Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

Έχουν πει για την εκπαίδευση τη διδασκαλία και την μάθηση

Ο Νίκος Ξανθόπουλος φυλακίστηκε από τους Γερμανούς όταν ήταν 9 χρονών, γιατί ο πατέρας του ήταν αντιστασιακός. Ήθελε να γίνει φιλόλογος, έπαιζε ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ και έχει ηχογραφήσει 300 τραγούδια

Ποιες τροφές συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σχεδόν μία στις 10 περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου, συνδέεται με την κακή διατροφή.
Η κακή διατροφή που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση καρκίνου του στήθους και του στομάχου.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής και αποφυγής των παρακάτω ανθυγιεινών τροφών:
Επεξεργασμένα κρέατα-αλλαντικά
Τροφές όπως το μπέικον, τα λουκάνικα και τα κρέατα που έχουν υποστεί επεξεργασία μπορεί να προκαλούν καρκίνο λόγω των χημικών συντηρητικών π[ου περιέχουν. Αυτά είναι το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο που αυξάνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Προτιμήστε τα κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής.
Επεξεργασμένο λευκό αλεύρι
Είναι το αλεύρι από το οποίο παρασκευάζονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα τυποποιημένα μπισκότα . Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων τριπλασίασε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το αλεύρι) ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, το οποίο τροφοδοτεί απευθείας τα καρκινικά κύτταρα και την εξάπλωσή τους.
Επεξεργασμένη ζάχαρη
Η επεξεργασμένη ζάχαρη επίσης ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης και τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τα γλυκαντικά που είναι πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού (HFCS) είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς είναι η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Αποφύγετε τα μπισκότα, τις τούρτες, τα κέικ, τα αναψυκτικά, τους τυποποιημένους χυμούς, τις έτοιμες σάλτσες, τα δημητριακά και όσα τρόφιμα αποτελούν «κρυφές πηγές» ζάχαρης.
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Έχει αποδειχθεί ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ή GMOs κάνουν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Απαντώνται πιο συχνά στα παράγωγα τροφίμων (καλαμπόκι, σόγια, canola).Προτιμήστε τα πιστοποιημένα βιολογικά, μη γενετικά τροποποιημένα αλλά και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα.
Ποπκορν στο φούρνο μικροκυμάτων
Τα σακουλάκια ποπ κορν μπορεί να αποτελούν μια εύκολη λύση, είναι όμως γεμάτα χημικά που ενοχοποιούνται για στειρότητα και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του πακγρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA) που περιέχεται στα ποπ κορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το χημικό αυτό προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Επίσης το χημικό διακετύλιο που χρησιμοποιείται στα ίδια τα ποπ κορν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων.
Πηγή: onmed.gr

Η Πράμαντα, το κεφαλοχώρι των Δυτικών Τζουμέρκων. Απολαύστε τα video.

Αθηνόδωρος Προύσαλης. Αψήφησε τον Σακελλάριο και πληγώθηκε όταν κάποιος τον είπε «νεκρόφιλο», επειδή κέρδισε την συμπάθεια της Κυβέλης

Ρυθμίσεις πολυνομοσχεδίου Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση από ΔΟΕΑρ. Πρωτ.1734
Αθήνα 19/6/2015
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Ρυθμίσεις πολυνομοσχεδίου  Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε σε μια πρώτη ανάγνωση - εκτίμηση του πολυνομοσχεδίου του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. το οποίο τέθηκε υπόψη του το μεσημέρι της 18/6/2015 λίγες ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του.
            Η πρώτη αυτή εκτίμηση, η οποία για να μπορέσει να ολοκληρωθεί θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ευρύς διάλογος ώστε να αποσαφηνιστούν όλα τα σημεία που χρήζουν διευκρινήσεων και ανάλυσης, έχει και εισηγητικό χαρακτήρα και προς την 84η Γενική Συνέλευση του κλάδου όπου το θέμα θα συζητηθεί αναλυτικότερα.
            Θέση του Δ.Σ. είναι ότι για και ακόμη φορά δεν αντιμετωπίζεται το σύνολο των μεγάλων προβλημάτων της εκπαίδευσης (ανάγκη άμεσης πραγματοποίησης χιλιάδων διορισμών, ίδρυση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, επέκταση και στήριξη της προσχολικής αγωγής, ουσιαστική ενίσχυση της ειδικής αγωγής). Δυστυχώς με την προοπτική της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς είναι ορατός ο κίνδυνος του να υπάρξουν τεράστια προβλήματα στην κάλυψη των κενών και τη λειτουργία των σχολείων.
              Σε σχέση με το ζήτημα της αξιολόγησης - αυτοαξιολόγησης που ρυθμίζει στο άρθρο 45  δεν απαντά θετικά στο κυρίαρχο αίτημα του κλάδου για πλήρη κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης.
              Είναι σε θετική κατεύθυνση η κατάργηση του Π.Δ. 152 και η αναφορά ότι τα άρθρα 7-9 του Ν.4024/2011 δεν περιλαμβάνουν, πλέον, τους εκπαιδευτικούς. Μένει βέβαια το ουσιώδες, να θεσπιστεί η ακώλυτη μισθολογική - βαθμολογική εξέλιξη μέσα σε συνθήκες δυνατότητας εφαρμογής της εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων. Θα πρέπει, επίσης, η αναφορά σε μελλοντική Υπουργική Απόφαση η οποία θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες, να γίνει συγκεκριμένη και να μη μείνει θολή και απολύτως ασαφής, όπως παρουσιάζεται. Είναι, επίσης, πρόβλημα το ότι δεν υπάρχει η αναφορά του αρχικού σχεδίου στην κατάργηση του άρθρου 32 του Ν.3848.
              Η διαδικασία της αποτίμησης στα πλαίσια λειτουργίας της σχολικής μονάδας είναι, αν αναγνωριστεί ειλικρίνεια προθέσεων, πολύ κοντά στις θέσεις του κλάδου επικεντρώνοντας στο ζήτημα της ανατροφοδότησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός του συλλόγου διδασκόντων. 
            Η αναφορά όμως στην άποψη του Σχολικού Συμβουλίου (που είναι απόλυτα αναρμόδιο) την οποία  θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ο Σύλλογος Διδασκόντων, ιδιαίτερα μέσα στο  κλίμα απαξίωσης του έργου των εκπαιδευτικών που καλλιεργήθηκε από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Τον ίδιο προβληματισμό δημιουργεί και η διατήρηση με το άρθρο 46 της ΑΔΙΠΠΔΕ που αφήνει ανοικτό το πεδίο για επαναφορά πρακτικών αξιολόγησης - χειραγώγησης.
            Το βέβαιο είναι ότι για να είναι δυνατή η έκφραση ολοκληρωμένης άποψης θα πρέπει να δοθούν πολλές διευκρινήσεις και να υπάρξει ουσιαστικός και ολοκληρωμένος διάλογος όπου προαπαιτούμενο θα είναι για τη Δ.Ο.Ε. η πλήρης κατάργηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου κάτι για το οποίο ο Κλάδος έδωσε μεγάλο αγώνα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ρυθμίσεις πολυνομοσχεδίου Υπουργείου Παιδείας για την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών από ΔΟΕΑρ. Πρωτ.1733
Αθήνα 19/6/2015
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Ρυθμίσεις πολυνομοσχεδίου Υπουργείου Παιδείας για την προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτιμά ότι το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου σε σχέση με τα θέματα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών εκτιμά πως το πολυνομοσχέδιο πέρα από το άνοιγμα των πινάκων προϋπηρεσίας για το χρονικό διάστημα 2010 - 2014 που ικανοποιεί το αίτημα που έχει επανειλημμένα καταθέσει καθώς και τη μείωση της «ποινής» για τους αναπληρωτές που δεν αποδέχονται την τοποθέτησή τους στο τρέχον έτος, διαιωνίζει το καθεστώς κατακερματισμού ως προς την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών.  
             Οι ρυθμίσεις για τα θέματα αναπληρωτών που εισάγονται με το άρθρο 47 φανερώνουν ότι η πολιτική ηγεσία κινείται στην κατεύθυνση της υιοθέτησης της τακτικής της καλλιέργειας κατηγοριοποιήσεων εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας και τη διατήρηση ενός ιδιότυπου καθεστώτος σύγκρουσης «συμφερόντων».
            Η πολύ θετική ρύθμιση του ανοίγματος των πινάκων αναπληρωτών για το διάστημα 2010-2014 σκιάζεται από την αδικία που υφίστανται οι αναπληρωτές που έχουν προσφέρει υπηρεσία στην ειδική Αγωγή (ως κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων κλπ.) με το να στερούνται του δικαιώματος της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας τους και στη Γενική Αγωγή κάτι που ανατρέπει την ενιαία αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αφού, αν και δεν κάνει αναφορά στην «κανονιστική» κατηγοριοποίηση ΠΕ 60.50 και 70.50, επί της ουσίας την υιοθετεί  τιμωρώντας τους εκπαιδευτικούς αυτούς για το ότι πρόσφεραν στο νευραλγικό τομέα της Ειδικής Αγωγής . Το ίδιο ισχύει και για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στα δυσπρόσιτα σχολεία όπου το Δ.Σ. επαναδιατυπώνει την αρχική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της  συνολικής και ενιαίας αντιμετώπισης της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών, θεωρώντας πως θα πρέπει να γίνει αναγνώριση όλης της εκπαιδευτικής υπηρεσίας σε όποιον τύπο σχολείου κι αν έχει παρασχεθεί, επομένως αυτό θα πρέπει να συμβαίνει με την προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα σχολεία που θα πρέπει να δίνει διπλά μόρια σε όλους και όχι σε κάποιους μόνο.
           Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ζητά την άρση των παραπάνω ρυθμίσεων και την αντιμετώπιση της κάθε προϋπηρεσίας με ενιαίο τρόπο για όλους.
          Μέσα από τις εργασίες της 84ης Γ.Σ., ο Κλάδος θα τοποθετηθεί αναλυτικότερα επί του πολυνομοσχεδίου καθώς και επί όλων των μεγάλων ζητημάτων της εκπαίδευσης που η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. δείχνει να αγνοεί, με κυρίαρχο αυτό για την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών που το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει ότι αποτελεί τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των τεράστιων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς στο δημόσιο σχολείο.

Παρεμπόδιση συμμετοχής αιρετών στις διαδικασίες για την επιλογή Υποδιευθυντών από ΔΟΕΑρ. Πρωτ.1731
Αθήνα 19/6/2015
Προς
1. Τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας
κ. Τάσο Κουράκη
Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.


Θέμα: Παρεμπόδιση συμμετοχής αιρετών στις διαδικασίες για την επιλογή Υποδιευθυντών

Για μια ακόμη φορά το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. αναγκάζεται να παρέμβει για θέμα που σχετίζεται με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαδικασιών για την επιλογή στελεχών.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την επιλογή των υποδιευθυντών σχολικών μονάδων, προβλέπεται στις 22 Ιουνίου συνεδρίαση των διευρυμένων Π.Υ.Σ.Π.Ε.
Όπως είχαμε επισημάνει και με προηγούμενο κείμενό μας, στο χρονικό διάστημα 21 - 24 Ιουνίου 2015 πραγματοποιείται η 84η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όπου οι περισσότεροι αιρετοί εκπρόσωποι των Π.Υ.Σ.Π.Ε. συμμετέχουν ως εκλεγμένοι αντιπρόσωποι. Εκ των πραγμάτων η συμμετοχή τους στη μια από τις δυο διαδικασίες καθίσταται αδύνατη.
Επειδή ως Δ.Σ. θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν επιθυμείτε την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης των εκπαιδευτικών, παρακαλούμε να φροντίσετε άμεσα για την τροποποίηση του σχετικού χρονοδιαγράμματος ώστε οι αιρετοί εκπρόσωποι να μπορούν να επιτελέσουν πλήρως όλες τις υποχρεώσεις τους και να συμμετέχουν ανεμπόδιστα στις εργασίες της 84ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

11 τροφές που βλάπτουν την εγκεφαλική λειτουργία

Πώς να βοηθήσω αν αποτύχει στις Πανελλήνιες

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος Αθανασία Κουτσούκου
Η κρίσιμη περίοδος των Πανελληνίων εξετάσεων πέρασε… αυτό όμως δε σημαίνει πως τα πράγματα ήρθαν και πάλι στους ρυθμούς που ήταν πριν. Στην αναμονή των αποτελεσμάτων γίνονται διάφορα σενάρια και με βάση υποθέσεων οι οικογένειες καταστρώνουν τα σχέδιά τους, για το τι θα γίνει το προσεχές έτος.
Τα σενάρια που οδηγούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τρία:
 1. το παιδί πετυχαίνει το στόχο του κι ετοιμάζεται για τη φοιτητική του ζωή
 2. το παιδί αποτυγχάνει να πετύχει την επιλογή του και συμβιβάζεται με την αμέσως επόμενη, οπότε και πάλι ετοιμάζεται για τη φοιτητική του ζωή, και
 3. το παιδί αποτυγχάνει να επιτύχει τον στόχο του και ξαναδίνει εξετάσεις.
Το 2ο και το 3ο σενάριο όμως, μπορεί να έχουν τον ίδιο ψυχικό φόρτο καθώς το παιδί βιώνει την αποτυχία!!!
Το θέμα τώρα είναι «τι είναι αποτυχία» και πώς βιώνεται από τον καθένα.
Προσπαθώντας να το δούμε τελείως αντικειμενικά, αποτυχία είναι να μην πετυχαίνεις τον στόχο που έχεις θέσει. Η αποτυχία είναι πάρα πολύ δύσκολο να βιωθεί από τα παιδιά, ιδιαίτερα σε τόσο ευαίσθητες ηλικίες, όπως αυτή της εφηβικής. Τις περισσότερες φορές οι έφηβοι ταυτίζουν την αποτυχία τους στις Παν/νιες, με την προσωπικότητά τους , κι έτσι νιώθουν και βιώνουν σε βάθος τη ματαίωση. Έτσι χρησιμοποιούν εκφράσεις «έτσι κι αλλιώς άχρηστος είμαι», «σιγά μην τα κατάφερνα», «είμαι ένα τίποτα», «ακόμη κι ο ΤΑΔΕ πέρασε. Μόνο εγώ δεν τα κατάφερα» …
Είναι πράγματι πολύ σκληρό κι επώδυνο το συναίσθημα της απογοήτευσης από τον ίδιο σου τον εαυτό. Είναι σα να σε έχεις προδώσει, εφόσον εσύ ο ίδιος προκάλεσες αυτό τον πόνο σε εσένα.
Όλα αυτά κάνουν το ίδιο το άτομο να αδυνατεί να πατήσει και πάλι στα πόδια του εύκολα και να βρει τις ισορροπίες του. Και κάπου εδώ έρχονται οι γονείς, οι οποίοι δεν μπορούν να βλέπουν το παιδί τους σε τέτοια κατάσταση κι αρχίζουν να χρησιμοποιούν όλη τους την επιχειρηματολογία για να στηρίξουν το παιδί τους. Έτσι φυσικά ξεκινούν από το «δεν πειράζει, εσύ να είσαι καλά», και φτάνουν ως το να ακυρώνουν καθηγητές και εκπαιδευτικό σύστημα. Υπάρχουν βέβαια και οι γονείς οι οποίοι μην μπορώντας να διαχειριστούν τη δική τους απογοήτευση, κατηγορούν το παιδί τους λέγοντας «στα έλεγα εγώ, μη βγαίνεις για καφέδες …. Μας φάγανε οι φίλοι…» .
Το θέμα είναι πως οι γονείς πρέπει για μια ακόμη φορά, να πάρουν την σωστή απόσταση από την όλη κατάσταση. Η αποτυχία δεν είναι της οικογένειας, αλλά του ίδιου του παιδιού. Κοιτάζοντας έτσι το παιδί τους, θα μπορέσουν να τον αντιμετωπίσουν με ωριμότητα και σεβασμό. Ήταν η δική του προσπάθεια, καλή ή κακή (κατά τη γνώμη τους), αλλά ήταν δική του! Οφείλουμε να σεβαστούμε ότι αυτό μπόρεσε να κάνει, αυτό έκανε… και να προχωρήσουμε από δω και πέρα. Μένοντας στο γεγονός, κλαίγοντας και σκαλίζοντας το χρονικό της αποτυχίας, σε τίποτα δε βοηθάμε, παρά μόνο επαναφέρουμε το παιδί σε κάτι επώδυνο και ίσως τραυματικό. Καλό θα ήταν να μην πούμε τη γνώμη μας, στο τι έφταιξε, αποφεύγοντας έτσι πολλές παγίδες που ίσως να ρίξουν χειρότερα την ψυχολογία του, παρά μόνο να ρωτήσουμε το παιδί τι εκείνο νομίζει πως έφταιξε και τι σκέφτεται να κάνει από εδώ και πέρα.
Η κυρία Κουτσούκου τονίζει στο efiveia.gr πως το πιο σημαντικό από όλα είναι να καταλάβει το παιδί πως είμαστε δίπλα του σε κάθε του επιλογή, ακόμη κι αν την θεωρούμε λάθος. Πρέπει να το βοηθήσουμε να πατήσει στα πόδια του, να είναι υπεύθυνο για τις επιλογές του και φυσικά να μαθαίνει από τα λάθη του κι όχι απλά να στέκεται σε αυτά!!!

Τι πρέπει να έχει κατακτήσει ένα παιδί πριν τη γραφή?

 • Αισθητηριακά
 • Απτικά και ιδιοδεκτικά: Δίνουν πληροφορίες όσον αφορά την λαβή του εργαλείου γραφής, της γόμας, της επιφάνειας και του μέσου γραφής.
 • Οπτικά: Επιτρέπει την σάρωση της γραμμής, διατήρηση της οπτικής αναζήτησης, και εστίαση σε σταθερό κείμενο και σχηματισμό των γραμμάτων.
 • Κιναίσθηση: Παρέχει επανατροφοδότηση σχετικά με την έκταση, το βάρος και την κατεύθυνση της κίνησης, επιτρέποντας κατάλληλη πίεση στο μολύβι και κατευθύνοντας το εργαλείο γραφής.
 • Σταθερότητα σχήματος: Καθιστά ικανό το παιδί να διακρίνει ανάμεσα στους αριθμούς, τα γράμματα, και τις λέξεις που μοιάζουν.
 • Θέση στον χώρο: Επηρρεάζει την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των γραμμάτων, των λέξεων και των αριθμών, την τοποθέτηση των γραμμάτων πάνω και ανάμεσα στις γραμμές, και την χρησιμοποιήση καταλλήλως των περιθωρίων.
 • Οπτικό κλείσιμο: Καθιστά ικανό το παιδί να ορίσει ποιά γράμματα έχουν σχηματιστεί πλήρως .
Νευρομυικά
 • Μυικός τόνος: Επιτρέπει την διατήρηση του παιδιού σε όρθια θέση, καθώς και την σταθερότητα και κινητικότητα του άνω άκρου.
 •  Δύναμη: Το παιδί πρέπει να έχει τη δυνατότητα μιας σταθερής σύλληψης και θέσης του εργαλείου γραφής κατά τη διάρκεια του χρόνου.
 • Στασικός έλεγχος: Επηρρεάζει την ικανότητα του παιδιού να κάνει ορθοστατικές προσαρμογές κατά την γραφή σε διάφορες θέσεις.
Κινητικά
 • Πέρασμα της μέσης γραμμής του σώματος: Βοηθάει στην γραφή σε ένα οριζόντιο επίπεδο διασχίζοντας τη μέση γραμμή του σώματος χωρίς διακοπή ή διάσπαση της προσοχής.
 • Αμφίπλευρη οργάνωση: Δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να χρησιμοποιήσει συμμετρικές και ασύμμετρες κινήσεις του χεριού, έτσι ώστε να κρατάει το εργαλείο γραφής και να σταθεροποιεί το χαρτί.
 • Πλευρίωση: Επιτρέπει την κυριαρχία και σταθερότητα του ενός χεριού για την γραφή.
 • Πράξη: Επηρρεάζει την ικανότητα σχεδίασης, ακολουθίας και εκτέλεσης της μορφής των γραμμάτων και προετοιμάζει για την δημιουργία των λέξεων.
 • Λεπτός συντονισμός και ιδιαίτερα στους χειρισμούς της άκρας χείρας: Παρέχει την κινητικότητα του μολυβιού από την παλάμη στα δάχτυλα, προσαρμόζοντας τον άξονα του μολυβιού στα δάχτυλα για γράψιμο (κάθετη μετατόπιση) και στροφή του μολυβιού για σβήσιμο (σύνθετη περιστροφή).
 • Οπτικοκινητικός συντονισμός: Eπιδράει στην ικανότητα αναπαραγωγής γραμμάτων και αριθμών με ακρίβεια, του χρωματίσματος εντός ορίων ενός πλαισίου και της ιχνηλασίας.
Πηγή: Occupational Therapy for children, J. Case-Smith, A.S. Allen, P.N. Pratt
paidikaiergotherapeia.blogspot.gr

Η καλύτερη περίοδος "καιρικά" για διακοπές φέτος?

Γιατί ξυπνάτε συχνά με βουλωμένη μύτη το πρωί

Οι διάφορες αλλεργίες είναι η πιο κοινή αιτία που πολλοί άνθρωποι ξυπνούν με βουλωμένη μύτη ή ρινική συμφόρηση κάθε πρωί. Τα αλλεργιογόνα στα οποία εκτίθεστε κατά τη διάρκεια της νύχτας προκαλούν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο οργανισμός αντιδρά και παράγει αντισώματα που ενεργοποιούν την παραγωγή της ισταμίνης. Η ισταμίνη είναι εκείνη που προκαλεί συμπτώματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, επειδή κάνει τα μικροσκοπικά τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία στην μύτη να χάνουν υγρά. 
 
Έτσι, η μύτη σας γεμίζει, σας είναι δύσκολο να αναπνεύσετε και συνήθως ξυπνάτε να σας ξυπνήσει με βουλωμένη μύτη και, συχνά, πονοκέφαλο.
 
Δείτε ποια αλλεργιογόνα σας κάνουν να ξυπνάτε με βουλωμένη μύτη:
 
Ακάρεα σκόνης
 
Τα περιττώματα των ακάρεων σκόνης περιέχουν ισχυρά αλλεργιογόνα και, δεδομένου ότι τα περιττώματά τους είναι πολύ μικρά σε μέγεθος, είναι και ευκόλως εισπνεόμενα. Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης βρίσκονται κυρίως σε χαλιά, κλινοσκεπάσματα και στρώματα.
 
Μούχλα
 
Εάν η κρεβατοκάμαρά σας έχει έστω και λίγη υγρασία, τότε είναι πιθανό τα σπόρια μούχλας να σας προκαλούν την βουλωμένη μύτη το πρωί.
 
Αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων
 
Πολλές αλλεργιογόνες ουσίες περιέχονται στο τρίχωμα και το σάλιο των σκύλων και των γατών. Πρόκειται για μικροσκοπικά σωματίδια που “ταξιδεύουν” εύκολα μέσα στο σπίτι σας. Αν αφήνετε το κατοικίδιο ζώο σας στην κρεβατοκάμαρά σας, τότε μπορεί κάλλιστα να είναι η αιτία που ξυπνάτε με βουλωμένη μύτη.
 
Γύρη
 
Αν ξυπνάτε με βουλωμένη μύτη μόνο την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, τότε είναι πολύ πιθανό να είστε αλλεργικοί στην γύρη (εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα).
 

Γιατί οι πράσινες τροφές αποτελούν "ελιξήριο" της ζωής

Οι πράσινες τροφές εκτός από το γεγονός ότι περιέχουν λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες αποτελούν ελιξήριο μακροζωίας.
 
Όσοι τρώνε φρούτα και λαχανικά, ως μέρος της καθημερινής διατροφής τους έχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν πολλές ασθένειες ενώ θωρακίζουν και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
 
Τα λαχανικά είναι σημαντικό μέρος της υγιεινής διατροφής ενώ είναι  πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων  του κάλιου,  των φυτικών ινών ,  του φυλλικού οξέως  και βιταμινών Α, Ε και C. Βάλτε στο πιάτο σας τροφές όπως το μπρόκολο, το σπανάκι τις ντομάτες και δεν θα χάσετε.
 
Και αυτό γιατί τα εν λόγω τρόφιμα περιέχουν Κάλιο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Την ίδια στιγμή οι φυτικές ίνες των  λαχανικών  βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
 
Το φολικό οξύ βοηθά το σώμα να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που μπορεί να μείνουν έγκυες και όσες είναι στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χρειάζονται φυλλικό οξύ για να μειωθεί ο κίνδυνος των βλαβών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.
 
Άλλα οφέλη
 
Οι θρεπτικές ουσίες στα λαχανικά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη συντήρηση του σώματός.
Μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδείου, καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και  διαβήτη τύπου 2.
Οι ειδικοί διατροφολόγοι συστήνουν να τρώτε  από ένα έως τέσσερα φλιτζάνια λαχανικά την ημε΄ρα.
 

Επιστροφές περικοπών! Αποκατάσταση των συντάξεων από το 2016 και σε... δόσεις - Ποιοι και πότε θα περιμένουν... "δωράκι"

- Όλο το σκεπτικό για τις περικοπές στις συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές
- Επιστροφές με πολλές δόσεις, ξεκινώντας από... του χρόνου
- "Μποναμάς" ακόμη και... με ομόλογα αντί μετρητών
- Σε βάθος πενταετίας αναμένεται να εξοφληθούν οι συνταξιούχοι
- Αναλυτικά όλος ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης

Επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε πολλές... πολλές δόσεις, που θα αρχίσουν μετά τον Ιούνιο του 2016 (στην καλύτερη περίπτωση) και θα περιλαμβάνουν την καταβολή αναδρομικών ακόμη και με ομόλογα αντί μετρητών, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το σχέδιο αυτό έχει συζητηθεί ανάμεσα σε συναρμόδια στελέχη υπουργείου Εργασίας και Οικονομικών ως ένα πρώτο πλάνο αντιμετώπισης του κόστους που συνεπάγεται η ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012.
Ποιο είναι το σχέδιο

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύοπς, η κατεύθυνση είναι να μετατεθεί η εφαρμογή της απόφασης για το 2016 και να επιστρέφεται ένα μικρό μόνο τμήμα από τις μειώσεις που θα πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλονται από τις 9 Ιουνίου του 2015 και εφεξής.
Στο πλάνο αυτό έρχεται να προστεθεί και μια καθοριστική παράμετρος, που αναδεικνύεται από την «καθαρογραμμένη» απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία μετά την αντισυνταγματικότητα των περικοπών θα πρέπει τα δικαστήρια να εκδώσουν εκ νέου αποφάσεις για τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών σε όσους δικαίωσε το ΣτΕ.
Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει πώς και πότε θα ακυρώσει τις μειώσεις για το σύνολο των συνταξιούχων και θα επιστρέψει και τα αναδρομικά από το 2012 στους περίπου 30 συνταξιούχους που δικαίωσε το ΣτΕ.
«Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει πολλούς μήνες και σε κάθε περίπτωση δεν βιαζόμαστε έως ότου εκδοθούν και οι νέες αποφάσεις των δικαστηρίων κατ’ εφαρμογήν της απόφασης του ΣτΕ», ανέφερε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, επιβεβαιώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η ακύρωση των περικοπών από τις συντάξεις μετατίθεται χρονικά για το 2016 και βλέπουμε!

Με... "ψίχουλα"!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκείνο που εξετάζεται είναι το σύνολο τν συνταξιούχων να παίρνει από το 2016 και για τα επόμενα χρόνια το 1/10 από τις μειώσεις που θα πρέπει να σταματήσουν να επιβάλλονται από τις 9 Ιουνίου του 2015 και μετά (που ισχύει η απόφαση του ΣτΕ).
Επαναφορά σε βάθος χρόνων με επιστροφές ετησίως 5%-10% των μειώσεων στους υπόλοιπους δικαιούχους
Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν στελέχη που προέρχονται από τον κλάδο των συνταξιούχων του Δημοσίου, θα επιστραφεί το 2016 για παράδειγμα ένα ποσό της τάξης των 17 ευρώ το μήνα στις κύριες συντάξεις που ήταν μέχρι 1.700 ευρώ, πριν από τις περικοπές.
Για υψηλότερα ποσά συντάξεων θα επιστραφούν 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως.
Με την αναλογία αυτή, οι συνταξιούχοι θα εξοφληθούν σε μία 5ετία, αν όχι και σε περισσότερα χρόνια.
Για τους 30 συνταξιούχους που δικαιούνται και αναδρομικά από το 2012 την επιστροφή των περικοπών στις συντάξεις, εξετάζεται ακόμη και η πληρωμή τους με ομόλογα του Δημοσίου, που σημαίνει ότι μόνο αν τα κρατήσουν ως τη λήξη τους θα καταφέρουν να εισπράξουν στο ακέραιο τις περικοπές που είχαν από το 2012 και μετά.
Αν όμβς θελήσουν να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα πριν από την λήξη τους, τότε θα έχουν το ρίσκο να πάροπυν λιγότερα στην περίπτωση που οι τρέχουσες τιμές των ομολόγων βρίσκονται σε πτωτική τροχιά.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Συνεδρίαση επιτροπής για τους μόνιμους διορισμούς

ΜΠΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
http://www.mpratis.gr
τηλ. 6974750402 –     2103312790
2103442884
fax: 2103246893
ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
e-mail: paligiannis@hotmail.gr
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287
Αθήνα 19-6-2015
Προς
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
Θέμα : Συνεδρίαση επιτροπής για τους μόνιμους διορισμούς
Σχετ : Η από 16/06/επιστολή μας
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σε συνέχεια της από 16/06/15 επιστολής μας, σας ενημερώνουμε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής κατατέθηκε από το Δ/ντή του αναπληρωτή υπουργού παιδείας κ. Χρήστο Πιλάλη, σχετικά με τη μοριοδότηση ( βαθμολογία ΑΣΕΠ – προϋπηρεσία), η παρακάτω πρόταση :
 • Να υπολογίζεται με ένα μόριο για κάθε βαθμό η επιτυχία στον ΑΣΕΠ του 2008, αλλά μόνο για τους επιτυχόντες.
Δηλαδή :
Βαθμολογία 70 Χ 1 μόριο = 70 μόρια
Βαθμολογία 54 Χ 0 = 0 μόρια
 • Να υπολογίζεται με ένα μόριο κάθε μήνας προϋπηρεσίας π.χ. 80 μήνες χ 1 μόριο = 80 μόρια
Στη συνέχεια θα γίνει μια ενιαία λίστα με το άθροισμα των μορίων και από τις 2 κατηγορίες. Δεν αποτελεί προϋπόθεση η επιτυχία στον ΑΣΕΠ, προκειμένου να συμπεριληφθεί κάποιος στην τελική λίστα. Μπορεί μόνο με την προϋπηρεσία.
Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης θέσαμε στην επιτροπή, όπως μας είχατε επισημάνει, θέμα δεοντολογίας και ασυμβίβαστου για μέλος της που ορίστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό και προέρχεται από την ιδιωτική εκπαίδευση και το οποίο στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής κατέθεσε την πρόταση που σας περιγράψαμε στην επιστολή μας στις 16-6-15. Σύμβουλος του υπουργού παιδείας μας απάντησε ότι θα θέσει το θέμα στον υπουργό.
Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά την Τετάρτη 24-6- 2015.
Δημήτρης Μπράτης                           Παληγιάννης Βασίλης

Για τρεις παραστάσεις ανοίγει το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης

Όχι για μία, όπως είχε δεσμευτεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, αλλά για τρεις παραστάσεις θα ανοίξει το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης το καλοκαίρι, σε μια κίνηση που έρχεται να ικανοποιήσει το αίσθημα της τοπικής κοινωνίας, που πίεζε τα τελευταία χρόνια να ακουστεί ξανά ο αρχαίος λόγος από τη στιγμή ποι οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Όπως ειπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης (όπου συνεχίζονται οι εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης, οι οποίες ξεκίνησαν το 2000) θα λειτουργήσει φέτος συμβολικά για τρεις παραστάσεις του έργου του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, που θα δοθούν στις 17, 18 και 19 Ιουλίου, με πρόβες δύο ημερών.
Καινοτομία θα αποτελέσει το γεγονός ότι οι παραστάσεις θα δοθούν το απόγευμα, όσο ακόμα υπάρχει φυσικό φως, τόσο για λόγους πρακτικούς (το μνημείο βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης και έχει εργοταξιακή μορφή), όσο και προσέγγισης του αυθεντικού τρόπου απόδοσης του αρχαίου δράματος.
Η λειτουργία του θα περιοριστεί στις τέσσερις έτοιμες κερκίδες του A' διαζώματος, ενώ από πλευράς Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης προτάθηκαν μια σειρά μέτρων (που υιοθετήθηκαν τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, όσο και από το ΚΑΣ, με μικρές μόνο τροποποιήσεις) τα οποία θα πρέπει να ληφθούν πριν από την παράσταση.
Τα μέτρα αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι ο αριθμός των θεατών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 500, η κίνησή τους θα γίνεται από συγκεκριμένη διαδρομή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να περισχοινισθεί ο χώρος του θεάτρου όπου θα δοθεί η παράσταση, να τοποθετηθεί φορητό κιγκλίδωμα στον ανατολικό αναλημματικό τοίχο και να επιδιορθωθεί η ξύλινη ράμπα ανόδου στο κοίλο.
Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί εκτενείς καθαρισμοί και να έχουν απομακρυνθεί οι λίθοι από τα εδώλια ώστε να γίνει επισκέψιμος ο χώρος.
Επίσης, σημειώνεται ότι ο χώρος είχε δοθεί πριν δυο χρόνια για την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης του "Διαζώματος", του σωματείου που βοηθά στην εξεύρεση πόρων, αλλά και ειδικών ως προς την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης αρχαίων θεάτρων.
Παρά τις επιφυλάξεις που σημειώθηκαν στη συνεδρίαση, λόγω της μη ολοκλήρωσης των αναστηλωτικών εργασιών, το θέατρο θεωρήθηκε από την πλειοψηφία των μελών ότι μπορεί να δοθεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων (τρεις ημέρες παράστασης κι άλλες δύο για πρόβα).
Μάλιστα, το γεγονός ότι το αίτημα προήλθε από τοπικό φορέα (το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων) λειτούργησε θετικά ως προς τη συγκεκριμένη παραχώρηση, καθώς όπως προτάχθηκε στο Συμβούλιο η επιλογή αυτή έχει και συμβολικό χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο έχει ενταχθεί σε διάφορα κοινοτικά πλαίσια (Γ΄ ΚΠΑ, ΕΣΠΑ), με χρηματοδότηση που συνεχίζεται και στα νέα επιχειρησιακά προγράμματα, γίνονται εργασίες στις κερκίδες του Α' διαζώματος, με αποτέλεσμα να έχουν σήμερα αποκατασταθεί οι τέσσερις από αυτές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τις υπόλοιπες.
Το ΚΑΣ έχει εγκρίνει όλες τις μελέτες αποκατάστασης του μνημείου, που στο παρελθόν, μακρινό αλλά και πολύ πρόσφατο, έχει δεχθεί πολλές φθορές από ακατάλληλες επεμβάσεις, ενώ περί τα τέλη του 2014 "πέρασε" και τη μεθοδολογία αποκατάστασης για τις κερκίδες 5 ως 9. Οι εργασίες είναι μεγάλης κλίμακας, γι' αυτό και ο περιβάλλον χώρος του μνημείου βρίσκεται σε εργοταξιακή κατάσταση.
Όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση, στις παραστάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν σκηνικά, παρά μόνο υφάσματα, σκαμπό και μια ελαφριά ξύλινη κατασκευή, ενώ ως προς τα τέλη παραχώρησης, αυτά θα είναι μειωμένα κατά 50%, όπως προβλέπει ο νόμος για φορείς που επιβλέπονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο παρά πέντε!! Η 4η και η 10η κρίθηκαν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ στο δευτερόλεπτο!

Σε 27 δυνατές εικόνες συνοψίζουμε πώς τα smartphones κάνουν κόλαση τη ζωή μας

Σε αυτές τις σχολές πέφτουν οι βάσεις 2015

Τέλος στην αγωνία  την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας
Τέλος στην αγωνία 100.000 υποψηφίων βάζει την Τρίτη το υπουργείο Παιδείας, οπότε και θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα.
Η αγωνία έχει… χτυπήσει κόκκινο, καθώς όλα τα μηνύματα που έχουν φτάσει από τα βαθμολογικά κέντρα δείχνουν ότι οι επιδόσεις σε πολλά μαθήματα θα είναι πολύ χειρότερες σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων σε πολλά τμήματα από σχεδόν όλα τα επιστημονικά πεδία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι βαθμολογίες των υποψηφίων θα αναρτηθούν έως το μεσημέρι της Τρίτης σε όλες τις σχολικές μονάδες και μόνο για ορισμένες νησιώτικές περιοχές ενδέχεται να υπάρξει ολιγόωρη καθυστέρηση.
Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τις τάσεις των βάσεων, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα υπάρχει πτώση, αλλά με διαφορετικές ταχύτητές στα τέσσερα πρώτα επιστημονικά πεδία, ενώ στο 5ο Πεδίο Οικονομικών Επιστημών οι βάσεις αναμένεται να συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα, ενώ σε κάποιες περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές ενδεχομένως να καταγράφει μικρή άνοδος.
Το βαρόμετρο
Ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο και τμήμα τα προκύψουν με την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων των βαθμολογικών επιδόσεων, όπου θα φανεί –μεταξύ άλλων- το ποσοστό των αριστούχων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, τα οποία αποτελούν «βαρόμετρο» για την εισαγωγή στις σχολές υψηλής ζήτησης.
Αναλυτικά οι τάσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο έχουν ως:
1ο ΕΠ: Μικρή πτώση των βάσεων σε αρκετές υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές αναμένεται να φέρουν οι χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας, όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων, ενώ σε τμήματα όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη. Ειδικά για τις Νομικές , η πτώση θα είναι μικρότερη στα τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στο αντίστοιχο της Κομοτηνής. Αναφορικά με τα 3 τμήματα Κοινωνιολογίας, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση των θέσεων, η πτώση των βάσεων θα είναι μεγάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μικρότερο στο τμήμα της Κρήτης και ακόμη μικρότερης έντασης στο Πάντειο.
2ο-4ο ΕΠ: Βουτιά στις βάσεις εισαγωγής αρκετών πρωτοκλασάτων σχολών που περιλαμβάνονται στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν το «βαθμολογικό Βατερλό» στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Μαθηματικά και Φυσική). Εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, θα υπάρχει ελεύθερη πτώση των βάσεων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί. Μεγάλη θα είναι η πτώση και στις σχολές , μεσαίων βαθμολογιών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως οι Φυσικομαθηματικές.
3ο Ε.Π: Σημαντική υποχώρηση των βάσεων – για τα δεδομένα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου – θα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι εξαιτίας των αισθητά χειρότερων επιδόσεων που διαγράφονται στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία), αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης.
Ιατρικές  
Φαίνεται πως οι βάσεις πιέζονται προς τα κάτω στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές  και Οδοντιατρικές Σχολές. Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.
5ο ΕΠ: Αν και ακριβείς προβλέψεις πριν από την ανακοίνωση των στατιστικών στοιχείων δεν μπορούν να γίνουν, φαίνεται πως το 5ο Πεδίο ίσως να είναι το μοναδικό στο οποίο οι βάσεις θα συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα ή σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόβαθμων και περιζήτητων τμημάτων θα ανέβουν.
Οι εκτιμήσεις για καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση των θέσεων σε αρκετά τμήματα, συγκλίνουν σε μικρή αύξηση των βάσεων ή σε διατήρηση στα περσινά επίπεδα σε ομάδες σχολών όπως Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστήμων.
Δόθηκε, χθες, από το υπουργείο Παιδείας σε δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η διαβούλευση θα διαρκέσεις έως τις 26 Ιουνίου.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

To «μυστικό» ελληνικό νησί που ανακάλυψαν οι Times!

Οι Times αποκαλύπτουν στους αναγνώστες τους, ποιο είναι το μυστικό νησί που επιλέγουν οι Αθηναίοι για τις καλοκαιρινές αποδράσεις τους. Είναι ένα από τα νησιά των Κυκλάδων, που συνδυάζει την απλότητα με εντυπωσιακές παραλίες και νόστιμη τοπική κουζίνα.
Πρόκειται για την Σέριφο. Η Σέριφος είναι ιδανικό νησί για διακοπές, ειδικά για τους Αθηναίους καθώς είναι το κοντινότερο νησί στον Πειραιά μετά την Κύθνο στις δυτικές Κυκλάδες. Σύμφωνα με τη μυθολογία στη Σέριφο κατέληξε το κουτί, στο οποίο ο βασιλιάς Ακρίσιος είχε κλείσει την κόρη του Δανάη με τον μικρό γιο της Περσέα, για να εξαφανιστούν.
Εκεί μεγάλωσε ο Περσέας. Όταν μεγάλωσε, ο βασιλιάς της Σερίφου, τον έπεισε να του φέρει την κεφαλή της Μέδουσας, μιας από τις 3 Γοργόνες, που όποιος την έβλεπε κατά πρόσωπο απολιθωνόταν. Ο Περσέας με τη βοήθεια των θεών θα τα καταφέρει και θα επιστρέψει στη Σέριφο.
Παντού στο νησί υπάρχουν περίεργοι σχηματισμοί από βράχια πράγμα που εξάπτει την ανθρώπινη φαντασία. Γνωστές παραλίες είναι τα Λιβαδάκια, το Καλό Αμπέλι, το Γάνεμα και η Βαγιά στον νότο, το Μαλλιάδικο, το Μεγάλο Λιβάδι και ο Αβεσσαλός στα δυτικά, η Συκαμιά, ο Πλατύς Γιαλός και τα Δυο Γιαλούδια στα βόρεια και η Ψιλή Άμμος, ο Άγιος Σώστης, ο Άγιος Ιωάννης και η Λια στα ανατολικά.
Πηγή: ellines.com

Πανελλαδικές – Εξέταση Ειδικών Μαθημάτων – Θέματα και απαντήσεις Αγγλικής γλώσσας 17/6

Αλλαγές… 22ωρών στο συνταξιοδοτικό δημοσίων υπαλλήλων – Ποιες ρυθμίσεις φέρνει νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Ξηλώνουν το νόμο για τα ΑΕΙ – Ανατροπές σε όσους ξαναδώσουν πανελλαδικές – “Μαχαίρι” στις μετεγγραφές

Το νομοσχέδιο που… «επανασυστήνει» τα ελληνικά Ιδρύματα καταργώντας πληθώρα διατάξεων του νόμου Διαμαντοπούλου, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για επιστροφή στο 1980, έθεσε χθες το υπουργείο Παιδείας σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μία εβδομάδα.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος του αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την έρευνα, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν… διπλές πανελλαδικές εξετάσεις για την επόμενη χρονιά (σ.σ.: με το παλιό και το νέο σύστημα) και το νέο νόμο μετεγγραφών με μοριοδότηση.
Η διάταξη για τις Πανελλαδικές προκαλεί ερωτήματα καθώς δεν αναφέρει αν θα υπάρχουν, για παράδειγμα, δύο ειδών μηχανογραφικά, μιας και οι σχολές, βάσει του νέου συστήματος, έχουν κατανεμηθεί διαφορετικά (σ.σ.: χαρακτηριστικά, του χρόνου για πρώτη φορά οι Οικονομικές Σχολές δεν θα είναι ανοιχτές στους υποψηφίους Θεωρητικής Κατεύθυνσης), ή σε ποια ύλη θα εξεταστούν οι υποψήφιοι.
Δύο συστήματα
Δικαίωμα εξέτασης με το… παλιό σύστημα θα έχουν οι φετινοί απόφοιτοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Από την επόμενη χρονιά, οι εισαγωγικές εξετάσεις αλλάζουν με μείωση των μαθημάτων από έξι, που ίσχυαν μέχρι σήμερα, σε τέσσερα και με εντελώς διαφορετική κατανομή των σχολών στα πέντε νέα επιστημονικά πεδία που έχουν δημιουργηθεί.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην παραπάνω κατηγορία και μόνο για το σχολικό έτος 2015-2016 να εξεταστεί και την επόμενη χρονιά με το σύστημα των έξι μαθημάτων διεκδικώντας μία θέση στο σύνολο του αριθμού εισακτέων έτσι όπως θα οριστεί για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Στο αρχικό νομοσχέδιο που εξέταζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η εν λόγω ρύθμιση, όμως αφορούσε εισαγωγή στις σχολές με την κατηγορία του 10% και με ισχύ για τα επόμενα δύο χρόνια.
Εναλλακτικά οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές με το νέο σύστημα, θα πρέπει όμως να έχουν υπ’ όψιν τις προθεσμίες που ισχύουν για τη Γ’ Λυκείου. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι θα πρέπει να δηλώσουν μέχρι τον Σεπτέμβρη την Ομάδα Προσανατολισμού και αργότερα μέσα στη σχολική χρονιά το «πακέτο» μαθημάτων στο οποίο επιθυμούν να εξεταστούν.
Μετεγγραφές
Ελάχιστες τροποποιήσεις με «κοινωνικό» προφίλ περιέχει η ρύθμιση για τις μετεγγραφές, η οποία άλλωστε υπήρξε και το σημείο «τριβής» μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η μοριοδότηση για τις μετεγγραφές ορίζεται ως εξής:
5 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 3.000 ευρώ
4 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 3.001 έως και 6.000 ευρώ
3 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 6.001 έως και 9.000 ευρώ (το όριο στο αρχικό νομοσχέδιο ήταν 8.000)
3 μόρια σε δικαιούχους που είναι ορφανοί από δύο γονείς (αρχικά ήταν 2 μόρια)
2 μόρια σε μέλος πολύτεκνης οικογένειας
1 μόριο σε μέλος τρίτεκνης οικογένειας ή σε δικαιούχο που έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή σε άλλη πόλη ή ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων, έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω, είναι ορφανός από ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας.
Τα παραπάνω τίθενται σε πλαφόν 15% επί του αριθμού εισακτέων, το υπουργείο Παιδείας όμως αφήνει ένα μικρό παραθυράκι με σύσταση πενταμελούς επιτροπής με πρόεδρο από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για εξέταση αιτημάτων κατ’ εξαίρεσιν.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ελάχιστοι υποψήφιοι έχουν δημιουργήσει προσωρινό μηχανογραφικό. Περιμένουν τη ρύθμιση για τις μετεγγραφές

Πώς καταστρέφουμε (κατά λάθος) το φαγητό και τις θρεπτικές του ουσίες

Όταν διαβάζουμε για τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών, σκεφτόμαστε τις διάφορες βιταμίνες που περιέχουν, ή τα ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος. Τα λαχανικά, όμως, περιέχουν ουσίες που ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα φυτά από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, αλλά και από τους φυσικούς τους κυνηγούς, όπως τα έντομα.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr
Τα φυτοθρεπτικά έχουν παρόμοια επίδραση και σε εμάς, όταν τα καταναλώνουμε. Το λυκοπένιο στις ντομάτες, η ρεσβερατρόλη στο κόκκινο κρασί και οι ανθοκυανίνες στα μούρα είναι μερικά από αυτά. Τα κακά νέα είναι πως πολλοί διαδεδομένοι τρόποι μαγειρέματος των λαχανικών μας σταματούν από το να λαμβάνουμε τα φυτοθρεπτικά στον κατάλληλο βαθμό και να καρπωθούμε όλες τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Ας δούμε ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε.
Αγοράζουμε φρέσκες ντομάτες
Όταν μαγειρεύουμε τις ντομάτες, η υψηλή θερμοκρασία αλλάζει τη σύσταση του λυκοπένιου έτσι ώστε να το απορροφά το σώμα μας καλύτερα. Συνεπώς, οι ντομάτες σε κονσέρβα – μιας και η κονσερβοποίηση είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ υψηλές θερμοκρασίες – είναι πιο πλούσιες σε φυτοθρεπτικά συστατικά.
Αποθηκεύουμε το μαρούλι με λάθος τρόπο
Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι λάθος να κόβουμε τα λαχανικά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, αλλά το μαρούλι είναι ξεχωριστή περίπτωση. Το να “στραπατσάρουμε” τα φύλλα του πυροδοτεί ένα ολόκληρο κύμα από φυτοθρεπτικά, τα οποία προστατεύουν το φυτό, και εμείς μπορούμε να τα καταναλώσουμε. Μάλιστα, η ποσότητά τους μετά το κόψιμο των φύλλων μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί.
Βράζουμε το σπανάκι – ή οποιοδήποτε άλλο λαχανικό
Είναι γνωστό ότι με το βράσιμο, τα λαχανικά χάνουν αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά τους, όπως την υδατοδιαλυτή βιταμίνη C που “ξεφεύγει” από το φυτό στο βραστό νερό. Το βράσιμο, όμως, ελαττώνει και την περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικά. Στο σπανάκι, συγκεκριμένα, η διαφορά είναι σημαντική: με 10 λεπτά βρασίματος, χάνει τα ¾ των φυτοθρεπτικών συστατικών του. Ο μόνος τρόπος για να λάβουμε αυτά τα χαμένα συστατικά είναι να καταναλώσουμε το νερό στο οποίο τα βράσαμε, σαν σούπα. Εναλλακτικά, οι καλύτεροι τρόποι μαγειρέματος για να διατηρήσουμε τα λαχανικά μας όσο πιο θρεπτικά γίνεται είναι ο ατμός, ο φούρνος μικροκυμάτων και το ψήσιμο – οτιδήποτε, δηλαδή, δεν τα φέρνει σε άμεση επαφή με νερό.
Αποφεύγουμε οτιδήποτε λιπαρό με την σαλάτα μας
Η ύπαρξη λίγου “καλού” λίπους στη σαλάτα, μας βοηθάει να απορροφήσουμε καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά. Τα περισσότερα dressing για σαλάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν σαν βάση το λάδι σόγιας, αλλά η καλύτερη – και υγιέστερη – επιλογή είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Μαγειρεύουμε το σκόρδο αμέσως μόλις το κόψουμε
Το σκόρδο περιέχει μια ουσία που ονομάζεται αλισίνη, η οποία του δίνει και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά και το καθιστά αληθινό διατροφικό θησαυρό. Η ουσία αυτή αρχίζει να δημιουργείται μόλις “σπάσουμε” τα εξωτερικά τοιχώματα του σκόρδου. Το να ρίξουμε το σκόρδο, όμως, στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι αμέσως μόλις το κόψουμε σταματάει αυτή τη διαδικασία, καθώς η υψηλή θερμοκρασία αναστέλλει τη δημιουργία της αλισίνης – και ρίχνει την περιεκτικότητα σε βαθμό ανυπαρξίας. Οπότε, μόλις κόψετε το σκόρδο, αφήστε το για δέκα λεπτά ώστε τα ένζυμα να κάνουν τη δουλειά τους, και το γεύμα σας να γίνει αμέσως πολύ πιο θρεπτικό.
Πετάμε τα πιο θρεπτικά κομμάτια
Συνήθως στα φαγητά μας χρησιμοποιούμε μόνο τα λευκά και τα ανοιχτά πράσινα κομμάτια του φρέσκου κρεμμυδιού. Και όμως, το σκούρο, φυλλώδες κομμάτι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτοθρεπτικά. Άλλο ένα λαχανικό που “αδικείται” είναι τα φύλλα του παντζαριού, τα οποία έχουν ακόμα περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ίδιο το παντζάρι – το οποίο ήδη είναι κυριολεκτικά γεμάτο με ευεργετικές ουσίες. Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε να αξιοποιήσετε ακόμα και τις φλούδες των λαχανικών, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών: μπορείτε να τις ψήσετε και να τις φάτε σαν τσιπς!
Τρώμε τις πατάτες μόλις τις μαγειρέψουμε
Πολλοί αποφεύγουν τις πατάτες, επειδή μπορούν να ανεβάσουν τα επίπεδα του σακχάρου. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν είναι ότι αν η πατάτα μαγειρευτεί και τοποθετηθεί στο ψυγείο για 24 ώρες, το άμυλό της αλλάζει την\ δομή του και χωνεύεται πιο αργά από τον οργανισμό μας. Συνεπώς, μια πατατοσαλάτα που έχει μείνει στο ψυγείο για ένα βράδυ – ή μια ψητή πατάτα – είναι πιο ωφέλιμη από διατροφική άποψη.

Κόβουμε τα καρότα πριν τα μαγειρέψουμε
Το να μαγειρεύουμε τα καρότα ολόκληρα και να τα κόβουμε μετά αφήνει το λαχανικό να διατηρήσει περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του. Μάλιστα, το καρότο είναι ένα από τα λαχανικά που μαγειρεμένο είναι πιο ωφέλιμο από ωμό, καθώς το μαγείρεμα σπάει τα κυτταρικά τοιχώματα και κάνει τα θρεπτικά συστατικά πιο εύκολα στην απορρόφηση.
Αγοράζουμε το μπρόκολο σε ανθύλλια
Το μπρόκολο είναι από τα πιο ευαίσθητα λαχανικά, χάνοντας μεγάλο μέρος των φυτοθρεπτικών του μετά το κόψιμο. Και το να κόβουμε τα ανθύλλια από ολόκληρο το φυτό επιταχύνει αυτή την διαδικασία. Συνεπώς, για να λάβουμε όσο περισσότερα πολύτιμα αντιοξειδωτικά μπορούμε, καλύτερα να αγοράζουμε ολόκληρο το μπρόκολο – και να το μαγειρεύουμε άμεσα.
Όταν μαγειρεύουμε φασόλια και πετάμε το νερό τους

Όπως και οι ντομάτες, τα φασόλια σε κονσέρβα είναι “φορτωμένα” με περισσότερα φυτοθρεπτικά. Παρ’ όλα αυτά, αν θέλετε να μαγειρέψετε φασόλια μόνοι σας, αφήστε τα μέσα στην κατσαρόλα για μία περίπου ώρα, ώστε να απορροφήσουν ξανά μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που έχασαν κατά το βράσιμο.

Κι όμως, υπάρχει γιορτή και για τον πατέρα !

Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα: Μπορεί οι περισσότεροι να ξέρουν την γιορτή της μητέρας, ωστόσο, όσο και ακούγεται παράξενο, υπάρχει και η γιορτή για τον πατέρα ή παγκόσμια ημέρα του πατέρα. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, ο πατέρας γεννά, ενώ η μητέρα τίκτει.

Η συγκεκριμένη γιορτή τιμά τους πατρικούς δεσμούς και γενικά την επιρροή των πατέρων στην κοινωνία, γι αυτό το λόγο τιμώνται και ο παππούς, ή ο προπάππους. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει, καθώς Θεωρείται συμπληρωματική εορτή μαζί με την ημέρα της μητέρας.
Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.
Παράλληλα, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Μετά την τελική επισημοποίηση του γιορτής από τον Νίξον, και ενώ υπήρχε η εντύπωση πως η πρώτη γιορτή του πατέρα είχε διοργανωθεί το 1910 από την Ντοντ, κάποιος παρευρισκόμενος στην εκδήλωση της Κλέιτον του 1908 κατόρθωσε να αποδείξει πως η γιορτή είχε ξαναγίνει δύο χρόνια νωρίτερα.
Στην Αυστραλία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου ενώ η Εκκλησία το γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος (κινητή εορτή τον Ιούνιο). Στην Ευρώπη έπαψε να είναι «ημέρα του πατέρα» αλλά ονομάζεται «γιορτή του πατέρα» (fête des pères) με αρχή από τη Γερμανία που συνδεόταν άμεσα με την οικογενειακή έξοδο, τη γιορτή της μπύρας, κτλ.
Στην Ελλάδα, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) που ιδρύθηκε το 2005, από το Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.

Κατεβάστε πρόγραμμα για εξάσκηση στην ανάγνωση, βασισμένο στο βιβλίο «Μαθησιακές Δυσκολίες και όχι τεμπελιά» της Μαρίας- Μάρθας Φλωράτου

Αφαιρέθηκε από το πολυνομοσχέδιο η υπηρεσιακή κατάσταση εκπαιδευτικών με πενταετή θητεία σε ΠΠΣ

Αφαιρέθηκε από το πολυνομοσχέδιο- όπως είχε σταλεί στις 6 Ιουνίου στο γραφείο του πρωθυπουργού- το Άρθρο 53 που αφορούσε την
Υπηρεσιακή κατάσταση εκπαιδευτικών με πενταετή θητεία σε ΠΠΣ, και προέβλεπε τα εξής:
1. Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετούνται με πενταετή θητεία σε Πειραματικό ή Πρότυπο Σχολείο καταλαμβάνουν οργανική θέση, έπειτα από δήλωσή τους, είτε στην περιοχή μετάθεσης από την οποία προέρχονται είτε στην περιοχή μετάθεσης που βρίσκεται χωροταξικά το Πειραματικό ή το Πρότυπο Σχολείο.
2. Η οργανική τους τοποθέτηση σε σχολική μονάδα της περιοχής που θα επιλέξουν πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία των οριστικών τοποθετήσεων μετά τη λήξη της θητείας τους στις πρώτες οργανικές θέσεις που θα κενωθούν πριν από όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς (υπεράριθμους, ανήκοντες σε ειδική κατηγορία).
3. Σε περίπτωση διακοπής της θητείας τους, δεν λαμβάνεται υπόψη η δήλωση περιοχής προτίμησης τοποθέτησης, αλλά τοποθετούνται σε σχολική μονάδα της περιοχής από την οποία προήλθαν πριν την έναρξη της θητείας στο Πειραματικό ή στο Πρότυπο Σχολείο ως ακολούθως:
α) Εφόσον είχαν οριστική τοποθέτηση σε σχολική μονάδα πριν την έναρξη της θητείας στο Πειραματικό ή στο Πρότυπο Σχολείο, καταλαμβάνουν οργανική στις πρώτες οργανικές θέσεις που θα κενωθούν πριν από όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς (υπεράριθμους, ειδική κατηγορία).
β) Εφόσον δεν είχαν οριστική τοποθέτηση σε σχολική μονάδα πριν την έναρξη της θητείας στο Πειραματικό ή στο Πρότυπο Σχολείο (διάθεση ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ), καταλαμβάνουν οργανική σύμφωνα με την περ. γ των παρ. 5 και 6 του αρθ. 14 του Π.Δ.50/1996, δηλ. συγκρινόμενοι με όλους του εκπαιδευτικούς που ζητούν μετάθεση ή τοποθέτηση.
4. Τα ανωτέρω ισχύουν από την τοποθέτησή τους με πενταετή θητεία σε Πειραματικό ή Πρότυπο Σχολείο και για τους υπηρετούντες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, οι οποίοι και υποχρεούται σε δήλωση σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
5. Η θητεία είναι δυνατό να ανανεωθεί για δεύτερη πενταετία ύστερα από θετική κρίση. Για τους εκπαιδευτικούς που ανανεώνουν τη θητεία τους, ισχύουν οι παράγραφοι 1 και 2 του παρόντος. Σε περίπτωση αρνητικής κρίσης ή διακοπής της δεύτερης θητείας ισχύει η παράγραφος 3 του παρόντος άρθρου.

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Μεταθέσεις - Τοποθετήσεις (έκδ. 2012)

ΔΕΙΤΕ το δέντρο που παράγει 40 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ είδη φρούτων! (PHOTOS)

ΚΕ.Δ.Δ.Υ. : Η διαδικασία παραπομπής των μαθητών

Τσίμπημα Κουνουπιού: Εξαφανίστε τη Φαγούρα και την Κοκκινίλα στο Λεπτό!

Πώς να κάνετε δροσερό ύπνο χωρίς κλιματιστικό;

Ταξίδι στην Μποτσουάνα και στην Ναμίμπια

Η Ρωσία αμφισβητεί ότι Αμερικανοί αστροναύτες πάτησαν στη Σελήνη και ζητά διεθνή έρευνα. Το ιστορικό της κόντρας και οι υποθέσεις συνωμοσιολογίας ότι υπήρξε κινηματογραφική σκηνοθεσία

Ο εθνικός ευεργέτης Ευάγγελος Ζάππας πολέμησε στο πλευρό του Μάρκου Μπότσαρη το 1821. Αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πριν πεθάνει από ψυχική νόσο, χρηματοδότησε το Ζάππειο Μέγαρο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ: Υποχρεωτική η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις εκλογές για την ανάδειξη Διευθυντών Σχολείων

Α. Η διαδικασία της ψηφοφορίας για την επιλογή διευθυντή σχολικής μονάδας είναι μέρος της ειδικής συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων που συγκαλείται με αυτόν τον σκοπό. Συνεπώς, η παρουσία των εκπαιδευτικών στη συνεδρίαση είναι υποχρεωτική, όπως προβλέπεται για κάθε συνεδρίαση συλλόγου διδασκόντων.
Β. Η προϋπόθεση του 65% πληρείται όταν στην αρχή της συνεδρίασης είναι παρόντες τουλάχιστον το 65% των εκλογέων.
Την παραπάνω διευκρίνιση κάνει με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης .

Το «ζωγραφιστό χωριό». Έχει αναδειχθεί σε διατηρητέο μνημείο και φημίζεται για την εξωτερική διακόσμηση των κτιρίων, με γεωμετρικά σχήματα

Πώς αποζημιώνεστε από κακοτεχνίες στους δρόμους;

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις»

Τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπό τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».
Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει ζητήματα λειτουργίας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η πρότασή μας αποτελεί μεταβατικό στάδιο έως την κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα αναμορφώσει συνολικά το χάρτη της εκπαίδευσης και της έρευνας και θα αποτελέσει αντικείμενο ουσιαστικού και διευρυμένου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί η αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.
Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, σας καλώ να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις σχετικές ρυθμίσεις.
Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 και ώρα 14:00.
Αριστείδης Μπαλτάς
Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων