Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Πώς και γιατί έγινε άγιος ο Παΐσιος

ης Μαργαρίτας Πουρνάρα
Την Κυριακή 18 Ιανουρίου στην Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου - πλέον - Παΐσιου του Αθωνίτη, χιλιάδες πιστοί θα συρρεύσουν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν. Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τα χρονικά της σύγχρονης ορθοδοξίας καθώς ο γέροντας που πέθανε πριν από 22 χρόνια υπήρξε ξεχωριστή προσωπικότητα του καιρού μας.
Για όσους τον συνάντησαν από κοντά, ήταν φανερό το χάρισμα της προόρασης και της διόρασης: λένε, ότι είχε την αναμφισβητητη δύναμη, να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα του ανθρώπου που ήταν απέναντι του, πριν ακούσει έστω και μια λέξη. Με προσευχή και πνευματική καθοδήγηση, του έδινε λύση, φώτιση και δύναμη.
Με τον καιρό η φήμη του απλώθηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και την Ορθοδοξία, καθώς το όνομά του είναι ευρέως γνωστό. Και μπορεί στην χώρα μας ορισμένα ΜΜΕ να έδωσαν μεγάλη έμφαση σε διάφορες προφητείες του που έχουν να κάνουν με περιπτώσεις αλυτρωτισμού και με τομείς που εμπίπτουν στην εξωτερική πολιτική αλλά είναι σαφές ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως εξέδωσε την επίσημη απόφαση της αγιοκαταταξής του, βασιζόμενο σε εντελώς διαφορετικά κριτήρια.
Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο Σαμαρά στο Φανάρι, ο οποίος είναι Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και μέλος της Κανονικής Επιτροπής, που επιλήφθηκε του θέματος. Εχοντας γνώση του Τυπικού, ο πατέρας Βαρθολομαίος μας εξήγησε την διαδικασία σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία αποφασίζει να ανακυρήξει κάποιον μοναχό, κληρικό ή μάρτυρα σε άγιο.
«Κατά τους πρώτους χρόνους της Χριστιανοσύνης, για να αναγραφεί κάποιος άγιος έπρεπε να έχει μαρτυρήσει, δηλαδή να έχει δώσει την ζωή του για τον Χριστό. Αναφερόμαστε στην εποχή όπου γίνονταν οι διωγμοί των Χριστιανών. Μετά την παροχή ελευθερίας στην έκφραση χριστιανικής πίστης από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο στον 4ο αιώνα μ.Χ. αναδείχθηκαν και άλλοι μάρτυρες μέσα από τις διάφορες ιστορικές περιπέτειες, σε κάθε χριστιανικό έθνος. Υπήρχαν μάλιστα και περιπτώσεις μαρτύρων, σε χρόνους πολύ πιο κοντινούς στους δικούς μας, όπως λ.χ. στην κομμουνιστική περίοδο της Σοβιετικής Ενωσης όταν είχε επιβληθεί ο αθεϊσμός και υπήρχαν άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους για την πίστη τους».
«Μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ, για να αναγραφεί κάποιος άγιος έπρεπε η ζωή του να είναι το υπόδειγμα της απόλυτης εφαρμογής των εντολών του Χριστού και της διδασκαλίας της Εκκλησίας, ανεξαρτήτως της θαυματουργίας. Δηλαδή, δεν ήταν απαραίτητο να έχει κάνει θαύματα. Με αυτόν τον τρόπο ξεχώρισαν κληρικοί, μοναχοί και λαίκοί που ανεδείχθησαν σε αγίους . Ομως, βασικό κριτήριο για την ανάδειξη κάποιου σε άγιο, είναι αυτός να είναι άγιος στην συνείδηση του λαού του Θεού. Τότε, έρχεται η Ιερά Συνοδος να αναγνωρίσει την αγιότητα ενός προσώπου και να αναγράψει αυτό το πρόσωπο μεταξύ των Αγίων, όταν διαπιστώσει την ύπαρξη αυτής της κοινής συνείδησης. Πρόκειται λοιπόν για συνδυασμόυποδειγματικής εφαρμογής των αρχών της ορθοδόξου πίστεώς μας και την ύπαρξη του λαϊκού αισθήματος που να το επιβεβαιώνει. Αυτό είναι το κυριότερο κριτήριο αναγραφής στο αγιολόγιο της Εκκλησίας, πέραν του μαρτυρίου.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε περιπτώσεις όπως ο Αγιος Νεκτάριος και ο Αγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, γνωστός ως ιερέας στην Πολυκλινική Αθηνών, ο οποίος συνέδεσε το όνομά και την διακονία του με την Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δήλεσι. Πρέπει μάλιστα να σας πω ότι ο τελευταίος, όπως άλλωστε και ο Αγιος Παϊσιος είχαν ζήσει στο Αγιον Ορος και γνωρίζονταν μεταξύ τους. Υπάρχει και αλληλογραφία τους».
Ο πατέρας Βαρθολομαίος συνεχίζει, μιλώντας για την πρόσφατη αναγραφή του Πατρός Παϊσιου στο αγιολόγιο: «Υπήρξε οπωσδήποτε μια μεγάλη μορφή, που εκπληρώνει όλα κριτήρια αγιότητας. Στην συνείδηση των ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια είχε διαμορφωθεί η άποψη ότι ο γέροντας Παΐσιος έκανε θαυματουργίες αλλά και ότι η ζωή του υπήρξε υπόδειγμα πίστεως. Τα πιστοποιημένα του θαύματα αφορούν σε θεραπείες ασθενειών, κατόπιν προσευχής του ιδίου εν ζωή η κατόπιν επικλήσεως του ονόματός του μετά θάνατον. Υπάρχουν 150 και πλέον βιβλία γραμμένα σε διαφορετικές γλώσσες που μιλούν για τον βίο και την πολιτεία του. Η μορφή του έχει εικονογραφηθεί ως αγίου εξ ευλαβείας πολλών πιστών, ενώ υπάρχουν ιδιωτικοί ευκτήριοι οίκοι αφιερωμένοι σε αυτόν. Ακόμα και επιστημονικές μελέτες έγιναν από Θεολογικές Σχολές όπως αυτή της Θεσσαλονίκης».
«Βεβαίως υπάρχει μια βασική αρχή στην Ορθόδοξη Εκκλησία, να έχει παρέλθει ένα ικανό χρονικό διάστημα από την κοίμηση ενός προσώπου, πριν αυτή αποφανθεί για την αγιότητά του. Και αυτό για να εκλείψουν βιολογικά, οι άνθρωποι οι οποίοι συνδέθηκαν μαζί και θα είχαν συναισθηματικούς ή προσωπικούς ή άλλους λόγους για να καλλιεργήσουν το κοινό συναίσθημα περί αγιότητας είτε να επηρεάσουν αρνητικώς την κοινή γνώμη περί αυτού. Αυτός είναι ο γενικός κανών. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις και ειδικά για περιπτώσεις που τα κριτήρια αγιότητας είναι αδιάσειστα. Τέτοια περίπτωση ήταν ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης (14ος αιώνας μ.Χ.), ο οποίος πολύ λίγα χρόνια μετά την κοίμησή του ανεγράφη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο πατέρας Βαρθολομαίος έκλεισε την συνέντευξη λέγοντας: «Οι Αγιοι Νεκτάριος, Πορφύριος και Παϊσιος είναι μεγάλοι σύγχρονοι Αγιοι της Εκκλησίας μας, για τους οποίους η συνείδηση του λαού είναι απολύτως βεβαία, και αποδεικνύουν περίτρανα δύο πράγματα: Πρώτον ότι η Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία δεν είναι ένας μουσειακός ιστορικός θεσμός αλλά ένα ζωντανό δένδρο που αναφύει καινούριους κλάδους συνεχώς, τους αγίους μας. Δεύτερον ότι η αγιότητα είναι υπόθεση προσωπική όλων μας, εφικτή αρκεί να την επιδιώξουμε”.

12 χρόνια σκλάβος. Αυτή είναι η συγκλονιστική ιστορία του αληθινού Σόλομον Νόρθαπ, που έγινε ταινία για Όσκαρ

Τι να τρώτε ανάλογα με την ομάδα αίματος που έχετε

Είναι δυνατόν μια διατροφή που θα βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ομάδας αίματός σας να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά που ενδεχομένως έχετε;
Σύμφωνα με τον δρ Peter J. D'Adamo αυτό είναι απόλυτα εφικτό. Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι με συγκεκριμένους τύπους αίματος επωφελούνται περισσότερο από μια διατροφή που εστιάζει στη μείωση της χοληστερόλης από ό,τι αν ακολουθήσουν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο τύπος αίματος είναι εκείνος που κάνει τη διαφορά, αλλά ότι ο κάθε τύπος αίματος μπορεί να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που να ευνοούν ή όχι ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα.
Δείτε τις βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν το διατροφικό σας πρόγραμμα, ανάλογα με τον τύπο αίματος που έχετε, σύμφωνα με τον δρ D'Adamo:
Ομάδα αίματος "0": Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη από άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, λαχανικά και μειωμένη σε δημητριακά, φασόλια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο δρ D'Adamo συνιστά επίσης διάφορα συμπληρώματα για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας με τυχόν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα που τείνουν να εμφανίζουν συχνότερα οι άνθρωποι με ομάδα αίματος "0".
Ομάδα αίματος "Α": Συνιστάται μια διατροφή χωρίς πολύ κρέας, αλλά με βάση τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια και γενικά τα όσπρια, καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσπαθήστε αυτές οι τροφές να είναι βιολογικές και φρέσκες, επειδή, σύμφωνα με τον δρ. D'Adamo, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος τύπου "Α" έχουν λίγο πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ομάδα αίματος "Β": Αποφύγετε τους σπόρους καλαμποκιού, σιταριού, το φαγόπυρο, τις φακές, τις ντομάτες, τα φιστίκια και το σουσάμι. Το κοτόπουλο είναι επίσης πιθανό να σας δημιουργεί προβλήματα. Επιλέξτε περισσότερα πράσινα λαχανικά, αυγά και ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
Ομάδα αίματος "ΑΒ": Εστιάστε την διατροφή σας σε τροφές που περιλαμβάνουν τόφου, θαλασσινά, γαλακτοκομικά και πράσινα λαχανικά. Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος τύπου ΑΒ τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα οξέων του στομάχου. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα καπνιστά ή παστά κρέατα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση, προτού αποφασίσετε να κάνετε οποιαδήποτε ριζική αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες, είναι σώφρον να ενημερώσετε τον προσωπικό σας γιατρό.

Συντάξεις: Οι 24 κατηγορίες ασφαλισμένων που “κερδίζουν” την έξοδο έως 60 ετών

Ποιοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο – Τα τεκμήρια που καίνε τους φορολογουμένους (λίστα)

Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι, ακόμα και εκείνοι που εμφανίζονται με μηδενικά εισοδήματα, που θα δουν τον φόρο που πρέπει να καταβάλουν για το 2014 να αυξάνεται, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο πως θα πέσουν στις παγίδες των τεκμηρίων διαβίωσης.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εθνος», χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, αγρότες, άνεργοι και μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα φορολογηθούν για μεγαλύτερα ποσά από αυτά που πραγματικά δηλώνουν, καθώς η Εφορία προσδιορίζει από μόνη της εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, πληρωμές σε οικιακούς βοηθούς και πισίνες. Εκτιμάται πως φορολογούμενοι με μηδενικά εισοδήματα θα φορολογηθούν με 3.000 ευρώ (άγαμος) ή 2.500 ευρώ (έγγαμος).
Παρατίθενται οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν από τα τεκμήρια-παγίδες:
Μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα
Η συγκεκριμένη κατηγορία κινδυνεύει να φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύψει εάν στην κατοχή της υπάρχει κατοικία και παράλληλα ένα αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί άγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, ο οποίος διαμένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. και έχει αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. πενταετίας. Το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 13.900 ευρώ (4.500 ευρώ για την κατοικία + 6.400 ευρώ για το Ι.Χ. + 3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο). Η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος διαμορφώνεται σε 1.900 ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα 13.900 ευρώ, επομένως ο φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί με 958 ευρώ ή 418 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον φόρο των 540 ευρώ που προκύπτει για το εισόδημα των 12.000 ευρώ.
Φορολογούμενοι με μηδενικά εισοδήματα
Ακόμη και αν η συγκεκριμένη κατηγορία δεν εμφανίζει κανένα περιουσιακό στοιχείο (κατοικία, αυτοκίνητο) και δηλώνει ότι φιλοξενείται σε κάποιο σπίτι, θα φορολογηθεί με βάση το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή 2.500 ευρώ για τον έγγαμο.
Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες που φέτος θα εμφανίσουν ζημιές ή λόγω της κρίσης έβαλαν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους
Αν πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων, θα φορολογηθούν για το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.
Αγρότες με μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές.
Αυτή η κατηγορία θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, με συντελεστή 13%, δηλαδή, από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος.
Άνεργοι
Σε περίπτωση που ο φόρος υπολογιστεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, τότε για το εισόδημα που δεν μπορούν να καλύψουν θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή θα έχουν αφορολόγητο μέχρι 9.550 ευρώ. Βασική προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Για παράδειγμα, ένας μακροχρόνιος άνεργος -εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ- που δεν διαθέτει κανένα εισόδημα, παρά μόνο ένα μικρό ποσό από τόκους καταθέσεων της τάξης των 10 ευρώ. Διαμένει σε κατοικία 40 τ.μ. με τεκμήριο 1.600 ευρώ. Το τελικό τεκμαρτό ποσό ανέρχεται στα 4.600 ευρώ, αφού θα προστεθεί και το ποσό της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης των 3.000 ευρώ (1.600 + 3.000 = 4.600 ευρώ). Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο άνεργος θα φορολογηθεί ως μισθωτός και με αποδείξεις ύψους 460 ευρώ τότε δεν θα έχει καμία φορολογική επιβάρυνση για το 2014.

Πήρατε μοσχάρι;

Λαιμός
Αρκετά λιπαρός και μαλακός, ψήνεται γρήγορα και είναι ιδανικός για σχάρα, για φούρνο και για μπεκρή μεζέ.
Καπάκι
Σχετικά μαλακό κρέας χωρίς ιδιαίτερο λίπος, κάνει για βραστό, γιουβέτσι και ψητό ψητό κατσαρόλας
Σπάλα
Σχετικά μαλακό κρέας χωρίς πολύ λίπος, ιδανικό για μαγείρεμα (λεμονάτο, κρασάτο, ψητό κατσαρόλας) αλλά μπαίνει και στη γάστρα
Κότσι
Κάπως σκληρό κρέας στο πάνω μέρος του που μαλακώνει όσο πλησιάζουμε στο κόκαλο –ιδανικό για σούπα
Μπριζόλες ή σπαλομπριζόλες
Με λίγο ορατό λίπος (που αφαιρείται εύκολα) και δεν είναι σκληρές Τρόποι μαγειρέματος - ψητές στα κάρβουνα, στο τηγάνι και στη σχάρα
Τρανς
Μαλακό κρέας, σωστά κομμένο δίνει ωραία σνίτσελ, ρολό στο φούρνο ψητό κατσαρόλας, κοκκινιστό
Λάπα
Κρέας πλούσιο σε λίπος, συνήθως γίνεται κιμάς
Κόντρα
Μικρότερη μπριζόλα, με κόκαλο και λίγο λίπος. Όπως θα ψήνατε τις μπριζόλες.
Φιλέτο
Μαλακό κομμάτι κρέατος χωρίς λίπος, ιδανικό για δίαιτα, που γίνεται ψητό στα κάρβουνα, στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα.
Κιλότο
Καθαρό ψαχνό που ενδείκνυται για μαγειρευτό στην κατσαρόλα (όχι βραστό)
Νούα
Σκληρό και άπαχο κρέας, απ’ αυτά που θέλουν οπωσδήποτε χύτρα ή πάρα μα πάρα πολλή υπομονή… (σιγοψημένο πάντως στην κατσαρόλα ή στη γάστρα)
Στρογγυλό σχετικά μαλακό και λίγο λιπαρό είναι από τα κομμάτια που αξιοποιείται σχεδόν παντού
Ποντίκι
Χωρίς κόκαλο και φτωχό σε λίπος, μα παρ’ όλ’ αυτά μαλακό γιατί είναι πλούσιο σε συνδετικό ιστό που δίνει υπέροχες σούπες. Αρέσει πολύ στα παιδιά (άλλωστε αποτελεί την πρώτη κρεατόσουπά τους). Όταν δεν αφαιρεθεί το κόκαλο απ’ το ποντίκι έχουμε το όσο μπούκο.

Πανηγυρική Αγρυπνία για τον Όσιο Παΐσιο στη Σουρωτή

Ασπρόμαυρες Φωτογραφίες - Το παλικάρι της Ηπείρου ο Άγιος Γεώργιος ο εν Ιωαννίνοις

Ολοκληρώνεται ως τον Δεκέμβριο η Ιόνια Οδός…


Το στοίχημα για την Ιόνια Οδό φαίνεται ότι κερδίζεται οριστικά. Ο μεγάλος οδικός άξονας, που στόχο έχει να αλλάξει τη μοίρα της Δυτικής και Βορειοδυτικής Ελλάδας, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, όπως αναδείχθηκε και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Άρτα και Αιτωλοακαρνανία.
Τα εργοτάξια έχουν αναπτυχθεί πλήρως και οι εργασίες σε όλο το μήκος προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Μάλιστα σε δύο μήνες, τον Μάρτιο, το τμήμα στην περιοχή Καμπή Άρτας αναμένεται να έχει ασφαλτοστρωθεί κιόλας.
Οι υπεύθυνοι της αναδόχου κοινοπραξίας διαβεβαιώνουν πλέον ότι το έργο στο σύνολό του θα είναι έτοιμο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.
Πρόκειται για ένα έργο που έρχεται να καλύψει μια απαίτηση πολλών ετών και να δώσει νέα ώθηση σε όλους τους νομούς της ευρύτερης περιοχής εξυπηρετώντας/ συνδέοντας επαρκέστερα τρία λιμάνια (Πάτρα – Αστακός – Ηγουμενίτσα), τρία αεροδρόμια (Άραξος, Άκτιο, Γιάννενα) και βελτιώνοντας σε άνεση και ταχύτητα την πρόσβαση γνωστών Τουριστικών και Αρχαιολογικών περιοχών μεγάλης σημασίας κατά μήκος της διαδρομής.


Στο συνολικό μήκος των 196 χλμ. του άξονα της Ιόνιας Οδού, περιλαμβάνονται και τα υπό κατασκευή τμήματα ή ολοκληρωθέντα σαν δημοσία έργα και αφορούν στις παρακάμψεις Αγρινίου και της Άρτας.
Στα 196 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού, περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα:
• 24 γέφυρες συνολικού μήκους μονού κλάδου περίπου 7.0 χλμ.,
• 4 σήραγγες συνολικού μήκους μονού κλάδου περίπου 11,200 μ.
• Πάνω από 77 κάτω διαβάσεις συνολικού μήκους περίπου 2,5 χλμ. και
• 24 άνω διαβάσεις συνολικού μήκους 1,4 χλμ. και
• 392 οχετοί διαφόρων τύπων και διατομών συνολικού μήκους πάνω από 17,0 χλμ.

Δύο κάστρα: ''Μια ιστορία φιλίας" Διασχολική Δράση 27ου Δημοτικού Σχολείου και 2ου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου

Τα Γιάννινα τίμησαν τον Πολιούχο τους…

Το Υπουργείο Παιδείας για αποσπάσεις σε Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

«Για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ.6 του άρθρου 6 του Ν2740/1999. Οι εν λόγω αποσπάσεις πραγματοποιούνται με Υπουργική Απόφαση, ύστερα από τη γνώμη του Ανώτατου Επιστημονικού Συμβουλίου, που λαμβάνεται μετά από εισήγηση του Προέδρου Δ.Ε.  της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.3 του άρθρου 25 του Ν3476/2006».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε γραπτή απάντηση  του υπουργού Παιδείας που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του Βουλευτή κ. Αυγενάκη για το αν προτίθεται ο υπουργός να κάνει δεκτές τις αιτήσεις θεραπείας για απόσπαση κάποιων εκπαιδευτικών, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία της ακαδημίας.
Μετά από ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο υπουργός γνωστοποιεί ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, σύμφωνα με τις διατάξεις και την προβλεπόμενη διαδικασία, με την αριθμ. Πρωτ. Φ200/54/140483/Β2/05.06.2014  έχουν ήδη αποσπαστεί στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης 7 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και δυο εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας για την παροχή διοικητικού έργου, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη την αδήριτη ανάγκη ικανοποίησης των εκπαιδευτικών αναγκών και κάλυψης των κενών ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στην απάντηση αναφέρεται ότι στη γνώμη του Ανωτάτου Επιστημονικού Συμβουλίου, όπως εκφράστηκε στα Πρακτικά της 8ης/2014 συνεδρίασής του, περιλαμβάνονται μόνο οι προαναφερόμενοι 9 εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη αποσπαστεί στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης.
Ο κ. Αυγενάκης στην ερώτηση του παρουσίαζε και αριθμητικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των μαθημάτων των δυο Προγραμμάτων Σπουδών της Ακαδημίας ανέρχεται σε 210, τα οποία δεν είναι δυνατόν να διδαχθούν με 7 μέλη Διδακτικού Προσωπικού και με 7 αποσπασμένους καθηγητές. Επιπλέον το σύνολο των φοιτητών-τριων πλην των επί πτυχίων είναι 284 και οι νέοι επιτυχόντες για εγγραφή – φοίτηση ανέρχονται σε 142. Στην Ακαδημία δεν υπηρετεί κανένας διοικητικός υπάλληλος μόνιμος ή συμβασιούχος παρ’ όλες τις πολλαπλές ανάγκες της Γραμματείας τις θεραπεύουν οι αποσπασμένοι και τα μέλη διδακτικού προσωπικού.
Καλόγηρος Βασίλειος

Έκπτωση 25% για τους εκλογείς στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ

Μετατάξεις σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικα και χωρίς προγραμματισμό

Άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ζητά η ΔΟΕ « ώστε μέσα από λεπτομερή διάλογο να υιοθετηθεί μια διαδικασία που θα εξασφαλίζει την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην κατανομή των οργανικών θέσεων και τον Υπουργό Οικονομικών να μην νομιμοποιήσει με την υπογραφή του την παγίωση ενός, κατάφωρα, άδικου και παράνομου καθεστώτος. Σε διαφορετική περίπτωση η Δ.Ο.Ε. προτίθεται να λάβει όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης».
Με δελτίο τύπου της η Διδασκαλική Ομοσπονδία αναφέρει ότι «λίγες, μόνο, ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές (μήπως η συγκεκριμένη μεταφορά οργανικών θέσεων εμπίπτει στις διατάξεις περί απαγόρευσης υπηρεσιακών μεταβολών, λόγω εκλογών;) και έπειτα από μακρά περίοδο παύσης του οποιουδήποτε διαλόγου με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (παρά τις πολλές «δεσμεύσεις» του Υπουργού Παιδείας για διαρκή διάλογο) είδε το φως της δημοσιότητας υπουργική απόφαση με την οποία πραγματοποιείται μεταφορά οργανικών θέσεων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς, αγνοώντας για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί των ίδιων ειδικοτήτων (Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών) οι οποίοι υπηρετούν επί σειρά ετών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δίχως να τους έχει δοθεί, όπως θα έπρεπε, οργανική θέση».
«Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανειλημμένα έχει τονίσει τον άδικο και πέρα από νομικούς κανόνες χαρακτήρα των πραγματοποιηθέντων μετατάξεων. Μετατάξεις που έγιναν τόσο επί υπουργίας κ. Αρβανιτόπουλου (ο κύριος όγκος) όσο και επί υπουργίας κ. Λοβέρδου (οι πρόσφατες) σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικα, δίχως κανένα εκπαιδευτικό προγραμματισμό, με αδιαφανείς διαδικασίες και όχι μόνο δεν έλυσαν αλλά δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στους λειτουργούς της» τονίζεται στο δελτίο τύπου.
Η ΔΟΕ πιστεύει πως βασική προϋπόθεση για τον καθορισμό και την απόδοση οργανικών θέσεων είναι η επανεξέταση του συνόλου των μετατάξεων, η εξ αρχής πραγματοποίησή τους με βάση τη νομιμότητα και τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και η άρση όλων των αδικιών σε βάρος των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που ήδη υπηρετούν, εδώ και πολλά χρόνια, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η Δ.Ο.Ε. συνδικαλιστικό όργανο όλων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στις σχολικές μονάδες, δε δέχεται όμως, ταυτόχρονα, την εφαρμογή μέτρων που δημιουργούν αδικίες και , επί της ουσίας, κατατάσσουν τους εκπαιδευτικούς σε προνομιούχους και μη.
«Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να συναντήσει άμεσα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε μέσα από λεπτομερή διάλογο να υιοθετηθεί μια διαδικασία που θα εξασφαλίζει την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην κατανομή των οργανικών θέσεων και τον Υπουργό Οικονομικών να μην νομιμοποιήσει με την υπογραφή του την παγίωση ενός, κατάφορα, άδικου και παράνομου καθεστώτος».
Η ΔΟΕ κάνει γνωστό ότι σε διαφορετική περίπτωση προτίθεται να λάβει όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης».
Καλόγηρος Βασίλειος

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Το Μυστικό της Νίκης - Ιστορία κινουμένων σχεδίων


Αγιότητα και θαύματα του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.(Βίντεο)

ΔΟΕ: Ανακοίνωση για τις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια ΕκπαίδευσηΑρ. Πρωτ. 1343Αθήνα 15/1/2015

Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Κοιν.:
1. Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο
2. Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

ΘΕΜΑ : Για τις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Λίγες, μόνο, ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές (μήπως η συγκεκριμένη μεταφορά οργανικών θέσεων εμπίπτει στις διατάξεις περί απαγόρευσης υπηρεσιακών μεταβολών, λόγω εκλογών;) και έπειτα από μακρά περίοδο παύσης του οποιουδήποτε διαλόγου με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (παρά τις πολλές «δεσμεύσεις» του Υπουργού Παιδείας για διαρκή διάλογο) είδε το φως της δημοσιότητας υπουργική απόφαση με την οποία πραγματοποιείται μεταφορά οργανικών θέσεων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς, αγνοώντας για μια ακόμη φορά το γεγονός ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί των ίδιων ειδικοτήτων (Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών) οι οποίοι υπηρετούν επί σειρά ετών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δίχως να τους έχει δοθεί, όπως θα έπρεπε, οργανική θέση.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. επανειλημμένα έχει τονίσει τον άδικο και πέρα από νομικούς κανόνες χαρακτήρα των πραγματοποιηθέντων μετατάξεων. Μετατάξεις που έγιναν τόσο επί υπουργίας κ. Αρβανιτόπουλου (ο κύριος όγκος) όσο και επί υπουργίας κ. Λοβέρδου (οι πρόσφατες) σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικα, δίχως κανένα εκπαιδευτικό προγραμματισμό, με αδιαφανείς διαδικασίες και όχι μόνο δεν έλυσαν αλλά δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στους λειτουργούς της. 
Πιστεύουμε πως βασική προϋπόθεση για τον καθορισμό και την απόδοση οργανικών θέσεων είναι η επανεξέταση του συνόλου των μετατάξεων, η εξ αρχής πραγματοποίησή τους με βάση τη νομιμότητα και τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και η άρση όλων των αδικιών σε βάρος των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που ήδη υπηρετούν, εδώ και πολλά χρόνια, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η Δ.Ο.Ε. συνδικαλιστικό όργανο όλων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν διαχωρίζει τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στις σχολικές μονάδες, δε δέχεται όμως, ταυτόχρονα, την εφαρμογή μέτρων που δημιουργούν αδικίες και , επί της ουσίας, κατατάσσουν τους εκπαιδευτικούς σε προνομιούχους και μη.
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να συναντήσει άμεσα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε μέσα από λεπτομερή διάλογο να υιοθετηθεί μια διαδικασία που θα εξασφαλίζει την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην κατανομή των οργανικών θέσεων και τον Υπουργό Οικονομικών να μην νομιμοποιήσει με την υπογραφή του την παγίωση ενός, κατάφορα, άδικου και παράνομου καθεστώτος.  
Σε διαφορετική περίπτωση η Δ.Ο.Ε. προτίθεται να λάβει όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέτρα για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης. 
    

Ποιες υπηρεσίες προτιμούν οι πολίτες στα ΚΕΠ – Οι νέες δυνατότητες που προσφέρουν (λίστα)

Αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, ο αριθμός των πολιτών που προτιμούν τα ΚΕΠ για  τις  συναλλαγές τους με το δημόσιο.
Η σταδιακή ενίσχυση και αναβάθμισή τους από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα να  προσφέρουν online υπηρεσίες, συνδεδεμένες με βασικά μητρώα του Δημοσίου, προσφέροντας έτσι πιστοποιητικά μέσα σε ένα ή δύο λεπτά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεαματικής αύξησης της εξυπηρέτησης μέσω των ΚΕΠ online αποτελεί η βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης. Το 2013 δόθηκαν συνολικά 642.341 πιστοποιητικά στους πολίτες, ενώ το 2014 οι πολίτες πήραν με μία επίσκεψη, μέσα σε ένα λεπτό, συνολικά 1.011.342 βεβαιώσεις (αύξηση 57,4%). Παράλληλα, το 2013 δόθηκε βεβαίωση γέννησης σε 289.181  πολίτες, ενώ το 2014 σε 370.265 (αύξηση 28%).
Οι υπηρεσίες που προτιμούν οι πολίτες:
Βεβαίωση γέννησης
Βεβαίωση ιθαγένειας
Ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση οικοδομοτεχνικού έργου
Βεβαίωση αποδοχών συντάξεων ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και πρώην ΤΑΠ – ΟΤΕ
” α) Βεβαιώσεις Ύψους Μηνιαίων Αποδοχών Κύριας & Επικουρικής
β) Εκτυπώσεις Βεβαιώσεων για Φορολογική Χρήση
γ) Συγκεντρωτικά Εκκαθαριστικά Σημειώματα 6-μήνου
Αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ)
Αίτηση για ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας
Βεβαίωση Εισφορών / Αποδοχών /  Τρίμηνo Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων
Έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου
Ποιες είναι οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες:
Αίτηση για την έκδοση αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής χρήσης και να το παραλαμβάνουν εντός τριών ημερών, ενώ μέχρι πρότινος χρειαζόταν σχεδόν ένας μήνας
Αντικατάσταση άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτων που έχουν εκδώσει οι υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας Βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης (απλό και ΟΓΑ)
Αίτηση στο «πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες» του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) / ΟΓΑ
Αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Όπως προκύπτει εξάλλου με τα στοιχεία με την online εξυπηρέτηση αυξήθηκε κατά 41,3% ο αριθμός των πολιτών (υποθέσεις) που εξυπηρετήθηκαν, ενώ μειώθηκαν κατά 43,5% οι ανθρωποώρες που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση, γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο και για τους εργαζόμενους των ΚΕΠ και για τους πολίτες.

Δέκα ανακαλύψεις που άλλαξαν τη ζωή μας, αλλά σκότωσαν τους εφευρέτες τους. Έγιναν πειραματόζωα στις δοκιμές και έχασαν την ζωή τους

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Κλειστή η Μπιζανίου λόγω έργων ύδρευσης

Από το Δήμο Ιωαννιτών γίνεται γνωστό ότι εξαιτίας της εκτέλεσης εργασιών αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης, αποφασίστηκε το κλείσιμο της οδού Μπιζανίου για τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα το Σάββατο 17/01/2015 και τη Δευτέρα 19/01/2015. Το κλείσιμο της οδού Μπιζανίου δεν θα ισχύει για τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Η κυκλοφορία των οχημάτων προς την οδό ΚΑ’ Φεβρουαρίου θα γίνεται μέσω της οδού Αγ. Μαρίνας με κατάλληλη σήμανση και σηματοδότηση. Οι παραπάνω εργασίες  θα γίνουν με ευθύνη της ΔΕΥΑΙ.

Ανακαλείται προϊόν επικίνδυνο για την υγεία μας!

Συμβουλές για μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό

Την παλαιολιθική εποχή, η αναιμία ήταν εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, καθώς η διατροφή των προγόνων μας ήταν πλούσια σε κρέας, φυτικές πηγές σιδήρου αλλά και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.
Σήμερα, αρκετοί παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου, καθώς δεν τηρούν μία από τις παραπάνω τρεις παραμέτρους.
Η βιοδιαθεσιμότητα σιδήρου στον οργανισμό εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, όσοι διαθέτουν επαρκή αποθέματα στον οργανισμό τους απορροφούν το σίδηρο λιγότερο αποτελεσματικά από όσους παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου.
Η ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου εξαρτάται επίσης από την ίδια τη μορφή του σιδήρου (σίδηρος ζωικής ή φυτικής προέλευσης).
Ο αιμικός σίδηρος (σίδηρος ζωικής προέλευσης) απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό και βρίσκεται σε τροφές όπως τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Κατά μέσο όρο, ο οργανισμός απορροφά το 15-35% του συνολικού αιμικού σιδήρου που προσλαμβάνουμε.
Ο μη αιμικός σίδηρος (σίδηρος κυρίως φυτικής προέλευσης) δεν απορροφάται τόσο εύκολα. Βρίσκεται στα δημητριακά, τα όσπρια, το σπανάκι κ.α. Ποσότητες μη αιμικού σιδήρου μπορούμε να πάρουμε και από προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως τα αυγά και το γάλα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πηγές μη αιμικού σιδήρου περιέχουν επίσης άλατα του φυτικού οξέος, συστατικά που δεσμεύονται με το σίδηρο και τον βοηθούν να μεταφερθεί και να απορροφηθεί.
Παράγοντες που προωθούν την απορρόφηση του σιδήρου
- βιταμίνη C (πορτοκάλι και λοιπά εσπεριδοειδή, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι, πιπεριά, ακτινίδιο, πατάτα, φράουλα, τομάτα κ.α.)
- μοσχαρίσιο κρέας
- πουλερικά
- σολομός
- χοιρινό κρέας
- κιτρικό οξύ (λεμόνια και λοιπά εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλες κ.α.)
Από την άλλη, συστατικά όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο χαλκός, η μέντα, το χαμομήλι, ο καφές και το κακάο αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας τα παραπάνω, απλώς θα πρέπει αν αποφεύγετε την κατανάλωση αμέσως πριν ή αμέσως μετά την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
Εάν ο γιατρός σας έχει συστήσει τη λήψη συμπληρώματος σιδήρου, καλό θα είναι να το παίρνετε μία ώρα πριν ή δύο ώρες μετά από ένα γεύμα.

Το Σάββατο 17/01 τα Γιάννενα γιορτάζουν τον Πολιούχο τους ,Νεομάρτυρα Αγιο Γεώργιο (αναλυτικά το πρόγραμμα του εορτασμού)

Οι τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, «του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος και Πολιούχου ημών» και του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, στη 4 μ.μ. στο Σεπτό Οίκο του Αγίου θα γίνει Δέηση και στη συνέχεια η Μεταφορά της ιεράς εικόνας στο παρά την κεντρική πύλη του Φρουρίου εικονοστάσι. Εκεί, στις 4.30 θα αναπεμφθεί Δέηση και ακολούθως, θα πραγματοποιηθεί η Μεταφορά της ιεράς εικόνας στο Ναό του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, στην Πλατεία Πάργης.
Στις 5 μ.μ., στο Μητροπολιτικό Ναό, στο Παρεκκλήσι του Τάφου του Νεομάρτυρα, θα τελεσθεί Εσπερινός και στις 6 μ.μ., στον Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου στην Πλατεία Πάργης, Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία. Εσπερινός θα τελεσθεί στις 6 και στο Σεπτό Οίκο του Αγίου Γεωργίου, όπου στις 9 μ.μ. θα ακολουθήσει Ιερά Αγρυπνία.
Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, στις 7:30 π.μ., στο Ναό της Πλατείας Πάργης θα γίνει ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Όρθρος και Θεία Λειτουργία θα τελεσθούν επίσης στο Σεπτό Οίκο του Αγίου, όπως και στο Μητροπολιτικό Ναό. Η λιτάνευση των ιερών Λειψάνων του Νεομάρτυρος θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ., ενώ στις 5 μ.μ. στο Σεπτό Οίκο του Αγίου θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση και στο Μητροπολιτικό Ναό Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.
Την ημέρα της εορτής του Αγίου Αθανασίου, Κυριακή 18 Ιανουαρίου, Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου στις 7:30 π.μ. και στις 5 μ.μ. Εσπερινός και Ιερά Παράκληση του Νοεμάρτυρα Αγίου Γεωργίου. Τα λείψανα του Αγίου θα επιστρέψουν στον Ναό του Πολιούχου στις 5 το απόγευμα της Κυριακής.

Χαμηλά τα ποσοστά υιοθεσίας στην Ελλάδα- 9 oι υιοθεσίες στην Ήπειρο το 2013.

Σε χαμηλά ποσοστά, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, κυμάνθηκαν το 2013 οι υιοθεσίες στην Ήπειρο. Οπως μετέδωσε η Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας και σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα, το 2013 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 496 πράξεις υιοθεσίας, 9 εκ των οποίων ,αφορούν την Ήπειρο. Από τα 9 παιδιά τα 6 είναι αγόρια και τα 4 κορίτσια. Στην «κορυφή» της λίστας βρίσκεται η Αττική με 230 υιοθεσίες και η Κεντρική Μακεδονία με 112, ενώ στις χαμηλότερες μαζί με την Ήπειρο τα Ιόνια Νησιά με 4, το Βόρειο Αιγαίο με 1, και η Δυτική Ελλάδα με 8 υιοθεσίες.

Στα σεντούκια πάλι τα λεφτά - Εκτινάχθηκαν σήμερα οι αναλήψεις μετά την είδηση για προσφυγή δυο τραπεζών στον ELA

- Η αύξηση των αναλήψεων γίνεται κυρίως από λογαριασμούς ταμιευτηρίου, δηλαδή από μικροκαταθέτες
- Eurobank και Alpha Bank οι δύο τράπεζες που ζήτησαν έκτακτη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
- H Eurobank διεκρινίζει: Η αίτηση έγινε για προληπτικούς λόγους
- Μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο και ιδίως στις τραπεζικές μετοχές

Αυξήθηκαν απότομα σήμερα οι αναλήψεις καταθέσεων ύστερα από τη είδηση ότι δύο τράπεζες προσέφυγαν στον ELA υποβάλλοντας αιτήσεις για έκτακτη ρευστότητα.
Το χαρακτηριστικό είναι πως πρόκειται κυρίως για ποσά που κατευθύνονται στο «μαξιλάρι».

Στελέχη των τραπεζών εξηγούν πως πελάτες των τραπεζών φοβούνται πως κάποια στιγμή δεν θα μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ και σπεύδουν να πάρουν χρήματα που θα τα έχουν στο σπίτι τους. Γι΄ αυτό η αύξηση των αναλήψεων γίνεται κυρίως από λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
Οι τραπεζίτες επιχειρούν να καθησυχάσουν τους καταθέτες λέγοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας
Εξάλλου, προσθέτουν τα ίδια στελέχη, οι μεγάλοι καταθέτες και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη φροντίσει και έκαναν τις αναλήψεις που ήθελαν.

Πάντως, οι τραπεζίτες επιχειρούν να καθησυχάσουν τους καταθέτες λέγοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας και δεν πρόκειται να μην μπορέσουν να πάρουν από τα ΑΤΜ όποτε θελήσουν.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η στιχομυθία που είχε διευθυντής καταστήματος με πελάτη ο οποίος έκανε ανάληψη 10.000 ευρώ. Όταν τον ρώτησε τι τα θέλει και αν τα πάει κάπου αλλού, η απάντηση που του έδωσε ήταν μη φοβάσαι καλώς εχόντων των πραγμάτων εδώ θα τα ξαναφέρω τη Δευτέρα.

Πάντως, όπως έχει ήδη αναφέρει το Newsit.gr σε άλλο δημοσίευμα, οι αναλήψεις από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Επιβεβαιώνουν Alpha bank και Eurobank το αίτημα χρηματοδότησης, μέσω ELA - Επιβεβαίωση και από την ΤτΕ


Δυο από τις 4 συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαιώνουν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με στελέχη αμφότερων των τραπεζών, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.
Την προσφυγή στο ELA από τις δύο τράπεζες επιβεβαιώσε και η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η προσφυγή στο ELA πραγματοποιείται για να αντιμετωπιστούν οι παρούσες ανάγκες ρευστότητας, λόγω της σχετικής υποχώρησης που εμφανίζεται στο επίπεδο των καταθέσεων αλλά και τη συμμετοχή των τραπεζών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και των εξελίξεων περί το ελβετικό φράγκο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι, η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Το ELA χορηγείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ, αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας και δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες, ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Λειτουργία σχολείων κατά την σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών

 «Για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα».

Την υπενθύμιση αυτή κάνει το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο που απστειλε σήμερα προς όλα τα σχολεία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Δέκα Ελληνες εκπαιδευτικοί πρωτοπόροι στη χρήση της τεχνολογίας

Βοηθούν τους μαθητές να μάθουν και να καταφέρουν περισσότερα σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι έξυπνες φορητές συσκευές και η χρήση cloud υπηρεσιών

Δέκα εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα επιλέχθηκαν στο παγκόσμιο πρόγραμμα Microsoft Innovative Educator (ΜΙΕ) Expert από τη Microsoft για την επιτυχημένη προσπάθειά τους στη χρήση της τεχνολογίας με στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές να μάθουν και να καταφέρουν περισσότερα - και εντέλει να επιτύχουν σε έναν mobile first, cloud first κόσμο. 

Οι εκπαιδευτικοί επιλέχθηκαν από την Ελλάδα με βάση το έργο τους για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων αλλά και τη διάθεσή τους να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα να αναπτύξει δεξιότητες πάνω στις νέες τεχνολογίες, για να βελτιώσουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Και σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκονται και φέτος στη διάθεση της κοινότητας των εκπαιδευτικών του Προγράμματος Συνεργάτες στη Μάθηση για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να υποστηρίξουν το έργο όλων των συναδέλφων. 

Κάθε χρόνο, η Microsoft επιλέγει MIE Experts (παλαιότερα ήταν γνωστοί ως Expert Educators) για να συμμετέχουν σε μια παγκόσμια και αποκλειστική κοινότητα, η οποία χαράζει το δρόμο στους συναδέλφους τους  για να μοιράζονται τις ιδέες τους, να δοκιμάζουν νέες προσεγγίσεις και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον. Φέτος, η Microsoft επέλεξε 800 ηγετικές προσωπικότητες από το χώρο της καινοτόμας εκπαίδευσης, που κατέχουν την τεχνολογία και επιθυμούν να ενισχύσουν την εμβέλεια και την φωνή τους.  

O ρόλος των Εxpert Educators στην τοπική τους κοινότητα είναι να:
-Υποστηρίξουν τους εκπαιδευτικούς πάνω στη χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της μάθησης.
-Συμβουλεύουν τη Microsoft ή άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την ένταξη των νέων τεχνολογιών έτσι ώστε να έχουν παιδαγωγικές βάσεις.
-Να παρουσιάζουν τη χρήση των τεχνολογιών Microsoft στην ανάπτυξη των μαθησιακών στόχων στην ειδικότητα τους σε συνέδρια, εκδηλώσεις και επιμορφώσεις. 

Ως ΜIE Experts, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν επιπλέον τα παρακάτω πλεονεκτήματα: 
-Δωρεάν εργαλεία Microsoft και τεχνολογίες.
-Αποκλειστικές ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης.
-Δυνατότητα συμμετοχής σε case studies, συνέδρια ως ομιλητές και υποστήριξη στην ανάπτυξη υλικού.
-Δυνατότητα να κερδίσουν ταξίδι στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Microsoft στην Εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί στο Redmond Ουάσινγκτον ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2015. 

Οι εκπαιδευτικοί που επιλέχτηκαν είναι οι: 
-Γιάννης Σουδίας, δάσκαλος στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας.
-Ιωάννα Κομνηνού, 1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών «Γεννάδειο», θεολόγος, φιλόλογος, Dr, MPhil.
-Δημήτριος Ν. Χαραλαμπίδης, θεολόγος, PhD, MSc, Ελληνογαλλική Σχολή Saint Joseph.
-Άρης Δακανάλης, φυσικός, MSc, MA, Ελληνογαλλική Σχολή Saint Joseph.
-Δημήτρης Πριμάλης, καθηγητής Αγγλικών στα Εκπαιδευτήρια Δούκα.
-Γρηγόρης Ζερβός, δάσκαλος – υποδιευθυντής στο 31ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.
-Νίκος Καλοσκάμης, καθηγητής πληροφορικής στα εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου.
-Ιωάννα Τσιλιγιάννη, φιλόλογος στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
-Κώστας Δημητρίου, καθηγητής πληροφορικής PhD, Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
-Βασίλης Οικονόμου, εκπαιδευτικός, ειδικός στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, Εκπαιδευτήρια Δούκα.

Αυξήθηκαν οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία , μειωμένες οι δαπάνες για την ασφάλιση του ΙΧ

Νιώθετε κουρασμένοι καθημερινά; Μήπως πάσχετε από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης;

Ζητούν παιδικά βιβλία χωρίς γουρούνια για να μην προσβληθούν μουσουλμάνοι και Εβραίοι

Τις αντιδράσεις πολλών Βρετανών βουλευτών έχει προκαλέσει η  σύσταση του εκδοτικού οίκου Oxford University Press (OUP) προς τους συγγραφείς, να αποφεύγουν τις αναφορές σε χοίρους, λουκάνικα ή άλλες λέξεις που μπορεί να σχετίζονται με αυτά στα παιδικά βιβλία. Ο λόγος; Για να μην προσβάλλονται οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι!
Οι συστάσεις έγιναν γνωστές στη διάρκεια μιας συζήτησης στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC4 με θέμα την ελευθερία του Τύπου, μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της Charlie Hebdo.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής Τζιμ Νότι, η σύζυγος του οποίου θα δημιουργήσει μια εκπαιδευτική σειρά για τον OUP, δήλωσε: «Έλαβα μια επιστολή εδώ την οποία απέστειλε ο OUP προς έναν συγγραφέα που γράφει κάτι για μικρά παιδιά. Μεταξύ των πραγμάτων που απαγορεύονται στο κείμενο που έχει ζητήσει ο OUP είναι τα ακόλουθα: οι χοίροι, τα λουκάνικα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να εκληφθεί ως χοιρινό».
Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στα αυτιά των ακροατών και πήρε μεγάλες διαστάσεις. «Αν ένας αξιοσέβαστος εκδοτικός οίκος που συνδέεται με έναν ακαδημαϊκό ίδρυμα λέει ότι πρέπει να γράψεις ένα βιβλίο στο οποίο δεν μπορείς να αναφέρεις τα γουρούνια επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν, τότε είναι απλώς γελοίο», πρόσθεσε ο Νότι.
Η απάντηση του OUP, ήταν ότι «δεν απαγόρευσε εντελώς τους χοίρους ή το χοιρινό από τα βιβλία του» και ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατα αλλαγές στις συστάσεις του. Οι αντιδράσεις στη Βρετανία είναι έντονες τη στιγμή που στο παιδικό κοινό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητή η τηλεοπτική σειρά «Πέππα, το γουρουνάκι».
«Πώς στο καλό μπορεί κάποιος να θεωρήσει προσβλητική τη λέξη “γουρούνι” ή “χοιρινό”; Καμία λέξη δεν είναι προσβλητική. Το συγκείμενο στο οποίο χρησιμοποιείται μπορεί να είναι προσβλητικό», διερωτήθηκε ο συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Ντέιβις.
Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εβραϊκής Ηγεσίας στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι η εβραϊκή θρησκεία απαγορεύει μεν την κατανάλωση χοιρινού, «όμως όχι την αναφορά του ονόματος ή την αναπαράσταση του ζώου».
Για  «ανοησίες» έκανε λόγο ο βουλευτής των Εργατικών και μουσουλμάνος Χάλιντ Μάχμουντ, και πρόσθεσε ότι «όταν οι άνθρωποι το παρατραβάνε, τότε όλη η συζήτηση απαξιώνεται».

Έκθεση - σοκ της Κομισιόν για τη φτώχεια στην Ελλάδα

H κρίση και τα Μνημόνια έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό στη φτωχοποίηση.
Τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ελλάδα την περίοδο της κρίσης πραγματικά σοκάρουν.
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ουγγαρία είναι οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, όπου η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη διάρκεια της κρίσης.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις το 2014 (δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες), στην οποία επισημαίνεται ότι στις χώρες αυτές τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν ήδη υψηλά πριν από την κρίση.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε από το 28,1% το 2008 σε 35,7% το 2013, ενώ η σοβαρή στέρηση βασικών αγαθών αυξήθηκε στη χώρα από το 11,2% το 2008, σε 20,3% το 2013.
Στο μεταξύ, η μακροχρόνια ανεργία αυξήθηκε στην Ελλάδα από 3,7% το 2008 σε 18,6% το 2013 και το ποσοστό απασχόλησης στον οικονομικά ενεργά πληθυσμό (25-64 ετών) μειώθηκε την ίδια περίοδο από 61,9% σε 49,3%.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία τα ποσοστά μετάβασης από τη μερική απασχόληση σε μόνιμες θέσεις εργασίας ήταν από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάρκεια της κρίσης, ενώ στην Ελλάδα και την Πορτογαλία 25% των απασχολούμενων που εργάζονταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης βρέθηκαν άνεργοι ή ανενεργοί τον επόμενο χρόνο.
Επίσης, η Κομισιόν τονίζει ότι στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δεν καταφέρνουν να διατηρούν τη σωστή αναλογία μεταξύ της εργασίας και μιας ισορροπημένης ζωής.
Θύμα της κρίσης, σύμφωνα με την Επιτροπή, ήταν και η συμμετοχή στην Παιδεία, η οποία σε ορισμένες χώρες είτε παρέμεινε αμετάβλητη στη διάρκεια της κρίσης (Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία Τσεχία και Σλοβακία) είτε μειώθηκε (Πολωνία και Ουγγαρία).
Η επιδείνωση της ανεργίας από το 2008 είχε ακόμη ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ποσοστά των νοικοκυριών χωρίς εισόδημα από την εργασία, κυρίως στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λιθουανία και την Ιρλανδία.
Ακόμα, στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα σημειώθηκαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων που είτε παρέμειναν, είτε επέστρεψαν για να μείνουν με τους γονείς τους λόγω οικονομικών δυσχερειών, καθώς συχνά «δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την οικογενειακή αλληλεγγύη».
Από την έκθεση προκύπτει ότι οι μειώσεις των επενδύσεων στην Παιδεία ήταν μεγάλες στη Ρουμανία (κατά 40%), την Ουγγαρία (πάνω από 30%) αλλά και στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Λετονία, την Ιταλία και την Πορτογαλία (περίπου 20%).
Από το 2008, το ποσοστό των Ευρωπαίων εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις μειώθηκε από 66% το 2007, σε 60% το 2012, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι μειώσεις στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, σημειώνει η Επιτροπή.
Σε γενικές γραμμές, για τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κομισιόν επισημαίνει ότι οι χώρες που παρέχουν υψηλής ποιότητας απασχόληση, αποτελεσματική κοινωνική προστασία και επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο αποδεικνύονται περισσότερο ανθεκτικές στην οικονομική κρίση.
Η έκθεση επισημαίνει την ανάγκη επένδυσης στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των κατάλληλων δεξιοτήτων για το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να υποστηριχθεί η παραγωγικότητα, καθώς και την πρόκληση αποκατάστασης της σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, στα βασικά διδάγματα από την κρίση θα πρέπει να σημειωθεί το γεγονός ότι οι αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση και τα εισοδήματα ήταν μικρότερες για χώρες με ανοιχτές και λιγότερο κατακερματισμένες αγορές εργασίας και μεγαλύτερες επενδύσεις στη διά βίου μάθηση.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες μετά τις κάλπες- Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Τα χρονικά περιθώρια και οι προθεσμίες που προβλέπει το Σύνταγμα για τα μετεκλογικά βήματα σχηματισμού κυβέρνησης και εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είναι ασφυκτικά στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Στις 26 Ιανουαρίου, εφόσον έχει εκλεγεί αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, διαφορετικά ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.
Διερευνητικές εντολές και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Οπως αναφέρει και το ΑΠΕ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, στην περίπτωση που δεν έχει βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινάει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στις 5 Φεβρουαρίου, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ήδη εκδοθεί, συγκροτείται σε Σώμα η νέα Βουλή, η οποία την επόμενη μέρα θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Βουλής και το προεδρείο της και αμέσως μετά μπορεί να κινηθεί η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι οι διεργασίες των κομμάτων για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να γίνονται παράλληλα με τις διερευνητικές εντολές.
Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος (37Σ), αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία (το πρώτο κόμμα) διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα, εκλέγει με ονομαστική φανερή ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μια φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Με αυτά τα δεδομένα, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα έχουν περατωθεί πιθανόν έως τις 6 Φεβρουαρίου, και αμέσως μετά και την εκλογή προέδρου και προεδρείου της Βουλής ξεκινάει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τις 7 Φεβρουαρίου.
Οι ημερομηνίες για διερευνητικές εντολές
Με βάση τα προεκτεθέντα, αναμένεται μετά την 25η Ιανουαρίου να ισχύσουν τα εξής:
Στις 26 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, εφόσον επιτυγχάνεται απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών (151 βουλευτές), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αν όμως η πλειοψηφία είναι σχετική, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την πρώτη διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.
Με δεδομένη την πρόνοια του Συντάγματος ότι η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις ημέρες, ο κύκλος των διερευνητικών εντολών μπορεί να έχει ολοκληρωθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου 2015, ίσως και νωρίτερα, αν κάποιος αρχηγός δεν εξαντλήσει το τριήμερο (1η διερευνητική εντολή 26, 27, 28 Ιανουαρίου – 2η διερευνητική εντολή 29, 30, 31 Ιανουαρίου – 3η διερευνητική εντολή 1, 2, 3 Φεβρουαρίου).
Αν οι εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί, πιθανότατα στις 4 Φεβρουαρίου, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή διαφορετικά κυβέρνηση από όλα τα κόμματα για τη διενέργεια εκλογών.
Αν τα κόμματα συμφωνήσουν στη συγκρότηση κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται την παραίτηση της κυβερνήσεως, διορίζει την κυβέρνηση που θα έχουν υποδείξει τα κόμματα και διαλύει τη Βουλή (σ.σ.: η Βουλή συγκαλείται, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που έχει υπογραφεί, στις 5 Φεβρουαρίου). Σε περίπτωση που αποτύχει η επίτευξη συμφωνίας για την ανάδειξη κυβέρνησης που θα έχει έργο τη διενέργεια εκλογών, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, «για να διενεργήσει εκλογές», και διαλύει τη Βουλή. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το Σύνταγμα στην περίπτωση αυτή δεν βάζει προθεσμία για τη διάλυση της Βουλής. Αν όμως δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές ή και η συνάντηση των αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, τότε γεννάται το ερώτημα ποιος θα είναι ο βίος της νέας Βουλής που έχει οριστεί ότι συγκαλείται την 5η Φεβρουαρίου και που έχει ως μείζονα προτεραιότητα την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν ναυαγήσουν οι διερευνητικές εντολές
Aν όμως οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του ρυθμιστικού του ρόλου:
  • Καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων (μπορεί να τους καλέσει εν συμβουλίω ή έναν-έναν ή όπως ο ίδιος κρίνει) σε μια προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Αν δεν υπάρξει συμφωνία,
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της προσπάθειας,
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Στην περίπτωση που επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, σύμφωνα με το Σύνταγμα (84Σ), η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μέσα σε 15 ημέρες από ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Όπως ορίζει το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών (151 βουλευτές αν είναι παρόντες και οι 300 βουλευτές), η οποία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (120 βουλευτές).
Η ψήφος ανοχής
Σύμφωνα με όσα ορίζει συνεπώς το Σύνταγμα και ο Κανονισμός, για να λάβει μια κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης δεν είναι απαραίτητοι πάντοτε 151 ψήφοι. Και αυτό διότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι αρκεί η πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 120 βουλευτές. Η απαιτούμενη λοιπόν πλειοψηφία είναι 151 μόνο αν οι παρόντες βουλευτές είναι τριακόσιοι (300), το σύνολο δηλαδή των βουλευτών. Αν όμως οι παρόντες είναι, για παράδειγμα 260 τότε η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 131 ενώ αν οι παρόντες βουλευτές είναι, για παράδειγμα, 230, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν είναι 116 αλλά 120 βουλευτές με βάση την πρόνοια ότι η πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. Με βάση τα παραπάνω, ένα κόμμα μπορεί, αντί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς μια κυβέρνηση, να επιλέξει την ψήφο ανοχής, να ανακοινώσει δηλαδή εκ των προτέρων ότι οι βουλευτές του θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Μια τέτοια δήλωση περί αποχής, σημαίνει ότι η κυβέρνηση του πρώτου κόμματος θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Πηγή: iefimerida.gr

Ο άγιος νεομάρτυς Γεώργιος εξ Ιωαννίνων

Έτος 1838. Ήταν η εποχή που ένα πρώτο τμήμα του Ελληνισμού είχε αποτινάξει τις βαριές αλυσίδες της σκλαβιάς και απολάμβανε τον αέρα της ελευθερίας. Όμως το μεγαλύτερο τμήμα του υπέφερε φρικτά κάτω από την τουρκική τυραννία. Μέσα σ’ αυτή τη σκλαβιά στέναζε και η άλλοτε ένδοξη πόλη των Ιωαννίνων. Δεκαέξι χρόνια πριν η πόλη είχε καταστραφεί σχεδόν ολόκληρη, όταν τα σουλτανικά στρατεύματα κατανίκησαν τον περίφημο Αλή πασά και τον κατέσφαξαν. Από τότε η πόλη έπεσε σε μαρασμό. Αναρχία, ληστρικές επιδρομές, εξαθλίωση, καταπίεση, εξισλαμισμοί… αυτά συνθέτουν τη σκοτεινή ατμόσφαιρα των χρόνων εκείνων… Ξαφνικά, μέσα σ’ αυτό το πυκνό σκοτάδι έλαμψε σαν ολόφωτος ήλιος ο νεομάρτυρας άγιος Γεώργιος, το λαμπρότερο διαμάντι των Ιωαννίνων και η δόξα της αγίας Εκκλησίας μας.
Ο άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στο χωριό Τσούρχλι του νομού Γρεβενών, που σήμερα προς τιμήν του ονομάζεται Άγιος Γεώργιος. Είχε γονείς φτωχούς αλλά ευσεβείς, τον Κωνσταντίνο και την Βασίλω, οι οποίοι όμως έφυγαν νωρίς από τον κόσμο αυτό και άφησαν τον Γεώργιο ορφανό σε ηλικία μόλις 8 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα, για να μπορέσει να ζήσει προσκολλήθηκε ως μισθωτός σε κάποιους αγάδες και κατέληξε να είναι ιπποκόμος του Χατζή Αβδουλλάχ, ενός έμπιστου αξιωματικού του Ιμίν πασά, που ήταν ο διοικητής του πασαλικιού των Ιωαννίνων. Σ’ όλο το διάστημα που εργαζόταν εκεί, οι υπόλοιποι Τούρκοι, για να τον πιέσουν να γίνει μουσουλμάνος, τον φώναζαν με το όνομα Χασάν. Έτσι άλλοι, μακρύτερα βρισκόμενοι, νόμιζαν ότι είναι Τούρκος. Αυτό γινόταν επίτηδες, για να αναγκάζονται οι Χριστιανοί να γίνονται μουσουλμάνοι. Με τον τρόπο αυτό είχαν ήδη πετύχει να εξισλαμίσουν πολλούς.
Το έτος 1836 ο Γεώργιος αρραβωνιάστηκε μια φτωχή, ορφανή, μα πολύ ενάρετη Γιαννιωτοπούλα, την Ελένη. Όταν το γεγονός μαθεύτηκε, ένας φθονερός χότζας κατήγγειλε τον Γεώργιο ως δήθεν προδότη της μουσουλμανικής θρησκείας και ο άγιος οδηγήθηκε μπροστά στον δικαστή. Η ακλόνητη στάση του αλλά και η διαβεβαίωση του αφεντικού του Αβδουλλάχ, ότι ο Γεώργιος δεν ήταν ποτέ μουσουλμάνος αλλά  Χριστιανός, συνετέλεσαν, ώστε σ’ αυτή την πρώτη δίκη να αθωωθεί.
Λίγους μήνες αργότερα έγινε ο γάμος του με την Ελένη και στις 30 Δεκεμβρίου του 1837 γεννήθηκε το παιδί τους, που 8 μέρες μετά, στις 7 Ιανουαρίου, εορτή του Προδρόμου, βαπτίστηκε και, λόγω της ημέρας, έλαβε το όνομα Ιωάννης. Ο Γεώργιος ήταν γεμάτος χαρά για το γεγονός, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί πολύ.
Ήταν ημέρα Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου. Το πρωί ετοιμάζεται να πάει στην αγορά μήπως βρει κάποια εργασία. Παραδόξως ζητάει από τη σύζυγό του να του δώσει τα καλά του ενδύματα. Πηγαίνει ως την πόρτα, εκεί όμως κοντοστέκεται, γυρίζει και κοιτάζει με έκσταση την Ελένη, το παιδί και τους άλλους συγγενείς. Απορούν όλοι.
—Τι μας θωρείς έτσι; τον ρωτούν.
—Τι σας πειράζει; ήταν η απάντησή του.
Κάνει να φύγει, γυρίζει όμως πίσω και ασπάζεται τρυφερά το παιδί. Και «ως να επήγαινεν εις αγύριστον οδόν», ξαναγυρίζει και ασπάζεται για τρίτη και τελευταία φορά το παιδί του. Έφυγε. Είχε πάρει ήδη τον δρόμο του μαρτυρίου…
Έφτασε στην αγορά, στην πλατεία του πλάτανου, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Γυαλί-καφενέ. Όμως νά που ξαναπαρουσιάστηκε εκείνη την ώρα μπροστά του ο φθονερός εκείνος χότζας, ο οποίος σαν τρελός, τον άρπαξε από το γιλέκο και άρχισε να φωνάζει:
—Μπρε, ως πότε θα εμπαίζεις την πίστη μας; Ή Χριστιανός είσαι ή Τούρκος.
Συγκεντρώθηκε κόσμος πολύς, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, και έγινε μεγάλη οχλαγωγία και συμπλοκή. Ένα στρατιωτικό απόσπασμα συνέλαβε τότε τον άγιο και τον οδήγησαν αρχικά στον Νταούτ πασά και κατόπιν στον Κατή με τη γνωστή κατηγορία ότι ήταν μουσουλμάνος και έγινε χριστιανός.
Ο Γεώργιος δεν δείλιασε. Όπου κι αν τον πήγαιναν, θαρραλέα ομολογούσε:
—Χριστιανός γεννήθηκα, Χριστιανός είμαι, Χριστιανός πεθαίνω.
Ο Κατής τον απειλεί:
—Ή να τουρκίσεις ή θα χαλαστείς!
—Ό,τι θέλεις κάμε! ήταν η ατρόμητη απάντηση του αγίου.
Τον οδήγησαν στη φυλακή. Στο μεταξύ γίνεται κινητοποίηση για να τον ελευθερώσουν. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Ιωακείμ πηγαίνει στο δικαστήριο και στο διοικητήριο· παρά τις ακλόνητες αποδείξεις όμως, «ουδέν ίσχυσε». Την Πέμπτη το πρωί, 13 Ιανουαρίου, τον οδηγούν και πάλι στο δικαστήριο. Ο άγιος μένει ακλόνητος:
—Χριστιανός είμαι, Χριστιανός πεθαίνω!
Πάλι στη φυλακή και αρχίζουν τα βασανιστήρια: ακινητοποιούν τα πόδια του στο βασανιστικό ξύλο, του μπήγουν αγκάθια και ακίδες στα νύχια, τον κατακαίουν με αλειμματοκέρια σε ευαίσθητα μέρη του σώματός του και τέλος του βάζουν μια βαριά πλάκα 50 οκάδων επάνω στο στήθος. Οι συγκρατούμενοί του νομίζουν ότι θα πεθάνει. Όταν ξυπνούν το πρωί και τον ρωτούν πώς πέρασε, ο άγιος τους βεβαιώνει ότι είχε κοιμηθεί σαν πουλάκι και μάλιστα είχε δει και μια οπτασία· έναν ασπροφορεμένο νέο, ο οποίος του είπε:
—Χαίρε, μη φοβάσαι, Γεώργιε· εγώ θα σου δώσω γρήγορα τη σωτηρία.
Τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν φοβερότερα. Και το Σάββατο οδηγείται ξανά στον Κατή. Αυτός προσπαθεί να τον δελεάσει με υποσχέσεις για τιμές και αξιώματα. Ο άγιος ακλόνητος.
—Τότε ήρθε η ώρα να χαλαστείς. Θα σε κάμω ιλιάμι (δηλ. θα βγάλω θανατική απόφαση).
Ο άγιος ήταν γενικά ολιγόλογος.
—Ό,τι θέλεις κάμε. Δεν σε φοβούμαι τίποτες· όχι ένα ιλιάμι, αλλά εκατόν! ήταν η θαρραλέα απάντησή του.
Βλέποντας τη γενναιότητα του αγίου, ο Κατής σκέφθηκε να τον απολύσει. Όταν όμως αυτό μαθεύτηκε, οι φανατικοί Τούρκοι ξεσηκώθηκαν και ο Κατής υπέγραψε τη θανατική καταδίκη του αγίου. Στη φυλακή δύο συγκρατούμενοι του αγίου, ο Γεώργιος και ο Χαραλάμπης, θέλησαν να τον ενισχύσουν, φοβούμενοι μήπως λιποψυχήσει. Ολιγόλογος όπως πάντα ο άγιος τους καθησύχασε λέγοντας:
—Μη φοβάστε· εγώ θα μαρτυρήσω για τον Χριστό μου προθυμότατα.
Οι δεσμοφύλακες του πρότειναν τότε να αλλαξοπιστήσει εικονικά και κατόπιν να φύγει σε άλλο μέρος και να ζήσει ως Χριστιανός.
—Χριστιανός θα πεθάνω, ήταν η σταθερή απάντησή του.
Δευτέρα 17 Ιανουαρίου. 5 δήμιοι τον παίρνουν και τον οδηγούν στον τόπο του μαρτυρίου, στο Κουρμανιό, κοντά στην κεντρική πύλη του κάστρου. Ο Γεώργιος έλαμπε. Έτρεχε, δεν περπατούσε.
—Άλλαξε, του λένε.
—Κρεμάστε με, απάντησε.
Πριν τραβήξουν το σχοινί, τον ρωτούν:
—Τι είσαι;
—Χριστιανός· προσκυνώ τον Χριστό μου και τη Δέσποινά μου Θεοτόκο.
Έκανε το σημείο του σταυρού, και γυρίζοντας προς τους Χριστιανούς, που ήσαν κοντά, είπε:
—Συγχωρήσατέ μοι, αδελφοί, και ο Θεός να σας συγχωρήσει!
Έπειτα οι δήμιοι τράβηξαν το σχοινί και ο άγιος παρέδωσε το πνεύμα. Ήταν μόλις 30 ετών.
Τρεις ημέρες έμεινε κρεμασμένος στην αγχόνη και στο διάστημα αυτό κάθε βράδυ ένα ουράνιο φως έλαμπε στο κεφάλι του. Από την ώρα δε εκείνη ένας καταιγισμός θαυμάτων πλημμύρισε την πόλη. Πλήθος παραλύτων και πασχόντων από ποικίλες ασθένειες προστρέχοντας στον άγιο λάμβαναν τη θεραπεία τους. Ακόμη και «μια Τούρκα (Τουρκάλα) άρπαξε την κάλτσα από το πόδι του αγίου και έτρεξεν εις μίαν άρρωστη Τούρκα, ήτις εθεραπεύθη αμέσως». Γι’ αυτό και στις εικόνες ο άγιος εικονίζεται κρεμασμένος και φορώντας κάλτσα μόνο στο ένα πόδι, η πρώτη μάλιστα εικόνα του φιλοτεχνήθηκε 13 μόλις ημέρες μετά το μαρτύριό του.
Η ταφή του ιερού λειψάνου έγινε με τιμές μάρτυρος δίπλα από το ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού του αγίου Αθανασίου και 133 χρόνια αργότερα, το έτος 1971, έγινε λαμπρή ανακομιδή των ιερών λειψάνων και τοποθέτησή τους μέσα σε ασημένια λειψανοθήκη στον νέο περικαλλή Ναό του αγίου.
Το μαρτύριο του αγίου «έγινεν ανάστασις των πιστών και πτώσις των απίστων», όχι μόνο διότι οι Χριστιανοί πήραν θάρρος και έπαυσε το κύμα του εξισλαμισμού, αλλά και διότι οι Τούρκοι φοβήθηκαν και έπαυσαν να καταπιέζουν βάναυσα τούς Χριστιανούς. Και η πόλη των Ιωαννίνων άρχισε από τότε να ξαναβρίσκει την παλαιά της δόξα…
Βοηθήματα
Αρχ. Θεοδ. Μπεράτη, «ΑΘΛΗΤΑΙ ΣΤΕΦΑΝΗΦΟΡΟΙ», σελ. 318-325
Ασημίνας Δεδούση, «ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ», σελ. 169-171

Δελτίο Τύπου για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών. Δεν δημιουργούνται νέες οργανικές!

Το χρονοδιάγραμμα των υποψηφίων για τα ΑΕΙ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είθισται να ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη διαδικασία συμμετοχής των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις:
Η επιλογή από τους μαθητές του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας που επιθυμούν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο ή του μαθήματος επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» που επιθυμούν να εξεταστούν επίσης σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται με ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ που υποβάλλουν στο Λύκειο το Φεβρουάριο .
Συγκεκριμένα, οι μαθητές που θα υποβάλουν στο σχολείο τους ΑΙΤΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ στην προθεσμία αυτή θα δηλώσουν:
i) το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που θα εξεταστούν πανελλαδικά
ii) αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
iii) αν θα εξεταστούν σε κάποιο/α από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική)
iv) αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές v) αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
vi) αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).
Οι απόφοιτοι υποβάλλουν επίσης ΑΙΤΗΣΗ–ΔΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας στο ίδιο χρονικό διάστημα στην οποία θα δηλώνουν επί πλέον και την Κατεύθυνση στα μαθήματα της οποίας επιθυμούν να εξετασθούν.
Η ΑΙΤΗΣΗ–ΔΗΛΩΣΗ υποψηφιότητας θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και θα μπορεί να εκτυπώνεται είτε από το Λύκειο είτε απευθείας από τον ίδιο τον υποψήφιο.
Η υποβολή της θα γίνει στο Λύκειο ηλεκτρονικά. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση αυτή του υποψηφίου είναι δεσμευτική και δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση.
Αν υποψήφιος δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος κατεύθυνσης, γενικής παιδείας ή επιλογής που επέλεξε να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).
ΜΑΙΟΣ:
Α. Ολοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, αποκτούν το Δελτίο ξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο Εξεταστικό Κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων.
Σημειώνεται ότι στο δελτίο εξεταζομένου αναγράφεται και το συγκεκριμένο Εξεταστικό Κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.
Β. Θα ανακοινωθεί το έντυπο Μηχανογραφικού Δελτίου .
ΙΟΥΝΙΟΣ:
Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ που θα πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του Μηχανογραφικού τους Δελτίου.
ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ:
Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου.
Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από το Μάιο.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι αυτοί εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αποκτήσουν ενδοσχολικό απολυτήριο (εκτός αν είναι ήδη απόφοιτοι) και θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.