Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Υποχρεωτικά υπό τα όπλα ως 65 ετών. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Κάντε το φούρνο σας να λάμψει, Χωρίς τρίψιμο, με 3 Υλικά που έχετε στο ντουλάπι σας!

Τα δικαστήρια στην αρχαία Αθήνα. Οι δίκες ολοκληρώνονταν αυθημερόν και οι δικαστές, που λέγονταν Ηλιαστές, κληρώνονταν πριν από την έναρξη της δίκης για να μη μπορούν να δωροδοκηθούν

ΣΟΥΠΕΣ

Προσοχή: 6 επικίνδυνες τοξίνες σε επεξεργασμένες τροφές - Δείτε ποιες είναι

Να είστε προσεκτικοί με κάθε τι που τρώτε. Είναι πιθανό να επιβαρύνετε καθημερινά τον οργανισμό σας με ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Πρόκειται κυρίως για ουσίες που υπάρχουν στις συσκευασίες των επεξεργασμένων τροφών.
Σε καμία περίπτωση μια κονσέρβα, ή ένα κουτί δημητριακά δεν ενέχει κάποιον άμεσο κίνδυνο για την υγεία σας. Αλλά επειδή η σύγχρονη διατροφή μας αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από επεξεργασμένες τροφές, είναι αυτή η αυξημένη κατανάλωση τέτοιων ουσιών που λειτουργεί συσσωρευτικά και μπορεί να σας δημιουργήσει διάφορα προβλήματα.
 
Δείτε εκείνες τις τοξίνες σε επεξεργασμένες τροφές, που θεωρούνται πιο επικίνδυνες για την υγεία σας.
 
Υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού
 
Βρίσκεται σε διάφορα γλυκά, όπως αναψυκτικά και επιδόρπια. Χρησιμοποιείται, επίσης, κατά κόρον σε προϊόντα fast food. Οι πιθανές επιδράσεις του σιροπιού καλαμποκιού είναι η παχυσαρκία, η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, η αύξηση του κοιλιακού λίπους και οι καρδιακές παθήσεις.
 
Trans-λιπαρά οξέα
 
Ονομάζονται και υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά. Βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Οι πιθανές επιπτώσεις των trans λιπαρών είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
 
Τεχνητές ουσίες για ενίσχυση της γεύσης
 
Υπάρχουν σε όλα τα γλυκά, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα μπισκότα και τα έτοιμα φαγητά. Οι ουσίες αυτές είναι αρκετά επιβλαβείς για την υγεία σας. Υπάρχουν περισσότερα από 100 πρόσθετα και διάφορα χημικά μέσα σε αυτή την ομάδα ουσιών που έχουν ως στόχο να “ενισχύσουν τη γεύση της τροφής”. Οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των τεχνητών αρωμάτων και ουσιών είναι οι αλλεργίες και ορισμένες αντιδράσεις στην συμπεριφορά του ατόμου, όπως η υπερκινητικότητα.
 
Όξινο γλουταμινικό νάτριο
 
Επίσης γνωστό και ως MSG (Mono-Sodium Glutamate), βρίσκεται σε πολλά αλμυρά τρόφιμα, όπως οι τηγανητές πατάτες και το ψωμί, επειδή είναι αυτό που χρησιμοποιείται αντί του κοινού αλατιού (χλωριούχο νάτριο). Οι πιθανές επιπτώσεις από το όξινο γλουταμινικό νάτριο είναι:
 
-Πόνος στο στήθος
-Ταχυπαλμία
-Πονοκέφαλος
-Υπερδιέγερση της γεύσης (η οποία προκαλεί μια αίσθηση ότι θέλετε να φάτε περισσότερο)
-Τάση να βάζετε τελικά περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας
 
Τεχνητές χρωστικές ουσίες
 
Μαζί με τους ενισχυτές γεύσεις, υπάρχουν και χρωστικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως καραμέλες, μπισκότα και γλυκά. Οι πιθανές επιπτώσεις από τις τεχνητές χρωστικές ουσίες είναι οι αλλεργίες, η ρινική συμφόρηση, η υπερκινητικότητα (ειδικά στα παιδιά) και οι σοβαρές ψυχικές ασθένειες στα βρέφη, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD).
 
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
 
Διαφορετικά είδη μπορούν να βρεθούν σε αυτή την ομάδα:
 
-Ασπαρτάμη
-Σουκραλόζη
-Ακεσουλφάμη καλίου
-Σακχαρίνη

Πρόταση - σοκ από το ΔΝΤ: Πλειστηριασμοί σε όλα τα σπίτια με "κόκκινα" δάνεια! - Εμπλοκή με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

- Θρίλερ για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους
- Δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως Eurogroup για τους πλειστηριασμούς
- "Όλα στο σφυρί" απαιτεί το ΔΝΤ και επιμένει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το "μοντέλο Κύπρου"
- Τελεσίγραφο των δανειστών: ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή... καθόλου!
- Νέα προκλητική δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη: Μπορείτε 7000 ευρώ και όχι 500;

Την επιχειρηματολογία της απέναντι στους δανειστές ετοιμάζει η κυβέρνηση σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε κατά τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανεβάζει κατακόρυφα την αγωνία χιλιάδων δανειοληπτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο EWG της Πέμπτης θα γίνει το πρώτο μπρα ντε φερ, και εφόσον δεν υπάρξει και εκεί συμφωνία, το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) το οποίο δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκτάκτως προκειμένου να εγκριθεί η αποδέσμευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Η νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ως εξειδίκευση του νόμου Κατσέλη, συνδέεται άμεση με τη δόση καθώς αποτελεί προταπαιτούμενο του Οκτωβρίου. Εντούτοις αν δεν βρεθεί λύση που να ικανοποιεί πολιτικά την κυβέρνηση, είναι πιθανό η "εμπλοκή" να παραμείνει, και όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, η λύση να αναζητηθεί με πρωτοβουλία Τσίπρα σε επίπεδο ηγετών με σύγκληση ακόμη και Συνόδου Κορυφής.
Η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις της κυβέρνησης από αυτές των δανειστών είναι τεράστια. Το εισοδηματικό κριτήριο των 35.000 ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση να θεσπιστεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από την αντίστοιχη πρόταση του κουαρτέτου (έως 8.180 για άγαμο και έως 23.947 για πενταμελή οικογένεια), και το όριο προστασίας με βάση την  αντικειμενική αξία (από 200.000 έως 320.000 για οικογένεια με τρία παιδιά προτείνει η κυβέρνηση) είναι μέχρι και τριπλάσιο από την πρόταση των δανειστών για προστασία σε σπίτια αντικειμενικής αξίας μέχρι 120.000 ευρώ.

Απαίτηση - βόμβα του ΔΝΤ
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Αγορά" η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, επιμένει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα το "μοντέλο Κύπρου" για τα "κόκκινα" δάνεια, το οποίο υλοποιήθηκε στη Μεγαλόνησο ύστερα από τις δικές της απαιτήσεις και εκμηδένισε στην πράξη το "δίχτυ προστασίας" για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.
Μάλιστα, για τη χώρα μας η κ. Βελκουλέσκου θέτει τον πρόσθετο όρο να υπολογίζεται η αξία των ακινήτων σε τιμές αγοράς -που έχουν βρεθεί στο ναδίρ- και όχι στις αντικειμενικές, γεγονός το οποίο θα πολλαπλασιάσει τις εκποιήσεις ακινήτων. Το χάσμα για το θέμα αυτό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών κατέστη έτσι αγεφύρωτο και ώθησε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να το θέσει στον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Ο τελευταίος ανέλαβε να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις στο Eurogroup και σε πολιτικό επίπεδο. Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις μετά τη νέα απαίτηση-βόμβα του ΔΝΤ για τους πλειστηριασμούς καθυστερεί περαιτέρω και τη διαδικασία για την 1η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, καθώς παραμένουν ανοικτά βασικά προαπαιτούμενα της συμφωνίας.
Με την αξιολόγηση αυτή συνδέεται ευθέως το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους για να αποφευχθείτο "κούρεμα" των καταθέσεων. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι εύκολο να καλυφθούν, καθώς δεν αναμένεται να υπερβούν τα 15 δισ. ευρώ.
 Τελεσίγραφο των δανειστών! ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή... καθόλου!
Στους εκπροσώπους των δανειστών φαίνεται να προσκρούει το σχέδιο της κυβέρνησης για κλιμακωτό ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια και 13% στα ιδιωτικά σχολεία, όπως προέκυψε από τις συζητήσεις των δυο πλευρών στην Αθήνα. Διαβάστε αναλυτικά το παρασκήνιο...
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφεραν... αντιρρήσεις στο σχέδιο, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή του ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η υπόδειξη του κουαρτέτου υπογραμμίζει δύο επιλογές: Ή 23% ΦΠΑ παντού ή καθόλου.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι με βάση την οδηγία, οι κυβερνήσεις μπορούν είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λοιπόν, βρίσκεται και πάλι στο μηδέν καθώς καλείται να διαλέξει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ψάξει ξανά για νέα ισοδύναμα. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο, αφού η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Εδώ να σημειώσουμε ότι την Παρασκευή έληξε η παράταση της μη εφαρμογής του ψηφισμένου μέτρου και η νέα διορία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών με ένα απλό δελτίο Τύπου για την αναστολή της επιβολής του φόρου.
Πηγές: Capital, Ημερησία

Νέες πιστώσεις για αναπληρωτές λόγω υποχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ

Περίπου 14.000 προσλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στα δημόσια σχολεία και το πρόβλημα των κενών συνεχίζει να υφίσταται ενώ οι πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ, Δημοσίων Επενδύσεων και κρατικού προϋπολογισμού εξανεμίζονται.
Το Υπουργείο Παιδείας, διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος αποφάσισε να καταθέσει τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ με την οποία δίνεται η δυνατότητα να αυξηθεί ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για προσλήψεις αναπληρωτών και ειδικού εκπαιδευτικού και επιστημονικού προσωπικού κατά 36 εκ ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με 2.000 δεκάμηνες πιστώσεις.
Δεδομένου ότι ο χρόνος απασχόλησης των αναπληρωτών περιορίζεται – όσοι προσληφθούν το Νοέμβριο θα απασχοληθούν για διάστημα 7,5 – 8 μηνών -  οι εν λόγω πιστώσεις μπορούν να δώσουν περισσότερες από 2.000 προσλήψεις αφού υπολογίζονται σε ανθρωπομήνες.
Σημειώνουμε ότι στην Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών της Ρύθμισης και στο κεφάλαιο της αναγκαιότητας τονίζεται ότι η ρύθμιση κρίνεται απολύτως αναγκαία προκειμένου να καλυφθούν υφιστάμενα κενά στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης με πρόσληψη εκπαιδευτικών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Τα κενά αυτά προέκυψαν γιατί ο αρχικός σχεδιασμός και το σχετικό με αριθ. 134023/Ε2/27-08-2015 αίτημα του υπουργείου Παιδείας, έγινε με την παραδοχή ότι για το σχολικό έτος 2015-16 θα είναι διαθέσιμες πιστώσεις για πρόσληψη εκπ/κων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Όμως, η μειωμένη σημαντικά χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ κυρίως στην Αττική, στην οποία βρίσκεται ο μισός περίπου μαθητικός πληθυσμός της χώρας, (για λόγους μετακίνησης της περιφέρειας Αττικής από την κατηγορία περιφερειών «σταδιακής εξόδου» στην κατηγορία « περισσότερο ανεπτυγμένων περιφερειών»), οδήγησε στην αδυναμία κάλυψης μεγάλου αριθμού κενών, τα οποία είχαν καλυφθεί κατά το σχολικό έτος 2014-15 από το ΕΣΠΑ.
Με τις νέες πιστώσεις αναμένονται προσλήψεις δασκάλων και νηπιαγωγών για τα Ολοήμερα Σχολεία καθώς και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων καθώς και εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής ιδίως στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.
Όπως έχουμε γράψει τα τελευταία χρόνια και ιδίως το διάστημα μετά την 28η Οκτωβρίου οι πολιτικές ηγεσίες αναζητούν επιπρόσθετες πιστώσεις. Στο παρελθόν είχε αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ για προσλήψεις αναπληρωτών Β/θμιας, πέρσι ήταν οι άδειες άνευ αποδοχών και φέτος είναι το ΠΔΕ που για ακόμη μια φορά σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ αποδεικνύεται σωτήριο για τη λειτουργία των σχολείων.
Προσθέτουμε ότι στο πλαίσιο των προσλήψεων, ο κ. Φίλης, ενημέρωσε τη Βουλή ότι έμφαση θα δοθεί στην ειδική αγωγή, στην κάλυψη των κενών στα καλλιτεχνικά σχολεία, στα δημοτικά σχολεία με όλες τις ειδικότητες, καθώς επίσης και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στους κλάδους των Φιλόλογων - Μαθηματικών και Φυσικών.
Ο υπουργός Παιδείας, επισήμανε πάντως πως το πρόβλημα της Εκπαίδευσης δεν εμπίπτει σε ευκαιριακή αντιμετώπιση, αλλά απαιτούνται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Προανήγγειλε συζήτηση με όλα τα κόμματα -στο πλαίσιο του Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου- που θα αφορά στην αναζήτηση του τρόπου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες με μόνιμες προσλήψεις σταδιακά εντός της τετραετίας, αρχής γενομένης -με μια γενναία δόση προσλήψεων- από την επόμενη χρονιά.

Καλόγηρος Βασίλειος

ΕΝΦΙΑ: Παράνοια με τις αντικειμενικές αξίες - Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν περισσότερους φόρους

Αυτά είναι τα 10 πιο καρκινογόνα τρόφιμα- Δείτε αναλυτικά τη λίστα

Ποιες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν όντως αποδειχθεί επιστημονικά ότι… μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.
Κάποιες μάλιστα, αυξάνουν τις πιθανότητες πολύ περισσότερο…
Αναλυτικά η λίστα όπως την παρουσιάζει το nutrilabs:
1) Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs)
γενετικά τροποποιημένα τρόφιμαΕννοείται ότι οι GMOs δεν έχουν καμία θέση σε μια υγιεινή διατροφή, ειδικά τώρα που έχει αποδειχτεί ότι και οι GMOs, αλλά και τα χημικά που τους βάζουν, κάνουν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Δυστυχώς, οι GMOs είναι παντού, όπως στα παράγωγα τροφίμων (καλαμπόκι, σόγια, canola). Μπορείτε να τους αποφύγετε με το να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά, μη-γενετικά τροποποιημένα αλλά και τοπικά παραγόμενα προϊόντα.
2) Επεξεργασμένα κρέατα
Τα περισσότερα από αυτά, όπως το μπέικον, το λουκάνικο, τα hot-dog, περιέχουν χημικά συντηρητικά που τα κάνουν να φαίνονται φρέσκα και ελκυστικά, αλλά δυστυχώς προκαλούν και καρκίνο. Το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, και για άλλες μορφές καρκίνου. Προσέξτε τα κρέατα που αγοράζετε να είναι μη-επεξεργασμένα, και κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής.
3) Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων
Μπορεί να είναι βολικές, αλλά αυτές οι σακουλίτσες ποπκόρν είναι γεμάτες χημικά που προκαλούν όχι μόνο στειρότητα, αλλά και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του πακγρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA) που περιέχεται στα ποπκορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το χημικό αυτό προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Όμοια, το χημικό διακετύλιο που χρησιμοποιείται στα ίδια τα ποπκόρν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων.
4) Προϊόντα τύπου κόλα
Όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, έτσι και τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνους. Οξύνει το pH του σώματος και ταΐζει τα καρκινικά κύτταρα, καθώς είναι γεμάτη ζάχαρη, χημικά και χρωστικές ουσίες. Το καραμελόχρωμα και η 4-μεθυλιμιδαζόλη (4-MI) έχει φανεί ότι και από μόνα τους μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.
5) Φαγητά και αναψυκτικά “διαίτης”
Ακόμα χειρότερη από τα κανονικά αναψυκτικά είναι τα διαίτης και τα φαγητά “διαίτης”. Πρόσφατα έγινε μια έρευνα από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που συμπεριέλαβε 20 ξεχωριστές μελέτες. Κατέληξε ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά, προκαλεί μια σωρεία ασθενειών μαζί με προβλήματα στη γέννηση και καρκίνο. Τα γλυκαντικά σουκραλόζη, σακχαρίνη και πολλά άλλα έχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου.
6) Επεξεργασμένο “λευκό” αλεύρι
Το επεξεργασμένο αλεύρι είναι συνηθισμένο συστατικό στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά οι υπερβολικοί υδατάνθρακες που περιέχει θέλουν προσοχή. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων τριπλασίασε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το αλεύρι) ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, το οποίο τροφοδοτεί απευθείας τα καρκινικά κύτταρα και την εξάπλωσή τους.
7) Επεξεργασμένη ζάχαρη
Το ίδιο ισχύει και για την επεξεργασμένη ζάχαρη, που ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης και τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τα γλυκαντικά πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού (HFCS) είναι πολύ επικίνδυνα καθώς είναι η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Οπότε, αφού τα μπισκότα, οι τούρτες, τα κέικ, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, οι σάλτσες, τα δημητριακά και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα HFCS και άλλες ζάχαρες, είναι λογικό που οι καρκίνοι αυξάνονται όλο και πιο πολύ τελευταία.
8) Μήλα, σταφύλια και άλλα “βρόμικα” φρούτα
Πολλοί πιστεύουν ότι κάνουν υγιεινή διατροφή επειδή αγοράζουν μήλα, σταφύλια και φράουλες από το σούπερ-μάρκετ. Αν όμως τα φρούτα αυτά δεν είναι βιολογικά, ή πιστοποιημένα χωρίς φυτοφάρμακα, τότε είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Το Environmental Working Group βρήκε ότι το 98% όλων των προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας (ιδίως τα “βρόμικα” φρούτα) είναι μολυσμένα με καρκινογόνα ζιζανιοκτόνα.
9) Σολωμός ιχθυοτροφείου
σολωμός διοξίνες καρκίνοςΟ σολωμός ιχθυοτροφείου είναι άλλο ένα επικίνδυνο τρόφιμο, σύμφωνα με τον Dr. David Carpenter, Διευθυντή στο Ινστιτούτο Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Albany. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο σολωμός αυτός έχει έλλειψη βιταμίνης D, μολύνεται από καρκινογόνα χημικά, PCBs, επιβραδυντές φλόγας, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά.
10) Υδρογονωμένα έλαια
Χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν επεξεργασμένα τρόφιμα και να παρατείνουν το χρόνο τους στο ράφι. Όμως,τα υδρογονωμένα έλαια αλλάζουν τη δομή και την ευλυγισία της κυτταρικής μεμβράνης σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αυτό οδηγεί σε πολλές ασθένειες, μία από τις οποίες είναι και ο καρκίνος. Κάποιοι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τη χρήση τους και τα αντικαθιστούν με φοινικέλαιο, αλλά τα trans λιπαρά (υδρογονωμένα) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για 25 χρόνια απομονώθηκε, ζώντας σε αυτή τη σπηλιά. Το εσωτερικό της θα σας καταπλήξει!

Τα υγιεινά ροφήματα του χειμώνα και τα οφέλη τους!

Μια κούπα με ένα ζεστό ρόφημα, μια κουβέρτα για να τυλιχτούμε και οι αγαπημένες μας ζεστές παντόφλες, είναι τα απαραίτητα… αξεσουάρ του χειμώνα. Κι ενώ η κουβέρτα και οι παντόφλες μας προσφέρουν μόνο ζεστασιά, τα ζεστά ροφήματα έχουν διπλή δράση, αφού εκτός από το να μας ζεστάνουν, μας χαρίζουν και τα οφέλη τους.
Ας τα δούμε κι ας φροντίσουμε να πίνουμε ένα κάθε μέρα για καλύτερα αποτελέσματα και ζεστασιά στο φουλ!
Τσάι: κρύο το καλοκαίρι, ζεστό το χειμώνα
Το τσάι και ειδικά το πράσινο, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία, ως γνωστόν, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην παρεμπόδιση της γήρανσης του οργανισμού. Με μια κούπα τσάι, όμως, δεν διατηρείτε μόνο τη νεότητά σας, αλλά ενυδατώνετε τον οργανισμό σας, αποφεύγετε τις μεγαλύτερες ποσότητες καφεΐνης που περιέχονται στον καφέ, βελτιώνετε την πυκνότητα των οστών και μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων όπως Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, ενώ ωφελείτε και την καρδιά σας και πάλι λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης. Αποφύγετε να το πίνετε με πολλή ζάχαρη και γάλα για να διατηρήσετε τις μηδενικές του θερμίδες και τη σιλουέτα σας λεπτή.

Τα υγιεινά ροφήματα του χειμώνα και τα οφέλη τους
Χαμομήλι: το καταπραϋντικό της φύσης
Και ποιος δεν αναζητά λίγο ζεστό χαμομήλι όταν ταλαιπωρείται από φούσκωμα ή απλώς θέλει να χαλαρώσει μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά; Κι απ’ ό,τι φαίνεται καλά κάνει, αφού το χαμομήλι μας παρέχει θρεπτικά συστατικά σε μερικές μόλις γουλιές, χάρη στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο και άλλες θρεπτικές ουσίες που μας κάνουν μόνο καλό. Το χαμομήλι ενδείκνυται σε περιπτώσεις άγχους και αϋπνίας, αφού βοηθά στη χαλάρωση, ενώ είναι εξαιρετικά θεραπευτικό και σε θέματα που αφορούν την πέψη και το έντερο, αφού βοηθά στην ανακούφιση από φούσκωμα και πόνο. Σημαντική είναι και η αντιφλεγμονώδης δράση του κι αν όλα αυτά δεν σας φτάνουν, ίσως σας πείσει το ότι τονώνει το ανοσοποιητικό με τις βιταμίνες του και σας κρατά μακριά από το κρυολόγημα.

Τα υγιεινά ροφήματα του χειμώνα και τα οφέλη τους
Τσάι του βουνού: το ρόφημα της γιαγιάς
Μια από τις πρώτες στη λίστα επιλογές για το κρυολόγημα, το τσάι του βουνού παρ’ όλο που κυκλοφορεί ως… τσάι, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με το κλασικό τσάι των Άγγλων. Ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών και στην Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη κατανάλωση, αφού στα συστατικά του βρίσκουμε και πάλι φλαβονοειδή και η αντιοξειδωτική του δράση μας προστατεύει κι εν προκειμένω από τις ελεύθερες ρίζες. Λόγω του ότι δεν έχει διεγερτική δράση όπως το κλασικό τσάι, μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και πριν τον ύπνο, ενώ τα οφέλη του είναι πολλαπλά, βοηθώντας στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και του πόνου, στην αντιμετώπιση φλεγμονών του ανώτερου αναπνευστικού και στη δυσπεψία. Αν, μάλιστα, του προσθέσετε και λίγο μέλι ή λεμόνι ή κανέλα, αυξάνετε τη διατροφική του αξία και τονώνετε το ανοσοποιητικό σας –και τη γεύση σας εδώ που τα λέμε!

Τα υγιεινά ροφήματα του χειμώνα και τα οφέλη τους
Φασκόμηλο: το βότανο της… αθανασίας
Οι Λατίνοι το χρησιμοποιούσαν σε τελετές ως βότανο της αθανασίας, καθώς οι θεραπευτικές του ιδιότητες ποικίλλουν και μας ωφελούν σε πολλά διαφορετικά πεδία. Καταρχάς, η αντιφλεγμονώδης και αντιβακτηριδιακή του δράση βοηθά στην καταπολέμηση του βήχα και του πονόλαιμου που μας ταλαιπωρεί τους χειμερινούς μήνες, ενώ παρουσιάζει δράση και κατά του διαβήτη. Η δράση του επεκτείνεται και στη στοματική υγιεινή, αφού ωφελεί σε περιπτώσεις ουλίτιδας και άφθων του στόματος. Το φασκόμηλο είναι, επίσης, πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτοστερόλες, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή του μας χαρίζει αντιοξειδωτική δράση, τόνωση του ανοσοποιητικού, υγεία του νευρικού συστήματος και κάνει καλό στα οστά.

Τα υγιεινά ροφήματα του χειμώνα και τα οφέλη τους
Κακάο: το ρόφημα κατά της γήρανσης
Ένα ποτήρι ζεστό κακάο ταιριάζει απόλυτα σε ένα κρύο χειμερινό απόγευμα, που το μόνο που θέλουμε είναι να χαλαρώσουμε στο σπίτι με κάτι γευστικό και αρωματικό. Το κακάο, σύμφωνα με παλιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνά ακόμη και το κόκκινο κρασί, όπως και το πράσινο τσάι, ωφελώντας στη διατήρηση της νεότητας και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που οδηγούν στη φθορά του οργανισμού και της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα χάρη στις πολυφαινόλες του προστατεύει την καρδιά. Σημαντική είναι επίσης και η αντικαταθλιπτική του δράση, η οποία είναι για αρκετούς πολύτιμη τους μελαγχολικούς χειμώνες. Προτιμήστε το με μια κουταλιά μέλι, χωρίς ζάχαρη και γάλα που αυξάνουν τη θερμιδική του αξία.

Αυγοφέτες

Υλικά

 • 8 φέτες ψωμί για τοστ (ψίχα)
 • 500 γρ. γάλα εβαπορέ
 • 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο ή φράουλα (προαιρετικά)
 • 3 κρόκοι αυγών
 • λίγη βανίλια, σε σκόνη
 • 3 κουταλιές της σούπας ψιλή ζάχαρη
 • ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη, για το πασπάλισμα
 • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

 1. Κόβετε κάθε φέτα ψωμιού σε 2 τριγωνικά κομμάτια. Αν βάλετε μαρμελάδα, αλείφετε τα τρίγωνα από τη μια πλευρά τους με λίγη μαρμελάδα και τα κολλάτε ανά δύο, ώστε να γίνουν σαν σάντουιτς. Αλλιώς περνάτε στο επόμενο βήμα.
 2. Χτυπάτε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και τη βανίλια και αραιώνετε το μείγμα με το γάλα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Βουτάτε τις φετούλες ή τα σάντουιτς στο μείγμα αυτό και από τις δύο πλευρές τους.
 3. Βάζετε σε τηγάνι και τηγανίζετε σε καυτό λάδι τις φετούλες ή τα σάντουιτς, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζετε με ζάχαρη, κρυσταλλική ή άχνη, και σερβίρετε.

Το ταξίδι της Μαρίας – Ένα εκπληκτικό βίντεο για τον αυτισμό

ΕΦΕΤ: Μην καταναλώνεται αυτό το προϊόν, κίνδυνος από Σαλμονέλα

ΕΦΕΤ: Μην καταναλώνεται αυτό το προϊόν, κίνδυνος από Σαλμονέλα
Την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp διαπίστωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στo πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επισήμου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων του ΕΦΕΤ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν «ΙFANTIS μπουκιές παναρισμένες από ατόφιο φιλέτο κοτόπουλου», σε συσκευασία 500g, με ημερομηνία παραγωγής:11.09.2015 και ανάλωση μέχρι: 11.09.2016. Η εταιρεία παραγωγής είναι η «ΥΦΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ».
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας του εν λόγω προϊόντος, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

«Κόφτης» στις πρόωρες συντάξεις – Πού βρίσκονται οι επαφές του Υπ.Εργασίας με τους «θεσμούς» για το Ασφαλιστικό

Σημείωμα με συγκεκριμένες παρατηρήσεις για διορθώσεις και άμεσο σχεδιασμό μέτρων μέχρι και το επόμενο Eurogroup, όπου θα γίνει συνολική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, άφησε το κουαρτέτο φεύγοντας από την Ελλάδα.
Οι παρατηρήσεις αυτές αφορούν και το ασφαλιστικό και φυσικά δεν περιλαμβάνουν το σύνολο των προαπαιτούμενων του Νοεμβρίου.
Υπογραμμίζουν απλώς κάποια μέτρα και δράσεις τα οποία είτε έχουν καθυστερήσεις από το πακέτο του Οκτωβρίου είτε χρειάζονται κάποια μεγαλύτερη προετοιμασία και η υλοποίηση είναι απαιτητή μέχρι την πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου.
Στελέχη του υπουργείου Εργασίας ζήτησαν ένα λογιστικό φύλλο με μαθηματικούς τύπους για το προσδιορισμό των συντάξεων και ζήτησαν να το συνδυάσουν με την νέο πρόταση του υπουργείου Εργασίας για την αλλαγή προσδιορισμού των συντάξεων.
Πληροφορίες θέλουν την μεθοδολογία να βάζει κόφτη άπαξ και δια παντός τις πρόωρες συντάξεις αφού σε μικρές ηλικίες (40-45 ευρώ ) θα προκύπτει χρέος του ασφαλισμένου προς το ασφαλιστικό σύστημα και όχι σύνταξη.
Γενικά πάντως οι θεσμοί θεώρησαν ότι η κοστολόγηση που πήραν από τους υπηρεσιακούς του υπουργείου ήταν αρκετά κοντά στις δικές τους απαιτήσεις

Culturetrip: Οι 10 πιο όμορφες πόλεις στην Ελλάδα

Καθυστερήσεις στην καταβολή οικογενειακών επιδομάτων και βοηθημάτων για σίτιση

Σε ιδιότυπη διαχείριση των αναγκών έως το τέλος του μήνα προχωρά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με το βλέμμα στην εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Ετσι, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας, ούτε χθες, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, καταβλήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα σε 640.000 οικογένειες, που αγωνιούν από τα μέσα Οκτωβρίου. Αντίστoιχα δεν πιστώθηκε στους 145.359 δικαιούχους της Κάρτας Αλληλεγγύης η δ’ δόση για την επιδότηση σίτισης, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Στην αναμονή βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας και για τη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Αναλυτικά, για την ερχόμενη εβδομάδα μεταφέρεται η καταβολή της γ’ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ. Η πίστωση των περίπου 225 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους 640.000 δικαιούχους, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Εργασίας, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε χθες, Παρασκευή. Πρόκειται για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του οικογενειακού επιδόματος σε 235.463 δικαιούχους που αρχικά είχε οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου, καθώς και για την καταβολή της πρώτης δόσης στους υπόλοιπους περίπου 400.000.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είχε δημόσια επιρρίψει ευθύνες στο ΠΑΜΕ για την καθυστέρηση, λόγω της διήμερης κατάληψης του υπουργείου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών του ΚΚΕ.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις ισόποσες δόσεις. Τα επιδόματα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.
Εκτός χρονοδιαγράμματος και προγραμματισμού βγήκε η καταβολή της δ’ δόσης της επιδότησης σίτισης, που πιστώνεται στην Κάρτα Αλληλεγγύης, σε 145.359 δικαιούχους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 349.826 ωφελούμενους, μέλη των οικογενειών τους. Το υπουργείο Εργασίας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε το ποσό των 16,7 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή κάθε μήνα της συγκεκριμένης επιδότησης. Εως τώρα οι προηγούμενες τρεις δόσεις είχαν καταβληθεί στις 24 κάθε μήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η καταβολή της δ’ δόσης μεταφέρεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ας σημειωθεί ότι η επιδότηση σίτισης ανέρχεται στο ποσό των 70-220 ευρώ τον μήνα και χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με το εισόδημα που έχουν δηλώσει. Η επιδότηση σίτισης είναι προγραμματισμένο να χορηγηθεί σε εννέα μηνιαίες δόσεις, άρα η ολοκλήρωσή της θα γίνει τον Απρίλιο του 2016.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στην πληρωμή των συντάξεων εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ηδη, το ΙΚΑ για έναν ακόμη μήνα αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη ολιγοήμερου δανείου ύψους 210 εκατ. ευρώ από υπο-τομείς ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε αυτό. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και ορίζεται ότι το δάνειο χορηγείται από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού (ΤΑΠ) ΔΕΗ (100 εκατ. ευρώ), τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου (70 εκατ. ευρώ) και τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ – 40 εκατ. ευρώ). Το δάνειο χορηγείται για το διάστημα από 27 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου και θα αποπληρωθεί έντοκα από το ΙΚΑ προς τους παραπάνω Τομείς. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, ενώ διευθετήθηκε και το θέμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, για το οποίο εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση, πιθανότατα μέσω δανείου.

Πώς ο Γιώργος Σεφέρης κέρδισε το Νόμπελ κόντρα στον Πάμπλο Νερούδα και τον Σάμιουελ Μπέκετ. Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία της Επιτροπής που άνοιξαν μετά από πολλά χρόνια

Λεύκωμα Ζαγόρι: Tόπος έμπνευσης και ονείρου

Ποια είναι τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης - Υπεγράφη η υπουργική απόφαση

Από έξι μήνες έως 17 χρόνια αυξάνονται έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένους 

Από έξι μήνες έως 17 χρόνια αυξάνονται έως το 2022 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ασφαλισμένους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες και θα αναρτηθεί στη « Διαύγεια» τις επόμενες μέρες. (Δεν πρόλαβε να πάρει αυθημερόν  αριθμό  ΦΕΚ).

Στην υπουργική απόφαση  περιλαμβάνονται δύο  πίνακες τόσο γι' αυτούς που θεμελίωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 10.000 ημερών ασφάλισης (33,3 έτη) και πάνω, όσο και για τους υπόλοιπους που απαιτούνταν λιγότερα ένσημα, με καταληκτικό όριο ηλικίας το 67ο έτος.
 
Ημερομηνία ορόσημο για τη σταδιακή αύξηση των ετών συνταξιοδότησης είναι η  1η Ιανουαρίου 2022 όπου κλείνει κάθε δυνατότητα πρόωρης εξόδου σε ηλικία πριν από τα 67, ή πριν από τα 62, με παράλληλη όμως συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που το 2018 θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στα 56, πλέον θα συνταξιοδοτηθεί στα 59.

Στην υπουργική απόφαση δεν περιλαμβάνονται αλλαγές για τους υπαλλήλους καθαριότητας των ΟΤΑ ( άρα διατηρούν το δικαίωμά τους να βγαίνουν στη σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών ) όπως και η απαίτηση των δανειστών για αύξηση των ετών ασφάλισης στα 40 χρόνια για όσους βγαίνουν χωρίς όριο ηλικίας μετά από 35 ή 37 χρόνια ασφάλισης .Στον πίνακα 1 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι για τους οποίους, από τις προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης μεγαλύτερος ή ίσος με 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση δηλαδή, εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι με 35ετία χωρίς όριο, ή 37ετία, καθώς και όλοι όσοι μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με όριο ηλικίας τα 62.


Στον πίνακα 2 εμπίπτουν οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει ή κατοχυρώνουν μία εκ των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, των οποίων το καταληκτικό όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, όπως αυτό έχει καθοριστεί από προγενέστερες του ν. 4336/2015 γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, είναι το 67ο έτος, καθώς και οι ασφαλισμένοι για τους οποίους από τις ίδιες ως άνω προγενέστερες του ν. 4336/2015 διατάξεις προβλεπόταν χρόνος ασφάλισης για την κατοχύρωση ή θεμελίωση δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης μικρότερος από 10.000 ημέρες (ή 33,3 έτη) ασφάλισης.
 
Παράλληλα, η υπουργική απόφαση καθορίζει τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το επιπλέον «πέναλτι» 10%, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος. Συγκεκριμένα, ορίζει ότι το επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% θα υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που προκύπτει μετά τις μειώσεις που ήδη προβλέπονται και επιβάλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση, νέου ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Αλτσχάιμερ: Τα 10 πρώιμα σημάδια που πρέπει να σας... κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό

Ανησυχείτε για την πνευματική σας διαύγεια; Μήπως κάποιος δικός σας άνθρωπος δείχνει σημάδια γνωστικής εξασθένησης, αλλά δεν είστε σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει;
Η ήπια λήθη είναι ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Αν έχετε πρόβλημα να θυμάστε το όνομα κάποιου ατόμου, αλλά σας έρχεται αργότερα, αυτό δεν είναι σοβαρό πρόβλημα μνήμης.
 
Αλλά εάν τα προβλήματα μνήμης επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή σας ζωή, θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αν και τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο καθένας ποικίλλουν σε πλήθος και ένταση, είναι σημαντικό να μπορείτε να προσδιορίσετε τα πρώτα σημάδια.
 
Κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις στον εαυτό ή σε κάποιον δικό σας άνθρωπο που ενδεχομένως να έχει πρόβλημα και δώστε όσο πιο ειλικρινείς απαντήσεις μπορείτε:
 
1. Απώλεια μνήμης
 
Αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Μήπως ξεχνάτε εύκολα τις πληροφορίες που μόλις μάθατε; Χάνετε σημαντικές ημερομηνίες, ονόματα και τα γεγονότα; Ξεχνάτε ακόμα και σημαντικά πράγματα που έχουν συμβεί; Ρωτάτε διαρκώς ξανά και ξανά τις ίδιες πληροφορίες; Βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό σε βοηθητικά όπως χαρτάκια με σημειώσεις ή υπενθυμίσεις στο smartphone σας;
 
2. Πρόβλημα στον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων
 
Έχετε πρόβλημα να κάνετε σχέδια και να τα τηρήσετε; Σας είναι δύσκολο να ακολουθήσετε μια συνταγή, ακόμα και αν την έχετε χρησιμοποιήσει πολλές φορές; Είναι δύσκολο να επικεντρωθείτε σε λεπτομερείς εργασίες, ιδίως όταν αυτές περιλαμβάνουν αριθμούς; Για παράδειγμα, μπορείτε να παρακολουθείτε τους λογαριασμούς σας και να την κίνηση του τραπεζικού σας λογαριασμού;
 
3. Οι καθημερινές εργασίες είναι μια “πρόκληση”
 
Έχετε πρόβλημα να οδηγήσετε προς έναν προορισμό στον οποίο πάτε συχνά; Μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα συνηθισμένο έργο στον χώρο εργασίας; Μήπως ξεχνάτε τους κανόνες του αγαπημένου σας παιχνιδιού;
 
4. Σύγχυση χρόνου και τοποθεσίας
 
Μπορείς να κατανοήσετε πλήρως κάτι που δεν συμβαίνει αυτήν τη στιγμή; Αισθάνεστε αποπροσανατολισμένος; Μήπως χάνεστε εύκολα στον δρόμο; Έχετε ξεχάσει ποτέ που βρίσκεστε; Θυμάστε πάντα το πώς φτάσατε εκεί;
 
5. Αλλαγές στην όραση
 
Σας είναι ολοένα και πιο δύσκολο να διαβάσετε τις λέξεις σε μια σελίδα; Έχετε πρόβλημα κρίνετε πόσο μακριά είναι κάτι; Μπορείτε να διαχωρίσετε τα χρώματα;
 
6. Οι λέξεις και οι συνομιλίες σας δημιουργούν εκνευρισμό
 
Το λεξιλόγιο γίνεται κάτι με το οποίο δυσκολεύεστε; Μπορείτε να βρείτε τη σωστή λέξη που ψάχνετε; Μήπως λέτε τα πράγματα με το λάθος όνομα;  Αποφεύγετε να συμμετέχετε σε μια μία συζήτηση; Είστε σε θέση να την παρακολουθήσετε ως τρίτο πρόσωπο; Σταματάτε ξαφνικά στην μέση μιας συζήτησης, γιατί δεν ξέρετε τι να πείτε; Επαναλαμβάνετε συχνά κάτι που μόλις είπατε ήδη;
 
7. Χάνετε πράγματα
 
Ο καθένας μπορεί να βάλει κάτι στην λάθος θέση και να το ψάχνει από καιρό σε καιρό, αλλά μπορείτε να θυμηθείτε τα βήματά σας για να βρείτε πάλι αυτό που χάσατε; Έχετε βάλει ποτέ κάποιο αντικείμενο σε ασυνήθιστο μέρος, όπως τα κλειδιά σας μέσα στο ψυγείο; Έχετε κατηγορήσει άλλο άτομο ότι σας παίρνει ή σας μετακινεί διαρκώς πάρει τα πράγματα;
 
8. Άστοχες αποφάσεις
 
Έχετε κάνει κακές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια; Έχετε κάνει λάθη με τα χρήματα, όπως το να δώσετε αρκετά λεφτά, όταν, κανονικά, δεν θα χρειαζόταν; Μήπως κάνετε ντους πολύ συχνά; Προσέχετε τον εαυτό σας λιγότερο από όσο στο παρελθόν; Έχει τύχει να φορέσετε λάθος ρούχα για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω;
 
9. Κοινωνική απόσυρση
 
Αποσύρεστε ολοένα και περισσότερο από τους άλλους στον χώρο εργασίας; Ασχολείστε ολοένα και λιγότερο με το αγαπημένο σας χόμπι; Μήπως σας λείπει το κίνητρο να κάνετε πράγματα; Πιάνετε τον εαυτό σας να βλέπει τηλεόραση ή να κοιμάται περισσότερο από το συνηθισμένο;
 
10. Αλλαγές στην διάθεση
 
Εκνευρίζεστε πιο εύκολα; Αισθάνεστε κατάθλιψη, φόβο, ή άγχος; Είστε περισσότερο καχύποπτος με τους άλλους ανθρώπους;
 

Δείτε πως το Facebook άδειαζε τη μπαταρία των κινητών – Ένα πρόβλημα που διορθώθηκε

Το Facebook ανακοίνωσε ότι διόρθωσε τα bug που προκαλούσαν μεγάλη κατανάλωση στα iPhone με iOS 9. Η διόρθωση έρχεται μετά από παράπονα ότι το Facebook app κατανάλωνε μεγάλο ποσοστό της μπαταρίας στο iOS 9.
To Facebook εξηγεί ποια ήταν τα λάθη που οδηγούσαν σε υπερκατανάλωση ενέργειας από το Facebook app για iOS ακόμη και όταν η εφαρμογή δεν χρησιμοποιούνταν.
Το πρώτο πρόβλημα οφειλόταν σε ένα μέρος του κώδικα που έδινε εντολή στη CPU να δουλεύει ασταμάτητα και ο μηχανικός του Facebook εξήγησε ότι η εφαρμογή έδινε στον επεξεργαστή συνεχείς εντολές.
Το δεύτερο πρόβλημα προερχόταν από την αναπαραγωγή video στο News Feed. Μετά το τέλος της προβολής το ηχητικό μέρος του video συνέχιζε να αναπαράγεται σιωπηλά στο παρασκήνιο, καταναλώνοντας έτσι αναίτια την μπαταρία των iPhone.
Επίσης, όπως αναφέρει το pcmag.gr,το Facebook διευκρίνισε ότι η κατανάλωση της μπαταρίας δεν έχει σχέση με την αναφορά της τοποθεσίας, η οποία δεν λειτουργεί αν δεν είναι ενεργοποιημένη η αντίστοιχη λειτουργία στη συσκευή.

Ξεβουλώστε το νιπτήρα σας χωρίς χημικά και υδραυλικό

Απρόσμενη ανακάλυψη επιστημόνων σε μουμιοποιημένο σώμα Αιγύπτιου ιερέα. Του είχαν τοποθετήσει χειρουργικά μεταλλικό εμφύτευμα στο πόδι πριν από 2.600 χρόνια!

http://www.mixanitouxronou.gr/aprosmeni-anakalipsi-epistimonon-se-moumiopiimeno-soma-egiptiou-ierea-tou-ichan-topothetisi-chirourgika-metalliko-emfitevma-sto-podi-prin-apo-2-600-chronia/

Μόλις 4 στους 10 Έλληνες έχουν καλή υγεία

Μόλις 4 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν καλή υγεία. Συγκεκριμένα μόνο το 41% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού δηλώνει ότι η υγεία του είναι «εξαιρετική» (12%) ή «πολύ καλή» (29%), σύμφωνα με την νέα πανελλαδική έρευνα Hellas Health VΙ για την υγεία των Ελλήνων η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή κ. Γιάννη Τούντα, διευθυντή του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και τον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και όπως επεσήμαναν ότι έχουν «κακή υγεία» δηλώνουν σε υπερδιπλάσιο ποσοστό οι συνταξιούχοι, σε ποσοστό 14% και οι έχοντες βασική εκπαίδευση σε ποσοστό 17%.
Όπως έδειξε η έρευνα, ο δείκτης ψυχικής υγείας είναι σημαντικά μειωμένος (45,8%) σε σχέση με το 2010 που ήταν στο 49,5%.
Επίσης, το 39% των ελλήνων απέχει από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα (μέτρια φυσική άσκηση), ενώ το ποσοστό αυτό στα χαμηλότερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα κυμαίνεται γύρω στο 50%.
Εξαιρετικά υψηλό, παρά τη μείωση των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να παραμένει το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα με ποσοστό 37%, με το 40% να αφορά τους άνδρες και 34% τις γυναίκες. Επιπροσθέτως, υψηλό είναι το παθητικό κάπνισμα στους χώρους εργασίας με ποσοστό 27%, στα εστιατόρια με 78% και στις καφετέριες μπαρ με 92%.
Όπως αναδείχθηκε επίσης, το 9% των ελλήνων δεν καταναλώνει καμία μερίδα λαχανικών την ημέρα και το 15% δεν καταναλώνει κανένα φρούτο. Και μόνο το 41% έχει κανονικό βάρος σώματος. Για την ακρίβεια ένα 17% είναι παχύσαρκοι, και ένα 42% υπέρβαροι.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση υπηρεσιών υγείας και το φάρμακο διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων και τα εξής:
Χαμηλά ποσοστά καταγράφονται στη χρήση προληπτικών εξετάσεων, κυρίως μαστογραφίας με ποσοστό 57%, μικροσκοπική κοπράνων 14%, ενώ 2 στους 10 Έλληνες δεν έχουν μετρήσει ποτέ την αρτηριακή τους πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρο αίματος.
Αυξημένη είναι η προσφυγή σε ιδιώτες γιατρούς με το ποσοστό να φτάνει στο 60% και μειωμένη χρήση ιατρείων ασφαλιστικού ταμείου, μόλις 8%.
Επίσης, το 22% δεν έλαβε τη θεραπεία ή/και τις εξετάσεις που ήθελε και μόνο ένας στους τρεις γνωρίζει καλά τι είναι τα γενόσημα φάρμακα και μόνο ένας στους πέντε τα εμπιστεύεται.
Το 83% δεν ζητά από τον ιατρό να προτείνει γενόσημο φάρμακο ενώ, την ίδια στιγμή ένα 64% έχει εμπιστοσύνη στον φαρμακοποιό ότι θα δώσει το φθηνότερο γενόσημο. Επιπροσθέτως, το 61% δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν φθηνότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτό που προτείνει ο γιατρός.
Τέλος, το 44% διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα πάνω από 5% του εισοδήματος, ενώ περισσότεροι από το 15% διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους. πηγη tribune.gr

Ταξίδι στον Ανατολικό και Δυτικό Καναδά

Αρωματικό ρύζι με μαϊντανό και σκόρδο

Υλικά

 • 500 γρ. ρύζι basmati
 • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
 • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
 • 4-5 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
 • 50 γρ. κουκουνάρι
 • ½ φλιτζάνι του τσαγιού φύλλα μαϊντανού
 • αλάτι
 • πιπέρι

Εκτέλεση

 1. Στο μικρό μπλέντερ χτυπάτε το μαϊντανό με αλάτι. Προσθέτετε το κουκουνάρι, το σκόρδο, το πιπέρι και το τυρί και λειτουργείτε τη συσκευή μέχρις ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε σιγά σιγά το λάδι συνεχίζοντας να λειτουργείτε τη συσκευή, μέχρι να αποκτήσετε μια παχύρρευστη σάλτσα.
 2. Βράζετε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. Το ανακατεύετε με τη σάλτσα του μαϊντανού και το μοιράζετε σε ατομικά φορμάκια. Για να το σερβίρετε αναποδογυρίζετε τα φορμάκια μέσα στα πιάτα.

Τι κάνει έναν δάσκαλο καλό;

Ν. Πλαστήρας: «Η Ελλάδα πεινάει κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;»

«Η Ελλάδα πεινάει κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο», είχε πει, ενώ ο αδελφός του ήταν άνεργος.
Μεταφέρουμε μερικά από τα πολλά αξιόλογα συμβάντα της ζωής του, τα οποία χαρακτηρίζουν τον άνδρα και τον καθιστούν πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση για παλιότερους αλλά και σημερινούς, δεδομένου ότι, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι, έμπαιναν πλούσιοι στην πολιτική και έβγαιναν πάμφτωχοι.
Ο αείμνηστος Ανδρέας Ιωσήφ – πιστός φίλος του – αναφέρει: Ο στρατηγός είχε απαγορεύσει στους δικούς του να χρησιμοποιούν το όνομα “Πλαστήρας” όπου κι αν πήγαιναν. Ο αδελφός του ήταν άνεργος. Το εργοστάσιο ζυθοποιίας «ΦΙΞ» ζητούσε οδηγό κι εκείνος έκανε αίτηση. Ο αρμόδιος υπάλληλος τον ρώτησε πώς λέγεται: Κι επειδή αυτός δίσταζε να πει το όνομά του, ενθυμούμενος την εντολή του στρατηγού, τον ξαναρώτησε και δυο και τρεις φορές, ώσπου αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τον λένε Πλαστήρα.
Παραξενεμένος ο υπεύθυνος ζητάει να μάθει αν συγγενεύει με το στρατηγό και πρωθυπουργό. Μετά από πολύ δισταγμό του αποκαλύπτει ότι είναι αδελφός του. Αφού η αίτηση, ικανοποιήθηκε, παρακάλεσε να μη το μάθει ο αδελφός του. Ο στρατηγός το έμαθε κι αφού τον κάλεσε αμέσως στο σπίτι του τον επέπληξε και του απαγόρευσε να αναλάβει αυτή την εργασία λέγοντάς του: «Αν έχεις ανάγκη, κάτσε εδώ να μοιραζόμαστε το φαγητό μου». Και δεν πήγε.
Ο Πλαστήρας ήταν άρρωστος –έπασχε από φυματίωση – κι έμενε σ’ ένα μικρό σπιτάκι στο Μετς, κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Του πρότειναν να του βάλουν ένα τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι αλλ’ αυτός αρνήθηκε λέγοντας: «Μα τι λέτε; Η Ελλάδα πένεται κι εμένα θα μου βάλετε τηλέφωνο;».Πολλές φορές με τρόπο έστελνε και αγόραζαν ψωμί, ελιές και λίγη φέτα… Τότε οι γύρω του, του υπενθύμιζαν ότι είχε ανάγκη καλύτερου φαγητού λόγω της αρρώστιας κι εκείνος με απλότητα τους απαντούσε: «Τι κάνω… σκάβω για να καλοτρώγω;».
Ο Βάσος Τσιμπιδάρος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ακρόπολη», περιγράφει το εξής περιστατικό: «Κάποτε, ο στενός του φίλος Γιάννης Μοάτσος, είχε πάρει την πρωτοβουλία να του εξασφαλίσει μόνιμη στέγη, για να μην περιφέρεται εδώ και εκεί σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πήγε λοιπόν σε μια Τράπεζα και μίλησε με τον διοικητή. «Τι;», απόρησε εκείνος. «Δεν έχει σπίτι ο Πλαστήρας; Βεβαίως και θα του δώσουμε ό,τι δάνειο θέλει και μάλιστα με τους καλύτερους όρους!» Ο Μοάτσος έτρεξε περιχαρής στον Πλαστήρα, του το ανήγγειλε και εισέπραξε την αντίδραση: «Άντε ρε Γιάννη, με τι μούτρα θα βγω στο δρόμο, αν μαθευτεί πως εγώ πήρα δάνειο για σπίτι;». Έσχισε το έντυπο στα τέσσερα και το πέταξε.
Ο Δημήτρης Λαμπράκης «δώρισε» κάποια στιγμή στον Πλαστήρα ένα ωραίο χρυσό στυλό κι αφού ο στρατηγός κάλεσε τον φίλο του Ανδρέα του λέει: – Εγώ δεν βάζω χρυσές υπογραφές. Μου φτάνει το στυλουδάκι μου. Να το στείλεις πίσω. – Μα θα προσβληθεί… – Δεν πειράζει… Ας μου κόψει το νερό από το κτήμα. Δεν θέλω δώρα Ανδρέα. Γιατί τα δώρα φέρνουν και αντίδωρα!
Το 1952, πρωθυπουργός ο Πλαστήρας, ήταν κατάκοιτος από την αρρώστια που τον βασάνιζε, όταν μία μέρα δέχθηκε την επίσκεψη της Βασίλισσας Φρειδερίκης.
Μπαίνοντας εκείνη στο λιτό ενοικιαζόμενο διαμέρισμά του, εξεπλάγη όταν είδε τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί ράντζο για τον ύπνο του, και τον ρώτησε με οικειότητα: «Νίκο, γιατί το κάνεις αυτό;» και η απάντηση ήρθε αφοπλιστική. «Συνήθισα, Μεγαλειοτάτη, το ράντζο από το στρατό και δεν μπορώ να το αποχωριστώ…».
Ο στρατηγός Νικόλαος Σαμψών, φίλος του Πλαστήρα, σε επιστολή του περιγράφει, το παρακάτω: «Όταν πέθανε ο Πλαστήρας δεν άφησε πίσω του σπίτι, ακίνητα ή καταθέσεις σε τράπεζες.
Η κληρονομιά που άφησε στην ορφανή προσφυγοπούλα ψυχοκόρη του, ήταν 216 δρχ., ένα δεκαδόλλαρο και μια λακωνική προφορική διαθήκη: «Όλα για την Ελλάδα!».
Βρέθηκε επίσης στα ατομικά του είδη ένα χρεωστικό του Στρατού (ΣΥΠ 108) για ένα κρεβάτι που είχε χάσει κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων στη Μικρά Ασία και 8 δρχ. με σημείωση να δοθούν στο Δημόσιο για την αξία του κρεβατιού, ώστε να μην χρωστά στην Πατρίδα».
Όταν πέθανε ο Πλαστήρας στις 26/7/1953 τον έντυσαν το νεκρικό κοστούμι, που το αγόρασε ο φίλος του Διονύσιος Καρρέρ – γιατί ο ίδιος τον μισθό του τον πρόσφερε διακριτικά σε άπορους και ορφανά παιδιά – ο δε γιατρός, που ήταν παρών και υπέγραψε το σχετικό πιστοποιητικό θανάτου, μέτρησε στο ταλαιπωρημένο κορμί του: 27 σπαθιές και 9 σημάδια από βλήματα.

Πόσα καράτια είναι η βέρα σας; Ξέρετε ότι το «καράτι» προέρχεται από ένα ταπεινό ελληνικό δένδρο που έδωσε τη μονάδα μέτρησης του χρυσού από την αρχαία Ελλάδα;

Αγιορείτικο Μοσχοβολιστό Πρόσφορο

Ήρθε ο χειμώνας: Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει

Συνεχίζεται το σκηνικό της κακοκαιρίας, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας σήμερα, Σάββατο.
Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση, ενώ στα ανατολικά και τα νότια θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, με τα φαινόμενα να εξασθενούν βαθμιαία.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες, βορειοανατολικές διευθύνσεις, φτάνοντας τοπικά τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο.
Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ:Μακεδονία, Θράκη
καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Βαθμιαία από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.
άνεμοι: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στα υπόλοιπα βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 8 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινός ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις νοτιότερες περιοχές, βαθμιαία από τα βόρεια ο καιρός θα βελτιωθεί.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις με ισχυρές βροχές και τις πρωινές ώρες καταιγίδες, βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως στις Κυκλάδες.
άνεμοι: στα δυτικό και βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ, στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 15 έως 18 και στην Κρήτη έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές, από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια.
άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και στα νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
καιρός: νεφώσεις με βροχές τοπικά ισχυρές στα βόρεια και ανατολικά το πρωί, όποτε είναι πιθανό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα, βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά και θα εξασθενίσουν.
άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 14 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινός ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως στα ανατολικά του νομού.
άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Κόπηκαν άρον άρον για λόγους εθνικούς

ΙΚΑ: Δάνειο 210 εκατ. ευρώ για να βγουν οι συντάξεις

Πρόσκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης Μελών Συλλόγου

alt

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ιωάννινα,23-10- 2015

Αρ. πρωτ.: 26
Ταχ. Δ/νση: Αράπη 1A - 45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τηλ. - FAX: 26510 78747

email: sepenioa@gmail.com

Ιστοσελίδα: www.syldnioa.gr
ΠΡΟΣ

ΔΟΕ

ΜΕΛΗ
Πρόσκληση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης
 Συναδέλφισσες –οι
Σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, όπως ορίζεται από το άρθρο 13 του καταστατικού μας, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την Τακτική Γενική του Συνέλευση την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 στις 6 μμ στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (Μαρούτσειο), Χρ. Κατσάρη 11.
Θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Οργάνωση απεργιακής κινητοποίησης 12ης Νοεμβρίου 2015
2.Ενημέρωση αιρετών ΑΠΥΣΠΕ - ΠΥΣΠΕ
3. Λογοδοσία Αντιπροσώπων που συμμετείχαν στη 84η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε. (Ιούνιος 2015).
4. Ερωτήσεις - τοποθετήσεις – παρεμβάσεις – προτάσεις, μελών και εκπροσώπων παρατάξεων στα θέματα της Η.Δ.
Η παρουσία όλων μας στη Γενική Συνέλευση είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα σημαντική. Με τη συμμετοχή μας περιφρουρούμε τα δικαιώματά μας, αναδεικνύουμε τα οξυμμένα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης και καταθέτουμε προτάσεις για την επίλυσή τους με στόχο την ποιοτική της αναβάθμιση.

Το Δ.Σ.

Αθήνα 1961: Επιστροφή στην αθωότητα.

Πώς να πειθαρχήσετε τα μικρά παιδιά

Εκπληκτικό: Tι «κρύβεται» κάτω από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου (video)

Αλλαγή ώρας! Και επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο

Όχι δεν ιδρύθηκε υπουργείο του χρόνου, αλλά για πρώτη φορά ένα υπουργείο αποφάσισε και με επίσημη ανακοίνωση να ενημερώσει τους πολίτες πως αλλάζει η ώρα.

Με ανακοίνωσή του λοιπόν το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων μας ενημερώνει:
Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, οπότε οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04.00 σε 03.00.

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Πως να «ξεκλειδώσετε» ένα παιδί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ)

Γράφει ο Φώτης Παπαναστασίου
30 κλειδιά για να «ξεκλειδώσετε» ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ:
1. Οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ έχουν ανάγκη από οργάνωση και δομή. Το περιβάλλον τους, τόσο το σχολικό όσο και το οικογενειακό, πρέπει να δομεί εξωτερικά αυτό που δεν μπορούν τα ίδια... τα να δομήσουν εσωτερικά. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να υπάρχει κάπου μια λίστα ή ένα πίνακας που να περιγράφει την πορεία της διδασκαλίας ή της δραστηριότητας που γίνεται, ώστε να μπορεί το παιδί με ΔΕΠ-Υ να το χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς όταν αποσπάται.

2. Πίνακας κανόνων.

Αναρτήστε σε ευδιάκριτο σημείο ένα πίνακα που θα φαίνονται όλοι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί το παιδί. Το παιδί με ΔΕΠ-Υ δεν θα έχει άγχος αν γνωρίζει τι περιμένετε από αυτό.

3. Η θέση του παιδιού με ΔΕΠ-Υ θα πρέπει να είναι κοντά στον εκπαιδευτικό και μακριά από παράθυρα.

Δεν θα πρέπει να αλλάζει συχνά θέση κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας. Αυτό θα το βοηθήσει στη μείωση της έντονης κινητικότητας και της διάσπασης, που τόσο πολύ το ταλαιπωρεί.

4. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν ανάγκη να ακούν τα ίδια πράγματα, οπότε επαναλαμβάνεται συνέχεια τις οδηγίες και τις εντολές.

5. Θέστε όρια και περιορισμούς.

Τα όρια δεν μπαίνουν για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να τα συγκρατούμε και να τα καθησυχάζουμε. Τα όρια πρέπει να μπαίνουν γρήγορα και απλά. Δεν ωφελούν οι μεγάλες και ατέρμονες συζητήσεις.

6. Συχνή βλεμματική επαφή.

Μια ματιά μπορεί να επαναφέρει ένα παιδί από την ονειροπόληση με τρόπο ήρεμο και σιωπηλό.

7. Ξεκάθαρο και σαφές ημερήσιο πρόγραμμα.

Θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένο σε εμφανές σημείο (πίνακα, θρανίο-γραφείο μαθητή) και να μην αλλάζει χωρίς προειδοποίηση και αρκετά συχνά.

8. φτιάξτε το πρόγραμμα, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι, μαζί με το παιδί.

Θα βοηθήσει το παιδί με ΔΕΠ-Υ να βγει από την απάθεια και την αδράνεια.

9. Αποφύγετε τα τεστ που υπόκεινται σε χρονικούς περιορισμούς.

10. Όχι μεγάλο φόρτο εργασίας.

Αποφύγετε τις πολλές εργασίες για το σπίτι.

11. Όχι μεγάλες εργασίες.

Σπάστε τις εργασίες σε μικρότερες γιατί τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ όταν βλέπουν πολύ μεγάλες εργασίες αρνούνται να τις εκτελέσουν.

12. Κάντε την έξοδο από την τάξη ή το σήκωμα από την καρέκλα μέρος του προγράμματος.

Αν γνωρίζει το παιδί πότε μπορεί να «δραπετεύσει» από τη δραστηριότητα, θα είναι πιο συνεργάσιμο σε όλη τη διάρκειά της.

13. Ενημέρωση για την πρόοδο.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν ανάγκη να τα ενημερώνεις για τους στόχους που πρέπει να πετύχουν κι αν τελικά τα κατάφεραν. Τα βοηθάει να παραμένουν συγκεντρωμένα στους στόχους τους.

14. Τονίστε την επιτυχία.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν βιώσει πολύ έντονα την αποτυχία. Έχουν την ανάγκη για επιβράβευση και έπαινο.

15. Ενισχύστε τους τη μνήμη.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν προβλήματα μνήμης. Χρειάζονται μνημονικές ασκήσεις που μπορούν να ενσωματωθούν μέσα στην μαθησιακή διαδικασία, όπως κωδικούς, συνθηματικές κινήσεις, ομοιοκαταληξίες. Σε άλλο άρθρο θα αναφερθώ πιο εκτεταμένα στις μνημονικές ασκήσεις.

16. Χρησιμοποιήστε σχεδιαγράμματα.

Είναι δύσκολο να μάθει το παιδί με το ΔΕΠΥ- να τα χρησιμοποιεί αλλά αν εξοικειωθεί με αυτά, θα το βοηθήσουν να αισθανθεί ότι τα καταφέρνουν.

17. Γράψτε τα σημαντικά που θέλετε να ανακοινώσετε.

Ή ακόμα καλύτερα οπτικοποιήστε τα. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι οπτικοί και όχι ακουστικοί τύποι.

18. Χρωματίστε τη φωνή σας.

Ο χρωματισμός της γλώσσας κρατάει την προσοχή.

19. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα επιβράβευσης.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ χρειάζονται κίνητρα.

20. Βοηθήστε το παιδί στην αυτοπαρατήρηση.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν την τάση να μην αυτοπαρατηρούνται. Ζητήστε του να περιγράψει τον εαυτό του μετά από μια άτυπη συμπεριφορά. Οι ερωτήσεις σας πρέπει να είναι μικρές και ακριβείς. Μπορείτε επίσης, στο τέλος της ημέρας μαζί με το παιδί να κάνετε μια ανασκόπηση της συμπεριφοράς του.

21. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δίνουν την εικόνα ότι είναι εγωιστικά και κακότροπα.

Κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς είναι το γεγονός πως δεν ξέρουν πώς να συναναστραφούν με άλλους ανθρώπους, κάτι που μπορεί με τη σωστή διδασκαλία να το μάθουν.

22. Μετατρέψτε τη σχολική εργασία σε ομαδικό παιχνίδι.

Το κίνητρο της ομάδας βοηθάει το παιδί με ΔΕΠ-Υ.

23. Αναθέστε τους κάτι για το οποίο να είναι υπεύθυνα.

24. Χρησιμοποιήστε τετράδιο επικοινωνίας.

25. Αποφύγετε το γράψιμο.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ αρνούνται και αποφεύγουν να γράψουν μεγάλα κείμενα. Αλλά πολλές φορές δυσκολεύονται ακόμα και να κρατήσουν μικρές σημειώσεις. Χρησιμοποιήστε tablet, υπολογιστή και προφορικά τεστ.

26. Γυμναστική.

Μια από τις καλύτερες θεραπείες για τη ΔΕΠ-Υ είναι η έντονη γυμναστική.

27. Ενημερώστε τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ, αν είναι δυνατόν, από την προηγούμενη μέρα για το τι θα ακολουθήσει μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

28. Εξηγήστε και κάντε όσο πιο φυσιολογική μπορείτε την ιδιαίτερη μεταχείριση που λαμβάνει ο μαθητής με ΔΕΠ-Υ, ώστε να αποφευχθεί ο στιγματισμός του.

29. Ζητήστε από ένα συμμαθητή, που είναι οργανωτικός και επιμελής, να καθίσει δίπλα του και να τον βοηθάει κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

30. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ είναι πολύ πιο ταλαντούχα και χαρισματικά απ' όσο δείχνουν.

Είναι γεμάτα δημιουργικότητα, παιχνιδιάρικη διάθεση, αυθορμητισμό και κέφι. Είναι ανοιχτόκαρδα και τους αρέσει να βοηθούν. Μπορούν να γίνουν η λύση κι όχι το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας.
hamomilaki.blogspot.gr

Μία ώρα πίσω,γυρνάμε τα ρολόγια,τα ξημερώματα της Κυριακής

Μία επιπλέον ώρα ύπνου θα κερδίσουμε το πρωινό της Κυριακής 25 Οκτωβρίου, οπότε θα αρχίσει να ισχύει η χειμερινή ώρα.Η ώρα για το χειμώνα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Φέτος η ώρα θα αλλάξει στις 25 Οκτωβρίου και ώρα 4:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρνώντας τα ρολόγια μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 3:00.
Ενδεικτικές προσεχείς...
χειμερινές αλλαγές ώρας:
2015 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 25 Οκτωβρίου
2016 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 30 Οκτωβρίου
2017 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 29 Οκτωβρίου

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις (ημερομηνίες)

Στις 29 Οκτωβρίου ημέρα Πέμπτη θα πληρωθούν οι συντάξεις Δημοσίου και ΙΚΑ για τον μήνα Νοέμβριο.
ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 2 Νοεμβρίου ημέρα Δευτέρα.
Το ΝΑΤ θα πληρώσει τις συντάξεις στις 30 Οκτωβρίου.

Ασύλληπτο: Ερμηνεύουν το Hotel California χωρίς όργανα. Μόνο με τις φωνές τους!

Προσλήψεις 218 αναπληρωτών στην Π.Ε

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2015-2016 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 44 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας, 61 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, 11 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, 37 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ16.01-Μουσικής, 9 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ19&20-Πληροφορικής και 56 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ32-Θεατρικών Σπουδώνγια την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 26 έως και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες της περιοχής που προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Για τους πίνακες με τα ονόματα των προσλαμβανόμενων πατήστε εδώ.

Προσλήψεις 646 Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου διαφόρων κλάδων

Προσλήψεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών πλήρους ωραρίου κλάδων ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, ΠΕ16.01-Μουσικής και ΠΕ19-ΠΕ20-Πληροφορικής στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα – ΑΠ1» (MIS 520570) του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε συσχέτιση με το ΕΣΠΑ 2014-2020 ως έργο Phasing, «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα- ΑΠ2» (MIS 485624) ως έργο υποψήφιο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και «Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα- ΑΠ3» (MIS 485625) ως έργο υποψήφιο για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2015-2016 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 121 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ06-Αγγλικής Γλώσσας, 165 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ08-Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, 67 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ11-Φυσικής Αγωγής, 101 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ16.01-Μουσικής, 61 εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ19&ΠΕ20-Πληροφορικής, 120 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ32-Θεατρικών Σπουδών και 11 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ18.41-Δραματικής Τέχνης για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνονστα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω Πράξεων.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόσληψης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 26 έως και την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Για τους πίνακες με τα ονόματα των προσλαμβανόμενων πατήστε εδώ.

Σούπα με λαχανικά

Τι χρειαζόμαστε:

 • 1 κουτι ντοματάκια (αν έχετε φρέσκες ντομάτες ακόμη καλύτερα)
 • 2-3 κλωνάρια σέλινο
 • 1-2 κλωναράκια μαϊντανό
 • 1-2 πατάτες
 • 3-4 καρότα
 • 1/2 λάχανο
 • 2-3 πιπεριές
 • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
 • αλάτι
 Πώς το κάνουμε:
 1. Βάλτε σε μιά κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση. Μην την γεμίσετε παραπάνω γιατί το λάχανο βγάζει νερό κατά το βράσιμο και θα σας ξεχυλίσει το φαγητό.
 2. Ψιλοκόβετε τα λαχανικά και τα προσθέτετε στο νερό που έχει αρχίσει να βράζει. Περιμένετε να βράσουν τα λαχανικά και η σούπα σας είναι έτοιμη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν σας αρέσει το σέλινο στη γεύση βάλτε μόνο ένα κλωναράκι για άρωμα και βάλτε σέλινο ή σελινόριζα που έχουν πιο "ελαφριά" γεύση.
Αν πάλι θέλετε πιο έντονο άρωμα στη σούπα βάλτε και ένα κύβο λαχανικών αν και κατά τη γνώμη μου καλό είναι να τα αποφεύγουμε αυτά.

Φοιτητές του Όκλαντ τραγουδούν το «MAMA MIA» στα αρχαία ελληνικά! Φορούν λευκούς χιτώνες και αναφωνούν: «Μα τον Δία, άρχεται αύθις»

«Είναι ασύλητος! Είναι κλειστός! Ήμουν ευτυχισμένος. Είχα βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο». Μανόλης Ανδρόνικος, ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον τάφο του Φιλίππου. Είχε υπηρετήσει στη Μέση Ανατολή και έγραφε το όνομά του με «ο» γιατί έτσι του άρεσε (βίντεο)/

Κάρτα Σίτισης: Λεφτά δεν υπάρχουν για την δ δόση

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΝΕΟΣ "ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ"

27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΝΕΟΣ "ΜΥΛΟΣ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ"
Οι 38 ημέρες μαγείας έρχονται και πάλι στα Τρίκαλα! Τα ξωτικά ετοιμάζονται για τη μεγάλη τους αγάπη, την πόλη του Ληθαίου, του Ασκληπιού και τον μύλο Ματσόπουλου.
Εκεί, όπου από τις 27 Νοεμβρίου 2015 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2016, η καρδιά της χριστουγεννιάτικης Ελλάδας θα χτυπά για όλα τα παιδιά, όλους όσοι αισθάνονται παιδιά! Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Τρικκαίων και η e-Trikala A.E. δημιουργούν  το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, για να απολαύσουν οι επισκέπτες με ξεχωριστό τρόπο τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Φέτος, σε αυτόν τον μαγικό τόπο, με τον Αη Βασίλη και τους βοηθούς του, ο αλευρόΜυλος Ματσόπουλου φέτος τα Χριστούγεννα ξαναγεννιέται!
Μια νέα προσέγγιση, μια νέα οπτική για τα παιδιά, που με το χαμόγελο θα δουν 38 ημέρες λειτουργίας γεμάτες δράσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, διαδραστικά εργαστήρια και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Και όλα αυτά… ΔΩΡΕΑΝ!
Η Δωρεάν είσοδος στο πάρκο αλλά και η συμμετοχή στις δραστηριότητες ενισχύουν την δυναμική της εκδήλωσης που συνεχώς αυξάνεται. Αυτό φάνηκε στην περσινή επισκεψιμότητα που έφτασε μια ανάσα από το 1 εκατομμύριο επισκέπτες!!!
Οι φίλοι του Αη Βασίλη μπορούν να τον συναντήσουν σε ένα μαγευτικό νησί. Μπορούν να δουν τη σταρένια Νεράιδα και τους παράξενους φουρναραίους…
Μπορούν να επισκεφθούν το δεντροταχυδρομείο, το κάστρο των ιπποτών της Playmobil, το εργαστήρι γνώσης των ξωτικών, το εργαστήρι ζωγραφικής προσώπου με πραγματική σοκολάτα, το αγαπημένο σε όλους εργαστήρι facepainting, το εργαστήρι αναρρίχησης, το εργαστήρι μανιταριών! Και πολλές άλλες δράσεις, που θα ανακοινωθούν από την επίσημη ιστοσελίδα  www.milosxotikon.gr Εκεί θα βρει ο καθένας τις πληροφορίες που θέλει, αλά επίσης μπορεί να εξυπηρετηθεί και καλώντας το 24310 22899.
Τα όμορφα και καινοτόμα Τρίκαλα, η πόλη των εκπλήξεων, της τεχνολογίας, του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, του Τσιτσάνη, του Ασκληπιού, του Καλδάρα, του Μητροπάνου, του πανέμορφου Ληθαίου, σας περιμένουν!
Η γλυκιά, φιλόξενη και ανθρώπινη πόλη των Τρικάλων φορά τα γιορτινά της και υποδέχεται τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους… για τα πιο Ευτυχισμένα Χριστούγεννα της ζωής  σας!