Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Αλλάζουν όλα στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων! - Ποιοι θα πληρώσουν τα... σπασμένα του ασφαλιστικού!

- Το νομοσχέδιο προβλέπει αποσύνδεση των απολαβών από το βαθμολόγιο
- Αλλάζουν οι κλίμακες ανά διετία ή τριετία ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα
- Οι προϊστάμενοι θα δουν να αυξάνονται οι μισθοί τους κατά 50-100 ευρώ ενώ θα διατηρηθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν
- Οι συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ και οι υψηλόμισθοι θα... "ρεφάρουν" την κατάσταση για τα ελλείμματα του ασφαλιστικού
- Μοναδικό "ανάχωμα" η εθνική σύνταξη, εκτός αν μπουν κι εκεί εισοδηματικά κριτήρια
- Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες που πήραν σύνταξη με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70%

Σαρωτικές αλλαγές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο που θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.
Όπως αποκαλύπτει το “Έθνος της Κυριακής”, το νομοσχέδιο προβλέπει αποσύνδεση των απολαβών από το βαθμολόγιο, αλλαγή κλιμακίων ανά διετία ή τριετία ανάλογα την εκπαιδευτική βαθμίδα, αύξηση 50-100 ευρώ στους προϊσταμένους και διατήρηση επιδομάτων που δίδονται σήμερα, όπως επίσης και της προσωπικής διαφοράς σε περίπτωση ονομαστικής μείωσης του βασικού μισθού.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει συμφωνηθεί σε όλες τις λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους των δανειστών, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016. 

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Ποιοι θα πληρώσουν τα... σπασμένα του ασφαλιστικού - "Ψαλίδι" στις συντάξεις των 1.000 ευρώ
Συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ και υψηλόμισθοι θα κληθούν να πληρώσουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού, αλλά και το κόστος μετάβασης από το σημερινό, κοστοβόρο για το Δημόσιο, σύστημα σε ένα πιο ανταποδοτικό. Μόνη εγγυημένη φαίνεται πως είναι η εθνική σύνταξη, εφόσον φυσικά δεν επιβληθούν και σε αυτήν εισοδηματικά κριτήρια.
Οι προτάσεις... "μαχαιριά"
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, δημιουργείται ήδη η επιχειρηματολογία για νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Πηγή φωτό - ΚαθημερινήΠηγή φωτό - Καθημερινή
Ο πήχυς έχει τεθεί στα 1.000 ευρώ συνολικό εισόδημα από συντάξεις, με στόχο αρχικά την κάλυψη ελλείμματος της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Στο κάδρο έχει ήδη τεθεί το 30% του συνόλου των συνταξιούχων, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πέσει τελικά "μαχαίρι" και στις χαμηλότερες συντάξεις. Το "κλειδί" για το εύρος των περικοπών θεωρείται η προσπάθεια επανυπολογισμού του συνόλου των καταβαλλόμενων συντάξεων, στα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Μεγάλοι χαμένοι πρέπει να θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70%. Αυτό διότι εκτιμάται πως θα υποστούν νέο επαχθέστερο υπολογισμό στη σύνταξή τους, με ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% για το σύνολο της σύνταξης κύριας και επικουρικής. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς, οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι μεγάλες, ίσως και να ξεπερνούν το 13% με 15%.
Ωστόσο και οι εργαζόμενοι και κυρίως οι υψηλόμισθοι, θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα για το νέο ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διαφοροποίησης του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, ανάλογα με τον μισθό. Η λογική είναι να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού για όλους τους ασφαλισμένους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με κλιμακωτά όμως ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με το ύψος του μισθού. «Μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους, μικρότερο για τους υψηλόμισθους» δήλωσε συγκεκριμένα ο Γιώργιος Κατρούγκαλος την Παρασκευή, κατά την επίσημη παραλαβή του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών.
Η κλιμάκωση στις εισφορές
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ανάλογη κλιμάκωση σχεδιάζεται και στο ύψος των εισφορών, οι οποίες θα είναι μεν κοινές για όλους, θα αυξάνονται όμως στους υψηλόμισθους, για παράδειγμα από 2.000 ευρώ και άνω, προκειμένου να χρηματοδοτούνται κατά την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης τα ελλείμματα του συστήματος και στη συνέχεια, έως το 2050, το κόστος μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα.
Αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιβολής νέας, επιπλέον φορολογίας εντός του τρέχοντος έτους, κυβερνητικά στελέχη συζητούν ακόμη το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επιβολής νέου, συμπληρωματικού φόρου σε υψηλά εισοδήματα από μισθούς ή και συντάξεις, που θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Όχι όμως με τη μορφή ειδικής εισφοράς, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να κριθεί αντισυνταγματικό (π.χ. εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ).
Κεντρικός μηχανισμός... αναδιανομής θα είναι το ειδικό αποθεματικό (buffer fund), που σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων πρέπει να δημιουργηθεί για να υποστηρίξει το νέο σύστημα, κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα, το αποθεματικό αυτό θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των ταμείων, καθώς και συμπληρωματικούς πόρους, όπως μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους, ή ένας τραπεζικός φόρος, ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος.
Πηγή: Καθημερινή

Τι συμβαίνει με τα σύμφωνα συμβίωσης…

«Επιδημία» κατάθεσης συμφώνων συμβίωσης υπάρχει φέτος, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων αναπληρωτών, καθώς κατατίθενται συνεχώς στις Δ/νσεις Εκπ/σης από συναδέλφους αναπληρωτές σωρηδόν πράξεις αυτού του τύπου!
Οι αναπληρωτές που τις καταθέτουν έχουν ίσα δικαιώματα με τους παντρεμένους συναδέλφους και μπαίνουν στην ειδική κατηγορία που τοποθετείται πρώτη!
Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας
Το Υπουργείο Παιδείας ενημέρωσε τις διευθύνσεις εκπαίδευσης τα εξής ως προς το σύμφωνο συμβίωσης:
Με αφορμή πλήθος ερωτημάτων που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι με τις πρόσφατες διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 72 του Ν. 4316/2014 (ΦΕΚ 270 Α/24-12-2014 – Διορθ. σφαλμ. στο ΦΕΚ-280 Α/31-12-14) «Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» έχει αναγνωριστεί το σύμφωνο συμβίωσης για τις διαδικασίες (και τη μοριοδότηση κριτηρίων) μεταθέσεων και τοποθετήσεων μονίμων εκπαιδευτικών.
Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται προφανές ότι η πλέον πρόσφατη πρωτοβουλία της νομοθετικής εξουσίας επί του θέματος, όπως διατυπώθηκε στο ανωτέρω άρθρο, θα πρέπει να ισχύει και για την περίπτωση των διαδικασιών τοποθέτησης αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της περιοχής πρόσληψής τους [βλ. σχετικά τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 8 της 35557/09-04-2003 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 465/17-04-2003 τ.Β΄)] και ως εκ τούτου το εν λόγω έγγραφο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται για τις εν λόγω διαδικασίες όπως το πιστοποιητικό γάμου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι προκειμένου να ληφθεί υπόψη το σύμφωνο συμβίωσης για τις διαδικασίες των τοποθετήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 1 του Ν. 3719/08 (ΦΕΚ 241 Α/26-11-2008) «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις» (περί σύστασης και ισχύος του εν λόγω εγγράφου) πριν τη δημοσίευση των σχετικών προσλήψεων αναπληρωτών, ήτοι πριν την ανάρτηση των σχετικών πινάκων με τα ονόματα των προσληφθέντων εκπαιδευτικών στο διαδίκτυο.
Για την πλήρη ενημέρωσή σας, δε, σας παραθέτουμε και τις εν λόγω διατάξεις: «Η συμφωνία δύο ενήλικων ετερόφυλων προσώπων με την οποία οργανώνουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας τους, το οποίο καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου».
Να σημειώσουμε ότι το σύμφωνο συμβίωσης ισχύει και για τις μεταθέσεις των μονίμων, για τις συνυπηρετήσεις και αναμένεται να επηρεάσει τον κύκλο των μεταθέσεων το νέο σχολικό έτος!

Ταξίδι στη Νορβηγία, στη Δανία και στην Ιρλανδία

Δείτε πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

Μία επιπλέον ώρα ύπνου θα κερδίσουμε το πρωινό της Κυριακής 25 Οκτωβρίου, οπότε θα αρχίσει να ισχύει η χειμερινή ώρα.Η ώρα για το χειμώνα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Φέτος η ώρα θα αλλάξει στις 25 Οκτωβρίου και ώρα 4:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρνώντας τα ρολόγια μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 3:00.
Δείτε τις ενδεικτικές προσεχείς χειμερινές αλλαγές ώρας:

2015 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 25 Οκτωβρίου
2016 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 30 Οκτωβρίου
2017 αλλαγή ώρας: την Κυριακή στις 29 Οκτωβρίου

George Gakis & Very Special Friends – Too Much Ain’t Never Enough

George-Gakis-Too-Much-Aint-Never-Enough-Cover-600x600
Μια πολύ ενδιαφέρουσα επανέκδοση του πρώτου του δισκογραφικού εγχειρήματος μας παρουσιάζει μες απ’ τους κόλπους της ανερχόμενης δισκογραφικής εταιρείας Rock Of Angels Records (ROAR!) ο Γιώργος Γάκης με την συμμετοχή καταξιωμένων ονομάτων τόσο της εδώδιμης όσο και της διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως αυτά των Joe Lynn Turner (Joe Lynn Turner, Ritchie Blackmore’s Rainbow, Yngwie Malmsteen), Bobby Rondinelli (Ritchie Blackmore’s Rainbow, Black Sabbath, Axel Rudi Pell, Blue Oyster Cult), James Kottak (Kingdom Come, Scorpions), Greg Smith (Alice Cooper, Vinnie Moore, Ted Nugent), Yannis Spathas (Socrates Drank The Conium) και Mark Cross (Michalis Rakintzis, Firewind, Metallium, Outloud).
Στην παρούσα έκδοση, πέραν των 10 ήδη γνωστών αυθεντικών συνθέσεων και της rock διασκευής του παραδοσιακού τραγουδιού “Μη Με Κοιτάς Στα Μάτια”, συμπεριλαμβάνεται και κι ένα DVD με τα video clips των “Street Of Broken Dreams”, “It’ Ain’t Over Till It’s Over”, “When Opposites Attract”, “Fame” και “Mi Me Koitas”.
Αναμένουμε νεότερα καθώς το ακούμε όπως προαναφέρθηκε με πολύ ενδιαφέρον κι ελπίδα για καλύτερες και πραγματικές, επιτέλους, “Days Of Rock ‘N’ Roll”!

«2η Γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων στη λίμνη Ζηρού», Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015.

«Σπάστε τη σιωπή»: ένα βίντεο που ευαισθητοποιεί για την ενδοοικογενειακή βία, από τη Unicef

Βιωματικές Δραστηριότητες για τη διατροφή

Τί ισχύει για τα κινητά και την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία

Σχολική Βία και Εκφοβισμός

Τέλη κυκλοφορίας: Αλλαγές από φέτος – Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα – Έρχεται φόρος δακτυλίου

- Όλα τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τα τέλη κυκλοφορίας
- Ποιους θα επιβαρύνει το ειδικό τέλος δακτυλίου – Από 20€ έως 50€ για τα αυτοκίνητα, μέχρι 350€ για φορτηγά
- Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης
- Τρύφων Αλεξιάδης: Οι μεγάλες αλλαγές θα έρθουν το 2016

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για να φτάσει ο Δεκέμβριος όταν χιλιάδες κάτοχοι αυτοκινήτων θα πρέπει να βάλουν, ξανά, το χέρι στην τσέπη, για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016. Μόνο που ακόμη δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα ανακοινώσει τις οριστικές τις αποφάσεις τις επόμενες μέρες. Άλλωστε, οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, που ακόμη είναι θέμα συζήτησης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, θα βρίσκονται στο επόμενο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.
Κάποια από τα... σχέδιά της, έχουν ήδη "κυκλοφορήσει" και όπως όλα δείχνουν κάποιοι θα επιβαρυνθούν. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επιβάλει ειδικό φόρο δακτυλίου, ο οποίος κυρίως θα επιβαρύνει όσους έχουν παλιά ρυπογόνα αυτοκίνητα και κινούνται στον μικρό δακτύλιο.
Από εκεί και πέρα, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει επιβάρυνση για αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1.1.2010. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι: α) κατάργηση των μηδενικών τελών που υπολογίζονται με βάση τους ρύπους. Σήμερα δεν καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας τα αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα έως 100 γραμμάτια ανά χιλιόμετρο.
Εξετάζεται η μείωση του ορίου των 99 γραμμάτια CO2 στα 80 γραμμάτια. Αυτό, αν τελικά εφαρμοστεί, θα επηρεάσει 50.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν 50 ευρώ τέλη κυκλοφορίας για το 2016.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει και αλλαγές συντελεστών στα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία υπολογίζεται με βάση τις εκπομπές καυσαερίων και αφορούν 410.000 ιδιοκτήτες. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η αύξηση των συντελεστών από 10% έως 50%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προβλέπονται για αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και πάνω από 1.800 κυβικά.
Μείωση τελών κυκλοφορίας προτείνεται για τα παλιά αυτοκίνητα, κυρίως αυτά πάνω από 2.000 ή 2.500 κυβικά. Στόχος να σταματήσει το φαινόμενο της... μαζικής κατάθεσης πινακίδων, το οποίο εκτός των άλλων "κόβει" και έσοδα από το κράτος...
Το ειδικό τέλος δακτυλίου, που θα επιβάλλεται σε όσους έχουν παλιά αυτοκίνητα και κινούνται στον "μικρό δακτύλιο". Συγκεκριμένα θα επιβάλλεται σε αυτοκίνητα, φορτηγά και ταξί τα οποία ανήκουν στην οδηγία ρύπων Euro 5 ή παλαιότερη. Δεν αποκλείεται να ισχύσει και για τους μόνιμους κατοίκους. Το κόστος του τέλους δακτυλίου βάσει της οδηγίας ρύπων στην οποία ανήκει κάθε αυτοκίνητο. Θα ανέρχεται από 20€ έως 70€ για τα αυτοκίνητα, ενώ στα φορτηγά ίσως φτάσει και τα 350€. Αν τελικά αποφασιστεί να επιβληθεί ο ειδικός φόρος δακτυλίου, η κυβέρνηση ελπίζει να βάλει στα κρατικά ταμεία 100. Εκατομμύρια ευρώ!
Πηγή: εφημερίδα Το Έθνος

Σαρώνει τα βραβεία το «Παράξενο Φρούτο» ένα συγκλονιστικό animation ενάντια στο ρατσισμό (βίντεο)

7 προς 3 η σχέση προσλήψεων μεταξύ Α/θμιας και Β/θμιας. Οι προσλήψεις Β/θμιας αναλυτικά

Οδοιπορικά έξοδα και μετακινήσεις των εκπαιδευτικών. Τι ισχύει για την κάλυψη δαπανών

Ποιοι θα πληρώσουν τα... σπασμένα του ασφαλιστικού - "Ψαλίδι" στις συντάξεις των 1.000 ευρώ

- Οι συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ και οι υψηλόμισθοι θα... "ρεφάρουν" την κατάσταση για τα ελλείμματα του ασφαλιστικού
- Μοναδικό "ανάχωμα" η εθνική σύνταξη, εκτός αν μπουν κι εκεί εισοδηματικά κριτήρια
- Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες που πήραν σύνταξη με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70%
- Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειώσεις ακόμη και 15%
- Δείτε σε αναλυτικό πίνακα πως κατανέμεται η συνταξιοδοτική δαπάνη στο σύνολο των συνταξιούχων

Συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ και υψηλόμισθοι θα κληθούν να πληρώσουν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού, αλλά και το κόστος μετάβασης από το σημερινό, κοστοβόρο για το Δημόσιο, σύστημα σε ένα πιο ανταποδοτικό. Μόνη εγγυημένη φαίνεται πως είναι η εθνική σύνταξη, εφόσον φυσικά δεν επιβληθούν και σε αυτήν εισοδηματικά κριτήρια.
Οι προτάσεις... "μαχαιριά"
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, δημιουργείται ήδη η επιχειρηματολογία για νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
Πηγή φωτό - ΚαθημερινήΠηγή φωτό - Καθημερινή
Ο πήχυς έχει τεθεί στα 1.000 ευρώ συνολικό εισόδημα από συντάξεις, με στόχο αρχικά την κάλυψη ελλείμματος της τάξης των 700 εκατ. ευρώ. Στο κάδρο έχει ήδη τεθεί το 30% του συνόλου των συνταξιούχων, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πέσει τελικά "μαχαίρι" και στις χαμηλότερες συντάξεις. Το "κλειδί" για το εύρος των περικοπών θεωρείται η προσπάθεια επανυπολογισμού του συνόλου των καταβαλλόμενων συντάξεων, στα 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Μεγάλοι χαμένοι πρέπει να θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία και ποσοστό αναπλήρωσης 70%. Αυτό διότι εκτιμάται πως θα υποστούν νέο επαχθέστερο υπολογισμό στη σύνταξή τους, με ποσοστό αναπλήρωσης 50%-55% για το σύνολο της σύνταξης κύριας και επικουρικής. Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς, οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι μεγάλες, ίσως και να ξεπερνούν το 13% με 15%.
Ωστόσο και οι εργαζόμενοι και κυρίως οι υψηλόμισθοι, θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα για το νέο ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της διαφοροποίησης του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων, ανάλογα με τον μισθό. Η λογική είναι να εφαρμοστεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού για όλους τους ασφαλισμένους, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με κλιμακωτά όμως ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με το ύψος του μισθού. «Μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους, μικρότερο για τους υψηλόμισθους» δήλωσε συγκεκριμένα ο Γιώργιος Κατρούγκαλος την Παρασκευή, κατά την επίσημη παραλαβή του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών.
Η κλιμάκωση στις εισφορές
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ανάλογη κλιμάκωση σχεδιάζεται και στο ύψος των εισφορών, οι οποίες θα είναι μεν κοινές για όλους, θα αυξάνονται όμως στους υψηλόμισθους, για παράδειγμα από 2.000 ευρώ και άνω, προκειμένου να χρηματοδοτούνται κατά την πρώτη φάση της μεταρρύθμισης τα ελλείμματα του συστήματος και στη συνέχεια, έως το 2050, το κόστος μετάβασης από το παλαιό στο νέο σύστημα.
Αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιβολής νέας, επιπλέον φορολογίας εντός του τρέχοντος έτους, κυβερνητικά στελέχη συζητούν ακόμη το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής επιβολής νέου, συμπληρωματικού φόρου σε υψηλά εισοδήματα από μισθούς ή και συντάξεις, που θα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Όχι όμως με τη μορφή ειδικής εισφοράς, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί εύκολα να κριθεί αντισυνταγματικό (π.χ. εισφορά υπέρ ΛΑΦΚΑ).
Κεντρικός μηχανισμός... αναδιανομής θα είναι το ειδικό αποθεματικό (buffer fund), που σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων πρέπει να δημιουργηθεί για να υποστηρίξει το νέο σύστημα, κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πόρισμα, το αποθεματικό αυτό θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των ταμείων, καθώς και συμπληρωματικούς πόρους, όπως μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους, ή ένας τραπεζικός φόρος, ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος.
Πηγή: Καθημερινή

Έτσι θα πληρώσετε λιγότερο ΕΝΦΙΑ! Οι λύσεις σε 5 λάθη που σας "φορτώνουν" με επιπλέον φόρο!

Ο ΕΝΦΙΑ τελικά παρέμεινε, επιστρέφει δριμύτερος, αλλά μπορείτε να τον... "ελαφρύνετε"!
- Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν παραπάνω "χαράτσι" εξαιτίας λαθών στην συμπλήρωση του Ε9!
- Ποια είναι τα πέντε βασικότερα λάθη και πως μπορείτε να τα διορθώσετε
- Οδηγίες για συμπληρωματική δήλωση που θα κάνει μικρότερο το... "μπουγιουρντί"
- Πότε ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται!
- Διαβάστε αναλυτικές οδηγίες για να πληρώσετε λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Πέντε διαφορετικών ειδών ελέγχους πρέπει να κάνετε στο εκκαθαριστικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το οποίο θα λάβετε, σε ηλεκτρονική μορφή, τις επόμενες ημέρες στο λογαριασμό σας στο σύστημα TAXISnet. Οι έλεγχοι αυτοί είναι απαραίτητοι διότι μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τυχόν λάθη σας κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9, τα οποία έγιναν αιτία να χρεωθείτε αδίκως με υπέρογκα ποσά του νέου φόρου ακινήτων.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, το εκκαθαριστικό του ΕΝΦIΑ αποτυπώνει ό, τι ακριβώς έχετε δηλώσει στο Ε9 για τα ακίνητά σας, οπότε όποια λάθη εντοπίσετε μπορείτε να τα εξαλείψετε με την υποβολή διορθωτικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.
Εν όψει της έκδοσης και της ανάρτησης στο TΑΧΙSnet των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015, διαβάστε τις παρακάτω αναλυτικές οδηγίες για το τι ακριβώς πρέπει να προσέξετε στα «ραβασάκια», για να εντοπίσετε τα πιο πιθανά λάθη.
Τα πέντε σημεία SOS!
1) Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή σας κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από το νόμο έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη φετινή δήλωση Ε9, αν και οφείλατε να το κάνετε! Δηλαδή, θα έπρεπε να είχατε υποβάλει Ε9 έτους 2014 και να ξαναδηλώνατε στον πίνακα 1 του Ε9 όλα τα στοιχεία για το ημιτελές κτίσμα που έχετε, συμπληρώνοντας όμως στη νέα στήλη 32, που προστέθηκε στο φετινό έντυπο, τον κωδικό 8 που δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό». Τώρα πλέον, για να διορθώσετε την παράλειψή σας αυτή, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να σας δοθεί η δυνατότητα να υποβάλετε διορθωτική δήλωση Ε9, όπου θα πρέπει να ξαναδηλώσετε το ημιτελές κτίσμα σας με την προσθήκη του κωδικού 8 στη στήλη 32.
2) Τσεκάρετε τι γίνεται και με τους φόρους στα αγροτεμάχια. Ελέγχοντας καλύτερα το εκκαθαριστικό μπορεί να διαπιστώσετε ότι καλείστε να πληρώσετε ένα εξωπραγματικό ποσό φόρου ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση που έχετε στην κατοχή σας και η οποία βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού. Ένας πιθανός λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι να έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και το νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή! Στην περίπτωση αυτή, το μηχανογραφικό σύστημα του ΥΠΟΙΚ έλαβε υπόψιν του τη μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή αφετηρίας (Αρχική Βασική Αξία) ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο το νομό! Ελέγξτε, λοιπόν, στο εκκαθαριστικό που εκδόθηκε τι στοιχεία αναγράφονται στο πεδίο "Διεύθυνση Ακινήτου" και εφόσον επιβεβαιώσετε ότι έχετε παραλείψει να δηλώσετε το δήμο και τη Δημοτική Ενότητα που ανήκει το ακίνητο, φροντίστε στο διορθωτικό Ε9 να δηλώσετε ξανά το αγροτεμάχιό σας και να συμπληρώσετε ορθά τα στοιχεία διεύθυνσής του.
3) Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα, προσέξτε αν τα έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9. Υπάρχει ακόμη πιθανότητα από τον έλεγχο του εκκαθαριστικού σας να διαπιστώσετε ότι έχετε χρεωθεί με υπέρογκο φόρο για ένα αγροτεμάχιο με κτίσμα που κατέχετε και δηλώσατε στο Ε9. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει κατ'αρχάς να γνωρίζετε ότι η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση που μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται! Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη, ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, ελέγξτε αν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγξετε πως έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9 τα κτίσματα στα αγροτεμάχια.
4) Ελέγξτε αν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί αδίκως με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Έτσι, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίστηκε η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή. Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στην στήλη 15 ή 19 του πίνακα 1 του Ε9, αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχδίου, ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9 αν πρόκειται για αγροτεμάχιο. Για να διορθώσετε το λάθος θα πρέπει να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση Ε9 και να ξαναδηλώσετε τα στοιχεία του ακινήτου σας συμπληρώνοντας ορθά τη στήλη που αφορά στο εμπράγματο δικαίωμα.
5) Ελέξτε με συγκεκριμένο... μπούσουλα εάν έχετε κάνει κι άλλα λάθη ή παραλείψεις στη δήλωση των ακινήτων σας και εξαιτίας τους έχει "φουσκώσει" το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Από τη ΓΓΔΕ καθορίστηκαν κι άλλοι δυσμενείς για τους φορολογούμενους κανόνες υπολιγισμού του ΕΝΦΙΑ σε περιπτώσεις λαθών και ελλείψεων στη συμπλήρωση του Ε9. Ελέγξτε λοιπόν εάν υπάγεστε σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω περιπτώσεις:
- Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό
- Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%
- Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τοπν υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο
- Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής τη δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Οι τρομακτικές επιδράσεις του τσιγάρου στο σώμα σε ένα γράφημα – ΔΕΙΤΕ τα όργανα ενός καπνιστή και ενός μη καπνιστή! [εικόνες]

Το σύμφωνο συμβίωσης μοριοδοτείται για τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών:

1500 πιστώσεις για ισάριθμες προσλήψεις αναπληρωτών απέμειναν στο ταμείο του υπουργείου Παιδείας

Μετά και τις τελευταίες προσλήψεις ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων στις δομές της Δευτεροβάθμιας ανέρχεται σε 3283. Ο συνολικός αριθμός των προσλήψεων στην Εκπαίδευση είναι 12382.
Οι εναπομείνασες πιστώσεις στις δομές της Δευτεροβάθμιας είναι περίπου 1500.
Την επόμενη Τρίτη αναμένονται περίπου 250 προσλήψεις στα Ειδικά Σχολεία και στα Τμήματα Ένταξης.
Θα ακολουθήσουν (πιθανώς την Παρασκευή) περίπου 350-370 προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου στην παράλληλη στήριξη της Δευτεροβάθμιας.
Παράλληλα θα διατεθούν 1400 ώρες εβδομαδιαίως για την κάλυψη κάποιων κενών στα Μουσικά Σχολεία.
Μετά την επικαιροποίηση των κενών στα Μουσικά αλλά και στη Γενική Παιδεία θα πρέπει άμεσα να γίνει η επόμενη φάση προσλήψεων αναπληρωτών.
Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται επιπλέον πιστώσεις για την κάλυψη των κενών στις δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 Νεκτάριος Κορδής

Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ 

Ιστοσελίδες με ΔΩΡΕΑΝ εκπαιδευτικό υλικό Ειδικής Αγωγής

Σοκ για χιλιάδες δανειολήπτες, έρχονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Κόβει την ανάσα... χιλιάδων δανειοληπτών ο αναθεωρημένος κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας Ελλάδος που «ανοίγει το παράθυρο» στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Όπως αναφερετε σε παράγραφο του σχετικού ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 2219) εάν ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στις δόσεις, του αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας, προειδοποιητική επιστολή. Εάν ο δανειολήπτης δεν είναι συνεργάσιμος μπορεί η τράπεζα να δώσει το πράσινο φως ώστε να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες για τον πλειστηριασμό της μοναδικής του κατοικίας.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος κώδικας η καθυστέρηση στην πληρωμή δόσης των δανείων που ξεπερνά τις 30 ημέρες, αρκεί για την τράπεζα να στείλει την πρώτη ειδοποίηση και να καλέσει τον δανειολήπτη να προσέλθει εντός 15 ημερών για να ρυθμίσει το δάνειο του.
Αναλυτικά προβλέπεται πως:
Η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις των δανείων που συμπληρώνουν οποτεδήποτε μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα ημερών. Η συγκεκριμένη ειδοποίηση παρέχει προθεσμία δεκαπέντε ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Με αυτή την αναθεώρηση πλέον δίνεται παράταση ενός εξαμήνου σε υπερήμερους οφειλέτες για να ενταχθούν σε καθεστώς ρύθμισης και συνεργασίας με την τράπεζα, αλλά μειώνονται και οι ημέρες καθυστέρησης και έτσι από 45 ημέρες που ήταν πλέον μετατρέπονται σε 30 ημέρες.
Ο χρόνος που έχει να αντιδράσει ο δανειολήπτης είναι 15 ημέρες και μετά από αυτή την προθεσμία τότε ανοίγει το παράθυρο για τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας.
Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα ιδρύματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 42/30.5.2014, όπως ισχύει, θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει με βάση ιδίως τις παραμέτρους κινδύνου, δυνάμει των διατάξεων της προαναφερόμενης Πράξης, όπως εκάστοτε ισχύουν, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την προοπτική υλοποίησης και των σχετικών δράσεων που προβλέπονται στο Ν. 4336/2015.
Η μεθοδολογία της κατά τα ως άνω ιεράρχησης γνωστοποιείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού
Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Διευκρινίζεται ότι η Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας της απόφασης
ΕΠΑΘ 116/1/25.8.2014:
α) μπορεί να ενεργοποιείται και με πρωτοβουλία του δανειολήπτη αν ο ίδιος προσέλθει και ζητήσει εγγράφως να ενταχθεί στο στάδιο 2 αυτής, είτε κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου είτε μετά το πέρας αυτής.
β) δεν αφορά δανειολήπτες που είναι νομικά πρόσωπα σε καθεστώς εκκαθάρισης, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Επιστρέφει το παλιό σύστημα επιλογής Διευθυντών Σχολείων αν πέσουν τελικά οι πίνακες στο Συμβούλιο της Επικρατείας;

Του Ζαχαρία Καψαλάκη
Το καυτό θέμα επιλογής Διευθυντών σχολικών μονάδων αρχίζει να απασχολεί σοβαρά τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες του “e-mesara.gr”, καθώς μέσα στο Νοέμβριο θα εκδικαστεί η προσφυγή που έχει κατατεθεί κατά του νόμου στο Συμβούλιο της Επικράτειας.
Συγκεκριμένα   αίτηση αναστολής και  ακύρωσης του νόμου 4327/2015 για την επιλογή των υποψηφίων Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν καταθέσει  στο Συμβούλιο της Επικρατείας 57 Διευθυντές Σχολείων και η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης, ήτοι 61 προσφεύγοντες!
Και μπορεί το Υπουργείο να μην πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι, αλλά αν όμως οι πίνακες πέσουν τελικά, τότε θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία επιλογής Διευθυντών σχολείων με τον παλιό νόμο δηλ. τον 3848/2010 της Διαμαντοπούλου…
Αυτό σημαίνει ότι θα συσταθεί ανά ΠΥΣΠΕ Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων και θα προχωρήσει σε κρίση όσων υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να κριθούν!
Όλα αυτά όμως είναι σχέδια επί χάρτου, έτσι ώστε να είναι έτοιμο το Υπουργείο στην όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας!  

Εγκύκλιος: Οδηγίες για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στα Ολοήμερα

egkyklios_large
ΘΕΜΑ: «Οδηγίες σχετικά με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία»
Για την εύρυθμη λειτουργία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 70 τοποθετούνται κατά προτεραιότητα, ως εξής:
  • Στο πρωινό πρόγραμμα, ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωινά τμήματα.
  • Στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην των Ε.Α.Ε.Π., τουλάχιστον ένας εκπαιδευτικός.
Στις σχολικές μονάδες με ΕΑΕΠ, το ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσει:
  • με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ΠΕ 70.
  • με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
Οι δάσκαλοι που προσλαμβάνονται μέσω ΕΣΠΑ (Υποστήριξη Ολοήμερων Σχολείων) τοποθετούνται αποκλειστικά στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων. Η τοποθέτηση των δασκάλων αυτών θα πρέπει να γίνει στις σχολικές μονάδες, στις οποίες δεν υπάρχει δάσκαλος στο ολοήμερο πρόγραμμα.
Την εποπτεία–εφημερία του ολοήμερου έχει εκπαιδευτικός που διδάσκει στο/στα ολοήμερο/α τμήμα/τα συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.
Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης καλούνται να δώσουν σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις, εφαρμόζοντας τα ανωτέρω.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ
Εσωτ. Διανομή
-Γραφείο κ. Υπουργού
-Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα
– Δ/νση Διοίκησης Προσωπικού Π.Ε.
-Γενική Διεύθυνση Σπουδών Π.Ε. και Δ.Ε.
– Διεύθυνση Σπουδών Προγραμμάτων και Οργάνωσης Π.Ε.

Μη με χτυπάς. Μη με βρίζεις. Μη με προσβάλλεις. Άσε με να είμαι απλά το παιδί σου.

Tης Στεύης Τσούτση.
mama-mi-me-vrizeis-xtipas-icon1Μη με χτυπάς.
Σε παρακαλώ, πονάω.
Και δεν ξέρω τι ψέμα να πω στη δασκάλα μου όταν θα δει τα μελανά μου σημάδια.
Πόρτα, σκάλα, μπάλα, απροσεξία.
Πως θα την πείσω ότι είμαι απρόσεκτος όταν εγώ είμαι που βρίσκω τα λάθη όλων των συμμαθητών μου στον πίνακα;
Πως θα την πείσω ότι σκουντουφλάω συνέχεια και πέφτω;
Σταμάτα να με πονάς…
mama-mi-me-vrizeis-xtipas-icon3
mama-mi-me-vrizeis-xtipas-icon1Μη με βρίζεις.
Έκανα μια αταξία. Ήταν μια άτυχη στιγμή. Μια στραβή μπαλιά και μια γλάστρα αναποδογυρισμένη στην αυλή.
Μη μου φωνάζεις. Θα τα μαζέψω μόνος μου.
Όπως μόνος μου φτιάχνω το δωμάτιο μου και περνάς και το ελέγχεις.
Μόνο μη μου μιλάς άσχημα, σε παρακαλώ.
mama-mi-me-vrizeis-xtipas-icon1Μη με προσβάλλεις.
Μπορεί να είμαι χοντρός, στραβοκάνης ή αλλήθωρος. Να έχω ακμή, τριχοφυΐα ή οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να μην είμαι τόσο όμορφος όσο θέλησες. Μπορεί να μην είμαι καθόλου όμορφος. Μπορεί να κάνω νευρικές κινήσεις, να έχω τικ.
Μα έχω αξία. Έχω όνειρα. Έχω φτερά. Και οι προσβολές σου μου τα τσαλακώνουν.
Με κάνουν κουρέλι.
mama-mi-me-vrizeis-xtipas-icon1Γιατί μπαμπά; Γιατί μαμά; Γιατί δεν μ’ αγαπάς όπως πρέπει; Γιατί ο δικός σου τρόπος αγάπης πρέπει να είναι τόσο σκληρός;
Πονάω…
Ντρέπομαι…
Υποφέρω…
mama-mi-me-vrizeis-xtipas-icon4
Θέλω μια φυσιολογική ζωή. Μια κανονική οικογένεια. Έτσι όπως στα βιβλία. Εκείνα που διαβάζω για να ξεφεύγω από τη σκληρή μου αλήθεια. Μήπως και καταλάβω. Μήπως και σε δικαιολογήσω για τον τρόπο σου. Για τη σκληρή αγάπη σου.
Δεν μπορώ να είμαι τέλειος. Και δε θέλω κιόλας.
Θέλω να είμαι παιδί. Μα κυρίως δεν θέλω να πονώ. Δεν θέλω να φοβάμαι…
Θέλω να πηγαίνω στο σχολείο χωρίς να προσπαθώ μια ώρα πριν να καλύψω τα σημάδια μου.
Θέλω να μπορώ να σε ρωτήσω την απορία μου χωρίς να με πεις βλάκα.
Θέλω να μπορώ να κάνω λάθος χωρίς να με πεις άχρηστο.
Δεν είμαι…
Ούτε βλάκας, ούτε άχρηστος.
mama-mi-me-vrizeis-xtipas-icon1Είμαι απλά το παιδί σου κι ας το ξεχνάς.
Ξέρω ότι έχεις προβλήματα. Ξέρω πως περνάς δύσκολα αλλά με το να τα ξεσπάς πάνω μου άκρη δε βγαίνει.
Πετυχαίνεις μόνο να με πληγώνεις. Γιατί εγώ σ’ αγαπώ. Και πονώ με τη στάση σου. Πονώ με την αδιαφορία και την κακομεταχείριση σου. Κι έτσι το λέω εγώ.
Γιατί άλλοι παραέξω μπορούν να το πουν κακοποίηση.
Δε σε τρομάζει η λέξη; Εμένα πολύ.
Όπως με τρόμαζε και το σκοτάδι που με ανάγκασες να κοιμηθώ, γιατί ήμουν πολύ μεγάλος για να έχω κάποιο φως στο δωμάτιο.
Κι ήμουν μόλις 3 ετών.
Κανείς μπαμπούλας δεν ήρθε βέβαια. Κι έγινε το σκοτάδι το καταφύγιο μου. Γιατί μόνο στο σκοτάδι είμαι ήσυχος. Μόνο αυτό δεν έχει μπαμπούλες. Δεν έχει πόνο, δεν έχει φόβο. Αστείο δεν είναι; Μα αληθινό…
mama-mi-me-vrizeis-xtipas-icon2
mama-mi-me-vrizeis-xtipas-icon1Θέλω να είμαι το παιδί σου. Εκείνο που θα αγκαλιάζεις, θα αγαπάς και θα φροντίζεις.
Το έχω ανάγκη. Άσε με να γίνω, σε παρακαλώ.
Κι εσύ κάτι φοβάσαι, το ξέρω. Και ξεσπάς.
Έλα μαζί μου στο σκοτάδι. Εκεί δεν υπάρχει φόβος.
Κι αγκάλιασε με σφιχτά.
Αγάπα με μπαμπά. Φίλησε με μαμά.
Χαμογέλα μου. Κι όλα θα τα φτιάξουμε μαζί.
mama-mi-me-vrizeis-xtipas-icon5png
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών, 4 Ιουνίου.

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με χαλάζι και καταιγίδες! Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Προβλέπει πρόσκαιρη επιδείνωση μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτικη Στερεά, τη δυτικη Μακεδονία και τη δυτικη Πελοπόννησο.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νότιους άνεμους (6 με 7 μποφορ) και πιθανόν τοπικά από χαλαζοπτώσεις. Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού για ολόκληρη τη χώρα.
Η πρόγνωση για το Σάββατο
Μακεδονία, Θράκη
καιρός: στη Θράκη αραιές νεφώσεις. Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικες βροχές στα δυτικά όπου τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς καταιγίδες τόπους ισχυρές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 12 έως 22 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: νεφώσεις με τοπικες βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι καταιγίδες τόπους ισχυρά σταδιακά από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: από 15 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: αραιές νεφώσεις καταιγίδες περιόδους πυκνότερες. Στα βόρεια τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία ανατολικών διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 26 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: αραιές νεφώσεις καταιγίδες περιόδους πυκνότερες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωινές στις Κυκλάδες μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 25 βαθμούς κελσίου.
 
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: αραιές νεφώσεις καταιγίδες τόπους πυκνότερες
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 η μεγίστη βαθμούς χαμηλότερη.
 
Αττική
καιρός: αραιές νεφώσεις καταιγίδες περιόδους πυκνότερες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 και από το μεσημέρι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 24 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μεγίστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Θεσσαλονίκη
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες
άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 22 βαθμούς κελσίου.
Η πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες
Κυριακή 18-10-2015
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στο αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Δευτέρα 19-10-2015
καιρος: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών μικρής διάρκειας κυρίως στα ανατολικά και νότια τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Τρίτη 20-10-2015
καιρός: στα βόρεια νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και πιθανότητα πρόσκαιρων καταιγίδων. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις καταιγίδων περιόδους αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
 
Τετάρτη 21-10-2015 και Πέμπτη 22-10-2015
καιρός: νεφώσεις τοπικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία πιθανόν πρόσκαιρα θα είναι καταιγίδων τόπους ισχυρά βαθμιαία από το απόγευμα της Πέμπτης και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Βαθμιαία και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν.
Θερμοκρασία: σε πτώση από την Πέμπτη και από τα βόρεια.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Οδηγίες... κακοκαιρίας!
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

ΕΛΣΤΑΤ – Η μείωση των μαθητών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά κλείνει σχολεία

Εγκύκλιος για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία

Δείτε αν το αυτοκίνητό σας είναι ασφαλισμένο - έλεγχοι για ανασφάλιστα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΙ. Διαθεσιμότητα επισκέψεων

Διαδραστικός χάρτης μας ενημερώνει για 50 μνημεία πολιτισμού ανά τον κόσμο που κινδυνεύουν να χαθούν

4 τρόποι για να γεμίσετε ενέργεια χωρίς να πιείτε καφέ

Όλοι μας το ζούμε κάθε μέρα. Έχει φτάσει εκείνη η ώρα στη δουλειά που πραγματικά αισθάνεστε σαν ζόμπι. Νυστάζετε, κοιτάτε με άδειο βλέμμα τον υπολογιστή σας και δεν είστε καθόλου παραγωγικοί. Στο μυαλό σας υπάρχει μόνο μία σκέψη: ο καφές.
Σας ζητάμε όμως να σταματήσετε για ένα λεπτό. Ίσως να υπάρχουν και άλλες λύσεις, οι οποίες μάλιστα δεν θα σας κάνουν να ξενυχτήσετε όλο το βράδυ, με αποτέλεσμα και πάλι να νυστάζετε την επόμενη μέρα στο γραφείο.
Οι λόγοι που αισθάνεστε έτσι μπορεί να ποικίλουν: είτε υποφέρετε από έλλειψη ύπνου, είτε έχετε χαμηλό ζάχαρο ή πολύ απλά χρειάζεστε ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή και το γραφείο σας. Όπως και να έχει, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να νιώσετε και πάλι γεμάτοι ενέργεια, και όχι, ο καφές δεν είναι ένας από αυτούς.
Αντί λοιπόν να ετοιμάσετε ή να αγοράσετε ακόμη μία κούπα από το αγαπημένο σας ρόφημα, ιδού μερικά τρικ για να δοκιμάσετε την επόμενη φορά που αισθάνεστε ότι έχετε «σβήσει».
Δείτε ένα viral βίντεο
Το να δείτε κάτι που θα σας διασκεδάσει θα σας βοηθήσει από το να σταματήσετε επιτέλους να κοιτάτε την οθόνη του υπολογιστή σας με υπνωτισμένο ύφος. Και αν δεν ξέρετε που να στραφείτε, εμείς εδώ στη HuffPost Greece έχουμε ξεχωριστή κατηγορία viral που μπορεί να σας ζωντανέψει μέσα σε λίγα λεπτά!
Πιείτε ένα ποτήρι νερό
Εάν γυμνάζεστε κάθε μέρα, ίσως να μην σαν εξαντλεί μόνο η μυική κούραση. Η αφυδάτωση μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάσει το πώς μεταφέρεται το αίμα στον εγκέφαλό σας. Ένα ποτήρι νερό ίσως να είναι λοιπόν αυτό που θα σας «ξυπνήσει».
Βγείτε έξω
Σίγουρα, το να περπατήσετε απλώς γύρω από το γραφείο σας θα σας βοηθήσει, αλλά το να βγείτε έξω θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα καλύτερα. Σύμφωνα μάλιστα και με έρευνες, η έκθεση στο φως του ήλου μπορεί να βελτιώσει και την πνευματική επαγρύπνηση. Κάντε λοιπόν μια βόλτα, έστω και για λίγα λεπτά!
Φάτε μία μέντα
Εάν μας μοιάζετε έστω και λίγο, τότε εκεί προς το απόγευμα θα σας έρχεται πάντα μία λιγούρα. Αντί όμως να φάτε κάτι γλυκό, όπως ένα κομμάτι κέικ, ίσως θα πρέπει να επιλέξετε μια εναλλακτική, όπως μία μέντα. 'Ετσι θα βάλετε κάτι στο στόμα σας, χωρίς να επιλέξετε κάτι το παχυντικό που θα σας νυστάξει ακόμη περισσότερο.
Συνεχίζετε να θέλετε να πιείτε καφέ;
Ακόμα νυστάζετε και νιώθετε ότι πρέπει οπωσδήποτε να πιείτε καφέ για να ξυπνήσετε; Το πιθανότερο είναι ότι έχετε έλλειψη ύπνου. Επομένως, θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερες ώρες στον ύπνο σας.
Το κείμενο αυτό βασίστηκε στο άρθρο 4 Ways to Get Energized Without Caffeine που δημοσιεύθηκε στην HuffPost US

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Δείτε που θα κοπεί το ρεύμα,μεθαύριο Κυριακή

10 συμβουλές για να αγαπήσουν τα παιδιά την ανάγνωση βιβλίων

Στατιστική Ανάλυση - Μακροπρόθεσμη Εκτίμηση καιρού Χειμώνας 2015-2016 (Ελλάδα)

Βόμβα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως! Ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας - Τι θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια

- Ο αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα της κυβέρνησης
- Η αλλαγή αυτή στον Κώδικα Δεοντολογίας αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας με τους δανειστές
- Με καθυστέρηση πάνω από 30 ημέρες, ο δανειολήπτης θα δέχεται επιστολή από την τράπεζα
- Η τράπεζα θα καλεί τον δανειολήπτη με το κόκκινο δάνειο να προσέλθει εντός 15 ημερών για να ρυθμίσει το δάνειο του
- ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Τεράστια ανησυχία και τρόμο προκαλεί ο αναθεωρημένος κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει πιο άμεση έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης προβληματικών δανείων, των λεγόμενων δηλαδή κόκκινων δανείων, όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος κώδικας η καθυστέρηση στην πληρωμή δόσης των δανείων που ξεπερνά τις 30 ημέρες, αρκεί για την τράπεζα ώστε να στείλει την πρώτη ειδοποίηση και να καλεί τον δανειολήπτη να προσέλθει εντός 15 ημερών για να ρυθμίσει το δάνειο του.
Οι προθεσμίες λοιπόν γίνονται πιο αυστηρές. Αυτό όμως που προκαλεί τεράστια ανησυχία σε χιλιάδες δανειολήπτες είναι η επόμενη παράγραφος στο ΦΕΚ.
Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως σε περίπτωση μη ανταπόκρισης αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της ταχθείσας προθεσμίας η προειδοποιητική επιστολή και σημειώνεται στην επίμαχη παράγραφο πως εάν ο δανειολήπτης δεν είναι συνεργάσιμος μπορεί να έχει ως συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοκίας του με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το τραπεζικό ίδρυμα.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η Τράπεζα της Ελλάδος ανοίγει παράθυρο για τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος σημειωτέον είναι προαπαιτούμενο.
Αναλυτικά προβλέπεται πως:
- Η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30η Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις των δανείων που συμπληρώνουν οποτεδήποτε μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα ημερών. Η συγκεκριμένη ειδοποίηση παρέχει προθεσμία δεκαπέντε ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Με αυτή την αναθεώρηση πλέον δίνεται παράταση ενός εξαμήνου σε υπερήμερους οφειλέτες για να ενταχθούν σε καθεστώς ρύθμισης και συνεργασίας με την τράπεζα, αλλά μειώνονται και οι ημέρες καθυστέρησης και έτσι από 45 ημέρες που ήταν πλέον μετατρέπονται σε 30 ημέρες.
Ο χρόνος που έχει να αντιδράσει ο δανειολήπτης είναι 15 ημέρες και μετά από αυτή την προθεσμία τότε ανοίγει το παράθυρο για τον πλειστηριασμό ακόμα και της πρώτης κατοικίας.
Για την ιεράρχηση του επείγοντος της αποστολής ειδοποιήσεων, τα ιδρύματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 42/30.5.2014, όπως ισχύει, θα λαμβάνουν υπόψη την κατηγοριοποίηση των δανείων που έχουν πραγματοποιήσει με βάση ιδίως τις παραμέτρους κινδύνου, δυνάμει των διατάξεων της προαναφερόμενης Πράξης, όπως εκάστοτε ισχύουν, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την προοπτική υλοποίησης και των σχετικών δράσεων που προβλέπονται στο Ν. 4336/2015.
4. Η μεθοδολογία της κατά τα ως άνω ιεράρχησης γνωστοποιείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού
Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Διευκρινίζεται ότι η Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων του Κώδικα Δεοντολογίας της απόφασης
ΕΠΑΘ 116/1/25.8.2014:

α) μπορεί να ενεργοποιείται και με πρωτοβουλία του δανειολήπτη αν ο ίδιος προσέλθει και ζητήσει εγγράφως να ενταχθεί στο στάδιο 2 αυτής, είτε κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου είτε μετά το πέρας αυτής.
β) δεν αφορά δανειολήπτες που είναι νομικά πρόσωπα σε καθεστώς εκκαθάρισης, με βάση την ισχύουσα
νομοθεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Καιρός: Έκτακτο δελτίο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου

- Που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία
- Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνοδεύονται και από χαλάζι και ισχυρούς νοτιάδες
- Διαβάστε τις οδηγίες της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Έκτακτο δελτίο εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και προβλέπει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού από τις επόμενες ώρες μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτικη Στερεά, τη δυτικη Μακεδονία και τη δυτικη Πελοπόννησο.
Κύρια χαρακτηριστικα οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ενισχυμένους νότιους άνεμους (6 με 7 μποφορ) και πιθανόν τοπικά από χαλαζοπτώσεις.
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Το ύψος αμοιβών των εξεταστών στις Κρατικές Εξετάσεις Γλωσσομάθειας

Οι 7 στους 10 μαθητές αισθάνονται ασφάλεια στο σχολείο

Αύξηση ωραρίου εκπαιδευτικών από 4 υπουργούς Παιδείας-Το μνημόνιο- Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ

Tελικός πίνακας μοριοδότησης των υποψήφιων Διευθυντών, για το 2ο Πειραματικό ΔΣ Ιωαννίνων, μετά τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Από τη Δ/νση Π.Ε Ιωαννίνων α ν α κ ο ι ν ώ ν ε τ α ι   ότι:
Σύμφωνα με την αρ. Φ.361.22/146/152229/Ε3/29-9-2015 εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. με θέμα: «Οδηγίες σχετικά με την κάλυψη θέσεων διευθυντών-υποδιευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας-Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και υπεύθυνων τομέων Ε.Κ.» έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας (http://dipe.ioa.sch.gr/) ο τελικός πίνακας μοριοδότησης των υποψήφιων Διευθυντών, για το 2ο Πειραματικό ΔΣ Ιωαννίνων, μετά τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων έως και 20-10-2015.

Υπουργείο Παιδείας – Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

Τι να φάτε για να σας περάσει γρήγορα κάθε στομαχόπονος - 4 βασικές τροφές

Ο πόνος στο στομάχι είναι μια -δυστυχώς- πολύ συχνή πραγματικότητα για όλους σχεδόν τους ανθρώπους.
Οι αιτίες που μπορεί να οδηγούν σε στομαχόπονο είναι πάρα πολλές και κυμαίνονται από ασθένειες, όπως η ίωση, μέχρι και κάτι που φάγατε και σας πείραξε.
 
Σε κάθε περίπτωση, την επόμενη φορά που θα νιώσετε στομαχόπονο, δοκιμάστε κάποια από τις παρακάτω τροφές, επειδή έχει αποδειχτεί ότι ανακουφίζουν από τους πόνους στο στομάχι.
 
Μπανάνες
 
Οι μπανάνες περιέχουν κάλιο, το οποίο θα χρειαστείτε, αν είστε αφυδατωμένοι από έμετο ή διάρροια. Περιέχουν επίσης φυσικά σάκχαρα, ώστε να πάρετε και τις θερμίδες που αναζητάει ο οργανισμός σας σε μια στιγμή που πιθανώς να μην έχετε καλή όρεξη.
 
Ρύζι
 
Το ρύζι, μαζί με άλλες αμυλούχες τροφές, όπως οι πατάτες και η βρώμη, δημιουργεί ένα στρώμα στο βλεννογόνου εσωτερικό του στομάχου, διευκολύνοντας την πέψη και παρέχοντας μια συνολικά καταπραϋντική δράση. Οι αμυλούχες τροφές δεν κάθονται στο στομάχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ούτε διεγείρουν τυχόν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πράγμα που θα σας κάνει να νιώσετε ακόμα χειρότερα.
 
Πουρές μήλων
 
Ο πουρές μήλου γενικά ηρεμεί το στομάχι, επειδή είναι εύπεπτος, ανακουφίζει τη διάρροια και παρέχει θερμίδες. Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη (ιδιαίτερα στην φλούδα), η οποία θα σας διευκολύνει αν έχετε δυσκοιλιότητα. Φτιάξτε τον πουρέ μαζί με την φλούδα του μήλου.
 
Φρυγανισμένο ψωμί
 
Το φρυγανισμένο ψωμί δεν θα προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος, οπότε θα αισθανθείτε καλύτερα. Επίσης, δεν κάθεται για ώρα στο στομάχι όπως κάνει ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, το οποίο θα σας έκανε να νιώσετε ακόμα πιο άβολα. Αλλά μην βάλετε καθόλου ή/και μαρμελάδα μέχρι να αισθάνεστε καλύτερα.
 

Γιατί αξίζει να μειώσετε το λευκό ψωμί που τρώτε

Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά η 16η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην τροφή που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο όχι μόνο της σύγχρονης διατροφής, αλλά και της διαβίωσης του ανθρώπου ανά τους αιώνες, το ψωμί.
Σήμερα λοιπόν είναι η Παγκόσμια Ημέρα Άρτου και με αυτή την αφορμή, αξίζει να αναλογιστούμε το είδος του ψωμιού, το οποίο βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας. Οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών άρτου, τα οποία είναι διαθέσιμα για όλους.
 
Το λευκό ψωμί εξακολουθεί να είναι η επιλογή των περισσοτέρων ανθρώπων. Μήπως, όμως, πρέπει να αναθεωρήσουν επ' αυτού; Δείτε μερικά στοιχεία για το λευκό ψωμί, τα οποία ίσως σας κάνουν να το μειώσετε στην καθημερινότητά σας και ενδεχομένως να το αλλάξετε για κάποιο άλλο είδος άρτου, πιο υγιεινού, όπως το ψωμί ολικής άλεσης.
 
Επεξεργασμένα δημητριακά
 
Ένας σπόρος επεξεργασμένου δημητριακού (όπως το σιτάρι για το ψωμί) δημιουργείται όταν ο ολόκληρος σπόρος αλέθεται πολύ και απογυμνώνεται από το πίτουρο και το φύτρο του, τα μέρη που καλύπτουν επί της ουσίας τον σπόρο και τα οποία περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από εξευγενισμένα δημητριακά, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και απαραίτητα λιπαρά οξέα. Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι παρασκευαστές (κυρίως συσκευασμένου άρτου που πωλείται στα καταστήματα) προσθέτουν βιταμίνες στο τελικό προϊόν, τα φυσικά δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σαφώς ανώτερη διατροφικά επιλογή.
 
Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης
 
Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση του πόσο γρήγορα και πόσο πολύ η κατανάλωση μίας τροφής επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και τα επίπεδα ινσουλίνης σας σε σχέση με την καθαρή γλυκόζη. Το άσπρο ψωμί έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθώς παρασκευάζεται από επεξεργασμένα δημητριακά που απορροφώνται γρήγορα κατά τη διάρκεια της πέψης, προκαλώντας απότομη αύξηση (και εν συνεχεία πτώση) του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολύ λευκό ψωμί και άλλα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές (όπως γλυκά, καραμέλες, πατάτες κ.α.) αυξάνει τον κίνδυνο για αύξηση του σωματικού βάρους, για ανάπτυξη διαβήτη τύπου-2 και για εκδήλωση καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
 
Το λευκό ψωμί έχει λίγες φυτικές ίνες
 
Το άσπρο ψωμί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής που μειώνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα σας και κρατά το γαστρεντερικό σας σωλήνα υγιή και σε σωστή λειτουργία. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 14 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνετε. Αν καταναλώνετε τον συνήθη μέσο όρο των 2.000 θερμιδών ανά ημέρα, θα πρέπει να παίρνετε τουλάχιστον 28 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. Η μέση φέτα λευκού ψωμιού περιέχει μόλις 0,5 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ ο μέσος όρος μιας φέτας από ψωμί ολικής αλέσεως έχει 2 γραμμάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων USDA Nutrient.
 
Εναλλακτικές επιλογές
 
Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό ψωμί για να πάρετε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει επίσης χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, παρέχοντας σας με μια καλύτερη “πηγή ενέργειας”, που μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου-2, για καρδιακές παθήσεις και για αύξηση του σωματικού βάρους. Το ψωμί ολικής αλέσεως, δεν μπορεί να προσδιοριστεί από το χρώμα ή την ονομασία. Απλά με το να έχει σκούρο καφέ – καστανό χρώμα, ή αν η ετικέτα αναγράφει απλά “ψωμί ολικής αλέσεως”, ή “πολύσπορο” κλπ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ένα αυθεντικό προϊόν ολικής αλέσεως. Εφόσον είναι συσκευασμένο, κοιτάξτε προσεκτικά τον κατάλογο των συστατικών. Το πρώτο συστατικό θα πρέπει να είναι ένας ολόκληρος σπόρος, όπως σιτάρι ολικής αλέσεως, ή βρώμη ή ολόκληρος σπόρος σίκαλης.