Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ''ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΝΕΟΥ ΔΣ''


Το ρεζιλίκι των Ιταλών στη Μάχη της Κρήτης. Νόμιζαν ότι πάνε σε εκδρομή και χρησιμοποίησαν λάθος χάρτες, σε ξένη γλώσσα

Ζουν ανάμεσα μας. Οι 25 πιο παράξενοι άνθρωποι στον κόσμο

Τι να μην φάτε αν βγείτε στην παραλία

Ο καιρός επιτέλους μας κάνει την χάρη αυτό το σαββατοκύριακο να είναι ηλιόλουστο και  και έτσι άπαντες αναμένεται να εξορμήσουν στην παραλία. 
Για αποφύγετε κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το τι καταναλώνετε πριν πάτε παραλία.
Δείτε τι δεν πρέπει να τρώτε.
Αναψυκτικά
 
Μπορεί οι περισσότεροι να τα προτιμούν για να δροσίζονται αλλά όταν πίνετε σε μεγάλες ποσότητες ποσότητες μπορεί να σας προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια. Το ανθρακικό που περιέχουν  μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα ιδιαίτερα στην περίπτωση που αντιμετωπίζεται κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείες.
 
Αλμυρά σνακ
 
Τα αλμυρά σνακ όπως τα πατατάκια και οτιδήποτε άλλο σχετικό με αυτά, αυξάνουν την πιθανότητα να παρουσιάσετε κατακράτηση υγρών.
Έτσι όχι μόνο θα έχετε τυμπανισμό στην παραλία αλλά και η κοιλία σας θα είναι φουσκωμένη.
 
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ότι καλύτερο γαι την υγεία αλλά καλό είναι να μην τα καταναλώνετε πριν βγείτε στην παραλία αφού μπορεί να σας κάνουν  να τρέχετε συνέχεια στην τουαλέτα 
 
 Γαλακτοκομικά
 
Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε συμπολίτες μας παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη και δεν το γνωρίζουν.
Για να αποφύγετε τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις στην παραλία καλό είναι να μην τα καταναλώνετε.
Την ίδια στιγμή η κατανάλωση γαλακτοκομικών προκαλεί  φούσκωμα, τα αέρια και  κοιλιακές κράμπες.
 

Η ανήλιαγη Φινλανδία θα ηλεκτροδοτηθεί 100% από φωτοβολταϊκά και αιολικά [video]

Οι λόγοι για την Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του συστήματος επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης και Διευθυντών Σχολείων

Η εγκύκλιος για την υποβολή μηχανογραφικών δελτίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Προθεσμία από 15-6-2015 ως 7-7-2015

Αχ, ιερή μορφή του Νίκου Φέρμα!

«Η γειτονιά μας». Το θρυλικό σίριαλ του Κώστα Πρετεντέρη, όπου γνωρίσαμε τη Σάσα Καστούρα (βίντεο)

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

12 ΙΟΥΝΙΟΥ-ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για 168 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει χρόνος να είναι παιδιά
Διεθνής Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας – Παρασκευή 12 Ιουνίου
Παιδιά σε όλο τον κόσμο συνήθως εμπλέκονται σε αμειβόμενες και μη αμειβόμενες μορφές εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) το 2012, 168 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-17 ετών, αναγκάσθηκαν να εργασθούν με τρόπους που παρεμπόδισαν την εκπαίδευσή τους, στέρησαν τη χαρά της παιδικής ηλικίας και παραβίασαν βάναυσα το δικαίωμά τους στην ομαλή σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.
Πολλά από τα παιδιά που εμπλέκονται στην παιδική εργασία εκτίθενται σε επικίνδυνες συνθήκες, βία και κακομεταχείριση. Επικίνδυνη εργασία είναι μία μορφή παιδικής εργασίας η οποία, εξαιτίας της φύσης της ή των συνθηκών υπό τις οποίες πραγματοποιείται, είναι πιθανόν να βλάψει την υγεία, την ασφάλεια ή τις ηθικές αξίες των παιδιών.
  • Ο αριθμός των παιδιών που απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες υπολογίζεται σε περισσότερο από το μισό όλων των εργαζομένων παιδιών ηλικίας 5-17 ετών το 2012 (85 εκατομμύρια).
  • Η συχνότητα των επικίνδυνων εργασιών αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού: τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών αντιπροσωπεύουν το 55% (47,5 εκατ.) του συνόλου των παιδιών που απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες, ενώ τα παιδιά ηλικίας 12-14 ετών αντιπροσωπεύουν το 23% (19,3 εκατ.) και τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών αντιπροσωπεύουν το 22% του, (18,5 εκατ.).

Η μέχρι σήμερα πρόοδος
  • Ο αριθμός των εργαζομένων παιδιών ηλικίας 5-17 ετών, σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώθηκε σημαντικά, από 215 εκατομμύρια το 2008 (13,6%) σε 168 εκατομμύρια το 2012 (10,6%). Αυτό σημαίνει 47 εκατομμύρια παιδιά λιγότερα συγκριτικά με το 2008.
  • Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5-17 ετών που εργάζονται σε επικίνδυνες εργασίες ανά τον κόσμο, μειώθηκε κατά 30 εκατομμύρια, από 115 εκατ. το 2008 σε 85 εκατ. το 2012.

Η αποτροπή της παιδικής εργασίας προέρχεται από την αναγνώριση, την αναζήτηση των αιτιών της και την ανάδειξη μέτρων κοινωνικής προστασίας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Τα παιδιά εργάζονται για διάφορους λόγους: η φτώχεια και η ανάγκη ενός παιδιού να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα είναι οι κυριότερες αιτίες. Συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές μπορούν επίσης να οδηγήσουν τα παιδιά στην παιδική εργασία, όταν χρειάζεται να εργασθούν για να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Ίσως η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την λύση του προβλήματος είναι να αποτρέπεται η παιδική εργασία στη ρίζα της και το πιο ισχυρό μέσον για να επιτευχθεί αυτό είναι η αύξηση της πρόσβασης στην ποιοτική εκπαίδευση. Η έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών και η χαμηλή ποιότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων καθώς επίσης η διάκριση σε βάρος των παιδιών από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, οδηγούν τα παιδιά σε επιβλαβείς μορφές εργασίας.
pic-0-norm
Στην Ελλάδα, τα νέα είναι πιο ευχάριστα, καθώς η παιδική εργασία διαχρονικά παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009. Για το έτος 2013 το ποσοστό των εργαζομένων παιδιών (15-18 ετών) στον αντίστοιχο συνολικό πληθυσμό των παιδιών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρό (1,4% ή 6.430 παιδιά), ενώ ποσοστό των οικονομικά μη ενεργών παιδιών είναι η πλειοψηφία (95,6%) του αντίστοιχου συνολικού πληθυσμού.
«Κάθε είδος εργασίας που βάζει τη σωματική ή πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού σε κίνδυνο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», σημειώνει σχετικά ο Γενικός Διευθυντής της UNICEF Ελλάδος κ. Ηλίας Λυμπέρης. Η UNICEF Ελλάδος, στην πρόσφατη έκθεσή της «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2014» έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός μηχανισμού εντοπισμού της παιδικής εργασίας και μιας βάσης για την καταγραφή ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της, ώστε βάσει των στοιχείων αυτών να σχεδιαστεί η αντιμετώπισή της.

Τα παγωτά που θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία. Ψήφισε το αγαπημένο σου

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις του Δημοσίου! «Τέλος» η σύνταξη στα 58 – Τι προτείνουμε στους δανειστές

Την κατάργηση της συνταξιοδότησης με την αξιοποίηση της 25αετίας στο Δημόσιο, με ταυτόχρονη αύξηση του ηλικιακού ορίου έως μία τετραετία, περιλαμβάνει η βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους εκπροσώπους των «θεσμών». Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr η αύξηση που συντελείται, αρχίζει από το επόμενο έτος κατά έξι μήνες και ολοκληρώνεται το 2023.
Η κατοχύρωση της 25αετίας έως το 2010, δίνει μέχρι τώρα στους δημοσίους υπαλλήλους, το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35αετίας, στην ηλικία των 58 ετών. Με τις αλλαγές που προωθούνται, αρχής γενομένης από το 2016, θα αυξάνεται το όριο ηλικίας 6 μήνες τον χρόνο με αποτέλεσμα, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπληρώσουν 35αετία το 2023 να βγουν στη σύνταξη μόλις γίνουν 62 ετών, δηλαδή 4 χρόνια αργότερα από ότι ισχύει έως τώρα.
Για παράδειγμα, έστω Δημόσιος υπάλληλος με συμπληρωμένη 25αετία το 2007, θα έβγαινε στη σύνταξη όταν θα γινόταν 58 ετών και θα είχε συμπληρώσει 35 έτη εργασίας. Με την 25αετία να έχει καλυφθεί το 2007, η 35αετία συμπληρώνεται το 2017. Θα βγει στη σύνταξη, όχι όταν γίνει 58 ετών, όπως είναι η σημερινή προϋπόθεση, αλλά όταν γίνει 59 ετών, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα.
Ας δούμε πιο αναλυτικά την επιβάρυνση ανά έτος:
-Σύνταξη σε ηλικία 58 και 1/2 ετών για όσους συμπληρώνουν το 58ο έτος με 35αετία το 2016 (επιβάρυνση 6 μήνες).
– Σύνταξη στο 59ο έτος της ηλικίας τους για όσους συμπληρώνουν το 58ο έτος με 35αετία το 2017 (επιβάρυνση 1 έτος).
– Δημόσιος υπάλληλος που έχει 35 έτη το 2015, αλλά συμπληρώνει το 58ο έτος της ηλικίας του το 2018, θα επιβαρυνθεί με αύξηση του ορίου ηλικίας κατά ενάμιση έτος και θα συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 59 και 1/2 ετών (επιβάρυνση 1 και 1/2 έτος).
– Σύνταξη 60 ετών για όσους συμπληρώσουν το 58ο έτος με 35αετία το 2019 (επιβάρυνση 2 έτη).
– Σύνταξη 60 και 1/2 ετών για όσους συμπληρώνουν το 58ο έτος με 35αετία το 2020 (επιβάρυνση 2 και 1/2 έτη).
– Σύνταξη 61 ετών για όσους συμπληρώνουν το 58ο έτος με 35αετία το 2021 (επιβάρυνση 3 έτη).
– Σύνταξη 61 και 1/2 ετών για όσους συμπληρώνουν το 58ο έτος με 35αετία το 2022 (επιβάρυνση 3 και 1/2 έτη).
– Σύνταξη 62 ετών για όσους συμπληρώνουν το 58ο έτος με 35αετία το 2023 (επιβάρυνση 4 έτη).

«Λούνα Παρκ» με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο στον ρόλο του γκρινιάρη κυρ Γιώργη. H δημοφιλής τηλεοπτική σειρά που έγινε καθημερινότητα για 7 σεζόν (βίντεο).

Δελτίο τύπου - Tελικός πίνακας μοριοδότησης των υποψήφιων Διευθυντών, μετά τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας

Από τη Δ/νση Π.Ε Ιωαννίνων α ν α κ ο ι ν ώ ν ε τ α ι   ότι:
Σύμφωνα με την αρ. Φ.361.22/33/83567/Ε3/26-5-2015 εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα: «Διευκρινήσεις σχετικά με την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών όλων των τύπων Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Χρονοδιάγραμμα διαδικασίας επιλογής Διευθυντών – Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας (http://dipe.ioa.sch.gr/) ο τελικός πίνακας μοριοδότησης των υποψήφιων Διευθυντών, μετά τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας.
Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στη διαδικασία έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης ενστάσεων από 12-6-2015 έως και 16/6/2015.
Τελικός πίνακας μοριοδότησης των υποψήφιων Διευθυντών, μετά τη διεξαγωγή της μυστικής ψηφοφορίας.....

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

Από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνονται οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής έτους 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ypdvmth main foto 2015Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις μεταθέσεις Γενικής Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή ανήλθαν σε 3908. Από τις παραπάνω αιτήσεις ικανοποιήθηκαν 1520 (ποσοστό 38,89 %). Για μεταθέσεις σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και ΕΕΕΕΚ οι αιτήσεις ανήλθαν σε 100 και ικανοποιήθηκαν 75 (ποσοστό 75 %). Σε σχολεία Κωφών – Τυφλών μετατέθηκαν 5 εκπαιδευτικοί έναντι 10 αιτήσεων (ποσοστό 50 %).
Οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους παρουσιάζονται για ανάληψη υπηρεσίας στις νέες τους θέσεις από 22-6-2014 μέχρι 25-5-2015.
Η ανάληψη της υπηρεσίας τους γίνεται δεκτή με αποστολή υπεύθυνης δήλωσης μέσω τηλεομοιοτυπίας η οποία στη συνέχεια πρέπει να αποσταλεί και ταχυδρομικά.
Οι Διευθυντές, Υποδιευθυντές σχολικών μονάδων, οι Διευθυντές Διευθύνσεων και οι Σχολικοί Σύμβουλοι αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.
Oι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης από αυτούς.
Για τους πίνακες των ονομάτων πατήστε εδώ.
Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Μαμάδες σε κρίση, παιδιά σε απόγνωση | Κυριακή Απέργη

Τι σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε για «παιδικό party»; Θυμάστε πώς περνούσατε εσείς σαν παιδιά; Αν έχετε παρευρεθεί τελευταία, σε παρόμοια εκδήλωση, πιθανόν θα παρατηρήσατε ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα!
Σήμερα, αντί να δεις χαρούμενα παιδάκια να τρέχουν και να παίζουν ανέμελα, θα ακούσεις μαμάδες, μπαμπάδες, κτλ. να φωνάζουν: «Μην τρέχεις, θα χτυπήσεις, θα λερωθείς, θα, θα, θα...! Καθίστε εδώ να παίξετε ήσυχα!». Αντί, για χορό, θα δεις παιδάκια να παίζουν με κάποιο ηλεκτρονικό ή ακόμα και στο κινητό. Και στο θέμα «φαγητό»; «Μην φας πατατάκια, έχουν αλάτι και λίπος, μην φας τοστάκια, έχουν πρόσθετα και συντηρητικά, μη φας σουβλάκια, είμαστε χορτοφάγοι, μη φας φρουτοσαλάτα, δεν είναι βιολογική, μη φας τούρτα, έχει ζάχαρη, γλουτένη, λακτόζη, ξηρούς καρπούς, ... μη, μη, μη... Καταπιεσμένα παιδάκια έτοιμα να εκραγούν.
Η ίδια κατάσταση ισχύει για παιδιά όλων των ηλικιών. Παντού, στην παιδική χαρά, στο παιδικό σταθμό, σε κάθε είδους κέντρο φυσικής δραστηριότητας, που τρέχουν τα παιδιά από το πρωί έως αργά το βράδυ, ακόμα και στο ιντερνέτ, απελπισμένες μαμάδες δίνουν «συμβουλές» η μία στην άλλη! πχ. «Πώς θα φάει το 9 μηνών μωρό κινόα;» και «ποια είναι η καλύτερη τροφή;», αφού για κάθε τρόφιμο θα έχουν ακούσει και κάτι «κακό».
Φυσικά και δεν συστήνεται να αφήσουμε τα παιδιά ελεύθερα, να παρασύρονται και να τρέφονται με τσιπς και σφολιάτες, αλλά τόσος περιορισμός και απαγόρευση, χωρίς υποκείμενη νόσο, είναι χρήσιμος ή μάλλον επικίνδυνος;

Πραγματικά, το να θρέψεις «σωστά» ένα παιδί σε ένα περιβάλλον διατροφικής παραπληροφόρησης, είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Είναι όμως λάθος, ένας γονιός να προσπαθεί να ελέγξει την υγεία και το σώμα του παιδιού του, με την καθιέρωση αυστηρών κανόνων για το τι θα φάει. Οι «διατροφικοί κανόνες», οι οποίοι θα έπρεπε να ισχύουν, τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά είναι απλοί και ευέλικτοι: ισορροπία στην διατροφή, μείωση των επεξεργασμένων τροφίμων και αύξηση στην κατανάλωση φυσικών τροφών (φρούτα και λαχανικά). Πιο αυστηροί διατροφικοί κανόνες, ανεξαρτήτως προθέσεων, δεν στέλνουν το σωστό μήνυμα στα παιδιά. Έχοντας άκαμπτους περιορισμούς, τα παιδιά μαθαίνουν ότι το φαγητό είναι κάτι που πρέπει να φοβούνται, γιατί μπορεί να βλάψει το σώμα τους και πρέπει να το ελέγχουν αυστηρά. Επίσης, πιθανόν να αισθάνονται αποτυχημένα, αν αναπόφευκτα δεν μπορέσουν να τους ακολουθήσουν και να νιώθουν ότι «πρόδωσαν τους γονείς», αλλά να επιθυμούν όλο και πιο πολύ τις απαγορευμένες τροφές. Και όλα αυτά για ισχυρισμούς, που οι περισσότεροι ΔΕΝ έχουν επιστημονική βάση, αλλά πρόκειται για «φήμες από ψευδό-επιστήμονες». Πόσες φορές ακούσατε για μια «μαγική τροφή ή διατροφή» που μετά αποδείχθηκε ψευδής ή ακόμα και επικίνδυνη;
Όμως, το μεγαλύτερο «πλήγμα» υφίσταται η ψυχή του παιδιού. Αντί να προωθηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής, διατροφής και άσκησης, αξιολογείται αυστηρά μόνο το φαγητό και συνδέεται αποκλειστικά με έπαινο ή ενοχή, την υγεία ή την ασθένεια, το βάρος, την εικόνα σώματος και την αξία του ατόμου. Η σύνδεση του φαγητού με το πώς αισθάνεται ένα παιδί είναι πολύ επικίνδυνη και το να αισθάνεται ένα παιδί άσχημα για τον εαυτό του, λόγω εμφάνισης ή διατροφικών επιλογών είναι καταστροφικό. Δεν πρόκειται να πάθει τίποτα ένα παιδί, αν φυσικά δεν υφίσταται κάποια παθολογική κατάσταση, αν μία στο τόσο σπάσει ένα «κανόνα». Ακόμα και για ένα παχύσαρκο παιδάκι, η απαγόρευση του γλυκού, θα έχει μεγαλύτερες ψυχολογικές συνέπειες από τις θερμίδες ενός παγωτού μια-δυο φορές την εβδομάδα.
Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν πάντα τους γονείς σαν πρότυπο, ακόμα για την διατροφή, αλλά επηρεάζονται πολύ και από φίλους και δυστυχώς και από την τηλεόραση. Όταν εμείς οι «μεγάλοι» σπάμε την «δίαιτα» μας, πώς επιμένουμε ένα παιδί να ακολουθεί αυστηρά ένα πρόγραμμα, ειδικά αν εμείς και οι φίλοι του τρεφόμαστε διαφορετικά; Όταν στα ΜΜΕ ακούει για τόσες «λιχουδιές», αλλά και για τόσες «θαυματουργές δίαιτες και τρόφιμα»; Και παρόλα αυτά, η παχυσαρκία, σε όλες τις ηλικίες, αλλά και οι διατροφικές διαταραχές, όπως και η ορθορεξία είναι σε άνοδο. Λογικό επακόλουθο, αφού οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε ένα φαύλο κύκλο δυστυχίας, περιορισμού και υπερκατανάλωσης, που συνοδεύεται από ενοχές και δυσαρέσκεια για το σώμα, ενώ ο τρόπος διατροφής της νέας γενιάς, με αυστηρούς κανόνες, να σπέρνει την διαιώνιση αυτού του κύκλου.
Η λύση; «Παν μέτρο άριστο». Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί ότι όσο πιέζουμε ένα παιδί, τόσο κάνει το αντίθετο ή θα το κάνει, μόλις βρει την ευκαιρία. Σπάστε λοιπόν τους κανόνες! Ενθαρρύνατε μια ευέλικτη και θετική στάση διατροφής και ζωής, χωρίς κατηγοριοποίηση «καλών και κακών τροφών» και μάθετε να απολαμβάνετε μαζί με τα παιδιά σας τις «μικρές χαρές», χωρίς φόβο, με ισορροπία!
   
*Η Κυριακή Απέργη είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, μέλος της επιστημονικής ομάδας "Διατροφή".

Συχνές ερωτήσεις για τους Υπολογιστές και το Διαδίκτυο

Christopher Lee: Η άγνωστη καριέρα του σαν τραγουδιστής της heavy metal!

Όταν η Φωτεινή Πιπιλή βρέθηκε δίπλα στον Δράκουλα

Η είδηση ότι ο μεγάλος αστέρας του κινηματογράφου, Κρίστοφερ Λι πέθανε σκόρπισε θλίψη σε όλο τον πλανήτη, αλλά και σε μία ελληνίδα δημοσιογράφο που είχε την τιμή να του πάρει συνέντευξη τη δεκαετία του 70.

Ο λόγος για την πρώην βουλευτή και πάντα δημοσιογράφο, Φωτεινή Πιπιλή η οποία μετά την είδηση του θανάτου του γνωστού σε όλους ως Δράκουλα, μοιράστηκε μία φωτογραφία που είχε μαζί του.
Όπως αναφέρει η ίδια η Φωτεινή Πιπιλή πέθανε ο πιο γλυκός Δράκουλας, τον οποίο είχε την τύχη να του πάρει μία μεγάλη συνέντευξη τη δεκαετία του 70.
Σημειώνει επίσης πως εκείνη τότε ήταν νεαρή ρεπόρτερ και εκείνος σούπερ σταρ και πως είχε εντυπωσιαστεί από το ύψος του, την εκπληκτική του προφορά και την ευγένειά του.Τι προβλέπει το μίνι φορολογικό - Κατατέθηκε στη Βουλή

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του φόρου των τόκων των καταθέσεων, των εισοδημάτων από ενοίκια, μερίσματα και μετοχές. Με το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ο φόρος θα υπολογίζεται όπως των μισθωτών και των συνταξιούχων και θα υπάρχει απαλλαγή με την προσκόμιση αποδείξεων.

Επίσης το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο ρυθμίζει ζητήματα φορολόγησης περιστασιακά απασχολούμενων με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, αγροτών και κατοίκων εξωτερικού ομογενών, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση, που επέφερε ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2013, αλλά μετέθετε την εφαρμογή του για ένα χρόνο μετά και επομένως θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος για τα εισοδήματα του 2014.
Ειδικότερα οι προς ψήφιση διατάξεις προβλέπουν:•Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης κατοίκων εξωτερικού.

Επαναφορά φορολογικού καθεστώτος προηγούμενου ΚΦΕ (ν.2238/1994) για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και αποτροπή άδικης φορολόγησης κατοίκων εξωτερικού, κυρίως χιλιάδων Ελλήνων ομογενών, με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης (π.χ. δευτερεύουσα κατοικία, ΕΙΧ κ.λπ.). επειδή π.χ. απέκτησαν εισόδημα από τόκους καταθέσεων στη χώρα μας ύψους 1 ευρώ. Αντιμετώπιση αθρόας εκροής κεφαλαίων από τη χώρα μας που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς.

•Τρόπος φορολόγησης προστιθέμενης διαφοράς τεκμηρίων.

Η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων του φορολογούμενου που έχει εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (π.χ. τόκοι/μερίσματα/εκμίσθωση ακινήτων) ή/και υπεραξία κεφαλαίου (π.χ. μετοχές), φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών/συνταξιούχων (προσκόμιση αποδείξεων για απαλλαγή) και όχι με συντελεστή 26%+προκαταβολή επομένου έτους, εφόσον το τεκμαρτό του εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.

•Περιστασιακά/ευκαιριακά απασχολούμενοι.

Το εισόδημα (εκτός από κεφάλαιο/υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου/αγροτική δραστηριότητα) έως 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 αυτής της κατηγορίας (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, αντιμετωπίζονται φορολογικά, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, ως εισόδημα από μισθούς-συντάξεις υπολογιζόμενου του ποσού της μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ (προσκόμιση αποδείξεων) και χωρίς να βεβαιώνεται προκαταβολή επόμενου έτους.

•Iδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων.

Δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση αγροτικών εκτάσεων προς ανιόντες/κατιόντες/συζύγους.

Επίσης εισάγονται ρυθμίσεις για τροποποίηση του Κώδικα ΦΠΑ, με στόχο οι ελληνικές επιχειρήσεις να αντιμετωπιστούν ως τις ομοειδείς κοινοτικές και να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής με ίσους όρους στους διαγωνισμούς για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών για την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου(ΤΑΠ)και θεσπίζεται απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στην ελληνική βιομηχανία, απαλλαγή που εφαρμόζεται ήδη από την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο νομοσχέδιο επιλύεται νομοθετικά και το ζήτημα της απαλλαγής από φόρο δωρεάς των χρηματικών ποσών και τυχόν έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων που καταβάλλονται στις οικογένειες των προσώπων που επλήγησαν από τη ναυτική τραγωδία του πλοίου Norman Atlantic, ενώ επαναπροσδιορίζονται με το σωστό πλέον τρόπο τα καθαρά εισοδήματα και ο αναλογών φόρος για τα πρατήρια καπνοβιομηχανικών προϊόντων, για τη χρήση 2004.

•Ρύθμιση σχετικά με συμβολαιογράφους και τη προσκόμιση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ

Η προβλεπόμενη από την τροποποιούμενη διάταξη ακυρότητα των συμβολαίων μεταβίβασης της κυριότητας ή δικαιωμάτων επί ακινήτων χωρίς την προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ είναι σοβαρή συνέπεια, η οποία πλήττει τις συναλλαγές και είναι δυσανάλογη προς τον επιδιωκόμενο σκοπό. Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξορθολογίζονται οι συνέπειες από τη μη προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ ή τις ελλείψεις ή σφάλματα του πιστοποιητικού αυτού. Για τον αυτό λόγο κρίνεται αναγκαία και η άρση της ακυρότητας των συμβολαίων που συνετάγησαν μέχρι την ισχύ του παρόντος νόμου, στα οποία έχει μεν επισυναφθεί πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ αλλά έχουν διαπιστωθεί παραλείψεις ή σφάλματα ως προς τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται σε αυτό. Επιπλέον, εξορθολογίζονται και τα επιβαλλόμενα πρόστιμα σε βάρος συμβολαιογράφων, υποθηκοφυλάκων κ.λπ. και καθορίζονται ανάλογα με την αξία του μεταβιβαζομένου ακινήτου ή δικαιώματος σε αυτό.

Απειλείται να εξαφανιστεί η μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή, η λεγόμενη και "κρητική διατροφή", μολονότι εκθειάζεται για τα οφέλη της στην υγεία, χάνεται σταδιακά από τη Μεσόγειο, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών στην περιοχή, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

"Η περιοχή της Μεσογείου υφίσταται μια διατροφική μετάβαση" και απομακρύνεται από τις πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες που θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό το πρότυπο για μια ζωή με καλή υγεία, αναφέρει ο FAO σε μια έρευνά του που παρουσίασε σήμερα στην Παγκόσμια Έκθεση του Μιλάνου.

Σύμφωνα με την έκθεσή αυτή, που συντάχθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ανωτέρων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM), η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σε όλη τη Μεσόγειο έχει πολλές αρνητικές συνέπειες: παχυσαρκία αλλά επίσης και αναπηρίες και πρόωρο θάνατο.

Η μεσογειακή ή κρητική διατροφή, που έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αποτελείται κατά κύριο λόγο από φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο αντί για ζωικά λίπη. Η παγκοσμιοποίηση, οι εμπορικές συναλλαγές ειδών διατροφής και η αλλαγή του τρόπου ζωής, κυρίως η αλλαγή του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία, μεταβάλλουν τις καταναλωτικές συνήθειες στη Μεσόγειο, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

"Ενώ ο υποσιτισμός μαστίζει πάντα τις νότιες περιοχές της Μεσογείου, οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο τη μάστιγα της παχυσαρκίας", ιδίως στα παιδιά, συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

"Η μεσογειακή διατροφή είναι θρεπτική, καλά ενσωματωμένη στους τοπικούς πολιτισμούς, σέβεται το περιβάλλον και ευνοεί τις τοπικές οικονομίες" δήλωσε ο Αλεξάντρ Μέιμπεκ, ο συντονιστής του προγράμματος Βιώσιμων Διατροφικών Συστημάτων του FAO. Όμως, καθώς εισάγονται ολοένα και περισσότερα προϊόντα από άλλες περιοχές και το αγροτικό τοπίο μεταμορφώνεται από τις μονοκαλλιέργειες, τα παραδοσιακά διατροφικά συστήματα υφίστανται τις επιπτώσεις της τροποποίησης των διατροφικών συνηθειών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο το 10% των παραδοσιακών ποικιλιών φυτών καλλιεργούνται ακόμη σήμερα στην περιοχή της Μεσογείου. Ο τουρισμός, ο εντεινόμενος εξαστισμός, η εξάντληση των φυσικών πηγών και η απώλεια των παραδοσιακών γνώσεων συμβάλλουν στον ταχύτατο περιορισμό της γενετικής ποικιλομορφίας των φυτών και των ζώων σε όλη τη Μεσόγειο.

Καούρα: Αίτια και αντιμετώπιση

Η καούρα είναι ένα αίσθημα πόνου στο στήθος, ακριβώς πίσω από το στέρνο. Ο πόνος είναι συχνά χειρότερος όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε.
Η περιστασιακή καούρα είναι κοινή και δεν αποτελεί αιτία συναγερμού. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν την ταλαιπωρία της καούρας με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά τους και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
 
Η καούρα, ωστόσο, που είναι αρκετά συχνή μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης που απαιτεί ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα.
 
Αίτια
 
Η καούρα συμβαίνει όταν το γαστρικό οξύ παλινδρομεί στον σωλήνα που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα σας με το στομάχι σας (οισοφάγος).
 
Κανονικά, όταν καταπίνετε, μια ζώνη μυών γύρω από το κάτω μέρος του οισοφάγου σας (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας) χαλαρώνει και επιτρέπει στις τροφές και τα υγρά να ρέουν προς τα κάτω στο στομάχι σας. Στη συνέχεια, ο μυς αυτός σφίγγει και πάλι.
 
Αν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει ασυνήθιστα ή αποδυναμωθεί, τότε είναι πιθανό στομαχικό οξύ να ρέει πίσω προς τον οισοφάγο σας (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) και να προκαλέσει καούρα. Αυτό το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όταν ο ασθενής σκύβει ή ξαπλώνει, λόγω της βαρύτητας που “βοηθάει” το γαστρικό υγρό να εισέλθει στον οισοφάγο.
 
Αντιμετώπιση
 
Μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της καούρας:
 
-Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος: Τα περιττά κιλά ασκούν πίεση στην κοιλιά σας, πιέζουν το στομάχι σας και “σπρώχνουν” το γαστρικό οξύ προς τον οισοφάγο σας.
 
-Αποφύγετε τα στενά ρούχα: Ασκούν πίεση στην κοιλιά σας και στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.
 
-Αποφύγετε τροφές που έχετε διαπιστώσει ότι σας προκαλούν καούρα.
 
-Αποφύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά από ένα γεύμα. Περιμένετε τουλάχιστον τρεις ώρες.
 
-Αποφύγετε να γευματίζετε αργά το βράδυ.
 
-Ανυψώστε το κεφάλι σας καθώς ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας τη νύχτα, προκειμένου ολόκληρο το σώμα σας να είναι σε κλίση. Με την βοήθεια της βαρύτητας θα κρατήσετε τα γαστρικά υγρά προς τα κάτω. Αν απλά ανασηκώσετε μόνο το κεφάλι σας με επιπλέον μαξιλάρια, δεν θα έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.
 
-Αποφύγετε το κάπνισμα: Το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα να λειτουργήσει σωστά.
 

Γιατί οι παιδικές τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ των '80ς παραμένουν αξεπέραστες

Παμβώτις, αλησμόνητη σαγήνη

Ο καιρός αλλάζει! Βροχές τέλος! Έρχεται καύσωνας!

Ο Ιούνιος μέχρι τα μισά του ήταν κάθε άλλο παρά ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού. Ο καιρός ήταν φθινοπωρινός και η χώρα έμοιαζει πιο πολύ με την Βρετανία, παρά με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι συννεφιές τελειώνουν και το ελληνικό καλοκαίρι έρχεται! Αυτό θα συμβεί από το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες δυο ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας. Η ζέστη, ωστόσο, θα κρατήσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, αφού από την ερχόμενη εβδομάδα η θερμοκρασία θα πέσει 15 με 17 βαθμούς και οι βροχές θα επιστρέψουν δριμύτερες!

Aναλυτικά, διαβάστε την πρόγνωση του καιρού για αύριο Παρασκευή μέχρι την επόμενη Τετάρτη (17/6)

Πρόγνωση για Παρασκευή 12-06
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα Δυτικά και στη Μακεδονία κυρίως στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη oρατότητα το πρωί στο Ιόνιο.
Ανεμοι: στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: σε μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες με σποραδικές βροχές στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι μέχρι 4 μποφόρ. θερμοκρασία: από 16 έως 29 βαθμούς κελσίου. Στη δυτικη Μακεδονία η ελάχιχστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτικη Στερεά, δυτικη Πελοπόννησος
Καιρός: αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχτούν νεφώσεις οπότε θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 32 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Πιθανότητα σποραδικών βροχών στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφορ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 31 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφορ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικα αίθριος. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφορ.
Θερμοκρασία: από 19 έως 27 βαθμούς κελσίου.

Αττική
Καιρός: γενικα αίθριος. Λίγες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 και στα ανατολικά 4 με 5 μποφορ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ορεινά και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 μποφορ.
Θερμοκρασία: από 20 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Σάββατο 13-06-2015
Καιρός: γενικα αίθριος. τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν τοπικες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές σε ορεινές περιοχές στην Ήπειρο και τη Μακεδονία.
Άνεμοι: στα δυτικά ασθενείς. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφορ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Κυριακή 14-06-2015
Καιρός: γενικα αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχτούν τοπικες νεφώσεις και σε ορεινές περιοχές στα βόρεια είναι πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές.
Άνεμοι: στα δυτικά ασθενείς. στα ανατολικά βόρειοι 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφορ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα 15-06-2015 και Τρίτη 16-06-2015
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: ασθενείς και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω άνοδο. Θα κυμανθεί σε υψηλή επίπεδα.

Τετάρτη 17-06-2015
Καιρός: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικες βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικα αίθριος.
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφορ και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφορ.
Θερμοκρασία: σε πτώση στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. στις υπόλοιπες περιοχές θα κυμανθεί σε υψηλή επίπεδα.

Πέθανε ο ηθοποιός Κρίστοφερ Λι, που ερμήνευσε τον Δράκουλα και τον Σάρουμαν στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»

Ο ΥΠΕΡΣΙΒΗΡΙΚΟΣ ΣΕ 3' 24''

Απίστευτο: Μωρό κοάλα κρατάει τη μαμά του που κάνει εγχείρηση [εικόνες]

Κουράκης – Τι είπε για τους εκπαιδευτικούς με 30 μήνες προϋπηρεσίας

Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που ξοδεύουν χρήματα σε εμπειρίες ζωής και όχι αντικείμενα

Νέες οδηγίες από την ΕΛΑΣ: Έτσι θα αποτρέψετε τη μετατροπή της ιστοσελίδας σας στο Facebook, σε πορνογραφική!

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δίνει οδηγίες στους χρήστες του Facebook για το νέο ιό που έκανε την εμφάνισή του στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για τη διάδοση ενός κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook».
Συγκεκριμένα, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο «Facebook» και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) μέχρι και είκοσι (20) φίλοι του. Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να «κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player ( InstallFlashPlayer.exe ), όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:
Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).
Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και είκοσι (20) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:
– Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.
– Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook» να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να τους προσθέσει με ετικέτα ( tag ) χωρίς να το εγκρίνουν.
– Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
– Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους.
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στο: 111 88
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr”.

Η ΕΡΤ επέστρεψε! Δείτε τα πρώτα λεπτά (video)

Sir Christopher Lee dies at 93 - latest reaction and tributes

Αγωνία για τους δημοσίους υπαλλήλους: Τι σημαίνει η μείωση των δαπανών του δημοσίου – Πώς επηρεάζονται μισθολογικά και τι «κόβεται» (σχέδιο νόμου)

Αγωνία κυριαρχεί στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στον ραδιοσταθμό 9,84 τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών του δημοσίου.
Σε αυτή τη δήλωση «κουμπώνει» απόλυτα το σχέδιο νόμου, το οποίο είχε καταθέσει προς διαβούλευση (η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουνίου) με την οποία εισηγείται την ουσιαστική κατάργηση της ημερήσιας αποζημίωσης που καταβάλλεται σήμερα σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς για εκτός έδρας μετακινήσεις με αυθημερόν επιστροφή.
Επιπλέον, με το ίδιο προσχέδιο νόμου θεσπίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταβολή εξόδων διανυκτέρευσης, με συνέπεια να περιορίζονται πλέον σημαντικά οι περιπτώσεις υπαλλήλων που θα αποζημιώνονται από την υπηρεσία τους για διανυκτερεύσεις εκτός έδρας.
Παράλληλα, με άλλες διατάξεις του ίδιου προσχεδίου προβλέπονται δραστικές περικοπές και καταργήσεις στις μη μισθολογικές παροχές για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μεταξύ των άλλων, καταργούνται παροχές που αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, προγράμματα περίθαλψης, μειωμένα εισιτήρια σε μέσα μεταφοράς και δωρεάν κάρτες διαδρομών.
Δείτε το σχέδιο νόμου ΕΔΩ.

Στον «αέρα» το επίδομα γάμου και η άδεια μητρότητας από 1η Ιουλίου! Προς νέα περικοπή κατώτατων μισθών;

Στον… αέρα κινδυνεύουν να μείνουν, από την 1η Ιουλίου, το επίδομα γάμου και σειρά «έξτρα» αδειών (σπουδών, μητρότητας, μειωμένων ωραρίων κ.ά.) που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν με τις εργοδοτικές οργανώσεις και δεν έχουν κυρωθεί με νόμο, εφόσον δεν παραταθεί (εκ νέου) η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου.
Το «σήμα» κινδύνου για την έμμεση, μέσω της κατάργησης του επιδόματος γάμου, μείωση των καταβαλλόμενων κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων και την απώλεια σειράς δικαιωμάτων των εργαζομένων, εκπέμπει η ΓΣΕΕ, καθώς «εκπνέει» στα τέλη Ιουνίου η τρίμηνη παράταση που είχε δώσει (με νομοθετική διάταξη στα τέλη Μαρτίου) το υπουργείο Εργασίας στην ισχύ των κανονιστικών όρων της ΕΓΣΣΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν σκοπεύουν να υπογράψουν νέα σύμβαση όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα η κεντρική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές και η νομοθετική πρωτοβουλία για την επαναφορά, στο καθεστώς πριν από τα Μνημόνια, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού. Με αυτά τα δεδομένα, η ΓΣΕΕ προσανατολίζεται να στείλει επίσημο αίτημα στον υπουργό Π. Σκουρλέτη ζητώντας την παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ. Οπως επισημαίνουν στην «Η» τα στελέχη της Συνομοσπονδίας, αν δεν δοθεί νέα παράταση:
Ακόμη και οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ δεν θα υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου που παύει να μετενεργεί, δηλ. «εξαφανίζεται», εφόσον δεν επαναβεβαιωθεί με ατομική ή επιχειρησιακή συμφωνία. Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν από τις 12 Νοεμβρίου του ’12 (και το έχουν καταργήσει με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις) επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ.
Θα δημιουργηθεί «κενό» σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της καταβολής όσων αδειών και άλλων «διευκολύνσεων» προβλέπονται σε προηγούμενες ΕΓΣΣΕ.
Νέα παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ προϋποθέτει, ωστόσο, τη λήψη «πολιτικής απόφασης», καθώς θα σηματοδοτήσει την πρόθεση της κυβέρνησης να παρατείνει τις διαβουλεύσεις της με τους θεσμούς και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας για την προώθηση «κοινά αποδεκτών προτύπων» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον κατώτατο μισθό και τις εργασιακές σχέσεις.
Πηγή: imerisia.gr

Κουράκης – Αφιερώθηκαν εκατοντάδες ώρες για το θέμα των μετατάξεων

Αγωνία για τους δημοσίους υπαλλήλους: Τι σημαίνει η μείωση των δαπανών του δημοσίου – Πώς επηρεάζονται μισθολογικά και τι «κόβεται» (σχέδιο νόμου)

Αγωνία κυριαρχεί στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στον ραδιοσταθμό 9,84 τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών του δημοσίου.
Σε αυτή τη δήλωση «κουμπώνει» απόλυτα το σχέδιο νόμου, το οποίο είχε καταθέσει προς διαβούλευση (η οποία ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουνίου) με την οποία εισηγείται την ουσιαστική κατάργηση της ημερήσιας αποζημίωσης που καταβάλλεται σήμερα σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς για εκτός έδρας μετακινήσεις με αυθημερόν επιστροφή.
Επιπλέον, με το ίδιο προσχέδιο νόμου θεσπίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για την καταβολή εξόδων διανυκτέρευσης, με συνέπεια να περιορίζονται πλέον σημαντικά οι περιπτώσεις υπαλλήλων που θα αποζημιώνονται από την υπηρεσία τους για διανυκτερεύσεις εκτός έδρας.
Παράλληλα, με άλλες διατάξεις του ίδιου προσχεδίου προβλέπονται δραστικές περικοπές και καταργήσεις στις μη μισθολογικές παροχές για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μεταξύ των άλλων, καταργούνται παροχές που αφορούν ασφαλιστήρια συμβόλαια, προγράμματα περίθαλψης, μειωμένα εισιτήρια σε μέσα μεταφοράς και δωρεάν κάρτες διαδρομών.
Δείτε το σχέδιο νόμου ΕΔΩ.

Μεταθέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών 2015

ΜΠΡΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
http://www.mpratis.gr
τηλ. 6974750402 –   2103312790
2103442884
fax: 2103246893
ΠΑΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΠΕ
ΤΗΛ. 6974 750409
FAX: 210 3442287
Αθήνα 10-6-2015
Μεταθέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών 2015
( Γενικής - Ειδικής Αγωγής - Διαπολιτισμικά )

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,
            Σας κοινοποιούμε τις μεταθέσεις δασκάλων και νηπιαγωγών του 2015, όπως αυτές προτάθηκαν από το ΚΥΣΠΕ, επισημαίνοντας τα εξής:
  1. Οι μεταθέσεις ανακοινώνονται με μεγάλη καθυστέρηση, και όχι για όλες τις ειδικότητες , επειδή το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει λύσει ακόμη το θέμα των υποχρεωτικών μετατάξεων, παρά τη δέσμευσή του ότι θα το έλυνε από τον περασμένο Μάρτη. Θεωρούμε απαράδεκτο οι συνάδελφοί μας των ειδικοτήτων να παραμένουν όμηροι της αναποφασιστικότητας, της αναβλητικότητας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. 4.   Οι μεταθέσεις πραγματοποιήθηκαν στα οργανικά κενά που κατέθεσε η Κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου στο ΚΥΣΠΕ, στα οποία συνυπολογίστηκαν και οι παραιτήσεις που έγιναν από 20 έως 30 Απρίλη του 2015.
5. Έγιναν δεκτές όλες οι αιτήσεις ανάκλησης που υποβλήθηκαν μέχρι και τη Τρίτη 9-6-2015.
6. Ανακλήσεις μεταθέσεων δεν γίνονται.
7. Υπενθυμίζουμε ότι οι αιτήσεις για αμοιβαία μετάθεση, δασκάλων και νηπιαγωγών, γίνονται εντός 15 ημερών από σήμερα.
8. Τέλος, επισημαίνουμε ότι εκκρεμεί η υπογραφή των μεταθέσεων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Συνημμένα τα σχετικά αρχεία με όλα τα ονόματα.

Δημήτρης Μπράτης                            Παληγιάννης Βασίλης
   
ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

ΕΦΕΤ: Σε ποιες περιοχές εντοπίστηκαν επικίνδυνα ελαιόλαδα – Πώς θα τα «αναγνωρίσουν» οι καταναλωτές

Συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους διεξάγει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο τόσο της προστασίας των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της αυθεντικότητας και ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, από τα αποτελέσματα των ελέγχων των δύο τελευταίων ετών και, μετά από μία σειρά δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων, προκύπτει ότι, αν και η πλειοψηφία των διακινούμενων ελαιολάδων είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές ποιότητας και γνησιότητας, εντούτοις έχει διαπιστωθεί μη σύννομη διακίνηση προϊόντων, κυρίως σε περιοχές των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Πρόκειται για προϊόντα τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά κεχρωσμένα, αγνώστου προέλευσης, χαρακτηριζόμενα ως μη ασφαλή και νοθευμένα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ως παρασκευαστές φαίνονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα ανύπαρκτα ή που δεν έχουν επί του παρόντος εντοπιστεί, ενώ η επισήμανση των προϊόντων παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, κατά βάση της Πελοποννήσου και της Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.
Ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και φορείς του κράτους, καθώς και τις Εισαγγελικές Αρχές, αξιοποιώντας κάθε δυνατή πληροφορία, βρίσκεται σε καθημερινή κινητοποίηση για την εξάλειψη και καταπολέμηση των φαινομένων απάτης, τα οποία δυσφημούν το ελληνικό ελαιόλαδο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι καταναλωτές καλούνται:
– Να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης (της μορφής EL-40-_ _ _) o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης.
– Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές.
– Στην περίπτωση υποψίας, λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.
Οι επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου θα πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, με προσοχή να επιλέγουν τους προμηθευτές τους διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση μη συμμορφώσεων, φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη για την οποία μπορεί να τους επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις.

Εορτή του Αγίου Λουκά, του Ιατρού

Το απίστευτο κόλπο πίσω από το παιχνίδι με τις δαγκάνες και τα λούτρινα – Τι πραγματικά συμβαίνει και οι περισσότεροι χάνουν (βίντεο)

Τα σενάρια για τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Δολοφονία ή ασθένεια;

Συστάσεις των αστυνομικών αρχών Ιωαννίνων για την κατασκήνωση των ερασιτεχνών ψαράδων στην λίμνη Παμβώτιδα

Κι άλλο «χαράτσι» στους δημοσίους υπαλλήλους! 20% «μαχαίρι» σε οδοιπορικά και εκτός έδρας!

Νέο «χαράτσι» θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να μειώνει και άλλο το -έτσι κι αλλιώς- πενιχρό τους εισόδημα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος σε αποζημιώσεις που λαμβάνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και άλλοι μισθωτοί για εκτός έδρας μετακινήσεις και για έξοδα που πραγματοποιούν κατά την απόσπασή τους σε άλλες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΓΓΔΕ, και γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, προβλέπεται ότι οι αποζημιώσεις εκτός έδρας ή οι αποζημιώσεις εξόδων που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι ή γενικά μισθωτοί οι οποίοι αποσπώνται από τις υπηρεσίες τους σε άλλες υπηρεσίες, θεωρούνται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, χωρίς να εξετάζεται εάν καταβάλλονται από την υπηρεσία τους ή από άλλη υπηρεσία.
Αυτό σημαίνει ότι κατά την καταβολή τους θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα και παρακράτηση 20%, ενώ κατά την τελική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων των υπαλλήλων θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο με την κλίμακα των μισθωτών που προβλέπει συντελεστές 22% έως 42%!
Τι απαντά η ΓΓ Εσόδων
Πάντως με ανακοίνωση της η ΓΓ Εσόδων υποστηρίζει ότι η εγκύκλιος “δεν αφορούσε την τυχόν εφαρμογή του άρθρου 14 του ν.4172/2013 για απαλλαγή εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις”
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν την φορολόγηση των αποζημιώσεων εκτός έδρας ή εξόδων δημοσίων υπαλλήλων και μισθωτών, διευκρινίζεται ότι όσοι δικαιούχοι λαμβάνουν τις εν λόγω αποζημιώσεις, φορολογούνται ως μισθωτοί με βάση τις κείμενες διατάξεις.
Με το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα έγγραφο της Υπηρεσίας, που εκδόθηκε προκειμένου να δοθεί απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, διευκρινίστηκε ότι οι αμοιβές ή οι αποζημιώσεις εξόδων που καταβάλλονται σε υπαλλήλους που μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες κατ΄ εντολή του Δημοσίου εμπίπτουν στις διατάξεις περί μισθωτών υπηρεσιών (αρ.12 του ν.4172/2013) και όχι στις διατάξεις περί επιχειρηματικής δραστηριότητας (αρ.21 του ν.4172/2013), χωρίς να εξετάζεται εάν καταβάλλονται από την υπηρεσία τους ή από άλλη υπηρεσία.
Η απάντηση της Υπηρεσίας δεν αφορούσε την τυχόν εφαρμογή του άρθρου 14 του ν.4172/2013 για απαλλαγή εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Η εφαρμογή του άρθρου αυτού δεν θίγεται εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες σε αυτό προϋποθέσεις.

Έρχεται το 1ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ στα Ιωάννινα!

Οι βάσεις των μεταθέσεων 2015 δασκάλων και νηπιαγωγών Γενικής Αγωγής

Πίνακας δυσπρόσιτων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων όλης της χώρας

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Με αφορμή ερωτήματά σας, σας κοινοποιώ πίνακα με τα δυσπρόσιτα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία όλης της χώρας, όπως μου δόθηκε από τμήμα διορισμών του Υπουργείου Παιδείας, με τις παρακάτω επισημάνσεις:
  1. Τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων του πίνακα έχει γίνει με αφορμή την κατάρτιση της εγκυκλίου αναπληρωτών σχολικού έτους 2010-11.
  2. Από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχουν χαρακτηριστεί άλλες σχολικές μονάδες ως δυσπρόσιτες. Ενδεχομένως, όμως, κάποια σχολεία από αυτά που συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα να έχουν καταργηθεί ή να έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
Ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ
Δημήτρης Μπράτης

ΝΕΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Β’ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΠΕ – ΙΟΥΛΙΟΣ 2015

Σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών ανακοινώσεων, γίνεται γνωστό στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, και ιδίως σε εκείνους που συμμετείχαν στα προγράμματα της 6ης περιόδου επιμόρφωσης Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε. που μόλις ολοκληρώθηκαν, ότι προγραμματίζονται εξετάσεις πιστοποίησης εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουλίου 2015.
Λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες πιστοποίησης και το δικαίωμα συμμετοχής μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Επισημαίνεται ότι, οι επιμορφούμενοι και οι επιμορφωτές της 6ης περιόδου επιμόρφωσης Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε. θα πρέπει να καλύψουν άμεσα τυχόν εκκρεμότητες συμπλήρωσης των στοιχείων σχετικά με την «εφαρμογή στην τάξη» που τους αφορούν, στο Πληροφοριακό σύστημα (MIS) της Πράξης (επιμορφούμενοι: Φόρμες 3, επιμορφωτές: Φόρμες 3 και 4, πρόσβαση με χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης, http://b-epipedo2.cti.gr/mis --> επιλογή: "Διαχείριση Φορμών"), προκειμένου να καταστεί δυνατός ο απαιτούμενος έλεγχος και να δοθεί στους δικαιούχους εκπαιδευτικούς η δυνατότητα υποβολής αίτησης συμμετοχής στις δοκιμασίες πιστοποίησης, μόλις ανακοινωθούν τα διαθέσιμα προγράμματα (στα μέσα Ιουνίου).
Περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τη συμπλήρωση των φορμών μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Νεώτερα στοιχεία, όπως οι ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή τους, θα δημοσιεύονται στην παρούσα «Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας Β’ Επιπέδου», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://b-epipedo2.cti.gr,
την οποία οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επισκέπτονται συχνά για την έγκαιρη ενημέρωσή τους, καθώς και για να υποβάλουν τυχόν ερωτήματα στην υπηρεσία Help Desk, ΕΔΩ.

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Ρύθμιση «βόμβα»: Θα υποθηκεύονται τα σπίτια όσων χρωστούν στα ταμεία!

Σπίτια ή άλλα ακίνητα θα υποχρεώνονται να βάζουν ως υποθήκη όσοι χρωστούν στα ταμεία, ακόμη κι αν είναι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους!
Η πρόβλεψη αυτή γίνεται με ειδική διάταξη στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας που πέρασε από δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας και θα έχει εφαρμογή όχι μόνο σε όσους υποβάλουν αίτηση ρύθμισης από εδώ και πέρα, αλλά και στους 210.000 οφειλέτες οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στις 100 δόσεις!
Με το άρθρο – βόμβα του νομοσχεδίου, τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν υποθήκες περιουσιακών στοιχείων από τους οφειλέτες τους ακόμη κι αν είναι σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.
Το άρθρο 17 αναφέρει ότι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που του χορηγήθηκε:
α) να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη,
β) να μη χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.
Η διάταξη δεν εξαιρεί μικρούς ή μεγάλους, αλλά όπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχος μεγάλου ασφαλιστικού φορέα στον «Ελεύθερου Τύπου» θα εφαρμοστεί σε όσους είναι μεν σε ρύθμιση, αλλά έχουν βεβαρημένο παρελθόν «ασυνέπειας», είτε χρωστούν πολλά είτε λίγα!
Αυτή τη δυνατότητα είχαν μέχρι τώρα μόνο οι εφορίες, καθώς μπορούν να ζητήσουν από οφειλέτες που είναι σε ρύθμιση να βάλουν υποθήκη περιουσιακά τους στοιχεία ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουν να πληρώσουν τις δόσεις τους και ότι σε κάθε περίπτωση, ακόμη δηλαδή κι αν εγκαταλείψουν τη ρύθμιση, τα ενυπόθηκα περιουσιακά τους στοιχεία θα μπορούν να κατάσχονται.
Το ίδιο καθεστώς θα εφαρμόζουν από εδώ και στο εξής (σ.σ.: με την ψήφιση του νομοσχεδίου) όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, με τη διαφορά ότι η διάταξη έρχεται εκ των υστέρων, αιφνιδιάζοντας όσους μπήκαν σε ρύθμιση, υπό το φόβο των Ταμείων ότι μπορεί να την εγκαταλείψουν και να χαθούν έσοδα!
Η διάταξη-βόμβα λέει στην ουσία στους 210.000 οφειλέτες που είναι σε ρύθμιση ότι τα Ταμεία θα μπορούν να τους ζητήσουν να βάλουν υποθήκη το σπίτι τους για να ξεχρεώσουν το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ!
Η διάταξη θα εφαρμοστεί από τις 26 Ιουνίου και μετά, που λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, και σε πρώτη φάση θα είναι στοχευμένη σε οφειλέτες που κατά τα παρελθόν έχουν εγκαταλείψει ρυθμίσεις, καθώς και σε όσους τις χρησιμοποιούν όχι για να ξεχρεώσουν, αλλά για να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα είσπραξης χρημάτων από το Δημόσιο.
Τα Ταμεία θα μπορούν να ζητούν όμως ακόμη και από τους συνεπείς οφειλέτες τους να βάλουν «ενέχυρο» κάποιο περιουσιακό τους στοιχείο, ώστε ακόμη κι αν σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις, η οφειλή τους να μπορεί να… «εξοφληθεί» με κατάσχεση – απώλεια του περιουσιακού στοιχείου που θα έχουν υποθηκεύσει ως «εξασφάλιση» του χρέους που θα μείνει απλήρωτο!

Εξεταστικό – Οι οκτώ σημαντικότερες αλλαγές στις εξετάσεις του 2016

Επάγγελμα γονέας: ο καλύτερος δάσκαλος του παιδιού

Βόμβα από το ΣτΕ για 1 εκατομμύριο συνταξιούχους - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Δημοσιοποιήθηκε η αναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κηρύσσει αντισυνταγματικές τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις μετά το 2012.

Μεσούσης της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, δημοσιοποιήθηκαν σήμερα οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες κρίνονται αντισυνταγματικές και αντίθετεςστην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) με οριακή πλειοψηφικά (14 υπέρ έναντι 11 κατά) οι περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012.
Το σκεπτικό της απόφασης

Αντίθετα συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κρίθηκαν οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν κατά την διετία 2010-2011. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ωστόσο δεν θα προκαλέσουν δημοσιονομικό πονοκέφαλο στην Κυβέρνηση καθώς τα χρηματικά ποσά που κόπηκαν από τις συντάξεις (μείωση σύνταξη της) κατά το 2012 θα επιστραφούν μόνο σε μια απόμαχο της εργασίας που προσέφυγε στο ΣτΕ και σε όσους συνταξιούχους έχουν προσφύγει μέχρι σήμερα στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας για τις περικοπές του 2012.

Αντίθετα, δεν δικαιούνται καμία διαφορά συντάξεων για το 2012 όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, κ.λπ. Και αυτό γιατί οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι αποφάσεις τους για αντισυνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων του 2102 δεν έχουν αναδρομική ισχύει, αλλά ισχύουν από σήμερα, ημέρα δημοσίευσης των αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές των συντάξεων έγιναν κατ΄ επιταγή μνημονιακών νόμων (3845/2010, 3863/2010, 4024/2011, 4038/2012, κ.λπ.) για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας και του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 (νόμος 3985/2011).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεων τους (2287- 2290/2015) της Ολομέλειας έκριναν ότι οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν το 2012 προσκρούουν σε συνταγματικές αρχές όπως είναι της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη και σε άλλες επιταγές άρθρων του Συντάγματος, όπως είναι τα άρθρα 2, 4, 22, 25, 106, κ.λπ.

Τι έκρινε αντισυνταγματικό η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας


Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι πριν τις περικοπές που έγιναν το 2012 δεν προηγήθηκε επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων από τις περικοπές των συντάξεων, αλλά και την αναγκαιότητα των περικοπών αυτών.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το Σύνταγμα επιβάλει στο κράτος όταν λαμβάνονται μέτρα περικοπής των συντάξεων να προβαίνει «σε ειδική και εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη, από την οποία να προκύπτει εφ΄ ενός μεν ότι τα συγκεκριμένα μέτρα (σ.σ.: περικοπή συντάξεων) είναι πράγματι πρόσφορα αλλά και αναγκαία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης εν όψει των παραγόντων που το προκάλεσαν, έτσι ώστε η λήψη των μέτρων αυτών να είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη, αφ΄ ετέρου δε ότι οι επιπτώσεις από τα μέτρα αυτά στο βιοτικό επίπεδο των πληττομένων προσώπων, συνδυαζόμενες με άλλα τυχόν ληφθέντα μέτρα (φορολογικά κ.ά.), αλλά και με το σύνολο των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών της δεδομένης συγκυρίας, δεν έχουν αθροιστικά αποτέλεσμα τέτοιο που να οδηγεί σε ανεπίτρεπτη, παραβιάση του πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος σε κοινωνική ασφάλιση».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν ότι παρεκκλίσεις ως προς την αναγκαιότητα της υπάρξεως ή ως προς ο περιεχόμενο της επίμαχης μελέτης θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως είναι όταν συντρέχει άμεση απειλή κατάρρευσης της οικονομίας της χώρας και τα συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνονται κατεπειγόντως για την αποτροπή του κινδύνου».

Στις περιπτώσεις της απειλής κατάρρευσης της οικονομίας η Κυβέρνηση μπορεί με αιτιολογημένη εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, τον άμεσο χαρακτήρα απειλής και την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης, να προβεί σε περικοπές των συντάξεων, χωρίς να προηγηθεί η επίμαχη μελέτη.

Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα που θα ληφθούν (σ.σ.: περικοπή συντάξεων), υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ, «δεν παρίστανται προδήλως απρόσφορα ή μη αναγκαία και ότι δεν υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ότι υπερβαίνουν το όριο θυσίας των θιγομένων από αυτά, πάντως δε, ενόσω εξακολουθεί να συντρέχει στην ίδια ένσταση ο κατεπείγων λόγος που υπαγόρευσε την επιβολή τους».

Σε άλλο σημείο των αποφάσεων αναφέρεται ότι η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να παραβιάζει αυτό που αποτελεί τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, δηλαδή τη χορήγηση στο συνταξιούχο παροχών τέτοιων που να του επιτρέπουν να διαβιώνει, με αξιοπρέπεια, εξασφαλίζονται τους όρους όχι μόνο της φυσικής του υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη όλων των βαθμίδων) αλλά και της συμμετοχής του στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίστατια πάντως, ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού βίου».

Ως προς τις περικοπές των συντάξεων του 2012, η Ολομέλεια σημειώνει ότι οι μειώσεις έγιναν όταν «είχε πλέον παρέλθει διετία από τον πρώτο αιφνιδιασμό της οικονομικής κρίσεως και αφού εν τω μεταξύ είχαν σχεδιαστεί και ληφθεί τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπισή της».

Επομένως, η για πολλοστή φορά η περικοπή συντάξεων που έγινε το 2012, η Κυβέρνηση δεν συνέταξε την σχετική έρευνα και εμπεριστατωμένη μελέτη που όφειλε, προκειμένου να αναδείξει «τεκμηριωμένα ότι η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων ήταν συμβατή με τις σχετικές συνταγματικές δεσμεύσεις, που απορρέουν από το θεσμό της κοινωνικής ασφαλίσεως, τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας την προστασία της αξίας του ανθρώπου».

Οι περικοπές του 2010 και 2011

Αντίθετα, για τις περικοπές των συντάξεων των ετών 2010 και 2011, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι δεν παραβιάστηκαν οι συνταγματικοί κανόνες. Και αυτό γιατί οι περικοπές έγιναν κάτω από την πίεση «όλως εξαιρετικών περιστάσεων» και ήταν επιβαλλόμενες κατά την εκτίμηση της τότε Κυβέρνησης για «άμεση αντιμετώπιση της κρίσεως».

Κατά την οξύτατη δημοσιονομική κρίση στις αρχές του 2010, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «υφίστατο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας και χρεοκοπίας της χώρας» και η τότε Κυβέρνηση προς αντιμετώπιση της κατάστασης έλαβε μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών, μεταξύ των οποίων ήταν και η μείωση των συντάξεων.

Κατά συνέπεια δεν παραβιάστηκε καμία συνταγματική διάταξη.
Tι απαντά το υπουργείο Οικονομικών για την δικαστική απόφαση

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις και μετά να τοποθετηθεί επισήμως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Ωστόσο όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές οι αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι σεβαστές λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα.