Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

Πόσα δισ. ήταν το κόστος των capital controls

Από τη Δευτέρα, αρχίζει η αποκατάσταση της λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών. Ομως, οι «πληγές» των τελευταίων τριών εβδομάδων δύσκολα θα επουλωθούν πλήρως.
Σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι άμεσες συνέπειες στην αγορά, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Και σε αυτό το ποσό, δεν συμπεριλαμβάνεται ο τομέας του τουρισμού.
Σε μία περίοδο αιχμής για το λιανεμπόριο, καθώς οι περισσότεροι κάνουν αγορές πριν φύγουν για διακοπές ενώ ξεκίνησαν και οι θερινές εκπτώσεις στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, χάθηκαν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Ο κλάδος των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης δέχθηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» σε σχετικό δημοσίευμα.
Τις πρώτες ημέρες των ελέγχων κεφαλαίου, ένα μέρος του τζίρου μεταφέρθηκε στα καταστήματα τροφίμων και τα πρατήρια καυσίμων. Αλλά η κίνηση υποχώρησε και σε αυτούς τους κλάδους στη συνέχεια, με αποτέλεσμα να μην μετριασθούν οι συνολικές απώλειες στο λιανεμπόριο.
Σημαντικές απώλειες μετρούν και οι επιχειρήσεις εισαγωγών και εξαγωγών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, τα έσοδα που χάνει η ελληνική οικονομία, εξαιτίας της δυσκολίας υλοποίησης των εξαγωγών, υπολογίζεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή έχουν χαθεί περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό στο οποίο δεν υπολογίζεται το κόστος που μπορεί να έχει για τις επιχειρήσεις η μη έγκαιρη παράδοση εμπορευμάτων στους πελάτες του εξωτερικού.
Ταυτόχρονα, η αξία των προϊόντων σε έλλειψη εξαιτίας των προβλημάτων στις εισαγωγές, εκτιμάται ότι φτάνει στα 600 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, δηλαδή συνολικά στα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, περίπου 4.500 κοντέινερ με πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα είναι μπλοκαρισμένα στα τελωνεία, καθώς οι εισαγωγικές εταιρείες αδυνατούν να προβούν σε συναλλαγή μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Οι εκτιμήσεις αυτές είναι συντηρητικές και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία της Κύπρου. Ομως, ο «κανόνας» της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», είναι πως κάθε ημέρα καθυστέρησης στο εμπόριο προκαλεί μείωση της τάξης του 1% στο σύνολο της εμπορικής κίνησης μίας χώρας.
Εκτός από τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, η τραπεζική αργία και οι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν δραματικές συνέπειες και στα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας. Από τις προβλέψεις του ΔΝΤ, πριν από τις 28 Ιουνίου, αλλά και κατά τη διάρκεια του διαστήματος που ήταν κλειστές οι τράπεζες, όπως και από την αναθεώρηση των εκτιμήσεων της Κομισιόν τα αντίστοιχα διαστήματα, το ΑΕΠ θα είναι τουλάχιστον κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερο.

Κρανιά – κράνα μια ελληνική υπερτροφή, φάρμακο για την καρδιά, τον διαβήτη, το έντερο, την διάρροια, αντιπυρετικό. Οι διαφορές με τα κράνμπερι

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε πως τα κράνα είναι σημαντικής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά ενώ η συνολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο με το οποίο συγκρίθηκαν…
Έρευνες απέδειξαν ότι τα κράνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe) αλλά και βιταμίνη C (103 mg/100 g), καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ (4873 mg/100 g, περισσότερο από φράουλες, πορτοκάλια και ακτινίδια), καροτίνη και τανίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές και στυπτικές ιδιότητες. Αποτελούν τονωτικό του ανθρώπινου οργανισμού και ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα. Τα κράνα περιέχουν την υψηλότερη ποσότητα σε ανθοκυάνες σε σύγκριση με τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα
Oι Αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν για παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, της δυσπεψίας, και της καρδιάς διότι μπορούσε πολλές φορές να θεραπεύει αυτές τις παθήσεις. Ακόμη δίνει ενέργεια στον οργανισμό μετά από σκληρές εργασίες που τον καταπονούν. Τα κράνα επίσης περιέχουν βιταμίνες Α και C και πολλά αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος. Επομένως δε φαίνεται περίεργο που η Κινεζική ιατρική χρησιμοποιούσε τα κράνα για αιώνες.
Τα κράνα βελτιώνουν την όραση και τη μνήμη. Τα αντιοξειδωτικά θωρακίζουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη γήρανση γιατί απομακρύνουν από τα κύτταρα, τις ελεύθερες ρίζες. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιθρομβωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η στεφανιαία νόσος.
Τα Κράνα:
αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C, πηγή βιταμίνης E
περιέχουν ισχυρά φυσικά αντιοξειδωτικά
περιέχουν μηδενικά λιπαρά και χοληστερόλη
Τα κράνα είχαν την υψηλότερη τιμή αντιοξειδωτικής δραστηριότητας. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτών των τιμών παρατίθενται αντίστοιχες τιμές και από άλλα είδη και ποικιλίες νωπών καρπών:
Κράνα Ντούλια1 (μεγαλόκαρπα) 54,8
Κράνα Ντούλια2 (μικρόκαρπα) 100,8
Κράνα Ηλέκτρα 99,6
Κράνα από περιοχή Νάουσας 76,1
Βερίκοκα 3,5
Φράουλες 48,0
Ροδάκινα 7,00 – 17,02
Αχλάδια 20,0 – 29,60
Κεράσια 15,5 – 41,04
Μήλα 7,0 – 32,0
Μούρα μαύρα Κ. Στυλιανίδης 61,6
Βύσσινα 32,5 – 35,3
Η Κρανιά ή και κρανειά ή μαυροβεργιά (επιστημονική ονομασία Cornus) είναι φυλλοβόλο δέντρο (και θάμνος). Ανήκει στα αγγειόσπερμα, στην οικογένειας των Κρανειοειδών (Cornaceae). Χαρακτηρίζεται από πυκνό φύλλωμα. Τα άνθη της είναι κίτρινα με τέσσερα πέταλα και οι καρποί της σφαιρικοί με έντονο κόκκινο χρώμα και ξινή γεύση – ονομάζονται κράνα. Η περίοδος ανθοφορίας της είναι νωρίς την άνοιξη ενώ η περίοδος καρποφορίας της είναι τους φθινοπωρινούς μήνες, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή με μικρή διαφορά στο χρώμα της εσωτερικής από την εξωτερική όψη. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο φυτό στην Ευρώπη.
Η κρανιά είναι πασίγνωστη από την αρχαιότητα, από την εποχή του Ομήρου με το όνομα “Κράνεια”. Στα πολύ παλιότερα χρόνια τα κράνα πρέπει να είχαν κα μαγικές ιδιότητες, αν πιστέψουμε τον Όμηρο που βεβαιώνει ότι η φοβερή Κίρκη παρέθεσε στον Οδυσσέα και την παρέα του, για τροφή, «καρπόν κρανείας και άκυλον βάλανον», κράνα και πουρναρίσια βαλανίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με το Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς ήταν σκληρό και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν μπαστούνια, κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, και τόξα. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς από το ιερό δάσος του Απόλλωνα. H κρανιά αποτελεί ένα πολύτιμο και ενδιαφέρον είδος, καθώς από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, ενώ επειδή δεν έχει πολλούς εχθρούς και ασθένειες, μπορεί να καλλιεργηθεί ως βιολογική καλλιέργεια.
Η κρανιά ανθίζει νωρίς τον χειμώνα (Ιανουάριο-Φεβρουάριο) και η άνθηση διαρκεί περίπου 45-50 ημέρες, ενώ το ξύλο της είναι πολύ σκληρό και έχει μεγάλη αντοχή στη θραύση. Από τα αρχαία χρόνια, λόγω αυτών των ιδιοτήτων του, χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία βελών και δοράτων. Οι καρποί της είναι στυφοί στην αρχή και με την πλήρη ωρίμανση γίνονται εδώδιμοι. Έχουν πολλά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή και ανθοκυάνες) με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα πολύ σημαντικό φαρμακευτικό φυτό. Επίσης, η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α είναι υψηλή. Περιέχουν ακόμη τανίνες, πηκτίνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία όπως είναι ο σίδηρος.
Τα κύρια χημικά συστατικά των κράνων είναι οι ανθοκυάνες που αποτελούν φυτικές υδατοδιαλυτές χρωστικές που ανήκουν στα φλαβονοειδή. Δίνουν στους καρπούς και στα άνθη έντονα χρώματα (πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ, μπλε, κ.λπ.).
Οι καρποί που περιέχουν ανθοκυάνες θεωρούνται προστατευτικοί τόσο για την καρδιά όσο και ενάντια στον διαβήτη. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι τις ημέρες μας τα κράνα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της διάρροιας και των εντερικών παθήσεων λόγω των τανινών που περιέχουν. Επίσης, ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιούνται ως αντιπυρετικά. Σε χώρες της Ασίας, τα κράνα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του διαβήτη.
Στο μεταξύ, πολύτιμο είναι και το ξύλο της κρανιάς, το οποίο και χρησιμοποιείται στην κατασκευή διαφόρων μικροκατασκευών και εργαλείων (μπαστούνια, γκλίτσες, βέργες, πίπες κ.λπ.). Από τον φλοιό προέρχεται κόκκινη βαφή, με την οποία παλαιότερα βάφονταν δέρματα, ενώ με τους καρπούς έβαφαν αβγά. Επίσης παράγεται ένα παραδοσιακό λικέρ.
Tο κράνο συγχέεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με τα ξενόφερτα κράνμπερι (Vaccinium macrocarpon), το οποίο συγγενεύει με το μύρτιλλο. Άλλωστε οι καρποί του κράνμπερι έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα ενώ αντίθετα το κράνο έχει κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς και είναι πολύ πιο πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία.
Η σύγχυση αυτή δυστυχώς έχει φέρει σε δυσμενή θέση τους παραγωγούς κράνου και προϊόντων αυτού καθώς πολλές φορές κυρίως σε καταστήματα delicatessen, κάβες και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούνται κράνμπερι ως κράνα, τα οποία εισάγονται κυρίως από χώρες του εξωτερικού με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους καλλιεργητές.
Το θέμα όπως είναι φυσικό αδυνατίζει τη θέση των καλλιεργητών οι οποίοι παλεύουν για να δώσουν στο κράνο την υπεραξία ενός σούπερ τροφίμου (ενός τροφίμου που συγκεντρώνει δηλαδή πολλά θρεπτικά, όπως η σπιρουλίνα, το ιπποφαές κλπ.).
Η σύγχυση ωστόσο υπάρχει, όχι μόνο μεταξύ των καταναλωτών, αφού με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, ειδικά σε ιστοτόπους με θέματα διατροφής, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι κράνα και κράνμπερις συγχέονται σε τέτοιο βαθμό σαν να πρόκειται για το ίδιο φρούτο!
της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος,

40 δωρεάν εκπαιδευτικοί ιστότοποι με χιλιάδες διαλέξεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια από Διεθνή Πανεπιστήμια

Ανοίγουν οι τράπεζες – Τι προβλέπει η ΠΝΠ για την τραπεζική αργία – Ποιο το καθημερινό & ποιο το εβδομαδιαίο όριο (ΦΕΚ)

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λήγει ουσιαστικά την Δευτέρα η τραπεζική αργία, που είχε επιβληθεί στις 28 Ιουνίου.
Το ημερήσιο όριο αναλήψεων δεν μεταβάλλεται, αλλά μπορούν οι καταθέτες να βγάζουν σωρευτικά μέχρι 420 ευρώ την εβδομάδα.
Επίσης, δεν θα γίνονται αναλήψεις μετρητών με πιστωτική κάρτα.
Οι τραπεζικές εργασίες που θα επιτρέπονται αναφέρονται αναλυτικά στη νέα ΠΝΠ:
–    Από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 λήγει η τραπεζική αργία, η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
-    Επιβάλλεται περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων κατά τα προβλεπόμενα στην παρούσα ΠΝΠ.
-    Από την Δευτέρα δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά καταθέτη (CustomerID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
-    Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα.
-    Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου. 
Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι παράλληλα λειτουργεί στο ΥΠΟΙΚ η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για αιτήματα συναλλαγών πέραν όσων επιτρέπονται από την ΠΝΠ.
Ακόμη, παρατείνονται μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από την λήξη της τραπεζικής αργίας οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στην φορολογική διοίκηση οφειλών και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση, όπως προβλέπεται από την Υπουργική Απόφαση ΠΟΛ.1136/30.6.2015.
Επίσης, στη νέα ΠΝΠ προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
–    Η εφαρμογή των νέων διατάξεων για το ΦΠΑ, που αρχίζει από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015.
–    Η υπαγωγή των ξενοδοχείων στον συντελεστή 6% έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.
–    Η παράταση της προθεσμίας καταβολής του φόρου εισοδήματος έως 31 Αυγούστου, για όσους υποβάλλουν δήλωση μετά την έκδοση της ΠΝΠ.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το ΦΕΚ

Στα ΑΤΜ η Ελλάδα περιμένει καρτερικά – Πώς εξηγείται η υπόμονή των Ελλήνων από ειδικούς

Στην Αθήνα οι τηλεφωνικές κλήσεις στη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία «Κλίμακα» μειώθηκαν κατά 40% τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, γράφει στη «Le Monde» η Φλοράνς Ομπενάς. Η απεσταλμένη της γαλλικής εφημερίδας στην Ελλάδα δημοσίευσε την περασμένη Τρίτη ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την… ψυχοπαθολογία των Ελλήνων σε στιγμές ιστορικές κατά τις οποίες κρίνεται το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Στη δημοσιογραφική έρευνά της συμβάλλουν ψυχίατροι, ψυχολόγοι και εν γένει ειδικοί στην κοινωνική αρωγή επιστήμονες.
Είναι όντως αξιοπερίεργη η διαπίστωση της ξαφνικής μείωσης των τηλεφωνημάτων από ανθρώπους που η απελπισία τούς οδηγεί να σκέφτονται ακόμα και την αυτοχειρία το τελευταίο δεκαπενθήμερο της… απόλυτης τρέλας, με τους Ελληνες στις ουρές των ΑΤΜ για να εξασφαλίσουν το 50άρικο της ημέρας και το ευρωπαϊκό «λόμπι της δραχμής» να πιέζει για Grexit.
«Στην κουλτούρα μας η αυτοκτονία είναι απολύτως καταδικαστέα. Η μοναδική περίπτωση που η οικειοθελής απώλεια της ζωής μας είναι όχι μόνο αποδεκτή αλλά θεωρείται και πράξη γενναία και ένδοξη είναι η αυτοθυσία στη μάχη. Το να θυσιάσει κάποιος τη ζωή του απέναντι στον εχθρό» δηλώνει ο Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος στο Ινστιτούτο του Παιδιού.
Ο έλληνας γιατρός εξηγεί, όμως, ότι μόνο ο πόλεμος του 1940 είχε αποτελέσματα συγκρίσιμα με την κατάσταση που ζούμε σήμερα, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία όσο και την ψυχική υγεία. «Οπότε, για να είμαι ειλικρινής, θα έλεγα ότι ναι, σήμερα ζούμε έναν πόλεμο». Και τα πρώτα θύματα στον πόλεμο αυτόν είναι οι πιο παραγωγικές ηλικίες, οι Ελληνες από 35 έως 55 ετών.
«Μέχρι να ξεσπάσει η κρίση οι ηλικίες αυτές ζούσαν στην 22η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, που είχε καταφέρει να ενταχθεί το 2001 στη ζώνη του ευρώ, στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης» εξηγεί στη γαλλική εφημερίδα ο ψυχολόγος Αρης Βιολατζής, υπεύθυνος της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία «Κλίμακα».
Τα δεύτερα θύματα είναι τα παιδιά. Ο ψυχίατρος Μενέλαος Θεοδωρουλάκης αποκαλύπτει ότι τα τελευταία χρόνια από το ιατρείο του πέρασαν πάμπολλα παιδιά που αισθάνονται ενοχές επειδή θεωρούν ότι τα ίδια αποτελούν ένα «πολύ μεγάλο βάρος για τους γονείς τους». Κατά τον κ. Θεοδωρουλάκη, «τα νέα αυτά απελπισμένα παιδιά στο μέλλον θα εξελιχθούν στην πιο δραματική πτυχή του προβλήματος».
Συλλογική εκτόνωση Πριν από δύο εβδομάδες, αμέσως μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος των τραπεζών τα κέντρα άμεσης βοήθειας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων κατακλύστηκαν από πολίτες με κρίσεις πανικού, με κατάθλιψη, γράφει η ρεπόρτερ της «Le Monde». Ξαφνικά όμως η κατάσταση ηρέμησε εντυπωσιακά! «Οι άνθρωποι συνηθίζουν» διαπιστώνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Δημήτρης Πλουμπίδης.
Αφού παραλλήλισε και ο κ. Πλουμπίδης τη σημερινή κατάσταση με εκείνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρατήρησε ότι «ουδεμία βιαιότητα παρατηρήθηκε έως τώρα στις ουρές των καταθετών μπροστά στα μηχανήματα αυτόματης διανομής μετρητών. Οι άνθρωποι συζητούν μεταξύ τους ευγενικά».
Φαίνεται ότι η αιφνιδιαστική διοργάνωση του δημοψηφίσματος έπαιξε έναν ρόλο συλλογικού κατευνασμού, αναφέρει η «Le Monde». «Ασυνείδητα οι Ελληνες άντλησαν ελπίδα από το δημοψήφισμα. Λειτούργησε σαν βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης που είχε συσσωρευτεί στην ελληνική χύτρα ταχύτητας: εκείνοι που το επιθυμούσαν μπορούσαν να πουν “όχι”, καθώς είχαν την εντύπωση ότι είχαν χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων εδώ και χρόνια» συμπληρώνει ένα άλλο στέλεχος της Γραμμής Παρέμβασης «Κλίμακα».
Ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «όταν οι ελπίδες των ανθρώπων διαψεύδονται, η ψυχική τους κατάσταση επιδεινώνεται σε επίπεδο χειρότερο από εκείνο που θα βρίσκονταν αν δεν είχαν βιώσει τη ματαίωση. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να βρεθούμε σε μια κατάσταση που δεν μπορούμε ούτε να τη φανταστούμε»
Πηγή: tovima.gr

OI ΔΕΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πώς το νέο Μνημόνιο τιμωρεί όσους εντάχθηκαν στις 100 δόσεις και ανατρέπει κάθε στοιχειώδη προστασία του οφειλέτη

Σαρωτικές αλλαγές και στη ρύθμιση των 100 δόσεων επιφυλάσσει το κείμενο με τις ελληνικές προτάσεις που εγκρίθηκε από την ελληνική Βουλή και παρόλο που ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε στην τελευταία συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι θεσμοί επιμένουν να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ετοιμάσει τη σχετική νομοθετική διάταξη και περιμένουν το πράσινο φως προκειμένου να την ενσωματώσουν στο δεύτερο νομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα» το οποίο και πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την...
επόμενη Τετάρτη.

Πρώτη απαίτηση των θεσμών είναι να ενσωματωθεί ρήτρα «πληρωμής τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων» σε όσους μπήκαν στη ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 850.000 φορολογούμενοι που μπήκαν ήδη στη ρύθμιση συνεισφέροντας στα κρατικά έσοδα περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει και να πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές τους και τις δόσεις της ρύθμισης προκειμένου να διατηρήσουν το προνόμιο της διαγραφής προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων που εξασφάλισαν κατά την αίτηση.

Σε διαφορετική περίπτωση (δηλαδή αν δεν πληρώνουν και τα τρέχοντα και τις δόσεις) η ρύθμιση θα χάνεται και το διαγραφέν ποσό προσαυξήσεων και πρόσθετων φόρων θα «αναβιώνει».

Δεύτερη απαίτηση των θεσμών είναι να αυξηθούν τα επιτόκια. Με τη ρύθμιση που πέρασε η πρώην πλέον αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, οφειλές μέχρι 5000 ευρώ ήταν εντελώς άτοκες ενώ από 5000 ευρώ και πάνω προβλεπόταν (και προβλέπεται) πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Τρίτη απαίτηση των δανειστών είναι να επανεξεταστεί αν οι οφειλέτες μπορούν να πληρώσουν το χρέος τους και σε λιγότερες δόσεις. Αυτό βέβαια, είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη καθώς θα πρέπει να επανεξεταστούν όλες οι αιτήσεις από την αρχή και να συγκριθούν με βάση το δηλωθέν εισόδημα.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα πιεστεί από τους δανειστές να ρίξει ακόμη περισσότερο βάρος στους έχοντες συσσωρευμένες οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ αλλά και να περάσει τη διάταξη η οποία ορίζει ότι θα πρέπει θα μειωθεί το όριο προστασίας από τις κατασχέσεις μισθών κάτω από τα επίπεδα των 1500 ευρώ που βρίσκεται σήμερα. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για ηλεκτρονικές κατασχέσεις ακόμη και για πολύ μικρότερα ποσά.

ΠΗΓΗ: ereportaz

Σπιτική σάλτσα ντομάτας με μεσογειακά μυρωδικά

Υλικά

 • 600 γρ ώριμες σφιχτές ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
 • 4 κουταλιές της σούπας ντοματοπολτό, ελαφρά συμπυκνωμένο
 • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
 • 2 καρότα τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
 • 1 κόκκινη πιπερίτσα προαιρετικά
 • 3 κουταλιές της σούπας μεσογειακά μυρωδικά (μαϊντανό, θρούμπι, ρίγανη και βασιλικό) ψιλοκομμένα
 • 1 κλωνάρι σέλινο ψιλοκομμένο
 • αλάτι όσο θέλετε
 • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 • λίγη ζάχαρη
 • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

 1. Χτυπάτε στο μπλέντερ τις ντομάτες. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια τα καρότα και το σέλινο Προσθέτετε τον ντοματοχυμό, τον ντοματοπολτό, την πιπερίτσα και λίγο ζεστό νερό και κατόπιν, αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Σιγοβράζετε 40’-45’ μέχρις ότου η σάλτσα μείνει με το λάδι της.
 2. Αποσύρετε η σάλτσα από τη φωτιά, αφαιρείτε την πιπερίτσα και προσθέτετε το βασιλικό και το μαϊντανό και ανακατεύετε καλά. Με τη σάλτσα συνοδεύετε ζυμαρικά ή γαρνίρετε πίτσες.

Έρχεται τυφώνας από τα μέτρα! Καταργούνται οι 100 δόσεις, τι ισχύει με τον ΕΝΦΙΑ;

Ο τυφώνας των μέτρων θα είναι μεγάλος και αναμένεται να πλήξει το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων.
Εκτός από τα μέτρα που ψήφιστηκαν στο πολυνομοσχέδιο για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους, υπάρχει μια σειρά από φορολογικές παρεμβάσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση αλλά δεν τις περιέλαβε στις διατάξεις που ψήφισε τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Βουλή.
Πρόκειται για:
- την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος των αγροτών.
Οι αγρότες με βάση το σημερινό καθεστώς φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και πρόκειται να εξομοιωθούν με τους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογούνται με συντελεστές 26% έως 33% και βαρύνονται πλέον και με αυξημένη προκαταβολή φόρου 75% (από 55% που ήταν μέχρι χθες).
- την κατάργηση της επιδότησης αγροτικού πετρελαίου και της μείωσης κατά 50% του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης των νοικοκυριών. Τα παραπάνω σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν σε συνδυασμό με το σπάσιμο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Με το "σπάσιμο" θα μειωθεί δραστικά η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και θα αυξηθεί η λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης.
- αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ εφόσον προχωρήσει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Η αναμόρφωση θα γίνει προκειμένου ο φόρος να αποφέρει έσοδα στο δημόσιο ταμείο τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.
- μέτρα για την αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων οφειλετών του δημοσίου οι οποίοι δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Επίσης θα θεσπιστούν κριτήρια προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων για όσους φορολογούμενους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν νωρίτερα την οφειλή τους. Επίσης αναμένεται να αυξηθούν και τα επιτόκια της ρύθμισης που σήμερα είναι μηδέν για οφειλές έως 5.000 ευρώ και 3% για μεγαλύτερες οφειλές.
- αλλαγές στη φορολογική κλίμακα των μισθωτών με την ενσωμάτωση σε αυτήν την αυξημένης πλέον εισφοράς αλληλεγγύης.

Εσύ το ήξερες ότι έχεις χρεωστική κάρτα στο πορτοφόλι σου αλλά ΔΕΝ ξέρεις πως λειτουργεί;

Το αλκοόλ μπορεί να σας βλάψει περισσότερο το καλοκαίρι

Τους καλοκαιρινούς μήνες συνηθίζεται η αύξηση της κατανάλωσης οινοπνευματωδών. Αξίζει λοιπόν να δούμε τις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για το θέμα αυτό.
Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ εκτός από τον κίνδυνο εμφάνισης αλκοολισμού προδιαθέτει για αρτηριακή υπέρταση, παχυσαρκία, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, καρκίνο του μαστού, αλλά και αύξηση των αυτοκτονιών και των ατυχημάτων. 
 
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης η πλήρης αποχή από τα οινοπνευματώδη είναι επιβεβλημένη καθώς υπάρχουν πολλαπλοί βλαπτικοί μηχανισμοί για το έμβρυο.
 
Σημειωτέον οτι δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η στιγμή στην οποία ένας άνθρωπος θα περάσει το κατώφλι του αλκοολισμού.
 
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνοντας τους κινδύνους από το αλκοόλ προτείνει σε όσους δεν πίνουν να μην αρχίσουν να πίνουν. Σε εκείνους που πίνουν συνιστά να συζητήσουν με το γιατρό τους σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο. 
Αν ούτως ή άλλως πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Αυτό σημαίνει κατά μέσο όρο από ένα έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Ως ένα ποτό θεωρούνται 330 ml μπύρας, 120 ml κρασιού, 45 -50 ml από ποτά υψηλής περιεκτικότητας όπως whiskey, vodka, ούζο κλπ.
 
Μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν έδωσαν ενδείξεις για ευνοϊκές επιδράσεις του κρασιού, ιδιαίτερα κόκκινου, στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η πιο γνωστή επίδραση είναι μια μικρή αύξηση της HDL χοληστερόλης. Ωστόσο, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας άλλος αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση της HDL χοληστερόλης. Επίσης φαίνεται να υπάρχει μια ευνοϊκή επίδραση στην μείωση συγκόλλησης των αιμοπεταλίων μειώνοντας  το σχηματισμό θρόμβων και τον επακόλουθο  τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. 
 
Συμπερασματικά, η κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού, ή ενδεχομένως και άλλου ποτού σε αντίστοιχη ποσότητα, αν δεν υπάρχει άλλη αντένδειξη,  μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις, εκτός από τις ιδιαίτερα χρήσιμες στις μέρες μας αγχολυτικές του ιδιότητες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όμως να παραμείνει κανείς μέσα στα όρια της λογικής χρήσης χωρίς να περάσει στην κατάχρηση.

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση πληρωμής του φόρου!

Παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου η ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που θα προκύψει από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ (με την ΠΝΠ για τις τράπεζες), καθώς οι προθεσμίες για την πληρωμή των τριών δόσεων ήταν αρχικά νομοθετημένες για το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.


Όμως, με απόφαση της τέως αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, έχει παραταθεί και η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις 26 Αυγούστου από τις 27 Ιουλίου.

Προς διευκρίνιση είναι εάν η παράταση για την πληρωμή της πρώτης δόσης αφορά και όσους έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση, καθώς όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, η καταβολή της πρώτης δόσης παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου για όσους κάνουν φορολογική δήλωση από την ημέρα δημοσίευσης της ΠΝΠ έως τη λήξη της περιόδου υποβολής.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ανατροπές και μειώσεις έως 45% φέρνει η συμφωνία στις συντάξεις – Πώς αυξάνονται τα όρια (παραδείγματα)

Μεγάλες ανατροπές στις συντάξεις και μειώσεις των συνταξιοδοτικών αποδοχών που μπορούν να φτάσουν έως και το 45% φέρνει η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Ημερησίας», η συμφωνία διαμορφώνει το εξής σκηνικό:
– Σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές σε όσους αποχώρησαν από την εργασία έως 30 Ιουνίου.
– «Ψαλίδι» έως 45% για όσους έχουν 18-20 έτη ασφαλισης και χαμηλές αποδοχές
– Οριζόντιες περικοπές και στις επικουρικές τον Οκτώβριο εάν δεν βρεθούν ισοδύναμα
– Αλλάζει αναδρομικά από το 2011 ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών
– Πολλές εξαιρέσεις από την αύξηση των ορίων.
Παραδείγματα
Η «Ημερησία» περιγράφει επίσης τα εξής παραδείγματα μείωσης στα κατώτατα όρια των συντάξεων:
ΙΚΑ:
α) 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ – Θα καταβάλλεται σύνταξη 420 ευρώ, αντί 640 έως σήμερα
β) 20 έτη ασφάλισης και αποδοχές 500 ευρώ – Η σύνταξη που αναλογεί είναι 270 ευρώ
ΤΕΒΕ:
α) 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία – Θα καταβάλλεται σύνταξη 315 ευρώ, αντί 486 σήμερα
Ακόμη, σύμφωνα με το παράδειγμα περιορισμού πρόωρης συνταξιοδότησης που περιγράφει η εφημερίδα, ασφαλισμένος με 10.500 ημέρες ασφάλισης το 2011, που θα έβγαινε σε σύνταξη σε ηλικία 58 ετών και φέτος είναι 54 ετών, θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί χωρίς «πέναλτι» (-16% στο ποσό της μηναίας σύνταξης), όταν γίνει 60 ετών, καθώς το ηλικιακό όριο αυξάνεται ως εξής:
Την 1/7/2015: Ηλικιακό Όριο 58.5 έτη
Την 1/7/2016: Ηλικιακό Όριο 59 έτη
Την 1/7/2017: Ηλικιακό Όριο 59,5 έτη
Την 1/7/2018: Ηλικιακό Όριο 60 έτη

Ανοίγουν οι τράπεζες τη Δευτέρα με capital controls – Δεν αλλάζει το όριο των 60 ευρώ για τα ΑΤΜ αλλά φτάνει σωρευτικά στα 420 ευρώ την εβδομάδα

Ποιες τροφές προκαλούν κατακράτηση υγρών

Μια μικρή ποσότητα κατακράτησης υγρών (κυρίως νερού) είναι συχνή και φυσιολογική, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Μερικές γυναίκες, μάλιστα, έχουν τόση κατακράτηση υγρών, που προκαλεί διακυμάνσεις στο βάρος τους μέχρι και 2 κιλά σε μία μόνο ημέρα.
Η κατακράτηση υγρών συνήθως είναι πιο εμφανής στα πόδια, τους αστραγάλους και τα χέρια, και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φούσκωμα στην κοιλιά. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στον έμμηνο κύκλο στις γυναίκες, σε προβλήματα υγείας ή φαρμακευτική αγωγή, αλλά και σε ορισμένες τροφές που μπορούν επίσης να επηρεάσουν το πόσο νερό υπάρχει στο σώμα την κάθε δεδομένη στιγμή.
 
Δείτε ποιες είναι αυτές οι τροφές:
 
Αλάτι
 
Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει περίπου 40% νάτριο. Όταν καταναλώνετε πολύ αλάτι, το σώμα σας αραιώνει το νάτριο με νερό και διατηρεί αυτό το πλεόνασμα υγρού.
 
Επεξεργασμένες τροφές
 
Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου. Όλα αυτά τα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε κατακράτηση νερού. Για την εξάλειψη της κατακράτησης νερού που προκαλείται από τη διατροφή σας, θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε κονσέρβες και κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως λαχανικά, σούπες, φαγητά κατσαρόλας και ορεκτικά. Υψηλές ποσότητες νατρίου περιλαμβάνονται επίσης σε κύβους ζωμών, καρυκεύματα και σάλτσες σε σκόνη σε πακέτα, εμφιαλωμένες και κονσερβοποιημένες σάλτσες, σε αποξηραμένα μείγματα σούπας, στο φυστικοβούτυρο και στα μείγματα καρυκευμάτων για το ψήσιμο κρεάτων και πουλερικών. Διαβάστε την ετικέτα όταν αγοράζετε οποιαδήποτε κονσέρβα, κατεψυγμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα και να αποφεύγετε γενικά τις τροφές με υπερβολική περιεκτικότητα σε νάτριο.
 
Τυρί και κρέας
 
Οι περισσότεροι τύποι τυριών και ορισμένοι τύποι κρέατος έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Το επεξεργασμένο τυρί, το τυρί cottage και το μαλακό τυρί για επάλειψη παίζουν σίγουρα κάποιο ρόλο στην κατακράτηση υγρών. Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και γενικά τα αλλαντικά προϊόντα περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου. Το ίδιο ισχύει και για τα κονσερβοποιημένα κρέατα και ψάρια.
 
Όξινο γλουταμινικό νάτριο
 
Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφών που αγοράζετε για την περιεκτικότητά τους σε όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG). Αυτό βρίσκεται συνήθως, όχι μόνο σε κονσέρβες, αλλά και σε κατεψυγμένα προϊόντα και σε πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα ως βελτιωτικό γεύσης. Αποφύγετε τροφές που περιέχουν κάθε είδους υδρολυμένη πρωτεΐνη, επειδή η ουσία αυτή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει MSG.
 

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι αλλαγές μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων

Οδηγίες για την ορθή εφαρμογή των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος περιλαμβάνει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου.

Στην απόφαση διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Αυξάνεται από 26% σε 29% ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και άλλες νομικές οντότητες. Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Αυξάνεται από 80% σε 100% το ποσοστό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ενώ το ίδιο ποσοστό (100%) εξακολουθεί να ισχύει για τις τραπεζικές ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα. Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Αυξάνεται από 55% σε 75% το ποσοστό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που αφορούν τις κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Σημειώνεται ότι ο συντελεστής 75% εφαρμόζεται μόνο για την προκαταβολή φόρου εισοδήματος που βεβαιώνεται με βάση τα κέρδη του φορολογικού έτους 2015.

Επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στο ποσό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κυριότητα ή κατοχή σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων. Αυξάνεται επίσης από 10% σε 13% ο εφαρμοζόμενος συντελεστής για τον υπολογισμό του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Επομένως για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού (άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών), για αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, καθώς και για δεξαμενές κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές), ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα υπολογίζεται πλέον ως το γινόμενο της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την κατοχή ή κυριότητα των ανωτέρω ειδών επί συντελεστή 13%.

Επιπλέον, για τα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των πέντε μέτρων ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης του σκάφους επί συντελεστή 13%. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω αντικειμενική δαπάνη δε λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη για την αμοιβή του πληρώματος. Επίσης, εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης τα ιστιοφόρα σκάφη και πλοία αναψυχής που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στην Ελλάδα εξ’ ολοκλήρου από ξύλο, τύπων τρεχαντήρι, βαρκαλάς, πέραμα, τσερνίκι, λίμπερτυ, τα οποία προέρχονται από ελληνική ναυτική παράδοση. Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής, τα οποία δηλώνονται με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται τα φορολογικά έτη 2015 και μετά.

Διευκρινίζεται ότι για τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επαναπροσδιοριστεί και για το λόγο αυτό, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει εκ νέου πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Επομένως οι φορολογούμενοι που ήδη υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2014 δεν απαιτείται να προβούν σε συμπληρωματική δήλωση.

Αυξάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, που αποκτώνται από 01/01/2015 και μετά. Τα κλιμάκια της εισφοράς των εισοδημάτων μέχρι 30.000 ευρώ, παραμένουν όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την τροποποίηση που πραγματοποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 52 του ν. 4305/2014, δηλαδή εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 συντελεστής εισφοράς 0,7% και από 20.001 έως 30.000 συντελεστής 1,4% επί ολόκληρου του ποσού.

Έτσι τα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, βάσει του συνολικού ατομικού πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος, έχουν ως εξής:

Από 30.001,00 έως 50.000,99: συντελεστής 2% επί ολόκληρου του ποσού.

Από 50.001,00 έως 100.000,99: συντελεστής 4% επί ολόκληρου του ποσού.

Από 100.001,00 έως 500.000,99: συντελεστής 6% επί ολόκληρου του ποσού.

Από 500.001,00 και άνω: συντελεστής 8% επί ολόκληρου του ποσού.

Για τα εισοδήματα φορολογούμενων που είχαν την ιδιότητα βουλευτών, υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων, περιφερειαρχών, δημάρχων, γενικών γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ευρωβουλευτών κλπ., επιβάλλεται ειδική εισφορά με συντελεστή 8% επί ολόκληρου του ποσού του εισοδήματός τους, εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές τους είναι τουλάχιστον ίσες με τις αποδοχές γενικού γραμματέα υπουργείου.

Τέλος να σημειωθεί ότι το ποσό της εισφοράς εξακολουθεί να περιορίζεται αναλόγως, σε κάθε περίπτωση ώστε το εναπομένον εισόδημα μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς να μην είναι μικρότερο από το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του αμέσως μικρότερου συντελεστή στο άνω όριο του προηγούμενου κλιμακίου.

Παιδί και κουνούπια: πώς θα το προστατέψεις;

Τα κουνούπια διεκδικούν δυναμικά τη θέση τους στο καλοκαίρι και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτά. Πώς μπορείς να τα προστατέψεις αποτελεσματικά; Ο Δρ Σπύρος Μαζάνης συμβουλεύει:

Κάθε είδος κουνουπιού μπορεί να προκαλέσει στο παιδί, ανεξάρτητα από την ηλικία του, τρία μικρά ή μεγάλα προβλήματα μετά το τσίμπημα:

1.Να μεταφέρει ιούς ή βακτήρια ικανά να δημιουργήσουν πυρετό, εμετούς, διάροοιες, σύγχυση, ίλιγγο, εγκεφαλίτιδα κ.ά.

2.Να προκληθούν ήπιες ή έντονες αλλεργικές αντιδράσεις τοπικά στο σημείο του τσιμπήματος. Μπορεί να παρουσιαστούν κοκκίνισμα, φουσκάλα, οίδημα, φαγούρα. Σε ευαίσθητα παιδιά μπορεί να πρηστεί η μύτη, τα αφτιά, τα χείλη αλλά και ολόκληρο το σώμα. Σε βαριές περιπτώσεις ένα οίδημα του λάρυγγα μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή του παιδιού.

3. Όσο μικρό κι αν είναι το τσίμπημα, λόγω της φαγούρας μπορεί να εισχωρήσουν μικρόβια από το χώμα, την άμμο, τα έπιπλα, τα ρούχα, την παιδική χαρά κ.λπ. και να εμφανιστεί τοπική ή γενικευμένη λοίμωξη με πυρετό και να απαιτηθεί θεραπεία με αντιβίωση, πολλές φορές και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Είναι λοιπόν καλύτερα να παίρνουμε προληπτικά προστατευτικά μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες.Τα μέτρα αυτά έχουν σκοπό να αποφύγουμε τα τστιμπήματα.

Αντικουνουπικές οδηγίες!

1. Στα νεογνά και στα βρέφη μέχρι 4-6 μηνών επειδή αντεδείκνυται η χρήση φαρμακευτικών αντικουνουπικών βάζουμε επιμελώς μια κουνουπιέρα στην κούνια του παιδιού. Την περνάμε και κάτω από το στρωματάκι του παιδού ώστε να αποκλείσουμε εντελώς την είσοδο εντόμων στο κρεβάτι.

2. Βάζουμε άοσμα εντομοαπωθητικά στο χώρο όλο το 24ωρο αλλά με ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες.

3. Τοποθετούμε σίτες σε παράθυρα, πόρτες αεραγωγούς, τζάκια κ.λπ.

4. Χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα δαπέδου ή οροφής γιατί ο αέρας απομακρύνει τα κουνούπια.

5. Εξαφανίζουμε κάθε παρουσία στάσιμου νερού κοντά στο παιδί όπως ποτήρια, μπιμπερόν, πιπίλες, βάζα, ενυδρεία, ποτίστρες ζώων και πουλιών κ.λπ.

6. Κουρεύουμε το γρασίδι και αποψιλώνουμε φυτά και δέντρα γιατί εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα έντομα.

7. Ποτίζουμε τις πρωινές ώρες και φροντίζουμε να μη μένει στο έδαφος πολλή υγρασία.

8. Στα μεγαλύτερα παιδιά δεν χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητική κρέμα πάνω σε ερεθισμένο δέρμα.

9. Δεν αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους το εντομοαπωθητικό. Δεν βάζουμε εντομοαπωθητικό στα χέρια τους για να μην τα βάλουν στο στόμα.

10. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να ρωτούν τον παιδίατρο αν επιτρέπεται η χρήση των εντομοαπωθητικών κρεμών για τις ίδιες.

Εγκύκλιος για τον ΦΠΑ: Αυτά είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα υπάγονται από τη Δευτέρα στους τρεις συντελεστές

- Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που υπάγονται στους τρεις συντελεστές ΦΠΑ
- Τι καταγράφει σε εγκύκλιό της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου
- Όλες οι αλλαγές που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στη Βουλή
- Κρέατα, ψάρια και γαλακτοκομικά στον μειωμένο συντελεστή του 13%
- Καφές, λάδι, ζάχαρη και λαχανικά στο 23%
- Φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά στον κατώτατο συντελεστή του 6%

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι το νέο καθεστώς θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα και διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
"Ο κανονικός συντελεστής και ο μειωμένος συντελεστής παραμένουν 23% και 13%, αντίστοιχα, ενώ ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%. (Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του καθεστώτος αυτού για τα τουριστικά νησιά θα ισχύσει από 1.10.2015).

Στο μειωμένο συντελεστή 13% συνεχίζουν να υπάγονται τα ακόλουθα προϊόντα:


- Κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από χοιροειδή, προβατοειδή ή αιγοειδή, πετεινούς, κότες, γαλοπούλες και κουνέλια,

- ψάρια, φιλέτα και σάρκα ψαριών, νωπά διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα και από τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια),

- γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,

- φυτά ζωντανά, μοσχεύματα και μπόλια,

- λαχανικά, καρποί και φρούτα βρώσιμα,

- δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας,

- ελαιόλαδο,

- παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών,

- ψωμί

- ζυμαρικά,

- νερά φυσικά,

- φαρμακευτικά προϊόντα,

- καθετήρες, σύριγγες, είδη και συσκευές ορθοπεδικής,

- ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο του Κεφαλαίου 27 του Δασμολογίου,

- είδη για αναπήρους.

Στον κανονικό συντελεστή 23% (από 13%) μετατάσσονται τα ακόλουθα προϊόντα:


- Ορισμένα ζωντανά ζώα,

- κρέατα βρώσιμα, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα από βοοειδή, κρέατα και παραπροϊόντα σφαγίων,

- μαλακόστρακα και μαλάκια (εκτός από χταπόδια, σουπιές και καλαμάρια), συκώτια, αυγά και σπέρματα,

- άνθη,

- καφές, τσάι, ματέ και μπαχαρικά,

- μαστίχα, πηκτικές και πηκτινικές ενώσεις,

- λάδια (εκτός από το ελαιόλαδο),

- παρασκευάσματα κρεάτων, ψαριών, μαλακίων και μαλακοστράκων,

- ζάχαρη και παρασκευάσματα ζάχαρης,

- κακάο και παρασκευάσματα κακάου,

- παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα αλεύρια, τα άμυλα και το γάλα,

- παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων,

- διάφορα παρασκευάσματα διατροφής,

- ξύδια και υποκατάστατα αυτών,

- απορρίμματα βιομηχανιών διατροφής και τροφές για τη διατροφή των ζώων,

- αλάτι και θαλασσινό νερό,

- ορισμένα ραδιενεργά στοιχεία και ισότοπα

- καυσόξυλα,

- λιπάσματα,

- εντομοκτόνα,

- προφυλακτικά,

- σερβιέτες και λοιπά είδη για την υγιεινή της γυναίκας,

- κτηνοτροφικά προϊόντα,

- ορισμένα είδη για αναπήρους

Ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής 6% ισχύει μόνο για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.

Υπηρεσίες που μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή είναι οι ακόλουθες:


- Εισιτήρια εκδηλώσεων

- Τέλη για τη λήψη ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών

- Υπηρεσίες συγγραφέων και καλλιτεχνών

- Υπηρεσίες για τη γεωργική παραγωγή

- Εστίαση

- Υπηρεσίες γραφείων κηδειών

- Οι μη απαλλασσόμενες ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.

Λόγω της κατάργησης της σχετικής απαλλαγής, οι υπηρεσίες που παρέχονται από φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών υπάγονται στο συντελεστή 23%.

Όσον αφορά την έναρξη ισχύος των νέων συντελεστών, αυτή είναι η ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4334/2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ωστόσο, με την από 16 Ιουλίου 2015 ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 20/7/2015».

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015

Παρατείνεται η προθεσμία για υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Εφορία - Έντυπα Ε1 Ε2 Ε3 2015
Παρατείνεται έως τις 26 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα (λήγει στις 27 Ιουλίου) και έως τις 20 Αυγούστου για τις επιχειρήσεις (λήγει στις 20 Ιουλίου).
Η σχετική απόφαση, που φέρει την υπογραφή της Νάντιας Βαλαβάνη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 1500, 17 Ιουλίου 2015).
Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τον προσδιορισμό των ημερομηνιών καταβολής των τριών δόσεων του φόρου, που είναι η τελευταία ημέρα του Ιουλίου, του Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες με νέες υπηρεσίες - Το Σάββατο η ΠΝΠ

Το Σάββατο θα εκδοθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα ανοίξουν από τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα των τραπεζών, οι οποίες λειτουργούσαν από τις 29 Ιουνίου υπό το καθεστώς της «τραπεζικής αργίας».

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί παράγοντες, η ΠΝΠ έχει λάβει ήδη την έγκριση της ΕΚΤ, αλλά πρέπει να υπογραφεί και από τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ημερήσιο όριο των αναλήψεων διατηρείται στα 60 ευρώ, με το προνόμιο όμως της αθροιστικής ανάληψης ανά εβδομάδα.
Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις και τους σπουδαστές στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από την Ελλάδα 5.000 ευρώ το τρίμηνο.
Οι επιταγές θα επιτρέπεται να κατατεθούν και για όσες έχουν λήξει στο διάστημα της τραπεζικής αργίας αποφασίστηκε η Δευτέρα να είναι η πρώτη ημέρα λήξης για το 8ήμερο τακτοποίησης. Επίσης θα επιτρέπεται η προσβασιμότητα στις θυρίδες

Ανασχηματισμός: Νέα κυβέρνηση με Χαϊκάλη και "σκούπισμα" της Αριστερής Πλατφόρμας - Όλα τα ονόματα

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ - Συνεχίζεται σε καθημερινή βάση η πορεία των εκτελούμενων έργων

Από τα κουνούπια δεν γλυτώνει κανείς

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι είναι αδύνατο να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών καθώς τα έντομα αυτά χρησιμοποιούν 3 αισθήσεις για να βρουν τα θύματά τους.
Όπως πιθανότατα όλοι έχουμε καταλάβει, τα τσιμπήματα των κουνουπιών, τώρα το καλοκαίρι, είναι σχεδόν αδύνατον να τα αποφύγει κανείς. Συχνά μάλιστα ακόμα κι αν φοράμε πολλά ρούχα ή έχουμε χρησιμοποιήσει αντικουνουπικά προϊόντα είναι και πάλι πιθανό να νοιώσουμε τα δυσάρεστα τσιμπήματα.
Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια θεωρούν ότι βρήκαν τον λόγο. Τα αιμοβόρα αυτά θηλυκά έντομα οσφραίνονται το διοξείδιο του άνθρακα που βγαίνει όταν εκπνέουμε, μπορούν να μας δουν ακόμα και από απόσταση 15 μέτρων και επίσης να νοιώσουν τη θερμοκρασία του σώματός μας.
Έτσι, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα κι αν καταφέρναμε να γίνουμε αόρατοι εκείνα και πάλι θα μας έβρισκαν. Προφανώς λοιπόν δεν μπορούμε να κρατάμε την αναπνοή μας συνέχεια ώστε να μην μας ανακαλύψουν αλλά σίγουρα το να μένουμε καμουφλαρισμένοι βοηθάει πολύ.

Πώς να βγάλω περισσότερο χυμό από το λεμόνι;

Συνήθως όταν στύβουμε ένα λεμόνι, ο χυμός του δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Για να πάρουμε το μέγιστο δυνατό υγρό που περιέχει το λεμόνι, δεν έχουμε παρά να το κυλήσουμε με τις παλάμες μας πάνω στον πάγκο της κουζίνας, πιέζοντάς το. Εναλλακτικά, πριν το κόψουμε μπορούμε να το βυθίσουμε σε ένα μπολ με ζεστό νερό ή να το ζεστάνουμε για λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων.

«Βόμβα» στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων! Καταργείται η θεμελίωση με 25ετία – Τι φέρνει το νέο μνημόνιο

Διπλή ανατροπή για τις συντάξεις όλων των ασφαλισμένων και κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων ήρθε στο «και πέντε» της ψήφισης των πρώτων μέτρων του νέου Μνημονίου.
Για το θέμα είχε γράψει η aftodioikisi.gr, αναφερόμενη συνολικά για τις αλλαγές στις συντάξεις που θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής οι πολίτες.
Με διάταξη της τελευταίας στιγμής, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015. Η σχετική ρύθμιση που προβλέπεται στο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/10) ανατρέπει τα θεμελιωμένα δικαιώματα καθώς από το νέο σύστημα δεν θα εξαιρεθούν όσοι έχουν συμπληρώσει και την ηλικία και το χρόνο ασφάλισης πριν από το 2015, και βάσει του νόμου 3863 είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν και μετά το 2015, χωρίς όμως να τους επηρεάσουν οι αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης, τονίζει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθέρος Τύπος».
Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που θα ισχύσει για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αιτήσεις αποχώρησης από την 1η/1/2015 και μετά, προβλέπει ότι το τελικό ποσό θα είναι το άθροισμα τριών επιμέρους «συντάξεων»:
1. Ενα τμήμα σύνταξης θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλισμένοι μέχρι τις 31/12/2010 και θα υπολογιστεί με ό,τι προβλέπει η νομοθεσία του κάθε Ταμείου, δηλαδή θα υπολογιστεί με το «παλιό σύστημα».
2. Ενα τμήμα σύνταξης θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά και θα υπολογιστεί με μειωμένους συντελεστές και με βάση τις εισφορές και τις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων από το 2011 μέχρι το έτος που συνταξιοδοτούνται. Αυτό είναι η αναλογική σύνταξη και το ποσό είναι συνάρτηση του χρόνου ασφάλισης, των αποδοχών και των εισφορών που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι από το 2011 και μετά.
3. Ενα τμήμα σύνταξης θα είναι από το βασικό ποσό των 360 ευρώ, που όμως δεν θα είναι ολόκληρο, αλλά θα αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης που έχουν οι εργαζόμενοι μετά το 2011 και θα διαιρείται με τα συνολικά έτη ασφάλισης που έχουν κατά τη συνταξιοδότησή τους. Για παράδειγμα, εργαζόμενος που συνταξιοδοτείται με 30 έτη, εκ των οποίων τα 5 από το 2011 ως το 2015, θα πάρει τα 5/30 από τη βασική των 360 ευρώ, δηλαδή θα πάρει 60 ευρώ.
Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με κριτήριο το πότε υποβάλουν «αίτηση αποχώρησης» οδηγεί στην ουσία στην κατάργηση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με βάση την 25ετία και μετά την ανατροπή στον υπολογισμό της σύνταξης έρχονται και ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή ως την επόμενη Τετάρτη 22 Ιουλίου.
Στο Δημόσιο το κριτήριο για τον υπολογισμό της σύνταξης είναι το έτος θεμελίωσης, δηλαδή οι υπάλληλοι παίρνουν σύνταξη με τον τρόπο υπολογισμού που ισχύει το έτος που συμπληρώνουν την 25ετία. Η πλειονότητα των υπαλλήλων λοιπόν έχουν συμπληρωμένη την 25ετία ως το 2014 και, ως εκ τούτου, ακόμη και αν υπέβαλαν αίτηση μετά το 2015 που ισχύει το νέο σύστημα, δεν θα επηρεάζονταν από τις αλλαγές.
Με τη διάταξη – αστραπή όμως που ψηφίστηκε στη Βουλή, το κριτήριο για τον υπολογισμό των συντάξεων και στο Δημόσιο, όπως και σε όλα τα άλλα Ταμεία, δεν θα είναι το έτος που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά η ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Ετσι όποιος κάνει αίτηση από την 1η/1/2015 και μετά, θα πάρει σύνταξη με το νέο σύστημα.

Ραγδαίες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα – Η Eurobank εξαγοράζει τα καταστήματα της Alpha στη Βουλγαρία

Αρχίζει το «παιχνίδι» με τις ελληνικές τράπεζες καθώς όλα δείχνουν ότι η τραπεζική αργία, αλλά και τα capital controls, αναμένεται να αλλάξουν δραστικά το τραπεζικό τοπίο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση η Eurobank προχωράει σε εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Alpha Bank στη Βουλγαρία έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ θα προχωρήσει η Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, σήμερα το απόγευμα πρόκειται να συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των δυο τραπεζών για να επικυρώσουν τη συναλλαγή.
Με την εξαγορά αυτή η Eurobank αποκτά ένα επιπλέον δίκτυο 83 καταστημάτων τα οποία προστίθενται στα 180 καταστήματα που έχει η Eurobank στη Βουλγαρία (ελέγχει την Postbank, δηλαδή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Βουλγαρίας). Με την εξαγορά αυτή η Eurobank θα γίνει η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία.
Σημειώνεται ότι η Eurobank αποκτά επιπλέον 245 εκατ. ευρώ σε καταθέσεις και 425 εκατ. ευρώ σε δάνεια.
Η συναλλαγή αυτή είναι εξαγορά αντί τιμήματος 1 ευρώ των εργασιών της Alpha Bank από την Postbank, θυγατρική της Eurobank στη Βουλγαρία, και δεν συνιστά ενοποίηση των θυγατρικών των δυο ελληνικών τραπεζών στη Βουλγαρία.
Αυτή η συναλλαγή είναι προφανώς προάγγελος δραστικών αλλαγών συνολικά στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΣΩΜΑΤΟΣ-ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΥΨΟΥΣ ΠΑΙΔΙΟΥ-ΘΕΡΜΙΔΟΜΕΤΡΗΤΗΣ

Παρατείνεται μέχρι την Κυριακή η τραπεζική αργία – Τι αλλάζει από Δευτέρα

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι, με Υπουργική Απόφαση, παρατείνεται έως και 19 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξουν τα υποκαταστήματα όλων των τραπεζών, παραμένει ωστόσο το όριο ανάληψης των 60 ευρώ την ημέρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πολίτες θα μπορούν, αντί να παίρνουν καθημερινά 60 ευρώ, να λαμβάνουν σωρευτικά τα ποσά που δικαιούνται, προκειμένου να μη δημιουργούνται ουρές στα καταστήματα ή στις αυτόματες ταμειακές μηχανές (ΑΤΜ). Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης δεν προσέλθει μία ημέρα για ανάληψη 60 ευρώ, θα μπορεί την επομένη να λαμβάνει 120 ευρώ.

Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Αναλυτικά οι όροι & οι προϋποθέσεις εγγραφής (προκήρυξη)

Δημοσιεύτηκε η επίσημη προκήρυξη του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2015-2016» για την εισαγωγή βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015 και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η Τρίτη 18 Αυγούστου 2015 και ώρα 14.00. Η αίτηση συμμετοχής θα διατίθεται ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ από την Τρίτη 4 Αυγούστου 2015 και θα αποστέλλεται μόνο ταχυδρομικά.

Μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων στα Μηχανογραφικά Δελτία ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2015

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Φ.253/21812/Β6/15-2-2013 Υ.Α. (ΦΕΚ 358Β΄/2013) μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και εντός καθοριζόμενου χρονικού διαστήματος, επιτρέπεται μόνο η μερική ή ολική ανάκληση της δήλωσης προτιμήσεων.

Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, το υπουργείο Παιδείας όρισε προθεσμία ως και την Τρίτη 21/7/2015, μέσα στην οποία υποψήφιοι που υπέβαλαν εμπρόθεσμα το μηχανογραφικό τους δελτίο, μπορούν να ζητήσουν μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων.
Δηλαδή, με αίτηση-υπεύθυνη δήλωση οι υποψήφιοι, μπορούν να ζητήσουν ΜΟΝΟ να διαγραφεί κάποια/κάποιες από τις προτιμήσεις τους και όχι βέβαια να αλλάξουν τη σειρά των προτιμήσεων ή να προσθέσουν νέες προτιμήσεις.
Για την υλοποίηση της διαδικασίας, όσοι υποψήφιοι τυχόν επιθυμούν μερική ή ολική ανάκληση προτιμήσεων, πρέπει να υποβάλουν στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα.
Η μορφή της υπεύθυνης δήλωσης δίνεται με το συνημμένο υπόδειγμα και θα πρέπει μέχρι και την Τρίτη 21/7/2015 (ημερομηνία ταχυδρομικής σήμανσης) να αποσταλεί
α) και με ΦΑΞ στον αριθμό 210-3442098 και
β) με ταχυμεταφορά (courier),στην ταχυδρομική διεύθυνση: Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων Τμήμα Α’, Αν. Παπανδρέου 37, Μαρούσι, ΤΚ 15180, γραφείο 0082.
Για το συνημμένο υπόδειγμα, πατήστε εδώ. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα γίνει δεκτή καμία αλλαγή στα μηχανογραφικά δελτία.
Η εφαρμογή θα κλειδώσει και θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων.
Οι υποψήφιοι που έχουν ήδη οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο θα έχουν πλέον πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, μόνο για να βλέπουν την οριστικοποιημένη μορφή του μηχανογραφικού δελτίου, το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

Στον υπουργό ρίχνει την ευθύνη ο Τ. Κουράκης για την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

Μία ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη σχετικά με την επιλογή των 13 Πριφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια στην άλλη πλευρά του 3ου ορόφου του υπουργείου Παιδείας που είναι εγκατεστημένοι οι συνεργάτες του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά.
Ο Τάσος Κουράκης στην ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι « το Υπουργείο ξεκαθαρίζει -για ακόμη μια φορά- ότι ενήργησε νόμιμα και με βάση τον ισχύοντα νόμο. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη στην κείμενη νομοθεσία διαδικασία επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης (άρθρο 12 παράγραφος 1 περίπτωση α’ εδάφιο δεύτερο του ν. 3260/2004 (Α΄ 151), η επιλογή τους γίνεται αποκλειστικά από τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (σ.σ. Αριστείδη Μπαλτά) από κατάλογο υποψηφίων που συντάσσεται από την αρμόδια υπηρεσία, και στον οποίο περιλαμβάνονται υποψήφιοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ).
Το esos υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την απόφαση για τις αρμοδιότητες οι Περιφερειακοί Διευθυντές ανήκουν στην αρμοδιότητα του Τάσου Κουράκη.
Αλλωστε η απόφαση με την οποία επιλέχθηκαν οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης , υπογράφηκε από τον Τάσο Κουράκη ( ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Πότε το γεύμα στο εστιατόριο είναι πιο ανθυγιεινό από τα fast food

Η κοινή πεποίθηση όλων μας είναι πως το γεύμα σε ένα εστιατόριο είναι πολύ ανώτερο από εκείνο σε μία καντίνα ή σε ένα κατάστημα με “γρήγορο φαγητό” (fast food). Είναι όμως έτσι;
Σε αυτό το ερώτημα θέλησαν να βρουν επιστημονική απάντηση ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ και ανέλυσαν δεδομένα της περιόδου 2003-2010 από National Health and Nutrition Examination Surveyμεγάλη πανεθνική έρευνα που έγινε στην χώρα (National Health and Nutrition Examination Survey) που έγινε σε 18.000 Αμερικανούς πολίτες.
 
Στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση  European Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές αποκαλύπτουν ότι οπουδήποτε και αν αποφασίσει κανείς να γευματίσει, οτιδήποτε και αν παραγγείλει, καταλήγει να καταναλώνει περίπου 200 θερμίδες περισσότερες από ό,τι αν γευμάτιζε στο σπίτι του.
 
Από ορισμένες απόψεις το γεύμα σε εστιατόριο φαίνεται να είναι λιγότερο υγιές από ό,τι το φαγητό σε κατάστημα fast food. Ενώ μπορεί να παίρνετε περισσότερες θρεπτικές ουσίες (όπως βιταμίνες, κάλιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ανάλογα με το τι μπορείτε να παραγγείλετε) είναι επίσης πιθανό να καταναλώνετε περισσότερο νάτριο (sodium) και θερμίδες (calories).
 
 
Πώς γίνεται αυτό; Επειδή, σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο τείνουμε να “πιεζόμαστε” περισσότερο να φάμε όλο το φαγητό που μας σερβίρουν, ενώ αυτό δεν το κάνουμε με το “πρόχειρο” και “γρήγορο” φαγητό.
 
 
Αντίστοιχα ήταν τα συμπεράσματα και άλλης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition, η οποία έδειξε ότι η θερμιδική κατανάλωση των ανθρώπων στα εστιατόρια αυξάνεται σημαντικά.
 
 
Δείτε την τεράστια διαφορά μεταξύ των fast food και του πλήρους γεύματος σε εστιατόριο, όσον αφορά την κατανάλωση χοληστερόλης!
 
 
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αναρωτηθείτε τι είναι πιο υγιεινό για εσάς, να πάτε σε εστιατόριο ή να... παραγγείλετε σουβλάκια, μην βιαστείτε να δώσετε την (μέχρι πρότινος) προφανή απάντηση...
 

Μην προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τους πάντες - Κινδυνεύετε από ψυχική ασθένεια

Το  scope creep (πεδίο ερπυσμού) είναι όρος της Ψυχολογίας με τον οποίο περιγράφεται μία ψυχολογική κατάσταση που πολλοί μπορεί να υποφέρουν από αυτήν αλλά να μην το γνωρίζουν. Είναι αυτοί που φορτώνονται όλη την δουλειά σε σημείο κάποια στιγμή να χάνουν τον έλεγχο και να καταρρέουν…  
Πρόκειται για μία ψυχολογική κατάσταση πολύ ύπουλη, που εκδηλώνεται σιγά-σιγά. Τόσο αργά που στην αρχή δεν το καταλαβαίνουμε. Ασχέτως του είδους της εργασίας μας, αρχίζουμε να αναλαμβάνουμε όλο και περισσότερη δουλειά, οι άλλοι μας δίνουν όλο και περισσότερα πράγματα να κάνουμε και λίγο-λίγο αναλαμβάνουμε ευθύνες και εργασία που έπρεπε να κάνουν οι άλλοι. 
 
Φτάνουμε να γίνουμε ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, αυτός που όλοι τον εκμεταλλεύονται και τελικά ο μοναδικός που «τρέχει» για όλους τους άλλους. Στο τέλος όμως οι δουλειές μας ξεπερνούν, γίνονται τόσο πολλές που χάνουμε τον έλεγχο, τρέμουμε από τον φόβο ότι θα κάνουμε κάποιο λάθος, δεν μπορούμε πια να ανταποκριθούμε και το αποτέλεσμα είναι νευρικός κλονισμός.
 
Οι άνθρωποι που μπορούν να «κυλήσουν» στο «πεδίο ερπυσμού» είναι αυτοί που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και όσοι προσπαθούν πάντα να ευχαριστήσουν τους πάντες γιατί πιστεύουν ότι μόνο τότε θα τους δώσουν σημασία, θα τους κάνουν παρέα ή θα τους αγαπούν. Η καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ναβάρρα, Marie-Anne Reynell, η οποία δούλεψε πολύ πάνω στο scope creep, επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος για να βγει κανείς όσο είναι νωρίς από αυτή την κατάσταση είναι να είναι ρεαλιστής ως προς το πόση δουλειά μπορεί να βγάλει, να μάθει να βάζει όρια και να κερδίζει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των άλλων με διαφορετικό τρόπο.

Επικίνδυνα για τα μικρά παιδιά κάποια κινέζικα παιχνίδια

Παιχνίδια και υλικά ζωγραφικής (κηρομπογιές) από την Κίνα μπήκαν στο μικροσκόπιο του διεθνούς οργανισμού Υγείας Environmental Working Group (EWG) και τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας είναι ανησυχητικά. 
Πολλές κινεζικές μάρκες βρέθηκε ότι περιέχουν αμίαντο, ένα καρκινογόνο μέταλλο που χρησιμοποιείται εκτενώς σε κηρομπογιές και σε σκόνες που εφαρμόζονται στη σήμανση για την διερεύνηση και εξιχνίαση εγκλήματος (αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων). 
 
Λόγω της πολύ σοβαρής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει ο αμίαντος, ειδικότερα στα παιδιά, ο EWG ζήτησε την απαγόρευση της χρήσης τους.
 
Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές από το EWG ανέλυσαν προσεκτικά 28 μάρκες (μαζικής παραγωγής ή αλλιώς “no name”) σε κηρομπογιές και παιδικά σετ ανάλυσης δακτυλικών αποτυπωμάτων από καταστήματα λιανικής, αλλά και διαδικτυακής πώλησης. Τα δείγματα αυτά διαβιβάστηκαν στο Ινστιτούτο επιστημονικής ανάλυσης Greensboro, για έλεγχο.
 
Η ανάλυση έδειξε ότι 4 από τα 28 κουτιά με κηρομπογιές περιείχαν αμίαντο. Επιπλέον, αμίαντος βρέθηκε σε δύο από τα 21 σετ παιχνιδιών για δακτυλικά αποτυπώματα. Αν και δεν προσδιορίστηκαν τα ακριβή επίπεδα αμιάντου, οι ερευνητές επισήμαναν ότι αυτί είναι άνευ σημασίας, επειδή δεν υπήρχε κανένα “ασφαλές” επίπεδο έκθεσης στον αμίαντο, αφού και μόνο η παρουσία αμιάντου καθιστά κάθε υλικό πολύ επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
 
Η έκθεση στον αμίαντο, ακόμη και για διάστημα μόλις μερικών ημερών, έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί μεσοθηλίωμα (ένα είδος καρκίνου) στους ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Επαγγελματικής Ασφάλειας & Υγείας (Office of Occupational Safety & Health Administration - OSHA) των ΗΠΑ.
 

Μεγάλες αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – Ποια ταμεία ενοποιούνται και ποιες εισφορές αυξάνονται

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή με 39 απώλειες από το ΣΥΡΙΖΑ και, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, περιλαμβάνει σοβαρές αλλαγές στις συντάξεις που θα λαμβάνουν από εδώ και στο εξής οι πολίτες.  Συγκεκριμένα όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 (παρ. 29 ) του νομοσχεδίου:
polyns__aftodioikisi
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι βγουν από εδώ και στο εξής στη σύνταξη ανεξάρτητα από το ασφαλιστικό ταμείο που ανήκουν, θα λαμβάνουν μέχρι τα 67 έτη μόνο το μέρος που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και το τμήμα που εγγυάται το κράτος θα δίνεται μετά τα 67. Γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων πριν από τα 67 έτη. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν κάτω από 5.000 ένσημα με τη νέα ρύθμιση είναι θα σύνταξη από 300 έως 350 ευρώ από 486 σήμερα καθώς το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί τις εισφορές τους, ενώ το προνοιακό ύψους ύψους 186 ευρώ που καταβάλλεται από το κράτος θα τους δοθεί στο 68ο έτος της ηλικίας τους.
Να σημειωθεί ότι εξαιρούνται από τις μειώσεις όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα έως την 30η Ιουνίου 2015.
Πρόωρες συντάξεις
Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό σχέδιο υπήρχαν διατάξεις που όριζαν ως γενικό όριο, από την 1/1/2023 και μετά, τα 67 έτη, ή τα 62 με 40 έτη ασφάλισης για τη λήψη πλήρους σύνταξης και τα 62 για τη λήψη μειωμένης, στο νέο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, ορίζεται ότι όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τις 30 Ιουνίου 2015, θα λάβουν σύνταξη που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισής τους και μόλις συμπληρώσουν τα 67, θα λάβουν και το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης. Δεν αποκλείεται βέβαια, οι διατάξεις για τις πρόωρες να κατατεθούν είτε ως τροπολογία αργότερα, είτε στο δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει έως τις 22 Ιουλίου, καθώς απαιτείται η έγκριση από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.
Κατά τα άλλα στο πολυνομοσχέδιο (επίσης άρθρο 2) προβλέπεται ότι:
polyns_asfal_aftodioikisi