Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Πότε θα αρθούν τα capital controls

Πολιτική σταθερότητα, επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και αποκατάσταση της ρευστότητας είναι οι τρεις προϋποθέσεις για να αρθούν τα capital controls τόνισε ο Πρόεδρος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος κ. Φωκίων Καραβίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. 

Οι εκτιμήσεις έγιναν κατά τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, που είχε σήμερα η Διοίκηση της Eurobank, με θέμα την ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Τράπεζας για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, καθώς και τις επιπτώσεις των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων σε σχέση με την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων για τις συναλλαγές τους.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Καραμούζης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Φωκίων Καραβίας, παρέθεσαν γεύμα εργασίας στον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Θεόδωρο Φέσσα και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΕΒ – σύνδεσμος επιχειρήσεων & βιομηχανιών, που εκπροσωπούν τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Από πλευράς της Eurobank συμμετείχαν επίσης οι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι κ.κ. Σταύρος Ιωάννου και Θεόδωρος Καλαντώνης, ο κ. Κώστας Βασιλείου, Γενικός Διευθυντής Corporate & Investment Banking, και ο κ. Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing Εταιρικής Επικοινωνίας και Πελατειακών Σχέσεων Ομίλου. Ο κ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης, παρουσίασε μελέτη με θέμα «Οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, η ελληνική κρίση και ο παράγων Κίνα».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank κ. Ν. Καραμούζης κατά την παρέμβασή του περιέγραψε τις προϋποθέσεις επιστροφής της χώρας σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία, επεσήμανε ότι το μεγάλο κόστος προσαρμογής των Μνημονίων οφείλεται στην αποτυχία μας να υλοποιήσουμε έγκαιρα κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και ένα Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο. Τόνισε δε, ότι η διαμόρφωση πολιτικής σταθερότητας, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και η αποκατάσταση της ρευστότητας αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, το συντομότερο δυνατόν.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας κ. Φ. Καραβίας, ανέπτυξε τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα εν όψει της ολοκλήρωσης των stress tests καθώς και το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών Τραπεζών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών Τραπεζών. Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Eurobank, ο κ. Καραβίας τόνισε, ότι βασικός στόχος και επιδίωξη της Τράπεζας παραμένει η διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρα έχοντας την υποστήριξη των μετόχων της και η συνέχιση της στρατηγικής της για επιστροφή στην ανάπτυξη και την κερδοφορία στηρίζοντας την σύγχρονη οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο κ. Π. Μονοκρούσος παρουσίασε τις βασικές εκτιμήσεις της Eurobank αναφορικά με τις προοπτικές της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι μεσοπρόθεσμα η επιστροφή σε διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα σταθεροποίησης της δυναμικής του χρέους, την οποία ωστόσο επηρέασαν η πρόσφατη επιδείνωση του εγχώριου μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Το τρέχον επίπεδο του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και οι προβλεπόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες (12% του ΑΕΠ το 2020-2030 και περισσότερο από 15% του ΑΕΠ στις επόμενες δεκαετίες σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο) συνηγορούν υπέρ μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους με τη μορφή επέκτασης της διάρκειας των δανείων, περίοδο χάριτος στη πληρωμή τοκοχρεολυσίων και χαμηλότερων επιτοκίων.

Ο «Μέγας Ναπολέων» και το 174 ετών καφενείο του στα Τζουμέρκα

Η συναρπαστική ιστορία ενός από τα παλιότερα καφενεία στην Ελλάδα και ο Ναπολέων Ζάγκλης που άφησε τη ζωή στην Αθήνα και τη δουλειά του σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία για να διατηρήσει μια παράδοση πέντε γενεών στο πανέμορφο χωριό του.



Είναι το πιο ωραίο καφενείο που έχω επισκεφθεί (και έχω επισκεφθεί αρκετά). Σε ένα μελοδραματικά όμορφο χωριό, τους Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα, που ειδικά το χειμώνα μοιάζει ξεχασμένο σε κάποια άγνωστη τρύπα της Μέσης Γης. 174 χρόνια μετά από την ημέρα που ο προ-πάππους του Ναπολέοντα άνοιξε αυτή την πόρτα για υποδεχθεί τους χωριανούς και είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, ειδικά σε μια χώρα που είναι επιρρεπής στην καταστροφή των “λαϊκών μνημείων” της σύγχρονης ιστορίας της και μετατρέπει με αφοπλιστική ευκολία π.χ. ένα φούρνο 150 ετών σε ένα αδιάφορο κατάστημα φασόν. Αλλά πέρα από το κινηματογραφικό σκηνικό που συνθέτουν τα ράφια γεμάτα εκατοντάδες συσκευασίες προϊόντων, το πεντανόστιμο φαγητό που καταφθάνει με φειδώ (όχι από τσιγκουνιά, αλλά γιατί ο Ναπολέων δεν σε αφήνει να παραγγείλεις περισσότερο από αυτό που χρειάζεσαι) και τα αυτοσχέδια γλέντια που στήνονται εδώ αραιά και που, η ομορφιά αυτού του μέρους είναι οι άνθρωποί του. Οι ντόπιοι-σχεδόν μυθιστορηματικοί ήρωες που πίνουν το τσίπουρό τους ατενίζοντας με το ένα μάτι τα χιονισμένα βουνά έξω από το παράθυρο και με το άλλο ένα ματς μπάσκετ στην τηλεόραση – η κυρία Μόνικα στην κουζίνα και ο Ναπολέων, υπέροχος «παραμυθάς», καλλιεργημένος και συνειδητοποιημένος για τον τρόπο ζωής που επέλεξε και τα αισθητικά κριτήρια που υπερασπίζεται και ο οποίος όταν ανοίξει το στόμα του για να τραγουδήσει ηπειρώτικα και βλάχικα σκίζονται τα βουνά στα δύο.


Ναπολέων ποια είναι η ιστορία του καφενείου;  Το καφενείο άνοιξε το 1840 από τον πρo-προπάππου μου. Δεν έχει κλείσει ποτέ και έχουν γίνει ελάχιστες αλλαγές στο χώρο από τότε. Από το 1860 το ανέλαβε ο προπάππους μου που είχε και 40 ζευγάρια βόδια και τα νοίκιαζε για να οργώνουν και ταυτόχρονα έγινε και δερματέμπορος. Είχε και ένα καραβάκι και κατέβαινε από δω με τα δέρματα και τα πήγαινε στο Αγρίνιο για επεξεργασία. Από κει στο Μεσολόγγι και στη συνέχεια ταξίδευε σε διάφορα σημεία για να τα πουλήσει. Συνέλαβε λοιπόν την ιδέα να κάνει καθετοποίηση παραγωγής και έστειλε τον παππού μου στην Τεργέστη για να μάθει βυρσοδεψία και τσαγκαριλίκι ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί τα βόδια με όλους τους τρόπους. Το καράβι μάλλον του το κλέψανε πειρατές. Ένα από τα 16 παιδιά του, αγάπησε μια φτωχή αλλά πανέμορφη κοπέλα από εδώ αλλά ο προπάππους ήθελε προίκα για να εγκρίνει το γάμο. Έτσι ο γιος του, που ήξερε πού κρύβει τα χρήματά του, “έκλεψε” 300 χρυσά ναπολεόνια και τα έδωσε στον πατέρα της φτωχής κοπέλας για να τα εμφανίσει ως προίκα και να γίνει ο γάμος. Ο πεθερός όμως γλυκάθηκε με τα χρήματα και δεν τα έδωσε ποτέ πίσω. Ο προπάππους μου όμως μετά την πειρατεία γύρισε πίσω να πάρει χρήματα από την κασέλα για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του αλλά δε βρήκε τίποτα και έτσι άρχισε η κατηφόρα. Οπότε όλα του τα παιδιά σκόρπισαν σε διάφορα μέρη και έτσι ο παππούς μου αναγκάστηκε να γυρίσει εσπευσμένα από την Τεργέστη, με επιστολή που του έστειλε η προγιαγιά μου, για να συνεχίσει το καφενείο, γιατί όλο του τα αδέρφια είχαν φύγει από το χωριό. Είχε προλάβει να μάθει μόνο τσαγκάρης οπότε άνοιξε εκεί που είναι η κουζίνα τώρα το υποδηματοποιείο “Η Στερεότης”, κράτησε και το καφενείο και έβαλε και λίγο μπακάλικο το οποίο άρχισε να προωθεί ο πατέρας μου περισσότερο γιατί είχε κόσμο.



Και τα κατάφερε με το τσαγκάρικο; Τότε εδώ όλοι φορούσαν τσαρούχια και δεν μπορούσε να βγάλει χρήματα και το μόνο που κατάφερε ήταν να εκπαιδεύσει παιδιά από δω ως τσαγκάρηδες και να φύγουν μετά για να βρουν δουλειές αλλού. Σε μηνιαίο περιοδικό των Τζουμέρκων του 1925 έχω βρει διαφήμιση «Υποδηματοπωλείο Δημητρίου Ζάγκλη Φθήνια-ειλικρίνεια-στερεότης, δοκιμάσατε!». Και ονόμασε το μαγαζί στη μία πλευρά καφεπαντοπωλείο “H ειλικρίνεια” και στην άλλη το τσαγκάρικο “H Στερεότης”. Ήταν ανοιχτό και στην κατοχή και η μπίμπτσα (υπερυψωμένο κελάρι) έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο τότε γιατί χτίσανε την πόρτα της και δεν φαινόταν και έτσι κρύψανε εκεί πολλές οικογένειες όλα τους τα τιμαλφή αλλά και σιτάρι και καλαμπόκι. Ο πατέρας μου πέθανε το 1992 και το κράτησε η μάνα μου μέχρι το 1995 και στεναχωριόμασταν να το αφήσουμε γιατί το μαγαζί αυτό έχει συνδεθεί πολύ με την οικογένεια αφού πήγαινε από πάππου προς πάππου.


Το όνομα Ναπολέων υπήρχε στην οικογένεια; Όχι, ο προ-προπαππούς μου ονομαζόταν Σπύρος, ο προπαππούς μου Γιώργος, ο παππούς μου Δημήτρης και ο πατέρας μου Κώστας. Το όνομά μου ήταν να είναι Γρηγόρης, από τον πατέρα της μητέρας μου, αλλά ο νονός ήθελε να εντυπωσιάσει με ένα παράξενο όνομα και με είπε Ναπολέοντα. Τότε στις βαφτίσεις υπήρχε το έθιμο να μην πηγαίνουν οι γονείς του μωρού στην εκκλησία αλλά να τους ανακοινώνεται το όνομα από τα παιδάκια του χωριού που ήταν στο μυστήριο, τα οποία έτρεχαν να δώσουν τα λεγόμενα “συχαρίκια” και τους κερνούσαν οι γονείς στο άκουσμα του ονόματος λιχουδιές ή και χρήματα. Περίμεναν λοιπόν εδώ στο καφενείο  με στρωμένα τραπέζια για να κάνουν το γλέντι της βάφτισης και όταν άκουσε το όνομα από τα παιδάκια ο πατέρας μου έγινε φασαρία και ήθελε να φύγει από το τραπέζι γιατί νόμιζαν ότι είναι γύφτικο όνομα. Τότε υπήρχε και ο Ναπολέων Ζέρβας αλλά και ο Μέγας Ναπολέων είχε σχέσεις με τον Αλή Πασά, λένε ότι του πουλούσαν κάπες οι ραφτάδες από το Συρράκο. Είχε περάσει και ένας γύφτος από το χωριό που τον λέγανε Ναπολέων και τότε τον γύφτο τον αποκαλούσαν Λιώνη οπότε έμεινε σε μένα το παρατσούκλι Λιώνης στο χωριό.


Πώς πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε εδώ από την Αθήνα και να το συνεχίσετε; Εν μία νυκτί! Και θα γελάσετε με το πώς. Δουλεύαμε και εγώ και η σύζυγός μου στη Unilever 25 χρόνια. Όλοι ξέρανε στην εταιρία ότι υπάρχει ένας Ναπολέων που θέλει να φύγει να πάει στο χωριό του να ζήσει και να κάνει διάφορα, γιατί κάθε μέρα έλεγα “Εγώ αύριο φεύγω”. Μέναμε τότε στο Μενίδι και πήγα το παιδί στο σχολείο στην πρώτη δημοτικού την πρώτη μέρα της χρονιάς και μετά είχαμε συνέλευση γονέων και κηδεμόνων. Και εκεί γινόταν χάβρα Ιουδαίων, της κακομοίρας. Ρωσοπόντιοι, γύφτοι, ένας χαμός. Καθόμουν σε μια άκρη και απορούσα τι γινόταν. Μου λένε κάποιοι που ήταν σε ανάλογη φάση με μένα, συγγνώμη κύριε μπορείτε να προεδρεύσετε; Aν και δεν ήξερα από τέτοια, είπα ας το κάνω γιατί με παρακάλεσαν. Με κοιτούσαν περίεργα οι άλλοι, όσο προχωρούσε η διαδικασία κάτι γινόταν, όσο όμως λασκάριζε γινόταν πάλι χαμός. Εγώ δεν αντιδρούσα αλλά μόνο τους κοιτούσα γιατί φοβόμουνα. Και περιέργως όσο κρατιόμουν να μην αντιδράσω, τόσο προχώρησε η συνέλευση και πήραμε αποφάσεις για τις ανάγκες του σχολείου. Στο τέλος, μου ζήτησαν να μπω μόνιμος πρόεδρος γιατί πρώτη φορά ολοκληρώθηκε η συνέλευση και πάρθηκαν αποφάσεις. Γύρισα στο σπίτι, το συζήτησα με τη γυναίκα μου και το αποφασίσαμε. Της είπα ή το λήγουμε τώρα το παραμύθι και πάμε ή δε θα το κάνουμε ποτέ αλλά ήταν κάτι που και εκείνη επιθυμούσε. Ήταν κατάλληλη εποχή γιατί ο γιος μας μόλις είχε ξεκινήσει σχολείο και έτσι αν φεύγαμε αμέσως δε θα προλάβαινε να συνηθίσει εκεί. Το ανακοινώνω στην εταιρία την άλλη μέρα, μου λέγανε βρε Ναπολέοντα κάτσε, μη φεύγεις αλλά η απόφαση είχε ληφθεί. 25 χρόνια ήμουν στην Αθήνα, από το 1968 στα 18 μου που πήγα για να σπουδάσω έφυγα 43. Στην αρχή η γυναίκα μου με το παιδί μου μένανε στα Γιάννενα και εγώ εδώ, γιατί σχολείο δεν υπήρχε. Όταν ήρθα εδώ ήμασταν 30 κάτοικοι. Στην πορεία φτιάξαμε και έναν παραδοσιακό πέτρινο ξενώνα με 10 δωμάτια που λειτουργεί όλο το χρόνο.


Πόσο δύσκολο είναι να ζει κανείς εδώ; Και από την άλλη πλευρά, τι είναι αυτό που σας ελκύει; Σίγουρα έχει τις δυσκολίες του να ζεις σε ένα τέτοιο τόπο αλλά είναι μεγάλη η ευχαρίστηση να ζεις κοντά στη φύση, να απολαμβάνεις την ηρεμία που σου δίνει αυτός ο τρόπος ζωής, που είναι πολύ διαφορετικός από τη ζωή στην πόλη και ειδικά στην Αθήνα. Εδώ έχω τον ξενώνα, το καφενείο, έχω βάλει και κότες και γουρούνια, έχω και 4 σκυλιά, είναι εντελώς διαφορετικά και ήρεμα. Και νιώθω ότι συνεχίζω και αυτό το μέρος με το οποίο είμαι συνδεδεμένος πολύ. Και ξέρετε, κάποιες φορές κάνουμε και ωραία γλέντια εδώ, αυθόρμητα. Προκύπτει κάποιος να παίζει ένα όργανο και πιάνουμε τα τραγούδια και γλεντάμε ως το πρωί. Είναι πιο απλή η ζωή εδώ αλλά γεμάτη. Έχουμε και τα πανηγύρια μας, όπως τη γιορτή των κτηνοτρόφων που γίνεται στις 26 Ιουλίου, της Αγίας Παρασκευής, όπου μετά τη λειτουργία ακολουθεί γλέντι και προσφέρεται από τους κτηνοτρόφους του χωριού ψητό πρόβατο, γιαούρτι και φέτα.


Εσείς πώς βιώνετε την κρίση; Νιώθετε ότι όλα αυτά είναι κάπου μακριά; Δε γίνεται να νιώσουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι αλλού. Καταρχάς, παίρνουμε τα μηνύματα από τους ανθρώπους που έρχονται εδώ αλλά έχουμε και επαφή με το τι συμβαίνει. Δεν αισθάνομαι ότι όλα αυτά είναι μακριά γιατί μας αφορούν όλους. Όσον αφορά στην εδώ κρίση, έχουμε περιορίσει τις τιμές μας στο φαγητό και στον ξενώνα. Θεωρώ ότι υπήρχε μια νοοτροπία σπατάλης στον Έλληνα, κάτι που παρατήρησα και εδώ στο καφενείο, στις παραγγελίες. Ερχόταν μια παρέα και παρήγγελνε άπειρα φαγητά και όταν τους έλεγα ότι πήραν πολλά και να ακυρώσουν κάτι όλοι χαμογελούσαν και έλεγαν πως δεν πειράζει. Τώρα, ο κόσμος έχει περιοριστεί γιατί δε γίνεται αλλιώς.


Οι Καλαρρύτες στη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν σε ακμή; Πολλοί Καλαρρυτιώτες ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας και στη διάρκεια της επανάστασης υπήρχε σχέδιο να κάνουν επανάσταση το Συρράκο και οι Καλαρρύτες για να κοπεί η δίοδος των Τούρκων από την Ήπειρο. Επαναστάτησαν τελικά, οι Καλαρρύτες τότε είχαν πληθυσμό 5000. Η επανάσταση όμως λόγω αργοπορίας των οπλαρχηγών δεν πέτυχε και η αιφνιδιαστική επίθεση των Τούρκων είχε ως αποτέλεσμα να καεί όλο το χωριό και να γίνει πλιάτσικο. Ό,τι βλέπουμε στο χωριό είναι χτισμένο από το 1830 και μετά. Το χωριό ήταν πλούσιο γιατί όλοι ήταν μεγαλέμποροι της εποχής, εμπορεύονταν μαλλιά και είδη αργυροχρυσοχοΐας, εκκλησιαστικά σκεύη και κοσμήματα. Υπήρχαν επίσης και πολλοί ξυλογλύπτες. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας παιζόταν κανονικό χρηματιστήριο, κυρίως Εβραίοι ερχόντουσαν εδώ, και τζιράρανε τα χρήματά τους στους εμπόρους. Εμπορεύσου το χρήμα μας λέγανε στο έμπορο και την άνοιξη που θα γυρίσεις θα έρθουμε να πάρουμε τα κέρδη μας. Οι Καλαρρυτιώτες είχαν κύρος και τους εμπιστεύονταν γιατί είχαν πολλές δοσοληψίες με τράπεζες και στην Ευρώπη, δεν ήταν τυχοδιώκτες. Όλοι φύγανε όμως προς Επτάνησα, γιατί ξέρανε πού υπήρχε το χρήμα και μοιραίως έφυγαν γιατί δεν τους ένοιαζε πια να είναι στους Καλλαρρύτες. Όπως λέει και ο ιστορικός μόλις έπεσε το πρώτο τουφέκι της επανάστασης, ξεκίνησε η αστυφιλία στην Ελλάδα και γύρισαν οι μισοί πίσω.



Και όσοι έφυγαν; Προκόψανε αλλού; Πολλοί γίνανε βιομήχανοι, βιοτέχνες, ανοίξανε διάφορες επιχειρήσεις στην Αθήνα και στην ελεύθερη πια Ελλάδα, όπως ο Δουρούτης που έφτιαξε το πρώτο εργοστάσιο μετάξης στην Αθήνα και έτσι η περιοχή ονομάστηκε Μεταξουργείο. Ή ο Βούλγαρης πήγε στην Παραμυθιά και μετά στη Ζάκυνθο και από κει στην Ιταλία και βέβαια δεν ήρθε ποτέ ξανά εδώ. Μέχρι τότε το χωριό δεν ήταν κτηνοτροφικό αλλά μετά γέμισε με βοσκοτόπια και έτσι τα σπίτια των εμπόρων που έφυγαν τα αγόραζαν οι κτηνοτρόφοι. Οι κάτοικοι τώρα είναι σχεδόν 20 και υπάρχουν 210 σπίτια. Το 1971 που συμμετείχα στην απογραφή εδώ υπήρχαν 416 σπίτια αλλά ερημώθηκαν. Σκεφτείτε ότι στην Κασαρία Φασούλα, αρχοντικό κτίριο και παρασκευαστήριο τυριών που έχει ερημωθεί πια, υπήρχαν 56 δωμάτια. Και το είχε μάθει ο Αλή Πασάς και είχε έρθει εδώ να το δει για να το γκρεμίσει. Ο ιδιοκτήτης του όμως, για να το διατηρήσει, είπε πως το έφτιαξε για τον Αλή Πασά και το ασκέρι του, για να μένουν όλοι όταν έρχονται και να κάνουν διακοπές.
Και στον εμφύλιο; Στον εμφύλιο δεν πρόδωσε κανείς τον άλλο παρά τις ιδεολογικές διαφορές τους. Ο παππούς μου ήταν παλικάρι με τα όλα του μου λένε (γιατί δεν τον πρόλαβα), γιατί εδώ απέναντι ήταν η χωροφυλακή και αν έβλεπε να συλλαμβάνουν κανέναν κομμουνιστή τους χτυπούσε. Ποτέ όμως δεν υπήρξε διχασμός στο χωριό που είναι παράξενο αλλά ο ένας προστάτευε τον άλλο.
Πώς ένα τόσο δύσβατο μέρος είχε αποκτήσει τόσες εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη; Όλα γινόντουσαν με τα μουλάρια, εδώ είχαν τις οικογένειές του και μένανε αλλά τα προϊόντα τους, πέρα από τους αργυροχρυσοχόους που είχανε εδώ τα εργαστήριά τους, δεν τα εμπορευόντουσαν εδώ. Δηλαδή πήγαιναν με τα μουλάρια στα Αμπελάκια, παίρνανε βαφές και μαλλιά, τα πήγαιναν στα Γιάννενα, από κει παίρνανε υφαντά τα πηγαίνανε στη Θεσσαλονίκη, από κει κάτι άλλο και πάει λέγοντας. Όταν ξεκίναγε την άνοιξη κάποιος από δω με ένα μουλάρι, κατέληγε στο Βουκουρέστι με 300 μουλάρια, γυρνούσαν δηλαδή παντού και συνεχώς αγόραζαν και μουλάρια που τα φόρτωναν εμπόρευμα, τα οποία εν συνεχεία μπορεί και να πουλούσαν. Από το 1880 για να μπεις στην Ελλάδα μέχρι το 1913 που έγινε η απελευθέρωση της περιοχής υπήρχε τελωνείο, στρατώνας και καθαρτήριο, δεν περνούσες αν δε σε ήλεγχαν οικονομικά αλλά και ιατρικά.
Στους επισκέπτες αρέσει το καφενείο; Tι αντιδράσεις υπάρχουν; Όλων των ειδών! Υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει πολύ και έρχονται και ξανάρχονται αλλά υπάρχουν και άλλοι που δεν τους αρέσει. Για παράδειγμα μια κυρία κάποτε μάλωσε με την παρέα της όταν ήρθε εδώ γιατί θεώρησε απαράδεκτο να την φέρουν για φαγητό σε μπακάλικο-καφενείο. Γενικά, με αυτή τη δουλειά έχω συναντήσει πολλών ειδών ανθρώπους και έχω δει και απίθανες συμπεριφορές. Προσβλητικές κάποιες φορές. Αλλά τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν θέση εδώ και δε θέλω να τους σερβίρω, τους αποκρούω ευγενικά.

Καφενείο Άκανθος, Καλαρρύτες, Ιωάννινα, 2659061518, 6972265961

«Διοργάνωση Διασχολικών Επιμορφώσεων - Εργαστηρίων με τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων 1ης και 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Ιωαννίνων»

Ανάληψη υπηρεσίας εκπαιδευτικών αρμοδιότητας Π.Ε. Ιωαννίνων, για το σχολικό έτος 2015-2016

Από τη Διεύθυνση Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 1-9-2015 θα αναλάβουν
υπηρεσία στα Γραφεία της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων
  1. οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη Διάθεση του ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων
  2. οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν οργανικά σε σχολικές μονάδες που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2015-2016 και
  3. οι εκπαιδευτικοί που αποσπάστηκαν από άλλα ΠΥΣΠΕ στο ΠΥΣΠΕ Ιωαννίνων 
Όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί θα αναλάβουν υπηρεσία στη σχολική μονάδα 
που ανήκουν οργανικά.

«Υπηρεσιακές διαδικασίες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ενόψει εκλογών»

Ενόψει της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, και με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην υπηρεσία μας σχετικά με την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και του προσωπικού των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Ε.Α.Ε.) σας γνωρίζουμε ότι ισχύουν οι διατάξεις του άρθρ. 28 παρ. 1, 2 του Ν. 2190/1994 (Φ.Ε.Κ. 28 Α') περί απαγόρευσης υπηρεσιακών μεταβολών σε προεκλογική περίοδο. Η υπηρεσία μας έχει ήδη υποβάλει αίτημα στην Ειδική Τριμελή Επιτροπή του άρ. 28 παρ. 4 του Ν. 2190 του Συμβούλιο Επικρατείας για κατ΄ εξαίρεση αναστολή της απαγόρευσης κατά τα ανωτέρω. Ως εκ τούτου μέχρι την έγκριση του αιτήματος παρακαλούμε όπως αποφύγετε να προβείτε σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή διαδικασία (τοποθετήσεις μετατεθέντων, αποσπασθέντων, μεταθέσεων από σχολική μονάδα σε άλλη σχολική μονάδα και οποιασδήποτε φύσης τοποθετήσεων, προαγωγών, επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων). Στο ίδιο πλαίσιο εμπίπτει και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων αναπληρωτών, ύστερα από την αναγκαιότητα δημοσίευσης σε ΦΕΚ των σχετικών προσκλήσεων. Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις εξαιρούνται από την αναστολή οι πράξεις πειθαρχικής διαδικασίας, διαθεσιμότητας, αργίας, καθώς και οι πράξεις που εκδίδονται σε συμμόρφωση προς δικαστικές αποφάσεις.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ

Πότε ανοίγει το σύστημα για υποβολή αιτήσεων αναπληρωτών (Που βρισκόμαστε)

Όπως αναφέρει ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Δημήτρης Μπράτης, η ενημέρωση που είχε από την αρμόδια Δνση του υπουργείου,είναι ότι υπεγράφη πριν λίγο από την υπηρεσιακή υπουργό παιδείας το αίτημα για εξαίρεση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών από την απαγόρευση της προεκλογικής περιόδου και διαβιβάζεται άμεσα στην τριμελή επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας για έγκριση.
Μόλις η έγκριση δοθεί θα εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο για το πότε θα ανοίξει το σύστημα για υποβολή αιτήσεων αναπληρωτών.Ως τότε αναμένουμε...

Ποια μαθήματα θα αφορούν οι προσλήψεις αναπληρωτών για τα ΕΑΕΠ

Στις επιλέξιμες πράξεις του ΕΣΠΑ εντάσσεται και φέτος «Η Στήριξη των Σχολείων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ)» στα πλαίσιά της πραγματοποιούνται προσλήψεις αναπληρωτών ειδικοτήτων όπως είναι οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής (ΠΕ19 και ΠΕ20), μουσικής (ΠΕ16), αγγλικής (ΠΕ06), φυσικής αγωγής (ΠΕ11), θεατρολόγοι (ΠΕ32), δραματικής Τέχνης (ΠΕ18.41), καλλιτεχνικών (ΠΕ08).
Όπως αναφέρονταν στον οδηγό της πράξης για το 2014-15 οι προσλήψεις γίνονται μετά τη συμπλήρωση ωραρίου των μονίμων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μετά την κάλυψη των αναγκών από το πλεονάζον προσωπικό των ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διατίθεται στη Πρωτοβάθμια εκπαίδευση για συμπλήρωση του υποχρεωτικού ωραρίου διδασκαλίας.
Για τα  σχολεία ΕΑΕΠ πραγματοποιούνται προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους και μειωμένου ωραρίου ( έως 15 ώρες) και το ωράριο τους καλύπτεται με ανάθεση διδακτικών ωρών σε ένα ή περισσότερα Δημοτικά Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με Απόφαση του αρμοδίου οργάνου (ΠΥΣΠΕ). Τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ανωτέρω εκπαιδευτικών είναι αντίστοιχα με εκείνα των αναπληρωτών πλήρους ή μειωμένου ωραρίου των αντίστοιχων ειδικοτήτων που μισθοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Το ΕΣΠΑ στηρίζει τα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και για το σχολικό έτος 2015-16 ενώ εκτιμάται ότι θα προσληφθούν περίπου 2200 – 2300 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων.
Στο Φυσικό αντικείμενο της πράξης αναφέρεται ότι προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός των Δημοτικών Σχολείων ΕΑΕΠ για το σχολικό έτος 2015-16 κρίνεται απαραίτητο να υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
·         Εμπλουτισμός του εκπαιδευτικού δυναμικού των Δημοτικών Σχολείων ΕΑΕΠ με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Εικαστικά, Πληροφορική, Αγγλικά και Φυσική Αγωγή)
·         Υποστήριξη και ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις δυνατότητες αξιοποίησης εκπαιδευτικού υλικού
·         Ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και δημοσιότητας του θεσμού των Δημοτικών Σχολείων ΕΑΕΠ στην κοινή γνώμη και στην εκπαιδευτική κοινότητα
·         Διοικητική και Τεχνική Στήριξη της Πράξης που περιλαμβάνει την υποστήριξη της υλοποίησης της Πράξης, καθώς και την παρακολούθηση και διαχείριση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της.
Καλόγηρος Βασίλειος

8 Τρόποι ενίσχυσης του τονισμού

Μία από τις συνήθεις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με ή χωρίς Δυσλεξία και Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες είναι ο ορθός τονισμός των λέξεων. Το άγχος, η απροσεξία, η δυσκολία συγκέντρωσης, η παρορμητικότητα και η ελλιπής κατανόηση των κανόνων τονισμού μπορεί να είναι μερικές από τις αιτίες στις οποίες οφείλεται το φαινόμενο αυτό. Πολλά παιδιά πιστεύουν πως το τονικό σημάδι είναι περιττό όταν η λέξη είναι ορθογραφημένη. Ενώ για τα παιδιά με Δυσλεξία ο τόνος δεν αποτελεί διαφοροποιητικό στοιχείο της λέξης.
Η δυσκολία αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσα από μία σειρά ειδικών ασκήσεων. Στη συνέχεια παρουσιάζονται 8 τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να μάθει να τονίζει σωστά και να αυτοματοποιήσει τη διαδικασία του τονισμού:
  1. Δώστε στο παιδί να διαβάσει λέξεις από καρτέλες και ζητήστε του να χρωματίσει τον τόνο με έντονο χρώμα. Στη συνέχεια ζητήστε του να κυκλώσει τη συλλαβή που τονίζεται στις ίδιες λέξεις. Όταν το παιδί μπορεί να κάνει με άνεση τη συγκεκριμένη άσκηση με λέξεις, προχωρήστε σε προτάσεις και σε μικρά κείμενα.
  2. Δώστε στο παιδί καρτέλες με λέξεις με μεγάλα γράμματα χωρίς να είναι τονισμένες. Ζητήστε του να τις διαβάσει δυνατά και να σας πει σε ποια συλλαβή τονίζονται. Αντί να χρησιμοποιήσει μαρκαδόρο ή μολύβι δώστε στο παιδί να βάλει αυτοκόλλητα στη θέση του τόνου. Έτσι η διαδικασία τονισμού θα γίνει πιο ευχάριστη.
  3. Σε ένα μαυροπίνακα γράψτε λέξεις και τονίστε όλες τις συλλαβές. Ζητήστε από το παιδί με ένα βρεγμένο πινέλο να σβήσει τους τόνους που δε χρειάζονται.
  4. Δώστε στο παιδί λέξεις ανά ζεύγη, όπως γέρος-γερός, μήνας-Μηνάς, μόνος-μονός, χωρίς όμως να είναι τονισμένες και να συνοδεύονται από την αντίστοιχη εικόνα που θα οπτικοποιεί τη λέξη. Τοποθετήστε τις λέξεις ανά ζεύγη κι από κάτω βάλτε τις αντίστοιχες εικόνες. Ζητήστε από το παιδί να διαβάσει τις λέξεις και να τις τονίσει. Έτσι θα κατανοήσει τη σημαντικότητα του τονικού σημαδιού και πως μπορεί να αλλάξει το νόημα μιας λέξης.
  5. Δώστε στο παιδί λέξεις λάθος τονισμένες και ζητήστε του να τις διορθώσεις και να τις ξαναγράψει σωστά.
  6.  Δώστε στο παιδί μικρά κείμενα χωρίς τονισμένες λέξεις και ζητήστε του να τις τονίσει με μαρκαδόρο ή ξυλομπογιά, διαβάζοντας τες δυνατά η σιωπηρά.
  7. Συνδέστε τη συλλαβή που τονίζεται σε μία λέξη με ένα ακουστικό ερέθισμα, όπως παλαμάκια ή χτύπημα του ποδιού στο πάτωμα.
  8. Οπτικοποιήστε τους κανόνες τονισμού και κολλήστε τους σε εμφανές σημείο στην τάξη ή στο θρανίο του μαθητή.
Φώτης Παπαναστασίου
Ειδικός Παιδαγωγός
MSc Σχολική Ψυχολογία

Πως θα εξοφλήσετε σε 12-24 δόσεις τις οφειλές σας στην εφορία

Του Τάσου Δασόπουλου

Σε 12 δόσεις μπορούν να πληρώσουν φέτος το φόρο τους όσοι έκαναν τις τελευταίες ημέρες την δήλωση τους και βλέποντας το εκκαθαριστικό τους πανικοβλήθηκαν γιατί δεν μπορούν να δώσουν ως την Δευτέρα 31 του μήνα την πρώτη δόση. Αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία - υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις.

Αυτό που χρειάζεται είναι ο φορολογούμενος να αποδείξει την αδυναμία έγκαιρης καταβολής του φόρου με τις προβλεπόμενες δόσεις. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ποσό που θα ρυθμιστεί επιβαρύνονται με ετήσιο ποσοστό προσαυξήσεων 8,5%, ακόμη κι αν είναι μη ληξιπρόθεσμες.

Στην πάγια ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, εφόσον δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (με αναστολή πληρωμής ή με άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).

Μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο οι ληξιπρόθεσμες αλλά και οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις οφειλών που έχουν βεβαιωθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η ρύθμιση χορηγείται άπαξ στον οφειλέτη για τα χρέη του για τα οποία έχει ευθύνη καταβολής. Σε περίπτωση που, μετά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο οφειλέτης μπορεί να τις υπαγάγει κι αυτές στην πάγια ρύθμιση (άπαξ) με τους ίδιους όρους.

Σε όσους υπαχθούν στη ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα καταβολής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Οι οφειλές που προέρχονται από έκτακτη αιτία (π.χ. τα χρέη που δεν προέρχονται από δηλώσεις υποβαλλόμενες περιοδικά, όπως τέλη κυκλοφορίας, χρέη από δάνεια και συμβάσεις, τα χρέη από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής) είναι δυνατό να ρυθμίζονται και σε περισσότερες από 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που μπορούν να φθάσουν μέχρι τις 24.

Πως γίνεται η αίτηση

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr) ή με έγγραφη αίτηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Κατ' εξαίρεση, όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια Υπηρεσία δηλαδή.

Προϋπόθεση για την ένταξη στην ρύθμιση είναι οι οφειλέτες να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας καθώς και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που έπονται της τελευταίας εκκαθαριστικής. Η ανωτέρω προϋπόθεση πληρούται εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα αλλά υποχρεωτικά έως την ημερομηνία της αίτησης τις ανωτέρω δηλώσεις.

Θα πρέπει επίσης όλα τα προηγούμενα χρέη πρέπει να έχουν ρυθμιστεί. Οι αιτούντες πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές οι οποίες δεν υπάγονται στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Μαζί με την αίτηση για οφειλές μέχρι και 50.000 ευρώ ο οφειλέτης θα πρέπει να κάνει μια υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το μηνιαίο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), μεταφορικά μέσα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του (πχ εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κ.λπ.).

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης.

ΠΗΓΗ: www.enikonomia.gr

Χοληστερίνη: Λίγη & καλή!

Το εβδοµαδιαίο ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Δηµοτικά

Σύμφωνα με έγγραφό που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όλοι οι εκπαιδευτικοί, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών και υποδιευθυντών, θα πρέπει να εφαρμόζουν και να τηρούν το προβλεπόμενο, από το άρθρο 9 του Νόμου 2517,(ΦΕΚ 160/1997, τ.Α’), διδακτικό τους ωράριο.
Το εβδοµαδιαίο ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Δηµοτικά σύμφωνα με το άρθρο 9, παρ. 3 του Ν. 2517/97 διαμορφώνεται ως εξής:
- Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ολιγοθέσια (1/θέσια, 2/θέσια, 3/θέσια) δηµοτικά σχολεία, ανεξάρτητα από το βαθµό και το χρόνο υπηρεσίας τους, ώρες είκοσι πέντε (25).
- Εκπαιδευτικοί τετραθέσιων και πάνω δηµοτικών σχολείων, αν έχουν µέχρι 10 χρόνια υπηρεσίας 24 ώρες, αν έχουν από 10 µέχρι και 15 έτη υπηρεσίας 23 ώρες, αν έχουν από 15 µέχρι 20 έτη υπηρεσίας, 22 ώρες, και αν έχουν πάνω από 20 έτη υπηρεσίας, 21 ώρες.
Ωράριο διευθυντών
- ∆ιευθυντές 4θέσιων και 5θέσιων δηµοτικών σχολείων, 20 ώρες.
- ∆ιευθυντές 6θέσιων µέχρι και 9θέσιων δηµοτικών σχολείων, 12 ώρες.
- ∆ιευθυντές 10θέσιων και 11θέσιων δηµοτικών σχολείων, 10 ώρες.
- ∆ιευθυντές 12θέσιων και πάνω δηµοτικών σχολείων, 8 ώρες.
Στο έγγραφο τονίζεται ότι ο εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παραμείνει στο σχολείο πέραν των 6 ωρών.
Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων μπορούν να αναλαμβάνουν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών θεμάτων σε εξαιρετικές και μόνο περιπτώσεις με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά από άλλον εκπαιδευτικό και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την σύνταξη του ωρολογίου προγράμματος. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, στην οποία θα αναφέρονται επακριβώς οι λόγοι που ανατίθεται κάποιο πρόγραμμα στον διευθυντή. Η απόφαση αυτή θα εγκρίνεται υποχρεωτικά από τον οικείο Σχολικό Σύμβουλο. Επιπλέον μπορούν να αναλαμβάνουν την πρωινή ζώνη του ολοήμερου προγράμματος, μόνον εφόσον δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά από άλλον εκπαιδευτικό και δε δημιουργείται πρόβλημα στη διεύθυνση του σχολείου.
Επισημαίνεται ότι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων φροντίζουν ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να καλύπτουν πλήρως το διδακτικό τους ωράριο εντός του προβλεπόμενου 6ώρου (08:00-14:00/10:15-16:15).
Σε περιπτώσεις που πλεονάζουν διδακτικές ώρες εκπαιδευτικών ΠΕ70, αυτές διατίθενται κατά κύριο λόγο για την κάλυψη αναγκών του ολοήμερου προγράμματος και στη συνέχεια για την κάλυψη αναγκών συστεγαζόμενου ή όμορου σχολείου, μετά από σχετική εισήγηση και απόφαση των αρμόδιων οργάνων.
Η συμπλήρωση του ωραρίου σε προγράμματα ολοήμερου σχολείου δύναται να γίνει και από εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
Οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο μπορούν να απασχολούνται μέχρι και της συμπληρώσεως του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου αναλαμβάνοντας την ενισχυτική διδασκαλία. Η ανωτέρω απασχόληση καθορίζεται με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή Π.Ε.
Κατανομή τμημάτων
Προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για την οργάνωση των μεθοδολογικών-παιδαγωγικών ενεργειών τους, η κατανομή των τμημάτων των τάξεων για το επόμενο διδακτικό έτος γίνεται κατά κύριο λόγο, όπου είναι δυνατόν και εφόσον δεν υπάρχουν μεταβολές ή ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου μετά από εισήγηση του διευθυντή του σχολείου και απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
Η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό προβλέπεται στις Φ.3/897/97652/Γ1/25-9-2006, (ΦΕΚ 1507/2006, τ.Β΄) και Φ.3/898/97657/Γ1/25-9-2006,(ΦΕΚ 1507/2006, τ.Β΄) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών-Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σύμφωνα με την με αριθμ. Φ.12/622/129803/Γ1/16-9-2013 (ΦΕΚ 2451,τ.Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση δύναται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός των μαθητών στα δημοτικά σχολεία και των νηπίων στα νηπιαγωγεία με απόφαση του οικείου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό, όπως αυτή ορίζεται στις με αριθμ. Φ.3/897/97652/Γ1/25-9-2006 και Φ.3/898/97657/Γ1/25-9-2006 (ΦΕΚ 1507, τ.Β΄/13-10-2006) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
Επισημαίνεται ότι είναι παιδαγωγικά ορθό ο χρόνος ανάληψης τάξης ή τμήματος από εκπαιδευτικό να μην υπερβαίνει τη συνεχόμενη διετία. Η ανάληψη του ιδίου τμήματος από εκπαιδευτικό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, ειδικά αιτιολογημένη και παιδαγωγικά τεκμηριωμένη και με σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η ανάληψη τάξης από τον ίδιο εκπαιδευτικό πέραν της τριετίας συνεχόμενης ή μη.
Συνιστάται, επίσης, στους εκπαιδευτικούς για παιδαγωγικούς και λόγους δεοντολογίας να μην αναλαμβάνουν τμήματα στα οποία φοιτούν τα τέκνα τους. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δύναται ο Σύλλογος Διδασκόντων, ύστερα από εισήγηση του διευθυντή της σχολικής μονάδας, να αποφασίζει διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη περιπτώσεις ιδιαίτερα ευαίσθητες να αποφασίζει με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των μαθητών, όχι όμως πέραν της διετίας, συνεχόμενης ή μη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση του οικείου Σχολικού Συμβούλου.

31-08-15 Ανάληψη υπηρεσίας εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπ/σης

Χωρίς εκπαιδευτικούς η έναρξη της σχολικής χρονιάς του αιρετού ΚΥΣΠΕ Β.Παληγιάννη

Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.                 
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287                                        

e-mail:paligiannis@hotmail.gr                                             Αθήνα, 31/08/2015
 
 
Μία ημέρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2015-2016 και κανείς δεν γνωρίζει πως θα λειτουργήσουν τα δημόσια σχολεία εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.
Τα κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ξεπερνούν τις 14.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα η σχολική χρονιά ξεκινά με έλλειψη 3.640 ΠΕ70, 1.661 ΠΕ60, 1.161 ΠΕ06, 1.019 ΠΕ08, 806 ΠΕ32, 793 ΠΕ11, 561 ΠΕ19, 311 ΠΕ07, 84 ΠΕ05 και περίπου 3.000 στην Ειδική Αγωγή.
Υπάρχουν περιοχές που οι ελλείψεις δημιουργούν ίλιγγο. Ενδεικτικά αναφέρω, Ηράκλειο: 761 κενά, Πειραιάς: 650, Αιτωλοακαρνανία: 494, Κυκλάδες: 486 κλπ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα επιπλέον κενά που δημιουργήθηκαν σ’ αυτές τις περιοχές μετά τις αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ.
Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός πως έως σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα προσληφθούν αναπληρωτές για την κάλυψη των κενών και πόσα κενά μπορούν να καλυφθούν με βάση τις πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Παιδείας.
Η αλήθεια είναι πως η έλλειψη προγραμματισμού, υπεύθυνης και σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής από την απελθούσα πολιτική ηγεσία έχει ως αποτέλεσμα να ζούμε ένα θρίλερ χωρίς προηγούμενο. Εκτός κι αν οι κύριοι Μπαλτάς και Κουράκης πίστευαν πως σχολεία και θεσμοί μπορούσαν να λειτουργούν χωρίς εκπαιδευτικούς.
Επειδή, δε, είναι σχεδόν βέβαιο πως την 11/09/2015, ημέρα Αγιασμού και έναρξης του νέου διδακτικού έτους, το κουδούνι δεν πρόκειται να χτυπήσει σε πολλά σχολεία, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συμφωνήσουν για την εξασφάλιση πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών αλλά, κυρίως, για μόνιμους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση.
Ταυτόχρονα αφού όλοι διαπιστώνουμε, πως στην κατάσταση που έχει περιέλθει η Παιδεία ημίμετρα δεν αρκούν, θα πρέπει να γίνει επιτέλους ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος, έστω και αν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, με επιχειρήματα και χωρίς κραυγές ώστε επιτέλους ως χώρα να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική αναβάθμισης της εκπαίδευσης για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.
 
Πάντα στη διάθεσή σας
 
 Παληγιάννης Βασίλειος

ΔΑΚΕ/ΠΕ ''Ποιοι θέλουν το Δ.Σ. της ΔΟΕ ασυγκρότητο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;''

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ξενοφώντος 15Α |10551 Αθήνα
 
30.08.2015
 
ΚΡΑΤΟΥΝ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε.
ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Π.Ε.
ΑΝΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΟΛΕΘΡΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 
Σκηνικό απίστευτης υποκρισίας και συνδικαλιστικού θράσους, πολύ χειρότερο και από αυτό του καλοκαιριού του 2013, έχει «στηθεί» από τις παρατάξεις της «προγραμματικής μειοψηφίας» ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, Ε.Ρ.Α., Α.Ε.ΕΚ.Ε. στις συνεχιζόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με αντικείμενο τη συγκρότησή του σε σώμα.
Κατηγορώντας όλους όσους δε στήριξαν την προγραμματική τους σύγκλιση – προϋπόθεση για τη συγκρότηση του Δ.Σ. σε σώμα (όπου επεδίωξαν με την ετερόκλητη συμμαχία τους να καταλάβουν τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ.) με βασική θέση την αποδέσμευση της Ελλάδας από το ευρώ και την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρνούνται τώρα να καταλάβουν οποιαδήποτε θέση στα πλαίσια μιας λειτουργικής συγκρότησης ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία της Δ.Ο.Ε. και επιλέγουν να αφήνουν τον Κλάδο δίχως φωνή την ώρα που η απερχόμενη κυβέρνηση με απόλυτο κυνισμό ετοιμάζει μια χρονιά κόλαση για την εκπαίδευση.
 Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μπορεί να λειτουργεί και να προχωράει στη λήψη και υλοποίηση αποφάσεων δίχως να έχει συγκροτηθεί σε σώμα κάτι που καταδεικνύει πλήρη περιφρόνηση του καταστατικού της Δ.Ο.Ε. και της ισχύουσας συνδικαλιστικής νομοθεσίας (Ν. 1264/82) αλλά και πρόθεση παράνομης λειτουργίας του Δ.Σ. με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το κύρος και τη νομιμότητα των αποφάσεων και των ενεργειών.
Δυστυχώς, με ολέθριο σκηνοθέτη την παράταξη των Παρεμβάσεων και θλιβερούς συνεταίρους την «κρυφοκυβερνητική» Ε.Ρ.Α. και την «όπου φυσάει ο άνεμος» Α.Ε.ΕΚ.Ε. παίζεται με μεγαλύτερο θράσος κι επικινδυνότητα  το «έργο» του καλοκαιριού του 2013.
 Θύματα τότε ήταν οι συνάδελφοι ειδικοτήτων. Στη σημερινή συγκυρία είναι όλος ο κλάδος με πρώτους τους αναπληρωτές συναδέλφους τους οποίους η κυβέρνηση αφού παραμύθιαζε επί μήνες ότι, δήθεν, θα επίλυε τα κρίσιμα ζητήματά που τους αφορούν (προσμέτρηση προϋπηρεσίας από το 2010, άρση διετούς ποινής…) σέρνει τώρα σε ένα απάνθρωπο και ύποπτο  παιγνίδι ταλαιπωρίας και παρανομίας με διαρκείς παρατάσεις προθεσμιών και επαναλήψεις υποβολής δηλώσεων με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη της σκληρής αλήθειας ότι καμία πίστωση δεν έχει εξασφαλιστεί για την πρόσληψή τους.
Επιτέλους, ας σταματήσει η κοροϊδία. Όλοι όσοι, με το όποιο πρόσχημα, αρνούνται να συμβάλλουν στην άμεση συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε σώμα βάζουν πλάτη για να περάσουν αρνητικές για τους εκπαιδευτικούς ρυθμίσεις μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον του 3ου μνημονίου.
Η δήλωση της παράταξης της Ε.Ρ.Α. την τελευταία στιγμή ότι θα δεχόταν να συμμετάσχει σε ένα λειτουργικό Προεδρείο με την προϋπόθεση της συμμετοχής όλων των παρατάξεων ανατράπηκε ευθύς αμέσως από τον εκπρόσωπο της συμπλέουσας προγραμματικά Α.Ε.ΕΚ.Ε. ο οποίος φρόντισε να βάλει προαπαιτούμενα με στόχο τη μη συγκρότηση, ενώ ο άλλος εταίρος (Παρεμβάσεις) συνέχισε στην ίδια γνωστή αντιευρωπαϊκή γραμμή ως προϋπόθεση συμμετοχής στη συγκρότηση.
Η παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε. έχει ήδη πράξει το αυτονόητο χρέος της. Κατέλαβε τη θέση του Προέδρου που της αναλογεί με βάση τη δύναμη των παρατάξεων σε ένα αντιπροσωπευτικό, αναλογικό, διαπαραταξιακό, λειτουργικό Προεδρείο. Δυστυχώς αυτό δεν αρκεί, αφού μόνος ο Πρόεδρος δεν έχει την καταστατική εξουσία ώστε να λειτουργήσει την Ομοσπονδία. Αν η Δ.Α.Κ.Ε. διέθετε τον απαραίτητο αριθμό μελών στο Δ.Σ. δε θα δίσταζε (παρότι δεν είμαστε υπέρ αυτής της πρακτικής) μπροστά στην επικίνδυνη αδιαλλαξία των άλλων παρατάξεων να καταλάβει όλες τις θέσεις του Προεδρείου προκειμένου να λειτουργήσει η Δ.Ο.Ε.
Από εκεί κι έπειτα όλοι όσοι υποκριτικά κόπτονται για το χάος που επικρατεί και την ανάγκη λειτουργίας της Δ.Ο.Ε. δεν έχουν παρά να το αποδείξουν έμπρακτα (έστω και τώρα) στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. αναλαμβάνοντας τη θέση που τους έδωσαν οι συνάδελφοι με την ψήφο τους.
  Όλοι γνωρίζουμε ότι η συγκρότηση θα έχει λειτουργικό χαραχτήρα ώστε να υπάρχει Ομοσπονδία και δε θα σημαίνει  για καμία παράταξη υποχώρηση από τις θέσεις της. Οι θέσεις των παρατάξεων και το έργο της Δ.Ο.Ε. θα δοκιμαστούν στη διαδικασία της λήψης αποφάσεων. Εκτός αν κάποιους τους βολεύει να μη λαμβάνονται αποφάσεις, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία…
Η ευθύνη για τον ακρωτηριασμό της λειτουργίας της Ομοσπονδίας βαραίνει αποκλειστικά όποιον για μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες συμβάλλει στην μη συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και τη φίμωσή του σε τόσο κρίσιμες στιγμές.
 
Τα μέλη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Κικινής Θανάσης
Οικονόμου Τριαντάφυλλος
Ανδρουλάκης Μάνος

Yπεγράφη το αίτημα εξαίρεσης υπηρεσιακών μεταβολών εκπαιδευτικών

Όπως ενημερώθηκα από την αρμόδια Δνση του υπουργείου, υπεγράφη πριν λίγο από την υπηρεσιακή υπουργό παιδείας το αίτημα για εξαίρεση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών από την απαγόρευση της προεκλογικής περιόδου και διαβιβάζεται άμεσα στην τριμελή επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας για έγκριση.
Μόλις η έγκριση δοθεί θα εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο για το πότε θα ανοίξει το σύστημα για υποβολή αιτήσεων αναπληρωτών. Ως τότε αναμένουμε…
Δ. Μπράτης (fb)

Ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών, διευκολύνσεις υπαλλήλων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος

Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ''Ανακοινοποίηση στο ορθό: Λειτουργικές υπεραριθμίες δασκάλων και νηπιαγωγών, για το διδακτικό έτος 2015-2016''

Βάλτε το κάθε μυρωδικό στο κατάλληλο πιάτο

Αν και τίποτα δεν μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε το αγαπημένο μας μυρωδικό όπως και όπου μας αρέσει, υπάρχουν μερικοί κλασικοί και αξεπέραστοι συνδυασμοί που αναδεικνύουν στο έπακρο το υπέροχο άρωμά τους!

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

«Παπαλάμπραινα». Η ληστεία και ο βασανισμός του παπά- Λάμπρου Ζέρβα, που έγινε δημοτικό τραγούδι

Κατακόρυφη πτώση των βάσεων για τα ΑΕΙ – Όλοι οι πίνακες

Δείτε όλους τους πίνακες αναλυτικά
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Κύριο χαρακτηριστικό τους, όπως αναμενόταν, η πτώση των βάσεων περισσότερο σε σχολές της επαρχίας και λιγότερο σε αυτές της υψηλής ζήτησης.

Σήμερα οι τρεις εγκύκλιοι αναπληρωτών. Επτά μέρες η προθεσμία. Επικαιροποίηση αίτησης με νέο πρωτόκολλο

http://xenesglosses.eu/2015/08/simera-oi-treis-egkyklioi-anapliroto/
Όπως ενημερώθηκα πριν λίγο από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου,εστάλησαν σήμερα για δημοσίευση σε ΦΕΚ και οι τρεις εγκύκλιοι πρόσληψης αναπληρωτών(Γενικής,Ειδικής,Μουσικής). Ακυρώνεται η προηγούμενη διαδικασία και προβλέπεται προθεσμία επτά εργάσιμων ημερών,από τη δημοσίευση, για υποβολή αιτήσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ: οι συνάδελφοι μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση ,να τροποποιήσουν την παλιά ή απλά να την επικαιροποιήσουν. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να κάνουν επικαιροποίηση της αίτησης ,παίρνοντας νέο αριθμό πρωτοκόλλου ,από τις Δνσεις Εκπαίδευσης,ακόμα κι αν δεν κάνουν καμία αλλαγή. Δ. ΜΠΡΑΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα:

Δύο πρωινά λάθη που «ναρκώνουν» το μεταβολισμό και βάζουν κιλά

Yπάρχουν δύο θεμελιώδη λάθη που κάνουν οι περισσότεροι με αποτέλεσμα να σαμποτάρουν την προσπάθεια για απώλεια κιλών ή και αυτή της διατήρησης του βάρους.
Ποια είναι αυτά και πώς αντιμετωπίζονται.
Οι περισσότεροι ξεκινούν την ημέρα τους με εντελώς λάθος τρόπο με αποτέλεσμα ο μεταβολισμός τους να επιβραδύνεται και συνεπώς οι καύσεις να ελαττώνονται.
Τα δύο βασικά λάθη που γίνονται το πρωί είναι τα εξής:
1. Δεν γυμναζόμαστε το πρωί
Ερευνητές έχουν αποδείξει ότι η πρωινή γυμναστική είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την απογευματινή ή βραδινή.
2. Αργείτε να φάτε
Οσο περισσότερο αργείτε να φάτε τόσο το χειρότερο.
Αν αφήσετε το στομάχι σας άδειο, ο εγκέφαλός σας θα στείλει μήνυμα στο σώμα σας να εξοικονομήσει ενέργεια κλειδώντας το αποθηκευμένο λίπος.
Πηγή: earthshareme.com

10 φρούτα και λαχανικά που αποθηκεύουμε λάθος

Αγοράζετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα βάζετε στο ψυγείο και λίγες μέρες αργότερα ανακαλύπτετε ότι έχουν χαλάσει. Τι κάνετε λάθος; Ισως δεν τα αποθηκεύετε σωστά, λένε οι ειδικοί.
Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, σε παλαιότερη δημοσίευση στα Νέα εξηγεί ότι τα φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει να αποθηκεύονται μαζί διότι πολλά φρούτα, όπως τα μήλα, εκλύουν ένα αέριο (το αιθυλένιο) που χαλάει γρήγορα τα λαχανικά. Το ίδιο συμβαίνει και όταν τοποθετούνται πλυμένα στο ψυγείο, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Purdue στην Ιντιάνα, καθώς και όταν συμπιέζονται σε αεροστεγώς κλεισμένες σακούλες, με συνέπεια να μην έχουν χώρο να «αναπνέουν».

Ανά είδος, υπάρχουν μερικές ακόμα λεπτομέρειες που έχουν σημασία. Να ποιες είναι:

Ντομάτες. Μην τις βάζετε στο ψυγείο, διότι το κρύο διασπά την κυτταρική δομή τους και αλλοιώνει την υφή τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν αντέχουν σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου, αλλά η ιδανική θερμοκρασία για τη συντήρηση του ψυγείου είναι 4-6 βαθμοί.

Οταν ωριμάσουν στον πάγκο ή στο καλάθι της κουζίνας, καταναλώστε τες αμέσως, ειδάλλως καταψύξτε τες για να τις χρησιμοποιήσετε κάποια στιγμή στο μαγείρεμα.

Αγγούρια. Τα αγγούρια δεν αντέχουν το κρύο. Κάθε θερμοκρασία κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου τα κάνει να χαλάνε πιο γρήγορα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις.

Αν οπωσδήποτε πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο, να τα καταναλώσετε εντός τριών ημερών. Είναι πολύ ευαίσθητα στο αιθυλένιο, επομένως κρατήστε τα μακριά από τις ντομάτες, τα πεπόνια και τις μπανάνες.

Καρότα. Πριν τα αποθηκεύσετε, αφαιρέστε το πράσινο κοτσάνι τους διότι «τραβάει» υγρασία και τα κάνει να μαλακώνουν πολύ γρήγορα. Αν δεν τα καθαρίσετε, βάλτε τα σε ανοικτή πλαστική σακούλα στο συρτάρι των λαχανικών του ψυγείου για 2 εβδομάδες.
Αν τα καθαρίσετε, τα κόψετε ή είναι μικρά (baby-carrots), θα αντέξουν περισσότερο στο ψυγείο μέσα σε δοχείο γεμάτο νερό, το οποίο θα αλλάζετε συχνά. Μην τα βάζετε μαζί με τα μήλα διότι είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο.

Πιπεριές. Να τις τοποθετείτε σε πλαστική σακούλα, εκτός κι αν είναι καυτερές, οπότε πρέπει να τις τυλίξετε με χαρτοπετσέτα ή ρολό κουζίνας.

Να καταναλώνετε τις πράσινες πιπεριές εντός μιας εβδομάδας και τις κόκκινες εντός 3-4 ημερών.
Σκόρδο. Να το αποθηκεύετε σε ανοιχτό δοχείο, σε θερμοκρασία δωματίου, δίχως να βγάζετε τις προστατευτικές ξερές μεμβράνες που το καλύπτουν. Μπορείτε να το αποθηκεύετε μαζί με τα κρεμμύδια.

Κρεμμύδια. Να τα τοποθετείτε σε δίχτυ ή καλσόν κάνοντας έναν κόμπο ύστερα από καθένα και να τα κρεμάτε σε θερμοκρασία δωματίου. Εναλλακτικά, βάλτε τα σε ανοικτό δοχείο στον πάγκο της κουζίνας μαζί με τα σκόρδα.

Κρατήστε τα μακριά από τις πατάτες (θα τις κάνουν να βγάλουν βλαστούς), από το ψυγείο (χαλάει την υφή τους) και από το φως (αλλοιώνει τη γεύση τους).

Πατάτες. Να τις αποθηκεύετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο), σε χάρτινη σακούλα για να «αναπνέουν», μακριά από τα κρεμμύδια και από τα φρούτα (π.χ. μήλα, πεπόνια) που εκπέμπουν αιθυλένιο.

Μήλα και πορτοκάλια. Να τα φυλάτε στο ψυγείο. Τα μήλα αντέχουν έως 6 εβδομάδες και τα πορτοκάλια για 2-3. Τα πορτοκάλια που διατηρούνται εκτός ψυγείου είναι λίγο πιο ζουμερά, αλλά μπορεί να χαλάσουν γρήγορα (σε 3-4 μέρες) αν έχει ζέστη.
Μπανάνες. Να τις τυλίγετε μία μία με πλαστική μεμβράνη για να περιορίζετε την εκπομπή αιθυλενίου και να ωριμάζουν πιο αργά. Οταν φτάσουν στο επιθυμητό σημείο ωρίμασης, να τις βάζετε στο ψυγείο.

ΔΕΗ: Επιστρέφει μέρος των κερδών της στους «καλοπληρωτές»

Στους «καλοπληρωτές» των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος θα επιστρέψει μέρος των κερδών της η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης.
Όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, η σχετικά απόφαση θα ληφθεί εντός της εβδομάδας, ενώ σημείωσε ότι η επιστροφή αυτή στους συνεπείς καταναλωτές θα είναι «κάτι πάνω από το συμβολικό».
Παράλληλα, ανέφερε ότι η επιχείρηση έχει εντοπίσει από τους ελέγχους που πραγματοποιεί, μέσω διασταύρωσης στοιχείων, «πολυτελή κατοικία, ανύπαρκτη πολεοδομικά, η οποία τροφοδοτείται με ρεύμα από διπλανό σπίτι, οικία πολυτελή 500 τετραγωνικών μέτρων που είναι δηλωμένη ως διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων» και μέσα στους επόμενους στόχους της επιχείρησης είναι να προχωρήσει σε καταγγελίες προς άλλες υπηρεσίες, όπως η εφορία και η πολεοδομία.
Επιπλέον, η ΔΕΗ καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να ελέγξει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, οι οποίοι υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.
Από το σύνολο των οφειλών, υπολογίζεται ότι ένα ποσόν της τάξης των 300 εκατ. ευρώ προέρχεται από 450.000 πρώην πελάτες της ΔΕΗ στη Μέση και τη Χαμηλή Τάση (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), οι οποίοι έχουν στραφεί σε άλλη εταιρεία παροχής ρεύματος, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξοφλήσει τη ΔΕΗ.
Η επιχείρηση διεκδικεί νομικά τις οφειλές, αλλά οι αποφάσεις καθυστερούν, επιδεινώνοντας το πρόβλημα ρευστότητας για τη ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ είχε ζητήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) να απαγορεύει την αλλαγή παρόχου αν προηγουμένως δεν εξοφλείται ο λογαριασμός, αίτημα που η ΡΑΕ απέρριψε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΔΕΗ που επιδιώκει αναθεώρηση της απόφασης.

Βγήκαν οι βάσεις 2015 δείτε τις εδώ www.dikaiologitika.gr

Back to school 2015: Πλήρης οδηγός για γονείς

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αγώνας δρόμου για τα κενά. Που εντοπίζει το Υπουργείο τις περισσότερες ελλείψεις

Συντάξεις: “Πόρτα” στις πρόωρες για 80.000 γονείς – Αυξάνονται τα όρια ηλικίας έως 17 χρόνια!

- Θύματα των αλλαγών στο Ασφαλιστικό κυρίως οι μητέρες ανηλίκων
- Τι ισχύει για Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΙΚΑ και ΕΤΑΑ
- Το τρίτο Μνημόνιο φέρνει τα πάνω – κάτω και για τις συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα
ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Μεγάλο θα είναι το σοκ για περίπου 80.000 ασφαλισμένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που μέχρι πρόσφατα είχαν την δυνατότητα να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και να βγουν νωρίς στην σύνταξη έχοντας περάσει τα 50.
Οι χιλιάδες ασφαλισμένοι, - κυρίως μητέρες ανηλίκων θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται σε Κάποιες περιπτώσεις και 17 χρόνια αφού από 01/01/2022 όλοι θα βγαίνουν με πλήρη σύνταξη στα 62 ή στα 67 με 40 χρόνια και με μειωμένη στα 62 με 15ετία.

Οι μητέρες πλήττονται και με τις αλλαγές στο καθεστώς των κατώτατων ορίων όπως επίσης και από το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που πλέον θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 01/01/2015 αλλά και από το αυξημένο πέναλτι του 10% για όποιον βγαίνει με μειωμένη/ πρόωρη.
Πιο αναλυτικά:

Για το Δημόσιο:
Εδώ οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας επηρεάζουν τις μητέρες ανηλίκων που είχαν συμπληρώσει 25 χρόνια ασφάλισης και ανηλικότητα τεκνου έως τις 31/12/2010 αλλά δεν έχουν κλείσει τα 50, ηλικία που θα μπορούσαν να βγουν με πλήρη σύνταξη.
Επηρεάζονται επίσης γονείς ανηλίκων που είχαν συμπληρώσει 25ετία μέχρι 31/12/2011 και 31/12/2012 ακόμα και με εξαγορές πλασματικών χρόνων και κατοχύρωσαν δικαίωμα για συνταξιοδότηση από τα 52 ή τα 55 αντίστοιχα με πλήρη αλλά είναι σήμερα μικρότεροι.
Χαμένες και οι τρίτεκνες μητέρες που είχαν συμπληρώσει 20 χρόνια μέχρι 31/12/2010 και μπορούσαν να βγουν στην σύνταξη άνευ ορίου ηλικίας. Επίσης τρίτεκνοι και άνω που είχαν συμπληρώσει 20ετία μέχρι 31/12/2011 και 31/12/2012 και μπορούσαν να βγουν στην σύνταξη από τα 52 ή τα 55 αντίστοιχα.
Καταπέλτης είναι ο Νομος για τους δημοσίους υπαλλήλους γονείς αναπήρων 67% και άνω για τους οποίους αποκλείεται η δυνατότητα χρήσης του δικαιώματος και για τους δυο γονείς και πρέπει να επιλέξει ένας από τους δυο.

Για ΔΕΚΟ – ΤΡΑΠΕΖΕΣ:
Στα ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών επηρεάζονται γυναίκες μόνο ή χήροι πατέρες. Θα δουν το όριο ηλικίας τους να αλλάζει οι μητέρες ανηλίκων που είχαν συμπληρώσει 25ετία μέχρι 31/12/2010 και μπορούσαν να αποχωρήσουν στα 50 με πλήρη σύνταξη. Επίσης, θίγονται μητέρες ανηλίκων που είχαν συμπληρώσει 25ετία μέχρι 31/12/2011 και 31/12/2012 και κατοχύρωσαν δικαίωμα για σύνταξη από τα 52 ή τα 55 με πλήρη και τα 50 ή 55 με μειωμένη αντίστοιχα.

Το ίδιο ισχύει και για τις τρίτεκνες που μπορούσαν να αποχωρήσουν με όριο ηλικίας τα 50 ή τα 52 ή τα 55 ανάλογα με το έτος κατοχύρωσης. Στα εν λόγω ταμεία οι γυναίκες ασφαλισμένες μπορούν να κάνουν χρήση των γενικών προϋποθέσεων που υπάρχουν στο ΙΚΑ για συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα.

Για το ΙΚΑ
Από την αύξηση των ορίων ηλικίας επηρεάζονται καίρια οι μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ που μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα με 5.500 ένσημα και ανήλικο αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι ανάλογα με το έτος κατοχύρωσης (2010, 2011, 2012) είχαν την δυνατότητα να αποχωρήσουν από το 55ο ή 57ο ή 60ο έτος για πλήρη και 50ο, 52ο ή 55ο για μειωμένη αντίστοιχα.

Για το ΕΤΑΑ
Το όριο ηλικίας τους θα δουν να αυξάνει οι ασφαλισμένες μητέρες του ταμείου νομικών εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα το εν λόγω όριο ηλικίας των 50 ή 55 ή 58 ανάλογα με το έτος κατοχύρωσης.

ΠΙΝΑΚΑΣ
ΗΛΙΚΙΑ 2015 2016
2017 2018 2019 2020 2021 2022
50 55 56,7 58,4 60,1 61,9 63,6 65,3 67
51 55 56,7 58,4 60,1 61,9 63,6 65,3 67
52 55 56,7 58,4 60,1 61,9 63,6 65,3 67
53 56,5 58 59,5 61 62,5 64 65,5 67
54 56,5 58 59,5 61 62,5 64 65,5 67
55 56,5 58 59,5 61 62,5 64 65,5 67
56 57,4 58,8 60,1 61,5 62,9 64,3 65,6 67
57 58,3 59,5 60,8 62 63,3 64,5 65,8 67
58 59,1 60,3 61,4 62,5 63,6 64,8 65,9 67
59 60 61 62 63 64 65 66 67
60 60,9 61,8 62,6 63,5 64,4 65,3 66,1 67
61 61,8 62,5 63,3 64 64,8 65,5 66,3 67
62 62,6 63,3 63,9 64,5 65,1 65,8 66,4 67
63 63,5 64 64,5 65 65,5 66 66,5 67
64 64,4 64,8 65,1 65,5 65,9 66,3 66,6 67
65 65,3 65,5 65,8 66 66,3 66,5 66,8 67
66 66,1 66,3 66,4 65,5 66,6 66,8 66,9 67
67 67 67 67 67 67 67 67 67


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ