Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ! - Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες και εφιστά την προσοχή για την αποφυγή εξαπάτησής τους από απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις που αποσκοπούν στην υφαρπαγή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και συγκεκριμένα πολύ προσωπικών τους (χωρίς ενδύματα) φωτογραφιών ή αρχείων βίντεο. Πιο αναλυτικά, τα θύματα, κυρίως γυναίκες, δέχονται κλήση στο σταθερό ή κινητό τους τηλέφωνο, από άγνωστο αριθμό και ένδειξη στην αναγνώριση κλήσης “Εκτός Περιοχής”. Στο τηλεφώνημα, ο καλών ισχυρίζεται με αλλοιωμένη φωνή ότι είναι στενό συγγενικό τους πρόσωπο και επικαλούμενος διάφορες προφάσεις καταφέρνει και τις καταπείθει να του αποστείλουν προσωπικές τους (γυμνές) φωτογραφίες ή αρχεία βίντεο, σε συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους ....
υποδεικνύει. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε τηλεφωνικές κλήσεις αυτής της μορφής, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την εξέλιξη των κακόβουλων αυτών συμπεριφορών και παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση σχετικής καταγγελίας ή ενημέρωσης. Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά στο 111 88, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android & windows: CYBERKID.

Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Καθηγητών Πληροφορικής

Μια πρώτη ανάγνωση της απόφασης του ΣτΕ για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Greece’s Debt Due: What Greece Owes When

Ο Βασίλης Λογοθετίδης πέθανε μόνος, αλλά η τελευταία του διαδρομή ήταν όπως του άξιζε. Τον αποχαιρέτησαν 50 χιλιάδες πολίτες

ΟΑΕΔ: Έτοιμα δύο προγράμματα για 18.000 προσλήψεις ανέργων

Το Δημόσιο στο επίκεντρο της συμφωνίας με τους εταίρους – Ποιες αλλαγές θα προωθήσει η κυβέρνηση

Οι αλλαγές στο Δημόσιο όπως τις έχουν περιγράψει ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος  θα βρίσκονται στο επίκεντρο της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις που με βάση τη συμφωνία του Eurogroup θα παραδώσει η χώρα στους εταίρους μας έως τη Δευτέρα. Ήδη σχετική αναφορά γίνεται στο κείμενο συμφωνίας του Eurogroup περιγράφοντας και την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν. Συγκεκριμένα στη συμφωνία αναφέρεται ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας.»
Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, τις εξαγγελίες των υπουργών αλλά και τις πληροφορίες της aftodioikisi.gr:
-Η επαναπρόσληψη των 2.890 υπαλλήλων θα γίνει καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν συνιστά μονομερή ενέργεια λόγω του ότι δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος (σ.σ. σχετικές δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης). Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση είναι τα περίπου 22,8 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει να καλυφθούν από τη μείωση των συμφωνημένων με τους εταίρους 15.000 προσλήψεων για το 2015
-Οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση θα γίνουν με βάση την αρχή της συμμετοχής αλλά και της αναβάθμισης του ρόλου των υπαλλήλων
-Σε πρώτη φάση θα γίνουν μικρές αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων που θα επαναφέρουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ σε δεύτερη που είναι πιθανόν να επισπευσθεί κατά ένα μέρος,  καθώς η παρούσα συμφωνία αφορά το τετράμηνο έως το τέλος Ιουνίου, η δεύτερη φάση του σχεδίου Κατρούγκαλου με βάση το οποίο θα προσδιοριστούν οι ανάγκες και οι αρμοδιότητες κάθε υπουργείου και θα δημιουργηθούν περιγράμματα θέσης, ενώ θα θεσμοθετηθεί και νέο σύστημα αξιολόγησης.
-Θα καταπολεμηθούν χωρίς καμία επιείκεια φαινόμενα διαφθοράς στη Δημόσια Διοίκηση.

Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων (τα στρατιωτικά γεγονότα)

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Στη Βουλή η δικογραφία για τη διαθεσιμότητα – Ποιες είναι οι κατηγορίες για Μητσοτάκη, Λοβέρδο

Ελεγκτέοι από την εθνική αντιπροσωπεία για παραβίαση του νόμου που αφορά τη διαθεσιμότητα καθηγητών Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών, είναι οι πρώην υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Το μεσημέρι διαβιβάστηκαν στη Βουλή μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, οι δικογραφίες που αφορούν τους δύο τέως υπουργούς, καθώς επίσης τον τέως υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, τον τέως υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, τον τέως υφυπουργό Αθλητισμού Ιωάννη Ανδριανού και τον βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη.
Η πρώτη δικογραφία αφορά μηνυτήρια αναφορά της ΟΛΜΕ και καθηγητών Επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών σε βάρος των κ.κ. Μητσοτάκη και Λοβέρδου, επειδή σταμάτησε η μισθοδοσία τους και παράνομα απολύθηκαν χωρίς να διαπιστωθεί προηγούμενα εάν υπάγονται στον σχετικό νόμο για την κατάργηση των θέσεων και τη διαθεσιμότητα.
Η δεύτερη δικογραφία αφορά μήνυση κατά του κ. Τασούλα, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρ. Παπαδόπουλος για την «παράλειψη και αδικαιολόγητη κωλυσιεργία υλοποίησης του διορισμού του» στη θέση του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Η τρίτη δικογραφία αφορά το ανώνυμο φαξ που έλαβαν στην εκπνοή του 2014, οι οικονομικοί εισαγγελείς και ανέφερε ότι στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας ασκούνται πιέσεις να απαλλαγούν πρόσωπα τα οποία φέρονται να είναι στην λίστα Λαγκάρντ και είναι συγγενικά πρόσωπα του Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη. Η ανώνυμη καταγγελία ανέφερε ότι οι πιέσεις ασκούνταν από τον κ. Μαυραγάνη και άνθρωπο του γραφείου του και αφορούσαν εμβάσματα με τα οποία εισήγαγε πριν 10 χρόνια ποσά, έως 200.000 δολάρια η πεθερά του ευρωβουλευτή της ΝΔ από λογαριασμό που είναι συνδικαιούχος ο ίδιος και η σύζυγός του. Σημειώνεται ότι το επίμαχο φαξ διαβιβάστηκε στη Βουλή για να διερευνηθεί, χωρίς να γίνει από εισαγγελικής πλευράς κάποια προκαταρκτική έρευνα.
Άλλη δικογραφία αφορά τη μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, με την ιδιότητα του πρόεδρου της ΠΑΕ Παναχαϊκή κατά του κ. Ανδριανού και του Αστυνομικού Διευθυντή Πατρών. Ο εν λόγω δικηγόρος υποστηρίζει ότι αναβλήθηκε στις 16.11.2014 ο ποδοσφαιρικός αγώνας Παναχαϊκή- ΑΕΚ με το επιχείρημα ότι λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου και των σχετικών κινητοποιήσεων, η Αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των φιλάθλων. Όμως, ο λόγος που επικαλέστηκαν για την αναβολή ήταν προσχηματικός, καθώς η πραγματικότητα ήταν ότι τρεις ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ δεν μπορούσαν να αγωνιστούν λόγω υποχρεώσεων τους στην εθνική ομάδα. Κατά συνέπεια, με την αναβολή αυτή ευνοήθηκε η ΑΕΚ και ο πρόεδρός της, Δημήτρης Μελισσανίδης.
Τέλος, ζητείται η άρση της ασυλίας του κ. Καραγκούνη μετά από μηνυτήρια αναφορά πρώην εργαζόμενου στο γραφείο του, ο οποίος διεκδικεί μέσω της Δικαιοσύνης δεδουλευμένους μισθούς έξι μηνών. Ο κ. Καραγκούνης υποστηρίζει ότι το επίμαχο πρόσωπο εργαζόταν στο γραφείο του εθελοντικά και δεν υπήρξε καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας.

Δείτε σε τρία λεπτά πώς άλλαξαν τα σύνορα στην Ευρώπη τα τελευταία 1000 χρόνια! (εντυπωσιακό βίντεο)

ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΥ

Δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε πριν από λίγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το οποίο κάνει λόγο για βροχές, καταιγίδες αλλά και χιόνια στα ημιορεινά της Ηπείρου. Το δελτίο αναφέρει:...
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗΣ (22-2-2015) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

1. ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (22-2-2015)
Α. ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ
ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Β. ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΠΑΝΩ ΑΠΟ 900 ΜΕΤΡΑ) ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΣΕ
ΗΜΙΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ (ΑΠΟ 700
ΜΕΤΡΑ).

Γ. ΟΙ ΝΟΤΙΑΔΕΣ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ 7 ΜΕ 8 ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΣΤΟ
ΙΟΝΙΟ ΤΑ 9 ΜΠΟΦΟΡ.

2. ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ (23-2-2015), ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ
ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΡΧΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ
ΒΟΡΕΙΑ ΟΡΕΙΝΑ (ΑΠΟ 1000 ΜΕΤΡΑ). ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΑ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΑΡΓΑ ΤΗ ΝΥΧΤΑ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

3. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (24-2-2015) ΟΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ
ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΕΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ.

Αλέξανδρος Σμέμαν: «Μεγάλη Σαρακοστή και νηστεία»


Η σωματική νηστεία είναι απαραίτητη μεν αλλά χάνει κάθε νόημα και γίνεται αληθινά επικίνδυνη αν ξεκοπεί από την πνευματική προσπάθεια, από την προσευχή και την αυτοσυγκέντρωση.

Στη ζωή της πρώτης Εκκλησίας, νηστεία πάντοτε σημαίνει τέλεια αποχή από την τροφή, κατάσταση πείνας, ώθηση του σώματος στα άκρα. Εδώ όμως ανακαλύπτουμε ακόμα ότι η νηστεία σαν μια σωματική προσπάθεια δεν έχει κανένα νόημα χωρίς το πνευματικό συμπλήρωμά της «...εν νηστεία και προσευχή». Αυτό σημαίνει ότι χωρίς την αντίστοιχη πνευματική προσπάθεια, χωρίς να τρεφόμαστε με τη Θεία Πραγματικότητα, χωρίς ν' ανακαλύψουμε την ολοκληρωτική μας εξάρτηση από το Θεό και μόνο απ' Αυτόν, η σωματική νηστεία θα καταντήσει μια πραγματική αυτοκτονία. Αν ο ίδιος ο Χριστός πειράστηκε ενώ νήστευε, εμείς δεν έχουμε την παραμικρή πιθανότητα ν' αποφύγουμε έναν τέτοιο πειρασμό. Η σωματική νηστεία είναι απαραίτητη μεν αλλά χάνει κάθε νόημα και γίνεται αληθινά επικίνδυνη αν ξεκοπεί από την πνευματική προσπάθεια, από την προσευχή και την αυτοσυγκέντρωση. Η νηστεία είναι μια τέχνη που την κατέχουν απόλυτα οι άγιοι. Θα ήταν αλαζονικό και επικίνδυνο για μάς αν δοκιμάζαμε αυτή την τέχνη χωρίς διάκριση και προσοχή. Η λατρεία της Μεγάλης Σαρακοστής μάς υπενθυμίζει συνέχεια τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τους πειρασμούς που περιμένουν όσους νομίζουν ότι μπορούν να στηριχτούν στη δύναμη της θέλησής τους και όχι στο Θεό.
Για το λόγο αυτό εκείνο που πρώτα απ' όλα χρειαζόμαστε είναι μια πνευματική προετοιμασία για την προσπάθεια της νηστείας. Και αυτή είναι να ζητήσουμε από το Θεό βοήθεια επίσης να κάνουμε τη νηστεία μας θεο- κεντρική. Να νηστεύουμε εν ονόματι του Θεού. Πρέπει να ξανανιώσουμε ότι το σώμα μας είναι ναός της Παρουσίας του. Είναι ανάγκη να ξαναβρούμε ένα θρησκευτικό σεβασμό για το σώμα, την τροφή, για το σωστό ρυθμό της ζωής. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν αρχίσει η νηστεία, ώστε όταν αρχίσουμε να νηστεύουμε να είμαστε εφοδιασμένοι με πνευματικό οπλισμό, με το όραμα και το πνεύμα της μάχης και της νίκης.
Κατόπιν έρχεται η ίδια η νηστεία. Σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω η νηστεία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δύο επίπεδα: πρώτα σαν ασκητική νηστεία και δεύτερον σαν γενική νηστεία. Η ασκητική νηστεία περιλαμβάνει μια δραστική μείωση της τροφής έτσι ώστε η συνεχής κατάσταση πείνας να μπορεί να βιωθεί σαν υπενθύμιση του Θεού και σαν διαρκής προσπάθεια συγκέντρωσης του νου μας στο Θεό. Όποιος το έχει δοκιμάσει αυτό -έστω και για λίγο- ξέρει ότι η ασκητική νηστεία αντί να μας αδυνατίζει, μας ξαλαφρώνει, μας ευκολύνει στην αυτοσυγκέντρωση, μας κάνει νηφάλιους, χαρούμενους και καθαρούς. Αυτός που νηστεύει έτσι, παίρνει την τροφή σαν αληθινό δώρο του Θεού. Είναι συνέχεια στραμμένος προς τον εσωτερικό κόσμο ο οποίος, ανεξήγητα, γίνεται ένα είδος τροφής.[...]
Όσο για την γενική νηστεία είναι ανάγκη αυτή να περιορίζεται σε διάρκεια και να συνδυάζεται με τη Θεία Ευχαριστία. Με τις παρούσες συνθήκες ζωής η καλύτερη μορφή αυτής της νηστείας είναι η μέρα πριν από τη βραδινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων. Είτε νηστεύουμε αυτή τη μέρα από νωρίς το πρωί είτε αργότερα, το βασικό σημείο είναι να ζούμε όλη τη μέρα σαν μια μέρα προσδοκίας, ελπίδας, μια μέρα πείνας για τον ίδιο το Θεό. Δηλαδή να αυτοσυγκεντρωθούμε και να σκεφτούμε αυτό που πρόκειται να έρθει, το δώρο που θα πάρουμε και που για χάρη του απαρνούμαστε όλα τ' άλλα δώρα.
Ύστερα απ' όσα είπαμε, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι όσο περιορισμένη και αν είναι η νηστεία μας -εφ' όσον είναι αληθινή νηστεία- θα μας οδηγήσει στον πειρασμό, στην αδυναμία, στην αμφιβολία και στον ερεθισμό. Μ'; άλλα λόγια δηλαδή θα είναι μια πραγματική μάχη και πιθανόν ν' αποτύχουμε πολλές φορές. Αλλά αν ανακαλύψουμε ότι η χριστιανική ζωή είναι μάχη και προσπάθεια, τότε βρήκαμε το βασικό στοιχείο της νηστείας. Μια πίστη που δεν έχει ξεπεράσει τις αμφιβολίες και τον πειρασμό σπάνια μπορεί να θεωρηθεί αληθινή πίστη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμιά πρόοδος στη χριστιανική ζωή χωρίς την πικρή εμπειρία της αποτυχίας. Πάρα πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να νηστεύουν με ενθουσιασμό και σταματούν μετά την πρώτη αποτυχία. Θα μπορούσα να πω ότι ακριβώς σ'; αυτή την πρώτη αποτυχία έρχεται η πραγματική δοκιμή. Αν μετά την αποτυχία και την συνθηκολόγηση με τις ορέξεις μας και τα πάθη μας ξαναγυρίσουμε όλα απ' την αρχή και δεν υποχωρήσουμε όσες φορές κι αν αποτύχουμε, αργά ή γρήγορα η νηστεία μας θα φέρει τους πνευματικούς καρπούς της. Ανάμεσα στην αγιότητα και τον απαγοητευτικό κυνισμό βρίσκεται η μεγάλη και θεϊκή αρετή της υπομονής -υπομονή πρώτα απ' όλα για τον εαυτό μας. Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την αγιότητα, για κάθε σκαλοπάτι πρέπει να πληρώσουμε ολόκληρο το αντίτιμο. Έτσι, το καλύτερο και ασφαλέστερο είναι ν' αρχίσουμε με το ελάχιστο -ακριβώς λίγο πάνω από τις φυσικές μας δυνατότητες- και ν' αυξήσουμε τις προσπάθειές μας λίγο λίγο, παρά να επιχειρήσουμε πηδήματα σε μεγάλα ύψη στην αρχή και να σπάσουμε μερικά κόκκαλα πέφτοντας στη γη!
Σαν συμπέρασμα: από μια συμβατική και τυπική νηστεία -δηλαδή νηστεία από υποχρέωση και συνήθεια- πρέπει να γυρίσουμε στην πραγματική νηστεία. Ας είναι περιορισμένη και ταπεινή αλλά να είναι συνεχής και αποφασιστική. Ας αντιμετωπίσουμε έντιμα τις πνευματικές και φυσικές μας δυνατότητες και ας ενεργήσουμε ανάλογα, ας θυμόμαστε πάντως ότι δεν μπορούμε να νηστέψουμε χωρίς να προκαλέσουμε αυτές τις δυνατότητες, χωρίς να ενεργοποιήσουμε στη ζωή μας τα θεϊκά λόγια «τα αδύνατα παρ' ανθρώποις δυνατά εστί παρά τω Θεώ».

*Από το Βιβλίο «Μεγάλη Σαρακοστή», Εκδ. «Ακρίτας»

Ομιλία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἰωαννίνων στον Κατανυκτικό Εσπερινό


Τὴν Κυριακὴ τῆς Τυρινῆς, 22 Φεβρουαρίου 2014 καὶ ὥρα 6.00΄ τὸ ἀπόγευμα, στὸν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου πόλεως Ἰωαννίνων, θὰ τελεσθεῖ ὁ Κατανυκτικός Ἑσπερινός τῆς ἀλληλοσυγχωρήσεως, μὲ ἐπίκαιρη ὁμιλία ἀπὸ τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ἰωαννίνων κ.κ. ΜΑΞΙΜΟ, μὲ θέμα: «Νηστεία, Προσευχή, Συγχώρηση».

Ἐπίσης σᾶς κάνουμε γνωστό πὼς σὲ ὅλη τὴν περίοδο τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς οἱ Κατανυκτικοί Ἑσπερινοί θὰ τελοῦνται στὸν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου κάθε Κυριακή ἀπόγευμα, ὥρα 6 καὶ θὰ ἀκολουθοῦν ἐπίκαιρες ὁμιλίες, μὲ σκοπό νὰ μᾶς προετοιμάσουν νὰ βιώσουμε τὸ Θεῖο Πάθος καὶ τὴ Ζωοποιό Ἀνάσταση τοῦ Κυρίου καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.

Εὐχόμαστε ὁ Πανάγαθος Θεός νὰ χαρίζει σὲ ὅλους πάντα τὰ πρὸς σωτηρίαν αἰτήματα.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ἰωαννίνων

Πως ο Τζιμ Μόρισον έδειχνε το θαυμασμό του για τον Μ. Αλέξανδρο. Ένας μορφωμένος καλλιτέχνης που διάβαζε Πλούταρχο, Νίτσε και είχε IQ 149

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Δεν άλλαζε ποτέ διαδρομή και πεζοδρόμιο. Γιατί όμως μετρούσε μανιωδώς στο δρόμο τα Φολκς Βάγκεν;

Τα Γιάννενα γιόρτασαν με λαμπρότητα την απελευθέρωσή τους (βίντεο-φωτο)

Στην Ευρώπη, Γ. Σουρής, 1886

Απόστασε το χέρι μου από το να μουντζώνω
και σάλιο δεν μου έμεινε από το φτύσε φτύσε,
αλλ’ έως τώρα τίποτε μ’ αυτά δεν κατορθώνω,
και σύ, Ευρώπη, μας γελάς και πάντα ίδια είσαι.
Και απορώ, μα το σταυρό, πώς ως αυτή την ώρα
και άλλα δεν μας έστειλες εδώ Θωρακοφόρα.
Προθύμως σας εκάμαμεν εκείνο που ζητείτε
και άν δεν μας πιστεύετε, κοπιάσετε να δήτε
ποία ειρήνη κατ’ αυτάς στο κράτος βασιλεύει
και πώς καθένας ήσυχα γλεντά και χουζουρεύει.
Ήλθε το άντε στάτους κβο με τόσας αναπαύσεις
και άρχισαν να γίνονται διορισμοί και παύσεις.
_Λοιπόν, τί άλλο από μας, Ευρώπη, απαιτείς
κι ακόμη από το λαιμό πιασμένους μας κρατείς;
Θέλεις λοιπόν να ζήσωμε χωρίς πολιτικήν
και ως στρατόν να έχωμε την χωροφυλακήν
κι ουδέ ο ρήτωρ Κωνσταντής ν’ ακούγεται παρλάρων
διά το πραξικόπημα εκείνο των Βουλγάρων;
Εσύ, βρε καγκελλάριε των σαχλο-Γερμανών
σύ εναντίον μας κινείς και γην και ουρανόν
εσύ, διαόλου αλεπού, που ψόφος δεν σε πιάνει
εσύ κρατάς κατάκλειστο το κάθε μας λιμάνι,
και όλα τα καράβια σου εις τα νερά μας στέλλεις,
διότι έτσι αγαπάς, διότι έτσι θέλεις.
Εσύ, βρε καγκελλάριε, εσύ, βρε Μαμελούκε,
εσύ, πανευγενέστατε της Δύσεως Τραμπούκε,
παίζεις και πάλι πρόστυχο και βρώμικο παιχνίδι
και του κυρίου Γλάδστωνος του πάει ριπιπίδι
κι αισθάνεται το βάρος σου ο σβέρκος κάθε ράχης…
αλλ’ έστι δίκης οφθαλμός, που κακό ψόφο νάχεις.
Γ. Σουρής, 1886
(ΑΠΑΝΤΑ ΣΟΥΡΗ εκδ. Γιοβάνη, Δ’ Τόμος)
*Αναφέρεται στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τους Γερμανούς το 1886

Η άσωτη ζωή του Κ.Π. Καβάφη. Η αδυναμία του στο ποτό, τον τζόγο και τον αντισυμβατικό έρωτα (βίντεο)

Σύνταξη: Υπολογίστε online πότε θεμελιώνετε δικαίωμα και υπολογίστε το βασικό πόσο Διαβάστε περισσότερα: Σύνταξη: Υπολογίστε online πότε θεμελιώνετε δικαίωμα και υπολογίστε το βασικό πόσο

http://www.ipaideia.gr/sintaksi-ipologiste-online-pote-themelionete-dikaioma-kai-ipologiste-to-vasiko-poso.htm
Αν θέλετε να ενημερωθείτε για το πότε θεμελιώνετε συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την online εφαρμογή του ΙΚΑ «Οδηγός αναζήτησης προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος». Σε δεύτερο επίπεδο μάλιστα, στην περίπτωση που θεμελιώνετε δικαίωμα σύνταξης, είναι δυνατό να υπολογίσετε το βασικό ποσό της σύνταξής σας, μέσω της εφαρμογής «Υπολογισμός βασικού ποσού Σύνταξης». Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πατήστε ΕΔΩ Για τον υπολογισμό του βασικού ποσού σύνταξης πατήστε ΕΔΩ Για ειδικές περιπτώσεις συνταξιοδότησης, μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες ΕΔΩΔιαβάστε περισσότερα: Σύνταξη: Υπολογίστε online πότε θεμελιώνετε δικαίωμα και υπολογίστε το βασικό πόσο

Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων και τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες

Στους συνεπείς φορολογούμενους απευθύνθηκε η Νάντια Βαλαβάνη, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει "να νιώθουν βλάκες, επειδή πλήρωσαν τα χρέη τους στην εφορία".

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι "Θα είχαν δίκιο να θεωρούν τους εαυτούς τους αδικημένους αν είχαμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όμως έχουμε ένα κατάφορα άδικο φορολογικό σύστημα. Σκεφτείτε την πλευρά του κόσμου που δεν είχαν πραγματικά να πληρώσουν".
Όσο για το ενδεχόμενο παροχής μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους, η κυρία Βαλαβάνη είπε πως θα αναφέρεται στη φορολογική δήλωση της χρήσης 2015. "Η διευκόλυνση θα πιάνει τα τελευταία χρόνια. Όποιος πλήρωσε κανονικά το 2012, το 2013 και το 2014 θα έχει ένα μπόνους. Μπορεί να γίνει και μόνιμου χαρακτήρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της οικονομίας".


Ποιοι μπαίνουν στη ρύθμιση οφειλών

Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια υπ. Οικονομικών όσοι χρώσταγαν έως 31-12-2014 και βεβαιωθούν μέχρι την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής θα έχουν διπλή δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση. Αν αποπληρώσουν όλο το οφειλόμενο ποσό διαγράφονται οι προσαυξήσεις ή θα μπουν στη γνωστή ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν φέρεις ολική εξόφληση πληρώνεις το μισό».


Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες θα είναι και η τελευταία

Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, διαμήνυσε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Τόνισε πως νοικοκυριά – έστω και χαμηλών εισοδημάτων – που μπορούν μεν να αποπληρώσουν τα χρέη τους αλλά αποφεύγουν να ενταχθούν στη ρύθμιση θα χάσουν οριστικά την ευκαιρία, ενώ παράλληλα προειδοποίησε πως οφειλέτες που έχουν μεγάλα εισοδήματα και δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα έχουν προβλήματα καθώς θα τους «κυνηγήσουν», όπως χαρακτηριστικά είπε.


Αποκατάσταση των μικρο-ομολογιούχων

Aναφορικά με τους μικρο-ομολογιούχους που υπέστησαν το «κούρεμα» του 2012, η κ. Βαλαβάνη διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα δρομολογήσει τη μερική αποκατάσταση των απωλειών τους, όμως διευκρίνισε πως δεν είναι δυνατό να γίνει πλήρης αποκατάσταση, ούτε είναι δυνατό να αντικατασταθούν τα «κουρεμένα» ομόλογα μεγάλης διάρκειας που έλαβαν οι μικρο-επενδυτές μετά το PSI.

Ο 1 στους 10 αναπληρωτές δεν αναλαμβάνει υπηρεσία ή παραιτείται

Στο 11% ανέρχεται το ποσοστό των εκπαιδευτικών που δεν αναλαμβάνει υπηρεσία ή παραιτείται όπως προκύπτει από στοιχεία του αιρετού στο ΚΥΣΔΕ κ. Κορδή. Συνολικά οι προσλήψεις στη Β/θμια Εκπαίδευσης ανέρχονται σε 3955 ενώ οι ανακλήσεις σε 429.
Πιο μικρό είναι το ποσοστό της ανάκλησης πρόσληψης στην Ειδική αγωγή καθώς αυτό διαμορφώνεται στο 4,71%. Στην Α/θμια Εκπαίδευση τα ποσοστά είναι συνήθως πιο χαμηλά στις ειδικότητες δασκάλων και νηπιαγωγών αν κρίνουμε και από το περσινό σχολικό έτος όπου διαμορφώθηκαν στο 1,52% για τους δασκάλους και στο 2,5% για τους νηπιαγωγούς.
Όπως αναφέρει ο κ. Κορδής σε σύνολο 5620 προσλήψεων οι ανακλήσεις φθάνουν τις 507 με αποτέλεσμα να υπηρετούν αυτή τη στιγμή 5.113 αναπληρωτές.
Το 2013-14 ο αριθμός των αναπληρωτών που δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν πριν το Μάρτιο, οπότε και τους επιβλήθηκε η ποινή της διαγραφής από τους πίνακες του σχολικού έτους 2014-15 ήταν συνολικά 537 για τη Γενική Εκπαίδευση με τους 449 να αφορούν τη Β/θμια και τους 88 δασκάλους και νηπιαγωγούς.
Στην Ειδική Εκπαίδευση ο αριθμός όσων δεν ανέλαβαν υπηρεσία ή παραιτήθηκαν το 2013-14 ανέρχονταν στους 105 και για τις δυο βαθμίδες.
Ελάχιστες οι πιστώσεις
Όπως έχει γράψει και το news.gr οι πιστώσεις για τις προσλήψεις των αναπληρωτών είναι ελάχιστες γεγονός που το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του κ. Κορδή σύμφωνα με τα οποία έχουν απομείνει 22 πιστώσεις κρατικού προϋπολογισμού και 200 πιστώσεις μέσω ΕΣΠΑ.
Αυτή τη στιγμή τα κενά στη Γενική Εκπαίδευση είναι 270 με τα 160 εξ αυτών να αφορούν αναπληρωτές πλήρους ωραρίου και 110 μειωμένου ωραρίου. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι προσλήψεις στη Β/θμια πραγματοποιούνται μόνο με πιστώσεις κρατικού προϋπολογισμού, από τις οποίες έχουν απομείνει μόνο 22, γίνεται αντιληπτό ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν τα κενά που όσο περνά ο καιρός θα αυξάνονται περαιτέρω αφού βρισκόμαστε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Φυσικά κενά δεν έχει μόνο η Γενική Εκπαίδευση καθώς, όπως γράφει ο κ. Κορδής, αρκετά κενά παραμένουν και στις δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης και των Μουσικών σχολείων.
Καλόγηρος Βασίλειος

Κρούγκμαν: «Δελφικό διάβημα» η απόφαση του Eurogroup – Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα

Ως Δελφικό χρησμό χαρακτηρίζει ο Πολ Κρούγκμαν τη συμφωνία του χθεσινού Eurogroup και υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι ήττα για την Ελλάδα μόνο εάν οι Έλληνες την αντιμετωπίσουν ως τέτοια.

«Εντάξει, έχουμε μια συμφωνία εκ νέου την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία όμως ... τι;» γράφει ο νομπελίστας οικονομολόγος στη στήλη του στους New York Times. “Έχουμε τέσσερις μήνες χρηματοδότησης,  και επιπλέον κάτι που μοιάζει  με μια συμφωνία ώστε να μην τηρηθούν από την Ελλάδα, για την ώρα,  οι δημοσιονομικοί στόχοι, στο πλαίσιο της αποτροπής της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης. Το θέμα είναι ποιες είναι ποιες «αλυσίδες» συνοδεύουν τη συμφωνία» συμπληρώνει.

«Η Ελλάδα» προσθέτει «έδωσε φαινομενικά πολύ έδαφος στις λεκτικές διατυπώσεις: Η δέσμευση  σχετικά με τη δημοσιονομική προσαρμογή, σύμφωνα με το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είναι πίσω, όπου η Γερμανία πιθανώς να εγείρει αξιώσεις να μείνει με το 4,5% του στόχου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Αλλά προφανώς Ελλάδα ισχυρίζεται ότι η συμφωνία προσφέρει νέα ευελιξία, πράγμα που σημαίνει ότι θα υποστηρίξει ότι δεν έχει συμφωνήσει με κάτι τέτοιο».

«Έτσι, είμαστε σε μια περίεργη θέση: αυτό μοιάζει με μια ήττα για την Ελλάδα, αλλά από τη στιγμή που τίποτα ουσιαστικό δεν επιλύθηκε, αυτό είναι μόνο μια ήττα, αν οι Έλληνες δέχονται ως τέτοια» επισημαίνει ο Κρούγκμαν και συμπληρώνει «πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει σαφώς επιλυθεί. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα καλό αποτέλεσμα – και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συντονίσει τις ενέργειές της».

Στη συνέχεια ο Πολ Κρούγκμαν γράφει ότι ανακάλεσε στο μυαλό του ένα παλιό ανέκδοτο το οποίο λειτουργεί για την περίπτωση της Ελλάδας, Τι θα επιλέγατε από μία προσφορά ενός νονού και μιας ομάδας υπουργών οικονομικών και απαντά: εκείνη την προσφορά που είναι λιγότερο κατανοητή.

Bloomberg για Eurogroup: Οι νικητές και οι ηττημένοι της διαπραγμάτευσης

Στους κερδισμένους και χαμένους της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup αναφέρεται με δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι ο «μεγάλος νικητής» της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, εξέλιξη που μάλλον ήταν αναμενόμενη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα κλήθηκε να αναμετρηθεί με 18 «αντιπάλους».

«Σε μία διαπραγμάτευση στην οποία ήταν 18 εναντίον ενός ήταν αναμενόμενο ότι οι 18 (Eurogroup) θα πετύχαιναν πολύ περισσότερα από τον έναν, δηλαδή την Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα ενώ παραθέτει τα οφέλη για την κάθε πλευρά.

- Το Eurogroup αποφάσισε να διατηρήσει την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τη λεγόμενη τρόικα, ως επιτηρητές της επέκτασης της δανειακής σύμβασης. Η Ελλάδα εξασφάλισε το ότι κανείς δεν θα κάνει πλέον λόγο για «τρόικα».

- Το Eurogroup εξασφάλισε τη συγκατάθεση της Ελλάδας σχετικά με την επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης. Η Ελλάδα πέτυχε τη συγκατάθεση του Eurogroup στο να μην το αποκαλεί πλέον «πρόγραμμα».

- Το Eurogroup έδωσε στην Ελλάδα διορία μέχρι τη Δευτέρα για να καταλήξει σε μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα που θα επιτρέψουν την επιτυχή αναθεώρηση της επέκτασης του προγράμματος. Η Ελλάδα θα μπορέσει να διαλέξει τα δικά της μέτρα λιτότητας. (Και τελικά ίσως καταφέρει να εξασφαλίσει ευελιξία σχετικά με τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος).

- Το Eurogroup αποφάσισε ότι οι πόροι, που μέχρι σήμερα ήταν διαθέσιμοι στο πρόγραμμα-μαξιλάρι του HFSF (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), θα πρέπει να διατηρηθούν στην κατοχή του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και να χρησιμοποιηθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά την κρίση της ΕΚΤ. Η Ελλάδα θα είναι απλώς ένας παρατηρητής.

- Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο. Η Ελλάδα θα πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά πάνω σε ένα πακέτο μέτρων που οι θεσμοί θα πρέπει να εγκρίνουν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται σαν η Ελλάδα να κέρδισε πολύ λίγα από το Eurogroup και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αλήθεια. Ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πει πως έκανε ό,τι μπορούσε. Προς το παρόν, καταλήγει το δημοσίευμα αυτό μπορεί να είναι αρκετό για μια χώρα που νιώθει ότι «χτυπήθηκε» αρκετά από τους εταίρους της στο Eurogroup.

Η Μηχανή του Χρόνου Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων - Το έπος των εθελοντών

Απελευθέρωση Ιωαννίνων 21 Φεβρουαρίου 1913 ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΕΕΘΑ


Τα πήραμε τα Γιάννενα.


ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 21-02-1913 SLIDESHOW


Η Μηχανή του Χρόνου Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων - Το έπος των εθελοντών


Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Αυτά είναι τα έγγραφα της συμφωνίας

Με το που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες το κείμενο της συμφωνίας από το σημερινό Eurogroup πολλοί ήταν αυτοί που ανέβασαν τα έγγραφα στα social media.

Όλο το κείμενο της συμφωνίας στα αγγλικά:

"The Eurogroup reiterates its appreciation for the remarkable adjustment efforts undertaken by Greece and the Greek people over the last years. During the last few weeks, we have, together with the institutions, engaged in an intensive and constructive dialogue with the new Greek authorities and reached common ground today.

The Eurogroup notes, in the framework of the existing arrangement, the request from the Greek authorities for an extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA), which is underpinned by a set of commitments. The purpose of the extension is the successful completion of the review on the basis of the conditions in the current arrangement, making best use of the given flexibility which will be considered jointly with the Greek authorities and the institutions. This extension would also bridge the time for discussions on a possible follow-up arrangement between the Eurogroup, the institutions and Greece.

The Greek authorities will present a first list of reform measures, based on the current arrangement, by the end of Monday February 23. The institutions will provide a first view whether this is sufficiently comprehensive to be a valid starting point for a successful conclusion of the review. This list will be further specified and then agreed with the institutions by the end of April. 

Only approval of the conclusion of the review of the extended arrangement by the institutions in turn will allow for any disbursement of the outstanding tranche of the current EFSF programme and the transfer of the 2014 SMP profits. Both are again subject to approval by the Eurogroup.

In view of the assessment of the institutions the Eurogroup agrees that the funds, so far available in the HFSF buffer, should be held by the EFSF, free of third party rights for the duration of the MFFA extension. The funds continue to be available for the duration of the MFFA extension and can only be used for bank recapitalisation and resolution costs. They will only be released on request by the ECB/SSM.

In this light, we welcome the commitment by the Greek authorities to work in close agreement with European and international institutions and partners. Against this background we recall the independence of the European Central Bank. We also agreed that the IMF would continue to play its role.

The Greek authorities have expressed their strong commitment to a broader and deeper structural reform process aimed at durably improving growth and employment prospects, ensuring stability and resilience of the financial sector and enhancing social fairness. The authorities commit to implementing long overdue reforms to tackle corruption and tax evasion, and improving the efficiency of the public sector. In this context, the Greek authorities undertake to make best use of the continued provision of technical assistance.

The Greek authorities reiterate their unequivocal commitment to honour their financial obligations to all their creditors fully and timely.

The Greek authorities have also committed to ensure the appropriate primary fiscal surpluses or financing proceeds required to guarantee debt sustainability in line with the November 2012 Eurogroup statement. The institutions will, for the 2015 primary surplus target, take the economic circumstances in 2015 into account.

In light of these commitments, we welcome that in a number of areas the Greek policy priorities can contribute to a strengthening and better implementation of the current arrangement. The Greek authorities commit to refrain from any rollback of measures and unilateral changes to the policies and structural reforms that would negatively impact fiscal targets, economic recovery or financial stability, as assessed by the institutions.

On the basis of the request, the commitments by the Greek authorities, the advice of the institutions, and today's agreement, we will launch the national procedures with a view to reaching a final decision on the extension of the current EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement for up to four months by the EFSF Board of Directors. We also invite the institutions and the Greek authorities to resume immediately the work that would allow the successful conclusion of the review.

We remain committed to provide adequate support to Greece until it has regained full market access as long as it honours its commitments within the agreed framework".


ΔΕΙΤΕ ΤΑ
ΕΓΓΡΑΦΑ


"Εν Μπιζανίω, 20 Φεβρουαρίου 1913..." (Ένα σημείωμα κρυμμένο σε όπλο!)

Μούχλα στο σπίτι: Μία σοβαρή απειλή για την υγεία

Η μούχλα που μπορεί να αναπτυχθεί στο σπίτι κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη μούχλας, πολύ λίγα όμως είναι αυτά που προκαλούν προβλήματα υγείας, όπως κρίσεις άσθματος, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, καθώς και αλλεργικές αντιδράσεις. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο: -Όσοι πάσχουν από άσθμα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού -Όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ενδείξεις Οι πιθανές ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα με μούχλα στο σπίτι συμπεριλαμβάνουν βήχα, κόπωση, ερεθισμένα μάτια και λαιμός, πονοκέφαλος, δερματικοί ερεθισμοί. Πώς θα αποτρέψετε την εμφάνιση μούχλας -Αερίστε καλά -Ο καλύτερος τρόπος για να αερίζετε είναι να ανοίγετε για λίγα λεπτά τα κουφώματα σε αντικριστά μέρη του σπιτιού και να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. -Αφυγραντήρες: Στο εμπόριο πωλούνται αφυγραντήρες που απορροφούν την υγρασία, εμποδίζοντας τη μούχλα να αναπτυχθεί. -Αποφύγετε τα φυτά εσωτερικού χώρου. Αν θέλετε πάντως να έχετε φυτά μέσα στο σπίτι μην τα ποτίζετε υπερβολικά. Το πολύ νερό σαπίζει τα φυτά και ευνοεί την ανάπτυξη της μούχλας. -Αερίστε καλά το μπάνιο μετά το ντους. Κρατήστε κλειστή την πόρτα του μπάνιου ώστε να μη διαχέονται οι υδρατμοί στο υπόλοιπο σπίτι. -Το ίδιο ισχύει και στην κουζίνα όταν μαγειρεύουμε. -Μη στεγνώνετε ρούχα μέσα στο σπίτι και ειδικά στις κρεβατοκάμαρες. -Πολύ επιβαρυντικά είναι τα θερμαντικά σώματα που λειτουργούν με κηροζίνη ή υγραέριο. -Μη χρησιμοποιείτε χλωριούχα προϊόντα για να καθαρίσετε τη μούχλα. Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά για μύκητες τα οποία είναι αποτελεσματικά. πηγη onmed.gr

Ο ορισμός του προδότη σύμφωνα με τον Θουκυδίδη - Τυχαία η οποιαδήποτε ομοιότητα με το σήμερα

Έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι ορισμό δίνει για τον "προδότη" ο μεγάλος ιστορικός Θουκυδίδης. Θα παρατηρήσετε όχτι έχει πλήρη εφαρμογή στα σημερινά ελληνικά δρώμενα.
 
«Προδότης,δεν είναι μόνο αυτός που φανερώνει τα μυστικά της πατρίδος στους εχθρούς,αλλά είναι κι εκείνος που ενώ κατέχει δημόσιο αξίωμα,εν γνώση του δεν προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες γιά να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων πάνω στούς οποίους άρχει»! (Θουκυδίδης)

Ελλάδα και εταίροι κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο για τετράμηνη συμφωνία παράτασης. Η στάση της Γερμανίας, οι δηλώσεις και το παρασκήνιο

Καταργείται η ρύθμιση για το χρόνο κτήσης πτυχίων των αναπληρωτών

Καταργείται η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που περιγράφεται στο άρθρο 72 του νόμου 4316/2014, σύμφωνα με την οποία μεταξύ εκπαιδευτικών που απέκτησαν το πτυχίο τους στην ίδια εξεταστική περίοδο προηγούνται, στους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όσοι έχουν υψηλότερο βαθμό πτυχίου.

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας:
1. Η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που περιγράφεται στο άρθρο 72 του νόμου 4316/2014, σύμφωνα με την οποία μεταξύ εκπαιδευτικών που απέκτησαν το πτυχίο τους στην ίδια εξεταστική περίοδο προηγούνται, στους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όσοι έχουν υψηλότερο βαθμό πτυχίου, δεν βρίσκει σύμφωνη τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία και προτίθεται να την καταργήσει, μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικότερης επανεξέτασης του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών.
2. Εντούτοις, επειδή η αναίρεση της παραπάνω ρύθμισης απαιτεί, για νομοτεχνικούς λόγους, ένα εύλογο χρονικό διάστημα που μπορεί και να υπερβαίνει το δίμηνο, το Υπουργείο Παιδείας προέβη άμεσα στο διορισμό αναπληρωτών από τον πρόσφατα αναμορφωμένο πίνακα κατ’ εξαίρεση και μόνον για την τρέχουσα σχολική χρονιά, προκρίνοντας ως κατεπείγουσες τις ανάγκες κάλυψης των κενών στα σχολεία.
ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Ρύθμιση θεμάτων εκπαιδευτικών
1. Προστίθεται παράγραφος 14 στο άρθρο 16 του π.δ. 50/1996 (Α' 45) ως ακολούθως:
«14. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται και όταν ο εκπαιδευτικός έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.»
2. Στο τέλος της παρ. 4 του άρθρου 9 του ν. 3848/2010 (Α' 71) προστίθενται εδάφια ως ακολούθως:
«Ο χρόνος κτήσης του πτυχίου δεν λαμβάνεται υπόψη μεταξύ υποψηφίων που απέκτησαν το πτυχίο μετά από συμμετοχή τους στην ίδια εξεταστική περίοδο. Αν η κτήση του πτυχίου πραγματοποιήθηκε στην ίδια εξεταστική περίοδο (εξεταστική περίοδος, χειμερινού εξαμήνου ή εξεταστική περίοδος εαρινού εξαμήνου ή εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου) για τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων αυτών λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του πτυχίου, μετά η βαθμολογία τους σε διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π και τέλος ο χρόνος κτήσης του πτυχίου.»
3. Προστίθενται εδάφια στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 3149/2003 (Α' 141) ως ακολούθως:
«Η ημερομηνία λήψης του πτυχίου δεν λαμβάνεται υπόψη μεταξύ υποψηφίων που απέκτησαν το πτυχίο μετά από συμμετοχή τους στην ίδια εξεταστική περίοδο. Αν η κτήση του πτυχίου πραγματοποιήθηκε στην ίδια εξεταστική περίοδο (εξεταστική περίοδος χειμερινού εξαμήνου ή εξεταστική περίοδος εαρινού εξαμήνου ή εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου) για τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων αυτών λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία τους και σε περίπτωση ισοβαθμίας ο χρόνος λήψης του πτυχίου τους.»
«Η ημερομηνία κτήσης του πτυχίου δεν λαμβάνεται υπόψη μεταξύ αιτούντων που απέκτησαν το πτυχίο μετά από συμμετοχή τους στην ίδια εξεταστική περίοδο. Αν η κτήση του πτυχίου πραγματοποιήθηκε στην ίδια εξεταστική περίοδο (εξεταστική περίοδος χειμερινού εξαμήνου ή εξεταστική περίοδος εαρινού εξαμήνου ή εξεταστική περίοδος Σεπτεμβρίου) για τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων αυτών λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία τους και σε περίπτωση ισοβαθμίας ο χρόνος λήψης του πτυχίου του

Η απόφαση 519/2015 του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου 4009/11

Αποσπάσεις μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους υγείας

Αναφορικά με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει ότι πολλοί εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους για απόσπαση.

Ωστόσο, τονίζει στην ανακοίνωση, η παρούσα χρονική περίοδος είναι πολύ δύσκολη για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά κενά. Ελάχιστες εξαιρέσεις μπορούν να υπάρξουν μόνον για πολύ σοβαρούς λόγους υγείας, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Καταργείται η απόφαση για τις αμοιβές των στελεχών εκπαίδευσης για την αξιολόγηση

Η υπουργική απόφαση του Α. Λοβέρδου για τις αμοιβές των στελεχών για την αξιολόγηση καταργείται και μόνον οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που παρείχαν αποδεδειγμένα υπηρεσίες εκτός του ωραρίου εργασίας τους, θα διασφαλιστούν, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Α. Σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι τρέχουσες διαδικασίες αξιολόγησης στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση αναστέλλονται, καθώς και οι όποιες πειθαρχικές ή προαγωγικές συνέπειές τους, προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε την Παρασκευή 14/2/2014 τη διαδικτυακή πύλη ανάρτησης των εκθέσεων αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.
Β. Στο ίδιο πλαίσιο η Υπουργική Απόφαση της 26/1/2015 (ΑΔΑ: Ω4Π89-8ΑΘ (Φ354.11/18/13595/Ε3) με θέμα «Έγκριση παροχής υπηρεσιών των στελεχών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υποστήριξη και υλοποίηση των επιμορφωτικών δράσεων στο πλαίσιο της Πράξης ‘Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης’ με Κωδικό ΟΠΣ 453588 – Οριζόντια Πράξη» ανακαλείται.
Γ. Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που παρείχαν αποδεδειγμένα υπηρεσίες στο πλαίσιο της Πράξης ‘Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης’ με Κωδικό ΟΠΣ 453588 – Οριζόντια Πράξη, εκτός του ωραρίου εργασίας τους, θα διασφαλιστούν, κατόπιν διερεύνησης, με νέα υπουργική απόφαση και για το διάστημα από 15/3/2014 έως 25/1/2015.

Προσοχή! Ανακαλούνται επικίνδυνα κορν φλέικς και μίγμα μπαχαρικών

Στην ανάκληση "νιφάδων καλαμποκιού–corn flakes" και μίγματος μπαχαρικών προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) και σε συνέχεια επικοινωνίας με την εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος», ενημερώθηκε για τη διακίνηση του προϊόντος νιφάδες καλαμποκιού (corn flakes), γερμανικής προέλευσης, στο οποίο διαπιστώθηκε αυξημένη συγκέντρωση μυκοτοξίνης DON (Deoxynivalenol), λόγω επιμόλυνσης της πρώτης ύλης.
Πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία «365 νιφάδες καλαμποκιού», σε συσκευασία των 750 g, με αριθμούς παρτίδας L14-05261 & L14-5262 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 21.12.15, που παρασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία C. HAHNE Mühlenwerke GmpH και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος AE».

Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση/απόσυρση του ανωτέρω προϊόντος, ενώ από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Στο πλαίσιο, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους το εν λόγω προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

Παράλληλα, ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε από την εταιρεία «Γ. & Ι. Πασσαλής Α.Ε.» (Γλαύκου 21 – Π. Φάληρο) σχετικά με την ανάκληση μίγματος μπαχαρικού, επειδή περιέχει πρώτη ύλη (πάπρικα σε σκόνη), στην οποία ενδέχεται να υπάρχουν ίχνη αμυγδάλου, συστατικό που δεν αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος. Το αμύγδαλο είναι ένα συστατικό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτό.

Πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία «Fajita seasoning mix Casa Fiesta», σε συσκευασία των 40 g, με αριθμό παρτίδας 1420901 και ημερομηνία λήξης 27.07.17, που παρασκευάζεται από τη Σουηδική εταιρεία "Santa Maria AB".

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι) και παρουσιάζουν ευαισθησία στο αμύγδαλο να μην το καταναλώσουν.

Συνεχίστηκαν οι εκροές καταθέσεων – Αντέχουν οι τράπεζες

Με ταχύ ρυθμό συνεχίστηκαν και σήμερα οι εκροές των καταθέσεων. Οι καταθέτες ανήσυχοι, όπως έλεγαν στελέχη των τραπεζών, έσπευδαν να προχωρήσουν σε αναλήψεις.

Το συνολικό ποσό που “σήκωσαν¨ κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με τις προηγούμενες ημέρες δηλαδή κοντά στα 600 εκατ. ευρώ.

Το χαρακτηριστικό της ημέρας είναι πως υπήρχαν ακόμα και μικροκαταθέτες οι οποίοι έπαιρναν χρήματα και η εξήγηση που έδιναν τραπεζίτες ήταν πως φοβούνται μην τυχόν ξυπνήσουν την Τρίτη και τα ΑΤΜ δεν θα δίνουν όσα χρήματα θέλουν, θα υπάρχει δηλαδή έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων.

Όμως, αυτό το ενδεχόμενο διαψεύδεται από κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος οι οποίοι βεβαιώνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις ελληνικές τράπεζες. Οι ίδιοι πρόσθεταν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιθυμεί καθόλου να εφαρμοστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε 4 από τις τράπεζες που πλέον εποπτεύει η ίδια.

Επιπλέον ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα που θα οδηγούσε στην ανάγκη λήψης αυτού του έσχατου μέτρου.

Εξάλλου, ενδεικτικό στοιχείο ότι δεν υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας των τραπεζών αποτελεί το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η Τράπεζα της Ελλάδος ικανοποιούσε τη ζήτηση από τα υποκαταστήματα των τραπεζών για χαρτονομίσματα εντός της ημέρας, ενώ η συνήθης πρακτική είναι η αποστολή των χαρτονομισμάτων την επομένη.

Πάντως, αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία στο Eurogroup ή σε έκτακτη σύνοδο κορυφής και συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων, τότε η ΕΚΤ θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες της, έλεγαν τραπεζικοί κύκλοι, γιατί η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Προσλήψεις αναπληρωτών ΖΕΠ

Το  Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το διδακτικό έτος 2014-2015 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 14 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα απασχοληθούν σε Tάξεις Yποδοχής Ζ.Ε.Π. των Δημοτικών Σχολείων που έχουν οριστεί με σχετικές Αποφάσεις των Περιφερειακών Δ/ντών Π.Ε. & Δ.Ε, στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία - ΑΠ1, ΑΠ2 και ΑΠ3» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» για το διδακτικό έτος 2014-2015.

Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015 έως την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2014.

Οι πίνακες των ονομάτων είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minedu.gov.gr

Δείτε τα ονόματα:

http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon-main/deltia-typoy-main/12904-150220_dt_pe70_espa.html

ΙΚΑ. Δείτε αν ισχύει το Βιβλιάριο Υγείας

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παρέχει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους του, να ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας εάν διαθέτουν ενεργή Ασφαλιστική Ικανότητα.
Η πρόσβαση στην εν λόγω υπηρεσία μπορεί να γίνει με τους εξής δύο τρόπους:
Α) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ
Απαιτείται να έχει προηγηθεί η Πιστοποίηση Ασφαλισμένου, δηλαδή ο ασφαλισμένος να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης (κωδικό χρήστη και συνθηματικό) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Β) ΜΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ
Απαιτείται η καταχώρηση:
του Αριθμού Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ)
του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)

To Υπουργείο θα καταργήσει τη ρύθμιση Λοβέρδου για Αναπληρωτές-Τι θα κάνει με τα χρήματα των αξιολογητών

Tο Υπουργείο Παιδείας θα καταργήσει τη ρύθμιση Λοβέρδου με την οποία προτάσσεται ο βαθμός πτυχίου στις προσλήψεις αναπληρωτών  όπως αναφέρει σημερινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας.Επειδή όμως χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση θα ισχύσει μόλις αυτή ψηφιστεί.Επιπλέον αναστέλλεται η απόφαση Λοβέρδου της 26ης Ιανουαρίου 2015 που αφορά στην πληρωμή των αξιολογητών,με απόφαση που ανακοίνωσε πριν λίγο με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Παιδείας.
Σχετικά με ζητήματα υπηρεσιακών μεταβολών και αμοιβών που έχουν έλθει στη δημοσιότητα την εβδομάδα αυτή, το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει:

 1.ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αναφορικά με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζει ότι πολλοί εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους για απόσπαση. Ωστόσο, η παρούσα χρονική περίοδος είναι πολύ δύσκολη για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά κενά. Ελάχιστες εξαιρέσεις μπορούν να υπάρξουν μόνον για πολύ σοβαρούς λόγους υγείας
  1. 2. ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ
Σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι τρέχουσες διαδικασίες αξιολόγησης στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση αναστέλλονται, καθώς και οι όποιες πειθαρχικές ή προαγωγικές συνέπειές τους, προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες.
Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Παιδείας έκλεισε την Παρασκευή 14/2/2014 τη διαδικτυακή πύλη ανάρτησης των εκθέσεων αξιολόγησης των σχολικών μονάδων.
Στο ίδιο πλαίσιο η Υπουργική Απόφαση της 26/1/2015 (ΑΔΑ: Ω4Π89-8ΑΘ (Φ354.11/18/13595/Ε3) με θέμα «Έγκριση παροχής υπηρεσιών των στελεχών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υποστήριξη και υλοποίηση των επιμορφωτικών δράσεων στο πλαίσιο της Πράξης ‘Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης’ με Κωδικό ΟΠΣ 453588 – Οριζόντια Πράξη» ανακαλείται. 
Οι αμοιβές των εκπαιδευτικών που παρείχαν αποδεδειγμένα υπηρεσίες στο πλαίσιο της Πράξης ‘Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης’ με Κωδικό ΟΠΣ 453588 – Οριζόντια Πράξη, εκτός του ωραρίου εργασίας τους, θα διασφαλιστούν, κατόπιν διερεύνησης, με νέα υπουργική απόφαση και για το διάστημα από 15/3/2014 έως 25/1/2015.
  1. 3. ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
Η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης που περιγράφεται στο άρθρο 72 του νόμου 4316/2014, σύμφωνα με την οποία μεταξύ εκπαιδευτικών που απέκτησαν το πτυχίο τους στην ίδια εξεταστική περίοδο προηγούνται, στους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όσοι έχουν υψηλότερο βαθμό πτυχίου, δεν βρίσκει σύμφωνη τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία και προτίθεται να την καταργήσει, μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικότερης επανεξέτασης του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών.
Εντούτοις, επειδή η αναίρεση της παραπάνω ρύθμισης απαιτεί, για νομοτεχνικούς λόγους, ένα εύλογο χρονικό διάστημα που μπορεί και να υπερβαίνει το δίμηνο, το Υπουργείο Παιδείας προέβη άμεσα στο διορισμό αναπληρωτών από τον πρόσφατα αναμορφωμένο πίνακα κατ’ εξαίρεση και μόνον για την τρέχουσα σχολική χρονιά, προκρίνοντας ως κατεπείγουσες τις ανάγκες κάλυψης των κενών στα σχολεία.
  1. 4.Για όλα τα συναφή θέματα θα αποσταλούν πολύ σύντομα διευκρινιστικές εγκύκλιοι. 

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Εγγραφή CD / DVD / Blu-ray: Τα ιδανικά Δωρεάν Προγράμματα

Αυθεντικότητα και παράδοση δεκαετιών στη Γιαννιώτικη γεύση του χθες και του σήμερα

Το παραδοσιακό μπουγατσοπωλείο "SELECT" στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, απέναντι από το κτίριο της ηρωϊκής 8η Μεραρχίας, συντροφεύει εδώ και δεκαετίες τις πιο γλυκές μας γεύσεις, καθώς με τις αυθεντικές και παραδοσιακές του Γιαννιώτικες γεύσεις στη μπουγάτσα, το μπακλαβά, τους λουκουμάδες και τις τουλούμπες, αποτελεί την πιο must επιλογή για τις γλυκές μας απολαύσεις! Στο πέρασμα των δεκαετιών οι πελάτες του παρέμειναν σταθεροί όπως και οι μοναδικές γεύσεις του "SELECT", ενώ και οι επισκέπτες που έρχονται στα Γιάνεννα δεν παραλείπουν να περάσουν από το "SELECT" για να...
γευτούν τη μοναδική Γιαννιώτικη παραδοσιακή μπουγάτσα. Αυθεντικότητα, παράδοση και συνταγές βγαλμένες από το παρελθόν της πόλης συνθέτουν το μυστικό επιτυχίας του μπουγατσοπωλείου-ορόσημο της πόλης των Ιωαννίνων. Το "SELECT" καθημερινά συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις με την αυθεντική γεύση του και τις μοναδικές του συνταγές. Και το ταξίδι της γεύσης συνεχίζεται...

Τα Γιάννενα γιορτάζουν τα Ελευθέρια με κάθε επισημότητα αλλά χωρίς τη... Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Ιωαννιτών!

Στο παρά πέντε και χωρίς ουσιαστικά να έχει προηγηθεί ένας διάλογος ουσίας, επιχείρησε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων να πείσει τους απλήρωτους εργαζόμενους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του δήμου στα φετινά Ελευθέρια. Όμως οι απλήρωτοι εργαζόμενοι που αρνούνται να λαμβάνουν ωρομίσθιο χαμηλότερο κι από αυτό του ανειδίκευτου εργάτη, αρνήθηκαν να αποδεχτούν την πρόταση του δήμου που να κάνουν περισσότερες πρόβες, ώστε να αυξηθούν οι απολαβές τους! Τα μέλη της Φιλαρμονικής συζήτησαν την πρόταση του δήμου και τελικά αποφάσισαν να μην παραστούν στην παρέλαση, όπως είχαν πράξει και την...
ημέρα εορτασμού του Πολιούχου της πόλης, Αγίου Γεωργίου. Κατά τα άλλα, η δημοτική αρχή Μπέγκα, στις ανακοινώσεις που καθημερινά βγάζει, δε χάνει την ευκαιρία να τονίζει, πως ο φετινός εορτασμός των Ελευθέριων θα πραγματοποιηθεί με κάθε... επισημότητα! Και του χρόνου...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μαθητές λιποθυμούν από την πείνα σε σχολεία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κρατούσαν στο συρτάρι διορισμούς αναπληρωτών για δικούς τους λόγους

Συνέντευξη Υπ.Παιδείας για προσλήψεις αναπληρωτών, πρότυπα σχολεία, τράπεζα θεμάτων,αξιολόγηση

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα έκανε "μούσκεμα" ο Α. Λοβέρδος στο θέμα των μετεγγραφών

Οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά φέτος στα Π. Πειραματικά Σχολεία

Πόσες μέρες κανονική άδεια δικαιούνται οι αναπληρωτές

Νεότερα για την προσμέτρηση ή όχι των μεταπτυχιακών τίτλων στη μισθολογική εξέλιξη των αναπληρωτών ΕΣΠΑ

Τη Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περιμένει το υπουργείο Παιδείας για την προσμέτρηση ή όχι των μεταπτυχιακών τίτλων στη μισθολογική εξέλιξη των αναπληρωτών ΕΣΠΑ.

Μέχρι την έκδοση της Γνωμοδότησης δε θα προσμετρηθούν και αν η απόφαση είναι θετική θα δοθούν αναδρομικά.

Την οδηγία αυτή δίνει το υπουργείο Παιδείας προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ.
Το υπουργείο καλεί επίσης τις ΠΔΕ και ΔΕ και ΠΕ εάν έχουν προχωρήσει σε τέτοια αναγνώριση να ενημερώσει άμεσα της Κεντρική Υπηρεσία.
Ερώτημα του υπουργείου Παιδείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση που θα δώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο ερώτημα που έθεσε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την προσμέτρηση μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων για βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.
Πρόκειται για την αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων για μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη στο πλαίσιο των πράξεων Q
Α. «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» και
Β. «Πρόγραμμα μέτρων εξατομικευμένης υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για τη μεγιστοποίηση της ακαδημαϊκής και κοινωνικής τους ανάπτυξης με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών και Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Υλικού» των ΑΠ1,2,3 του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας από τα αναφερόμενα κριτήρια ένταξης και μοριοδότησης δεν προκύπτει με σαφήνεια ότι το διδακτορικό δίπλωμα ή ο μεταπτυχιακός τίτλος που κατέχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μοριοδοτούμενα αποτέλεσαν το κύριο και μόνο απαραίτητο προσόν πρόσληψης και ότι εξ” αυτού αποκλειστικά του προσόντος προσλήφθηκαν ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις της 2/24529/0022/24-3-2014 (ΦΕΚ 928/Β/2014) Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΦΕΚ)
Το υπουργείο Παιδείας καλεί τους καταχωριστές των προαναφερόμενων πράξεων μέχρι να δοθεί σαφής και οριστική απάντηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να μην υπολογίζουν στη μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη που προκύπτει από το διδακτορικό δίπλωμα ή το μεταπτυχιακό τίτλο που κατέχουν.  
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δείτε για ποιον λόγο ρίχνουν παλιά βαγόνια στην μέση του Ωκεανού! Και όμως…!!!