Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Οι κάτοικοι της Πομπηίας «ψήθηκαν» από θερμά και τοξικά κύματα αέρα, σύμφωνα με νέες μελέτες. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου η πόλη έφτασε στους 300 βαθμούς Κελσίου

«Θα περάσουν χίλια χρόνια και οι ενοχές της Γερμανίας δεν θα έχουν εξαλειφθεί». Η απολογία του «Χασάπη της Πολωνίας»

Μπόνι η ποιήτρια – Κλάιντ ο σεξουαλικά κακοποιημένος. Το ζευγάρι με τις εννέα δολοφονίες και την κάλπικη εικόνα. Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο με το δραματικό τέλος

Αλλάζει το πλαίσιο ποινικών διώξεων για χρέη – Ποιοι γλιτώνουν

Γλιτώνουν την ποινική δίωξη οι οφειλέτες του Δημοσίου με χρέη έως 50.000 ευρώ μετά την ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων, με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνας Σαββαΐδου.
Με την εγκύκλιο, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» ρυθμίζεται εκ νέου το ποινικό αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση χρεών προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθώς και τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ειδικότερα:
♦ Αυξάνεται το κατώτερο ποσόν της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το Δημόσιο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, από 5.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι τη δημοσίευση του νόμου σε 50.000 ευρώ.
♦ Επανέρχεται ο προγενέστερος χαρακτηρισμός του αδικήματος ως στιγμιαίου, με χρόνο τέλεσης αυτού την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.
♦ Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για μη καταβολή συνολικών ποσών κάτω των 50.000 ευρώ και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, αυτή διακόπτεται.
♦ Εκκρεμείς αιτήσεις ή ένδικα μέσα κατά αποφάσεων για χρέη που υπολείπονται του ποσού των 50.000 ευρώ δεν εισάγονται για συζήτηση στο δικαστήριο.
Πηγή: «Εφημερίδα των Συντακτών»

Διαδικασίες «εξπρές» για την επαναφορά των σχολικών φυλάκων στις παλιές τους θέσεις

Έγγραφο με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», σχετικά με την επαναφορά των σχολικών φυλάκων στις παλιές τους θέσεις, απέστειλε την Παρασκευή στους δήμους της Χώρας, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σύμφωνα μ’ αυτό, ζητείται από τους Δημάρχους να εκδώσουν άμεσα πράξη κατάταξης των σχολικών φυλάκων και να τη στείλουν, μαζί με τα στοιχεία των υπαλλήλων, στην Διεύθυνση Προσωπικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου μέχρι τις 5 Ιουνίου.
Στόχος, αφενός να υπογραφούν γρήγορα οι διαπιστωτικές πράξεις από τον υπουργό για την επάνοδο των σχολικών φυλάκων στην υπηρεσία τους και αφετέρου να γίνει συγκεντρωτική καταγραφή ανά δήμο του προσωπικού που επανέρχεται στις παλιές θέσεις.
Επισημαίνεται ότι, οι υπάλληλοι οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση επαναφοράς στους δήμους κατατάσσονται σε επανασυσταθείσες θέσεις ειδικότητας ΔΕ Σχολικών Φυλάκων, με τον ίδιο βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν όταν τέθηκαν σε “διαθεσιμότητα” ή λύθηκε η εργασιακή τους σχέση.
Σύμφωνα με τον νόμο 4325/15, πρώην σχολικοί φύλακες που δεν έχουν μεταταχθεί/μεταφερθεί βάσει οριστικών πινάκων διάθεσης, μπορούσαν να επανέλθουν στις θέσεις που κατείχαν πριν τεθούν σε “διαθεσιμότητα” ή πριν λήξει η υπαλληλική τους σχέση, με εξαίρεση τους υπαλλήλους που έχουν λάβει οριστική σύνταξη, εφόσον έχουν καταθέσει αίτηση έως 21/5/2015, στη Διεύθυνση Προσωπικού του φορέα όπου υπηρετούσε.

Απίστευτο: Η Ευρώπη έχει τη δική της έρημο και βρίσκεται...στην Ελλάδα! Δείτε σε ποιο μέρος...(Βίντεο&Φωτογραφίες)

Έχετε κουνούπια; Δείτε τον πιο φυσικό τρόπο για να τα διώξετε

Η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνει μαζί και τα πρώτα κουνούπια, τα οποία δεν σας αφήνουν να απολαύσετε την παραμονή στον κήπο ή τη βεράντα, με αποτέλεσμα να καταφεύγετε σε διάφορες χημικές εντομοαπωθητικές λύσεις.
Εκτός από τα εντομοαπωθητικά που μπορείτε να προμηθευτείτε από το σούπερ μάρκετ, μπορείτε να αξιοποιήσετε τις λύσεις που προσφέρει η φύση.
Τα παρακάτω φυτά λόγω των ελαίων που περιέχουν απωθούν τα κουνούπια. Φυτέψτε τα στον κήπο σας ή σε γλάστρες κοντά στα σημεία που συνηθίζετε να κάθεστε και χαλαρώστε ανενόχλητοι, όπως αναφέρει το beautifullife.com.cy.
Σιτρονέλλα
Η Σιτρονέλλα αποτελεί το κύριο συστατικό των διαφόρων αντικουνουπικών που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως λοσιόν, αρωματικά κεριά κτλ. Είναι ένα πολυετές γρασίδι που φτάνει το ένα μέτρο περίπου. Θέλει ηλιόλουστη θέση και είναι πολύ εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει αρκετό πότισμα.
Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο είναι γνωστό και ως βάλσαμο ή μελισσοβότανο και είναι ένα πολυετές βότανο με απαλή μυρωδιά λεμονιού. Τα λιωμένα φύλλα του μπορούν να τριφτούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό. Το καλοκαίρι θέλει αρκετό νερό.
Κατηφές
Ο κατηφές είναι καλοκαιρινό φυτό με λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί άνθη. Τα φύλλα του έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά που σε πολλούς είναι ενοχλητική, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχουν, ουσίας που αποτελεί συστατικό για πολλά φυτοφάρμακα. Είναι φυτό εύκολο και του αρέσει ο ήλιος. Εκτός από τα κουνούπια απωθεί και άλλα έντομα.
Αρμπαρόριζα
Η αρμπαρόριζα έχει μία έντονη μυρωδιά που θυμίζει λιβάνι και δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και καθόλου απαιτητικό αφού δεν θέλει ούτε πολύ νερό ούτε ιδιαίτερο έδαφος. Πρέπει όμως να στραγγίζει καλά.
Λουίζα
Η λουίζα είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που όταν την ακουμπάτε αναδίδει ένα έντονο άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και κυρίως στην παρασκευή τσαγιού και cocktails. Η λουίζα θέλει πολύ ήλιο και μέτριο πότισμα. Φυτέψτε την κοντά σε διαδρόμους ώστε να δίνει άρωμα καθώς περνάτε.
Βασιλικός
Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού αλλά την μεγαλύτερη αντικουνουπική δράση έχει ο λεμονοβασιλικός. Φυτέψτε βασιλικούς σε μεγάλες γλάστρες με καλό χώμα ή στον κήπο σε φωτεινά έως ηλιόλουστα σημεία. Για να τον διατηρήσετε πρέπει να τον ποτίζετε αρκετά και να αφαιρείτε τα μπουμπούκια του, ώστε να μην ανθίσει και αποδυναμωθεί το φυτό. Κόψτε μερικά φύλλα βασιλικού και τρίψτε τα στο δέρμα σας ώστε να μη σας επιτεθούν τα κουνούπια.
Λεβάντα
Η λεβάντα είναι διακοσμητικό φυτό με έντονο άρωμα για τον κήπο μας που δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια και πολλά άλλα έντομα. Τα αποξηραμένα άνθη της διώχνουν τον σκώρο από τα ντουλάπια τους. Η λεβάντα είναι ένας χαμηλός θάμνος που ανθίζει ανάλογα την ποικιλία από άνοιξη έως το καλοκαίρι και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία. Δεν είναι απαιτητική ως προς το έδαφος και αρκείται σε λίγο νερό.
Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δυόσμο, μέντα, δεντρολίβανο, σκόρδο, ευκάλυπτο και θυμάρι.

Δημήτρης Μπράτης – Σχετικά με τη ρύθμιση για την αναγνώριση της προυπηρεσίας των ΠΕ70.50 και ΠΕ 60.50

Α λα… γαλλικά η αξιολόγηση των υπαλλήλων – Το νέο μοντέλο και τα 6 στάδια της διαδικασίας

Σε έξι στάδια θα πραγματοποιούνται η επιλογή προϊσταμένων και η αξιολόγηση του προσωπικού, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.
Το υπουργείο προσανατολίζεται να ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο, θεσμοθετώντας ακόμα και ψηφοφορία με κάλπες για την επιλογή των δύο καλύτερων ανά τμήμα ή διεύθυνση. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την επιλογή προϊσταμένων, την αξιολόγηση του προσωπικού και τη στοχοθεσία υπαλλήλων και τμημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το νέο σύστημα αναμένεται να αλλάξει ριζικά και τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και αξιολόγησης του προσωπικού, πάνω στα οποία θα χτιστεί το νέο σύστημα στοχοθεσίας. Μέχρι τώρα ισχύει το μεταβατικό στάδιο επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, όπου η τοποθέτηση σε θέση ευθύνης γίνεται με απόφαση ανάθεσης καθηκόντων. Η φιλοσοφία του νέου συστήματος θα αφορά την «κυκλική αξιολόγηση» ή «αξιολόγηση 360 μοιρών», η οποία θα πραγματοποιείται τόσο από τους προϊσταμένους προς τους υπαλλήλους όσο και από τους υφισταμένους στις ανώτερες διοικητικές βαθμίδες. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Γ. Κατρούγκαλου, το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού θα έχει ως στόχο την ταχύτερη εξέλιξη των «καλύτερων» εργαζομένων, χωρίς όμως να συνδέεται άμεσα με τις αποδοχές, ενώ δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα για όσους αξιολογηθούν αρνητικά.
«Βαθμολόγηση»
Το σχέδιο για το νέο σύστημα αξιολόγησης θα περιλαμβάνει «βαθμολόγηση» των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους, με την ενεργοποίηση θεσμών άμεσης δημοκρατίας αλλά και αξιολόγηση των υπηρεσιών από την κοινωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο σύστημα αξιολόγησης οι υπάλληλοι θα «βαθμολογούνται» σε έξι στάδια:
Στάδιο 1ο: Με αντικειμενικά κριτήρια, στα οποία θα περιλαμβάνονται η προϋπηρεσία τους, οι σπουδές και τα σεμινάρια στα οποία συμμετείχαν, η γνώση ξένων γλωσσών και η κατοχή μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων.
Στάδιο 2ο: Με συνέντευξη, την οποία θα παραχωρούν σε ειδικές επιτροπές με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ. Η συνέντευξη θα πραγματοποιείται με βάση τα διεθνή πρότυπα, με τη συμμετοχή μελών του ΑΣΕΠ, ενώ θα μαγνητοφωνείται και θα υπάρχει δυνατότητα ένστασης, καθώς θα είναι ανοιχτή και θα παρακολουθείται και από τους ανθυποψηφίους των ερωτωμένων.
Στάδιο 3ο: Με γραπτές εξετάσεις. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσμοθετήσει γραπτές εξετάσεις μόνο για την επιλογή τμηματαρχών.
Στάδιο 4ο: Με τεστ ψυχομετρικών στοιχείων. Οι υποψήφιοι προϊστάμενοι αλλά και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται μέσω τεστ ερωτήσεων που θα έχουν καταρτιστεί από ειδικούς για την ψυχική τους ισορροπία.
Στάδιο 5ο: Από τους υφισταμένους τους μέσω ψηφοφορίας σε επίπεδο τμήματος ή διεύθυνσης τόσο για την ανάδειξη των καλύτερων υπαλλήλων όσο και για όσους θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης. Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο εξετάζει διάφορα μοντέλα, μεταξύ των οποίων και το μοντέλο της ψηφοφορίας των δύο καλύτερων υπαλλήλων ανά τμήμα ή διεύθυνση από τους υπαλλήλους. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα συγκρίνονται με την αξιολόγηση των προϊσταμένων και οι τρεις καλύτεροι θα έχουν τη δυνατότητα ταχύτερης εξέλιξης. Παράλληλα οι προϊστάμενοι θα βαθμολογούνται από τους υφιστάμενους τους.
Στάδιο 6ο: Από την κοινωνία. Το υπουργείο επεξεργάζεται μοντέλα κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης που ισχύουν στο εξωτερικό, όπου οι πολίτες μπορούν να αποστέλλουν σχόλια και παρατηρήσεις σχετικά με την αποδοτικότητα των δημοσίων υπηρεσιών.
Με το νέο σύστημα αποσυνδέονται οι αποδοχές από την αξιολόγηση του προσωπικού, ενώ η «βαθμολογία» των υπαλλήλων δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Σε περίπτωση που ένας υπάλληλος λάβει αρνητική βαθμολογία, μέσω της συνέντευξης θα αναζητούνται τρόποι βελτίωσης της αποδοτικότητάς του είτε με μετεκπαίδευση είτε με τη μετάταξή του σε άλλη θέση, όπου θα μπορεί να αποδώσει περισσότερο. Η θετική αξιολόγηση θα επιφέρει την έμμεση αύξηση του μισθού, όταν απελευθερωθεί το σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης στο Δημόσιο.

Πηγή: «Έθνος»

Το διαιτολόγιο των φτωχών και των πλουσίων στον Μεσαίωνα. Κι όμως, άλλοι είχαν τα προνόμια και άλλοι τη χάρη

Η συγκλονιστική αεροπορική τραγωδία με τη συντριβή του C130 στο όρος Όθρυς το 1991. Έψαχναν τα συντρίμμια για 4 ολόκληρες ημέρες. Δεν σώθηκε κανείς από τους 63 επιβαίνοντες (βίντεο)

ΔΟΕ ''Λειτουργία Σχολικών Επιτροπών (με αφορμή την περίπτωση του Δήμου Σαλαμίνας)''Αθήνα 22/5/2015
Προς
Τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας
κ. Τάσο Κουράκη
Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

  Θέμα: Λειτουργία Σχολικών Επιτροπών
(με αφορμή την περίπτωση του Δήμου Σαλαμίνας)

            Με αφορμή καταγγελία του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Σαλαμίνας αναφορικά με το ζήτημα της λειτουργίας της Σχολικής επιτροπής του Δήμου Σαλαμίνας, το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. επισημαίνει:
            H συνεχής μείωση της οικονομικής επιχορήγησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων (μέσω των ΚΑΠ των σχολικών επιτροπών) έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων τα οποία επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη λειτουργία των σχολείων. Η μείωση των πιστώσεων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών με πρόσχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις,  έχει δημιουργήσει συνθήκες  λιτότητας και περικοπών σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Σαλαμίνας: «το πρόβλημα αυτό στις σχολικές μονάδες της Σαλαμίνας, είναι περιπλοκότερο αφού:
 • Δεν γίνεται κατανομή των εγκεκριμένων πιστώσεων παρά το ότι αυτό προβλέπεται από το νόμο (άρθρο 2).
 • Δεν έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τραπέζης των σχολείων (άρθρο 8, παρ. α και β).
 • Δεν υπάρχουν καταστάσεις εισπράξεων -πληρωμών και ως εκ τούτου δεν δύναται να υπάρχει βιβλίο « ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ», για να υπάρχει ο έλεγχος των κινήσεων κάθε μήνα.( άρθρο 11).
 • Εξαιτίας αυτής της μη τήρησης της νομοθεσίας δεν κατέστη δυνατό οι διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων της Σαλαμίνας να στείλουν στη σχολική επιτροπή «πρωτότυπα των καταστάσεων εισπράξεων και πληρωμών μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά» (άρθρο 12, παρ. α). Δεν έχει υποβληθεί συνοπτικός ετήσιος πίνακας απολογισμού (άρθρο 12, παρ. β) και έγκριση του από το διοικητικό συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής».
Το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί για το θέμα της λειτουργίας των σχολικών επιτροπών, η οποία διέπεται από συγκεκριμένους νόμους και κανόνες που οφείλουν να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι Δημοτικές Αρχές της χώρας στο πλαίσιο της ευνομούμενης και χρηστής διοίκησης, αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων λειτουργίας των σχολικών μονάδων με τα χρήματα που προέρχονται από τις θυσίες των Ελλήνων φορολογούμενων.
Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και αποδοκιμάζουμε κάθε είδους μη σύννομη και αδιαφανή διευθέτηση αναφορικά με τη διαχείριση των χρημάτων των σχολικών επιτροπών από οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή υιοθετείται. Στηρίζουμε το Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. Σαλαμίνας στον αγώνα που δίνει για την εφαρμογή του αυτονόητου, δηλ. της νομιμότητας αναφορικά με τη λειτουργία της σχολικής επιτροπής και παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη στις ενέργειές του που αποσκοπούν στην επίλυση του ζωτικού αυτού θέματος το οποίο άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Σαλαμίνας αλλά και, κατ' επέκταση, όλης της χώρας.

Από τη Δ.Ο.Ε. 

Επαναφέρονται οι μετεγγραφές των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό

Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τη Δευτέρα ή την Τρίτη, περιέχει διάταξη για τις μετεγγραφές των ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν σε ξένα ΑΕΙ, στο εξωτερικό, και τα κριτήρια για τις μετεγγραφές των φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη:

Συγκροτείται πενταμελής επιτροπή με πρόεδρο μέλος του δικαστικού σώματος και μέλη ένα εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ένα εκπρόσωπο από τη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ και δύο εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Εργο της Επιτροπής θα είναι η εξέταση αιτημάτων για κατ εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις φοιτητών που σπουδάζουν σε ΑΕΙ εσωτερικού και εξωτερικού (ελληνικών και ξένων ΑΕΙ).
Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης κατ εξαίρεση μετεγγραφής θα οριστούν με υπουργική απόφαση μετά τη ψήφιση του νόμου.
Οι διατάξεις γενικά περί μετεγγραφών που εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστούν για:
α. τους επί πτυχίω φοιτητές ή φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών
β/τους φοιτητές οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο, όπως αυτός ορίζεται από το πρόγραμμα σπουδών, ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.
Η τροπολογία για τις μετεγγραφές ελληνικών ΑΕΙ
Από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16 όλοι οι φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ που εγράφησαν είτε μέσω πανελλαδικών εξετάσεων , είτε μέσω της χρήσης του δικαιώματος πρόσβασης , τεκμαίρουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα, με το σήστημα της πριμοδότησης μορίων καθώς τίθεται όριο αριθμού μετεγγραφών το 10% επί των αριθμού εισακτέων.
Μέχρι τη 1η Μαρτίου κάθε έτους οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα προτείνουν στο υπουργείο Παιδείας τον αριθμ’ο εισακτέων και τον αριθμό που μπορούν να μεταγγράψουν , ανάλογα με τις λειτουργικές δυνατότητες.
Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών θα είναι ίσος με το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων , ανά τμήμα το ακ έτος 2015-16, εκτός εάν τα τμήματα του εκάστου ΑΕΙ εισηγηθούν αιτιολογημένα διαφορετικά ποσοστά.
Οι αιτήσεις των φοιτητών θα γίνονται στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας
Ποιοι φοιτητές δικαιούνται μετεγγραφή
1.Τα παιδιά θυμάτων τρομοκρατίας
2.Οι φοιτητες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπουργικής απόφασης του 2010 (Δείτε εδώ) ή να ΄έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου, ή μυελού των οστών σε συγγενή α και β βαθμού.
3.Ο δικαιούχος του ορίου το κατά κεφαλήν εισόδημα των μελών της οικογένειας του ή της οικογένειας του έχοντος την επιμέλεια του ή του ιδίου, εφόσον διαθέτει ίδια εισοδήματα, για το τρέχον οικονομικό έτος (αφορά εισοδήματα προηγούμενου έτους) δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το κάθε ένα, το ποσό των 5,000 ευρώ έως 8.000 ευρώ
4.Να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς
5.Να είναι πολύτεκνος
6.Να έχει αδελφό ή αδελφή, φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου , μεταπτυχιακού ή διδακτορικό
7.Να είναι γονέας ή τέκνο πολυμελούς οικογένειας με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα.
8.Να έχει τέκνα , γονείς, αδέλφια ή σύζυγο που πάσχουν από τις αναφερόμενος στο παράρτημα της υπουργικής απόφασης του 2010 (δείτε εδώ) ή να έχει έχει τέκνα , γονείς, αδέλφια ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω και πιστοποιούμενης από τα ΚΕΠΑ
9.Να έχει γονείς ή κηδεμόνες ένας εκ των οποίων και οι δύο αθροιστικά, έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα μήνες ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους.
10.Να είναι ορφανός από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας

Μήπως βουίζουν τα αυτιά σας; Δείτε τι φταίει

Οι εμβοές στα αυτιά είναι ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί όχι μόνο τους ηλικιωμένους αλλά ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Τι φταίει; Ποια είναι η θεραπεία και πως γίνεται η διάγνωση;

Τι είναι Εμβοές;
 
Ένας συνεχόμενος θόρυβος στα αυτιά ή στο κεφάλι, που προακλείται ακόμη και όταν δεν υπάρχει εξωτερικός ήχος ονομάζεται εμβοές.Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης που απαιτεί την προσοχή σας. Περίπου το 10% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν βιώσει εμβοές που διαρκούν περισσότερο από πέντε λεπτά.
 
Τι προκαλεί 
 
Υπάρχουν πολλές αιτίες για το πρόβλημα αυτό.
 
 
Κάποια μόλυνση, ή ωτίτιδα  ή ρήξη τυμπάνου στο αυτί μπορεί να προκαλούν εμβοές.
Επίσης η έκθεση στο θόρυβο όπως η μουσική σε μια συναυλία.
 
 
 
Για τη διάγνωση ο γιατρός θα σας ρωτήσει κατά πόσον οι εμβοές είναι σταθερές,  ή παλλόμενες (όπως ο κτύπος της καρδιάς, που ονομάζεται εμβοές παλμική), ή εάν συνδέεται με την απώλεια ισορροπίας (ίλιγγος).
Παράλληλα θα σας ζητηθεί να κάνετε ένα ακοόγραμμα για τις περιπτώσεις ανεξήγητης εμβοής. 
 
Ποια  η θεραπεία των εμβοών;
 
Η θεραπεία για εμβοές εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία που προκαλεί το πρόβλημα.
 
Οι ειδικοί συνιστούν:
 
Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να καθαρίζετε το εσωτερικό του αυτιού.
 
Αν εργάζεστε σε ένα περιβάλλον που είναι θορυβώδη, προστατεύσετε την ακοή σας φορώντας ωτοασπίδες.
Κρατήστε την ένταση σε ένα λογικό επίπεδο. 
Αποφύγετε τη χρήση οινοπνευματωδών ή καφεϊνούχων ποτών.
Μην καπνίζετε αφού η νικοτίνη μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στις δομές του αυτιού και έτσι να δημιουργούνται οι εμβοές.
 

«Ραβασάκια» από ΙΚΑ – Συνταξιούχοι καλούνται να επιστρέψουν επιδόματα

Τα επιδόματα που έπαιρναν καλούνται να επιστρέψουν χιλιάδες συνταξιούχοι, που παίρνουν «ραβασάκι» από το ΙΚΑ.
Πρόκειται για ασφαλισμένους από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν το επίδομα συζύγου αναδρομικά για 10 χρόνια, καθώς διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι οι συνταξιούχοι έπαιρναν αυτό το επίδομα χωρίς να το δικαιούνται, θεωρώντας μάλιστα ότι το λάμβαναν γνωρίζοντας ότι παρανομούν.
Μία τέτοια ειδοποίηση έλαβε συνταξιούχος από τον οποίο ζητά το ΙΚΑ να επιστρέψει με ετήσιο τόκο 5% όλα τα επιδόματα που πήρε για τη σύζυγό του από το 2002 έως το 2011, καταβάλλοντας 4.225,18 ευρώ, ενώ το ποσό που είχε εισπραχθεί ήταν 2.881 ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου». Μάλιστα, στην απόφαση του καταλογισμού αναφέρεται ότι για το συμψηφισμό της οφειλής, θα μειωθεί η σύνταξή του κατά 264 ευρώ.
Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για τους συνταξιούχους αυτούς είναι ότι το ΙΚΑ δεν αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να εξοφλήσουν την οφειλή με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπως επίσης ότι το Ταμείο θεωρεί ένοχους τους ασφαλισμένους και ότι τις υπηρεσίες που ενέκριναν τη συγκεκριμένη παροχή.
Το ΙΚΑ σχεδιάζει σαρωτικούς ελέγχους στο επιχειρησιακό πλάνο για την περίοδο 2015-2016, για την επιστροφή παροχών και παράνομων συντάξεων, όπως και για συνταξιούχους που εργάζονται και δεν το δηλώνουν.

Συνταγή για σπιτική σοκολάτα υγείας με 3 υλικά!

Η σπιτική σοκολάτα υγείας είναι ό,τι καλύτερο τόσο για τα μικρά παιδιά όσο και για τους μεγάλους. Εμείς σας προτείνουμε να τη φτιάξετε στο σπίτι με τρία μόνο υλικά!
ΥΛΙΚΑ:
• 10 κουταλιες κακάο αγλυκο
• 10 κουταλιές ζάχαρη άχνη
• 5 κουταλιές νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Βάζετε σε ένα ποτήρι το κακάο και την ζαχαρη ανακατεύετε για να αναμειχθούν και ρίχνετε το νερό, σιγά σιγα και λιγο λιγο...
2. Μπορεί να χρειαστεί να μην βάλετε όλο το νερό ή μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμη.
3. Είναι έτοιμο όταν γίνει σχετικά ρευστό. Δηλαδή σαν μια μους, σαν μια μαρέγκα σφιχτή,σαν μερέντα.
4. Το απλώνετε σε αλουμινορτο/λαδόκολα/ πιάτο, όπου θέλετε και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.

8 απλοί τρόποι για να καταλάβετε αν το μέλι είναι φυσικό κι όχι νοθευμένο

Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε μέλι σχεδόν από παντού, οι πωλητές χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους, προκειμένου να πωλούν είδη μελιού που δεν είναι 100% φυσικά. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν, θα μάθετε πώς να ξεχωρίζετε αν το μέλι που αγοράσατε είναι φυσικό ή όχι.
1. Το πρώτο βήμα που θα σας βοηθήσει είναι να διαβάσετε τη σύστασή του στο πίσω μέρος του βάζου. Ο κατασκευαστής πρέπει να καθορίζει τα συστατικά καθώς και το ποσοστό που περιέχονται στο μέλι.
2. Το φυσικό μέλι δεν έχει κολλώδη υφή. Βάλτε λίγο ανάμεσα στα δάχτυλά σας και τρίψτε τα ελαφρά. Το φυσικό μέλι θα απορροφηθεί από το δέρμα σας. Αν δείτε ότι γίνεται κολλώδες, σημαίνει ότι περιέχει ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.
3. Βάλτε λίγα κουταλάκια του γλυκού μέλι σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια θερμάνετέ τη σε υψηλή θερμοκρασία. Το φυσικό μέλι θα καραμελώσει, ενώ το νοθευμένο θα γίνει αφρώδες και θα βγάλει φυσαλίδες.
4. Ρίξτε μερικές σταγόνες μέλι σε ένα χαρτί για να διαπιστώσετε την καθαρότητα των συστατικών. Ύστερα από λίγο, αν απορροφηθεί από το χαρτί, τότε πρόκειται για φυσικό προϊόν. Το μέλι που έχει πολύ νερό θα λιώσει το χαρτί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
5. Ρίξτε λίγο μέλι κοντά σε μια φωλιά μυρμηγκιών. Αν τα μυρμήγκια έλκονται από το μέλι, τότε είναι φυσικό.
6. Βάλτε λίγο μέλι μέσα σε νερό. Αν σκληρύνει και πέσει στον πυθμένα του ποτηριού, σημαίνει ότι είναι φυσικό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διαλυθεί στο νερό.
7. Το φυσικό μέλι αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα και τη γλώσσα σε αντίθεση με το νοθευμένο που δεν έχει παρόμοια αποτελέσματα.
8. Το φυσικό μέλι γίνεται βαρύτερο όταν το απλώσετε πάνω σε μια φέτα ψωμιού, ενώ το νοθευμένο απλώς θα μουσκέψει την επιφάνειά της.

Δείτε τις δέκα περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες στον κόσμο

Μάθετε να δένετε μια γραβάτα – Δείτε τα βίντεο

Ταξίδι στην Κούβα, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην Αϊτή και στο Τρινιδάδ-Τομπάγκο

Δείτε πώς οι άνθρωποι κατοίκησαν τον πλανήτη Γη (video)

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ Α΄ΚΑΙ Β΄ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το 360pedia.gr δημοσιεύει την τελική διατύπωση των ρυθμίσεων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εντάσσονται στο πολυνομοσχέδιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. που κατατίθεται ίσως και αύριο σε δημόσια διαβούλευση.
Εικοσιτέσσερα άρθρα του πολυνομοσχεδίου αφορούν στην Α’ και Β’ εκπαίδευση. Κάποια από αυτά είναι νέα ή τροποποιημένα σε σχέση με τις αρχικές ανακοινώσεις του υπουργείου ή την ισχύουσα νομοθεσία. Στα περιεχόμενα απαριθμούνται δέκα θεματικές ενότητες:
 1. Θέματα του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων
 2. Λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας
 3. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων
 4. Θέματα ΑΔΙΠΠΔΕ
 5. Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (2 νέα άρθρα και 4 τροποποιήσεις)
 6. Θέματα Ιδιωτικών Σχολείων, Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών (6 νέα άρθρα και 6 τροποποιήσεις)
 7. Θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης (10 νέα άρθρα και 8 τροποποιήσεις)
 8. Θέματα καθ’ υπέρβασιν εγγραφής αποφοίτων Λυκείων που έχουν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες
 9. Μεταθέσεις εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 10. Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ολόκληρο το νέο σχέδιο νόμου για την Παιδεία


 Ειδικότερα, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων καταργείται.
• Απαγορεύεται η λειτουργία εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία.
• Τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών οφείλουν να καταθέτουν στις οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων, απ’ όπου να προκύπτει ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών του κάθε τμήματος, οι ώρες διδασκαλίας κάθε μαθήματος και ο διδάσκων κάθε ώρας.
• Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών θα πρέπει να καταθέτουν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αντίγραφα των συμβάσεων εργασίας που έχουν συνάψει με τους διδάσκοντες.
Στην τριτοβάθμια
Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
• Οι φοιτητικές παρατάξεις αποκτούν εκ νέου σημαντικό ρόλο στη διοίκηση των ΑΕΙ.
• Καταργούνται τα Συμβούλια στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Στη σύνθεση των Συμβουλίων υπήρχαν επιφανείς Ελληνες πανεπιστημιακοί σε ξένα ΑΕΙ. Οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων θα κατανεμηθούν στη Σύγκλητο, το Πρυτανικό Συμβούλιο, τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις.
• Εκπρόσωποι φοιτητών θα συμμετέχουν σε Σύγκλητο, Κοσμητεία, Γενική Συνέλευση Τμήματος, Γενική Συνέλευση Τομέα.
• Οι φοιτητές θα ψηφίζουν για πρύτανη. Η ψήφος τους θα μετρά έως το 70% του συνόλου των ψήφων και θα συναρτάται με τη συμμετοχή των φοιτητών.
• Καταργείται η e-ψηφοφορία.
• Οι νυν πρυτάνεις θα πρέπει να διεξάγουν εκλογές με βάση το νέο σύστημα ψηφοφορίας έως τις 31/7/2016. Θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για μία επιπλέον θητεία τεσσάρων ετών.
• Τα 7μελή εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή, εξέλιξη ή μονιμοποίηση πανεπιστημιακών διευρύνονται σε 11μελή ή 15μελή, ανάλογα με το μέγεθος του Τμήματος.
 Επισυνάπτεται ολόκληρο το νομοσχέδιο:
 Σχέδιο Νόμου για την Παιδεία

Ενδεικτικό υλικό για τα σεμινάρια διαφοροποιημένης διδασκαλίας, που θα γίνουν στην 3η εκπαιδευτική περιφέρεια στις 26-27-29/5 και 17-18/6, και αφορά διαφοροποίηση περιεχομένου και επεξεργασίας.

Ομιλείτε Ελληνικά – Καθιερωμένες Λάθος Εκφράσεις στην Ελληνική Γλώσσα

Η σωστή χρήση είναι:
Υπέρ το δέον
και όχι Υπέρ του Δέοντως
Ανέκαθεν και όχι Απο ανέκαθεν
Δια του λόγου το ασφαλές και όχι Δια του λόγου το Αληθές
Απευθείας Μετάδοση και οχι Ζωντανή Μετάδοση
Μακρόθεν και όχι εκ του Μακρόθεν
Μέτρον Άριστον και όχι Παν Μέτρον Άριστον
Ον ου τύπτει λόγος ουδέ ράβδος και όχι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος
Πνέει τα λοίσθια και όχι πνέει τα ολίσθοια
Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και όχι άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου
Θεαματική βελτίωση και όχι Ραγδαία Βελτίωση (αλλά Ραγδαία Επιδείνωση)
Εν πάση Περιπτώσει και όχι εν πάσει περιπτώσει
Οι νέες μέθοδοι και όχι οι νέοι μέθοδοι
Οι κοινωνικές παραμέτροι και όχι οι κοινωνικοί παραμέτροι
Συνηθισμένα λάθη στην Φωνολογική, κυρίως, απόδοση Λέξεων.Η σωστή χρήση είναι:
Αμάλγαμα και όχι Αμάγαλμα
Κοινοτοπία και όχι Κοινοτυπία
Μαλδίβες και όχι Μαλβίδες
Παρονομαστής και όχι Παρανομαστής
Πολιομυελίτιδα και όχι Πολιομελίτιδα
Υποθηκοφυλακείο και όχι Υποθηκοφυλάκιο
Οκτώβριος και όχι Οκτώμβριος
Γενεαλογικό και όχι Γενεολογικό
Παλιρροϊκός και όχι Παλλιρροιακός
Ανεξαρτητοποιούμαι και όχι Ανεξαρτοποιούμαι
Καταχωρίζω και όχι Καταχωρώ
Περιθάλπω και όχι Περιθάλπτω
Υποθάλπω και όχι Υποθάλπτω
Παρεμπιμπτόντως και όχι Παρεπιπτόντως
Βιβλιογραφία: Το λέμε σωστά? Το γράφουμε σωστά? , Ίνα Αναγνωστοπούλου, Λία Μπουσούνη-Γκέσουρα

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Αυτόφωρο για οφειλές στο Δημόσιο – Πότε εφαρμόζεται

Σάρκα και οστά παίρνει η διάταξη που αποσυνδέει τα χρέη προς το Δημόσιο, από τις ποινικές διώξεις, τουλάχιστον όσον αφορά σε μικρομεσαίες οφειλές.
Ως σήμερα, ακόμα και για οφειλές 5.000 ευρώ, ο φορολογούμενος ζούσε με τον… εφιάλτη των χειροπέδων.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της Κ. Σαββαϊδου:
Αυξάνεται το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων προς το Δημόσιο και τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα, άνω του οποίου ζητείται η ποινική δίωξη των υπευθύνων, από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ. Αποποινικοποιείται, δηλαδή, η μη καταβολή χρεών για συνολικά ποσά μικρότερα των 50.000 ευρώ.
Καταργείται η διάταξη που όριζε ως χρόνο τέλεσης του αδικήματος το χρονικό διάστημα από την παρέλευση τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, καθιστώντας το εν λόγω αδίκημα διαρκές και συνεχές αυτόφωρο. Με τις νέες διατάξεις επανέρχεται ο προγενέστερος χαρακτηρισμός του εν λόγω αδικήματος ως στιγμιαίου, με χρόνο τέλεσης αυτού την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών.
Αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που εκδόθηκαν για μη καταβολή συνολικών ποσών κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, και δεν έχουν εκτελεστεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, δεν εκτελούνται. Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, αυτή διακόπτεται. Εκκρεμείς αιτήσεις ή ένδικα μέσα κατά αποφάσεων για χρέη που υπολείπονται του ποσού των 50.000 ευρώ, δεν εισάγονται για συζήτηση στο δικαστήριο.
Η αναστολή παραγραφής των χρεών που άρχισε με την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για συνολικά ποσά κατώτερα των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, λήγει την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή την 21-03-2015, και δεν συμπληρώνεται, σε κάθε περίπτωση, πριν από την πάροδο ενός έτους από τη λήξη της αναστολής.
Το αδίκημα κατέστη πλέον στιγμιαίο, με χρόνο τέλεσης αυτού, το χρονικό σημείο παρέλευσης τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών. Κατά συνέπεια την ίδια χρονική στιγμή αρχίζει και η παραγραφή του αδικήματος, η οποία λόγω του πλημμεληματικού χαρακτήρα αυτού είναι πενταετής.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι, η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του Προϊσταμένου της αρμόδιας κατά περίπτωση υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης, αντίθετα, εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δέσμια αρμοδιότητα. Με την υποβολή της σχετικής αίτησης στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της Διοίκησης και όποια ένσταση του φορολογουμένου, μπορεί να προβληθεί μόνο ενώπιον των δικαστικών αρχών.
Για τις αιτήσεις ποινικής δίωξης για συνολικό ποσό οφειλών κάτω των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση και ως εκ τούτου δεν έχει λήξει η αναστολή παραγραφής των χρεών τους, μέσα σε εύλογο χρόνο θα πρέπει να έχει ενημερωθεί το σύστημα TAXIS, προκειμένου να κλείσουν και οι αναστολές παραγραφής χρεών που περιέχονται σε αυτές, με ημερομηνία την 21-03-2015.
Πηγή: iefimerida.gr

Έρχεται νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον"

Προγράμματα Voucher: Σύγχρονοι σκλάβοι δίχως αύριο

Φυσική “πισίνα” ανάμεσα στα βράχια!

Κορμοί δέντρων μεταμορφώνονται σε υπέροχες γλάστρες!

Μπορεί ένα κομμένο δέντρο να προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, ωστόσο η μεταμόρφωσή του σε ευφάνταστη γλάστρα εντυπωσιάζει. Με το σκεπτικό ότι είναι πολύ δύσκολη η αφαίρεσή τους από το έδαφος, η ιδέα της μεταμόρφωσής τους σε γλάστρες κερδίζει στα σημεία, αφού το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από όμορφα. Ανθοφόρα φυτά, παχύφυτα αλλά και κάθε άλλο είδος λουλουδιού φυτεύονται στον κορμό και δίνουν μια διαφορετική αίσθηση στον κήπο…
perierga.gr - Κορμοί δέντρων μεταμορφώνονται σε υπέροχες γλάστρες!
perierga.gr - Κορμοί δέντρων μεταμορφώνονται σε υπέροχες γλάστρες!
perierga.gr - Κορμοί δέντρων μεταμορφώνονται σε υπέροχες γλάστρες!
perierga.gr - Κορμοί δέντρων μεταμορφώνονται σε υπέροχες γλάστρες!
perierga.gr - Κορμοί δέντρων μεταμορφώνονται σε υπέροχες γλάστρες!
perierga.gr - Κορμοί δέντρων μεταμορφώνονται σε υπέροχες γλάστρες!
perierga.gr - Κορμοί δέντρων μεταμορφώνονται σε υπέροχες γλάστρες!
perierga.gr - Κορμοί δέντρων μεταμορφώνονται σε υπέροχες γλάστρες!

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τη διδασκαλία της Β' Ξένης Γλώσσας (2015-2016)

Αγία Σοφία. Πώς χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ ο μεγαλύτερος ναός της ορθοδοξίας, που μουσουλμάνοι πολιτικοί προτείνουν να ξαναγίνει τέμενος

ΣΚΑΛΑ ΒΡΑΔΕΤΟΥ-Στο ομορφότερο καλντερίμι της Ελλάδας!

Επίσκεψη-προσκύνημα στην  αρχιτεκτονική του Ζαγορίου


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η περίφημη σκάλα του Βραδέτου, χτισμένη στο φαράγγι της Μεζαριάς στα Ζαγοροχώρια, ήταν η μοναδική διάβαση που συνέδεε το ορεινό χωριό Βραδέτο(υψόμετρο 1340 μέτρα) με το χωριό Καπέσοβο  Ζαγορίου και τον υπόλοιπο κόσμο, μέχρι  και το 1973 που έγινε ο αυτοκινητόδρομος.Ένα πανέμορφο πλακόστρωτο καλντερίμι,ένα αληθινό κομψοτέχνημα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, με το συνολικό της μήκος να φτάνει τα 1200 μέτρα.Λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να κτιστεί.Τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με άσπρη, μετρημένο πλάτος υπολογισμένο ακριβώς ώστε τα ζώα να μπορούν να στρίβουν μαζί με το ογκώδες φορτίο τους και περισσότερα από 1.000 λιθόστρωτα σκαλοπάτια που καλύπτουν ομαλά υψομετρική διαφορά 250 μέτρα.Προσιτή στον κάθε περιπατητή, που ξεκινάει από το χωριό Καπέσοβο και περνώντας από το χωριό Βραδέτο φτάνει μέχρι την τοποθεσία Μπελόη, σε ένα φυσικό μπαλκόνι με πανοραμική θέα στη Χαράδρα του Βίκου. Αναμφίβολα το ομορφότερο καλντερίμι της Ελλάδας.
Χαράδρα Βίκου,από την θέση Μπελόι,το τέρμα της διαδρομής...
Πανοραμική άποψη της Σκάλας
Ανεβαίνοντας την ακάλα
Χειμώνα στο ξεκίνημα της Σκάλας

Δείτε τι καίει το λίπος στην κοιλιά και παράλληλα προστατεύει την καρδιά μας!

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of the American Heart Association» προέβαλε ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση αμυγδάλων ως σνακ αντί γλυκών, σε μια γενικώς υγιεινή διατροφή προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο που αποτελεί πρόδρομο του διαβήτη.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, η μελέτη ήταν αρκετά μεγάλη σε διάρκεια, αποτελούνταν από 52 συμμετέχοντες και κράτησε 12 εβδομάδες.
Όμως, η περίληψη της μελέτης αναφέρει 48 συμμετέχοντες κι έτσι, σε αυτό εδώ το άρθρο αναφέρεται στους 48.
Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι μέσης ηλικίας, υπέρβαροι και είχαν υψηλή συνολική HDL και LDL χοληστερίνη. Κανείς από αυτούς δεν έπασχε από κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, έτσι όλοι θεωρούνταν υγιείς. Η μελέτη φυσικά δεν ήταν τυφλή, αφού κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με τα τρόφιμα, όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.
Στην τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη περίοδο των 12 εβδομάδων πραγματοποιήθηκε αλλαγή δίαιτας στις 6 εβδομάδες και μια περίοδος έκπλυσης 2 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο περιόδους των 6 εβδομάδων καθημερινής παρατήρησης. Έτσι, στην πραγματικότητα το πείραμα διήρκεσε 14 εβδομάδες.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: στη μία δόθηκαν κεκάκια για σνακ και στην άλλη 40 γραμμάρια αμύγδαλα, δηλαδή περίπου μια χούφτα, για 6 εβδομάδες. Στη συνέχεια, μετά από μια περίοδο έκπλυσης 2 εβδομάδων με σκοπό να εξαφανιστούν οι επιπτώσεις από τη δίαιτα των πρώτων 6 εβδομάδων, στις 2 ομάδες έγινε αλλαγή στα σνακ.
Η συνολική διατροφή ήταν η ίδια όσον αφορά τις ποσότητες των κορεσμένων λιπαρών ενώ η θερμιδική πρόσληψη μετρήθηκε σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες. Τα κεκάκια και τα αμύγδαλα είχαν το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο, κι έτσι δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα όσον αφορά τις θερμίδες.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν καθημερινά. Η δίαιτα ελέγχου σε αυτή την περίπτωση ήταν φυσικά εκείνη με τα κεκάκια, η οποία περιείχε υψηλή ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων.
Τα αποτελέσματα
Η επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Claire Berryman δήλωσε τα εξής: «Στην έρευνά μας διαπιστώθηκε ότι η αντικατάσταση των σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες με αμύγδαλα μείωσε πολλούς παράγοντες κινδύνου όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, κι επιπλέον βρέθηκε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μείωσε το λίπος στην κοιλιά. Η επιλογή αμυγδάλων ως σνακ μπορεί να αποτελέσει έναν απλό τρόπο για την καταπολέμηση των μεταβολικών και καρδιαγγειακών ασθενειών».
Στη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ανακαλύφθηκε ότι παρ’ όλο που το σωματικό βάρος παρέμεινε σχεδόν ίδιο και με τα 2 είδη σνακ, όσοι κατανάλωναν αμύγδαλα εμφάνισαν μειωμένο δείκτη συνολικής κοιλιακής μάζας και δείκτη κοιλιακής λιπώδους μάζας καθώς και μικρότερη περίμετρο μέσης σε σχέση με όσους κατανάλωναν κεκάκια.
Το αυξημένο λίπος στην κοιλιά και η μεγάλη περίμετρος μέσης θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου.
Το κοιλιακό λίπος είναι σπλαχνικό λίπος, το οποίο στην πραγματικότητα λειτουργεί σχεδόν σαν ένα όργανο του σώματος εκκρίνοντας διάφορες χημικές ουσίες στην κυκλοφορία του αίματος.
Το σπλαχνικό λίπος περιβάλλει τα όργανα στη στομαχική κοιλότητα και παράγει ορμόνες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, να μειώσουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.
Η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη δημιουργεί αντίσταση σε αυτή εκεί όπου η παγκρεατική ορμόνη που παράγει ινσουλίνη είναι επαρκής. Τα μυϊκά και ηπατικά κύτταρα όμως δεν ανταποκρίνονται επαρκώς με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (δηλαδή, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα οδηγεί σε μεταβολικές διαταραχές και διαβήτη).
Στη μελέτη βρέθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 40 γραμμαρίων αμυγδάλων αντί γλυκών για 6 εβδομάδες βελτίωσε την LDL / HDL χοληστερίνη και μείωσε την απολιποπρωτεΐνη Β περισσότερο από τη διατροφή ελέγχου, η οποία αύξησε τη C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, έναν δείκτη φλεγμονής. Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση σε αυτόν τον δείκτη στην ομάδα που κατανάλωσε αμύγδαλα.
Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, όλο και περισσότεροι καρδιολόγοι συνειδητοποιούν ότι η φλεγμονή στις αρτηρίες αποτελεί την πηγή των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Σε άλλες μελέτες έχουν διαπιστωθεί τα πλεονεκτήματα των αμυγδάλων για την υγεία, αλλά αυτή που αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο ήταν η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Σε μια προηγούμενη μεγάλη επιδημιολογική βρετανική μελέτη διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν παρόμοια οφέλη για την υγεία από όλα τα είδη ξηρών καρπών.

Ευγένιος Τριβιζάς “Η εκπαίδευση, αντί να εμπνέει και να χαρίζει δημιουργικά φτερά, συνθλίβει και καταθλίβει με τη συσσώρευση γνώσεων το παιδί” Διαβάστε περισσότερα: Ευγένιος Τριβιζάς “Η εκπαίδευση, αντί να εμπνέει και να χαρίζει δημιουργικά φτερά, συνθλίβει και καταθλίβει με τη συσσώρευση γνώσεων το παιδί”

Διευκρινίσεις για την παραχώρηση παραλίας στους δήμους δίνει το ΥΠΟΙΚ (εγκύκλιος)

Διευκρινίσεις για τη διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για εκμετάλλευση από τους δήμους, έδωσε το υπουργείο οικονομικών με εγκύκλιο.
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι από την 1η Ιουνίου εκάστου έτους, οι συμβάσεις απευθείας παραχώρησης θα συνάπτονται μόνο από τον Προϊστάμενο των Περιφερειακών Δ/νσεων Δημόσιας Περιουσίας ή από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας και τους ενδιαφερόμενους, με το αντάλλαγμα 50% υπέρ του Δημοσίου και 50% υπέρ του οικείου Δήμου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι από την 1η Ιουνίου εκάστου έτους, η διαδικασία δημοπρασίας θα διενεργείται από τον Προϊστάμενο των Περιφερειακών Διευθύνσεων Δημόσιας Περιουσίας ή από τον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του Αυτοτελούς Γραφείου Δημόσιας Περιουσίας, εξαιρουμένων των δημοπρασιών που έχουν ήδη προκηρυχτεί μέχρι την 31η Μαΐου εκάστου έτους παραχώρησης της παρούσας, οι οποίες ολοκληρώνονται από το Δήμο.
Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τις περιφέρειες και του υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης να ενημερώσουν σχετικά τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού της αρμοδιότητας τους, με την επισήμανση να αποσταλούν πίσω καταστάσεις το ταχύτερο δυνατό και όχι πέραν του 10ημέρου, για τις περιπτώσεις των άνευ δημοπρασίας μισθώσεων για τις οποίες δεν έχει συναφθεί μισθωτήριο μέχρι 31-05-2015 από τον ΟΤΑ ώστε να ολοκληρωθούν οι μισθώσεις από τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια εσόδων.

Φορολογικές δηλώσεις 2015: Πώς μισό ευρώ βγάζει φόρο… 2000 ευρώ!

Δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους φορολογούμενους θεωρούσαν ότι έχουν γλιτώσει από τα τεκμήρια επιφυλάσσει η συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.
Παρ’ ότι πρόσφατα ψηφίστηκε διάταξη στη Βουλή η οποία προβλέπει ότι δεν ενεργοποιείται η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης (3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο) στην περίπτωση όπου ο φορολογούμενος έχει μόνο εισοδήματα από τόκους ή ενοίκια, δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη ακύρωσης των τεκμηρίων αυτοκινήτων ή ακινήτων.
Ετσι, εισόδημα μόνο πέντε λεπτών από τόκους καταθέσεων, αλλά με παράλληλη ύπαρξη ενός σπιτιού ή ενός αυτοκινήτου, αποδεικνύονται σύμφωνα με λογιστές αρκετά για να φέρουν την καταστροφή.
Το παρακάτω παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό:
Έστω φορολογούμενος ο οποίος το 2014 είχε εισόδημα από τόκους 0,57 ευρώ και εισόδημα από εισπραχθέντα ενοίκια 3.600 ευρώ. Ο φορολογούμενος έχει ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών και ένα αυτοκίνητο δεκαετίας.
Το συνολικό πραγματικό εισόδημα του φορολογούμενου αυτού ανέρχεται σε 3.600 ευρώ.
Ο υπολογισμός του εισοδήματος του θα υπολογιστεί αθροιστικά με τα εξής τεκμήρια: ελάχιστη δαπάνη διαβίωσης 3.000 ευρώ (μετράει καθώς ενεργοποιούνται τα τεκμήρια), κατοικίας 2.000 ευρώ (50 τ.μ. Χ 40 ευρώ ανά τ.μ.), αυτοκινήτου, 2.600 ευρώ = 7.600 ευρώ.
Οπότε η πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος που θα προκύψει θα είναι 3.999 ευρώ (7.600 – 3.600,57 = 3.999,43).
Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει ως εξής:
* Το εισόδημα των 3.600 ευρώ από ενοίκια θα φορολογηθεί αυτοτελώς με 11% οπότε ο φόρος που αναλογεί σ’ αυτό θα ανέλθει σε 396 ευρώ (3.600 Χ 11% = 396).
* Η διαφορά τεκμαρτού εισοδήματος (3.999 ευρώ) θα φορολογηθεί με 26% και προκαταβολή 55% οπότε ο φόρος που αναλογεί φθάνει τα 1610,92 ευρώ.
* Το εισόδημα των 0,57 ευρώ από τους τόκους έχει ήδη φορολογηθεί
Συνολικός φόρος 2.007 ευρώ!
Πηγή: Euro2Day.gr

Πόσο χρόνο θέλει το ανθρώπινο σώμα να επανέλθει μετά το τελευταίο τσιγάρο; Οι αλλαγές σε αριθμούς

Τα λάθη που κάνετε με το αντηλιακό

Το αντηλιακό δεν είναι πολυτέλεια αλλά τρόπος ζωής αφού ο ήλιος δεν αστείεται.
Δείτε μήπως το φοράτε λάθος!
 
Λίγο πολύ λίγο
Οι περισσότεροι έχουν τη τάση να κάθονται όλη την ημέρα στον ήλιο χωρίς να βάζουν την ποσότητα που απαιτείται ώστε να προστατευθούν από τον ήλιο.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν  ότι πρέπει να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες.
Παλιά αντηλιακά
Οι περισσότεροι έχουν τη τάση να χρησιμοποιούν παλιά αντηλιακό.  Σύμφωνα με τα νέα στάνταρ τα αντηλιακά έχουν ισχύ μόνο για ένα χρόνο.
 
Μόνο στην παραλία
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν και βάζουν αντιηλιακό μόλις φτάνουν στην παραλία. Αυτό είναι λάθος επισημαίνει ο Jeannette Graf, MD, βοηθός κλινικός καθηγητής της δερματολογίας στο Mount Sinai Medical Center στη Νέα Υόρκη αφού επιβάλλεται "να το εφαρμόσετε το αντιηλιακό σας 30 λεπτά πριν από την έκθεση." Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε τις πιθανότητες να υποστείτε  κάποιες βλάβες από την έκθεση σας στην υπεριώδη ακτινοβολία.
 
Μην ξεχνάτε  τα παιδιά
 
Οι ειδικοί αναφέρουν κατηγορηματικά ότι από 6 μηνών και πάνω πρέπει τα παιδιά  να φορούν αντηλιακό.
 
Και με τα χείλη τι γίνεται
Ακριβώς όπως και η υπόλοιπη επιδερμίδα σας, έτσι και τα χείλη είναι ευάλωτα σε υπεριώδη ακτινοβολία, γι 'αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντηλιακό στο στόμα σας, Δρ Graf 
Δοκιμάστε ένα lip balm με SPF, το οποίο είναι παχύτερο έτσι ώστε να παραμένει για περισσότερες ώρες.
 

Η μάχη του ΦΠΑ - Όλα τα σενάρια και ποιές οι επιπτώσεις στην τσέπη των ελληνικών νοικοκυριών

- Eάν περάσει η πρόταση του ΦΠΑ από τους δανειστές θα υπάρξουν σοβαρές επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά
- Το κόστος από ενδεχόμενη κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή θα ανέρχεται στα 528 εκατ. ευρώ
- Η κυβέρνηση επιμένει βασικά ήδη όπως γάλα, ψωμί και ορισμένα άλλα να πάνε στον συντελεστή 7%
- Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν δέχεται να να μεταφερθεί στο 23% η ενέργεια, γιατί θα σημανει αυξήσεις σε τιμολόγια και στο κόστος των επιχειρήσεων

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών στο μέτωπο του ΦΠΑ μετά την πρόταση των τελευταίων για την καθιέρωση μόνο δύο συντελεστών 11% και 23% που οδηγεί σε επιβαρύνσεις για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών.

Η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η καθιέρωση τριών συντελεστών 7% στον οποίο θα ενταχθούν τα φάρμακα, βασικά τρόφιμα και κάποια άλλα είδη πρώτης ανάγκης, 14% στον οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνεται και η ενέργεια και 22% για τον υψηλό συντελεστή.

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τις αλλαγές στον ΦΠΑ που χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- η πρόταση των δανειστών για την κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή που σήμερα ανέρχεται στο 6,5% και από την ελληνική πλευρά προτείνεται να ανέλθει στο 7%. Στον υπερμειωμένο συντελεστή εντάσσονται σήμερα τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, τα φάρμακα και τα εμβόλια τα ξενοδοχεία κ.α.

Τυχόν κατάργησή του θα σημάνει αυτόματα αυξήσεις τιμών σε όλα τα αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι βασικά για τους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι το κόστος που θα προκαλούνταν από ενδεχόμενη κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή υπολογίζεται σε 528 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την απώλεια εσόδων που προκαλεί σε ετήσια βάση σήμερα στον προϋπολογισμό

- η πρόταση από την πλευρά των θεσμών για μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13% που είναι σήμερα στο ανώτερο συντελεστή 23%. Η πρόταση αυτή συναντά ισχυρές αντιδράσεις από την ελληνική κυβέρνηση που αντιπροτείνει την παραμονή της ενέργειας στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ

- ο συντελεστής στον οποίο θα ενταχθούν τα τρόφιμα. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή 7% κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης όπως γάλα, ψωμί και ορισμένα άλλα, και ο μεγάλος όγκος των τροφίμων να παραμείνει όπως και σήμερα στον χαμηλό συντελεστή που με βάση την ελληνική πρόταση θα ανέλθει στο 14% από 13% σήμερα

- το καθεστώς το οποίο θα ισχύσει τελικά για τα νησιά του Αιγίου. Οι δανειστές προτείνουν την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στις περιοχές αυτές. Ένα από τα μέτρα που συζητούνται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η επιστροφή του επιπλέον φόρου που θα προκύψει από ενδεχόμενη κατάργηση στους επαγγελματίες που θα εκδίδουν αποδείξεις.

Αναρτώνται σήμερα στο Taxis οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των δανείων

Εντός της ημέρας αναμένεται να αναρτήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στο Taxis τις δαπάνες των φορολογούμενων για την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων και πιστωτικών καρτών. Παράλληλα, και προς διευκόλυνση των φορολογουμένων η ΓΓΔΕ θα ενημερώσει τον σχετικό πίνακα που είναι αναρτημένοι οι τόκοι καταθέσεων, με την επισήμανση του πρώτου δικαιούχου για κάθε λογαριασμό.
Οι δαπάνες των φορολογούμενων για την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων και πιστωτικών καρτών θα εμφανισθούν στους κωδικούς 727-728 του Ε1.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το in.gr, οι φορολογούμενοι θα δουν προσυμπληρωμένο το ποσό της ετήσιας δαπάνης που κατέβαλαν το έτος 2014 για την τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων και πιστώσεων γενικά. Επίσης, θα δουν προσυμπληρωμένο το ποσό που κατέβαλαν για την τοκοχρεολυτική απόσβεση των χρεώσεων των πιστωτικών καρτών, αλλά και τα ποσά τόκων υπερημερίας.
Σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τις τοκοχρεωλυτικές δαπάνες για την απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής που πραγματοποίησαν εντός του 2014. Η δαπάνη αυτή αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης, δηλαδή προστίθεται στις συνολικές τεκμαρτές δαπάνες των φορολογούμενων και εφόσον το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το πραγματικό τότε φορολογούνται βάση του τεκμαρτού και πληρώνουν αυξημένο φόρο εισοδήματος.

Σε ισχύ από σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Ρύθμιση για την προϋπηρεσία στην Ειδική Αγωγή

Δεν θα προσμετράται στους πίνακες Γενικής Αγωγής η προϋπηρεσία δασκάλων και νηπιαγωγών που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και σεμιναρίων στην Ειδική Αγωγή και εργάζονται ως αναπληρωτές  στην Ειδική Εκπαίδευση σύμφωνα με ρύθμιση που όπως ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Παιδείας θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο. 
Σημειώνουμε ότι  στον πίνακα αναπληρωτών νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής συμπεριλαμβάνονται  257 νηπιαγωγοί κάτοχοι μεταπτυχιακού και 352 κάτοχοι σεμιναρίων.  Στους ΠΕ70.50 κάτοχοι μεταπτυχιακού είναι 205 δάσκαλοι και σεμιναρίων 17.
Η παραπάνω ρύθμιση συνδέεται όπως φαίνεται με το άνοιγμα των πινάκων. Πιθανόν η  προϋπηρεσία που αποκτήθηκε από το σχολικό έτος 2010-11 και έπειτα, εφόσον προσφέρθηκε σε δομές της Ειδικής Αγωγής, να προσμετρηθεί για τις ειδικότητες ΠΕ60.50, ΠΕ70.50 στον πίνακα της Ειδικής και όχι σε αυτόν της Γενικής Εκπαίδευσης.
Αν βέβαια κάποιος έχει κληθεί να εργαστεί στις δομές της Ειδικής Αγωγής από τον πίνακα της Γενικής Εκπαίδευσης θα προσμετρηθεί η προϋπηρεσία του στον οικείο πίνακα.
Επίσης πληροφορούμαστε ότι αναμένεται να υπάρξει μέριμνα για εκπαιδευτικούς με προβλήματα υγείας όπως μεσογειακή αναιμία, σκλήρυνση κατά πλάκας.
Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω αφορούν τον πίνακα αναπληρωτών και όχι τον πίνακα διορισμών όπου εκεί τα μόρια προϋπηρεσίας θα προσμετρούνται κανονικά και θα αθροίζονται σε αυτά της Γενικής Εκπαίδευσης.

Καλόγηρος Βασίλειος

Πράσινο σαπούνι, το καλύτερο σαμπουάν

Το πράσινο σαπούνι, καθαρίζει τα μαλλιά και χαρίζει λάμψη και απαλότητα.

Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται φυσικά συστατικά και έλαια, είναι μια τέλεια πηγή θρέψης και ενδυνάμωσης τόσο για την τρίχα όσο και για το δέρμα του κεφαλιού. Επιπλέον, καθώς είναι τόσο απαλό ενδείκνυται ακόμη και για τα πιο ευαίσθητα δέρματα ή για ειδικές περιπτώσεις που χρειάζεται συγκεκριμένη, απαλή φροντίδα.

Για να το χρησιμοποιήσεις σαν σαμπουάν, μπορείς να αναζητήσεις πράσινο σαπούνι σε υγρή μορφή ή απλά να κάνεις πλούσιο αφρό στα χέρια σου με τη μπάρα και να το περάσεις από τα μαλλιά σου. Εκείνο που πρέπει να θυμάσαι είναι να βάλεις μια μάσκα ή ένα καλό κοντίσιονερ μετά τη χρήση του για να ενυδατώσεις καλά την τρίχα.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Και μόνο το όνομα Κωνσταντίνος ν' ακουσθεί, συγκινεί κάθε χριστιανική καρδιά, όχι μόνο σήμερα αλλά από πολλά χρόνια πριν, διό­τι συνδέεται με τους θρύλους της φυλής, ότι "πάλι με χρόνια με και­ρούς πάλι δικά μας θάναι". Συγκινεί, διότι ο πρώτος που έφερε το όνομα ο Κωνσταντίνος ο Α' ο Μέγας, υπήρξε όχι μόνο ένας από τους μεγαλύτερους άνδρες της παγκόσμιας ιστορίας αλλά κάτι παραπά­νω. Υπήρξε Άγιος.
Κι όταν ακούσουν την λέξη Άγιος, αρχίζουν να διαμαρτύρονται οι κράχτες της αθεΐας και της απιστίας. Είναι Άγιος; Στρατηγός, ναι είναι, Βασιλιάς και Αυτοκράτορας ναι. Μέγας ναι είναι, αλλά Άγιος; Όχι, δεν είναι Άγιος λένε. Γιατί δεν είναι Άγιος; Διότι, λέ­νε, ότι ο Μ. Κωνσταντίνος έκανε εγκλήματα, ότι σκότωσε τον γιο του τον Κρίσπο, ότι σκότωσε την δεύτερη γυναίκα του την Φαύστα, και συνεπώς δεν πρέπει να ονομάζεται Άγιος.*
 
        Τί έχουμε ν' απαντήσουμε σ' αυτούς, που πολεμούν τον Μ. Κωνσταντίνο, μόνο και μόνο επειδή υπήρξε Χριστιανός; Αν δεν ήταν Χριστιανός, αλλ' ήταν ειδωλολάτρης, όπως ο Ιουλιανός ο παραβά­της, που πρόδωσε την Εκκλησία, τότε θα τον δόξαζαν. Ενώ ο Κωνσταντίνος, που υποστήριξε την πίστη την Ορθόδοξη και έθεσε γερά θεμέλια, μισείται και συκοφαντείται από τους εχθρούς του Χριστού.
Απαντάμε: Λησμονούν ή αγνοούν αυτοί, ότι στην πίστη μας υπάρ­χει ένα μεγάλο πράγμα, που λέγεται: Μετάνοια. Ένα δάκρυ του αμαρτωλού ο,τιδήποτε κι αν έχει διαπράξει, ένα δάκρυ στο μυστήριο της Εξομολόγησης συγχωρεί όλα τα αμαρτήματα. Αν δεν υπήρχε η μετάνοια, άδειος θα ήταν ο Παράδεισος, δεν θα είχαμε εορτολόγιο, δεν θα είχαμε Αγίους, διότι δεν υπάρχει άγιος που δεν έκλαψε και δεν μετανόησε για τα αμαρτήματά του. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τον Παράδεισο, αγαπητοί, παρά μόνο η θύρα της μετανοίας. Και ο αγ. Κωνσταντίνος δεν γεννήθηκε Άγιος, έγινε Άγιος. Διέπραξε σφάλματα, ναι, αλλά μετανόησε. Μην ξεχνάτε, ότι ανατράφηκε μέσα στο περιβάλλον των απανθρώπων Διοκλητιανού και Γαλέριου, κι όμως διαφωνούσε με όλους αυτούς.
Είναι Άγιος, διότι η παρουσία του μέσα στον κόσμο είναι φως Χριστού. Φως είναι η κλήση του, η οποία μοιάζει καταπληκτικά με την κλήση του απ. Παύλου γι' αυτό κι αναφέρεται στο Απολυτίκιό του. Όπως ο απ. Παύλος κλήθηκε από τον Χριστό δι' οράματος όταν βάδιζε την οδό της Δαμασκού και είδε φως υπέρλαμπρο και άκουσε φωνή: Σαούλ-Σαούλ τί με διώκεις; Έτσι και τον άγιο Κωνσταντίνο τον εκάλεσε δι' οράματος. Οράματος ιστορικού που αναφέρουν οι σύγχρονοί του ιστορικοί1. Ποιό είναι το όραμα; Όταν έφθασε έξω από την Ρώμη την 28η Οκτωβρίου του έτους 312 και ο στρατός του αντιπάλου του ήταν τριπλάσιος και η ήττα του Μεγάλου Κωνσταντίνου ήταν βεβαία, εκεί όπως καθόταν στενοχωρημένος, είδε μέρα μεση­μέρι σημείο μέγα: Είδε τα άστρα του ουρανού να σχηματίζουν Σταυ­ρό, και κάτω από τον Σταυρό είδε σύνθημα: «Εν Τούτω Νίκα» (In hoc vinca). Και από την ώρα εκείνη πείσθηκε πως το μέλλον της ανθρωπότητας ανήκει στο Χριστό. Τότε θέσπισε το λάβαρο που προηγείτο της στρατειάς του και με το σήμα αυτό, το «Εν Τούτω νί­κα», νίκησε τον Μαξέντιο και εισήλθε στη Ρώμη και διεκήρυξε σε όλη την πόλη, ότι η νίκη αυτή δεν ανήκει στις λεγεώνες του αλλά ανήκει στον Τίμιο Σταυρό.
Φως είναι τα Διατάγματά του. Το πρώτο διάταγμα τον Φεβρουά­ριο του 313 ήταν να σταματήσει τους διωγμούς. Για φανταστείτε, 300 χρόνια κράτησε ο διωγμός εναντίον των Χριστιανών. Απαγορευόταν να είναι κάποιος Χριστιανός. Και μόνον η λέξη Χριστιανός ήταν αιτία καταδίκης, δεν εξέταζαν τίποτε άλλο, είσαι Χριστιανός; Τελεί­ωσε, δήμευση περιουσίας, μαρτύρια αφάνταστα, φρικτά βασανιστή­ρια. Πόσοι μάρτυρες; 12 εκατομμύρια μάρτυρες. Για 300 χρόνια παρακαλούσαν οι χριστιανοί: Κύριε, δος μας ειρήνη, και έδωσε, και η ειρήνη ήρθε στον κόσμο μέσω του εκλεκτού οργάνου της θείας Προνοίας2, ο οποίος ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Πώς λοιπόν να μην τον τιμήσουμε; Και μόνο για το διάταγμα αυτό που υπέγραψε με τα άγια του χέρια, έπρεπε να τον τιμήσουμε. Φως ακόμη είναι η ευγένεια της ψυχής του και η αμνησικακία του. Λένε, πως κάποτε εχθροί του ειδωλολάτρες, αποκεφάλισαν ένα άγαλ­μά του. Όταν του το κατήγγειλαν σήκωσε τα χέρια του, έπιασε το κεφάλι του και είπε, εδώ είναι το κεφάλι μου, δεν μου λείπει τίποτα, μη τους τιμωρήσετε. Άλλοτε έλεγε: εάν δω ένα κληρικό να αμαρτάνει, εγώ θα τον σκεπάσω με την χλαμύδα μου για να μη βλέπουν οι άνθρωποι τα αμαρτήματά του και αυτό δείχνει τον πόθο του για την Εκκλησία ώστε να μην υπάρχουν σκάνδαλα.
Κατήργησε την λατρευτική προσκύνηση του εκάστοτε Ρωμαίου αυτοκράτορα, ο οποίος εθεωρείτο και ελατρεύετο ως ο επί γης Θεός.
Φως ακόμη είναι η Νομοθεσία του. Για πρώτη φορά παρουσιάσθη­κε νομοθεσία χριστιανική. Το όραμά του ήταν σπάνιο, τί όραμα; Να φτιάξει κράτος χριστιανικό, παγκόσμιο και να το προσφέρει ως προσφορά - ευχαριστία στο Χριστό για να το αγιάσει και να το θεώσει, γι' αυτό και εικονίζεται κρατώντας στο χέρι του μία σφαίρα, τον κό­σμο δηλαδή. Κι όπως ο πατριάρχης Αβραάμ άκουσε τη φωνή του Θε­ού που του είπε, έξελθε εκ της χώρας σου και να εγκατασταθείς σε χώρα μακριά που θα σου δείξω (Γένεσις 12, 1), έτσι κι ο άγ. Κωνσταντίνος εξήλθε εκ της αρχαίας Ρώμης, της πόλης του εγκλήματος της βαμμένης με τα αίματα των αθώων Χριστιανών και έχτισε νέα Ρώμη στον Βόσπορο, που αργότερα, μετά την αγία Κοίμησή του αξίως και δικαίως ονομάσθηκε Κωνσταντινούπολις. Και από εκεί έλαβε μέτρα που απέβλεπαν στην ανύψωση της πνευματικής στάθμης και τον αγιασμό του λαού.
Ποιά μέτρα; Έκλεισε όλα τα νυχτερινά κέντρα διαφθοράς. Υ­πήρχαν κέντρα που μαζευόντουσαν γυναίκες κάτω από την προστα­σία των αισχρών θεοτήτων, κέντρα της Αφροδίτης, κέντρα του Βάκ­χου, τα έκλεισε όλα. Έκλεισε τα μαντεία, κατήργησε τους μάγους που εκμεταλεύοντο τον λαό και τον απατούσαν. Απαγόρευσε την βλαστήμια. Όλα τα συγχωρώ είπε, ένα όμως δεν το συγχωρώ, την βλαστήμια. Όποιος βλαστημήσει το όνομα του Χριστού, αυτός αμέσως θα συλλαμβάνεται και θα εξορίζεται.
Ετίμησε με διάταγμα την Κυριακή ημέρα. Την ανακήρυξε ημέρα λαμπρή και μεγάλη, απαγόρευσε να υπάρχουν καταστήματα ανοιχτά. Ιπποδρόμια, κέντρα διασκέδασης κλειστά, αργία τα πάντα.
Υποστήριξε τους μικροκτηματίες, τους εργάτες, έλαβε μέτρα κα­τά της τοκογλυφίας και κάθε αδικίας, ήταν ο πρώτος που υποστήριξε τα ανθρώπινα δικαιώματα, προστάτεψε τις χήρες και τα ορφανά, έδειξε ειδικό ενδιαφέρον για την κοινωνική πρόνοια.
Προστάτεψε την Ορθόδοξη Πίστη. Κι όταν παρουσιάσθηκε ο αιρεσιάρχης Άρειος και άνοιξε το βρωμερό του στόμα εναντίον του Κυ­ρίου μας Ιησού Χριστού, για να πει, ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός αληθινός ομοούσιος με τον Πατέρα, τότε ο άγ. Κωνσταντίνος έδωσε εντολή να συγκληθεί η Α' Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Βιθυνίας για να συντάξουν το Πιστεύω, και παρουσιάσθηκε και ο ίδιος εκεί στην συνέλευση των Ιεραρχών, όχι ως Αυτοκράτωρ - Πλανητάρ­χης Ανατολής και Δύσης, με εγωισμό, αλλά με ταπείνωση και ασπα­ζόταν τα χέρια των Αγίων Αρχιερέων πολλοί των οποίων είχαν πά­νω στα σώματά τους νωπά τα στίγματα του μαρτυρίου. Ερωτηθείς για το θέμα, μη γνωρίζοντας όμως θεολογία είπε το εξής ωραίο: Σέβο­μαι αυτό που δεν γνωρίζω.
Ενίσχυσε τις ιεραποστολές, επί των ημερών του οι Αρμένιοι έγι­ναν χριστιανοί, οι Ίβηρες επίσης, το φως του Χριστού έφθασε μέχρι την Ινδία.
Με εντολή του βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός και χτίστηκαν οι πρώτοι Ναοί στα Ιεροσόλυμα.
Υπήρξε ιδρυτής και θεμελιωτής μιας Αυτοκρατορίας Χριστια­νικής που κράτησε χίλια εκατό χρόνια.
Τέλος, αγαπητοί, όταν κατάλαβε πως πλησιάζει το επίγειο τέλος του, ενώπιον μιας ομηγύρεως Επισκόπων εξομολογήθηκε τα αμαρτήματά του και έκλαψε, και μετά βαπτίσθηκε σε ηλικία περίπου 63 ετών και δεν φόρεσε πια την αυτοκρατορική χλαμύδα, τα βασιλικά και λαμπρά ενδύ­ματα, αλλά μόνο την λευκή στολή του βαπτίσματος και ομολόγησε, πως τώρα αισθάνεται όντως Αυτοκράτωρ. Κοινώνησε τα άχραντα Μυστή­ρια, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, και αγνός και καθαρός, χαίρων και προσευχόμενος επορεύθη στην ουράνια Βασιλεία.
Αγαπητοί, κι αν ακόμη αγνοήσουμε όλα τα παραπάνω, τα κριτή­ρια της Αγιότητός του για την Εκκλησία μας είναι τα εξής δύο: α) Η θεοπτία και η Χάρις που είχε ο Άγιος, όπως προαναφέραμε και β) Η μετά θάνατον θαυματουργία του.
Είναι αλήθεια πως μετά την αγία κοίμησή του, το ιερό λείψανο ενταφιάσθηκε με βασιλικές τιμές στο νάρθηκα του Ναού των Αγίων Αποστόλων, όπου ευωδίασε και μυρόβλυσε και πολλά θαύματα ετέλεσε3. Ίσως πουν μερικοί, αυτά τα λέ­νε οι χριστιανοί δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια. Αγαπητοί, έστω και αν κάποιοι δεν πιστεύουν, τα κριτήρια της αγιότητός του είναι αυτά τα δύο και μόνον αυτά. Έτσι με την σφραγίδα του Θεού ο άγιος Κων­σταντίνος είναι Άγιος και Ισαπόστολος. Η ιστορία τον ανέδειξε Μέγα και η Εκκλησία Άγιο.

Με ευχές και αγάπη
Αρχιμ. Μελέτιος Στάθης
Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Άνω Πατησίων
και συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας επί των αιρέσεων.

* Η αλήθεια είναι η εξής: Όταν ο Μ. Κωνσταντίνος ήταν Καίσαρας στη Δύση, η Ρώμη ανέ­δειξε Αυτοκράτορα τον σκληρό και χριστιανομάχο Μαξέντιο, ο οποίος για να καλύψει τα δυτι­κά του νώτα, επειδή φοβόταν τον Κωνσταντίνο, τον ανάγκασε να χωρίσει την σύζυγό του Μινερβίνα και να νυμφευθεί την Φαύστα, μια πολύ φιλόδοξη και πανούργα γυναίκα, η οποία όμως ήταν αδελφή του Μαξέντιου, για να τον ελέγχει. Αυτή βλέποντας τον πρωτότοκο γιο του Κων­σταντίνου, τον Κρίσπο, να διακρίνεται στις μάχες και να προορίζεται για διάδοχος, ήθελε με κάθε τρόπο να τον εξοντώσει, και να προωθήσει στην εξουσία τους δικούς της τρεις γιους. Συκοφάντησε λοιπόν τον Κρίσπο, ότι προσπάθησε να την βιάσει και να σκοτώσει τον πατέρα του για να πάρει την εξουσία σαν νέος Αβεσσαλώμ. Δυστυχώς η σκευωρία της Φαύστας ήταν τόσο πειστική και οι συκοφαντίες της τόσο αριστοτεχνικές, ώστε και οι στρατηγοί και ο Κωνστα­ντίνος έπεσαν στην δαιμονική παγίδα. Και επέτρεψαν σύμφωνα με τους νόμους, να θανατωθεί ο Κρίσπος. Όταν έμαθε το γεγονός η βασιλομήτωρ αγία Ελένη, η οποία βρισκόταν μακριά, έλεγξε αυστηρά τον αυτοκράτορα γιο της για την απόφαση αυτή. Ο Κωνσταντίνος διέταξε εξ αρχής εξονυχιστικές έρευνες, από τις οποίες αποκαλύφθηκε, ότι είχε πέσει θύμα της εγκλημα­τικής πλεκτάνης της συζύγου του Φαύστας και του περιβάλλοντός της. Τότε διέταξε αμέσως να θανατωθεί και αυτή. Οι δύο αυτοί φόνοι προσώπων της οικογενείας του συγκλόνισαν τον Κων­σταντίνο, ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του αναστέναζε και θρηνούσε γι' αυτό και ζητούσε να τον συγχωρήσει ο Θεός. Ακόμη για να δείξει δημόσια την μετάνοιά του έστησε τον ανδριά­ντα του Κρίσπου με την επιγραφή: «Τω ηδικημένω υιώ μου».


1. Λακτάντιος (De mort pers., 44), Ευσέβιος (Εκκλ. Ιστ. Θ', 9.1-11, Σωκράτης (Εκκλ. Ιστ. Α', 2.5-10), Σωζόμενος (Εκκλ. Ιστ. Α' ,1) κ.ά. Βλ. Θ.Η.Ε. Τόμ. 8 σ. 14.

2. Ο άγιος Νεκτάριος στο βιβλίο του: «Αι Οικουμενικαί Σύνοδοι» γράφει, ότι ο άγ. Κωνσταντίνος και η αγία Ελένη ήταν τα χέρια της Θείας Πρόνοιας. Βλ. Π. Σωτήρχου. Ο Γενάρχης της Ρωμιοσύνης, Εκδ. Αρμός, σ. 13.

3. Μέγας συναξαριστής της Εκκλησίας Τόμος Ε' σ. 538.

Πηγή: ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ