Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Πότε θα τελειώσουν τα capital controls – Τι είπε η Λούκα Κατσέλη

Μέχρι το τέλος του έτους, το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2016, θα έχουν αρθεί οι κεφαλαιακοί περιορισμοί (capital control), ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τραπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στη συνεδρίαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Στην ομιλία της η Λ. Κατσέλη αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τον πτωχευτικό κώδικα και άλλα θέματα της αρμοδιότητά της.
Σύμφωνα με τη Λ. Κατσέλη, μέχρι το τέλος του έτους και το αργότερο στις αρχές του 2016, θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με στόχο τη ρευστότητα στην αγορά και την ανάπτυξη της χώρας.

Σύνταξη στους αγρότες απο τον ΟΓΑ στα 62 με 40 έτη και με αναγνώριση πλασματικών

Δημόσιο: Ένα προς ένα τα έξι μέτρα – φωτιά που φέρνει η κυβέρνηση. Νέο μισθολόγιο και κινητικότητα στην «πρώτη γραμμή»

ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων: Αποσπάσεις εντός ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας και ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής

Προκήρυξη πλήρωσης θέσης Διευθυντή στο 2ο Π.Π.Σ. Ιωαννίνων

Ο υπουργός Ν. Φίλής θα κρατήσει τις αρμοδιότητες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη είναι να κρατήσει στις αρμοδιότητές του τη  Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες αρμοδιότητες θα δοθούν στην Αν. υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου και στον υφυπουργό Θεοδόση Πελεγρίνη.
Ο υπουργός Παιδείας θέλει ο ίδιος να χειριστεί τα θέματα των δύο πρώτων βαθμίδων, διότι η Κυβέρνηση προτίθεται να κάνει ριζικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Στον επικείμενο διευρυμένο εθνικό διάλογο, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν θα αφορούν το Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.
Αλλωστε μ  το μνημόνιο για την παιδεία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ), είναι ξεκάθαρο:
Νέο Σχολείο
Μεταξύ άλλων, η επανεξέταση θα αξιολογήσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του «Νέου Σχολείου», το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού (των τάξεων, σχολείων και πανεπιστημίων), τη λειτουργία και διακυβέρνηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
Πρακτικές ΟΟΣΑ
Η επανεξέταση θα προτείνει συστάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ.
Σχέδιο δράσης έως τον Μάιο του 2016
Με βάση τις συστάσεις της επανεξέτασης, οι αρχές θα εκπονήσουν επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης και θα υποβάλουν προτάσεις για δράσεις το αργότερο έως τον Μάιο του 2016, οι οποίες θα εγκριθούν έως τον Ιούλιο του 2016, και εφόσον είναι δυνατόν, τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Αξιολόγηση-ωράριο εκπαιδευτικών
Ειδικότερα, οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018.
Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης. Οι αρχές θα διασφαλίσουν τη δίκαιη μεταχείριση όλων των φορέων παροχής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών ιδρυμάτων, καθορίζοντας ελάχιστα πρότυπα.

Πίνακες Κατάταξης Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑΕ)

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και του ελέγχου των δικαιολογητικών σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική Υπουργική Απόφαση, καταρτίστηκαν προσωρινοί πίνακες αναπληρωτών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης σχολικού έτους 2015-2016 οι οποίοι και αναρτώνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης (Ο.Π.ΣΥ.Δ.) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Από το υπουργείο Παιδείας καλούνται οι εκπ/κοί, που υπέβαλαν αίτηση σύμφωνα με την ανωτέρω σχετική Υπουργική απόφαση πρόσκλησης υποψηφίων, να ελέγξουν ενδελεχώς τους αναρτημένους πίνακες του κλάδου τους.
Σε περίπτωση, δε, που διαπιστώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις επί των αναρτημένων στοιχείων οφείλουν να υποβάλουν ένσταση κατά των πινάκων αυτών από την Πέμπτη 01-10-2014 έως και την Παρασκευή 02-10-2015 σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σημειώνεται ότι θα παραλαμβάνονται ενστάσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο:
α) στην ένταξη στους ανωτέρω πίνακες,
β) στην αλλαγή της σειράς κατάταξης, ήτοι για θέματα που έχουν να κάνουν με μοριοδότηση πραγματικής προϋπηρεσίας σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπ/σης καθώς και των ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων του άρθρου 2 της αριθ. 128005/Δ2/08-08-2014 (ΦΕΚ 2217/13.08.2014 τ.Β ́) Υπουργικής Απόφασης με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στις δομές της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων και βαθμό και ημερομηνία κτήσης Πτυχίου και
γ) στην κτήση ή μη παιδαγωγικού Πτυχίου.
Οι εν λόγω ενστάσεις θα υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική καταχώριση στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης (Ο.Π.ΣΥ.Δ.) του Υπουργείου Παιδείας [μέσω του σχετικού πεδίου «Αιτήσεις Ενστάσεων 2015» του Ο.Π.ΣΥ.Δ.], όπου θα καταγράφονται το αντικείμενο της ένστασης, η περιγραφή αυτής καθώς και τα συνημμένα έγγραφα.
Κατόπιν, οι οικείες Διευθύνσεις Π.Ε. & Δ.Ε., στο τέλος της ημέρας, θα αποστέλλουν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email Α/θμιας: t09ppe1@minedu.gov.gr, email Β/θμιας: t09pde1@minedu.gov.gr ) ή μέσω τηλεομοιοτυπίας (fax Α/θμιας : 210 3442582, fax Β/θμιας : 210 3442867) στα αρμόδια, κατά περίπτωση εκπ/κού κλάδου, Τμήματα της Κ.Υ. του Υπουργείου μόνο τα συνημμένα έγγραφα που καταγράφτηκαν στην ηλεκτρονική καταχώριση στο Ο.Π.ΣΥ.Δ. συνοδευόμενα από σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο που θα περιέχει κατάσταση με το σύνολο των υποψηφίων που υπέβαλαν ένσταση (με στοιχεία του κλάδου και Α.Φ.Μ.).

Εθνικοί ευεργέτες που χάρισαν την περιουσία τους στους Έλληνες (φωτογραφίες)

BBC: Η τραγωδία της ελληνικής Παιδείας -Το πιο άνισο σύστημα στον ανεπτυγμένο κόσμ

Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών

Αμφίπολη: Αποκαλύψεις από την Περιστέρη για τον αρχαίο τύμβο - Ήταν αφιερωμένος στον Ηφαιστίωνα με εντολή Μ. Αλεξάνδρου

Ξεκίνησε και φέτος το πρόγραμμα σίτισης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις Λέσχες Αξιωματικών

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για την έναρξη και πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος «Σίτιση Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών στις Λέσχες Αξιωματικών ΥΠΕΘΑ»* κατά το σχολικό έτος 2015-2016. Ανάμεσα στις συμμετέχουσες Λέσχες είναι και η Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων. Η υλοποίηση του Προγράμματος για τέταρτη κατά σειρά σχολική χρονιά από το Ίδρυμα, ενισχύει πολλαπλά τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που επιτελούν το έργο τους μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και η αναγνώριση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από την εκπαιδευτική κοινότητα, επιβεβαιώθηκε από τον...
διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των ωφελούμενων εκπαιδευτικών και κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015. Το Πρόγραμμα: «Σίτιση Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών στις Λέσχες Αξιωματικών ΥΠΕΘΑ» υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ, σε περιοχές της Επικράτειας όπου λειτουργούν επιλεγμένες Λέσχες Αξιωματικών ΥΠΕΘΑ πλησίον σχολικών μονάδων, ως μία από τις δράσεις του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΘ με τίτλο: «Καθορισμός Πλαισίου Παροχής Αμοιβαίων Διευκολύνσεων».

Γιατί ο Βολταίρος δεν είπε ποτέ τη φράση: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Τα εισαγωγικά που έβαλε λανθασμένα η βιογράφος του και η συγγνώμη που ήρθε μετά από 33 χρόνια..

ΠΡΟΣΟΧΗ:Διακοπή νερού αύριο στα Γιάννενα!

Από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων γίνεται γνωστό ότι λόγω τεχνικών εργασιών θα υπάρξει διακοπή νερού ή πτώση πίεσης του δικτύου ύδρευσης :
Την Πέμπτη 01/10/2015 από τις 9:00 (το πρωί) έως 16:00 (μεσημέρι) στις οδούς:
Χ.Κατσάρη από Σωμάκου μέχρι και Γκραμπάλας, Κύργιου, Αράχθου, Λεμεσού, Αλκιβιάδου, Σωκράτους και στις παρόδους αυτών.Ζητούμε συγνώμη από τους καταναλωτές για την ταλαιπωρία και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να μειωθεί στο ελάχιστο η διακοπή ύδρευσης.

Ασφαλιστικό: Οι 7 ομάδες «υψηλού κινδύνου» – Ποιοι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να δουν μειωμένες συντάξεις

Καθώς οι αλλαγές στο ασφαλιστικό βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία με την Επιτροπή Σοφών να καταλήγει την μεθεπόμενη Τετάρτη, οι συνταξιούχοι βρίσκονται στην κυριολεξία σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς περιμένουν να δουν ποιες και πόσες θα είναι οι μειώσει στις συντάξεις τους.
Όπως και να έχει, πάντως, από τις επικείμενες αλλαγές, μεγάλοι χαμένοι πως είναι συγκεκριμένες ομάδες συνταξιούχων. Πρόκειται για εφτά κατηγορίες, οι οποίες θα δουν μειωμένες συντάξεις το επόμενο διάστημα:
* Όσοι συνταξιοδοτούνται από 1η Ιουλίου 2015, οι οποίοι μόνο μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους θα λαμβάνουν ως συμπλήρωμα τη βασική σύνταξη (ασφαλισμένοι 15ετίας). Αυτή η κατηγορία -που έτσι κι αλλιώς έχει χαμηλές αποδοχές- θα δει τις συντάξεις της μειωμένες καθώς μειώνεται η βασική σύνταξη.
Συγκεκριμένα:
  • Στο TEBE με 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλεται σύνταξη 420 ευρώ αντί 640 ευρώ.
  • Στο IKA με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ θα καταβάλλεται σύνταξη 315 ευρώ αντί 486 ευρώ.
  • Σημαντικά μειωμένη θα είναι η σύνταξη κυρίως στις μητέρες με ανήλικο που συνήθως κάνουν χρήση της 15ετίας.
  • Αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου.
* Μειώσεις περιμένουν και τους συνταξιούχους των άλλων ταμείων.
  • Στο ΝΑΤ, καθώς καθώς από 01.07.2105 μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να εναρμονιστεί με τα επίπεδα του ΙΚΑ.
  • Οι συντάξεις του ΟΓΑ από την 1/1/2016 που εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό θα μειωθούν ακόμα και κατά 50%. Επίσης εναρμονίζονται οι εισφορές των αγροτών σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με άλλα ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές.
* Μία τελευταία κατηγορία αφορά: 
  •  την πρόωρη σύνταξη γήρατος και τον τρόπο εφαρμογής του ποσοστού μείωσης. Πρόκειται για το πέναλτι 10% που προστίθεται στο 6% που ισχύει σήμερα και αφορά την «ποινή» για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.

Αδεια τα φαρμακεία από δέκα παιδικά εμβόλια

Ακάλυπτα από μια σειρά σοβαρά νοσήματα όπως πολιομυελίτιδα, κοκκύτη και ανεμoβλογιά, μένουν τα παιδιά εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης σε εμβόλια, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Μάλιστα, τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι απολύτως απαραίτητα καθώς περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού. Τα μέλη του ΠΦΣ, έστειλαν κατεπείγουσα επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΦ, στην οποία τονίζουν ότι οι ελλείψεις πλήττουν κυρίως τα μικρά παιδιά και ότι μπαίνει σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία.
Ποια εμβόλια παρουσιάζουν ελλείψεις. Η καταγγελία του ΠΦΣ
Η επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αναφέρει: «Επανειλημμένως έχουμε διαμαρτυρηθεί και καταγγείλει τις ελλείψεις φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς.
Η εικόνα που επικρατεί στην ελληνική αγορά αλλά και η ενημέρωση που έχουμε από εταιρείες καταγράφουν ελλείψεις σημαντικές εμβολίων τα οποία είναι άκρως σημαντικά για την Δημόσια υγεία καθώς υπάγονται στο πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας.
Ενδεικτικά αναφέρονται εμβόλια των οποίων παρατηρείται έλλειψη στην αγορά και για αρκετά εξ αυτών δεν αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα.
Pentavac
Tetravac
Infanrix
Infarix - tetra
Boostrix – polio
Meningitec
Priorix
Priorix terra
Havrix
Varilrix
Εφιστούμε την προσοχή σας και παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας προς κάθε εμπλεκόμενο προκειμένου να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν το εξαιρετικά σημαντικό αυτό ζήτημα, καθώς η έλλειψη εμβολίων πλήττει μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, τα μικρά παιδιά. Παρακαλούμε επίσης για την πληροφόρησή μας, προκειμένου να ενημερωθούν τα φαρμακεία όλης της χώρας».

Διπλό χτύπημα με αυξήσεις ορίων ηλικίας και συντάξεις 300 ευρώ

Σταθερά κάτω από Ρουάντα, Μποτσουάνα και Τατζικιστάν η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

Σταθερή στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την ανταγωνιστικότητα παραμένει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum) για το 2015-2016 που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελβετία για έβδομη συνεχή χρονιά, με την Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλότερα από χώρες όπως η Ρουάντα (58η από 62η πέρυσι), η Μποτσουάνα (71η από 74η πέρυσι) αλλά και το Τατζικιστάν (80η από 91η πέρυσι). Τα στοιχεία, ωστόσο, για την Ελλάδα συλλέχθηκαν πριν από τη νέα συμφωνία για τη στήριξη της χώρας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της φέτος το καλοκαίρι, επισημαίνει η έκθεση.
Στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Γαλλία έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, σημειώνει η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Χάρη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, η Ισπανία (33η) και η Ιταλία (43η) ανέβηκαν κατά δύο και έξι θέσεις αντίστοιχα. Ανάλογες βελτιώσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας στη Γαλλία (22η) και Πορτογαλία (38η) υπεραντιστάθμισαν τις αδύναμες επιδόσεις σε άλλους τομείς. Σύμφωνα με την έκθεση, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει κοινή απειλή σε όλες τις οικονομίες και είναι το βασικότερο εμπόδιο στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την αποδέσμευση των επενδύσεων.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελβετία για έβδομη συνεχή χρονιά, με την Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ να ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
Η καλλιέργεια «καινοτομίας και ταλέντων» διατήρησε αυτές τις τρεις χώρες στην κορυφή, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. «Σε πολλές χώρες, πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση και κατάρτιση υψηλής ποιότητας, ενώ οι αγορές εργασίας δεν είναι αρκετά ευέλικτες», επισημαίνει η έκθεση σύμφωνα με το Bloomberg.
Πολλές αναδυόμενες αγορές δεν κατάφεραν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, σύμφωνα με το Φόρουμ, που υποβάθμισε την κατάταξη της Βραζιλίας κατά 18 θέσεις στην 75η και της Τουρκίας κατά έξι στην 51η. Ενώ η Ινδία ανέκαμψε στην 55η θέση μετά από πέντε χρόνια πτωτικής πορείας, η Κίνα δεν κατάφερε να βελτιώσει την 28η θέση της.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, περισσότερο γνωστό για το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός, όπως εξηγεί το Bloomberg, προσδιορίζει την ανταγωνιστικότητα με βάση ένα συνδυασμό μίας σειράς θεσμών, πολιτικών και παραγόντων που καθορίζουν το επίπεδο παραγωγικότητας μιας χώρας. Η κατάταξη ενός κράτους εξαρτάται από 12 δείκτες, που περιλαμβάνουν τις υποδομές, το μακροοικονομικό περιβάλλον και την τεχνολογική ετοιμότητα.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα νέα βιβλία του Ι.Ε.Π. για ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. σε μορφή PDF

Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν κολλήσει κάτι στο λαιμό σας, πνίγεστε και είστε μόνοι

Στα άδυτα του πρώην ανάκτορου στο Τατόι. Δείτε πως ήταν το υπνοδωμάτιο της βασίλισσας και η περίφημη μαρμάρινη μπανιέρα της Όλγας. Εντυπωσιακές εικόνες από τη σοφίτα – καταφύγιο του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου (βίντεο)

Η μεγάλη επιστροφή των επίορκων στο Δημόσιο

Βήματα πίσω κάνει το Δημόσιο, αφού με την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας που επέφερε ο νόμος τον οποίο είχε εισηγηθεί ο πρώην υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος, επιστρέφουν στις θέσεις τους οι επίορκοι υπάλληλοι. 
Περισσότεροι από 900 υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα επιστρέφουν στις θέσεις τους, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αμηχανία και να αναζητά τρόπους ώστε να «παγώσει» την επιστροφή των υπαλλήλων που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα ή έχουν καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις εις βάρος τους.
Το εντυπωσιακό είναι ότι, χάρη στον νόμο Κατρούγκαλου, η πόρτα του Δημοσίου ανοίγει ξανά για δημόσιους υπάλληλους που κατηγορούνται ακόμα και με βαριά εγκλήματα, ενώ συνεπάγεται αυτομάτως ότι μισθοδοτούνται ή συνταξιοδοτούνται κανονικά, σαν να μην είχαν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα.
Ενδεικτικές περιπτώσεις επίορκων υπαλλήλων 
Τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τα δεδομένα του αρμόδιου υπουργείου, βρίσκονταν σε αργία 903 άτομα. Μεταξύ αυτών υπήρχαν κάποιοι που αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες και για τις οποίες η Δικαιοσύνη είχε διατάξει τη φυλάκισή τους.
Ορισμένες περιπτώσεις επίορκων:
  • Εφοριακός στη Χαλκιδική στον οποίο είχε υποβληθεί ποινή κάθειρξης 12 ετών για κατάχρηση από κοινού με τέσσερα ακόμα άτομα περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ από τη ΔΟΥ Χαλκιδικής.
  • Δημοτική υπάλληλος είχε σε αργία επειδή είχε παραπεμφθεί αμετάκλητα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.
  • Γιατρός σε νοσοκομείο της Β. Ελλάδας πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, αναμένεται να επιστρέψει στη θέση του
  • Μία ακόμα περίπτωση γιατρού σε νοσοκομείου της Αθήνας που παραπέμφθηκε το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων γιατί εκβίαζε μαζί με άλλους επιχειρηματία, απειλώντας να προκαλέσει βλάβη στην επιχείρηση αν το θύμα δεν ενέδιδε στις απαιτήσεις του.
  • Άγνωστο επίσης παραμένει τι έχει συμβεί και με εκείνους που έχουν καταχραστεί τεράστια ποσά εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Ρακιντζής: Να λειτουργήσουν τα πειθαρχικά για να λυθεί το θέμα
Ερωτηθείς γιατί επιστρέφουν οι επίορκοι ο κ. Ρακιντζής μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» απάντησε ότι είναι θέμα νόμου και εξήγησε: «Υπήρχε νόμος που έλεγε ότι άμα ασκηθεί εναντίον σου πειθαρχική δίωξη ή ποινική δίωξη τίθεσαι σε υποχρεωτική αργία. Αυτός ο νόμος είχε ορισμένες αδικίες, δηλαδή στα βαρύτατα αδικήματα καλά κάνουν και τίθενται σε αργία, αλλά σε πολύ ελαφρά αδικήματα, μια παράβαση απλή καθήκοντος, πάλι ετίθεντο σε αργία. Έπρεπε λοιπόν να διορθωθεί, αλλά διορθώθηκε με τρόπο ώστε καταργήθηκε τελείως η υποχρεωτική αργία και όλοι άρχισαν να γυρίζουν. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί αν λειτουργούσαν γρήγορα τα πειθαρχικά συμβούλια».
Στην ερώτηση γιατί δεν λειτουργούν γρήγορα τα πειθαρχικά συμβούλια απάντησε: «Γιατί έγινε αλλαγή της συνθέσεώς τους. Ενώ παλιά ήταν τρεις δικαστές και ένας διοικητικός υπάλληλος με το νόμο του Κατρούγκαλου έβαλαν και δύο αιρετούς. Για να μπουν λοιπόν αυτοί πρέπει να γίνουν διαδικασίες, να γίνουν εκλογές, να διοριστούν».
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ρακιντζής τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η πειθαρχική διαδικασία «κυρίως στους γιατρούς του ΕΣΥ», σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή το κεντρικό πειθαρχικό συμβούλιο των γιατρών δεν έχει σχηματιστεί και εκκρεμούν 60 υποθέσεις.

Παράθυρο για να δοθεί κάρτα σίτισης σε περισσότερους

Αποτελέσματα επιλογής καταρτιζομένων στα ΔΙΕΚ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ
Προθεσμίες Εγγραφών
Παρακαλούνται οι επιτυχόντες υποψήφιοι να προσέλθουν απαραιτήτως έως και την Πέμπτη 08-10-2015 μέχρι τις 20:00 μ.μ., στα αντίστοιχα ΔΙΕΚ για να υποβάλουν Αίτηση Εγγραφής. Σημειώνεται ότι τo ωράριο λειτουργίας των ΔΙΕΚ είναι 13:00-21:00 από 01-10-2015.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα επισυναπτόμενα αρχεία:
  1. Κατάσταση επιτυχόντων υποψηφίων καταρτιζόμενων ΔΙΕΚ για τμήματα Α΄ εξαμήνου 2015Β
  2. Κατάσταση επιτυχόντων ΟΜΟΓΕΝΩΝ υποψηφίων καταρτιζόμενων ΔΙΕΚ για τμήματα Α΄ εξαμήνου 2015Β
  3. Βάσεις Τμημάτων ΔΙΕΚ για τμήματα Α΄ εξαμήνου 2015Β
  4. Οδηγίες εγγραφής επιτυχόντων
  5. Αίτηση εγγραφής επιτυχόντων
Συνημμένα:
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (1. epitixontes.xls)1. epitixontes.xls[ ]2459 Kb
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (2. epitixontes_ΟΜΟGEN.xls)2. epitixontes_ΟΜΟGEN.xls[ ]57 Kb
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (3. baseis_iek.xls)3. baseis_iek.xls[ ]57 Kb
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (4. odigies_eggrafis.doc)4. odigies_eggrafis.doc[ ]41 Kb
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (5. aitisi_arxikis.doc)5. aitisi_arxikis.doc[ ]40 Kb

Αυξήθηκαν οι θάνατοι και... εκτοξεύτηκαν τα σύμφωνα συμβίωσης στην Ελλάδα το 2014

Μείωση γεννήσεων και αύξηση των θανάτων αποτυπώθηκε στα δημογραφικά μεγέθη της χώρας και το 2014, με αποτέλεσμα ο φυσικός πληθυσμός να μειωθεί κατά 21.592 άτομα.

Παράλληλα, λόγω και των περικοπών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι πολιτικοί γάμοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με τους θρησκευτικούς, ενώ τεράστια αύξηση σημείωσαν τα σύμφωνα συμβίωσης.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία που συνέλλεξε η ΕΛΣΤΑΤ από τα ληξιαρχεία όλων των δήμων, στα οποία δηλώνονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης, προκύπτουν τα εξής:
Η φυσική μεταβολή του πληθυσμού το 2014 (δηλαδή η μεταβολή που οφείλεται μόνον στη διαφορά των θανάτων από τις γεννήσεις ζώντων, χωρίς συνυπολογισμό της μετανάστευσης) παρουσίασε αρνητική εξέλιξη, με φυσική μείωση του πληθυσμού κατά 21.592 άτομα.
 

Γεννήσεις
 
Οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 92.148 άτομα (47.383 αγόρια και 44.765 κορίτσια), παρουσιάζοντας μείωση 2,1% σε σχέση με το 2013, που είχαν ανέλθει σε 94.134 άτομα (48.430 αγόρια και 45.704 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες ανήλθαν σε 353, μειωμένες κατά 6,1%.
Σχετικά με την υπηκοότητα της μητέρας, καταγράφηκαν 79.975 γεννήσεις από Ελληνίδες (ποσοστό 86,8%) και 12.173 από αλλοδαπές (ποσοστό 13,2%). Τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2013 ήταν 80.940 (ποσοστό 86%) από Ελληνίδες μητέρες και 13.194 (ποσοστό 14%) από αλλοδαπές.
Η μέση ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση ήταν 31 έτη, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2013, που η αντίστοιχη μέση ηλικία ήταν 30,9 έτη. Οι γεννήσεις εκτός γάμου, σε απόλυτους αριθμούς, παρουσίασαν αύξηση 13,1% και ανήλθαν σε 7.165 (ποσοστό 7,8% επί του συνόλου των γεννήσεων) από 6.337 (ποσοστό 6,7% επί του συνόλου των γεννήσεων) που ήταν το 2013.
 

Θάνατοι
 
Οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση 1,7% και ανήλθαν σε 113.740, (58.132 άντρες και 55.608 γυναίκες) έναντι 111.794 (57.627 άντρες και 54.167 γυναίκες) που ήταν το 2013. Η μέση ηλικία κατά τον θάνατο ανήλθε στα 75,5 έτη για τους άνδρες και στα 81,2 έτη για τις γυναίκες, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2013 (για τους άνδρες ήταν 75,2 έτη και για τις γυναίκες ήταν 80,8 έτη).
Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 3,69 το 2013, αυξήθηκε στο 3,75 το 2014. Ο δείκτης νεογνικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας μικρότερης των 28 ημερών ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) παρέμεινε στο 2,63 όσο ακριβώς ήταν το 2013 και ο δείκτης περιγεννητικής θνησιμότητας (γεννήσεις νεκρών και θάνατοι βρεφών ηλικίας
μικρότερης της μιας εβδομάδας ανά 1.000 γεννήσεις) μειώθηκε στο 5,66 από 5,79 το 2013. Σε σύνολο 346 θανάτων βρεφών, τα 77 είχαν ηλικία μικρότερη της 1 ημέρας και τα 242 μικρότερη του 1 μηνός.
 

Γάμοι- Σύμφωνα Συμβίωσης
 
Οι γάμοι ανήλθαν σε 53.105 έναντι 51.373 το 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 3,4%. Οι πολιτικοί γάμοι ήταν περισσότεροι σε σχέση με τους θρησκευτικούς. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 53.105 γάμων, οι θρησκευτικοί ήταν 26.190 και οι πολιτικοί 26.915.
Η μέση ηλικία των γυναικών κατά τον πρώτο γάμο ήταν 30,2 έτη ενώ το 2013 ήταν 29,9 έτη. Η αντίστοιχη μέση ηλικία των ανδρών για το 2014 ήταν 32,9 έτη ενώ το 2013 ήταν 32,7 έτη. Στο σύνολο των 53.105 γάμων, οι γυναίκες που τέλεσαν πρώτο γάμο ήταν 46.860, ενώ οι άντρες ήταν 46.337.
Τα σύμφωνα συμβίωσης αυξήθηκαν κατά 170,7% σε σχέση με το 2014. Για τη χρονική περίοδο από το 2009 (πρώτο έτος εφαρμογής τους) έως το 2014, τα σύμφωνα συμβίωσης ανήλθαν κατ' έτος σε 161, 180, 185, 314, 581 και 1.573 αντίστοιχα, δηλαδή καταγράφηκαν συνολικά 2.994 σύμφωνα συμβίωσης στο σύνολο της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανακοινώνονται σήμερα οι 1574 προσλήψεις ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του αιρετού ΚΥΣΠΕ Β.Παληγιάννη

Σήμερα θα ανακοινωθούν οι 1574 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα θα προσληφθούν:
•    280  Π.Ε. 06
•    409  Π.Ε.08
•    157  Π.Ε.11
•    219  Π.Ε. 16
•    155  Π.Ε.19-20
•    331  Π.Ε. 32
•      23  Π.Ε. 18-41
Οι 4.000 πιστώσεις του Π.Δ.Ε. δεν είναι ακόμη στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας.
Τα κενά εκπαιδευτικών στην Π.Ε. μετά και τις παραπάνω προσλήψεις, είναι πάνω από 10.000 τα οποία δεν πρόκειται να καλυφθούν αν δεν βρεθούν και άλλες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  
Παληγιάννης Βασίλης
Αιρετός ΚΥΣΠΕ

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ : Τους επόμενους μήνες η λειτουργία του τμήματος Μεσολόγγι-Μενίδι

Σε καλό δρόμο βαδίζει το έργο της Ιόνιας Οδού.Τα έργα στο βόρειο τμήμα βαδίζουν αρκετά ικανοποιητικά και έχουν ξεπεράσει πολλά από τα προβλήματα τους.Βλέποντας το νότιο κομμάτι του οδικού άξονα τα πράγματα είναι σε ακόμα καλύτερη κατάσταση. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com ολοκληρώθηκε η αρχαιολογική ανασκαφή στην Αλίκυρνα, στην περιοχή του Μεσολογγίου και το τμήμα αυτό έχει δοθεί στην κοινοπραξία κατασκευής προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες.Το ζητούμενο είναι πλέον να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που έχει τεθεί από την αρχή της χρονιάς που είναι να δοθεί το πρώτο τμήμα της Ιόνιας Οδού στην κυκλοφορία.Μεγάλος στόχος είναι στις αρχές του 2016 να λειτουργήσει το πρώτο ενιαίο τμήμα του αυτοκινητόδρομου από το Μεσσολόγγι μέχρι το Μενίδι.Πρόκειται για ένα τμήμα μήκους 90χλμ που με τη...
λειτουργία του θα αποδεσμεύσει ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου από τις κατασκευές και θα δώσει μία μεγάλη ανάσα στα ατελείωτα έργα που έχουν ξεκινήσει από το 2008.Το τμήμα Μεσολλόγγι-Μενίδι θα περιλαμβάνει και το ήδη ολοκληρωμένο από το 2009 τμήμα Κεφαλόβρυσο- Κουβαράς (γνωστό και ως παράκαμψη Αγρινίου) ενώ με τη λειτουργία του θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος σταθμός διοδίων της Ιόνιας Οδού.

Η ΚΛΟΚΟΒΑ
Πολύ καλά τα πάει όμως και η διάνοιξη της Σήραγγας Κλόκοβας. Μέχρι τώρα έχουν διανοιχθεί περίπου 700 μέτρα από τα συνολικά 2.900 μέτρα της Σήραγγας. Η διάνοιξη εκτιμάται από πηγές της κατασκευάστριας εταιρείας ότι θα πάει με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς μιας και ξεπεράστηκε το θεωρητικά δυσκολο τμήμα στις αρχές της κάθε σήραγγας.Η διάνοιξη γίνεται ταυτόχρονα από το βόρειο και το νότιο άκρο και το πλήρες "τρύπημα" υπολογίζεται σε περίπου 1 έτος από σήμερα καθώς κάθε μήνα διανοίγονται 160-200 μέτρα. Με την ολοκλήρωση της διάνοιξης θα πρέπει να τρέξουν και τα έργα στο υπόλοιπο τμήμα προκειμένου να παραδοθεί στην κυκλοφορία το καλοκαίρι του 2017, στόχος που για το συγκεκριμένο τμήμα του έργου θεωρείται ακόμα φιλόδοξο.Το καλό νέο πάντως είναι πως έχει οριστικά αποφασιστεί η τμηματική ολοκλήρωση του έργου και όχι η συνολική απόδοση του. Μέσα στο 2016 είναι πιθανόν να δούμε και άλλα τμήματα να δίδονται στην κυκλοφορία με πιθανότερο επόμενο τμήμα το Μενίδι-Φιλιππιάδα.

ypodomes.com

ΥΠ.Π.Ε.Θ. η νέα συντομογραφία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Ο τίτλος του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μπορεί να αποτυπώνεται, σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας χώρου στις σφραγίδες των υπηρεσιών αρμοδιότητάς του, συνοπτικά με τα αρχικά ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Αυτό ορίζει αόφαση την οποία υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την πληρωμή της εφορίας

Η φοροκαταιγίδα ξεκίνησε και έτσι μέσα στις επόμενες 30 ημέρες οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν σχεδόν 3 δισ ευρώ για τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ κλπ

Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος. Μέσα στις επόμενες μέρες ως τις 16 του Οκτωβρίου θα έρθουν και τα νέα εκκαθαριστικά με τον πρόσθετο φόρο, ενώ ως τις 20 του μήνα καταφθάνει ο ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Προσοχή στις προθεσμίες καθώς η παραμικρή αθέτηση στις πληρωμές αρκεί για να βγει κάποιος από τη ρύθμιση και έτσι να εκτιναχθεί το ποσό που θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα για τους φόρους.

Παγώνουν ξανά πλειστηριασμοί κατασχέσεις και εξώσεις

Τα capital controls είναι ο λόγος που δόθηκε παράταση ενός ακόμα μήνα, εως 31 Οκτωβρίου, σε κάθε αναγκαστική εκτέλεση, όπως δηλαδή οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις και οι εξώσεις.

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η κοινή απόφαση από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης με την οποία αναστέλλονται οι αναγκαστικές εκτελέσεις για ένα μήνα. Η προθεσμία έληγε σήμερα και τώρα παρατείνεται μέχρι την 31η Οκτωβρίου.
Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή παγώνουν οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις, οι αποβολές δηλαδή εξώσεις και οι προσωπικές κρατήσεις. Η αιτία που δόθηκε η νέα παράταση δεν είναι άλλη από τα capital controls στις τράπεζες.
Επίσης μέχρι την 31η Οκτωβρίου αναστέλλεται υποχρέωση έκδοσης και κατάθεσης, εκ μέρους των δικηγόρων ή των διαδίκων, γραμματίων καταβολής, δικαστικών ενσήμων, εισφορών, ή άλλων, πάσης φύσης, παραβόλων και εξόδων σχετικά με την άσκηση και εκδίκαση ενδίκων βοηθημάτων και ενδίκων μέσων ενώπιον δικαστικών αρχών ή την εκπροσώπηση από συνήγορο ενώπιον αυτών.
Πηγή Ημερησία

Αποδείξεις τέλος; Αφορολόγητο και φοροελαφρύνσεις μόνο με πιστωτική κάρτα – Και στον γιατρό με πλαστικό χρήμα

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Capital controls: Αναλήψεις πάνω απο τα 420 ευρώ για «επαναπατρισμενα» λεφτά

Στις 20 Οκτωβρίου ο ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet προθεσμία 10 ημερών για πληρωμή

Οδηγοί Προγραμμάτων στα Ολοήμερα Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και ΕΑΕΠ μέσω ΕΣΠΑ (29/9)

Πρόταση για ετήσια μείωση 8% στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ

Άγνωστο τι θα κάνουν με τις αποδείξεις οι φορολογούμενοι – Εν αναμονή αποφάσεων του ΥΠΟΙΚ

Τρεις μήνες μέχρι να τελειώσει το 2015 και οι φορολογούμενοι ακόμη δεν γνωρίζουν αν και πώς θα αξιοποιηθούν οι αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει στο ποσό που θα χρειαστεί για να χτίσει ο φορολογούμενος το αφορολόγητο.
Όπως αναφέρει το Mega, στον αέρα παραμένει και ο σχεδιασμός του 2016, καθώς αν και υπάρχει σκέψη να συνδεθεί το αφορολόγητο με τη χρήση πλαστικού χρήματος, είναι πλέον αμφίβολο αν προλαβαίνουν να προμηθευτούν όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες το ειδικό μηχάνημα έως τις αρχές του Ιανουαρίου.
Όσο για το ύψος του νέου αφορολογήτου, φαίνεται ότι θα είναι στα επίπεδα των 12.000 ευρώ, με την εφαρμογή μικρών συντελεστών για τις επόμενες 10.000 – 15.000 ευρώ, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η φοροκαταιγίδα… έρχεται. Μετά από καθυστέρηση κάποιων μηνών, ο ΕΝΦΙΑ χτυπάει την πόρτα εκατομμυρίων φορολογούμενων, απαιτώντας 2,650 δισ. ευρώ σε 5 δόσεις. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες, που πλήρωναν κάθε χρόνο 0,4% του ΑΕΠ για φόρους ακινήτων, πλέον συνεισφέρουν με το 1,4% του ΑΕΠ!
Παράλληλα, έρχονται:
Νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά έρχονται για τους αγρότες με την προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55%
Νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για επιχειρήσεις με την προκαταβολή φόρου από το 80% στο 100%
«Ψαλίδι» 50% στο κονδύλι επιδόματος θέρμανσης
Νέα εκκαθαριστικά Φόρου Πολυτελείας στα ΙΧ από το 10% στο 13% (άνω των 2.500 κ.ε.).
Την ίδια ώρα, ο ανώτατος συντελεστής φυσικών προσώπων διαμορφώνεται στο 50% (με έκτακτη εισφορά), όταν ο Μ.Ο. της Ευρωζώνης είναι 42,1%, ενώ ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων βρίσκεται στο 29%, όταν ο Μ.Ο. της Ευρωζώνης είναι 24,6%.
Και ακολουθούν:
Η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πρώτα νησιά
Η αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 6 λεπτά στα 20 λεπτά το λίτρο
Η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (ή ισοδύναμα 300- 350 εκατ. ευρώ).
Όπως αποκαλύπτει η Κομισιόν, οι έμμεσοι φόροι από το 11,7% του ΑΕΠ στην αρχή της κρίσης, πλέον ανέρχονται στο 15,9% του ΑΕΠ, χτυπώντας αδιακρίτως και τα χαμηλά εισοδήματα.

Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων – Μέτρα-σοκ για όσους πήραν σύνταξη μετά την 1η Ιουλίου (εγκύκλιος)

Στην έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού, που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο, προέβη το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με αυτή, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Ιουλίου θα λαμβάνουν μόνο το οργανικό ποσό της σύνταξης ακόμη και αν αυτό υπολείπεται της κατώτατης, το οποίο αντιστοιχεί στις εισφορές τους εφόσον είναι κάτω των 67 ετών. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με την καθιέρωση βασικής και αναλογικής, με αναδρομική εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Ακόμη, έως το 2022 παγώνει η κατώτατη σύνταξη στα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου.
Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2022 ως όριο ηλικίας για κατώτατη σύνταξη καθορίζεται το 62ο έτος και πλήρη το 67ο έτος.
Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι στα βαρέα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων ενώ δεν θίγονται τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Ταξίδι στην Ιαπωνία και στη Σρι Λάνκα

Η πρώτη βόμβα για το ασφαλιστικό μέσω εγκυκλίου - Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης άνω των 67 ετών

- Πρόκειται για την πρώτη εγκύκλιο που αφορά το ασφαλιστικό σύστημα
- Θίγονται κυρίως οι 50άρηδες που θα χρειαστεί να δουλέψουν έως και 5 χρόνια παραπάνω για τις πρόωρες συντάξεις
- Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται όσοι υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες ανίκανων τέκνων για εργασία
- Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται για πλήρη σύνταξη από 01.01.2022 στο 62ο έτος με 40 χρόνια ή στο 67ο έτος με 15 χρόνια

Εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας, η πρώτη εγκύκλιος σε σχέση με το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Στην εγκύκλιο αναφέρονται οι μεταβολές στα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος για όσους συνταξιοδοτούνται από 1.7.2015 και μετά, καθώς και στα όρια ηλικίας, όπως προβλέπονται από το μνημόνιο.
 Σταδιακά αυξάνονται τα όρια ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης, έτσι ώστε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη από 01.01.2022 να είναι το 62ο έτος με 40 χρόνια, ή το 67ο έτος με 15 χρόνια.
 Από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες, ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
 Τέλος, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».
 Αναλυτικά, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας έχει ως εξής: « Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 94, τεύχος Α΄/14.8.2015 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4336/2015 «Συνταξιοδοτικές διατάξεις - Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης». Με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ανωτέρω νόμου αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η παράγραφος 27 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 (ΦΕΚ 80, Α΄). Έτσι, με την ανωτέρω διάταξη επέρχονται μεταβολές ως προς τα καταβαλλόμενα ποσά σύνταξης λόγω γήρατος για όσους συνταξιοδοτούνται από 1.7.2015 και μετά, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των κατωτάτων ορίων σύνταξης, και τροποποιείται η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115, Α΄). Επίσης, με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 (ΦΕΚ 94, Α΄) αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η παράγραφος 30 του άρθρου 1 του ν.4334/2015 (ΦΕΚ 80, Α΄). Ειδικότερα: α. Με την περίπτωση 1α της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 προβλέπεται ότι όσων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τους Οργανισμούς Κύριας ή Επικουρικής Ασφάλισης αρχίζει από την 1.7.2015 και εφεξής, λαμβάνουν μόνον το ποσό της σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών και γενικών διατάξεων 2 (οργανικό ποσό). Εάν το προκύπτον οργανικό ποσό σύνταξης είναι κατώτερο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατωτάτου ορίου, τότε χορηγείται το οργανικό αυτό ποσό σύνταξης. Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010, καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης. Σε περίπτωση, βέβαια, που το οργανικό ποσό σύνταξης υπερβαίνει το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, τότε εξ' αρχής καταβάλλεται το οργανικό ποσό σύνταξης. β. Με την περίπτωση 1β της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015 τροποποιείται η πρώτη περίοδος της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του ν.3863/2010 (Α΄115) . Έτσι, ο υπολογισμός της σύνταξης βάσει του άρθρου 4 του ν. 3863/2010 ισχύει για τους υπαχθέντες σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο έως και την 31.12.2010 των οποίων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας αρχίζει από 1.1.2015 . γ. Με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015, με την οποία αντικαθίσταται, αφ' ης ίσχυσε, η παράγραφος 30 του άρθρου 1 του ν.4334/2015, προβλέπεται ότι τα ποσά κατωτάτων ορίων σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, που καταβάλλονται από τους οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, όπως αυτά προβλέπονται από τις οικείες καταστατικές και γενικές διατάξεις, διατηρούνται μέχρι και 31.12.2021 στο ύψος που ισχύει την 31.7.2015. δ. Με την υποπαράγραφο Ε3 προβλέπεται η σταδιακή σύμφωνα με τους πίνακες 1 και 2 αύξηση των ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης . Ειδικότερα, ορίζεται ότι από 01.01.2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος για τους ασφαλισμένους όλων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (11,Α). Επιπλέον, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, προβλέπεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις, για όλους τους ασφαλισμένους των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης.
Στις περιπτώσεις που δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά έως την 01.01.2022 στα προβλεπόμενα από τις ανωτέρω παραγράφους 1α και 1β, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν.3863/2010 (115, Α΄), σύμφωνα με τους πίνακες του άρθρου αυτού. Από τις ανωτέρω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
Τέλος, ορίζεται ότι θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε. Οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση ή διευκρίνιση επί των ανωτέρω διατάξεων».

Τέλος το παράβολο για τα ΚΕΠΑ αλλαγές και στα προνοιακά επιδόματα

Σπάνιο βυζαντινό ψηφιδωτό παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ Σπάνιο βυζαντινό ψηφιδωτό παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ

Ποιο βότανο ενισχύει τη μνήμη

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονούνται τα τελευταία χρόνια ότι πάσχουν από κενά μνήμης, αδυναμία συγκέντρωσης και μείωση των νοητικών τους επιδόσεων.

Υπάρχει ένα βότανα το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως ως αρωματική ουσία σε καλλυντικά και σε φάρμακα κυρίως για τη γρίπη και τον πονοκέφαλο, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες ωστόσο, αποκάλυψαν μία ακόμα καταπληκτική νέα χρήση για το αιθέριο έλαιο που παράγει: ενισχύει τις νοητικές ικανότητες και βελτιώνει τη μνήμη κατά 75%.

Πρόκειται για το δενδρολίβανο, η χρήση του οποίου έχει συνδεθεί με την ενίσχυση της μνήμης από την αρχαιότητα.

Μελέτη των Mark Moss και Lorraine Oliver στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle εντόπισε μια ένωση στο δεντρολίβανο την 1,8 κινεόλη που σχετίζεται με τις γνωστικές επιδόσεις και τη συγκέντρωση. Περαιτέρω μελέτες από τον Mark Moss και την ομάδα του έχουν διαπιστώσει βελτιώσεις μνήμης μέχρι το εκπληκτικό ποσοστό 75% από την διάχυση των αιθέριων ελαίων δεντρολίβανου.

'Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι πτητικές ενώσεις (π.χ. τερπένια) μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του ρινικού βλεννογόνου ή των πνευμόνων. Τερπένια είναι τα μικρά οργανικά μόρια τα οποία μπορούν εύκολα να διασχίσουν το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και συνεπώς μπορεί να έχουν άμεσες επιδράσεις στον εγκέφαλο δρώντας σε θέσεις υποδοχέα ή ενζυμικά συστήματα.

Εκτός από τη βελτίωση της μνήμης σας μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για τα εξής:

-Βοηθά στον πονοκέφαλο και την ημικρανία.

-Ανεβάζει τη διάθεση.

-Είναι αποχρεμπτικό και βοηθάει στο βήχα, το άσμα, τις βρογχίτιδες και τη γρίπη.

madata

Τι είπε ο Υπ. Παιδείας για την Ειδική Εκπαίδευση. Λήξαν το θέμα των θρησκευτικών

Πέντε πράγματα με τα οποία τα παιδιά παίζουν πιο πολύ από τα παιχνίδια

Της Βιολέττας Αθανασιάδου

«Μαμά, μπορώ να έχω αυτό; Το θέλωωω.» Το σκηνικό αυτό θα το έχετε ζήσει πάμπολες φορές σε καταστήματα παιχνιδιών. Η απάντηση συνήθως είναι: «Δεν είπαμε να διαλέξεις ένα παιχνίδι;» ή «Όχι μέχρι τα γενέθλια σου ή μέχρι τα Χριστούγεννα.»

Κάποια στιγμή, όμως, ή το μικρό σας θα σας «καταφέρει» ή τελικά για να κάνει κάτι που θέλετε, θα το δωροδοκήσετε.
Έχετε όμως σκεφτεί πόσο πραγματικά θέλουν το παιχνίδι για το οποίο κλαίνε, χτυπιούνται και σας παρακαλάνε να το αγοράσετε; Αν πραγματικά στεφτείτε με τι περνάνε τον χρόνο τους τα παιδιά, θα διαπιστώσετε ότι στην λίστα δεν περιλαμβάνονται τα ακριβά παιχνίδια τους. Εδώ είναι 5 πράγματα που αποσπούν την προσοχή των παιδιών περισσότερο από τα παιχνίδια.

Τηλεχειριστήριο

Τους πρώτους μήνες της ζωής ενός μωρού αγοράζετε μαλακά παιχνίδια, ασπρόμαυρα παιχνίδια για την τόνωση της ανάπτυξης της όρασης, δαχτυλίδια οδοντοφυΐας που ανακουφίζουν από τον πόνο που προκαλεί η ανάπτυξη των δοντιών. Στη συνέχεια θα διαπιστώσετε ότι το πρώτο αντικείμενο για το οποίο δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον  και επιθυμία να παίξουν, δεν είναι άλλο από το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης! Στο τέλος οι γονείς καταλήγουν να αγοράζουν παιχνίδια τύπου τηλεχειριστήριο, τα μωρά πάντα ζητάνε και κλαίνε για το αληθινό!

Χαρτόκουτα

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά τρελαίνονται για τα χαρτόκουτα! Η λύση είναι να μην πετάτε τα κουτιά που συνοδεύουν τα παιχνίδια, φροντίστε όμως να μην υπάρχουν τριγύρω αναπτήρες ή σπιρτόκουτα για ευνόητους λόγους.

Τσάντες

Για ένα επιτυχημένο παιχνίδι, το μόνο που χρειάζεστε είναι:
– Τυχαία αντικείμενα
– Μια τσάντα για να τα βάλετε μέσα
– Ζωηρή φαντασία
Η συσκευασία» είναι αυτό που κεντρίζει την προσοχή των παιδιών. Αυτό που ψάχνουν να βρουν μέσα είναι μολύβια, στυλό, μπανάνες και φυσικά παιχνίδια!

Κολλητική ταινία

Τα παιδιά νομίζουν ότι η αυτοκόλλητη ταινία είναι κάτι μαγικό!
Η αυτοκόλλητη ταινία μπορεί να επιδιορθώσει μαγικά τα πάντα μέσα στο σπίτι. Έσπασε το κραγιόν της μαμάς; Σκίστηκε η μπλούζα πάνω στο παιχνίδι; Χρειάζεται να καλυφτεί μια πληγή; Η αυτοκόλλητη ταινία θα δώσει τη λύση. Μπορούν επίσης να φτιάξουν απίστευτα έργα τέχνης με μια ταινία! Θα το έχετε διαπιστώσει άλλωστε.

Μαλακά έπιπλα

Δεν υπάρχει κάτι πιο συναρπαστικό για ένα παιδί από έναν ξεκοιλιασμένο καναπέ, μαξιλάρια που λόγω της φθοράς έχουν τρυπήσει , στρώματα επίσης ξεκοιλιασμένα. Είναι σαν τα μαλακά παιχνίδια αλλά πολύ πιο διασκεδαστικό, επειδή δεν επιτρέπεται.
Πηγή: news.gr

Τι σημαίνουν τα χρώματα που επιλέγει το παιδί σας στη ζωγραφική του..

Tο μωρό μου, αυτός ο άγνωστος

1η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΝΑΚΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: 1) Στους πίνακες δεν περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που έκαναν αίτηση, αλλά δεν έχουν επιτυχία στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Στην περίπτωση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί κλάδων/ειδικοτήτων, για τους οποίους έχουν εξαντληθεί ή δεν υπάρχουν οι σχετικοί πίνακες (ΠΕ70, ΠΕ71). 2) Τα μόρια της προϋπηρεσίας υπολογίστηκαν με ενιαίο τρόπο από τη ΔΕΠΠΣ κατόπιν άντλησης των σχετικών στοιχείων από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, μη λαμβανομένου υπόψη του διπλασιασμού των μορίων για την υπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία (οι μήνες προϋπηρεσίας διαιρέθηκαν δια εννέα για να υπολογιστεί ο αριθμός των ετών προϋπηρεσίας και κάθε έτος μοριοδοτήθηκε με 0,5 μόρια). 3) Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ένσταση μόνο ηλεκτρονικά στο depps@minedu.gov.gr μέχρι και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015.
Πίνακας ΠΕ01
Πίνακας ΠΕ02
Πίνακας ΠΕ03
Πίνακας ΠΕ04
Πίνακας ΠΕ05
Πίνακας ΠΕ06
Πίνακας ΠΕ07
Πίνακας ΠΕ09
Πίνακας ΠΕ10
Πίνακας ΠΕ11
Πίνακας ΠΕ19
Πίνακας ΠΕ60

Το ντοκουμέντο του Ομήρου για τους 29 ισχυρούς του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ο κατάλογος με τις πόλεις και πλοία που πήραν μέρος στον τρωικό πόλεμο/

Σύντομα θα ξεκινήσουν οι ανακλήσεις από την Volkswagen

Ο πίνακας της ανάγνωσης

Υπουργείο Παιδείας: Η διδακτέα ύλη για την Γ Λυκείου

Ανακάλυψε το δάσος με τους μεγαλύτερους κορμούς στον πλανήτη

Αυτά είναι τα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη - Όλη η εγκύκλιος

Τα 17 Μοναστήρια του Γέροντα Εφραίμ στη Βόρεια Αμερική (ΒΙΝΤΕΟ)

Από το 2.500 στο 13.000 είναι μακρύς ο δρόμος

Με ανακοίνωσή του στις 25/9/2015 και υπό τον τίτλο «Προσλήψεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», το υπουργείο Παιδείας αναφέρει: «Από τη Δευτέρα 28/09/2015 επιλύεται το πρόβλημα των κλειστών σχολείων». Ωστόσο, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική...
Με μόλις 2.579 προσλήψεις σε νηπιαγωγούς και δασκάλους, που θα τοποθετηθούν σε σχολικές μονάδες όχι νωρίτερα από την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, το μόνο που θα καταφέρει η νέα ηγεσία είναι να περιορίσει ντροπιαστικά φαινόμενα, όπως αυτό που κατεγράφη μέσα στον Σεπτέμβρη, με μαθητές να πηγαίνουν... εκ περιτροπής σε σχολείο (2ο Δημοτικό Αναβύσσου), καθώς υπήρχαν μόνο δύο δάσκαλοι και η διευθύντρια!

Υπολειτουργία

Kενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διορισμού των αναπληρωτών, είναι ξεκάθαρο πως το πρόβλημα της υπολειτουργίας των σχολείων παραμένει.
Οι 2.579 διορισμοί αναπληρωτών, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα 13.000 κενά που υπάρχουν συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για παράδειγμα:
■ Στον νομό Κυκλάδων, όπως αποκαλύπτει ο Σύλλογος Π.Ε. της περιοχής, τοποθετούνται 110 δάσκαλοι και 50 νηπιαγωγοί, όταν τα κενά είναι 205 και 90 αντίστοιχα, χωρίς να συνυπολογίζουμε τις ελλείψεις στην ειδική αγωγή και στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
■ Για την Α’ Αθήνας, ο «μαγικός αριθμός» πρόσληψης αναπληρωτών είναι 11 δάσκαλοι και 7 νηπιαγωγοί, όταν -σύμφωνα με τον αιρετό ΠΥΣΠΕ, Λουκά Καβακλή- οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων στην Α’ Αθήνας δεν έχουν δει από κοντά 843 εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων!
■ Ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Γ’ Αθήνας, Γ. Χρόνης, τονίζει ότι για 330 κενά σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδική Αγωγή προσλήφθηκαν μόλις 11 αναπληρωτές.
■ Παράλληλα, σύμφωνα με τον αιρετό ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Αττικής, Κ. Τουλγαρίδη, μετά τις προσλήψεις στις 25 Σεπτεμβρίου, στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία της Ανατολικής Αττικής λείπουν 105 δάσκαλοι, 58 νηπιαγωγοί, 270 ειδικοτήτων, 118 ειδικής αγωγής!
■ Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε και την Αχαΐα. Οπως επισημαίνει ο Τάσος Σταυρογιαννόπουλος, αιρετός ΠΥΣΠΕ Αχαΐας, αν και οι ανάγκες της περιοχής καλύπτονται με 150 δασκάλους και 30 νηπιαγωγούς, στον νομό προσλήφθηκαν μόλις 22 εκπαιδευτικoί, εκ των οποίων κανείς δεν είναι νηπιαγωγός.
■ Στη Χαλκιδική, τα κενά των δασκάλων ήταν 57 και των νηπιαγωγών 22. Οι προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΕΣΠΑ έφτασαν στο αστρονομικό νούμερο των 8 δασκάλων και 11 νηπιαγωγών!
■ Στην άλλη άκρη της χώρας, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επισημαίνει ότι, μετά τις ελάχιστες προσλήψεις, μόνο στην περιοχή του Ηρακλείου λείπουν 631 εκπαιδευτικοί.
■ Στα Χανιά, σύμφωνα με την εκτίμηση του Συλλόγου, μετά την πρόσληψη 56 δασκάλων και 31 νηπιαγωγών παραμένουν κενές 297 θέσεις εκπαιδευτικών σε όλες τις ειδικότητες, καθώς και θέσεις Ειδικού Επιστημονικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού για τις Ειδικές Δομές της Εκπαίδευσης, κάτι που καθιστά την κανονική λειτουργία των σχολείων ανέφικτη.
■ Σε μια άλλη ακριτική περιοχή της χώρας, στο Βόρειο Αιγαίο, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης ήταν πιο ευφάνταστη.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών Χίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου έδωσε τη δυνατότητα στους γονείς με παιδιά ΑμεΑ ή σε άτομα με ειδικές γνώσεις να βρίσκονται μέσα στις τάξεις των νηπιαγωγείων.
Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς που καταγγέλλουν το γεγονός, κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό και φυσιολογικό, εάν υπήρχε η κατάλληλη στελέχωση σε όλα τα επίπεδα (ειδικότητες, ειδικό βοηθητικό και εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, κτιριακές υποδομών, παράλληλη στήριξη κ.λπ.), που σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Σήμερα, ενώ υπάρχουν όλες οι τεχνικές δυνατότητες και το απαραίτητο δυναμικό να βρει κάθε παιδί το δικό του σχολείο, το πρόβλημα «λύνεται» με το να φορτώνονται αυτά τα παιδιά σε σχολεία και νηπιαγωγεία χωρίς καμία υποδομή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα ίδια, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.
Κι αν η κατάσταση στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία είναι τραγική, τα πράγματα απλώς... δεν περιγράφονται στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, αλλά και στα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια.
Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, την ίδια ώρα που επαίρεται για την «επίλυση των προβλημάτων των κλειστών σχολείων», παραδέχεται ότι οι αναπληρωτές που απαιτούνται για τη στελέχωση των Ειδικών Σχολείων θα αναλάβουν καθήκοντα διδασκαλίας κάπου στα μέσα Οκτωβρίου.
Παράλληλα, στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της χώρας μετά την 1η Οκτωβρίου θα τοποθετηθούν περίπου 900 καθηγητές, όταν είναι γνωστό ότι -με βάση τα επίσημα στοιχεία- τα κενά είναι περίπου 7.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες, απόφαση (η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως) πρόσληψης 4.000 αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για την κάλυψη αναγκών των μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λοιπών δομών ειδικής αγωγής υπέγραψε χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

No problem...

Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν ότι η σχετική ομαλοποίηση της λειτουργίας των σχολείων οδεύει προς τα τέλη Οκτωβρίου.
Οι μαθητές χάνουν δύο μήνες από τη φετινή σχολική χρονιά, εκατοντάδες γονείς βρίσκονται ήδη σε απόγνωση από την αναστολή της λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων και χιλιάδες εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί μένουν στην ανεργία και οδηγούνται στην εξαθλίωση, καθώς δεν θα πληρωθούν τους μισθούς του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
Ενώ αυτή είναι η αναμφισβήτητη εικόνα του δημόσιου σχολείου, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων της αποδεικνύει τις πραγματικές πολιτικές της προθέσεις.
Ο νέος υπουργός δηλώνει ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους μαθητές!
Συνεπώς, για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, οι 52 κλειστές σχολικές μονάδες στις Κυκλάδες, για παράδειγμα, και η αναστολή των ολοήμερων σχολείων είναι μια ασήμαντη εκκρεμότητα ή απλώς πρόβλημα των εκπαιδευτικών και όχι των μαθητών και της κοινωνίας.

Οι προσλήψεις που θα γίνουν αύριο, οι ειδικότητες και πόσοι αναπληρωτές από κάθε κλάδο θα προσληφθούν

ΥΠΟΙΚ: Δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή φέτος στα τέλη κυκλοφορίας

«Τσεκουρωμένες» είδαν οι συνταξιούχοι τις συντάξεις λόγω αναδρομικών

Αλλαγές στα πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών προωθεί το Υπουργείο Παιδείας

Ανακοινώνονται τα προσωρινά αποτελέσματα Κοινωφελούς Εργασίας ΟΑΕΔ

ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Σίτιση Αναπληρωτών στις Λέσχες Αξιωματικών 2015 - 2016

Μόνο με επιταγή πληρωμές άνω των 200 ευρώ στις εφορίες

Οδηγίες για την κάλυψη των κενών θέσεων Διευθυντών - Υποδιευθυντών. Το χρονοδιάγραμμα

http://www.gdimitrakopoulos.gr/%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CE%A3%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%87%CF%8E%CE%BD-%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%A5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1/1692-%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%94%CE%B9%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%A5%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%A4%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1

Το Παλάτι της Κνωσού σε 3D Βίντεο

Έρχονται τα ειδοποιητήρια της εφορίας, θολό το τοπίο για τις αποδείξεις

Υποβολή αιτήσεων από 1ης Οκτωβρίου για τα Κοινωνικά Φροντιστήρια στην Π.Ε. Ιωαννίνων

ΦΠΑ στα νησιά

Τι θα πληρώσουμε τον επόμενο μήνα

Ο άνδρας που παίζει την «Μισιρλού» με 90 διαφορετικά μουσικά όργανα

Ο χρήστης του Υοutube και μουσικός Joe Penna επισκέφθηκε πρόσφατα το Μουσείο Μουσικών Οργάνων στο Φοίνιξ της Αριζόνα (ΗΠΑ).

Η ιδέα του ήταν πραγματικά μοναδική με τόσα όργανα που είχε στη διάθεση του. Αποφάσισε, λοιπόν, να παίξει το περίφημο τραγούδι «Μισιρλού» από την ταινία «Pulp Fiction», που αργότερα έγινε διασκευή από τους Black Eyed Peas με το τραγούδι Pump It. Το αποτέλεσμα είναι απίστευτο. 
Δείτε το βίντεο:

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Συγκλονιστικά στοιχεία για τον πλανήτη Άρη - Ο γιγάντιος κρατήρας Ελλάς που θα μπορούσε να "καταπιεί" το Έβερεστ

- Ο Έλληνας επιστήμονας δηλώνει πως το νερό στον Άρη αυξάνει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον πλανήτη
- Ένας 21χρονος φοιτητές πριν 4 χρόνια ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα επιφανειακά ρυάκια στον Άρη
- Το παγωμένο νερό στον Άρη εάν έλιωνε θα κάλυπτε τον πλανήτη ένας τεράστιος Ωκεανός
- Στον κόκκινο πλανήτη υπάρχει ένα βουνό με την ονομασία Όλυμπος που είναι τριπλάσιο σε ύψος από το Έβερεστ
- Η NASA άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής, αφού υπάρχει τρεχούμενο νερό στον Άρη

Η ανακοίνωση της NASA για τον εντοπισμό ύπαρξης νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του 'Αρη "αυξάνει πολύ την πιθανότητα ύπαρξης μικροβιακής μορφής ζωής στον γειτονικό μας πλανήτη τώρα ή κατά το παρελθόν", δήλωσε ο επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος. Όπως επισήμανε, άλλωστε, "ένας από τους κύριους στόχους των σύγχρονων διαστημοσυσκευών που στέλνονται στον 'Αρη, είναι και η έρευνα για την ύπαρξη ζωής".
Σύμφωνα με τον κ.Σιμόπουλο, οι επιστήμονες της ΝΑSA, από τα τέλη ακόμη του περασμένου αιώνα, άρχισαν να προβληματίζονται, όταν η προσεκτική μελέτη των φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης που έστελναν διάφορες διαστημοσυσκευές σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη, τους οδήγησε να βγάλουν το συμπέρασμα ότι σε μικρό βάθος, κάτω από την επιφάνεια, πρέπει να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες νερού. Η πιθανή ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού στο υπέδαφος δημιούργησε ελπίδες να εντοπίσουμε πιθανούς, μικροβιακούς έστω, ζώντες οργανισμούς ή απολιθώματά τους.
Ο πρώτος ερευνητής που ασχολήθηκε με τις ενδείξεις για επιφανειακά ρυάκια πριν από τέσσερα χρόνια, ήταν ένας φοιτητής 21 ετών. Σήμερα, ο νεαρός αυτός ήταν ένας από τους δύο κύριους προσκεκλημένους ομιλητές στη συνέντευξη της NASA. Το 2011 ο Lujendra (Luju) Ojha, από το Κατμαντού του Νεπάλ, ήταν τριτοετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όταν παρατήρησε για πρώτη φορά τις ροές αυτές στη διάρκεια των θερμότερων εποχών του 'Αρη. Αποτέλεσμα των παρατηρήσεων εκείνων ήταν η δημοσίευση μιας πρώτης εργασίας του στο επιστημονικό περιοδικό "Science", ενώ ακολούθησαν και άλλες. Σήμερα, ο Luju Ojha, σε ηλικία 25 ετών, βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Georgia Tech [Georgia Institute of Technology], στην Ατλάντα των ΗΠΑ και αναμένεται να λάβει το διδακτορικό του δίπλωμα σε ένα χρόνο.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε, όπως αναφέρει ο κ.Σιμόπουλος, ότι πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη κυλούσαν τεράστιες ποσότητες νερού, αφού οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει εμφανή ίχνη διάβρωσης από την ροή τεράστιων ποταμών. Οι χιλιάδες φωτογραφίες των προηγούμενων διαστημοσυσκευών είχαν αποτυπώσει εκατοντάδες χαρακτηριστικά που μοιάζουν με ξερές κοίτες ποταμών, μερικά μάλιστα εκτείνονται σε μήκος 150 χιλιομέτρων και πάνω. Υπάρχουν ενδείξεις κατακλυσμιαίων βροχών, ξερά κανάλια πλάτους πέντε χιλιομέτρων και αμμουδιές παρόμοιες μ' εκείνες των γήινων ποταμών, μεγάλες λίμνες, ή ακόμα και ωκεανοί με μεγάλες ποσότητες νερού που διήρκεσαν όμως για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Μία άλλη πρόσφατη ανακάλυψη ήταν ο εντοπισμός τεραστίων ποσοτήτων νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος του πλανήτη. Αν οι ποσότητες αυτές έλιωναν, θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν ολόκληρο ωκεανό που θα κάλυπτε ολόκληρο τον 'Αρη σε βάθος 500 μέτρων. Τόσο μεγάλες ποσότητες νερού θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στους μελλοντικούς επισκέπτες του 'Αρη για τις ανάγκες των θερμοκηπίων τους, της διαβίωσής τους, για την παραγωγή πυραυλικών καυσίμων (υδρογόνο - οξυγόνο), αλλά και για την μελλοντική μετατροπή του 'Αρη σε έναν κατοικήσιμο από τον άνθρωπο πλανήτη, σε λιγότερο από 1.000 χρόνια.
Προς το παρόν, εκτός των ανωτέρω, η μέχρι τώρα εξερεύνηση του 'Αρη έδειξε την ύπαρξη μιας αραιής ατμόσφαιρας, καιρικών αλλαγών και ανέμων, πάγων στους πόλους, πελώριων χαράδρων και πανύψηλων βουνοκορφών. Η χαρτογράφηση απεκάλυψε, επίσης, μεταξύ άλλων, τον γιγάντιο κρατήρα Ελλάς που, με βάθος οκτώ και διάμετρο 2.300 χιλιόμετρα, θα μπορούσε να "καταπιεί" ολόκληρο σχεδόν το Έβερεστ.
Ακόμα πιο παράξενο είναι ένα βουνό, που ονομάζεται Όλυμπος και είναι το ψηλότερο στο ηλιακό μας σύστημα, τριπλάσιο σε ύψος από το Έβερεστ. Αν ήταν στη Γη, σύμφωνα με τον κ.Σιμόπουλο, η βάση του θα κάλυπτε ολόκληρη την Ελλάδα και το Αιγαίο μαζί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ