Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Όταν ο Ευφράτης έγινε κόκκινος απ’ το αίμα των Αρμενίων. Η γενοκτονία που δεν αναγνώρισαν ποτέ οι Τούρκοι και η δίκη – παρωδία των «υπευθύνων» που εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο Ρούσβελτ

Ανακάλυψαν εκτεταμένο αρχαίο δίκτυο με σήραγγες κάτω από την Ευρώπη! Οι προϊστορικοί άνθρωποι από τη Σκωτία έως την Συρία διέθεταν άγνωστη τεχνολογία και έκρυβαν τα μυστικά τους

Είσαι συνεπής φορολογούμενος; Παίρνεις μπόνους! Ποιοι θα πληρώσουν έως και 10% λιγότερους φόρους - Στον... αστερισμό των φορολογικών δηλώσεων

- Ποιοι φορολογούμενοι παίρνουν... το "μπόνους συνέπειας"
- Η έκπτωση φόρου που θα δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών και τα κριτήρια
- Με ρυθμούς... "χελώνας" οι φορολογικές δηλώσεις
- Για μετά τις 10 Μαϊου πηγαίνει το "άνοιγμα" του Taxis
- Τι ισχύει για τις παρατάσεις και το νέο έντυπο Ε1
- Διαβάστε αναλυτικά

Μόνο στους συνεπείς φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα χορηγηθεί το μπόνους που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Τα "πρέπει" για να πάρετε το μπόνους

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους που θα έχει τη μορφή έκπτωσης φόρου θα κινείται στα επίπεδα 5% -10% και θα δοθεί με συγκεκριμένα κριτήρια.

Βασικό κριτήριο για τη χορήγηση του μπόνους είναι ο φορολογούμενος να είναι συνεπής στις φορολογικές υποχρεώσεις του κατά τα τελευταία χρόνια.

- Να έχει δηλαδή, υποβάλει εμπρόθεσμα όλες τις φορολογικές δηλώσεις (φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ)
- Να έχει πληρώσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τους φόρους
- Να μην έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές ακόμη και αν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου όσοι έχουν καθυστερήσει την υποβολή κάποιας δήλωσης ή την πληρωμή κάποιου φόρου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «κλειδώσει» το ποσοστό της έκπτωσης φόρου και να κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου. Σήμερα σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου δεν προβλέπεται καμία έκπτωση.

Με αργούς ρυθμούς

Παράλληλα, σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στη διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων και όπως όλα δείχνουν η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Μαΐου αφού σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παραταθεί μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του αρχείου βεβαιώσεων αποδοχών ή συντάξεων και της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 που λήγει κανονικά τη Δευτέρα 27 Απριλίου.

Τα στοιχεία για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και για τους φόρους που παρακρατήθηκαν και αναλογούν στα συγκεκριμένα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το 2014 θα είναι προσυμπληρωμένα στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι.

Αποτέλεσμα η παράταση

Οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται φέτος στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να φέρουν και παράταση της προθεσμίας η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου.

Ήδη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο για μια παράταση 10 ημερών αλλά έμπειροι λογιστές - φοροτεχνικοί θεωρούν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να δώσει μεγαλύτερη παράταση, καθώς τα δεδομένα φέτος -σε ό,τι αφορά στην υποβολή των δηλώσεων- είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με πέρυσι.

Όπως λένε οι δηλώσεις θα υποβληθούν υπό το πλαίσιο ενός νέου φορολογικού νόμου, με νέα έντυπα και νέες οδηγίες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Επίσης ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σημαντικές ερμηνευτικές αποφάσεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που επηρεάζουν άμεσα τον υπολογισμό των κερδών των επιχειρήσεων και τη σωστή συμπλήρωση των δηλώσεων τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων.

Φέτος αναμένεται να υποβληθούν περίπου 6.000.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων και περίπου 240.000 δηλώσεις νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με τους λογιστές για να υποβληθούν όλες αυτές οι δηλώσεις σε διάστημα δύο μηνών θα πρέπει να υποβάλλονται καθημερινά (και τα Σαββατοκύριακα) 104.000 δηλώσεις εισοδήματος, πράγμα σχεδόν αδύνατο. Σε ένα ρεαλιστικό σενάριο το Τaxis θα δέχεται από 30.000 έως 60.000 δηλώσεις καθημερινά κατά τον πρώτο μήνα, ενώ τον δεύτερο θα επιφορτισθεί με τον κύριο όγκο των δηλώσεων που σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να ξεπερνούν ακόμη και τις 200.000 δηλώσεις ημερησίως, με ό,τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό στην επιβάρυνση του συστήματος, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του.

Τι ισχύει για το νέο έντυπο Ε1

Το νέο έντυπο αποτελεί μια «καμουφλαρισμένη» δήλωση «πόθεν έσχες» καθώς για πρώτη φορά θα πρέπει να δηλωθούν αναλυτικά εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι όπως μερίσματα, αγορές μετοχών, ομολόγων, χρήματα που επενδύθηκαν για τη σύσταση ή αύξηση του κεφαλαίων επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή επανέρχονται οι κωδικοί που επιβάλλουν σε όσους απέκτησαν ακίνητο το 2014 να τους συμπληρώσουν με τα ποσά που δαπάνησαν και παράλληλα θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων αυτών.

Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει συμπεριλάβει στο νέο έντυπο της εφορίας ξεχωριστούς κωδικούς τόσο για τους τόκους των φορολογουμένων που η ίδια γνωρίζει βάσει των στοιχείων των τραπεζών όσο και για εκείνους που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και θα πρέπει οι φορολογούμενοι σε κάθε περίπτωση να τα δηλώσουν.

Πηγή: Ημερησία

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

Δωρεάν Προγράμματα για Windows: Τα 400+ Καλύτερα

Κήλη αυχένα: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται...

Ο σχηματισμός κήλης στη σπονδυλική στήλη είναι συνηθέστερος χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα, δεν αποκλείεται όμως η κήλη να σχηματιστεί πιο ψηλά, στην περιοχή του αυχένα.
Η κήλη αποτελεί πάθηση των μεσοσπονδυλίων δίσκων, των μαλακών «μαξιλαριών» που βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους από τους οποίους αποτελείται η σπονδυλική μας στήλη.
Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι πιο μαλακός στο κέντρο του και εξωτερικά διαθέτει ένα πιο σκληρό περίβλημα. Η κήλη εμφανίζεται όταν μέρος του μαλακού τμήματος του δίσκου διαρρέει μέσω μιας ρωγμής στο εξωτερικό σκληρό περίβλημα.
Η κήλη μπορεί να ερεθίσει τα γύρω νεύρα, προκαλώντας πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία σε κάποιο άκρο. Είναι βέβαια πιθανό να έχει σχηματιστεί κήλη και να μην εκδηλώνεται καμία ενόχληση.
Σύμφωνα με την MayoClinic, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κήλης. Επιβάλλεται η επίσκεψη στο γιατρό εάν ο πόνος από τον αυχένα «ακτινοβολεί» στο χέρι ή το πόδι ή αν συνοδεύεται από μούδιασμα ή αδυναμία.
Αίτια:
Ο σχηματισμός της κήλης είναι συνήθως αποτέλεσμα της σταδιακής φθοράς που παρατηρείται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους με την πάροδο των ετών. Όσο μεγαλώνουμε, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αφυδατώνονται. Έτσι, γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι και είναι πιο πιθανό να υποστούν ρήξη ακόμη και έπειτα από ήπια καταπόνηση.
Αντιμετώπιση:
Η συντηρητική θεραπεία, κυρίως με την υιοθέτηση σωστής στάσης του σώματος και εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής, οδηγεί σε ανακούφιση των συμπτωμάτων σε 9 στους 10 ασθενείς.
Ο γιατρός που θα κάνει την αξιολόγηση θα προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο για κάθε ασθενή.
Η εφαρμογή πάγου ή θερμότητας, η σπονδυλική έλξη, ο υπέρηχος και η υποστήριξη του αυχένα είναι επίσης μερικές από τις συνήθεις λύσεις που προτείνον οι ειδικοί.
Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την ύστατη λύση, εάν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει και οι ενοχλήσεις επιμένουν.
Δεν συνιστάται υπερβολική ξεκούραση, καθώς η ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε ακαμψία των αρθρώσεων και εξασθένιση των μυών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος.
Πηγή: OnMed.gr 

ΚΑΙΡΟΣ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΒΡΟΧΕΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού το Σάββατο (25/4/2015) και την Κυριακή (26/4) καθώς θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες - Πότε βελτιώνεται ο καιρός
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), το Σάββατο (25/5) θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες να σημειώνονται κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη κατά τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια. Ευνοείται επίσης η μεταφορά σκόνης στα νότια.
Στην Αττική θα αναπτυχθούν νεφώσεις με τοπικέ βροχές να σημειώνονται κυρίως κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Πιθανόν σποραδικές καταιγίδες να εκδηλωθούν στα βόρεια. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 20 βαθμούς κελσίου.
Αυξημένες θα είναι οι νεφώσεις που θα αναπτυχθούν στην Θεσσαλονίκη με τοπικές βροχές να σημειώνονται οι κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες  θα μετατραπούν σε σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ με την θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 8 και 19 βαθμούς κελσίου.
Πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα
Μακεδονία, Θράκη
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στη Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία εξασθένηση. στα δυτικά αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: από 5 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος 
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βόρεια πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Άνεμοι: αρχικά νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία από τα βόρεια βόρειοι με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: από 9 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος 
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα βόρεια.
Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια αρχικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 που βαθμιαία θα στραφούν σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 7 έως 22 βαθμούς κελσίου. στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη 
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 22 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα βόρεια πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Ο καιρός την Κυριακή (26/4)
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Κυριακή (26/4) με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα ανατολικά. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα νότια.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Προειδοποίηση ΕΟΦ για επικίνδυνο φάρμακο

Σοβαρές βλάβες στο ήπαρ μπορεί να προκαλέσουν δεκάδες φάρμακα που περιέχουν την ουσία νιμεσουλίδη, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος συνέστησε τον περιορισμό της χρήσης τους έως το πολύ δεκαπέντε ημέρες για κάθε θεραπεία.

Συνεπώς, όλα τα κουτιά που περιέχουν περισσότερες από 30 δόσεις (δισκία ή φακελάκια) θα πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από την αγορά.

Το πιο γνωστό φάρμακο που κυκλοφορεί στη χώρα μας είναι το Mesulid. Η οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, όμως, αφορά άλλα 44 φάρμακα που περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), συνιστάται στους γιατρούς να βασίζουν την απόφασή τους να συνταγογραφούν νιμεσουλίδη (nimesulide) σε προσεκτική εξέταση των συνολικών κινδύνων του ασθενούς.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν nimesulide για συστηματική χορήγηση έχουν εγκριθεί σ’ έναν αριθμό κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση του οξέος πόνου, των συμπτωμάτων επώδυνης οστεοαρθρίτιδας και της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας (πόνοι περιόδου).

Οι άδειες κυκλοφορίας των προϊόντων που περιέχουν nimesulide ανεστάλησαν στην Ιρλανδία στις 15 Μαΐου 2007, μετά από αναφορές ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο εξαιτίας σοβαρών παρενεργειών που αφορούσαν το ήπαρ.

Υστερα από αυτό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε έρευνες, ώστε να εξεταστεί η ασφάλεια των συγκεκριμένων φαρμάκων και ενημέρωσε όλα τα κράτη-μέλη.

Εως ότου ξεκαθαριστεί το τοπίο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αλλά και ο ΕΟΦ συνιστούν τον περιορισμό της διάρκειας θεραπείας με nimesulide έως το πολύ 15 ημέρες, ενώ όλα τα κουτιά που έχουν περισσότερες από 30 δόσεις πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά.

Πανελλαδικές – Πότε μπορεί να βγει εξεταζόμενος μαθητής από την αίθουσα

Τι κάνουν οι Ρώσοι για να φαίνεται καλύτερο το...πτώμα του Λένιν με τα χρόνια; (VIDEO)

Οι 10 «θαυματουργές» τροφές που καταπραΰνουν το στομάχι

Για πόνους και φουσκώματα στο στομάχι η λύση υπάρχει μέσα στην διατροφή μας. Δοκιμάστε τις 10 καταπραϋντικές τροφές για το στομάχι αλλά και αυτές που θα σας απαλλάξουν από τα φουσκώματα!
 • Παντζάρι
Το παντζάρι λόγω της περιεκτικότητας του σε μαγνήσιο περιορίζει τις κράμπες στο στομάχι.
 • Πατάτα
Η πατάτα έχει επουλωτικές ιδιότητες λόγω του καλίου που περιέχει, όμως μην την καταναλώνετε ψητή!
 • Παξιμάδι καλαμποκιού
Το παξιμάδι, αυτό που κάνει είναι να απορροφά τα γαστρικά υγρά και να μειώνει το αίσθημα του καύσου.
 • Γιαούρτι
Το γιαούρτι όπως όλα τα προβιωτικά τρόφιμα, συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη της τροφής ενώ βάση ερευνών, η συστηματική κατανάλωση τους ανακουφίζει από τα ανεπιθύμητα εντερικά φουσκώματα και τη δυσκοιλιότητα.
 • Μπανάνα
Η μπανάνα μας βοηθά με την καταπραϋντική της δράση και από τον ερεθισμό της καούρας. Να προτιμάτε, αυτές που είναι ώριμες σε μέτριο βαθμό. Από την άλλη οι υπερβολικά ώριμες προκαλούν αύξηση των γαστρικών υγρών λόγω των σακχάρων.
 • Κίτρινο Μήλο
Το κίτρινο μήλο, ανακουφίζει το στομάχι λόγω της περιεκτικότητας του σε πηκτίνη.
 • Νιφάδες βρώμης
Οι νιφάδες βρώμης, μειώνουν την έκκριση γαστρικών υγρών, ανακουφίζουν από το αίσθημα καύσου και παράλληλα ενισχύουν τον γαστρικό βλεννογόνο.
 • Νιφάδες κινόα ή κεχριού
Οι νιφάδες κινόα ή κεχριού, βοηθούν στην πέψη ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζουν από τις καούρες!

 • Ανανάς
Ο ανανάς λόγω των ενζύμων που περιέχει όπως η βρομελίνη, είναι κατευναστικά της οξύτητας των υγρών του στομάχου.
 • Παπάγια
Η παπάγια όπως και ο ανανάς χάρη στα ένζυμα που περιέχει όπως η παπαίνη, είναι κατευναστικά της οξύτητας των υγρών του στομάχου.
Αν πάλι θέλετε να αποχαιρετήσετε το φούσκωμα, τότε δοκιμάστε αυτά:
 • Αγκινάρα:
Τα φύλλα της άγριας αγκινάρας, είναι γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες. Δοκιμάστε, σ’ ένα ποτήρι νερό να βράσετε 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα για 5 λεπτά. Πιείτε το πριν το φαγητό.
 • Γλυκάνισο:
Οι σπόροι του γλυκάνισου δρουν ως σπασμολυτικό και ήπιο καθαρκτικό. Παρασκευάστε έγχυμα με 1 κουταλάκι σε μισό ποτήρι βραστό νερό και πιείτε το πριν το φαγητό. Διαφορετικά, μασήστε 5-6 σπόρους γλυκάνισου μετά το γεύμα.
 • Μάραθο:
Χάρη στη μαλακτική και χαλαρωτική του δράση ανακουφίζει από τον τυμπανισμό και βοηθά στην πέψη. Φτιάξτε έγχυμα προσθέτοντας 1-2 κουταλάκια ελαφρά σπασμένους σπόρους σ’ ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10 λεπτά και σουρώστε το. Για τον τυμπανισμό πιείτε ένα φλιτζάνι πριν από το γεύμα.

Αστείο animation για την υπερβολική χρήση των smartphones (Video)

Καλαμαριά: Μαθητής ….94 ετών επέστρεψε στα θρανία!

Πασίγνωστη η ρήση του Σόλωνα, ενός από τους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας: «Γηράσκω αεί διδασκόμενος». Ο Πλάτωνας – στο έργο του “Λάχης” – μας διευκρινίζει ότι το νόημα αυτού του ρητού, είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει και όταν ακόμη γηράσκει να διδάσκεται και να μαθαίνει καθότι το γήρας από μόνο του δεν σε κάνει Σοφό (νούν έχον προσιέναι). Άρα το ρητό μας προτρέπει κατά κάποιο τρόπο στο σημερινό “δια βίου μάθηση”, δηλαδή να διδασκόμαστε από τους “δασκάλους μας” καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Σοφότατα όλα αυτά αλλά, ποιος θα περίμενε να συναντήσει στα θρανία μαθητή 94 ετών; Κι όμως, ο συμπολίτης μας κ. Βλάσης Κελεμένης, σε αυτή την ηλικία, παρακολουθεί κανονικότατα τα μαθήματα του Τμήματος Δημιουργικής Γραφής του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Καλαμαριάς. Τον συναντήσαμε στην αίθουσα του 4ου – 15ου Δημοτικού Σχολείου, όπου γίνονται τα μαθήματα:
Κύριε Κελεμένη, επειδή κάποιοι θα δυσκολευτούν να το πιστέψουν, να διευκρινίσουμε την ηλικία σας. Είστε όντως 94 ετών;
Γεννήθηκα στην Κοινότητα Ρυσίου της Μικράς Ασίας, στη γνωστή Αρετσού (σήμερα Daritsa της Τουρκίας) στις 24 Ιουνίου 1921, όπως αποδεικνύεται και από το πιστοποιητικό βαπτίσεως που έχω φυλαγμένο. Με τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένειά μου ξεκίνησε με ένα καΐκι από την Αρετσού και έφτασε εδώ στην Καλαμαριά, με την μητέρα μου να με κρατά, βρέφος, στην αγκαλιά της.
Είστε δηλαδή βέρος Καλαμαριώτης. Και οι γραμματικές σας γνώσεις;
Μεγάλωσα στην Καλαμαριά όπου ο πατέρας μου είχε μανάβικο στη σημερινή οδό Πασαλίδη και ταυτόχρονα πουλούσε λαχανικά ως πλανόδιος με το άλογο και το κάρο του. Εγώ τελείωσα το 2ο Δημοτικό σχολείο που στεγαζόταν αρχικά σε μια παράγκα και αργότερα στο κτίριο του σημερινού Δημαρχείου Καλαμαριάς. Θυμάμαι πως το χειμώνα, οι μαθητές, μαζί με τη σάκα μας, κουβαλούσαμε και από ένα ξύλο για να ρίξουμε στη σόμπα να ζεσταθούμε. Μετά, αφού έβγαλα τις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, οι δυσκολίες της εποχής έκαναν τον πατέρα μου να με ωθήσει να μάθω μια τέχνη. Φοίτησα λοιπόν στην τεχνική σχολή «Ευκλείδης» και πήρα το πτυχίο του «μηχανικού στεριάς και θαλάσσης»! Δηλαδή δούλεψα ως μηχανικός και σε καράβια και σε μηχανουργεία αλλά και στις πατόζες, τις αλωνιστικές μηχανές της εποχής. Οι άνθρωποι τότε θέριζαν με τα δρεπάνια και μετέφεραν τα στάχυα στην πατόζα που ήταν εγκατεστημένη στο κέντρο του χωραφιού. Ήταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας! Μιλάμε για τη δεκαετία του ’50. Αργότερα, συνεταιρίστηκα με τον παλιό μου συμμαθητή, τον Λευτέρη τον Κορωναίο, και ξεκινώντας από μια χειροκίνητη πρέσα, γίναμε εργοστασιάρχες – είχαμε μια βιοτεχνία που στην άνθησή της απασχολούσε 25-30 άτομα προσωπικό.
Και πώς αποφασίσατε, σε αυτή την ηλικία να ξανακαθίσετε στο θρανίο;
«Σ’ αυτή την ηλικία»; Γιατί, τι έχει η ηλικία μου; Η ηλικία είναι για τα ημερολόγια και τις ταυτότητες. Σημασία έχει να είσαι γερός στο σώμα και στο νου και να έχεις όρεξη για ζωή. Κι εγώ, δόξα τω Θεώ, νοιώθω μια χαρά. Αρκεί να σας πω ότι μέχρι τα 90 μου οδηγούσα το αυτοκίνητό μου – εξεταζόμουν κάθε χρόνο και ανανέωνα το δίπλωμα οδήγησης. Τελικά εγκατέλειψε το αυτοκίνητό μου, όχι εγώ…
Τώρα, πώς το αποφάσισα: Πριν από πέντε περίπου χρόνια, ένα βαρύ εγκεφαλικό χτύπησε τη σύζυγό μου, την Τασούλα, με την οποία ζήσαμε μαζί, αγαπημένοι, για 50 ολόκληρα χρόνια. Έπρεπε να μείνει σε ένα κέντρο αποκατάστασης – οίκο ευγηρίας. Δεν μπορούσα να την αφήσω μόνη μετά από τόσα χρόνια αγαπημένης συμβίωσης, γι’ αυτό και έγινα και εγώ ένοικος στον οίκο – δεν με αρέσει η λέξη «γηροκομείο». Εκεί, μη έχοντας περιθώριο για πολλές δραστηριότητες αλλά και βυθιζόμενος για ώρες σε αναμνήσεις από τη ζωή μου, αποφάσισα να καταγράψω κάποια περιστατικά. Σε μερικά από αυτά έδινα και μυθιστορηματική μορφή. Τύπωσα μερικά αντίτυπα και τα μοίρασα σε συγγενείς και φίλους και όλοι τους με παρότρυναν να συνεχίσω να γράφω. Έχω γράψει 8 διηγήματα και κάποια ποιήματα αλλά, παρόλο που όλοι λένε ότι έχω μια αμεσότητα στη διήγηση, εγώ θέλω να βελτιώσω τον τρόπο της γραφής μου, να μάθω περισσότερα πράγματα. Έτσι λοιπόν, πληροφορήθηκα από τον καλό μου τον ανεψιό για τα Τμήματα «Δια Βίου Μάθησης» και τώρα είμαστε συμμαθητές.
Πώς σας φαίνονται τα μαθήματα;
Από τους 18 μαθητές του Τμήματός μας, οι μισοί και παραπάνω είναι συνταξιούχοι καθηγητές και δάσκαλοι. Στην αρχή ένοιωσα λίγο μειονεκτικά γιατί, όπως σας είπα, εγώ δεν έχω βγάλει καν το Γυμνάσιο. Όλοι τους όμως με έχουν αγκαλιάσει και με βοηθούν, όπως και ο δάσκαλός μας, ο καθηγητής – φιλόλογος κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος, και δεν έχω χάσει ούτε λεπτό από τα μαθήματα. Να σας πω την αλήθεια στην ποίηση, με την οποία ξεκινήσαμε δεν είμαι τόσο καλός, παρ’ όλο που οι δάσκαλος λέει ότι «γράφω στρωτά και βιωματικά». Τώρα που μπαίνουμε στον πεζό λόγο θα είμαι καλύτερος, θα βάλω και τα δυνατά μου …
Είναι τόσο γλαφυρός ο αφηγηματικός λόγος του κ. Βλάση που θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες. Είναι τόσο καθαρή και ακριβής η μνήμη του που θα μπορούσε να γράψει την ιστορία της Καλαμαριάς από την ίδρυσή της…
Τι να πρωτο-θαυμάσουμε και τι να πρωτο-υπογραμμίσουμε: το πάθος για τη ζωή; Τη δίψα για μάθηση; Την αγάπη για όλους τους συνανθρώπους του και για τον τόπο του, την Καλαμαριά; Τη λατρεία για τη σύντροφό του μέχρι την τελευταία της πνοή; Την αυτογνωσία; Την προσπάθεια για συνεχή βελτίωση, χωρίς ηλικιακά όρια;
Να είσαι γερός παππού – Βλάση (έτσι υπογράφει τις αφιερώσεις στα βιβλία του) και να παραμείνεις για πολλά-πολλά χρόνια ζωντανό παράδειγμα για μίμηση… Σε άλλη περίπτωση θα λέγαμε να τα εκατοστίσεις. Εδώ, τέτοια η ευχή δεν ενδείκνυται – είναι πολύ κοντά τα 100. Όπως λέει κι ίδιος χαριτολογώντας «πρώτα ο Θεός, στα εκατό θα μηδενίσει το κοντέρ και θα αρχίσουμε από την αρχή…»!!!

40 εκπαιδευτικές ιστοσελίδες για δωρεάν εκμάθηση ξένων γλωσσών, σεμινάρια και βιβλία

Παρακάτω ακολουθούν 40 δωρεάν εκπαιδευτικές ιστοσελίδες με περιεχόμενο από βίντεο και διαλέξεις,μέχρι σεμινάρια από διεθνή Πανεπιστήμια και δωρεάν εκμάθηση ξένων γλωσσών…
1.Alison- Διαθέτει πάνω από 60 εκατομμύρια μαθήματα!!
2.Coursera – Εκπαιδευτική ιστοσελίδα σε συνεργασία με πανεπιστήμια.
3.The University of Reddit – Η δωρεάν διαδικτυακή εκδοχή του Πανεπιστημίου.
4.Udacity – online μαθήματα που βασίζονται σε projects, κυρίως σε τομείς όπως πληροφορική, Επιστήμη των δεδομένων (data science) και μαθηματικά.
5.MIT Open CourseWare – Δωρεάν πρόσβαση σε αρκετά μαθήματα του ΜΙΤ.
6.Open Culture – Η επιτομή της δωρεάν πρόσβασης σε εκπαιδευτικές πηγές. Μαθήματα, βιβλία, βίντεο / ταινίες.
7.No Excuse List – Διαθέτει μια μεγάλη λίστα με εκπαιδευτικούς ιστότοπους.
8.Open YALE Courses – Ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση σε μια ποικιλία από εισαγωγικά μαθήματα που διδάσκονται από διακεκριμένους καθηγητές και επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Yale. Όλες οι διαλέξεις καταγράφηκαν και είναι διαθέσιμες σε μορφές βίντεο, ήχου, και text transcript. Δεν απαιτείται εγγραφή.
9.Khan Academy – Χιλιάδες μικρο-διαλέξεις πάνω σε θέματα που κυμαίνονται από την ιστορία μέχρι την ιατρική και από τη χημεία μέχρι την επιστήμη των υπολογιστών.
10.Zooniverse – Τεράστια ποικιλία από ενδιαφέρουσες μελέτες της φύσης, της επιστήμης και του πολιτισμού.
11.TUFTS Open CourseWare – Μέρος ενός νέου εκπαιδευτικού κινήματος που ξεκίνησε από το MIT που παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε όλους στο περιεχόμενο on line μαθημάτων. Τα προσφερόμενα μαθημάτων επιδεικνύουν την ισχύ του Πανεπιστημίου στον τομέα των βιοεπιστημών. 12.How Stuff Works? – Επιστημονικά μαθήματα
13.Harvard Medical School Open Courseware – Σκοπός των συγκεκριμένων ανοιχτών μαθημάτων είναι η ανταλλαγή γνώσεων από την κοινότητα των φοιτητών του Χάρβαρντ σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα, υποψήφιους φοιτητές και στο ευρύ κοινό.
14.VideoLectures.NET – Βίντεο/διαλέξεις πάνω σε πολλά θέματα.
15.TED – Εκπαιδευτικές διαλέξεις από αξιοσημείωτους επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο.
16.Shodor – Μια μη-κερδοσκοπική ερευνητική και εκπαιδευτική οργάνωση αφιερωμένη στην πρόοδο της εκπαίδευσης των επιστημών της φυσικής και των μαθηματικών, συγκεκριμένα με τη χρήση των τεχνολογιών μοντελοποίησης και προσομοίωσης. Στο site περιλαμβάνονται διδακτικά μέσα, λογισμικό, διαδραστικά μαθήματα, εξερευνήσεις και πληροφορίες σχετικά με εργαστήρια για μαθητές, εκπαιδευτικούς και κάθε ενδιαφερόμενο όλων των ηλικιών για τα μαθηματικά και την φυσική.
17.Udemy FREE Courses – Δωρεάν μαθήματα που μπορούν να σας διδάξουν για τις επιχειρήσεις, το δίκαιο, τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό, τα μαθηματικά, την επιστήμη, τη φωτογραφία, τη γιόγκα και πολλά άλλα. Στα μαθήματα περιλαμβάνονται βίντεο, ζωντανές διαλέξεις και εργαλεία για να βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να αλληλεπιδρούν με τους μαθητές και να παρακολουθούν την πρόοδό τους.
18.Maths & Science – Μαθήματα, τεστ και εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές όλων των επιπέδων.
19.edX.org – Δωρεάν μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα για διαδραστική μελέτη μέσω του διαδικτύου, που παρέχονται από το MIT, το Harvard, Barkley, Georgetown, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Karolinska Institute, το Πανεπιστήμιο του Κιότο και πολλά άλλα.
20.iTunes U – Η δωρεάν εφαρμογή της Apple που δίνει στους φοιτητές πρόσβαση από τα κινητά τηλέφωνα σε πολλά μαθήματα. Προσφέρει πολλά δωρεάν βίντεο/μαθήματα, βιβλία, παρουσιάσεις και διαλέξεις ήχου.
21.Liberty Classroom – Ανήκει στον συγγραφέα Tom Woods. Προσφέρει κάποια δωρεάν μαθήματα ιστορίας και οικονομίας, αλλά με ένα πολύ χαμηλό μηνιαίο κόστος μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πολλές χρήσιμες πληροφορίες.
22.Drawspace – Εκατοντάδες δωρεάν μαθήματα σχεδίου.
23.Codeacademy – Εύκολος τρόπος για να μάθετε πώς να φτιάχνετε κώδικες υπολογιστών . Είναι διαδραστικό, διασκεδαστικό και μπορείτε να το κάνετε με τους φίλους σας.
24.Duke U – Προσφέρει μια ποικιλία από δωρεάν μαθήματα στο iTunesU.
25.Scitable – Μια ελεύθερη βιβλιοθήκη επιστήμης και προσωπό εργαλείο μάθησης που επικεντρώνεται στην γενετική, τη μελέτη της εξέλιξης και την πλούσια πολυπλοκότητα των ζωντανών οργανισμών.
26.My own business – Προσφέρει δωρεάν online μάθηματα διοίκησης επιχειρήσεων, ιδανικά για νέα στελέχη και για όποιον ενδιαφέρεται να κάνει έναρξη μιας επιχείρησης.
27.Kutztown University’s free courses – Περισσότερα από 80 δωρεάν on line μαθήματα για τις επιχειρήσεις.
28.Open Learn – Δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό Ανοικτού Πανεπιστημίου.
29.Free Computer Books – Δωρεάν τεχνικά βιβλία, υπολογιστών, μαθηματικών και σημειώσεις διαλέξεων.
30.Academic Earth – Δωρεάν βίντεο / διαλέξεις από κορυφαίους επιστήμονες.
31.American Sign Language Browser – On line εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας .
32.BBC Languages – On line μαθήματα ξένων γλωσσών.
33.unplugthetv – Επιλέγει τυχαία να παρακολουθήσετε ένα εκπαιδευτικό βίντεο.
34.Lifehacker – Συμβουλές και κόλπα για βελτίωση όλων των τομέων της ζωής.
35.JustinGuitar – Εκατοντάδες δωρεάν μαθήματα κιθάρας, καθώς και βασική θεωρία της μουσικής.
36.Duolingo – Μάθετε μια νέα γλώσσα δωρεάν.
37.Layers Magazine – Tutorials για τα προγράμματα: Photoshop, Illustrator, Dreamweaver, Flash, Premiere Pro, In Design και After Effects.
38.Creative Flow – Λίστα με πάνω από 950 Photoshop tutorials
39.Open2study – Δωρεάν on line εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Τα μαθήματα παρέχονται από κορυφαία αυστραλιανά ιδρύματα και διδάσκονται από κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του κάθε κλάδου.
40.Oedb – Πάνω από 10.000 δωρεάν online μαθήματα

Η χρήση των smartphone από τους γονείς μπροστά στα παιδιά επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία τους


Η χρήση των smartphone από τους γονείς μπροστά στα παιδιά επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία τους
Μια νέα μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης, αποκαλύπτει ότι οι γονείς που απορροφούνται με τα e-mail, τα βιντεο-παιχνίδια ή άλλες εφαρμογές στα smartphones και στα tablets, έχουν περισσότερες αρνητικές αλληλεπιδράσεις με τα παιδιά τους, κάνοντάς τα να νιώθουν ότι πρέπει να ανταγωνιστούν τα gadgets για να κερδίσουν την προσοχή των γονέων τους.

Τα smartphone είναι πολύ ελκυστικά και δύσκολο να τα αποφύγει κανείς, άλλωστε υπάρχουν τόσες πολλές εφαρμογές για κάθε πτυχή της ζωής μας. Και εάν είστε γονέας με θορυβώδη παιδιά, ίσως να μην θέλετε να αποχωριστείτε τα smartphones. Αλλά μια συναρπαστική μελέτη της δυναμικής μεταξύ των γονέων, παιδιών και smartphones, απεικονίζει μία απογοητευτική εικόνα του τι η αλόγιστη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να κάνει στη σχέση γονέα-παιδιού.

Η Δρα Radesky, ειδική στην Αναπτυξιακή και Συμπεριφοριστική Παιδιατρική στο Ιατρικό Κέντρο Βοστόνης, ειδικεύεται στην παροχή συμβουλών στους γονείς σχετικά με θέματα ανάπτυξης και συμπεριφοράς των παιδιών τους. Έτσι, της διακινήθηκε η περιέργεια για το πώς η πανταχού παρουσία των smartphones και η διασπαστική γοητεία τους, ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα του χρόνου που οι γονείς και τα παιδιά τους περνούν μαζί. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι τηλεοράσεις, ακόμα και αν είναι μόνο ανοιχτές, μπορούν να εμποδίσουν τη δημιουργικότητα των παιδιών και να ελαχιστοποιήσουν τη συγκέντρωσή τους.

Για να μελετήσουν την επίδραση των smartphones, η Radesky και οι συνεργάτες της έστειλαν «μυστικούς» ερευνητές να παρατηρήσουν κρυφά την έξοδο ενός γονέα με περισσότερα από ένα παιδιά καθώς έτρωγαν όλοι μαζί σε ένα εστιατόριο fast-food. Οι παρατηρητές κατέγραψαν την συμπεριφορά τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών σε 55 τέτοιες ομάδες καθώς και το πόσο συχνά οι ενήλικες χρησιμοποιούσαν τα smartphones τους.

Τα στοιχεία παρέχουν μια ξεκάθαρη αποτύπωση στο πόσο απορροφημένοι ήταν πολλοί γονείς από τις συσκευές τους. Ένα παιδί έπεσε κάτω από την καρέκλα του, σε μια προσπάθεια να σηκώσει το πρόσωπο της μητέρας του, ενώ εκείνη κοιτούσε κάτω στο tablet, αλλά εις μάτην. Μια άλλη μητέρα κλώτσησε το παιδί της κάτω από το τραπέζι, όταν το παιδί προσπαθούσε να κερδίσει την προσοχή της, ενώ κοιτούσε το τηλέφωνό της. Ένας πατέρας απάντησε απότομα και οξύθυμα στα παιδιά του την ώρα που κλιμάκωναν τις προσπάθειές τους για να τον ξεκολλήσουν από το smartphone του.

«Αυτό που ανεδείχθη ήταν πόσο αρνητικές θα μπορούσαν να γίνουν οι αλληλεπιδράσεις των γονέων με τα παιδιά τους, σε ένα υποσύνολο γονέων και κηδεμόνων, που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικές συσκευές σχεδόν σε όλο το γεύμα», λέει η Radesky. Αν και η μελέτη δεν κωδικοποίησε ή  ποσοτικοποίησε τις αντιδράσεις, η Radesky λέει ότι υπήρχαν «πολλές περιπτώσεις όπου υπήρχε πολύ μικρή αλληλεπίδραση και επίσης παρατηρήθηκε σκληρή αλληλεπίδραση ή αρνητική αλληλεπίδραση» μεταξύ των ενηλίκων και των παιδιών.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η Radesky συνεργάζεται με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής να αναπτύξει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την έξυπνη χρήση των smartphone μπροστά στα παιδιά. Αυτή και η ομάδα της επίσης, σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις μελέτες, με βιντεοκασέτες από τις αλληλεπιδράσεις που κατέγραψαν, για να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι γονείς που απορροφούνται από τα τηλέφωνά τους συνεργάζονται και απαντούν στα παιδιά τους, καθώς και να δουν τις αντιδράσεις των παιδιών να έχουν γονείς ή κηδεμόνες τους που η προσοχή τους απορροφάται από τις συσκευές.

Εν τω μεταξύ, η απομάκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, όπως στο φαγητό και το κρεβάτι, μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ενδεχόμενων επιπτώσεων απόσπασης προσοχής που τα smartphones έχουν στις αλληλεπιδράσεις γονέα-παιδιού. Η χρήση του τηλεφώνου, δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια δείπνου, μια συνθήκη που θεωρείται ότι είναι πολύτιμη για την ενίσχυση της οικογενειακής συνοχής.

Επίσης, αναγνωρίζοντας ότι απαντώντας στα e-mail ή τσεκάροντας το Facebook, ενώ τα παιδιά σας περιμένουν ή προσπαθούν με αγωνία να κερδίσουν την προσοχή σας, δεν είναι δίκαιο για εκείνα και μία τέτοια συμπεριφορά θα μπορούσε να αλλάξει τη φύση της σχέσης σας με τα παιδιά σας, εάν δεν αισθάνονται ότι είναι τόσο σημαντικά όσο και η συσκευή. «Αυτά τα στοιχεία είναι μια αφύπνισης για εμάς τους γονείς σε αυτό που πραγματικά πρέπει να σκεφτούμε για το πώς αυτές οι συσκευές όχι μόνο μας αποσπούν την προσοχή, αλλά ενδεχομένως να αλλάξουμε αυτό που είμαστε ως γονείς» λέει η Radesky.

H καθιέρωση συγκεκριμένων κανόνων για την απαγόρευση της χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή μέρη του σπιτιού, είναι επίσης βοηθητική. Η τήρηση αυτών των κανόνων όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους, αλλά και να διδαχθούν τα παιδιά για τους σωστούς τρόπους σύνδεσης με άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια συνομιλιών ή αλληλεπιδράσεων, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. «Η ανησυχία μου είναι ότι, αν η χρήση της συσκευής γίνεται πραγματικά υπερβολική, και αντικαθιστά μέρα με την ημέρα τις αλληλεπιδράσεις μας, τότε τα παιδιά δεν θα έχουν εξοικοιωθεί με τις ζωντανές συζητήσεις, δεν θα γνωρίσουν τις κοινωνικές νόρμες και δεν θα είναι ικανά να ανταποκρίνονται με ευαισθησία στις συναισθηματικές εκφράσεις του συνομιλητή τους», λέει.

Τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο καθώς βλέπουν και συμμετέχουν και αν οι γονείς δεν αλληλεπιδρούν ζωντανά με τα παιδιά τους, τότε οι νέοι θα αρχίσουν να χάνουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Και ποιος θέλει μια γενιά ανθρώπων που στέλνει μηνύματα μέσω κινητού ο ένας στον άλλον, ενώ κάθονται στο ίδιο τραπέζι;

Βεβαιώθηκαν «ξεχασμένα» τέλη κυκλοφορίας – Ποιοι θα πληρώσουν

Οφειλέτες του δημοσίου είναι – για έναν ακόμη λόγο – τουλάχιστον 100.000 φορολογούμενοι. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καταλόγισε στους ΑΦΜ τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών τα οποία δεν είχαν πληρωθεί στην ώρα τους. Τα τέλη εμφανίζονται να έχουν διπλασιαστεί καθώς εκτός από το ποσό για το «σηματάκι» έχει καταλογιστεί και το πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο. Με αυτό το δεδομένο τα χρέη που πρέπει να αποπληρωθούν ξεκινούν από 240 ευρώ για ένα αυτοκίνητο με κινητήρα 1.000 κυβικών και μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 2.000 ευρώ για ΙΧ 3.500 κυβικών.
Αυτοί που υποπτεύονται ότι μπορεί να τους έχουν επιβάλει τα ξεχασμένα τέλη για να βεβαιωθούν δεν έχουν παρά να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Taxisnet και – κάνοντας χρήση των κωδικών τους – να βρουν μέσω της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» αν έχει καταλογιστεί το ποσό.
Τα ξεχασμένα τέλη κυκλοφορίας επειδή ακριβώς αφορούν σε προηγούμενες χρονιές, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ωστόσο, το πρόστιμο δεν συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών που μπορούν να κουρευτούν. Έτσι, το μόνο που μπορεί να κάνει ο οδηγός είναι να το «τακτοποιήσει» σε δόσεις των 20 ευρώ (έως και 100 δόσεις για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού).

«Ο Βυσσινόκηπος» στο θέατρο Καμπέρειο

Το Politheatro παρουσιάζει το έργο του Αντόν Π. Τσέχοφ «Ο Βυσσινόκηπος» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Αθανασίου. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο Καμπέρειο από 29 Απριλίου έως και 3 Μαΐου και ώρα 9.15μμ.
Η εικαστική επιμέλεια έγινε από τον Τάκη Στεφάνου, η φωτοσκηνοθεσία είναι του Κωστή Εμμανουηλίδη ενώ τη διδασκαλία χορού έκανε η Φωτεινή Τσιτσιγιάννη.
Μετά από σεμινάρια τριών χρόνων οι «νέοι» ηθοποιοί του Πολυθεάτρου με δασκάλους την Γιάννα Κούλα, τον Θεόδωρο Γκόγκο, και τον Βαγγέλη Αθανασίου, και με επτά μήνες πρόβας έρευνας, άσκησης και επίπονης προσπάθειας έρχονται να παρουσιάσουν μια ακόμη επαγγελματική παράσταση με όλες τις απαιτήσεις.
«Ο Βυσσινόκηπος» είναι από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου που οδήγησαν στην αναζήτηση των σύγχρονων μορφών θεάτρου. Το ταξίδι στην διερεύνηση για το τι θέλουμε να πούμε μέσα από το τελευταίο θεατρικό έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Τσέχοφ κατέληξε μετά από διαφορετικές αναγνώσεις, στην απόφαση της πρώτης ανάγνωσης σ' αυτό που και Τσέχοφ καταγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, την στάση των ηρώων του μπροστά στο καινούργιο δηλαδή της ρωσικής κοινωνίας στις αρχές του 1900.
Οι χαρακτήρες, ο καθένας με τα βιώματα του αντιλαμβάνεται το νέο με τον δικό του τρόπο. Άλλος το προετοιμάζει, άλλος δεν το αντιλαμβάνεται καν και άλλος το θεωρεί καταστροφή. Άλλος το βλέπει ως ευκαιρία, άλλος το διαισθάνεται ως κάτι εντελώς διαφορετικό, ως διαφυγή, ακόμα και ως αναγκαστική επιλογή. Όλα με στόχο την ευτυχία», αναφέρεται στο πρόγραμμα της παράστασης.
Ο συνδυασμός ψυχής, γνώσης, και άσκησης έκανε την διαδρομή σπουδή για το θέατρο, για όλους μας και θέλουμε να συνεχίσουμε αναζητώντας στο χάος της θεατρικής τέχνης την αλήθεια, όσο κρυμμένη και εάν είναι. Με τους όρους που η ίδια η τέχνη επιβάλλει .Όπως την γνώση, την φαντασία, την σκέψη , την διαίσθηση, την άσκηση, αναφέρουν οι συντελεστές.
Μετάφραση: Αντιγόνη Φιλιπποπούλου, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Αθανασίου
Εικαστική επιμέλεια: Τάκης Στεφάνου, Visuals: Κωστής Εμμανουηλίδης
Διδασκαλία χορού: Φωτεινή Τσιτσιγιάννη
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Ζωή Πλαχούρα, Κατερίνα Γιαννακοπούλου, Εύη Λιοντάκη, Φίλιππος Παπανικολάου, Γιώργος Γώγος, Βάιος Πανουργιάς, Κωσταντίνος Θεοδοσιάδης, Γιάννης Οιχαλιώτης, Ντίνα Ρίζου, Μαρία Σιάκα, Θωµάς Λιόλιος, Χρήστος Μπέλλος
Οι παραστάσεις θα δοθούν από Τετάρτη 29 Απριλίου έως και Κυριακή 3 Μαΐου και ώρα 9.15μμ στο Καμπέρειο θέατρο.
Γενική είσοδος 7ευρώ και 5ευρώ για φοιτητές και ανέργους με επίδειξη κάρτας ανεργίας.

Στα «δίχτυα» του υπ.Οικονομικών οι κάτοχοι ΙΧ που δεν πλήρωσαν τέλη για το 2014

Μια ακόμη λίστα ληξιπρόθεσμων οφειλών έβγαλε από το «συρτάρι» η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Περισσότεροι από 100.000 οδηγοί που άφησαν απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών –η συντριπτική πλειοψηφία είναι τέλη κυκλοφορίας του 2015 που έπρεπε να πληρωθούν μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2014- θα κληθούν να τα πληρώσουν τώρα και μάλιστα στο διπλάσιο καθώς έχει καταλογιστεί και το πρόστιμο που είναι ισόποσο των τελών.
Για τους έχοντες αυτοκίνητα τα τέλη των οποίων εξακολουθούν να υπολογίζονται βάσει του κυβισμού (σ.σ είναι αυτοκίνητα που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πριν τον Νοέμβριο του 2010) το συνολικό ποσό κυμαίνεται από 200 ευρώ έως και 2000 ευρώ για ΙΧ μεγάλου κυβισμού.
Πάντως, το ποσό που βεβαιώθηκε –και το οποίο οι φορολογούμενοι μπορούν να εντοπίσουν μέσω του Taxisnet και της «προσωποποιημένης πληροφόρησης»- εντάσσεται στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το πρόστιμο δεν μπορεί να «κουρευτεί» καθώς συμπεριλαμβάνεται στις ποινές που προβλέπει ο νόμος της ρύθμισης.

Αρχές Μαίου ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2015

Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση θα ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2015, αφού σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη θα ξεκινήσουν μέσα στο πρώτη εβδομάδα του Μαίου, με την παράταση που θα δοθεί να μην υπερβαίνει τις δέκα (10) ημέρες. Η Ν. Βαλαβάνη ανέφερε ότι με πολύ καλή οργάνωση και με εξαιρετική συνεργασία με αυτούς που θα έχουν το κύριο βάρος, που είναι κατ’ αρχάς οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί και κατά δεύτερο λόγο οι εφοριακοί, έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε -το πολύ-πολύ να υπάρξει καμιά δεκαριά ημέρες να είναι ένα δίμηνο καθαρό ανοιχτές οι φορολογικές δηλώσεις. Παράλληλα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε «bomus» για την εφάπαξ εξόφληση φόρου έως τις 30 Ιουλίου 2015.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Βρέθηκε επενδυτής για την Όαση,με μηνιαίο μίσθωμα 7,000 ευρώ!

Βρέθηκε τελικά επενδυτής για τη μίσθωση της Όασης.Σύμφωνα με πληροφορίες του epirusgate,πρόκειται για Γιαννιώτη επιχειρηματία,ο οποίος δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο τομέα και διατηρεί  την  επιχείρηση "Motley" κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων,επί της Μουλαιμίδου.Να θυμίσουμε πως ο πρώτος διαγωνισμός,που είχε διεξαχθεί την προηγουμένη Παρασκευή,είχε αποβεί άγονος.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΔΗΑΝΕΤΑΙ,προκειμένου να αποφασίσει αν θα...
δώσει το "πράσινο φως",στην "Motley ΕΠΕ".

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο;

Η Ελβετία στην πρώτη θέση – Στην 102η θέση η Ελλάδα

Η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους του κόσμου είναι η Ελβετία, μπροστά από την Ισλανδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και τον Καναδά, σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα για την ευτυχία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη και φέρνει την Ελλάδα στην 102η θέση μεταξύ 158 χωρών.

Την πρώτη δεκάδα των "ευτυχισμένων" χωρών συμπληρώνουν η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη 15η θέση, το Βέλγιο στη 19η, η Βρετανία στην 21η, η Γερμανία στην 26η, η Γαλλία στην 29η, η Ισπανία στην 36η και η Ιταλία στην 50ή.
Η φετινή έκθεση είναι η τρίτη κατά σειρά που επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει την ευτυχία προκειμένου να επηρεάσει τις πολιτικές των κυβερνήσεων. Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη έκθεσή τους το 2012.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν το προσδόκιμο ζωής με καλή υγεία, το κατά κεφαλή ΑΕΠ, την κοινωνική υποστήριξη (το να μπορεί κάποιος να βασιστεί σε κάποιον άλλον), την εμπιστοσύνη (υπολογίζεται με βάση την απουσία διαφθοράς στην πολιτική ή τις επιχειρήσεις), την ελευθερία στις επιλογές που κάνει ο καθένας για τη ζωή του και τη γενναιοδωρία.

Οι 13 πρώτες χώρες της κατάταξης είναι οι ίδιες που ήταν και το 2014, αλλά έχουν αλλάξει μεταξύ τους θέσεις, σημείωσε ο Τζέφρι Σακς, ο διευθυντής του Ινστιτούτου της Γης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και εκ των συγγραφέων της μελέτης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σημείωσε ότι οι χώρες αυτές συνδυάζουν τον πλούτο με την ισχυρή κοινωνική υποστήριξη ενώ και οι κυβερνήσεις τους είναι σχετικά έντιμες και υπεύθυνες.

Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται το Αφγανιστάν (153), η Ρουάντα (154), το Μπενίν (155), η Συρία (156), το Μπουρούντι (157) και το Τόγκο (158).

Παρά την εμπόλεμη κατάσταση στο Ιράκ, η χώρα αυτή βρίσκεται στην 112η θέση, μπροστά από τη Νότια Αφρική, την Ινδία, την Κένυα και τη Βουλγαρία.

Βαρκελώνη-Μαδρίτη με 20 ευρώ καύσιμο! (vid)

Πληρώνονται 90.000 το επίδομα θέρμανσης

Προσλήψεις 5.500 συμβασιούχων στους ΟΤΑ για το 2015 (ΚΥΑ)

Στα 5.495 άτομα ορίζεται ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός που θα προσληφθούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή θα συνάψουν σύμβαση μίσθωσης έργου με τους OTA α΄ και β΄ βαθμού για το έτος 2015, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.
Από τα άτομα αυτά, 1037 θα αμείβονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των OTA ενώ 4458 θα απασχοληθούν στο πλαίσιο ερευνητικών, αναπτυξιακών συμβολαίων και συγχρηματοδοτούμενων έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τρίτους.

Πώς να καταπολεμήσετε τον καρκίνο με τη σωστή διατροφή

Αφού επί σειρά ετών ο κόσμος γνώριζε ότι η χημειοθεραπεία είναι ο μόνος τρόπος προσπάθειας καταπολέμησης του καρκίνου, το John Hopkins Hospital ισχυρίζεται ότι υπάρχει κι άλλος τρόπος.
 1. Κάθε άνθρωπος έχει καρκινικά κύτταρα στο σώμα του. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα δεν φαίνονται στις συνήθεις εξετάσεις, εφόσον δεν έχουν πολλαπλασιαστεί σε ορισμένα δισεκατομμύρια. Όταν ο γιατρός διαβεβαιώνει τους καρκινοπαθείς ότι δεν υπάρχουν πλέον καρκινικά κύτταρα στο σώμα τους μετά από θεραπεία, αυτό σημαίνει απλώς ότι είναι αδύνατη η ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων στις εξετάσεις τους, επειδή ο αριθμός τους δεν ανέρχεται καν στο ανιχνεύσιμο ποσό.
 1. Καρκινικά κύτταρα εμφανίζονται από 6 έως και περισσότερες από 10 φορές στη ζωή ενός ανθρώπου.
 1. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου είναι ισχυρό, τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται και έτσι αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους και κατά συνέπεια ο σχηματισμός όγκων.
 1. Όταν κάποιος έχει καρκίνο αυτό υποδεικνύει ότι παρουσιάζει πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες, καθώς και στον τρόπο ζωής του ατόμου.
 1. Για να ξεπεραστούν οι πολλαπλές διατροφικές ελλείψεις, πρέπει να αλλάξει η διατροφή και να συμπεριληφθούν συμπληρώματα, τα οποία θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
 1. Η χημειοθεραπεία έχει να κάνει με τη δηλητηρίαση των ραγδαία αναπτυσσόμενων καρκινικών κυττάρων, αλλά και με την καταστροφή των ραγδαία αναπτυσσόμενων υγειών κυττάρων στο μυελό των οστών, την γαστρεντερική οδό κ.λπ. και μπορεί να προκαλέσει οργανικές βλάβες, στο ήπαρ, τους νεφρούς, την καρδιά, τους πνεύμονες κ.λπ.
 1. Η ακτινοβολία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και παράλληλα, καυτηριάζει, σημαδεύει και καταστρέφει υγιή κύτταρα, ιστούς και όργανα.
 1. Η αρχική θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία συχνά μειώνει το μέγεθος ενός όγκου. Ωστόσο, η παρατεταμένη χρήση χημειοθεραπείας και ακτινοβολίας δεν έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή ενός όγκου.
 1. Όταν το σώμα φέρει υπερβολικό τοξικό φορτίο από χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει είτε κατασταλεί είτε καταστραφεί, έτσι το άτομο μπορεί να υποκύψει σε διάφορα είδη μολύνσεων και επιπλοκών.
 1. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία μπορούν να προκαλέσουν τη μετάλλαξη των καρκινικών κυττάρων, ούτως ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πιο δύσκολα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και σε άλλες περιοχές
 1. Ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του καρκίνου είναι η εξασθένηση των καρκινικών κυττάρων, με το να μην τους παρέχεται η τροφή που χρειάζονται για να πολλαπλασιαστούν.
Τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται με:
α. Η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο. Αφαιρώντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας απομακρύνουμε μία σημαντική πηγή ενέργειας από τα καρκινικά κύτταρα. Τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως τα Canderel, NutraSweet, Equal, Spoonful κ.λπ. παράγονται από ασπαρτάμη, που είναι βλαβερή. Ένα καλύτερο φυσικό υποκατάστατο θα ήταν το μέλι Manuka ή οι μελάσες αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Το επιτραπέζιο αλάτι περιέχει χημικές προσθήκες για να αποκτήσει το λευκό του χρώμα. Καλύτερη εναλλακτική είναι μπαχαρικά τύπου Bragg’s aminos ή θαλασσινό αλάτι.
β. Το γάλα κάνει το σώμα μας να παράγει βλέννα, ιδίως στη γαστρεντερική οδό. Ο καρκίνος τρέφεται από τη βλέννα. Διακόπτοντας το γάλα και υποκαθιστώντας το με γάλα σόγιας χωρίς προσθήκη γλυκαντικών, τα καρκινικά κύτταρα εξασθενούν.
γ. Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όξινα περιβάλλοντα. Μία διατροφή βασισμένη στο κρέας είναι όξινη. Είναι προτιμότερο να τρώμε ψάρι και λίγο κοτόπουλο, από ότι μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Το κρέας περιέχει επίσης αντιβιοτικά, αυξητικές ορμόνες και παράσιτα που είναι όλα επιβλαβή, ειδικά για καρκινοπαθείς.
δ. Μία διατροφή που αποτελείται από 80% φρέσκους χυμούς και λαχανικά, σιτηρά ολικής αλέσεως, σπόρους, ξηρούς καρπούς και λίγα φρούτα σας βοηθά να δημιουργήσετε ένα αλκαλικό περιβάλλον στο σώμα σας. Το 20% μπορεί να αποτελείται από μαγειρεμένα γεύματα στα οποία να περιλαμβάνονται τα φασόλια. Οι χυμοί από φρέσκα λαχανικά παρέχουν ζωντανά ένζυμα που απορροφούνται εύκολα και φτάνουν στα κύτταρα μέσα σε 15 λεπτά τρέφοντας και ενισχύοντας την ανάπτυξη υγιών κυττάρων.
Για την πρόσληψη ζωντανών ενζύμων και τη δημιουργία υγιών κυττάρων δοκιμάστε να πιείτε φρέσκο χυμό λαχανικών (από τα περισσότερα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βλαστών από τα φασόλια) και να φάτε ωμά λαχανικά 2 ή 3 φορές την ημέρα. Τα ένζυμα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου (104 βαθμοί Φαρενάιτ).
ε. Αποφεύγετε καφέ, τσάι και σοκολάτα, τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Το πράσινο τσάι είναι η καλύτερη εναλλακτική και έχει ιδιότητες κατά του καρκίνου. Νερό, καλύτερα καθαρισμένο ή φιλτραρισμένο, για την αποφυγή γνωστών τοξινών και βαρέων μετάλλων που περιέχονται στο νερό της βρύσης. Το αποσταγμένο νερό είναι όξινο και καλύτερα να αποφεύγεται.
 1. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι δύσπεπτη και απαιτεί πολλά πεπτικά ένζυμα. Το άπεπτο κρέας που παραμένει στα έντερα αποσυντίθεται και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συσσώρευση τοξικών ουσιών. 13. Τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων αποτελούνται από μία σκληρή πρωτεϊνική στιβάδα. Αποφεύγοντας ή μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος απελευθερώνονται περισσότερα ένζυμα που επιτίθενται στα πρωτεϊνικά τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων με αποτέλεσμα τα κύτταρα φονείς να μπορούν να τα καταστρέψουν.
 1. Ορισμένα υποκατάστατα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (IP6, Flor ssence, Essiac, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ουσιαστικά λιπαρά οξέα κ.λπ.). Άλλα υποκατάστατα όπως η βιταμίνη Ε είναι γνωστό ότι προκαλούν απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, τη φυσιολογική μέθοδο του σώματος να απορρίπτει τα κατεστραμμένα, ανεπιθύμητα ή αχρείαστα κύτταρα.
 1. Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια του μυαλού, του σώματος και της ψυχής. Ένα ενεργό και θετικό πνεύμα θα βοηθήσει τον μαχητή του καρκίνου να επιβιώσει. Ο θυμός, η πικρία και τα δυσάρεστα συναισθήματα θέτουν το σώμα σε ένα αγχώδες και όξινο περιβάλλον. Μάθετε το πνεύμα σας να αγαπά και να συγχωρεί. Μάθετε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή.
 1. Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οξυγονωμένα περιβάλλοντα. Η καθημερινή άσκηση και οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στη διοχέτευση περισσότερου οξυγόνου στα κύτταρα. Η οξυγονοθεραπεία είναι μία ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Παρουσίαση του βιβλίου ''Τ’αηδονιού το δάκρυ'' του Γιώργου Τζιτζικάκη στα Ιωάννινα

Οι Εκδόσεις Ωκεανίδα και το Public Ιωαννίνων σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου ''Τ’αηδονιού το δάκρυ'' του Γεώργιου Ελ. Τζιτζικάκη, την Τρίτη 28 Απριλίου στις 7 μ.μ. στο Public Ιωαννίνων, Πυρσινέλλα 4 & Γ. Μελανίδη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Μπέττυ Πανέλλη, εκπαιδευτικός
Μίλτος Γήτας, δημοσιογράφος-ποιητής
Βίκη Κώστα, δημοσιογράφος

Χορήγηση άδειας μιας ημέρας στους καθηγητές για τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ της χώρας, ενόψει του συνεδρίου της ΟΛΜΕ, να χορηγηθεί άδεια μίας (1) ημέρας από τις υπηρεσίες σας, σύμφωνα με τα αιτήματα που θα καταθέσουν οι τοπικές ΕΛΜΕ

Αυτό ορίζει απόφαση την οποία υπέγραψε ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης.
Τη χορήγηση άδειας μια ημέρας στους καθηγητές για την πραγματοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων , ενόψει του συνεδρίου της ΟΛΜΕ, ζήτησε   το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με επιστολή προς τον Αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κύριε Υπουργέ,
Ενόψει του συνεδρίου της ΟΛΜΕ που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4/7/2015 στην Αθήνα, θα διεξαχθούν Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ της χώρας μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται τακτικά ανά διετία.
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές Γεν. Συνελεύσεις, σας ζητάμε να καλέσετε τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να χορηγήσουν άδεια μίας (1) ημέρας σύμφωνα με τα αιτήματα που θα καταθέσουν οι τοπικές ΕΛΜΕ.
Σημειώνουμε ότι αυτή η έγκριση αποτελεί πάγια τακτική του Υπουργείου Παιδείας.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη; Πώς την καταλαβαίνουμε;


Η κατάθλιψη είναι δυστυχώς μια λέξη που έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Μια κατάσταση που έχει επηρεάσει τουλάχιστον έναν γνωστό μας, αν όχι εμάς τις ίδιες. Σύμφωνα με την ειδικό πρόκειται για κάτι πραγματικά σοβαρό που δεν αρκεί η προσπάθεια να το αντιμετωπίσουμε μόνες μας. Χρειαζόμαστε βοήθεια!

Ποια είναι λοιπόν τα συμπτώματα; Τι την προκαλεί; Πως αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να κάνεις αν αντιληφθείς ότι κάποιος φίλος σου δεν είναι καλά;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ...
“Η κατάθλιψη είναι μια αντίδραση του ατόμου σε επιθέσεις που δέχεται από τον έξω κόσμο και τις κατευθύνει στον εαυτό του μη μπορώντας να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία” διευκρινίζει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη. Κι όπως θα έχεις καταλάβει, στην εποχή μας αυτές οι επιθέσεις είναι πολλές.


ΤΙ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
“Η απώλεια, η αποτυχία, η δυσκολία στις σχέσεις, η απόρριψη αλλά και ένα τραυματικό γεγονός, μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στην κατάθλιψη” σύμφωνα με την ειδικό.


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ
Τα σημάδια είναι χαρακτηριστικά αλλά διαφέρουν στην ένταση ανάλογα με το άτομο και τη βαρύτητα της κατάστασης:
-Παραίτηση
-Αδιαφορία για κάθε τι
-Παραμέληση της ατομικής υγιεινής και της εξωτερικής εμφάνισης
-Ανορεξία ή βουλιμία
-Διαταραχές ύπνου -αϋπνία ή υπνηλία
-Απόσυρση δηλ. “κλείσιμο” στον εαυτό μας
-Αρνητικές σκέψεις
-Αυτοαπόρριψη
-Ενοχικό συναίσθημα
-Εθισμοί αλλά και αυτοκτονικός ιδεασμός χαρακτηρίζουν τον καταθλιπτικό και προειδοποιούν το περιβάλλον.


ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
“Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή κατάσταση κι έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Δεν αντιμετωπίζεται με ευχές, δεν ξεπερνιέται χωρίς βοήθεια ειδικού, δεν αρκεί η κατανόηση και η συμπαράσταση από τους οικείους” διευκρινίζει η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

“Η καλύτερη βοήθεια είναι να πείσουμε τον καταθλιπτικό να προσφύγει στον ειδικό -ψυχίατρο ή κλινικό ψυχολόγο- και να ακολουθήσει την προτεινόμενη αγωγή, φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική”.

“Δεν τον ενοχοποιούμε, δεν του συστήνουμε να το ξεπεράσει με τη δική του δύναμη, δεν αρκούμαστε σε συμπαράσταση. Του εξηγούμε ότι κάποιες καταστάσεις μας ξεπερνούν αλλά με βοήθεια τις αντιμετωπίζουμε και τις ξεπερνάμε” συμπληρώνει η ψυχολόγος.

Χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας για τα ΙΧ αυτοκίνητα

Σχέδιο για την καταβολή μειωμένων τελών κυκλοφορίας από ιδιοκτήτες ΙΧ μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο στην προσπάθειά του να βρει έσοδα σχεδιάζει να δείξει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στο θέμα της επανάκτησης των πινακίδων από τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που τις κατέθεσαν στην εφορία λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Βλέποντας πως στα χρόνια της κρίσης παρά την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, το Δημόσιο έχασε πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ.παρότι η λογική της πολιτικής που λέει αυξάνω τους φόρους θα εισπράξω περισσότερα αποδείχθηκε λανθασμένη σε όλους τους φόρους, οι Θεσμοί ζητούν πάλι αύξηση φόρων), το υπουργείο επιθυμεί να προωθήσει μία ευέλικτη αντιμετώπιση του θέματος.

Υπάρχουν ουσιαστικά δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι να μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να παίρνει τις πινακίδες και να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με το χρόνο που απομένει ως τις 31 Δεκεμβρίου. Αν για παράδειγμα απομένουν έξι μήνες να πληρώνει τα μισά τέλη κυκλοφορίας, αν 4 μήνες να πληρώνει το ένα τρίτο.

Η δεύτερη σκέψη είναι να μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτες να παίρνει τις πινακίδες για όσο διάστημα τις έχει ανάγκη και να πληρώνει το ανάλογο ποσό.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πληρώνει για ένα μήνα να τις ξανακαταθέτει στο τέλος του μήνα και να τις παίρνει πάλι πληρώνοντας με το χρόνο.

Όμως, η δεύτερη εκδοχή κρίνεται πως είναι πολύ περίπλοκη και ενδεχομένως να υπάρξουν δυσκολίες στην εφαρμογή της.

Με το σύστημα αυτό το υπουργείο υπολογίζει πως θα βάλει στο ταμείο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και την ίδια ώρα θα διευκολυνθούν οι πολίτες για τη χρήση των αυτοκινήτων τους που τώρα είναι ακινητοποιημένα.

Διευκρινίσεις για τις άδειες εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Αναφορικά με την εφαρμογή της υπ’ αριθμ.Φ.353.1/26/153324/Δ1/25-9-2014/Φ.Ε.Κ.2648τ.Β’/7-10-2014 Υπουργικής Απόφασης, με την οποία μεταβιβάστηκε στους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων η αρμοδιότητα χορήγησης των κανονικών αδειών, ειδικών αδειών, παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, αναρρωτικών και αδειών εξετάσεων στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της Σχολικής Μονάδας που προΐστανται, το υπουργείο Παιδείας με σημερινή εγκύκλιο θέτει υπόψη στους Διευθυντές Εκπαίδευσης τα ακόλουθα:

•    Η ανωτέρω αρμοδιότητα αφορά επίσης στους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, για τη χορήγηση του ίδιου τύπου άδειας.  Το θεσμικό πλαίσιο χορήγησης των αδειών αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών περιγράφεται λεπτομερώς στην υπ’ αριθμ. Φ.351.5/43/67822/Δ1/5-5-2014 (ΑΔΑ: ΒΙΦΓ9-4ΘΑ) εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας.  Σε περίπτωση που εκπαιδευτικός υπηρετεί σε περισσότερα του ενός σχολεία, η άδεια χορηγείται από τον Δ/ντή του σχολείου όπου ο εκπαιδευτικός υπηρετεί τις περισσότερες ώρες, ο οποίος ενημερώνει σχετικά  τους Διευθυντές των υπολοίπων σχολείων.  
•    Κατά τη διαδικασία χορήγησης των αναρρωτικών αδειών, προκειμένου για τη διαφύλαξη του απορρήτου και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τηρείται Εμπιστευτικό Πρωτόκολλο, με ευθύνη του Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας.  Ο εκπαιδευτικός υποβάλλει το αίτημα με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το οποίο πρωτοκολλείται στο Εμπιστευτικό Πρωτόκολλο της Σχολικής Μονάδας.  Ο Δ/ντής της Σχολικής Μονάδας εκδίδει απόφαση χορήγησης αναρρωτικής άδειας, την οποία κοινοποιεί στον ενδιαφερόμενο εκπ/κό και στην οικεία Δ/νση Εκπ/σης.  Σε περίπτωση που για τη χορήγηση της άδειας χρειάζεται γνώμη της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Υ.Ε., Β.Υ.Ε., ΚΕ.Π.Α., ΕΙΔΙΚΗ Υ.Ε. κλπ. ), ο Δ/ντής της Σχολικής Μονάδας διαβιβάζει αντίγραφο της αίτησης του εκπαιδευτικού με συνημμένα τα πρωτότυπα παραστατικά στην οικεία Δ/νση Εκπ/σης, η οποία στη συνέχεια τα διαβιβάζει στην αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή. Η Απόφαση της Υγειονομικής Επιτροπής μαζί με τα πρωτότυπα παραστατικά φυλάσσονται στον ατομικό φάκελο του εκπαιδευτικού που τηρείται στη Δ/νση Εκπ/σης, ενώ αντίγραφο της Απόφασης διαβιβάζεται στον Δ/ντή της Σχολικής Μονάδας προκειμένου να προβεί στη χορήγηση της άδειας, κατά τα διαλαμβανόμενα στην Απόφαση  της Υγειονομικής Επιτροπής. Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός κριθεί ανίκανος για κάθε εργασία από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή, γνωμοδοτεί το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) για την απόλυση λόγω νόσου του εκπαιδευτικού, σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών άρθρων του Ν.3528/2007/Φ.Ε.Κ.26 τ. Α΄ /9-2-2007 και στη συνέχεια διαβιβάζεται η Πράξη αυτή στον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης προκειμένου να εκδώσει την απόφαση απόλυσης του εν λόγω εκπαιδευτικού.
•    Οι άδειες των Διευθυντών Σχολικών Μονάδων  χορηγούνται από τον οικείο Διευθυντή Εκπ/σης, ενώ των  Αναπληρωτών Διευθυντών και Υποδιευθυντών Σχολικών Μονάδων από τον Διευθυντή της Σχολικής Μονάδας.  Μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο Αναπληρωτής Διευθυντής ή ο Υποδιευθυντής Σχολικής Μονάδας ασκεί καθήκοντα στη θέση ελλείποντος Διευθυντή, άδεια χορηγείται από τον οικείο Διευθυντή Εκπ/σης.
•    Οι άδειες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΠΛΗΝΕΤ), Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων (ΣΣΝ), Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ), χορηγούνται από τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Δείτε πόσοι οφειλέτες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους στα ασφαλιστικά ταμεία

Τους 62.370 έχουν φτάσει οι οφειλέτες που έχουν κάνει ρύθμιση των ασφαλιστικών τους οφειλών μέχρι σήμερα, 19η ημέρα εφαρμογής της νέας ρύθμισης. Οι οφειλές ανέρχονται σε 1.840.775.630,11 ευρώ από τα οποία έχουν εισπραχθεί 41.923.583,87 ευρώ.
Τα συνολικά στοιχεία αφορούν το Kέντρο Eίσπραξης Aσφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑO), καθώς και τους οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ (από τις 2/4/2015) και του ΕΤΑΑ (από τις 30/3/2015) που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ. Δεν περιλαμβάνονται στοιχεία της Πέμπτης 23/04 για οφειλέτες του ΕΤΑΑ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ.
Από το σύνολο των αποφάσεων ρύθμισης που εκδόθηκαν, το 7,93% (4.231 οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 233.299.947,23 ευρώ και 714 οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ με ποσό οφειλής 5.700.618 ευρώ) αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στο νέο σχήμα ρύθμισης του Ν.4321/2015, ενώ το υπόλοιπο 92,07% αφορά οφειλέτες οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις.

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα

Την επαναφορά του μέτρου της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Χ. Κατάνα είπε ότι: «Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα μίας ελαστικότερης αντιμετώπισης που θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να επανενεργοποιήσουν τα οχήματά τους κατά τη διάρκεια του έτους να μπορούν να το κάνουν με μικρότερη από τη συνολική ετήσια επιβάρυνση». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός την τελευταία πενταετία έχουν χαθεί περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία λόγω μη είσπραξης τελών κυκλοφορίας από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. που κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Οπως προκύπτει από το έγγραφο, τα κατ’ εκτίμηση απολεσθέντα έσοδα μόνο από τέλη κυκλοφορίας από το 2009 ως σήμερα έχουν ως εξής:
 1. Ανεξαρτήτως κυβισμού, δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας για 771.873 Ι.Χ. κάτι που συνεπάγεται απώλεια εσόδων ύψους 754,7 εκατ. ευρώ. Προφανώς οι ανωτέρω ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους ανωτέρω ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους.
 2. Στα άνω των 1.900 κυβικών Ι.Χ., δεν έχουν εισπραχθεί τέλη για 129.915 οχήματα, μία απώλεια που εκτιμάται ότι φτάνει τα 300,2 εκατ. ευρώ.

Πώς θα μεταφερθούν τα χρήματα των ΟΤΑ – Τι ενημερώνει η ΤτΕ

Δύο ενημερωτικά σημειώματα με τη μορφή non paper διένειμε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στους αιρετούς που συμμετείχαν στην πολύωρη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την Τρίτη. Τα σημειώματα είναι συνταγμένα από την Τράπεζα της Ελλάδος και αναφέρονται σε πτυχές της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε η κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας.
Τα έγγραφα σύμφωνα με τους δημάρχους δεν δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις ως προς τη διασφάλιση των αποθεματικών, ωστόσο, είναι αποκαλυπτικά ως προς τη διαδικασία που επιθυμούν κυβέρνηση και ΤτΕ να ακολουθήσουν για τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Η aftodioikisi.gr, σας παρουσιάζει ολόκληρο το περιεχόμενο των εγγράφων:
Το πρώτο ενημερωτικό σημείωμα:
«Σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Τεύχος Α’/41/20.4.2015), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Τα ποσά τα οποία θα μεταφερθούν σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος θα ενταχθούν σε ομάδα περιουσίας που έχει συσταθεί προς τον σκοπό της επένδυσης των ταμειακών διαθέσιμων των δημόσιων οργανισμών που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το άρθρο 15  παρ. 11 υποπαρ. ζ’ του ν. 2469/1997 όπως ισχύει. Ανιστοίχως, οι δικαιούχοι των οικείων λογαριασμών ταμειακής διαχείρισης αποκτούν μερίδες επί της ομάδας αυτής. Κάθε απόληψη χρηματικών ποσών από δημόσιους οργανισμούς συντελείται με (ολική ή μερική) ρευστοποίηση της μερίδας τους στη βάση σχετικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην ομάδα περιουσίας για την οποία γίνεται λόγος εν προκειμένω εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις για το Κοινό Κεφάλαιο, στο οποίο εντάσσονται τα αποθεματικά (διαθέσιμα κεφάλαια) των δηοσίων οργανισμών (άρθρο 15 παρ. 11 ν. 2469/1997 όπως ισχύει). Κατα συνέπεια κάθε συναφής με τη διαχείριση της εν λόγω ομάδας περιουσίας πράξη διενεργείται αποκλειστικά από την Τράπεζα της Ελλάδος (άρθρο 15 παρ. 11 υποπαρ ζ’ σε συνδυασμό με υποπαρ. α’ και β’ του ν. 2469/1997), η δε αμοιβή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση προσδιορίζεται στη σχετική σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιβαρύνει το σύνολο της ομάδας περιουσίας (άρθρο 15 παρ. 11 υποπαρ ζ’ σε συνδυασμό με υποπαρ. ε’ του ν. 2469/1997).
Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15 παρ. 11 υποπαρ ζ’ του ν.2469/1997 όπως ισχύει, το ενεργητικό της ανωτέρω ομάδας περιουσίας επενδύεται αποκλειστικά σε repos (συμβάσεις πώλησης με σύμφωνο επαναγοράς) με αντισυμβαλλόμενο το Ελληνικό Δημόσιο και αντικείμενο (collateral) έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Επισημαίνεται ότι, οι όροι που διέπουν τις ανωτέρω πράξεις repos καθορίζονται τόσο στον ν. 2469/1997 όσο και σε σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί από τον ΟΔΔΗΧ και από την Τράπεζα της Ελλάδος ως διαχειριστή του Κοινού Κεφαλαίου αλλά και της ομάδας περιουσίας για την οποία πρόκειται εδώ.
Είναι αυτονόητο ότι η τρέχουσα αξία των μερίδων που συμμετέχουν στην ως άνω ομάδα περιουσίας θα ταυτίζεται με την ονομαστική αξία, εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο εκπληρώνει εγκαίρως, προσηκόντως και στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του.
Σύμφωνα με το ν. 2469/1997, οι πρόσοδοι που αναλογούν στις προαναφερόμενες μερίδες κατανέμονται κάθε εξάμηνο δύο φορές κατ’ έτος. Με βαση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η επόδοση που θα αποδοεί στους δικαιούχους στο τέλος Ιουνίου 2015, θα είναι τουλάχιστον 2,6% αναγόμενη σε ετήσια βάση.
Στους δημόσιους οργανισμούς που συμμετέχουν στην παραπάνω ομάδα περιουσίας θα παρέχεται μηνιαία αποτίμηση του συνόλου της ομάδας περιουσίας.
Επισημαίνεται ότι τα ποσά που έχουν κατατεθεί για την παραπάνω επένδυση είναι άμεσα διαθέσιμα αρκεί να υπάρξει προηγούμενη έγγραφη ενημέρωση, τουλάχιστον δυο ημέρες νωρίτερα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποδέσμευσή τους, μετά από συνεννόηση με το Ελληνικό Δημόσιο.
Τέλος, σημειώνεται ότι για την υλοποίηση της ανωτέρω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σε περίπτωση που ήδη τηρούνται λογαριασμοί ταμειακής διαχείρισης στην Τ.Ε., η μεταφορά των αντίστοιχων κεφαλαίων θα πραγματοποιηθεί στους υφιστάμενους λογαριασμούς. Στην περίπτωση που δεν τηρούνται λογαριασμοί ταμειακής διαχείρισης στην Τ.Ε., θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών.»
Το δεύτερο ενημερωτικό σημείωμα:
«Σχετικά με διάφορα πρακτικά θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της ΠΝΠ (ΦΕΚ Τεύχος Α’/41/20.4.2015), διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
– Οι φορείς που θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους στην Τ.Ε. για επένδυση σε repos με το Ελληνικό Δημόσιο θα εξακολουθούν να τηρούν τον υφιστάμενο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισής τους σε εμπορική τράπεζα. Επομένως, η ανάθεση της ταμειακής διαχείρισης συνεχίζει να γίνεται από τις εμπορικές τράπεζες που έχουν ήδη επιλεγεί.
– Οι φορείς θα μεταφέρουν κάθε φορά στην ΤτΕ τα κεφάλαια που δεν είναι απαραίτητα για την κάλυψη των άμεσων ταμειακών τους αναγκών.
– Κρίνεται σκόπιμο η μεταφορά των κεφαλαίων των φορέων στην ΤτΕ να συνοδεύεται, αν αυτό είναι εφικτό, με ένα προγραμματισμό των απαιτούμενων μελλοντικών αναλήψεων σε κυλιόμενη βάση για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου ημερολογιακού τριμήνου.
– Εξυπακούεται ότι, τα κεφάλαια που μεταφέρονται στην ΤτΕ προς επένδυση σε repos με το Ελληνικό Δημόσιο είναι κατ’ αρχήν άμεσα διαθέσιμα προς απόληψη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση απαιτείται μία έγγραφη προειδοποίηση τουλάχιστον δύο (2) ημερών έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδέσμευση των ζητούμενων κεφαλαίων χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην διαχείριση των repos με το Ελληνικό Δημόσιο.
Ειδικότερα, αν το ζητούμενο προς απόληψη ποσό είναι μικρό (έως 10% των συνολικών κεφαλαίων του φορέα) ή αφορά προγραμματισμένη ανάληψη, η αποδέσμευση θα γίνεται άμεσα.
Σε διαφορετική περίπτωση, όταν πρόκειται για ανάληψη μη προγραμματισμένου μεγάλου ποσού που αφορά έκτακτες ταμειακές ανάγκες του φορέα, η ικανοποίηση του αιτήματος μπορεί να αναβληθεί για μερικές ημέρες για να υπάρξουν προηγουμένως συνεννοήσεις με το Ελληνικό Δημόσιο για τον επαναπρογραμματισμό των πράξεων repos.»

Άφθες στο στόμα; ΈΤΣΙ θα γλιτώσετε από αυτόν τον επίπονο... επισκέπτη!

Οι άφθες ή άφτρες, οι μικρές πληγές (έλκη) με στρογγυλό σχήμα, λευκοκίτρινη επιφάνεια και ερυθρή περιφέρεια, είναι το πιο συχνό νόσημα του στόματος.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο έντονος πόνος και η συχνή επανεμφάνιση. Οι πληγές διαρκούν συνήθως μία ως δύο εβδομάδες και επουλώνονται μόνες τους.

Οι άφθες χωρίζονται σε τρεις μορφές (μικρές, μεγάλες και ερπητόμορφα έλκη), μία διάκριση που πρέπει να γίνει από τον στοματολόγο για να μην υπάρξει σύγχυση με άλλες ασθένειες.
Αίτια
Παραμένει άγνωστο γιατί εμφανίζονται οι άφθες. Σχετικές μελέτες πάντως έχουν δείξει ότι παίζει ρόλο η γενετική προδιάθεση, ορισμένοι ιοί και οι διαταραχές του ανοσολογικού μηχανισμού.
Παρότι οι άφθες είναι ένα ανώδυνο πρόβλημα, μπορεί να υποκρύπτουν κάτι σοβαρό.
Ανάμεσα στα νοσήματα που προκαλούν άφθες στο στόμα ή βλάβες που μοιάζουν με άφθες είναι ορισμένες παθήσεις του αίματος (λ.χ. λευχαιμία) και του πεπτικού (λ.χ. νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα), η σύφιλη, η HIV/AIDS λοίμωξη, ο καρκίνος του στόματος, ιογενείς λοιμώξεις όπως ο έρπης κ.α. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η αξιολόγησή τους από τον γιατρό.
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει τρόπος ίασης για τις άφθες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους.
Η θεραπεία στοχεύει στον περιορισμό του πόνου και των πληγών, καθώς και στην παράταση του διαστήματος μέχρι την επανεμφάνισή τους.
Η τοπική θεραπεία περιορίζει τον πόνο και τη διάρκεια της βλάβης, ενώ η συστηματική συνιστάται σε ειδικές περιπτώσεις όπως σε πολύ μεγάλες άφθες που διαρκούν έναν-δύο μήνες και σε περιπτώ¬σεις κατά τις οποίες οι υποτροπές των βλαβών είναι συνεχείς και η ζωή του ασθενούς γίνεται βασανιστική από τον συνεχή πόνο στο στόμα, που διαταράσσει σοβαρά τη λήψη τροφής, την ομιλία και γενικώς την ποιότητα της ζωής.
Στα τοπικά μέσα θεραπείας συμπεριλαμβάνονται αλοιφές κορτικοστεροειδών που «κολλάνε» πάνω στο έλκος και στα συστηματικά φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, θαλιδομίδη, πεντοξυφυλλίνη, δαψόνη κ.ά.
Αν έχετε βγάλει άφθα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα και να αποφεύγετε τις σκληρές τροφές, που χρειάζονται πολύ μάσημα.
Πηγή: onmed.gr