Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

10 ανατροπές "φωτιά" για το ασφαλιστικό με... μπρα ντε φερ! "Τσεκούρι" στις επικουρικές θέλουν οι δανειστές, επαναφορά της 13ης σύνταξης η κυβέρνηση

- Τα "καυτά" θέματα της ατζέντας του ασφαλιστικού στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών
- Το εύρος και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις πρόωρες συντάξεις
- Οριστική θεωρείται η συμφωνία για ενοποίηση των Ταμείων και περιορισμό προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
- Η πρόβλεψη δημιουργίας "κουμπαρά" για το ασφαλιστικό σύστημα
- Όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων

Δέκα θέματα "φωτιά" περιλαμβάνει η ατζέντα του ασφαλιστικού, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των δανειστών να μην έχουν ακόμα βρει κοινό πεδίο όσον αφορά τις συντάξεις.


Αυτό παραμένει και το μεγάλο "αγκάθι", ενώ στο τραπέζι βρίσκονται προς διαπραγμάτευση το εύρος αλλά και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στις πρόωρες συντάξεις.

Όπως αναφέρει το Έθνος, τρεις είναι οι παρεμβάσεις που έχουν ουσιαστικά "κλειδώσει":

- οι ενοποιήσεις των Ταμείων
- ο περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ΔΕΚΟ και τράπεζες
- η δημιουργία «κουμπαρά» για το ασφαλιστικό σύστημα

Ακόμη, προωθείται και μία φόρμουλα ούτως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο θέμα της 13ης σύνταξης, η οποία θα δοθεί ως επίδομα σε όσους παίρνουν έως 500 ευρώ.

Οι δέκα ανατροπές


1) Περιορισμός των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα


Οι σχετικές ρυθμίσεις θα "τρέξουν"¨άμεσα σε ΔΕΚΟ και τάπεζες. Υπολογίζεται πως το μέτρο αφορά σε 8.000 άτομα, ενώ σε όσες περιπτώσεις αποφασιστεί τελικά εθελούσια έξοδος, θα πρέπει η επιχείρηση να καλύψει το κόστος στα Ταμεία.

2) Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Είναι ένα από τα βασικά θεματα στην ατζέντα των Θεσμών που ζητούν να καταργηθούν τα λεγόμενα "ενδιάμεσα" όσια. Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει πως δεν θα επηρεαστούν "'ωριμα και θεμελιωμένα δικαιώματα", ενώ επιχειρεί να βγάλει από το κάδρο συγκεκριμένες ομάδες (πχ παλαιούς ασφαλισμένους, εργαζομένους στα βαρέα). Δεν έχει ακό9μα ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα των όποιων παρεμβάσεων, καθώς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ένα σενάριο είναι οι αλλαγές να γίνουν από το 2020 έως το 2025 (ώστε να μη θιγούν ώριμα δικαιώματα), όμως υπάρχουν εκπρόσωποι των δανειστών που έχουν ζητήσει ατχύτερη εφαρμογή (από το 2017).

3) Αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τα κατώτατα όρια

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει να αυξηθούν από 4.500 σε 5.500 τα απαιτούμενα ένσημα για τη σύνταξη. Το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης θέλει να αποφύγει μία τέτοια ρύθμιση.

4) Εφαρμογή νέου τρόπου υοπλογισμού στις κύριες συντάξεις

Οι εκπρόσωποι των δανετιστών ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος 3863/2010 που προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Το υπουργείο έχει "παγώσει" την διάταξη και δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πως θα γίνει ο υπολογισμός.

5) Στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών και η εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελείμματος στις κύριες συντάξεις


Ειδικοί στο ασφαλιστικό επισημαίνουν πως ανάλογες προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κατώτατη σύνταξη 360 ευρώ. Η ελληνική πλευρά δεν συζητά ανάλογες ρυθμίσεις.

6) Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελίμματος στα επικουρικά ταμεία

Το θέμα αυτό είναι ψηλά στην ατζέντα των δανειστών, οι οποίοι ζητούν την εφαρμογή της ρήτρας. Η ελληνική πλευρά βάζει "κόκκινη γραμμή" στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς το μέτρο οδηγεί σε συνεχόμενες περικοπές. Είναι το βασικότερο "αγκάθι" στο ασφαλιστικό.

7) Περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων

Υπήρξαν προτάσεις για στοχευμένες παρεμβάσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο τα περιθώρια ανάλογων παρεμβάσεων είναι περιορισμένα, καθώς στο ΕΤΕΑ πάνω από 300 ευρώ επικουρική σύνταξη παίρνουν 26.156 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι μπήκε και η επιβολή νέου πλαφόν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Πάντως η ελληνική πλευρά θέλει να βγάλει από την ατ΄ζεντα το θέμα των συντάξεων.

8) Ενοποίηση των Ταμείων

Είναι από τα θέματα στα οποία έχουν βρεθεί κοινά σημεία. Στόχος είναι η διοικητική ενοποίηση των Ταμείων, ώστε να υπάρχουν τρεις ασφαλιστικοί φορείς για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

9) Η "τύχη" της πρότασης για επαναφορά της 13ης σύνταξης

Το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε τη χορήγησή της στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ωστόσο έχουν διαφωνήσει οι δανειστές, καθώς το κόστος ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια. Προωθείται η χορήγησή της ως επίδομα σε όσους παίρνουν έως 500 ευρώ.

10) Εξεύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης για τα Ταμεία

Η πρόταση της κυβέρνησης για δημιουργία "κουμπαρά" για τα Ταμεία έχει ως στόχο την εξεύρεση ζεστού χρήματος για το ασφαλιστικό. Στο "Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης" θα κατευθύνονται έσοδα από τουλάχιστον δέκα διαφορετικές πηγές, όπως για παράδειγμα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Πηγή: Έθνος

Οι πιο όμορφοι Πίνακες Ζωγραφικής με θέμα την Μητέρα

«Το τραγούδι της Γης» ένα μαγικό βίντεο που θα σας ταξιδέψει

Μετά τα «Καγκέλια», οι String Demons εντυπωσιάζουν με τη διασκευή του τραγουδιού «Της αγάπης αίματα» του Μίκη Θεοδωράκη

Πανελλήνιες 2015 - Όλη η προκήρυξη για τις Στρατιωτικές Σχολές

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη των Πανελληνίων για τις Στρατιωτικές Σχολές. Οι οποίες παραμένουν στο σύστημα των Πανελληνίων παρά τις σκέψεις που είχαν γίνει για αλλαγή του συστήματος. Οι στραττιωτικές σχολές παραδοσιακά έχουν υψηλές βάσεις και δεν αναμένεται αυτό να αλλάξει και φέτος.
Διαβάστε   ΕΔΩ   όλη τη προκήρυξη

Δύο Σχολές δεν θα είναι στο Μηχανογραφικό.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 η Στρατιωτική Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) και το Τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων δεν θα δεχθούν εισακτέους. Άρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2015.

ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ
Επίσης οι υποψήφιοι – ες της Σχολής Ικάρων ( όλων των τμημάτων της ) πρέπει να γνωρίζουν την Αγγλική Γλώσσα σε επίπεδο Β2 (Καλή Γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Αυτό προβλέπεται στον Οργανισμό της Σχολής Ικάρων.

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

Η ιστορία για την ανακάλυψη του θυρεοειδούς αδένα. Από τους Φαραώ, στην αρχαία Ελλάδα, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τον Γκρέιβς και τον Χασιμότο/

11χρονο αυτιστικό αγόρι, ζωγραφίζει όλο τον Παγκόσμιο χάρτη απ” έξω και με κάθε λεπτομέρεια

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα;

Ο καλλιτέχνης που αγάπησαν οι ιδιοκτήτες των σκονισμένων αυτοκινήτων. Ζωγραφίζει αριστουργήματα πάνω σε βρώμικα παρμπρίζ!

Η Πάργα

Σάκα. Ο τρομερός πολεμιστής των Ζουλού που σκότωσε εφτά χιλιάδες άτομα για να θρηνήσει τον θάνατο της μητέρας του

Τι αλλάζει σε εκείνους που σας τηλεφωνούν από τις τράπεζες για τις απλήρωτες δόσεις

Κώδικα δεοντολογίας που θα αποτρέπει τα φαινόμενα εκφοβισμών και απειλών από τις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών μελετά το υπουργείο Οικονομίας, όπως προκύπτει από έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης και διαβιβάστηκε στη Βουλή.
«Έχουμε γνώση των αθέμιτων πρακτικών που χρησιμοποιούν οι Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες Οφειλές, απέναντι στους πολίτες. Επεξεργαζόμαστε κώδικα δεοντολογίας που θα διέπει τη λειτουργία τους ώστε να αποτρέπονται εκφοβισμοί, απειλές και άσκηση ψυχολογικής πίεσης απέναντι στους οφειλέτες», αναφέρει ο κ. Σταθάκης απαντώντας εγγράφως στην ερώτηση που είχαν καταθέσει για το θέμα αυτό 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ίδιο έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 27 Απριλίου, ο υπουργός ενημερώνει ότι παράλληλα επίκειται νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», ρύθμιση η οποία «θα διέπεται από ισχυρά και κοινωνικά κριτήρια, με προσανατολισμό την αναδιάρθρωση των χρεών των νοικοκυριών που είναι κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας». Σημειώνει ωστόσο ότι οι τεχνικές πλευρές και οι προδιαγραφές της ρύθμισης αυτής μελετώνται και διεξάγεται διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι διαδικασίες αυτές προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα εξάμηνο.
Ο υπουργός Οικονομίας διαβιβάζει, επίσης, και έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή με το οποίο γίνεται γνωστό ότι από το 2012 έως το 2014 επέβαλε 14 πρόστιμα για την παραβίαση των διατάξεων του Ν. 3758/2009 «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις» και ενημερώνει ποιες είναι οι εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν απευθυνθεί στον υπουργό Οικονομίας καταγγέλλοντας ότι παρά τη θέσπιση πλαισίου το 2012, οι εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αθέμιτα και παραπλανητικά μέσα κατά την ενημέρωση των οφειλετών, να προσβάλλουν την προσωπικότητά τους, να εκφοβίζουν, να απειλούν, να ασκούν ψυχολογική πίεση. Ζητούσαν λοιπόν από τον κ. Σταθάκη να επισπεύσει την επιβολή κυρώσεων, τη δρομολόγηση λύσεων και μαζί και την επίσπευση της ρύθμισης για τα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών.

Τρία σχολεία θα επιλέγουν οι υποψήφιοι Διευθυντές. Μοριοδότηση: Μονοετές Μεταπτυχιακό 2,5 μονάδες και Διδακτορικό 4 μονάδες

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις επί του Σχεδίου Νόμου «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση», που παρουσίασε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης:

A. Αυξάνεται ο αριθμός των σχολικών μονάδων στις οποίες μπορεί να υποβάλει ο εκπαιδευτικός υποψηφιότητα για τη θέση του Διευθυντή από 2 σε 3.
B. Από τις 3 σχολικές μονάδες:
 1. Η μία σχολική μονάδα θα είναι είτε όπου κατέχουν οργανική θέση, είτε σε μία από τις σχολικές μονάδες που υπηρέτησαν την τελευταία πενταετία, ως στελέχη ή ως εκπαιδευτικοί για τουλάχιστον οκτώ ώρες την εβδομάδα.
 2. Η δεύτερη σχολική μονάδα θα πρέπει να είναι εντός του ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ που υπηρετούν ή υπηρέτησαν την τελευταία πενταετία, και,
 3. Η τρίτη επιλογή δεν υπόκειται σε κανένα πρόσθετο περιορισμό, δηλαδή μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ.
Μοριοδότηση
Το διδακτορικό δίπλωμα μοριοδοτείται με 4 μονάδες
Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών είτε μονοετούς είτε διετούς μοριοδοτείται με 2,5 μονάδες
Τα υπόλοιπα παραμένουν ως έχουν.

Ξυπνήστε τον μεταβολισμό σας το πρωί…

Συνήθως, ο ρυθμός που μεταβολίζει ο οργανισμός μας τις τροφές επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες όπως…
η ηλικία, το βάρος και οι ορμόνες.
Ωστόσο, μπορείτε με μερικά εύκολα τρικ να ξυπνήσετε το μεταβολισμό σας. Μάθετε λοιπόν ποια είναι τα τρία συνηθέστερα λάθη που κάνουμε το πρωί, ώστε να τα αποφεύγετε.
– Παραλείπουμε το πρωινό: Έρευνες έχουν αποδείξει πως όσοι τρώνε το πρωί ένα πλούσιο γεύμα σε ενέργεια και βιταμίνες, έχουν καλύτερη αποδοτικότητα μέσα στη μέρα και διατηρούν σε φόρμα τη σιλουέτα τους, μετριάζοντας τις λιγούρες.
– Δεν καταναλώνουμε πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να γεμίσουμε ενέργεια τον οργανισμό μας. Εντάξτε λοιπόν πρωτεϊνικές τροφές στο πρωινό σας γεύμα, όπως είναι τα αβγά και το γιαούρτι.
– Δεν γυμναζόμαστε: Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ευεξία είναι η γυμναστική. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως η πρωινή άσκηση είναι και η πιο αποδοτική όσον αφορά το κάψιμο των θερμίδων και την απώλεια βάρους.
πηγή: newsitamea.gr

Ημέρα της Μητέρας: Μία τρυφερή γιορτή με σκοτεινή ιστορία

H Ημέρα της Μητέρας, που φέτος έγινε 100 ετών, είναι γνωστή κυρίως ως μία ευκαιρία για δώρα, κάρτες, ευχές και γενικά ενδείξεις αγάπης και εκτίμησης στη γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο. Ωστόσο ο αρχικός σκοπός της ίδρυσης της γιορτής ήταν εντελώς διαφορετικός.
Η συγκεκριμένη γιορτή έχει πιο μελαγχολικές ρίζες: Ιδρύθηκε για τις πενθούσες γυναίκες προκειμένου να θυμούνται τους πεσόντες στρατιώτες και να προσπαθούν για την ειρήνη.
Ωστόσο όταν η γιορτή έγινε εμπορική, η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της, η Αννα Τζάρβις, έκανε τα πάντα για να την καταπολεμήσει και τελικά πέθανε αδέκαρη και συντετριμμένη σε ένα σανατόριο.
Ολα ξεκίνησαν στη δεκαετία του 1850, όταν η οργανώτρια των γυναικών της Δυτικής Βιρτζίνια, Ανν Ριβς Τζάρβις (η μητέρα της Αννας) οργάνωνε την Ημέρα της Μητέρας, ομάδες γυναικών που εργάζονταν για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και προσπαθούν να μειώσουν τη βρεφική θνησιμότητα με την καταπολέμηση των ασθενειών και τον περιορισμό της μόλυνσης του γάλακτος. Οι ομάδεςαυτές φρόντιζαν επίσης τους πληγωμένους στρατιώτες και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου (1861-1865).
Στα μεταπολεμικά χρόνια η Τζάρβις μαζί με άλλες γυναίκες οργάνωναν πικ νικ και άλλες εκδηλώσεις ως ειρηνιστικές στρατηγικές για να φέρουν κοντά τους πρώην εχθρούς.
Περίπου την ίδια εποχή, η Τζάρβις είχε επίσης ξεκινήσει την Ημέρα Φιλίας της Μητέρας για την ένωση των γυναικών όλης της χώρας. Ωστόσο, ήταν η κόρη της Ανν, η Αννα, που δημιούργησε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Ημέρα και Μητέρας.
Η Αννα Τζάρβις ποτέ δεν είχε δικά της παιδιά, αλλά το 1905 ο θάνατος της μητέρας της την ενέπνευσε να οργανώσει γιορτές για την Ημέρα της Μητέρας με την πρώτη να γίνεται το 1908.
Στις 10 Μαΐου του ίδιου έτους, οικογένειες συγκεντρώθηκαν στην γενέτειρά της Τζάρβις, στο Γκράφτον της Δυτικής Βιρτζίνια, σε μια εκκλησία που έχει πλέον μετονομαστεί ως Παγκόσμιος Ναός της Ημέρας της Μητέρας, καθώς και στη Φιλαδέλφεια , όπου η Τζάρβις ζούσε εκείνη την εποχή, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις.
Σε μεγάλο βαθμό μέσω των προσπαθειών της Τζάρβις, η Ημέρα της Μητέρας εορταζόταν σε έναν αυξανόμενο αριθμό πόλεων και τελικά ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον, το 1914, επίσημα ανακήρυξε τη δεύτερη του Μαΐου ως γιορτή.
Για την Τζάρβις, αυτή η γιορτή ήταν μια ημέρα όπου τα παιδιά θα έπρεπε να πηγαίνουν στο πατρικό τους σπίτι, να περάσουν χρόνο με τη μητέρα τους και να την ευχαριστήσουν για όσα έχει κάνει. Δεν ήταν για να γιορτάζει ο καθένας όλες τις μητέρες, αλλά για να γιορτάζει την καλύτερη μητέρα του κόσμου, τη δική του. Γι' αυτό η Τζάρβις διευκρίνιζε πάντα ότι ήταν Ημέρα της Μητέρας και όχι Γιορτή της Μητέρας.
Ωστόσο η επιτυχία της Τζάρβις, σύντομα μετατράπηκε σε αποτυχία, τουλάχιστον στα μάτια της. Η ιδέα της, γρήγορα έγινε ένα εμπορικό χρυσορυχείο με επίκεντρο την αγορά και λουλουδιών, γλυκών και ευχετήριων καρτών, μια εξέλιξη που ενόχλησε βαθιά την Τζάρβις. Ετσι αφιέρωσε τον εαυτό της και την περιουσία της στο να καταφέρει να επιστρέψει η Ημέρα της Μητέρας στις ευλαβικές της ρίζες.
Οργάνωσε μποϊκοτάζ, απείλησε με αγωγές και ακόμη επιτέθηκε στην τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Ελέανορ Ρούσβελτ, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την Ημέρα της Μητέρας για να αντλήσει κεφάλαια για φιλανθρωπίες.
Οι έντονες προσπάθειες της Τζάρβις για την εξυγίανση της Ημέρας της Μητέρας συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 1940, ενώ το 1948 πέθανε σε ηλικία 84 ετών στο Σανατόριο της Πλατείας Μάρσαλ στη Φιλαδέλφεια.
Σήμερα , φυσικά, η Ημέρα της Μητέρας συνεχίζει να κυλήσει σαν μια μηχανή του καταναλωτισμού, αφού σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής, οι Αμερικανοί θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 162,94 δολάρια για τη μαμά τους, ενώ ο Εθνικός οργανισμός Εστιατορίων των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Ημέρα της Μητέρας είναι μία αφορμή για να γεμίζουν τα εστιατόρια.

Mikko Lagerstedt photography

Ο ΟΟΣΑ αποδεικνύει τον κατώτατο μισθό φτώχειας της Ελλάδας

Έχετε το σωστό βάρος για το ύψος σας; Δείτε το στον πίνακα!

Μαδαγασκάρη: Ανακαλύφθηκε η λεία του πειρατή από «το νησί των θησαυρών»

Ο Γουίλιαμ Κιντ, ο πειρατής που ενέπνευσε το μυθιστόρημα του Ρόμπερ Λούις Στίβενσον είχε εγκαταλείψει το πλοίο του το 1698

Ένας εξερευνητής θαλασσών καυχιέται πως ανακάλυψε έναν πειρατικό θησαυρό του 17ου αιώνα, κοντά στις ακτές της Μαδαγασκάρης, την Πέμπτη.

Ο Μπάρι Κλίφορντ είπε πως βρήκε τη λεία του Σκωτσέζου πειρατή Γουίλιαμ Κιντ, συμπεριλαμβανομένης μιας ράβδου αργύρου, σε ένα ναυάγιο, στην ακτή της νήσου Σεντ Μαίρη, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Ο εξερευνητής από τη Μασαχουσέτη, παρέδωσε το θησαυρό στους αξιωματούχους της Μαδαγασκάρης, ο οποίος φυλάσόταν από στρατιώτες σε ειδική τελετή, στην οποία παρεβρέθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Χέρι Ραζαοναριμαμπιανίνα.

«Είναι μια τεράστια ανακάλυψη για την ομάδα μου, αλλά μια ακόμα μεγαλύτερη για τη Μαδαγασκάρη την παγκόσμια ιστορία» είπε ο Κλίφορντ, που διεξάγει έρευνες στο νησί, τα τελευταία 15 χρόνια.

Η λεία, πιστεύεται πως βρισκόταν στο πλοίο «Adventure Galley», το οποίο ο Κιντ αποκαλούσε «τρόμο των θαλασσών», που εγκαταλείφθηκε το 1698, αφού συσσώρευσε χρυσό, μετάξι και κοσμήματα. Το μεγαλύτερο μέρος του θησαυρού, κατά πάσα πιθανότητα, λεηλατήθηκε από τη Βρετανική Εταιρία Ανατολικών Ινδιών.

Ο Λουίλιαμ Κιντ, είναι ο πειρατής που ενέπνευσε το μεταγενέστερο μυθιστόρημα «Το νησί των Θησαυρών» και πριν γίνει ο ίδιος πειρατής, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του, πολεμώντας εναντίον τους.

Κρεμάστηκε εν τέλει με την κατηγορία της πειρατείας και για τη δολοφονία ενός μέλους του πληρώματός του το 1701. Οι αρχές προσπάθησαν να τον κρεμάσουν τρεις φορές πριν πεθάνει και στη συνέχεια πέταξαν το πτώμα του στον Τάμεση, αφού πρώτα το βούτηξαν στην πίσσα.

Πώς να μάθετε στα παιδιά να δένουν τα κορδόνια τους σε 2 δευτερόλεπτα!

ΓΙΑΝΝΕΝΑ- Διεθνές Συμπόσιο Προσχολικής Παιδαγωγικής στο Πανεπιστήμιο

Από τις 15 μέχρι και τις 17 Μαΐου διοργανώνεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας», το 2ο Διεθνές Συμπόσιο Προσχολικής Παιδαγωγικής με τίτλο Μετασχηματιστική Παιδαγωγική και Μάθηση στην Παιδική Ηλικία.Το Συμπόσιο επικεντρώνεται στον τρόπο που αποκτιέται η μάθηση στην παιδική ηλικία μέσα από το διαρκή μετασχηματισμό των τρόπων μάθησης, των περιεχομένων της γνώσης και παιδαγωγικών των μεθόδων. Η μετασχηματιστική Προσχολική Παιδαγωγική προτάσσει τον οριζόντιο διάλογο και τη διαδραστικότητα, τον αναστοχασμό, τη σφαιρική κοινωνικοπολιτισμική και συνεργατική μάθηση στη βάση σχολικών κοινοτήτων μάθησης. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση για το συμπόσιο:Η ελληνική κοινωνία, μια κοινωνία σε κρίση, επενδύει στη μετασχηματιστική φύση των σύγχρονων σχολείων. Το συμπόσιο θα συζητήσει με τη συμμετοχή πολλών ακαδημαϊκών και ερευνητών, αλλά και...
επαγγελματιών της εκπαίδευσης αυτήν ακριβώς την αναγκαιότητα να μεταρρυθμίσουμε τον τρόπο που εκπαιδεύουμε τον πολίτη του αύριο, δηλαδή τα σημερινά παιδιά. Η καλλιέργεια νέων ικανοτήτων προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να διαχειριστούν τη ρευστότητα της εποχής τους, απαιτεί νέους ρόλους και νέες υπευθυνότητες για τους εκπαιδευτικούς. Οι τελευταίοι μετασχηματίζονται σε παράγοντες κοινωνικής αλλαγής, αλλά και σε αναστοχαζόμενους επαγγελματίες και σχεδιαστές της γνώσης.Το Συμπόσιο οργανώνεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Άλλοι συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νέες Μορφές Εκπαίδευσης & Μάθησης» του ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η έδρα Διαπολιτισμικού Διαλόγου της ΟΥΝΕΣΚΟ, το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Suor Orsola Benincasa της Ιταλίας, η Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» και το Εργαστήριο Νέων Μέσων (New Media Lab) του Πανεπιστημίου Simon Fraser του Καναδά.

Σε διαβούλευση το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολικών τάξεων

Σύντομα θα φέρουμε σε εκτεταμένη διαβούλευση ολοκληρωμένες προτάσεις αναφορικά με το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολικών τάξεων, αφού προηγουμένως λάβουμε υπόψη τις εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα στη Βουλή ο Αν. υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Γίνεται Πρότυπο το Γυμνάσιο της Ζωσημιαίας Σχολής Ιωαννίνων

Στον κατάλογο των Προτύπων Γυμνασίων προστίθεται και το Γυμνάσιο Ζωσημιαίας Σχολής Ιωαννίνων , κατόπιν αιτήματος της τοπικής κοινωνίας και εισηγήσεων Βουλευτών της συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα στη Βουλή ο Αν. υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Οπως είπε ο κ. Κουράκης το Γυμνάσιο πληροί τις προϋποθέσεις ιστορικότητας και τα άλλα κριτήρια μιας σχολικής μονάδας ως προτύπου

Γιατί σας πιάνουν κράμπες και τι μπορείτε να κάνετε

Οι κράμπες των ποδιών είναι μια κοινή αλλά ακίνδυνη κατάσταση, κατά την διάρκεια της οποίας, οι μύες στο πόδι γίνονται ξαφνικά σφιχτοί και επώδυνοι. 
Έχει βρεθεί ότι τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις συμβαίνουν τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εμφανίζονται και στους  άνδρες και στις γυναίκες ενώ πλήττει περισσότερο τους
ενήλικες άνω των 60 ετών. Περισσότερο επιρρεπείς είναι οι έγκυες γυναίκες οι οποίες παθαίνουν πολλές κράμπες κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης.
 
Τι προκαλεί κράμπες στα πόδια;
 
Οι κράμπες των ποδιών μπορεί να μην έχουν κανέναν προφανή λόγο, αλλά να είναι ένα σύμπτωμα ή επιπλοκή μιας  άλλης παθολογικής κατάστασης γνωστή ως δευτεροπαθής κράμπες στα πόδια.
 
Οι ένοχες  αιτίες είναι:
 
Αφυδάτωση
Εγκυμοσύνη
Εντατική άσκηση 
ορισμένα είδη φαρμάκων, όπως οι στατίνες 
ηπατική νόσο
Κατά τη διάρκεια μιας κράμπας, οι μύες συστέλλονται προκαλώντας πόνο στο πόδι. Η διάρκεια κυμαίνεται από λίγα δευτερόλεπτα έως 10 λεπτά. 
 
Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν οι κράμπες στα πόδια επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής σας.
Ο ειδικός γιατρός μπορεί να σας συστήσει περαιτέρω εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.  
 
Θεραπεία
 
Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με την άσκηση των προσβεβλημένων μυών. 
 
Η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως απαραίτητη μόνο στις πιο επίμονες περιπτώσεις όπου κράμπες δεν ανταποκρίνεται στην άσκηση.
 
Κράμπες  όμως στα πόδια που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να  αντιμετωπιστούν μετά την γέννηση του μωρού.
 
Πάρτε μυοχαλαρωτικά αφού συμβουλευτείτε  το θεράποντα ιατρό σας.
 
 
πηγή: http://www.nhs.uk

ΕΠΙΨΥ: 1 στους 5 έφηβους είναι υπέρβαρος και το 16% των 15χρονων πίνει καφέ

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των εφήβων, προκύπτει ότι ένας στους 12 (8,1%) κατηγοριοποιείται ως ελλιποβαρής, ένας στους 5 (21,3%) ως υπέρβαρος  και ποσοστό 3,9% ως παχύσαρκοι. Το ποσοστό υπέρβαρων/παχύσαρκων αγοριών (25,2%) είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των κοριτσιών (17,5%).
Εξάλλου, ένας στους 4 (24,0%) 11χρονους, ένας στους 5 (21,4%) 15χρονους και ποσοστό 18,9% των 13χρονων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Από το 1998 στο 2014 σχεδόν διπλασιάζεται το ποσοστό των υπέρβαρων/παχύσαρκων εφήβων από 11,0% σε 21,3%.
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
 
Η «Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» διεξάγεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Health Behaviour in School-Aged Children» (HBSC, www.hbsc.org) υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. H έρευνα επαναλαμβάνεται ανά τετραετία σε περισσότερες από 40 χώρες. Στη χώρα μας τo πρόγραμμα πραγματοποιείται από το ΕΠΙΨΥ από το 1998 με την επιστημονική ευθύνη της Ομοτ. Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κας Ά. Κοκκέβη. Στην έρευνα του 2014 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141μαθητών εφηβικής ηλικίας (ΣΤ΄ Δημοτικού, Β΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου) από 245 σχολικές μονάδες.
 
Κύρια ευρήματα για τις διατροφικές συνήθειες, τη φυσική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος:
 
Δύο στους 5 εφήβους (43,2%) λαμβάνουν πρωινό και τις 7 ημέρες της εβδομάδας και οι μισοί μαθητές (51,8%) λαμβάνουν πρωινό και τις 5 ημέρες του σχολείου. 
 
Το 2014 ποσοστό 28,0% ανέφεραν ότι δεν τρώνε ποτέ πρωινό μαζί με τη μητέρα ή τον πατέρα τους.
Ένας στους 3 εφήβους ανέφερε ότι καταναλώνει φρούτα και λαχανικά τουλάχιστον 5 ημέρες της εβδομάδας με το αντίστοιχο ποσοστό να αυξάνεται διαχρονικά (από 23,5% το 2002 σε 31,6% το 2014).
 
Συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό τα κορίτσια (33,6%) συγκριτικά με τα αγόρια (29,6%), με την εν λόγω συνήθεια να μειώνεται με την ηλικία των εφήβων (από 37,2% στους 11χρονους σε 26,4% στους 15χρονους).
 
Ένας στους 3 εφήβους ανέφερε ότι καταναλώνει γλυκά ή αναψυκτικά τουλάχιστον 5 ημέρες της εβδομάδας με το αντίστοιχο ποσοστό να μειώνεται διαχρονικά (από 45,4% το 2006 σε 32,7% το 2014). Συχνή κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών αναφέρουν σε παρόμοιο ποσοστό αγόρια και κορίτσια με την εν λόγω συνήθεια να αυξάνεται με την ηλικία των εφήβων (από 20,5% στους 11χρονους σε 41,3% στους 15χρονους).
 
Χαμηλό αλλά άξιο αναφοράς ποσοστό 15χρονων (3,4%) αναφέρουν ότι τρώνε φρούτα και λαχανικά το πολύ μία φορά την εβδομάδα ενώ παράλληλα καταναλώνουν γλυκά ή αναψυκτικά τουλάχιστον 5 ημέρες.
 
Ποσοστό 7,7% των εφήβων ανέφεραν κατανάλωση καφέ τουλάχιστον 5-6 ημέρες την εβδομάδα με το αντίστοιχο ποσοστό για τους 15χρονους να εκτοξεύεται σε 16,3%. Ένας στους 9 μαθητές αναφέρει  κατανάλωση ενεργειακών ποτών τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα, τα αγόρια σε σχεδόν τετραπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με τα κορίτσια (18,1% και 4,9%, αντίστοιχα). Η κατανάλωση ενεργειακών ποτών είναι υψηλότερη στους 13χρονους(14,9%) και 15χρονους (14,4%) μαθητές, σε σχέση με τους 11χρονους (5,0%).
 
Ένας στους 3 εφήβους (36,0%) ανέφερε ότι έκανε φυσική δραστηριότητα (διάρκειας τουλάχιστον 60 λεπτών) τουλάχιστον 5 ημέρες την τελευταία εβδομάδα από τη διεξαγωγή της έρευνας με τα αγόρια να αναφέρουν φυσική δραστηριότητα σε υψηλότερο ποσοστό (44,5%) συγκριτικά με τα κορίτσια (27,6%).  Ένας στους 7 εφήβους (14,4%) ανέφερε ότι έκανε φυσική δραστηριότητα το πολύ μία ημέρα την τελευταία εβδομάδα από τη διεξαγωγή της έρευνας.
 
Το ποσοστό των εφήβων που αναφέρουν συχνή φυσική δραστηριότητα μειώνεται σημαντικά με την ηλικία από 39,8% στην ηλικία των 11 ετών σε 37,3% στην ηλικία των 13 ετών και σε 30,7% στην ηλικία των 15 ετών.
 
Ένας στους 5 εφήβους (20,5%) ανέφερε ότι κάνει δίαιτα, τα κορίτσια σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό (24,5%) συγκριτικά με τα αγόρια (15,9%). Με την ηλικία των εφήβων αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι κάνουν δίαιτα, από 17,9% στους 11χρονους σε 23,3% στους 15χρονους.
Διαχρονικά, από το 1998 στο 2014 το ποσοστό των εφήβων που κάνουν δίαιτα αυξάνεται συνεχώς (από 14,8% το 1998 σε 20,2% το 2014).
 
Πληροφορίες:
Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής
Τομέας Επιδημιολογικών και Ψυχοκοινωνικών Ερευνών

Προσοχή: Εκτακτη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για μεγάλη απάτη!

Προειδοποίηση για μεγάλη απάτη στο διαδίκτυο, απευθύνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της. Η απάτη αφορά άγνωστους οι οποίοι υπόσχονται διαδικτυακό σεξ σε άνδρες με σκοπό να τους βιντεοσκοπήσουν και στη συνέχεια να τους εκβιάσουν.
Συγκεκριμένα, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανακοινώνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, άτομα προσεγγίζουν ανυποψίαστους χρήστες του Διαδικτύου, κυρίως άνδρες, τους οποίους προτρέπουν σε διαδικτυακό σεξ (cybersex) και προβαίνουν στην αθέμιτη βιντεοσκόπηση τους.
Στη συνέχεια, προκειμένου να μην δημοσιοποιήσουν τις εν λόγω βιντεοσκοπήσεις σε διάφορες ιστοσελίδες και να μην αποστείλουν το υλικό σε φίλους των θυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα, ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες, χρηματικά ποσά, μέσω συστημάτων και εταιρειών ηλεκτρονικών πληρωμών-ταχυμεταφοράς σε λογαριασμούς και χώρες παραλαβής των χρημάτων στο εξωτερικό.
Η προσέγγιση των θυμάτων γίνεται κυρίως μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και εικονικών «δωματίων» επικοινωνίας (chatrooms), με το πρόσχημα της επικοινωνίας και συζήτησης. Μάλιστα, οι δράστες, για να επιτύχουν ευκολότερα το στόχο τους, δημιουργούν προφίλ στα οποία εμφανίζονται ψευδώς, ως όμορφες και γοητευτικές γυναίκες, τοποθετώντας και σχετικές φωτογραφίες.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την αποφυγή τέτοιου είδους κακόβουλων συμπεριφορών μέσω Διαδικτύου και συστήνει:
- Να μην συνομιλούμε με αγνώστους στο Διαδίκτυο.
- Να μην συναινούμε στο άνοιγμα κάμερας και βίντεο για συνομιλίες με αγνώστους στο Διαδίκτυο.
- Να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στα αιτήματα φιλίας και τις προσεγγίσεις που δεχόμαστε μέσω Διαδικτύου.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android: CYBERKID.
Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR

Απίστευτο: Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, το χρέος της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το 2010 – Δείτε διάγραμμα

Μεγαλύτερο είναι το χρέος σήμερα σε σχέση με το 2010 όταν η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, με βάση τις μετρήσεις στο τέλος του α’ τριμήνου φέτος.
Το Δημόσιο Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης της Ελλάδας στις 31.3.2015 διαμορφώθηκε στο ποσό των 312,7 δισ. ευρώ και σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ σε 174,7% (με ΑΕΠ αναφοράς 31.12.2014) σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ.
Τα στοιχεία για τα επίπεδα χρέους είναι αποκαλυπτικά για την αποτυχία των «προγραμμάτων διάσωσης» πέντε χρόνια μετά. Το χρέος είναι μεγαλύτερο στο τέλος του α’ τριμήνου του 2015, από όσο ήταν το 2010, όταν ξεκινούσαν τα μνημόνια και οι «ενέσεις σωτηρίας» των δανειστών που έφτασαν τα 240 δισ. δολ.
Πάνω από πέντε χρόνια στην πρέσα το δημόσιο χρέος φουσκώνει αντί να περιορίζεται, παρά τα πολυδιαφημιζόμενα «κουρέματα» (PSI+, «επαναγορά ομολόγων») και τη διαρκή λιτότητα.
Το Μάρτιο του 2010, πριν τη προσφυγή στα μνημόνια, το χρέος ήταν στα 310,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Δελτίο Δημοσίου Χρέους. Το 2013 το χρέος ήταν στο 175% AEΠ (319,1 δισ ευρώ), από 156,9% το 2012 και 171,3% το 2011.
Το ΑΕΠ της χώρας από τα 222 δισ. ευρώ, που ήταν το 2010 και τα 231 δισ. ευρώ που ήταν το 2009, προσγειώθηκε στα 179 δισ. ευρώ το 2014. Αυτό σημαίνει μείωση σχεδόν 23% από το 2009, ενώ το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στο 177% του ΑΕΠ από το 146% που ήταν το 2010 και το 130% του ΑΕΠ το 2009.
xreos_aftodioikisi
Η κατανομή του Δημόσιου Χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης έχει ως εξής:
Ομόλογα: 39,4 δισ. ευρώ
Ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ (SMP program): 19,8 δισ. ευρώ
Ομόλογα που κατέχουν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες (ANFAs): 7,3 δισ. ευρώ
Έντοκα γραμμάτια: 14,9 δισ. ευρώ
Βραχυπρόθεσμα δάνεια (repos): 9,8 δισ. ευρώ
Δάνεια από το Ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSM): 130,9 δισ. ευρώ
Δάνεια από ΔΝΤ: 21,2 δισ. ευρώ
Δάνεια από Κράτη-μέλη της Ευρωζώνης: 52,9 δισ. ευρώ
Δάνεια από Τράπεζα Ελλάδος: 4,3 δισ. ευρώ
Λοιπά Δάνεια εσωτερικού: 0,1125 δισ. ευρώ
Λοιπά Δάνεια εξωτερικού: 5 δισ. ευρώ
Ειδικά και Διακρατικά δάνεια εξωτερικού (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) 7,09 δισ. ευρώ
Σύνολο: 312,7 δισ. ευρώ
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος, ζητώντας να ενημερωθεί πως διαμορφώνεται το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος.

Πανελλήνιες 2015: Ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το 2015-2016

Πανελλήνιες 2015: Από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώθηκε επίσημα ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Ο γενικός αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε 68.345 θέσεις (από 70.305 το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015) και αναλυτικά: 44.200 θέσεις στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (από 46.735 το έτος 2014-2015) και 24.145 θέσεις στα ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε (από 23.570 το έτος 2014-2015).
Στον ανωτέρω αριθμό εισακτέων (68.345 θέσεις) δεν συμπεριλαμβάνονται και άρα προστίθενται οι θέσεις εισακτέων:
1.  Για τις Στρατιωτικές Σχολές
2.  Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
3.  Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
4.  Οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κλπ.
Δείτε εδώ τις ΒΑΣΕΙΣ 2014
Με σχετική Υπουργική Απόφαση, καθορίζονται οι θέσεις καθ' υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων και η ποσοστιαία κατανομή των θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2015-6.
Τις ανωτέρω θέσεις εισακτέων αναμένεται να τις διεκδικήσουν οι 101.508 υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και όσοι υποψήφιοι υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων.
Από τον ανωτέρω συνολικό αριθμό των 68.345 θέσεων διατίθενται:
- ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, στους μαθητές της Γ' τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') και τους αποφοίτους Λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.
- Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων.
- ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε υποψήφιους που δε συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2015 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή Ημερήσιων ΕΠΑΛ τα έτη 2013 ή 2014. Για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.
- ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α') που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων Υπουργείων.
- ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α') που θα λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου.
- Ποσοστό 1% πέρα από τον αριθμό εισακτέων των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, διατίθενται για τους μαθητές και αποφοίτους των Εσπερινών Γενικών Λυκείων καθώς και τους υποψηφίους Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλήνιες εξετάσεις της Δ' τάξης των Λυκείων αυτών. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου Υπουργείου.
Δείτε εδώ τις ΒΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Περί κατάργησης των Πιστωτικών Μονάδων και άλλων μυθευμάτων

Α. To πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία ουδόλως αγγίζει ή μεταβάλλει, πόσο μάλλον καταργεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).
Β. Απλώς ορίζει πως ο αριθμός των Διδακτικών Μονάδων που αντιστοιχεί σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, ισοδυναμεί με τις Πιστωτικές Μονάδες.
Γ. Άρα τα πέρι Grexit των πτυχίων των ελληνικών Πανεπιστημίων μάλλον είναι προϊόν exit από την πληροφόρηση και την καλόπιστη κριτική των εμπνευστών τους.
Τα παραπάνω τονίζει σε σημερινή ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας

Εκπληκτικό βίντεο: "Διαστημικό" riding με τον Dupont στο ηφαίστειο της Νισύρου [video]

Αυτά είναι τα μέτρα της συμφωνίας που έχουν «κλειδώσει»

Περιγραφική αξιολόγηση μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

10 Χρόνια eTwinning

eTwinning 7o Nipiagwgeio
Το eTwinning έγινε 10 ετών.
Χρόνια Πολλά!!!
Η υπέροχη αφίσα είναι έργο των μικρών μαθητών του 7ου Νηπιαγωγείου Ιωαννίνων.
Συγχαρητήρια κα Τάλλου Ντίνα.

Χαλάει ο καιρός και πέφτει η θερμοκρασία – Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Βρέθηκε η λύση για την καταπολέμηση της ημικρανίας – Τι λένε Έλληνες επιστήμονες και γιατροί

Οι κεφαλαλγίες είναι το πιο συχνό σύμπτωμα για το οποίο οι άνθρωποι απευθύνονται στον γιατρό. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα η ημικρανία, που είναι και η πιο βασανιστική μορφή κεφαλαλγίας, ταλαιπωρεί το 10% του γενικού πληθυσμού, ενώ το 30% υποφέρουν από πονοκέφαλο τάσεως, όπως τόνισε σήμερα ο νευρολόγος Δ. Μητσικώστας, με αφορμή την παρουσίαση μιας πρωτοποριακής συσκευής η οποία αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση τόσο της ημικρανίας όσοι και της απλής κεφαλαλγίας.
Οι ασθενείς την τοποθετούν γύρω από το μέτωπό τους, σαν στεφάνι, και η συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρία, εκπέμπει ρεύμα χαμηλής τάσης, το οποίο διεγείρει κλάδους του τριδύμου νεύρου του προσώπου, το οποίο σχετίζεται με τις ημικρανίες.
Ο καθηγητής νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Λιέγης, Τ. Schoenen, τόνισε ότι η προφυλακτική φαρμακευτική θεραπεία έχει μερική μόνο ανταπόκριση στις κεφαλαλγίες. Έτσι δημιουργήθηκε «ο πρώτος εξωτερικός νευροδιεγέρτης τους τριδύμου νεύρου που αποδεικνύεται ως η λύση για περισσότερους από τους μίσους ασθενείς που πάσχουν από κεφαλαλγία και ημικρανία».
Η συσκευή χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή σε ενήλικους πάσχοντες από ημικρανία, οι οποίοι πρέπει να τη χρησιμοποιούν μέχρι 20 λεπτά την ημέρα.
Αναφερόμενη στη φαρμακευτική θεραπεία της ημικρανίας, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, η οποία οργάνωσε τη συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, παρά την πρόοδο που έχει κάνει η επιστήμη και τα νεότερα φάρμακα που υπάρχουν, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών παραπονούνται ότι δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις ημικρανίες. Μάλιστα, όπως τόνισε , πολλοί από αυτούς καταλήγουν σε κατάχρηση φαρμάκων, με αποτέλεσμα ο πόνος να συνεχίζεται και να οδηγούνται σε χρόνια ανθεκτική κεφαλαλγία, εξαιτίας της κατάχρησης αυτής.

Μαγικό ταξίδι στα Γιάννενα με τον φωτογραφικό φακό του Μιχάλη Βακάρου

Βαγγέλης Σειληνός. Τον αποκαλούσαν «Νουρέγιεφ της Ελλάδας» και ξεκίνησε την καριέρα του στα 16! Η θυελλώδης σχέση με τη Μαρία Ιωαννίδου και το άδοξο τέλος στο χειρουργείο

Άνω-κάτω οι τιμές με τον νέο ΦΠΑ – Οι επιπτώσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες από τις αλλαγές που έρχονται (λίστα)

Η καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 18% είναι πλέον θέμα χρόνου και αυτό που ενδιαφέρει πλέον τους πολίτες είναι οι αυξήσεις που θα φέρει.
Αυξήσεις, αλλά… και μειώσεις θα έρθουν σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με ΦΠΑ 23% θα σημειώσουν πτώση 4-5 ευρώ, αν ο συντελεστής πάει τελικά στο 18-19%, ενώ οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών με ΦΠΑ 13%, θα αυξηθούν κατά 4- 5 ευρώ.
Συγκεκριμένα αν εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής, θα φέρει αυξήσεις σε:
Τρόφιμα
Εστίαση
Ηλεκτρικό ρεύμα
Εισιτήρια Μέσων Μεταφοράς
Ταξί
Κινηματογράφο
Τα παραπάνω προϊόντα και υπηρεσίες επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% ή είναι στον υπέρ-μειωμένο συντελεστή  ΦΠΑ 6,5%.

Ο ενιαίος συντελεστής θα φέρει μειώσεις σε:
Ρούχα
Παπούτσια
Έπιπλα
Χαρτικά
Απορρυπαντικά
Σχολικά Είδη
Γυμναστήρια
Κομμωτήρια
Ακίνητα
Αυτοκίνητα
Μοτοσικλέτες
Ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη
Τα παραπάνω προϊόντα και υπηρεσίες σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.

Αιτήσεις από τη Δευτέρα για την επιλογή μαθητών στα Μουσικά Σχολεία

Μόλις στο 2% η έκπτωση για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος - Όλες οι προβλέψεις της τροπολογίας

- Η νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται κυρίως σε τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014
- Η συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα γίνει από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη
- Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις και την προκαταβολή φόρου στους αγρότες
- Στην τροπολογία προβλέπονται και μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσει

Μπορεί πριν από δύο εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών να επεξεργαζόταν την έκπτωση 10%-15% για όσους φορολογούμενους εξοφλήσουν εφάπαξ στην πρώτη δόση του Ιουλίου το φόρο εισοδήματος, τελικά όμως... άνθρακες ο θησαυρός!

Σύμφωνα με την τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές”», που κατατέθηκε σήμερα από την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, το... μπόνους είναι μόλις 2%.

Η νομοθετική ρύθμιση αναφέρεται κυρίως σε τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α 167), οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, και συγκεκριμένα στις ακόλουθες:
- Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.
- Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
- Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.
- Ενοίκια, τα οποία έχουν παραμείνει ανείσπρακτα, δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.
- Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. παρέχεται η δυνατότητα ποσοστού έκπτωσης επί των πραγματοποιούμενων ακαθάριστων πωλήσεων τους ως πρόβλεψη επισφαλών απαιτήσεων, καθώς δεν προβλέπεται η δικαιολόγηση δαπανών που συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας τους.
- Επανέρχεται στα φυσικά πρόσωπα έκπτωση, ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου, για την εφάπαξ πληρωμή στις 31η Ιουλίου 2015 και των 3 δόσεων της οφειλής τους.

Στην τροπολογία προβλέπονται επίσης, μεταξύ και άλλων ρυθμίσεων, μέτρα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεις φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση, σε βάρος των οποίων έχει επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τέλος και η 13η σύνταξη; Σχέδιο για ... αντίδωρο και όχι δώρο στους φτωχούς συνταξιούχους

- Δεν θα πάρουν 500 ευρώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι ως 13η σύνταξη
- Αναζητείται μικρότερο ποσό από την κυβέρνηση λόγω αντιδράσεων των δανειστών
- Μάλλον γλιτώνουν για φέτος οι επικουρικές συντάξεις, δεν θα γίνουν μειώσεις
- Στο τραπέζι η μένει ωστόσο η μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων

Τα πάνω-κάτω έρχονται όλα στη διαπραγμάτευση. Μετά το... ξαφνικό άνοιγμα στο Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά που αποτελούσαν κόκκινες γραμμές φαίνεται ότι πάει... περίπατο και η εξαγγελία για την 13η σύνταξη για τους συνταξιούχους που παίρνουν κύρια και επικουρική μέχρι 500 ευρώ το μήνα.

Πλέον και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των δανειστών αναζητείται ένα μικρότερο ποσό, αρκετά μικρότερο των 500 ευρώ όπως υπολογιζόταν ως τώρα που θα δοθεί ως 13η σύνταξη στους φτωχούς συνταξιούχους.

Ποιο θα είναι το ποσό αυτό;
Άγνωστο καθώς όπως όλα δείχνουν θα κριθεί περί το Φθινόπωρο και θα είναι ανάλογα με την πορεία των εσόδων τα οποία ωστόσο έχουν ήδη μεγάλη μάυρη τρύπα.
Ωστόσο τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώνονται από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα πάντως φαίνεται ότι η κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει έστω και μόνο για φέτος στο ζήτημα των μειώσεων στις επικουρικές.

Όλα δείχνουν ότι δεν θα ισχύσει για το 2015 η περιβόητη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος η οποία αναμένεται να οδηγήσει άμεσα σε μειώσεις των συντάξεων.

Το σενάριο ωστόσο για μειώσεις στις υψηλές επικουρικές συντάξεις μένει πάντα ανοιχτό.

Στο τραπέζι μένει επίσης και το θέμα των κύριων συντάξεων όπου το επικρατέστερο σενάριο δείχνει μειώσεις σε υψηλές συντάξεις και ειδικά των λεγόμενων ευγενών ταμείων. Και αυτές οι αποφάσεις πάντως φαίνεται πως δεν θα ληφθούν άμεσα.

ΦΠΑ:18%, έκτακτη εισφορά +30%, φόρος πολυτελείας +30% - Φοροκαταιγίδα και αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες για τη δόση

- Κλειδώνει στο 18% ο ΦΠΑ και παίρνουν φωτιά λογαριασμοί ΔΕΚΟ, τρόφιμα και υγεία
- Κατά μέσο όρο υπολογίζεται ότι τα βασικά προϊόντα θα αυξηθούν κατά 4,5%
- Γλιτώνουν προς το παρόν τα νησιά από την αύξηση στον φόρο
- Άγνωστο σε ποια εισοδήματα θα αυξηθεί η έκτακτη εισφορά κατά 30%
- Μόνοι ευνοημένοι από το νέο φορολογικό όσοι δεν πλήρωναν φόρους και έκλεβαν το κράτος

Τελικά αυτή τη δόση των 7,2 που επί μήνες κάποιοι περιμένουν ως... μάννα εξ ουρανού θα πληρωθεί από τους ίδιους τους πολίτες καθώς τα μέτρα που έρχονται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ.

Πρώτο παράδειγμα ο ΦΠΑ που με τον ενιαίο συντελεστή ( ο οποίος δεν θα είναι ακριβώς ενιαίος) οι πρώτοι που θίγονται είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα έσοδα το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν αργά τη νύχτα, προσανατολίζεται στη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 18%.

Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει μια μέση αύξηση των προϊόντων και των υπηρεσιών που σήμερα υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή κατά 4,5%.

Ωστόσο καθώς υπάρχουν αυξομειώσεις των τιμών, υπό την έννοια ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που σήμερα υπάγονται στο 23% θα μειωθούν, η αύξηση στο σύνολο προϊόντων και υπηρεσιών θα είναι κοντά στο 2,5%.

Το θέμα ωστόσο είναι οι αυξήσεις επιβαρύνουν τα λεγόμενα βασικά προϊόντα κυρίως καθώς τα νοικοκυριά με μέσο και μικρό εισόδημα έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους σε τρόφιμα, μετακινήσεις και δαπάνες υγείας.

Αν εξαιρέσει κανείς τις τιμές καυσίμων όλα τα παραπάνω αυξάνονται και έτσι υπολογίζεται μεγάλη επιβάρυνση.

Αρκεί να δει κανείς ότι ο καθορισμός ενιαίου ΦΠΑ αυξάνει από το 13% στο 18% τον φόρο σε τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ιατρικές δαπάνες, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και ταξί για να δει ότι η καθημερινότητα του μέσου πολίτη μόνο επιβαρύνσεις μπορεί να έχει.

Η μέση αύξηση του ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα άνω του 1 δισ. για το κράτος και έτσι θα είναι δυνατό να μην αυξηθούν ούτε τα φάρμακα, για τα οποία λόγω της συμμετοχή των ταμείων το μεγαλύτερο μέρος του ΦΠΑ καλύπτεται ήδη από το κράτος, ούτε όμως και οι συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά που, προς το παρόν τουλάχιστον, φαίνεται να διατηρούν τη μείωση στους συντελεστές κατά 30%.

Παράλληλα το φοροπακέτο φαίνεται ότι θα επιβαρύνει αρκετά και το μέσο οικογενειακό εισόδημα, καθώς επανέρχεται η έκτακτη εισφορά στο σύνολό της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκτακτη εισφορά θα αυξηθεί κατά 30% για τα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ, γεγονός που θα σημάνει σημαντική μείωση κάθε μήνα για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Την ίδια ώρα χιλιάδες είναι εκείνοι που θα επιβαρυνθούν και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς έρχεται αύξηση κατά 30%.

Μέσα σε όλα αυτά παραμένει ως έχει ο ΕΝΦΙΑ που προκαλεί και τη μεγαλύτερη αιμορραγία στην τσέπη των φορολογούμενων οι οποίοι έχουν να ελπίζουν, όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα, μόνο σε μια μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Μόνοι ευνοημένοι ως τώρα όσοι είχαν αδήλωτα εισοδήματα, όσοι δηλαδή δεν πλήρωσαν τον παραμικρό φόρο ως τώρα οι οποίοι καλούνται να τα δηλώσουν πληρώνοντας μόλις 10 ως 15% φόρο.

Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Σχολικές αίθουσες σε διάφορα μέρη του κόσμου (φωτογραφίες)

10 “συνήθειες” της οικογένειας που κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα.

Τα 10 χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος του σπιτιού που σχετίζονται με θετικά αναγνωστικά αποτελέσματα (Baker et al., 1994):


 1. Οι γονείς προσφέρουν αναγνωστικές κατευθύνσεις και ενθάρρυνση στα παιδιά

 2. Παιδικά βιβλία είναι πάντα διαθέσιμα στο σπίτι

 3. Τα παιδιά διαβάζουν σε τακτική βάση

 4. Γραπτά υλικά για ενήλικες όπως εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά είναι παρόντα και σε κοινή θέα στο σπίτι

 5. Τα παιδιά έχουν επαρκή , κατάλληλο χώρο και ευκαιρία για διάβασμα

 6. Τα παιδιά βλέπουν τους ενήλικες να διαβάζουν

 7. Τα παιδιά επισκέπτονται   βιβλιοθήκες και ενημερώνονται για βιβλία

 8. Οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά σε συχνές εξόδους και εκμεταλλεύονται ευκαιρίες για ανάγνωση (π.χ. ταμπέλες, πινακίδες μαγαζιών)

 9. Οι γονείς εκφράζουν θετικές στάσεις και κρίσεις για το διάβασμα

10.  Τα παιδιά και οι γονείς εμπλέκονται πολύ συχνά σε συζητήσεις με νόημα, πέρα από την καθημερινότητα (ανάλογα με την ηλικία τους

Στη Διαύγεια τη Δευτέρα το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Τη Δευτέρα αναμένεται να αναρτηθεί το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας στη «Διαύγεια» σύμφωνα με δηλώσεις στην Ολομέλεια της Βουλής του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.
Χαρακτηριστικά δήλωσε  ο κ. Μπαλτάς τα ακόλουθα:
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί επισήμως στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, τη Δευτέρα, στη «Διαύγεια». Θα υπάρχουν κάποιες μέρες που θα συζητηθεί. Θα γίνει προφανώς –απαντώ σε ερωτήσεις συγκεκριμένες- πρόσκληση όλων των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και όλα και τα ουσιαστικά και τα τυπικά σημεία του διαλόγου θα εξελιχθούν κατά πώς πρέπει.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τόσο οι ρυθμίσεις για θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών  όπως η κατάργηση διετούς αποκλεισμού, ξεκλείδωμα πινάκων καθώς και άλλα θέματα όπως:
1. Θέματα του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων
2. Λειτουργία  της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας
3. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων
4. Θέματα ΑΔΙΠΠΔΕ
5. Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
6. Θέματα Ιδιωτικών Σχολείων, Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών
7. Θέματα Ειδικής Εκπαίδευσης
8. Θέματα καθ’ υπέρβασιν εγγραφής αποφοίτων Λυκείων που έχουν βραβευθεί σε Ολυμπιάδες
9. Μεταθέσεις εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
10. Ομαλή λειτουργία δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Επίσης στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν και θέματα που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα.
Καλόγηρος Βασίλειος

2,5 ώρες την ημέρα στο Ίντερνετ οι Ελληνες

Το Ίντερνετ γίνεται ολοένα και πιο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του Έλληνα, καθώς το χρησιμοποιούν επτά στους δέκα, ποσοστό 70,9% (έναντι 69,7% ένα τρίμηνο νωρίτερα).
Δυόμισι ώρες ημερησίως είναι ο μέσος χρόνος που δαπανούν οι Έλληνες στο Ίντερνετ, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας Web ID της Focus Bari.
Αναλυτικότερα, φαίνεται να σημειώνεται ανοδική πορεία όσον αφορά στο χρόνο που καταναλώνεται, παρά την οικονομική κρίση, καθώς σήμερα η μέση διάρκεια χρήσης φτάνει τα 141 λεπτά, τη στιγμή που τρεις μήνες πριν ο χρόνος αυτός ήταν 135.
Σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, οι άνδρες αφιερώνουν στην online περιήγηση 146 λεπτά, κατά μέσο όρο, με τις γυναίκες να ακολουθούν με 135 λεπτά.
Ο μέσος όρος ημερήσιας χρήσης του Διαδικτύου αυξάνεται στις μικρότερες ηλικίες, καθώς οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών αφιερώνουν στο Διαδίκτυο 187 λεπτά και εκείνοι ηλικίας 13-17 ετών 143 λεπτά.
Αυξανόμενη βαίνει η χρήση του Διαδικτύου και από τις μεγαλύτερες ηλικίες: για παράδειγμα, ο μέσος χρόνος παραμονής στο Internet διαμορφώνεται στα 105 λεπτά για την ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών και στα 110 λεπτά για τις ηλικίες 55-64.
Γενικότερα, το Ίντερνετ γίνεται ολοένα και πιο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του Έλληνα, καθώς επτά στους δέκα, ποσοστό 70,9% (έναντι 69,7% ένα τρίμηνο νωρίτερα), χρησιμοποιούν πλέον το Ίντερνετ.
Μάλιστα, περισσότεροι από έξι στους δέκα, το 62,2% (από 60,4% το προηγούμενο τρίμηνο), συνδέονται σε καθημερινή βάση.
Ειδικά στις νεαρές ηλικίες, η χρήση εκτοξεύεται, αφού οι νέοι ηλικίας 13-17 ετών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε ποσοστό 97,4% (το 90,8% καθημερινά), ενώ στις ηλικίες 18-24 το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται σε 97,8% (το 94,9% καθημερινά).
Από τα στοιχεία τπροκύπτει ότι τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης του Διαδικτύου φιλοξενεί, πλέον, η Θεσσαλονίκη με 78,5% (από 73,7% το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2014). Ο νομός Αττικής ακολουθεί με ποσοστό 76,6%, και την υπόλοιπη Ελλάδα να βρίσκεται - κατά μέσο όρο - στο 62,7%.
Τα στοιχεία της Focus Bari, για το 1ο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνουν τη στροφή του Έλληνα στις φορητές συσκευές, ως μέσο για τη σύνδεση του στο Διαδίκτυο.
Συγκεκριμένα, οι συσκευές πρόσβασης, που χρησιμοποιούνται, πλέον, για την περιήγηση στο Internet είναι ο φορητός υπολογιστής με ποσοστό 42,2% (από 43,3% έναν χρόνο νωρίτερα), το κινητό τηλέφωνο με 35,3% από 27,4% το Μάρτιο του 2014, ο σταθερός υπολογιστής με 29,8% από 33,3% το 2014. Ακολουθούν το tablet με 12,8% από 7,7% το Μάρτιο του 2014, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό, το 0,9%, από 0,7%, συνδέεται μέσω μιας συσκευής smart tv.
Το Facebook είναι το κοινωνικό δίκτυο με τους περισσότερους χρήστες στην Ελλάδα, καθώς το ποσοστό όσων διαθέτουν λογαριασμό στη δημοφιλή ιστοσελίδα ανέρχεται, για το 1ο τρίμηνο του 2015, σε 50,9% (από 48,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2014).
Συνολικά, οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου δίνουν ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού περισσότεροι από ένας στους δύο, ποσοστό 55,2%, κάνει πλέον χρήση των social media. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλικιακή ομάδα των 18-44, η χρήση αυξάνεται στο 68,6%.
Μετά από το Facebook, δεύτερο στις προτιμήσεις των Ελλήνων έρχεται το google+ με 11,8% (από 9,2% ένα τρίμηνο νωρίτερα), ακολουθεί το Youtube με 11,5% (από 8,7%), με το Twitter να έπεται με 8,3% (έναντι 7,5%) και το Instagram να ακολουθεί με 8,1%. Ο δε μέσος χρόνος παραμονής στα social media είναι 82,2% την ημέρα (έναντι 77,9 λεπτών το τελευταίο τρίμηνο του 2014).