Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

Ποια ψάρια καλό είναι να αποφεύγετε στη διατροφή σας

Φύλλο περιγραφικής αξιολόγησης μαθητή. Πώς φτιάχνεται!

Φόρο... ακριβών διακοπών επεξεργάζεται η κυβέρνηση που ξεμένει από συμμάχους – “Ποντάρουν στην αποτυχία” λέει ο Τσίπρας

- Με... νέους φόρους πολυτελείας για όσους κάνουν ακριβές διακοπές χαράσσει τη στρατηγική της η ελληνική κυβέρνηση
- Πιέζουν οι δανειστές που πλέον έχουν στο πλευρό τους και τον μέχρι πρότινος σύμμαχο της Αθήνας, Μπαράκ Ομπάμα
- Διάβημα από τον Λευκό Οίκο στο γραφείο του Τσίπρα για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού
- "Απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει" υποστηρίζει ο Μάριο Ντράγκι
- "Κλείστε τ' αφτιά σας, ποντάρουν στην αποτυχία" συμβουλεύει τους συνεργάτες του ο πρωθυπουργός
- Στα δημοσιονομικά και τα μακροικονομικά έχει επικεντρωθεί η συζήτηση στη συνεδρίαση του Brussels Group στο Παρίσι, που ξεκίνησε σήμερα ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας. 

Στο τραπέζι των των συζητήσεων της Αθήνας με τους εταίρους της έχει πέσει η πιθανότητα επιβολής ενός νέου φόρου ειδικά σε εκείνους που πηγαίνουν σε πολύ ακριβά νησιά και διαμένουν σε πανάκριβα καταλύματα, σύμφωνα με το Mega.
Κατ' αυτό τον τρόπο επιδιώκει η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον σκόπελο του αιτήματος των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ ή για εξίσωσή του με όλα τα νησιά.

Τόσο στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων όσο και στο Eurogroup της Δευτέρας στη Λετονία, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να θέσουν κάποιες βάσεις, όπου θα στηριχτεί η συμφωνία. 

“Ουσιαστική και παραγωγική” χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς κύκλους η διαπραγμάτευση που γίνεται σε επίπεδο Βrussels Group, στο Παρίσι. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα δημοσιονομικά και στα μακροοικονομικά. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν οι Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Θεοχαράκης και Έλενα Παναρίτη.

Οι “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης παραμένουν και αφορούν τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ οι δανειστές εξακολουθούν να πιέζουν τόσο για τον ΦΠΑ και το ασφαλιστικό όσο και για τον κατώτατο μισθό.

Πιέσεις δέχεται η ελληνική πλευρά όσον αφορά τις πρόωρες συντάξεις σε ειδικές κατηγορίες, όπου αναμένεται να μπει “φρένο”, ενώ όσον αφορά τη πάταξη της φοροδιαφυγής φαίνεται να υπάρχει... σύμπλευση.
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι τα έσοδα από αυτές να συνδεθούν με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Τσίπρας: “Μη δίνετε σημασία στις ακραίες φωνές, ποντάρουν στην αποτυχία”

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας φανερά προβληματισμένος από τα συνεχή και αδιάκοπα δημοσιεύματα που φέρνουν... την καταστροφή στην Ελλάδα, συμβούλεψε τους συνεργάτες του να μην δίνουν καμία σημασία σε “ακραίες φωνές” γιατί όπως είπε “ποντάρουν στην αποτυχία”.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται απανωτές συσκέψεις προκειμένου να αποφύγουν την απόκλιση των κυβερνητικών στελεχών από την κεντρική “γραμμή”, με στόχο τα επιμέρους αν και σημαντικά ζητήματα να μην εμποδίσουν την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους.

Αλλάζουν στάση οι ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα

"Ένα ατύχημα θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά" προειδοποίησε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, ο οποίος, μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο, πίεσε την Αθήνα για την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων. 

Σύμφωνα με το Mega, οι Αμερικανοί παραμένουν εναντίον της λιτότητας αλλά ζητούν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να ληφθούν οι σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται.

Φαίνεται πως επηρέασε ιδιαίτερα την οικονομική πολιτική ένα θέμα της εξωτερικής πολιτικής, η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Οι Αμερικανοί είναι έξω φρενών με την κίνηση αυτή της Αθήνας και εκτιμούν ότι συντονίστηκε σε υψηλό επίπεδο της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε το ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο έγινε ήδη διάβημα από τον Λευκό Οίκο στο γραφείο του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Ντράγκι: "Απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει"
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι τόνισε σήμερα ότι η απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται "στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης" και πρόσθεσε ότι "απαιτείται πιο πολλή δουλειά κι αυτό επείγει".

"Όλοι επιθυμούμε η Ελλάδα να τα καταφέρει" να εξέλθει από την κρίση, είπε ο Ντράγκι από την Ουάσινγκτον, προσθέτοντας όμως ότι η ευρωζώνη είναι "καλύτερα εξοπλισμένη σε σχέση με το 2012, το 2011 και το 2010" σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προέβη στη δήλωση αυτή στο πλαίσιο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, στάθηκε αφορμή για να ασκήσουν πιέσεις στην Αθήνα πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απαιτώντας μεταρρυθμίσεις και υπήρξε ευκαιρία για να τεθεί το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

Ο Ντράγκι εκτίμησε ότι θα πρέπει να "αποκατασταθεί ο διάλογος" την ώρα που οι διεθνείς πιστωτές αναμένουν από την Ελλάδα μία λίστα από μεταρρυθμίσεις πριν από την εκταμίευση των 7,2 δισ ευρώ, τα οποία η Αθήνα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, έχει μεγάλη ανάγκη.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι προσεκτική απέναντι στις "δημοσιονομικές
επιπτώσεις" των προτάσεών της.

Αρνούμενος να προβεί σε εικασίες σχετικά με μία στάση πληρωμών στην Ελλάδα, που συνεπάγεται σχεδόν βέβαια με μία έξοδο από την ευρωζώνη, ο Ντράγκι υπογράμμισε ωστόσο ότι η ευρωζώνη διαθέτει τα μέσα απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης, τα οποία "θα χρησιμοποιούσε στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης".

Ο Ντράγκι αναγνώρισε ωστόσο ότι η ευρωζώνη θα εισέρχετο σε "άγνωστο έδαφος" αν η ελληνική κρίση χειροτέρευε.

Η μυθιστορηματική ζωή του Μ. Βαμβακάρη. Η «ρήξη» με την Καθολική Εκκλησία και η δεκαετία του ΄50 που πέρασε στα «αζήτητα». Η ζωή του μεγάλου ρεμπέτη «Μηχανή του Χρόνου»

Ρεκόρ αιτήσεων για την κοινωφελή εργασία – Ποιος ο αριθμός των αιτούντων – Ποια τα κριτήρια κατάταξης

Συνολικά 84.212 αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί έως και τα μέσα της εβδομάδας στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 32.433 ανέργων στους δήμους μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς απασχόλησης.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, εγγεγραμμένους στο μητρώο του Ο.Α.Ε.Δ. άνεργους, ηλικίας 18 ετών και άνω, ξεκίνησε τη Μεγάλη Δευτέρα και θα λήξει στις 12 μ. τη Δευτέρα 27 Απριλίου.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρώτης Δημόσιας Πρόσκλησης, δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, διαδικτυακά, στα προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., που ανήκουν σε – τουλάχιστον – μια από τις παρακάτω κατηγορίες:
  1. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών, ομοίως, είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
  2. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
  3. Εγγεγραμμένοι ως μακροχρόνια άνεργοι στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.
  4. Άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στο μητρώο του Ο.Α.Ε.Δ., για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους, όπως αυτά αναλύονται στο Παράρτημα II της Δημόσιας Πρόσκλησης.
  5. Εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. άνω των 29 ετών.
Επισημαίνεται ότι υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, έχουν μόνο οι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.
Οι πληροφορίες για τα λοιπά κριτήρια επιλογής και κατάταξης των ωφελουμένων αντλούνται αυτεπάγγελτα από το ΟΠΣ του ΟΑΕΔ, την Γ.Γ.Π.Σ. και την Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.
Τα αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης
Οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης:
1) Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
2) Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες.
3) Το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό.
4) Την ηλικία.
5) Τον αριθμό των ανήλικων τέκνων.
Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του Ο.Α.Ε.Δ.
Οι αποδοχές θα κυμαίνονται από 431,75 ευρώ το μήνα (17,27 ευρώ ημερησίως για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών), έως 495,25 ευρώ το μήνα (19,81 ευρώ ημερησίως για ωφελούμενους 25 ετών και άνω), αυξημένες κατά περίπου 5 ευρώ μηνιαίως από τις αρχικές.
Διόρθωση ή τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, συμπλήρωση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων – δικαιολογητικών, έστω και συμπληρωματικών ή διευκρινιστικών, επιτρέπεται με νέες αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται σε αντικατάσταση των προηγουμένων αιτήσεων που ακυρώνονται, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, και ειδικότερα έως και τις 27/04/2015 και ώρα 12η μεσημβρινή.

Τι ΝΑ κάνετε και τι να ΜΗΝ κάνετε σχετικά με το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι

Γράφω εν συντομία κάποιες συμβουλές αναφορικά με την καθημερινή μελέτη των παιδιών στο σπίτι, καθώς είναι ένα θέμα που από ότι βλέπω προβληματίζει πολλούς γονείς. 
Τι να κάνετε: 
-Από την Α' δημοτικού, δείξτε στο παιδί σας πως θα οργανώνει το διάβασμα του.
- Οργανώστε κατάλληλα το χώρο που διαβάζει.
- Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα ξεκινά το διάβασμα.
- Αποφύγετε την τηλεόραση πριν το διάβασμα- αποσυντονίζει τα παιδιά.
- Επιβραβεύστε την προσπάθεια και όχι μόνο το αποτέλεσμα.
- Μάθετε στο παιδί να βρίσκει τα κεντρικά σημεία του μαθήματος. π.χ. στην Ιστορία να σημειώνει κάποιες λέξεις - κλειδιά.
- Η μελέτη να είναι αποδοτική και όχι κουραστική.
- Ελέγχετε κάθε 15 λεπτά περίπου την πρόοδο του παιδιού στο διάβασμα, ειδικά όταν το παιδί είναι μικρό ή αν έχει μαθησιακές δυσκολίες.
- Φροντίστε να κάνει διαλείμματα, κάθε μισή ώρα περίπου.
- Βρείτε κίνητρο να ολοκληρώνει γρήγορα το διάβασμα π.χ. μια βόλτα, ένα παιχνίδι.
- Αν δεν γνωρίζει την απάντηση κάποιας άσκησης (στα μαθηματικά συνήθως συμβαίνει πιο συχνά) προσπαθήστε να την εξηγήσετε. Αν και πάλι δεν καταλαβαίνει, πείτε του να πει στον εκπαιδευτικό ότι δεν μπορεί να τη λύσει. Το να αντιγράψει μια άσκηση χωρίς να την καταλαβαίνει δεν έχει κανένα νόημα!
- Κατανοήστε και συμπαρασταθείτε στο παιδί σας αν είναι κουρασμένο ή απογοητευμένο, ενθαρρύνοντας το και βοηθώντας το να ξεμπλοκάρει!
- Δείξτε στο παιδί πως θα φτιάχνει την τσάντα του και δώστε του υπευθυνότητα για αυτό. " Η μαμά μου δεν μου έβαλε το τετράδιο της φυσικής στην τσάντα"....! Πόσο άσχημο ακούγεται όταν το παιδί το λέει στη δασκάλα!!
- Καλό είναι να ξεκινάει το διάβασμα των πιο δύσκολων μαθημάτων πρώτα.
- Διδάξτε το παιδί πάντα να ελέγχει αυτά που γράφει.
- Χρησιμοποιήστε κλεψύδρα ή χρονόμετρο. Βοηθούν το παιδί να κάνει τις εργασίες πιο γρήγορα και να έχει την αίσθηση του χρόνου. Τι να μην κάνετε - Μην κάθεστε από πάνω του, ούτε δίπλα του όταν διαβάζει! Αφήστε το μόνο του στο δωμάτιο του και να πάτε μόνο αν ζητήσει την βοήθεια σας!
- Μην διαβάζετε εσείς τις εκφωνήσεις των ασκήσεων - έτσι δεν θα μάθει να κατανοεί το ζητούμενο των ασκήσεων.
- Μην διαβάζετε εσείς το μάθημα του παιδιού για να το μάθει, αφήστε το να διαβάσει μόνο του!
- Μην δίνετε έτοιμες τις απαντήσεις. Καλύτερα η εργασία του να είναι μέτρια αλλά να είναι δική του παρά άριστη και να είναι δική σας!
- Μην δίνετε υπερβολική αξία στους βαθμούς- είναι αρκετά υποκειμενικοί. - Μην συγκρίνετε την απόδοση του παιδιού σας με άλλα.
- Μην χάνετε την ψυχραιμία σας! Οι φωνές δεν ωφελούν, αντίθετα δημιουργούν μια κακή συνήθεια που χαλάει τη διάθεση όλων στο σπίτι. - Μην χρησιμοποιείτε ποτέ φράσεις όπως " είσαι ηλίθιος και δεν καταλαβαίνεις" και άλλα παρόμοια και εντελώς απαράδεκτα. Αν ένα παιδί ακούει συνέχεια ότι είναι χαζό, στο τέλος θα το πιστέψει και θα συμπεριφέρεται ανάλογα!
- Μην χρησιμοποιείτε λεκτική ή σωματική βία, για κανέναν λόγο, πόσο μάλλον για το διάβασμα! - Μην φτιάχνετε εσείς την σχολική του τσάντα γιατί θα βρεθείτε να το κάνετε αυτό μέχρι και στο Γυμνάσιο!!
- Όταν εξετάζετε το παιδί σε ένα μάθημα, μην περιμένετε να σας το πει παπαγαλία. Κάντε μικρές ερωτήσεις και να δίνετε χρόνο στο παιδί να σκεφτεί για να απαντήσει. - Μην λέτε στο παιδί "άντε ξεκίνα επιτέλους, διάβασε, γράψε" κλπ. Χρησιμοποιήστε θετικές προτάσεις όπως " έλα να διαβάσεις τώρα που είσαι ξεκούραστος" ή "όσο πιο γρήγορα διαβάσεις τόσο περισσότερο χρόνο θα έχεις να παίξεις".
-Μην μεταδίδετε δικές σας ανησυχίες στο παιδί.
- Μην κάνετε το παιδί σας να φοβάται την αποτυχία. Όλοι κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουν έναν κακό βαθμό ή μια κακή απόδοση σε ένα διαγώνισμα.
Σοφία Τσιντσικλόγλου Ειδική Παιδαγωγός paidagwgos.blogspot.gr

Υποφέρετε από κάποια αλλεργία; Μήπως φταίει το σπίτι σας για αυτό;

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ένας στους τρεις ανθρώπους υποφέρει από κάποιο είδος αλλεργίας και αυτός ο αριθμός αυξάνει κάθε χρόνο. Μία από τις σημαντικότερες αιτίες είναι τα ακάρεα. Τα σεντόνια, οι μοκέτες και τα μαλακά έπιπλα αποτελούν καταφύγιο για τα εκατομμύρια ακάρεα, που αναπτύσσονται σε σπίτια που δεν αερίζονται τακτικά. Τα ακάρεα είναι ακίνδυνα αλλά αφήνουν περιττώματα που μπορούν να ερεθίσουν δερματικές παθήσεις ή να προκαλέσουν ασθματικές κρίσεις αν εισπνευστούν. Ένα κοινό στρώμα περιέχει δύο εκατομμύρια περιττώματα ακάρεων.
Τι πρέπει να κάνετε;
Όσοι από σας πάσχουν από κάποια αλλεργία πρέπει να κάνετε τις παρακάτω κινήσεις:
• Σκουπίστε καθημερινά όλο το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα στην οποία θα αλλάζετε συχνά τη “σακούλα”.
• Αλλάζετε και πλένετε τακτικά τα σεντόνια και το πάπλωμα. Ιδανική θερμοκρασία πλυσίματος είναι στους 60οC.
• Ανοίξτε τα παράθυρα για να επιτρέψετε στον αέρα με τα περιττώματα των ακάρεων να “δραπετεύσουν”.
• Βάψτε το σπίτι με μπογιές που δεν διαθέτουν διαλύτες. Ενημερωθείτε από το κατάστημα που θα αγοράσετε τα χρώματα.
• Αγοράστε υποαλλεργικά παπλώματα και σεντόνια.
• Μειώστε τη χρήση αρωματικών καθαριστικών προϊόντων και χρησιμοποιήστε τη δόση που προβλέπεται στη συσκευασία.

Στο στόχαστρο των περικοπών 120.000 δικαιούχοι συντάξεων – Ποιοι απειλούνται με περισσότερα χρόνια εργασίας

Περισσότεροι από 120.000 ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα, έχουν δηλαδή συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης ώς το 2012 αλλά πρέπει να περιμένουν από 2 έως και 7 χρόνια προκειμένου να «πιάσουν» και το απαιτούμενο κάθε φορά όριο ηλικίας, βρίσκονται στο στόχαστρο σε ενδεχόμενη ανατροπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, όπως απαιτούν οι δανειστές.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», συνολικά, περίπου 270.000 ασφαλισμένοι εκτιμάται ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση με ειδικά όρια, είτε για πρόωρη είτε για πλήρη σύνταξη. Από αυτούς, 150.000 ασφαλισμένοι έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, έχουν δηλαδή έως το 2012 συμπληρώσει τόσο τα απαιτούμενα κάθε φορά έτη ασφάλισης όσο και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.
Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα θιγούν μητέρες με ανήλικα τέκνα, άτομα με ειδικές ανάγκες, εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και ασφαλισμένοι πριν από το 1983.
Ως γνωστόν οι θεσμοί απαιτούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης να μην υπάρχουν πλέον παράθυρα για πρόωρες συντάξεις και δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 62 για μειωμένη σύνταξη και τα 67 για πλήρη.
Για το θέμα της εξάλειψης των κινήτρων και των ανοικτών παραθύρων που οδηγούν σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στο στόχαστρο πιθανότατα θα μπουν όσοι ασφαλισμένοι – δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες – έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, και μπορεί να εφαρμοστεί είτε με τη μέθοδο της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (όπως προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη) είτε με την κατάργηση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και την επιβολή επιπλέον κινήτρων ή αντικινήτρων σε όσους επιλέγουν την πρόωρη έξοδο.
Σε ό,τι αφορά τους ασφαλισμένους πριν από το 1983 (κατά κύριο λόγο δημόσιοι υπάλληλοι και ασφαλισμένοι στα Ειδικά Ταμεία) η βασική πρόταση που εξετάζεται προβλέπει οι ανατροπές να αφορούν ένα τμήμα των παλιών ασφαλισμένων που έχει ώς και 25 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο, αν δεν συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα δεν αποκλείεται να μη γλιτώσουν και όσοι αποχωρούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.
Ενα άλλο σενάριο αφορά την εθελούσια έξοδο. Δηλαδή στα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία και κυρίως στα Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, να εξεταστεί η διακοπή των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. Περίπου 10.000 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια. «Εχω ζητήσει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες για τις σκανδαλώδεις εθελούσιες εξόδους σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες», επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.
Τέλος σε ό,τι αφορά το ΙΚΑ, μελετάται να υπάρξουν κίνητρα ώστε ηλικιωμένοι άνεργοι να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας και να παραμείνουν στον χώρο αντί να βγουν σε πρόωρη σύνταξη.
Οι εργαζόμενοι στριμώχνονται στην έξοδο για τη σύνταξη
Ο ένας στους τρεις ασφαλισμένους έχει τη δυνατότητα να βγει στη σύνταξη πρόωρα πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας του. Μεταξύ άλλων πρόκειται για ασφαλισμένους πριν από το 1983 που αποχωρούν με 35ετία, γυναίκες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 αλλά και εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μια σειρά ασφαλιστικών διατάξεων δίνει δυνατότητα εξόδου με μειωμένη σύνταξη, από τα 50 έως τα 60 για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, με μεγάλες κερδισμένες τις μητέρες ανηλίκων. Για όσους κλειδώνουν το δικαίωμα από το 2013 και μετά πρόωρη σύνταξη – όπου αυτή προβλέπεται – δίνεται στα 62 (καθώς πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67).
Στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας δείχνουν πως στα ταμεία του Δημοσίου και το ΙΚΑ το 75% των εργαζομένων βγαίνει σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Συνολικά το 75,88% βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα εθνικά όρια ηλικίες. Η κατάσταση μάλιστα είναι ακόμα χειρότερη στα ευγενή Ταμεία όπου το 91,6% παίρνει σύνταξη κάτω από τα εθνικά όρια συνταξιοδότησης.
Πηγή: «Τα Νέα»

Συντάξεις: Έξοδος με μειωμένα όρια ηλικίας για 130.000 γονείς – Δείτε για ποιους ισχύουν οι ευνοϊκές διατάξεις

Ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για 130.000 γονείς που μπορούν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου στη σύνταξη με μειωμένα όρια ηλικίας. Κερδισμένες είναι οι μητέρες ανήλικων τέκνων που θεμελίωσαν δικαίωμα στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν ειδικές διατάξεις για μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα στον ΟΑΕΕ, στον ΟΓΑ και σε δυο τομείς του ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ). Στα συγκεκριμένα Ταμεία ισχύουν ενιαίες ρυθμίσεις για τις γυναίκες ανεξαρτήτως του αν είναι μητέρες ανηλίκων ή όχι. Όσον αφορά τις τρίτεκνες μητέρες, ειδικές διατάξεις ισχύουν σε Δημόσιο και ειδικά Ταμεία εφόσον έχει συμπληρωθεί 20ετία μέχρι το τέλος του 2012. Μάλιστα στο Δημόσιο το ευνοϊκό καθεστώς ισχύει και για τρίτεκνους άνδρες που συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο χρόνο το 2011-2012. Τυχερές είναι οι μητέρες ενήλικων τέκνων στο Δημόσιο, που πρόλαβαν να ασφαλιστούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982. Η πόρτα εξόδου ανοίγει ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης.
1
2
ΠΗΓΗ: Έθνος

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Eντάσσεται για πρώτη φορά η έννοια της προκαταβολής

Άνοιξε το βράδυ της Παρασκευής η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Eιδικότερα, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου ανακοινώνει ότι είναι διαθέσιμη στους πιστοποιημένους χρήστες του TAXISnet η εφαρμογή για την υποβολή αίτησης ρύθμισης για τμηματική πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών κάθε είδους φόρου έως και 100 δόσεις.
Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να δουν συγκεντρωτικά:
(α) το συνολικό υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών εκτός ρύθμισης έως την 1η Μαρτίου 2015 (υποχρεωτική ένταξη),
(β) το συνολικό υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών εκτός ρύθμισης μετά την 1η Μαρτίου 2015, που αφορούν σε υποχρεώσεις μέχρι 31/12/2014,
(γ) το συνολικό υπόλοιπο μη ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών εκτός ρύθμισης μετά την 1η Μαρτίου 2015, που αφορούν σε υποχρεώσεις μέχρι 31/12/2014,
(δ) το συνολικό υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων δόσεων έως την 1η Μαρτίου 2015 ή / και  δόσεων οφειλών μετά την 1η Μαρτίου 2015 που αφορούν σε υποχρεώσεις μέχρι 31/12/2014 και τελούν σε αναστολή πληρωμής,
(ε) το συνολικό υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων δόσεων έως την 1η Μαρτίου 2015 ή / και  δόσεων οφειλών μετά την 1η Μαρτίου 2015 που αφορούν σε υποχρεώσεις μέχρι 31/12/2014 σε ενεργή ρύθμιση,και να ενταχθούν στο επιθυμητό πρόγραμμα ρύθμισης.
Με την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής της ρυθμιζόμενης οφειλής ποσοστού του συνόλου ή μέρους –ανάλογα με τον αριθμό δόσεων που θα επιλεγεί– των πρόσθετων φόρων ή τελών του ν.2523/1997, του προστίμου του άρθρου 58 του ν.4174/2013 και του προστίμου του άρθρου 54 του ίδιου νόμου όταν αυτό επιβάλλεται μετά από έλεγχο αντί του προστίμου του άρθρου 58.
Επιπλέον, εντάσσεται για πρώτη φορά και προαιρετικά, η έννοια της προκαταβολής, ποσού τουλάχιστον δεκαπλάσιου της ελάχιστης δόσης (€ 100 ή 200) και χορηγείται στον οφειλέτη ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Μετά την οριστικοποίηση του προγράμματος ρύθμισης, ο φορολογούμενος μπορεί να εκτυπώσει την αίτησή του, στην οποία αναγράφεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής «Τ.Ρ.Ο.» και αυτήν να προσκομίσει σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., προκειμένου να καταβάλει το ποσό της προκαταβολής ή της 1ης δόσης στην οριζόμενη προθεσμία για την επικύρωση της ρύθμισής του ή την αποπληρωμή επόμενων δόσεων.
Στην επιλογή «Στοιχεία Πληρωμών» της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet εμφανίζονται τα στοιχεία πληρωμών όπως αυτά έχουν αποσταλεί από τις συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.
Τέλος, σε περίπτωση που για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η επίσκεψη σε Δ.Ο.Υ. παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται σε αυτές από τις 22/04/2015 και μετά.

Ιπποφαές, ένας δυναμίτης υγείας

Το αρχαίο ελληνικό όνομά του προκαλεί απορία. Κι όμως, οι πορτοκαλί υπόστυφοι καρποί και τα φύλλα αυτού του αγκαθωτού θάμνου έχουν αποδειχτεί «διατροφικός δυναμίτης».
Ρώσοι και κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο. Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο. Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.


Αν και στη σύγχρονη Ελλάδα το ιπποφαές χρησιμοποιείται την τελευταία διετία, στην αρχαιότητα η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη. Σχετικές αναφορές υπάρχουν σε κείμενα του Θεόφραστου, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως του Διοσκουρίδη, του πατέρα της Φαρμακολογίας. Το όνομά του το οφείλει στα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που παρατήρησαν ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρηγορότερα, αποκτούσαν περισσότερη δύναμη, ενώ το τρίχωμά τους δυνάμωνε και γινόταν πιο λαμπερό. Το ονόμασαν ιπποφαές, που στα νέα ελληνικά σημαίνει φωτεινό, λαμπερό άλογο (ίππος: άλογο, φάος: φως, λάμψη).


Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη Γη. Η παρουσία του χρονολογείται πολύ πριν την εποχή των παγετώνων. Η επιστημονική του ονομασία είναι: Ιπποφαές το ραμνοειδές (Hippophae rhamnoides). Ευδοκιμεί ακόμα και στα πιο φτωχά χώματα και ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής, το συναντάμε σε παράκτιες ζώνες, αλλά και σε ημιερημώδεις ή ορεινές περιοχές. Oι καρποί του μοιάζουν με ρώγες σταφυλιού, είναι πορτοκαλί και χυμώδεις και έχουν υπόξινη γεύση. Σύμφωνα με το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης για το Ιπποφαές», το φυτό ευδοκιμεί και καλλιεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Το συναντάμε κυρίως στις εξής χώρες: Κίνα, Μογγολία, Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Ρωσία, Oυκρανία, Αγγλία, Γαλλία, Δανία, Oλλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Φιλανδία, Σουηδία και Νορβηγία. Στη χώρα μας καλλιεργείται στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχή Αχούρια.


Στην κλασική θιβετιανή φαρμακευτική βίβλο «Sibu Yidian», που έχει γραφτεί το 18ο αιώνα, τριάντα ολόκληρα κεφάλαια είναι αφιερωμένα στις θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις του φυτού. Στην Ινδία αποτελεί βασική παράμετρο της Ayurveda, ενώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής φαρμακευτικής. Στη Μογγολία χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως άριστο τονωτικό. O θρύλος λέει ότι ο Τζένγκις Χαν και ο στρατός του έπιναν χυμό από ιπποφαές, προκειμένου να αυξήσουν την αντοχή και να επιταχύνουν τη θεραπεία των πληγών τους. Στη Ρωσία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως συστατικό της διατροφής των αστροναυτών. Το 1929 έγινε η πρώτη βιοχημική ανάλυση των συστατικών του. Oι πρώτες κλινικές δοκιμές για τις θεραπευτικές χρήσεις του φυτού ξεκίνησαν στη Ρωσία τη δεκαετία του 1950. Τη δεκαετία του 1970 συμπεριλήφθηκε στον επίσημο κατάλογο των φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη Ρωσία και την Κίνα και τα επόμενα χρόνια συμπεριλήφθηκε στους επίσημους φαρμακευτικούς καταλόγους των χωρών όπου καλλιεργείται. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές μελέτες, κυρίως στη Ρωσία και την Ασία, που έχουν φέρει στο φως την πληθώρα των θρεπτικών συστατικών που περιέχει και την ευεργετική τους δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.


Το πυκνό ριζικό σύστημα του ιπποφαούς και η αντοχή του σε άγονες και δύσκολες συνθήκες (κρύο, αλάτι, φτωχά εδάφη) είναι οι λόγοι που ο θάμνος αυτός φυτεύεται συστηματικά σε καμμένες περιοχές για να εμποδίσει τη διάβρωση των εδαφών, όπως π.χ. σε μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Κίνας, όπου παράλληλα οι καρποί του συλλέγονται και αποφέρουν κάποιο εισόδημα στους ντόπιους πληθυσμούς.


Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «υπερτροφών» (super foods), μερικές από τις οποίες είναι: η σπιρουλίνα, η αλόη, η γύρη, το τζίνσενγκ, το κερί του ζαχαροκάλαμου, η χλωρέλα, το αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου. Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό.


Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:
Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.
Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.
Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Συγκεκριμένα: ω-3 (λινολενικό οξύ), ω-6 (λινελαϊκό οξύ), ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ), ω-9 (ελαϊκό οξύ). Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.


...βιταμινών του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στην καλή λειτουργία
του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.
...βιταμίνης D: Βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.
...βιταμίνης Κ: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος
και βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους.
...β-σιτοστερόλης: Ανήκει σε μια ομάδα στερολών που υπάρχουν μόνο στα φυτά. Έχει αποδειχθεί ότι μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυτικές στερόλες μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, δρα προστατευτικά από την υπερπλασία του προστάτη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από τον καρκίνο.
...φλαβονοειδών: Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε μόνο στα φυτά και έχουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.


1. Τόνωση, ευεξία και ενέργεια, γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών.
2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προστασία από τον καρκίνο.
3. Προστασία και ενίσχυση του νευρικού συστήματος, μείωση του άγχους.
4. Ρύθμιση του μεταβολισμού.
5. Αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, παθήσεων στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως η ελκώδης κολίτιδα, η οισοφαγίτιδα, η νόσος του Crohn.
6. Προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, μείωση της κακής χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, προστασία των αγγείων, ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
7. Ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, τους πόνους της περιόδου και προστασία του αναπαραγωγικού συστήματος. 8. Επανόρθωση ιστών και κυττάρων μετά από μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία.
9. Προληπτική δράση εναντίον οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
1O. Αποτοξίνωση του οργανισμού, οξυγόνωση και ανανέωση των κυττάρων, αντιμετώπιση πρόωρης γήρανσης.
11. Αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή, δυσχρωμίες, έκζεμα, έγκαυμα, ψωρίαση, έκζεμα.


● Αποξηραμένο φυτό σε καταστήματα που πουλάνε βότανα, για να φτιάξετε αφέψημα ή έγχυμα.
● Το έλαιο του φυτού, που προκύπτει από την έκθλιψη των καρπών του. Περιέχει τα θρεπτικά συστατικά στην πιο ισχυρή τους μορφή. Χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων (εξωτερική επάλειψη) και για την τόνωση του κυκλοφορικού (πίνοντάς το διαλυμένο σε νερό ή χυμό).
● Συμπυκνωμένο χυμό, που προκύπτει από την πολτοποίηση των καρπών και των φύλλων του φυτού και έχει πιο ήπια δράση από το έλαιο. Είναι κατάλληλο για την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού.
Κάψουλες: Πρόκειται για το ξηρό εκχύλισμα των φύλλων και των καρπών του φυτού. Είναι πιο εύκολο στη χρήση και έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, κυκλοφορούν κάψουλες που περιέχουν έλαιο ιπποφαούς.
Αναζητήστε τα σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, μεγάλα φαρμακεία ή φαρμακεία που πουλούν φυτικά φαρμακευτικά και καλλυντικά σκευάσματα.


Αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό, ώστε να σας υποδείξει την κατάλληλη δοσολογία για την περίπτωσή σας. Διαφορετικά, αν απλώς θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, μπορείτε να πίνετε αφέψημα ή έγχυμα 2-3 φορές την ημέρα ή να παίρνετε 1 κάψουλα την ημέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πίνετε 2 κουταλάκια σιρόπι διαλυμένα σε ένα ποτήρι χυμό ή νερό 3 φορές την ημέρα. Το έλαιο χρησιμοποιήστε το μόνο αφού συμβουλευτείτε ειδικό. Επίσης, φροντίζετε κατά καιρούς να χρησιμοποιείτε το ιπποφαές, όπως και όλα τα φαρμακευτικά βότανα, σε όλες τις μορφές που κυκλοφορούν στην αγορά, ώστε ο οργανισμός σας να επωφελείται στο μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.


Αφέψημα: Βάζετε σε 1 μπρίκι 1 κούπα νερό και προσθέτετε 4-5 καρπούς ιπποφαoύς. Βράζετε το αφέψημα για 3-5 λεπτά, το αφήνετε να κρυώσει και το πίνετε.
Έγχυμα: Βράζετε σε ένα μπρίκι 1 κούπα νερό, κατεβάζετε το μπρίκι από τη φωτιά και προσθέτετε 4-5 φυλλαράκια αποξηραμένα φύλλα. Τα αφήνετε 5-7 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρ. ΜΙΧΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ, πτυχιούχο Ιατρικής, φυσικοπαθητικό, σύμβουλο διατροφής.

Η σημασία των ορίων στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών

http://www.ipaideia.gr/i-simasia-ton-orion-stin-diapaidagogisi-ton-paidion.htm
Τα όρια και οι κανόνες βοηθούν το παιδί να νιώθει ασφάλεια. Από την Ελπίδα Μαρκοπούλου, Κλινικό Ψυχολόγο, D.E.A. Πολλοί γονείς κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής διαδικασίας εκφράζουν τη δυσκολία τους να πουν «όχι», να θέσουν κανόνες, να επιβάλλουν απαγορεύσεις. Άλλοι εξομολογούνται ότι θέτουν κανόνες που ποτέ δεν τηρούνται. Γιατί είναι τόσο επώδυνο για πολλούς να πουν «όχι» στα παιδιά τους και να τα οριοθετήσουν; Κάποιοι πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι: - Ο ίδιος ο γονιός έχει βιώσει σαν παιδί την επιβολή κανόνων ως κάτι «κακό», ως έλλειψη αγάπης. Έτσι, είναι πιθανό να νιώθει ενοχές και να σκέφτεται ότι αν πει «όχι» το παιδί θα νιώθει ότι δεν το αγαπά. - Ο γονιός θεωρεί ότι η επιβολή κανόνων είναι ταυτόσημη με την καταπιεστική, αυταρχική διαπαιδαγώγηση. - Συχνά λόγω της έλλειψης χρόνου που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, οι γονείς θεωρούν ότι κάνοντας όλα τα χατίρια στα παιδιά τους αναπληρώνουν τις ώρες που δεν είναι κοντά τους. - Οι γονείς νιώθουν ανεπαρκείς, πιστεύουν ότι δεν θα τα καταφέρουν, επομένως, δεν προσπαθούν να οριοθετήσουν τα παιδιά τους. Γιατί είναι σημαντικό να θέτουμε όρια; Τα όρια και οι κανόνες βοηθούν το παιδί να νιώθει ασφάλεια. Όταν δεν υπάρχουν όρια η πραγματικότητα μπορεί να είναι χαοτική για το παιδί γιατί από μόνο του όσο είναι μικρό δεν μπορεί να ρυθμίζει τη συμπεριφορά του. Η αυτορύθμιση κατακτάται καθώς το παιδί μεγαλώνει και εσωτερικεύει τους γονεϊκούς και κοινωνικούς κανόνες. Επομένως, η ύπαρξη ορίων και κανόνων βοηθά το παιδί να δομήσει την προσωπικότητα του και να γίνει μεγαλώνοντας ένα υπεύθυνο και αυτόνομο άτομο. Οι γονείς είναι λογικό να μην μπορούν να πραγματοποιούν κάθε επιθυμία των παιδιών τους. Όταν το παιδί ακούει το «όχι», μαθαίνει να παραιτείται από την άμεση ικανοποίηση κάθε επιθυμίας του, χωρίς αυτό να είναι τραυματικό για το ίδιο. Επίσης, το να θέτουν και να τηρούν κανόνες οι γονείς βοηθά τα παιδιά να κατανοούν τη συμπεριφορά τους και τις προσδοκίες τους. Ξέρουν τι να περιμένουν χωρίς να μπερδεύονται και μπορούν να γνωρίσουν τι επιτρέπεται και τι όχι. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά έχουν σταθερότητα στη ζωή τους ενώ μαθαίνουν ταυτόχρονα να αντέχουν στις δυσκολίες. Με ποιον τρόπο θέτουμε τα όρια; Πώς λέμε «όχι»; Λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία του παιδιού. Ό, τι ισχύει για ένα πολύ μικρό παιδί δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται σ’ έναν έφηβο. Εξηγούμε πάντοτε το «γιατί». Δεν έχει νόημα να λέμε σ” ένα παιδί τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει αν δεν του εξηγούμε πρώτα τους λόγους. Έτσι, μπορούμε να λέμε ότι «είναι καλό να κάνεις ή δεν πρέπει…. γιατί…» και όχι «μην κάνεις αυτό ή εκείνο γιατί το λέω εγώ ή γιατί δεν μου αρέσει». Είμαστε συνεπείς στην τήρηση των κανόνων που υιοθετούμε (δεν λέμε ναι τη μια φορά και όχι την άλλη). Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε άκαμπτοι. Έτσι, αφήνουμε χώρο στο παιδί να εκφραστεί, να αμφισβητήσει. Δεν είμαστε υπερβολικά αυστηροί. Δεν λέμε όχι στα πάντα, έτσι ώστε το παιδί να έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται, να διαπραγματεύεται με τους γονείς του και να μην φοβάται. Δίνουμε ξεκάθαρα μηνύματα – έχουμε κοινούς κανόνες ως ζευγάρι γονέων. Δεν πρέπει να λέει άλλα η μαμά και άλλα ο μπαμπάς. Επικρίνουμε τη συμπεριφορά που δε μας αρέσει και όχι γενικά το παιδί. π.χ λέμε δε μου άρεσε που έκανες αυτό… ή αυτή σου η συμπεριφορά είναι λανθασμένη γιατί… και όχι δεν είσαι καλό παιδί ή δε σε αγαπάω… Σεβόμαστε από τη μεριά μας τα όρια που βάζουν τα ίδια τα παιδιά όταν βέβαια αυτά είναι λογικά. Χρησιμοποιούμε έναν ήρεμο, ψύχραιμο τόνο φωνής που δείχνει ότι είμαστε σίγουροι για αυτό που λέμε στο παιδί μας. Δεν φωνάζουμε, δεν απειλούμε και δεν χρησιμοποιούμε σωματική ή ψυχική βία. Το άρθρο αυτό έχει ως στόχο να δώσει κάποιες κατευθύνσεις και αρχές που πηγάζουν από μελέτες της επιστήμης της ψυχολογίας. Ό,τι προτείνεται δεν είναι απόλυτος κανόνας αλλά κάποιες παιδαγωγικές προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν τους γονείς. Γενικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κανένας γονιός δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουν λάθη. Εκείνο τέλος, που είναι σημαντικό είναι να σκεφτόμαστε ότι είμαστε οι ίδιοι πρότυπο συμπεριφοράς. Δε μπορούμε να απαιτούμε από τα παιδιά μας εκείνα που δεν τηρούμε οι ίδιοι.Διαβάστε περισσότερα: Η σημασία των ορίων στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών

Από πού βγήκε η φράση: «Κατά φωνή κι ο γάιδαρος», που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αθήνα

Το παλαιότερο φυτό στον κόσμο, φύτρωσε ξανά μετά από 32 χιλιάδες χρόνια! Ένας σκίουρος είχε θάψει τον καρπό του από την «εποχή των παγετώνων», όπως και στην ταινία

Συναισθηματικός εκβιασμός: Μία αόρατη μορφή κακοποίησης

«Κάτι τρέχει στα γύφτικα». Η ελληνική φράση που έκανε τους Βρετανούς να ξεκαρδιστούν

Την Δευτέρα αναλυτικά ο νέος τρόπος επιλογής των Διευθυντών εκπαίδευσης και Διευθυντών σχολικών μονάδων

Την Δευτέρα αναλυτικά ο νέος τρόπος επιλογής των Διευθυντών εκπαίδευσης και Διευθυντών σχολικών μονάδων
Την προσεχή Δευτέρα θα δοθεί για διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία στη ΔΟΕ, στην ΟΛΜΕ και στα πολιτικά κόμματα
Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο παιδείας την προσεχή Δευτέρα θα δοθεί στη ΔΟΕ,στην ΟΛΜΕ και στα πολιτικά κόμματα το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία,το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις ρυθμίσεις, σύμφωνα με ενημέρωση του αιρετού του ΚΥΣΠΕ Δημήτρη Μπράτη.
Θα περιλαμβάνει ,επίσης, αναλυτικά και τον νέο τρόπο επιλογής των Δντών εκπαίδευσης και Δντών σχολικών μονάδων.
Το νομοσχέδιο θα τεθεί για διαβούλευση.

Πώς κατανέμονται οι σχολές στα πεδία από το 2016

Η χρυσή τομή για την τύχη των Τμημάτων Πληροφορικής στο επόμενο -από το 2016- εξεταστικό σύστημα βρέθηκε, καθώς τα Τμήματα μοιράζονται στον... σκληρό πυρήνα και στα περιφερειακά ηλεκτρόνια. Χωρίς μεγάλες αλλαγές, σε σχέση με το ισχύον εξεταστικό σύστημα, είναι και τα δύο μαθήματα βαρύτητας σε κάθε επιστημονικό πεδίο και οι συντελεστές βαρύτητας κάθε μαθήματος.
Ειδικότερα, η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε αλλαγές στο σύστημα Αρβανιτόπουλου (ψηφίστηκε με τον νόμο 4186/2013) για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2016 από τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου, επιτυγχάνοντας έτσι τον στόχο της να διευρύνει, με βάση τον επιστημονικό κλάδο, τις επιλογές κάθε υποψηφίου σε 60 έως 140 σχολές. Εάν διατηρούνταν ως είχε το σύστημα Αρβανιτόπουλου, οι επιλογές σχολών που θα μπορούσαν να κάνουν οι υποψήφιοι θα περιορίζονταν δραματικά και υπήρχε κίνδυνος ένας υποψήφιος με 15.000 μονάδες να έμενε εκτός πανεπιστημίου. Ομως, μία βασική εκκρεμότητα ήταν το επιστημονικό πεδίο στο οποίο θα ενταχθούν οι σχολές Πληροφορικής: στο 2ο, των τεχνολογικών και θετικών σπουδών, ή στο 5ο, των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής;
Τελικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» προκρίνεται ο διαχωρισμός των τμημάτων Πληροφορικής ως εξής:
• Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών σε Πολυτεχνεία και Πολυτεχνικές σχολές θα ενταχθούν στο 2ο πεδίο, στο οποίο οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία.
• Τα τμήματα Πληροφορικής σε πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν τον αμιγή τεχνολογικό προσανατολισμό θα ενταχθούν στο 5ο πεδίο, οικονομίας και πληροφορικής. Ενδεικτικά, υπάρχουν τμήματα Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο, επίσης με οικονομικό προσανατολισμό, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ενώ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπάρχει τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής με δύο κατευθύνσεις: εφαρμοσμένης πληροφορικής και διοίκησης τεχνολογίας. Στο πεδίο αυτό οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε Γλώσσα, Μαθηματικά, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, όπως επισήμως ονομάζεται το μάθημα της Πληροφορικής στη Γ΄ Λυκείου.
• Τα τμήματα Πληροφορικής ΤΕΙ (ανεξαρτήτως κατεύθυνσης) θα ενταχθούν και στα δύο πεδία.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή ισορροπία ανάμεσα στα τμήματα Πληροφορικής και τους καθηγητές που διδάσκουν το μάθημα στο λύκειο (είναι νωπή η κόντρα που είχαν με τους καθηγητές χημείας για το μάθημα που θα συμπεριληφθεί στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα). Βέβαια, με τη... διευθέτηση αυτή το σύστημα μοιάζει ακόμη περισσότερο με το σύστημα Γιαννάκου, που θα εφαρμοστεί φέτος για τελευταία φορά. Αλλωστε, και τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για κάθε πεδίο παραμένουν ως έχουν με το ισχύον σύστημα, όπως και οι συντελεστές βαρύτητας, στο 1,3 για το πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας και 0,7 για το δεύτερο.

Περίπου 600 εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στους πίνακες αναπληρωτών

Τέλος στη διαγραφή των αναπληρωτών που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή παραιτούνται βάζει ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης προχωρά από τα λόγια στα έργα όσον αφορά το θέμα αυτό που αποτελούσε αίτημα τόσο του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, όσο και άλλων Συλλόγων Εκπαιδευτικών όπως της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.
Η παραπάνω ρύθμιση αναμένεται να ωφελήσει περίπου 500-600 εκπαιδευτικούς που δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν το τρέχον έτος και δεν θα συμπεριλαμβάνονταν στους πίνακες του 2015-16 εάν ίσχυε η ρύθμιση του νόμου 3966/2011 οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να επανέλθουν στους πίνακες το σχολικό έτος 2016-17.
Η ρύθμιση που ίσχυε έως τώρα προέβλεπε ότι εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης και για το επόμενο σχολικό έτος, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους.
Όπως έχει γράψει το newsbeast.gr το προηγούμενο σχολικό έτος περισσότεροι από 500 αναπληρωτές διαγράφηκαν από τους πίνακες. Φέτος το νούμερο των εκπαιδευτικών που θα διαγραφούν αναμένεται να φθάσει περίπου τα 600 άτομα δεδομένου ότι στη δευτεροβάθμια οι ανακλήσεις ξεπερνούν τις 500.
Σημειώνουμε ότι η ποινή του αποκλεισμού δεν ισχύει για τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται τέσσερις μήνες πριν τη λήξη του σχολικού έτους (από Μάρτιο και έπειτα για δευτεροβάθμια και από τέλη Φεβρουαρίου και έπειτα για πρωτοβάθμια).
Φέτος υπήρξαν φάσεις αναπληρωτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου το ποσοστό της ανάκλησης διορισμών έφθασε ακόμα και το 25%. Υπήρχαν περιπτώσεις αναπληρωτών που τους οδήγησαν σε παραίτηση γιατί δε μπορούσαν να μεταβούν σε 3 και 4 σχολεία, που απείχαν μεταξύ τους αρκετά χιλιόμετρα καθώς δεν είχαν μεταφορικό μέσο.
Καλόγηρος Βασίλειος
Πηγή: newsbeast.gr

Καταργείται με το πολυνομοσχέδιο η ποινή της δίχρονης διαγραφής για τους αναπληρωτές

Καταργείται με το πολυνομοσχέδιο η ποινή της δίχρονης διαγραφής για τους αναπληρωτές που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία και ικανοποιείται έτσι ένα πάγιο αίτημα του κλάδου και ιδιαίτερα των αναπληρωτών συναδέλφων. Πρόκειται σίγουρα για θετική εξέλιξη, αν και δεν αναφέρεται στο σχετικό άρθρο αν η διάταξη αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ.
Σύμφωνα με το άρθρο 45 του πολυνομοσχέδιου «Θέματα αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011 (Α΄ 118)*, αντικαθίσταται ως εξής:
«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».
*Η παλιά διάταξη (περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 59 του ν.3966/2011) όριζε :
«α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης και για το επόμενο σχολικό έτος, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».

Τ. Κουράκης: Η διαδικασία επιλογής των Διευθυντών Σχολείων και Διευθυντών Εκπαίδευσης (βίντεο)

Τ. Κουράκης: Αλλαγές στο Πειθαρχικό των εκπαιδευτικών (βίντεο)

Συνεδριάζει το ΚΥΣΠΕ για θέματα μεταθέσεων (διαπολιτισμικά, ενστάσεις, αμφισβητούμενες αιτήσεις, ειδικές κατηγορίες κλπ.) και παραιτήσεων

Ο Αιρετός στο ΚΥΣΠΕ Δ. Μπράτης μας ενημερώνει ότι το ΚΥΣΠΕ θα συνεδριάσει την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 του Απρίλη 2015 για τα παρακάτω θέματα :

1.«Εξέταση αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
2.«Εξέταση θεμάτων επί των μεταθέσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. (εκπρόθεσμες, ανακλήσεις, αμφισβητούμενες κ.λ.π.) και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
3.«Εξέταση αιτήσεων μετάθεσης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε δομές Ειδικής Αγωγής και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
4.«Συζήτηση επί αιτήσεων παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
5. «Εξέταση ενστάσεων επί των μετατάξεων εκπαιδευτικών από τη Δ/θμια στην Π/θμια Εκπαίδευση και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
6. «Εξέταση αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών Π.Ε. σε διοικητική θέση και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»
7. «Εξέταση αιτήσεων εκπαιδευτικών Π.Ε. για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου και λήψη απόφασης για διαμόρφωση σχετικής πρότασης»

Ο υπουργός για την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης

Πως θα γίνουν το χρόνου οι μετεγγραφές των φοιτητών

Χαρτογράφηση των σχολείων για τη σίτιση των μαθητών

Φοιτητική ιδιότητα και διαγραφές

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης

33% θα μετρούν οι ψήφοι των εκπαιδευτικών για την επιλογή των Διευθυντών Σχολείων

Και με τις ψήφους των Διευθυντών Σχολείων η επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης

Παρατείνεται η θητεία των Σχολικών Συμβούλων

Εκπληκτικό βίντεο "αποκαλύπτει" τη Σπιναλόγκα από ψηλά!

Οκτώ ανατροπές στους φόρους φυσικών προσώπων - Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν - Ο απαραίτητος φορολογικός χάρτης

- Οι οκτώ μεγάλες φορολογικές αλλαγές για τα εισοδήματα του 2014
- Για πρώτη φορά "πόθεν έσχες" για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειών
- Γιατί γίνονται πιο απλά τα πράγματα για μισθωτούς και συνταξιούχους
- Τι ισχύει για τα εισοδήματα από ενοίκια
- Διαβάστε αναλυτικά

Ερχονται οκτώ φορολογικές ανατροπές στη φετινή φορολογία εισοδήματος που όμως αφορά στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014.
Κερδισμένοι και χαμένοι


Από το νέο καθεστώς υπάρχουν φορολογούμενοι που θα ωφεληθούν και θα πληρώσουν λιγότερους φόρους και άλλοι που θα επιβαρυνθούν και θα βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη.

Η μεγάλη ανατροπή είναι η εφαρμογή για πρώτη φορά «πόθεν έσχες» για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειών, δηλαδή ακόμη και για τα ποσά που καταβλήθηκαν εντός του 2014 με σκοπό την αγορά μετοχών και ομολόγων, την ίδρυση ή την απόκτηση επιχειρήσεων και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών.
Είναι αυτή, όπως γίνεται αντιληπτό μία περίπτωση που μπορεί να οδηγήσει πολλούς φορολογούμενους να πληρώσουν περισσότερους φόρους λόγω του διευρυμένου "πόθεν έσχες".

Από την άλλη πλευρά τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για μισθωτούς και συνταξιούχους γιατί θα χρειαστούν πολύ λιγότερες αποδείξεις για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Επιβάρυνση έρχεται και για εκείνους που απόκτησαν εισοδήματα από ενοίκια αφού ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 11% αντί 10%.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν υποχρεωτικά ως μισθωτοί με αφορολόγητο 9.550 ευρώ, εφόσον δεν απέκτησαν εισοδήματα κι από κανονικούς μισθούς.

Στην αντίθετη περίπτωση, τα εισοδήματα από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν ξεχωριστά, ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ.

Αναλυτικά οι οκτώ ανατροπές είναι:


1) Ευνοϊκή ρύθμιση για μισθωτούς και συνταξιούχους

Μειώνεται από 25% σε 10% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύψουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με την αξία των αποδείξεων που έχουν λάβει για τα προϊόντα που αγόρασαν και τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν εντός του 2014. Σε περίπτωση μη κάλυψης του 10% του εισοδήματος με αποδείξεις το "ακάλυπτο" ποσό θα φορολογηθεί με 22%.

2) Για εισοδήματα από μισθούς και "μπλοκάκια"

Οι μισθωτοί και συμπληρώνουν που έχουν έσοδα και από "μλποκάκια", θα δουν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από τα "μπλοκάκια" να φορολογούνται υποχρεωτικά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

3) Τρεις αλλαγές στα εισοδήματα από ενοίκια


Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος που επιβαλλόταν με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα τα οποία προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών μέχρι 300 τ.μ. και με συντελεστή 3% στα εισοδήματα που προέρχονταν από εκμισθώσεις κατοικιών άνω των 300 τ.μ. ή από εκμισθώσεις κτισμάτων επαγγελματικής στέγης.

4) Αυξάνεται από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ακίνητα.

5) Αν το ετήσιο εισόδημα ενός φορολογούμενου προέρχεται από ακίνητα στο σύνολό του ή κατά το μεγαλύτερο μέρος του (άνω του 50%), τότε εφόσον τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, το τεκμαρτό αυτό εισόδημα θα φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

6) Αγρότες, κτηνοτρόφοι

Καταργούνται ο αντικειμενικός προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος και η φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, που είχε ως συνέπεια το εισόδημα να είναι αφορολόγητο μέχρι τις 9.550 ευρώ.

7) Αλλαγές στα τεκμήρια

Τεκμήρια «σκούπα» θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε, αφού όλα τα χρήματα που ξόδεψαν μέσα στο 2014 οι φορολογούμενοι για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών θεωρούνται πλέον "τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων" και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό υπολογισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος.

8) Κατάργηση αυτοπεραίωσης

Καταργείται το σύστημα του "αυτοελέγχου" ή της "αυτοπεραίωσης", με την οποία ¨έκλειναν¨αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, καθώς και και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.

Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να τρώνε καλά!

Πολλοί γονείς παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν τρώνε σωστά και υγιεινά. Άλλοι πάλι διαπιστώνουν ότι τα παιδιά τους έχουν χοληστερίνη. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να τρώνε καλά. 
Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
 
Η υγιεινή διατροφή βοηθά τα παιδιά να μεγαλώνουν και να αναπτυχθούν σωστά. Βοηθά επίσης στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με το βάρος, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. 
Για να δώσετε στο παιδί σας μια θρεπτική διατροφή:
 
     - Φροντίστε η μισή μερίδα φαγητού να αποτελείται από φυτικές ίνες.
     - Επιλέξτε υγιείς πηγές πρωτεϊνών, όπως άπαχο κρέας, ξηρούς καρπούς, και τα αυγά.
     - Σερβίρετε ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μειώστε  τα επεξεργασμένα δημητριακά.
     - Ψήστε  στη σχάρα ή στον ατμό  και αποφύγετε εντελώς το τηγάνισμα.  
     - Περιορίστε τα fast food και το πρόχειρο φαγητό.
     - Προσφέρετε στα παιδιά  νερό ή γάλα αντί για ζαχαρούχα ποτά από φρούτα και αναψυκτικά.
     - Οι ίδιοι οι γονείς παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των  συνηθειών διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας. Όταν οι γονείς τρώνε   τρόφιμα που είναι χαμηλότερα σε λιπαρά   και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα παιδιά υιοθετούν τις ίδιες συνήθειες.  
     - Μιλήσετε στα παιδιά σας για το πώς ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή η σωματική δραστηριότητα μπορεί να τα βοηθήσει.   Εξηγήστε τους, όταν βλέπετε να κάνουν ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.   Μπορείτε επίσης να επαινέσετε τα παιδιά σας όταν επιλέγουν μια υγιεινή τροφή, όπως φρούτα. 
- Αποφύγετε τις μεγάλες μερίδες. Η υγεία βρίσκεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

Δείτε τις τροφές που περιέχουν άπαχη πρωτεΐνη

Δεν υπάρχει καλύτερο όπλο στη μάχη κατά της απώλειας κιλών από την άπαχη πρωτεΐνη αφού έχει την ιδιότητα να κόβει την όρεξη και να χτίζει γραμμώμενο σώμα. Το κλειδί βρίσκεται στη σωστή ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης.
Φιλέτο βοδινού
 
Μια μερίδα φιλέτο βοδινού περιέχει 200 θερμίδες από την πρωτείνη θερμίδες και 10 γραμμάρια λίπους.
 
Αυγά
 
Για τα αυγά αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή πρωτεΐνης. Ενδεικτικό είναι ότι ένα βραστό αυγό, περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Για να αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά εντελώς, προτιμήστε τα ασπράδια και παραλείψετε τους κρόκους
 
Μελέτες που έχουν γίνει, απέδειξαν ότι όσοι έχουν τη συνήθεια να  τρώνε αυγά και τοστ για πρωινό λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με εκείνους που καταναλώνουν άλλες τροφές.
 
Χλωρά φασόλια σόγιας
 
Αυτά τα μικρά πράσινα φασόλια σόγιας,έχουν περισσότερη πρωτεΐνη, από ότι μια μπριζόλα από βόειο κρέας
 
Στήθος κοτόπουλου
 
Το στήθος από κοτόπουλο περιέχει πρωτεΐνη σε μεγαλύτερες ποσότητες από άλλα τρόφιμα.
 
Φάτε ψάρια
 
Ο σολομός και ο τόνος περιέχουν άπαχη πρωτεΐνη η οποία δυναμώνει το σώμα και ενισχύει τους μύες.
 
Γάλα και γιαούρτι
 
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης  ενώ περιέχουν  και ασβέστιο το οποίο χτίζει γερά κόκαλα.
 

Κραυγή αγωνίας για το μεταναστευτικό – Σε 57 μέρες μπήκαν στην Ελλάδα περισσότεροι από τους μισούς πρόσφυγες που είχαν φτάσει στα νησιά όλο το ‘14

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015

«Βραχνάς» οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Τι αλλάζει το υπουργείο Παιδείας στους διορισμούς

Ενα από τα µεγαλύτερα στοιχήµατα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν οι σχολικές µονάδες όλης της χώρας τη νέα χρονιά µε τα µικρότερα δυνατά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό.
Για να γίνει αυτό, όµως, θα πρέπει να γίνουν µόνιµοι διορισµοί και χιλιάδες προσλήψεις αναπληρωτών.
Περίπου 3.900 είναι οι «διαθέσιμοι» εκπαιδευτικοί που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επαναπροσλαμβάνονται, μεταξύ αυτών και οι καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος», κατά προτεραιότητα θα διοριστούν οι 476 επιτυχόντες ΑΣΕΠ, διοριστέοι του 2008.
Οι περισσότερες θέσεις θα αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και κυρίως σε ό,τι αφορά σε δασκάλους, ενώ πολλές θα είναι και οι μονιμοποιήσεις καθηγητών, αλλά και νηπιαγωγών.
Σημειώνεται ότι οι διορισμοί και μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών εξαγγέλθηκαν εξ αιτίας των τεράστιων κενών που έχουν προκύψει στην παιδεία έπειτα από το μαζικό κύμα φυγής των περασμένων ετών, μέσω των συνταξιοδοτήσεων.
Οι μονιμοποιήσεις καθηγητών και δασκάλων θα γίνουν με ρύθμιση η οποία ωστόσο όλα δείχνουν πως δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

διευθυντών σχολείων – Το «μεικτό» σύστημαΜε ένα μεικτό σύστημα, που θα περιλαμβάνει επιλογή βάσει προσόντων σε συνδυασμό με ψηφοφορία από τον σύλλογο διδασκόντων στη θέση της παλαιότερης διαδικασίας της συνέντευξης, θα επιλέγονται στο εξής οι διευθυντές των σχολείων σε όλη τη χώρα.  Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται -ενδεχομένως και σήμερα- να ανακοινώσει ένα μεικτό σύστημα επιλογής των διευθυντών, που θα περιλαμβάνει και αξιολόγηση προσόντων και εκλογικές διαδικασίες. Οι εκλογές από τον σύλλογο διδασκόντων θα συνυπολογίζονται σαν μόρια σε ποσοστό (εκτιμάται γύρω στο 30%) για την επιλογή, ενώ τα υπόλοιπα μόρια θα προκύπτουν από τα προσόντα των υποψηφίων.  Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, η εκλογή από τον σύλλογο διδασκόντων θα παίρνει τόσα μόρια όσα έπαιρνε παλαιότερα η συνέντευξη, ενώ θα προβλέπεται και ελάχιστο όριο ψήφων.

Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

Βλάπτουν τα αυγά την υγεία;

Πόσοι διορισμοί εκπαιδευτικών θα γίνουν τελικά;

ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ για την αυλή

Τα 17 μέρη που πρέπει κάποιος να επισκεφτεί πριν πεθάνει -Τα Μετέωρα και η Σαντορίνη ανάμεσά τους [εικόνες]

ΑΝΕΛ: Οι Περιφ. Διευθυντές δεν χρειάζονται μόνο επιστημονικά και διοικητικά προσόντα

Για την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης η τομεάρχης Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων  Σταυρούλα Ξουλίδου, με σημερινή δήλωση διατύπωσε την ακόλουθη άποψη:

  • Ο ρόλος των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι ρόλος συντονιστικός με καίριες ευθύνες και αρμοδιότητες.
  • Δεν χρειάζονται μόνο επιστημονικά και διοικητικά προσόντα.
  • Οι πρόσφατες επιλογές και διορισμοί προσώπων θα κριθούν από τις πράξεις τους, καθώς ο κρίσιμος τομέας της Παιδείας πλήττεται από τεράστια κενά, προβλήματα και ελλείψεις, που χρήζουν άμεσης και δίκαιης αντιμετώπισης.
  • Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανάγκη από εμπνευσμένες και αποτελεσματικές διοικήσεις.
  • Ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Σήμερα Τρίτη τα κριτήρια επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων. 30% η ψήφος του Συλλόγου Διδασκόντων

Σχέδια για αύξηση τελών κυκλοφορίας – Ποια οχήματα αφορούν

10 ταινίες για το bullying

Εγκύκλιος “ανάσα” της ΓΓΔΕ για εκατομμύρια φορολογούμενους

Σχετικά με τις επικείμενες μεταθέσεις – του 2015 – των εκπαιδευτικών Π.Ε. Οι βάσεις της περσινής σχολικής χρονιάς.

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος...

Το διαφορετικό Μήκος στα δάκτυλα, αποκαλύπτει την προσωπικότητά σας!