Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

Κατεβάστε 16 e- bookς για τα μεγάλα Μουσεία της Ελλάδας

Κατασκευές για το Πάσχα !

Δίκτυο κατά της βίας στα σχολεία

Αλλαγή στο καθεστώς μετεγγραφών από φέτος προαναγγέλλει ο υπουργός Παιδείας

Αλλαγή στο καθεστώς μετεγγραφών από φέτος, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς. Σημειώνει πως οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο με κοινωνικά κριτήρια και εξηγεί: «Για παράδειγμα, στις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες θα εξέτάζουμε την εισοδηματική κατάσταση ως προς το αίτημα μετεγγραφής».
Απευθύνει εμμέσως έκκληση προς γονείς και παιδιά, όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό από φέτος, αν δεν έχουν τα εισοδηματικά κριτήρια «να μην ελπίζουν πλέον σε εύκολες μετεγγραφές για λόγους ισονομίας, αλλά ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλη την επικράτεια». Αναφέρει ότι το εισοδηματικό όριο και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν έγκαιρα. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων δηλώνει ότι είναι σε συνεννόηση με τα πανεπιστήμια αν και για φέτος, όπως λέει, δεν προβλέπονται δραστικές αλλαγές και προσθέτει: «Η γενική γραμμή πρότασης είναι να κρατήσουμε ψηλά τα ποσοστά εισαγομένων στα περιφερειακά ΑΕΙ και να μειώσουμε στα κεντρικά».
Ζητά λίγο χρόνο για να αποσαφηνιστούν θέματα, όπως ο αριθμός των μαθημάτων, στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι του χρόνου, ενώ τονίζει ότι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε βάθος χρόνου. Μιλά για βαθμίδα ανά βαθμίδα αναμόρφωση έπειτα από επισταμένη μελέτη, ώστε «μέσα σε 2-2,5 χρόνια να προχωρήσουμε σε ένα νομοσχέδιο». Στόχος είναι η αποδέσμευση του λυκείου από το πανεπιστήμιο και το απολυτήριο του λυκείου «να είναι πραγματικό προσόν, να έχει υπόσταση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί».

Μήπως έχετε θυρεοειδή; Τα πρώτα σημάδια

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα είναι συχνές και συγκεκριμένα τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Τι είναι αυτό που προκαλεί τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα; Μπορούν να προληφθούν; 
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις διαταραχές του θυρεοειδούς.
 
Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη
Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού
Διαταραχές του θυρεοειδούς ονομάζονται οι καταστάσεις και τα νοσήματα που επηρεάζουν την λειτουργία τους θυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση πολυάριθμων μεταβολικών διαδικασιών σε όλο το σώμα. Διαφορετικοί τύποι των διαταραχών του θυρεοειδούς επηρεάζουν είτε τη δομή είτε τη λειτουργία του.
Ο θυρεοειδής χρησιμοποιεί ιώδιο για την παραγωγή ορμονών ζωτικής σημασίας, όπως η θυροξίνη, επίσης γνωστή ως Τ4, που είναι η κύρια ορμόνη που παράγεται από τον αδένα.
Μια γυναίκα άνω των 35 ετών έχει 30% πιθανότητες να αναπτύξει διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα.
Γιατί όμως, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα είναι τόσο συχνές στις μέρες μας;
  • Άγχος. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η εύρεση υγιών τρόπων (γιόγκα, διαλογισμός, ήπια άσκηση) για να αντιμετωπίσετε το στρες και το άγχος μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιθέσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την εμφάνιση ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.
  • Περιβαλλοντικές τοξίνες
Οι χημικές ουσίες είναι δυνατό να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού σε τέτοιο βαθμό που να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του θυρεοειδή.

Διατροφικές ελλείψεις
Πάρα πολύ ή αντίθετα πολύ λίγο ιώδιο, η έλλειψη σεληνίου από το έδαφος, φθορίου στο νερό, και οι μεγάλες ποσότητες σόγιας στη καθημερινή διατροφή ενοχοποιούνται για την διαταραχές του θυρεοειδούς.

Νέα εκπαιδευτική ιστοσελίδα με δωρεάν υλικό (www.thrania.com)

Εξαιρετικό video για τη διδασκαλία της συνεργατικής γραφής στη τάξη

Σύνταξη στα 50 και για άνδρες με ανήλικο παιδί!

Μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς συνταξιοδότησης των ανδρών ασφαλισμένων του Δημοσίου μπορεί να φέρει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου. Η απόφαση δίνει το δικαίωμα σε πατέρα ανηλίκου που είχε συμπληρώσει την απαραίτητη για θεμελίωση 25ετία πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010 να λάβει πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας του.

Ουσιαστικά έρχεται να επικυρώσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχε διατάξει την άρση της διάκρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γονέων στο Δημόσιο.

Οπως σημειώνει ο Γιώργος Κουτρουμάνης, τέως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «η συγκεκριμένη απόφαση δικαιώνει τους άνδρες γονείς εργαζομένους στο Δημόσιο που είχαν συμπληρώσει 25ετία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 και είχαν εξαιρεθεί από την εξίσωση των ορίων ηλικίας με τις αντίστοιχες γυναίκες μητέρες ανήλικων τέκνων. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ευνοϊκότερο καθεστώς συνταξιοδότησης για τουλάχιστον 50.000 εργαζομένους με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος για το Δημόσιο και τα Ταμεία».

Μέχρι τώρα δεν προβλέπεται ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης για τους άνδρες με ανήλικα τέκνα που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2010. Αντιθέτως, σε περίπτωση που η 25ετία συμπληρώνεται το 2011 και υπάρχει ανήλικο τέκνο η «έξοδος» γίνεται στα 52, ενώ το 2012 στα 55 (από το 2013 δεν υπάρχει ειδικό καθεστώς για γονείς ανηλίκων).

Σε περίπτωση που η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταστεί αμετάκλητη, οι άνδρες ασφαλισμένοι του Δημοσίου που είχαν ανήλικο τέκνο και ταυτόχρονα 25ετία πριν από την 31η Δεκεμβρίου μπορούν να λάβουν πλήρη σύνταξη από το 50ό έτος της ηλικίας τους.

Οπως τονίζει ο Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα ασφαλιστικού δικαίου, εάν δεν προσβληθεί επομένως η απόφαση εντός της απαραίτητης προθεσμίας από το Δημόσιο θα αποτελέσει νομολογιακό δεδομένο και η υπηρεσία συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου θα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζει πλέον το εν λόγω καθεστώς σε όλες τις υποβαλλόμενες αιτήσεις των ασφαλισμένων κατά πρακτική. Εναλλακτικά, θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση του νόμου που να περιλαμβάνει πλέον και την εν λόγω κατηγορία αντικατοπτρίζοντας τη δικαστική απόφαση.

Παράλληλα, η εν λόγω απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε όσους πατέρες ανηλίκων έχουν συνταξιοδοτηθεί -αλλά για να θεμελιώσουν το δικαίωμά τους είχαν αποποιηθεί χρόνο ασφάλισής τους από έτερους φορείς ασφάλισης (όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ)- να ζητήσουν την προσθήκη στη σύνταξή τους και του εν λόγω χρόνου ασφάλισης για προσαύξηση του τελικού ποσού της σύνταξης.

Παραδείγματα

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα:

Ερώτηση: Δημοτικός υπάλληλος, 55 ετών σήμερα, πατέρας 2 παιδιών που έχουν γεννηθεί το 1991 και το 1992, προσελήφθη με σύμβαση στον δήμο το 1984 ως αορίστου χρόνου και το 1991 μονιμοποιήθηκε. Εχει θεμελιώσει σχετικό δικαίωμα;

Απάντηση: Ο υπάλληλος του παραδείγματος έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, καθώς είχε συμπληρωμένη 25ετία το 2010. Μέχρι σήμερα θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 58 ετών με συμπληρωμένη 35ετία. Εφόσον τελικά επεκταθεί η απόφαση, θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί άμεσα με πλήρη αναλογική σύνταξη ως πατέρας ανήλικου τέκνου, καθώς το 2010 είχε συμπληρωμένη 25ετία και ανηλικότητα.

Ερώτηση: Εκπαιδευτικός, διορισμένος το 1985 έχει 24 μήνες στρατιωτικής θητείας και είναι σήμερα 58 ετών. Είναι πατέρας ενός τέκνου γεννηθέντος το 1990. Πότε μπορεί πλέον να συνταξιοδοτηθεί;

Απάντηση: Ο ασφαλισμένος του παραδείγματος έχει συνολικά 30 έτη ασφάλισης. Είχε θεμελιωμένο δικαίωμα το 2010 και μπορεί να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη στην ηλικία των 60 ετών. Εφόσον τελικά επεκταθεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα μπορέσει να αιτηθεί συνταξιοδότησης με τις διατάξεις για τους πατέρες ανηλίκων.


ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Σχέδιο-σοκ της Μέρκελ για τις καταθέσεις των Ελλήνων αποκαλύπτει το Spiegel με εφαρμογή του σεναρίου της Κύπρου

-Για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων της Ελλάδας κάνει λόγο το Spiegel
-Αυτό είναι το εναλλακτικό σενάριο της Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ
-Πιο κοντά στο Grexit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάτι που έκανε γνωστό τον Γιάνη Βαρουφάκη

Η απειλή ενός Grexit δεν είναι η μοναδική για την Ελλάδα. Η “λύση” της Κύπρου, δηλαδή κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, αποτελεί ενεργό σενάριο στο μυαλό της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος δεν διχάζουν μόνο στο εσωτερικό της Ελλάδας. Δημοσίευμα του Spiegel θέλει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σκέφτονται διαφορετικά σενάρια, προκειμένου να πιέσουν περισσότερο την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Grexit και «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνη την Άνγκελα Μέρκελ, που επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο Σόιμπλε έχει δείξει από καιρό τις προθέσεις του και ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. Το έδειξε και στη κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όπου πρότεινε την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Σταυροπροσκύνηση: Προς αναζήτηση νοήματος για τη ζωή (Μαρ η΄ 34 – θ΄ 1)

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών / Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 
Η τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής βρίσκεται στη μέση της περιόδου και η Εκκλησία καλεί τα μέλη της να συνεχίσουν τον πνευματικό τους αγώνα, προβάλλοντας, για να τους ενισχύσει, το πιο αμφιλεγόμενο από τα σύμβολά της, τον σταυρό του Χριστού. Και είναι πράγματι αμφιλεγόμενο σύμβολο ο σταυρός, αφού ο ίδιος ο απόστολος Παύλος, ο οποίος κατέστησε τον σταυρό κέντρο της θεολογίας του, δεν θα διστάσει να παραδεχτεί ότι το κήρυγμα για τη σταυρική θυσία του Ιησού είναι για τους λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους “μωρία” (Α΄Κο 1:18). Γιατί κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα σκεφτόταν ποτέ να κάνει έμβλημά του ένα σύμβολο της ατίμωσης και του θανάτου, όπως ήταν την εποχή εκείνη ο σταυρός. Αυτός όμως ο ατιμωτικός θάνατος του Ιησού πάνω στον σταυρό κατανοείται από τους χριστιανούς ως η υπέρτατη θυσία που χάρισε, σύμφωνα με το αποστολικό ανάγνωσμα της ίδιας μέρας από την Πρὸς Ἑβραίους Ἐπιστολή,[1] νέες δυνατότητες ζωής στην ανθρωπότητα. Έτσι, ο σταυρός έγινε για τους μαθητές του Χριστού από σύμβολο θανάτου σύμβολο ζωής και σύμβολο της δύναμης του Θεού, γιατί αποκαλύπτει τη δύναμη του Θεού να σώσει τον κόσμο.
stavrosis2
            Αυτή είναι η πρόταση ζωής που οι χριστιανοί αντιπαραθέτουν απέναντι στον οπτιμισμό των ανθρωπιστών, στα οικονομικά συστήματα των καπιταλιστών και των μαρξιστών, στον υλισμό και στον πραγματισμό των τεχνοκρατών. Πρόκειται για μια πρόταση ζωής που φαίνεται να προσκρούει, όπως άλλωστε και το σύμβολο του σταυρού, σε κάθε ανθρώπινη λογική. Μια πρόταση που ο Χριστός, προαναγγέλλοντας στους μαθητές του τον σταυρικό του θάνατο, θα τη συνοψίσει στην λογικώς παράδοξη φράση που θα μπορούσε να θεωρηθεί κεντρική στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας: «Όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα τη χάσει· όποιος όμως χάσει τη ζωή του εξαιτίας μου και εξαιτίας του ευαγγελίου, αυτός θα τη σώσει»[2].
                        Παρά το φαινομενικώς παράλογο όμως της φράσης, το πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι μια πρόταση, που καλεί τους ανθρώπους να απαρνηθούν και να θυσιάσουν αυτό που περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο επιθυμούν προκειμένου να το κερδίσουν, προκύπτει εύκολα από μια απλή αλλά διερευνητική ματιά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει κατακτήσει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη εποχή και ταυτόχρονα έχει χάσει όλα όσα νόμιζε ότι κατέκτησε:
  • Στήριξε τις ελπίδες του για ασφάλεια στα όπλα και ανέπτυξε ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα, όμως σήμερα οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο ανασφαλείς από ποτέ.
  • Αναζήτησε την επικοινωνία και την επαφή με τους συνανθρώπους του και ανέπτυξε στον ύψιστο βαθμό τις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, όμως σήμερα ο άνθρωπος διαπιστώνει ότι, αν και περιστοιχίζεται από δεκάδες συσκευές τηλεφώνων, φαξ, τηλεοράσεων, υπολογιστών, κλπ, η πραγματική επαφή του και κυρίως η αλληλοκατανόηση με τους συνανθρώπους του έχει γίνει δυσκολότερη από ποτέ.
  • Στήριξε τις ελπίδες του για άνετη ζωή στην οικονομική ανάπτυξη και ακολούθησε διάφορα οικονομικά μοντέλα, για να διαπιστώσει τελικά ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της γης πλησιάζουν τα όρια της εξαθλίωσης και εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα.
  • Στήριξε τις ελπίδες του για μακροζωία στη χημεία και στα φάρμακα, για να διαπιστώσει σήμερα ότι η ζωή του, αν και επιμηκύνθηκε, έγινε περισσότερο κενή από ποτέ.
  • Αναζήτησε την ευημερία στην τεχνολογία, για να διαπιστώσει σήμερα ότι η εξαντλητική χρήση των πόρων της γης έφερε τον πλανήτη ολόκληρο στο χείλος της καταστροφής.
Έτσι, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η σημερινή εποχή είναι ταυτόχρονα η καλύτερη και η χειρότερη όλων. Είναι η καλύτερη εποχή, λόγω των επιτευγμάτων της, αλλά και η χειρότερη, λόγω των συνεπειών αυτών ακριβώς των επιτευγμάτων.
            Σήμερα, λοιπόν, που ο άνθρωπος βλέπει να χάνει όλα όσα νόμιζε ότι κέρδισε, ψάχνει να βρει καινούργια στηρίγματα και αναζητά νέους προσανατολισμούς στη ζωή του. Κάποιος σοφός είχε προβλέψει παλιότερα πως, όταν οι άνθρωποι θα πάψουν να πιστεύουν στον Ιησού Χριστό, δεν θα γίνουν άπιστοι, αλλά θα πιστεύουν σε οτιδήποτε. Η εποχή αυτή ήρθε. Οι κοσμοϊστορικές αλλαγές του τέλους του κ΄ μ.Χ. αιώνα κλόνισαν την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων ανθρώπων στα διάφορα κοινωνικά συστήματα και έστρεψαν τις ελπίδες πολλών στην αναζήτηση μεταφυσικών λύσεων. Πολλοί χάρηκαν τότε και κάποιοι θριαμβολόγησαν για τη λεγόμενη “επιστροφή του Θεού”. Βλέποντας όμως σήμερα τα πράγματα πιο ψύχραιμα διαπιστώνει κανείς ότι ο αληθινός Θεός δεν επέστρεψε ποτέ πραγματικά, ούτε οι άνθρωποι στράφηκαν σ’ αυτόν. Αντίθετα επέστρεψαν οι δεισιδαιμονίες και οι προλήψεις των πιο σκοτεινών εποχών της ανθρωπότητας και, μάλιστα, κυριαρχούν και καθορίζουν ακόμη και τη ζωή των χριστιανών. Οι εκπομπές με αστρολόγους μάγους και άλλους απίθανους σωτήρες πληθαίνουν συνεχώς σε όλα τα κανάλια της τηλεόρασης. Ακόμη και η Ορθοδοξία μοιάζει να έχασε το πραγματικό της νόημα και έγινε πολιτικό σύνθημα. Έτσι που σήμερα φαίνεται να βρίσκει την εκπλήρωσή της εκείνη η παλιά προφητεία που βρίσκεται καταχωρισμένη στο βιβλίο του προφήτη Ησαΐα: Ο Κύριος λέει: «Ο λαός αυτός έρχεται κοντά μου μόνο με τα λόγια και με τιμά μόνο με τα χείλη του· η καρδιά τους όμως βρίσκεται πολύ μακριά από μένα· δεν ωφελεί που με λατρεύουν, αφού διδάσκουν εντολές και διδαχές που επινόησαν οι άνθρωποι»[3].
            Καθημερινά εμφανίζονται καινούργιες θρησκείες, που ευαγγελίζονται τους πιο απίθανους τρόπους σωτηρίας, οδηγώντας δεκάδες ανθρώπους στην καταστροφή, ακόμη και στην αυτοκτονία. Ακόμη και η λατρεία του Σατανά γνωρίζει σήμερα τέτοια άνθιση, όση δεν είχε ούτε στον μεσαίωνα.
            Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η προβολή του σταυρού σήμερα αποκτά ένα πολύ πιο ουσιαστικό νόημα από αυτό μιας συμβολικής τελετής. Γιατί ο σταυρός μπορεί να γίνει σήμερα ένα σταθερό σημείο προσανατολισμού για τον άνθρωπο που ψάχνει να βρει τον δρόμο του. Και ο δρόμος που δείχνει ο σταυρός δεν είναι άλλος από αυτόν που ακολούθησε και ο Χριστός. Ο Χριστός πάνω στον σταυρό δεν έχει απολύτως τίποτε, είναι γυμνός, έχει χάσει τα πάντα· ακόμη και τα ρούχα του τα μοίρασαν οι σταυρωτές του. Και όμως, αυτήν ακριβώς τη στιγμή θα κερδίσει τη σωτηρία ολόκληρου του κόσμου. Σ’ αυτόν τον δρόμο της αγάπης και της θυσίας καλεί όλους τους ανθρώπους ο σταυρός. Τους καλεί να αρνηθούν ό,τι αγαπούν περισσότερο, τον ίδιο τους τον εαυτό· να εγκαταλείψουν τις νόμιμες και δίκαιες απαιτήσεις τους, τις φυσιολογικές και δικαιολογημένες επιθυμίες που έχει το εγώ τους μέσα στη ζωή· τους καλεί να αρνηθούν την ασφάλεια μιας καλοβολεμένης και καθωσπρέπει ζωής. Ταυτόχρονα όμως τους βεβαιώνει πως μόνον όσα θυσιάσουν θα κερδίσουν πραγματικά. Δύσκολος, βέβαια, ο δρόμος αυτός· αλλά είναι ο μόνος από τον οποίο έχει ανάγκη σήμερα ο κόσμος, καθώς είναι ο μόνος που παρέχει μια ρεαλιστική πρόταση νοηματοδότησης της ζωής.
[1] Εβρ 4:14 – 5:6
[2] Μαρ 8:35
[3] Ησα 29:13

«Έκφραση-Έκθεση Γ’ Λυκείου: Κριτήρια Αξιολόγησης», Δ. Χλωπτσιούδης. Δωρεάν βοήθημα, Εκδόσεις schooltime.gr

Οι ευφυείς άνθρωποι κοιμούνται… πιο αργά το βράδυ

http://www.in2life.gr/everyday/modernlife/article/372096/oi-effyeis-anthropoi-koimoyntai-pio-arga-to-vrady.html
Οι άνθρωποι που απορροφούν ενέργεια από το φεγγάρι είναι πιο δημιουργικοί και ανοιχτόμυαλοι από αυτούς που τους αρέσει να ξυπνούν από τα άγρια χαράματα. Σύμφωνα με το περιοδικό Psychology Today, έρευνα που διεξήχθη σε νεαρής ηλικίας άτομα στην Αμερική, έδειξε ότι οι νυχτερινοί τύποι είχαν υψηλότερο IQ από αυτούς που κοιμούνταν «με τις κότες» από τις 22:00 το βράδυ. Στο “Study Magazine”, ο Satoshi Kazanawa, ψυχολόγος στο London School of Economics and Politics Science, ανέφερε ότι ο μέσος ορός IQ σχετίζεται άμεσα με τις συνήθειες του ύπνου μας, αποδεικνύοντας ότι αυτοί που δεν κοιμούνται πολύ νωρίς το βράδυ είναι πράγματι πιο έξυπνοι. Ο κος S. Kazanawa υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι από τα αρχαιά χρόνια κοιμούνταν με την δύση του ηλίου και ξυπνούσαν με την ανατολή του. Ο μέσος εγκέφαλος προσαρμόστηκε στο να ακολουθήσει αυτή τη νόρμα/συνήθεια ύπνου ενώ οι πιο «περίεργοι» και διανοούμενοι αψήφησαν αυτόν τον κανόνα και δημιούργησαν έναν δικό τους για να διαφοροποιηθούν από την μάζα. Τα ευρήματα της ερευνάς μας δίνουν τα έξης αποτελέσματα: Οι νέοι στην Αμερική που κοιμούνται τις καθημερινές στις 11:41 π.μ. και ξυπνάνε 07:20 μ.μ. είχαν IQ λιγότερο από 75 ενώ αυτοί που κοιμούνταν καθημερινά στις 12:29 π.μ. και ξύπναγαν στις 7:52 μ.μ. είχαν IQ περισσότερο από 125. Υπάρχουν βέβαια και οι κανονικοί άνθρωποι οι οποίοι κοιμούνταν καθημερινά 12:10 π.μ. και ξύπναγαν 7:32 μ.μ. και είχαν IQ μεταξύ 90 και 110. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ερευνάς οι «νυχτερινοί τύποι» είναι πιο δραστήριοι, αντισυμβατικοί, ανοιχτόμυαλοι και έχουν καλλιτεχνικές τάσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/modernlife/article/372096/oi-effyeis-anthropoi-koimoyntai-pio-arga-to-vrady.html
Πηγή: www.in2life.gr

Προσωρινοί πίνακες για ένταξη στο μητρώο ειδικών επιστημόνων σε γνωστικά αντικείμενα Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης

7 + 1 τρόποι για να ανακαλύψουμε εάν το μέλι που καταναλώνουμε είναι γνήσιο

Από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε μέλι σχεδόν από παντού, οι πωλητές χρησιμοποιούν διάφορους τρόπους προκειμένου να πωλούν είδη μελιού που δεν είναι 100% φυσικά. Θα μάθουμε λοιπόν, πώς να ξεχωρίζουμε αν το μέλι που αγοράσαμε είναι φυσικό ή όχι.
1. Το πρώτο βήμα που θα μας βοηθήσει είναι να διαβάζουμε τη σύστασή του στο πίσω μέρος του βάζου. Ο κατασκευαστής οφείλει να καθορίζει τα συστατικά καθώς και το ποσοστό που περιέχονται στο μέλι.
2. Το φυσικό μέλι δεν έχει κολλώδη υφή. Βάζουμε λίγο ανάμεσα στα δάχτυλά σας και τα τρίβουμε ελαφρά. Το φυσικό μέλι θα απορροφηθεί από το δέρμα μας. Αν δούμε ότι γίνεται κολλώδες, σημαίνει ότι περιέχει ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά.
3. Βάζουμε λίγα κουταλάκια του γλυκού μέλι σε μια κατσαρόλα και στη συνέχεια την θερμαίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία. Το φυσικό μέλι θα καραμελώσει, ενώ το νοθευμένο θα γίνει αφρώδες και θα βγάλει φυσαλίδες.
4. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες μέλι σε ένα χαρτί για να διαπιστώσουμε την καθαρότητα των συστατικών. Ύστερα από λίγο, αν απορροφηθεί από το χαρτί, τότε πρόκειται για φυσικό προϊόν.
5. Ρίχνουμε λίγο μέλι κοντά σε μια φωλιά μυρμηγκιών. Αν τα μυρμήγκια έλκονται από το μέλι, τότε είναι φυσικό.
6. Βάζουμε λίγο μέλι μέσα σε νερό. Αν σκληρύνει και πέσει στον πυθμένα του ποτηριού, σημαίνει ότι είναι φυσικό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διαλυθεί στο νερό.
7. Το φυσικό μέλι αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα και τη γλώσσα σε αντίθεση με το νοθευμένο που δεν έχει παρόμοια αποτελέσματα.
8. Το φυσικό μέλι γίνεται βαρύτερο όταν το απλώσετε πάνω σε μια φέτα ψωμιού, ενώ το νοθευμένο απλώς θα μουσκέψει την επιφάνειά της.

Κατεβάστε νέα και γρήγορη φόρμα αξιολόγησης μαθητή προς τα ΚΕΔΔΥ

Τριανταφυλλιά: το στολίδι του κήπου

Τα μυστικά της καλλιέργειας των τριανταφυλλιών αποκαλύπτει η τεχνολόγος - γεωπόνος κ. Εφη Αυγουστή.
Οι τριανταφυλλιές αποτελούν το στολίδι κάθε κήπου, παρόλο που αρκετοί δυσκολεύονται στη φροντίδα τους. Παρακάτω θα δούμε λοιπόν, πως μπορούμε να φροντίσουμε τις τριανταφυλλιές μας χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
- H φύτευση της τριανταφυλλιάς γίνεται όλο το χρόνο, όταν πρόκειται για μεταφύτευση από γλάστρα. Όταν όμως πρόκειται για πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα, πρέπει να γίνεται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Συνήθως χρησιμοποιούμε κλαδί ενός έτους ή τεμάχιο αυτού ή τμήμα ρίζας. Τα αποκτώμενα φυτά είναι όμοια με εκείνα από τα οποία προέρχονται.
- Tο κλίμα της χώρας μας είναι ιδανικό για τις τριανταφυλλιές, σε ότι αφορά τη θερμοκρασία και την ηλιοφάνεια, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανθοφορία του φυτού.
- Oι τριανταφυλλιές, χρειάζονται αρκετό πότισμα μόνο την πρώτη χρονιά εγκατάστασης, διότι οι ρίζες είναι μικρές και αδύναμες.
- Kατά τη διάρκεια τής καλλιεργητικής περιόδου πρέπει να πραγματοποιούνται ψεκασμοί με μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα και θειάφι. Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες της τριανταφυλλιάς είναι: - το ιώδιο της τριανταφυλλιάς που εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και αναγνωρίζεται από το λευκό επίχρισμα, αλευρώδους μορφής που αφήνει στα φύλλα. - και οι μαύρες κηλίδες πάνω στα φύλλα που αργότερα κιτρινίζουν και ξεραίνονται. Αυτή η ασθένεια παρουσιάζεται όταν ο καιρός είναι πολύ βροχερός.
Οι εχθροί της τριανταφυλλιάς είναι η μελίγκρα και οι διάφορες αφίδες που τρέφονται από τους χυμούς των νεαρών βλαστών με αποτέλεσμα να παραμορφώνουν το φυτό.
- για να πετύχουμε μέγιστη ανθοφορία, καλό είναι να εμπλουτίζουμε το έδαφος με οργανική ουσία πριν την άνοιξη. Από την άνοιξη έως το καλοκαίρι μπορούμε να χρησιμοποιούμε λιπάσματα τύπου 20-20-20.
- τέλος, το κλάδεμα γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν τη νέα βλάστηση. Πρέπει να γίνεται καλό και βαθύ κλάδεμα, ώστε να αφαιρούνται οι γερασμένοι βλαστοί, ώστε να έχουμε τη μέγιστη ανθοφορία.

Ποια προσόντα πρέπει να έχουν οι διευθυντές σχολικών μονάδων

Γ΄ Κυριακή των Νηστειών - της Σταυροπροσκυνήσεως

Η άσκηση των αρετών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πέρα από την προσωπική ισχυρή θέληση, είναι απαραίτητη και η αγιαστική δύναμη της Εκκλησίας μας. Έτσι οι άγιοι Πατέρες όρισαν, καταμεσής της αγίας Τεσσαρακοστής να προσκυνείται ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου, για να λαμβάνουμε οι πιστοί από αυτόν χάρη και δύναμη για να συνεχίσουμε με σθένος τον πνευματικό μας αγώνα.

Ο Σταυρός του Χριστού είναι το καύχημα της Εκκλησίας μας και το αήττητο όπλο κατά των δυνάμεων του κακού. Πάνω σε αυτόν συντρίφτηκε το κράτος του διαβόλου και εκμηδενίστηκε η δύναμή του. Από αυτόν πήγασε η απολύτρωση και η αθανασία στο ανθρώπινο γένος. Η Εκκλησία μας ψάλλει θριαμβευτικά: «Κύριε όπλον κατά του διαβόλου τον Σταυρόν Σου ημίν δέδωκας , φρίττει γαρ και τρέμει, μη φέρων καθοράν αυτού την δύναμιν » και «Νυν εμφανιζόμενος ο Σταυρός, δύναμιν παρέχη εν τω μέσω των νηστειών, τοις το θείον σκάμμα, ανύουσι προθύμως ΄ αυτόν μετ ' ευάβείας , κατασπαζόμεθα ».

Από φονικό και έχθιστο μέσον εκτέλεσης κακούργων μεταβλήθηκε σε μέσον αγιασμού και νοητή ασπίδα προστασίας από τις επιβουλές του Εωσφόρου και των σκοτεινών πεσόντων αγγέλων του. Άλλοι τον παρομοιάζουν με ισχυρό κυματοθραύστη κατά των κλυδωνισμών της ζωής, που προκαλεί το κακό και η αμαρτία. Η σωματική κόπωση της νηστείας και η ψυχική νωχέλεια του πνευματικού αγώνα είναι δυο βασικοί παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αναστείλουν τη νηπτική πορεία του πιστού. Η αγιαστική δύναμη του Σταυρού είναι το αντίδοτο σ' αυτή την κατάσταση.

Ο Σταυρός του Χριστού, εκτός από θείο σύμβολο της Εκκλησίας μας, έχει και ηθική σημασία για τον κάθε πιστό. Όπως ο Κύριος έφερε το δικό Του Σταυρό στο Γολγοθά, φορτωμένος τις ανομίες ολοκλήρου του ανθρωπίνου γένους, έτσι και ο πιστός του Χριστού, φέρει αυτός τον προσωπικό του σταυρό, τον αγώνα για σωτηρία και τελείωση. Ο δρόμος για τη σωτηρία είναι πραγματικός Γολγοθάς και απαιτεί αυταπάρνηση σε όσους τον ανεβαίνουν. Το βεβαίωσε ο Κύριος: « όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν , απαρνησάσθω ευατόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι » (Μαρκ.8,34). Η αγία περίοδος του Τριωδίου είναι κατ' εξοχήν σταυρική πορεία και νοητή σταύρωση των παθών μας.

Γι' αυτό η αγία μας Εκκλησία αφιέρωσε την Κυριακή αυτή στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού. Οι πιστοί αντλώντας χάρη από αυτόν, δυναμωμένοι πια και ανανεωμένοι, αντιπαρερχόμαστε τα εμπόδια που στήνει ο πονηρός και βαδίζουμε την ουρανοδρόμο ατραπό με οδηγό τη χαρά και τη λαχτάρα να συναντήσουμε τον αναστάντα Κύριό μας Ιησού Χριστό την αγία και λαμπροφόρο η ημέρα της εγέρσεώς Του.
Διάφορα Αρχεία

Χαιρετισμοί εἰς τόν Τίμιον Σταυρόν
Αγιογραφίες / ΦωτογραφίεςΣταυρός τέμπλου - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)
Σταυρός τέμπλου - 1546 μ.Χ. - Mονή Σταυρονικήτα, Άγιον Όρος (Κρητική σχολή, Θεοφάνης ο Kρής)

Σταυρός - γύρω στα 1360-1380 μ.Χ. - Mονή Παντοκράτορος, Άγιον Όρος
Σταυρός - γύρω στα 1360-1380 μ.Χ. - Mονή Παντοκράτορος, Άγιον Όρος

Σταυρός - μέσα 14ου αιώνα μ.Χ.
Σταυρός - μέσα 14ου αιώνα μ.Χ.

Ο Εσταυρωμένος - 1889 μ.Χ. - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (www.panagialarisis.gr)
Ο Εσταυρωμένος - 1889 μ.Χ. - Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, Λαρίσης (www.panagialarisis.gr)


Eπένδυση κώδικος (Άργυρος επιχρυσωμένος) - 13ος - 14ος αι. μ.Χ. - Πρωτάτο, Άγιον Όρος
Eπένδυση κώδικος (Άργυρος επιχρυσωμένος) - 13ος - 14ος αι. μ.Χ. - Πρωτάτο, Άγιον Όρος

Κάλυμμα σταυροθήκης (Eπιχρυσωμένος άργυρος με ανάγλυφο) - 11ος - 12ος αι. και 1758 μ.Χ. -  Πρωτάτο, Άγιον Όρος
Κάλυμμα σταυροθήκης (Eπιχρυσωμένος άργυρος με ανάγλυφο) - 11ος - 12ος αι. και 1758 μ.Χ. - Πρωτάτο, Άγιον Όρος

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ ορθοδοξίας και καθολικισμού

Του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιεροθέου

1. Οι Επίσκοποι της Παλαιάς Ρώμης, παρά τις μικρές και μη ουσιαστικές διαφορές, είχαν πάντοτε κοινωνία με τους Επισκόπους της Νέας Ρώμης και τους Επισκόπους της Ανατολής μέχρι το 1009-1014, όταν για πρώτη φορά κατέλαβαν τον θρόνο της Παλαιάς Ρώμης οι Φράγκοι Επίσκοποι. Μέχρι το 1009 οι Πάπες της Ρώμης και οι Πατριάρχες της Κωνσταντινουπόλεως ήσαν ενωμένοι στον κοινό αγώνα εναντίον των Φράγκων Ηγεμόνων και Επισκόπων, αλλά και των κατά καιρούς αιρετικών.

2. Οι Φράγκοι στην Σύνοδο της Φραγκφούρτης το 794 κατεδίκασαν τις αποφάσεις της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου και την τιμητική προσκύνηση των ιερών εικόνων. Επίσης το 809 οι Φράγκοι εισήγαγαν στο Σύμβολο της Πίστεως το Filioque, την διδασκαλία δηλαδή περί της εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος εκ του Πατρός και εκ του Υιού. Αυτήν την εισαγωγή κατεδίκασε τότε και ο ορθόδοξος Πάπας της Ρώμης. Στην Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως επί Μεγάλου Φωτίου, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ορθοδόξου Πάπα της Ρώμης, κατεδίκασαν όσους είχαν καταδικάσει τις αποφάσεις της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου και όσους προσέθεσαν στο Σύμβολο της Πίστεως το Filioque. Όμως για πρώτη φορά ο Φράγκος Πάπας Σέργιος Δ’ το 1009 στην ενθρονιστήρια επιστολή του προσέθεσε στο Σύμβολο της Πίστεως το Filioque και ο Πάπας Βενέδικτος Η’ εισήγαγε το πιστεύω με το Filioque στην λατρεία της Εκκλησίας, οπότε ο Πάπας διεγράφη από τα δίπτυχα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

3. Η βασική διαφορά μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Παπισμού βρίσκεται στην διδασκαλία περί της ακτίστου ουσίας και ακτίστου ενεργείας του Θεού. Ενώ οι Ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει άκτιστη ουσία και άκτιστη ενέργεια και ότι ο Θεός έρχεται σε κοινωνία με την κτίση και τον άνθρωπο με την άκτιστη ενέργειά Του, εν τούτοις οι Παπικοί πιστεύουν ότι στον Θεό η άκτιστη ουσία ταυτίζεται με την άκτιστη ενέργειά Του (actus purus) και ότι ο Θεός επικοινωνεί με την κτίση και τον άνθρωπο δια των κτιστών ενεργειών Του, δηλαδή ισχυρίζονται ότι στον Θεό υπάρχουν και κτιστές ενέργειες. Οπότε η Χάρη του Θεού δια της οποίας αγιάζεται ο άνθρωπος θεωρείται ως κτιστή ενέργεια. Αλλά έτσι δεν μπορεί να αγιασθή.

Από αυτήν την βασική διδασκαλία προέρχεται η διδασκαλία περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος εκ του Πατρός και εκ του Υιού, το καθαρτήριο πύρ, το πρωτείο του Πάπα κλπ.

4. Εκτός από την θεμελιώδη διαφορά μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του Παπισμού στο θέμα της ουσίας και ενεργείας στον Θεό, υπάρχουν άλλες μεγάλες διαφορές, που έγιναν κατά καιρούς αντικείμενα θεολογικών διαλόγων, ήτοι:

– το Filioque, ότι το Άγιον Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα και τον Υιό με αποτέλεσμα να μειώνεται η μοναρχία του Πατρός, να καταργήται η τέλεια ισότητα των προσώπων της Αγίας Τριάδος, να υποτιμάται το Άγιον Πνεύμα ως μη ισοδύναμο και ομόδοξο με τα άλλα πρόσωπα της Αγίας Τριάδος, αφού παρουσιάζεται ωσεί “πρόσωπο στείρο”,

– η χρησιμοποίηση αζύμου άρτου στην θεία Ευχαριστία που παραβαίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Χριστός ετέλεσε το μυστικό δείπνο,

– ο καθαγιασμός των “τιμίων δώρων” που γίνεται όχι με την επίκληση, αλλά με την απαγγελία των ιδρυτικών λόγων του Χριστού “λάβετε φάγετε… πίετε εξ αυτού πάντες…”,

– η θεωρία ότι η σταυρική θυσία του Χριστού εξιλέωσε την θεία δικαιοσύνη, που παρουσιάζει τον Θεό Πατέρα ως φεουδάρχη και παραθεωρεί την Ανάσταση,

– η θεωρία περί της “περισσευούσης αξιομισθίας” του Χριστού και των αγίων που την διαχειρίζεται ο Πάπας,

– ο χωρισμός και η διάσπαση μεταξύ των μυστηρίων Βαπτίσματος, Χρίσματος, και θείας Ευχαριστίας,

– η διδασκαλία περί της κληρονομήσεως της ενοχής του προπατορικού αμαρτήματος,

– οι λειτουργικές καινοτομίες σε όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας (Βάπτισμα, Χρίσμα, Ιερωσύνη, Εξομολόγηση, Γάμος, Ευχέλαιον),

– η μη μετάληψη των λαϊκών από το “Αίμα” του Χριστού,

– το πρωτείο του Πάπα, κατά το οποίο ο Πάπας είναι “ο episcopus episcoporum και η πηγή της ιερατικής και της εκκλησιαστικής εξουσίας, είναι η αλάθητος κεφαλή και ο Καθηγεμών της Εκκλησίας, κυβερνών αυτήν μοναρχικώς ως τοποτηρητής του Χριστού επί της γής” (Ι. Καρμίρης). Με αυτήν την έννοια ο Πάπας θεωρεί τον εαυτό του διάδοχο του Αποστόλου Πέτρου, στον οποίον υποτάσσονται οι άλλοι Απόστολοι, ακόμη και ο Απόστολος Παύλος,

– η μη ύπαρξη συλλειτουργίας κατά τις λατρευτικές πράξεις,

– το αλάθητο του Πάπα,

– το δόγμα της ασπίλου συλλήψεως της Θεοτόκου και γενικά η μαριολατρεία, κατά την οποία η Παναγία ανυψώνεται στην Τριαδική θεότητα και μάλιστα γίνεται λόγος και για Αγία Τετράδα,

– οι θεωρίες της analogia entis και analogia fidei που επικράτησαν στον δυτικό χώρο.

– η συνεχής πρόοδος της Εκκλησίας στην ανακάλυψη των πτυχών της αποκαλυπτικής αλήθειας,

– η διδασκαλία περί του απολύτου προορισμού,

– η άποψη περί της ενιαίας μεθοδολογίας για την γνώση του Θεού και των κτισμάτων, η οποία οδήγησε στην σύγκρουση μεταξύ θεολογίας και επιστήμης.

5. Επίσης, η μεγάλη διαφοροποίηση, η οποία δείχνει τον τρόπο της θεολογίας βρίσκεται και στην διαφορά μεταξύ σχολαστικής και ησυχαστικής θεολογίας. Στην Δύση αναπτύχθηκε ο σχολαστικισμός, ως προσπάθεια διερεύνησης όλων των μυστηρίων της πίστεως με την λογική (Άνσελμος Καντερβουρίας, Θωμάς Ακινάτης), ενώ στην Ορθόδοξη Εκκλησία επικρατεί ο ησυχασμός, δηλαδή η κάθαρση της καρδιάς και ο φωτισμός του νού, για την απόκτηση της γνώσης του Θεού. Ο διάλογος μεταξύ του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και του σχολαστικού και ουνίτη Βαρλαάμ είναι χαρακτηριστικός και δείχνει την διαφορά.

6. Συνέπεια όλων των ανωτέρω είναι ότι στον Παπισμό έχουμε απόκλιση από την ορθόδοξη Εκκλησιολογία. Ενώ στην Ορθόδοξη Εκκλησία δίνεται μεγάλη σημασία στην θέωση που συνίσταται στην κοινωνία με τον Θεό, δια της οράσεως του ακτίστου Φωτός, οπότε οι θεούμενοι συνέρχονται σε Οικουμενική Σύνοδο και οριοθετούν ασφαλώς την αποκαλυπτική αλήθεια σε περιπτώσεις συγχύσεως, εν τούτοις στον Παπισμό δίνεται μεγάλη σημασία στον θεσμό του Πάπα, ο οποίος Πάπας υπέρκειται ακόμη και από αυτές τις Οικουμενικές Συνόδους. Σύμφωνα με την λατινική θεολογία “η αυθεντία της Εκκλησίας υπάρχει τότε μόνον όταν στηρίζεται και εναρμονίζεται με την θέληση του Πάπα. Σε αντίθετη περίπτωση εκμηδενίζεται”. Οι Οικουμενικές Σύνοδοι θεωρούνται ως “συνέδρια του Χριστιανισμού που συγκαλούνται υπό την αυθεντία και την εξουσία και την προεδρία του Πάπα”. Αρκεί να βγή ο Πάπας από την αίθουσα της Οικουμενικής Συνόδου, οπότε αυτή παύει να έχη κύρος. Ο Επίσκοπος Μαρέ έγραψε: “θά ήταν πιο ακριβείς οι ρωμαιοκαθολικοί αν εκφωνώντας το “Πιστεύω” έλεγαν: “καί εις έναν Πάπαν” παρά να λένε: “καί εις μίαν… Εκκλησίαν””.

Επίσης, “η σημασία και ο ρόλος των Επισκόπων μέσα στην ρωμαϊκή Εκκλησία δεν είναι παρά απλή εκπροσώπηση της παπικής εξουσίας, στην οποία και οι ίδιοι οι Επίσκοποι υποτάσσονται, όπως οι απλοί πιστοί”. Στην παπική εκκλησιολογία ουσιαστικά υποστηρίζεται ότι “η αποστολική εξουσία εξέλιπε με τους αποστόλους και δεν μετεδόθη στους διαδόχους τους επισκόπους. Μονάχα η παπική εξουσία του Πέτρου, υπό την οποίαν βρίσκονταν όλοι οι άλλοι, μετεδόθη στους διαδόχους του Πέτρου, δηλαδή στους Πάπες”. Μέσα σε αυτήν την προοπτική υποστηρίζεται από την παπική “Εκκλησία” ότι όλες οι Εκκλησίες της Ανατολής είναι διϊστάμενες και έχουν ελλείψεις και κατά οικονομίαν μας δέχονται σε κοινωνία, και βέβαια κατ’ οικονομίαν μας δέχονται ως αδελφάς Εκκλησίας, επειδή αυτή αυτοθεωρείται ως μητέρα Εκκλησία και εμάς μας θεωρούν θυγατέρες Εκκλησίες.

7. Το Βατικανό είναι κράτος και ο εκάστοτε Πάπας είναι ο ηγέτης του Κράτους του Βατικανού. Πρόκειται για μια ανθρωποκεντρική οργάνωση, για μια εκκοσμίκευση και μάλιστα θεσμοποιημένη εκκοσμίκευση. Το Κράτος του Βατικανού ιδρύθηκε το 755 από τον Πιπίνο τον Βραχύ, πατέρα του Καρλομάγνου και στην εποχή μας αναγνωρίσθηκε το 1929 από το Μουσολίνι. Είναι σημαντική η αιτιολογία της ανακηρύξεως του Παπικού Κράτους, όπως το υποστήριξε ο Πίος ΙΑ’: “ο επί της γης αντιπρόσωπος του Θεού δεν δύναται να είναι υπήκοος επιγείου κράτους”. Ο Χριστός ήταν υπήκοος επιγείου κράτους, ο Πάπας δεν μπορεί να είναι! Η παπική εξουσία συνιστά θεοκρατία, αφού η θεοκρατία ορίζεται ως ταύτιση κοσμικής και εκκλησιαστικής εξουσίας σε ένα πρόσωπο. Σήμερα θεοκρατικά κράτη είναι το Βατικανό και το Ιράν.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα υποστήριξε στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ’ (1198-1216): “Αυτός που έχει τη νύμφη είναι ο νυμφίος. Αλλά η νύμφη αυτή (η Εκκλησία) δε συνεζεύχθη με κενά τα χέρια, αλλά πρόσφερε σε μένα ασύγκριτη πολύτιμη προίκα, δηλ. την πληρότητα των πνευματικών αγαθών και την ευρύτητα των κοσμικών, το μεγαλείο και την αφθονία αμφοτέρων… Σά σύμβολα των κοσμικών αγαθών μου έδωσε το Στέμμα, τη Μίτρα υπέρ της Ιερωσύνης, το Στέμμα για τη βασιλεία και με κατέστησε αντιπρόσωπο Εκείνου, στο ένδυμα και στο μηρό του οποίου γράφτηκε: ο Βασιλεύς των βασιλέων και Κύριος των κυρίων”.

Επομένως, υπάρχουν μεγάλες θεολογικές διαφορές, οι οποίες καταδικάσθηκαν από την Σύνοδο επί Μεγάλου Φωτίου και στην Σύνοδο επί αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όπως φαίνεται και στο “Συνοδικό της Ορθοδοξίας”. Επί πλέον και οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι Τοπικές Σύνοδοι μέχρι τον 19ο αιώνα καταδίκαζαν όλες τις πλάνες του Παπισμού. Το πράγμα δεν θεραπεύεται ούτε βελτιώνεται από κάποια τυπική συγγνώμη που θα δώση ο Πάπας για ένα ιστορικό λάθος, όταν οι θεολογικές απόψεις του είναι εκτός της Αποκαλύψεως και η Εκκλησιολογία κινείται σε εσφαλμένο δρόμο, αφού μάλιστα ο Πάπας παρουσιάζεται ως ηγέτης του Χριστιανικού κόσμου, ως διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου και βικάριος – αντιπρόσωπος του Χριστού πάνω στην γή, ωσάν ο Χριστός να έδωσε την εξουσία του στον Πάπα και Εκείνος αναπαύεται ευδαίμων στους Ουρανούς.

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών Β/θμιας – Πιθανόν το Μάιο η ανακοίνωση τους. 8.248 οι αιτήσεις

Αυξημένη χοληστερίνη: Ρίξτε τη με αυτά τα φρούτα και λαχανικά

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή βιταμίνης D, ορμονών και χολικού οξέος.
Ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό στο συκώτι. Επιπλέον, ποσότητα αυτής προσλαμβάνουμε και από ορισμένα ζωικά τρόφιμα όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα.
Όταν τα επίπεδα χοληστερίνης ανεβαίνουν και είναι υψηλότερα από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός, τότε πρέπει να προσέξετε, καθώς η υψηλή χοληστερίνη συχνά οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιοπάθειες.
Για να αποφύγετε τέτοια ενδεχόμενα, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόσετε στην καθημερινή σας διατροφή, όπως η κατανάλωση άπαχου κρέατος, φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τροφών πλούσιων σε Ω-3 λιπαρά και αντιοξειδωτικά και η ένταξη της άσκησης στη ζωή σας.
Οι παρακάτω τροφές θα βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στον οργανισμό σας.
Κρεμμύδια και σκόρδα
Τα κρεμμύδια ρίχνουν την υψηλή πίεση και περιέχουν στοιχεία που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι και στο παχύ έντερο. Καταναλώστε τα και ωμά και μαγειρεμένα.
Τα σκόρδα περιλαμβάνονται στις σημαντικότερες τροφές που ρίχνουν τη χοληστερίνη, ενώ ο καλύτερος τρόπος για να λάβετε στο μέγιστο τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, είναι να τα καταναλώσετε ωμά.
Μύρτιλα - μούρα
Το μύρτιλο και γενικά τα μούρα περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη τροφή. Γι' αυτό και τα μούρα είναι η καλύτερη επιλογή ενάντια στη γήρανση των κυττάρων και την καταπολέμηση της χοληστερίνης.
Αβοκάντο - γκρέιπφρουτ
Τα δυο εξωτικά φρούτα περιέχουν το αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη, ένα συστατικό που ουδετεροποιεί τη δράση των ελεύθερων ριζών. Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που ρίχνουν την κακή και ταυτόχρονα ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη.
Σταφύλια - κρασί
Τα μαύρα και τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν ουσίες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, που εμποδίζουν την κακή χοληστερίνη να φράξει τις αρτηρίες. Το ίδιο ισχύει και για το κρασί, το οποίο ανεβάζει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης και μειώνει το ρίσκο της εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά.
Σόγια και παράγωγα
Τα φασόλια της σόγιας έχουν άφθονη τη βιταμίνη Β, το σίδηρο και το ασβέστιο και περιέχουν αντιοξειδωτικά, που όχι μόνο ρίχνουν την κακή χοληστερίνη (LDL), αλλά ανεβάζουν και την καλή (HDL). Επίσης, τα παράγωγα της σόγιας, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι μια από τις σημαντικότερες τροφές που συμβάλλουν αποτελεσματικά στα καλά επίπεδα της χοληστερίνης.
Ντομάτες
Η ντομάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές λυκοπενίου και ένας από τους δυναμικότερους μαχητές ενάντια στη συσσώρευση της χοληστερίνης στα τοιχώματα των αρτηριών. Λυκοπένιο όμως θα βρείτε και σε άλλα κόκκινα φρούτα όπως είναι το καρπούζι και τα γκρέιπφρουτ.
Μήλα
Τα μήλα έχουν πολλές ωφέλιμες δυνατότητες και μια από αυτές είναι η πτώση της κακής χοληστερίνης. Περιέχουν πηκτίνη, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν δραστικά σε αυτή την λειτουργία.
Κανέλα
Η κανέλα συνδράμει δραστικά στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της κακής χοληστερίνης αλλά και στον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα. Για να έχετε αποτελέσματα, καταναλώνετε ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα καθημερινά.

Αυξημένο ουρικό οξύ: Πώς θα το καταλάβετε

Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα (>7mg/dl) είναι γνωστά και ως υπερουριχαιμία.
Για την αύξηση του ουρικού οξέος ευθύνονται συστατικά των τροφίμων που ονομάζονται πουρίνες, οι οποίες βρίσκονται στα τρόφιμα και μετατρέπονται σε ουρικό οξύ μέσα στον οργανισμό.
Η συσσώρευση ουρικού οξέος στο αίμα συνδέεται με την αδυναμία αποβολής του μέσω των ούρων ή με την αυξημένη παραγωγή του από τον οργανισμό.

Μερικές κοινές αιτίες των υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος περιλαμβάνουν ιατρικές παθήσεις, φαρμακευτικές αγωγές, γενετική προδιάθεση, καθώς και διατροφικούς παράγοντες:

-Ιατρικές παθήσεις: λέμφωμα μη-Hodgkin και λέμφωμα Hodgkin, υποθυρεοειδισμός, λευχαιμία, ψωρίαση, παχυσαρκία.
-Διατροφή: υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, αλκοόλ, και τροφών που είναι πλούσιες σε πουρίνες.

-Φάρμακα και βιταμίνες: διουρητικά φάρμακα, νιασίνη, βιταμίνη Β3, ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Συμπτώματα υψηλού ουρικού οξέος στο αίμα
Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα που οφείλονται στις επιδράσεις του υπερβολικού ουρικού οξέος στο σώμα τους:

Ουρική αρθρίτιδα: Οφείλεται σε μια ανοσολογική αντίδραση στη συσσώρευση των κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Η ουρική αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο στην άρθρωση που επιδεινώνεται ακόμα και με την ελάχιστη πίεση, από φλεγμονή (πρήξιμο και ευαισθησία), πυρετό και ξεφλούδισμα του δέρματος γύρω από την άρθρωση.
Πέτρες στα νεφρά: Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να περάσουν απαρατήρητες μέχρι να κολλήσουν στην ουρήθρα και να προκαλέσουν οξύ πόνο κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα, ναυτία και έμετο. Περίπου το 10% των λίθων του νεφρού αποτελούνται από ουρικό οξύ.

Νεφρική ανεπάρκεια: Το πιο σοβαρό σύμπτωμα που σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα είναι η νεφρική ανεπάρκεια, η οποία εκδηλώνεται με μειωμένη ούρηση, δύσπνοια, οίδημα στα άκρα, σύγχυση, υπνηλία, κόπωση και πόνο στο στήθος.

Άλλες ασθένειες: Παρά το γεγονός ότι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος έχουν συνδεθεί με την υπέρταση και την καρδιακή νόσο, δεν έχει καθοριστεί αν η μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος αντιστρέφει την εξέλιξη αυτών των σοβαρών ασθενειών.

Το κελί του Οσίου Παϊσίου στον Τίμιο Σταυρό [εικόνες]

Ξεθαμπώστε τα φανάρια του αυτοκινήτου σας εύκολα, γρήγορα και πάνω απ” όλα ΔΩΡΕΑΝ! (VIDEO)

Aλόη. Το φυτό που θεραπεύει

Mε 5.000 χρόνια προϊστορίας, αλλά και σύγχρονη επιστημονική αναγνώριση, η αλόη βέρα έχει πολλά και σημαντικά να προσφέρει στην υγεία και την ομορφιά σας.
Tα πλεονεκτήματα της αλόης είναι γνωστά εδώ και 5.000 χρόνια. Στην αρχαιότητα, την αποκαλούσαν «Bότανο της Αθανασίας». Mία από τις πιο φημισμένες αναφορές που την αφορούν είναι αυτή του Xριστόφορου Kολόμβου, που έγραψε: «Tέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη. Tο πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο τού χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει». Tο 1959, ο Oργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων των HΠA (FDA) επικύρωσε και επίσημα τις σημαντικές ιδιότητες της αλόης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην ευρύτερη χρήση και διάδοσή της.


H αλόη ανήκει στην οικογένεια των Liliaceae. To γένος αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από 350 είδη, από τα οποία μόνο δύο είναι σημαντικά για την καλλιέργεια της αλόης για θεραπευτική και κοσμητολογική χρήση. H Aloe Ferox Miller ευδοκιμεί στη Nότιο Aφρική και δίνει την «αλόη του Aκρωτηρίου» (Cap Αloe), ενώ η Aloe Vera, η μόνη με κίτρινα λουλούδια (Aloe Barbadensis Miller) από τις Δυτικές Iνδίες, δίνει το προϊόν το οποίο είναι γνωστό ως «αλόη των Barbados» (Curacao Aloe). Tα φύλλα της αλόης είναι χοντρά, χυμώδη και σαρκώδη και μπορούν να παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά ως προς το μέγεθος (από 20 μέχρι 60 εκατοστά). Aπό το κέντρο του φυτού βγαίνει μια ταξιανθία λουλουδιών με ζωηρά χρώματα (συνήθως κόκκινο ή ροζ), ανάλογα με την ποικιλία του φυτού. H αλόη βέρα διακρίνεται για τις πολλές θεραπευτικές της ιδιότητες, οι οποίες ήταν γνωστές στους αρχαίους Aιγυπτίους, που την απεικόνιζαν στα ιερογλυφικά τους και τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία του καταρράκτη!


Aνάμεσα στα θρεπτικά συστατικά της αλόης περιλαμβάνονται οι βιταμίνες A, C και E. H βιταμίνη A (ρετινόλη) φημίζεται για τις αναπλαστικές της ιδιότητες στα κύτταρα και χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία ως αντιρυτιδικό συστατικό. H Bιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθά στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος και στη διατήρηση της υγείας του. H Bιταμίνη E, με τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες, προστατεύει το δέρμα, προλαμβάνοντας τις βλάβες της κυτταρικής μεμβράνης. H αλόη είναι επίσης πλούσια πηγή μεταλλικών στοιχείων (π.χ. σιδήρου, χρωμίου, μαγγανίου, φωσφόρου, καλίου, ψευδαργύρου κ.ά.), ενζύμων (έχουν εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για το δέρμα και τους ιστούς), αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών.


Oι πολυάριθμες ιδιότητές της οφείλονται στα συστατικά της μεμονωμένα, αλλά και στη μεταξύ τους συνεργιακή δράση. Διακρίνεται κυρίως ως αναπλαστική, επουλωτική, αντιφλεγμονώδης, κατά του κνησμού, ενυδατική, αποτοξινωτική, αντιοξειδωτική, κυτταροπροστατευτική, υπακτική κ.ά.


Για να φτιάξετε κάποια κρέμα, θα πρέπει να αγοράσετε χυμό αλόης βέρα (διατίθεται ως έτοιμο ρόφημα) ή τζελ (γέλη) με το εκχύλισμα του φυτού. Για μια γρήγορη όμως μάσκα προσώπου ή για να καταπραΰνετε το δέρμα σας από κάποιον ερεθισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τοπικά και φρέσκα φύλλα αλόης, φτάνει να έχετε μια γλάστρα με το φυτό (δεν απαιτεί καμιά σχεδόν φροντίδα).


Τρία σφηνάκια χυμού αλόης την ημέρα θεωρείται ότι δρουν θεραπευτικά για διάφορες παθήσεις του οργανισμού (κυρίως όσες σχετίζονται με το ανοσοποιητικό), αλλά και του δέρματος. Ως πρόληψη, αρκεί ένα σφηνάκι καθημερινά. Για ακόμη καλύτερη απορρόφηση, είναι προτιμότερο να πίνετε το χυμό ενώ είστε νηστικοί.


Κόψτε ένα από τα χοντρά φύλλα της αλόης βέρα. Aφαιρέστε το εξωτερικό περίβλημα του φύλλου και χρησιμοποιήστε το υγρό που θα βγάλει ως μάσκα για 15 λεπτά. Eνυδατώνει και ανακουφίζει την ξηρή και ταλαιπωρημένη από τον ήλιο επιδερμίδα. Tονώνει και αναζωογονεί.


Θα χρειαστείτε 5 κουταλιές τζελ αλόης βέρα, 1 κουταλιά γλυκερίνη και 5 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας (π.χ. τριαντάφυλλο, που απαλύνει και περιποιείται την επιδερμίδα).


Αναμείξτε καλά 10 γρ. τζελ αλόη βέρα σε 50 γρ. βρασμένο νερό που το έχετε αφήσει να κρυώσει και περάστε με αποστειρωμένη γάζα τα σημεία που έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, κάντε κομπρέσες με το υγρό.

Σκέψεις μιας μητέρας: «Ο καλύτερος συνεργάτης του γονιού, ο δάσκαλος»

Η δύναμη της ενσυναίσθησης

Η Γη αλλάζει - Δηλώσεις σύμβουλου της NASA: Περνάμε σε μια νέα εποχή ψύχους και παγετώνων. (Βίντεο)

Δείτε 85.000 ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Εδώ δωρεάν!

Η αλήθεια για το κατοχικό δάνειο

Οι 10 εταιρείες που όλοι οι νέοι στην Ελλάδα θέλουν να πιάσουν δουλειά

Ικανοποιητική αμοιβή, ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και εργασιακή ασφάλεια: Αυτά ζητούν οι νέοι στην Ελλάδα στον επαγγελματικό τομέα. Σύμφωνα με τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του kariera.gr, μάλιστα, η μέση μηνιαία αμοιβή που επιθυμούν για τον δημόσιο τομέα είναι στα 1.040 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα 1.090 ευρώ. Στην έρευνα «Καριέρα και Γενιά Υ» που συμμετείχε δείγμα σχεδόν 2.000 νεαρών ατόμων ηλικίας 18-30 ετών, φοιτητές, φοιτήτριες και απόφοιτοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, από τις περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές σε όλη την Ελλάδα προέκυψε ότι οι 10 πρώτες εταιρείες που επιθυμούν να εργαστούν είναι:
1. Google
2. Coca – Cola
3. Procter & Gamble
4. Microsoft
5. Cosmote – OTE
6. Unilever
7. Mondelez (πρώην Kraft)
8. PrizeWaterHouseCoopers
9. Nestle
10 Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Μετρητά τέλος: Όλες οι συναλλαγές με κάρτα

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου με κάθε συναλλαγή, ενώ σε επιχειρήσεις όπου η έκδοση αποδείξεων είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως στα σούπερ μάρκετ, το κίνητρο για χρήση κάρτας θα είναι περιορισμένο

Την παροχή κινήτρων σε όσους πληρώνουν για τις συναλλαγές τους μόνο με κάρτα επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Ομάδα στελεχών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη εξετάζει το σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι καταναλωτές θα πληρώνουν, όχι με πιστωτική, αλλά με χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη με τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή καταθέσεων. Όπως αναφέρουν τα «Νέα», η φιλοσοφία αυτή τη φορά είναι διαφορετική, καθώς δεν εξετάζονται πρόστιμα και ποινές αν κάποιος δεν πληρώσει με κάρτα, αλλά κίνητρα για να πληρώνει αποκλειστικά με κάρτα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου με κάθε συναλλαγή, ενώ σε επιχειρήσεις όπου η έκδοση αποδείξεων είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως στα σούπερ μάρκετ, το κίνητρο για χρήση κάρτας θα είναι περιορισμένο. Αντιθέτως, τα κίνητρα θα είναι αυξημένα σε τομείς, όπως την παροχή υπηρεσιών γιατρών, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων κλπ. Ετσι, υποχρεωτικά όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν μαζί τους μηχανήματα POS, για να μπορούν να χρεώνουν τις κάρτες των πελατών τους.

Η αρχή σχεδιάζεται να γίνει από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων. Προβλέπεται όλοι να αποκτήσουν χρεωστικές κάρτες με ελάχιστη χρέωση ανά συναλλαγή τα 0,25 ευρώ. Οι φορολογούμενοι θα «εξαργυρώνουν» την επιστροφή κεφαλαίου που θα έχουν κερδίσει κατά τη διάρκεια του έτους με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης.

Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για τη χορήγηση επάρκειας προσόντων διδασκαλίας ξένων γλωσσών

Μετρητά τέλος: Φορομπόνους σε όσους πληρώνουν μόνο με κάρτα

Ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, με  στόχο να σταματήσει την “αιμορραγία” της απώλειας εσόδων από τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, το σχέδιο θα βασίζεται στην παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους ώστε να πληρώνουν κάθε συναλλαγή τους με πλαστικό χρήμα και συγκεκριμένα με χρεωστικές κάρτες, συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς μισθοδοσίας τους ή με λογαριασμό καταθέσεων.
Για να πειστούν οι φορολογούμενοι, θα δίνονται ισχυρά κίνητρα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει κλιμακωτή επιστροφή κεφαλαίου για κάθε συναλλαγή. Το μέτρο θα έχει μεγάλη αξία σε συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες όπως οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι γιατροί.
Αυτοί και άλλοι επαγγελματίες βέβαια θα πρέπει να έχουν μηχανάκια POS, για να πληρώνονται με κάρτες. Στην κυβέρνηση αναζητούν κοινοτικά κονδύλια, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για την απόκτηση των POS.
Η αρχή σχεδιάζεται να γίνει από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έτσι και αλλιώς πληρώνονται μέσω τραπεζών. Αυτοί θα αποκτήσουν χρεωστικές κάρτες με ελάχιστη χρέωση ανά συναλλαγή τα 25 λεπτά.
Στη συνέχεια το σχέδιο προβλέπει, τη δημιουργία δύο τραπεζικών λογαριασμών για τον κάθε επαγγελματία. Στον πρώτο θα μπαίνει το καθαρό ποσό της συναλλαγής, στον δεύτερο θα μπαίνει μόνο ο ΦΠΑ.
Ο επιχειρηματίας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει τα λεφτά του από τον πρώτο λογαριασμό, από τον δεύτερο θα μπορεί να αποδώσει μόνο τον ΦΠΑ στο Δημόσιο ή να συμψηφίσει ΦΠΑ με άλλες συναλλαγές του.
Όπως γίνεται αντιληπτό, θα χρειαστεί επιμονή και οργανωμένη δουλειά για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, ωστόσο αν σκεφθούμε ότι η Ελλάδα χάνει περίπου 6,6 δισ. το χρόνο από τον ΦΠΑ, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κάτι που θα έπρεπε να γίνει χθες.

Οκτώ αλλαγές στις φορολογικές δηλωσεις που πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Οκτώ σημαντικές αλλαγές θα επέλθουν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις και στον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων 5,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», στις φετινές φορολογικές δηλώσεις θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά «πόθεν έσχες» για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή ακόμη και για τα ποσά που καταβλήθηκαν εντός του 2014 με σκοπό την αγορά μετοχών και ομολόγων, την ίδρυση ή την απόκτηση επιχειρήσεων και τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών.
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα:
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα χρειαστούν φέτος πολύ λιγότερες αποδείξεις για να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν εισοδήματα από ενοίκια δεν θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 1,5%-3%, θα καταβάλουν όμως κύριο φόρο εισοδήματος αυξημένο από το 10% στο 11%, ενώ αν φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια θα επιβαρυνθούν με «χαράτσι» κλιμακούμενο έως και 26%!
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν υποχρεωτικά ως μισθωτοί με αφορολόγητο 9.550 ευρώ, εφόσον δεν απέκτησαν εισοδήματα κι από κανονικούς μισθούς.
Στην αντίθετη περίπτωση, τα εισοδήματα από τα «μπλοκάκια» θα φορολογηθούν ξεχωριστά, ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, με συντελεστή φόρου 26% από το πρώτο ευρώ.
Οι αγρότες θα αντιμετωπιστούν φέτος για πρώτη φορά από την Εφορία ως επιχειρηματίες, ενώ ο «αυτοέλεγχος» για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες καταργείται.

Η τρομοκρατία των τριάκοντα τυράννων. Εκτέλεσαν 1.500 Αθηναίους δήθεν ως κακοποιούς. Όποιος διαφωνούσε εκτελούνταν. Η συντριβή τους από τον Θρασύβουλο και η αποκατάσταση της δημοκρατίας

Τι κρύβεται στα υπόγεια τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη; Οι θρύλοι για τον φυλακισμένο σατανά και οι αρχαιολογικές έρευνες για την αποκάλυψη των μυστικών του κορυφαίου χριστιανικού ναο

Εγκύκλιος στα σχολεία για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού στις 21 Μαρτίου, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων απέστειλε σήμερα, Παρασκευή, στα σχολεία εγκύκλιο με την οποία καλεί όλες τις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης να αφιερώσουν την Πέμπτη 19/3 ή την Παρασκευή 20/3/2015 μία ή δύο διδακτικές ώρες (με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων) σε δράσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των φυλετικών διακρίσεων.
Η ηγεσία του ΥΠΟΑΙΘ καλεί τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες καθημερινά να σχεδιάζουν και να υλοποιούν εκπαιδευτικές δράσεις, προωθώντας και υλοποιώντας την επίσημη εκπαιδευτική πολιτική της χώρας που έχει ως στόχο την ένταξη και εκπαιδευτική στήριξη όλων των μαθητών, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, αποκρούοντας κάθε ρατσιστική πρόκληση με σεβασμό σε κάθε ιδιαιτερότητα σωματική, πνευματική, συναισθηματική και κάθε διαφορά γλώσσας, φυλής, θρησκείας, χρώματος.
Καλεί επίσης, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να μη σιωπούν, να μην παραμένουν απαθή ή αδιάφορα και κυρίως να μην φοβούνται να ενημερώνουν τους αρμοδίους ή να καταγγέλλουν τα φαινόμενα της βίας, των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού που μπορεί να διαπιστώνονται στον χώρο του σχολείου.
Η ρατσιστική βία, τονίζει η πολιτική ηγεσία, δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία και σε ένα δημοκρατικό σχολείο και όσοι την ασκούν θα πρέπει να τιμωρούνται.

Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης επισκέφθηκαν το υπουργείο Παιδείας για το Στέλεχος που φέρεται να έχει πλαστούς τίτλους σπουδών

Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης επισκέφθηκαν το υπουργείο Παιδείας και ζήτησαν στοιχεία για το υψηλόβαθμο στέλεχος που φέρεται, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου της ΟΙΕΛΕ,  να έχει πλαστούς τίτλους σπουδών.
Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης συνάντησαν τη Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου , του υπ. Παιδείας Δυναμικού Παναγιώτα Διονυσοπούλου από την οποία ζήτησαν τον υπηρεσιακό φάκελο του υψηλόβαθμου στελέχους και όποια άλλα συμπληρωματικά στοιχεία απαιτούνταν για την έρευνα που διεξάγεται.
Επιπλέον η  κ. Διονυσοπούλου τις επόμενες ημέρες θα συντάξει έγγραφο το οποίο θα αποστείλει στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Στη συνέχεια οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης συνάντησαν την τη Διευθύντρια του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων Δώρα Μπέη.
Η κ. Μπέη έδωσε στους Επιθεωρητές τα έγγραφα που της ζητήθηκαν.
Θυμίζουμε ότι την έγγραφη καταγγελία είχε κάνει στο υπουργείο Παιδείας τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός.
Επειδή όμως είχε περάσει 1.5 μήνας και η υπόθεση δεν είχε κινηθεί σχετική έρευνα ο κ. Κουρουτός επικοινώνησε με το esos στις 4 Ιανουαρίου και μας ζήτησε να ερευνήσουμε γιατί «βάλτωσε» το θέμα.
Το esos αμέσως επικοινώνησε προσωπικά με τον υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο, θέτοντας το ερώτημα εάν πράγματι έχει διαπιστωθεί ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος αυτό έχει πλαστό Μεταπτυχιακό.
“Δεν έχω ιδέα” δήλωσε στο esos ο Α. Λοβέρδος.
Πάντως εάν πράγματι το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης επιβεβαιώσει την καταγγελία ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο που κατέχει υψηλόβαθμη θέση, διαθέτει πλαστούς τίτλους σπουδών θα αποτελέσει μεγάλο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο.

Νέα δήλωση του υπουργού Παιδείας την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας θα λάβει υπόψη τις σχετικές προτάσεις με την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, με αφορμή δημοσιεύματα περί του αν θα προσμετρηθεί ή όχι η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τα έτη 2010 – 2011 και 2011 – 2012.

Πάντως ο Αν. υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, στη   συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήλωσε ότι
θεωρεί  ως αυτονόητη ενέργεια το άνοιγμα των πινάκων και την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας από το 2010 και μετά.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών  ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, σε γραπτή απάντηση , η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή , ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ελ. Αυγενάκη ανέφερε τα εξής: Πέραν της προσμέτρησης για την κατάταξη στους πίνακες επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕ Π, η προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού που προσφέρθηκε από το σχολικό έτος 2012-13 και εφεξής (όπως και αυτή προφέρθηκε μέχρι και το σχολικό έτος 2009-10), θα προσμετράται για ένταξη και κατάταξη στους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών, από το επόμενο σχολικό έτος 2015-16.

Αυξάνονται από τον Μάρτιο οι λογαριασμοί ρεύματος - Ο Λαφαζάνης κατηγορεί την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την προηγούμενη κυβέρνηση για τις αυξήσεις

- Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Π. Λαφαζάνης κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας
- Την κατηγορεί για συμπαιγνία με την κυβέρνηση Σαμαρά για τις αυξήσεις στα τιμολόγια  ρεύματος της ΔΕΗ από τον Μάρτιο
- Και η ΔΕΗ με ανακοίνωση της ρίχνει τις ευθύνες στη ΡΑΕ

Κεραυνούς εξαπέλυσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κατά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κατηγορώντας την για απόφαση της με την οποία θα αυξηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος από τον Μάρτιο.
Ο Π. Λαφαζάνης χαρακτηρίζει ως απολύτως απαράδεκτη και μακιαβελική την απόφαση της ΡΑΕ και πρωτοφανή όσο και εξοργιστική την μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να μην δημοσιοποιηθεί.
''Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) να αυξήσει για μια ακόμα φορά το ΕΤΜΕΑΡ και κατά συνέπεια τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά , τους αγρότες και άλλες επιχειρηματικές κατηγορίες, είναι επί της ουσίας απολύτως απαράδεκτη και κυρίως είναι απαράδεκτη, πρωτοφανής και εξοργιστική η μεθόδευση που ακολουθήθηκε για να δημοσιοποιηθεί.

Να σημειώσουμε ότι, η μνημονιακή αυτή απόφαση της ΡΑΕ ελήφθη στις 30/12/2014, δηλαδή στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και προφανώς, σε συμπαιγνία με την απελθούσα Κυβέρνηση και για μην προκαλέσει δυσμενείς εντυπώσεις σε βάρος της, έμεινε αδικαιολόγητα και προκλητικά στο συρτάρι, για να δημοσιοποιηθεί δύο και πάνω μήνες μετά, στις 04/03/2015 επί των ημερών της νέας Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο ΠΑΠΕΝ καταγγέλλει αυτές τις μακιαβελικές πρακτικές, οι οποίες θα έμοιαζαν με φαρσοκωμωδία αν δεν είχαν βαρύ τίμημα για τους πολίτες, σε μια περίοδο σκληρότατης δοκιμασίας τους''.

Και η ΔΕΗ τα ρίχνει στη ΡΑΕ
Διαβάστε και την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο η ΔΕΗ για τις αυξήσεις, με την οποία αναφέρει ως υπεύθυνη την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
''Με αφορμή παντελώς ανακριβείς αναφορές ορισμένων ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ ΑΕ με δικές της αποφάσεις επιβάλλει αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), από την Επιχείρηση παρέχονται - για πολλοστή φορά – οι ακόλουθες διευκρινήσεις:
· Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται με Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
· Το τέλος ΕΤΜΕΑΡ χρεώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος ανεξαρτήτως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
· Η Απόφαση της ΡΑΕ 772/30.12.2014 αναρτήθηκε από τη ΡΑΕ στον αντίστοιχο ιστότοπο της Διαύγειας την Παρασκευή 13 Μαρτίου .
Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ – όπως και όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας – οφείλει να εφαρμόσει άμεσα την εν λόγω απόφαση της ΡΑΕ για αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ, που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς των πελατών της, το οποίο η ΔΕΗ αποδίδει στους από τη Νομοθεσία προβλεπόμενους δικαιούχους''.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ένας στους πέντε με στεφανιαία νόσο στη Βόρεια Ελλάδα

Σχετικά αυξημένη επίπτωση της στεφανιαίας νόσου σε ένα μεγάλο δείγμα πληθυσμού από τη Βόρεια Ελλάδα έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης η οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο της Athos Cardio Greece Study της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος και παρουσιάζεται υπό μορφή αναρτημένης ανακοίνωσης στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη, που είχε σκοπό τη διερεύνηση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών ατόμων με στεφανιαία νόσο, έγινε, από εξαετίας τουλάχιστον, σε ένα δείγμα 6.091 ατόμων διαφορετικής ηλικίας και φύλου, από διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας, εκ των οποίων οι 4.577 ήταν ενήλικες, και έδειξε ότι σχεδόν ένας στους πέντε είχε στεφανιαία νόσο (ο επιπολασμός στεφανιαίας νόσου στο δείγμα ήταν 19,1%).

Το γεγονός ότι η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου στο υπό εξέταση δείγμα ήταν αυξημένη αποδόθηκε στην συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου, κυρίως του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και του οικογενειακού ιστορικού. Από τους ασθενείς αυτούς οι υπερτασικοί και οι δυσλιπιδαιμικοί φάνηκε ότι δεν πετύχαιναν τους θεραπευτικούς στόχους είτε λόγω μη συμμόρφωσης στη θεραπευτική αγωγή είτε λόγω μη επαρκούς αγωγής.

Το σκέλος της ίδιας μελέτης που αφορούσε την επίπτωση των παραγόντων αθηροσκλήρωσης σε 1514 παιδιά ηλικίας 7-14 ετών, έδειξε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν αυξημένος και στα δύο φύλα, δηλαδή τα παιδιά ήταν υπέρβαρα. Παρότι το επίπεδο των λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) ήταν μέσα στα αποδεκτά όρια για την ηλικία τους είχαν χαμηλά επίπεδα της χοληστερίνης HDL (καλή χοληστερίνη) με ανάλογη αύξηση του αθηρωματικού δείκτη. Τα δεδομένα αυτά σε συνάρτηση με τον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος θεωρούνται από τους ειδικούς συνέπεια της κακής διατροφής και της μειωμένης άσκησης, σε σοβαρή πιθανότητα μελλοντικής επιβάρυνσης της υγείας των παιδιών.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συστήνεται η αλλαγή του τρόπου διατροφής των παιδιών και των οικογενειών τους καθώς και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, που θα επιφέρουν σημαντικό όφελος το οποίο θα καταδειχθεί κατά την ενηλικίωσή τους.

“Η παιδική παχυσαρκία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας και αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων όπως διαβήτη, υπέρτασης, καρδιαγγειακού νοσήματος ή παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή. Στην εμφάνισή τους συμβάλλουν η απομάκρυνση από τη μεσογειακή, που αποτελεί ένα παγκόσμια αποδεκτό τρόπο σίτισης, και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας” επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε προφορική ανακοίνωση με θέμα “Διατροφικές συνήθειες παιδιών με αυξημένο βάρος και διατροφική απόκλιση από τη μεσογειακή διατροφή” η οποία βασίστηκε σε στοιχεία μελέτης του Εργαστηρίου Λιπιδίων και Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων από την Παιδική Ηλικία, της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Η μελέτη έγινε σε ένα δείγμα 148 υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 3,5-16,5 ετών που πήγαν για προληπτικό έλεγχο στο Εργαστήριο Λιπιδίων και Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων από την Παιδική Ηλικία. Από τα παιδιά αυτά μόνο το 23,6% ακολουθούσε το μεσογειακό τρόπο σίτισης ενώ το 20% ακολουθούσε διατροφή που απείχε πολύ από τη μεσογειακή. Ποσοστό 58,8% των παιδιών κατανάλωναν φαγητό από ταχυφαγεία δυο φορές την εβδομάδα ενώ 2,7% καθημερινά. Επίσης ένα ποσοστό 58,8% των παιδιών έτρωγαν πρόχειρο φαγητό με τη μορφή σνακ μία με δύο φορές την ημέρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γιατί πρήζεται το γόνατο; Όλες οι αιτίες

Τα γόνατα είναι πολύ ευαίσθητα σε τραυματισμό και συχνά αποτελούν τις θέσεις που εκδηλώνεται μία συστηματική νόσος. Μια ενδελεχής εξέταση είναι απαραίτητη για τον προσδιορισμό της αιτίας και την επιλογή της θεραπείας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί που μπορεί να οφείλεται το πρησμένο γόνατο. 
Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
 
 
Το πρησμένο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Παρακάτω θα αναφέρουμε τις κυριότερες: 
Τραυματισμός
Τραυματισμός συνδέσμων 
Κάταγματα ή εξάρθρωση 
Τραυματισμός μηνίσκου 
Σύνδρομο υπερκόπωσης του γόνατος 
Θυλακίτιδα (γόνατο της νοικοκυράς)
 
Αρθρίτιδα
Αντιδραστική αρθρίτιδα (σύνδρομο Reiter)
Νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Ουρική αρθρίτιδα
Οστεοαρθρίτιδα 
 
Φλεγμονή
Σηπτική αρθρίτιδα
Οστεομυελίτιδα
Γονόρροια
Νόσος Lyme
Φυματίωση
Βρουκέλλωση
 
Κακοήθεις όγκοι
 
Λευχαιμία
Χονδροβλάστωμα
Ηωσινοφιλικό κοκκίωμα
Σάρκωμα Ewing
Οστεοσάρκωμα
 
Καλοήθεις όγκοι
Ανευρυσματική κύστη οστών
Οστεοχόνδρωμα
Οστεοειδές οστέωμα
 
Σε περίπτωση που το γόνατό σας είναι πρησμένο ο γιατρός θα σας πάρει ένα σύντομο ιστορικό, ώστε να μάθει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Για παράδειγμα θα σας ρωτήσει πόσο χρονικό διάστημα είναι πρησμένο, τι δουλειά κάνετε, αν ασχολείστε με τον αθλητισμό, αν υπάρχει ιστορικό τραυματισμού, αν έχετε άλλα συμπτώματα ή προβλήματα υγείας. Στη συνέχεια θα σας εξετάσει και πιθανά να σας ζητήσει και επιπλέον εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο. Εδώ περιλαμβάνονται: 
 
Γενική αίματος (μία χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει αναιμία, ενώ σε οξεία φάση μπορεί να είναι αυξημένα τα λευκά αιμοσφαίρια)
CRP ( αυξάνεται σε φλεγμονή)
Ακτινογραφίες για αποκλεισμό κατάγματος και εξάρθρωσης
Ουρία και κρεατινίνη (δείκτες νεφρικής λειτουργίας, οι οποίοι μπορεί να είναι επηρεασμένοι σε ουρική αρθρίτιδα)
Ουρικό οξύ (μπορεί να αυξηθεί σε ουρική αρθρίτιδα) 
Μαγνητική τομογραφία (ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση των μηνίσκων και των συνδέσμων)  
Η αντιμετώπιση του πρησμένου γόνατος εξαρτάται από την αιτία που το προκάλεσε και μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό και των δύο.

Spiegel: Να πληρώσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις για να τελείωνουμε

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel είναι το πρώτο γερμανικό μέσο που τάσσεται υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων με στόχο να έχει ο Αλέξης Τσίπρας... μία δικαιολογία λιγότερη!

Το περιοδικό τάσσεται υπέρ της καταβολής των αποζημιώσεων!


Μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι τακτικής, ωστόσο όποια κι αν είναι τα κίνητρα, είναι μία σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα που έθεσε ξεκάθαρα η κυβέρνηση Τσίπρα.

Το άρθρο σημειώνει πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά και ηθικά σωστή και συμπληρώνει πως κάτι τέτοιο θα μειώσει και τα επιχειρήματα του Αλέξη Τσίπρα.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου δηλαδή...

Το πρώτο... ja!

Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το κείμενο είναι ο David Bocking και γίνεται ο πρώτος που λέει "ναι" στην καταβολή των αποζημιώσεων με απώτερο κίνητρο το ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα συνεχίσει να συνδέει την οικονομική συγκυρία με το παρελθόν.

Spiegel: "Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, έχει αναγνωρίσει την ηθική υποχρέωση της Γερμανίας προς την Ελλάδα"

"Ο Τσίπρας απειλεί με κατάσχεση γερμανικής ιδιοκτησίας στο ελληνικό έδαφος. Ο Καμμένος, επιπλέον, αναφέρει ότι η αποζημίωση θα ήταν μια λύση για τη σημερινή κρίση χρέους. Κάτι τέτοιο δεν είναι τίμιο, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και ενώ έχει υπάρξει μεταφορά μεγάλων κεφαλαίων μέσω της ΕΕ" αναφέρει το Spiegel.

"Η γερμανική κυβέρνηση διευκολύνει όμως την κριτική όταν αναφέρεται στο θέμα σαν να έχει τελειώσει" συμπληρώνει το γερμανικό περιοδικό και συνεχίζει: "Η Γερμανία κατάφερε με την επανένωσή της, με έξυπνες διατυπώσεις και διαπραγματευτικές τακτικές να μην επιτρέψει στην Ελλάδα να προβάλει περαιτέρω απαιτήσεις και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πέτυχε να γλιτώσει την πληρωμή του αναγκαστικού δανείου που πήραν οι Ναζί".

"Σε οικονομικό επίπεδο η καταβολή αποζημιώσεων για το Δίστομο είναι εφικτή, καθώς είναι ύψους 28 εκατ. ευρώ. Θα ήταν και ένα πολιτικό μήνυμα, ότι η Γερμανία αναγνωρίζει το αίτημα της μικρής Ελλάδας όχι λόγω πίεσης, αλλά λόγω καταδίκης" συνεχίζει ο συντάκτης δείχνοντας ένα συγκεκριμένο σκεπτικό.

Καταλήγοντας, το άρθρο τονίζει πως η καταβολή της αποζημίωσης θα αποσυνέδεε το παρελθόν με το παρόν και θα... αφαιρούσε μια δικαιολογία από την Αθήνα, "η οποία τώρα παίρνει ακόμη και τα αποθεματικά των ταμείων για να βρει χρήματα".


Πηγή: spiegel.de