Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Η μέθοδος 4-7-8 για να κοιμηθείτε σε μόλις 1 λεπτό!

Εάν κάθε βράδυ παλεύετε στην κυριολεξία με το μαξιλάρι και το κρεβάτι σας, προκειμένου να καταφέρετε να σας πάρει ο ύπνος, τότε δρ Andrew Weil σας έχει τη λύση.
Σύμφωνα με τη μέθοδός της, η οποία βασίζεται στη μαθηματική ακολουθία 4-7-8, μόλις ένα λεπτό είναι αρκετό για να αποκοιμηθείτε χωρίς κόπο.
Η μέθοδος αυτή βασίζεται στις αναπνοές που παίρνουμε πριν κοιμηθούμε, ώστε να βοηθήσουμε την καρδιά να ρίξει τους ρυθμούς τις και τον εγκέφαλο να χαλαρώσει.
«Ζούμε σε έντονους ρυθμούς και ακόμη και το βράδυ, όταν πέσουμε για ύπνο, ο οργανισμός μας συνεχίζει να δουλεύει στα κόκκινα. Εκεί βρίσκεται η ρίζα του κακού που δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε», επισημαίνοντας: «Οι αναπνοές μας είναι κοφτές και ρηχές, ενώ για να χαλαρώσουμε πρέπει να είναι βαθιές και γεμάτες»
Σύμφωνα με το σκεπτικό της δρ Weil, το μυστικό βρίσκεται στην αναπνοή, αφού για να χαλαρώσουμε θα πρέπει να επιβραδύνουμε τον καρδιακό ρυθμό, παίρνοντας περισσότερο οξυγόνο.
bigstock Insomnia 56671511
Πώς θα εφαρμόσετε τη μέθοδο αναλυτικά
– Εισπνεύστε από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα
– Κρατήστε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα
– Εκπνεύστε αργά επί 8 δευτερόλεπτα
Όπως εξηγεί η Weil, η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει χαλάρωση, οι ρυθμοί πέφτουν, ενώ ο εγκέφαλος παράγει μια σειρά από χαλαρωτικές χημικές ουσίες, που μας βοηθούν να κοιμηθούμε.
Η μέθοδος έχει γίνει μόδα στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ακόμη επιστημονικά κατά πόσο βοηθάει ή όχι…
Πηγή: www.onmed.gr

15 λειτουργίες του iPhone που δεν τις γνωρίζατε!!

Η τραγική ιστορία των παιδιών που μισούν την σοκολάτα

Ανοίγει η «ομπρέλα» της ρύθμισης- «Κουρεύονται» τα πρόστιμα

«Ζεστό» χρήμα το Φεβρουάριο και το Μάρτιο περιμένει το υπουργείο Οικονομικών με τη βελτίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων, αφού όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα υπαγωγής σε μεγάλους οφειλέτες αλλά συν τοις άλλοις διευκολύνει όσους άφησαν απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών, περιμένοντας κάτι... καλύτερο.
Με τη διεύρυνση του πεδίου της ρύθμισης στο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου 2014, οπότε αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 4 δισ ευρώ, μπορούν να τακτοποιηθούν οι αντίστοιχες 3 δόσεις του ΕΝΦΙΑ, 1 ή 2 δόσεις φόρου εισοδήματος αλλά και απλήρωτα Τέλη Κυκλοφορίας του 2015. Όλες αυτές οι οφειλές μπορούσαν να τακτοποιηθούν μόνο με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Επιπλέον, καταργείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ ανοίγοντας την πόρτα και στους μεγάλους οφειλέτες, καταργείται το πλαφόν των 15.000 ευρώ για ρύθμιση σε 100 δόσεις, καταργείται η ελάχιστη δόση των 50 ευρώ, ενώ εξετάζεται το "ψαλίδισμα" του επιτοκίου που επιβαρύνει τις δόσεις και διαμορφώνεται σήμερα στο 4,56% ετησίως, όπως και το "κούρεμα" των προστίμων, που "φουσκώνουν" υπέρογκα τις οφειλές προς ρύθμιση.
Η... χειρουργική επέμβαση στη ρύθμιση των 100 δόσεων ήταν μονόδρομος, αφού η έως τώρα ανταπόκριση είναι μάλλον απογοητευτική, αν κρίνει κανείς από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν υπαχθεί μόλις 168.000 οφειλέτες κι έχουν εισπραχθεί περίπου 50 εκατ. ευρώ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα 55,130 δισ. ευρώ οφειλών που είχαν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2012, προστέθηκαν άλλα 7,422 δισ. ευρώ το 2013, ενώ την περασμένη χρονιά δημιουργήθηκαν νέες οφειλές που ξεπέρασαν τα 13,7 δισ. ευρώ. Πόσα έχει καταφέρει να εισπράξει το Δημόσιο; Μόλις 5 δισ. ευρώ 153 εκατ. ευρώ.

«Επανεξετάζονται τα εφάπαξ», δηλώνει ο Στρατούλης ανοίγοντας «παράθυρο» για ενοποίηση ταμείων

Ανοιχτό άφησε ο Δημήτρης Στρατούλης το ενδεχόμενο να υπάρξει ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ επανέλαβε ότι δεν θίγονται τα όρια συνταξιοδότησης.
Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων άνοιξε «παράθυρο» για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, «εφόσον χρειαστεί» και «χωρίς να ισοπεδωθούν προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα», όπως είπε.
Ακόμη, ο κ. Στρατούλης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, όπως και ότι θα επανεξεταστεί ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού των εφάπαξ, ώστε να μην προκύπτουν «σφαγιαστικές μειώσεις», όπως ανέφερε.

Τα Βλάχικα χωριά της περιοχής Ασπροποτάμου

Financial Times: Τη Δευτέρα πιθανότατα λήγει το υπάρχον Μνημόνιο

Στο Eurogroup της Δευτέρας ο Βαρουφάκης και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για την τελική αντιπαράθεση σχετικά με την παράταση ή λήξη του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, ύψους 172 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Peter Spiegel, συντάκτης του δημοσιεύματος, αναλύει τρία σενάρια για την έκβαση της αναμέτρησης και θεωρεί ότι αυξάνονται οι πιθανότητες γι αυτό που προβλέπει τη λήξη του σημερινού προγράμματος και την έναρξη συζητήσεων για ένα νέο πρόγραμμα.
Τα άλλα δύο σενάρια αφορούν την παράταση του σημερινού προγράμματος και τη δημιουργία ενός μεταβατικού προγράμματος («πρόγραμμα - γέφυρα). «Εάν η Αθήνα επιμείνει στην άρνησή της για παράταση του προγράμματος και οι διαπραγματευτές της ΕΕ είναι εξίσου απρόθυμοι να δεχθούν ένα πρόγραμμα - γέφυρα, αυτό μπορεί να είναι η καλύτερη δυνατή λύση» εκτιμά ο Spiegel.

ο αρθρογράφος θεωρεί σχεδόν μηδενική την πιθανότητα για ένα «πρόγραμμα - γέφυρα», που είναι η πρόταση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως τον Ιούνιο

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ορισμένα μέλη της τρόικας υποστηρίζουν ότι εφόσον οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα συνεχίζονται, οι επενδυτές θα είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην Ευρωζώνη περισσότερο χρόνο να θέσει σε τάξη τα πράγματα της Ελλάδας, εάν το σημερινό πρόγραμμα λήξει σε δύο εβδομάδες. «Δεν είναι κρίσιμης σημασίας η επέκταση (σσ. του προγράμματος). Θα μπορούσε επίσης να συμφωνηθεί να αρχίσουν συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτό είναι μία διακριτή δυνατότητα» δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. «Αν και το πρόγραμμα της ΕΕ θα τελείωνε, το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ συνεχίζεται έως το 2016, δίνοντας στην Αθήνα ένα στήριγμα για χρηματοδότηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ θα συνεχίζονται οι συζητήσεις» τονίζει ο συντάκτης.

Επιπροσθέτως, τονίζει ο Spiegel, το περιθώριο συμβιβασμού σε ένα νέο πρόγραμμα γίνεται πιο καθαρό: «Γερμανοί αξιωματούχοι έστειλαν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν την ελληνική απαίτηση για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών, μειώνοντας τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και το 2017 κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ». Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, το Βερολίνο εμφανίζεται διετεθειμένο να προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. «Εμπόδια, ωστόσο, παραμένουν, ιδιαίτερα σε σχέση με την ελληνική απαίτηση να σταματήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 22,4 δισ. ευρώ» αναφέρει ο Spiegel. «Πότε θα πρέπει να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα» αναρωτιέται και απαντά: «Η Αθήνα επιμένει ότι έχει αρκετά χρήματα για να αντέξει μήνες, αλλά αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει από ρευστό τον Μάρτιο. Αυτό θα έδινε στους διαπραγματευτές τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επιτύχουν μία νέα συμφωνία».

Ο Spiegel θεωρεί ότι οι πιθανότητες για την επέκταση του σημερινού προγράμματος, που είναι η προτίμηση των Βρυξελλών και του Βερολίνου, μειώνονται. «Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι η επέκταση ήταν μόνο θέμα σημειολογίας: Να την ονομάσεις κάπως διαφορετικά, για παράδειγμα "επιμήκυνση" και να αλλάξεις το όνομα της μισητής τρόικας σε "θεσμούς" και η Αθήνα θα συμφωνούσε. Αλλά, αυτό δεν είχε αποτέλεσμα. Επειδή το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν την επέκταση, η Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία που μπορεί να υποβάλει η Ελλάδα σχετικό αίτημα».

Τέλος, ο αρθρογράφος θεωρεί σχεδόν μηδενική την πιθανότητα για ένα «πρόγραμμα - γέφυρα», που είναι η πρόταση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως τον Ιούνιο, όταν θα υπήρχε η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, από τρεις πηγές: Την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, ύψους 10 δισ. ευρώ, την επιστροφή κερδών ύψους 1,8 δισ. ευρώ που είχε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα και τη διάθεση των 10,9 δισ. ευρώ που έχουν μείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν και η Αθήνα συνεχίζει να πιέζει για την πρότασή της αυτή, «όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν κάνει σαφές ότι δεν θα αποδεσμευθούν τα κεφάλαια αυτά» σημειώνει ο Spiegel.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Η ορθογραφία στο σχολείο - συμβουλές και ασκήσεις για τους εκπαιδευτικούς

Γερμανικό Κέντρο Ντοκιμαντέρ για το AGORA:«Το πιο σημαντικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς»

Έρευνα: Ποια επαγγέλματα που θα “σαρώσουν” τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα

Μεγάλες ανατροπές στην αγορά εργασίας φέρνει η κρίση αλλά και η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας…Αποτέλεσμα είναι να διαφοροποιούνται τόσο οι επιλογές των νέων για δουλειά όσο και η ζήτηση που μπορεί να υπάρχει από τις επιχειρήσεις.
Οι έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δείχνουν και τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Αυτά δηλαδή που προσφέρουν σίγουρη εργασία σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς και με την ανεργία να έχει ξεπεράσει το 27%.Τουρισμός: Υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 220.000 θέσεις εργασίας την επόμενη δεκαετία. Παρά το αρνητικό στοιχείο της εποχικότητας υπάρχουν σημαντικές προοπτικές σε επαγγέλματα όπως :
Υπεύθυνος οργάνωσης δραστηριοτήτων στις διάφορες μορφές τουρισμού (ιατρικός, θρησκευτικός, αθλητικός, περιπατητικός, αρχαιολογικός, εναλλακτικός).
Υπεύθυνος καταλύματος ή ταξιδιωτικού πρακτορείου.
Ξεναγός σε ιστορικά αξιοθέατα ή και ενάλιες αρχαιότητες.
Υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων για την οργάνωση εκθέσεων, παραστάσεων κ.λπ.
Υπεύθυνος εμπορίου εξειδικευμένων ειδών που αφορούν στο βουνό ή στη θάλασσα.
Σεφ, διευθυντής τροφίμων και ποτών.
Στέλεχος διαδικτυακού τουριστικού marketing.
Υγεία: Σύμφωνα με την Καθημερινή, παραμένει κλάδος με ζήτηση, καθώς η γήρανση του πληθυσμού, αλλά και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής ενδεχομένως να φέρουν αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο. Μελέτες κάνουν λόγο για δημιουργία 2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πανευρωπαϊκά τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ επαγγέλματα με ζήτηση στο μέλλον είναι τα ακόλουθα:
Χημικός με ειδίκευση στην έρευνα και την παραγωγή φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.
Ιατρός κλινικός γενετιστής.
Κλινικός παθολογοανατόμος.
Φαρμακοποιός – φαρμακολόγος ή κλινικός φαρμακοποιός.
Υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας.
Μοριακός βιολόγος.
Ιατρός επείγουσας ιατρικής.
Ψυχολόγος με ειδίκευση στην κοινωνική κλινική ψυχολογία των εξαρτήσεων.
Νοσηλευτής γηριατρικής.
Πληροφορικός της υγείας.
Ενέργεια και πράσινη τεχνολογία: Το γεγονός ότι θα ιδρυθεί πανεπιστημιακό τμήμα για την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου καταδεικνύει τις προοπτικές που έχει ο κλάδος της ενέργειας, άποψη που ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο και από τον φυσικό πλούτο που έχει η Ελλάδα και των προοπτικών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Επαγγέλματα που θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη ανάπτυξη:
Ενεργειακός μελετητής.
Εξειδικευμένο στέλεχος σε τεχνολογίες ΑΠΕ.
Εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.
Τεχνικός αυτοματισμών.
Τεχνικός φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Σύμβουλος ενεργειακών επενδύσεων.
Εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.
Εξειδικευμένο στέλεχος στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και στις κτιριακές εφαρμογές.
Εξειδικευμένο στέλεχος σε συστήματα – δίκτυα αερίων.
Εξειδικευμένο στέλεχος σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος.
Τεχνικός αιολικών συστημάτων.
Μεταποίηση: Τρόφιμα και δομικά υλικά
Ο κλάδος τροφίμων άντεξε στην κρίση και αποτελεί σταθερά ένα από τα σημαντικότερα τμήματα της ελληνικής μεταποίησης και έναν από τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί στον τομέα αυτό την κατάσταση να παραμένει σκιώδης και οι μισθοί να έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα και στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι βέβαιο για ανάπτυξη του κλάδου.
Αλλος τομέας μεταποίησης είναι τα δομικά υλικά, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία προϊόντων, αριθμός επιχειρήσεων και ισχυρή εξωστρέφεια. Τομείς με καλές προοπτικές χαρακτηρίζονται, επίσης, τόσο ο τομέας του μετάλλου όσο και η ξυλουργική.
Θέσεις εργασίας:
Διευθυντής μονάδας βιομηχανίας.
Υπεύθυνος μηχανημάτων και εργοστασίου.
Χειριστής μηχανημάτων.
Υπεύθυνος ανάπτυξης της παραγωγικής διαδικασίας.
Υπεύθυνος εφοδιαστικής αλυσίδας.
Διευθυντής τμήματος εξαγωγών.
Στέλεχος Διαχείρισης Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων.
Επιστήμονας έρευνας.
Μηχανικός Υποδομών.
Εξειδικευμένο στέλεχος Περιβαλλοντικής Προστασίας.
Μηχανικός Τεχνολογίας Μεταλλικών Υλικών.
Τεχνίτης κατασκευών αλουμινίου – μετάλλου.
Ναυτιλία: Ο κλάδος, παρά την κρίση, χαρακτηρίζεται από σταθερή αύξηση στη δημιουργία νέων θέσεων, οι οποίες είναι υψηλής ειδίκευσης και αντίστοιχα υψηλών αμοιβών, αλλά ο αριθμός τους δεν είναι πολύ μεγάλος ακόμη. Μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί η ανάδειξη του Πειραιά σε «ναυτιλιακό κέντρο»
Θέσεις:
Στέλεχος ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
Πράκτορας πλοίων.
Ναυτιλιακός δικηγόρος – νομικός σύμβουλος.
Ναυλομεσίτης.
Υπεύθυνος λογιστηρίου.
Εκμισθωτής μεταφορικών μέσων για υδάτινες μεταφορές.
Τροφοδότης πλοίων.
Υπεύθυνος marketing και επικοινωνίας.
Νηογνώμονας.
Σχεδιαστής μηχανών πλοίων.
Γεωργία: Δέκα ειδικότητες για έναν ανερχόμενο κλάδο. Η τάση επιστροφής στην περιφέρεια είναι γεγονός και θα συνεχιστεί. Σε μια αγορά εργασίας στην οποία από το 2008 έως το 2013 χάθηκε το 23,4% των θέσεων εργασίας, η «απώλεια» στη γεωργία ήταν μόνο 7,4%, μικρότερη κάθε άλλου κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα καταγράφεται και άνοδος 3,7% στους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο και 8,5% στους μισθωτούς.
Χαρακτηριστικά προτεινόμενες θέσεις:
Γεωπόνος.
Στέλεχος εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας.
Μηχανικός υποδομών και συντήρησης.
Τεχνολόγος τροφίμων, οινοποιίας.
Βιοτεχνολόγος.
Υπηρεσίες Βιολογικής Οικολογικής Γεωργίας.
Υπηρεσίες Θερμοκηπίων.
Τεχνικός Αρδεύσεων.
Διαχειριστής Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων.
Τεχνικός Πτηνοτροφίας – Αναπαραγωγής Αγροτικών ζώων.
Ψηφιακή τεχνολογία και επικοινωνίες – ηλεκτρονικό εμπόριο: Είναι ο κλάδος που αντέχει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο στην κρίση, παρουσιάζοντας μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Συνήθως υπάρχουν πάρα πολλές αγγελίες για θέσεις εργασίας, ενώ, συχνά πυκνά κολοσσοί του κλάδου θα αναζητήσουν υπαλλήλους για συγκεκριμένους τομείς και νέα προγράμματα.
Ο κατάλογος με τα επαγγέλματα:
Ειδικός ανάπτυξης εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας.
Προγραμματιστής
Ειδικός ανάπτυξης λογισμικού.
Αναλυτής συστημάτων
Σχεδιαστής ή μηχανικός δικτύων
Υπεύθυνος Διαδικτύου
Σχεδιαστής ενοποιημένων συστημάτων.
Υπεύθυνος ποιότητας ή ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων
Διαχειριστής βάσεων δεδομένων και κέντρων δεδομένων.
Μηχανικός υλικού (hardware engineer)
Ειδικός εφαρμογής ελέγχων στην ανάπτυξη λογισμικού και την εγκατάσταση υλικού

Ποιοι είναι οι 86 συμπατριώτες μας μπουμπούκια που δεν καμαρώσαμε στην πρώτη λίστα Λαγκάρντ

ΕΝΦΙΑ τέλος – Ποιοι θα πληρώσουν με το νέο φόρο

Νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση, δίνοντας τέλος στον ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών», με το νέο φόρο ακινήτων θα επιβαρυνθούν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Βάση αυτού του φόρου θα αποτελέσει το περιουσιολόγιο, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα, οδεύει προς ολοκλήρωση.
Ο φόρος θα εφαρμοστεί  στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με βάση τις νέες μειωμένες έως και 30% κατά μέσο όρο, αντικειμενικές τιμές ακινήτων, οι οποίες θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο. Από  το νέο φόρο θα εξαιρείται μόνο μία κατοικία, η οποία θα φορλογείται μόνο αν είναι υπεροπολυτελής.
Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη το ύψος του αφορολόγητου ορίου για άγαμο, έγγαμο και παιδιά αλλά εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει με βάση τους εισπρακτικούς στόχους που θα θέσει το οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι για το ΕΝΦΙΑ το 2014 ήταν 2,65 δισ. ευρώ.
Πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει αν σε αυτό τον φόρο θα εντάξει και την περιουσία της Εκκλησίας.

Το ανίκητο φλογοβόλο των Ελλήνων, το ανθεκτικό τσιμέντο των Ρωμαίων, το αντίδοτο των Ποντίων για όλα τα δηλητήρια. Μυστηριώδεις αρχαίες εφευρέσεις που προκαλούν ακόμη θαυμασμό και δέος

Ο επικαιροποιημένος κατάλογος ΚΕ.Δ.Δ.Υ. με διευθύνσεις και τρόπο επικοινωνίας

Αλλάζουν τα πάντα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων στην εφορία

Νέα μία ακόμα περισσότερο ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία αναμένεται να φέρει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να ενταχθούν ακόμα περισσότεροι στη ρύθμιση οφειλών και να μαζευτούν περισσότερα έσοδα.

Η πρώτη αλλαγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι πως θα μπορούν να εξοφληθούν και οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014 αντί για την 1η Οκτωβρίου 2014, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα Ημερησία, το νέο σχέδιο περιλαμβάνει και κούρεμα προστίμων. Εκτός από τη μείωση έως και 100% των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, σχεδιάζουν και κούρεμα των προστίμων έως και 50% που επιβάρυναν την αρχική οφειλή.
Επίσης, σχεδιάζεται για τα ήδη βεβαιωμένα πρόστιμα και προσαυξήσεις, αυτά να μην υπερβαίνουν το 30% του αρχικά βεβαιωμένου ποσού.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι και η κατάργηση της ελάχιστης δόσης των 50 ευρώ. Αυτό πιθανότατα να αφορά όσους έχουν μικρές οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ, όπου ο όρος της ελάχιστης δόσης θα καταργηθεί.

Επίσης, θα προβλέπονται οι 100 δόσεις ανεξάρτητα του ύψους της οφειλής, καθώς μέχρι τώρα αυτό που ισχύει είναι πως ένας φορολογούμενος με οφειλές που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ μπορούν να μπουν στη ρύθμιση με 72 δόσεις και όχι 100.

Η δόση της ρύθμισης θα είναι ανάλογη με το εισόδημα, καθώς το υπουργείο σχεδιάζει το ετήσιο σύνολο καταβολών να μην υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Επίσης, θα προβλέπει μείωση του τόκου που αυτή τη στιγμή ο ετήσιος φτάνει στο 4,56% και ο οποίος επιβαρύνει τη ρυθμισμένη οφειλή.

Επίσης θα προβλέπεται χορήγηση τρίμηνης φορολογικής ενημερότητας με την προϋπόθεση πληρωμής των δόσεων και τη μη ύπαρξη νέων ληξιπρόθεσμων, ενώ σχεδιάζουν ο οφειλέτης να χάνει τη ρύθμιση σε περίπτωση καθυστέρησης πέρα του ενός μήνα δύο συνεχών δόσεων.

Παιδί και παιχνίδι πάνε μαζί! Ξέρεις γιατί;


 Για εμάς τους ενήλικες το παιχνίδι θεωρείται ένας τρόπος διασκέδασης και ευχαρίστησης. Έτσι έχουμε συνηθίσει να το σκεφτόμαστε αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, εξηγεί ότι για τα παιδιά και ιδιαίτερα αυτά που διανύουν την προσχολική ηλικία, το παιχνίδι είναι ταυτόχρονα ένας τρόπος μάθησης, μια ευκαιρία και δυνατότητα εξάσκησης καθώς και τρόπος έκφρασης.

Οι ειδικοί που ασχολούνται με την ανάπτυξη και εξέλιξη των πνευματικών και κινητικών ικανοτήτων του παιδιού δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο παιχνίδι και το χρησιμοποιούν με ποικίλους τρόπους.  Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, μας παραθέτει μερικές χρήσεις:

1. Για την εξάσκηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων που μειονεκτούν κάποια παιδιά και να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν νέες γνώσεις.
2. Για να έρθουμε πιο κοντά με το παιδί, να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του ώστε να διευκολύνουμε την συνεργασία μαζί του.
3. Για να ελέγξουμε τις γλωσσικές, κινητικές και νοητικές του ικανότητες. Σε όλα τα αναπτυξιακά test νοημοσύνης, οι ειδικοί χρησιμοποιούν ειδικές κατασκευές παιχνιδιών που καθορίζουν με ακρίβεια το επίπεδο γνώσεων και αντίληψης του παιδιού.

Το παιχνίδι ανά ηλικία

Στην ηλικία των 5-6 μηνών, το μωρό στην προσπάθεια να δοκιμάσει ή να γνωρίσει καλύτερα το παιχνίδι, το βάζει στο στόμα του. Είναι το στάδιο της ζωής που χαρακτηρίζεται από αδρές, βασικές κινήσεις  χωρίς την επίγνωση αυτών. Τα μωρά λειτουργούν, κατά κύριο λόγο, αντανακλαστικά και ενστικτωδώς.

Στην ηλικία των 8-10 μηνών, το νευρικό σύστημα και οι γνωστικές του ικανότητες αρχίζουν να ωριμάζουν. Παύει να βάζει τα αντικείμενα στο στόμα του και προτιμάει άλλους τρόπους εξερεύνησης. Κάποιοι από αυτούς είναι η μεταφορά παιχνιδιού από το ένα χέρι στο άλλο , επεξεργασία και με τα δυο του χέρια, ρίξιμο αντικειμένου για να παρατηρήσει την πτώση αλλά και να παροτρύνει τους γονείς να ασχοληθούν μαζί του.

Στην ηλικία των 10 μηνών, αρχίζει να αναζητάει αντικείμενα γιατί έχει πλέον αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι βρίσκονται στον χώρο ακόμα και αν δεν υπάρχουν στο οπτικό του πεδίο.

Στην ηλικία των 13-16 μηνών, αρχίζει να χρησιμοποιεί τα αντικείμενα. Π.χ. κρατάει την κούπα και δείχνει πως πίνουν τον καφέ, χτενίζει μια κούκλα ή τοποθετεί τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Όλα αυτά αποτελούν τη βάση της επικοινωνίας αφού για να μιλήσει ένα παιδί πρέπει πρώτα να μπορεί να χρησιμοποιεί τον κώδικα συμβόλων.

Στη συνέχεια, το παιχνίδι γίνεται και σύνθετο. Δεν παίζει πλέον με ένα αντικείμενο αλλά με πολλά ταυτόχρονα. Βάζει ένα αυτοκίνητο σε γκαράζ, ταΐζει μια κούκλα και αρχίζει να αναζητάει την παρέα και άλλων παιδιών. Το παιχνίδι πλέον γίνεται ομαδικό. Το παιδί είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε ομαδικό πρόγραμμα και να μάθει τους κανόνες.

Τα στάδια στα οποία οι ειδικοί ταξινομούν το παιδικό παιχνίδι είναι:

Ατομικό Παιχνίδι: Μωρά και μικρά παιδιά από 0-1 χρονών αδιαφορούν την ύπαρξη άλλων παιδιών τριγύρω τους και προτιμούν να παίζουν μόνα τους.

Παράλληλο παιχνίδι: Παιδιά 1-2 χρονών παίζουν παράλληλα με διαφορετικά παιχνίδια ή ρυθμούς παρέα με άλλα παιδιά αλλά χωρίς να παίζουν μαζί.

Ομαδικό παιχνίδι: Παιδιά 3 χρονών παίζουν μαζί σε μικρές παρέες.

Μορφές ομαδικού παιχνιδιού

Μετά την ηλικία των 3 ετών, το ομαδικό παιχνίδι αποκτάει σημαντικό ρόλο στην ζωή και εξέλιξη του παιδιού και γεμίζει ευχάριστα τις ώρες του. Μέσα από το παιχνίδι μπορούμε:
• Να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους και να αρθρώνουν σωστά τις λέξεις
• Να εξασκήσουμε τη δημιουργικότητα τους
• Να βελτιώσουμε τις επιδεξιότητες τους
• Να διακρίνουμε το ταλέντο και την κλίση τους
• Να αναλύσουμε τη συμπεριφορά τους
• Να ενισχύσουμε τον δεσμό με τους γονείς
• Να ελέγξουμε τη συμβολική ικανότητα των παιδιών
• Να εξασκήσουμε την προσοχή τους

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Ενημερωτικό Σημείωμα του αιρετού ΚΥΣΠΕ Βασίλη Παληγιάννη ''Συνεδρίαση Κ.Υ.Σ.Π.Ε. 18-02-2015''

Παληγιάννης Βασίλειος
Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.
Τηλ. 6974750409
Fax: 2103442287  
e-mail: paligiannis@hotmail.gr                     

Αθήνα, 13/02/2015


Συνεδρίαση Κ.Υ.Σ.Π.Ε. 18-02-2015

Την Τετάρτη 18-02-2015 θα συνεδριάσει το ΚΥΣΠΕ με βασικά θέματα Η.Δ. :
 • αποσπάσεις εκπαιδευτικών
 • παραιτήσεις εκπαιδευτικών
Είναι γνωστό πως η τελευταία συνεδρίαση ΚΥΣΠΕ πραγματοποιήθηκε στις 11/12/2014. Δύο μήνες μετά, το Συμβούλιο καλείται και πάλι να εισηγηθεί για αποσπάσεις εκπαιδευτικών, κυρίως ειδικών κατηγοριών, και για τις παρατήσεις. Σημειώνω ότι ο προηγούμενος Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος, δεν έλαβε υπόψη του τις εισηγήσεις του Συμβουλίου και υπέγραψε επιλεκτικά, με άγνωστα σε εμάς κριτήρια, παραιτήσεις εκπαιδευτικών.
Ελπίζω η νέα πολιτική ηγεσία να σεβαστεί τις εισηγήσεις του Συμβουλίου ώστε να λήξει η ομηρία πολλών συναδέλφων που για σοβαρούς λόγους υγείας ή οικογενειακούς έχουν υποβάλλει αίτηση παραίτησης.

Πάντα στη διάθεσή σας

 Παληγιάννης Βασίλειος

Διοργάνωση ενδοσχολικών επιμορφώσεων, ημερίδων και δειγματικών διδασκαλιών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2015

Σας γνωρίζουμε ότι κατά το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε τις παρακάτω ενδοσχολικές επιμορφώσεις, ημερίδες και δειγματικές διδασκαλίες ως εξής:
 • Την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 8.10-9.40, στο 8ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων δειγματική διδασκαλία με θέμα: διδασκαλία δεκαδικών αριθμών, με μαθητές της Γ τάξης (Γ1 και Γ2).
 • Την Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 10.00-11.30, στο 8ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων δειγματική διδασκαλία με θέμα: διδασκαλία δεκαδικών αριθμών, με μαθητές της Δ τάξης (Δ1 και Δ2).
 • Την Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015, ώραστο Δημοτικό σχολείο Δροσοχωρίου Ιωαννίνων δειγματική διδασκαλία με θέμα: Αφηγηματική Περιγραφή, με μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων.
 • Την Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015, ώραστο Δημοτικό σχολείο Δροσοχωρίου Ιωαννίνων δειγματική διδασκαλία με θέμα: Βιωματικές δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού με μαθητές των  Ε και Στ τάξεων.
 • Την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 8.10- 9.40 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου, δειγματική διδασκαλία με θέμα: Μελέτη Περιβάλλοντος στην Δ΄ Τάξη.
 • Την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 10.00-11.30, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου δειγματική διδασκαλία με την Ε΄ Τάξη με θέμα : «Ηλεκτρισμός».
 • Την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 11.45-13.15 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μετσόβου δειγματική διδασκαλία με την Στ΄ Τάξη με θέμα : «Ηλεκτρομαγνητισμός».
 • Τη Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015, και ώρα 11.45-13.30 στο 3ο Δημοτικό σχολείο Κόνιτσας με θέμα: αρίθμηση για τις Α και Β τάξεις. Θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί ΠΕ70 των 1ου, 2ου, 3ου Δημοτικών Σχολείων Κόνιτσας που διδάσκουν στις Α και Β τάξεις και όσοι εκπαιδευτικοί των σχολείων δεν διδάσκουν αυτές τις ώρες.
 • Την Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 8.00-9.40, στο Δημοτικό Σχολείο Λογγάδων, δειγματική διδασκαλία για τις Α και Β τάξεις με θέμα: Αξίες ζωής
 • Την Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 10.00-11.30 στο Δημοτικό σχολείο Λογγάδων βιωματικές δραστηριότητες με μαθητές των Ε και Στ τάξεων με θέμα: πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
 • Την Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 9.00-9.40, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, δειγματική διδασκαλία στην Ιστορία Γ τάξης με θέμα: Τρωικός πόλεμος, με μαθητές της Γ τάξης (Γ1 και Γ2).
 • Την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, 8.10-10.00 στο 21ο Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων, δειγματική διδασκαλία στο μάθημα της Γλώσσας με μαθητές της Ε τάξης.
 • Την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 10-11.30, στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, βιωματικές δραστηριότητες με θέμα την πρόληψη της βίας με μαθητές της Στ τάξης (Στ1 και Στ2).
 • Τη Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015, ώρα 10.00-10.45, στο 8ο δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων, δειγματική διδασκαλία με μαθητές της Στ1 τάξης με θέμα: Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή.
 • Την Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015, ώρα 8.10-9.40, στο 2ο Π.Π.Σ Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων δειγματική διδασκαλία με θέμα: πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στην Στ΄ τάξη.
 • Την Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015, ώρα 10.00 – 11.30, στο 2ο Π.Π.Σ Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων δειγματική διδασκαλία με θέμα: πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στην Ε΄ τάξη.
 • Την Τρίτη, 3 Μαρτίου 2015, ώρα 11.45 – 13.15, στο 2 Π.Π.Σ Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων δειγματική διδασκαλία με θέμα: πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στην Δ΄ τάξη.
 • Την Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015, ώρα 8.10-9.40, στο 2. Π.Π.Σ  Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων δειγματική διδασκαλία με θέμα: πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στην Στ τάξη.
 • Την Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015, ώρα 10.00 – 11.30, στο 2. Π.Π.Σ Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων δειγματική διδασκαλία με θέμα: πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στην Ε τάξη.
 • Την Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015, ώρα 11.45 – 13.15, στο 2. Π.Π.Σ Δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων δειγματική διδασκαλία με θέμα: πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στην Δ τάξη.
 • Το Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015, ώρα 9.00-13.00 βιωματικό εργαστήριο με θέμα: πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και θα το παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί του Αρσακείου και όσοι εκπαιδευτικοί της 3ης περιφέρειας επιθυμούν (μέχρι 35 εκπαιδευτικοί).
 • Την Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015, ώρα 12.00-14.00 ενδοσχολική επιμόρφωση με θέμα: Διδακτική επίλυσης προβλημάτων τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε ΄ και Στ΄ στο 2ο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Ιωαννίνων. Θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.
 • Την Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015, ώρα 10-11.30, στο 21ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, βιωματικές δραστηριότητες με θέμα την πρόληψη της βίας με μαθητές της Στ τάξης (Στ1 και Στ2).
 • Την Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015, ώρα 8.30 – 13.30, ημερίδα - βιωματικό εργαστήριο με θέμα: αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στο Δημοτικό σχολείο στο 1ο Δημοτικό σχολείο Μετσόβου για όλους τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων Μετσόβου, Ανηλίου και Μηλιάς.
 • Την Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015, ώρα 11.45-13.30 στο 1ο δημοτικό σχολείο Κόνιτσας με θέμα: Διαχείριση συναισθημάτων των μαθητώνκαι θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί των 1ου, 2ου , 3ου Δημοτικών Σχολείων Κόνιτσας που διδάσκουν στις Γ και Δ τάξεις και όσοι εκπαιδευτικοί των σχολείων δεν διδάσκουν αυτή την ώρα.
Στις δειγματικές διδασκαλίες, τις ημερίδες και τις ενδοσχολικές επιμορφώσεις θα διδάξει η σχολική σύμβουλος.
Οι ενδοσχολικές επιμορφώσεις, με ευθύνη των διευθυντών, δεν θα παρεμποδίσουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.
                                                                                  Η Σχολική Σύμβουλος
                                                                  3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων
                                                                                  και 1ου & 2ου Π.Π.Σ.
                                                                               Παρασκευή Νταλαούτη                                  

Πραγματοποίηση διασχολικών συναντήσεων από τη Σχολική Σύμβουλο 9ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Ιωαννίνων

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο των διασχολικών επιμορφώσεων, οργανώνουμε συναντήσεις για τις/τους νηπιαγωγούς με εισηγήτρια τη Σχολική Σύμβουλο, ως εξής:
Α.   Διασχολικές συναντήσεις με θέμα: Φάκελος αξιολόγησης νηπίου (Portfolio), ως εξής:
τη Δευτέρα 02/03/2015 ώρα 12:30-14:00 στο Νηπιαγωγείο Ελεούσας. Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων: Ελεούσας, 2ου Ελεούσας, Βουνοπλαγιάς, Ροδοτοπίου και Ζωοδόχου.
τηνΠαρασκευή 06/03/2015 ώρα 12:30-14:00 στο 1ο Νηπιαγωγείο Κατσικά. Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων: 1ου Κατσικά, 2ου Κατσικά, 3ου Κατσικά, Δροσοχωρίου, Ηλιόκαλης, Καστρίτσας και Πλατανιάς.
τη Δευτέρα 09/03/2015 ώρα 12:30-14:00 στο Νηπιαγωγείο Πεδινής.Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων: Πεδινής, 31ο Ιωαννίνων, Κουτσελιού, Γορίτσας.
Β.     Διασχολική συνάντηση με θέμα: Η παιδαγωγική αξία του παραμυθιού-βιωματικό εργαστήρι με δραστηριότητες φιλαναγνωσίας.
ΤηνΠέμπτη 12/03/2015 ώρα 12:30-14:00 στο 2ο Νηπιαγωγείο Κόνιτσας. Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων: 1ου Κόνιτσας, 2ου Κόνιτσας, 3ου Κόνιτσας και Κεφαλοβρύσου.
Γ.     Διασχολικές συναντήσεις με θέμα: Μαθηματική δραστηριότητα στο νηπιαγωγείο: η έννοια του τριγώνου, ως εξής:
ΤηΔευτέρα 16/03/2015 ώρα 12:30-14:00 στο 28ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων. Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων: 17ου Ιωαννίνων, 28ου Ιωαννίνων, 33ου Ιωαννίνων και Νεοχωρόπουλου.
ΤηνΤρίτη 17/03/2015 ώρα 12:30-14:00 στο Νηπιαγωγείο Μπάφρας.Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων: 25ου Ιωαννίνων, 26ου Ιωαννίνων, Ασβεστοχωρίου, Μπάφρας και Νεοκαισάρειας.
ΤηνΤετάρτη 18/03/2015 ώρα 12:30-14:00 στο 3ο Νηπιαγωγείο Μαρμάρων. Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων: 1ου Μαρμάρων, 3ου Μαρμάρων, 30ου Ιωαννίνων και Σταυρακίου.
ΤηνΠέμπτη 19/03/2015 ώρα 12:30-14:00 στο 13ο Νηπιαγωγείο. Τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων: 3ου Ιωαννίνων, 8ου Ιωαννίνων, 13ου Ιωαννίνων, 23ου Ιωαννίνων  και 24ουΙωαννίνων.
Οι διασχολικές συναντήσεις με ευθύνη των προϊσταμένων, δεν θα παρεμποδίσουν την ομαλή λειτουργία των νηπιαγωγείων.
        
Η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής
Δήμητρα ΓΚΑΝΙΑΤΣΑ

Διοργάνωση Ημερίδας-Βιωματικών Εργαστηρίων με τους εκπαιδευτικούς της Α΄ τάξης, των Δημοτικών Σχολείων 1ης – 2ης – 3ης Εκπαιδευτικών Περιφερειών Π.Ε. Ιωαννίνων

Σας γνωρίζουμε ότι στις 24 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα Τρίτη και ώρα  8.30΄ έως 13.30΄  στο 27ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με τους εκπαιδευτικούς της Α΄ τάξης, των  Δημοτικών Σχολείων 1ης - 2ης - 3ης Εκπαιδευτικών Περιφερειών Π.Ε. Ιωαννίνωνμε θέμα: «Μελέτη περιβάλλοντος και φυσικές επιστήμες στην Α΄ τάξη του Δημοτικού».
Εισηγήτρια στο σεμινάριο θα είναι η κυρία Κατερίνα Πλακίτση Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θα ακολουθήσουν Βιωματικά Εργαστήρια.
Στα παραπάνω σχολεία την ημέρα αυτή οι μαθητές της Α΄ τάξης δεν θα έχουν μάθημα.
                               Οι Σχολικοί Σύμβουλοι 1ης , 2ης , 3ης  Εκπ/κών Περιφερειών
        Μπενέκου Πολυξένη             Δανιηλίδου  Νταίζη                    Νταλαούτη Παρασκευή,

Πώς θα εκλεγούν οι νέοι Διευθυντές σχολικών μονάδων;

Ψυχοσάββατο

Ημερομηνία εορτής: 14/02/2015Ψυχοσάββατο
Τύπος εορτής: Με βάση το Πάσχα.
Εορτάζει 57 ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα.
Άγιοι που εορτάζουν:  Ψυχοσαββατο

Βιογραφία
Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής).

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ' αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεος Του, παρακαλούμε τον Θεό με το μνημόσυνο πού κάνουμε, να τους αναπαύσει. Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς το θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν...».

Ιωάννινα:Η κοινωνική κουζίνα "Άλλος άνθρωπος" τη Δευτέρα 16/2 στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων !

Η ιδέα της κοινωνικής κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος"
είναι μια κίνηση αλληλεγγύης και ένδειξης αγάπης προς τους συνανθρώπους μας,
με την ελπίδα να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να γίνουν κι άλλες παρόμοιες δράσεις από άλλους ανθρώπους και ομάδες.
Δεν κάνουμε "φιλανθρωπία", ούτε "ελεημοσύνη" με τη σημερινή έννοια των λεξεων.

Μαγειρεύουμε ζωντανά, τρώμε όλοι μαζί και ζούμε όλοι μαζί!
Ένα γεύμα με συνανθρώπους μας στο δρόμο.
Έλα μαζί μας να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο όμορφη!

H Google απεικόνισε σε χάρτη τις ανά τον κόσμο διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας σήμερα

Το Άγιον Όρος σε... εφαρμογή smartphone

 
Εφαρμογή για smartphone κινητά διαθέτει πλέον και το Άγιος Όρος.
Η εφαρμογή δημιουργήθηκε για να μπορούν οι επισκέπτες αλλά και κάθε ενδιαφερόμενοι να χειρίζονται ένα εύχρηστο εργαλείο που θα τους προσφέρει πληροφορίες για ό,τι αναζητούν σχετικά με το Άγιον Όρος.
Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή στο κινητό του τόσο από το App Store όσο και από το Google Play.
Η εφαρμογή διαθέτει τις εξής δυνατότητες:
- Παλαιό και Νέο Ημερολόγιο με ταυτόχρονη παρουσίαση των εορτών τους
- Εύκολη εμφάνιση και αναζήτηση των νηστειών κάθε ημέρας
- Πλήρες Αγιολόγιο
- Λεπτομερή τηλεφωνικό κατάλογο επικοινωνίας με το Άγιο Όρος
- Όλες τις αγιορείτικες πανηγύρεις όλων των ιερών σκηνωμάτων
- Ψυχωφελή γνωμικά από την σοφία των Πατέρων
Μάλιστα, ο χρήστης αν το επιθυμεί ο χρήστης η εφαρμογή στέλνει καθημερινές υπενθυμίσεις (notifications), την ώρα που ο χρήστης ορίζει, με την εορτή της ημέρας ή/και την νηστεία της ημέρας.

PDFMate PDF Converter Professional

Έρευνα : Νέα χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου. Τοποθετείται στο 1347 πΧ και η γέννηση του Ηρακλή στο 1406 πΧ

Πετρο-Λούκας, Φιλιππίδης, Κωτσίνης, Αρκαδόπουλος,σε μια σπάνια «συνάντηση κορυφής»

Δανειστικές Βιβλιοθήκες Της Ελλάδας

Προσλήψεις αναπληρωτών – ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης
 Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2014-2015 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 69 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων και 5 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΤΗΣΤΕ
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 16 έως την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 οπότε και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες της περιοχής που προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγών ΕΑΕ) και Δασκάλων στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013 για το διδακτικό έτος 2014-2015.
Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2014-2015 προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές 17 Νηπιαγωγοί ΕΑΕ (ΠΕ60.50) και 95 Δάσκαλοι ΠΕ70 για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στην παράλληλη στήριξη - συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρίες ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω Πράξεων.
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΤΗΣΤΕ
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 16 έως Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015 οπότε και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες της περιοχής που προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.
Προσλήψεις Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών κλάδων ΠΕ70-Δασκάλων και ΠΕ60-Νηπιαγωγών στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Υποστήριξη των Ολοήμερων Σχολείων (Β) – ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ΕΣΠΑ 2007-2013 για το διδακτικό έτος 2014-2015.
Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2014-2015 προσλαμβάνονται ως προσωρινοί αναπληρωτές 12 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ70-Δασκάλων για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνον στο απογευματινό πρόγραμμα των κλασσικών Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και 26 εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60-Νηπιαγωγών για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά και μόνον στο Ολοήμερο Τμήμα των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω Πράξεων του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΤΗΣΤΕ
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρόσληψης για ανάληψη υπηρεσίας από τη Δευτέρα 16 έως την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, όπου και θα τοποθετηθούν με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης σε κενές θέσεις των σχολείων της περιοχής όπου προσλήφθηκαν μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Πολύωρη συνάντηση Περιφερειακών Διευθυντών με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

«Μαραθώνια» συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είχαν οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, λίγο πριν την παύσης τους από αυτές τις θέσεις- όπως επίσημα ανακοίνωσε ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον 3ο όροφο του υπουργείου Παιδείας αρχικά παραβρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος ανέπτυξε την στρατηγική που θα ακολουθήσει για το Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.
Στη συνέχεια ο κ. Μπαλτάς αποχώρησε και παρέμεινε ο Αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης , ο οποίος σε μια πολύωρη συζήτηση άκουσε όλα τα προβλήματα κατά Περιφέρεια τα οποία περιέγραψε ο κάθε Διευθυντής .
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγιεν καμία κουβέντα για την αντικατάσταση των Περιφερειακών Διευθυντών.
Ωστόσο, δεν εκδόθηκε σήμερα η Προκήρυξη για την επιλογή των νέων Περιφερειακών Διευθυντών όπως το πρωί κυκλοφόρησε έντονα στους διαδρόμους του υπουργείου Παιδείας.
Συνεργάτης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είπε στο esos ότι είναι άγνωστο εάν θα βγει η Προκήρυξη τη Δευτέρα.
Πάντως για ενδεχόμενη τροποποίηση των κριτηρίων επιλογής των Διευθυντών απαιτείται νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Εάν αυτές είναι οι προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας θα καθυστερήσει η έκδοση της Προκήρυξης, εάν όχι στις αρχές τις εβδομάδας θα εκδοθεί.

Ζητούν ελέγχους στα στοιχεία των μεταταχθέντων καθηγητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Έλεγχο από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αντιπαραβολή των στοιχείων και μορίων που δηλώθηκαν με αυτά που βρίσκονταν στους υπηρεσιακούς φακέλους στις 23-08-2013, δηλαδή τα στοιχεία οικογενειακής κατάστασης, ΠΥΣΔΕ προέλευσης και τίτλων σπουδών που είχαν αποκτηθεί μέχρι 23-08-2013, ζητούν με επιστολή προς τον Αναπληρωτή υπουργός Παιδείας Τάσο Κουράκη, οι Ενώσεις των Καθηγητών Γαλλικής, Γερμανικής Γλώσσας, Εικαστικών Τεχνών και Πληροφορικής.

Παράλληλα οι Ενώσεις ζητούν άμεση δημοσιοποίηση των μορίων όλων όσων αιτήθηκαν μετάταξη ανά κατηγορία κριτηρίων καθώς και τα ΠΥΣΔΕ προέλευσης και ΠΥΣΠΕ μετάταξης.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ: Τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΟ. ΠΑΙ.Θ., κ. Αν. Κουράκη
Σήμερα, Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Επιστημονικών φορέων των καθηγητών των ειδικοτήτων που μετατάχτηκαν από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι καθηγητές ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08 και ΠΕ 19-20.
Οι εκπρόσωποι των φορέων κατέληξαν στην παρακάτω πρόταση προς την ηγεσία του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ:
• Άμεση δημοσιοποίηση των μορίων όλων όσων αιτήθηκαν μετάταξη ανά κατηγορία κριτηρίων καθώς και τα ΠΥΣΔΕ προέλευσης και ΠΥΣΠΕ μετάταξης
• Έλεγχος από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αντιπαραβολή των στοιχείων και μορίων που δηλώθηκαν με αυτά που βρίσκονταν στους υπηρεσιακούς φακέλους στις 23-08-2013, δηλαδή τα στοιχεία οικογενειακής κατάστασης, ΠΥΣΔΕ προέλευσης και τίτλων σπουδών που είχαν αποκτηθεί μέχρι 23-08-2013
• Κατάρτιση πινάκων των μεταταγμένων συναδέλφων ανά ΠΥΣΠΕ και κατά φθίνουσα σειρά μορίων σύμφωνα με τα στοιχεία που θα προκύψουν μετά τον έλεγχο
. • Ίδρυση οργανικών θέσεων και πλήρωση αυτών με όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια μετά τον έλεγχο που θα διενεργηθεί. Αξιότιμε κε Υπουργέ, επειδή είναι δεδομένη η πρόθεσή σας να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των υποχρεωτικών μετατάξεων το οποίο εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια και η ανακίνησή του δημιούργησε ανασφάλεια σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ζητάμε να ορίσετε άμεσα συνάντηση με τα Δ.Σ. τωv επιστημονικών φορέων των μεταταγμένων εκπαιδευτικών.
Τα Δ.Σ. των επιστημονικών φορέων των εκπαιδευτικών ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ19-20
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΚΓ ΠΕ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΠΑΣΥΚΑΓΑ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΣΚΓΓΦ ΠΠ)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕΚΑΓΕΠΕ)
ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (ΕΝ.ΕΚ.Ε.Μ.)
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Π.Ε.ΚΑ.Π.)

Δείτε πως θα εξελιχθεί ο καιρός στην Ήπειρο το Σαββατοκύριακο

Χαμηλές θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες σε ολόκληρη την Ήπειρο, όπου στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές θα επικρατεί παγετός, αναμένουμε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015. Κατά τη διάρκεια της ημέρας όμως ...
η ηλιοφάνεια θα ανεβάσει τη θερμοκρασία φτάνοντας τους 5 με 6 βαθμούς στα ορεινά και τους 13 με 14 βαθμούς στις υπόλοιπες περιοχές.  Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από τα ανατολικά έως 3 και πρόσκαιρα στις παράκτιες περιοχές 4 μποφόρ.
Την Κυριακή (15/2/2015) θα επικρατεί ο ίδιος καιρός, με χαμηλές θερμοκρασίες τις πρωινές ώρες και ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, από τις βραδυνές όμως ώρες θα αναπτυχθούν σποραδικές νεφώσεις κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι από το απόγευμα θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοανατολικούς με μικρή ενίσχυση από το βράδυ.

Τέσσερα αιτήματα της ΟΛΜΕ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Τέσσερα αιτήματα απηύθυνε σήμερα η ΟΛΜΕ ύν προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας και αφορούν:

1.Αίτημα για διάθεση ώρας για συζήτηση στα σχολεία ενόψει της 21ης Μάρτη, Ημέρας για την εξάλειψη των Φυλετικών
Διακρίσεων
2. Οι εκπαιδευτικοί που παραιτήθηκαν, λόγω υποψηφιότητας τους στις Βουλευτικές εκλογές του 2015, να επανέλθουν στη θέση και το αξίωμα που κατείχαν.
3. Αμεση νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό με την κατ’ εξαίρεση μετάθεσή τους, αναδρομικά από το 2013, στην Α΄ περιοχή μετάθεσης,  ώστε να αρθούν όλες οι δυσμενείς συνέπειες στους συναδέλφους από την απόφαση του ΣτΕ΄.
4. Άμεση επαναφορά της διδασκαλίας της Ιταλικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε αναπλ. Υπουργέ,
Ενόψει της 21ης Μάρτη, Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη των Φυλετικών
Διακρίσεων, σας ζητάμε να αφιερωθεί μια διδακτική ώρα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας την Παρασκευή, 20 Μαρτίου, προκειμένου να οργανωθούν συζητήσεις από τους εκπαιδευτικούς με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών μας.
Οι συζητήσεις αυτές θα συμβάλουν στην παραπέρα ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στο ζήτημα της παγκόσμιας ειρήνης και στα θέματα της διαφορετικότητας και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, τώρα, που η μετανάστευση αλλά και ο πόλεμος που μαίνεται σε διάφορες περιοχές, κάνουν αυτό περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου 3231/2004, οι δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι που παραιτούνται υποχρεωτικά με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία λόγω υποψηφιότητας τους σε Βουλευτικές εκλογές –και η οποία νομοθεσία στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκει αντίθετο το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου-, εάν δεν εκλεγούν, επανέρχονται αυτοδίκαια στην ενεργό υπηρεσία.
Με την εγκύκλιο 56810/Δ2/21-5-2012, «Συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με την επάνοδο εκπ/κών – υποψηφίων Βουλευτών», το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι οι εκπαιδευτικοί «...επανέρχονται και στο αξίωμα που κατείχαν πριν υποβάλλουν αίτηση παραίτησης». Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2012 έγινε χρήση της ανωτέρω εγκυκλίου και επανήλθαν εκπαιδευτικοί στη θέση και το αξίωμα που κατείχαν (ενδεικτικά αναφέρουμε την υπουργική απόφαση με θέμα «Επανατοποθέτηση Σχολικού Συμβούλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» (αρ. πρωτ. A-325/142257/Δ2, στις 14/11/2012, ΑΔΑ: Β4Σ69-24Λ).
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητάει:
Οι εκπαιδευτικοί που παραιτήθηκαν, λόγω υποψηφιότητας τους στις Βουλευτικές εκλογές του 2015, να επανέλθουν στη θέση και το αξίωμα που κατείχαν.
Για την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας Στ Ε΄ αρ.2871/2014 και την άρση των δυσμενών συνεπειών της στους εκπαιδευτικούς
Με την υπουργική απόφαση 152263/Δ2/4-12-12, επανακαθορίστηκαν οι Περιοχές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με την υπουργική απόφαση 12576/Δ2/29-1-2013, σε συνέχεια της προηγούμενης,  δόθηκε η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς που ήταν προσωρινά τοποθετημένοι σε  συγκεκριμένους Δήμους μιας περιοχής μετάθεσης (Β περιοχή), να ενταχθούν και να κάνουν δήλωση τοποθέτησης σε άλλη περιοχή μετάθεσης (Α περιοχή) του ιδίου νομού (Πειραιάς, Μαγνησία). Οι εκπαιδευτικοί που έκαναν χρήση της σχετικής απόφασης, τέθηκαν στη Διάθεση ΠΥΣΔΕ ή τοποθετήθηκαν οριστικά στην Α΄ περιοχή. Στη διετία 2012-13, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θεμελίωσαν εργασιακά και υπηρεσιακά δικαιώματα  στην Α΄ Περιοχή και γι’ αυτό δεν έκαναν χρήση άλλων δικαιωμάτων, π.χ. μετάθεσης ή μετάταξης.
Με την απόφαση του ΣτΕ αρ.2871/2014 ακυρώθηκε η Υ. Α. 12576/Δ2/29-1-2013 και οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να επιστρέψουν στη Β περιοχή μετάθεσης. Η εφαρμογή της  απόφασης του ΣτΕ΄ έχει δημιουργήσει οικογενειακές, κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς.
Επειδή οι εκπαιδευτικοί αυτοί δεν έχουν ευθύνη για αυθαιρεσίες ή παρατυπίες του Υπουργείου Παιδείας, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητάει,  άμεση νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό με την κατ’ εξαίρεση μετάθεσή τους, αναδρομικά από το 2013, στην Α΄ περιοχή μετάθεσης,  ώστε να αρθούν όλες οι δυσμενείς συνέπειες στους συναδέλφους από την απόφαση του ΣτΕ΄. Για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους προτείνουμε να συμπεριληφθούν στη σχετική νομοθετική ρύθμιση και όσοι εκπαιδευτικοί της Β΄ Περιοχής είχαν το 2012-2013 περισσότερα μόρια ξεχωριστά για κάθε κλάδο- από τα μόρια του τελευταίου εκπαιδευτικού που εντάχθηκε στην Α΄ Περιοχή με βάση την Υπουργική απόφαση 12576/Δ2/29-1-2013.
Άμεση επαναφορά της διδασκαλίας της Ιταλικής γλώσσας στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η Ιταλική γλώσσα διδάσκεται από το 1961 στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1999 στο αντίστοιχο τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 2005 και μέχρι το 2008, η Ιταλική εντάχθηκε  στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η πιλοτική διδασκαλία της εφαρμόσθηκε με επιτυχία.
Το 2006 συστάθηκε ο κλάδος ΠΕ34 και το 2008 ανακοινώθηκε η εισαγωγή της Ιταλικής γλώσσας σε όλα τα Γυμνάσια της χώρας, στο πλαίσιο της παράλληλης διδασκαλίας δεύτερης ξένης γλώσσας, ενώ την ίδια χρονιά διεξήχθη διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών ΠΕ34.
Το ενδιαφέρον των μαθητών για την Ιταλική παρουσιάσθηκε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα αυξημένο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011, η Ιταλική διδάχθηκε σε περίπου 650 σχολεία, σε περίπου 30.000 μαθητές και απασχολήθηκαν 350 καθηγητές ιταλικών, μόνιμοι (31 τον αριθμό), αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.
Με την υπουργική απόφαση (αρ.71103/Γ2/24-06-2011 - ΦΕΚΒ΄ 1575) προστέθηκε ως προϋπόθεση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών επιλογής η ανάγκη ύπαρξης μόνιμα διορισμένου με οργανική θέση εκπαιδευτικού της γλώσσας που θα διδάσκονταν οι μαθητές. Η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε το επόμενο σχολικό έτος, άρθηκε η προϋπόθεση κατοχής οργανικής θέσης αλλά παρέμεινε αυτή της ύπαρξης μόνιμα διορισμένου εκπαιδευτικού.
Το μάθημα της Ιταλικής καταργήθηκε αιφνίδια και αδικαιολόγητα από το ωρολόγιο πρόγραμμα Γυμνασίων και Λυκείων με την Υπουργική απόφαση με αρ. πρωτοκόλλου 115475/Γ2 της 21-08-2013. Με την άδικη αυτή απόφαση χιλιάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων έχασαν το δικαίωμα να διδαχθούν τη β’ ξένη γλώσσα προτίμησής τους και οι 31 μόνιμες συνάδελφοι του κλάδου ΠΕ34 έχουν θιγεί ηθικά και επαγγελματικά καθώς φέτος διδάσκουν το αντικείμενό τους μόνο στους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου και του Λυκείου.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ ζητάει :
Την άμεση τροποποίηση των παραπάνω Υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου στις αρχές Μαΐου οι μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού που επιθυμούν να διδαχθούν την Ιταλική ως β’ ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο να έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την προτίμησή τους, έτσι ώστε να υπάρξει σεβασμός στην επιλογή των μαθητών και οι συνάδελφοι να διδάξουν το αντικείμενό τους και τις επόμενες σχολικές χρονιές.

Κατέβηκε η πλατφόρμα για την αξιολόγηση των Διευθυντών Σχολείων

Απενεργοποιήθηκε, σήμερα Παρασκευή, η πλατφόρμα όπου οι αξιολογητές καταχώριζαν τις αξιολογήσεις τους για τους Διευθυντές των Σχολείων (Πατήστε εδώ για να δείτε).

Θυμίζουμε ότι σχετικά με την αξιολόγηση ο Αν υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, στις προγραμματικές Δηλώσεις, στη Βουλή, ανακοίνωσε τα εξής:
-Οι τρέχουσες διαδικασίες αξιολόγησης δεν συνέβαλαν στη δημιουργία τέτοιου κλίματος και τραυμάτισαν την εκπαιδευτική κοινότητα.
-Γι’ αυτό αναστέλλονται, καθώς και οι όποιες πειθαρχικές ή προαγωγικές συνέπειές τους, προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες.
-Η αντικατάσταση του σημερινού νομοθετικού πλέγματος αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολείων από ένα σύστημα αποτίμησης του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο είναι απαραίτητη.
-Αντιλαμβανόμαστε όμως -και να προσέξουμε στο σημείο αυτό- τη λειτουργική αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου ως μια συμμετοχική και δημοκρατική μεθοδολογία διάγνωσης προβλημάτων, αναζήτησης λύσεων και επεξεργασίας προτάσεων και μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.
-Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί για μας εργαλείο ιεραρχικής και χρηματοδοτικής διάκρισης των σχολικών μονάδων ή τιμωρητικό εργαλείο μισθολογικής διαφοροποίησης και διοικητικής πειθάρχησης των «υπαλλήλων», όπως τους θεωρούσαμε.

Σπάνιες ελληνικές φωτογραφίες

Διευκρινίσεις του Υπ. Παιδείας για μετεγγραφές, αιώνιους, αριστεία και πειραματικά

Επίδομα τέκνων 2015 ως 1000 ευρώ: πότε θα δοθεί η πρώτη δόση στους δικαιούχους;

Ο Kαρκίνος της Παιδικής Ηλικίας

«Τούτη είναι η εποχή μας, καλή ή κακή, ωραία ή άσκημη, πλούσια ή φτωχή, δεν τη διαλέξαμε»

7 τροφές για δίαιτα

Νόστιμες τροφές που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους; Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Δεν υπάρχει αμφιβολία: Η απώλεια βάρους γίνεται με απλές μαθηματικές πράξεις. Θα πρέπει να τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε. Ορισμένα τρόφιμα, όμως, μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε το σωματικό βάρος, που σας ταλαιπωρεί εδώ και καιρό, γιατί θα σας δημιουργήσουν το αίσθημα της πληρότητας. 
1. Φασόλια
Τα φασόλια είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και καθυστερούν τη χώνεψη. Αυτό σημαίνει ότι αισθάνεστε πλήρεις, πράγμα που μπορεί να σας σταματήσει από το να τρώτε περισσότερο.
2. Σούπα
Ξεκινήστε το γεύμα σας με ένα φλιτζάνι σούπα, και μπορεί να καταλήξετε να τρώτε λιγότερο. Φτιάξτε μια σούπα που να έχει 100 έως 150 θερμίδες η μερίδα, παραλείποντας τη κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
3. Μαύρη σοκολάτα
Θέλετε να απολαύσετε τη σοκολάτα μεταξύ των γευμάτων; Καταναλώστε  ένα τετράγωνο μαύρη σοκολάτα. Σε μια μελέτη, όταν σε λάτρεις της σοκολάτας τους δόθηκε μαύρη, κατανάλωναν 15% λιγότερο φαγητό λίγες ώρες αργότερα από ότι εκείνοι που είχαν φάει σοκολάτα γάλακτος.
4. Πολτοποιημένα λαχανικά
Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας, και ταυτόχρονα να κάνετε περικοπές στις θερμίδες που τρώτε, χωρίς να το καταλάβετε. Όταν ερευνητές πρόσθεσαν πολτοποιημένα κουνουπίδια και κολοκυθάκια σε χάμπουργκερ, οι άνθρωποι που φάγανε, δήλωσαν ότι τους άρεσε εξίσου το πιάτο, με τη διαφορά ότι κατανάλωσαν 200 - 350 λιγότερες θερμίδες.
6. Ξηρούς καρπούς
Για ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ, πάρτε μια μικρή χούφτα αμύγδαλα, φιστίκια, καρύδια ή πεκάν. Έρευνα δείχνει ότι, όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν ξηρούς καρπούς με κέλυφος, τρώνε λιγότερο στο επόμενο γεύμα.
7. Γκρέιπφρουτ
Ναι, το γκρέιπφρουτ μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε κιλά, ειδικά αν αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Οι ερευνητές στο Scripps Clinic στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι, όταν οι παχύσαρκοι άνθρωποι έτρωγαν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα, έχασαν κατά μέσο όρο 3 ½ κιλά σε διάστημα 12 εβδομάδων. Πίνοντας χυμό γκρέιπφρουτ τα αποτελέσματα δεν ήταν ίδια. Αλλά, ο χυμός γκρέιπφρουτ δεν έχει καμία αποδεδειγμένη ιδιότητα για τη καύση λίπους, απλά μπορεί μόνο να σας βοηθήσει να αισθάνεστε πλήρεις. Να είστε προσεκτικοί: Δεν μπορείτε να τρώτε γκρέιπφρουτ, αν παίρνετε ορισμένα φάρμακα, γι’ αυτό ενημερωθείτε από το γιατρό σας.
Τέλος, τοποθετήστε στο καλάθι των αγορών σας, άπαχες πρωτεΐνες, φρέσκα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Το πιο σημαντικό πράγμα, όταν πρόκειται για τη μόνιμη απώλεια βάρους, είναι η γενική εικόνα του τι τρώτε και όχι συγκεκριμένα τρόφιμα.

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε! Να γιατί βυθίστηκε ο Τιτανικός!

Ο Τιτανικός δεν θα είχε βυθιστεί και 1.522 άνθρωποι δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους, αν το πλήρωμα είχε στην κατοχή του ένα κλειδί.
Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Φρεντ Φλιτ, ένας απ' τα μέλη του πληρώματος.
Όπως μεταδίδει το fimes.gr, σύμφωνα με τον Φλιτ, ο Τιτανικός έπεσε πάνω στο παγόβουνο, γιατί το πλήρωμα δεν πρόλαβε να το δει εγκαίρως. Ήταν νύχτα και το πλοίο κινούνταν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Όμως ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι πρόσφατα, ήταν ότι δεν είχαν κιάλια. "Και πιστεύετε ότι, αν είχατε κιάλια, θα είχατε δει το παγόβουνο;", ρώτησε ο γερουσιαστής Σμιθ τον Φλιτ, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. "Θα το είχαμε δει νωρίτερα", απάντησε ο ναυτικός. "Αρκετά νωρίτερα ώστε να το αποφύγουμε".
Υπήρχαν κιάλια πάνω στο πλοίο, αλλά ήταν κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι και το κλειδί βρισκόταν στην τσέπη ενός πρώην μέλους του πληρώματος. Το όνομά του ήταν Ντέιβιντ Μπλερ και μέχρι τις 10 Απριλίου του 1912, μόλις πέντε μέρες πριν βυθιστεί ο Τιτανικός, ήταν υπαξιωματικός. Λίγες μέρες πριν το ταξίδι όμως, τον αντικατέστησαν με τον Χένρι Γουάιλντ, έναν μεγαλύτερο, πιο έμπειρο ναυτικό που είχε ταξιδέψει με το αδελφό πλοίο, Ολύμπικ. Απογοητευμένος, ο Μπλερ έγραψε στην αδελφή του: "Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να φύγω, για να κάνω χώρο για τον αξιωματικό του Ολυμπικ.
Ο Τιτανικός είναι ένα καταπληκτικό πλοίο. Στενοχωριέμαι πολύ που δεν είμαι στο παρθενικό του ταξίδι". Μες τη βιασύνη του να προετοιμάσει τον πλοίο για τον αντικαταστάτη του, ξέχασε να παραδώσει τα κλειδιά του ντουλαπιού με τα κιάλια. Δεν το αντιλήφθηκε παρά όταν πια το κακό είχε γίνει.
Ο Τιτανικός ξεκίνησε το ταξίδι του στις 14 Απριλίου 1912, ώρα 11.45. Βυθίστηκε τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου. Ως υπεύθυνος για την καταστροφή θεωρήθηκε ο καπετάνιος, EJ Smith, που έδωσε εντολή να αυξηθεί η ταχύτητα του πλοίου, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να δουν τα παγόβουνα στον Ατλαντικό. Μπορεί η εκδοχή του κλειδιού να είναι αληθινή; Πιθανόν, άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη τραγωδία, που οφείλεται σε μια λεπτομέρεια.
Ο Ντέιβιντ Μπλερ παρασημοφορήθηκε ένα χρόνο αργότερα, επειδή έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου που έπεσε στη θάλασσα. Κράτησε το κλειδί, το έδωσε στην κόρη του, Νάνσι, η οποία το παραχώρησε στο Σύνδεσμο Βρετανών και Διεθνών Ναυτών.
Το κλειδί πουλήθηκε σε δημοπρασία. Το αγόρασε για 90 χιλιάδες λίρες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κοσμημάτων TESIRΟ και εκτίθεται στη Ναντσίνγκ.

Γιατί δεν πρέπει να χτυπάτε τα παιδιά σας

Μπορεί πολλοί από εσάς να μην συμφωνούν με τις παρακάτω απόψεις αλλά θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε 9 λόγους για τους οποίους το να χτυπάς το παιδί σου δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

 1. ΤΟ ΞΥΛΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Ο “ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ” ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ

Όταν χρησιμοποιείτε την σωματική τιμωρία για να δείξετε στο παιδί σας ότι έκανε κάτι λάθος, στέλνεις το ακούσιο μήνυμα ότι όποιος είναι μεγαλύτερος και δυνατότερος αποφασίζει για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σας μπορεί να καθορίσει με τη σειρά του τι είναι σωστό και τι λάθος όταν γίνει πιο δυνατό από εσάς;

2. ΤΟ ΞΥΛΟ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ

Στέλνετε το μήνυμα ότι οι μεγαλύτεροι και μεγαλόσωμοι μπορούν να χτυπάνε τους μικρότερους και πιο έξυπνους ανθρώπους. Αυτό είναι ακόμα πιο μπερδεμένο όταν εσύ ο ίδιος πειθαρχείς ένα παιδί να χτυπήσει κάποιον. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί όταν το παιδί σας μεγαλώσει και γίνει πιο μεγαλόσωμο από εσάς;

3. ΤΟ ΞΥΛΟ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΤΙ Η ΒΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το ξύλο επίσης δίνει το παράδειγμα ότι η βία είναι σωστός τρόπος για να λύνεις τα προβλήματα σου.”Αν δε μου αρέσει αυτό που κάνεις τότε θα σε χτυπήσω.” Το παιδί σας μπορεί να αντιληφθεί τη σωματική τιμωρία και ως τρόπο εκφοβισμού και του στέλνει το μήνυμα ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάνεις τα πράγματα όπως θες εσύ.

4. ΤΟ ΞΥΛΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ

Όταν τα παιδιά τα δέρνουν οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι τα προστατεύουν, δημιουργεί στο παιδί μια απορία “Τι κάνω λάθος;””. Η αυτοκριτική είναι κρίσιμης σημασίας και εύθραυστη. Αν θέλετε το παιδί σας να επιτύχει στη ζωή του τότε το επίπεδο της αυτοεκτίμησής του είναι μείζων παράγοντας για την πορεία του.

5. ΤΟ ΞΥΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΥΧΙΚΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Σύμφωνα με αυτή τη νέα έρευνα , συνδέσεις έχουν βρεθεί μετά από διαγνώσεις της ψυχικής υγείας σε υψηλά περιστατικά του ξύλου στην παιδική ηλικία για πειθαρχικούς σκοπούς. Είμαστε σίγουροι ότι με το να χτυπάτε το παιδί σας σε μικρή ηλικία δεν θα θέλατε να του δημιουργήσετε μακροπρόθεσμα ψυχολογικά προβλήματα.

6. ΤΟ ΞΥΛΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Θυμάστε να σας χτύπαγαν όταν ήσασταν σε μικρή ηλικία; Έχετε ποτέ σκεφτεί μετά από χρόνια τι θα λένε τα παιδιά σας; “Είμαι τόσο ευγνώμων που με αγαπούσαν οι γονείς μου αρκετά ώστε να με χτυπάνε”; Φυσικά και όχι! Μπορεί πιθανόν να σκέφτoνται ότι σας μισούν.

Αυτό φυσικά μπορεί να μη συμβεί αν οι γονείς έχουν κάνει μια συνολική καλή δουλειά στην ανατροφή των παιδιών τους. Όπως και να χει το ξύλο μπορεί να ταρακουνήσει τα θεμέλια της εμπιστοσύνης μεταξύ εσάς και του παιδιού σας.

7. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά είναι φυσιολογικά αδύνατο να μάθουν και να εφαρμόσουν σκέψεις υψηλής τάξης όταν είναι φοβισμένα. Ο φόβος είναι υπεύθυνος για την ώθηση για τσακωμό. Αν θέλετε το παιδί σας να μάθει είναι προτιμότερο να μειώσετε τον φόβο παρά να τον αυξήσετε.

8. ΤΟ ΞΥΛΟ ΕΛΑΤΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ

Η σχέση που υπάρχει μεταξύ γονέα και παιδιού είναι η βάση της επιρροής που έχει πάνω του. Όταν σκέφτεστε όλους τους ανθρώπους τους οποίους ακούγατε, εμπιστευόσασταν και ζητούσατε συμβουλές είναι οι άνθρωποι που σας στήριζαν και σας ενθάρρυναν και όχι αυτούς που σας χτύπαγαν. Θέλετε να έχετε τη σωστή επιρροή στα παιδιά σας; Τότε μπορεί να  θέλετε να σταματήσετε να τα χτυπάτε ακόμα και αν είναι για το δικό τους “καλό”.

9. ΤΟ ΞΥΛΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΛΕΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ Η ΝΑ ΣΑΣ ΑΓΝΟΗΣΟΥΝ

Όταν σκέφτεστε την τιμωρία, γενικά δεν αποτρέπει την συμπεριφορά εκτός αν αυτός που θα τιμωρηθεί είναι παρόν. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν εκτός και αν το επίπεδο της ανίχνευσης είναι υψηλό. Η τιμωρία μαθαίνει στα παιδιά να αποφεύγουν την ανίχνευση του προβλήματος αγνοώντας τους γονείς του.

Ας προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε πιο ανθρώπινους τρόπους για να μαθαίνουμε στα παιδιά τον δική μας άποψη του “καλού” και του “κακού” αντί να προσπαθήσουμε να τους προκαλέσουμε πόνο. Τα παιδιά σας και τα παιδιά των παιδιών σας, θα σας ευγνωμονούν.

Θυμηθείτε ότι παιδιά ακολουθούν τα βήματα των γονέων τους

Πηγή: http://www.diaforetiko.gr/

Μια μέρα σε ένα σχολείο της Φινλανδίας

Συχνά ακούγεται πως το Φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει ξεχωριστό; Πόσο διαφέρει από το δικό μας; Τι μαθήματα διδάσκονται; Δίνει ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς να καινοτομήσουν; Τι μέσα έχουν στη διάθεση τους; Ποιος ο ρόλος των μαθητών;

 Mε απλά λόγια σε τι διαφέρει το Φιλανδικό από το Ελληνικό Σχολείο;

1.      Υπάρχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσα στο σχολείο.

2.      Η σχολική μονάδα λειτουργεί με αυτονομία.

3.      Μπορεί να αποφασίζει για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα εφαρμόζονται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθητών/τριών.

4.      Η αναλογία εκπαιδευτικού μαθητών/τριών γίνεται με βάση τις ανάγκες και δυσκολίες τους.

5.      Η διδακτέα ύλη είναι πολύ λιγότερη και πιο ουσιαστική, ενώ δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εφαρμογή προγραμμάτων εκμάθησης κοινωνικών δεξιοτήτων και καθημερινότητας. Η διάρκεια του σχολικού έτους είναι 190 ημέρες με έναρξη από τα μέσα Αυγούστου και λήξη στις αρχές Ιουνίου. Οι διδακτικές ώρες ανά εβδομάδα αρχίζουν από 19 για τις μικρές τάξεις και στο τέλος φθάνουν τις 30.

6.      Η διεπιστημονική ομάδα του σχολείου, αποφασίζει για τα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα εφαρμοστούν στους μαθητές/τριες και όχι κάποια εξωτερική υπηρεσία (π.χ. την εφαρμογή της παράλληλης την αποφασίζει το σχολείο).

7.      Υπάρχουν ενιαίες σχολικές μονάδες καθόλα τα χρόνια φοίτησης των μαθητών/τριών. Αυτό σημαίνει και ενιαίο πρόγραμμα χωρίς επικαλύψεις, ενώ το εκπαιδευτικό σύστημα καλλιεργεί τη διαθεσιμότητα και την κριτική σκέψη. 

8.       Γίνεται ευρεία χρήση  των ηλεκτρονικών μέσων διδασκαλίας και της διαθετικής προσέγγισης της διδασκαλίας.

9.      Οι εκπαιδευτικοί έχουν πολύ καλή εκπαίδευση, οι σπουδές τους είναι πενταετής, ενώ λαμβάνουν ιδιαίτερη εκτίμηση από το κοινωνικό και πολιτικό σύστημα.

10.  Οι χώροι είναι οργανωμένοι, εργοδυναμικά τακτοποιημένιοι και υπάρχουν εργαστήρια και βιβλιοθήκες.

11.   Τα προγράμματα σπουδών είναι ενοποιημένα για όλη την υποχρεωτική 9ετή φοίτηση.

12.  Είναι καθιερωμένο το ολοήμερο σχολείο και έχει καταργηθεί η μελέτη στο σπίτι, γεγονός που εξασφαλίζει ελεύθερο χρόνο για άλλες απαραίτητες εξωσχολικές δραστηριότητες.

13.   Υπάρχει σύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας.

14.  Η αξιολόγηση γίνεται για να διαπιστωθούν τυχόν αδυναμίες και υπάρξουν θετικές διορθωτικές αλλαγές.

Αυτά και άλλα…..

Δείτε το video: https://www.youtube.com/watch?v=8k-TRqJvo30