Σάββατο, 16 Μαΐου 2015

33.000 αιτήματα για την πρόσληψη των 3.900 απολυμένων και «διαθέσιμων» – Ποιοι φορείς ζητούν προσωπικό μέσω κινητικότητας (λίστα)

Συνολικά 32.853 αιτήματα (περιλαμβανομένων των ΟΤΑ) που είχαν σταλεί ως το μεσημέρι της Παρασκευής στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου. Με βάση αυτά θα εκδοθεί ως το τέλος Μαΐου πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην οποία έχει το δικαίωμα συμμετοχής για επιλογή νέας θέσης (αντί της επαναφοράς στην παλιά τους θέση) η πλειονότητα των 3.900 απολυμένων και «διαθέσιμων» οι οποίοι υπάγονται στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου περί αποκατάστασης αδικιών της πρότερης μνημονιακής περιόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», η πολιτική ηγεσία θα περιλάβει μεγάλο αριθμό των αιτημάτων-θέσεων που επιμερίζονται ως εξής:
2.600 αιτήματα του υπουργείου Εσωτερικών (αφορούν κυρίως ΟΤΑ),
2.400 του υπουργείου Οικονομίας,
3.900 του υπουργείου Εθνικής Άμυνας,
7.000 του υπουργείου Πολιτισμού,
126 του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,
400 του υπουργείου Δικαιοσύνης, 11 του υπουργείου Εξωτερικών,
1.400 του υπουργείου Οικονομικών,
1.100 του υπουργείου Εργασίας,
7.600 του υπουργείου Υγείας και
40 των Ανεξάρτητων Αρχών.
Η πλειονότητα των 1.825 «διαθέσιμων» και των 2.103 απολυμένων θα μπορούν να δηλώσουν πού θα ήθελαν να τοποθετηθούν μέσω της πρόσκλησης για πλήρωση θέσεων με εθελοντική κινητικότητα. Μάλιστα, αυτό έχουν το δικαίωμα να το κάνουν ακόμα και αν έχουν καταθέσει ως τις 21 Μαΐου αίτηση επαναφοράς στην παλιά τους θέση. Το προσωπικό που θα επιστρέψει είτε στην παλαιά του θέση είτε σε προσωποπαγείς θέσεις, εφόσον μεταγενέστερα υποβάλει αίτηση και επιλεγεί σε θέση κινητικότητας, θα τοποθετηθεί οριστικά στην τελευταία.
Σύμφωνα με tovima.gr, το ζήτημα του ακριβούς αριθμού των θέσεων που θα προκηρυχθούν θα καθορισθεί σύντομα, αλλά, όπως επισημαινόταν από κύκλους της πολιτικής ηγεσίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι μεγάλο το πλήθος των θέσεων, με δεδομένο ότι πρόκειται για τοποθέτηση προσωπικού με προϋπολογισμένο κόστος.

Καιρός… για βουτιές: Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

Τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα ευνοεί ο καιρός σήμερα, καθώς η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.
Αραιές νεφώσεις θα εκδηλωθούν κατά περιόδους, ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης.
Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τη σημερινή ημέρα από την ΕΜΥ:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: αραιές νεφώσεις το πρωί και αργότερα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: νότιοι, νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Aνατολική Στερεά, Εύβοια, Aνατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά και νότια νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 14 έως 31 και κατά τόπους 32 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Aνατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κατά περιόδους.
Άνεμοι: νότιοι, νοτιοανατολικοί 3 με 4 και σταδιακά στα ανατολικά και νότια 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια τμήματα 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πυκνότερες.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 15 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οικογενειακά επιδόματα: Διαθέσιμη η εφαρμογή για τις αιτήσεις (αναλυτικός οδηγός)

Στο Ταμείο οι εργαζόμενοι, σε εκτροχιασμο οι προϋπολογισμοί – Πώς επηρεάζονται οι δήμοι από δικαστικές αποφάσεις

Σωρεία δικαστικών υποθέσεων τελεσιδικούν υπέρ των δημοτικών υπαλλήλων που διεκδικούσαν αναδρομικά επιδόματα, δεδουλευμένα και διαφορές αποδοχών, συνθέτουν ένα σκηνικό εκτροχιασμού δημοτικών ισολογισμών.
Συνεχόμενες δικαστικές υποθέσεις καταλήγουν στη δικαίωση δημοτικών υπαλλήλων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που διεκδικούσαν το λεγόμενο επίδομα των 176 ευρώ σε πλήθος δήμων. Αθροίζονται υπέρογκα ποσά. Χαρακτηριστικά είναι δύο παραδείγματα δήμων: Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη και Χίου. Στη μεν πρώτη περίπτωση οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν περί το 1,2 εκατ. ευρώ. Στη δε δεύτερη, οι 75 εργαζόμενοι που δικαιώθηκαν προχώρησαν στην κατάσχεση του ποσού των 526.505,69 ευρώ από τις καταθέσεις του δήμου.
Πρόκειται για χρήματα που, όπως σημειώνουν αυτοδιοικητικά στελέχη, οφείλουν να καταβάλουν οι δήμοι από τα ταμεία τους, όμως δεν έχουν προβλεφθεί αντίστοιχου ύψους δαπάνες στον προϋπολογισμό τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιρετοί, βλέποντας τους δημοτικούς προϋπολογισμούς να οδηγούνται σε εκτροχιασμό, αναμένεται να επαναφέρουν στην κυβέρνηση το αίτημά τους για την εφαρμογή ενός ταμείου αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, στο οποίο θα εντάσσονται και ποσά αντίστοιχα με των παραπάνω περιπτώσεων.
Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν υποθέσεις και άλλων δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίες εξετάζονται κατά ομάδες αντίστοιχου μεγέθους. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του δήμου Νίκαιας, πρόκειται για ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας, το οποίο αφορά περίπου 200.000 δικαιούχους, όχι μόνο εργαζόμενους σε ΟΤΑ, αλλά και γιατρούς, εκπαιδευτικούς, δικαστικούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί το συγκεκριμένο επίδομα.
Στην απόφαση του δικαστηρίου η δημοτική αρχή αντέδρασε με έφεση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να παραχωρήσει ολόκληρο το ποσό σε μία δόση και πρότεινε να πληρωθεί το επίδομα σταδιακά. Η έφεση ωστόσο απορρίφθηκε και η κατάσχεση του ποσού πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, αποφάσεις των δικαστηρίων όλων των βαθμών, ακόμα και του Αρείου Πάγου, υποχρεώνουν τους δήμους ως εργοδότες να καταβάλουν σε σχολικούς φύλακες ποσά που ανέρχονται, μαζί με τόκους υπερημερίας και δικαστικά έξοδα, σε 50.000 ευρώ κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο. Η ΚΕΔΕ απευθυνόμενη στην κυβέρνηση θυμίζει την υποχρέωσή του κεντρικού κράτους να προβεί στην κάλυψη κάθε τυχόν δαπάνης που σχετίζεται με ζητήματα αποδοχών σχολικών φυλάκων, μεταξύ άλλων αναδρομικά ποσά αποζημιώσεων και επιδομάτων των ετών 2004-2006, διεκδικούμενες αποδοχές ενόσω που βρίσκονταν στο απαράδεκτο καθεστώς διαθεσιμότητας κ.ά.
Ολα αυτά σε μια περίοδο που, αφενός μεν, οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι των δήμων έχουν καταγράψει μείωση κατά 60% συγκριτικά με προηγούμενα έτη, ενώ ταυτόχρονα είχε επιβληθεί στους ΟΤΑ η ικανοποίηση πλεονασματικών στόχων, αφετέρου δε, η χώρα έχει σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ολες οι αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ξεκινάει ο «Γολγοθάς» για φορολογουμένους και λογιστές, καθώς μόλις χθες άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σε διάστημα 45 ημερών (συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων) πρέπει να υποβληθούν 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση πρέπει το ηλεκτρονικό σύστημα να μπορεί να υποδέχεται περισσότερες από 133.000 δηλώσεις. Είναι ένα ανέφικτο εγχείρημα, δεδομένου ότι στο παρελθόν μόνο τις τελευταίες ημέρες, πριν από τη λήξη των προθεσμιών, είχε διαπιστωθεί τέτοια κινητικότητα. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, κυρίως για τους λογιστές. Και αυτό διότι θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να συμπληρώσουν τις φορολογικές δηλώσεις 6 εκατ. φυσικών προσώπων, 200.000 νομικών προσώπων, να υποβληθούν οι δηλώσεις ΦΠΑ και μάλιστα με το καινούργιο έντυπο και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα αντέξει.

Προσυμπληρωμένα

Είναι αλήθεια ότι το Taxisnet δεν μπορεί να υποδεχθεί σε καθημερινή βάση τέτοιο όγκο δεδομένων, 133.000 δηλώσεις ημερησίως. Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρακαλούσε με ανακοινώσεις της τους φορολογουμένους να υποβάλλονται οι δηλώσεις από τις 10 το βράδυ και μετά προκειμένου να μην πέσει το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, η παράταση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το πιθανότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ημερομηνία που θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του φόρου από όσους «λάβουν» χρεωστικό σημείωμα από την εφορία.

Ακόμα όμως και αυτό το χρονικό διάστημα δεν φαίνεται να επαρκεί, αναφέρουν οι λογιστές. Πάντως, όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια. Τη στιγμή που αναζητούνται χρήματα για να εξυπηρετηθούν οι εσωτερικές ανάγκες του κράτους, κυρίως μισθοί και συντάξεις.

Η φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν οι φορολογούμενοι μέσω της ειδικής εφαρμογής του Taxisnet.

Φέτος, έχουν επέλθει αρκετές αλλαγές στους κωδικούς, αλλά και στη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης η οποία έχει απλοποιηθεί, καθώς πολλά δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία όλων των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, συντάξεις και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί εμφανίζονται και φέτος προσυμπληρωμένα. Το ίδιο ισχύει για τα στοιχεία αυτοκινήτων και κατοικιών στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης. Σε πληροφοριακό πίνακα, έχουν αναρτηθεί οι τόκοι καταθέσεων και στις επόμενες ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα ενημερωθούν κατ’ αντίστοιχο τρόπο και για τα ποσά που κατέβαλαν μέσα στο 2014 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Επίσης, με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1, λαμβάνοντας υπόψη και την πιθανή εκχώρηση μισθώματος στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ με έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης είναι η 31η Ιουλίου.
Ωστόσο, λόγω της αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στο έντυπο Ε1. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

2. Ο πίνακας 4 του Ε1, που αφορά τα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, έχει αναμορφωθεί πλήρως ενσωματώνοντας τις αλλαγές που επήλθαν με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Καταγράφονται οι επτά πηγές προέλευσης των εισοδημάτων που προέρχονται από:

- Μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις.
- Εισοδήματα Αξιωματικών και Κατώτερου Πληρώματος Εμπορικού Ναυτικού.
- Αγροτική Επιχειρηματική Δραστηριότητα.
- Επιχειρηματική Δραστηριότητα.
- Μερίσματα - Τόκοι - Δικαιώματα.
- Εισόδημα από Ακίνητη Περιουσία.
- Εισόδημα από Υπεραξία Μεταβίβασης Κεφαλαίου (υπεραξία από πώληση ακινήτου).

3. Τόκοι καταθέσεων εξωτερικού. Οι κάτοικοι Ελλάδας θα περιλάβουν τους τόκους καταθέσεων που προκύπτουν από την αλλοδαπή στη δήλωσή τους και στον βαθμό που δεν τους έχουν εισαγάγει στην Ελλάδα μέσω κάποιας τράπεζας, θα πληρώσουν το φόρο 15% επί των τόκων, με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

4. Με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) τα ποσά μεταφέρονται αυτομάτως στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

5. Τα στοιχεία που αφορούν στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις, όπως και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί, θα εμφανίζονται και φέτος προσυμπληρωμένα.

6. Κατά τη συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), που για πρώτη φορά προστίθεται φέτος στο έντυπο Ε1, θα γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος ορθής συμπλήρωσης.

7. Τις επόμενες μέρες, οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόσβαση σε πίνακα πληροφοριακού χαρακτήρα μέσω του οποίου θα ενημερώνονται για όλα τα ποσά που κατέβαλαν μέσα στο 2014 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους (τοκοχρεολυτικές δόσεις).

8. Σε ειδικό πίνακα θα εμφανίζονται και φέτος οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων. Αν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους, πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε1 το μεικτό ποσό των τόκων και ο σχετικός φόρος. Το εισόδημα αυτό φορολογείται πλέον στη δήλωση και αφαιρείται ο φόρος που έχει παρακρατηθεί. Αν δεν αναφερθεί στη δήλωση, ο φορολογούμενος θεωρείται ότι έχει υποβάλει ανακριβή δήλωση. Οι καταθέτες θα κληθούν να εμφανίσουν σε ξεχωριστούς κωδικούς τους τόκους που προέρχονται από τις καταθέσεις εσωτερικού και αυτούς που προέρχονται από τις καταθέσεις εξωτερικού.

9. Οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, μετοχών, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κ.ά.) θα δηλωθούν μία προς μία αναλυτικά. Τεκμήριο που δηλώνεται ξεχωριστά αποτελεί η χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε ή η τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (αυτό ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια), ενώ φέτος θα προστεθεί κωδικός ακόμη και για τις γονικές παροχές σε χρήμα για ποσά άνω των 300 ευρώ.

Πώς θα καταλάβετε ότι «ψάρεψαν» τον κωδικό σας για το Gmail

Οι χρήστες του Gmail αποκτούν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις απόπειρες κλοπής των στοιχείων για την είσοδό τους στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιό τους. Η εταιρεία διαθέτει την εφαρμογή Password Alert αποκλειστικά στον δικό της browser, τον Chrome, με την οποία κάθε φορά που ο χρήστης εισάγει τον κωδικό για το Gmail του, σε διαφορετικό δικτυακό τόπο από αυτόν της Google, «χτυπάει συναγερμός». Αυτό δεν σημαίνει ότι το Password Alert αποτρέπει την υποκλοπή των στοιχείων εισόδου στο Gmail. Ο χρήστης όμως, γνωρίζει ότι κάποιος μόλις έκλεψε τα στοιχεία του και καλείται να τα αλλάξει αμέσως.
Αυτή η μέθοδος προφυλάσσει τον χρήστη από την χρήση του ίδιου password σε περισσότερους διαδικτυακούς λογαριασμούς -πηγή πολλών επιτυχημένων παραβιάσεων αφού εάν υποκλαπεί ο κωδικός από έναν δικτυακό τόπο και μάλιστα ο σημαντικότερος, αυτός του e-mail, μπορεί να «ξεκλειδώσει» περισσότερους λογαριασμούς του ίδιου χρήστη. Το Password Alert θα «ηχήσει» όταν ο χρήστης χρησιμοποιήσει το ίδιο password σε οποιοδήποτε άλλο δικτυακό τόπο πλην του accounts.google.com.
To Password Alert της Google είναι διαθέσιμο από τον Chrome στην διεύθυνση
https://chrome.google.com/webstore/detail/password-alert/noondiphcddnnabmjcihcjfbhfklnnep
Παρά το γεγονός ότι δεν θα το συνιστούσαμε, μπορείτε να εξαιρέσετε δικτυακούς τόπους ως ύποπτους για το λεγόμενο phishing, και να αγνοήσετε τον συναγερμό του Password Alert.

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητα των εγγράφων στο Δημόσιο – Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος

Στην εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου της γνησιότητας εγγράφων στο δημόσιο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία ζητεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η σχετική διαδικασία κρίνεται αναγκαία  μετά την κατάργηση υποβολής των επικυρωμένων αντιγράφων.
Με εγκύκλιο του ζητεί ο γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι φορείς του δημοσίου να υλοποιήσουν τα όσα προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η εγκύκλιο εκδόθηκε μετά τη διαπίστωση ότι οι περισσότεροι φορείς δεν καταχώρησαν τα αποτελέσματα των ελέγχων τους στο ειδικό πληροφορικό σύστημα, που υπάρχει προκειμένου να εξετάζεται η ορθή εφαρμογή του νόμου.
Σύμφωνα με το νόμο οι φορείς, που υποχρεούνται να αποδέχονται τα αντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων, έχουν υποχρέωση να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο ανά τρίμηνο, σε ποσοστό τουλάχιστον 5% επί των φωτοαντιγράφων που υποβάλλονται σε αυτές (άρθρο 1 του Ν. 4250/2014), προκειμένου να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, εάν διαπιστωθεί κατά τον υποχρεωτικό ή άλλο έλεγχο ότι υποβλήθηκαν αλλοιωμένα φωτοαντίγραφα, εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/86, όπως ισχύει, και που επιβάλλονται στον ενδιαφερόμενο, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται αυστηρότερα από άλλη ποινική διάταξη, η διοικητική ή άλλη πράξη, για την έκδοση της οποίας υποβλήθηκαν τα φωτοαντίγραφα αυτά, ανακαλείται αμέσως. Επιπροσθέτως, η Υπηρεσία οφείλει να διαβιβάζει άμεσα την υπόθεση στην Εισαγγελία του τόπου που αυτή εδρεύει.
Στην εγκύκλιο  ο ζητείται η άμεση ανταπόκριση όλων των υπόχρεων φορέων με την εισαγωγή των στοιχείων παρελθόντων τριμήνων και την εφαρμογή της ισχύουσας νομικής διαδικασίας.

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

ΔΟΕ ''ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ''  


Αθήνα 15/5/2015ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ

Σημαντική εξέλιξη υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής για τις μετατάξεις στο Υπουργείο Παιδείας.
                Η εισήγηση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ περιλαμβάνει τα παρακάτω:

α)  Ανάκληση όλων των μετατάξεων,  που πραγματοποιήθηκαν με βάση το Ν. 4172/2013 (άρθρο 82, παρ.11), με τη διαδικασία «ανάκλησης παράνομης διοικητικής πράξης» (η παρανομία αφορά τις ενέργειες  του Υπουργείου και όχι, φυσικά, τους εκπαιδευτικούς).
                Συνάδελφοι που είχαν μεταταχθεί επιστρέφουν στην περιοχή μετάθεσης από την οποία προέρχονταν.

β) Έχει ήδη ξεκινήσει  η σύσταση οργανικών θέσεων για οκτώ ειδικότητες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θυμίζουμε ότι αυτό αποτελούσε την κομβική θέση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

γ) Μετά τη σύσταση των θέσεων, αυτές θα διεκδικηθούν, σε πρώτη φάση, από τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και έχουν υποβάλλει αίτηση μετάθεσης.

δ) Στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να διεκδικήσουν τη μετάταξή τους στην Πρωτοβάθμια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στις θέσεις που θα απομένουν (όσον αφορά τις τρεις κοινές ειδικότητες) και στις νεοϊδρυθείσες (όσον αφορά τις υπόλοιπες πέντε ειδικότητες).

ε) Η ανάκληση αφορά όλες τις μετατάξεις (και αυτές σε διοικητικές θέσεις). Οι συνάδελφοι των οποίων οι μετατάξεις ανακαλούνται θα ανήκουν χωροταξικά μέχρι 31/8/2015 στις περιοχές όπου είναι τοποθετημένοι κατά το τρέχον σχολικό έτος. Μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί όλο το χρονοδιάγραμμα (μεταθέσεις – μετατάξεις).
Για το διάστημα της μετάταξής τους στην Πρωτοβάθμια θα μοριοδοτηθούν με τα συγκριτικά υψηλότερα μόρια (της περιοχής από την οποία προέρχονταν ή τοποθετήθηκαν).

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θεωρεί ότι η παραπάνω εισήγηση κινείται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του δικαίου αφού η διαδικασία των μετατάξεων όπως είχε γίνει  (δίχως εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης, με ορισμό επιπλέον κριτηρίων από τα προβλεπόμενα, δίχως τήρηση των αξιολογικών πινάκων…) ήταν, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, εκτός νομιμότητας και είχε ως θύματα όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (τόσο αυτούς που ήδη υπηρετούσαν στην Πρωτοβάθμια όσο και αυτούς που αναγκάστηκαν να μεταταχθούν).
                Είναι πιστεύουμε πολύ σημαντικό το ότι  η θέση του εκπαιδευτικού κινήματος πως το καλοκαίρι του 2013 δεν περίσσευε κανένας εκπαιδευτικός σε καμία θέση, δικαιώνεται. Δεν υπάρχει, πλέον, η απειλή της διαθεσιμότητας για τους συναδέλφους που τελικά θα παραμείνουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε κανένας εκπαιδευτικός από αυτούς να μη μετακινηθεί εκτός του τόπου συμφερόντων του.
                Θεωρούμε πως με την εισήγηση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση όλων των θέσεων ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από όλους σε συνθήκες νομιμότητας.

 
Από τη Δ.Ο.Ε.

Παραιτήσεις Εκπαιδευτικών Π.Ε.του αιρετού ΚΥΣΠΕ Β. Παληγιάννη

Απόδοση δεύτερης ειδικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους ΚΑΙ ΟΧΙ μέχρι 15 Οκτωβρίου κάθε έτους

Ενημέρωση αιρετού ΚΥΣΠΕ Δ.Μπράτη στο fb για τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργού με τη ΔΟΕ KAI ΟΛΜΕ για το θέμα των μετατάξεων

Σύμφωνα με ενημέρωση από το μέλος της ΔΟΕ Σταύρο Πετράκη,που είναι μέλος της επιτροπής για τις μετατάξεις,στη σημερινή συνεδρίαση το υπουργείο εισηγήθηκε την ανάκληση όλων των υποχρεωτικών μετατάξεων(3655) ,όλων των κλάδων,τη σύσταση οργανικών θέσεων και για τις 8 ειδικότητες,τη διενέργεια πρώτα των μεταθέσεων της πε και στη συνέχεια μετατάξεις εθελοντικές στα εναπομείναντα κενά.Πρόκειται για μια γενναία,σωστή και πέρα για πέρα δίκαιη απόφαση.Αυτό υποστήριζα ως αιρετός από το 2013.Τώρα ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν οι μεταθέσεις.

Η 15μελής ομάδα που θα μελετήσει το νόμο για διορισμούς, μεταθέσεις και αποσπάσεις

15 Μαϊ 2015 ΔΤ: ΕΝΑΡΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014

Δες πόσα ένσημα έχεις ηλεκτρονικά

Κατεβάστε δωρεάν 29 λεξικά!

Φαίδων Γεωργίτσης, ο «Έλληνας Τζέιμς Ντιν». Έχασε τη μεγάλη του αδελφή σε δυστύχημα και παράτησε τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για να γίνει ηθοποιός

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητα των εγγράφων στο Δημόσιο – Τι προβλέπει νέα εγκύκλιος

Στην εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου της γνησιότητας εγγράφων στο δημόσιο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία ζητεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η σχετική διαδικασία κρίνεται αναγκαία  μετά την κατάργηση υποβολής των επικυρωμένων αντιγράφων.
Με εγκύκλιο του ζητεί ο γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι φορείς του δημοσίου να υλοποιήσουν τα όσα προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η εγκύκλιο εκδόθηκε μετά τη διαπίστωση ότι οι περισσότεροι φορείς δεν καταχώρησαν τα αποτελέσματα των ελέγχων τους στο ειδικό πληροφορικό σύστημα, που υπάρχει προκειμένου να εξετάζεται η ορθή εφαρμογή του νόμου.
Σύμφωνα με το νόμο οι φορείς, που υποχρεούνται να αποδέχονται τα αντίγραφα των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων, έχουν υποχρέωση να διενεργούν δειγματοληπτικό έλεγχο ανά τρίμηνο, σε ποσοστό τουλάχιστον 5% επί των φωτοαντιγράφων που υποβάλλονται σε αυτές (άρθρο 1 του Ν. 4250/2014), προκειμένου να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, εάν διαπιστωθεί κατά τον υποχρεωτικό ή άλλο έλεγχο ότι υποβλήθηκαν αλλοιωμένα φωτοαντίγραφα, εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 1599/86, όπως ισχύει, και που επιβάλλονται στον ενδιαφερόμενο, εφόσον η πράξη δεν τιμωρείται αυστηρότερα από άλλη ποινική διάταξη, η διοικητική ή άλλη πράξη, για την έκδοση της οποίας υποβλήθηκαν τα φωτοαντίγραφα αυτά, ανακαλείται αμέσως. Επιπροσθέτως, η Υπηρεσία οφείλει να διαβιβάζει άμεσα την υπόθεση στην Εισαγγελία του τόπου που αυτή εδρεύει.
Στην εγκύκλιο  ο ζητείται η άμεση ανταπόκριση όλων των υπόχρεων φορέων με την εισαγωγή των στοιχείων παρελθόντων τριμήνων και την εφαρμογή της ισχύουσας νομικής διαδικασίας.

ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Διαδικασία επαναφοράς των εκπαιδευτικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

Το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο κάνει γνωστό ότι το προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του οποίου οι ειδικότητες κατά κλάδο και κατηγορία καταργήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167/Α/23-7-2013) και του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α) , δύναται εάν το επιθυμεί να επανέλθει στις θέσεις που κατείχε, εφόσον εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση του ανωτέρω Νόμου, ήτοι έως και την 21η Μαΐου 2015, υποβάλλει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπηρετούσε πριν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, την προβλεπόμενη από την παράγραφο 2 του άρθρου 18 (Κεφ. 4) αίτηση, στην οποία θα δηλώνει την επιθυμία του αυτή.
Για όσους Εκπαιδευτικούς αδυνατούν να προσέλθουν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπηρετούσαν πριν τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, δίνεται η δυνατότητα η αίτηση αυτή να υποβληθεί στην πλησιέστερη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία και υποχρεούται να αποστείλει αυθημερόν τις αιτήσεις αυτές στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία ανήκε ο κάθε Εκπαιδευτικός πριν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Πιο συγκεκριμένα οι Εκπαιδευτικοί που δύνανται εάν το επιθυμούν να υποβάλουν την ανωτέρω αίτηση είναι:
Α. Όσοι εξαιρέθηκαν από τη διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013 (167/Α) και του Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74/Α), ακόμα και εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάταξής τους σε προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ, ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ και ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ των Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.4 του άρθρου 82, του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167/Α/23-7-2013), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1, του άρθρου 73, του Ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170/Α/26-7-2013).
Β. Όσοι τοποθετήθηκαν σε άλλες θέσεις, δυνάμει οριστικών Πινάκων (Ανακοίνωση 6/2013 του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – ΦΕΚ 3210/Β/18-12-2013)
Γ. Όσοι περιλαμβάνονται στους τελικούς Πίνακες διάθεσης της Ανακοίνωσης 8/2013 – ΦΕΚ 3318/Β/27-12-2013 και της Ανακοίνωσης 10/2014 – ΦΕΚ 479/Β/26-02-2014) του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Δ. Οι Εκπαιδευτικοί για τους οποίους έχει παρέλθει ο χρόνος της διαθεσιμότητας χωρίς να έχει λυθεί η υπαλληλική τους σχέση.
Ε. Εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης και δεν έχουν λάβει οριστική σύνταξη.
Επισημαίνεται ότι Εκπαιδευτικοί των οποίων η υπαλληλική σχέση λύθηκε κατόπιν υποβολής αίτησης παραίτησης και υποβολής αίτησης για συνταξιοδότηση και έχουν λάβει οριστική σύνταξη δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση.
ΣΤ΄ Όσοι Εκπαιδευτικοί, αφού τέθηκαν σε διαθεσιμότητα κατόπιν κατάργησης της θέσης τους, υπηρετούν βάσει δικαστικής Απόφασης.
Οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν στην αρμοδιότητά τους Εκπαιδευτικούς, των οποίων οι κλάδοι και οι ειδικότητες καταργήθηκαν με βάση το άρθρο 82 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167/Α), καθώς και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες ανήκουν Εκπαιδευτικοί που μετατάχθησαν σύμφωνα με την Ανακοίνωση 6/2013 του τέως Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΦΕΚ 3210/Β/18-12-2013), παρακαλούνται όπως τους ενημερώσουν σχετικά ενυπόγραφα, προκειμένου οι τελευταίοι να υποβάλουν, εφόσον το επιθυμούν, την προβλεπόμενη από την παράγραφο 2 του άρθρου 18 (Κεφ.4) του Ν. 4325/2015 (ΦΕΚ 47/Α/11-5-2015) αίτηση.

Φορολογικές δηλώσεις: Άνοιξε το taxisnet – Τι αλλάζει και ποιες είναι οι παγίδες στον φόρο εισοδήματος

- Από σήμερα η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για έξι εκατομμύρια πολίτες
- Δεν έχει δοθεί παράταση και οι φορολογούμενοι έχουν μόλις 45 μέρες προθεσμία
- Νέοι κωδικοί και αλλαγές κρύβουν παγίδες που αυξάνουν το φόρο
- Προσοχή στο e-mail και τον ΑΜΚΑ που πρέπει να συμπληρώσετε

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άνοιξε η εφαρμογή του taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Δεν έχει δοθεί ακόμη παράταση. Οι φορολογούμενοι πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Προσοχή, μπαίνοντας στην εφαρμογή θα δείτε ότι πρέπει να συμπληρώσετε στη φόρμα το e-mail σας αλλά και να δηλώσετε τον ΑΜΚΑ.
Τα εισοδήματα από μισθούς και τις συντάξεις εμφανίζονται προσυμπληρωμένα.
Με τη βοήθεια ειδικού πίνακα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να βρουν και τα εισοδήματα με βάση τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
Παράλληλα εμφανίζονται τα εισοδήματα από τόκους ενώ σε λίγες ημέρες, θα ενεργοποιηθεί αντίστοιχος πίνακας και για τα δάνεια τα οποία συνιστούν τεκμήριο.
Ο φορολογούμενος μπορεί να ελέγξει, επίσης, την ορθότητα των στοιχείων των ακινήτων και των αυτοκινήτων που έχει στην κατοχή του και εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.
Οι επιτηδευματίες πριν συμπληρώσουν το Ε1 θα πρέπει να επιλέξουν και να συμπληρώσουν το Ε3 ή το Ε2, εάν εισπράττουν ενοίκια.
Στο μενού επιλογής της δήλωσης εμφανίζεται και το επίδομα τέκνων για τους φορολογούμενους που το έλαβαν από τον ΟΓΑ το 2014 με βάση το έντυπο Α21. Μετά τη συμπλήρωση και υποβολή του Ε1, οι φορογούμενοι αυτοί θα πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση για να λάβουν το επίδομα και το 2015.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων είναι η 30η Ιουνίου ενώ η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης εκπνέει στις 31 Ιουλίου.

Αν μέχρι τότε ο φορολογούμενος καταβάλλει ολόκληρο το ποσό του φόρου, τότε θα τύχει έκπτωσης 2%. Σε διαφορετική περίπτωση, η δεύτερη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τέλος Σεπτεμβρίου και η 3η έως τέλος Νοεμβρίου.

Για πρώτη φορά οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που έχουν καταβάλλει οι φορολογούμενοι στις τράπεζες για εξόφληση δανείων θα είναι προεκτυπωμένες στη δήλωση. Αλλαγές υπάρχουν και στον πίνακα 5 του βασικού εντύπου ( Ε1). Σε αυτόν θα πρέπει να αναγραφούν αναλυτικά όχι μόνο τα τεκμήρια διαβίωσης (για σπίτια, ΙΧαυτοκινήτα, πισίνες) αλλά και οι δαπάνες απόκτησης αγαθών ( όπως θα περιγράφονται στη δήλωση) προκειμένου το άθροισμα των δύο να συγκρίνεται με το εισόδημα του φορολογούμενου και αν προκύπτει διαφορά υπέρ των πρώτων να καταβάλλεται επιπλέον φόρος.

Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο δήλωσης των τόκων από καταθέσεις εξωτερικού. Οι τόκοι των καταθέσεων στις τράπεζες του εξωτερικού θα αναγράφονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1. Έτσι οι φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό απαλλάσσονται από την υποχρέωση να πάνε στις ΔΟΥ για να δηλώσουν τους τόκους και να καταβάλουν την παρακράτηση φόρου 15%

Σε ότι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο νέο έντυπο έχει καταργηθεί ο κωδικός για την αναγραφή του ποσού διατροφής αφού έχει καταργηθεί η σχετική έκπτωση. Για τον ίδιο λόγο έχει καταργηθεί και ο κωδικός για την έκπτωση φόρου από δωρεές ιατρικών μηχανημάτων. Στο εξής μόνο ιατρικές δαπάνες και νοσήλια, οι αποδείξεις δαπανών, οι δωρεές και λόγοι αναπηρίας θα μειώνουν το φόρο.

Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη από φέτος θεσπίζεται έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος ως το τέλος Ιουλίου από τους φορολογούμενους. Επίσης θεσπίζεται το αφορολόγητο του συνόλου των αποζημίωσαν των αγροτών για φυσικές καταστροφές καθώς και αφορολόγητο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Με την ίδια τροπολογία και η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό. Μ αυτήν επαναφέρεται επίσης η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με ανείσπρακτα ενοίκια να τα εκχωρούν στο δημόσιο μέσω των ΔΟΥ για να απαλλάσσονται από το φόρο για εισόδημα που δεν εισέπραξαν.

Καιρός: Θα δείξει και 30 βαθμούς το θερμόμετρο σήμερα

Οι αλλαγές στον καιρό συνεχίζονται και έτσι λίγες μέρες μετά το κρύο έρχονται και πάλι τα 30αρια αλλά και λίγη σκόνη από την Αφρική

Για σήμερα ο καιρός αναμένεται να είναι γενικά καλός με μόνο λίγες τοπικές βροχε΄ς στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος και μονό κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις..
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 13 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και σταδιακά στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 14 έως 30 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Σταδιακά θα στραφούν σε νοτίους νοτιοανατολικούς με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασια: από 12 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 15 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα βόρεια σταδιακά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 16 έως 26 βαθμούς κελσίου.

Αττική
Καιρός: γενικά αίθριος.
Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 15 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: γενικά αίθριος και μονό κατά περιόδους θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 13 έως 27 βαθμούς κελσίου.


Πρόγνωση για το Σάββατο

Καιρός: γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους που τις
Απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους πιο
Πυκνές με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης.
Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: σε μικρή άνοδο. Θα κυμανθεί σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Μέτρα με αντάλλαγμα χρήματα – Δεν βλέπει συνολική συμφωνία το ΔΝΤ – Δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος λέει ο Τόμσεν

- Μόνο μερική εκταμίευση χρηματικής βοήθειας με αντάλλαγμα μέτρα θα υπάρξει
- Υπάρχει πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου
- Συμφωνία ως τις 19 Μαϊου “βλέπει” η κυβέρνηση
- Συμφωνία σε ΦΠΑ, τα κόκκινα δάνεια, τη φορολογική διοίκηση και τις ιδιωτικοποιήσεις
- Ανοιχτά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό όπου δεν υπάρχει καμία πρόοδος σύμφωνα με το ΔΝΤ

Μόνο προβλήματα είχε να αναφέρει ο Πολ Τόμσεν κατά την ενημέρωση του ΔΝΤ που έγινε πίσω από κλειστές πόρτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν βλέπει ουσιαστική πρόοδο σε κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη διαπραγμάτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόοδος υπάρχει μόνο σε ό,τι αφορά σε διαδικαστικά ζητήματα, αλλά και πάλι εξέφρασε τον προβληματισμό του καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν έχουν απευθείας επαφή με τους υπουργούς και έτσι δεν γνωρίζουν εάν αυτά που λένε οι υπάλληλοι των υπουργείων αντικατοπτρίζουν και τις πολιτικές αποφάσεις.

Σαφής ήταν η αιχμή του και κατά του Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας πως είναι σημαντικό το ότι ο συντονισμός της διαπραγμάτευσης έχει αναληφθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Ως προς το άμεσο μέλλον ο κ. Τόμσεν φαίρεται να είπε πως δεν βλέπει συνολική συμφωνία, παρά τις προβλέψεις Δραγασάκη ότι θα υπάρξει συμφωνία ως τις 19 του μήνα, ενώ ο εκπρόσωπος του Ταμείου είπε χαρακτηριστικά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ίσως καταλήξουν με την Ελλάδα σε κάποια συμφωνία για μερική χρηματοδότηση έναντι συγκεκριμένων μέτρων.

Το ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα μέτρα φαίνεται από τα σημεία σύγκλισης που ανέφερε το Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Τόμσεν έχουν κλειδώσει η αναθεώρηση του ΦΠΑ, οι αλλαγές στη φορολογική διοίκηση και τα κόκκινα δάνεια, ενώ παραμένουν τα αγκάθια στα εργατικά και συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Όπως αναφέρει ο Μ. Ιγνατίου σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να αναφέρει τον μαγικό αριθμό. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, είπε στα μέλη του Δ.Σ., διότι δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα.

Δεν μας δίνουν στοιχεία, τόνισε. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Brussels Group και θα υπάρξει πρόοδος. Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αλλά έδωσε μία εικόνα αισιοδοξίας χωρίς να την στηρίξει σε στοιχεία, και χωρίς να πεί ότι έχει αλλάξει δραματικά η κατάσταση.

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ! Λογισμικό κλέφτης στα mail σας!

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες να προσέχουν άγνωστα mail μέσω των οποίων διεκπεραιώνονται δήθεν μεταφορές χρημάτων, ενώ στην πραγματικότητα “τραβάνε” χρήματα από λογαριασμούς.

Τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία των online υπηρεσιών, μέσω των οποίων διεκπεραιώνονται μεταφορές χρημάτων μέσω Διαδικτύου και παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα προσεγγίζονται ανυποψίαστοι χρήστες του Διαδικτύου, στους οποίους προσφέρεται εργασία ως υπάλληλοι εισπρακτικών εταιριών. Σύμφωνα με τους όρους εργασίας, οι υπάλληλοι λαμβάνουν στους προσωπικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια καταβάλλουν στους υποτιθέμενους εργοδότες τους, παρακρατώντας τη συμφωνηθείσα αμοιβή.
Ταυτόχρονα, αποστέλλονται απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) τα οποία προτρέπουν έτερους χρήστες του διαδικτύου να “κατεβάσουν” λογισμικό, που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν διαδικτυακές συναλλαγές με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Όταν τελικά εγκατασταθεί από το χρήστη το λογισμικό αυτό, υποκλέπτονται οι προσωπικοί του κωδικοί πρόσβασης στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και πραγματοποιούνται εν αγνοία του αποστολές εμβασμάτων στους προαναφερόμενους “υπαλλήλους” των εισπρακτικών εταιριών, οι οποίοι, επίσης χωρίς να γνωρίζουν την προέλευση των ποσών αυτών, αποστέλλουν τα χρηματικά ποσά στους υποτιθέμενους εργοδότες τους.
Επιπλέον, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου να μην ανταποκρίνονται και να απαντάνε σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να μην εγκαθιστούν λογισμικό που λαμβάνουν μέσω των μηνυμάτων αυτών και να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινοί, αφού οι τραπεζικοί οργανισμοί και οι οργανισμοί υπηρεσιών πληρωμής δεν προβαίνουν σε καμία από τις προαναφερόμενες πρακτικές μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

· Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88

· Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

· Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android:CYBERKID.

· Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @ cyberalertGR

Ευχάριστα νέα για περισσότερους από 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων - Πως το ΣτΕ έλυσε τον γόρδιο δεσμό με τα αυθαίρετα

- Ο νόμος προβλέπει διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων και την εξαίρεσή τους από κατεδάφιση
- Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωναν το πρόστιμο για αυθαιρεσίες, αλλά δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν
- Ο συγκεκριμένος νόμος παραμένει σε ισχύ μέχρι τουλάχιστον τον Φεβρουάριο του 2016
- Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές

Η ολομέλεια του Συμβουλίου επικρατείας έκρινε συνταγματικές τις ρυθμίσεις για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Η απόφαση αυτή δίνει τεράστια ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που μάλιστα υπολογίζονται πάνω από 1 εκατομμύριο. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν κάποια παρανομία στο σπίτι τους, είτε μία σοφίτα είτε ημιυπαίθριους χώρους και τα είχαν νομιμοποιήσει, δεν μπορούσαν να τα πουλήσουν.

Κι αυτό γιατί οι νόμοι νομιμοποίησης είτε του κ. Παπακωνσταντίνου είτε της κα Μπιρμπίλη είχαν κριθεί αντισυνταγματικοί. Έτσι πολλοί είχαν πληρώσει και αποπληρώσει το πρόστιμο για το αυθαίρετό τους, αλλά δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην πώλησή του.

Με αυτή την απόφαση όμως που ο τελευταίος νόμος των αυθαιρέτων κρίθηκε συνταγματικός, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να πουλήσουν το ακίνητό τους.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), έκρινε ότι δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη ο νόμος 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμηση, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση, κ.λπ.
Στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι από τη δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνέχισης της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές.
Όμως, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντίθετες στις Συνταγματικές διατάξεις: 1) για τη διάκριση των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), 2) το δικαίωμα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και 3) την υποχρέωση συμμόρφωση της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις (άρθρο 95 του Συντάγματος), η ευνοϊκή εκείνη διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν (νομιμοποιηθούν) τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση.
Να επισημανθεί ότι, εν τω μεταξύ, η διάταξη του άρθρου 23 του νόμου 4178/2013, αντικαστάθηκε με νέα, η οποία προβλέπει ότι παραμένουν κατεδαφιστέα τα ακίνητα που κρίθηκαν αυθαίρετα με δικαστική απόφαση.
Επίσης, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν δέχθηκαν απέρριψαν ως απαράδεκτο τον ισχυρισμό ότι ο επίμαχος νόμος για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, προσκρούει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει τρεις κάτοικοι του Αμαρουσίου που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατρούγκαλος: Έτοιμο σε ένα μήνα το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση του δημόσιου τομέα θα είναι έτοιμο σε ένα μήνα, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist, που διεξάγεται σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι στόχος της αξιολόγησης θα είναι η βελτίωση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων και δεν θα λειτουργεί ως τιμωρητικό μέτρο εναντίον τους και ανέφερε ότι έχει υπογράψει δύο μνημόνια συνεργασίας με τη Γαλλία και τη Σουηδία για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο θέμα της αξιολόγησης προσωπικού.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι προγραμματίζεται, και θα είναι έτοιμο το επόμενο διάστημα, ένα πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας και προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την επιλογή προϊσταμένων.
«Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει το κράτος με εχθρικότητα και με έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι αλλαγές, που δρομολογούνται αποσκοπούν αφενός να βελτιώσει την απόδοση της δημόσιας διοίκησης και αφετέρου να αποκατασταθεί η εικόνα της στη συνείδηση των πολιτών», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, συμπληρώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν «ψευδομεταρρυθμίσεις», διότι δεν δρομολογήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης, αλλά για να περάσουν τους ελέγχους της τρόικας.
Το πρωί σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό (MEGA) είπε ότι «είναι πιθανότερο το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας στη διαπραγμάτευση».
Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της ρήξης και στη συνέχεια δημοψηφίσματος, τόνισε ωστόσο ότι «όποιος διαπραγματεύεται πρέπει να έχει ως πιθανό ενδεχόμενο, απευκταίο αλλά πιθανό, και τη ρήξη. Σε περίπτωση που χρειαστεί να πούμε όχι στις προτάσεις των δανειστών, τονίζω ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι απλώς απευκταίο αλλά και απίθανο, θα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα στον ελληνικό λαό με δημοψήφισμα και με την πρόταση του όχι» συνέχισε.»
Μάλιστα, σημείωσε και το τι θα συμβεί στην Ελλάδα σε περίπτωση ενός όχι:
«Λέμε όχι και δοκιμάζουμε στο νέο πολιτικό περιβάλλον το οποίο θα έχει διαμορφωθεί, να βρούμε τρόπους να αντεπεξέλθουμε. Και πρέπει να ξέρετε πως πάντοτε υπάρχει τρόπος να βρούμε ρευστότητα».

180.000 αιτήσεις για επίδομα ενοικίου, κάρτα σίτισης και δωρεάν ρεύμα – Μέχρι 20 Μαΐου η προθεσμία

Από τη Δευτέρα 20 Απριλίου που ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, οι αιτήσεις για επίδομα ενοικίου, κάρτα σίτισης και δωρεάν ρεύμα έχουν φτάσει τις 180.974, εκ των οποίων ηλεκτρονικά υποβλήθηκαν οι 77.751 ενώ σε ΚΕΠ οι 103.223.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν την επιδότηση σίτισης (69.893), ακολουθούν αυτές που αφορούν το επίδομα ενοικίου (2.344) και τελευταίες είναι αυτές για την δωρεάν επανασύνδεση ρεύματος και δωρεάν παροχή ηλεκτρική ενέργειας (1.408).
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μεγάλος είναι ο αριθμός των αιτήσεων που αφορά συνδυασμό των παροχών που σχετίζονται με το ρεύμα και την επιδότηση σίτισης (51.741), ακολουθεί ο συνδυασμός που αφορά το επίδομα ενοικίου και την επιδότηση σίτισης (17.466) και τελευταίος είναι ο συνδυασμός που αφορά τις παροχές που σχετίζονται με το ρεύμα και το επίδομα ενοικίου (860). Αρκετά υψηλός είναι αριθμός που αφoρά τον συνδυασμό και των τριών παροχών (37.262).
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα του ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης τελειώνει τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2015.

Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ιθαγένειας σύμφωνα με το νομοσχέδιο

Το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α' τάξη Δημοτικού και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, και σε συνδυασμό με τη συνεχή νόμιμη διαμονή του ενός από τους γονείς του για πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή του, αποτελεί την κυριότερη καινοτομία που εισάγει το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστών του υπουργείου Εσωτερικών. Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε σήμερα το απόγευμα για διαβούλευση.

Η καινοτόμα ρύθμιση αφορά τη λεγόμενη «δεύτερη γενιά», δηλαδή τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά νόμιμων μεταναστών. Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε πενταετή νόμιμη διαμονή των δύο γονέων και κτήση της ιθαγένειας με τη γέννηση. Αυτό είχε κριθεί ανεπαρκές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και για το λόγο αυτό προστέθηκαν σωρευτικά δύο προϋποθέσεις: η παρέλευση έξι ετών μετά τη γέννηση στη χώρα, σε συνδυασμό με την εγγραφή στο Δημοτικό έπειτα από ένα χρόνο παραμονής στο νηπιαγωγείο.

Σε περίπτωση που ο γονέας ασκήσει το δικαίωμα αυτό αργότερα, τότε αυτό είναι εφικτό υπό την αίρεση ότι το παιδί παρακολουθεί το σχολείο. Με τον τρόπο αυτό εναρμονίζεται το σχέδιο νόμου με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε περίπτωση που γίνει νέα αίτηση ακύρωσης, όπως είχε γίνει και με το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, «θέλουμε τα παιδιά να αποκτούν ιθαγένεια - όσο είναι παιδιά - διότι είναι στην παιδική ηλικία που διαμορφώνεται κοινωνική συνείδηση και επομένως εθνική ταυτότητα. Τα παιδιά αυτά είναι, με την έννοια αυτή, "δικά μας" παιδιά: πάνε στο σχολείο με τα παιδιά μας, κάνουν παρέα μαζί τους, συχνά δεν ξέρουν άλλη γλώσσα, δεν ξέρουν και δεν θέλουν την πατρίδα των γονιών τους».

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις» περιέχει, επίσης, διατάξεις που αφορούν την κτήση της ιθαγένειας, όχι μόνο από τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, αλλά και για όσα έχουν απολυτήριο ελληνικού Λυκείου και είναι απόφοιτοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ, καθώς και για τα παιδιά που έχουν πάει εννιά χρόνια σε ελληνικό σχολείο (την υποχρεωτική εκπαίδευση που προβλέπει το Σύνταγμα) ή έχουν πάει Γυμνάσιο και Λύκειο. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η προηγούμενη ρύθμιση του νόμου Ραγκούση προέβλεπε έξι χρόνια σχολείο, ενώ η τωρινή ρύθμιση ουσιαστικά υπαγορεύεται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, οι δύο αυτοί τρόποι περιέχονταν και σε σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τέλος, στο νομοσχέδιο έχει συμπεριληφθεί και το περίφημο άρθρο 19, το οποίο είχε αποσυρθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, και με το οποίο παρέχεται προστασία στα θύματα ρατσιστικής βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στο υπουργείο με όλα τα πολιτικά κόμματα, και για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου αναμένει ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου. Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://www.opengov.gr/ypes/?p=2634

Καλύπτει το χώμα με εφημερίδες και μετά το βρέχει με το λάστιχο. Το αποτέλεσμα; Αν έχετε κήπο ΠΡΕΠΕΙ να το δείτε.

Φρανκ Σινάτρα. Ένας καλλιτέχνης για όλες τις δουλειές. Άνθρωπος της μαφίας και ο κούριερ της CIA, όπως αποκαλύπτει η κόρη του

Πώς θα καταλάβεις αν πάσχεις από αυχενικό σύνδρομο;

Το αυχενικό σύνδρομο αφορά συμπτώματα της περιοχής του αυχένα και των ώμων, της ωμοπλάτης και του άνω κορμού.
Συνήθως εκδηλώνεται με πόνο στον αυχένα, κεφαλαλγίες, πόνους στον ώμο, στο βραχίονα ή και στο χέρι, δυσκολία στην κίνηση του αυχένα, περιορισμένα αντανακλαστικά στα άνω και στα κάτω άκρα, μουδιάσματα στα άκρα.
Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυχενικό σύνδρομο, μπορεί να είναι ποικίλα.
Αναφέρουμε μερικά από αυτά:
-Κακή στάση του σώματος, ψύξη κλπ. που μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς στους μυς της περιοχής του αυχένα
-Εάν ο ασθενής πάσχει ήδη από μεσοσπονδύλια κήλη- δισκοπάθεια
-Εάν υφίσταται αρθρίτιδα των αυχενικών σπονδύλων
-Οι δισκοπάθειες των αυχενικών μεσοσπονδυλίων δίσκων
Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όταν γίνει η διάγνωση, αρχικά μπορεί η θεραπεία που θα προταθεί να είναι πολύ απλή. Χορηγούνται παυσίπονα (παρακεταμόλη), αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, όταν τα συμπτώματα είναι ήπιας μορφής. Σε οξεία φάση, πολύ συχνά ο γιατρός συνιστά το μαλακό αυχενικό κολάρο, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι η χρήση του δεν θα πρέπει να παρατείνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Η κινητοποίηση του αυχένα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τις πρώτες ημέρες της υποχώρησης των συμπτωμάτων, ώστε να διατηρηθούν οι μύες σε καλή κατάσταση. Οι ειδικοί συνιστούν συγκεκριμένες ασκήσεις, τις οποίες ο ασθενής θα επαναλαμβάνει μόνος του.
Τέλος, υπάρχουν και ορισμένα άλλα θεραπευτικά μέσα, όπως τα ρεύματα ηλεκτροθεραπείας και τα διακοπτόμενα μαγνητικά πεδία, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι καταπραΰνουν τον πόνο. Πολλοί ασθενείς κατευθύνονται στο βελονισμό, ως εναλλακτική θεραπεία, ο οποίος έχει αναδείξει αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στον ύπνο, κατά τον οποίο το μαξιλάρι και το στρώμα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να ανακουφίζουν ανατομικά τον ασθενή. Στην οξεία φάση αρκετά καλά δρουν και τα θερμά επιθέματα.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αποτύχουν οι παραπάνω θεραπείες και τα συμπτώματα επιμένουν για μήνες, ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.
Πηγή: iatronet

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Με σειρήνες, ανατινάξεις και προειδοποιήσεις ξεκινάει η διάνοιξη της Κλάκοβας

Με σειρήνες, ανατινάξεις και προειδοποιήσεις ξεκινά η διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας, στην Ιόνια Οδό. Η κατασκευάστρια εταιρεία σε σημερινή της ανακοίνωση, επισημαίνει;
Η "Νέα Οδός" ανακοινώνει ότι οι εργασίες διάνοιξης της σήραγγας Κλόκοβας του αυτοκινητοδρόμου «Ιόνια Οδός» ξεκινούν την Τρίτη 19 Μαΐου από το μέτωπο εισόδου (περιοχή Ρίζας). 
Για τις ανάγκες της διάνοιξης θα πραγματοποιούνται ελεγχόμενες ανατινάξεις εντός της σήραγγας, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, για τις οποίες οι κάτοικοι θα ενημερώνονται μέσω ηχητικής ειδοποίησης ως εξής:
-      Προετοιμασία ανατίναξης: 3 σύντομοι ήχοι σειρήνας, διάρκειας 5δευτερολέπτων, ανά 5 δευτερόλεπτα θα ηχούν 15 λεπτά πριν από κάθε ελεγχόμενη ανατίναξη.
-      Έναρξη ανατίναξης: ένας παρατεταμένος ήχος σειρήνας, διάρκειας 10δευτερολέπτων θα ηχεί πριν από κάθε ελεγχόμενη ανατίναξη. 
Οι ηχητικές ειδοποιήσεις θα λάβουν τέλος όταν η διάνοιξη αποκτήσει ικανό μήκος, ούτως ώστε οι όποιες ελεγχόμενες ανατινάξεις να μη δημιουργούν ηχητική όχληση στις πλησιέστερες περιοχές.
Κύριος στόχος μας είναι πάντα, οι κατασκευαστικές εργασίες να δημιουργούν την ελάχιστη δυνατή όχληση στους μόνιμους κατοίκους. Με αίσθημα ευθύνης προς τις τοπικές κοινωνίες, έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται οι παρακάτω επιπλέον δράσεις: 
  1. Τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων σχετικά με τις ηχητικές ειδοποιήσεις πλησίον του έργου και σε πλήθος επιπλέων σημείων.
  2. Διανομή επεξηγηματικών φυλλαδίων σχετικά με τις ηχητικές ειδοποιήσεις στους πλησιέστερους οικισμούς Ρίζας και Μακύνειας.
  3. Εγκατάσταση ηχοπετασμάτων στα μέτωπα των κλάδων της σήραγγας για μείωση της ηχητικής όχλησης.
  4. Τοποθέτηση δονησιογράφων και ολοήμερη καταγραφή των φυσικών θορύβων και των θορύβων κυκλοφορίας της Ε.Ο. στις πλησιέστερες κατοικίες.

Η Νέα Οδός, ευχαριστεί θερμά τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής για την κατανόηση.

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά για το σχολικό έτος 2015-2016

ΟΑΕΔ: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διακοπές φέτος

Περισσότεροι πολίτες, σε σχέση με πέρυσι, θα κάνουν φέτος δωρεάν διακοπές, στο πλαίσιο του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ  2015 -2016.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, φέτος υπολογίζονται ότι δικαιούχοι θα είναι  150.000 (αυξημένοι κατά 20.000).
Το Πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση διακοπών, διάρκειας από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις και τα κριτήρια για να  συμμετάσχουν οι πολίτες σε αυτό το πρόγραμμα, πρέπει να πληρούν τις εξής προδιαγραφές:
Να είναι εργαζόμενοι με 50 ημέρες εξαρτημένης εργασίας (του  2014), είτε  να είναι άνεργοι (όπου το 2013 έλαβαν 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας), είτε να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Ειδικά Μητρώα Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.
Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

« Οδηγίες σχετικά με την αποστολή των αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών »

Οι δανειστές απαιτούν μισθό 700 ευρώ στο δημόσιο και ΦΠΑ στο 20%

Το δημοσιονομικό κενό, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά αλλά, πλέον, και η μείωση του μισθολογικού κόστους τα μεγάλα «αγκάθια» - Βραχνάς το έλλειμμα που διανοίγεται στον κρατικό προϋπολογισμό

«Συζητάμε μέτρα αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα στο πόσα χρειάζονται» έλεγε κορυφαίος παράγοντας της κυβέρνησης για να περιγράψει το νεφελώδες σημείο στο οποίο βρίσκονται ακόμα οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. 

Τα μεγάλα «αγκάθια» εντοπίζονται στο δημοσιονομικό κενό, τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά αλλά, πλέον, και η μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, για να καλυφθεί το έλλειμμα που διανοίγεται στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Πρακτικά οι θεσμοί θεωρούν μονόδρομο πλέον μέτρα όπως:

- να κοπούν μισθοί, σε επίπεδα 700-1000 ευρώ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε χθες πάντως ότι η κυβέρνηση θα εναντιώνεται συνεχώς σε κάτι τέτοιο.

- να ανέβει ο ενιαίος ΦΠΑ στο 20%-23%, αν διατηρηθεί και χαμηλός ΦΠΑ 6%-8% για πολλές εξαιρέσεις.
 
-  να διατηρηθούν ή και να αυξηθούν έκτακτοι φόροι και χαράτσια που υποτίθεται ότι θα καταργούνταν (ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά 1%-5%, φόροι πολυτελείας κλπ), αλλά θα επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη και όχι μόνο τους πλουσίους, για να καλυφθεί η υστέρηση στον προϋπολογισμό. 
 
Μέτρα «εδώ και τώρα» 3 δισ. ευρώ
 
Παρά το εξωπραγματικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα των 2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε τέσσερις μήνες, οι θεσμοί βλέπουν ότι πίσω από αυτό κρύβονται «στάση πληρωμών» 2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες και νέα ελλείμματα «κάτω από το χαλί», που θα αποκαλυφθούν τον Ιούνιο και Ιούλιο, όταν ξεπεράσουν τις 90 μέρες καθυστέρησης. Θεωρούν ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ.
 
Βλέποντας και την βουτιά που έκανε η οικονομία από τότε που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, οι θεσμοί ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης, ύψους τουλάχιστον  3 δισ. ευρώ για το β΄εξάμηνο. Θεωρούν δε πως όποιες «εκπτώσεις» ή ελαφρύνσεις και αν προσφέρουν στην κυβέρνηση (πχ πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος αντί 3% που ήταν ο στόχος στον προϋπολογισμό), αυτές έχουν ουσιαστικά ακυρωθεί από το α΄εξάμηνο της χρονιάς και θα απαιτηθούν νέα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ στο β΄εξάμηνο, που θα καλύψουν οριακά μόλις τον προϋπολογισμό. 
 
Συγκεκριμένα:
- Αν ο στόχος παρέμενε για πρωτογενές πλεόνασμα 3%, το δημοσιονομικό κενό θα έφτανε στα 6-7 δισ. ευρώ. Αυτός έχει εκ των πραγμάτων πια εγκαταλειφθεί. 

- Με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1%-1,2% του ΑΕΠ, πρέπει να καλυφθεί κενό 2,7-3 δισ. ευρώ.  Αυτό μπορεί να το δεχτούν οι θεσμοί. 

- Μόνον και μόνον για να μην είναι ελλειμματικός ο προϋπολογισμός, με μηδέν πλεόνασμα, απαιτούνται μέτρα απόδοσης τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Το σενάριο αυτό ίσως προκύψει στην πράξη, ακόμα και αν συμφωνηθεί πλεόνασμα αλλά τελικώς πέσουν έξω οι προβλέψεις στο β΄εξάμηνο.
 
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής επιβεβαιώνουν ότι η χρονιά ξεκίνησε  άσχημα. Τρίμηνο με τρίμηνο, η οικονομία κατρακύλησε κατά 0,2% τον Μάρτιο του 2015 και 0,6% συνολικά από τότε που η χώρα μπήκε σε εκλογική περιδίνηση. Δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε αρνητικό έδαφος σημαίνουν ύφεση και πάνε περίπατο οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,9% φέτος. Η αύξηση 1% του ΑΕΠ από το 2014 σχεδόν εξανεμίστηκε ήδη στο α΄πεντάμηνο του 2015 και οι θεσμοί προβλέπουν ύφεση τουλάχιστον 0,5%-1% φέτος, αν δεν αλλάξουν τροπή τα πράγματα και δεν αποκατασταθεί η ομαλότητα το συντομότερο –και πάντως όχι μετά τον Ιούνιο.