρας του επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αυξήσει τον ΦΠΑ σε νησιά που πλήττονται ιδιαίτερα από τις ροές σύρων προσφύγων από την Τουρκία, όπως είναι η Λέσβος. Ο κ. Μοσκοβισί φέρεται να δήλωσε ότι θα το εξετάσει».

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις
Η Κομισιόν μάλιστα, σύμφωνα με το Der Spiegel, επιβεβαίωσε ότι Μοσκοβισί και Τσίπρας μίλησαν για την προσφυγική κρίση αλλά και για το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ «στα τοπικά πολιτικά του συμφραζόμενα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
«Ωστόσο δεν υπήρξαν δεσμεύσεις. Η τρέχουσα λουξεμβουργιανή προεδρία στην ΕΕ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανταποκριθούν οι Ευρωπαίοι στο ελληνικό αίτημα, διαβεβαίωσε σε συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα ο υπ. Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. Για να συμπληρώσει όμως ότι οι Έλληνες θα πρέπει «να δείξουν λίγο περισσότερη πολιτική βούληση στην προσφυγική κρίση».

Πηγή Deutsche Welle

Τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων: Δυο αυξήσεις φωτιά και μια μείωση για τα “σαραβαλάκια”

- Τέλος η απαλλαγές για όσους έχουν χαμηλούς ρύπους
- Δείτε πως θα πληρώνουν τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας
- Για πρώτη φορά μπαίνει συντελεστής παλαιότητας στα τέλη
- Έκπτωση ως και 10% για τα παλιά αυτοκίνητα

Αν και ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, Παναγιώτης Μελαχρινός, διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι σήμερα ή το αργότερο αύριο θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, έδωσε στοιχεία που δείχνουν τι μας περιμένει. Οι πληροφορίες του Newsit.gr λένε ότι:
Θα υπάρξει αύξηση των τελών στα καινούργια αυτοκίνητα μετά το 2010 καθώς και στα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
Τα ίδια ποσά θα πληρώσουν όσοι έχουν αυτοκίνητο μικρού ή μεσαίου κυβισμού άνω των πέντε ετών
Αυξάνονται τα τέλη κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που είναι μεγάλου κυβισμού και είναι από 5 ως 10 ετών, ενώ θα μειωθούν τα τέλη για τα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα άνω των 10 ετών.
Για πρώτη φορά λοιπόν θεσπίζεται συντελεστής παλαιότητας στα τέλη αυτοκινήτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τα αυτοκίνητα άνω των 10 ετών θα έχουν έκπτωση ως και 10%.
Παράλληλα όμως αυξάνονται τα τέλη για τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μέσω μείωσης των ορίων απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.
Για όσους έχουν αυτοκίνητο που ταξινομήθηκε μετά την 01/11/2010 και που έως τώρα εάν οι ρύποι τους δεν ξεπερνούσαν τα 100 γραμμάρια δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 90 λεπτών του ευρώ ανά γραμμάριο. Εάν δηλαδή οι ρύπου είναι 95 γραμμάρια τα τέλη θα είναι 85,5 ευρώ.
Για τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν μετά την 01/11/2010 και τα οποία πληρώνουν τέλη με βάση τους ρύπους θα υπάρξουν αυξήσεις στα ποσά των τελών ανά γραμμάριο.
Οι αυξήσεις αυτές θα είναι κλιμακωτές ανάλογα με τους ρύπους από 10 ως 30 λεπτά. Δηλαδή ένα αυτοκίνητο με ρύπους 120 γραμμαρίων θα πληρώσει περίπου 12 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης: Στην τράπεζα από σήμερα τα χρήματα

Ευχάριστα νέα για όσους είναι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης για το 2015.

Σήμερα όπως διαβεβαίωσε η Γ.Γ. εσόδων μέσω του ΑΝΤ1 μπαίνουν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων.
Προσοχή, πρόκειται για το επίδομα θέρμανσης των δικαιούχων για πέρυσι. Τα χρήματα που θα μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς σήμερα αφορούν όσους πήραν πετρέλαιο μέχρι και τις 2 Απριλίου του 2015.

Το κοιλιακό λίπος αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης υψηλής πίεσης

Το υπερβολικό λίπος γύρω από την κοιλιά οδηγεί το άτομο στην εμφάνιση υψηλής πίεσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κοιλιακό λίπος σε άνδρες και γυναίκες αποτελεί μέρος του μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο χαρακτηρίζεται επιπρόσθετα από υψηλή χοληστερόλη, υψηλή πίεση και ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη που οδηγεί στο διαβήτη τύπου 2.
Τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο κινδυνεύουν να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου περισσότερο από τους υπολοίπους. Κινέζοι επιστήμονες μελέτησαν 2.377 άτομα στην Ταϊβάν για 10 συνεχή έτη, η σχέση της υψηλής πίεσης που εμφάνιζαν με το κοιλιακό λίπος που είχαν. Όταν ξεκίνησε η μελέτη ήταν όλοι άνω των 30 ετών.Στη διάρκεια των 10 ετών της μελέτης, το 25% των συμμετεχόντων που είχαν μεγαλύτερη παράμετρο κοιλιάς παρουσίασε υψηλή πίεση. Μάλιστα μεγαλύτερο κίνδυνο, είχαν τα άτομα που από την αρχή της έρευνας είχαν μεγάλη περίμετρο κοιλιάς.Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η περίμετρος της κοιλιάς θεωρείται αυξημένη όταν είναι ίση ή μεγαλύτερη από 102 εκατοστά στους άνδρες και ίση ή μεγαλύτερη από 89 εκατοστά στις γυναίκες.Όπως σημείωσαν, η αύξηση του κοιλιακού λίπους επιδρά περισσότερο από τη γενική παχυσαρκία ως παράγοντας πρόκλησης υψηλής πίεσης και της ανθεκτικότητας στην ινσουλίνη.Γι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό να προλαμβάνεται η κοιλιακή παχυσαρκία και όχι μόνο η παχυσαρκία γενικότερα.

Παλιές φωτογραφίες από τα ελληνικά σχολεία!

Βόλτα στη Θεσσαλονίκη των 80s. Ένα νοσταλγικό βίντεο από την Πυλαία έως την Καλαμαριά. Εικόνες και από τον απίστευτο χιονιά του 1988

Νέα εικαστική παρέμβαση που διχάζει…

glipto molos 
Μία νέα εικαστική παρέμβαση καταγράφηκε στα Γιάννινα... Προς έκπληξη πολλών μάλιστα, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμία σχετική ανακοίνωση..
Το γλυπτό που βλέπετε στη φωτογραφία τοποθετήθηκε στην παραλίμνιο, απέναντι ακριβώς από τα καραβάκια.
Όπως προκύπτει από σχόλια στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, δεν καλύπτει την αισθητική των περισσοτέρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω γλυπτό, κατασκευάστηκε από Ιταλό καλλιτέχνη, στο πλαίσιο συμποσίου γλυπτικής που είχε γίνει το καλοκαίρι.
Ωστόσο είναι άγνωστο, ποιος και πότε έλαβε την απόφαση για την τοποθέτησή του στο συγκεκριμένο σημείο, κάτω δηλαδή από το Κάστρο των Ιωαννίνων.

«Αν το παιδί δεν γράφει κάθε μέρα μία σελίδα, μην περιμένετε ποτέ να γράψει»

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Μύσας ὁ χρυσοῦς Ἰωάννης τὸ στόμα,
Ἀφῆκεν ἡμῖν ἄλλο τὰς βίβλους στόμα.
Ἀμφὶ τρίτην δεκάτην σίγησεν χρύσεα χείλη.
Βιογραφία
Ο μεγάλος αυτός πατέρας και διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 μ.Χ.(κατά άλλους το 354 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο στρατηγός Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του - χήρα τότε 20 ετών - τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. Ήταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια - κοντά στον τότε διάσημο ρήτορα Λιβάνια - αλλά και στην Αθήνα, μαζί με τον αγαπημένο του φίλο Μέγα Βασίλειο (βλέπε 1 Ιανουαρίου).

Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευε προσευχόμενος και μελετώντας τις Άγιες Γραφές. Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, οπού χειροτονήθηκε διάκονος - το 381 μ.Χ., σε ηλικία 34 ετών - από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο. Αργότερα δε από τον διάδοχο του Μελετίου Φλαβιανό πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών.

Κατά την Ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματα του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές τους βαθύτατα. Η φήμη του αυτή έφτασε μέχρι τη βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397 μΧ., με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ. Και από την θέση αυτή ο Ιερός Χρυσόστομος, εκτός άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται από τα πολλά συγγράμματα του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του). Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές.

Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα αυτήν την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της. Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξαδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σ' ένα χωριό της Βιθυνίας. Η απόφαση αυτή όμως, τόσο εξερέθισε τα πλήθη, ώστε αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση (402 μ.Χ.). Αλλά λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε και πάλι να εξορίσει τον Άγιο (20 Ιουνίου 404 μ.Χ.) στην Κουκουσό της Αρμενίας και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.

Ο Μ. Ι. Γαλανός στον Συναξαριστή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει για τον Ιερό Χρυσόστομο, ότι υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας. Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε δε υπήρξε εφάμιλλός του στην ετοιμολογία, την απλότητα, αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας. Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικότατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα. Ανήκει σ' αυτούς που φαίνονται «ὡς φωστῆρες ἐν κόσμῳ» (Προς Φιλιππησίους, 6' 15.). Δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στον κόσμο.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο ιερός Χρυσόστομος πέθανε την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω εορτής της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου. Επίσης την 15η Δεκεμβρίου εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του, αλλά η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Και τέλος την 26η Φεβρουαρίου εορτάζουμε την μνήμη της χειροτονίας του σε πρεσβύτερο.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος πλ. δ’.
Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν ὑπὲρ ἡμῶν.
Ἐκ τῶν οὐρανῶν ἐδέξω τὴν θείαν χάριν, καὶ διὰ τῶν σῶν χειλέων, πάντας διδάσκεις, προσκυνεῖν ἐν Τριάδι τὸν ἕνα Θεόν, Ἰωάννη Χρυσόστομε, παμμακάριστε Ὅσιε, ἐπαξίως εὐφημοῦμέν σε· ὑπάρχεις γὰρ καθηγητής, ὡς τὰ θεῖα σαφῶν.

Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν Σοφίαν καὶ Λόγον.
Τὴν σοφίαν ἐξ ὕψους καταμαθών, καὶ τὴν χάριν τῶν λόγων παρὰ Θεοῦ, τοῖς πᾶσιν ἐξέλαμψας, ὡς χρυσὸς ἐν καμίνῳ, καὶ τὴν Ἁγίαν Τριάδα, Μονάδα ἐκήρυξας, τήν φιλάργυρον πλάνην, τοξεύσας τοῖς λόγοις σου· ὅθεν καὶ πρὸς ζῆλον, Βασιλίδα ἐλέγξας, ἀδίκως τῆς ποίμνης σου, ἀπελάθης μακάριε, Ἰωάννη Χρυσόστομε· πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου.

Ἕτερον Κάθισμα
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Σκεῦος ἔνθεον τῆς Ἐκκλησίας, πλοῦτος ἄσυλος τῆς εὐσεβείας, ἀνεδείχθης Ἱεράρχα Χρυσόστομε, ἐν ἀπαθείᾳ φαιδρύνας τὸν βίον σου, τοῖς δεομένοις ἐπαντλήσας τόν ἔλεον, Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἕτερον Κάθισμα
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Τοῖς χρυσέοις λόγοις σου, ἡ Ἐκκλησία, ἀρδομένη ἅπαντας, ποτίζει νάματα χρυσᾶ, καὶ ἰατρεύει νοσήματα, τῶν σὲ ὑμνούντων, παμμάκαρ Χρυσόστομε.

Ἕτερον Κάθισμα
Ἦχος πλ. δ’. Τὴν Σοφίαν καὶ Λογον.
Τῆς ἀρρήτου σοφίας θεοπτικῶς, ἐξαντλήσας τὸν πλοῦτον τὸν γνωστικόν, πᾶσιν ἐθησαύρισας, ὀρθοδοξίας τὰ νάματα, τῶν μὲν πιστῶν καρδίας, ἐνθέως εὐφραίνοντα, τῶν δὲ ἀπίστων ἀξίως, βυθίζοντα δόγματα· ὅθεν δι' ἀμφοτέρων, εὐσεβείας ἱδρῶσιν, ἐδείχθης ἀήττητος, τῆς Τριάδος ὑπέρμαχος, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, τῶν πταισμάτων ἄφεσιν δωρήσασθαι, τοῖς ἑορτάζουσι πόθῳ, τὴν ἁγίαν μνήμην σου.

Ὁ Οἶκος
Τῷ τῶν ὅλων Ποιητῇ κλίνω τὸ γόνυ, τῷ προαιωνίῳ Λόγῳ χεῖρας ἐκτείνω, λόγου ζητῶν χάρισμα, ἵνα ὑμνήσω τὸν Ὅσιον, ὃν αὐτὸς ἐμεγάλυνε· φησὶ γὰρ τῷ Προφήτῃ, ὁ ζῶν εἰς τοὺς αἰῶνας, Δοξάζω τοὺς ἐν πίστει δοξάζοντάς με· Ὁ οὖν ἐν τοῖς πάλαι τὸν Σαμουὴλ ἀνυψώσας, ἐδόξασε νῦν τὸν Ἱεράρχην· τὸ τάλαντον γὰρ ὃ ἐπιστεύθη, καλῶς ἐμπορευσάμενος, τῷ Βασιλεῖ προσήγαγε· διὸ καὶ ὑπερύψωσεν αὐτὸν ὁ ὑπερούσιος. Τούτου χάριν αἰτῶ ὁ ἀνάξιος ἐγὼ λόγον δοθῆναί μοι, ἵνα ἰσχύσω εὐσεβῶς ἀνυμνῆσαι αὐτόν. Τῶν περάτων γὰρ ὑπάρχει καθηγητής, ὡς τὰ θεῖα σαφῶν.

Οπτικοακουστικό Υλικό

media
Ακούστε το απολυτίκιο!
media
Ακούστε το απολυτίκιο!

Αγιογραφίες / Φωτογραφίες

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, 1894 μ.Χ. - Φανάρι, Κωνσταντινούπολη
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, 1894 μ.Χ. - Φανάρι, Κωνσταντινούπολη

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Εικόνα από το Aγιογραφείο της Μονής Βατοπαιδίου
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Εικόνα από το Aγιογραφείο της Μονής Βατοπαιδίου

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Φορητή εικόνα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως στην Βοστώνη
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Φορητή εικόνα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως στην Βοστώνη

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Ησυχαστήριο «Παναγία των Βρυούλων»
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Ησυχαστήριο «Παναγία των Βρυούλων»

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Παλαιοχώρας Αίγινας)
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Παλαιοχώρας Αίγινας)

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Mονή Xιλανδαρίου, Άγιον Όρος
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Mονή Xιλανδαρίου, Άγιον Όρος

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Ι. Ν. Οσίων Παρθενίου και Ευμενίου των εν Κουδουμά, δια χειρός Παναγιώτη Μόσχου (2006 μ.Χ.)
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος - Ι. Ν. Οσίων Παρθενίου και Ευμενίου των εν Κουδουμά, δια χειρός Παναγιώτη Μόσχου (2006 μ.Χ.)

Ο Απόστολος Παύλος υπαγορεύει στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο την ερμηνεία των επιστολών του. Εικόνα του αγιογραφείου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
Ο Απόστολος Παύλος υπαγορεύει στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο την ερμηνεία των επιστολών του. Εικόνα του αγιογραφείου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

Oμιλίες Iωάννου του Xρυσοστόμου - 1335 μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον Όρος
Oμιλίες Iωάννου του Xρυσοστόμου - 1335 μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον Όρος

Επιστροφή φόρου 2015: Τη Δευτέρα μπαίνουν τα χρήματα

Η επιστροφή φόρου για το 2015 ξεκινάει τη Δευτέρα, οι δικαιούχοι θα δουν επιπλέον χρήματα στους λογαριασμούς τους... αλλά όχι όλοι.

Για να μην υπάρχουν ... μπερδέματα καλό είναι να γνωρίζετε ότι εάν έχετε οφειλές προς το δημόσιο που είναι εκτός ρύθμισης θα υπάρξει συμψηφισμός
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στις εφορίες για φορολογούμενους για τους οποίους έχει εκδοθεί το Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (ΑΦΕΚ):
-Αν ο δικαιούχος της επιστροφής έχει οφειλές προς το Δημόσιο το ΑΦΕΚ εξοφλείται συμψηφιστικά αυτεπαγγέλτως από τη ΔΟΥ.
-Αν ο δικαιούχος δεν έχει οφειλές προς το Δημόσιο ή υπολείπεται ποσό προς επιστροφή μετά τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των οφειλών του, τότε, προκειμένου για ΑΦΕΚ επιστροφής κάτω των 300.000 ευρώ, αποστέλλεται σε αυτόν εντός δέκα ημερών από την εκκαθάριση του ΑΦΕΚ σχετική ειδοποίηση, προκειμένου να προσέλθει στη ΔΟΥ για την είσπραξη του ποσού προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά πληρωμής. Η αποπληρωμή γίνεται άμεσα, με εξαίρεση ενδεχόμενη πίστωση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό η οποία γίνεται το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες από την προσκόμιση των δικαιολογητικών.
-Προκειμένου για ΑΦΕΚ επιστροφής άνω των 300.000 ευρώ, για την πληρωμή των οποίων απαιτείται έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών, η αποπληρωμή στους δικαιούχους των προς επιστροφή ποσών πραγματοποιείται εντός το πολύ δύο μηνών από την ημερομηνία εκκαθάρισης του ΑΦΕΚ.

Τρίκαλα: Στο νοσοκομείο 12χρονος που έπεσε θύμα bullying! Συνελήφθησαν τέσσερις ανήλικοι!

Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Τρικάλων, υπόθεση επίθεσης σε βάρος 12χρονου μαθητή σχολείου της πόλης, από συμμαθητές του. Συνελήφθησαν στα Τρίκαλα, τέσσερις ανήλικοι και συγκεκριμένα τρεις Έλληνες (δύο αγόρια και ένα κορίτσι) και ένας αλλοδαπός από την Αλβανία, ηλικίας 14 και 15 ετών, για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της απειλής κατά συναυτουργία.

Επιπλέον, συνελήφθησαν και οι γονείς των ανηλίκων δραστών για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου! Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 12χρονος δέχτηκε επίθεση, χωρίς σαφή αιτία, σε στάση λεωφορείου από μία ομάδα ανηλίκων, μεταξύ των οποίων και οι συλληφθέντες, οι οποίοι τον έριξαν στο έδαφος χτυπώντας τον σε διάφορα σημεία του σώματός του ενώ ταυτόχρονα τον έβριζαν και τον απείλησαν. Το αποτέλεσμα ήταν ο 12χρονος να καταλήξει στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών τους συνεχίζονται. Την προανάκριση κάνει το Αστυνομικό Τμήμα Τρικάλων.
Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.

Νέα βουτιά της οικοδομής τον Αύγουστο

Βουτιά έκανε η οικοδομή τον Αύγουστο, αλλά χάρησ την καλύτερη εικόνα που είχε τους προηγούμενους μήνες, εμφανίζει θετική εξέλιξη το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κατά το μήνα Αύγουστο 2015 το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) στο σύνολο της Χώρας μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 769 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 131,9 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 543,7 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, μείωση κατά 11,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 21,9% στην επιφάνεια και κατά 28,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, κατά το μήνα Αύγουστο 2015 αντιστοιχούν σε 131,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 543,2 χιλιάδες m3 όγκου παρουσιάζοντας μείωση κατά 20,8% στην επιφάνεια και κατά 27,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Οι εκδοθείσες άδειες Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά το μήνα Αύγουστο 2015, στο σύνολο της Χώρας, αντιστοιχούν σε 0,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 0,5 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Αύγουστο 2015, είναι 0,1%. Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από το Σεπτέμβριο 2014 έως τον Αύγουστο 2015, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 13.302 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 2.817,4 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 14.644,1 χιλιάδες m3 όγκου.
Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2013 - Αυγούστου 2014 παρατηρήθηκε, αύξηση κατά 3,2% στην επιφάνεια και κατά 26,3% στον όγκο. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Σεπτεμβρίου 2014 - Αυγούστου 2015, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 5,0% στην επιφάνεια και κατά 3,7% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Σεπτεμβρίου 2013 - Αυγούστου 2014.
Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 25,5%. Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015, η Συνολική Οικοδομική Δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 13,3% στην επιφάνεια και κατά 46,5% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του έτους 2014. Αντίστοιχα, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 1,2% στην επιφάνεια.

Κόκκινα δάνεια: Νέα υποχώρηση στους πλειστηριασμούς – Ποιοι μένουν χωρίς προστασία

Η συμβιβαστική λύση στους πλειστηριασμούς περνάει από υποχωρήσεις και των δύο πλευρών. Μπορεί οι δανειστές “υποχωρώντας” να ανεβάσουν το ποσό αντικειμενικής αξίας, όμως ανάλογο βήμα απ' την κυβέρνηση θα σημάνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες θα δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στον πλειστηριασμό.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και το Σάββατο, θεωρώντας εφικτή την ολοκλήρωση της διαδικασίας.. Μάλιστα, εκτιμά ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Eurogroup Working Group μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μετά τη συνάντηση με την Τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί πως ο συμβιβασμός αφορά τόσο στο ποσό όσο και σε μια σταδιακή και σε βάθος χρόνου «χαλάρωση» των ορίων εισοδήματος.
Κάπως έτσι ενώ το σενάριο μέχρι σήμερα βάζει το “πλαφόν” στην αντικειμενική αξία στις 180.000 ευρώ δεν αποκλείεται το όριο αυτό να πέσει στις 160.000 ευρώ καθώς οι δανειστές ξεκινούν από μια βάση της τάξης των 120.000 ευρώ. Η αξία προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με όριο τα τρία.
Σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια υπολογίστηκε το κόστος διαβίωσης το οποίο πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή 1,7 για τους 12 μήνες του έτους και έτσι προκύπτει για:
Άγαμους: 10.342 ευρώ/έτος (537χ1,7χ12)
Ζευγάρι: 18.482 ευρώ/έτος (906χ1,7χ12)
Ζευγάρι με ένα παιδί: 22.848 ευρώ/έτος (1.120χ1,7χ12)
Ζευγάρι με δύο παιδιά: 27.500 ευρώ/έτος (1.347χ1,7χ12)

Η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια της παρεχόμενης προστασίας από το νόμο Κατσέλη, που πρέπει να είναι, πάντως, κατ' ελάχιστον 3 χρόνια, δηλαδή έως ότου η ελληνική οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης.

Συντάξεις: Δυο Ταμεία για κύρια και επικουρική σύνταξη και νέες μειώσεις

Κοντά σε συμφωνία και στο θέμα τους Ασφαλιστικού φαίνεται ότι βρίσκονται πλέον κυβέρνηση και δανειστές με τα νέα να είναι μάλλον ακόμη πιο άσχημα για τους ασφαλισμένους.

Μπορεί να διαψεύδεται από την κυβέρνηση ότι συζητάει το ενδεχόμενο να καταβάλλεται μόλις το 60% για όσους βγαίνουν σε σύνταξη πριν τα 65 έτη ωστόσο σε συζήτηση παραγόντων του Οικονομικού επιτελείου με δημοσιογράφους αυτό φάνηκε να διαψεύδεται μόνο σε ό,τι αφορά σε όσους είναι ήδη συνταξιούχοι. Έτσι το μέτρο δεν αποκλείεται να ισχύσει για όσους βγουν σε σύνταξη στο μέλλον.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση για να μην υπάρξουν νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων σχεδιάζει τη σταδιακή αύξηση κατά 3% των εργοδοτικών εισφορών. Το σχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες λέει ότι θα υπάρξει μια αύξηση 1,5% μέσα στο 2016 και άλλο ένα 1,5% μέσα στη διετία 2017-2018. Οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών ωστόσο βρίσκει μεγάλες αντιδράσεις στην πλευρά των δανειστών και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων, με ορισμένους να αναφέρονται σε περικοπές από 6% ως 8% στις επικουρικές.
Τέλος σε ό,τι αφορά στην ενοποίηση των Ταμείων όλα δείχνουν ότι οι δανειστές συζητούν με θετικό τρόπο την πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία ενός Ταμείου Κύριας Ασφάλισης και ενός Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους (μισθωτούς, επαγγελματίες, αγρότες κλπ).

Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015

Ταξίδι στην Τσεχία, στη Σλοβακία, στην Ουγγαρία και στη Σλοβενία

ΟΟΣΑ: Οι Έλληνες τέταρτος πιο εργατικός λαός

Στην τέταρτη θέση των πιο εργατικών λαών παγκοσμίως βρίσκονται οι Έλληνες, όπως προκύπτει από τη σχετική λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη/μερική απασχόληση, τις υπερωρίες, τους εποχικούς υπαλλήλους, καθώς και άλλους παράγοντες.
Με βάση τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, το Fortune υπολόγισε τις ώρες εργασίας εβδομαδιαίως. Οι Έλληνες εργαζόμενοι, λοιπόν, βρίσκονται στην 4η θέση της λίστας των χωρών με 39,27 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Στην 1η θέση κατατάσσονται οι Μεξικανοί με 42,85 ώρες, στη 2η οι Κοσταρικανοί με 42,62, στην 3η οι Κορεάτες με 40,85 και στην 5η οι Χιλιανοί με 38,27 ώρες την εβδομάδα.
Όσον αφορά τις τελευταίες χώρες της λίστας, στην 32η βρίσκονται οι Γάλλοι με 28,22 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο, στην 33η οι Δανοί με 27,62, στην 34η οι Νορβηγοί με 27,44, στην 35η οι Ολλανδοί με 27,40 και στην 36η θέση βρίσκονται οι Γερμανοί με 26,37 ώρες εβδομαδιαίως.

Με την ΠΕΕΚΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ στη Θεσσαλονίκη Πλανητάριο – Κέντρο διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» & Περίπατος στα Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης                         Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.
Πανελλήνια  Ενωση  Εκπαιδευτικών                                                           Ιωαννινα, 11– 11 - 2015
για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
         Παράρτημα HΠΕΙΡΟΥ                                                                  

                 

Με την ΠΕΕΚΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ
 στη Θεσσαλονίκη

Πλανητάριο – Κέντρο διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» & Περίπατος στα Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 Η ΠΕΕΚΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ διοργανώνει, ημερήσια περιβαλλοντική εκδρομή, το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015,στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα θα επισκεφτούμε:
-    Το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης – Κέντρο Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» όπου θα παρακολουθήσουμε κάποια από τα διαδραστικά προγράμματά του, τα οποία θα είναι δωρεάν για τα μέλη της ΠΕΕΚΠΕ.
-     Το μεσημέρι θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και φαγητό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
-    Και θα συμμετέχουμε σε «Περίπατο - ξενάγηση στα Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης».  
-       Η συμμετοχή για την εκδρομή  θα είναι 15 ευρώ (το ποσό αφορά τη μετακίνηση με το λεωφορείο). Το φαγητό και ο καφές βαρύνει τους συμμετέχοντες.

Το σημείο συνάντησης για όσους συναδέλφους επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκδρομή θα είναι μπροστά στο σχολείο της Ακαδημίας (στα Ιωάννινα).
Δηλώσεις συμμετοχής στο mail της ΠΕΕΚΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ: peekpe.ipeirou@gmail.com
και στα ακόλουθα τηλέφωνα έως και Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015:
Κα Νάστου: 6972729570
Κα Παπακίτσου (μετά τις 2μ.μ.) 6976751240
Θα προηγηθούν τα μέλη του παραρτήματος της ΠΕΕΚΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ και στη συνέχεια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής:
  
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

7:30      Αναχώρηση από Ιωάννινα (μπροστά από την Ακαδημία)
10:30   Άφιξη στη Θεσσαλονίκη
10:30-12:30 «Περίπατος στα Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης»
12:30 - 14:45 Ελεύθερη ώρα για βόλτα/καφέ/φαγητό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
14:45-15:15 Μετάβαση στο Κέντρο «Νόησις»
15:30-18:50 Άφιξη στο Πλανητάριο – Κέντρο διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» όπου θα παρακολουθήσουμε:
-       «Προβολή στο Πλανητάριο»
-       «Διαδραστικό πρόγραμμα τα 7 κλειδιά»
-       « Ξενάγηση στο Μουσείο Τεχνολογίας»
(Τα προαναφερόμενα προγράμματα θα γίνουν δωρεάν για τους συμμετέχοντες στην εκδρομή)
18:50 Αναχώρηση κι επιστροφή για Ιωάννινα
 
Δηλώσεις συμμετοχής στο mail της ΠΕΕΚΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ  : peekpe.ipeirou@gmail.com
και στα ακόλουθα τηλέφωνα:
Κα Νάστου: 6972729570
Κα Παπακίτσου (μετά τις 2μ.μ.) 6976751240                    Για την ΠΕΕΚΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ


ΝΑΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ                               ΠΑΠΑΚΙΤΣΟΥ ΣΟΦΙΑ