Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Γιατί ο Χριστός δεν έτρωγε κρέας και τι έλεγε για την κρεοφαγία ο Ιωάννης Χρυσόστομος και άλλοι πατέρες; Τι αναφέρει η Αγία Γραφή για το κρέας των ζώων;

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Στις 19 Νοεμβρίου θα συζητηθεί η αίτηση ακύρωσηςγια τις επιλογές Διευθυντών Σχολικών μονάδων

Το εντυπωσιακό σπήλαιο στο Μεγανήσι, όπου έβρισκε καταφύγιο το υποβρύχιο «Παπανικολής» στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ενάλια σπήλαια παγκοσμίως

Σε ποιές σχολές θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός παρά την πτώση των βάσεων 2015

Συντάκτης: Χρήστος Κάτσικας
Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών των των πανελλαδικών εξετάσεων μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, τα οποία μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά ώς και τις 7.7.2015.
Τα σαφώς δυσκολότερα φετινά θέματα είχαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των άριστων γραπτών σε όλες τις κατευθύνσεις. Από 7.428 το 2014 οι αριστούχοι φέτος έκαναν «βουτιά» στους 4.010, που αποτελεί τον μικρότερο αριθμό της τελευταίας δεκαετίας, και μαζί τους παρασέρνουν σε πτωτικές πορείες και τις βάσεις εισαγωγής.
Πίνακας εκτίμησης βάσεων εισαγωγής
1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Στη Θεωρητική Κατεύθυνση που τροφοδοτεί το πεδίο, είχαμε μείωση των άριστων γραπτών σε Αρχαία και Ιστορία που είναι μαθήματα με συντελεστές βαρύτητας. Τα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου, όπως π.χ. η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα κινηθούν οπωσδήποτε πτωτικά και η πτώση τους θα συμπαρασύρει και ένα μεγάλο μέρος μεσαίων -κυρίως- τμημάτων (Ψυχολογίες, Φιλολογίες κ.λπ.).
2ο-4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο πτώση θα έχουν όλα τα υψηλόβαθμα τμήματα του ΕΜΠ και του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, τα οποία θα συμπαρασύρουν και τα μεσαίας βαθμολογικής απαιτητικότητας τμήματα τόσο των δύο μεγάλων αστικών κέντρων όσο και της περιφέρειας. Η μεγάλη σχετικά μείωση των αριστούχων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που τροφοδοτεί το 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, καθώς και η μεγάλη μείωση των αριστούχων στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας θα ρίξουν συνολικά σχεδόν τις βάσεις στα πανεπιστημιακά τμήματα (κυρίως στα υψηλόβαθμα και τα μεσαία).
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Και οι επτά Ιατρικές θα υποχωρήσουν. Και μαζί τους θα υποχωρήσουν όλα σχεδόν τα υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Το γεγονός ότι οι αριστούχοι του πεδίου -από 1.957 πέρσι- γίνονται φέτος 1.384, καθώς και το ότι στο βασικό μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία) έχουμε φέτος χαμηλότερες επιδόσεις (στη Θετική Κατεύθυνση μεγάλη μείωση σημειώνεται στη Βιολογία που έχει συντελεστή βαρύτητας, ενώ σημαντική μείωση έχουμε σε Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης) αναγκάζουν τα Ιατρικά, Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά Τμήματα να γίνουν λιγότερο απαιτητικά από πέρσι.
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο που «στρατολογεί» υποψηφίους από την Τεχνολογική και Θεωρητική Κατεύθυνση, η πτώση θα έχει πολύ μικρότερη ένταση, καθώς στο βασικό μάθημα αυξημένης βαρύτητας υπάρχουν καλύτερες επιδόσεις. Και σε αυτό το πεδίο θα έχουμε τμήματα που θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμολογία κάτω από 10.000 μόρια.

Γενική εικόνα

Αν και οι βάσεις εισαγωγής θα έχουν συνολικά πτωτική πορεία, έντονος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές. Οι σχολές και τα τμήματα Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, των Μηχανικών Η/Υ, των Μηχανολόγων Μηχανικών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, της Νομικής μαζί με τις Στρατιωτικές (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, Ναυτικών Δοκίμων, Ευελπίδων, Ικάρων, Ψυχολόγων, Οικονομικό, Στρατολογικό) και τη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι και φέτος απαιτητικές στις βάσεις εισαγωγής τους.
Στο 1ο Πεδίο την κούρσα θα οδηγήσει η Νομική της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στην πρώτη πεντάδα των υψηλόβαθμων τμημάτων του πεδίου θα είναι τα Τμήματα Ψυχολογίας των δύο μεγάλων αστικών κέντρων. Στο 2ο και 4ο πεδίο τα Πολυτεχνικά, το Μηχανικών Η/Υ και το Μηχανολόγων Μηχανικών θα είναι περισσότερο απαιτητικά από τα άλλα. Στο 3ο πεδίο οι Ιατρικές (και βεβαίως οι Στρατιωτικές Ιατρικές) θα βρεθούν μπροστά.
efsyn.gr/

Πότε αρχίζουν τα μαθήματα το νέο σχολικό έτος 2015 - 2016

Σύμφωνα με το υπ΄αριθμ. Αρ. Πρωτ. 102484/Δ2 - 26/6/2015 Έγγραφο του Υπ. Παιδείας Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου 2015 - 2016 την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 θα γίνει ο αγιασμός σε όλα τα ενώ μετά τον αγιασμό να διανεμηθούν τα βιβλία για την νέα σχολική χρονιά 2015 - 2016
Δείτε ΕΔΩ το έγγραφο με τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου 2015 - 2016

Τα επτά δημοψηφίσματα στην Ελλάδα. Τα πέντε ήταν για τον βασιλιά και τα δύο τα έκανε η Χούντα για τον βασιλιά και την τροποποίηση του Συντάγματος

Η μοναδική εκκλησιά στον κόσμο χωρίς σκεπή. Βρίσκεται φυσικά σε ένα πανέμορφο νησί του Αιγαίου. Την έχτισαν μοναχοί για να προσεύχονται στην Παναγία

Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Ελλάδος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Δημόσιο: Ποιοι δεν απειλούνται από τις ανατροπές στις συντάξεις – Έξοδος με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας (πίνακες)

Τις τελευταίες ευκαιρίες για να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 62ο έτος µπορούν να αξιοποιήσουν περίπου 100.000 ασφαλισµένοι που συµπληρώνουν 35ετία. Σε περίπτωση που δεν πρόλαβαν να πιάσουν το όριο ηλικίας, απειλούνται µε τέσσερα επιπλέον χρόνια δουλειάς, καθώς έρχεται νέος γύρος ανατροπών. Oσον αφορά στο χρονοδιάγραµµα των παρεµβάσεων οι εκπρόσωποι των θεσµών πιέζουν για µέτρα-εξπρές και ζητούν οι αλλαγές να εφαρµοστούν από την 1η Ιουλίου. Η ελληνική πλευρά επισηµαίνει πως πρέπει να δοθεί µία πίστωση χρόνου και προτείνει οι αλλαγές να τρέξουν από το 2016 και να υλοποιηθούν σε δόσεις. Στους μεγάλους κερδισμένους είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δείτε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.
2
1

Εγκύκλιος: Αριθμός μαθητών ανά τμήμα τη νέα σχολική χρονιά

Δεν έχουν δικαίωμα για απόσπαση οι εκπαιδευτικοί............

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Παιχνίδια-Τεχνικές διαχείρισης θυμού για παιδιά

Στη συνέχεια παρουσιάζονται 3  παιχνίδια/τεχνικές με τα οποία μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν το θυμό τους:
1) Η τεχνική της μικρής χελώνας
Σκοπός μιας διδασκαλίας για τη διαχείριση του θυμού στα παιδιά είναι να μάθουν να ελέγχουν το θυμό και τα αρνητικά τους συναισθήματα και μακροπρόθεσμος στόχος αποτελεί η κατάκτηση της ανεξαρτησίας και αυτονομίας τους. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι δηλαδή το παιδί να μάθει να ρυθμίζει την συμπεριφορά του αλλά και το θυμικό του, χωρίς τη βοήθεια κάποιου μεγάλου: εκπαιδευτικού ή γονέα.
Η τεχνική της Εναλλακτικής Αντίδρασης ή αλλιώς τεχνική της Μικρής Χελώνας ανήκει στην ψυχολογική κατεύθυνση του Γνωστικού-Συμπεριφορισμού και θεωρείται αρκετά αποτελεσματική για τη διδασκαλία ελέγχου του θυμού και της επιθετικότητας στα μικρά παιδιά.
Σε πρώτη φάση, το παιδί διδάσκεται από τον δάσκαλο ή τον ειδικό την εναλλακτική αντίδραση της μικρής χελώνας όταν η ίδια βρίσκεται σε κατάσταση που προκαλεί ένταση.
Το παιδί ακούει από τον ενήλικα την ιστορία της μικρής χελώνας:
«Το μικρό χελωνάκι, κάθε φορά που πήγαινε στο σχολείο έμπλεκε σε καβγάδες με τα άλλα μικρά χελωνάκια, που το πείραζαν και το χτυπούσαν. Ο δάσκαλος το τιμωρούσε. Μια μέρα συνάντησε τη μεγάλη χελώνα, η οποία του είπε πως η απάντηση στο πρόβλημά του ήταν το καβούκι του. Το συμβούλευσε να κρύβεται στο καβούκι του κάθε φορά που θύμωνε, μέχρι να αισθανθεί καλύτερα. Το χελωνάκι εφάρμοσε τη συμβουλή της χελώνας, και όλα βελτιώθηκαν: σταμάτησε τους καβγάδες, ο δάσκαλος δεν το μάλωνε πια και άρχισε να του αρέσει το σχολείο«.
Αφού το παιδί διαβάσει ή ακούσει την ιστορία, στη συνέχεια διδάσκεται από τον ενήλικα εναλλακτικές αντιδράσεις που το ίδιο θα κλιθεί να εφαρμόσει σε περιπτώσεις που νιώσει όπως το χελωνάκι. Το παιδί εξασκείται στις παρακάτω ασκήσεις:
  • να μαζεύει κοντά στο σώμα του τα χέρια και τα πόδια,
  • να ακουμπά το κεφάλι του στο θρανίο,
  • να φανταστεί πως είναι το χελωνάκι που κρύβεται μέσα στο καβούκι του και να σκεπάζει το κεφάλι με τους βραγχίονες ή τις παλάμες του,
  • να χαλαρώνει τους μύες του σώματός του και να παραμείνει στην ίδια θέση για λίγο.
Αφού το παιδί εξασκηθεί αρκετές φορές στην άσκηση αυτή, στη συνέχεια ο ειδικός του μαθαίνει μυοχαλαρωτικές ασκήσεις.
Έτσι το παιδί σιγά σιγά κατακτά την ικανότητα να αντιμετωπίζει στρεσογόνες καταστάσεις, καταστάσεις συγκρούσεων και έντασης, καθώς και να διαχειρίζεται τα αρνητικά του συναισθήματα, το φόβο, το θυμό και την οργή του.
πηγή: psychology-specialeducation.blogspot.gr
2) Ο πράσινος δράκος και το μαγικό κουτί
Τα παιδιά μπορούν να βιώσουν θλίψη, θυμό, άγχος, όπως και οι ενήλικες. Μπορεί τα αίτια των συναισθημάτων αυτών που νιώθουν οι μικροί μας φίλοι να μην είναι τόσο σημαντικά για μας, όμως η ένταση είναι εξίσου μεγάλη .
Βοηθήστε τα παιδιά σας να αποφορτιστούν με ένα απλό παιχνιδάκι-παραμύθι ( Γεωργιάδου, Ν., (2010), Θεραπευτικά Παιχνίδια, Εκδόσεις Οξυγόνο, Αθήνα.)
Σας παρουσιάζω λοιπόν το παραμύθι-παιχνίδι «Ο πράσινος δράκος και το μαγικό κουτί»:
Υλικά:
ένα κουτί,
μαρκαδόρους ή ξυλομπογιές,
χαρτιά.
Οδηγίες:
Ξεκινήστε με το παραμύθι του δράκου:
«Κάποτε σε ένα πανέμορφο δάσος ζούσε ένας πράσινος, μεγάλος δράκος. Κάθε πρωί που ξυπνούσε έβλεπε τα δέντρα του δάσους, έπαιρνε βαθιές αναπνοές και ένιωθε ευτυχισμένος! Το δάσος ήταν τόσο όμορφο που γρήγορα απέκτησε τεράστια φήμη, με αποτέλεσμα να έρχονται από παντού ζώα να μείνουν εκεί. Από τότε ο δράκος έχασε την ησυχία του. Και όχι τίποτα άλλο, άρχιζε να νευριάζει εύκολα και να θυμώνει. Την πρώτη φορά που θύμωσε ήταν επειδή τα σκιουράκια μάζεψαν βελανίδια και τα αφήσανε παντού στο έδαφος. Πήγε ο δράκος να κάνει τον περίπατό του, τα πάτησε και άρχισε να χοροπηδά από τον πόνο. Θύμωσε τόσο πολύ που από το στόμα του βγήκε φωτιά. Το αποτέλεσμα ήταν να καεί το δέντρο δίπλα του, αλλά και η γλώσσα του. Για μέρες δεν μπορούσε ούτε να μιλήσει ούτε να φάει. Μόλις συνήλθε, συνέβη κάτι άλλο που τον έκανε να θυμώσει. Ένας λαγός έφαγε καρότα και πέταξε τα κοτσάνια έξω από την σπηλιά του δράκου. Ξαναθύμωσε ο πράσινος δράκος, έβγαλε φωτιά από το στόμα του, έκαψε δυο δέντρα αυτή την φορά και έκανε μεγαλύτερη ζημιά στην γλώσσα του. Όσο για την γλώσσα του, είχε γεμίσει φουσκάλες και τον έκανε να τρώει μόνο γιαούρτι και να μιλάει …πθεβδά! Μια μέρα ήρθε στο δάσος ένα ξωτικό που μόλις είδε την μεγάλη καταστροφή, έψαξε να βρει τι έφταιγε. Δεν άργησε να βρει τον δράκο να θυμώνει και να βγάζει φωτιά από το στόμα του, όταν ένας τυφλοπόντικας είχε γεμίσει τον τόπο με τρύπες. Τότε το ξωτικό πήγε κοντά και του έδωσε το «μαγικό κουτί». Από εκείνη την ημέρα ο δράκος όχι μόνο δεν θύμωνε, αλλά και σταμάτησε να βγάζει φωτιές και να καίει τα δέντρα. Σήμερα το δάσος έχει γίνει καταπράσινο, όπως παλιά».
Τι ήταν όμως το μαγικό κουτί;
Ήταν ένα χρωματιστό κουτί που μέσα σε αυτό ο δράκος έγραφε ό,τι τον θύμωνε.
Βάλτε τα παιδιά να φτιάξουν ένα κουτί με την δική τους προσωπική σφραγίδα. Κάθε παιδί έχει το δικό του κουτί. Στην συνέχεια βάλτε τα να γράψουν τι τα κάνει να θυμώνουν. Αν είναι μικρά, μπορούν να ζωγραφίσουν ή να γράψετε εσείς.
Καθετί που γράφεται μπαίνει στο μαγικό κουτί και μετά γίνεται μια συζήτηση για το τι μπορεί να κάνει το παιδί όταν του συμβαίνει αυτό.
3) «Η ηρεμία θα βοηθήσει»
(Παιχνίδι για ανάκτηση του χαμένου ελέγχου και των έντονων αντιδράσεων θυμού)
Υλικά:
  • Ένα γυάλινο βάζο με καπάκι
  • Άμμο θαλάσσης
  • Κομφετί ή αλουμινόχαρτο σε πολύ μικρά κομματάκια
  • Δυο φλιτζάνια νερό
  • Δυο κουταλιές λάδι
Βάλτε την άμμο και το κομφετί σε ένα βάζο.
Προσθέστε το νερό και το λάδι και κλείστε καλά το καπάκι.
Δείξτε το βάζο στα παιδιά και πείτε:
«Ας φανταστούμε πως ένας άνθρωπος ζει σε ένα καταπράσινο δάσος. Παντού ακούγονται πουλιά να τραγουδάνε και ο αέρας μυρίζει θυμάρι και χόρτο. Ο άνθρωπος αυτός (δείτε ξανά το βάζο) ζούσε σε ένα σπίτι φτιαγμένο από ξύλα και κλαδιά δέντρων. Κάθε μέρα έβγαινε από το σπίτι του και πήγαινε να μαζέψει χόρτα και φρούτα για να φάει. Τα βράδια έπαιρνε ένα μικρό μαχαίρι και σκάλιζε πάνω ξύλινα αγάλματα, που τα πουλούσε στην πόλη. Μια μέρα έγινε κάτι τρομερό! Την ώρα που μάζευε φράουλες ξέσπασε η δυνατότερη καταιγίδα του κόσμου. Αμέσως άρχισε να τρέχει προς το σπίτι του για να κρυφτεί. Όταν έφτασε εκεί, όμως, ανακάλυψε πως το σπίτι του δεν υπήρχε πια. Η δυνατή καταιγίδα είχε καταστρέψει τα πάντα και στην θέση του σπιτιού υπήρχε τώρα ένας σωρός από ξύλα και κλαδιά.
Ο άνθρωπος στενοχωρήθηκε πάρα πολύ. Τόσο πολύ αναστατώθηκε που δεν ήξερε τι να κάνει (ανακατέψτε το βάζο δυνατά έτσι ώστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά). Όλα τα έβλεπε θολά. Από την θολούρα ξέχασε πως μπορούσε να σκαλίζει όμορφα αγάλματα και κρύφτηκε σε μια σπηλιά και δεν ξαναέβγαινε. Όταν περάσανε, όμως, μερικές μέρες θυμήθηκε πως μπορούσε να φτιάχνει αγάλματα, έψαξε και βρήκε τα καλύτερα κούτσουρα και άρχιζε να τα σκαλίζει. Έβαλε τα δυνατά του και έφτιαξε τα πιο όμορφα γλυπτά, τα οποία και πούλησε και σύντομα έφτιαξε ένα σπίτι από πέτρες που δεν το χαλούσε καμιά καταιγίδα. Τώρα (στο βάζο), το χιόνι είχε κάτσει στον πάτο και όλα είναι καθαρά και ξάστερα».
Εξηγήστε στα παιδιά πως όταν ζούμε κάτι άσχημο, όταν κάτι μας ταρακουνάει μέσα μας, τα βλέπουμε όλα θολά και δεν αναγνωρίζουμε τις δυνατότητές μας.
Όταν όμως ηρεμήσουμε, μπορούμε εύκολα να δούμε τα προτερήματά μας και τα καλά που συμβαίνουν γύρω μας.
πηγή: www.anaptyxikaikinisi.gr

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: Πως δημιουργήθηκε η Σαντορίνη [video]

Το ήξερες; Πως θα διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι;

Κάθε καλοκαίρι, οι νοικοκυρές ζουν με το ίδιο δίλημμα όταν έχουν να επιλέξουν καρπούζια... Το καρπούζι, αποτελεί το αγαπημένο καλοκαιρινό και δροσερό φρούτο μικρών και μεγάλων.
Οι γυναίκες το αγαπούν γιατί έχει λόγες θερμίδες και είναι απόλυτα απολαυστικό και φουσκώνει.
Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να το επιλέξουμε κατά την αγορά; Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι πελάτες, όταν πρόκειται να διαλέξουν καρπούζι.
1. Το καρπούζι που θα διαλέξετε θα πρέπει να είναι συμμετρικό και σφιχτό. Αν έχει ουλές αποφύγετέ το
2. Το σωστό καρπούζι από το... βάρος το καταλαβαίνεις. Τα ώριμα και άρα νόστιμα καρπούζια είναι αρκετά βαριά, σε σύγκριση με το μέγεθός τους
3. Όταν χτυπάτε το καρπούζι θα πρέπει ο ήχος που θα βγάλει να είναι μπάσος και βαθύς
4. Τέλος, πριν το αγοράσετε, γυρίστε το ανάποδα να ελέγξετε το σημείο που ακουμπούσε στο έδαφος. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, το ώριμο καρπούζι έχει κιτρινωπό χρώμα. Αν το δείτε λευκό ή πρασινωπό, μην το πάρετε, καθώς το πιο πιθανό είναι να έχει κοπεί πριν της ώρας του.

Από απόψε το βράδυ τα χρήματα στις τράπεζες για τις συντάξεις – Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής

Με την αναφορά συγκεκριμένων ημερομηνιών για την καταβολή των συντάξεων απαντά το υπουργείο στα δημοσιεύματα που εξακολουθούν να τονίζουν τις μεγάλες δυσκολίες στην εξασφάλιση των χρημάτων για την πληρωμή τους.
«Ενημερώνουμε τους συνταξιούχους ότι όλες οι συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά, όπως προβλέπει ο νόμος και στην ώρα τους» τονίζει εκ νέου το υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα στις 29/6 θα δοθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ, στις 30/6 θα δοθούν οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ την 1η Ιούλη θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, αναφέρει το υπουργείο.
«Οι τράπεζες που πιστώνουν ήδη από σήμερα 26/6/2015 τους λογαριασμούς συνταξιούχων πελατών τους μας ενημέρωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη διενέργεια των σχετικών πιστώσεων στις 21.00 το βράδυ» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Την Τρίτη τα οικογενειακά επιδόματα σε 20.000 δικαιούχους

Την Τρίτη 30 Ιουνίου καταβάλλονται σε 20.029 δικαιούχους τα Οικογενειακά Επιδόματα (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) εκκρεμών αιτήσεων (A21) των ετών 2013 και 2014, που έτυχαν επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ.
Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές διαμορφώνεται στο ποσό των 15.114.632,31 €.
Ο Διοικητής του ΟΓΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης διευκρινίζει ότι:
Η καταβολή των Οικογενειακών Επιδομάτων Β’ τριμήνου 2015, στους δικαιούχους που υπέβαλλαν αίτηση Α21 μέχρι 26-6-2015 και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο 15θήμερο του Ιουλίου 2015.
Οι δικαιούχοι έτους 2015, οι οποίοι θα υποβάλλουν αίτηση Α21 μετά την 26η Ιουνίου 2015 θα συμπεριληφθούν στην πληρωμή Οικογενειακών Επιδομάτων του Γ΄ τριμήνου 2015.

Απόφαση – “βόμβα” του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους – Χάνουν δεδουλευμένα

Ούτε ένα ευρώ δεν δικαιούνται οι συμβασιούχοι των οποίων οι συμβάσεις θεωρούνται άκυρες και λειτουργούσαν ως απλές σχέσεις εργασίας, σύμφωνα με απόφαση του Β1 Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που απέρριψε τις αγωγές δέκα μουσικών της φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων, που εργάζονταν με διαδοχικές ανανεούμενες συμβάσεις μίσθωσης έργου.
Οι μουσικοί που είχαν δικαιωθεί στο Πρωτοδικείο, υποστήριξαν  ότι κατ’ επίφαση και καταχρηστικά οι συμβάσεις τους χαρακτηρίστηκαν ως συμβάσεις μίσθωσης έργου, ενώ στην πραγματικότητα υπέκρυπταν ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
Υποστήριξαν ακόμη ότι, καθ’ όλο το διάστημα που εργάζονταν, κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Δεδομένου ότι για την εργασία τους αυτή δεν είχαν πληρωθεί από τον Δήμο, ζήτησαν από το δικαστήριο να τους καταβληθούν οι δεδουλευμένες αποδοχές τους, τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας.
Οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η αγωγή των μουσικών είναι παράνομη. Και αυτό γιατί όλοι οι μουσικοί προσλήφθηκαν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, με την οποία τροποποιήθηκε το άρθρο 103.
Έτσι κατά τον Άρειο Πάγο  απαγορεύεται η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου (μονιμοποίηση), ακόμη και στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη τους.
Ακόμη, ο Άρειος Πάγος, στην υπ’ αριθμ. 401/2015 απόφασή του, επικαλείται τις νομοθετικές διατάξεις (νόμοι 2190/1994 και 2527/1997) που προβλέπουν ότι οι Δήμοι, κ.λπ. με τη λήξη της πρώτης σύμβασης ορισμένου χρόνου ή έργου πρέπει να σταματήσουν να καταβάλλουν τις αποδοχές.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι αποδοχές που θα χορηγούνται στους συμβασιούχους θα καταλογίζονται στους Δημάρχους, ενώ παράλληλα θα διώκονται οι τελευταίοι για παράβαση καθήκοντος.
Όπως αναφέρουν στην απόφασή τους οι αρεοπαγίτες «απαγορεύεται απόλυτα από το νόμο και τέτοια δεν δημιουργεί καμία αξίωση αμοιβής, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι έγκυρη και ειδικότερα δεν δημιουργεί αξίωση ούτε από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, αφού τέτοιος πλουτισμός δεν προκύπτει για τον εργοδότη».
Τι ίσχυε έως σήμερα
Μέχρι τώρα, ο Άρειος Πάγος με αποφάσεις του όταν δίκαζε αγωγές εργαζομένων του δημοσίου τομέα με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις (δήθεν) μίσθωσης έργου (συμβασιούχοι), οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη τους, δεν προέβαινε μεν στη μονιμοποίησή των εργαζομένων αυτών, ωστόσο, κάνοντας ορθό νομικό χαρακτηρισμό της έννομης σχέσης τους, τους επιδίκαζε τις δεδουλευμένες αποδοχές τους.
Δηλαδή οι αρεοπαγίτες επιδίκαζαν τις αποδοχές του διαστήματος που οι συμβασιούχοι εργάστηκαν χωρίς να αμειφθούν για την εργασία τους αυτή, καθώς και τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, συν τους νόμιμους τόκους υπερημερίας.

Προγραμματισμός εκπαιδευτικού έργου για τα Γυμνάσια και τα ΓΕ.Λ. για το σχ. έτος 2015-2016

Ανάκληση μπαχαρικών από τον ΕΦΕΤ

Για την ανάκληση μπαχαρικών τα οποία περιέχουν ίχνη αμυγδάλου, συστατικό που δεν αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος, ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων από τις εταιρείες "ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΒΕΕ" (Ρήγα Φερραίου 32 & Ψυχάρη, Μεταμόρφωση) και "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ" (Αγ. Δημητρίου 63, 'Αλιμος).
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το αμύγδαλο είναι ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτό.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα προϊόντα:
1) Carrefour Τσίλι βάζο 25g με αριθμό παρτίδας L1554614 και ημ/νία λήξης 30/11/15, που ανακαλείται από την επιχείρηση "ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε".
2) ΑΝΑΤΟΛΗ Φάκελος Πάπρικα καυτερή 50g με αριθμό παρτίδας 8533714FK και ημ/νία λήξης 30/09/2016, που ανακαλείται από την επιχείρηση "ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΒΕΕ".
3) ΑΝΑΤΟΛΗ Φάκελος Πάπρικα καυτερή 50g με αριθμό παρτίδας 5444914FK και ημ/νία λήξης 31/12/2016, που ανακαλείται από την επιχείρηση "ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΒΕΕ".
4) ΑΝΑΤΟΛΗ Tins Πάπρικα καυτερή 40g με αριθμό παρτίδας 8533714TS και ημ/νία λήξης 30/09/2016, που ανακαλείται από την επιχείρηση "ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΒΕΕ".
5) ΑΝΑΤΟΛΗ Tins Πάπρικα καυτερή 40g με αριθμό παρτίδας 5441415TS και ημ/νία λήξης 30/04/2017, που ανακαλείται από την επιχείρηση "ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΒΕΕ".
6) ΑΝΑΤΟΛΗ ΡET Τσίλι 500g με αριθμό παρτίδας 1554214PT και ημ/νία λήξης 31/10/2016, που ανακαλείται από την επιχείρηση "ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΒΕΕ".
7) ΑΝΑΤΟΛΗ ΡΕΤ Τσίλι 500g με αριθμό παρτίδας 1551115ΡΤ και ημ/νία λήξης 31/03/2017, που ανακαλείται από την επιχείρηση "ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΑΒΕΕ".
Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα και παρουσιάζουν ευαισθησία στο αμύγδαλο, να μην τα καταναλώσουν.

Δύο Πανεύκολοι Τρόποι για να Βρείτε το Smartphone σας Όταν Είναι στο Αθόρυβο

Κυβέρνηση: Γιατί απορρίψαμε τις προτάσεις των δανειστών

Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία – Δείτε τα αποτελέσματα

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα εκείνων που δικαιούνται να ενταχθούν από το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Συνολικά έχουν κατατεθεί 300.226 αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, έως και τις 3 Ιουλίου θα μπορούν να κατατίθενται ενστάσεις από αυτούς που απορρίφθηκαν.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μέσα στο πρώτο 15ημερο του Ιουλίου μέσω ΚΕΠ θα λάβουν την κάρτα φοίτησης οι 148.349 οικογένειες των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, ενώ όπως επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλβάνη, από το πρόγραμμα δεν καλύπτεται ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της ακραίας φτώχειας, καθώς συμμετέχουν μόνο όσοι έχουν ΑΦΜ και ΑΚΜΑ και έχουν κάνει φορολογικές δηλώσεις.
Οι δικαιούχοι μπορούν να δουν τις λίστες με τους ωφελούμενους καθώς και πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Εργασίας www.ypakp.gr και στο www.anthropocrisis.gr, ενώ θα εξυπηρετούνται και από το ΚΕΠ.

Αν νιώθετε αυτά, τότε μπορεί να έχετε πολύποδες στην μύτη

Οι ρινικοί πολύποδες είναι εξογκώματα τα οποία προκαλούνται όταν υπάρχει πρήξιμο στον βλεννογόνο. Έχουν τη μορφή μικρών σταφυλιών ή μαργαριταριών και εμφανίζονται είτε μόνοι τους είτε σε ομάδες. να προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή και να επηρεάζουν αρνητικά την όσφρηση και πονοκέφαλο.
Συμπτώματα
 
Δυσκολία στην αναπνοή
 Αιμορραγία από τη μύτη
Πονοκέφαλος
Πρόβλημα στην όσφρηση
 
Περισσότεροι επιρρεπείς στην πάθηση είναι οι πάσχοντες  από χρόνιες αλλεργίες και λοιμώξεις καθώς επίσης τα παιδιά που πάσχουν από ινοκυστική νόσο. 
 
Η μόνη λύση για να απαλλαγεί κάποιος από τους πολύποδες της μύτης είναι να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεσή τους. Ωστόσο,  αρκετές φορές οι ρινικοί πολύποδες  υποτροπιάζουν με συνέπεια να ταλαιπωρούν τους ασθενείς. 
 
Τι να κάνετε
 
•  Κάντε τακτικά ζεστά μπάνια και εισπνοές ατμού.
 
•  Χρησιμοποιήστε κάποιο σπιτικό αλατούχο ρινικό σπρέι, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε αναμειγνύοντας 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι με 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και ένα λίτρο χλιαρό νερό, αφού προηγουμένως το έχετε βράσει.
 
 Εάν πάσχετε από αλλεργίες, αποφύγετε την έκθεσή σας σε αλλεργιογόνες ουσίες και χρησιμοποιήστε άμεσα κάποιο αντισταμινικό.
 
Αποφύγετε τη χρήση ασπιρίνης, διότι μπορεί να υποβοηθήσει την ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων.
 
Πίνετε πολλά υγρά.
 
Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, μπίρας, κρασιού και γενικότερα και άλλων ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στον βλεννογόνο.
 
πηγη: www.webmd.com

Μαγεία! 25 μοναδικές οφθαλμαπάτες σε πίνακες ζωγραφικής

Πως σχετίζεται η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου με την ψυχική υγεία του παιδιού

Σε μια νέα μελέτη με τίτλο ‘‘Η μεγαλύτερη έρευνα συσχέτισης ανάμεσα στην εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου και την ανάπτυξη του εγκεφάλου’’, μια ομάδα παιδοψυχιάτρων, του Πανεπιστημίου Vermont- College of Medicine, βρήκε ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στην εστίαση της προσοχής, στον έλεγχο των συναισθημάτων τους και στην μείωση του άγχους.
Η έρευνα, συνεχίζοντας προηγούμενες μελέτες χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων τους αναλύοντας τα εγκεφαλογραφήματα 232 παιδιών ηλικίας 6 έως 18 ετών.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ο φλοιός – το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου – αλλάζει σε πάχος. Σε προηγούμενη ανάλυση δεδομένων MRI είχε ανακαλυφθεί ότι η πύκνωση ή η αραίωση του φλοιού, σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, αντανακλούσε την εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης, προβλήματα προσοχής, επιθετικότητας και θέματα ελέγχου της συμπεριφοράς, ακόμη και σε υγιή παιδιά, σε εκείνα δηλαδή που δεν είχαν διαγνωστεί με κάποια διαταραχή ή ψυχική ασθένεια. Με αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να δουν το κατά πόσο μια θετική δραστηριότητα, όπως η μουσική εκπαίδευση, θα επηρέαζε τους δείκτες στον φλοιό.
Η μελέτη υποστηρίζει το “The Vermont Family Based Approach”, ένα μοντέλο που που δημιούργησε ο James Hudziak, βασικός συντάκτης της μελέτης, για να αποδείξει ότι το σύνολο του περιβάλλοντος ενός νεαρού ατόμου – οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι φίλοι, τα κατοικίδια ζώα, οι εξωσχολικές δραστηριότητες – συμβάλλουν στην ψυχολογική υγεία του. «Η μουσική είναι ένα κρίσιμο συστατικό στο μοντέλο μου», λέει ο Hudziak.
Οι συγγραφείς βρήκαν αποτελέσματα τα οποία επιβεβαίωσαν τις υποθέσεις τους. Όταν παίζει κανείς μουσική, μεταβάλλονται οι κινητικές περιοχές του εγκεφάλου, επειδή η δραστηριότητα αυτή απαιτεί τον έλεγχο και τον συντονισμό των κινήσεων. Ακόμη πιο σημαντικό για τον Hudziak ήταν οι αλλαγές στις περιοχές ρύθμισης της συμπεριφοράς του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, η μελέτη της μουσικής επηρεάζει το πάχος στο τμήμα του φλοιού που σχετίζεται με την «εκτελεστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της εργασιακής μνήμης, τον έλεγχο προσοχής, καθώς και την οργάνωση και τον προγραμματισμό για το μέλλον», γράφουν οι συγγραφείς.
Το μουσικό υπόβαθρο ενός παιδιού φαίνεται να συσχετίζεται με την πυκνότητα του φλοιού σε «σημεία του εγκεφάλου που παίζουν καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της αναστολής, καθώς και στις πτυχές της επεξεργασίας του συναισθήματος».
Τα ευρήματα ενισχύουν την υπόθεση του Hudziak ότι η εκμάθηση βιολιού μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να παλέψει ψυχολογικές διαταραχές, ακόμη καλύτερα και από ένα μπουκάλι χάπια. «Αντιμετωπίζουμε θέματα που προκύπτουν από αρνητικά πράγματα, αλλά ποτέ δεν προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε θετικά πράγματα ως θεραπεία», λέει ο Hudziak.
Μια τέτοιου είδους προσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η έρευνα από το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ δείχνει ότι τα 3/4 των Αμερικανών μαθητών Γυμνασίου “σπάνια ή ποτέ” κάνουν εξωσχολικές δραστηριότητες στη μουσική ή τις τέχνες.
«Αυτές οι στατιστικές, όταν λαμβάνονται υπόψιν στο πλαίσιο των παρόντων αποτελεσμάτων νευροαπεικόνισης», γράφουν οι συγγραφείς, «υπογραμμίζουν τη ζωτική σημασία εξεύρεσης νέων και καινοτόμων τρόπων να κάνουν τη μουσική εκπαίδευση ευρύτερα διαθέσιμη στους νέους, ξεκινώντας από την παιδική ηλικία».
——————————–
Πηγή: James Hudziak, M.D. et al. Cortical Thickness Maturation and Duration of Music Training: Health-Promoting Activities Shape Brain Development.Journal of American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, December 2014 DOI: 10.1016/j.jaac.2014.06.015
www.psychologynow.gr

Ακόμα περιμένουν τη σύνταξη οι εκπκοί που έφυγαν πέρυσι τον Ιούνιο!

Δύσκολες ώρες περνούν οι εκπαιδευτικοί που έφυγαν πέρυσι από την υπηρεσία. Αν και έχουν περάσει 12 μήνες από την αποχώρηση τους, ακόμα δεν έχουν πάρει ολόκληρη τη σύνταξή τους.
Παίρνουν 700 με 740 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, ενώ τους λένε ότι κατά το Φλεβάρη θα πάρουν το περιβόητο χιλιάρικο.
Βέβαια για ταμεία ή εφάπαξ, ούτε λόγος.
Και είναι όλοι άνθρωποι με οικογένειες, με χρέη, με παιδιά στην ανεργία…
Και κυρίως άνθρωποι με αξιοπρέπεια.
Αλήθεια, πότε θα πάψει η πολιτική σκηνή να παίζει το θέατρο του παραλόγου με την αξιοπρέπεια των ανθρώπων;
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί να παίρνουν οι συνταξιούχοι ένα μέρος των χρημάτων τους όταν θα βγουν στη σύνταξη, αφού με το πάτημα ενός κουμπιού ξέρεις το ακριβές ποσό…
Δε σκοτώνουν τα άλογα σα γεράσουν συνάδελφοι…
(Συνάντησα συνάδελφο νηπιαγωγό, πολύ καλή νηπιαγωγό που έφυγε πέρυσι από την υπηρεσία, να πλένει πιάτα σε ταβέρνα τώρα το καλοκαίρι, καθώς δεν έχει πάρει ακόμα τη σύνταξη. Και ειλικρινά στενοχωρήθηκα πάρα πολύ…)
Πηγή: e-mesara

Η μεγαλύτερη λέξη που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες είναι δημιούργημα του Αριστοφάνη. Έχει 172 γράμματα και μάλλον δεν μπορείτε να την επαναλάβετε

Αυτοί είναι οι λόγοι που μας χαλαρώνει η θάλασσα

Το καλοκαίρι και η θάλασσα είναι έννοιες ταυτόσημες, τουλάχιστον για εμάς τους Έλληνες που έχουμε μεγαλώσει δίπλα σε καταγάλανα νερά και η θάλασσα είναι μέρος της ίδιας της ιδιοσυγκρασίας μας.
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι μια βόλτα στην παραλία, ή λίγες ώρες δίπλα στο κύμα μας αναζωογονούν και μας γεμίζουν ενέργεια.
 
Δείτε πώς καταφέρνει η θάλασσα να μας “μαγεύει” με αυτό τον τρόπο:
 
-Όταν βλέπουμε ορίζοντα, ξεκουράζονται τα μάτια, φεύγει ο πονοκέφαλος και εκκρίνουμε ανακουφιστικές ορμόνες. Αυτές, τελικά, μας χαλαρώνουν.
 
-Όταν κολυμπάμε, η άνωση του αλμυρού νερού χαλαρώνει τις αρθρώσεις και μας ξεκουράζει. Επίσης, το θαλασσινό νερό έχει καταπραϋντικές δράσεις, τόσο στο δέρμα, όσο και σε άλλα όργανα.
 
-Επίσης, ο ήχος του ήπιου παφλασμού των κυμάτων είναι χαλαρωτικός, ακόμα και για τους ψυχικά πάσχοντες.

Ανακοίνωση για το Παγκόσμιο Συνέδριο με θέμα: «Cultural diversity, equity and inclusion: intercultural education in 21st century and beyond» που θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα από 29/6 έως 03/7/2015
alt
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 
ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
 
Ιωάννινα,26-06-2015
Ταχ. Δ/νση:Αράπη 1A - 45332 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Τηλ. - FAX: 26510 78747
Ιστοσελίδα:www.syldnioa.gr
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η International Association for Intercultural Education (IAIE), διοργανώνουν το ετήσιο ΠαγκόσμιοΣυνέδριο με θέμα: «Cultural diversity, equity and inclusion: intercultural education in 21st century and beyond» στα Ιωάννινα από 29/6 – 3/7 2015.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δωρεάν συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων τόσο στο συνέδριο, όσο και στα εργαστήρια, αποτελεί η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής τους στη Γραμματεία.
Τις δύο πρώτες μέρες θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ» και τις επόμενες τρεις στο ξενοδοχείο «GRANDSERAI».
Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://www.iaie.org/ioannina2015
alt

Παράταση 100 δόσεων: Μέχρι τις 15 Ιουλίου η νέα προθεσμία

Οφειλές άνω των 5 δισ έχουν ρυθμιστεί ως αυτή τη στιγμή και περισσότεροι από 750.000 είναι οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση. Με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Η σχετική τροπολογία της Νάντιας Βαλαβάνη θα κατατεθεί σήμερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η ημερομηνία αυτή “αποτελεί την τελική, καταληκτική ημερομηνία της ρύθμισης”.

Η παράταση δίνεται σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ ως “ανταπόκριση της Κυβέρνησης στα χιλιάδες μηνύματα πολιτών, που κατέκλυσαν το Υπουργείο Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες. Ανταποκρίνεται επίσης στην ανάγκη διευκόλυνσης της φορολογικής διοίκησης, στην οποία εκκρεμούν χιλιάδες υποθέσεις σε διάφορες φάσεις ελέγχου, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη στην ρύθμιση τουλάχιστον όσων απ’ αυτές βρίσκονται στη τελική φάση”.

Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων σε υπηρεσίες και φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων για το σχολικό έτος 2015 - 2016.

« Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων απόσπασης από ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΚΕΔΔΥ ή ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ για ΣΜΕΑΕ και ΕΕΕΕΚ, για το διδακτικό έτος 2015 - 2016»

«Πρόσκληση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία για το διδακτικό έτος 2015 - 2016 ».

Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Στις προτεραιότητές μας η περιβαλλοντική εκπαίδευση

Για το υπουργείο Παιδείας η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποτελεί ένα πάρα πολύ κρίσιμο και ουσιαστικό ζήτημα και είναι δεδομένο ότι εγγράφεται στις προτεραιότητές μας η βούληση για αναβάθμιση των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αλλά και για την ισχυροποίηση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό αντικείμενο.

Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Ποταμιού Κυριάκου Χαρακίδη, σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου και υπογράμμισε τα εξής:
Α. Κατά συνέπεια δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα κατά την αντίληψή μας περιορισμού της λειτουργίας του, όπως δεν τίθεται και κανένα θέμα περιορισμού της λειτουργίας των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ολόκληρης της χώρας.
Β. Θα ήθελα εντούτοις να τονίσω ότι ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης δεν είναι να ενισχύουν την επισκεψιμότητα των πολιτών σε έναν τόπο, αλλά να ευαισθητοποιούν την εκπαιδευτική κοινότητα των περιοχών εμβέλειάς τους. Φαντάζομαι ότι σ’ αυτό συμφωνούμε.
Γ. Σ’ αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στις οποίες θα αναφερθώ αναλυτικά στη δευτερολογία μου.
Δ. Ακούγοντας με προσοχή τις παρατηρήσεις του αξιοτίμου συναδέλφου, θα ήθελα να υπογραμμίσω και να επαναλάβω ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ως μοναδικό και απαρέγκλιτο στόχο του τη στήριξη και αναβάθμιση της λειτουργίας των Κέντρων Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα, αγαπητέ κύριε συνάδελφε. Και στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω δημοσίως τη διάθεση του Υπουργείου να συνεχίσει να συζητά διεξοδικά με όλους τους φορείς περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης, όπως άλλωστε πράττει από την πρώτη ημέρα, και να παρεμβαίνει, όπου κρίνεται αναγκαίο, στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των δομών αυτών.
Ε. Γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί στη χώρα μας ένα σημαντικό πλέγμα δομών περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης κι εδώ θέλω να πω ότι αυτό προφανώς το πλέγμα δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης. Είναι μια πολύχρονη προσπάθεια που, βεβαίως σε συνεργασία και με τις τοπικές κοινωνίες, έχει αναβαθμίσει και είναι κόσμημα πραγματικά η λειτουργία αυτών των κέντρων.
Ζ. Προφανώς, επομένως, επιθυμούμε τη διεύρυνσή του, αλλά και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σύνδεσή τους με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Έτσι, λοιπόν, με αυτήν την αντίληψη, δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση στην αντιμετώπιση του Κέντρου Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης του Παρανεστίου Δράμας. Οι κατευθύνσεις που δίνονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου κινούνται αποκλειστικά στους άξονες που προανέφερα κι όπως υπογραμμίστηκε και στην αρχική μου τοποθέτηση, η λειτουργία των Κέντρων Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης καλύπτει ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές, όπως αυτές περιλαμβάνονται στις διοικητικές περιφέρειες της χώρας.
Η. Από αυτές τις διοικητικές περιφέρειες άλλες έχουν λιγότερους κατοίκους, άλλες έχουν περισσότερους κατοίκους. Έτσι είναι τα πράγματα. Αυτό υπαγορεύεται από το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Κέντρων και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε.
Θ. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τους στόχους της περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης που παρέχεται από τα Κέντρα. Ο στόχος τους δεν είναι να προωθήσουν -και θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό- την επισκεψιμότητα μιας πόλης, αλλά να συμβάλλουν στην εκπαιδευτική διαδικασία στην περιοχή εμβέλειάς τους.
Ι. Θα ήθελα αυτό να γίνει κατανοητό, ώστε να μην συγχέονται οι εκπαιδευτικοί στόχοι με τη διάθεση για ενίσχυση της επισκεψιμότητας και της οικονομίας μιας περιοχής, η οποία είναι βεβαίως θεμιτή και προβληματίζει τους κατοίκους. Μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς άλλους τρόπους, αλλά ο σκοπός των Κέντρων Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης είναι πολύ συγκεκριμένος, όσον αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία και την αλλαγή της νοοτροπίας.
Κ. Επανέρχομαι στο σημείο αυτό, διότι αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που εγείρετε στη γραπτή ερώτησή σας σε συνέχεια της οποίας καταθέσατε την επίκαιρη που συζητούμε σήμερα.
Λ. Εάν, λοιπόν, το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου στόχευε στην προσέλκυση επισκεπτών από άλλα μέρη της Ελλάδας στην πόλη, τότε ίσως να υπήρχε απόκλιση από τους εκπαιδευτικούς στόχους.

Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2015

Αθήνα 26-6-2015
Συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2015
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Σε συνεδρίαση του K.Υ.Σ.Π.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2015,θα εξεταστούν τα παρακάτω :
1.«Αίτηση ανάκλησης απόσπασης εκπαιδευτικού Π.Ε. 70 στο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας Ηρακλείου και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
2.«Αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
3.«Μετατάξεις εκπαιδευτικών Π.Ε. σε διοικητικές θέσεις και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
4.«Ανακλήσεις και ενστάσεις επί των μεταθέσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»

Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ

Δημήτρης Μπράτης

Εγκύκλιος αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ -ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ,καθώς και σε φορείς ,πανεπιστήμια Δνσεις κλπ. του αιρετού ΚΥΣΠΕ Δ. Μπράτη

Υπογράφηκε και θα σταλεί σήμερα στις Δνσεις ΠΕ και ΔΕ η εγκύκλιος αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ -ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ,καθώς και σε φορείς ,πανεπιστήμια Δνσεις κλπ.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την ερχόμενη Δευτέρα (29/6) έως την Παρασκευή 3 Ιουλίου.Η εγκύκλιος αφορά και τις ειδικότητες της ΠΕ .

Επιτέλους! Το gmail ενεργοποίησε επιλογή για να «παίρνουμε πίσω» τα «κατά λάθος» μηνύματα!

Επιτέλους, εισακούστηκαν οι προσευχές μας από την Google, η οποία μας γλιτώνει από την ντροπή των «κατά λάθος» απεσταλμένων emails.
Την Τρίτη, ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση της επιλογής «Undo Send», η οποία επιτρέπει στους χρήστες να «πάρουν πίσω» τα απεσταλμένα emails, για τα οποία έχουν μετανιώσει, μέσα σε διάστημα 30 δευτερολέπτων από αποστολή τους.
Μετά την ενεργοποίηση της επιλογής από κάθε χρήστη (Επιλογές > Γενικά > Ενεργοποίηση «Undo Send»), κάθε φορά που θα αποστέλλετε κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα, η Google θα σας δίνει τη δυνατότητα να ακυρώσετε την αποστολή ή να ξαναδείτε το μήνυμά σας.
Η δυνατότητα είναι διαθέσιμη για τους περισσότερους λογαριασμούς, που χρησιμοποιούν το Google Mail, αλλά δεν προσφέρεται ακόμη για όλους τους εταιρικούς λογαριασμούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω επιλογή βρισκόταν για αρκετά χρόνια σε πειραματικό στάδιο, πριν τελειοποιηθεί από την Google.

Πότε να ξεκινήσει το παιδί μου μία ξένη γλώσσα

Σύγκριση συνταξιούχων σε Ελλάδα και ΕΕ – Πόσα χρήματα παίρνουν;

Από τη Λιθουανία ως τη Γαλλία, περνώντας από την Ελλάδα, οι συντάξεις στην Ευρώπη διακυμαίνονται από τα 250 ως τα 1.500 ευρώ και πλέον, όμως λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, η φτώχεια πλήττει πάνω από το 12% των ευρωπαίων συνταξιούχων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Το ζήτημα των συντάξεων είναι ένα από τα κυριότερα σημεία τριβής στη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές της, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην Ελλάδα, η οποία αριθμεί 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχος, η σύνταξη κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 882 ευρώ το μήνα (713 κύρια σύνταξη, 169 επικουρική).
Το ύψος των συντάξεων είναι παραπλήσιο στην Πορτογαλία (2,5 εκατ. συνταξιούχοι) όπου η μέση σύνταξη φθάνει τα 833 ευρώ μικτά τον μήνα.
Στην Ισπανία (5,6 εκατ. συνταξιούχοι) το ποσό της σύνταξης ανέρχεται σε 1.020,80 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης για τον Ιούνιο.
Οι συντάξεις όμως είναι πολύ χαμηλότερες σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως είναι η Λιθουανία (242 ευρώ τον μήνα), η Σλοβακία (408 ευρώ) ή η Πολωνία (504 ευρώ).
Στη Γαλλία, η βασική σύνταξη ανερχόταν πέρσι στα 1.032 ευρώ για τους 13,7 εκατομμύρια συνταξιούχους οι οποίοι υπάγονται στο γενικό ασφαλιστικό καθεστώς (των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα), σύμφωνα με το Εθνικό Ταμείο Συντάξεων Γήρατος των Μισθωτών Εργαζομένων. Σε αυτή προστίθεται μια επικουρική σύνταξη (λίγο πάνω από 25% της μέσης σύνταξης, πάνω από το 50% για τα ανώτερα στελέχη).
Οι συντάξεις στη Γερμανία ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 760,43 ευρώ το 2013. Συμπληρώνονται συχνά από αποταμιεύσεις ή συμπληρωματικές συντάξεις που καταβάλλουν οι εργοδότες. Το 2011, την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι άνδρες συνταξιούχοι λάμβαναν κατά μέσον όρο 1.576 ευρώ και οι γυναίκες 1.302 στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας, ενώ στο ανατολικό το ύψος των συντάξεων ανερχόταν αντίστοιχα σε 1.303 και 1.219 ευρώ.
Ενας σημαντικός δείκτης για την κατάσταση των συνταξιούχων είναι το ποσοστό τους που πλήττεται από τη φτώχεια. Κατά μέσον όρο στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, το 12,6% των συνταξιούχων ζούσε το 2013 κάτω από το όριο της φτώχειας (60% του μέσου κόστους ζωής), σύμφωνα με τη Eurostat.
Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται περί το 5-6% στην Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο, στην Ουγγαρία, στην Τσεχία και στη Σλοβακία, περί το 8% στη Γαλλία, περί το 10-11% στην Ιρλανδία, στην Ισπανία, στην Πολωνία και στην Ιταλία, γύρω στο 12,4% στην Ελλάδα.
Ανέρχεται περίπου στο 15% στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στη Φινλανδία, σε 17% στη Σουηδία, σε 17,6% στη Βρετανία, στο 25,9% στη Βουλγαρία και στο 27,1% στην Εσθονία.
Κατά μέσον όρο στις χώρες της ευρωζώνης ένας συνταξιούχος λαμβάνει περίπου το 56% των αποδοχών του όταν εργαζόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2013.
Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε ορισμένες χώρες, ιδίως λόγω των μειώσεων των μισθών που έχουν σημειωθεί. Έτσι στην Ελλάδα, ανήλθε από το 41% το 2008 στο 60% το 2013.
Το 2013, το ποσοστό αναπλήρωσης πλησίαζε επίσης το 60% σε πολλές άλλες χώρες: την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία. Ήταν πάντως αισθητά χαμηλότερο στο Βέλγιο (47%), στην Ιρλανδία και στην Κροατία (37%), στη Βουλγαρία (39%) και στην Κύπρο (40%).

Λήγει σήμερα η προθεσμία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100 δόσεις

Η ρύθμιση έχει τύχει μεγάλης αποδοχής καθώς έχουν υποβληθεί περισσότερες από 850.000 αιτήσεις από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για υπαγωγή σε αυτή. Συνολικά έχουν ρυθμισθεί οφειλές ύψους 5 δισ. ευρώ χρέη και στα ταμεία του Δημοσίου έχουν μπει περίπου 410 εκατ. ευρώ.
Στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου εισπράχθηκαν 571 εκατ. ευρώ μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων από τα νέα ληξιπρόθεσμα (αυτά που δημιουργήθηκαν εντός του 2015) και 870 εκατ. ευρώ από τα παλαιά, ενώ διαγράφηκαν ως ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Από την επόμενη εβδομάδα θα ενεργοποιηθούν εκ νέου τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ήτοι κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.
Το υπουργείο Οικονομικών και η ΓΓΔΕ έχουν προειδοποιήσει ήδη από τα μέσα Μαίου ότι με τη λήξη της ρύθμισης των 100 δόσεων, θα εκκινήσουν έλεγχοι που θα επικεντρωθούν στους μεγαλοοφειλέτες.
Είναι ενδεικτικό πως σε σύνολο 6.500 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου με χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ στη ρύθμιση υπάχθηκαν μόλις οι 200.

Το απίστευτο “κόλπο” για να παγώσετε αναψυκτικά και μπύρες σε 2' (ΒΙΝΤΕΟ)

Διπλή παράταση για δηλώσεις και Ασφαλιστικά Ταμεία

Παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι τις 27 Ιουλίου και για τις επιχειρήσεις μέχρι τις 20 Ιουλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς όμως να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Την ίδια ώρα, προς παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου οδεύει και η προθεσμία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αύριο λήγει η προθεσμία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία.
Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, οι οποίες έληγαν κανονικά στις 30 Ιουνίου. Όσον αφορά στις προθεσμίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, δεν αλλάζουν. Όπως ορίζει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η πρώτη δόση καταβάλλεται την 31η Ιουλίου 2015, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η Τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 2%.
Την ίδια ώρα, παράταση έως τις 31 Ιουλίου δίνει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση σε έως 100 δόσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε ότι αποδέχεται σχετική τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας την παράταση μέχρι το τέλος του Ιουλίου για τη διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των οφειλετών που προσέρχονται στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και προκειμένου αποφευχθεί αδυναμία εξυπηρέτησής τους και κατά συνέπεια απώλεια του δικαιώματος υπαγωγής χωρίς υπαιτιότητάς τους».
Πηγή: Έθνος

Φόροι αλλά και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο για να κλείσει η συμφωνία – Όλα στο τραπέζι για να βρεθεί λύση μέχρι το Eurogroup του Σαββάτου

- Ξανά στο τραπέζι το μισθολόγιο του Δημοσίου, ποιοι θα την πληρώσουν
- Μόνιμη η έκτακτη εισφορά για όλους και μεγάλες αυξήσεις στους φόρους
- Προκαταβολή 100% στον φόρο για τα μπλοκάκια, από το πρώτο ευρώ οι αγρότες
- Ξανά κοντά στο 1 δισ. η διαφορά με τους δανειστές που ζητούν ισοδύναμα μέτρα

Δεν είναι ένα και δύο είναι δεκάδες τα ανοιχτά ζητήματα καθώς με την αφαίρεση ενός μέτρου ανοίγει ένα νέο μέτωπο, ενώ μια νέα πρόταση για ισοδύναμα απαιτεί κοστολόγηση. Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση μοιάζει να πηγαίνει μπρος πίσω, όμως ένα είναι το βέβαιο.
Μετά τα 8 δισ των μέτρων που πρότεινε η ελληνική πλευρά όπου περιέχονταν φόροι άνω των 7 δισ, η διαφορά με τους θεσμούς αυτή τη στιγμή είναι κοντά στο ένα δισεκατομμύριο, κάτι που σημαίνει πως έρχονται και νέοι φόροι, αλλά και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο για να κλείσει η ψαλίδα.

Ήδη υπάρχουν δυο σημαντικές αλλαγές που πλήττουν όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η έκτακτη εισφορά μπαίνει στη φορολογική δήλωση, επί της ουσίας δηλαδή μονιμοποιείται από το παράθυρο, ενώ και η προκαταβολή του φόρου πάει στο 100% και περιλαμβάνει τους πάντες, δηλαδή και όσους αμείβονται με μπλοκάκι. Παράλληλα οι αγρότες μπαίνουν στο στόχαστρο τόσο με την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών οι οποίες τετραπλασιάζονται όσο όμως και με τον πολλαπλασιασμό των φόρων που καλούνται να πληρώσουν καθώς πλέον θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Μάλιστα ο συντελεστής φορολόγησης 13% είναι η πρώτη βάση διαπραγμάτευσης, καθώς από την πλευρά των δανειστών έχουν πέσει και προτάσεις για αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών στο 26% με την κλίμακα δηλαδή για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Φωτιά μπαίνει στις τσέπες όλων και από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα ξενοδοχεία, αλλά κυρίως από την κατάργηση της έκπτωσης του 30% για τους νησιώτες του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή όμως και ενώ δεν ακούγεται ξεκάθαρα ως μέρος της διαπραγμάτευσης έμμεσα και με βάση την απαίτηση για μείωση των δαπανών του Δημοσίου μπαίνει ξανά στο τραπέζι το θέμα των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.
Έτσι όλα δείχνουν ότι πάμε σε νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο το οποίο οι δανειστές απαιτούν να συζητηθεί από μηδενική βάση, ενώ όλα δείχνουν ότι σίγουρα θα πληγούν σε πρώτη φάση όσοι περιλαμβάνονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.

Συμφωνία φαίνεται ότι υπάρχει τουλάχιστον ως προς το γενικό στόχο του εξορθολογισμού στα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή στις αποδοχές για ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ.

“Σφαγή” για συντάξεις, όρια ηλικίας και ΕΚΑΣ

Τεράστια εμπλοκή υπάρχει σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Ασσφαλιστικό. Σε ό,τι αφορά στο
ΕΚΑΣ η Αθήνα προτείνει σταδιακή αντικατάσταση τουως το 2020 και αρχή το 2018,όμως οι δανειστές μιλούν για κατάργηση έως το 2019. Λένε μάλίστα ότι πρέπει να καταργηθεί για το 20% εκείνων των δικαιούχων που έχουν υψηλότερο εισόδημα.

Η ελληνική πλευρά προτείνει η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1/1/2016, ενώ οι δανειστές ζητάνε την κατάργηση τους από την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να αποδώσουν τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση θέλει να βγαίνουν όλοι στη σύνταξη στα 67 ως το 2025, αλλά οι δανειστές απαιτούν τα 67 έτη ως το 2022 ή τα 62 έτη με 40 χρόνια εργασίας.
Μόνο βέβαιο ότι σε ό,τι αφορά στις πρόωρες το 10% μείωση για όσους αποχωρούν πρόωρα, με τη διαφορά ότι οι δανειστές ζητάνε ακόμα να καταβάλεται μόνο η αναλογική σύνταξη σε όσους φεύγουν από τον Ιούλιο και μετά.

Σε ισχύ από τον Ιούλιο ο εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων. Ασφαλιστείτε άμεσα!

Βίντεο: Πρόωρα σημάδια και έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού

55 Δραστηριότητες για την ενίσχυση της ανάπτυξης του παιδιού σας

Αποσύρει η κυβέρνηση την πρόταση για αύξηση εισφορών στις συντάξεις

H ελληνική κυβέρνηση απέσυρε από το κείμενο των προτάσεών της την αύξηση των εισφορών για την υγεία στις συντάξεις, όπως  μετέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η ΕΡΤ .
Η εξέλιξη αυτή έγινε, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, μετά από επικοινωνία της διαπραγματευτικής ομάδας με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικότερα  με τους συναρμόδιους υπουργούς κ. Σκουρλέτη και Στρατούλη.
Η πρόταση της κυβέρνησης αφορούσε σε αύξηση της εισφοράς κατά 5% στις επικουρικές και κατά 1% στις κύριες, για τον κλάδο ασφάλισης.

Κριτήριο αρχαιότητας και οργανική θέση για την πλήρωση κενών ή κενούμενων θέσεων Δ/ντών & Υ/δντών

Καινοτομίες στην εκπαίδευση και τη διδασκαλία σε 6 χώρες στον κόσμο

Τον Ιούλιο θα γίνουν οι πρώτες μετατάξεις εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Πέντε πολύ αποτελεσματικές διδακτικές πρακτικές

Ό,τι αναφέρω παρακάτω είναι κλεμμένο από αυτήν την ανάρτηση. Προφανώς υπάρχουν κι άλλες αποτελεσματικές τεχνικές, αλλά εγώ θα αναφερθώ μόνο στις συγκεκριμένες. Αν και κλεμμένο το κείμενο δεν είναι πιστή μετάφραση. Έχει τη δική μου πινελιά. Οι συγκεκριμένες πρακτικές έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι εφαρμόζονται σε όλα τα μαθήματα. Έχουν το μειονέκτημα ότι είναι αθόρυβες. Δε θα βγεις στα κανάλια ούτε θα βραβευτείς από κανέναν επειδή τις εφαρμόζεις. Δε θα σου πουν ότι καινοτόμησες. Δε θα αναγνωρίσει κανένας τον κόπο σου. Δε θα τις δεις σε καμιά εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Για την ακρίβεια, δε θα καταλάβει κανείς ότι τις χρησιμοποιείς...
1. Η πρώτη είναι απλή. Όταν ξεκινάς να διδάξεις κάτι καινούριο, λες στους μαθητές τι θες να διδάξεις, ποιοι είναι οι στόχοι, πώς μπορούν να τους πετύχουν. Διδάσκεις πρόσθεση κλασμάτων; Τους λες ότι θα μάθουν να προσθέτουν κλάσματα. Διδάσκεις τα επίθετα ο συνεχής-ής-ές; Τους λες ότι θα μάθουν να τα κλίνουν και να τα χρησιμοποιούν μέσα σε προτάσεις. Δεν είναι δύσκολο. Το δύσκολο είναι να συνηθίσεις να το κάνεις. Θέλει λίγη εξάσκηση, λίγο πείσμα και όλοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. 
2. Και η δεύτερη είναι απλή: συζητήσεις στην τάξη. Είτε γιατί πολλές φορές οι μαθητές μαθαίνουν καλύτερα από τους συμμαθητές τους είτε γιατί τα ίδια τα παιδιά συμμετέχοντας στον διάλογο εμπεδώνουν καλύτερα αυτό που ήδη ξέρουν είτε, τέλος, γιατί με αυτόν τον τρόπο ο εκπαιδευτικός ελέγχει τι γνωρίζουν τα παιδιά. Αυτονόητο είναι πως για να λειτουργήσει αυτή η πρακτική πρέπει οι μαθητές να μη φοβούνται πως θα κάνουν λάθος. Δεν είναι κι εύκολο, αξίζει όμως να προσπαθήσουμε για να το πετύχουμε. Και φυσικά πρέπει να έχουμε διαρκώς τον νου μας γι' αυτούς που κρύβονται. Αυτοί κι αν είναι δύσκολοι να μπουν στη συζήτηση...
3. Ανατροφοδότηση. Η ανατροφοδότηση έχει 2 πτυχές: από τον εκπαιδευτικό προς τον μαθητή και το αντίστροφο. Ο μαθητής πρέπει όσο το δυνατόν πιο συχνά να μαθαίνει την πρόοδό του. Δεν εννοώ να ακούει ένα απλό «Μπράβο!» ή ένα «Πολύ καλά!». Η ανατροφοδότηση πρέπει να είναι συγκεκριμένη. Λ.χ., στην προπαίδεια: «Έχει μείνει μόνο η προπαίδεια του 8 να μάθεις. Από ό,τι έχω δει σε δυσκολεύει το 7Χ8 και το 8Χ8. Μπορείς να τα επαναλάβεις στο σπίτι σου πολλές φορές μέχρι να τα μάθεις. Υπομονή θέλει και θα τα καταφέρεις!». Εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα στην τάξη, ώστε ο μαθητής να νιώθει άνετα να ανατροφοδοτήσει τον εκπαιδευτικό. Μπορούμε να αντλήσουμε πολύτιμες πληροφορίες με αυτήν την πολύ απλή μέθοδο. Το μόνο που απαιτείται είναι να μας εμπιστεύεται ο μαθητής.
4. Διαμορφωτική αξιολόγηση. Αν διάλεγα να χρησιμοποιήσω μόνο μια πρακτική θα διάλεγα αυτή. Πιθανότατα η καλύτερη πρακτική κι από τις πέντε. Για να μπορείς να ανατροφοδοτήσεις σωστά τους μαθητές πρέπει να ελέγχεις διαρκώς με ποικίλους τρόπους τι ξέρουν. Οι δυσκολίες είναι δύο: χρειάζεται από την μια μεγάλη εφευρετικότητα από τον εκπαιδευτικό για να δημιουργεί νέους τρόπους αξιολόγησης κι από την άλλη δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να ψάχνεις τα λάθη σου. Οι αναστολές είναι πολλές και πολλές φορές πρέπει να παλέψεις σκληρά για να τα παραδεχτείς και να μην ρίξεις τις ευθύνες σε γονείς και παιδιά.
5. Μεταγνώση. Αυτό κι αν είναι σημαντικό... Να μάθει ο μαθητής να στοχάζεται πάνω σε ό,τι κάνει, να σχεδιάζει, να οργανώνει, να παρακολουθεί τις ενέργειές του και τις σκέψεις του. Είναι κάτι που διδάσκεται, άσχετα αν συνήθως στο ελληνικό σχολείο αγνοείται η έννοια.

Νέες διευκρινήσεις Κατρούγκαλου για τους επίορκους: Τι ισχύει και ποιοι φεύγουν

Νέες διευκρινήσεις δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφορικά με το θέμα των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, απαντώντας ταυτόχρονα σε μια σειρά από δημοσιεύματα.
Συγκεκριμένα, στις διευκρινήσεις τονίζεται:
«Τις τελευταίες μέρες ένα κύμα ενορχηστρωμένης παραπληροφόρησης διαδίδει ότι εξαιτίας του πρόσφατου νόμου για την διοίκηση «επίορκοι» γιατροί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους, χωρίς πειθαρχική κρίση.
Ποια είναι η αλήθεια: Οι μνημονιακοί νόμοι έθεταν κάθε δημόσιο υπάλληλο που τον βάρυνε πειθαρχική κατηγορία και παραπεμπόταν στο πειθαρχικό συμβούλιο σε αυτοδίκαιη, αυτόματη αργία. Αθώοι ή ένοχοι, με επαρκείς ή όχι ενδείξεις ενοχής, για σοβαρά ή όχι αδικήματα, όλοι πετάγονταν αναπολόγητοι έξω από τη δουλειά τους, κατά προφανή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας.
Ο νόμος 4325/2015 επανέφερε τον κανόνα του πειθαρχικού δικαίου που ίσχυε επί δεκαετίες, πριν από τη μνημονιακή λαίλαπα: αυτοδίκαιη, αυτόματη αργία εφαρμόζεται, αλλά όχι για όλες τις πειθαρχικές κατηγορίες, μόνο για τις πιο σοβαρές: π.χ. αν έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος καθηγητή για παιδεραστία, αν το πειθαρχικό αδίκημα είναι ταυτόχρονα και ποινικό και υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής που οδηγούν σε προφυλάκιση κ.λ.π. Στις άλλες περιπτώσεις η αργία είναι δυνητική. Δηλαδή, ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον Υπουργό ή τον επικεφαλής του δημόσιου νομικού προσώπου (π.χ. του νοσοκομείου) να θέσει εκτός καθηκόντων τον πειθαρχικά κατηγορούμενο μόνο με την υπογραφή του και στη συνέχεια να ζητήσει από το πειθαρχικό συμβούλιο να τον θέσει σε δυνητική αργία, μέχρις ότου δικάσει επί της ουσίας την υπόθεση του.
Όλα αυτά αναλύθηκαν σε εγκύκλιο του υπουργείου αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου. Επειδή δε ορισμένα πειθαρχικά συμβούλια δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί, με συνέπεια ορισμένες από τις προθεσμίες του νόμου να μην είναι δυνατό να τηρηθούν, με την από 22/6/2015 εγκύκλιο του Υπουργείου, και σχετική τροπολογία, διευκρινίζεται ότι οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι να καταστεί δυνατή η σύγκληση των συμβουλίων. Κανένας «επίορκος» λοιπόν δεν επιστρέφει χωρίς πειθαρχική κρίση στη δουλειά του. Το δημόσιο συμφέρον προστατεύεται, χωρίς βλάβη του νομικού πολιτισμού μας».

Νέο χαράτσι στα ακίνητα από το 2016!

Μπορεί να αλλάξει όνομα, να μην λέγεται ΕΝΦΙΑ, μπορεί να αλλάξουν και οι αντικειμενικές αξίες, όμως ο φόρος μένει και η κυβέρνηση ήδη έχει προτείνει στους Θεσμούς μεταξύ των μέτρων την παραμονή φόρου στα ακίνητα με έσοδα 2,65 δισ (όσα δηλαδή και ο ΕΝΦΙΑ) και για το 2016.

Με άλλα λόγια ακόμη και εάν αλλάξουν όπως όλα δείχνουν οι αντικειμενικές αξίες το ελληνικό κράτος θα πρέπει να εξοικονομήσει από φόρους ακινήτων 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εάν λοιπόν πέσουν οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να αλλάξει ριζικά μάλιστα και ο φόρος ώστε να αποδώσει τα ίδια με τον ΕΝΦΙΑ.
Έτσι επί της ουσίας θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φόρος ακινήτων που βάλει στα κρατικά ταμεία 2,65 δισ ευρώ το 2016.
Σε ό,τι αφορά το 2015 ο φόρος ακινήτων θα είναι ακριβώς ο ίδιος με πέρυσι. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή, όμως οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους λόγω των καθυστερήσεων μόλις τέσσερις αντί για έξι δόσεις για την αποπληρωμή του.

Ενεργοποιείται μέχρι την Παρασκευή η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων

ΣτΕ: Αμεση κατεδάφιση κάθε αυθαίρετου σε δασική ή αναδασωτέα έκταση

Οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε δάσος ή αναδασωτέα έκταση και είναι αυθαίρετο, θα πρέπει αμέσως να κατεδαφίζεται, ακόμη και εάν η έκταση είναι ιδιωτική.
Η απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ είναι οριστική και δίνει το πράσινο φως για κατεδάφιση επικυρώνοντας έτσι και απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου. Είχε προηγηθεί πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, με την οποία διατάχθηκε η κατεδάφιση αυθαιρέτων στα Τουρκοβούνια σε έκταση 7.968 τμ όπου υπάρχουν μαντριά, κοτέτσια,  ένας μαντρότοιχος, κτλ
Οι κληρονόμοι του ιδιοκτήτη των εγκαταστάσεων αυτών ζήτησαν από το ΣτΕ να ανακαλέσει την απόφαση κατεδάφισης με το δικαστήριο να προχωρεί σε αρνητική απόφαση.
«Οικοδομές, κτίσματα και πάσης φύσεως κατασκευές που έχουν ανεγερθεί είτε μέσα σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις είτε μέσα σε δημόσιες ή ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, προερχόμενη από ανθρώπινη ενέργεια ή από φυσική αιτία, κατεδαφίζονται ύστερα από απόφαση του αρμοδίου οργάνου».
Μάλιστα, στο σκεπτικό τους οι δικαστές σημειώνουν ότι για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις δεν απαιτείται, να έχει προηγουμένως καταρτισθεί δασολόγιο, ούτε να έχει χαρακτηρισθεί η έκταση ως δασική, με τη διαδικασία του δασικού νόμου 998/1979 ούτε, να έχουν καταρτισθεί δασικοί χάρτες, αλλ’ αρκεί να διαπιστώνεται αιτιολογημένα ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης.