Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Φρούτα και λαχανικά του μήνα: Σεπτέμβριος

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 5 δόσεις με προϋποθέσεις «γενναίου κουρέματος»

Λίγο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» της εφορίας για τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Ο φόρος ,όπως φαίνεται δεν άλλαξε φέτος και θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες οι οποίες επίσης δεν έχουν αναπροσαρμοστεί εδώ και 8 χρόνια αν και θεωρούνται πλασματικές.
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καλούνται να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,65 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα) σε πέντε δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2016. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και με βάση το Ε9 ενώ για φέτος θα ισχύσει η έκπτωση του 20% για τους κενούς μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους.
Τον φόρο θα πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όμως κάποιοι μπορούν να γλιτώσουν τον μισό ή ακόμα και ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει στα τέλη Οκτωβρίου με τους προσωπικούς τους κωδικούς να εισέλθουν στο ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet προκειμένου να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα και με την ταυτότητα οφειλής να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία  όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν το φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις.
Ειδικότερα:
• Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει όμως να υπάρχουν σωρευτικά και οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
• Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.
• Εκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.
Σημειώνεται ότι στα κτίσματα ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό ανάλογα με την τιμή ζώνης που ισχύει σε κάθε περιοχή.
Ο τελικός φόρος προκύπτει και από άλλους συντελεστές όπως ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων αν είναι μονοκατοικίας ή ημιτελές.
Στα οικόπεδα ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 0,02 ευρώ έως 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.
Πηγή: Ημερησία

400.000 άνεργοι ανανεώνουν ηλεκτρονικά την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ

Φοροπαγίδα σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων – Φούσκωσαν την εισφορά αλληλεγγύης

Φοροπαγίδα στήθηκε σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 65 ετών, μέσω των τεκμηρίων διαβίωσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», άλλοι συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν άδικα ειδική εισφορά αλληλεγγύης κι άλλοι να υποχρεώνονται να καταβάλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης μεγαλύτερη από αυτήν που θα έπρεπε κανονικά να πληρώσουν.
Τι ισχύει
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (περίπτωση ζ του άρθρου 33 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος), τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης μειώνονται κατά 30% για τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Ωστόσο, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν φέτος οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών δεν εφάρμοσαν σωστά τη διάταξη αυτή. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων άνω των 65 ετών, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μείωσαν κατά 30% το συνολικό ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος το οποίο προέκυψε βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης μόνο κατά τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Απέφυγαν να κάνουν το ίδιο και κατά τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Επειδή, λοιπόν, το τεκμαρτό εισόδημα ελήφθη υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης χωρίς να μειωθεί κατά 30% όπως προβλέπει ο νόμος, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με δηλωθέν εισόδημα χαμηλότερο του τεκμαρτού είτε χρεώθηκαν άδικα με ειδική εισφορά αλληλεγγύης είτε εκλήθησαν να πληρώσουν εισφορά περισσότερη από αυτήν που θα έπρεπε να καταβάλουν κανονικά.
Ειδικότερα:
α) Oσοι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών είχαν δηλωθέν εισόδημα χαμηλότερο του τεκμαρτού και το τεκμαρτό τους εισόδημα χωρίς τη μείωση του 30% ήταν υψηλότερο των 12.000 ευρώ αλλά με τη μείωση κατά 30% έπεφτε κάτω των 12.000 ευρώ, πλήρωσαν άδικα εισφορά αλληλεγγύης, καθώς κανονικά θα έπρεπε να είχαν απαλλαγεί από αυτήν! Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος άνω των 65 ετών που δήλωσε συνολικό εισόδημα 10.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημά του ήταν 15.000 ευρώ δεν θα έπρεπε κανονικά να πληρώσει ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς το ποσό των 15.000 ευρώ θα έπρεπε, κανονικά, να είχε ληφθεί υπόψη μειωμένο κατά 30% και να είχε περιοριστεί στα 10.500 ευρώ (15.000 ευρώ – 30% = 10.500 ευρώ). Θα έπρεπε δηλαδή να είχε μειωθεί κάτω από τις 12.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Με το μη συνυπολογισμό της έκπτωσης του 30% στα τεκμήρια διαβίωσης κατά την εκκαθάριση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το τεκμαρτό εισόδημα που ελήφθη υπόψη παρέμεινε στις 15.000 ευρώ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Eτσι, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος φορολογήθηκε, τελικά, με εισφορά αλληλεγγύης 1% επί του ποσού των 15.000 ευρώ και εκλήθη να πληρώσει άδικα 150 ευρώ.
β) Όσοι είχαν δηλωθέν εισόδημα χαμηλότερο του τεκμαρτού και το τεκμαρτό τους εισόδημα ακόμη και μετά τη μείωσή του κατά 30% παρέμενε υψηλότερο των 12.000 ευρώ πλήρωσαν άδικα εισφορά αλληλεγγύης επί τεκμαρτού εισοδήματος μειωμένου κατά 30% δηλαδή επί ποσού 15.400 ευρώ κι όχι 22.000 ευρώ με συντελεστή 2% και ο συνταξιούχος εκλήθη να πληρώσει εισφορά αλληλεγγύης 660 ευρώ (2% Χ 22.000 ευρώ =660 ευρώ). Αν η εισφορά υπολογιζόταν επί μειωμένου κατά 30% τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή επί ποσού 15.400 ευρώ, ο συνταξιούχος θα χρεωνόταν με εισφορά αλληλεγγύης υπολογισμένη με συντελεστή 1% και θα καλείτο να πληρώσει μόνο 154 ευρώ. Με το “κόλπο” του μη συνυπολογισμού της έκπτωσης του 30% επί τεκμαρτού εισοδήματος, ο συνταξιούχος αυτός εκλήθη να πληρώσει άδικα επιπλέον ποσό εισφοράς 506 ευρώ.
Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»

Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική προσέλευση στις κάλπες

Όλοι οι πολίτες – εκλογείς υποχρεούνται σε κάθε εκλογική διαδικασία, επομένως και την 20η Σεπτεμβρίου 2015 να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν για την ανάδειξη των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπενθυμίζει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ψήφου και ενημερώνει ότι από την υποχρέωση αυτή, εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:
α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους.
β) Όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπληρώσεως, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών.
Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται:
α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.
Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

Ανοιχτοί όλοι οι Δήμοι την Κυριακή – Ποιες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν (εγκύκλιος ΥΠΕΣΔΑ)

Με κατεπείγουσα εκλογική εγκύκλιο το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενημερώνει τους δήμους ότι ενόψει των γενικών βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και τη λήξη της προθεσμίας για την πρόταση υποψηφίων, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015, θα πρέπει, για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων, να λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες δημοτολογίων των δήμων.
«Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να ενημερωθούν σχετικά οι δημοτικές αρχές της περιφέρειας σας», καταλήγει η εγκύκλιος.
Αναλυτικότερα, το περιεχόμενό της:
«Ενόψει των γενικών βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 λήγει η προθεσμία των 9 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την πρόταση υποψηφίων, (άρθρο 32 παρ. 6 του π.δ.26/2012).
Για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων θα πρέπει να λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες δημοτολογίων των δήμων την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015.
Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να ενημερωθούν σχετικά οι δημοτικές αρχές της περιφέρειας σας».
Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Στα τέλη του τρέχοντος μηνός αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Περισσότεροι από 6,4 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν 3,2 δισ. ευρώ στην εφορία.
Ωστόσο, όσοι δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν τον φόρο θα πρέπει να ζητήσουν τη μερική ή πλήρη απαλλαγή τους από την εφορία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινης».
Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να γνωρίζουν:
1. Πότε επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ;
– Επιβάλλεται στα ακίνητα που κατέχουν οι φορολογούμενοι την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.
2. Ο φόρος επιβαρύνει όλα τα ακίνητα;
– Ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Οσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό δεν θα επιβαρυνθούν με τον νέο φόρο στην Ελλάδα.
3. Ποιοι πληρώνουν τον φόρο;
– Ο φόρος επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες που έχουν δικαιώματα επί των ακινήτων είτε είναι φυσικά είτε είναι νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.λπ.). Φορολογούνται όλα τα δικαιώματα επί των ακινήτων, όπως είναι η πλήρης κυριότητα, η επικαρπία, η ψιλή κυριότητα, το δικαίωμα οίκησης κ.λπ.
4. Το πάρκινγκ στην πιλοτή φορολογείται;
– Οταν κάποιος έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης υποχρεώνεται να πληρώσει φόρο και γι’ αυτό το δικαίωμα. Ετσι, θα πληρώσει φόρο για το πάρκινγκ στην πιλοτή, αλλά και για το στεγασμένο πάρκινγκ (συνήθως είναι πάρκινγκ στο υπόγειο), είτε έχει χιλιοστά στο οικόπεδο είτε όχι.
5. Οι βοηθητικοί χώροι φορολογούνται;
– Φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες. Είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά.
6. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο, πώς υπολογίζεται ο φόρος;
– Η πληρωμή γίνεται ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
7. Ποιοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον φόρο;
– Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όσοι δεν μπορούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να πληρώσουν τον φόρο δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή υπό προϋποθέσεις. Ειδικότερα:
• Εκπτωση 50% μπορεί να γίνει αν διαπιστωθεί οικονομική αδυναμία πληρωμής της οφειλής για το συγκεκριμένο έτος. Πρέπει, όμως, να υπάρχουν σωρευτικά και οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην ξεπερνάει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
• Εκπτωση 100% μπορεί να γίνει αν υπάρχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων όλων των πιο πάνω προσώπων να μην είναι πάνω από 150 τ.μ.
γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.
Πηγή: Καθημερινή

Δ/νση ΠΕ Ιωαννίνων '' Ανακοινοποίηση στο ορθό: Χαρακτηρισμός λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών 2015-16''

Αχ, αυτά τα πρωτάκια

Αν και το δικό σας παιδί ανοίγει αυτή τη σχολική χρονιά ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του, τότε σίγουρα σας αφορά άμεσα η παροιμία «κάθε αρχή και δύσκολη». Κι εμείς θα συμφωνήσουμε πως κάθε νέο ξεκίνημα κρύβει παγίδες, δυσκολίες αλλά κι ένα θαυμαστό νέο κόσμο που προσφέρεται για να τον ανακαλύψουμε…
Με δέος και τρόμο συνειδητοποιώ πως μου λείπει μόνο μια «πρωτιά» απ’ το οικογενειακό άλμπουμ, αυτή του λυκείου, για να πω πως τα έχω δει όλα! Ευτυχώς έχω δύο παιδιά, οπότε ζω κάθε έργο δύο φορές κι έτσι προλαβαίνω να αλλάξω μερικές σκηνές ή να ξαναζήσω κάποιες που μου άρεσαν πολύ τις πρώτες μέρες των παιδιών μου, σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Κι όπως κάθε μητέρα, πέρασα άγρυπνες νύχτες με άγχος για την πρώτη τους φορά στο νηπιαγωγείο ή για τις πρώτες μέρες στο δημοτικό. Το μόνο που μπορώ να πω με σχετική σιγουριά έπειτα από δεκατρία χρόνια «βαριάς και ανθυγιεινής» εργασίας ως μητέρα, είναι πως όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μας γίνεται μεγαλύτερο το άγχος μας, γι’ αυτό όσες από σας είστε φρέσκιες μανούλες προσπαθήστε να κάνετε για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες και απολαύστε τα νέα ξεκινήματα των παιδιών σας, με την ίδια στοργή, λαχτάρα και συγκίνηση που τα παρακολουθήσατε να κάνουν όλα τα πρώτα βήματα στη ζωή τους.
Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο
Αν το μικρό σας έχει περάσει απ’ τον παιδικό σταθμό τα πράγματα θα είναι πολύ εύκολα, αφού η μετάβαση στο νηπιαγωγείο αποτελεί ένα μικρό «υπο-βήμα» της κοινωνικής του εξέλιξης. Ωστόσο, με τα νέα προγράμματα η ημέρα στο νηπιαγωγείο είναι πιο δομημένη και περιλαμβάνει «μαθήματα», όπως προγραφή και προανάγνωση, τα οποία εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο της γνώσης. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να προσαρμοστεί καλύτερα στο νέο του ξεκίνημα;
• Αν αλλάζει σχολικό χώρο –απ’ τον παιδικό σταθμό στο δημόσιο νηπιαγωγείο της γειτονιάς- καλό είναι να εξοικειωθεί με το περιβάλλον πριν την πρώτη μέρα του σχολείου. Αν δεν πήγατε μαζί για την εγγραφή του, πηγαίνετε τώρα μια επίσκεψη. Από την 1η Σεπτεμβρίου τα σχολεία είναι ανοιχτά, οπότε μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο προαύλιο ή ίσως και να δείτε από κοντά μια τάξη για να πάρει μια ιδέα και να εξοικειωθεί με το χώρο.
Αν το παιδί σας δεν έχει κατακτήσει ακόμη όλα τα στάδια της αυτοεξυπηρέτησης, είναι καλό να το βοηθήσετε να εξασκηθεί και να του κάνετε πιο εύκολη τη ζωή – και την ένταξη στην ομάδα.
• Μερικές φορές ο αποχωρισμός είναι δύσκολος και αμαυρώνει τη χαρά των πρώτων ημερών στο καινούριο σχολείο.
Ένα θαυμαστό ξεκίνημα…
• Μέσα από το νηπιαγωγείο το παιδί μας θα πατήσει πιο γερά στα πόδια του και θα κάνει τους πρώτους του φίλους.
• Θα μάθει να παίζει καινούρια παιχνίδια, να συνεργάζεται με άλλα παιδιά και με άγνωστους ενήλικες όπως οι δασκάλες, θα έρθει σε επαφή με τη μουσική και το θέατρο μέσα από τις σχολικές εκδηλώσεις κι εκδρομές.
• Θα βελτιώσει όλες του τις δεξιότητες και τη λεπτή κινητικότητα και θα είναι έτοιμο να αποκτήσει όλες τις καινούριες γνώσεις που θα ακολουθήσουν στο δημοτικό.
Για νήπια με αυτοπεποίθηση
Το παιδί θα νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα ξεκινήσει με αυξημένη σιγουριά αν μπορεί να αυτοεξυπηρετείται άνετα.
• Επιλέγετε άνετα ρούχα για το σχολείο, όπως μπουφάν με χριτς χρατς ή φερμουάρ αντί για κουμπιά, φόρμα με λάστιχο, παπούτσια με χριτς χρατς.
• Αποφασίστε πως κάποια ρούχα που θα είναι για το σχολείο θα λεκιαστούν με μπογιές ή θα σκιστούν. Καλό είναι το παιδί να μην έχει το επιπλέον άγχος μην λερωθεί ή μην χαλάσει τα ρούχα του.
• Αν το παιδί σας αγχώνεται με τη χρήση της τουαλέτας μπορείτε να του βάλετε στην τσάντα του μερικά πλαστικά καλύμματα μίας χρήσης, τα οποία θα του επιτρέπουν να κάθεται στη λεκάνη της τουαλέτας διευκολύνοντας την όλη διαδικασία.
• Αν ο αποχαιρετισμός το δυσκολεύει, κάνουμε πιο εύκολα τα πράγματα με το να είναι σύντομη και διακριτική η παραμονή μας στο προαύλιο. Ένα ζεστό φιλί, μια σύντομη αγκαλιά και η υπόσχεση ότι θα είμαστε στην ώρα μας όταν σχολάσει, είναι συνήθως αρκετά για να μπει με –σχετική- αυτοπεποίθηση στη νέα του τάξη. Κι αν αποδεχτεί πως δεν είναι, μια καλή λύση είναι να δώσουμε στο μικρό μας ένα ρολόι με ευδιάκριτους αριθμούς και να του εξηγήσουμε πως μόλις οι δείκτες φτάσουν σε δυο συγκεκριμένους αριθμούς, π.χ. «ο μεγάλος στο 12 και ο μικρός στο 3 η μαμά θα είναι εκεί για σε πάρει».
• Πολλά παιδάκια που ξεκινούν το προνήπιο ή ακόμη και το νήπιο, μπορεί τις πρώτες μέρες να γκρινιάξουν, να κλαίνε και να μας ζητούν να μπούμε κι εμείς μαζί τους στην τάξη. Όσο δύσκολο κι αν είναι θα πρέπει να είμαστε σταθερές και να μην υποκύψουμε, αφού έτσι δεν θα βοηθήσουμε ούτε το παιδί μας ούτε όμως και τη νηπιαγωγό. Ας αφήσουμε το παιδί στα χέρια της κι ας μεταδώσουμε με τη στάση μας στο παιδί πως εμπιστευόμαστε και συμπαθούμε τη δασκάλα του. Σύντομα θ αντιγράψει τα δικά μας συναισθήματα απέναντί της. Εξάλλου είναι λίγα τα παιδιά που συνεχίζουν να κλαίνε μετά που θα απομακρυνθεί η μαμά τους, αφού επικρατεί η φυσική τους περιέργεια για το καινούριο περιβάλλον και γρήγορα ηρεμούν.
Η πρώτη μέρα στο δημοτικό
Η πρώτη τάξη του δημοτικού είναι συνδεμένη με το άγχος για τα «γράμματα» και γενικότερα για την αλλαγή που θα βιώσει το παιδί που, για πρώτη φορά στη ζωή του, θα έχει ευθύνες και υποχρεώσεις. Ανοίγει, ωστόσο, ένα ολοκαίνουριο και θαυμαστό κεφάλαιο στη ζωή του που σίγουρα θα απολαύσει μόλις συνηθίσει τις αλλαγές.
• Η ίδια προετοιμασία που κάνουμε στο νηπιαγωγείο μπορεί να χρειάζεται και στο δημοτικό, κυρίως αν το παιδί αλλάζει κτίριο – και το λέμε αυτό επειδή είναι πολλά τα νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με τα δημοτικά, άρα το παιδί είναι ήδη εξοικειωμένο με τους χώρους. Μια βόλτα, λοιπόν, μέχρι το σχολείο και μια μικρή «ξενάγηση» στους βασικούς του χώρους, π.χ. το κυλικείο, το γραφείο των δασκάλων, τις τουαλέτες, τις βρύσες θα το βοηθήσει να νιώσει πιο άνετα τις πρώτες μέρες.
• Εκτός απ’ την εξοικείωση με το χώρο, πολλοί γονείς βρίσκουν πως βοηθά η γνωριμία με το πρόγραμμα του σχολείου. Έτσι, είναι καλή ιδέα, προτού ξεκινήσουν τα μαθήματα να συζητήσουμε με το παιδί και να το προετοιμάσουμε για τα νέα δεδομένου του σχολείου. Προς Θεού, δεν χρειάζεται να το τρομοκρατήσουμε όπως κάνανε μερικοί παλιότεροι γονείς, πως τώρα «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» και πως ο δάσκαλος θα χτυπά τα άτακτα παιδιά ή πως «τέρμα τα παιχνίδια, τώρα πια θα πρέπει να διαβάζεις»! Είναι βέβαια αλήθεια πως σε αυτή τη φάση της ζωής του το παιδί αποκτά νέες υποχρεώσεις, όπως να μελετά κάθε μέρα τα μαθήματα και να είναι συνεπές στις απαιτήσεις της τάξης του. Έτσι είναι καλό να καταλάβει πως θα υπάρχουν και πάλι οι ώρες του παιχνιδιού, οι ώρες της ξεκούρασης αλλά και οι ώρες της μελέτης.
• Είναι σημαντικό, απ’ το ξεκίνημα της μαθητικής του ζωής, να καταλάβει πως αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η προσπάθεια και όχι αναγκαστικά η επίδοσή του, ώστε το παιδί να μην ξεκινήσει την πρώτη δημοτικού με επιπρόσθετα άγχη. Επιπλέον, μέρος του ρόλου μας ως γονείς είναι να επιβραβεύουμε αυτή την προσπάθεια, να ενισχύουμε συναισθηματικά το παιδί και να το βοηθάμε να χτίσει την αυτοπεποίθησή του.
• Αναρωτιέστε για το πότε είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσετε την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας; Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως θα ήταν καλό να περιμένετε έναν ακόμη χρόνο, αφού το πρωτάκι μας έχει ήδη πολλά καινούρια πράγματα να μάθει και να αντιμετωπίσει. Αν όμως θέλετε να εντάξετε μια ευχάριστη εξωσχολική δραστηριότητα όπως κάποιο άθλημα ή εργαστήριο εικαστικών ή χορό ή οτιδήποτε αγαπά, μπορείτε άφοβα να ξεκινήσετε απ’ αυτό το Σεπτέμβριο.
• Υπάρχουν παιδιά που μετά τις πρώτες μέρες φέρνουν αντιρρήσεις και κλαίνε, ζητώντας να μην ξαναπάνε στο σχολείο. Η αντίδραση αυτή όμως είναι σε κάποιο βαθμό αναμενόμενη. Ακόμη κι αν το παιδί έχει πάει στο νηπιαγωγείο, το «πραγματικό» σχολείο έχει νέους κανόνες λειτουργίας και πιο αυξημένες απαιτήσεις. Επίσης, το παιδί έχει αλλάξει περιβάλλον, συμμαθητές, δασκάλα… Όλα αυτά είναι αρκετοί λόγοι για να γκρινιάξει! Μερικά παιδιά βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγουν το σχολείο (πονάει η κοιλιά του, δεν το συμπαθεί η δασκάλα, μαλώνει με τους συμμαθητές του) και είναι εύκολο να πούμε πως είναι πείσματα και να το πιέσουμε. Ωστόσο, καλύτερα να αποφύγουμε να το αποπάρουμε, καθώς η άρνησή του μπορεί να κρύβει άλλα προβλήματα. Υπάρχουν παιδιά που νιώθουν μειονεκτικά και θέλουν να αποφύγουν το σχολείο αν δεν γνωρίζουν την αλφαβήτα και τους αριθμούς, όπως ίσως οι υπόλοιποι συμμαθητές τους. Επίσης, μια δυσκολία στην ανάγνωση, τη γραφή ή την αριθμητική μπορεί να αποθαρρύνει κάποια παιδιά. Ενδέχεται ακόμα να υπάρχει κάποιο ζήτημα του εκπαιδευτικού συστήματος ή κάτι που να αφορά τη δασκάλα, που να δημιουργεί παροδική άρνηση στο παιδί.
Ένα θαυμαστό ξεκίνημα…
• Στο δημοτικό σχολείο το νήπιο εξελίσσεται σε παιδάκι. Ένα παιδί που πολύ γρήγορα θα κάνει μεγαλύτερα και περισσότερα βήματα ανεξαρτητοποίησης, θα αποκτήσει καινούριους φίλους και εμπειρίες.
• Οι νέες γνώσεις που θα αποκομίσει το παιδί στο δημοτικό θα του ανοίξουν καινούριους ορίζοντες: θα μπορεί να διαβάζει μόνο του τα αγαπημένα του βιβλία, σε ένα δυο χρόνια θα μπορεί να δει ταινίες με υπότιτλους στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
• Θα μάθει να διαχειρίζεται μικροποσά και το χαρτζιλίκι του στις εκδρομές που θα πηγαίνει με το σχολείο του και στην καθημερινότητα στις συναλλαγές του στο κυλικείο.
• Θα αυξηθεί η υπευθυνότητά του –θα μάθει να ετοιμάζει μόνο του τα πράγματά του, να μελετά τα μαθήματά του- και κατά συνέπεια η αυτοπεποίθησή του. Σιγά-σιγά γίνεται «μεγάλο» παιδί!
Πόσο έτοιμο είναι το παιδί
Τα παιδιά που δεν έχουν κατακτήσει ακόμη ολοκληρωμένα τον προφορικό λόγο μπορεί να δυσκολευτούν περισσότερο στην προσαρμογή και την ένταξή τους στην ομάδα της τάξης. Επιπλέον, η ανάπτυξη του προφορικού λόγου παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή εξέλιξη της γραφής και της ανάγνωσης. Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται ακόμα με κάποια γράμματα (π.χ. το σίγμα, το ρο) ή συνδυασμούς γραμμάτων (π.χ. το κλ, το σπρ) καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό παθολόγο λόγου και ομιλίας. Ο ειδικός αυτός θα κρίνει εάν το παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία για να βελτιωθεί η άρθρωσή του ώστε να μην αντιμετωπίσει δυσκολίες στο σχολείο.

Της Ελένης Δασκαλάκη, με τη συνεργασία της Μαρίλης Ανδριοπούλου, Σύμβουλου– ψυχολόγου, ψυχοθεραπεύτριας Γκεστάλτ (Αναγνωρισμένο Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θεραπευτών Γκεστάλτ–EAGT)

Σε Γιάννινα, Πέραμα και Νησί το Rock Festival

Για πέμπτη συνεχή χρονιά το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει στην πόλη μας το Ioannina Rock City Festival.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015, με το «Cave metal», μία ακουστική συναυλία του θρυλικού τραγουδιστή των Rainbow και των Deep Purple, Joe Lynn Turner, και του Γιώργου Γάκη και των Troublemakers, στο Σπήλαιο Περάματος, στην αίθουσα των ανακτόρων.
Την εκδήλωση διοργανώνει ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Ταυτόχρονα, στους σταλαγμίτες του Σπηλαίου, η Μαρία Κατσούρα θα προβάλει video mappings. Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου, η εκδήλωση δεν είναι ανοιχτή στο κοινό.
Την επομένη, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», στον αύλειο χώρο, από τις 7 το απόγευμα, θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα: Blues Powder, Bandemonic, Blues People, Rockin' Rebels. Και μετά, η γιαννιώτικη ροκ σκηνή του 1990 αναβιώνει με τη συμμετοχή συγκροτημάτων, όπως οι: Insomnia, Noise In, Tristessa και άλλων.
Στην αίθουσα «Δ. Χατζής», από τις 8.15 μ.μ., εμφανίζονται γυναικεία rock συγκροτήματα: Closet of 4, Disperse Dissolve, Neperia, Killer Teddy Bear. Στον ίδιο χώρο, ο Μουσικός Οίκος Σταύρος Ντούκας, για μια ακόμη χρονιά, διοργανώνει, από τις 6,30 μ.μ, μουσικά εργαστήρια, σεμινάρια και έκθεση μουσικών οργάνων.
Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας του Μενέλαου Συκοβέλη.
Στην είσοδο της αίθουσας «Δ. Χατζής», η Βασιλική Σιαταρά εκθέτει έργα ζωγραφικής της και ο Λεωνίδας Μπακόλας εκθέτει φωτογραφίες από τη συλλογή του.
Στο μεταλλουργείο, δίπλα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο, ο Χάρης Μπινώλης και η Γιώτα Σιώμου Μπέστα προβάλουν φωτογραφίες από την πόλη μας.
Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015, το Νησί της Παμβώτιδας φιλοξενεί για πρώτη φορά το Ioannina Rock City Festival. Από τις 6 το απόγευμα πλανόδιοι μουσικοί υποδέχονται τους επισκέπτες. Στις 9 μ.μ., στη θέση Σαράι, εμφανίζονται οι Sugar Pie και το πρόγραμμα κλείνει με συναυλία του Δημήτρη Υφαντή, στην κεντρική πλατεία του Νησιού, την πλατεία αλιέων, στις 10.30 μ.μ.. Από νωρίς το απόγευμα, ο Αιμίλιος Νέος εκθέτει τις φωτογραφίες του, απέναντι από την εκκλησία του Νησιού.
Μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων θα γίνονται δρομολόγια με τα καραβάκια. Το Σωματείο Λεμβούχων Νήσου προσφέρει το εισιτήριο στην τιμή του 1€ με επιστροφή.

Δείτε το βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τον παπά Στρατή

Έντυπα σχολικών μονάδων (άδειες, μισθοδοσίας, γενικής χρήσης)

Καιρός: Θα ψηθούμε! Καύσωνας το Σαββατοκύριακο!

Φαρμακευτική αγωγή μαθητών εντός σχολικού ωραρίου

Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να έχουν τις απαραίτητες ιατρικές ή φαρμακευτικές γνώσεις, ώστε να συνεισφέρουν με εξειδικευμένες πράξεις (χορήγηση φαρμάκου από το στόμα, ή σε ενέσιμη μορφή) σε ειδικού τύπου ασθένειες των μαθητών (εφηβικός ζαχαρώδης διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις κ.ά) αλλά και σε εποχιακές ιώσεις.

Αυτό δεν αποκλείει την υποχρέωση του εκπαιδευτικού να παρέχει τις στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες στους μαθητές του σχολείου του.

Τα παραπάνω ορίζει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, ενώ δίνονται οι ακόλουθες οδηγίες:
Α. Για το λόγο αυτό, σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να αιτούνται την άδεια των Διευθντών της σχολικής μονάδας προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν.
Β. Σε έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, οι Δ/ντές οφείλουν μόνο να καλούν το ΕΚΑΒ (166) για διακομιδή του μαθητή, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν τους γονείς του.

Κάνει να μάθω στο παιδί μου ορθογραφία και διάβασμα πριν πάει στο Δημοτικό;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι πρέπει να διδάξουν στο παιδί τους πριν πάει στο Δημοτικό ώστε να είναι προετοιμασμένο. Η απάντηση μπορεί να ξαφνιάσει μερικούς.
Τα γράμματα και οι αριθμοί είναι κάποιες βασικές γνώσεις τις οποίες στις μέρες μας δεν υπάρχει νηπιαγωγείο που να μην τις έχει εντάξει στο πρόγραμμα του. Έτσι τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με αυτά και δεν τους φαίνονται τόσο δύσκολα όταν τα βρουν μπροστά τους στο δημοτικό. Η απάντηση όμως στο τι θα βοηθήσει περισσότερο τα παιδιά στο δημοτικό δεν είναι αυτή. Είναι κάποιες δεξιότητες στις οποίες πολλοί γονείς δεν δίνουν μεγάλη σημασία.
-Ικανότητα να κάνει φιλίες : προσπαθήστε να διδάξετε στο παιδί πώς να συστήνεται στα άλλα παιδάκια, να είναι φιλικό και συνεργάσιμο. Μιλήστε του για το τι σημαίνει να είναι κανείς καλός φίλος, για παράδειγμα εξηγήστε του τι σημαίνει να "μοιράζομαι".
-Προσπαθήστε να κανονίζετε "ώρες παιχνιδιού" με άλλα παιδάκια, για παράδειγμα σε μια παιδική χαρά, ώστε να μπορέσει το παιδί να κάνει φιλίες και να εξασκήσει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Αν με αυτά τα παιδιά θα είναι και στο ίδιο σχολείο αργότερα τότε ακόμα καλύτερα.
-Διδάξτε του την έννοια της υπευθυνότητας : Με το να το ενθαρρύνετε να είναι υπεύθυνο για μικρές καθημερινές δουλειές όπως για παράδειγμα να βάλει τα πιάτα στο τραπέζι, το βοηθάτε να νοιώθει χρήσιμο και να έχει αυτοπεποίθηση.
-Λήψη αποφάσεων : Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει μικρές αποφάσεις για καθημερινά πράγματα όπως για παράδειγμα τι θέλει να πάρει για κολατσιό (μήλο ή πορτοκάλι) ή τι παπούτσια θα φορέσει (τα μπλε ή τα άσπρα).
-Κοινωνικοί κανόνες : Στο δημοτικό κάθε παιδί πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο δάσκαλος. Μιλήστε του για την σημασία τους και ότι κάθε μέρος (σπίτι ή σχολείο) έχει διαφορετικούς κανόνες και απαιτήσεις. Για παράδειγμα στο σχολείο πρέπει να ζητήσεις την άδεια του δασκάλου για να πας στην τουαλέτα ενώ στο σπίτι δεν είναι απαραίτητο.
-Συντονισμός: κάτι πολύ σημαντικό είναι το παιδί να μπορεί να έχει καλό συντονισμό "ματιού-χεριού". Αυτό μπορεί να βελτιωθεί με το να του ζητάτε να σας κάνει ζωγραφιές, να κόψει κάτι με το ψαλίδι ή ακόμα και το πιο απλό να παίξετε με μία μπάλα. Αυτό αργότερα θα το βοηθήσει πολύ καθώς θα μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει.
Πηγή: mothersblog.gr

Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

Πλούσιο ηλεκτρονικό υλικό για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό!

Έχουν «κλειδώσει» φόροι και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις αμέσως μετά τις εκλογές (αναλυτικά)

Άσχετα από το πρώτο κόμμα που θα προκύψει στις εκλογές και ασχέτως κυβερνητικού συνασπισμού την επομένη των εκλογών η χώρα έχει δεσμευτεί σε μια σειρά από μέτρα στο φορολογικό και το ασφαλιστικό που φέρνουν καταιγίδα για τους πολίτες με νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και νέες αυξήσεις φόρων για όλους.
Ουσιαστικά μέσω του μνημονίου που έχει ήδη ψηφιστεί προβλέπονται μια σειρά από μέτρα ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι εταίροι και δανειστές για να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη δόση περιμένουν να ψηφιστούν μια σειρά από μέτρα.
Σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση αναμένονται νέοι φορολογικοί συντελεστές σε ό,τι αφορά στο εισόδημα, αλλά και ενσωμάτωση στη φορολόγηση της έκτακτης εισφοράς γεγονός που θα σημάνει άμεση αύξηση των φόρων, αλλά και έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων.
Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες να έχει ολοκληρωθεί το θέμα της φορολόγησης των αγροτών με την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στη συνέχεια στο 26% όπως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2017 και ύστερα.
Ταυτόχρονα και για να βγει ο λογαριασμός (πιθανότατα και μέσω δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού) θα δούμε αλλαγές για την αύξηση των άμεσων εσόδων του Κράτους μέσω κατάργησης μιας σειράς φοροαπαλλαγών.
Αλλαγές θα έρθουν και στη φορολόγηση των εσόδων από ενοίκια θα αυξηθεί ο φόρος από το 11% στο 15% για εισόδημα μέχρι τις 12.000 ευρώ, ενώ θα φτάσει στο 33% για μεγαλύτερα εισοδήματα.
Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις και πέρα απ’ την αύξηση των ορίων ηλικίας έρχονται αλλαγές μέσω ενοποίησης των Ταμείων και νέος υπολογισμός των ποσών που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις με πρώτη εκείνη μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ για περίπου 20% των συνταξιούχων.
Παράλληλα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μείωση στα τελικά ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι μέσω της ενοποίησης της επικουρικής με την κύρια σύνταξη.

Εγγραφές πρωτοετών φοιτητών: Την άλλη εβδομάδα η ανακοίνωση για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές

Οδηγίες τοποθέτησης όλων των εκπαιδευτικών που μετακινήθηκαν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και εκκρεμεί η τοποθέτησή τους

Γύρω στα 120-150 μεταπτυχιακά θα ελεγχθούν. Εν αναμονή νέου ΦΕΚ για τη συνάφεια των τίτλων

Ένα παραμύθι για να μάθουμε τις λέξεις με διπλά σύμφωνα

Ήρθε η ώρα να μάθουμε τις λέξεις με διπλά σύμφωνα… Θα μπορούσαμε να τις αποστηθίσουμε με πολλές ασκήσεις και αντιγραφή… αλλά εμείς (η Β” τάξη του Σ.Ε.Π. Ηρακλείου) αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πιο δημιουργικό και διασκεδαστικό! Γράψαμε μια ιστορία με όσο περισσότερες λέξεις με διπλά σύμφωνα μπορούσαμε! Η φαντασία και οι λέξεις μας οδήγησαν μόνες τους στους μαγεμένους δρόμους των παραμυθιών. Στη συνέχεια δραματοποιήσαμε την ιστορία μας και είχε πολύ πλάκα!
Τι λέτε; μετά απ” όλα αυτά θα τα γράφουμε σωστά;
Διαβάστε την ιστορία μας και μετά απαντάτε…
paramythi-dipla-symfona
Ο ιππότης Αχιλλέας και η διπλοαγαπημένη του πριγκίπισσα Ιωάννα
Πολλά πολλά χρόνια πριν ζούσε κάπου στην Ελλάδα… ή μάλλον στη Γαλλία… ο γενναίος ιππότης Αχιλλέας που είχε κόκκινα μαλλιά και λαμπερό βλέμμα.
Είχε χάσει την αγαπημένη του πριγκίπισσα Ιωάννα και την αναζητούσε παντού. Μια μέρα βρήκε έναν μαγεμένο ιπποπόταμο, τον καβάλησε κι εκείνος κάλπασε προς την άμμο της θάλασσας. Κάλπαζαν για εννιά μέρες κι εννιά νύχτες, ώσπου έφτασαν σε μια αμμουδιά όπου καθόταν ένας παππούς εκατόν εννιά χρονών. Ο Αχιλλέας κατάλαβε ότι ο παππούς ήταν ξεχωριστός και του είπε:
-Εσύ σοφέ μου παππού, ξέρεις που θα βρω την αγαπημένη μου πριγκίπισσα Ιωάννα;
-Την αγαπάς πολύ ε; ρώτησε ο παππούς.
– Μόνο την αγαπάω; Τη διπλοαγαπάω!
-Ε… τότε θα σε βοηθήσω να βρεις τη… διπλοαγαπημένη σου Ιωάννα. Το Σάββατο που μας έρχεται να κοιτάξεις στα σύννεφα, εκεί θα δεις γραμμένα τέσσερα γράμματα, θα τα διαβάσεις δυνατά και… θα δεις. Και μην ξεχνάς, οι μέλισσες ζουζουνίζουν πάντα!
-Τι…; απόρησε ο Αχιλλέας
Αλλά… δεν πρόλαβε να πει κάτι άλλο και ο παππούς εξαφανίστηκε.
Ο ιππότης περίμενε στην ακροθαλασσιά παρέα με τον ιπποπόταμο ώσπου ήρθε το Σάββατο. Τότε κοίταξε στα σύννεφα και διάβασε δυνατά: ΑΝΝΑ… ξαφνικά εμφανίστηκε η μάγισσα Άννα – τσουγκράνα.
-Με φώναξε κανείς;
-Εγώ μάγισσά μου, ψάχνω τη διπλοαγαπημένη μου πριγκίπισσα Ιωάννα, ξέρεις πού θα τη βρω;
-Χμ… εγώ δεν ξέρω, αλλά κάποιος άλλος ξέρει σίγουρα. Θα περιμένεις να έρθουν τα Χριστούγεννα και τότε θα ψάξεις να βρεις το πιο ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο, στην κορφή θα βρεις έναν ψύλλο, εκείνος θα ξέρει… Και μην ξεχνάς, οι μέλισσες ζουζουνίζουν πάντα!
-Μα…
Δεν πρόλαβε να πει κάτι άλλο ο ιππότης Αχιλλέας και η μάγισσα Άννα τσουγκράνα εξαφανίστηκε. Ο ιππότης περίμενε στην ακροθαλασσιά παρέα με τον ιπποπόταμο ώσπου ήρθαν τα Χριστούγεννα και τότε με ευκολία εντόπισε το πιο ψηλό χριστουγεννιάτικο δέντρο, σκαρφάλωσε στην κορφή και εκεί τον περίμενε ο ψύλλος…
-Χρόνια πολλά ψύλλε… ήρθα για…
-Άσε μη μου πεις… τα ξέρω όλα, τον διέκοψε ο ψύλλος, ψάχνεις τη διπλοαγαπημένη σου πριγκίπισσα Ιωάννα.
-Ναι… πώς… ε… πού…; ο ιππότης Αχιλλέας είχε χάσει τα λόγια του.
-Σου είπα… τα ξέρω όλα! Λοιπόν, βλέπεις εκεί πίσω από τους λόφους ένα κάστρο;
-Ναι
-Εκεί μέσα υπάρχει μια αίθουσα με εννιά κόκκινες πύλες, πίσω από τη μία πύλη είναι κρυμμένη η διπλοαγαπημένη σου. Πρόσεξε όμως… αν ανοίξεις κάποια από τις άλλες οχτώ πύλες θα βγουν από μέσα χιλιάδες μέλισσες και θα σε κάνουν κόκκινο από τα τσιμπήματα!
-Σε ευχαριστώ ψύλλε!
Ο Ιππότης Αχιλλέας κάλπασε με τον ιπποπόταμό του και σύντομα βρέθηκε στην αίθουσα με τις εννιά κόκκινες πύλες, δε μπορούσε να ανοίξει κάποια στην τύχη… θα ήταν επικίνδυνο… αλλά τότε θυμήθηκε τα περίεργα λόγια που του είχε πει ο παππούς και η μάγισσα… «Και μην ξεχνάς, οι μέλισσες ζουζουνίζουν πάντα!»…
Αυτό είναι! Κόλλησε το αυτί του σε κάθε πύλη και στις οχτώ άκουγε ένα έντονο ζουζούνισμα, μόνο σε μία δεν άκουσε κάτι, την άνοιξε και επιτέλους αντίκρισε τη διπλοαγαπημένη του πριγκίπισσα Ιωάννα και αμέσως αρραβωνιάστηκαν!
Κι από τότε έζησαν διπλά καλά κι εμείς διπλοκαλύτερα!
πηγή: www.infokids.gr

Ξεκινάει το παζάρι των Ιωαννίνων

Ανοίγει επίσημα τις πόρτες του το παζάρι των Ιωαννίνων το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου.
Οι έμποροι ετοιμάζουν τους πάγκους του για να υποδεχθούν Γιαννιώτες αλλά και κατοίκους από τους γύρω νομούς. Το παζάρι θα γίνει και φέτος στην Ελεούσα.

Μετρήστε άμεσα τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας - Δείτε πώς συνδέεται με το Αλτσχάιμερ

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι αν κανείς είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος κατά τη μέση ηλικία μπορεί να έχει αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer, αλλά και να εκδηλώσει τα πρώτα συμπτώματα νωρίτερα στην ζωή του.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry και διεξήχθη από επιστημονική ομάδα από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (National Institute of Aging – NIA).
 
Οι ερευνητές του ΝΙΑ μελέτησαν στατιστικά στοιχεία χιλιάδων εθελοντών, που συμμετείχαν στην μεγάλη έρευνα Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA).
 
Το δείγμα αποτελείτο από 1.394 εθελοντές, οι οποίοι είχαν κανονικό επίπεδο γνωστικής λειτουργίας για τα 14 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα. Οι 142 από τους εθελοντές ανέπτυξαν νόσο του Alzheimer, και όσοι ήταν υπέρβαροι σε ηλικία 50 έτεινε την ανέπτυξαν νωρίτερα. Τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 30 κατά τη μέση ηλικία, εκδήλωσαν άνοια ένα χρόνο νωρίτερα σε σχέση με εκείνους που είχαν ΔΜΣ 28 κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, απαιτείται αρκετή μελέτη ακόμα για τον καθορισμó και την πλήρη κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στην αρχή της νόσου του Alzheimer και του υψηλού ΔΜΣ στην μέση ηλικία, αλλά τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι η σύνδεση αυτή είναι πολύ ισχυρή. 
 

Επιστροφή στο 2.000 για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία επέστρεψε στο 2.000. Σύμφωνα με τη μελέτη ¨7 ημέρες οικονομία¨ της Eurobank, το ελληνικό ΑΕΠ έχει υποστεί μείωση κατά 25,64% στα χρόνια της κρίσης και είναι ίσο πλέον με εκείνο του δεύτερου τριμήνου του 2.000.

Αναλύοντας την πορεία της οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 η Eurobank παρατηρεί και επισημαίνει:

· Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση 1,73% και σε τριμηνιαία 0,91% το 2ο τρίμηνο 2015. Οι κινητήριοι μοχλοί ήταν η συνολική κατανάλωση και οι καθαρές εξαγωγές. Η μεν πρώτη κατηγορία συνεισέφερε 2,45 ποσοστιαίες μονάδες η δε δεύτερη 0,68 ποσοστιαίες μονάδες. Οι συνολικές επενδύσεις (πάγιο κεφάλαιο και αποθέματα) είχαν αρνητική συνεισφορά της τάξης των -1,61 ποσοστιαίων μονάδων.

· Η πτώση των επενδύσεων πέρα από το γεγονός ότι μειώνει τη ζήτηση στο παρόν αποτελεί εμπόδιο για την επίτευξη θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης στο μέλλον διότι επιβραδύνει το σχηματισμό φυσικού κεφαλαίου. Επιπλέον, αν η μείωση των επενδύσεων αφορά κυρίως κατηγορίες κεφαλαιουχικών αγαθών τα οποία εμπεριέχουν τεχνολογική πρόοδο τότε δύναται να προκαλέσει και πτώση της συνολικής παραγωγικότητας.

· Η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε την υψηλότερη ετήσια μεταβολή, 2,79%, σε σχέση με τις υπόλοιπες τέσσερις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ.

· Σε σχέση με το μέγιστο του 2ου τριμήνου 2007, το πραγματικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά -25,64% και βρίσκεται σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2ου τριμήνου 2000.

· Με βάση τα μερίδια των πέντε βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ, η ελληνική οικονομία σήμερα παρουσιάζει τα παρακάτω τέσσερα βασικά δομικά χαρακτηριστικά: 1. Το ποσοστό του εγχώριου εισοδήματος το οποίο οδηγείται σε καταναλωτικές χρήσεις είναι αρκετά υψηλό (το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, μετά την Κύπρο). 2. Το ποσοστό του εγχώριου εισοδήματος το οποίο οδηγείται σε επενδυτικές χρήσεις είναι πολύ χαμηλό (το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28). Το στοιχείο αυτό δημιουργεί σημαντικά εμπόδια για την μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. 3. Το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής του δημοσίου τομέα στο σχηματισμό του ΑΕΠ υπό τη μορφή της δημόσιας κατανάλωσης συγκλίνει προς το αντίστοιχο της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28. Ωστόσο, παραμένει υψηλότερο σε σχέση με αυτό της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί κυρίως στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας των εν λόγω δαπανών. 4. Σήμερα η ελληνική οικονομία είναι πιο ανοικτή (άθροισμα εξαγωγών και εισαγωγών) σε σχέση με το 2007. Ωστόσο, παραμένει αρκετά πιο κλειστή σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28.

Τοποθετήσεις εκπ/κών αποσπασμένων από άλλα ΠΥΣΠΕ στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, για το σχολικό έτος 2015-2016»

Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων καλεί τους εκπαιδευτικούς που αποσπάστηκαν από άλλα
ΠΥΣΠΕ στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, να υποβάλουν δήλωση προσωρινής τοποθέτησης στη
Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων, από την Παρασκευή 4-9-2015 μέχρι και την Τρίτη 8-9-2015
και ώρα 12:00, συνοδευόμενη από αντίγραφο της ηλεκτρονικής αίτησης που υπεβλήθη για
απόσπαση από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, πιστοποιητικό εντοπιότητας και πιστοποιητικό συνυπηρέτησης.
Οι δηλώσεις προσωρινής τοποθέτησης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και χωρίς διορθώσεις
διαφορετικά δε θα γίνονται δεκτές και θα υποβάλλονται στη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων
από τους ενδιαφερόμενους ή με fax στο 2651024846.
     Συνημμένα
1  .      Δήλωση προσωρινής τοποθέτησης
 
 
 
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ  Π.Ε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. ΚΟΛΙΟΣ

Μαγιονέζα

Νέες οδηγίες για την απαλλαγή απο τα τέλη κυκλοφορίας

Θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών ως τις 20 Σεπτέμβρη;

Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει αναλάβει υπηρεσία στα σχολεία η πλειοψηφία των 14.000 αναπληρωτών για τους οποίους έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμή κονδύλια, τόνισε χθες στο «ΕΘΝΟΣ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης.
Την ίδια στιγμή, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Ευφροσύνη Κιάουο εμφανίστηκε καθησυχαστική για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, λέγοντας μάλιστα ότι έχουν ζητηθεί επιπλέον πιστώσει από εθνικούς πόρους για την πρόσληψη άλλων 8.000 αναπληρωτών. Όπως έγινε γνωστό, οι 2.000 από αυτούς θα καλυφθούν μέσω σπόρων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.
Η κ. Κιάου, που είχε χθες συναντήσεις με εκπροσώπους των ομοσπονδιών δασκάλων και καθηγητών και ενημερώθηκε για όλα τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανέφερε πως γίνονται όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ομαλή έναρξη του σχολικού έτους. Οι δύο ομοσπονδίες, ωστόσο ανέφεραν πως τα κενά φτάνουν ή και ξεπερνούν τις 20.000 (περίπου 13.000 στην πρωτοβάθμια και 7.000 στη δευτεροβάθμια) και ζήτησαν την άμεση κάλυψή τους.
Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων, ο κ. Χασάπης ανέφερε πως έχουν εξασφαλιστεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ 11.935 αναπληρωτές διαφόρων ειδικοτήτων για τις ειδικές δράσεις που αναπτύσσονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια καθώς και στην ειδική αγωγή (τάξεις υποδοχής, ολοήμερα κ.α) και έχει εγκριθεί η πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας. Πρόσθεσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η τεχνική επεξεργασία του αιτήματος προς το Γενικός Λογιστήριο του Κράτους από την έγκριση κονδυλίων πρόσληψης 6.000 επιπλέον εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, οι λειτουργικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς υπολογίζονται ως εξής:
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση 11.200 εκ των οποία 5.500 δάσκαλοι νηπιαγωγοί, Δευτεροβάθμια 4.000, Ειδική Αγωγή 2.000 (Σύνολο 17.200).
Σφοδρή επίθεση στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το θέμα των ελλείψεων στα σχολεία εξαπέλυσε χθες ο τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Θεόδωρης Φορτσάκης. «Οι ερασιτεχνισμοί της απελθούσας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προξένησαν πολλά δεινά στην παιδείας μας, οι χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών όμως αποτελούν το αποκορύφωμα αυτών και πλήττουν βάναυσα την ομαλότητα στα σχολεία μας», τόνισε.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ηλεκτρονική εγγραφή πρωτοετών φοιτητών με παράλληλη έκδοση του Φοιτητικού Πάσου

Τι λένε οι επιστήμονες για την TV και τους βαθμούς των παιδιών στο σχολείο

Αυτό που λίγο-πολύ κάθε γονιός γνωρίζει καλά, έρχεται να επιβεβαιώσει μια μεγάλη έρευνα επιστημόνων από τη Μ. Βρετανία, οι οποίοι επιχείρησαν να δώσουν μετρήσιμες απαντήσεις στο γιατί και πώς οι νέες τεχνολογίες, και ειδικά η μεγάλη εξοικέιωση των νέων παιδιών με τις οθόνες (τηλεόρασης, υπολογιστή, παιγνιδοκονσόλας, κινητού), επηρεάζουν τις επιδόσεις τους στο σχολείο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο περισσότερες ώρες περνάει ένας έφηβος στο σπίτι του μπροστά σε μια οθόνη, τόσο μειώνονται οι βαθμολογικές επιδόσεις του στο σχολείο. Από όλες τις οθόνες, η πιο επιζήμια για τους βαθμούς βρέθηκε να είναι αυτή της τηλεόρασης.
 
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Κίρστεν Κόρντερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό "International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity", επιβεβαίωσαν επίσης το μάλλον αυτονόητο: όσοι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαβάζουν περισσότερές ώρες τα μαθήματά τους στο σπίτι τους, έχουν σημαντικά καλύτερους βαθμούς σε σχέση με τους συμμαθητές τους.
 
Η έρευνα ανέλυσε στοιχεία για 845 μαθητές 14 έως 16 ετών και βρήκε ότι -στη Βρετανία τουλάχιστον- ένας έφηβος περνά κατά μέσο όρο τέσσερις ώρες περίπου μπροστά σε μια οθόνη στον εξωσχολικό χρόνο του. Ακόμη και όταν ένας μαθητής διαβάζει πολύ τα μαθήματά του στο σπίτι του, αν τον υπόλοιπο χρόνο είναι «κολλημένος» στο Ίντερνετ ή στην τηλεόραση, πάλι έχει σχετικά χειρότερους βαθμούς σε σχέση με όσους μαθητές δεν αφιερώνουν τόσο χρόνο μπροστά σε μια οθόνη.
 
Από την άλλη, το επίπεδο σωματικής σωματικής άσκησης δεν φαίνεται να επηρεάζει θετικά τη σχολική επίδοση, πράγμα που πάντως έρχεται σε αντίθεση με μια άλλη πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η γυμναστική και γενικά ή άσκηση έχει θετική επίδραση όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στους βαθμούς. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο μελέτες - η παλαιότερη και η νέα- συμφωνούν ότι η σωματική άσκηση δεν κάνει κακό στις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο.
 
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από άλλη μεγαλύτερη μελέτη, αλλά πάντως συνέστησαν στους γονείς να περιορίσουν, όσο μπορούν, τις ώρες που τα παιδιά τους περνάνε μπροστά σε μια οθόνη - πράγμα καθόλου εύκολο, όπως γνωρίζουν όσοι έχουν παιδιά...
 
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενέργειες Προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου σχολικού έτους 2015-2016

Δ/ΝΣΗ ΠΕ Ιωαννίνων '' Χαρακτηρισμός λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών 2015-16''

Το ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων σε συνεδρίασή του στις 3-9-2015:
Α) χαρακτήρισε ονομαστικά  τους παρακάτω εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής σε ΣΜΕΑΕ, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας,  ΠΕ16.01 Μουσικής, ΠΕ70 Δασκάλων σε ΣΜΕΑΕ, ΠΕ70 Δασκάλων, ΠΕ60 Νηπιαγωγών σε ΣΜΕΑΕ και ΠΕ60 Νηπιαγωγών λειτουργικά υπεράριθμους στη σχολική μονάδα που ανήκουν οργανικά, λόγω αναστολής λειτουργίας ή λειτουργικού υποβιβασμού, για το διδακτικό έτος 2015-2016, ως ακολούθως:

Debate - Εκλογές 2015: Στις 9 Σεπτεμβρίου όλοι μαζί - Στις 14 οι δυο τους!

- Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου το debate όλων των πολιτικών αρχηγών
- Νεα σύσκεψη αύριο της διακομματικής για να ορισθούν οι όροι της τηλεμαχίας
- Για τις 14 Σεπτεμβρίου όπως είχε προγραμματισθεί το debate Τσίπρα - Μεϊμαράκη
- Θα είναι τρείς ώρες από τις 10 το βράδυ έως τη μια τα ξημερώματα και ο συντονιστης από την ΕΡΤ

Στις 9 Σεπτεμβρίου αποφασίσθηκε να διεξαχθεί η «τηλεμαχία» με όλους του πολιτικούς αρχηγούς ενόψει των εθνικών εκλογών.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από λίγο στην συνεδρίαση της άτυπης διακομματικής επιτροπής που συνεδρίαση στην Βουλή. Αύριο η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να οριστούν οι κανόνες διεξαγωγής του «ντιμπέιτ».

Μετά την συμφωνία αυτή μεταξύ όλων των κομμάτων, «ανοίγει» ο δρόμος για την διεξαγωγή και της τηλεμαχίας μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με διαφαινόμενη πιθανή ημερομηνία στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ντιμπέτι θα έχει διάρκεια τρείς ώρες από τις 10 το βράδυ έως τη μια τα ξημερώματα και ο συντονιστής θα είναι από την κρατική τηλεόραση.

Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η κοινωνική διάσταση της παιδικής αναπηρίας: Δείτε το βίντεο!

Δ/νση Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (3/9/15): Χαρακτηρισμός (ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ) λειτουργικά υπεράριθμων εκπ/κων Ν.Ιωαννίνων

Δ/νση Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (3/9/15): Χαρακτηρισμός (ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ) λειτουργικά υπεράριθμων 
εκπ/κων Ν.Ιωαννίνων
 
ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: από την Παρασκευή 4-9-2015 μέχρι τη Δευτέρα 7-9-2015 και ώρα 12:00, να υποβάλλουν στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, δήλωση τοποθέτησης στα παρακάτω λειτουργικά κενά με επισυναπτόμενα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό εντοπιότητας, βεβαίωση συνυπηρέτησης κ.λ.π.), εφόσον δεν υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης το Νοέμβριο του 2015 ή αίτηση απόσπασης εντός ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2015-2016.
Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες της ίδιας ή όμορης ομάδας της οργανικής τους θέσης, θα επιλέγουν το αντίστοιχο πεδίο στη δήλωση τοποθέτησης τους, προκειμένου να τοποθετηθούν συγκρινόμενοι με όλους τους υπόλοιπους λειτουργικά υπεράριθμους εκπαιδευτικούς.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:
Το ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων σε συνεδρίασή του στις 3-9-2015:
Α) χαρακτήρισε ονομαστικά τους παρακάτω εκπαιδευτικούς κλάδων ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής σε ΣΜΕΑΕ, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ16.01 Μουσικής, ΠΕ70 Δασκάλων σε ΣΜΕΑΕ, ΠΕ70 Δασκάλων, ΠΕ60 Νηπιαγωγών σε ΣΜΕΑΕ και ΠΕ60 Νηπιαγωγών λειτουργικά υπεράριθμους στη σχολική μονάδα που ανήκουν οργανικά, λόγω αναστολής λειτουργίας ή λειτουργικού υποβιβασμού, για το διδακτικό έτος 2015-2016, ως ακολούθως:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΣΜΕΑΕ
Α/Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
(ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ) ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ
1. Ειδικό Κωφών & Βαρηκόων αναστολή λειτουργίας ΔΟΥΜΑ ΜΑΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Α/Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
(ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ) ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ
1. ΔΣ Κεφαλοβρύσου λειτουργικός υποβιβασμός ΜΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ06 ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Α/Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
(ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ) ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ
1. ΔΣ Κεφαλοβρύσου λειτουργικός υποβιβασμός ΠΑΠΑΚΟΣΜΑ ΑΓΛΑΪΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ16.01 ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Α/Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
(ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ) ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ
1. ΔΣ Κεφαλοβρύσου λειτουργικός υποβιβασμός ΝΤΟΥΣΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΩΝ σε ΣΜΕΑΕ και Τ.Ε
Α/Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
(ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ) ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ
1. 3ο Ειδικό ΔΣ Αυτιστικών Ιωαννίνων αναστολή λειτουργίας ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΣΙΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
2. Ειδικό ΔΣ Κωφών και Βαρηκόων Ιωαννίνων αναστολή λειτουργίας ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
3. Ειδικό Τυφλών λειτουργικός υποβιβασμός ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΓΑ
4. Τ.Ε ΔΣ Ι.Μ Ρωμανού αναστολή λειτουργίας του Τ.Ε ΤΣΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
5. Τ.Ε. ΔΣ Άνω Λαψίστας αναστολή λειτουργίας του Τ.Ε ΖΩΗ ΕΥΔΟΚΙΑ
6. Τ.Ε ΔΣ Μονοδενδρίου αναστολή λειτουργίας ΧΗΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Α/Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
(ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ) ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ
1. 4ο ΔΣ Ιωαννίνων λειτουργικός υποβιβασμός ΣΙΑΜΑΛΕΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
2. 5ο ΔΣ Ιωαννίνων λειτουργικός υποβιβασμός ΣΤΑΪΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΚΟΥΤΣΟΥΚΤΩΝΗ ΑΘΗΝΑ
3. 7ο ΔΣ Ιωαννίνων λειτουργικός υποβιβασμός ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
4. 11ο ΔΣ Ιωαννίνων λειτουργικός υποβιβασμός ΜΑΚΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
5. 12ο ΔΣ Ιωαννίνων λειτουργικός υποβιβασμός ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ
6. 16ο ΔΣ Ιωαννίνων λειτουργικός υποβιβασμός ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΚΑΠΟΥΤΣΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΤΣΑΒΡΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
7. ΔΣ Αβγού λειτουργικός υποβιβασμός ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
8. ΔΣ Αγίου Ιωάννη λειτουργικός υποβιβασμός ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΣΑΠΡΙΚΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
9. ΔΣ Ασβεστοχωρίου λειτουργικός υποβιβασμός ΝΤΟΚΑ ΑΓΛΑΪΑ
10. ΔΣ Δερβιζιάνων αναστολή λειτουργίας ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΣΟΦΙΑ
11. ΔΣ Διστράτου λειτουργικός υποβιβασμός ΜΠΙΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΤΣΟΥΜΑΝΗ ΑΡΕΤΗ
12. ΔΣ Βουτσαρά(Δομπόλειο) λειτουργικός υποβιβασμός ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΠΑΔΙΟΥ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ
13. ΔΣ Επισκοπικού λειτουργικός υποβιβασμός ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ
14. ΔΣ Ι. Μ Ρωμανού λειτουργικός υποβιβασμός ΖΩΓΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
15. ΔΣ Καλπακίου λειτουργικός υποβιβασμός ΤΣΟΡΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΝΤΟΚΟΥ ΟΛΓΑ
16. ΔΣ Κατσικά λειτουργικός υποβιβασμός ΔΗΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΑΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
17. ΔΣ Κεφαλοβρύσου λειτουργικός υποβιβασμός ΠΟΤΣΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ
18. ΔΣ Κοντινών λειτουργικός υποβιβασμός ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ
19. ΔΣ Κρανούλας λειτουργικός υποβιβασμός ΖΙΩΓΟΥ ΕΛΕΝΗ
20. ΔΣ Κάτω Κρυφοβού λειτουργικός υποβιβασμός ΤΖΕΛΕΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΛΩΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
21. ΔΣ Άνω Λαψίστας λειτουργικός υποβιβασμός ΚΟΥΤΑΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
22. ΔΣ Λογγάδων λειτουργικός υποβιβασμός ΓΩΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΟΣΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑ
ΛΙΣΓΑΡΑ ΕΛΕΟΝΩΡΑ
ΜΑΥΡΟΓΕΩΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
23. 1ο ΔΣ Μετσόβου λειτουργικός υποβιβασμός ΣΤΡΑΤΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
24. ΔΣ Μηλιωτάδων λειτουργικός υποβιβασμός ΝΤΟΥΠΗ ΜΑΡΙΑ
25. ΔΣ Μονοδενδρίου αναστολή λειτουργίας ΣΙΝΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΤΣΑΝΤΟΥΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
26. ΔΣ Νέας Μουσιωτίτσας λειτουργικός υποβιβασμός ΚΕΦΑΛΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΝΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
27. ΔΣ Περιβλέπτου λειτουργικός υποβιβασμός ΠΑΓΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΠΠΑ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ
28. ΔΣ Μικρού Περιστερίου λειτουργικός υποβιβασμός ΠΑΠΠΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
29. ΔΣ Πλατανούσας λειτουργικός υποβιβασμός ΛΕΦΑ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ
30. ΔΣ Ροδοτοπίου λειτουργικός υποβιβασμός ΦΡΑΓΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
31. ΔΣ Τσεπελόβου λειτουργικός υποβιβασμός ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΜΑΡΙΑ
32. ΔΣ Χριστών αναστολή λειτουργίας ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΜΟΥΣΤΑΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ
33. ΔΣ Κάτω Μπαουσιών αναστολή λειτουργίας ΤΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΜΕΑΕ και Τ.Ε.
Α/Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
(ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ) ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ
1. Ειδικό Ν/Γ Ιωαννίνων λειτουργικός υποβιβασμός ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΑΝΝΑ
2. Ειδικό Ν/Γ ΣΑΠ Ιωαννίνων λειτουργικός υποβιβασμός ΒΛΑΧΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΒΙΡΓΙΝΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Α/Α ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
(ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΘΕΣΗ) ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΟ ΟΝΟΜΑ
1. 10ο Ν/Γ Ιωαννίνων λειτουργικός υποβιβασμός ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
2. 21ο Ν/Γ Ιωαννίνων λειτουργικός υποβιβασμός ΤΣΙΓΚΟΪΑ ΔΗΜΗΤΡΑ
3. 5ο Ν/Γ Ανατολής λειτουργικός υποβιβασμός ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
4. Ν/Γ Ανθοχωρίου αναστολή λειτουργίας ΧΑΣΙΩΤΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
5. Ν/Γ Βουτσαρά λειτουργικός υποβιβασμός ΖΗΣΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ
6. Ν/Γ Ι.Μ Ρωμανού λειτουργικός υποβιβασμός ΤΣΟΔΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
7. Ν/Γ Κεφαλοχωρίου αναστολή λειτουργίας ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΣΙΑΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑ
8. 3ο Ν/Γ Κόνιτσας λειτουργικός υποβιβασμός ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΊΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
9. Ν/Γ Κρύας λειτουργικός υποβιβασμός ΚΙΤΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
10. 1ο Ν/Γ Μαρμάρων λειτουργικός υποβιβασμός ΝΤΟΜΑΡΗ ΟΛΥΜΠΙΑ
11. Ν/Γ Ματσουκίου αναστολή λειτουργίας ΜΑΛΛΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
12. Ν/Γ Μηλιωτάδων αναστολή λειτουργίας ΣΑΟΥΓΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
13. Ν/Γ Κάτω Μουσιωτίτσας αναστολή λειτουργίας ΣΙΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ
14. Ν/Γ Νήσου αναστολή λειτουργίας ΚΤΕΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
15. Ν/Γ Περιβλέπτου αναστολή λειτουργίας ΒΕΛΤΣΙΣΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
16. Ν/Γ Ροδοτοπίου λειτουργικός υποβιβασμός ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑ ΑΝΤΖΕΛΑ
17. Ν/Γ Τσεπελόβου λειτουργικός υποβιβασμός ΣΚΟΡΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Β) Καλεί τους παραπάνω εκπαιδευτικούς, από την Παρασκευή 4-9-2015 μέχρι τη Δευτέρα 7-9-2015 και ώρα 12:00, να υποβάλλουν στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων, δήλωση τοποθέτησης στα παρακάτω λειτουργικά κενά με επισυναπτόμενα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό εντοπιότητας, βεβαίωση συνυπηρέτησης κ.λ.π.), εφόσον δεν υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης το Νοέμβριο του 2015 ή αίτηση απόσπασης εντός ΠΥΣΠΕ για το διδακτικό έτος 2015-2016.
Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα σε σχολικές μονάδες της ίδιας ή όμορης ομάδας της οργανικής τους θέσης, θα επιλέγουν το αντίστοιχο πεδίο στη δήλωση τοποθέτησης τους, προκειμένου να τοποθετηθούν συγκρινόμενοι με όλους τους υπόλοιπους λειτουργικά υπεράριθμους εκπαιδευτικούς.
Γ)Τα λειτουργικά κενά, στα οποία θα υποβάλουν δήλωση τοποθέτησης οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί, φαίνονται στους παρακάτω πίνακες:
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ σε ΣΜΕΑΕ και Τ.Ε.
Α/Α Σχολική Μονάδα αριθμός λειτουργικών κενών
1. 2ο Ειδικό ΔΣ Ιωαννίνων 4
2. Ειδικό Πειραματικό ΔΣ ΖΠΑ Ιωαννίνων 3
3. Ειδικό ΣΑΠ Ιωαννίνων 1
4. Τ.Ε. 3ου ΔΣ Ιωαννίνων 1
5. Τ.Ε. 8ου ΔΣ Ιωαννίνων 1
6. Τ.Ε. 10ου ΔΣ Ιωαννίνων 1
7. Τ.Ε. 18ου ΔΣ Ιωαννίνων 1
8. Τ.Ε. 24ου ΔΣ Ιωαννίνων 1
9. Τ.Ε. 27ου ΔΣ Ιωαννίνων 1
10. Τ.Ε. ΔΣ Ελεούσας 1
11. Τ.Ε. ΔΣ Πεδινής 1
12. Τ.Ε 1ου ΔΣ Περάματος 1
13. Τ.Ε. ΔΣ Πωγωνιανής( Παράρτημα Δελβινακίου) 1
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
Α/Α Σχολική Μονάδα αριθμός λειτουργικών κενών
1. 1ο ΔΣ Ιωαννίνων 3
2. 3ο ΔΣ Ιωαννίνων 2
3. 9ο ΔΣ Ιωαννίνων 3
4. 10ο ΔΣ Ιωαννίνων 6
5. 18ο ΔΣ Ιωαννίνων 2
6. 19ο ΔΣ Ιωαννίνων 4
7. 20ο ΔΣ Ιωαννίνων 4
8. 24ο ΔΣ Ιωαννίνων 5
9. 25ο ΔΣ Ιωαννίνων 1
10. 26ο ΔΣ Ιωαννίνων 2
11. 27ο ΔΣ Ιωαννίνων 8
12. 1ο ΔΣ Ανατολής 3
13. ΔΣ Ανθοχωρίου 1
14. ΔΣ Βοβούσας 1
15. ΔΣ Βοτονοσίου 1
16. 2ο ΔΣ Ελεούσας 1
17. ΔΣ Ζωοδόχου 1
18. ΔΣ Κεφαλοχωρίου 1
19. 1ο ΔΣ Κόνιτσας 1
20. 2ο ΔΣ Κόνιτσας 1
21. ΔΣ Κουτσελιού 1
22. 3ο ΔΣ Μαρμάρων 6
23. ΔΣ Μπάφρας-Νεοκαισάρειας 1
24. ΔΣ Πεδινής 7
25. ΔΣ Πραμάντων 2
26. ΔΣ Σταυρακίου 4
27. Μύλοι Χρυσοβίτσας (Παράρτημα 1ου ΔΣ Χρυσοβίτσας 1
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Α/Α Σχολική Μονάδα αριθμός λειτουργικών κενών
1. 2ο Ν/Γ Ιωαννίνων 1
2. 3ο Ν/Γ Ιωαννίνων 1
3. 5ο Ν/Γ Ιωαννίνων 3
4. 7ο Ν/Γ Ιωαννίνων 1
5. 13ο Ν/Γ Ιωαννίνων 2
6. 14ο Ν/Γ Ιωαννίνων 2
7. 15ο Ν/Γ Ιωαννίνων 2
8. 17ο Ν/Γ Ιωαννίνων 1
9. 18ο Ν/Γ Ιωαννίνων 2
10. 23ο Ν/Γ Ιωαννίνων 1
11. 31ο Ν/Γ Ιωαννίνων 2
12. 33ο Ν/Γ Ιωαννίνων 1
13. Ν/Γ Αγ. Ιωάννη 1
14. 3ο Ν/Γ Ανατολής 1
15. 6ο Ν/Γ Ανατολής 1
16. Ν/Γ Βουνοπλαγιάς 1
17. Ν/Γ Ελεούσας 1
18. 2ο Ν/Γ Ελεούσας 1
19. Ν/Γ Κουτσελιού 1
20. Ν/Γ Κρανούλας 1
21. Ν/Γ Μηλιάς 1
22. Ν/Γ Μπιζανίου 1
23. Ν/Γ Νεοκαισάρειας 1
24. Ν/Γ Παπίγκου 1
25. Ν/Γ Σταυρακίου 1
26. 3ο Ν/Γ Κατσικά(Παράρτημα 3ου Ν/Γ Κατσικά) 1
27. Ν/Γ Καστρίτσας(Παράρτημα Ν/Γ Κουτσελιού) 1
28. Ν/Γ Μύλων Χρυσοβίτσας (Παράρτημα 1ου Ν/Γ Χρυσοβίτσας) 1
Συνημμένα:
1.Δήλωση τοποθέτησης
2. Απόφαση ορισμού ομάδων σχολικών μονάδων

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π.Ε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ε. ΚΟΛΙΟΣ