Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Εκτός λειτουργίας το Taxisnet – Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΓΔΕ

Eκτός λειτουργίας είναι αυτή την ώρα το πληροφοριακό σύστημα Taxisnet.  Όταν κάποιος προσπαθήσει να μπει στην ιστοσελίδα εμφανίζεται το παρακάτω μήνυμα.
Οι υπηρεσίες του TAXISNET σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν θα είναι διαθέσιμες στους φορολογούμενους για τρία κατα σειρά Σαββατοκύριακα.
“Συγκεκριμένα στο πλαίσιο υλοποίησης σημαντικών έργων αναβάθμισης και επέκτασης των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των κεντρικών υπολογιστικών υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης. Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν τα Σαββατοκύριακα 7-8, 14-15 και 28-29 Νοεμβρίου 2015. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αυτών, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στα portals του Υπουργείου Οικονομικών www.gsis.gr και www.minfin.gr και κατά συνέπεια, δεν θα είναι διαθέσιμες και οι αντίστοιχες εφαρμογές του Υπουργείου” αναφέρει η ανακοίνωση.

Μεγάλες οι ανατροπές στους μισθούς των Δ.Υ. μικρές όμως οι αυξήσεις

Οι τράπεζες ρυθμίζουν τα δάνεια με επιβάρυνση εως και 25.000€ στους δανειολήπτες

Μαθαίνω τους χρόνους των ρημάτων με τη Ριρή και την παρέα της! (Υλικό)

Και τώρα οι κρίσεις των διευθυντών εκπαίδευσης

«Κριτήριο η 15ετής τουλάχιστον προϋπηρεσία για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για την επιλογή των στελεχών στην εκπαίδευση.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί κομματικοποίησης χαρακτήρισε «υποκριτική την περί κομματικοποίησης ρητορεία του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.» εξηγώντας ότι «εμείς δεν διορίσαμε διευθυντές σχολείων, εμπιστευτήκαμε την κρίση των εκπαιδευτικών, έγινε ψηφοφορία και επελέγησαν οι διευθυντές των πρωτοβάθμιων σχολικών μονάδων. Αυτό δεν είναι κομματικοποίηση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ψηφίσει νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπει ότι ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί για την εκλογή των διευθυντών εκπαίδευσης, πενήντα οκτώ πρωτοβάθμιας και πενήντα οκτώ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε όλη την χώρα. Θα ψηφίσουν οι εκλεγέντες από όλους τους εκπαιδευτικούς διευθυντές και υποδιευθυντές των σχολείων για να εκλέξουν τους διευθυντές εκπαίδευσης.

Μόνιμη ρήτρα περικοπών στις συντάξεις – Αυτόματη περικοπή χωρίς να αποφασίζει η εκάστοτε κυβέρνηση – Συνταξιούχοι του δημοσίου στο «στόχαστρο»

Νέα σενάρια – σοκ για τις συντάξεις, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού, φέρνουν στην επιφάνεια πληροφορίες που καταγράφονται στον Τύπο.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπο της Κυριακής», θεσπίζεται μόνιμη ρήτρα περικοπών στις συντάξεις, αλλά και «Σταθεροποιητής», ώστε να μειώνονται αυτομάτως οι συντάξεις, χωρίς, μάλιστα, να απαιτείται κυβερνητική απόφαση.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αποκαλύπτει το «Σχέδιο Κατρούγκαλου» και αναφέρει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται περικοπές έως και 12% για όσους έφυγαν πριν τα 67 στη σύνταξη, ενώ μιλάει για επαναϋπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών όσων λαμβάνουν πάνω από 700 ευρώ το μήνα.
Στο «μάτι του κυκλώνα» φέρονται να μπαίνουν απόστρατοι και συνταξιούχοι δημοσίου – ΔΕΚΟ, που έφυγαν με σύνταξη πάνω από το 80% του μισθού τους.

Ο Βερναρδάκης αποκαλύπτει: «Το νέο πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης» – Τι γίνεται με ωριμάνσεις, μισθολογικά, αξιολόγηση υπαλλήλων & δομών

Το νέο προσωπο της Δημόσιας Διοίκησης και τα «μυστικά» του νέου μισθολογίου αποκαλύπτει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στην «Αυγή της Κυριακής».
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας κάνεις λόγο για:
– Μισθολογικές ωριμάνσεις ανά διετία για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ανά τριετία για τους υπόλοιπους
– Επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων αυξημένων προσόντων για τις διοικήσεις των οργανισμών και εταιρειών του Δημοσίου από το Εθνικό Μητρώο
– Αμφίδρομη αξιολόγηση για τους υπαλλήλους και συλλογική αυτο-αξιολόγηση για τις δομές, με βάση τους πολίτες – χρήστες των υπηρεσιών τους. Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, μέσω της αξιολόγησης θα παρέχονται περί τα 5 κίνητρα για τους υπαλλήλους
– Μείωση 10% του βασικού μισθού των βουλευτών, που συμπαρασύρει τις αμοιβές του σημερινού και του παλαιότερου πολιτικού προσωπικού

Δημόσιο: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με το νέο μισθολόγιο

Όλες οι αλλαγές σε τέλη κυκλοφορίας και επίδομα θέρμανσης – Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας έρχονται με το σχέδιο που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, καθώς όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κληθούν να καταβάλουν τέλη ενώ θα υπάρξουν και μειώσεις στο επίδομα θέρμανσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τα νέα τέλη κυκλοφορίας και το επίδομα θέρμανσης. Σχετικά με τα τέλη, τα οποία πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους, το σχέδιο προβλέπει την ένταξη των οχημάτων που αποκτήθηκαν από το 2010 και μετά στο καθεστώς των τελών κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 100.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, που απαλλάσσονταν μέχρι σήμερα, θα πληρώσουν τέλη.
Επί της ουσίας, όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα πληρώσουν φέτος τέλη κυκλοφορίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:
1. Τέλη κυκλοφορίας. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να πληρώσουν για πρώτη φορά τέλη 100.000 κάτοχοι οχημάτων που σήμερα απαλλάσσονται. Οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά θα ενταχθούν στα τέλη κυκλοφορίας. Οπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα τέλη οχήματα για παράδειγμα 1.400 – 1.600 κυβικών που σήμερα οι ιδιοκτήτες τους καταβάλλουν μηδενικά τέλη, διότι εκπέμπουν λιγότερους ρύπους κάτω των 100 γραμμαρίων. Επίσης στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η μείωση των τελών για τα μεσαίου κυβισμού οχήματα, καθώς και για τα οχήματα που είναι μεγάλης ηλικίας και πληρώνουν πολύ υψηλά τέλη.
2. Επίδομα θέρμανσης. Το επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος 700.000 δικαιούχοι από 1,1 εκατ. πέρυσι. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:
• Μείωση του επιδόματος από τα 35 στα 25 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος για έναν δικαιούχο θα μειωθεί κάτω από τα 60 λεπτά.
• Η πρώτη δόση θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2016 και η δεύτερη τον Μάιο. Δηλαδή δεν πρόκειται να δοθεί ποσό προκαταβολικά.
• 12.000 ευρώ εισόδημα (από 30.000 ευρώ πέρυσι) για άγαμο με περιουσία μέχρι 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας (από 200.000 ευρώ).
• 20.000 ευρώ για έγγαμους με περιουσία μέχρι 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.
• 22.000 για έγγαμους με ένα τέκνο και 2.000 παραπάνω για κάθε τέκνο αντικειμενικής αξίας.
• Πέρυσι είχαν δικαίωμα στο επίδομα 5.500.000 φορολογούμενοι αλλά έκαναν αίτηση μόνο 1.100.000.
• Φέτος το επίδομα δικαιούνται 2.300.000 φορολογούμενοι, αλλά εκτιμάται πως θα κάνουν αίτηση 700.000.
• Σχεδιάζεται και περιορισμός των τετραγωνικών μέτρων κατοικίας από τα 120 στα 100, προκειμένου να προκύψει το τελικό ύψος του επιδόματος.

Ταξίδι στη Γερμανία, την Πολωνία, την Αυστρία και την Ολλανδία

Το Νέο Μισθολόγιο: Τα πραγματικά ποσά διορθωμένα (με βάση τις διαρροές)

Έρχεται ο λογαριασμός για τα τέλη – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα – Ποιες οι αλλαγές

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τους πίνακες με τα νέα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την καταβολή θα εξαιρούνται ελάχιστα οχήματα, ενώ υψηλότερο ποσό αναμένεται να πληρώσουν οι κάτοχοι ΙΧ πενταετίας.
Σύμφωνα με την «Ημερησία του Σαββάτου», θα επιβαρυνθούν τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα με κυβισμό 1.200 κ.εκ. έως 1.600 κ.εκ. και εκπομπή ρύπων από 120-160 γρ./χλμ., τα οποία ανάλογα με την εκπομπή ρύπων επιβαρύνονται από 133 έως 272 ευρώ. Στα αυτοκίνητα αυτά, που ουσιαστικά αποτελούν και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις από 100-200 ευρώ, πιθανόν με την αλλαγή των συντελεστών ρύπων.
Επίσης, αλλαγές θα υπάρξουν και στα μηδενικά τέλη, τα οποία ουσιαστικά καταργούνται, καθώς θα ισχύσουν για τα αυτοκίνητα με εκπομπή CΟ2 κάτω από 80 γρ./χλμ και όχι τα 100 γρ./χλμ.
Στα σχέδια του υπουργείου είναι να τροποποιηθούν προς τα πάνω και οι συντελεστές για τα τέλη σε αυτοκίνητα που εκλύουν ρύπους από 161 γρ./χλμ και άνω. Αφορούν σε ΙΧ νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αλλά με μεγαλύτερους σε κυβισμό κινητήρες και πιο βαριά αμαξώματα. Εκεί θα υπάρξουν ανατροπές στα τέλη, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο το σενάριο.
Στα αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας, όπου τα τέλη υπολογίζονται βάσει κυβισμού, αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις στα ΙΧ άνω των 2 λίτρων, της τάξεως περίπου του 20%.
Στις μικρότερες κατηγορίες (μέχρι τα 1.548 κ.εκ. με τέλη από 22 ευρώ-240 ευρώ), αναμένεται να υπάρξουν μικρές μειώσεις από 5 ευρώ έως 20 ευρώ, που θα προκύψουν από αντίστοιχη αύξηση στα τέλη στις κατηγορίες από 1.549-1.738 κ.εκ. και 1.739 κ.εκ.-1.928 κ.εκ. Εκεί η μέση επιβάρυνση υπολογίζεται στα 50 ευρώ.

Ο χειμωνιάτικος κήπος

Τέλη κυκλοφορίας 2016: Εφιαλτικό σενάριο για τέλος απόσυρσης 300-450 ευρώ! Όλες οι αλλαγές

- Σβήσε - γράψε μέχρι την τελευταία στιγμή για τα τέλη κυκλοφορίας, μετά τις αντιδράσεις για τις φήμες που θέλουν αυξήσεις έως 200 ευρώ στα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα
- Τέλη πέντε ταχυτήτων ανάλογα με τα κυβικά, τους ρύπους και την παλαιότητα
- Να "μοιράσει" το οικονομικό βάρος προσπαθεί η κυβέρνηση
- Από 133 έως 272 ευρώ η επιβάρυνση στα αυτοκίνητα από 1.200 έως 1.600 κυβικά
- Αλλαγές θα υπάρξουν και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης!
- Τι θα γίνει με το πρόγραμμα της απόσυρσης που ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου
- Δείτε αναλυτικούς πίνακες

Τις τελευταίες... πινελιές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 βάζει το οικονομικό επιτελείο, έπειτα από τις αντιδράσεις ποu έχουν υπάρξει στις φήμες για μια μέση αύξηση κατά 200 ευρώ στα μικρομεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα. Αλλά και το σενάριο για την επιβολή τέλους σε περίπτωση ακινητοποίησης τον οχήματος προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος και νέας κατάθεσης πινακίδων στα Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, έχει προκαλέσει αναταραχή σταν αγορά και σε χιλιάδες ιδιοκτήτες τέτοιων αυτοκινήτων.
Φωτό από Ημερησία του ΣαββάτουΦωτό από Ημερησία του Σαββάτου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας του Σαββάτου, η γενική φιλοσοφία του σχεδιασμού των νέων τελών κυκλοφορίας που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, είναι να «μοιραστεί» το οικονομικό βάρος. Δηλαδή, οι όποιες αυξήσεις ττροκύψουν στα ΙΧ ηλικίας έως πέντε ετών (ουσιαστικά με άδεια κυκλοφορίας απο τον Νοέμβριο του 2010, όπου έχει υπάρξει και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, δηλαδή με την εκπομπή CO2 και όχι του κυβισμού) ή όσα θα πάρουν άδεια κυκλοφορίας για το 2016, να... επιστραφούν ως μειώσεις στα παλαιότερα των πέντε ετών αυτοκίνητα!
Τα τελευταία δεδομένα
Με βάση λοιπόν τις τελευταίες πληροφορίες:
- Είναι προφανές ότι θα επιβαρυνθούν τα τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα με κυβισμό 1.200 κ.εκ. έως 1.600 κ.εκ. και εκπομπή αερίων από 120-160 γρ./χλμ., τα οποία ανάλογα με την εκπομπή ρύπων επιβαρύνονται από 133 έως 272 ευρώ. Στα αυτοκίνητα αυτά, που ουσιαστικά αποτελούν και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις από 100-200 ευρώ, πιθανόν με την αλλαγή των συντελεστών ρύπων.
- Αλλαγές θα υπάρξουν και στα μηδενικά τέλη, τα οποία ουσιαστικά καταργούνται, καθώς θα ισχύσουν για τα αυτοκίνητα με εκπομπή CO2 κάτω από 80 γρ./χλμ και όχι τα 100 γρ./χλμ. (Ελάχιστα είναι τα αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς με αυτές τις εκπομπές).
- Στα σχέδια τον υπουργείου είναι να τροποποποιηθούν προς τα πάνω και οι συντελεστές για τα τέλη σε αυτοκίνητα που εκλύουν ρύπους από 161 γμ./χλμ και άνω. Αφορούν σε Ι.Χ. νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αλλά με μεγαλύτερους σε κυβισμό κινητήρες και πιο βαριά αμαξώματα. Εκεί προφανώς θα υπάρξουν ανατροπές στα τέλη, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρο το σενάριο.
- Στα αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας πέραν της πενταετίας, όπου τα τέλη υπολογίζονται βάσει κυβισμού, αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις στα ΙΧ άνω των 2 λίτρων (σήμερα βαρύνονται με τέλη από 660-1.320 ευρώ) σε έναν μέσο όρο 20%, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της μαζικής κατάθεσης πινακίδων και να χαθούν τεράστια έσοδα. Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί η φημολογία για την επιβολή ενός τέλους ακινητοποίησης 300-450 ευρώ, ώστε να αποτραπεί η... απόσυρση πινακίδων αλλά με τα νέα δεδομένα εάν τελικά επιβληθεί, θα είναι πολύ χαμηλότερο...
- Στις μικρότερες κατηγορίες και μέχρι τα 1.548 κ.εκ. (τέλη από 22-240 ευρώ), αναμένεται να υπάρξουν μικρές μειώσεις (από 5-20 ευρώ) που θα... προκύψουν από αντίστοιχη αύξηση στα τέλη στις κατηγορίες από 1.549-1.738 κ.εκ. και 1.739-1.928 κ.εκ. Εκεί η μέση επιβάρυνση υπολογίζεται στα 50 ευρώ.
Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Αλλαγές σχεδιάζεται να υπάρξουν και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος επιβάλλεται σε όλα τα αυτοκίνητα με κυβισμό από 1.929 κ.εκ. και άνω με συντελεστές 5% επί του τεκμηρίου για ΙΧ με κινητήρες έως 2.5 λίτρα και 13% για οχήματα με κινητήρες από 2,5 λίτρα και άνω.
Φωτό από Ημερησία του Σαββάτου 
Φωτό από Ημερησία του Σαββάτου
Στα σχέδια είναι η σύνδεσή του με την εμπορική αξία του αυτοκινήτου και να ισχύσει για αυτοκίνητα άνω των 30.000 ευρώ με δύο συντελεστές 5% και 10% χωρίς να έχει ακόμη αποφασισθεί ποιο θα είναι το όριο της αλλαγής. Πιθανόν τα Ι.X. αξίας άνω των 50.000 ευρώ να επιβαρυνθούν με τον υψπλότερο συντελεστή.
Τι θα γίνει με την απόσυρση
Το πρόγραμμα της απόσυρσης ολοκληρώνεται στις 20 Δεκεμβρίου και μέχρι σπγμής δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική συζήτηση για νέα παράταση ή κατάργηση τον μέτρου. Οι πληροφορίες θέλουν και εδώ να υπάρχει σύνδεση της απόσυρσης με την τιμή των αυτοκινήτων και να ισχύσει για εκείνα που η εμπορική τους αξία δεν θα ξεπερνά τις 15.000-17.000 ευρώ, που ουσιαστικά αφορά σε μικρά και μικρομεσαία ΙΧ με μικρούς και οικονομικούς κινητήρες.
Δηλαδή να δίνεται έκπτωση μόνο γι' αυτές τις καmγορίες αυτοκινήτων. Βεβαίως, ορατό είναι και το ενδεχόμενο της κατάργησή της, ελλείψει πόρων...
Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία του Σαββάτου

Το Κάστρο των Ιωαννίνων σε αεροφωτογραφία τον Αύγουστο του 1934!

Τραβηγμένη από  το αεροπλάνο "Ακρόπολις"

Μια αεροφωτογραφία του 1934,τραβηγμένη στις 4 Αυγούστου από το αεροπλάνο "Ακρόπολις",σας παρουσιάζουμε σήμερα. Σε αυτή βλέπετε την περιοχή του Κάστρου, όπως ακριβώς ήταν πριν από 81 χρόνια! Στην αεροφωτογραφία φαίνεται καθαρά η σημερινή οδός Ευαγγελίδη (κάθετος στη σημερινή οδό Κουντουριώτη και Λεωφόρο Παπανδρέου), όπου ουσιαστικά αποτελούσε άκρο της πόλης, μιας και μέχρι εκεί έφταναν τα Γιάννενα! Μπορεί κανείς να διακρίνει τον τότε αιγιαλό της λίμνης (τσιμενταρισμένο σήμερα), το παλιό Νοσοκομείο Χατζηκώστα αλλά και τα...
ιστορικής αξίας αρχιτεκτονικά κτίρια της οδού Κουντουριώτη. Μια αεροφωτογραφία από το αρχείο της Μάρθας Γεωργιάδη,με πολλές αναγνώσεις, πολλά ιστορικά στοιχεία που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους και να μας κάνει να νοσταλγήσουμε και φυσικά να σεβαστούμε ότι μας παρέδωσαν οι παλιότερες γενιές σε αυτή την πόλη..

Γιατί τα παιδιά αγαπούν την θεία τους; Να Έξι λόγοι που την βάζουν στην καρδιά τους

Κατσιμήτρος. Ο πρώτος στρατηγός που νίκησε δυνάμεις του άξονα και αρνήθηκε να υποχωρήσει μπροστά στους Ιταλούς. Από ήρωας έγινε προδότης, όταν ανέλαβε υπουργός στη δοσίλογη κυβέρνηση Τσολάκογλου

Η σκηνή στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών που ο Άραγκορν ουρλιάζει από οργή. Στην πραγματικότητα, ο ηθοποιός μόλις είχε σπάσει τα δάχτυλά του. Οι αμέτρητοι τραυματισμοί στα γυρίσματα της τριλογίας (βίντεο)

Ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών ενώσεων

SOS! Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων!

- Στο... μάτι των Θεσμών έχει μπει η ρύθμιση για τις 100 δόσεις!
- Η τρόικα θέλει η ρύθμιση να χάνεται ακόμη και αν μείνει απλήρωτη μια δόση!
- Θεωρεί ακόμη ότι η προθεσμία των 30 ημερών θα πρέπει να αρχίσει να τρέχει από την ημέρα που η νέα οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη!
- Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν το "ξήλωμα" συγκεκριμένων παραμέτρων
- Το κουαρτέτο πιστεύει πως ευνοούν τον λεγόμενο "ηθικό κίνδυνο"
- Αυτό σημαίνει το ότι καλλιεργείται κουλτούρα... κακοπληρωτή και προστατεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Οι συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς δεν διανύουν τις καλύτερες ημέρες τους... Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς... λευκό καπνό, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται και μέσα στο σαββατοκύριακο, με στόχο να βρεθούν κοινά σημεία πριν το Eurogroup της Δευτέρας.
Κι αυτό διότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα αποφασιστεί ή όχι, το αν θα εκταμιευθεί η δόσης των δύο δισ. ευρώ, που φυσικά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται άμεσα!
Τα "αγκάθια" παραμένουν πολλά και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως σήμερα γίνει και νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κουαρτέτου και της ελληνικής κυβέρνησης, ούτως ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα.
Τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί και η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελούν τις μεγαλύτερες "πληγές", με την κυβέρνηση να ζητά από τους δανειστές έναν... έντιμο συμβιβασμό.
Ωστόσο, ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, είναι τα όσα ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών σχετικά με την ρύθμιση των 100 δόσεων.
Τι ζητούν για τις 100 δόσεις
Όπως αναφέρει το capital.gr, στο στόχαστρο των δανειστών σχετικά με τις 100 δόσεις έχουν μπει συγκεκριμένες παράμετροι του μέτρου. Πιο αναλυτικά:
- η απώλεια της ρύθμισης μόνο αφού μείνουν απλήρωτες δυο δόσεις μέσα στο πρώτο οκτάμηνο της ρύθμισης. Η τρόικα ζητά η ρύθμιση να χάνεται ακόμη και αν μείνει απλήρωτη μονάχα μία δόση!
- η πρόσφατη νομοθετική διάταξη που προβλέπει ότι η ρύθμιση χάνεται αν δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί οποιαδήποτε νέα φορολογική οφειλή (για παράδειγμα τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ) εντός 30 ημερών από την λήψη από τον οφειλέτη ειδοποιητηρίου για την οφειλή του. Η τρόικα θεωρεί πως η προθεσμία των 30 ημερών θα πρέπει να αρχίσει να "τρέχει" από την ημέρα που η νέα οφειλή κατέστη ληξιπρόθεσμη
- η μη συγκεκριμενοποίηση των κριτηρίων βάση των οποίων θα αποβληθούν από τη ρύθμιση ή θα μειωθεί ο αριθμός των δόσεων για όσους διαθέτουν τα οικονομικά μέσα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν μπαίνοντας στις 100 δόσεις. Η τρόικα ζητά να θεσπιστούν πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ούτως ώστε να παραμείνουν στη ρύθμιση όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους
Πρακτικά, εαν "περάσουν" οι παραπάνω απαιτήσεις της τρόικας,τότε κινδυνεύουν να τεθούν εκτός ρυθμίσεις χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου που απλώς δεν θα πληρώσουν εγκαίρως μια δόση της ρύθμισης ή θα αφήσουν απλήρωτη για σύντομο χρονικό διάστημα κάποια νέα φορολογική υποχρέωση!
Ακόμη, πολλοί θα είναι αυτοί που θα τεθούν εκτός ρύθμισης διότι διαθέτουν καταθέσεις και ακίνητη περιουσία πάνω από ένα όριο το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη καθοριστεί αν και αποτελεί μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

10 τρόποι για να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο παιδί

Καλωσήλθατε στην εκπαιδευτική πύλη Ακολούθησε τον Οδυσσέα!

Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας για ΙΧ άνω των 1.400 κυβικών

Μέσα στα επόμενα 24ωρα το οικονομικό επιτελείο οριστικοποιεί τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα φετινά τέλη κυκλοφορίας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χαμένοι των αλλαγών θα είναι όσοι απέκτησαν από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά αυτοκίνητο άνω των 1.400 κυβικών καθώς θα υπάρξει αύξηση των τελών κυκλοφορίας που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες τους.

Την ίδια ώρα όπως αποκάλυψε το enikonomia.gr το μέτρο της απόσυρσης δεν πρόκειται να συνεχιστεί το 2016.

Τα πρόσθετα, έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση των τελών για τα οχήματα της παραπάνω κατηγορίας σχεδιάζεται να δοθούν ως μειώσεις των τελών για τους ιδιοκτήτες ΙΧ ηλικίας άνω των 5 ετών και πάνω από ένα όριο κυβισμού (π.χ. τα 1.600 ευρώ).

Η βασική αλλαγή που έρχεται είναι η θέσπιση κριτηρίου κυβισμού στην πρώτη κλίμακα, δηλαδή στα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά. Η κλίμακα θα προβλέπει την επιβολή πρόσθετου τέλους κυκλοφορίας για τα οχήματα άνω των 1.400 κυβικών. Το ποσοστό της αύξησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Για παράδειγμα θα επιβαρυνθούν με πρόσθετα τέλη οχήματα 1.600 κυβικών που σήμερα οι ιδιοκτήτες τους καταβάλλουν μηδενικά τέλη επειδή εκπέμπουν λιγότερους ρύπους από 100 γραμμάρια ή τέλη που δεν ξεπερνούν τα 130 ευρώ.

Η δεύτερη αλλαγή που έρχεται είναι η μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα που τα τέλη τους υπολογίζονται με βάση τη δεύτερη κλίμακα και είναι από ένα όριο κυβισμού και πάνω.

Για παράδειγμα ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα όχημα 2.000 κυβικών καταβάλλει σήμερα 660 ευρώ και μετά τις αλλαγές αναμένεται να δει μείωση. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή να μην υπάρχει ούτε επιβάρυνση αλλά ούτε και ελάφρυνση συνολικά στους φορολογούμενους από τα τέλη.

ΠΗΓΗ: capital

35 από τα πιο σοφά αποφθέγματα του Αριστοτέλη

"Ο μαγικός κόσμος της βιβλιοθήκης"

Να τι κάνει η έλλειψης μητρικής αγάπης στον βρεφικό εγκέφαλο!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα απεικόνιση του εγκεφάλου, δείχνει  με αδιαμφισβήτητο τρόπο το μέγεθος της βλάβης που προκαλεί σε ένα μωρό η στέρηση της αγάπης από τη μητέρα του, όπως μας επιβεβαιώνει πρόσφατη αμερικανική έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), η οποία και δημοσιεύθηκε στην Daily Telegraph.

Οι επιστήμονες συνέκριναν τις εικόνες δύο παιδιών τριών ετών. Το πρώτο που απολάμβανε την αγάπη και τη συναισθηματική φροντίδα της μητέρας του, είχε έναν κανονικά ανεπτυγμένο εγκέφαλο για την ηλικία του. Το δεύτερο είχε μητέρα που αδιαφορούσε ή το κακομεταχειριζόταν.

Ο εγκέφαλος του παιδιού που δεν λάμβανε την απαραίτητη φροντίδα ήταν κατά πολύ μικρότερος από ό,τι θα αναμενόταν στην ηλικία του, με πολύ πιο σκουρόχρωμες περιοχές και σκοτεινά σημεία από ό,τι ο εγκέφαλος του άλλου παιδιού.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στη μετέπειτα ζωή των νηπίων αυτών;

Το παιδί με τον κανονικό εγκέφαλο θα γίνει πιο έξυπνο, το πιθανότερο είναι να αναπτύξει την ικανότητα συναισθηματικής κατανόησης και ως επακόλουθο τη δυνατότητα εκδήλωσης συμπόνιας προς έναν συνάνθρωπό του, κάτι που καθορίζεται από συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Αντίθετα, το παιδί με τον μικρό εγκέφαλο έχει περισσότερες πιθανότητες ως ενήλικος να έχει τάση προς τη τοξικομανία, να διαπράξει βίαια εγκλήματα, ενώ μπορεί να αναπτύξει ψυχολογικά και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

H σωστή μεταχείριση στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του, εξηγεί ο καθηγητής Άλαν Σκόρι από το UCLA, καθώς τα γονίδια που ευθύνονται για αρκετές εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως η ευφυΐα, δεν μπορούν να αποδώσουν. Μάλιστα, πολλά από αυτά ίσως δεν αναπτυχθούν ποτέ, ως επακόλουθο.

Φωτογραφίες που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα

Δεν είναι τυχαίο που οι παρακάτω φωτογραφίες απέσπασαν βραβεύσεις και διακρίσεις στον φωτογραφικό διαγωνισμό Siena International Photography Awards.
Οι νικητές ανακοινώθηκαν στις 31 Οκτωβρίου και την πρωτιά κέρδισε η φωτογραφία του Vladimir Proshin με τους κινέζους ψαράδες.
Περισσότερες από 15.000 φωτογραφίες υποβλήθηκαν από συμμετέχοντες από περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν θα εκτίθενται σε διάφορα σημεία της πόλης Σιένα, στην Ιταλία, που διοργάνωσε τον διαγωνισμό.
photograwards1
Κινέζοι ψαράδες σε ποταμό
photograwards2
Αερόστατο πάνω από την Καππαδοκία
photograwards3
Ψαράδες στον ποταμό Li
photograwards4
Αιθιοπία, λίμνη Asale
photograwards5
Μάχη με τα κύματα στο χωριό Dianbai
photograwards6
Ναός Shwamibagh, Μπαγκλαντές
photograwards7
Αφίσα σε λεωφορείο
photograwards8
Βουτιές στη Γαλλική Ριβιέρα
photograwards9
Καμπίνες στην παραλία, νησί Rügen, Γερμανία
photograwards10
Μικρός μοναχός, Μιανμάρ
photograwards11
Αστυνομία δίπλα στο στάδιο της Ντιναμό Κιέβου, Ουκρανία
photograwards12
Παιδί από τη φυλή Dassanech, Αιθιοπία
photograwards13
Αντικατοπτρισμοί στο Salerno
defencenet.gr

Τα καλά νέα για τους δασκάλους με μηδενική προϋπηρεσία, άσχημα όμως για τις νηπιαγωγούς γενικής και ειδικής αγωγής

Επιτέλους!
Άρχισαν οι προσλήψεις δασκάλων από τον πίνακα μηδενικής προϋπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, στον αριθμό 111 του πίνακα της μηδενικής προϋπηρεσίας έφτασε ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών δασκάλων!
Πολύ σημαντικό γεγονός, αφού όταν ξεκίνησε η φετινή χρονιά κανείς δεν μπορούσε να πει το παραμικρό εξ αιτίας του χάους και της αβεβαιότητας που υπήρχε…
Και υπάρχει ακόμα αρκετό μέλλον γι΄ αυτό τον πίνακα, καθώς έπονται και άλλες φάσεις δασκάλων γενικής, αλλά και ΖΕΠ…
Δυστυχώς δεν υπάρχει η ίδια χαρά και για τις (και τους) συναδέλφους νηπιαγωγούς.
Στην ειδική δουλεύουν φέτος 70 νηπιαγωγοί λιγότεροι από πέρσι, αν και αυξήθηκαν κατά πολύ οι πιστώσεις.
Στη γενική αγωγή τα κενά είναι πάρα πολλά και δεν καλύπτονται…
Τους λόγους τους ξέρει μόνο το Υπουργείο…
Όσο για τις ειδικότητες, μην τα ρωτάτε…
Δραματική η κατάσταση και στα σχολεία και στους πίνακες.

Υπ.Παιδείας: Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Το Νέο Μισθολόγιο: Τα πραγματικά ποσά (με βάση τις διαρροές)

Τι να κάνεις αν χτυπήσουν το παιδί σου στο σχολείο

Οι παιδικοί καβγάδες και οι αντιπαλότητες με λογομαχίες και κοροϊδέματα ανάμεσα στα παιδιά είναι μια συχνή αλλά και καθημερινή κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει ο κάθε γονέας. Τι γίνεται όμως όταν η κατάσταση γίνει μέρος της καθημερινότητας όπου ακούτε μαρτυρίες και παράπονα από το παιδί σας ότι το χτύπησαν ή το έσπρωξαν;
Ειδικά όταν πρόκειται για  ένα περιβάλλον όπου δεν είστε παρόν για να έχετε και μια δική σας άποψη. Το παιδί σας επιστρέφοντας από το σχολείο παραπονιέται ότι τα άλλα παιδάκια το χτυπούν, του φέρονται άσχημα και εκφράζει αρνητική σχέση για το σχολείο ενώ σε κάποιες περιπτώσει μπορεί να σας πει ότι δεν θέλει να ξαναπάει. Αυτές οι καταστάσεις προβληματίζουν και ορισμένες φορές αναστατώνουν τους γονείς οι οποίοι προσπαθούν να αναλάβουν δράση, συγκεντρώνοντας  πληροφορίες από φίλους των παιδιών που ήταν μάρτυρες από άλλους γονείς και από τον δάσκαλο, ώστε να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει και στεναχωριέται το παιδί τους.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής προτείνει στους γονείς 6 θέματα που πρέπει να  σκεφτούν και να λάβουν υπόψη τους, προτού καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι χτυπάνε το παιδί τους:
• Λάβετε υπόψη σας τον χαρακτήρα του παιδιού σας όπως εσείς τον γνωρίζετε μέσα από την καθημερινή σας επαφή, είναι ένα παιδί: ανασφαλές, παραχωρητικό, συνεσταλμένο, απαιτητικό, δυναμικό κλπ.
• Αν είναι χαμηλών τόνων δώστε του οδηγίες να κάνει κάτι μόνο του γιατί έτσι θα το μάθετε να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις. Αν είναι ζωηρό βάλτε  του φρένο και υπενθυμίστε του ότι πάντα θέλει γίνεται το δικό του
• Τα παιδιά συχνά υπερβάλουν στα γεγονότα που βιώνουν ειδικά τα μοναχοπαίδια αλλά και τα μικρότερα της οικογένειας που έχουν μάθει να κάνουν σχεδόν πάντα αυτό  «το δικό τους».  Συχνά παραπονιούνται  ότι το χτυπούν ακόμα και αν το ακουμπήσουν. Δεν έχουν  μάθει να διαχειρίζονται τις διενέξεις με τους γύρω τους και ένα απλό σπρώξιμο, χωρίς κακή πρόθεση, μπορεί να θεωρηθεί χτύπημα για το ίδιο
• Στο σχολείο, ειδικά τις τελευταίες ώρες που κουράζονται, είναι πολύ συνηθισμένο να υπάρχουν διενέξεις μεταξύ των παιδιών, όπως «δώσε μου τον μαρκαδόρο», «είναι δικό μου το παιχνίδι» κλπ
• Κάποια παιδάκια, ιδιαίτερα ανεπτυγμένα, συνήθως δεν υπολογίζουν την ορμή ή το βάρος τους και πέφτουν πάνω στα άλλα προσπαθώντας πολλές φορές να τα παρακινήσουν να κάνουν κάτι μαζί ή να τα απωθήσουν  από κάτι που κάνουν τα ίδια «άφησε με ήσυχο φύγε»
• Το παιδιά  σχεδόν ποτέ δεν αναφέρουν αν αυτά έχουν προκαλέσει με την στάση τους  μια αρνητική κατάσταση ή ένα καυγά γιατί θεωρούν ότι «πράττουν  σωστά» και ότι έχουν δίκιο. Νιώθουν ότι απλά διεκδικούν τα δικαιώματα τους
• Οι καβγάδες, αντιπαλότητες, ανταγωνισμοί και οι διενέξεις μεταξύ των παιδιών αποτελούν ένα καθημερινό μέρος της κοινωνικής ζωής του κάθε παιδιού τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Όλες αυτές οι αρνητικές συμπεριφορές είναι απαραίτητες και χρήσιμες αφού είναι το πεδίο όπου το παιδί σας μαθαίνει να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις και να τα βγάζει πέρα μόνο του. Συνήθως αναφέρουν μόνο όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα παίρνοντας το ρόλο του θύματος

Συμβουλή Ειδικού:
Πριν μπείτε στο ρόλο του ντεντέκτιβ και του συνηγόρου δώστε του χρόνο και συμβουλές να το αντιμετωπίσει μόνο του έτσι ώστε να μάθει να διαχειρίζεται τα προβλήματα  του. Με την διακριτική σας επίβλεψη θα του διδάξετε να είναι αυτάρκης. Μιλήστε μαζί του ξανά και ξανά. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς μεγαλώνουν παιδιά που και το παραμικρό άγγιγμα από κάποιο άλλο παιδάκι τους προκαλεί δυσφορία. Προτού νιώσετε ότι το παιδί σας αδικείτε είτε από άλλα παιδιά στο σχολείο είτε από την ίδια τη δασκάλα που δεν το «προστατεύει», οφείλετε να λάβετε υπόψη σας μερικά από τα παραπάνω. Παιδιά που έχουν  κλειστό και ευαίσθητο χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις, με την συμβουλευτική των γονέων, είναι προτιμότερο η οικογένεια να απευθύνει σε ένα αναπτυξιακό κέντρο για βοήθεια .

Τα σωστά βήματα για να φύγει το κριθαράκι στο μάτι

Ένα κριθαράκι στο μάτι σπανίως αποτελεί σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό. Πρόκειται για ένα κόκκινο μικρό εξόγκωμα, περίπου όπως ένα σπυράκι, που εμφανίζεται στην εξωτερική άκρη του βλεφάρου σας. Ωστόσο, κάποιες φορές, ένα κριθαράκι μπορεί να σχηματιστεί και στο εσωτερικό του βλεφάρου σας.
Τα βλέφαρά σας έχουν πολλούς μικροσκοπικούς σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι μπορεί να φράξουν από νεκρά δερματικά κύτταρα, βρωμιά, ή συσσώρευση σμήγματος(φυσικό έλαιο της πειδερμίδας). Όταν ένας αδένας φράξει, αναπτύσσονται βακτήρια στο εσωτερικό του. Αυτό είναι που προκαλεί το κρθαράκι.
 
Ένα κριθαράκι σε γενικές γραμμές θα υποχωρήσει μετά από περίπου 7-10 ημέρες, με απλή θεραπεία στο σπίτι. Δείτε μερικούς τρόπους που μπορείτε να το καταφέρετ αυτό, αλλά και άλλους με τους οποίους θα προλάβετε να σας ξανασυμβεί στο μέλλον.
 
Πλύνετε τα χέρια σας
 
Όταν τρίβετε τα μάτια σας με βρώμικα χέρια μπορεί να αφήσετε ακαθαρσίες ή άλλα σωματίδια να φράξουν τους σμηγματογόνους αδένες ή να ερεθίσουν περισσότερο ένα ήδη υπάρχον κριθαράκι.
 
Μην πιέζετε το κριθαράκι
 
Όσο και αν θέλετε να σπάσετε το κριθαράκι, μην το κάνετε ποτέ. Η συμπίεση μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα. Αν βγάλετε με τη βία το πύον, μπορεί τόε θα εξαπλωθεί πιθανότατα τη μόλυνση. Αφήστε το κριθαράκι να απρροφηθεί μόνο τους από τον οργανισμό ή επισκεφτείτε ένα γιατρό για επαγγελματική αποστράγγιση.
 
Χρησιμοποιήστε μια ζεστή πετσέτα
 
Βρέξτε ένα καθαρό σφουγγαράκι με ζεστό (όχι καυτό) νερό. Στίψτε το πανί, ώστε να μην στάζει. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το πάνω από το μάτι σας για περίπου 5 έως 10 λεπτά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό τρεις έως τέσσερις φορές κάθε μέρα. Η ζεστασιά βοηθά να διαλυθεί το πύον και επιτρέπει στο κριθαράκι να αποστραγγιστεί φυσικά.
 
Αποφύγετε μακιγιάζ και φακούς επαφής
 
Μην προσπαθήσετε να βάλετε μακιγιάζ πάνω από ένα κριθαράκι. Μπορεί να καθυστερήσετε τη διαδικασία επούλωσης και να ερεθίσετε το μάτι σας ακόμα περισσότερο. Θα μπορούσατε επίσης να αφήσετε βακτήρια να περάσουν από το κριθαράκι στα μολύβια και τα πινέλα σας, κάτι που θα μπορούσε να εξαπλώσει την μόλυνση και στο άλλο μάτι σας.
 
Αν φοράτε φακούς επαφής, προτιμήστε μόνο τα γυαλιά σας μέχρι να φύγει το κριθαράκι σας. Τα βακτήρια από το κριθαράκι μπορεί να κολλήσουν στους φακούς επαφής και να εξαπλωθεί η λοίμωξη.
 
Σακουλάκια τσαγιού
 
Αντί να χρησιμοποιεί μια ζεστή κομπρέσα με νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ζεστό σακουλάκι από το τσάι που μόλις φτιάξατε. Το πράσινο τσάι λειτουργεί καλύτερα, διότι βοηθά στη μείωση του οιδήματος και έχει περισσότερες αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Απλά περιμένετε μέχρι να κρυώσει το σακουλάκι αρκετά ώστε να το βάλετε στο μάτι σας. Κρατήστε το στο μάτι σας για περίπου 5 έως 10 λεπτά. Χρησιμοποιήστε ένα ξεχωριστό φακελάκι τσαγιού για κάθε μάτι.

Γιατί παρουσιάζει δυσκοιλιότητα το παιδί - Τι πρέπει να κάνετε

Έχει συμβεί  να βγει το παιδί σας από την τουαλέτα με δάκρυα στα μάτια , λέγοντας σας: «Μαμά, πονάω όταν πάω στην τουαλέτα» ; μία πολύ πιθανή αιτία μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα , ένα πολύ συνηθισμένο παιδικό πρόβλημα. 
Από τον δρ. Νίκο Βουδούρη
Παιδίατρο - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,
μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.
 
Πότε όμως ένα παιδί έχει δυσκοιλιότητα;  
 
Τα  αίτια για την εμφάνιση της δυσκοιλιότητας στα παιδιά ποικίλουν:
 
-Η έλλειψη φυτικών ινών και η ανεπαρκής κατανάλωση νερού καθημερινά  είναι δύο βασικοί παράγοντες  εμφάνισης δυσκοιλιότητας.  Παιδιά που καταναλώνουν «έτοιμο/γρήγορο» φαγητό,  άσπρο ψωμί,  τυριά και κρέας, έχουν πολύ συχνά δυσκοιλιότητα.  
 
-Η λήψη φαρμάκων π.χ. γα την αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας.   
 
-Η αλλαγή από το μητρικό θηλασμό  σε γάλα σκόνη ή από την βρεφική τροφή που είναι αραιή σε τροφή στερεάς μορφής. 
 
-Ο ψυχολογικός παράγοντας. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα,  όταν  αισθάνονται άγχος, εξαιτίας π.χ. της έναρξης της  σχολικής χρονιάς, ή προβλημάτων στο σπίτι κ.λπ.
 
-Η αγνόηση της ανακούφισης της ανάγκης, όταν ξεχνιούνται από το παιχνίδι ή δεν θέλουν να διακόψουν κάποια άλλη δραστηριότητα.
 
-Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, το οποίο  εμφανίζεται όταν είναι αγχωμένα ή καταναλώνουν  τροφές  που ευθύνονται για το ΣΕΕ π.χ. λιπαρά ή καυτερά τρόφιμα. 
 
Πως αντιμετωπίζεται;
 
Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας εξαρτάται πάντα από την ηλικία του παιδιού, τη διάρκεια των συμπτωμάτων και τη σοβαρότητά τους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει καταρχήν σωστή ενημέρωση για τα αίτια και ψυχολογική υποστήριξη και ενθάρρυνση του παιδιού. Μια καλή ιδέα είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί την τουαλέτα μόλις ξυπνάει το πρωί και μετά από κάθε γεύμα .
 
Εάν πρόκειται για παιδί μικρότερης ηλικίας ίσως είναι καλύτερα να πείτε «Είναι η ώρα να πας στην τουαλέτα», αντί να ρωτήσετε «θέλεις να πας στην τουαλέτα;» 
 
Η  εκπαίδευση του παιδιού όσον αφορά  στην τακτική χρήση της τουαλέτας μετά από ένα γεύμα και στην κατανόηση  των  συμπτωμάτων που δηλώνουν την φυσική ανάγκη είναι πολύ σημαντική.
Χρησιμοποιείστε κατάλληλα φαρμακευτικά σκευάσματα  όπως το  DulcoSoft , που μαλακώνουν τα σκληρά κόπρανα  ώστε να διευκολυνθούν οι κενώσεις. Το DulcoSoft μπορεί να ληφθεί από παιδιά άνω των 2 ετών (Προσοχή: Η χρήση σε παιδιά κάτω των 8 ετών να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή παιδιάτρου) και είναι ένα πόσιμο διάλυμα με ουδέτερη γεύση που μπορεί να αναμειχθεί άμεσα με οποιοδήποτε ρόφημα της επιλογής σας. Πχ. ένα ποτήρι νερό ή άλλο υγρό, όπως χυμό φρούτων ή τσάι ( περίπου 150 ml ) έτσι ώστε να είναι ευχάριστο στα παιδιά.
 
Αντιστρέψτε τα αρνητικά συναισθήματα του φόβου και του πόνου. 
 
Αλλάξτε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού  έχοντας γεύματα σε τακτικές ώρες και προσθέστε στη διατροφή του περισσότερες φυτικές ίνες και υγρά.
 
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ασκείται όσον το δυνατόν περισσότερο, καθώς  η φυσική άσκηση  βοηθά  εκτός των άλλων, την κινητικότητα του εντέρου. 
 
Η συμβολή του παιδιάτρου είναι σημαντική σε κάθε περίπτωση, θα σας ενημερώσει και ηρεμήσει από κάθε τυχόν ανησυχία σας για το θέμα αυτό. Επίσης η συνεννόηση των γονιών και των δασκάλων στο θέμα αυτό θα βοηθήσει  αλλά και θα ενισχύσει  το αίσθημα ασφάλειάς τους.

06-11-15 Πρόσληψη 139 Νηπιαγωγών ΕΑΕ (ΠΕ61 &ΠΕ60.50), 204 Δασκάλων ΕΑΕ (ΠΕ71 & ΠΕ70.50) και 432 Δασκάλων (κλάδου ΠΕ70) ωςπροσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το διδακτικό έτος 2015-2016

Δελτίο Τύπου
dt img 8Πρόσληψη 139 Νηπιαγωγών ΕΑΕ (ΠΕ61 &ΠΕ60.50), 204 Δασκάλων ΕΑΕ (ΠΕ71 & ΠΕ70.50) και 432 Δασκάλων (κλάδου ΠΕ70) ωςπροσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – ΑΠ1 (MIS 520707), ΑΠ2 (MIS 485613), ΑΠ3 (MIS 485614)», του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ για το διδακτικό έτος 2015-2016.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2015-2016 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές εκπ/κοί 139 Νηπιαγωγοί ΕΑΕ (ΠΕ61 & ΠΕ60.50), 204 Δάσκαλοι ΕΑΕ (ΠΕ71 & ΠΕ70.50) και 432Δάσκαλοι(κλάδου ΠΕ70)για την παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω Πράξεων.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπου προσλήφθηκαν για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 9 έως και την Τρίτη 10Νοεμβρίου 2015και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Για τους πίνακες με τα ονόματα των προσλαμβανόμενων πατήστε εδώ.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Οι μειώσεις στις συντάξεις κρίνονται απο το ποσοστό αναπλήρωσης

Ηλεκτρικό Ρεύμα για Όλους - Το πρόγραμμα που πληρώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε όσους αδυνατούν

Μολύβι και όχι πληκτρολόγιο η «συνταγή» της μάθησης

Oι μαθητές και οι φοιτητές που χρησιμοποιούν μολύβι και χαρτί είναι αποδοτικότεροι στο να μαθαίνουν καινούργια πράγματα σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και πληκτρολόγιο, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Σταβάνγκερ στη Νορβηγία και του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας στη Γαλλία.

Αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, συμβαίνει επειδή όταν γράφουμε με το χέρι οι κινήσεις που κάνουμε αποτυπώνουν καλύτερα τα όσα καλούμαστε να μάθουμε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται περιοχή του Μπροκά (πρόκειται για μια περιοχή στην κάτω μετωπιαία έλικα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου που μελετήθηκε ενδελεχώς από τον γάλλο γιατρό Πολ Μπροκά, ο οποίος αποκάλυψε ότι αποτελεί το «κινητικό κέντρο του λόγου»). Το να αγγίζουμε απλώς το πληκτρολόγιο προκειμένου να γράψουμε ενεργοποιεί ελάχιστα αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, κάτι που, ως φαίνεται, δεν ενισχύει εξίσου τη διαδικασία της μάθησης.

Παράλληλα απαιτείται μεγαλύτερη νοητική προσπάθεια και περισσότερος χρόνος προκειμένου να γράψουμε στο χαρτί, γεγονός που βοηθά στην αποτύπωση των αναμνήσεων.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Αdvances in Ηaptics» έπειτα από παρακολούθηση εθελοντών, σε ορισμένους εκ των οποίων ζητήθηκε να γράψουν με μολύβι και χαρτί ενώ στους υπολοίπους σε υπολογιστή. Και οι δύο ομάδες εθελοντών κλήθηκαν να μάθουν μια άγνωστη αλφάβητο.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την πορεία της μάθησης των εθελοντών στην τρίτη και στην έκτη εβδομάδα του πειράματος και, όπως είδαν, τα άτομα που χρησιμοποιούσαν την «παραδοσιακή» μέθοδο του μολυβιού και του χαρτιού είχαν καλύτερες επιδόσεις στην εκμάθηση της νέας αλφαβήτου. Παράλληλα απεικονίσεις του εγκεφάλου έδειξαν ότι στα άτομα που είχαν χρησιμοποιήσει μολύβι και χαρτί υπήρχε πολύ πιο έντονη δραστηριότητα της περιοχής του Μπροκά.

Πηγή: tovima.gr

60 ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ αρχαιων τραγωδων. που αφησαν εποχη

Προκήρυξη πλήρωσης θέσεων Προϊσταμένων 2/θ Νηπιαγωγείων και 2/θ και 3/θ Δημοτικών Σχολείων της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων

Οι τροπολογίες του υπ. Παιδείας όπως ψηφίστηκαν από τη Βουλή

Δείτε 35 προτάσεις που βοηθούν τον εκπαιδευτικό στο έργο του

Κοροϊδεύουν το παιδί μου στο σχολείο.Τι πρέπει να κάνω;

Τα παιδιά στην προ εφηβεία και την εφηβεία, ανεξάρτητα αν είναι αγόρια ή κορίτσια, μπορούν να δεχθούν τα χλευαστικά σχόλια των άλλων παιδιών χωρίς να είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσουν.
Αν για παράδειγμα είναι η πρώτη φορά που βλέπουν από κοντά παιδί που να έχει πεταχτά αυτιά ή μεγάλη μύτη , οπωσδήποτε θα το σχολιάσουν γιατί είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει. Δεν έχουν πρόθεση να στεναχωρήσουν το συμμαθητή τους, απλά σχολιάζουν δυνατά αυτό που βλέπουν.
Η πρώτη αντίδραση των γονιών είναι να καθησυχάσουν το παιδί που δέχεται κορόιδεμα ότι δεν πρέπει να ντρέπεται για κάτι και ότι όλοι οι άνθρωποι δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο σε κάτι διαφορετικό. Είναι σημαντικό, τονίζουν οι παιδοψυχολόγοι, να μην παίρνουν οι γονείς το μέρος του παιδιού απροκάλυπτα γιατί έτσι δεν το βοηθάνε. Αντίθετα, πρέπει να το προτρέψουν να αντιδράσει και να κάνει παρέα με κάποιο άλλο παιδί.
Παράλληλα,  είναι μια ευκαιρία να γίνει μία συζήτηση με το παιδί για το γεγονός ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι μας, έχουμε μειονεκτήματα και προτερήματα. Τονίζουμε λοιπόν τα θετικά στοιχεία που έχει το παιδί, τα ταλέντα, τις ικανότητές του για να το δυναμώσουμε ψυχικά. Αν οι κοροϊδίες και τα πειράγματα συνεχίζονται, το παιδί ανάλογα με το χαρακτήρα του, θα πρέπει να μάθει να μην μένει απαθές και να μη δέχεται αδιαμαρτύρητα τις επιθέσεις.
Αν δεν μπορεί να το χειριστεί το ίδιο το παιδί, το συμβουλεύουμε να το αναφέρει στον εκπαιδευτικό της τάξης και να μην αφήσει την κατάσταση να επαναλαμβάνεται.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη στο τεχνικό δελτίο για υπερωρίες εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται μέσω Π.Δ.Ε.

Η «Σιωπή των Αμνών», η ταινία τρόμου που βασίστηκε σε πραγματικές δολοφονίες. Ο Άντονι Χόπκινς κέρδισε Όσκαρ με μόλις 16′ συμμετοχής ως Χάνιμπαλ Λέκτερ. Έχετε παρατηρήσει το κρυφό μήνυμα της αφίσας;

Τι ισχύει για τα Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά στη μισθολογική εξέλιξη αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Α. Από 14-4-2014 οι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, των οποίων δεν έχει κριθεί η συνάφεια των τίτλων αυτών από τα οικεία Υπηρεσιακά Συμβούλια, μπορούν να προσμετρήσουν τους εν λόγω τίτλους για μισθολογική εξέλιξη από την ημερομηνία πρόσληψής τους, με την απαραίτητη προϋπόθεση οι τίτλοι αυτοί να έχουν αποτελέσει τυπικό προσόν για την πρόσληψή τους.

Β. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που οι ανωτέρω τίτλοι δεν έχουν απαιτηθεί ως τυπικό προσόν για την πρόσληψη, δεν μπορούν να προσμετρηθούν για μισθολογική εξέλιξη.

Τα παραπάνω αναφέρει έγγραφο του Γενικοπύ Λογιστηρίου του Κράτοςυ προς το υπουργείο Παιδείας
1. Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι η δυνατότητα θεώρησης των ανωτέρω τίτλων ως τυπικό προσόν πρόσληψης εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας σας, η οποία είναι και αρμόδια για την πρόσληψη του εν λόγω προσωπικού ΙΔΟΧ.
Ωστόσο, από τα διαλαμβανόμενα στο ανωτέρω σχετικό, προκύπτει με σαφήνεια ότι οι μεταπτυχιακοί τίτλοι των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που αναφέρονται σε αυτό, αποτέλεσαν κριτήριο ένταξης στους πίνακες μοριοδότησης και όχι απαραίτητο προσόν διορισμού κατά τα οριζόμενα στις παραπάνω ρυθμίσεις.
2. Κατόπιν αυτών, οι μεταπτυχιακοί τίτλοι των εν λόγω αναπληρωτών εκπαιδευτικών δεν δύναται να προσμετρηθούν για τη μισθολογική τους εξέλιξη.
Το παραπάνω έγγραφο στάλθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο υπουργείο Παιδείας σε συνέχεια της αριθ. 2/38854/0022/15-5- 2014 (ΑΔΑ: ΒΙΦΑΗ-ΔΣΠ) εγκυκλίου

Class Dojo, μια εφαρμογή σχολικής τάξης για τη διαχείριση της συμπεριφοράς των μαθητών.

Όλη η φιλμογραφία του Κώστα Τσάκωνα

Τι να κάνετε για να μην μυρίζουν ποτέ ξανά άσχημα τα παπούτσια σας

Μήπως αναγκάζεστε να το σκφτείτε δύο και τρεις φορές προτού βγάλετε τα παπούτσια σας όταν είστε στον ίδιο χώρο με άλλους ανθρώπους; Νιώθετε αμηχανία, επειδή αναδύουν μια άσχημη μυρωδιά από μόνα τους, όταν τα βάζετε;
Η δυσοσμία που προέρχεται από τα παπούτσια είναι ένα κοινό πρόβλημα, που όλοι θέλουν να ξεφορτωθούν. Δεν είναι μόνο ότι μας φέρνει σε αμηχανία, αλλά  γεμίζει και όλη την γύρω ατμόσφαιρα με μια αποκρουστική μυρωδιά που μένει για ώρες.
 
Αιτίες της δυσοσμίας των παπουτσιών
 
Πρώτα απ' όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αιτίες που τα παπούτσια μπορεί να αναδύουν δυσάρεστες οσμές, έτσι ώστε να γίνει ευκολότερο για εσάς να καταπολεμήσετε το πρόβλημα αποτελεσματικά.
 
Ανάπτυξη βακτηρίων: Το παπούτσι ξεκινά να μυρίζει άσχημα όταν η υπερβολική εφίδρωση των ποδιών απορροφάται από τις κάλτσες και την επένδυση των υποδημάτων. Έτσι, ευνοείται η ανάπτυξη βακτηρίων σε συνθήκες υγρασίας, ζέστης και σκιάς. Τα βακτήρια τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος των ποδιών και τα πτητικά αέρια που αναδύονται ως παράγωγο αυτής της διαδικασίας είναι εκείνα που προκαλούν τη δυσοσμία.
 
Ακατάλληλα παπούτσια και κάλτσες: Αν τα παπούτσια σας δεν αερίζονται επαρκώς, ή αποτελούνται από συνθετικά υλικά, ή αν φοράτε κάλτσες από πολυεστέρα ή νάϋλον, τότε συμβάλετε και εσείς σημαντικά στην δυσοσμία των παπουτσιών.
 
Άλλα προβλήματα: Μερικές φορές τα παπούτσια μυρίζουν άσχημα, λόγω ορισμένων ασθενειών στο πόδι, όπως οι μύκητες των νυχιών ή κάποια τραύματα στο πόδι.
 
Πώς θα εξουδετερώσετε τη δυσοσμία των παπουτσιών
 
Μαγειρική σόδα
 
Η μαγειρική σόδα έχει εξαιρετικές αποσμητικές ιδιότητες, που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε για να απομακρύνετε την αποκρουστική μυρωδιά από τα παπούτσια σας.
 
Επιλογή 1:
 
Προτού καν φορέσετε τα παπούτσια σας που ήδη μυρίζουν άσχημα τοποθετήστε (από το προηγούμενο βράδυ ίσως) 2 φακελάκια με μαγειρική σόδα μέσα στα παπούτσια, έτσι ώστε να απορροφήσει την κακοσμία.Αντί για φακελάκια, μπορείτε επίσης να βάλετε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα κομμάτι πανί και να δέσετε τις άκρες του με ένα λαστιχάκι.
 
Επιλογή 2:
 
Πασπαλίστε λίγη ποσότητα κάποια μαγειρικής σόδας μέσα στα παπούτσια και αφήστε τη για μία ολόκληρη μέρα. Μετά, πριν τα ξαναφορέσετε, τινάξτε τη σόδα από τα παπούτσια.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην βάζετε πολύ μαγειρική σόδα σε δερμάτινα παπούτσια, καθώς έχει την τάση να αποξηραίνει το δέρμα και αν το κάνει πιο σκληρό και δύσκαμπτο.
 
Οινόπνευμα
 
Τα βακτήρια είναι η κύρια αιτία της δυσάρεστης οσμής τνω παπουτσιών και σε αυτή την περίπτωση το οινόπνευμα μποεί να σας σώσει. Το οινόπνευμα όχι μόνο εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και τα σκοτώνει, αλλά επίσης αφαιρεί την οσμή από τα παπούτσια.
 
Για τα Παπούτσια:
 
Για να απολυμάνετε τα παπούτσια, πρέπει πρώτα να τα στεγνώσετε. Στη συνέχεια μουλιάσε τα γα λίγη ώρα μέσα σε οινόπνευμα καθαρισμού, προτού τα βγάλετε από εκεί και τα αφήσετε να στεγνώσουν καλά. Θα δείτε ότι η δυσοσμία θα έχει φύγει εντελώς.
 
Για τα Πόδια:
 
Καθαρίστε τα πόδια σας με νερό. Στεγνώστε τα και βάλτε λίγο καθαρό οινόπνευμα κάνοντας ελαφρό μασάζ παντού, και ανάμεσα στα δάχτυλα. Στη συνέχεια αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα, προτού φορέσετε πάλι τα παπούτσια σας.
 
Ξύδι και νερό
 
Όπως το οινόπνευμα, έτσι και το κύδι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων στα παπούτσια και άρα να προλάβουν την δυσοσμία. Πάρτε 2 φλιτζάνια ξύδι και βάλτε τα σε 3 λίτρα νερό μέσα σε μια λεκάνη. Ανακατέψτε το ξίδι στο νερό καλά και μουλιάστε τα πάνινα παπούτσια σας στο μείγμα. Στη συνέχεια βγάλτε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν αμέσως, ώστε να μην υπάρχει καμία ευκαιρία για τα νέα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Κόκκινα δάνεια – Χάος χωρίζει κυβέρνηση δανειστές – Κινδυνεύουν με έξωση χιλιάδες δανειολήπτες

Είναι δεκάδες χιλιάδες οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν πλέον με έξωση από το ίδιο τους το σπίτι καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια.

Η ελληνική πλευρά βάζει την αντικειμενική αξία για την προστασία από τους πλειστηριασμούς στις 180.000 με περιθώριο να πέσει ως και τις 150.000 ευρώ. Οι θεσμοί από την πλευρά τους επιμένουν ότι η αντικειμενική αξία δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 120.000.
Χαοτική είναι η διαφορά που χωρίζει και τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά στο εισόδημα όσων θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς. Η ελληνική πλευρά βάζει το πλαφόν στα 35.000 ευρώ το χρόνο ενώ οι δανειστές μόλις στα 13.917 ευρώ το χρόνο για ένα ζευγάρι με προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί.
Καθώς όπως συμβαίνει σε κάθε διαπραγμάτευση η λύση βρίσκεται περίπου στη μέση όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει δραματική μείωση των ορίων προστασίας των δανειοληπτών.

Δημόσιο: Οι νέοι μισθοί, δείτε τις αυξήσεις ανά κλιμάκιο και εκπαίδευση

- Οι μισοί υπάλληλοι στο δημόσιο θα πάρουν αύξηση, δείτε ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι
- Πως η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπαγώσει τις ωριμάνσεις και να δώσει αυξήσεις σε τουλάχιστον 300.000 υπαλλήλους
- Από 15 ευρώ ως και 55 ευρώ το μήνα οι αυξήσεις που θα πάρουν οι τυχεροί του Δημοσίου
- Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα με τους νέους μισθούς

Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μισθολόγιο μέσα στο Δεκέμβριο. Με το νέο μισθολόγιο οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται, έστω και κατά μερικά ευρώ καθώς επιχειρείται να ξεπαγώσουν τουλάχιστον για το 50% των υπαλλήλων οι ωριμάνσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος από το νέο μισθολόγιο ευνοούνται περίπου 310.000 υπάλληλοι, ενώ άλλοι 380.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο θα δουν τις αποδοχές τους να παγώνουν για έξι ακόμη χρόνια.

Στους πίνακες που ακολουθούν θα δείτε την αναπροσαρμογή ανά μισθολογικό κλιμάκιο το οποίο υπολογίζεται στο 3% του προηγούμενου μισθού. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές εάν οι αυξήσεις θα είναι ποσοστιαίες ή με βάση κάποιο σταθερό ποσό ανά διετία ή τριετία.
Υπάλληλοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης
Κλιμάκιο μισθος διαφορα τριετιας
1 803 23
2 827 24
3 852 24
4 877 25
5 904 26
6 931 27
7 959 27
8 988 28
9 1017 29
10 1048 30
11 1079 31
12 1112 32
13 1145 33
Υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης
Κλιμακιο μισθος διαφορα τριετιας
1 883 25
2 910 26
3 937 27
4 965 28
5 994 29
6 1024 30
7 1055 31
8 1086 32
9 1119 33
10 1153 34
11 1187 35
12 1223 36
13 1260 36
Υπάλληλοι τεχνολογικης εκπαίδευσης
Κλιμακιο μισθος διαοφρα διετιας
1 1068 31
2 1100 32
3 1133 33
4 1167 33
5 1202 35
6 1238 36
7 1275 37
8 1313 38
9 1353 39
10 1393 40
11 1435 41
12 1478 43
13 1522 44
14 1568 45
15 1615 47
16 1664 48
17 1714 49
18 1765 51
19 1818 52
Υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης
Κλιμακιο μισθος διαφορα διετιας
1 1124 32
2 1158 33
3 1193 34
4 1229 35
5 1265 36
6 1303 37
7 1343 39
8 1383 40
9 1424 41
10 1467 42
11 1511 44
12 1556 45
13 1603 46
14 1651 48
15 1701 49
16 1752 51
17 1804 52
18 1859 54
19 1914 55
Κερδισμένοι θα είναι οι περίπου 310.000 υπάλληλοι που έχουν ως και 12 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ οι υπάλληλοι που έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας δεν θα δουν καμία αύξηση, αλλά αντίθετα θα δουν τον ονομαστική αξία στον βασικό τους μισθό να μειώνεται, χωρίς ωστόσο να υποστούν μειώσεις στα ποσά που λαμβάνουν.Για να μην είναι πραγματικές οι μειώσεις στον μισθό οι εργαζόμενοι αυτοί θα λαμβάνουν προσωπική διαφορά η οποία σταδιακά θα μειώνεται για μια εξαετία ως το 2021.

Για παράδειγμα ένας υπάλληλος που μπήκε στο δημόσιο το 2010, είναι βασικής εκπαίδευσης και επί πέντε χρόνια δεν έχει δει καμία αύξηση θα δει τον μισθό του να αυξάνεται από τα 780 ευρώ στα 803 ευρώ, θα έχει δηλαδή μια αύξηση της τάξης των 23 ευρώ το μήνα.
Αντίθετα ένας υπάλληλος τεχνολογικής εκπαίδευσης με 26 χρόνια υπηρεσίας και μισθό 1601 ευρώ/μήνα θα καταταγεί με βάση το νέο μισθολόγιο στο 12 κλιμάκιο και θα έχει πλέον ονομαστικό βασικό μισθό 1.478 ευρώ. Για να μην χάνει τα 123 το μήνα βάσει του νέου κλιμακίου θα πάρει προσωπική διαφορά η οποία με την πάροδο των ετών θα μειώνεται.