Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Φορολογικές δηλώσεις: Όλες οι αλλαγές - Μόνο μέσω τράπεζας οι δαπάνες για φοροαπαλλαγή

Το σύνθημα που δίνει το υπουργείο Οικονομικών είναι “όλα μέσω τράπεζας”. Όλες η δαπάνες που μπαίνουν στη φορολογική δήλωση από ιατρικά έξοδα και νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, μέχρι αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών θα πρέπει από την αρχή του 2016 θα πραγματοποιείται μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, από το 2016 ότι δαπάνη δηλώνεται στη φορολογική δήλωση θα πρεπει να έχει γίνει με χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών (ενοίκια, δίδακτρα, αμοιβές οικιακού προσωπικού, αγορές ακινήτων, ΙΧ, σκαφών αναψυχής, ιατρικές δαπάνες, διατροφές).
Για να “χτιστεί” το αφορολόγητο θα πρέπει το 10% του δηλωθέντος εισοδήματος με “πλαστικό” χρήμα, ενώ μελετώνται κριτήρια για τη μη υποχρεωτική χρήση κάρτας (ηλικιωμένοι, κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών).
Επίσης, προωθείται διάταξη στη Βουλή η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν από κοινού φορολογική δήλωση.
Οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο της νέας ανεξάρτητης ΓΓΔΕμ ενώ σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη δεν θα υπάρξει διάταξη που θα φέρει κάποιο νέο φόρο μέσα στο 2015. Στις επόμενες 20 ημέρες, δηλαδή.
Να σημειωθεί πως με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, κάθε αγορά αγαθών εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά, μέτρο το οποίο πρακτικά όμως δεν εφαρμόζεται,. Εξετάζεται, λοιπόν, να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ και άνω που ισχύει σημερα στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου