Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

Αυτά είναι τα 23 μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση θα πολεμήσει ολιγάρχες και φοροδιαφυγή

Σαρωτικές αλλαγές για την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος σχεδιάζει η κυβέρνηση, μέρος των οποίων θα αναγνωστεί στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή....Στόχος να μπει τέλος στην ασυδοσία των ενδοομιλικών συναλλαγών των μεγάλων πολυεθνικών και να καταπολεμηθεί το "τέρας"της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.. Παράλληλα θα ελεγχθούν σε βάθος τα δισ ευρώ που φυγαδεύτηκαν την περίοδο της κρίσης- και όχι μόνο- σε ασφαλή τραπεζικά "καταφύγια" του εξωτερικού και σε υπεράκτιες εταιρείες (off shore)...
Το πλαίσιο των μέτρων περιλαμβάνει..
1)Την σύσταση εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή για τη διερεύνηση σκανδάλων και την παραπομπή τυχόν εμπλεκόμενων στη Δικαιοσύνη..
2)Την κατάργηση του φορολογικού απορρήτου όλων προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Εφορίας.
3)Tην δημιουργία μόνιμου ηλεκτρονικού μητρώου φορολογικών ελεγκτών
4)Tη συνεχή παρακολούθηση και τεκμηρίωση των υποθέσεων που επιλέγονται για έλεγχο.
5)"Πόθεν έσχες" σε όσους εμπλέκονται στον καταλογισμό και την είσπραξη της φορολογητέας ύλης.
6)Διοικητική ανεξαρτησία για τους οικονομικούς επιθεωρητές.
7)Καθιέρωση του περιουσιολογίου για όλους τουςφορολογούμενους.
8) Η φορολογική δήλωση θα αντικαθιστά οποιαδήποτε υπάρχουσα δήλωση "πόθεν έσχες" για οποιονδήποτε.
9)Κάθε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης θα αποδεικνύεται είτε απο νόμιμο παραστατικό είτε θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα στην εφορία ετήσιαεισοδήματα
10)Κατάσχονται τα ποσά που δεν δικαιολογούνται απο τις φορολογικές δηλώσεις και την προσαύξηση της περιουσίας για όσους λαμβάνουν εισόδημα η μισθό από το Δημόσιο
11)Δεσμεύονται  από τοΔημόσιο- για όσους φορολογούνται στην χώρα μας -καταθέσεις,επενδυτικό προϊόν ,συμμετοχή σε εταιρεία κλπ για τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί οι φορολογικές αρχές και εφόσον προκύπτει οτι προέρχονται απο αδήλωταεισοδήματα.
12)Οι διατάξεις του πειθαρχικού και ποινικού δικαίου που ισχύουν για τους εφοριακούς θα ισχύουν για βουλευτές ,μέλη τηςΚυβέρνησης,διοικητές Οργανισμών,περιφερειάρχες κλπ
13)θεσπίζεται ειδική υπηρεσία ελέγχου για το "πόθεν έσχες" και επιβάλλεται σε όσους μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά τα τελευταίοα χρόνια στο εξωτερικό (Διευθυντές,συμβούλους  και μέλη Δ.Σ Α.Ε και ΕΠΕ,σε εργολάβουςδημοσίων έργων,κατασκευαστές ,δημοσιογράφους,μεγαλοστελέχη τραπεζικών Ιδρυμάτων και χρηματιστηριακών εταιρειών,υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου,.ιδιοκτήτες ΜΜΕ,και σε υποκρυπτόμενα πρόσωπα σε υπεράκτιεςεταιρείες)...
14) Δημιουργείται Δικαστική Αστυνομία για τηνπροανακριτική διαδικασία
15)Καταργείται ο νόμος περί Ευθύνης Υπουργώνστο πλαίσιο της επόμενης Αναθεώρησης του Συντάγματος
16)Ελεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος η τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την προέλευση της χρηματοδότησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
17)Επανεξετάζονται όλες οι τηλεοπτικές συχνότητες από μηδενική βάση και αναθεωρείται το καθεστώς αδειοδότησης
18) Τηλεοπτικοί,ραδιοφωνικοί σταθμοί ,εφημερίδες και περιοδικά έχουν υποχρέωση ειδικής δήλωσης για την ιδιοκτησιακή τους κατάσταση απο νομικά η φυσικά πρόσωπα
19)Υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση των επί πολλά χρόνια ζημιογόνων επιχειρήσεων
20)Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης καθίσταται γενικός επόπτης και συντονιστής όλων των ελεγκτικών σωμάτων και των υπηρεσιών ελέγχου  
21)Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής θα
εξετάζει και θα αξιολογεί δημόσιες συμβάσεις μεγάλης εθνικής και
κοινωνικής σημασίας η μεγάλης οικονομικής αξίας..22)Το κοινοβούλιο θα
έχει πρωτεύοντα ελεγκτικό ρόλο στις προμήθειες αμυντικού υλικού..23)Οι
τράπεζες ,η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι θεματοφύλακες επενδυτικών
προϊόντων κλπ υποχρεώνονται να ενημερώνουν καθημερινά σε ηλεκτρονική
μορφή τις φορολογικές υπηρεσίες  για υπόλοιπα των τραπεζικών
καταθέσεων και για λοιπά αρχεία που έχουν στη διάθεσή τους .
Πηγή: e-reportaz.gr

Βόμβα από την Le Monde: Το χρέος της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο από το χρέος της Ελλάδας!

Οι οκτώ πρώτες παροχές της κυβέρνησης – Τι θα ακουστεί στις προγραμματικές

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και συγκεκριμένα όλα όσα θα πει την Κυριακή το απόγευμα, στις 19.00, στη Βουλή βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα θα κινηθούν σε δύο επίπεδα, δύο πυλώνες, ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο.
Ο πρώτος πυλώνας θα αφορά σε κάποια μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο, όσο δηλαδή και το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ζητάει η κυβέρνηση από τους εταίρους και θα περιλαμβάνει το βασικό κομμάτι των εξαγγελιών της ΔΕΘ και ο δεύτερος θα αφορά τα επόμενα 3,5 χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άμεσες παροχές, όσες δηλαδή θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο, που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αύριο από το βήμα της Βουλής είναι οι εξής:
 • επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ
 • επιδότηση ενοικίου
 • δωρεάν ρεύμα για τους μη έχοντες
 • κάρτες σε ανέργους για τα μέσα μεταφοράς
 • κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
 • επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
 • σαφάρι κατά της φοροδιαφυγής
 • ευνοϊκές ρυθμίσεις για την Εφορία
Αυτές που θα γίνουν αφού η κυβέρνηση υπογράψει το νέο «συμβόλαιο» με τους δανειστές είναι οι εξής:
 • σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ
 • σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωναν επίσης ότι οι προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνωστούν αύριο από τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι όλα όσα θα πει ο πρωθυπουργός και στις επαφές και τις διαβουλεύσεις που θα έχει με τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους. «Δεν θα υπάρξει διγλωσσία», σημείωναν με νόημα.

Πότε θα καταβληθεί η επόμενη δόση των οικογενειακών επιδομάτων

Την πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων για το 2015, αναμένουν χιλιάδες οικογένειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η καταβολή της πρώτης δόσης των οικογενείακών επιδομάτων για το 2015 θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΓΑ, έγινε γνωστό ότι τα οικογενειακά επιδόματα 2015 και τα ειδικά πολυτεκνικά επιδόματα θα αρχίσουν να χορηγούνται από το τέλος Μαρτίου (το διάστημα 20-30/3) αφού θα δοθεί η προκαταβολή χωρίς αίτηση Α21 όπως και πέρσι. Η προκαταβολή θα αφορά όσους πήραν το επίδομα τέκνων το 2014.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων
1. Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος από τον υπόχρεο της οικογένειας. (Η προυπόθεση αυτή θα είναι απαραίτητη εφόσον ανακοινωθεί η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων για το 2015)

2. Η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφημένου εντύπου Α21 Αίτησης – Υπεύθυνης Δήλωσης για την χορήγηση των επιδομάτων, μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.( Επίσης η προυπόθεση αυτή θα είναι απαραίτητη εφόσον ανακοινωθεί η έναρξη των φορολογικών δηλώσεων για το 2015)

3. Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.

4. Τα εξαρτώμενα τέκνα να ευρίσκονται στην Ελλάδα. Ως εξαρτώμενα τέκνα οικογένειας, για τα οποία καταβάλλονται τα επιδόματα, νοούνται:
α) Τέκνα φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Για τέκνα που φοιτούν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέραν της συμπλήρωσης του 24ου έτους της ηλικίας τους.
β) Τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν συμπληρώσει το 18ο αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας τους.
γ) Τέκνα των συζύγων από άλλο γάμο, εφόσον αυτοί έχουν την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και ο/η πρώην σύζυγος -άλλος γονέας δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α). δ) Ορφανά και από τους δύο γονείς τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια. Ισχύουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρονται στην περίπτωση (α).

Εισοδηματικό κριτήριο:
α) Για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων, η κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και η εισοδηματική κατηγορία. Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο ένας γονέας έχει στάθμιση 1, ο άλλος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.
Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής:
(α) ΄Εως έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα,
(β) από έξι χιλιάδες και ένα (6.001) ευρώ έως δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος και (γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα (12.001) ευρώ έως δεκαοκτώ χιλιάδες (18.000) ευρώ που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.

Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα του τρέχοντος οικονομικού έτους. Παραδείγματα: Οικογένεια (δυο γονείς) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα 16.000 ευρώ.
Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/3 + 1/6 + 1/6 = 1,666 Ισοδύναμο εισόδημα : 16.000/1,666 = 9.604 Εισοδηματική κατηγορία : Β Οικογενειακό επίδομα: 80 x (2/3) = 53,3 ευρώ το μήνα. Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα 6.000 ευρώ. Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/6= 1,166 Ισοδύναμο εισόδημα : 6.000 /1,166 = 5.143 Εισοδηματική κατηγορία : Α Οικογενειακό επίδομα: 40 ευρώ το μήνα. β) Το ειδικό επίδομα καταβάλλεται εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ για τις οικογένειες με τρία τέκνα, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα και κατά τέσσερις χιλιάδες (4.000) ευρώ για κάθε επί πλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.

Αξίζει να το δείτε! Ένα απίστευτο βίντεο για το Bulling..(Ελληνικοί υπότιτλοι)

Τι είναι οι ΜΟΜΑ που ανασυγκροτεί ο Π. Καμμένος – Η ιστορία, η προσφορά τους και ο λόγος που καταργήθηκαν (Photos)

Τι ακριβώς είναι οι Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως, που δήλωσε ότι ανασυγκροτεί ο Πάνος Καμμένος. Ποια η προσφορά τους και γιατί καταργήθηκαν.

«Μετά από τις τεράστιες καταστροφές στις διάφορες υποδομές της που υπέστη  η χώρα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου  αλλά και του εμφυλίου πολέμου (1946-1949), το 1957  κλήθηκαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της.

Γι αυτό το σκοπό  συγκροτήθηκαν στις έδρες των σπουδαιότερων νομών επτά Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως. Οι έδρες των επτά ΜΟΜΑ ανά τον Ελλαδικό χώρο ήταν στις πόλεις  Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Κρήτης, Πάτρα, Λαμία, Λάρισα, Ιωάννινα.

Οι ΜΟΜΑ ήταν κατασκευαστικές Μονάδες διοικητικά  και αναλάμβαναν την εκτέλεση έργων που τους ανέθετε η προϊσταμένη αρχή στο νομό της έδρας των ή σε γειτονικούς νομούς. Το προσωπικό των Μονάδων αποτελούνταν από αξιωματικούς και οπλίτες του  Μηχανικού, τεχνικά καταρτισμένους αλλά και με μικρό ποσοστό αξιωματικών από τα λοιπά  όπλα του Στρατού ή και κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ναυτικό, Αεροπορία), καθώς επίσης και με πολιτικό μόνιμο ή με συμβάσεις τεχνικό προσωπικό (γραφείς, μηχανικοί, οδηγοί τεχνίτες, χειριστές μηχανημάτων, εργάτες κ.λ.π).

Αποστολή της ειδικής αυτής υπηρεσίας ήταν:

Σε περίοδο ειρήνης  με λογικό κόστος εκτέλεση των έργων που τις αναθέτονταν με διάφορα κυβερνητικά προγράμματα και μάλιστα στη νησιωτική και ορεινή Ελλάδα όπου δεν υπήρχε ενδιαφέρον των εργοληπτών. Η ανάθεση εκτέλεσης μικρών κοινωφελών έργων τοπικού ενδιαφέροντος για την ωφέλεια Δήμων, Κοινοτήτων, Συλλόγων και Οργανισμών ιδίως σε ακριτικές περιοχές.

Σε περίοδο πολέμου οι ΜΟΜΑ μετέπιπταν σε Τάγματα Μηχανικού Αποκαταστάσεως Συγκοινωνιών και υπάγονταν στους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς με βασική αποστολή την αποκατάσταση ζημιών από εχθρικούς βομβαρδισμούς ή σαμποτάζ σε έργα υποδομής της χώρας (οδικό δίκτυο, γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια εγγειοβελτιωτικά έργα κ.λπ.),

Ο απολογισμός των έργων των ΜΟΜΑ

Εθνική – Επαρχιακή οδοποιία. Έγινε κατασκευή, βελτίωση και αρχική διάνοιξη σε εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους ιδίως της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας, περίπου 15.000 χλμ. Κατασκευάστηκαν στους παραπάνω δρόμους τεχνικά έργα (γέφυρες, τοίχοι αντιστήριξης, οχετοί κ.λπ) και ασφαλτοστρώθηκαν.
Αεροδρόμια κατασκευάσθηκαν από την αρχή ή επεκτάθηκαν διάδρομοι προσγείωσης σε 17 αεροδρόμια, ιδίως της νησιωτικής Ελλάδος (Καρπάθου, Σκύρου, Κεφαλληνίας, Μυτιλήνης, Πάρου, Κυθήρων κ.λπ.) μεταξύ των οποίων και οι χωματουργικές εργασίες του αεροδρομίου των Σπάτων.

Εγγειοβελτιωτικά και υδραυλικά έργα. Κατασκευάσθηκαν μεγάλα και μικρά αποστραγγιστικά αρδευτικά, αντιπλημμυρικά και υδραυλικά έργα σε όλη την χώρα με τα οποία αξιοποιήθηκαν και δόθηκαν προς καλλιέργεια εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης.

Στα οικοδομικά έργα η συμβολή των ΜΟΜΑ ήταν σημαντική. Ειδικότερα για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης σεισμοπλήκτων περιοχών κατασκευάστηκαν  προκατασκευασμένα σπίτια. Με την μέθοδο των προκατασκευών κατασκευάστηκαν με επιτυχία κτίρια Νοσοκομείων, Σχολείων, ΑΕΙ (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης κ.λπ.) κτιριακές εγκαταστάσεις στρατοπέδων (Χαλκίδας, Θηβών, Λουτρακίου Βαννιάνου Ξάνθης κ.λπ.) πλέον των παραπάνω  κατασκεύαζε εργολαβικά υπό την επίβλεψη της και πολλά άλλα οικοδομικά έργα σε διάφορα στρατόπεδα όπως Διοικητήρια, θαλάμους οπλιτών, υπόστεγα κλ.π.

Επίσης σημαντική ήταν η συμβολή των ΜΟΜΑ που προσέφερε από το 1991 και μετά στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εξωτερικών για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων Ποντίων από τις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Μικρά έργα Κοινής Ωφέλειας που περιλαμβάνονταν στα προγραμματισμένα έργα, κατασκευάσθηκαν σε Δήμους, κοινότητες, οργανισμούς και τοπικούς συλλόγους.

Οι ΜΟΜΑ, έδιναν το «παρών» σε όλες τις συμφορές που έπληξαν τον Ελλαδικό χώρο (σεισμοί, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, πλημμύρες κ.λπ.).»Εργασίες 2ης ΜΟΜΑ στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα
Διάνοιξη οδού Άνω Αμφείας Πολιάνης
Διάδρομος αποπροσγειώσεων κατασκευής ΜΟΜΑ

Η κατάργηση τους

Αυτή η ειδική υπηρεσία (ΜΟΜΑ) με το άρθρο 18 του Ν. 2026/92 καταργήθηκε και διαλύθηκε και μεγάλος αριθμός μηχανημάτων εκποιήθηκε σε ιδιώτες. Το εύλογο ερώτημα όμως είναι γιατί ο τεράστιος αυτός κρατικός οργανισμός με τόση μεγάλη προσφορά διαλύθηκε;

Η απάντηση σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Συνδέσμου Αποφοίτων Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Τάξεως 1976» απ’ όπου και αλιεύσαμε το κείμενο, πρέπει να αναζητηθεί στα διάφορα συγκρουόμενα οικονομικά συμφέροντα και στην πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.

Από τη δεκαετία του ’80 ζητούταν από τις κυβερνήσεις, η περικοπή πιστώσεων προς τις ΜΟΜΑ για την εκτέλεση έργων. Στη συνέχεια άρχισε να αναπτύσσεται μέσα στο πολιτικό προσωπικό των ΜΟΜΑ ο διορισμός υπαλλήλων εις βάρος πιστώσεων των έργων με αποτέλεσμα εκτέλεση πολλών εξ αυτών, να μην θεωρείται πια οικονομικά συμφέρουσα.

Τέλος, στην δεκαετία του ’90 μετά  από  έντονες πιέσεις μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεκδοτών, η κυβέρνηση αποφάσισε με το Ν.2026/92 την διάλυση των ΜΟΜΑ.

Πηγή: sindesmos1976.gr 

Η Google θυμάται το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι

Η Αμερικανίδα συγγραφέας Λόρα Ινγκαλς Ουάιλντερ, γεννήθηκε σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου του 1867.
Η πένα της ταξίδεψε τους σημερινούς 40άρηδες (και βάλε...) στις περιπέτειές της στην Αμερική. Μας ταξίδεψε ως θεατές της ζωής μιας οικογένειας που ζούσε στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι και ως «συνοδοιπόρους» στην σκεπαστή άμαξά τους, που όλο λέγαμε ότι θα καταρρεύσει στη διαδρομή -σε δρόμους κακοτράχαλους- και αυτή όλο και προχωρούσε, ανοίγοντας δρόμους στη φαντασία μας.
Η Λόρα από το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι
Η Λόρα Ινγκαλς Ουάιλντερ που έχει σήμερα την τιμητική της στο doodle της Google -148 χρόνια από τη γέννησή της- είναι η συγγραφέας που έδωσε έμπνευση στην τηλεοπτική σειρά «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια παιδιά και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 έως τα μέσα της δεκαετίας του ΄80
Η συγγραφέας περιέγραφε σκηνές ενδοοικογενειακής βίας, ερωτικά τρίγωνα και ακραίες συμπεριφορές υπό την επήρεια αλκοόλ
Το σενάριο της τηλεοπτικής μεταφοράς ήταν βασισμένο στο βιβλίο, που είχε γράψει το 1935 η συγγραφέας την οποία υποδύθηκε η 9χρονη Μελίσα Γκίλμπερτ. Η Μελίσα Σου Άντερσον είχε τον ρόλο της μεγαλύτερης αδελφής, η Κάρεν Γκρασλ ήταν η μητέρα και ο Μάικλ Λάντον ο πατέρας. 
Η συγγραφέας δεν περιέγραφε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές
Η σειρά περιέγραφε την οικογένεια, τις δυσκολίες της, την αλληλεγγύη, τη φιλία... Ομως υπάρχουν πληροφορίες, που αναφέρουν ότι στα χειρόγραφα απομνημονεύματά της, η συγγραφέας δεν περιέγραφε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές, αλλά σκηνές ενδοοικογενειακής βίας, ερωτικά τρίγωνα και ακραίες συμπεριφορές υπό την επήρεια αλκοόλ.
Η ζωή της πραγματικής Λόρα, της Λόρα Ινγκαλς Ουάιλντερ, ξεκινά σε ένα ξύλινο αγροτόσπιτο, κοντά στο μεγάλο δάσος του Ουισκόνσιν, στο βόρειο τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο η οικογένειά της εγκαταλείπει όταν εκείνη ήταν δεκατριών ετών και φεύγουν όλοι για το Κάνσας. Από εκεί πάνε στη Μινεσότα και την Ντακότα. Σε όλη αυτή τη διαδρομή η συγγραφέας και η οικογένειά της αναζητούσαν μια καλύτερη ζωή και αντιμετώπισαν μεγάλες ξηρασίες, βαρυχειμωνιές, ταλαιπωρίες. Η Λόρα ζούσε την περιπέτεια. Στα δεκαπέντε της, έγινε δασκάλα, όπως και η μητέρα της.
Αυτά που έζησε, άρχισε να τα γράφει παντρεμένη πια με ένα αγροτόπαιδο και έχοντας αποκτήσει μια κόρη. Με τη δική της οικογένεια επιχείρησε το ταξίδι με σκεπαστή άμαξα, μέχρι το Μάνσφιλντ του Μισούρι. Η Λόρα Ινγκαλς Ουάιλντερ απεβίωσε στις 10 Φεβρουαρίου του 1957 σε ηλικία 90 ετών.

Πρόσληψη εκπαιδευτικών στο Δημόσιο: Τι λέει το ΣτΕ για τους άντρες και τη βεβαίωση εκπλήρωσης στρατιωτικών υποχρεώσεων

Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας το γεγονός ότι οι άνδρες εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να προσληφθούν στο Δημόσιο εάν δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ενώ αντίθετα για τις γυναίκες δεν προβλέπεται αντίστοιχη προϋπόθεση.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν αίτηση εκπαιδευτικού, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η ανάκληση της πράξης του διορισμού του, επειδή δεν προσκόμισε βεβαίωση εκπλήρωσης των στρατιωτικών του υποχρεώσεων.
Αναλυτικότερα, εκπαιδευτικός πέτυχε σε διαγωνισμό πρόσληψης και του ζητήθηκε να προσκομίσει, όπως προέβλεπε η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, «πιστοποιητικό στρατολογίας τύπου Α΄», δηλαδή βεβαίωση ότι έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να προσκομίσει πιστοποιητικό ότι έχει απαλλαγεί νόμιμα από τις υποχρεώσεις αυτές.
Όμως, μέχρι την ημερομηνία ορκωμοσίας του δεν προσκόμισε το πιστοποιητικό, με συνέπεια να ανακληθεί ο διορισμός του.
Ο εκπαιδευτικός προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς εισάγει διάκριση σε βάρος των ανδρών η προϋπόθεση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων για τον διορισμό ανδρών εκπαιδευτικών.
Το ΣτΕ, όπως και το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι η επίμαχη υποχρέωση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων, μόνο για τους άνδρες και όχι για τις γυναίκες, δεν εισάγει διάκριση υπέρ ορισμένων προσώπων και προσθέτει ότι «λειτουργεί κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και καταλαμβάνει όλους τους υποψήφιους βάσει της προκηρύξεως του επίδικου διαγωνισμού κατά τρόπο γενικό, απρόσωπο και αντικειμενικό».
Επίσης, επισημαίνεται ότι «οι διατάξεις του άρθρου 4 του Συντάγματος δεν εμποδίζουν τον νομοθέτη, προκειμένου να ασκήσουν οι άνδρες το δικαίωμα προσβάσεως στις δημόσιες λειτουργίες, να προβλέπει για αυτούς ως κώλυμα διορισμού την μη εκπλήρωση της δημοσίου δικαίου υποχρεώσεως της στρατιωτικής υπηρεσίας τους που νομίμως βαρύνονται με αυτήν, διαφοροποιώντας στο ζήτημα αυτό τις γυναίκες δικαιολογημένα».

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ (VIDEO)

Ότι δεν δηλώνεται, κατάσχεται! - Κατασχέσεις περιουσιών στα μέτρα της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, φαίνεται έτοιμη να πάρει σκληρά μέτρα για να πετύχει αυτό που πολλοί εξήγγειλαν, κανείς όμως δεν κατάφερε. Την πάταξη, δηλαδή της φοροδιαφυγής. Τα έσοδα τον πρώτο μήνα του χρόνου, υπολείπονται 500 εκατομμυρίων ευρώ των προϋπολογισθέντων, κάτι που έχει κινητοποιήσει τους νέους «ενοίκους» του κτιρίου της οδού Νίκης.

Σύμφωνα λοιπόν, με πληροφορίες του Βήματος, ένα από τα σχέδια που θα πέσει στο τραπέζι για την άμεση αύξηση των εσόδων, θα είναι να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις περιουσίες τους να προσέλθουν οικειοθελώς στις εφορίες να τις δηλώσουν και να πληρώσουν το σύνολο των φόρων που τους αναλογούν, αλλά με πολύ μικρότερο πρόστιμο, ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ενταχθεί και μια γενικότερη ρύθμιση για να έρθουν καταθέσεις από το εξωτερικό ή να δηλωθούν όσες είναι στο εξωτερικό.

Στην περίπτωση, όμως, που κάποιος «ξεχάσει» να δηλώσει στο περιουσιολόγιο κάποιο στοιχείο, τότε αυτόματα αυτό θα περιέρχεται στην κατοχή του κράτους.

Πηγή: in.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΦΟΔΡΟ ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ - ΠΟΥ ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες στα ανατολικά της χώρας – Έρχεται νέα κακοκαιρία με χιονοπτώσεις, ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα της Κυριακής (7/2/2015).
Στο μεταξύ η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τα οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους από το απόγευμα της Κυριακής.
Όπως αναφέρεται στο έκτακτο δελτίο, αναμένεται σοβαρή επιδείνωση από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (8/2/2015) και από τα βόρεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:
 • Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας.
 • Τους βόρειους ανέμους που η έντασή τους κατά τόπους θα φθάνει τα 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.
 • Τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (8 με 10 βαθμούς) και
 • Τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.
Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική και νότια χώρα μέχρι και την Τρίτη (10-02-2015).
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωση της συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.
Ο καιρός το Σάββατο (7/2)
Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), βροχερός είναι ο καιρός  το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, με λίγες χιονοπτώσεις  στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά της χώρας.
Οι άνεμοι πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση στο Ιόνιο 4 με 5 και στο Αιγαίο 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία φτάνει στη βόρεια Ελλάδα στους 10 με 12 βαθμούς και στη νότια στους 14 με 17 βαθμούς.
Λίγες νεφώσεις θα δημιουργηθούν στην Αττική οι οποίες από το μεσημέρι θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 16 βαθμούς κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη τοπικές βροχές θα σημειωθούν τις απογευματινές ώρες και τις βραδινές ώρες θα μετατραπούν σε σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί και το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα
Μακεδονία, Θράκη
Αρχικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κυρίως στη Μακεδονία και χιόνια σε ορεινές περιοχές. Τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορείους βορειοανατολικούς τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες στις βορειότερες περιοχές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα το πρωί στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας. Πιθανότητα καταιγίδας τη νύχτα στα βόρεια.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη μέχρι 21 βαθμούς.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες στα νοτιά οπού θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα οι νεφώσεις θα αυξηθούν στα βόρεια και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ που από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ιδία ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Πρόγνωση για την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα νότια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιονιά στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Από το απόγευμα και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα ενταθούν. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές και θα εκδηλωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Στις υπόλοιπες περιοχές από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Σε πτώση από τα βόρεια.

Που και πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία - Θερμοκρασίες μέχρι -15! (vd)

Το απόρρητο έγγραφο που εκθέτει τον Μητσοτάκη για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Τη βεβαιότητα ότι «η προηγούμενη ηγεσία κορόιδευε τον κόσμο με τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των απολύσεων», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης  Γ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην εκπομπή της Ελλης Στάη «Το TheTOC στα Παραπολιτικά 90,1».
«Η προηγούμενη κυβέρνηση συγκρούστηκε με τη δημόσια διοίκηση για να φύγουν στην πραγματικότητα 1.500 άνθρωποι» τόνισε διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των απολύσεων που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ήταν ο πραγματικός. «Εχω μπροστά μου το απόρρητο έγγραφο το οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει στην Τρόικα, αλλά δεν θέλω να το προσωποποιήσω σε εκείνον. Σύμφωνα με το έγγραφο που έθεσε υπόψη μου η υπηρεσία, με χαρακτηριστικό εμπιστευτικότητας προς την τρόικα, και το οποίο είναι στα αγγλικά, μιλάει για 3.565 πραγματικές απολύσεις και αναφέρει ότι εκκρεμούν λόγω νομικών δικαστικών ενεργειών άλλοι αριθμοί. Έδινε στο τέλος ένα νούμερο συνολικό 9.543 στο οποίο άθροιζε τις πειθαρχικές απολύσεις, όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν είτε ήταν στο ΑΣΕΠ είτε ήταν στα δικαστήρια και τους 3.500 ανθρώπους που σας είπα. Επομένως, ουσιαστικά δεν παραποιούσε τα στοιχεία, δεν έδινε στοιχεία τα οποία δεν ήταν ακριβή, αλλά δημιουργούσε μια εικόνα ότι 9.500 είναι οι άνθρωποι που έφυγαν από το δημόσιο, ενώ στην πραγματικότητα είχαν φύγει λίγοι».

Άρθρο των Financial Times: Υπάρχει «χρέος» της Ευρώπης στην Ελλάδα και «κόμπλεξ πολιτιστικής κατωτερότητας» των επικριτών της

Ένας γνωστός αρθρογράφος των Financial Times αποφάσισε να τα βάλει με όσους κατηγορούν την Ελλάδα. Πρόκειται για τον Πίτερ Ασπντεν, ο οποίος γράφει για το «χρέος» της Ευρώπης προς τη χώρα μας. Στη στήλη του, ο αρθρογράφος για πολιτιστικά θέματα υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι έχει και ελληνικό αίμα στις φλέβες του- από την πλευρά της μητέρας του- πριν προχωρήσει στην ανάλυσή του.
Οπως σημειώνει, τις τελευταίες ημέρες παρακολούθησε τα όσα συνέβησαν μετά από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. «Αυτό που μου έκανε όμως εντύπωση ήταν το επίπεδο του σαρκασμού και της απερίφραστης εχθρότητας που διακατέχει αυτή τη συζήτηση», σημειώνει ο Ασπντεν.
«Οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ανίκανοι, διεφθαρμένοι. Τους αξίζει να υποστούν τις συνέπειες της ανεπάρκειάς τους. Προτιμούν να χορεύουν αντί να δουλεύουν, να κοιμούνται αντί να ξυπνούν. Θα πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Δεν μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους ή τον πολιτισμό τους. Αν δεν είχε λεηλατήσει ο Λόρδος Ελγιν τα γλυπτά του Παρθενώνα, είπε ένας διακεκριμένος Βρετανός πολιτικός αναλυτής πρόσφατα ''πιθανότατα θα είχαν καταλήξει σε βάση σε κάπου που φτιάχνουν κεμπάμπ», γράφει ο Ασπντεν, που τα αποδίδει όλα αυτά σε ένα βαθύ κόμπλεξ πολιτιστικής κατωτερότητας.
«Είναι προφανής μία μνησικακία γιατί η Ελλάδα δημιουργούσε την ευρωπαϊκή κουλτούρα την εποχή που οι σκανδιναβικές φυλές χτυπούσαν η μία την άλλη με ρόπαλα στο κεφάλι. Μία οργισμένη πικρία ότι τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κινήματα της Ευρώπης- η Αναγέννηση, ο Διαφωτισμός- είναι κάτι παραπάνω από εξέλιξη όσων εφευρέθηκαν και συζητήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στα σοκάκια της Αθήνας», τονίζει ο Βρετανός αρθρογράφος.
Οσο για το επιχείρημα ότι όλα αυτά συνέβησαν πριν από πολύ καιρό και στο ερώτημα για το τι ισχύει για τη σύγχρονη Ελλάδα, σημειώνει ότι η Ευρώπη είναι δούλος και του σημερινού τρόπου ζωής των Ελλήνων, κάνοντας αναφορά στα όσα προέβαλαν ταινίες όπως το «Mamma Mia», το «Ποτέ την Κυριακή» και ο «Ζορμπάς».
«Δεν είναι περίεργο που η Ευρώπη ενοχλείται. Φανταστείτε τον εκνευρισμό της επίσης όταν ανακάλυψε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν ένας γοητευτικός, εύγλωττος άνθρωπος, που μιλά καλύτερα αγγλικά από τους περισσότερους Βρετανούς βουλευτές και ήταν ικανός να παραθέσει Ντίλαν Τόμας στο βρετανικό ραδιόφωνο, το πρωί μετά από την εκλογική νίκη του κόμματός του. Οι δύσμοιροι ευρωκράτες απάντησαν σε αυτή την επίθεση στις προκαταλήψεις τους, στρέφοντας την προσοχή στο μαύρο δερμάτινο παλτό και τη μηχανή Yamaha.  Πώς τολμούν οι πολιτικοί να ντύνονται σαν κανονικοί άνθρωποι;».
Ο Ασπντεν στο άρθρο του εύχεται καλή τύχη στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι εχθροί τους είναι τρομεροί, αλλά προσθέτοντας ότι ο πολιτισμός είναι με το μέρος τους. «Χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα, τραυματισμένη από τη ναζιστική κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο και μία υποστηριζόμενη από τη CIA δικτατορία, έχει να μάθει πολλά από την υπόλοιπη Ευρώπη των γραφειοκρατών. Αλλά τους έχει διδάξει πώς να ζουν. Και δεν είναι ώρα να διαγράψουμε ακόμη αυτό το συγκεκριμένο χρέος», σημειώνει.
Ο Βρετανός καταλήγει ότι μετά από 11 χρόνια, θα κάνει ένα διάλειμμα από αυτή την εβδομαδιαία στήλη για τον πολιτισμό. «Ισως επιστρέψω όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός φορέσει γραβάτα. Μην κρατάτε την αναπνοή σας», γράφει κλείνοντας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Εγκαινιάζεται νέο Τμήμα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Τα εγκαίνια του Τμήματος Θεραπευτικών Εφαρμογών της Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου και ώρα 11 π.μ. στο ίδρυμα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στο Γραφείο Διοίκησης του Νοσοκομείου, όπου και θα γίνουν και οι σχετικές δηλώσεις.

Τέλος στα σχολεία πολλαπλών ταχυτήτων στην Πρωτοβάθμια;

Αυτό είναι το κατοχικό δάνειο που πήραν οι Γερμανοί. Μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τη μεγάλη λεηλασία της Ελληνικής οικονομίας (βίντεο)

“Πυρετός” στην κυβέρνηση! - Αλλάζουν τις προγραμματικές δηλώσεις για να μην προκαλέσουν ΕΕ και Γερμανία – Τέλος σε μειώσεις μισθών και συντάξεων

- Την Κυριακή το απόγευμα η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων που θα αρχίσει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
- Σημείο - κλειδί το χρονοδιάγραμμα που θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες
- Τέλος σε νέες μειώσεις για μισθούς και συντάξεις, αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας
- Το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει βασικές τομές που έχουν σχέση και με το φορολογικό σύστημα, τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς
- Η προετοιμασία της κυβέρνησης για τις προγραμματικές δηλώσεις θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει σήμερα στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 3 μ.μ.
- Στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει και Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Διπλό μήνυμα αναμένεται να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας αύριο στη Βουλή με τις προγραμματικές δηλώσεις.

Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας είναι σε λεπτό σημείο, καθώς υπάρχουν πιέσεις από ΕΕ και Γερμανία, ο πρωθυπουργός θα στείλει σήμα προς την ΕΕ και τους δανειστές για συνεννόηση, ζητώντας χρόνο και συμφωνία για “πρόγραμμα – γέφυρα”. Παράλληλα, θα δεσμευτεί για υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ σε βάθος τετραετίας.

Σύμφωνα με το “Έθνος”, ο κ. Τσίπρας στη Βουλή αναμένεται να περιγράψει το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει βασικές τομές που έχουν σχέση και με το φορολογικό σύστημα, τους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι προγραμματικές δηλώσεις – των οποίων η ανακοίνωση μετατέθηκε κατά μία ημέρα – ξαναγράφονται με τροποποίησεις, ώστε να αποφευχθούν οι εξαγγελίες που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν κι άλλο το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων της χώρας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να εξαγγείλουν στη Βουλή μέτρα που αφορούν την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μη εφαρμογή διατάξεων για μείωση συντάξεων, αλλά και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με νέο φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας, θα δοθεί βάρος στη δημιουργία 300.000 θέσεων απασχόλησης, ενώ στο Ασφαλιστικό προβλέπεται επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ.

Επίσης στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, μέτρο όμως που θα συνδυαστεί με κίνητρα στις επιχειρήσεις (φορολογικά, ασφαλιστικά).

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Τα γεφύρια της Ηπείρου που αντιστεκονται στο χρόνο

“Ψαλίδι” στις αμοιβές γραμματέων και προέδρων οργανισμών

Eντολή για περιστολή δαπανών στα υπουργεία, αλλά και μείωση στις αμοιβές γενικών γραμματέων και προέδρων οργανισμών, έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το Γενικό Λογιστήριο επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχεία και πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται το ανώτατο όριο αποδοχών γενικού γραμματέα και προέδρων φορέων να μειωθεί κατά 30%, από τα 4.750 ευρώ μεικτά στα 3.325 ευρώ μεικτά.
Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, σε αντίστοιχα ύψη θα κινηθούν και οι αμοιβές των προέδρων φορέων του Δημοσίου και ανεξάρτητων αρχών.
Η σχετική εξαγγελία αναμένεται να περιληφθεί στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης.

Τα τρία σενάρια που εξετάζει το Υπουργείο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016

Στις αίθουσες οι Περιφερειακοί Διευθυντές - Να καταργηθεί η ρουσφετολογική διάταξη

Αίτημα  της ΟΛΜΕ προς το Υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρει και ο πρόεδρός της Θέμης Κοτσιφάκης είναι να καταργηθεί η διάταξη που παρέχει την δυνατότητα στους Περιφερειακούς Διευθυντές εκπαίδευσης μετά την αντικατάστασή τους, να μην επιστρέψουν στις αίθουσες, αλλά να γίνουν σχολικοί σύμβουλοι εκτός των προβλεπόμενων διαδικασιών επιλογής.
Το αίτημα θα θέσει η ΟΛΜΕ στην συνάντηση που θα έχει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ύστερα από τις προγραμματικές δηλώσεις.
Όπως αναφέρουν και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, αυτή η ρουσφετολογική διάταξη πρέπει να καταργηθεί. Θυμίζουμε πως αυτή η δυνατότητα έχει αξιοποήθεί από ΠΔΕ Ειδικούς και Γενικούς Γραμματείς
Όπως αναφέρει εκείνη η διάταξη οι Περιφερειακοί Διευθυντές που έχουν αξιολογηθεί ως εξαιρετικά , σύμφωνα με τα κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του Π.Δ. 152/13, μετά την για οποιονδήποτε λόγο αποχώρησή της από τη θέση που κατέχουν, εξαιρουμένων των λόγων συνταξιοδότησης ή πειθαρχικών λόγων, δύναται, κατόπιν αιτήσεως τους και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί στελέχωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών και Σωμάτων Επιθεώρησης, να αποσπώνται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας ως:
1) Επιθεωρητές- Ελεγκτές στις ελεγκτικές υπηρεσίες ή Σώματα Επιθεώρησης που υπάγονται ή εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας
2) Με απόφαση των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών σε ελεγκτικές υπηρεσίες ή Σώματα Επιθεώρησης άλλων υπουργείων. 
Την άλλη εβδομάδα η προκήρυξη για τους Περιφερειακούς Διευθυντές
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προκήρυξη για τους νέους Περιφερειακούς θα βγει μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης
Μέχρι το διορισμό νέων Περιφερειακών Διευθυντών οι υπηρετούντες θα ασκούν τα διοικητικά, εκπαιδευτικά καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τη θέση τους.
Πρόσκληση για τις δεκατρείς (13) θέσεις Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Στην προηγούμενη προκήρυξη οι αιτήσεις έπρεπε να συνοδεύονταν από:
1. Βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο θα αναφέρονται τα προσόντα και στοιχεία του ενδιαφερομένου.
2. Αποδεικτικά δεκαπενταετούς τουλάχιστον εκπαιδευτικής υπηρεσίας η οποία πρέπει να έχει συμπληρωθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων.
3. Αποδεικτικά των αναφερόμενων στο βιογραφικό σημείωμα προσόντων και στοιχείων, που έχουν αποκτηθεί ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.
Οι τίτλοι σπουδών θα υποβληθούν σε επικυρωμένα αντίγραφα, προκειμένου δε για τίτλουςσπουδών εξωτερικού πρέπει να έχουν αναγνωρισθεί από τους αρμόδιους φορείς.
Τυχόν ξενόγλωσσες βεβαιώσεις ή έγγραφα θα πρέπει να κατατεθούν επίσημα μεταφρασμένα. Σημειώνουμε ότι το συγγραφικό έργο μόνο θα αναφέρεται και δεν θα προσκομίζεται.
Μέχρι το διορισμό νέων Περιφερειακών Διευθυντών οι υπηρετούντες θα ασκούν τα διοικητικά, εκπαιδευτικά καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που απορρέουν από τη θέση τους.

Ποιες είναι οι κορυφαίες αντικαρκινικές τροφές;

Γιατί πρέπει να καθαρίζετε το smartphone σας καθημερινά;

Ποια μορφή θα έχει η νέα αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, του Καπετσώνη Κώστα

Πώς θα επανατοποθετηθούν οι 3.500 “διαθέσιμοι” υπάλληλοι στο Δημόσιο

Με κλειστή προκήρυξη εθελοντικής κινητικότητας, η οποία θα αφορά μόνο τους απολυμένους και όσους είναι σε διαθεσιμότητα, θα επανατοποθετηθούν οι υπάλληλοι σε θέσεις όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.
Σχέδιο – εξπρές για την επανατοποθέτηση περίπου 3.500 υπαλλήλων στο Δημόσιο, οι οποίοι είτε έχουν απολυθεί είτε βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, προετοιμάζει ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει από τις κεντρικές υπηρεσίες να καταγράψουν τις θέσεις όπου υπάρχει άμεση ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού.
Κατόπιν θα δημοσιευτεί κλειστή προκήρυξη εθελοντικής κινητικότητας που θα αφορά μόνο τους απολυμένους και όσους είναι σε διαθεσιμότητα, με στόχο την επανατοποθέτησή τους σε νέες θέσεις.
Όπως γράφει το έθνος, στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπάρχει η σκέψη για όσους δεν συμμετέχουν στην εθελοντική κινητικότητα να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις και να πάρουν μέρος στο προσεχές μέλλον σε ένα σαρωτικό κύμα κινητικότητας που προετοιμάζει το υπουργείο, για το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών με στόχο την ανασυγκρότηση του Δημοσίου.
Τα κριτήρια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΔιοικητικήςΑνασυγκρότησης, θα είναι απλά και βάσει μοριοδότησης θα επανατοποθετηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε νέες θέσεις. Το πρώτο σχέδιο της εθελοντικής κινητικότητας αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, μέχρι το τέλος του μήνα.

Θέσεις Σχολικών Συμβούλων θα δοθούν στους Περιφερειακούς Διευθυντές εάν το επιθυμούν

Οι 13 Περιφερειακοί Διευθυντές μετά την αντικατάστασή τους έχουν τη δυνατότητα να μην επιστρέψουν στο σχολείο τους, αλλά να γίνουν Σχολικοί Σύμβουλοι εκτός διαδικασιών επιλογής,  Ηδη αυτή  η δυνατότητα αξιοποιήθηκε στο παρελθόν από ΠΔΕ Ειδικούς και Γενικούς Γραμματείς

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος, ύστερα από αντιδράσεις, απέσυρε τροπολογία που ο ίδιος κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή , με την οποία οι Περιφερειακοί Διευθυντές που έχουν αξιολογηθεί ως εξαιρετικά , σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 152/13, μετά την για οποιονδήποτε λόγο αποχώρησή της από τη θέση που κατέχουν, εξαιρουμένων των λόγων συνταξιοδότησης ή πειθαρχικών λόγων, θα μπορούσαν, κατόπιν αιτήσεως τους και κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί στελέχωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών και Σωμάτων Επιθεώρησης, να αποσπώνται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας ως :
Α. Επιθεωρητές- Ελεγκτές στις ελεγκτικές υπηρεσίες ή Σώματα Επιθεώρησης που υπάγονται ή εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας, ή,
Β. Με απόφαση των κατά περίπτωση αρμόδιων υπουργών σε ελεγκτικές υπηρεσίες ή Σώματα Επιθεώρησης άλλων υπουργείων. ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
Επίσης δίνεται η δυνατότητα να διορίζονται σε προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου Συμβούλων του αυτοτελούς Επιστημονικού Γραφείου Συμβούλων του υπουργείου Παιδείας. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΟ ελαιόλαδο! Δείτε ποιο είναι!

Την άμεση ανάκληση – απόσυρση παρτίδας ελαιολάδου απαίτησε ο ΕΦΕΤ, καθώς στο πλαίσιο του προγράμματος επισήμου ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων και σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε την ύπαρξη Πολυκυκλικών Αρωματικών Υδρογονανθράκων σε επίπεδα που υπερβαίνουν αυτά που ορίζονται από την σχετική νομοθεσία.
Πρόκειται για το ελαιόλαδο με την εμπορική ονομασία «ΜΕΣΤΟ», Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα, σε συσκευασία του 1 Lt., με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 07/3/2016 και Lot 18499, το οποίο παρασκευάζεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την Nutria Α.Ε., με έδρα Ν. Ψυχικό Αττικής, για λογαριασμό της ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ ΑΕΒΕ, με έδρα Χαλάνδρι Αττικής.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, απεικόνιση του οποίου παρατίθεται κάτωθι, να μην το καταναλώσουν.
MESTO

Υπουργείο Εργασίας: Αυτές είναι οι αλλαγές που προωθούνται στις αποζημιώσεις του ιδιωτικού τομέα

ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Γιατροσόφια για γερό στομάχι

Καλή χώνεψη
Λουίζα: Καταπολεμά τη δυσπεψία, ενώ συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση της κοιλιακής χώρας. Φτιάχνουμε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι λουίζας σε 1 κούπα βραστό νερό, το αφήνουμε για 10΄, σουρώνουμε και το πίνουμε. Συστήνεται 1 φλιτζάνι ύστερα από κάθε γεύμα.
Χαμομήλι: Είναι ιδανικό για τη χώνεψη και ταυτόχρονα ανακουφίζει από τον ερεθισμό και τις φλεγμονές. Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, ρίχνουμε 1 κουταλάκι άνθη χαμομηλιού, τα αφήνουμε για 5-7΄, σουρώνουμε και πίνουμε.
Μαστίχα: Το μάσημά της προκαλεί έκκριση σάλιου και γαστρικού υγρού, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία της πέψης. Παράλληλα, καταπραΰνει τα συμπτώματα του τυμπανισμού. Εκτός από τα «δάκρυα», που όλοι γνωρίζουμε, στο εμπόριο κυκλοφορεί σε σκόνη, αναβράζοντα δισκία και κάψουλες. Σε μορφή σκόνης συστήνεται να ρίχνουμε 1 κουταλάκι σε 1 ποτήρι νερό και να το πίνουμε 30΄ πριν το γεύμα.
Πικραλίδα (ταραξάκο): Οι ρίζες και τα φύλλα της πικραλίδας δρουν μαλακτικά, διευκολύνοντας τη διαδικασία της πέψης. Βράζουμε σε νερό τα μέρη του φυτού για 10΄, σουρώνουμε και πίνουμε το αφέψημα μετά το φαγητό.

Πυροσβέστες της καούρας
Μέντα: Αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας από τις καούρες και τον τυμπανισμό. Φτιάχνουμε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένη μέντα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό.Το αφήνουμε για 10΄, έπειτα σουρώνουμε και το πίνουμε μετά το γεύμα. Tip: Την αποφεύγουμε αν κάνουμε ομοιοπαθητική.
Δυόσμος: Χαλαρώνει τους μυς του στομάχου και ανακουφίζει από το αίσθημα καύσου. Βράζουμε 2-4 κουταλάκια σε 1 λίτρο νερό και πίνουμε 2-3 ποτήρια την ημέρα (πριν από το φαγητό).
Γλυκόριζα: Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και ανακουφίζει το στομάχι από την καούρα. Ρίχνουμε 1 κουταλάκι σκόνης σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, το αφήνουμε για 10΄ και σουρώνουμε. Μπορούμε να πίνουμε το έγχυμα πριν ή μετά τα γεύματα. Tip: Η λήψη της δεν συστήνεται σε άτομα που έχουν υπέρταση.

Τέλος στο φούσκωμα
Γλυκάνισο: Οι σπόροι του δρουν ως σπασμολυτικό και ήπιο καθαρτικό. Παρασκευάζουμε έγχυμα με 1 κουταλάκι σε μισό ποτήρι βραστό νερό και το πίνουμε πριν το φαγητό. Εναλλακτικά, μπορούμε να μασήσουμε 5-6 σπόρους γλυκάνισου μετά το γεύμα.
Αγκινάρα: Τα φύλλα της άγριας αγκινάρας είναι γνωστά για τις χωνευτικές τους ιδιότητες. Σε ένα ποτήρι νερό, βράζουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα για 5΄. Συστήνεται να πίνουμε το αφέψημα πριν το φαγητό.
Μάραθος: Χάρη στη μαλακτική και χαλαρωτική του δράση, ανακουφίζει από τον τυμπανισμό και βοηθά την πέψη. Φτιάχνουμε έγχυμα προσθέτοντας 1-2 κουταλάκια ελαφρά σπασμένους σπόρους σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Το αφήνουμε για 10΄ και σουρώνουμε. Για τον τυμπανισμό, πίνουμε ένα φλιτζάνι πριν από το γεύμα.

Αντίο στους πόνους
Μελισσόχορτο: Ανακουφίζει από τους πόνους, κυρίως αυτούς που προέρχονται από έντονη στενοχώρια ή υπερβολικό άγχος (νευρόπονοι). Για κάθε φλιτζάνι νερού ρίχνουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένο βότανο (ή 4-5 φρέσκα φύλλα) και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 10΄. Σουρώνουμε και πίνουμε 1 φλιτζάνι πρωί-βράδυ, πριν το φαγητό.
Μέντα: Με απαλές αριστερόστροφες κινήσεις, κάνουμε μασάζ με αιθέριο έλαιο μέντας στην περιοχή της κοιλιάς, 2 φορές την ημέρα. Σε 10 ml αμυγδαλέλαιο, διαλύουμε 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας.

Έτοιμοι να σαλπάρουμε
Τζίντζερ (πιπερόριζα): Αποτελεσματικό βότανο για την καταπολέμηση της ναυτίας και του εμετού. Περίπου 1 ώρα πριν το ταξίδι, καταναλώνουμε 1/2 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ με λίγο μέλι ή μασάμε μικρή ποσότητα φρέσκιας ρίζας. Είναι απόλυτα ασφαλές βότανο και η
κατανάλωσή του επιτρέπεται ακόμη και στις εγκύους, ιδανικά μετά τον τρίτο μήνα.

Δεν κάνουμε του κεφαλιού μας!Τα γιατροσόφια που σας παρουσιάζουμε συστήνονται για τις περιπτώσεις που δεν υποφέρουμε από κάποιο σοβαρό οργανικό πρόβλημα (π.χ. έλκος, γαστρίτιδα). Αν τα δοκιμάσουμε και δεν υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις θα πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως στο γιατρό μας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα 3 ροφήματα ημερησίως. Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και τα παιδιά, δεν πρέπει να τα εφαρμόζουν, αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου ή παιδιάτρου.

10 τροφές-βάλσαμο για το στομάχι
1. Γιαούρτι: Τα προβιοτικά τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη της τροφής, ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η συστηματική κατανάλωσή τους ανακουφίζει
από τα ανεπιθύμητα εντερικά φουσκώματα και
τη δυσκοιλιότητα.
2-3. Παπάγια-ανανάς: Λόγω των ενζύμων που περιέχουν, όπως η παπαΐνη και η βρομελίνη, είναι κατευναστικά της οξύτητας των υγρών του στομάχου.
4. Μπανάνα: Είναι δροσερή τροφή, που καταπραΰνει από τον ερεθισμό και την
καούρα. Καλό είναι να προτιμάμε αυτές που
είναι ώριμες σε μέτριο βαθμό. Οι υπερβολικά ώριμες προκαλούν αύξηση των γαστρικών
υγρών λόγω των σακχάρων.
5. Κίτρινο μήλο: Ανακουφίζει το στομάχι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε πηκτίνη.
6. Νιφάδες βρώμης: Μειώνουν την έκκριση γαστρικών υγρών, ανακουφίζουν από το αίσθημα καύσου και ταυτόχρονα ενισχύουν τον γαστρικό βλεννογόνο.
7. Νιφάδες κινόα ή κεχριού: Βοηθούν στην πέψη, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν
από τις καούρες.
8. Παξιμάδι καλαμποκιού: Μειώνει το αίσθημα καύσου και απορροφά τα γαστρικά υγρά.
9. Πατάτα: Έχει επουλωτικές ιδιότητες λόγω του καλίου, αρκεί να μην καταναλώνεται ψητή.
10. Παντζάρι: Λόγω της περιεκτικότητάς του σε μαγνήσιο, περιορίζει τις κράμπες στο στομάχι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό (www.perganda.gr), και την κ. ΜΑΡΙΑ ΜΠΡΑΒΟΥ, ολιστική ενεργειακή διατροφολόγο.

Τα παιχνίδια που αγαπήσαμε.....

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Ο σωστός χειρισμός των προβληματικών συμπεριφορών από τους γονείς.

Αρκετοί γονείς κάνουν το λάθος να υποθέτουν ότι εφόσον η συμπεριφορά του παιδιού συνδέεεται και εξαρτάται από τα συναισθήματά του, αν εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στα συναισθήματα τη στιγμή που το παιδί εκδηλώνει μία αρνητική συμπεριφορά, τότε θα διορθωθεί η προβληματική κατάσταση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οι γονείς ότι η επεξεργασία των συναισθημάτων τη στιγμή της εκδήλωσης μίας προβληματικής συμπεριφοράς δεν είναι εποικοδομητική. Τα παιδιά επιφορτίζονται με συναισθήματα και τη στιγμή που νιώθουν θυμό ήδη πραγματοποιούν μία αρνητική συμπεριφορά. Επομένως, η κατάλληλη στιγμή για την εκμάθηση μίας επιθυμητής και αποδεκτής συμπεριφοράς εντοπίζεται πριν την εκδήλωση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Η ενασχόληση με τα συναισθήματα τη στιγμή που το παιδί συμπεριφέρεται ακατάλληλα δεν είναι αποτελεσματική, καθώς εστιάζει στο συναίσθημα ή στη συμπεριφορά και όχι στη σκέψη του παιδιού που κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά. Ο στόχος, άλλωστε, είναι η υποβοήθηση του παιδιού έτσι ώστε να επιλύσει το ίδιο το πρόβλημα και ο βασικός άξονας αυτής της κατεύθυνσης είναι η εστίαση στην κατανόηση της σκέψης που πυροδότει μία προβληματική συμπεριφορά.

Ποια είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου;


Τη νεότερη Πρόεδρο στην ιστορία της έχει από σήμερα η Βουλή με την εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, 38 ετών, είναι κόρη του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου και της δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου. Έχει δύο αδερφές τη Βασιάνα και την Ελένη.
Παντρεύτηκε πρόσφατα τον αγαπημένο της Αποστόλη Μαντή.

Σπούδασε Νομική στην Αθήνα, στη Σορβόννη και στο Πανεσπιτήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το ποινικό δίκαιο.

«Ονομάζομαι Ζωή Κωνσταντοπούλου και δηλώνω παρούσα στον αγώνα της γενιάς και του τόπου μου» έγραψε σε ανοιχτή επιστολή της, όταν αποφάσισε να είναι για πρώτη φορά υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως τότε είχε κάνει ήδη σημαντικά βήματα με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στη συνέχεια ασκώντας δικηγορία σε υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και την κοινωνία.

Ποια είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 1976. Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πρώτο της πτυχίο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA). ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δ.Σ.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.

Ως μέλος της ELSA συμμετείχε στον Συνασπισμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, παρακολουθώντας τις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη και το Διεθνές Διπλωματικό Συνέδριο στη Ρώμη, από όπου και έστειλε ως πρώτη ανταπόκριση την είδηση της ψήφισης του Καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Το 1998-1999, φοιτήτρια Erasmus στη Νομική Σχολή Παρισιού 10 Ναντέρ, έλαβε και το πτυχίο maitrise στο Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

To 1999-2000 έκανε το μεταπτυχιακό της στη Νομική Σχολή της Σορβόννης, με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη.

Κατά την περίοδο 1998-2000 συμμετείχε στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Κρατουμένων στις γαλλικές φυλακές, παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών σε κρατουμένους στις φυλακές της Fresnes. Επίσης, αρθρογραφούσε στο νομικό περιοδικό της Σορβόννης «Revue L’ Astree».

Κατά το πρώτο 7μηνο του 2001, έκανε πρακτική στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.
Ήδη από το 1999 είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης ποινικού Δικαίου και των Νέων Ποινικολόγων, συμμετέχοντας με εισηγήσεις σε συνέδρια στις Συρακούσες, τον Νότο, το Τόκυο.

Το 2001-2002, έλαβε δεύτερο μεταπτυχιακό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές. Εκτός από τον μεταπτυχιακό τίτλο, της απονεμήθηκε ειδική διάκριση στο διεθνές δίκαιο. Παράλληλα με τις σπουδές της, έκανε πρακτική στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. και παρείχε δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, που κινδύνευε η στέγασή τους.

Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στη δυναμική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη.

Παράλληλα, συμμετέχει στον επιστημονικό διάλογο με παρουσιάσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, αλλά και με αρθρογραφία.

Άρθρα της για σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί και στον ελληνικό Τύπο, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό «Κοντέινερ». Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.

Την περίοδο 2007-2012 υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.

Στις ευρωεκλογές 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθήνας.  Ήταν υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Νομοθετικού Έργου και παρακολούθησης του Μνημονίου.
Στην προηγούμενη Βουλή, ήταν μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων.
Υπήρξε εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και εισηγήτρια σε πολλά νομοσχέδια αλλά και προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

Οι αδιαφανείς υποχρεωτικές μετατάξεις εμποδίζουν τη λειτουργία των σχολείων

Από αδιαφανείς και πρόχειρες διαδικασίες χαρακτηρίστηκαν οι υποχρεωτικές μετατάξεις 3.657 εκπαιδευτικών από τη Β/θμια στην Α/θμια Εκπαίδευση γεγονός που επιβεβαιώνεται από το μεγάλο αριθμό ενστάσεων που έχουν κατατεθεί αλλά και από τα δελτία τύπου επιστημονικών ενώσεων και συνδικαλιστικών φορέων που ήταν «καταπέλτης» για τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας. 
Τα μόρια των εκπαιδευτικών δεν ανακοινώθηκαν ποτέ ενώ και σε ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή οι απαντήσεις ήταν καθαρά γραφειοκρατικές. Απάντηση ουσιαστική δεν δόθηκε ποτέ ενώ η λέξη «διαφάνεια» φαίνεται ότι ήταν άγνωστη σε όλη τη διαδικασία.
Η άμεση λύση των ζητημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή της παραγράφου 11 του άρθρου 82 του Νόμου 4172/2013 και  που οδήγησαν, όπως προειπώθηκε, στην υποχρεωτική μετάταξη 3.657 εκπαιδευτικών των παραπάνω ειδικοτήτων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει ζήτημα προτεραιότητας για τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπλοκάρονται όλες οι υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές (μεταθέσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διορισμοί) και το Σεπτέμβριο του 2015 μόνο εύρυθμη λειτουργία των σχολείων δε θα προκύψει.
Ο αιρετός στο ΚΥΣΠΕ κ. Μπράτης με επιστολή του προς τη νέα πολιτική τοποθετείται στο ζήτημα των υποχρεωτικών μετατάξεων λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι αποτελούν «μνημείο αδιαφάνειας, προχειρότητας και “πελατειακού” κράτους».
«Οι μετατάξεις αυτές έγιναν από το γραφείο του κ. Αρβανιτόπουλου με το Ν.4172/13 χωρίς τη γνώμη του ΚΥΣΠΕ και χωρίς ανακοίνωση μορίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά από τις αποφάσεις που εκδόθηκαν δεν φέρει την υπογραφή κανενός υπαλλήλου της αρμόδιας Γενικής Δ/νσης Π.Ε και Δ.Ε. Ταυτόχρονα οι μετατάξεις αυτές δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. , που ζητούσαν μετάθεση, εδώ και χρόνια, για τις συγκεκριμένες περιοχές και δεν ικανοποιήθηκε η αίτησή τους , επειδή όλες αυτές οι θέσεις δεν δόθηκαν ως κενά κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων του 2013» τονίζει ο κ. Μπράτης και συνεχίζει γράφοντας ότι «για τους λόγους αυτούς, κύριοι Υπουργοί, υπάρχει ανάγκη ακύρωσης των συγκεκριμένων μετατάξεων και επανεξέτασης του θέματος από την αρχή. Θα πρέπει, δηλαδή, να δοθούν όλες οι νέες οργανικές θέσεις, που θα συσταθούν, ως κενά για τις φετινές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων της Π.Ε. και μετά να πραγματοποιηθούν οι μετατάξεις. Όπως, δηλαδή, γινόταν πριν την ψήφιση του Ν.4172/13».
Με την πιο πάνω πρόταση εκπαιδευτικοί Α/θμιας θα καταφέρουν να έρθουν κοντά στα σπίτια τους  όμως από την άλλη πλευρά θα δημιουργηθούν κενά σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές ενώ εκπαιδευτικοί της Β/θμιας θα συνεχίσουν να πλεονάζουν. Η πρόταση του αιρετού στο ΚΥΣΠΕ σχολιάζεται ιδιαίτερα αρνητικά από ορισμένους εκπροσώπους των επιστημονικών ενώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr οι επιστημονικές ενώσεις των εμπλεκόμενων κλάδων συζητούν μεταξύ τους στη βάση προσχέδιου πρότασης προς τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  που κινείται στους ακόλουθους άξονες:
1.Σύσταση- δημιουργία συγκεκριμένων- αριθμημένων οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα και ανά Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
(Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι πρέπει να βγουν όλες οι θέσεις των ΕΑΕΠ συν ενδεχομένως νέες θέσεις από κλασικά Δημοτικά Σχολεία και όχι ακριβώς 3657)
2. Οι Mεταταγμένοι «από το ίδιο ΠΥΣΔΕ» έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση και να πάρουν οργανική σύμφωνα με τις θέσεις που άνοιξαν. 
Δηλαδή δημιουργούνται δύο κατηγορίες: 
α) Oι Mεταταγμένοι από το ίδιο ΠΥΣΔΕ και
β) Μεταταγμένοι από άλλο ΠΥΣΔΕ. Οι μεταταγμένοι από το ίδιο ΠΥΣΔΕ θα προηγηθούν επειδή ήταν στον ίδιο Νομό και ζήτησαν «μόνο Μετάταξη» και «όχι Μετάταξη και Μετάθεση».
Έτσι προλαμβάνεται η τάση να κάνουν αίτηση για ανάκληση της Μετάταξης. Λογικό είναι να θέλουν να γυρίσουν πίσω αφού θα είναι στον ίδιο νομό και θα έχουν και λιγότερες ώρες διδασκαλίας.
3. Οι θέσεις που δεν καλύφθηκαν πρέπει να βγουν στο διαδίκτυο ως κενές οργανικές θέσεις. Συγκεκριμένες και αριθμημένες.
4. Τις θέσεις αυτές μπορούν να τις διεκδικήσουν:
α) Οι μεταταγμένοι από άλλο ΠΥΣΔΕ (δλδ κάνουν “Μετάταξη και Μετάθεση”).   Eδω να σημειωθεί ότι θα μπορούν να δηλώσουν παραπάνω από δύο επιλογές, που στην αίτηση για μετάταξη δεν τους δόθηκε η δυνατότητα, είχαν υποχρεωτικά μόνο δύο επιλογές και
β) Οι ειδικότητες της πρωτοβάθμιας που θέλουν Μετάθεση (αίτηση Μετάθεσης)
 5. Η κάλυψη των θέσεων θα γίνει βάση των μορίων της Πρωτοβάθμιας. Τα αποτελέσματα θα βγουν στο διαδίκτυο και θα δοθεί δικαίωμα ενστάσεων.
Θετικά Σημεία:
-Δίνονται οργανικές θέσεις και καλύπτονται οργανικά κενά.
-Τα ΕΑΕΠ θα στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.
-Υπάρχει διαφάνεια, τα μόρια όλων θα είναι γνωστά, δίνεται η δυνατότητα ενστάσεων.
-Προηγούνται οι Μεταταγμένοι από το ίδιο ΠΥΣΠΕ, που έχουν αδικηθεί.
-Δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν τις θέσεις και οι ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας , που έχουν αδικηθεί (αν κάποιος τους πάρει τη θέση θα γνωρίζουν ότι έγινε αξιοκρατικά και βάση των μορίων του).
- Δίνεται η δυνατότητα στους Μεταταγμένους από άλλο ΠΥΣΔΕ, να δηλώσουν παραπάνω από δύο επιλογές ώστε να πάνε πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
- Οι ΔΟΕ και οι ΟΛΜΕ δεν έχουν λόγο να μην συμφωνήσουν αφού δεν αδικείται κανείς.
Οι μόνοι που μπορεί να «αδικηθούν» είναι αυτοί που έκαναν «Μετάταξη- Μετάθεση με το προηγούμενο καθεστώς» και πήγαν σε ένα Νομό (με ελάχιστα μόρια συγκριτικά με τους συναδέλφους τους που διεκδικούν τις ίδιες θέσεις).
 Τώρα όμως δεν θα έχει θέσεις αφού καλύφθηκαν με Μεταθέσεις. Αυτοί οι «αδικημένοι» θα πρέπει να γυρίσουν στο ΠΥΣΔΕ από όπου προήλθαν. Η αιτιολογία είναι ότι «οι Μετατάξεις έγιναν για συγκεκριμένα οργανικά κενά» εφόσον τα κενά καλύφθηκαν  πρέπει να επιστρέψουν ώστε να αποφευχθούν υπεράριθμιες και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Η συγκεκριμένη υποκατηγορία συναδέλφων είναι αυτοί για τους οποίους υπάρχουν και τα πιο έντονα παράπονα. Και αυτοί όμως εφόσον έχουν δηλώσει περισσότερες από δύο επιλογές έχουν πιθανότητες (βάση των μορίων τους) να πάνε με "Μετάταξη-Μετάθεση" πιο κοντά στο τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Οπότε ούτε αυτοί αδικούνται απόλυτα. 
Καλόγηρος Βασίλειος

"Ξεφούσκωσε" ο Άραχθος και φάνηκαν τα κομμάτια του γεφυριού της Πλάκας

Έπεσε η στάθμη των νερών του ποταμού Αράχθου και στο σημείο της κατάρρευσης της Γέφυρας της Πλάκας άρχισαν να φαίνονται τα πεσμένα πέτρινα τμήματα του ιστορικού μνημείου. Από το υπουργείο πολιτισμού υπήρχε εξ αρχής η δέσμευση ότι αμέσως μόλις υποχωρήσουν τα καιρικά φαινόμενα θα ανασυρθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν από τα νερά του Αράχθου τα απαραίτητα για την αναστήλωση της γέφυρας πέτρινα τμήματα του γεφυριού. Ευχή όλων των Ηπειρωτών είναι να υποχωρήσει και άλλο η στάθμη και κυρίων η ορμή των νερών του ποταμού, ώστε να πιάσουν άμεσα δουλειά τα συνεργεία αναστήλωσης και το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων να στηθεί και πάλι στη θέση του.

Οι 20 καλύτερες βιογραφικές ταινίες όλων των εποχών

Ο μύθος του “καθαρού” εμφιαλωμένου νερού σε σχέση με αυτό της βρύσης

Το εμφιαλωμένο νερό δε διαφέρει από το νερό της βρύσης ως προς την σύσταση και την καθαρότητά του…
Τις τελευταίες δεκαετίες το νερό, από ένα φυσικό και ευρέως διαθέσιμο αγαθό, έχει μετατραπεί σε ένα εμπορεύσιμο και συχνά ιδιαίτερα ακριβό προϊόν. Σήμερα στον πλανήτη 1.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πηγές καθαρού νερού και η υπερκατανάλωση του δυτικού κόσμου οξύνει το πρόβλημα ακόμα περισσότερο. Η κρίση του νερού κι η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι και ένας από τους λόγους που οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στο εμφιαλωμένο νερό, οι πωλήσεις του οποίου έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία.
Υπολογίζεται πως 200 δισεκατομμύρια μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού το χρόνο πωλούνται παγκοσμίως ενώ μόνο στις ΗΠΑ οι πωλήσεις αυτές φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια μπουκάλια ετησίως. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η μέση κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού είναι 109 λίτρα ανά άτομο ενώ σε παγκόσμια κλίμακα καταναλώνονται 115.000.000 κυβικά μέτρα. Τα κέρδη της βιομηχανίας μεταλλικού νερού αγγίζουν τα 60 δισεκατομμύρια ενώ τη μερίδα του λέοντος κατέχουν εταιρείες κολοσσοί όπως η Nestle, η Coca Cola και η Pepsi.
Το 2008 η Παγκόσμια Ομάδας Εργασίας για το Περιβάλλον ανακοίνωσε, ύστερα από πολυετή έρευνα, πως το εμφιαλωμένο νερό δεν διαφοροποιείται ως προς την σύσταση και την καθαρότητα από το νερό της βρύσης. Και όμως, σήμερα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ καταναλώνουμε 2 φορές περισσότερο εμφιαλωμένο νερό από ότι πριν δέκα χρόνια.
Δυσφήμιση δημόσιου συστήματος ύδρευσης
Πως δικαιολογείται λοιπόν αυτή η αύξηση όταν το 90% των πολιτών της ΕΕ και των ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό; Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Corporate Accountability International η Nestle, η Coca Cola και η Pepsi κατάφεραν τα τελευταία 20 χρόνια να χτίσουν μια αγορά εμφιαλωμένου νερού αξίας 15 δισεκατομμυρίων μέσω μια μεθοδικής και πολύ αποτελεσματικής δυσφήμησης του δημοσίου συστήματος ύδρευσης.
Σκορπίζοντας αμφιβολίες στους καταναλωτές για την ποιότητα του κρατικού δικτύου ύδρευσης και με τη βοήθεια μιας επιθετικής διαφημιστικής εκστρατείας έστρεψαν τους καταναλωτές προς την αγορά του νερού αυξάνοντας τα κέρδη τους κατακόρυφα.
Στις ΗΠΑ η διαφημιστική αυτή καμπάνια στόχευε αποκλειστικά τις μητέρες και τις μειονότητες των ισπανόφωνων και των αφροαμερικανών. Η Nestle North America προωθούσε το Nestle Pure Life ως το ιδανικό νερό για έγκυες και μητέρες σε γαλουχία λόγω της προέλευσης του από «ορεινές αγνές πηγές».
Στην πραγματικότητα το νερό προερχόταν από το δημόσιο δίκτυο ύδρευσης, το οποίο είχε υποστεί περαιτέρω επεξεργασία. Στην ουσία, αγοράζοντας το μεταλλικό νερό της εταιρείας, ο καταναλωτής αγόραζε το νερό της βρύσης, που πλέον είχε υποστεί περισσότερη χημική επεξεργασία και στοίχιζε 1900 φορές ακριβότερα από την τιμή του δικτύου.
Σοβαρές παραλήψεις
Μπορεί η περίπτωση αυτή να είναι σχετικά ανώδυνη, η βιομηχανία όμως είναι υπόλογη για σοβαρές παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Το 2008, το μεταλλικό νερό της εταιρείας Wall mart, Sam’s choice, με χιλιάδες πωλήσεις στις ΗΠΑ, βρέθηκε σε έλεγχο να περιέχει τριαλομεθάνιο, ένα καρκινογόνο υποπροϊόν του χλωρίου, σε ποσότητες πολύ ανώτερες από τα επιτρεπτά όρια. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα σε 10 γνωστές μάρκες μεταλλικού νερού (τα ονόματα των οποίων δεν αποκαλύφθηκαν) έδειξε ότι το νερό περιείχε τις ίδιες ρυπογόνες ουσίες με το νερό της βρύσης καθώς και μεγάλη ποσότητα βαρέων μετάλλων και ραδιενεργών ισοτόπων.
Δείτε: Η χλωρίωση του νερού καταστρέφει την πρωτεΐνη των κυττάρων
και: Νερό – Δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα.
Το 2004 σε έλεγχο που διενεργήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το εμφιαλωμένο νερό Dasani της Coca Cola, βρέθηκε να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις βρωμίου. Η Coca Cola, ευθύνεται επίσης για την καταστροφή και την αποξήρανση των πηγαδιών της επαρχίας Kerala στην Νότια Ινδία, όπου και διατηρεί 52 εργοστάσια εμφιαλώσεως. Ειρωνεία, για μια εταιρεία που έχει ως σλόγκαν των διαφημίσεων της την έκφραση «άκου τη δίψα σου».
Το 2007 έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία σε 3 γνωστές μάρκες εμφιαλωμένου νερού, έδειξαν πως τα δείγματα ήταν μολυσμένα με επικίνδυνα βακτήρια, μεταξύ των οποίων και το E. Coli. Τα αποτελέσματα των ελέγχων κρατήθηκαν μυστικά για πάνω από ένα χρόνο και τα ονόματα των εταιρειών δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ. Στο μεταξύ, η κατανάλωση μεταλλικού νερού στην Ιρλανδία αγγίζει ετησίως τα 193 εκατομμύρια λίτρα ανά άτομο.
Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού κρύβει ακόμα έναν περιβαλλοντικό και κοινωνικό κίνδυνο. Η εμπορική εκμετάλλευση των πηγών και των ποταμών από τις εταιρείες στερεί πολύτιμο νερό που θα μπορούσε να διανεμηθεί δωρεάν μέσα από το δημόσιο δίκτυο.
Το νερό ιδιωτικοποιείται, γίνεται εμπορεύσιμο αγαθό και κοστολογείται ενώ τα αποθέματα μειώνονται παγκοσμίως. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για το κέρδος των οποίων γινόμαστε όλοι τα εξιλαστήρια θύματα.
Και μία ακόμη παράμετρος: Η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών νερού κρύβει κινδύνους
και: Πριν πιεις νερό από πλαστικό μπουκάλι δες το τριγωνικό σύμβολο. Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο… (Video)
emfialomeno-nero
“Τροφή”: Είτε βρύσης είτε εμφιαλωμένο λοιπόν, το νερό που πίνουμε κάθε άλλο παρά καθαρό είναι, οπότε καλά θα κάνουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Εκτός από το χλώριο που είδαμε παραπάνω, υπάρχει και το φθόριο (άλλο μεγάλο θέμα αυτό και με μηδέν όφελος) και ένα σωρό ακόμη δηλητήρια, μέχρι να φτάσει στο ποτήρι μας: Το Φθόριο και οι επιπτώσεις στην υγεία μας. Μέρος 1ο. (Βίντεο)
Φθόριο: δηλητήριο στην οδοντόπαστα & το νερό. Μέρος 2ο.
Η ποιότητα, λοιπόν, του πόσιμου νερού είναι ένα όλο και περισσότερο πιεστικό ζήτημα για όλους τους ανθρώπους, καθώς το νερό είναι ο κυριότερος αποτοξινωτής μας. Χωρίς καθαρό νερό, είναι σαν να προσπαθούμε να ξεπλύνουμε την μπουγάδα μας με απόνερα.
Πως μπορεί κάτι τέτοιο να είναι αποτελεσματικό;
Έτσι η “τροφή” με τις κατάλληλες συνεργασίες έρχεται να δώσει ασφαλή και οικονομική λύση για καθαρό νερό χωρίς τοξικές χημικές ουσίες, βακτήρια και άλλα επικίνδυνα συστατικά, πολύ πιο αποτελεσματικά και με χαμηλότερο κόστος από τις συμβατικές μεθόδους καθαρισμού του νερού. Προσφέρουμε στους φίλους μας, με ενδιαφέρον και ευαισθησία, ένα εξαιρετικά αξιόπιστο φίλτρο νερού απλό στην εγκατάσταση και με χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης.
Απολαύστε καθαρό νερό… το φυσικό αναψυκτικό της ζωής!

Τι να κάνω για να παραμείνω υγιής;

Η γενική υγεία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και από τις προσωπικές καθημερινές συνήθειες. Και ενώ ορισμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό είναι πέρα από τον έλεγχό σας, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αλλάξετε τον τρόπο ζωής προς το συμφέρον της υγείας σας.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως θα παραμείνετε υγιείς. 
Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
 
Υιοθετήστε μία υγιεινή διατροφή και προσδιορίστε σύμφωνα με τους παράγοντες κινδύνου και τις παθήσεις που έχετε (π.χ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη) ποια τρόφιμα πρέπει να βγάλεται από το καθημερινό σας διαιτολόγιο. Σε γενικές γραμμές, η διατροφή σας πρέπει να είναι χαμηλή σε αλάτι και λιπαρά και θα πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.
 
Διατηρήστε ένα ιδανικό σωματικό βάρος. Ο συνδυασμός της διατροφής με την άσκηση θα σας βοηθήσει να πετύχετε αυτόν τον στόχο. Σε γενικές γραμμές 30 έως 40 λεπτά αερόβιας άσκησης, τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα είναι ο στόχος για τους περισσότερους ενήλικες. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης για εσάς.
 
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Το αλκοόλ δε θα πρέπει να ξεπερνά το ένα ποτό ημερησίως, ενώ θα πρέπει να περιορίσετε τους καφέδες σε 1-2 την ημέρα. 
Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη, καθώς βοηθάει στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Οι ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές είναι απαραίτητητες για την πρόληψη της υγείας των ενηλίκων. 
 
Αποφύγετε το κάπνισμα. Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία είναι γνωστές σε όλους. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας σημαντικός στόχος σε κάθε πρόγραμμα πρόληψης της υγείας.
 
Να κάνετε τον ενδεδειγμένο προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε επιπλέον και τον οδοντίατρό σας για την υγεία των δοντιών και των ούλων. 
 
Να φοράτε αντηλιακό, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Να φοράτε ωτοασπίδες όταν εκτίθεστε σε υπερβολικό θόρυβο, να φοράτε κράνος όταν οδειγείτε μηχανή και ζώνη ασφαλείας όταν οδηγείτε.

Αίτημα στον υπουργό να μη γίνουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές Σχολικοί Σύμβουλοι

ΑΥΤΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ. ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ… ΣΟΚ!

ΡΟΔΟΧΡΟΥΣ ΠΙΤΥΡΙΑΣΗ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι ένα συχνό δερματικό νόσημα που προσβάλλει κυρίως όσους είναι από 10-35 ετών και ειδικά τις γυναίκες.
Εμφανίζεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα, δεν είναι μεταδοτική και οφείλεται στον ιόHSV7.
Τα άτομα που έχουν νοσήσει μία φορά με ροδόχρου πιτυρίαση δεν εμφανίζουν ξανά την ασθένεια. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν αναπτύξει αντισώματα και έχουν αποκτήσει μόνιμη ανοσία.
Συμπτώματα
Τα άτομα που προσβάλλονται από ροδόχρου πιτυρίαση εκδηλώνουν εξανθηματική πλάκα στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος, με ανοιχτό κόκκινο χρώμα, περιφέρεια ελαφρά ανασηκωμένη, η οποία καλύπτεται από λέπια και σπάνια από φυσαλίδες. Το κέντρο της είναι ρυτιδωμένο και ανοιχτόχρωμο, σχεδόν προς το φυσιολογικό χρώμα δέρματος του ατόμου.
Σε λίγες περιπτώσεις (2%) μπορεί η πλάκα να μην υπάρχει ή αντιθέτως να είναι 2-3 οι μητρικές πλάκες και όχι μια όπως συμβαίνει συνήθως.
Η πρώτη εκδήλωση της νόσου μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά κυρίως στις περιοχές που καλύπτονται από πουκάμισα, ελαφρές μπλούζες και κοντά παντελόνια. Συχνότερα προσβάλλονται ο λαιμός, ο θώρακας, η κοιλιά, η ράχη και οι μηροί.
Η πορεία που ακολουθεί η νόσος είναι κατά το 80% κοινή σε όλους τους ασθενείς. Δεν προηγούνται συμπτώματα όπως πονοκέφαλος ή αδιαθεσία.
Μετά την εμφάνισή της η πλάκα φτάνει στο μέγιστο μέγεθος της, που είναι τα 2-6 εκατοστά σε διάστημα λίγων ημερών.
Σε χρονικό διάστημα 10-15 ημερών από την εμφάνιση της πρώτης πλάκας, εμφανίζεται και το υπόλοιπο εξάνθημα το οποίο συνήθως είναι συμμετρικό.
Το εξάνθημα συνήθως υποχωρεί μετά από 6 εβδομάδες περίπου, αφήνοντας ίσως μερική υπερχρωμία ή υποχρωμία στην περιοχή, η οποία υποχωρεί τελικά και αυτή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Περίπτωση επανεμφάνισης του εξανθήματος υπάρχει σε ποσοστό 2% μετά από μερικούς μήνες ή και χρόνια.
Αντιμετώπιση
Στις περιπτώσεις όπου δεν συνυπάρχει κνησμός με το εξάνθημα και αυτό υποχωρεί μόνο του, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία.
Αν το άτομο παρουσιάσει φαγούρα στην περιοχή, πρέπει να αποφεύγει τα ζεστά μπάνια και τη χρήση μη ειδικών σαπουνιών, καθώς και το τρίψιμο με σφουγγάρι ή σκληρό ύφασμα.
Συνιστώνται χλιαρά μπάνια, ενυδατικά γαλακτώματα κ.ά.
Η έντονη σωματική άσκηση εάν επιδεινώνει το εξάνθημα θα πρέπει να αποφεύγεται.
Μερικές φορές χρειάζεται η χορήγηση κορτικοστεροειδών και είναι μια αποτελεσματική θεραπεία, ικανή να σταματήσει την φυσική πορεία της νόσου.