Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015

Ένα ακόμα μυστικό των μελισσιών μας που ελάχιστοι γνωρίζουμε!

Παράλια Λάρισας: Ένας υπέροχος καλοκαιρινός προορισμός

Οι θρυλικές ομιλίες του Ξενοφώντος Ζολώτα στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας μόνο ελληνικές λέξεις

TO ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕ ΜΙΛΟΥΝ ΑΓΓΛΙΚΑ... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

Ξέρεις ελληνικά; Τότε μάλλον κατά κάποιο τρόπο… ξέρεις και αγγλικά! Το παρακάτω άρθρο είχε δημοσιευτεί πριν από καιρό σε βρετανικό περιοδικό τέχνης (;) Αξίζει το κόπο να το διαβάσεις…!
“The genesis of classical drama was not symptomatic. Aneuphoria of charismatic and talented protagonists showed fantastic scenes of historic episodes. The prologue, the theme and the epilogue, comprised the trilogy of drama while synthesis, analysis and synopsis characterized the phraseology of the text. The syntax and phraseology used by scholars, academicians and philosophers in their rhetoric, had many grammatical idioms and idiosyncrasies. The protagonists periodically used pseudonyms. Anonymity was a syndrome that characterized the theatrical atmosphere. The panoramic fantasy, the mystique, the melody, the aesthetics, the use of the cosmetic epithets are characteristics of drama. Eventhrough the theaters were physically gigantic, there was noneed for microphones because the architecture and the acoustics would echo isometrically and crystal – clear. Many epistomologists of physics, aerodynamics, acoustics, electronics, electromagnetics can not analyze – explain the ideal and isometric acoustics of Hellenic theaters even today. There were many categories of drama: classical drama, melodrama, satiric, epic, comedy, etc. The syndrome of xenophobia or dyslexia was overcome by the pathos of the actors who practiced methodically and emphatically. Acrobatics were also eup3horic. There was a plethora of anecdotal themes, with which the acrobats would electrify the ecstatic audience with scenes from mythical and historical episodes. Some theatric episodes were characterized as scandalous and blasphemous. Pornography, bigamy, hemophilia, nymphomania, polyandry, polygamy and heterosexuality were dramatized in a pedagogical way so the mysticism about them would not cause phobia or anathema or taken as anomaly but through logic, dialogue and analysis skepticism and the pathetic or cryptic mystery behind them would be dispelled. It is historically and chronologically proven that theater emphasized pedagogy, idealism and harmony. Paradoxically it also energized patriotism a phenomenon that symbolized ethnically character and phenomenal heroism.”

Αλήθεια…Υπάρχει κανείς που δεν κατάλαβε τι έλεγε το παραπάνω άρθρο;

Κρέμα καραμελέ με ζαχαρούχο γάλα

Υλικά

 • ζαχαρούχο γάλα: 1 κουτί
 • νερό: 3 κουτιά ζεστό (χρησιμοποιώντας το άδειο κουτί γάλακτος)
 • αυγά: 6
 • βανίλια: 1 κουταλάκι εσάνς
 • λεμόνι: λίγο ξύσμα
 • Για την καραμέλα
 • ζάχαρη: 1 φλιτζάνι
 • νερό: 1 κουταλιάς της σούπας
 • χυμός λεμονιού: 2 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση

 1. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει ξανθό χρώμα (μην την αφήσετε πολύ για να μην πικρίσει).
 2. Χτυπάτε με το μίξερ τα αυγά για 5-6' στη δυνατλη ταχύτητα. Προσθέτετε το γάλα, το ζετσό νερό, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάτε σε χαμηλότερη ταχύτητα.
 3. Μοιράζετε σε ατομικά φορμάκια την καραμέλα και μετά την κρέμα και τα ψήνετε σε μπεν μαρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για 45'. 

Πώς βγήκε η φράση «Δόξα Πατρί» και τι σχέση έχει με το ρολόι του Έλγιν στην Παλιά Αγορά;

Μοναδικό ντοκουμέντο από τα αρχεία της NASA! Τι κρύβεται στη Σελήνη (Βίντεο&Φωτογραφίες)

Θα ισχύσει το 10% για τους αποφοίτους προηγούμενων ετών με το υπάρχον σύστημα για τα επόμενα 2 χρόνια

Τα κριτήρια & οι προϋποθέσεις για τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΓΑ – Ποιοι θα κάνουν δωρεάν διακοπές

Τις προϋποθέσεις τα κριτήρια και τον αριθμό των δικαιούχων για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2015 του ΟΓΑ καθορίζεται με απόφαση που ήδη δημοσιεύτηκε και ορίζει όλο το πρόγραμμα Αγροτικής Εστίας.
Στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2015 του ΟΓΑ 100.000 άτομα εκ των οποίων 85.000 άτομα να πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις). Επίσης 15.000 συνταξιούχοι, να πραγματοποιήσουν 6 ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) και μέχρι τέσσερις (4) απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος ιαματικού τουρισμού.
Στο εκδρομικό πρόγραμμα 49.000 άτομα εκ των οποίων 7.000 άτομα να πραγματοποιήσουν 3ήμερες εκδρομές,10.000 άτομα να πραγματοποιήσουν 2ήμερες εκδρομές, και τριάντα δύο χιλιάδες( 32.000) άτομα μονοήμερες εκδρομές.
Προϋποθέσεις συμμετοχήςστα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού:
– Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982 (ΦΕΚ 128Α), όπως ισχύει, ή
– Να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, ασφαλιστικά ενήμεροι ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και να τηρούν τους όρους της ρύθμισης, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ή
– Να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ.
– Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης ΟΓΑ με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα. κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στα προγράμματα.
Προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού:
– Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
– Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης ΟΓΑ με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Για την επιλογή των δικαιούχων των Προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2015 ορίζονται τα παρακάτω κριτήρια:
1. Στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών, καθορίζεται να περιληφθούν οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτά και σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων πέραν του οριζόμενου ως κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση, με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΑ. Προτεραιότητα στην κλήρωση έχουν οι δικαιούχοι οι οποίοι δεν κληρώθηκαν τα τρία τελευταία έτη στα ανωτέρω προγράμματα.
2.Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών, έχουν και οι σύζυγοι αυτών, που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στα αντίστοιχα προγράμματα, δικαιούχοι του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, καθώς και τα έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ μέλη των οικογενειών τους.
Εξαιρούνται της κλήρωσης και δικαιούνται να συμμετάσχουν στα Προγράμματα Κοινωνικού ή Ιαματικού Τουρισμού, ή Εκδρομών οι δικαιούχοι του ΛΑΕ που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε ένα από τα προγράμματα, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας ή τετραπληγίας.
Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες μετά απο ανακοίνωση του ΟΓΑ και θα γίνονται στα ΚΕΠ της χώρας

Γιατί στη Σουηδία δεν χρησιμοποιείται ο πληθυντικός ευγενείας, ούτε οι τίτλοι «Κύριος» και «Κυρία»;

http://www.mixanitouxronou.gr/giati-sti-souidia-den-chrisimopiite-o-plithintikos-evgenias-oute-i-titli-kirios-ke-kiria/
Γιατί στη Σουηδία δεν χρησιμοποιείται ο πληθυντικός ευγενείας, ούτε οι τίτλοι «Κύριος» και «Κυρία»;...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/giati-sti-souidia-den-chrisimopiite-o-plithintikos-evgenias-oute-i-titli-kirios-ke-kiria/

Η 7η έκδοση του Πολυνομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η 7η έκδοση του Πολυνομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια , Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προ δεκαημέρου περίπου.Σήμερα ,σ αυτό το χρονικό διάστημα, έχουν επέλθει αλλαγές, σε πολλά σημεία του πολυνομοσχεδίου.Το πολυνομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση , όπως επισήμως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, στο τέλος της άλλης εβδομάδας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το πολυνομοσχέδιο φέρει τον χαρακτηρισμό "έκδοση" διότι γίνονται συνεχώς αλλαγές, μετά από προτάσεις και παρατηρήσεις,Βουλευτών, φορέων και απλών πολιτών.

Πόσο αλλάζει η ψυχολογία μας με τις απότομες αλλαγές του καιρού;

Ερευνητές στην Γερμανία επιχείρησαν να προσδιορίσουν τον τρόπο που οι αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την ψυχολογία του σύγχρονου ανθρώπου. Και δεν έμειναν απλά στο αν μια μέρα έχει ήλιο ή συννεφιά, αλλά εξέτασαν πιο αναλυτικά τις αλλαγές σε θερμοκρασία, ανέμους, ηλιοφάνεια, βροχόπτωση, χιόνι και ατμοσφαιρική πίεση.
Η έρευνα έγινε από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και επικεφαλής της ήταν ο δρ Jaap Denissen. Σε αυτήν πήραν μέρος 1.233 συμμετέχοντες από 13 έως 68 ετών (μ.ο. ηλικίας 28 έτη) και η πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες.
 
Οι συμμετέχοντες αρχικά συμπλήρωσαν ένα τεστ προσωπικότητας που τους αξιολόγησε σε επίπεδα εξωστρέφειας, νεύρωσης, του πόσο ανοικτοί είναι σε νέες εμπειρίες και σε άλλου παρόμοιους τομείς.
 
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν οδηγίες να συμπληρώνουν καθημερινά ένα online “ημερολόγιο”, όπου απαντούσαν σε ερωτήσεις που αξιολογούσαν την κούραση και την θετική ή αρνητική τους διάθεση. Έτσι οι ερευνητές μπόρεσαν να διασταυρώσουν τις αλλαγές στην ψυχολογία με τις αντίστοιχες αλλαγές του καιρού.
 
Αυτό που διαπίστωσαν επιβεβαιώνει ότι ο καιρός επηρεάζει την ψυχολογία του ανθρώπου με συγκεκριμένο τρόπο.
 
Συγκεκριμένα βρήκαν ότι:
 
-Η θερμοκρασία, ο άνεμος και το φως του ήλιου βρέθηκαν να έχουν επιπτώσεις στην αρνητική διάθεση. Το φως του ήλιου φάνηκε να παίζει ρόλο στο πόσο κουρασμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες.
 
-Ο άνεμος είχε περισσότερο αρνητική επίδραση στη διάθεση κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού από ό,τι το φθινόπωρο και το χειμώνα.
 
-Η αυξημένη ηλιοφάνεια βρέθηκε ότι μείωσε το πόσο κουρασμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες συγκριτικά με τις απαντήσεις τους τις ημέρες που έβρεχε.
 
-Όταν μέρες μικραίνουν, διαθέσεις μερικών ανθρώπων αλλάζουν λίγο προς το αρνητικό, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι αυτή η αλλαγή τους δημιούργησε πιο θετικά συναισθήματα.
 
Οι ερευνητές επισήμαναν πάντως, ότι αυτές οι αλλαγές στην ψυχολογία ελέω των αλλαγών στον καιρό, ήταν υπαρκτές, αλλά όχι τόσο έντονες όσο, ίσως, αναμενόταν πριν την μελέτη.
 
Και πρόσθεσαν ότι όσων η ψυχική διάθεση αλλά ζει προς το χειρότερο όταν η διάρκεια της ημέρας μικραίνει, μπορεί να είναι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.
 
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Emotion.
 

Δείτε πώς θα είναι η Γη αν λιώσουν ΟΛΟΙ οι πάγοι!

Δείτε τι νέους κινδύνους εντόπισαν οι επιστήμονες στα παιδικά καρεκλάκια για το αυτοκίνητο

Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ειδικών καθισμάτων αυτοκινήτων για μικρά παιδιά περιέχουν ουσίες που είναι δυνητικά τοξικές σε ένα παιδί το οποίο είναι στην ανάπτυξη, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα που έκανε ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ecology Center και η οποία ανακοινώθηκε μόλις χτες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σχεδόν το 75% από τα καθίσματα αυτά βρέθηκε ότι περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες για τα παιδιά!
 
Οι τοξικές χημικές ουσίες που επισημαίνονται στην σχετική έκθεση του Ecology Center περιλαμβάνουν τα αρσενικό, βρώμιο, χλώριο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα.
 
Χρησιμοποιώντας την μέθοδο της χρωματογραφίας/φασματομετρίας μάζας, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν ελέγχους για χημικά επιβραδυντικά φωτιάς, καθώς και για τοξικά στοιχεία, όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος.
 
Το Ecology Center διαπίστωσε ότι το 73% από τα συνολικά 377 παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων που δοκιμάστηκαν περιείχε επικίνδυνα αλογονούχα επιβραδυντικά φωτιάς και περισσότερα από τα μισά περιείχαν μη-αλογονωμένα οργανοφωσφορικά επιβραδυντικά φωτιάς, μερικά από τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.
 
Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε χημικές ουσίες που βρίσκονται στα καθίσματα των αυτοκινήτων έχει κατ' επανάληψη συνδεθεί με προβλήματα στον θυρεοειδή, την μάθηση, την εξασθένηση της μνήμης, την μειωμένη γονιμότητα και τον καρκίνο. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για το τι συμβαίνει όταν ένα παιδί περνά πολλές ώρες στο κάθισμα του αυτοκινήτου όταν αυτό το κάθισμα αυτοκινήτου εκτίθεται σε θερμότητα και η υπεριώδη ακτινοβολία (από τον ήλιο), επειδή η θερμότητα μπορεί να επιταχύνει την απελευθέρωση χημικών ουσιών.
 
Ανακάλυψαν επίσης ότι τα χημικά επιβραδυντικά φωτιάς δεν μένουν αποκλειστικά μέσα στα υλικά κατασκευής των καθισμάτων, αλλά θέτουν σε πιθανό κίνδυνο τα μικρά παιδιά επειδή μπορεί να τα εισπνεύσουν, ή να απορροφήσει τις χημικές ουσίες το δέρμα τους σε βάθος χρόνου.
 
Η συγκεκριμένη είναι η 5η τέτοια διαδοχική έρευνα που διεξάγει το ecology Center από το 2006.
 
Ο επικεφαλής ερευνητής του οργανισμού, Jeff Gearhart, δήλωσε σχετικά:  “Τα ειδικά καθίσματα αυτοκινήτου για τα παιδιά σώζουν ζωές. Είναι απολύτως απαραίτητο οι γονείς να βάζουν τα παιδιά τους σε αυτά κατά την οδήγηση (...) Ωστόσο, η έρευνα μας δείχνει ότι ορισμένα καθίσματα αυτοκινήτων περιέχουν περισσότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες από άλλα”.
 

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ '' Ανακοινοποίηση στο ορθό: Αξιολογικοί πίνακες για την επιλογή υποψηφίων Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Π.Ε. Ιωαννίνων''

Διευθυντές με πέτσινους τίτλους

Μέσα στον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η επιλογή περισσότερων των 16.000 διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η διαδικασία προβλέπει τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων (χρόνια υπηρεσίας, πτυχία, μεταπτυχιακά, ξένες γλώσσες κ.λπ.) των υποψήφιων διευθυντών και την ανακοίνωση των πινάκων των αντικειμενικών μορίων και αμέσως μετά συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων και διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας, καθώς ένα μέρος του συνόλου των μορίων οι υποψήφιοι θα το λαμβάνουν με βάση τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας.
Στη διαδικασία της ψηφοφορίας, η οποία γίνεται για πρώτη φορά, θα πάρουν μέρος περίπου 120 χιλιάδες εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι θα κληθούν να ψηφίσουν συνολικά πάνω από 35.000 υποψήφιους διευθυντές και υποδιευθυντές.

Διπλή κριτική

Στο νέο αυτό σύστημα επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης γίνεται κριτική από δύο πλευρές. Η μία πλευρά εστιάζει στο γεγονός ότι το κυρίαρχο ζήτημα παραμένει το ιεραρχικό πλέγμα της διοίκησης, το θεσμικό πλαίσιο που υποβαθμίζει τις αρμοδιότητες του συλλόγου διδασκόντων και η κατεύθυνση της εκπαιδευτικής πολιτικής. Οσο αυτά δεν αλλάζουν πρόσημο, ελάχιστα μπορεί να συνεισφέρει στη δημοκρατική λειτουργία της εκπαίδευσης ο τρόπος επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων. Και αυτή η διαπίστωση κάνει «μπαμ» ιδιαίτερα σε περιόδους περικοπών, χειραγώγησης και ασφυκτικού ελέγχου.
Από την άποψη αυτήν, το ποιος και πώς επιλέγεται στη θέση του στελέχους έχει κάποια σημασία, ωστόσο μεγαλύτερη σημασία έχει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των στελεχών εκπαίδευσης και η πολιτική που θα υπηρετήσει. Οπως εξηγεί ο εκπαιδευτικός Γιώργος Καββαδίας, «στην περίπτωση που το νομοθετικό “πατρόν” των καθηκόντων δεν αλλάξει, στην περίπτωση που η εκπαίδευση συνεχίσει να “ζυμώνεται” με την άθλια μαγιά των μνημονιακών (και όχι μόνο) αντιεκπαιδευτικών νόμων, στην περίπτωση που το σχολείο των περικοπών, του αυταρχισμού και του φτηνού εκπαιδευτικού παραμένει ζώσα πραγματικότητα, τότε δεν θα έχουμε τίποτε περισσότερο από ένα αριστερό ένδυμα σε ένα δεξιό σώμα».
Και αυτό είναι εξόχως επικίνδυνο καθώς, αφενός, θα πριμοδοτεί αυταπάτες, θα τροφοδοτεί έναν αποπροσανατολισμό από τα βασικά αιτήματα του μισθού, της περίθαλψης, του ωραρίου, της χρηματοδότησης, των υποδομών, της σύνταξης, της δημοκρατίας κ.λπ. και, αφετέρου, θα μεταφέρει έντεχνα τα προβλήματα της σχολικής μονάδας στο εσωτερικό της, στους εκπαιδευτικούς που θα διασπαστούν αντικειμενικά σε «στρατόπεδα» και όχι σ’ αυτούς που έχουν την ευθύνη. Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη κριτική η οποία, ενώ δεν αναιρεί τη διαδικασία, εξαπολύει ενστάσεις για τον έλεγχο των αντικειμενικών κριτηρίων πολλών υποψηφίων.
Σημεία και τέρατα με τα «αντικειμενικά κριτήρια» πολλών υποψήφιων στελεχών της εκπαίδευσης
Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, ο έλεγχος όλων των στοιχείων της «Επιστημονικής – Παιδαγωγικής Συγκρότησης και Κατάρτισης» που βαθμολογούνται-μοριοδοτούνται ως αντικειμενικά κριτήρια θα γίνει από τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Ζήτημα αξιοπιστίας

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (45327/2015 - παρ. 6, άρθρο 17), δεν θα ανακηρυχθούν υποψήφιοι από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια Επιλογής (ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ) όσοι προσκομίσουν πλαστά ή αναληθή αντικειμενικά στοιχεία που μοριοδοτούνται. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς ο νόμος 45327/2015 δεν ορίζει ρητά πώς θα γίνει ο έλεγχος γνησιότητας των αντικειμενικών στοιχείων του υπηρεσιακού φακέλου των υποψηφίων. Γιατί, όπως αναφέρουν πολλοί εκπαιδευτικοί, αν ακολουθηθεί το «μοντέλο» ελέγχου των αντικειμενικών υπηρεσιακών στοιχείων που ακολουθήθηκε στις προηγούμενες επιλογές διευθυντών, τότε θα υπάρχει πρόβλημα.
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζουν ενδεικτικά παλαιότερες χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
α) Υποψήφια για θέση διευθυντή σχολικής μονάδας κατέθεσε, και μοριοδοτήθηκε γι’ αυτό, μεταπτυχιακό τίτλο στην Ελληνική Γλώσσα, που λήφθηκε από πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, χωρίς όμως ποτέ να λάβει εκπαιδευτική άδεια για να το κάνει και χωρίς αυτό να είναι εξ αποστάσεως. Οταν αποκαλύφθηκε ότι δεν γνώριζε την ισπανική γλώσσα, δήλωσε ότι το «μεταπτυχιακό» έγινε στην ελληνική γλώσσα (!) και ότι επισκέφθηκε για τον σκοπό αυτόν τη Βαρκελώνη μερικά Σαββατοκύριακα και από μία φορά τις εορτές Πάσχα και Χριστούγεννα.
β) Υποψήφιος σε λύκειο κατέθεσε μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό που έγιναν ταυτόχρονα σε χώρα του εξωτερικού, χωρίς ποτέ να λάβει εκπαιδευτική άδεια για τον σκοπό αυτόν. Εγινε διευθυντής αφού μοριοδοτήθηκε και για τα δύο, χωρίς ουδέποτε να γίνει έλεγχος γνησιότητας.
γ) Υποψήφια έγινε διευθύντρια αφού κατέθεσε, και μοριοδοτήθηκε γι’ αυτά, δύο τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, που όμως έγιναν ταυτόχρονα, το ένα σε πανεπιστήμιο της Αθήνας και το άλλο σε πανεπιστήμιο της Θράκης. Λεπτομέρεια, η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός ήταν υποχρεωμένη να βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας όπου υπηρετούσε, ενώ δεν έλαβε καμία άδεια (εκπαιδευτική ή άλλη) σε όλο το διάστημα που «υποτίθεται» ότι ασχολούνταν με τις μεταπτυχιακές σπουδές της. Τα δύο «προγράμματα» ήταν υποχρεωτικής φοίτησης και όχι εξ αποστάσεως.
Παράλληλα, είναι γνωστό ότι ιταλικό πανεπιστήμιο «δίνει» μεταπτυχιακούς τίτλους εξ αποστάσεως ετήσιας διάρκειας με κόστος 2.850 έως 3.650 ευρώ, περίπου, χωρίς να απαιτεί μάλιστα τη γνώση της ιταλικής γλώσσας.

Καταγγελία εκπαιδευτικού

Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστική η επώνυμη καταγγελία εκπαιδευτικού (Αικατερίνη Α. Κόνιαρη) προς το υπουργείο Παιδείας πριν από μικρό χρονικό διάστημα:
«Με αφορμή την πρόσφατη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για “διορισμό εκπαιδευτικών στις θέσεις των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης της χώρας” σύμφωνα με την οποία ένα από τα απαραίτητα προσόντα είναι “σημαντικά επιστημονικά και διοικητικά προσόντα” προέβηκα σε μια δειγματοληπτική έρευνα σχετική με τα “επιστημονικά προσόντα” των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι κατέχουν θέσεις ευθύνης.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι περιφερειακή διευθύντρια, σχολικοί σύμβουλοι, διευθυντές σχολικών μονάδων και άλλοι εκπαιδευτικοί έχουν αποκτήσει τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο - τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών/Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, κατά τα έτη 2006 έως σήμερα.
Κατόπιν σχετικής έρευνας, διαπίστωσα ότι ενώ φοιτούσαν στο ΜΠΣ δεν προέβηκαν στη λήψη εκπαιδευτικών αδειών ή ενώ τελούσαν υπό εκπαιδευτική άδεια δεν μετοίκησαν στη Ρόδο. Βάσει του κανονισμού σπουδών του πανεπιστημίου η φοίτηση είναι υποχρεωτική και βάσει του ωρολογίου προγράμματος κάθε εξαμήνου τα μαθήματα παραδίδονται κατά τις εργάσιμες μέρες.
Αιτούμαι να ελεγχθεί, για όλους τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς σε θέσεις ευθύνης οι οποίοι απέκτησαν τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο από το τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών/Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, από το έτος 2006 έως σήμερα:
Η ημερομηνία εγγραφής, το έτος φοίτησης (συνοδευόμενο από το ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών) και το έτος παράδοσης της διπλωματικής εργασίας. Το διάστημα που τελούσαν υπό εκπαιδευτική άδεια. Η πραγματική παρακολούθηση των υποχρεωτικών μαθημάτων του προγράμματος.
Τέλος, αιτούμαι: Να αποκλειστούν από κάθε υποψηφιότητα σε θέσεις ευθύνης όσοι εκπαιδευτικοί απέκτησαν τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (στη Ρόδο) και δεν παρακολούθησαν τα μαθήματα όπως προβλέπονταν από τον οδηγό σπουδών και το ωρολόγιο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου».

Πρακτικό αρχαιρεσιών για επιλογή Διευθυντή

Check out this letter from a teacher to her students. She wrote it to remind them that a test does not determine their self worth.

Ο κατά Σωκράτη ορισμός του μορφωμένου ανθρώπου

Όταν ρωτήσανε τον Σωκράτη να τους δώσει τον ορισμό του μορφωμένου ανθρώπου,δεν ανέφερε τίποτε για την συσσώρευση γνώσεων. 

«Η μόρφωση είπε, είναι θέμα συμπεριφοράς…
Ποιους ανθρώπους λοιπόν θεωρώ μορφωμένους;

1. Πρώτα απ’όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις , αντί να ελέγχονται από αυτές…

2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική..

3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές..

4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα..

5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους..

6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..

7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και την δόξα τους…»

Στο «στόχαστρο» χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων: Έρχονται ανατροπές σε… μηδενικά τέλη, πολυτελή ΙΧ και πετρελαιοκίνητα

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία των οχημάτων που θα αναγκάσουν πολλούς, αν όχι τους περισσότερους, ιδιοκτήτες ΙΧ να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται αναμένονται χαράτσια για όσους είχαν μηδενικά Τέλη Κυκλοφορίας, για τα ακριβά ΙΧ, ακόμα και για τα πετρελαιοκίνητα.
Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως θέλει να δημιουργηθεί ένα νέο φορολογικό καθεστώς από μηδενική βάση ώστε να εξαλειφθούν οι αδικίες του παρελθόντος, να παταχθεί η φοροδιαφυγή και βέβαια να υπάρξει και ένα «ικανοποιητικό» δημοσιονομικό όφελος. Στόχος είναι η άντληση 200 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το enikonomia στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ μπαίνουν:
-Τέλος Ταξινόμησης με βάση την Αξία Λιανικής προ φόρων
-Φόρος Πολυτελείας. Αναμένεται να επιβληθεί σε αυτοκίνητα με αξίες λιανικής προ φόρων από 20.000 ευρώ ενώ υπάρχουν και απόψεις να ανέβει στις 30.000 ευρώ...
-Μηδενικά Τέλη από 80 γρ./Co2. Το συγκεκριμένο χαράτσι αναμένεται να «χτυπήσει» χιλιάδες μοντέλα ΙΧ και τους ιδιοκτήτες τους
-Ο Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης είναι επίσης συνδυασμένος με τον κυβισμό του κινητήρα αλλά και το τεκμήριο διαβίωσης. Επίσης έχει εξαγγελθεί η αύξησή του σε ποσοστό 30% στους ήδη υπάρχοντες συντελεστές για τους ιδιοκτήτες ΙΧ με κινητήρες από 2.500 κ.εκ. και άνω
-Το «Περιβαλλοντικό Τέλος» σε παλιά αυτοκίνητα ηλικίας 20 ετών και άνω.
-Πράσινο Τέλος στα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

Τι αλλάζει στις αναπηρικές συντάξεις και στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα, από τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ), τους ανασφάλιστους υπερήλικους, καθώς και μέτρα για την ανασυγκρότηση των ΚΕΠΑ.
Στόχος των σχετικών διατάξεων, είναι η ανασυγκρότηση των Κέντρων ώστε να περιοριστεί ο χρόνος, ο οποίος απαιτείται για την έκδοση των αποφάσεων και να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς.
Επίσης, καταργείται το παράβολο των 46.10 ευρώ, το οποίο ίσχυε για κάθε εξέταση από την Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕ.Π.Α, και λαμβάνεται πρόνοια για την σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η πιστοποίηση αναπηρίας θα γίνεται μόνο μία φορά για κάθε πάθηση. Προβλέπεται επίσης η συγκρότηση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής η οποία θα προκαθορίζει με εκατοστιαία αναλογία, για όλους τους Ασφαλιστικούς Φορείς και το Δημόσιο, σε Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση.
Καταργείται η αναστολή της καταβολής του εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων, ενώ προβλέπεται ότι για την χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων σε άτομα με αναπηρία, είναι απαραίτητη η προηγούμενη πιστοποίηση της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.
Με άλλη διάταξη, προβλέπεται η επαναχορήγηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, όσων δηλαδή έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και δεν λαμβάνουν σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Καταργείται η προσωποκράτηση για οφειλέτες ατομικής εισφοράς στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ΕΤΑΑ, καθώς και η αναστολή της καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων.
Στις περιπτώσεις που το συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω αναπηρίας έχει λήξει και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, συνεχίζεται η καταβολή της αναπηρικής σύνταξης για ένα εξάμηνο, υπό την προϋπόθεση, ότι το ποσοστό αναπηρίας είναι τουλάχιστον 67%.
Σε ότι αφορά την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, το νομοσχέδιο δίνει στον Διοικητή του ΙΚΑ τη δυνατότητα της συγκρότησης ειδικών κλιμακίων ελέγχου αποτελούμενα από υπαλλήλους του Ιδρύματος, τα οποία διενεργούν επιτόπιους ελέγχους.
Ακόμη, υπάγονται στον Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ) δημοσιογράφοι, οι οποίοι απασχολούνται με την ιδιότητα του συντάκτη κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας στα Γραφεία Τύπου των αθλητικών ομοσπονδιών που είναι αναγνωρισμένες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Επεκτείνεται και στα ασφαλιστικά ταμεία το μέτρο που ίσχυε για οφειλές στο Δημόσιο και προβλέπει την κατάσχεση κινητών κατά τις νυχτερινές ώρες και κατά τις εξαιρετέες μέρες σε βάρος οφειλετών που οφείλουν μεγάλα ποσά.
Με άλλη διάταξη τέλος, περιέρχεται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας (ΕΛΕΜ) του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΥΠΑΤΕ).

Περισσότεροι θάνατοι από ναρκωτικά καταγράφηκαν το 2013

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2013 (το οποίο αφορά η τελευταία έκθεση) αναφέρθηκαν 74 θάνατοι σχετιζόμενοι με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Από αυτούς είχαν επιβεβαιωθεί με τις απαραίτητες τοξικολογικές αναλύσεις οι 33 (44,6%). Το ίδιο έτος παρατηρήθηκε ανακοπή του ρυθμού μείωσης του αριθμού θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών οι οποίοι παρατηρούνταν τα τελευταία χρόνια. 
 
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Το 2013 οι ιατρικές υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ ανταποκρίθηκαν σε 551 επείγοντα περιστατικά, από τα οποία τα 504 εξυπηρετήθηκαν από την Κινητή Ιατρική Μονάδα (ΚΙΜ) του ΟΚΑΝΑ.
 
Το 2013 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του αριθμού των επειγόντων περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν από την Κινητή Μονάδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη λόγω αναστολής της λειτουργίας της Μονάδας τους πέντε πρώτους μήνες του 2013.
 
Σε γενικές γραμμές:
Το 2013 λειτουργούσαν στην Ελλάδα συνολικά 105 δομές θεραπείας και 44 συμβουλευτικά κέντρα για την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης.
-Τα στοιχεία που παρουσιάζονται για το 2013 αντιστοιχούν στο σύνολο των δομών που λειτουργούν στην Ελλάδα και ανταποκρίθηκαν στο σύστημα τεκμηρίωσης και πληροφόρησης του ΕΚΤΕΠΝ.
-Το σύνολο των ατόμων που έλαβαν υπηρεσίες θεραπείας κατά το 2013 ανέρχεται στους 12.977, εκ των οποίων 9.973 (76,9%) βρίσκονταν σε θεραπεία φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης, 2.618 (20,2%) σε «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, ενώ 386 (3%) δέχτηκαν παρεμβάσεις στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος.
-Όσον αφορά τα συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούν στο πλαίσιο των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, το 2013 έλαβαν υπηρεσίες συμβουλευτικής συνολικά 5.081 άτομα, εκ των οποίων ένας στους δύο απευθύνθηκε για πρώτη φορά, ενώ ένας στους τρεις προχώρησε στην κυρίως φάση θεραπείας κάποιου προγράμματος. Επίσης, κατά το 2013, κατέθεσαν αίτηση στο Κέντρο Υποδοχής, Ενημέρωσης και Προσανατολισμού του ΟΚΑΝΑ για ένταξη σε θεραπεία φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ για την Αθήνα συνολικά 533 άτομα, εκ των οποίων το 75% έκανε αίτηση για πρώτη φορά, ενώ συνολικά 516 άτομα ολοκλήρωσαν τις ομάδες προεισαγωγής και παραπέμφθηκαν σε μονάδες της Αττικής.
 
Εξελίξεις
Κατά το 2013 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δύο προγράμματα θεραπείας (το Πρόγραμμα Πολλαπλής Παρέμβασης Χανίων του ΟΚΑΝΑ και η Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης Ενηλίκων ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ στον Πειραιά), καθώς και τρία συμβουλευτικά κέντρα από το ΚΕΘΕΑ στη Ρόδο (ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ), την
Άρτα και την Ηγουμενίτσα (ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ).
 
Τάσεις
Κατά την περίοδο 2002-2013 διαπιστώνεται σταδιακή αύξηση στο σύνολο των ατόμων που εντάχθηκαν σε κάποια θεραπευτική δομή ανά έτος. Το 2013 διαπιστώνεται μικρή αύξηση στο σύνολο των ατόμων που εντάχθηκαν σε κάποια θεραπευτική δομή κατά 6,3% σε σχέση με το 2012, ενώ η αύξηση αυτή
φαίνεται να οφείλεται μόνο στην αύξηση των «παλαιών» θεραπευομένων κατά 19,3% σε σχέση με το 2012. Αντίθετα, παρατηρείται μείωση στις εισαγωγές κατά 16,6%, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση των εισαγωγών στο πρόγραμμα φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης.
 
Διαβάστε εδώ την έκθεση

'ΓΕΡΩΝ ΠAΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ' (ΒΟΥΛΗ) ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ


Μπαλωματής, θεριστής, γαζώτρια, πλανόδιος έμπορος: επαγγέλματα που χάθηκαν στην Ελλάδα της αφθονίας και του καταναλωτισμού. Κάποια απ” αυτά θα «αναστήσει» η οικονομική κρίση

Πάνω από 5.100 υποψήφιοι διευθυντές στην Πρωτοβάθμια

Την άλλη εβδομάδα οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών και το Πολυνομοσχέδιο

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, θα τεθεί σε δημόσιο διαβούλευση το Πολυνομοσχέδιο για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την ιδιωτική εκπαίδευση, ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα από το υπουργείο Παιδείας, μετά τη συνάντηση συνεργατών του Αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ και τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ .
Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας «υπήρξε δέσμευση από το Υπουργείο ότι το προσχέδιο θα σταλεί εγκαίρως στην Ομοσπονδία ώστε να διατυπωθούν προτάσεις και απόψεις για το σύνολο των ρυθμίσεων».
Οσον αφορά τις μεταθέσεις , όπως δήλωσε στο esos συμμετέχων στη συνάντηση Αιρετός Β. Παληγιάννης , “από τη συζήτηση με τους συνεργάτες του κ. Κουράκη προέκυψε η είδηση ότι την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι μεταθέσεις των δασκάλων και νηπιαγωγών”.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μου, είπε στο esos ο κ. Παληγιάννης, τα ονόματα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη.
Οσον αφορά τις ειδικότητες, πρόσθεσε ο Αιρετός, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λόγω εκκρεμότητας των μετατάξεων.
Η επίσημη ανακοίνωση  του υπουργείου Παιδείας για τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών, έχει ως εξής:
 1. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των υπηρεσιακών μεταβολών (μεταθέσεις, αποσπάσεις).
 2. Σε ό,τι αφορά τις μετατάξεις και τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών, οι συνεργάτες του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ και τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ ότι θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις των δύο αρμοδίων επιτροπών ώστε να εξευρεθούν άμεσα οι καλύτερες δυνατές λύσεις για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Σχέδιο Πρακτικού Εφορευτικής Επιτροπής για την εκλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων

Σχέδιο Πρακτικού Εφορευτικής Επιτροπής για την εκλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων, ετοίμασε κι έστειλε στο esos, προκειμένου να ενημερωθούν οι Εφορευτικές Επιτροπές των Σ.Δ.. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΔΟΕ ''ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ''Αρ. Πρωτ.1695
Αθήνα 4/6/2015
Προς
1. Τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας
κ. Τάσο Κουράκη
2. Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Δ.Σ. Δ.Ο.Ε.
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΜΕΓΑΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε έκτακτη συνεδρίασή του, σήμερα 4/6/2015, αποφάσισε την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας του Δ.Σ. και των Αιρετών του κλάδου την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 και ώρα 10 π.μ. στο Υπουργείο Παιδείας.
            Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. να ορίσει συνάντηση με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. την παραπάνω ημέρα και ώρα ώστε να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις και να δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης όλων των υπηρεσιακών μεταβολών (διορισμοί, μεταθέσεις, αποσπάσεις) και οριστικής λύσης του ζητήματος των μετατάξεων με τη δημιουργία απαραίτητων οργανικών θέσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.
            Βρισκόμαστε, ήδη, πολύ μετά την ημερομηνία που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί όλα τα παραπάνω και είναι ορατός ο κίνδυνος να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

ΔΟΕ ''Καταγγελία για την μη ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών και τις προσλήψεις μέσω προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» του Ο.Α.Ε.Δ.''Αρ. Πρωτ.1694
Αθήνα 3/6/2015
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Καταγγελία για την μη ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών
και τις προσλήψεις μέσω προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» του Ο.Α.Ε.Δ.

            Διανύουμε τον τελευταίο μήνα «λειτουργίας» των σχολείων, για τη  σχολική χρονιά 2014-15 και δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει σχετικά με τις  υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών.
Ενώ οι μεταθέσεις θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι 31 Μαρτίου 2015 δεν έχει αρχίσει καν η διαδικασία.
Η επίλυση του ζητήματος των μετατάξεων των εκπαιδευτικών  και η απόδοση οργανικών θέσεων είναι ακόμα σε εκκρεμότητα.
Ο προγραμματισμός και ο τρόπος για μόνιμους διορισμούς δεν έχει ανακοινωθεί , χιλιάδες αδιόριστοι παραμένουν όμηροι υποσχέσεων και τα κενά στα σχολεία θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι διαδικασίες των αποσπάσεων δεν μπορούν, αν δε δοθεί λύση σε όλα τα παραπάνω, να υλοποιηθούν με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοί μας να βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία.
            Ένας ακόμη κρίκος στη μεγάλη αλυσίδα της ανομίας είναι και η διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου να προσλάβει εκπαιδευτικούς στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία από το «παράθυρο» ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ και Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και ΚΕΔΔΥ.
            Το θράσος της πολιτικής ηγεσίας φτάνει ως την παραβίαση ακόμη και του ίδιου του Συντάγματος που στο άρθρο 16 ορίζει ρητά την Παιδεία ως «βασική αποστολή του κράτους».
            Με βάση τη συνταγματική επιταγή ορίζεται πάντα μέσω νόμων ο τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών. Το ίδιο συμβαίνει και με την ισχύουσα νομοθεσία όπου σαφέστατα ορίζεται πως οι διορισμοί πραγματοποιούνται με βάση τη σειρά των εκπαιδευτικών στον τελικό πίνακα κατάταξής τους.
            Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.  σφυρίζει αδιάφορα παρά το γεγονός ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη κάλυψης όλων των κενών με διορισμούς μόνιμου προσωπικού  , οδηγεί τις εξελίξεις σε ελαστικού τύπου προσλήψεις μέσα από τις ουρές των ανέργων του ΟΑΕΔ.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και είναι αυτή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εκπαίδευσης. Τα κενά στην εκπαίδευση πρέπει να καλυφθούν άμεσα με μόνιμους διορισμούς.

            Η πολιτική ηγεσία οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν προτίθεται να εμφανιστεί πως, τάχα, καλύπτει τα κενά στην εκπαίδευση, αλλά και σε ΚΕΔΔΥ και ΣΜΕΑΕ, μέσα από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του Ο.Α.Ε.Δ. χρηματοδότησης Ε.Σ.Π.Α., καθιερώνοντας την πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας με όρους  και αμοιβές πλήρους απαξίωσης!!!
            Οφείλει να δηλώσει, επί της ουσίας, εάν σέβεται τη συνταγματική νομιμότητα.
            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επισημαίνει τον ολισθηρό δρόμο στον οποίο ετοιμάζεται να πορευθεί η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις.
            Ο κλάδος δε θα τους το επιτρέψει. Με δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά και χρήση κάθε μέσου που μας παρέχει ο νόμος θα απαντήσει  στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς.

·         Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
 ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
·         ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ - ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ- ΑΠΟΣΠΑΣΠΕΣΕΙΣ- ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
·         ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ
ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
 ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
 

Απόκλιση άνω του 10% από τους οικονομικούς στόχους για 20 φορείς του Δημοσίου

Αρνητική απόκλιση άνω του 10% σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζουν 20 νομικά πρόσωπα- φορείς της Γενικής Κυβέρνησης το α΄ τρίμηνο εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Πρόκειται για τους φορείς: Πράσινο ταμείο, Ενικό ταμείο Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξης (ΕσΕΑΝ ΑΕ), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Εθνικό Δίκτυο έρευνας και τεχνολογίας (ΕΔΕς), Πανεπιστήμιο Κρήτης Κέντρο Ερευνών ΠΑ.ΠΕΙ., ΕΛΚΕ ΟΠΑ, ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ΕΛΚΕ Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ, ΕΚΑΒ, ΚΕΘΕΑ και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).
Ειδικότερα, από το ΓΛΚ σημειώνονται τα εξής:
– Η απόκλιση των εσόδων του Πράσινου ταμείου οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπήρξε η αναμενόμενη προσέλευση των πολιτών για νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, κατά την περίοδο αναφοράς.
– H απόκλιση των εσόδων για το ΕσΕΑΝ ΑΕ σε σχέση με τούς στόχους του τριμήνου οφείλεται στη μη ρευστοποίηση τίτλων του ελληνικού δημοσίου, τους οποίους διακρατεί ο φορέας.
– Για τους Ειδικούς Λογαριασμού των Πανεπιστημίων υπάρχει ετεροχρονισμός των εισροών και εκροών των εκτελούμενων έργων που χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ, σε σχέση με τους στόχους τριμήνου που έχουν τεθεί. Σημειώνεται ότι δεν λαμβάνουν επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό.
– Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Δίκτυο έρευνας και τεχνολογία (ΕΔΕΣ), το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλία, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ, το ΕΚΑΒ, το ΚΕΘΕΑ και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), εμφανίζουν ομοίως ετεροχρονισμό των εισροών και εκροών.
– Η απόκλιση των εσόδων του Κέντρου Ερευνών ΠΑ.ΠΕΙ. έγκειται στη μη οριστικοποίηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία αποτελούν την πηγή εσόδων του φορέα.
– Σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η αρνητική απόκλιση των εσόδων οφείλεται στα μειωμένα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
Συνολικά, τα αποτελέσματα των 44 νομικών προσώπων- φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, παρουσιάζονται μειωμένα σε σχέση με τον στόχο για το α΄ τρίμηνο κατά περίπου 111 εκατ. ευρώ περίπου.

Τα χρυσά λιβάδια. Το φυτό με τα όμορφα κίτρινα λουλούδια που δημιουργεί ένα υπέροχο τοπίο

"Το περιοδικό TIME προτείνει Νάξο αντί για Σαντορίνη και Μύκονο"

Τα βιβλία δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου για το επόμενο σχολικό έτος

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Από τη «Ναπολεοντία» στον Προμηθέα

Συνεχίζονται  οι πρόβες για το καλοκαιρινό έργο και το ανέβασμα της 106ης επαγγελματικής παραγωγής του Δημοτικού Θεάτρου με το έργο του Ανδρέα Στάικου «Ναπολεοντία», που θα κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 8 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.Ταυτόχρονα το Δημοτικό Θέατρο συμμετέχει στις διαδικασίες που αφορούν την παρουσίαση του έργου του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» στα αρχαία θέατρα. Το έργο ανεβαίνει υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου και με τον Γιαννιώτη ηθοποιό Τάσο Νούσια στον κεντρικό ρόλο (παίζουν ακόμα ο Γεράσιμος Γεννατάς και εξαμελής χορός).Η παράσταση θα ανέβει 21 και 22 Αυγούστου στην Επίδαυρο στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, ενώ προγραμματίζεται να παρουσιαστεί και στο...
αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στο πλαίσιο του ανοίγματος του χώρου μετά την πρώτη φάση αναστήλωσης.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Υλικά

 • σιμιγδάλι: 1 ποτήρι χοντρό & 1 ποτήρι ψιλό
 • λάδι: 1 ποτήρι σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
 • κανέλα σε σκόνη: λίγη
 • καρύδια ή αμύγδαλα: προαιρετικά
 • Για το σιρόπι
 • Ζάχαρη: 2 ποτήρια
 • Νερό: 4 ποτήρια
 • Γαρίφαλο: λίγο
 • Πορτοκάλι: 2 φλούδες
 • κανέλα: 1 ξυλάκι

Εκτέλεση

 1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε λίγο λάδι και καβουρντίζετε την κανέλα σε σκόνη και τα καρύδια. Στη συνέχεια ρίχνετε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
 2. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βράζετε τη ζάχαρη με το νερό περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα αλαφρύ σιρόπι. Στη συνέχεια προσθέτετε το ξύλο της κανέλας, το γαρίφαλο, τις φλούδες του πορτοκαλιού και ανακατεύετε.
 3. Τέλος σουρώνετε το σιρόπι που ετοιμάσατε μέσα στην κατσαρόλα με το καβουρντισμένο σιμιγδάλι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρις ότου ο χαλβάς να ξεκολλάει εντελώς από την κατσαρόλα.
 4. Τοποθετείτε το χαλβά σε φόρμα και τον αφήνετε μέχρι να κρυώσει. Ξεφορμάρετε και πασπαλίζετε προαιρετικά με κανέλα. 

ΣΚΩΤΙΑ...Η ΑΓΡΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ

107 αριστουργηματικές φωτογραφίες μιας απλής, ήσυχης Ελλάδας (1903-1930)

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ταξίδι στην Κένυα και στην Αιθιοπία

8 «γιατί» το τρέξιμο ωφελεί την υγεία

Τα 10 «κόλπα» για αναγνώριση πλασματικών ετών – Ποιους αφορούν – Ποιοι χρόνοι αναγνωρίζονται

Τα πλασματικά έτη πλέον αφορούν από το 2011 και μετά, ώστε κάποιος να συμπληρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι παλαιοί ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, αλλά αυτοί οι χρόνοι είναι περιορισμένοι (στρατός -μετά το 58ο έτος- για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εκπαιδευτική άδεια).
Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν από το 2011 και μετά συνταξιοδοτικό δικαίωμα η αναγνώριση αφορά δύο επίπεδα: α) για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (35ετία στον ιδιωτικό τομέα ή 25ετία σε ΔΕΚΟ, ειδικά Ταμεία και Δημόσιο ή 18,4 έτη για μητέρες με ανήλικο στο ΙΚΑ) και β) τα έτη που ενδεχομένως θα αναγνωριστούν προκειμένου να συμπληρωθεί ο αναγκαίος χρόνος ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση.
Γιατί το 2011 ή το 2012 ο ασφαλισμένος θεμελιώνει την ηλικία με συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων (ετών ασφάλισης). Τα οποία ένσημα δεν αρκούν και για τη συνταξιοδότηση. Θα απαιτηθούν περισσότερα όταν βγει στη σύνταξη. Χρόνο ασφάλισης τον οποίο, εάν δεν συμπληρώσει με πραγματικά ένσημα λόγω ανεργίας κ.ά., μπορεί να καλύψει με πλασματικά. Βεβαίως, δεν χρειάζεται να αναγνωρίσει κανείς τώρα πλασματικά έτη. Αρκεί να το κάνει με την αίτηση συνταξιοδότησης. Ούτε αναγνωρίζει κανείς τώρα τα πρώτα ένσημα για τη θεμελίωση και μετά τα επόμενα για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση.
Τα πλασματικά ξεκίνησαν από 4 έτη (1.200 ένσημα) για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα το 2011, ανέρχονται σε 5 (1.500) το 2012, 6 (1.800) το 2013 και από 1ης.1.2014 τα πλασματικά ανέρχονται στα 7 (2.100).
Γιατί κάθε μήνας θητείας εισφέρει 30 ένσημα στον ασφαλισμένο, ενώ η ασφάλιση στο ΙΚΑ μόνο 25 (ακόμη και με 5ήμερο ή 22 ημέρες εργασίας το μήνα). Ετσι, ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 24 μήνες στρατιωτικής υπηρεσίας δεν αναγνωρίζει δύο χρόνια (ή 600 ένσημα) αλλά 720 ένσημα. Με αυτό το «κόλπο» ένας ασφαλισμένος που χρειάζεται 1.320 ένσημα το 2011, προκειμένου να θεμελιώσει το 58ο έτος για συνταξιοδότηση, ξεπερνά το σκόπελο των 1.200 ενσήμων που έχουν τεθεί για το συγκεκριμένο έτος .
Οι χρόνοι που αναγνωρίζονται για θεμελίωση και προσαύξηση της σύνταξης είναι οι ακόλουθοι:.
1) Χρόνος σπουδών σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Ως χρόνος φοίτησης θεωρείται το χρονικό διάστημα από την εγγραφή έως την ημερομηνία αποφοίτησης που αναγράφεται στο πτυχίο, ο χρόνος όμως αναγνώρισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα επίσημα ακέραια χρόνια σπουδών της οικείας σχολής. Στην περίπτωση που κάποιος κατέχει περισσότερα του ενός πτυχία ανώτερης ή ανώτατης σχολής (λ.χ. ΤΕΙ και ΑΕΙ), δικαιούται να αναγνωρίσει το χρόνο σπουδών του σε μία μόνο σχολή την οποία ο ίδιος επιλέγει, χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίσει μέρος του χρόνου σπουδών του από την κάθε σχολή από την οποία αποφοίτησε.
2) Αναγνώριση κενών διαστημάτων ασφάλισης, μετά την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση. Κενό ασφάλισης μπορεί να θεωρηθεί οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μετά την υπαγωγή για πρώτη φορά στην ασφάλιση, υπό την προϋπόθεση ότι το κάθε κενό ασφάλισης του οποίου ζητείται η αναγνώριση δεν είναι λιγότερο από έναν πλήρη ημερολογιακό μήνα. Σε αυτή την περίπτωση αναγνωρίζονται τα κενά α) κατά τη διάρκεια της ασφάλισης στον ίδιο φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, β) μεταξύ της ασφάλισης σε διαφορετικούς φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, γ) μεταξύ της ασφάλισης σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και του ΝΑΤ, δ) μεταξύ ασφάλισης σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης και Δημοσίου, ε) μεταξύ της ασφάλισης σε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης και αντίστοιχου φορέα της αλλοδαπής.
Ο χρόνος αυτός μπορεί να αναγνωριστεί σε οποιοδήποτε Ταμείο (διαδοχική ασφάλιση) αλλά όχι στον ιδιωτικό τομέα (εάν εκεί δεν θεμελίωνε δικαίωμα σύνταξης) αν -ακολούθως- ασφαλίστηκε στο Δημόσιο…
3) Η αναγνώριση χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας κοστίζει περισσότερο (στο 20% του καταβαλλομένου μισθού για κύρια σύνταξη μείον 30% και μείον 15% για εφάπαξ καταβολή) αλλά προσφέρει (σ.σ. όπως προείπαμε) ορισμένα προνόμια. Επομένως, σε περίπτωση που ζητείται αναγνώριση 4 ετών, εκ των οποίων 2 αφορούν στρατιωτική θητεία και 2 έτη σπουδών, ο συνολικός χρόνος αναγνώρισης για τους 48 μήνες ανέρχεται σε 1.320 ημέρες (720 ημέρες από στρατιωτική θητεία και 600 ημέρες από σπουδές).
4) Η αίτηση αναγνώρισης χρόνου απεργίας υποβάλλεται στον ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ή/και επικουρικής ασφάλισης όπου υπαγόταν ο ασφαλισμένος κατά το χρόνο της απεργίας και πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση του εργοδότη, από την οποία να προκύπτει η διάρκειά της.
5) Ως χρόνος μαθητείας αναγνωρίζεται ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage). Στο πλαίσιο των προγραμμάτων αυτών, ως μαθητεία θεωρείται και ο χρόνος απασχόλησης σχολικών φυλάκων. Επιπλέον, ως μαθητεία αναγνωρίζεται και ο χρόνος υπηρεσίας των Εθελοντών Νέων Προστρατιωτικής Ηλικίας (ΕΝΠΗ), οι οποίοι υπηρέτησαν στη ΜΟΜΑ (Μικτή Ομάδα Μηχανικής Ανασυγκρότησης). Συγκεκριμένα, από το συνολικό χρόνο υπηρεσίας στη ΜΟΜΑ, ως μαθητεία θεωρούνται οι πρώτοι 6 μήνες και το ήμισυ του επιπλέον χρόνου υπηρεσίας των ΕΝΠΗ, δεδομένου ότι το υπόλοιπο μισό του χρόνου αυτού λογίζεται ως χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
6) Η αναγνώριση χρόνου παιδιών θεσπίζεται συγχρόνως και για τους δύο γονείς ασφαλισμένους σε φορείς κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης, υπό τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις και ανεξαρτήτως του χρόνου γέννησης των παιδιών. Η αναγνώριση -σε περίπτωση ασφάλισης σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης ή το Δημόσιο- ασκείται σε ένα μόνο φορέα κύριας και σε ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος ο ασφαλισμένος.
7) Αναγνώριση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας (μέχρι 300 ημέρες) και λόγω τακτικής ανεργίας (μέχρι 300 ημέρες). Η δυνατότητα της αναγνώρισης του χρόνου αυτού δίνεται ανεξάρτητα από το χρόνο που ο ασφαλισμένος επιδοτήθηκε λόγω ασθένειας ή λόγω τακτικής ανεργίας και συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης.
8) Αναγνώριση χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει το χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (17 εβδομάδες σήμερα). Συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για τον προσδιορισμό του ποσού της σύνταξης.
9) Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι 2 έτη) αναγνωρίζεται στο φορέα που ήταν ο ασφαλισμένος κατά την άσκηση του δικαιώματος.
10) Επίσης, αναγνωρίζεται ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόκτηση του πτυχίου μέχρι και την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος στους ασφαλισμένους στον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων, την Ειδική Προσαύξηση και τον Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ).

Μια βόλτα μέχρι τα Πριγκηπονήσια

Τι συμβαίνει όταν χτυπάμε το παιδί μας;

Τι συμβαίνει όταν χτυπάμε το παιδί μας. Και όταν λέμε χτυπάμε εννοούμε έστω και μια σφαλιάρα, ή ένα απροσδόκητο χαστούκι. Μην το κάνετε. Το ξύλο δεν συνετίζει κανένα παιδί. Το ξύλο τρομοκρατεί το παιδί. Όταν κάποιος γονέας λοιπόν αποφασίσει να σηκώσει το χέρι του και να χτυπήσει το παιδί του, πρέπει να ξέρει ότι στα ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν πέσει το χέρι στη σάρκα του παιδιού, ο εγκέφαλος του νηπίου, ή του παιδιού χτυπάει κόκκινο.

Προκειμένου να αντέξει το στρες αλλά και τον επερχόμενο πόνο, ο εγκέφαλος πλημμυρίζει από την ορμόνη κορτιζόλη, την περίφημη ορμόνη του άγχους. Αυτό εάν γίνεται συνεχώς έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στη φυσιολογία του εγκεφάλου. Όταν οι παλαιότεροι έλεγαν «το χάζεψε το παιδί του επειδή το χτυπάει στο κεφάλι» είχαν δίκιο. Μόνο που στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συνέβη όχι από τα χτυπήματα αλλά από την αλλαγή στη φυσιολογία του εγκεφάλου που προήλθε από τις εκκρίσεις κορτιζόλης.
  parentxilo3
Βέβαια εκτός από τη σωματική διάσταση το ξύλο απαγορεύεται στα νήπια και τα παιδιά διότι αλλάζει και τον ψυχισμό τους και το χειρότερο δημιουργεί στο παιδάκι την εικόνα του γονέα- τιμωρού και όχι του γονέα- στηρίγματος. Και για όσους γονείς δεν έχουν αντιληφθεί τι κακό προκαλούν στο παιδί με το να το χτυπούν, υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει και η νομική διάσταση η οποία αναφέρει πως η επιβολή σωματικού πόνου από τον γονιό σε οποιαδήποτε μορφή απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν. 3500/06.

Αυτή είναι ολόκληρη η ελληνική πρόταση: 47 σελίδες με φόρους και μέτρα (αναλυτικά)

Μία σειρά από φορολογικά και εισπρακτικά μέτρα περιλαμβάνει η πρόταση της Ελλάδας στους δανειστές προκειμένου να κλείσει η συμφωνία.
Στο έγγραφο των 47 σελίδων που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς περιλαμβάνονται μέτρα όπως:
-έκτακτη εισφορά 5-10% στις μεγάλες επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ
-αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
-αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στο 13% από 10%
-τρεις συντελεστές ΦΠΑ 6%, 11% και 23%
Ειδικότερα, τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση είναι τα ακόλουθα:
-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
-Οι συντελεστές που προτείνονται είναι:
0,7% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 12.001 έως 20.000 ευρώ,
1,4% (όσο και σήμερα) για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ,
4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ,
6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ
8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.
Στόχος είναι από το μέτρο αυτό να εισπραχθούν έσοδα 220 εκατ. ευρώ.
Έκτακτη εισφορά για τις μεγάλες επιχειρήσεις
Η εισφορά προβλέπεται να αφορά επιχειρήσεις καθαρά κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ. Οι συντελεστές που προτείνονται είναι:
5% για καθαρά κέρδη από 5 έως 10 εκατ. ευρώ,
7% για καθαρά κέρδη από 10 έως 25 εκατ. ευρώ
10% για κέρδη άνω των 25 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι το μέτρο αυτό να αποφέρει έσοδα 1,064 δισ. ευρώ
ΦΠΑ με τρεις συντελεστές 6%, 11% και 23%
Το πλαίσιο με τους τρεις συντελεστές είναι αυτό που είχε διαρρεύσει 6%, 11% και 23%.
Ωστόσο η έκπληξη είναι σε ποιο συντελεστή τοποθετούνται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες.
-Στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
-Στο 11% μεταφέρονται εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια, το νερό και ο τουρισμός.
-Στο 23% πηγαίνουν πολλά τρόφιμα, μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ.
Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης από το 10% στο 13% για ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και πισίνες. Εκτιμάται ότι το μέτρο αυτά θα αποφέρει αύξηση εσόδων 30 εκατ. ευρώ.
Φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα 100 εκατ. ευρώ.
Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τηλεοπτικές άδειες και επιπρόσθετα 220 εκατ. ευρώ από «τηλεοπτικούς σταθμούς»
Έσοδα 120 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους στα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτά τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.
Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει ακόμα
– Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
– Συνένωση ασφαλιστικών Ταμείων σε τρία.
– Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ως το 2015
– Οριο ηλικίας για πρόωρες τα 62 έτη.
– Μετάθεση της αύξησης του κατώτατου μισθού σταδιακά στα επίπεδα του 2010 μέχρι το τέλος του 2016.
-Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Ο κατάλογος των ιδιωτικοποιήσεων -Στο σφυρί αεροδρόμια, ΟΛΠ, ΟΛΘ και δέκα μεγάλα λιμάνια
Στις 47 σελίδες της ελληνικής πρότασης για συμφωνία με τους εταίρους προβλέπονται και ιδιωτικοποιήσεις με αναμενόμενα έσοδα 1,234 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ελληνική πρόταση στο σφυρί θα βγουν 24 περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ και ακόμη δέκα μεγάλα λιμάνια.
Στην πρόταση για συμφωνία οι ιδιωτικοποιήσεις είναι σαρωτικές και ακολουθούν το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο έσοδο για το Δημόσιο αναμένεται από την παραχώρηση σην γερμανική Fraport των 24 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
Προς πώληση τέθηκαν και οι μετοχές του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και των υπολοίπων 10 μεγαλυτέρων λιμένων της χώρας προσδοκώντας έσοδα μόλις 500 εκατ. ευρώ.

Μερικές χαριτωμένες διδαχές του Οσίου Παΐσίου του Αγιορείτου.

30 από τα ωραιότερα εκκλησάκια της Ελλάδας

1 στους 4 εκπαιδευτικούς ανακάλεσαν την αίτηση συνταξιοδότησης

Του Αιρετού στο ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη
Με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας από τις 1543 αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών Π.Ε. που είχαν υποβληθεί τον Απρίλιο, ανακλήθηκαν 384 αιτήσεις, ποσοστό 24,89%. Με απλά λόγια ένας στους τέσσερις εκπαιδευτικούς ανακάλεσε την αίτηση του.
Οι χωρίς προηγούμενο ανακλήσεις προφανώς οφείλονται στον φόβο που δημιούργησαν οι φήμες για μεγάλες μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές, που υπερκέρασαν ακόμη και τις φήμες για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα

Το καλοκαίρι εκτός από τον ήλιο, την παραλία και την θάλασσα, φέρνει μαζί του και τα έντομα που... μας χαλάνε τη διάθεση όταν είμαστε έξω.
Από κουνούπια και μύγες μέχρι σφήκες και μέλισσες, ειδικά τα ιπτάμενα έντομα μπορεί εκτός από ενοχλητικά, να μας προκαλέσουν και πιο σημαντικά προβλήματα, αν μας τσιμπήσουν.
 
Το πιο επώδυνο τσίμπημα, είναι, ίσως, εκείνο της σφήκας ή της μέλισσας. Δείτε ποια είναι τα σωστά βήματα αντίδρασης, αν σας τσιμπήσουν αυτά τα έντομα.
 
Αφαιρέστε το κεντρί
 
-Ξύστε την περιοχή με το νύχι ή χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκια για να το αφαιρέσετε
 
-Μην πιέζετε το κεντρί, καθώς αυτό μπορεί να κάνει περισσότερο δηλητήριο να εισέλθει στο δέρμα
 
Ελέγξτε το πρήξιμο
 
-Βάλτε πάγο στην περιοχή
 
-Αν σας έχει τσιμπήσει στο χέρι ή το πόδι, προσπαθήστε να το έχετε ανυψωμένο.
 
-Αφαιρέστε τυχόν στενά κοσμήματα από την περιοχή του τσιμπήματος. Καθώς το δέρμα σε εκείνο το σημείο πρήζεται/φουσκώνει, τα δαχτυλίδια ή τα στενά βραχιόλια μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούν.
 
Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα
 
-Για τον πόνο, πάρτε ένα παυσίπονο, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφένη. Μη δίνετε ασπιρίνη σε άτομα κάτω των 18 ετών.
 
-Για την φαγούρα, πάρτε ένα αντιισταμινικό. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό.
 
Παρακολούθηση
 
-Μπορεί να χρειαστούν 2-5 μέρες για να επουλωθεί πλήρως το σημείο. Φροντίστε να το διατηρείτε καθαρό, για να αποφύγετε τυχόν μόλυνση.